Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΙΚΕΛΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΙΚΕΛΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ"

Transcript

1 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΙΚΕΛΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ Σοφία Π. Χριστοπούλου, MSc στις Επιστήμες της Αγωγής Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ/θμιας Εκπ/σης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

2

3

4 Τοιχογραφία από τάφο στην ελληνική αποικία Ποσειδωνία της Ιταλίας, περίπου 480 π. Χ.

5 Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη αντανακλούν τα γούστα των χωρικών της Αττικής, γεμάτες από περιγραφές φαγητών και ποτών. Αχαρνής Δικαιόπολις συνάπτει μόνος του ειρήνη με τον εχθρό επισφράγισμα ένα φαγοπότι «γρήγορα, βράστε το λαγό, ψήστε τον»

6

7 Αρχέστρατος - συνταγή «Φέρτε τον ψητό και σερβίρετε σε όλους ενώ πίνουν: ζεστό, απλώς αλατισμένο, βγάζοντάς τον από τη σούβλα, ενώ είναι ακόμα λίγο άψητος. Μην ανησυχήσετε εάν δείτε το αίμα να στάζει από το κρέας, αλλά φάτε το λαίμαργα».

8 Από τον Όμηρο στους κωμικούς ποιητές

9 Δούλοι τεμαχίζουν κρέας. Λεπτομέρεια από κορινθιακό κρατήρα. 7 ος αι. π. Χ. Μουσείο Λούβρου, Παρίσι.

10 Η διατροφή των ομηρικών ηρώων έχει προκαλέσει την περιέργεια των ερευνητών: λείπουν υλικά και μαγειρικές μέθοδοι - οικεία χαρακτηριστικά της ελληνικής κουζίνας. λείπουν τα ψάρια, τα πουλερικά, οι σάλτσες, τα μπαχαρικά και οι πίττες με μέλι προσφιλή. Βασικά υλικά των ομηρικών τραπεζιών - το κρέας, το ψωμί και το κρασί.

11 Ο ομηρικός κόσμος ένα σταθερά αγροτικό περιβάλλον της Μεσογείου, όπως αυτό που περιγράφει και ο Braudel αιώνες αργότερα. Οι άνθρωποι καλλιεργούν δημητριακά για το ψωμί, έχουν αμπέλια για το κρασί, έχουν περιβόλια με μηλιές, αχλαδιές, ροδιές και συκιές, έχουν λιόδεντρα για το λάδι και φροντισμένα μποστάνια με όλων των ειδών τα λαχανικά, για κάθε εποχή.

12 Βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής τα δημητριακά, το λάδι και κάποιο οινοπνευματώδες ποτό, αποτέλεσμα ζύμωσης φρούτων (κρασί) ή δημητριακών (μπύρα).

13 Η κουζίνα διαμορφώνεται από την ποικιλία, τη φύση και την ποιότητα των υλικών που προστίθενται στο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα λαχανικά. Όλα σε αλληλεξάρτηση με το έδαφος, το κλίμα, την οικονομία τις κοινωνικές συνθήκες και τη δεξιοτεχνία και τη δημιουργικότητα των μαγείρων.

14 Σωκράτης, Πλάτωνας και άλλες σχολές φιλοσοφίας ενάντιοι στην κατανάλωση κρέατος λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων, αλλά και της σωματικής και ψυχικής υγείας. Ο Πλάτων αναγνώριζε το πολυεπίπεδο και πολυσχιδές του επαγγέλματος των μαγείρων, τους κατηγορούσε ότι προήγαγαν την ακολασία.

15 Σικελοί Οψοποιοί

16 Ο Πλάτων, πολύτιμος, γιατί αναφέρει το Μίθαικο, τον Σικελό μάγειρα του 5 ου αιώνα π. Χ., τον πρώτο συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής, τον Αρχύτα, τον Ερασίστρατο, ειδικό στο ψάρι, δύο πρόσωπα με το όνομα Ηρακλείδης από τις Συρακούσες, το Νηρέα από τη Χίο (μαγείρευε το μουγγρί σε ελαφρύ ζωμό, τόσο τέλεια όσο για το τραπέζι των θεών),

17 το Λαμπρία, που πρώτος έφτιαξε μαγειρευτό με αίμα και τον Αφθονίτη, εφευρέτη του λουκάνικου από χοιρινό αίμα και λίπος, το Γλαύκο από τους Λοκρούς της Κάτω Ιταλίας, (4 ου αιώνα π. Χ. περίπου), με τη συνταγή σάλτσας για κρέας, το «Υπόσφαγμα». Θεωρούσε ότι η μαγειρική τέχνη δεν ταιριάζει σε δούλους, αλλά σε ελεύθερους ανθρώπους.

18 τον Ηγήσιππο τον Ταραντίνο, στο βιβλίο του οποίου διεσώθη κατάλογος με τα συστατικά του «κάνδαυλου», τυπικού ιωνικού πιάτου. Υλικά: ψητό κρέας, τριμμένο ψωμί, φρυγικό τυρί, μάραθος και παχύς ζωμός. Τον 3 ο αιώνα π. Χ. εμφανίστηκε το «Πλακουντοποιητικό σύγγραμμα» του Ηγήσιπου, ο πρώτος οδηγός ζαχαροπλαστικής.

19 Στο έργο του Πάξαμου, μάγειρα της ύστερης ελληνιστικής εποχής, δίνονται οδηγίες για την παρασκευή του «γάρου» και του κρασιού. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κρίθινο «παξιμάδι» πήρε το όνομά του. Ο Αρχέστρατος, γύρω στο 348 π. Χ., ο πρώτος που έγραψε «Γαστρολογία».

20 Ψηφιδωτό του 2 ου αι. π. Χ. από την έπαυλη στο Τορ Μαράντζια στη Ρώμη. Απεικονίζει ψάρια, πουλερικά και λαχανικά, συνηθισμένα στη Ρωμαϊκή κουζίνα.

21 Όλοι οι προαναφερθέντες κατάγονταν ή ήσαν εγκατεστημένοι στην Κάτω Ιταλία και κυρίως στη Σικελία

22 Αθήναιος, ο άγνωστος Αιγύπτιος συγγραφέας του 2 ου ή 3 ου μ. Χ. αιώνα, από τη Ναύκρατη της Αιγύπτου. Έργο του Δειπνοσοφισταί -15 τόμοι έχουν διασωθεί- ανθολογία από αρχαία ελληνικά κείμενα αυτολεξεί. Εντυπωσιακό το πλήθος των σταχυολογουμένων Ελλήνων συγγραφέων που ασχολήθηκαν με το φαγητό και το ποτό!

23 Το έργο του Αθήναιου Βασίζεται στη συνεστίαση και το συμπόσιο. Εισηγείται με σαφήνεια τα φαγητά και τις ιεροτελεστίες της συνεστίασης, καθώς οι συνδαιτυμόνες προχωρούν στο γεύμα τους.

24 Αν έλειπε ο Αθήναιος, οι σημερινοί μελετητές της κλασικής Ελλάδας δε θα υποπτεύονταν ότι υπήρχαν τόσοι φημισμένοι Έλληνες συγγραφείς οδηγών μαγειρικής στον αρχαίο κόσμο! Ο Αθήναιος υποστηρίζει ότι το σπουδαιότερο λογοτεχνικό μοντέλο που στηρίζεται στη συνεστίαση και το συμπόσιο είναι το Συμπόσιο του Πλάτωνα.

25 Ο Αρχέστρατος και ο Ελληνικός κόσμος

26 Ο Αρχέστρατος από τη Γέλα ή τις Συρακούσες της Σικελίας, περισσότερο περιπλανώμενος γαστρονόμος παρά μάγειρας, διηγείται τις εμπειρίες του σε ύφος «αφοριστικό», παρωδώντας αρχαίους ποιητές, όπως ο Ησίοδος. Συγκρίνεται με τον Μπριγιά Σαβαρέν, συγγραφέα της Φυσιολογίας της γεύσης που ταξίδεψε παντού αναζητώντας τόσο τις ουσιαστικές ιδιότητες των τροφίμων, όσο και τους καλύτερους τρόπους για να μαγειρευτούν ή να φαγωθούν.

27 Στους Δειπνοσοφιστές υπάρχουν πλείστες όσες αναφορές αρχαίων συγγραφέων που σχετίζονται με τη Σικελία, τη γαστρονομία και τους μαγείρους.

28 Πριν από τον Αρχέστρατο Ο Επίχαρμος ο Συρακούσιος, κωμικός ποιητής, (5 ος αι. π. Χ.) περιλάμβανε μεγάλες λίστες φαγητών σε θεατρικά του έργα. Στο καλύτερα συντηρημένο έργο, ο Γάμος της Ήβης, καταγράφονται ντουζίνες ψαριών. Ο Αριστοφάνης, (τέλος 5 ου αι. π. Χ.) ταυτίζει τη Σικελία με το καλό φαγητό.

29 Ο Πλάτωνας αναφέρει το Σικελό Μίθαικο ως πρώιμο συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής και τη Σικελία ως μέρος με εμμονή στο φαγητό. Ο Σωκράτης, στην Πολιτεία μιλά για «εκείνον τον εκλεπτυσμό της Σικελικής μαγειρικής και τα ξακουστά τα τραπέζια των Συρακουσών».

30 Οι μεταγενέστεροι γαστρονομικοί συγγραφείς που συνδέονται με την Σικελία είναι: ο Ηρακλείδης των Συρακουσών (δύο συγγραφείς με το ίδιο όνομα), ο Διονύσιος των Συρακουσών, ο Άγις των Συρακουσών, ο Ηγήσιππος από το Τάραντα.

31 Εφευρετικότητα και πρωτοτυπία στην κουζίνα του Αρχέστρατου

32 Ο Αρχέστρατος από τη Γέλα, Σικελός, τον 4 ο αιώνα π. Χ. επέκρινε τους συμπατριώτες του όχι για την ηθική τους, αλλά για τον τρόπο που μαγείρευαν, στο ποίημά του Ηδυπάθεια, ένα γαστρονομικό οδοιπορικό γύρω από τη Μεσόγειο, που είχε στόχο - να διδάξει τον ενδιαφερόμενο τί να αγοράσει, - πού και πότε και ποια μέρη έχουν το καλύτερο ψάρι, κρέας, ψωμί ή κρασί.

33 Οι συνταγές του Αρχέστρατου οι περισσότερες αφορούν τα ψάρια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το ψάρι αναμειγνύεται σε πολλές περιπτώσεις με το τυρί. Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε βούτυρο. Χρησιμοποιούσαν τυρί άσπρο, φρέσκο, που παρασκευάζεται μέχρι και σήμερα στις μεσογειακές χώρες: ανθότυρο, μυζήθρα, ιταλική ρικότα, λευκό τυρί κατσικίσιο ή πρόβειο που ταιριάζει πολύ καλά με μυρωδικά ή μπαχαρικά.

34 Σημασία στον τόπο και την προέλευση: βασικό χαρακτηριστικό της αρχαίας κουζίνας. Το μέρος που πιάστηκε ένα ζώο, η περιοχή που αλιεύθηκε ένα ψάρι, ο τόπος που καλλιεργείται ένα λαχανικό ή ένα φρούτο και οι μέθοδοι μαγειρέματος ή προετοιμασίας ενός φαγητού. αντικείμενο σχολαστικής και εις βάθος παρατήρησης.

35 Το χιουμοριστικό μωσαϊκό «χαλί» δείχνει πώς θα ήταν το δάπεδο στο τέλος ενός δείπνου. Θα υπήρχαν κόκαλα κοτόπουλου, ψαροκόκαλα και άλλα αποφάγια κάτω από το τραπέζι. Από την τραπεζαρία αρχοντικού της Πομπηίας.

36 Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου σερβίρονταν διάφορα πιάτα. Το πρώτο πιάτο περιλάμβανε βολβούς και φρέσκα λαχανικά και συνοδευόταν από μια ξινή σάλτσα με ξίδι και «δυνατό σπόρο σιναπιού». Ακολουθούσε το κρασί για αλλαγή της γεύσης. Το κύριο πιάτο ήταν ψάρι, βραστό ή ψητό με κρασί, ελαιόλαδο και καρυκεύματα.

37 Ρωμαϊκή κουζίνα. Χάλκινα σκεύη μαγειρικής πάνω σε σιδερένιες πυροστιές, μ. Χ. Οίκος των Βεττίων, Πομπηία.

38 Υπήρχε επίσης κρέας, ως κύριο πιάτο: κατσικάκι, παχύ χοιρινό, αρνί, αγριογούρουνο, χήνα, πάπια, πέρδικα ή κοτόπουλο, όλα μαγειρεμένα με πολλά καρυκεύματα. Λαχανικά συνόδευαν το ψάρι ή το κρέας και περιλάμβαναν χυλό από μπιζέλια, φακές, σπαράγγια, λάχανο, γογγύλια. Ένα τρίτο πιάτο, στο τέλος του δείπνου, περιλάμβανε γλυκές πίττες, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

39 Οι Σικελοί μάγειροι στην πρωτοπορία

40 Ποιος θα φανταζόταν ότι μία πεντηκονταετία μετά τη Μάχη των Πλαταιών, η μαγειρική θα γινόταν ένα trend και οι μάγειροι τα αστέρια της κοινωνικής ζωής; Αν και αστέρες, ποτέ δεν εντάχθηκαν απόλυτα στην κοινωνία.

41 Εσωτερικό πλούσιου ρωμαϊκού σπιτιού, όπου περιμένουν καλεσμένους. Πάνω σκηνή συμποσίου και κάτω κουζίνα με φούρνο. Ανάγλυφο από το μνημείο Igel, 3 ος αι. μ. Χ. Μουσείο Trier.

42 Τα σωζόμενα αποσπάσματα από τη Μέση Αττική Κωμωδία παρουσιάζουν τους μαγείρους : εργασιομανείς, αυταρχικούς, επηρμένους, με μεγάλη αγάπη στα γράμματα, από τους πρώτους, όμως, επαγγελματίες που καταπιάστηκαν με τη συγγραφή εγχειριδίων για το επάγγελμά τους.

43 Η εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα επηρεάστηκε τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Από την Ανατολή ήλθαν τα βαριά και περίπλοκα φαγητά, αρώματα, καθώς και οι καλύτεροι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες. Η δυτική επιρροή ήλθε από τις ελληνικές αποικίες, που θεμελιώθηκαν στις αρχές του 8 ου και 7 ου αιώνα π. Χ. στα εύφορα εδάφη της Σικελίας και Κάτω Ιταλίας.

44 Στη Σικελία από τον 5 ο αι. π. Χ. η μαγειρική έγινε επιστημονική εξειδίκευση: έγιναν περιηγήσεις μαγείρων σε διάφορες περιοχές, ανέβηκε το επίπεδο της καλοφαγίας στον ελληνικό κόσμο και έγινε η γαστρονομία μια καλή τέχνη και μια ευυπόληπτη δραστηριότητα.

45 Η μόδα της μαγειρικής φθάνει στο απόγειό της τον 4ο αιώνα. Τότε θα αρχίσει και η παραγωγή των περίφημων «σικελικών τσελεμεντέδων», οι οποίοι προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Πλάτωνα. Η Σικελία πρόσφερε στην Ελλάδα και στη Ρώμη στη συνέχεια, μερικούς ιδιαίτερα προικισμένους επαγγελματίες μαγείρους και συγγραφείς οδηγών μαγειρικής. Οι οδηγοί μαγειρικής και τα λογοτεχνικά έργα αυτά είχαν κοινό όνομα, ονομάζονταν Οψαρτύσια.

46 Οι Ρωμαίοι όντας πραγματιστές και πρόθυμοι να συμβουλευτούν οποιονδήποτε, έμαθαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία από τους Ετρούσκους ή τους Έλληνες γείτονές τους και συνέβαλαν στην ανάπτυξη και τη διάδοσή τους περισσότερο από κάθε άλλον λαό. Το ίδιο έγινε με την παραγωγή λαδιού και την εξέλιξη της Ρωμαϊκής κουζίνας.

47 Μοναδική πηγή με σημαντικές πληροφορίες για τη μαγειρική και την κουζίνα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του 3 ου και 4 ου αιώνα μ. Χ., είναι η λατινική συλλογή συνταγών περισσότερες από 400-, με το όνομα του «Απίκιου», ενός θρυλικού καλοφαγά των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων.

48 Η συλλογή συντάχθηκε την ύστερη αυτοκρατορική περίοδο, όταν πλέον είχε επικρατήσει ομοιογένεια στις διατροφικές συνήθειες των πλουσίων του μεσογειακού κόσμου. Αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ της διατροφής στην αρχαιότερη και τη μεταγενέστερη Ελλάδα.

49 Δίνει την πρώτη σωζόμενη καταγραμμένη συνταγή για την παρασκευή λουκάνικων. Προσφέρει περίπλοκους συνδυασμούς αρωματικών χόρτων και μπαχαρικών, πολλά από τα οποία εισάγονταν από περιοχές εκτός των συνόρων της Αυτοκρατορίας. Τα ρωμαϊκά μενού προσέθεσαν στα ντόπια προϊόντα της Δυτικής Ευρώπης όλα τα ζωικά και φυτικά τρόφιμα που ήλθαν από την Ανατολή.

50 Σημαντική ενέργεια η εισαγωγή στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης πολλών λαχανικών, μυρωδικών και οπωροφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η κερασιά, η αχλαδιά η κυδωνιά και η μουσμουλιά. Ο Απίκιος γράφει στην κοινή γλώσσα, μια γλώσσα κατανοητή από ανθρώπους με ελάχιστη τυπική παιδεία, της ύστερης Ρωμαϊκής εποχής του 4 ου ή 5 ου αι. μ. Χ.

51 Στην ρωμαϊκή κουζίνα υπήρχε κάτι μοναδικό: μια εκρηκτική γεύση σαν το ινδικό φαγητό στην καλύτερή του στιγμή. Κι αυτό θα θεωρηθεί νέο, εξωτικό και συναρπαστικό Στην ρωμαϊκή κουζίνα όμως υπήρχε κάτι μονα-ικό: μια εκρηκτική γεύση που θύμιζε το ινδικό φαγητό στην καλύτερή του στιγμή. Κι αυτό θα θεωρηθεί -την εποχή εκείνη- νέο, εξωτικό και συναρπαστικό

52 Συμπεράσματα Στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου διαμορφώνεται μια κουζίνα επηρεασμένη από τη Μ. Ανατολή, την Ιωνία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Ρώμη, τις αποικίες της Β. Αφρικής και την Ισπανία.

53 Η Ευρωπαϊκή κουζίνα ως τέχνη γεννήθηκε από την πρωτοτυπία των Σικελών μαγείρων. Η κουζίνα τους είχε μεγάλη ποικιλία υλικών, περίτεχνες σάλτσες και μαγευτικά γλυκίσματα με μέλι. Ήταν αγαπητή και θαυμαστή σε κάποιους, αλλά προκαλούσε σκληρή κριτική από τους φερόμενους ως θεματοφύλακες της ηθικής, που επί αιώνες τη θεωρούσαν ως πηγή διαφθοράς.

54 Μετά την πτώση της Ρώμης, ακολούθησαν δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι κληροδότησαν στην αιωνιότητα την εκτίμηση της εκλεπτυσμένης κουζίνας ως βασικού στοιχείου μιας πολιτισμένης κοινωνικής ζωής. Αυτό ανέτρεψε πολλές φορές τον πολιτισμό του ασκητισμού και της νηστείας.

55 Ταβέρνα στο Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας. Μαρμάρινος πάγκος εργασίας με βυθισμένα δοχεία που κρατούν ζεστά τα φαγητά και ποτά.

56 Η γαστρονομία μέσα από τους αιώνες αποδείχτηκε μεγαλύτερη πολιτιστική δύναμη μεταξύ των λαών του κόσμου από τη γλωσσολογία ή από άλλες αλληλεπιδράσεις. Ο Brillat-Savarin,η μεγάλη γαστρονομική αυθεντία του τέλους του 18 ου και των αρχών του 19 ου αιώνα, ονόμασε γαστρονομία «την ευφυή γνώση παντός ότι αφορά στη διατροφή του ανθρώπου».

57 Είναι η τέχνη της επιλογής, της ετοιμασίας, του σερβιρίσματος και της απόλαυσης του καλού φαγητού, μα πάνω από όλα είναι μια από τις πιο αυθεντικές εκφάνσεις της μικροϊστορίας.

58 Σας ευχαριστώ!

Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» Ερευνητική Εργασία της Α τάξης με θέμα: «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΘΗΒΑ 2011-2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΑΡΙΑ 2.ΑΣΗΜΟΥ ΓΑΡ. 3. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 4.ΚΑΚΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου

3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου 3 ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου Έκθεση Ερευνητικής Εργασίας Σίτλος Θέματος του Σμήματος Ενδιαφέροντος Σμήμα Ενδιαφέροντος-2 η Ομάδα 1) Η εξέλιξη του ανθρώπου και η εξέλιξη της διατροφής: βίοι παράλληλοι 2)

Διαβάστε περισσότερα

fernand braudel, «Γενική εισαγωγή, διατροφή και κατηγορίες της Ιστορίας», στο Άννα Ματθαίου (επιμ.), Ιστορία της Διατροφής, Αθήνα 1998, σ. 15.

fernand braudel, «Γενική εισαγωγή, διατροφή και κατηγορίες της Ιστορίας», στο Άννα Ματθαίου (επιμ.), Ιστορία της Διατροφής, Αθήνα 1998, σ. 15. Ανάμεσα στους πολιτισμούς που είναι επαρκώς ή μετρίως εδραιωμένοι, ο κανόνας είναι μια διαρκής ανταλλαγή των πολιτισμικών αγαθών. Εξ ου τα ταξίδια, οι μετακινήσεις: όλα παρασύρονται με μιας, τόσο οι άνθρωποι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 1 ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ... Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ Φίλιππος Ψύχαλος & Σία Εκδοτική O.E Χαρ. Τρικούπη 56-58 & Βαλτετσίου, Αθήνα 10680 Τηλ.: 210 3834254, 210 3222468 Fax: 210 3834254 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη

Διαβάστε περισσότερα

Η «Μεσογειακή διατροφή»

Η «Μεσογειακή διατροφή» Book Preview Chapter: 1 Chapter: Πρόλογος Μεσσογειακή Διατροφή Η «Μεσογειακή διατροφή» χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της http://myebookmaker.com/books.php?u=20804&popid=24915

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Μ. 3677 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρονοµικός τουρισµός στην Ελλάδα

Γαστρονοµικός τουρισµός στην Ελλάδα ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Κ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Γαστρονοµικός τουρισµός στην Ελλάδα Άννα Φωτιάδου, Μαρία Μπίτζα Επιβλέπων Κος Απλαδάς Γεώργιος Ηράκλειο, Μάρτιος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ.2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΟΥ ΡΟΥ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙ ΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-- ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ Υπεύθυνη Προγράμματος: Παπαχαραλάμπους Ζωή Συμμετέχων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών δεν πίστευαν στα μάτια τους! "Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου",

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : 1. ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 2.ΔΕΣΥΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ To θέμα επελέγη κυρίως λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ PAUL BOCUSE Η ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ & ΦΡΕΣΚΑ ΥΛΙΚΑ Μετάφραση: Αναστασία Σακελλίου ΑΘΗΝΑ 2008 Οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ ευχαριστούν την Hoover Hellas για τη γενναιόδωρη αρωγή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί

Περιεχόμενα. Σελίδα 1 Περίληψη. Σελίδα 2-4 Εισαγωγή. Σελίδα 5 26 Πλαίσιο. Σελίδα 5-8 Οι γιορτές. Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο. Σελίδα 11-13 Το κρασί Περιεχόμενα Σελίδα 1 Περίληψη Σελίδα 2-4 Εισαγωγή Σελίδα 5 26 Πλαίσιο Σελίδα 5-8 Οι γιορτές Σελίδα 8 11 Το ελαιόλαδο Σελίδα 11-13 Το κρασί Σελίδα 14 15 Ρακί Σελίδα 16 20 Κρητικό Ψωµί - παξιµάδι Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

η οθωμανική μαγειρική

η οθωμανική μαγειρική MαPιάννα ΓεPασίμου η οθωμανική μαγειρική 99 Παλατιανές συνταγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη κουζίνα Μετάφραση: Κατερίνα Στάθη ΑΘΗΝΑ 2013 Μαριάννα Γερασίμου Η οθωμανική μαγειρική 2004, για την ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες H GOURMET ΡΩΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 23-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί Πιο ρωσικός μεζές δεν γίνεται! Είναι κάτι που βρίσκεται σε όλα τα ρωσικά τραπέζια. Συνοδεύει τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Έργο MedDiet Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Κατευθυντήριες γραμμές για την διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής MedDiet Οδηγίες για την Οργάνωση Εκδηλώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δεμένες με ιστορία και ιστορίες...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δεμένες με ιστορία και ιστορίες... ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δεμένες με ιστορία και ιστορίες... Διεθνής Ένωση Νεοελληνιστών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Δεμένες με ιστορία και ιστορίες... Συλλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ.

Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων 700--480 π.χ. Η αρxαϊκη εποxη -- Οι αιωνεσ των μεταρρυθμισεων Κεφάλαιο 4 Η Αρχαϊκή Εποχή Οι αιώνες των μεταρρυθμίσεων Για την Αρχαϊκή Εποχή, όπως και για τις άλλες περιόδους που εξετάσαμε ως τώρα, σημαντική πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ.

Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος 146 π.χ. -- 330 μ.χ. Η Ρωμη και ο Ελληνικοσ Κοσμοσ Κεφάλαιο 7 Η Ρώμη και ο ελληνικός κόσμος Για τετρακόσια χρόνια (από τον 1ο αιώνα π.χ. έως τον 3ο αιώνα μ.χ.), η ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, από το Γιβραλτάρ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα INTERREG IIIB, ARCHIMED

Πρόγραμμα INTERREG IIIB, ARCHIMED ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γεωπονική Σχολή Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα INTERREG IIIB, ARCHIMED Το Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ.

ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ. ΡΩΣΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΑΒΙΑΡΙ Ο «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΕΣΕΝ ΣΕΛ. 9 EIΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕΛ. 9 Η θρυλική σούπα ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΕΛ. 6-7 ΣΕΛ. 4 ΣΕΛ. 3 Πελµένι, η νοστιµιά της υποµονής Ψητή πάπια µε µήλα Μια ένοχη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο φιλόσοφος του κρασιού. ΑΝΤΗΟNY DEMETRE Mοναδικές συνταγές από τον διάσημο σεφ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ. Δημιουργίες με μανιτάρια

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο φιλόσοφος του κρασιού. ΑΝΤΗΟNY DEMETRE Mοναδικές συνταγές από τον διάσημο σεφ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΠΟΤΡΙΝΙ. Δημιουργίες με μανιτάρια real taste &style TEYXOΣ #1 KYΡΙΑΚΗ ΤΕΥΧΟΣ 4.10.2009 #1 Κυκλοφορεί στις 4/10/09 μαζί με τη Realnews Στη συνέχεια στα περίπτερα με 4 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ο φιλόσοφος του κρασιού ΑΝΤΗΟNY DEMETRE Mοναδικές

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA 2-32 AΦIEPΩMA. H ενότητα και η πολυτυπία της ελληνικής κουζίνας EΛEYΘEPIA TPAΪOY M. ΣABBATO 18 - KYPIAKH ΠAΣXA 19 AΠPIΛIOY 1998

A ΦIEPΩMA 2-32 AΦIEPΩMA. H ενότητα και η πολυτυπία της ελληνικής κουζίνας EΛEYΘEPIA TPAΪOY M. ΣABBATO 18 - KYPIAKH ΠAΣXA 19 AΠPIΛIOY 1998 A ΦIEPΩMA M. ΣABBATO 18 - KYPIAKH ΠAΣXA 19 AΠPIΛIOY 1998 2-32 AΦIEPΩMA Kουζίνα και πολιτισμός. Eνότητα και πολυτυπία. Tου Xρίστου Zουράρι Aρτος και τυρός. Zητήματα διατροφής στο Aιγαίο της 2ης χιλιετίας

Διαβάστε περισσότερα

FreeNEWS ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014. www.fryganiotis.gr 1 4 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ 2 0 1 4 Τ Ι Μ Η 5, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4

FreeNEWS ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014. www.fryganiotis.gr 1 4 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Υ 2 0 1 4 Τ Ι Μ Η 5, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 www.fryganiotis.gr FreeNEWS Μ Ε Γ Α Λ Ο Σ Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Σ 6 0 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Η Ρ Ι Α Φ Ρ Υ Γ Α Ν Ι Ω Τ Η!!! Π Α Ρ Τ Ε Μ Ε Ρ Ο Σ Σ Τ Η N Κ Λ Η Ρ Ω Σ Η Κ Α Ι Κ Ε Ρ Δ Ι Σ Τ Ε Π Λ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα