ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ. Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ. Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας"

Transcript

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS μ & μ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιστημονικός Πράξης ATHENS UNIVERSITY OF Υπεύθυνος ECONOMICS AND BUSINESS "Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών" ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΑΘΗΝΑ, Οκτώβριος 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο.Π.Α. μ & μ Το Έργο «Μονάδα καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

2 ΜΕΛΕΤΗ Ε Τ Η APIVITA π ον ς Υπεύθυνος: Βασίλης Παπαδάκης, Καθηγητής Οικονο ικού Πανεπιστη ίου Αθηνών π ον : Ιωάννης Θάνος, Ιωάννης Χριστοδούλου, Συγγραφική Ομάδα: ιδάκτορες Τ ή ατος Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονο ικού Θάνος Ιωάννης, πτυχιούχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ο.Π.Α.), ΜSc. in Marketing Πανεπιστη ίου and Strategy Αθηνών (Warwick Business School, UK), Υποψήφιος Διδάκτορας (Ο.Π.Α.) Χριστοδούλου Ιωάννης, πτυχιούχος Διοικητικής Επιστήμης & Μάρκετινγκ (Ο.Π.Α.), MBA Ph.D. (O.Π.Α.), (Ο.Π.Α.) Ph.D. (Ο.Π.Α.) Επιστημονική Καθοδήγηση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝ Ν Παπαδάκης Βασίλειος, Καθηγητής του Ο.Π.Α Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.2121/1993 και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και του συγγραφέα.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η Apivita ιδρύθηκε το 1979 από το Νίκο και τη Νίκη Κουτσιανά, δύο φαρµακοποιούς, που αποφάσισαν να συνδυάσουν την εφαρµογή των επιστηµονικών τους γνώσεων µε την αγάπη τους για την ελληνική φύση και τα µελισσοκοµικά προϊόντα, προσφέροντας µια εναλλακτική πρόταση οµορφιάς και υγείας. Το όνοµα Apivita, από τις λέξεις Apis (µέλισσα) και Vita (ζωή) σηµαίνει η ζωή της µέλισσας. Η εικόνα της µέλισσας που κοσµεί το λογότυπο της APIVITA προέρχεται από ένα σπάνιο Μινωικό κόσµηµα από τα Μάλια της Κρήτης το οποίο συµβολίζει τη γονιµότητα και την αρµονία. Το σύµβολο της εταιρείας απεικονίζει τη φιλοσοφία και το όραµα της. Τρεις είναι οι πηγές έµπνευσης της εταιρείας: 1. Η µέλισσα και τα ανεκτίµητα προϊόντα που παράγει στο µελίσσι: η πρόπολη, το µέλι, ο βασιλικός πολτός, το κερί και η γύρη µελισσιών. 2. Η ελληνική χλωρίδα η οποία έχει πάνω από 5700 είδη διαφορετικά φυτά. 3. Η φιλοσοφία του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη για ολιστική προσέγγιση της οµορφιάς κα της υγείας. Το αγοραστικό κοινό (target group) της APIVITA είναι άνδρες και γυναίκες από ετών οι οποίοι ανήκουν στη µεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη, είναι ενεργοί και ευαισθητοποιηµένοι πολίτες µε κοινωνική αντίληψη, αναγνωρίζουν το ρόλο της φύσης και συµµετέχουν ενεργά στην καινοτοµία και στην πρωτοπορία. Συγκεκριµένα η εταιρεία απευθύνεται σε µια ειδική νησίδα της αγοράς (niche market) η οποία είναι γνωστή µε τον όρο cosmeceuticals. Η αγορά αυτή συνδυάζει τον καλλοπιστικό (cosmetics) µε τον θεραπευτικό (pharmaceutical) χαρακτήρα των προϊόντων. Σήµερα αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στην παραγωγή και διάθεση καλλυντικών προϊόντων τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς συνθετικές ουσίες και συντηρητικά. Παράγει περισσότερα από 300 προϊόντα που στοχεύουν στην περιποίηση προσώπου, µαλλιών, σώµατος, προστασία από τον ήλιο, αντιµετώπιση του κρυολογήµατος, στοµατικής υγιεινής, για τα παιδιά και µελισσοκοµικά προϊόντα. Το επιτυχηµένο επιχειρηµατικό µοντέλο της εταιρείας στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

4 Στα διαφοροποιηµένα προϊόντα και στην ικανότητα ανάπτυξης νέων καινοτόµων προϊόντων και συσκευασιών: η APIVITA δίνει έµφαση στην αγνότητα και στην αποτελεσµατικότητα των προϊόντων της σε συνδυασµό µε το όραµα, τη φιλοσοφία και τις αξίες της, που εκφράζονται ως πρόταση για ποιοτικό, φυσικό τρόπο ζωής. H εταιρεία έχει σηµαντική εµπειρία στην ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και είναι σήµερα µία από τις ελάχιστες εταιρείες στη Ευρώπη, η οποία παράγει στο εργαστήριό της περισσότερα από κιλά φυτικών εκχυλισµάτων από 100 διαφορετικά είδη οργανικά καλλιεργηµένων φυτών. Στο παρελθόν η εταιρεία έχει αναπτύξει µια επιτυχηµένη γκάµα καινοτοµικών προϊόντων χάρη στην αρµονική συνεργασία των τµηµάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και ανάπτυξης νέων προϊόντων (New Product Development). Παραδείγµατα επιτυχηµένων-καινοτοµικών προϊόντων που προέκυψαν από την εν λόγω συνεργασία είναι τα εξής: το πρώτο σαµπουάν Propoline (1980), τα προϊόντα Lipaid (1982), οι σειρές της αρωµατοθεραπείας (1990), οι µάσκες express (2000). Επίσης, η εταιρεία µέσω της APIVITA FARM κατέχει 150 στρέµµατα βιολογικών καλλιεργειών και µελισσιών γεγονός που της επιτρέπει να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων της µέσω του ελέγχου των πρώτων της υλών, την µείωση του κόστους παραγωγής, και το χτίσιµο φραγµών εισόδου στους ανταγωνιστές. Τέλος, η εταιρεία δίνει ιδαίτερη έµφαση στην καινοτόµα σχεδίαση των συσκευασιών των προιόντων της. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έχει λάβει σειρά διακρίσεων για τις συσκευασίες της. Παραδείγµατος χάρη το 2010 η APIVITA βραβεύτηκε για τις συσκευασίες των προϊόντων Express Beauty και PERSONAL στα European Design Awards και στα βραβεία ΕΒΓΕ. Στη διανοµή και στις µακροχρόνιες σχέσεις µε πελάτες προµηθευτές και φαρµακοποιούς: η APIVITA στην Ελλάδα έχει επιλέξει το φαρµακείο ως βασικό δίκτυο διανοµής των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια επιλεκτικά διανέµει τα προϊόντα της και µέσω επιλεγµένων αλυσίδων καλλυντικών όπως τα Hondos center. Οι άνθρωποι της εταιρείας διατείνονται ότι οι φαρµακοποιοί οι οποίοι έχουν επιστηµονική γνώση και γνωρίζουν προσωπικά τους πελάτες τους είναι σε θέση να τους συµβουλεύουν περισσότερο αποτελεσµατικά και να τους προσφέρουν συγκεκριµένες λύσεις στα προβλήµατα τους σε σχέση µε τον απλό πωλητή µιας αλυσίδας καταστηµάτων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο χτίσιµο µακροχρόνιων σχέσεων µε τους προµηθευτές της.

5 Συγκεκριµένα, εξακολουθεί να συνεργάζεται µε µεγάλο αριθµό προµηθευτών από την ίδρυση της µέχρι σήµερα. Οµοίως έχει ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες πιστότητας πελατών (brand loyalty). Στην προώθηση: τα προϊόντα της εταιρείας έχουν καταφέρει να βρίσκονται δίπλα σε κορυφαίες διεθνείς µάρκες καλλυντικών στις αγορές του εξωτερικού. Στρατηγικά η επιχείρηση δίνει µεγάλη έµφαση στη διαφήµιση από στόµα σε στόµα (word of mouth) ως µέσο επικοινωνίας των προϊόντων της. Για τούτο, το 70% του ετήσιου προϋπολογισµού µάρκετινγκ διοχετεύεται στο χώρο πώλησης (είτε αυτό είναι το φαρµακείο είτε το shop-in-shop στο εξωτερικό). ΟΜΗ- ΙΑΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Κύριος µέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Κουτσιανά, η οποία κατέχει το 83% των µετοχών. Ανώτατο όργανο διοίκησης είναι το διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας το οποίο αποτελείται από επτά µέλη (4 εκτελεστικά µέλη και 3 µη εκτελεστικά). Η πρόεδρος, ο διευθύνων σύµβουλος, ο οικονοµικός διευθυντής και ο διευθυντής ανθρώπινου δυναµικού της εταιρείας αποτελούν τα εκτελεστικά µέλη του ιοικητικού Συµβουλίου, ενώ δύο καθηγητές από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και ένα στέλεχος του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελούν τα µη εκτελεστικά µέλη. Σηµαντικό ρόλο στην διαµόρφωση και υλοποίηση της στρατηγικής διαδραµατίζει η εκτελεστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από την πρόεδρο, τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της εταιρείας, τον διευθυντή χρηµατοοικονοµικών, τον διευθυντή ανθρωπίνων πόρων, τον εµπορικό διευθυντή και τον διευθυντή µάρκετινγκ της εταιρείας. Η εκτελεστική επιτροπή αποτελεί το ανώτερο διοικητικό όργανο και λαµβάνει αποφάσεις στηριζόµενη στις κατευθύνσεις που λαµβάνει από το διοικητικό συµβούλιο. Τέλος, η εταιρεία είναι δοµηµένη κατά επτά διευθύνσεις: µάρκετινγκ και ανάπτυξης νέων προϊόντων, διεθνών δραστηριοτήτων, πωλήσεων, οικονοµικών, ανθρωπίνων πόρων και εφοδιαστικής αλυσίδας. APIVITA και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ H APIVITA έχει αρκετούς ανταγωνιστές. Οι κυριότεροι είναι οι µεγάλοι πολυεθνικοί όµιλοι οι οποίοι διαχειρίζονται επώνυµα προϊόντα (brands) µεγάλης αναγνωρισιµότητας. Παραδείγµατα τέτοιων εταιρειών αποτελούν οι όµιλοι, L Oreal,

6 Estee Lauder, Pierre Fabre, κτλ. Στην Ελλάδα βασικός ανταγωνιστής θα µπορούσε να θεωρηθεί η Κορρές ΑΕ, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στα φυσικά καλλυντικά. Η Κορρές ΑΕ η οποία έχει παρουσιάσει την τελευταία πενταετία σηµαντικούς ρυθµούς ανάπτυξης διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων τα οποία προσανατολίζονται περισσότερο σε καλλωπιστικές παρά σε θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτή είναι και µια σηµαντική διαφορά σε σχέση µε τα προϊόντα της APIVITA. Τέλος, η APIVITA, έχει και άµεσους ανταγωνιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της απευθείας διάθεσης καλλυντικών προϊόντων µέσω δικτύων λιανικής όπως η Fresh Line και η Body Shop. TΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΙΕΘΝΕΣ ΙΚΤΥΟ ΙΑΝΟΜΗΣ APIVITA Η εταιρεία παράγει περισσότερα από τριακόσια προϊόντα τα οποία διατίθενται στην αγορά µέσω ενός δικτύου που απαριθµεί πάνω από 5000 φαρµακεία. Επίσης, τα προϊόντα διατίθενται µέσω επιλεγµένων καταστήµατων καλλυντικών, ξενοδοχείων, και SPA. Τέλος, διαθέτει 12 γωνιές σε πολυκαταστήµατα καθώς και ένα κατάστηµα APIVITA Shop στο κέντρο της Αθήνας. Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκτεταµένη διεθνοποίηση µέσω διαφόρων τρόπων. Πλέον, δραστηριοποιείται σε έντεκα χώρες µεταξύ των οποίων οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κύπρο, Χονγκ-Κονγκ, Αυστραλία, Σουηδία, Ρουµανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεµβούργο, Ισπανία. Στην Κύπρο τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται σε 256 σηµεία και σε 3 shop in shop στο Debenhams και στην Αυστραλία σε περισσότερες από 200 αλυσίδες φαρµακείων. Στις ΗΠΑ το 2006 ίδρυσε την APIVITA North America η οποία έχει ως αντικείµενο την προώθηση των προϊόντων της APIVITA. Το 2011 στις ΗΠΑ προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συµµαχίας µε τη γνωστή σχεδιάστρια Patricia Gield από την οποία προσδοκά τη βελτίωση της αναγνωρισιµότητας της APIVITA στην αγορά. Στη Ρουµανία τα προϊόντα της εταιρείας µπορούν να αναζητηθούν σε 75 φαρµακεία, ενώ στις χώρες Βέλγιο-Λουξεµβούργο και Ολλανδία έχει διανοµή σε 78 φαρµακεία. Στην Ισπανία έχει παρουσία από το 2003 σε 20 φαρµακεία και σε 58 πολυκαταστήµατα ενώ το 2009 ίδρυσε τη θυγατρική APIVITA Spain SAU στην οποία συµµετέχει µε 100%. Η APIVITA SPAIN αποτελεί µια µονάδα 26 εργαζοµένων η οποία καλύπτει τις δραστηριότητες για όλη την Ισπανία. Στην Ιαπωνία έχει ανοίξει πέντε

7 καταστήµατα και στο Χονγκ-Κονγκ άλλα πέντε µε το πιο πρόσφατο να ξεκινάει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του Τέλος σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες πραγµατοποιούνται και πωλήσεις µέσω του διαδικτύου (e-shop), κάτι το οποίο δεν γίνεται στην Ελλάδα. Η APIVITA ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το έτος 2010 ανήλθε σε 26,3 εκατοµµύρια. Ενδεικτικό της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις της το 2000 ανήλθαν σε 7,7 εκατοµµύρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία τριπλασίασε τις πωλήσεις της σε µία δεκαετία. Σε επίπεδο τεµαχίων, για το 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα 7,2 εκατοµµύρια. Σε µερίδιο αγοράς (διάγραµµα 1) η εταιρεία το 2011 κατείχε το 12,5% της αγοράς των φαρµακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα ενώ το 2005 κατείχε µόλις το 5,1%. ηλαδή σε έξι χρόνια η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το µερίδιο αγοράς που κατέχει κατά 150 %. ιάγραµµα 1: Μερίδιο Αγοράς από το 2005 ως το 2011 Πηγή: Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, Επίσης, το διάγραµµα 2 παρουσιάζει την κατανοµή των πωλήσεων µεταξύ των διαφόρων προϊόντων της APIVITA. Όπως φαίνεται τη µερίδα του λέοντος κατέχουν τα προϊόντα για την προστασία προσώπου (34%), ακολουθούν τα προϊόντα για

8 προστασία µαλλιών (24%) και τα προϊόντα για την προστασία χεριών και σώµατος µε 10%. Επιπρόσθετα, η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση σε µερίδια στα σαµπουάν και τη δεύτερη στα προϊόντα περιποίησης προσώπου στο ελληνικό φαρµακείο. ιάγραµµα 2: Κατανοµή των πωλήσεων µεταξύ των διαφόρων προϊόντων µέσα στην APIVITA 11% Προστασία Προσώπου 4% Προστασία Μαλλιών 5% 4% 34% Προστασία χεριών και σώµατος Προστασία από τον ήλιο 8% Προίόντα Υγείας Προστασία χειλιών 10% Αρωµατοθεραπεία 24% ιάφορα προϊόντα Πηγή: Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, APIVITA KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η APIVITA δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην επιχειρηµατικότητα. Συγκεκριµένα οι ενέργειες επιχειρηµατικότητας της εταιρείας διακρίνονται σε δυο κατηγορίες (πράσινη και καινοτοµική). Ακολουθεί η ανάλυση τους. APIVITA και ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η APIVITA από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της µεριµνά για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πράσινη οικονοµία. Συγκεκριµένα ασπάζεται τις αρχές της πράσινης επιχειρηµατικότητας και µέσω των ενεργειών της αποδεικνύει έµπρακτα ότι οικονοµική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο έννοιες

9 συµπληρωµατικές και όχι αλληλοσυγκρουόµενες δεδοµένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για ισχυρή ανταγωνιστικότητα και βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη. Κατά αυτόν τον τρόπο η εταιρεία πιστή στις αρχές της πράσινης επιχειρηµατικότητας αντιµετωπίζει το περιβάλλον ως ευκαιρία και όχι ως εµπόδιο. Παραδείγµατα δράσεων πράσινης επιχειρηµατικότητας µπορούν να θεωρηθούν τα ακόλουθα: Το νέο βιοκλιµατικό-πράσινο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο Αττικής, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα µέσα του 2012, κατασκευάστηκε σύµφωνα µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της πράσινης επιχειρηµατικότητας. Η νέα µονάδα παραγωγής, επένδυση που κόστισε γύρω στα 12 εκατοµµύρια στην εταιρεία και χρηµατοδοτήθηκε κατά 5 εκατοµµύρια µέσω τραπεζικού δανεισµού και το υπόλοιπο ποσό µέσω ιδίων κεφαλαίων, είναι µια από τις ελάχιστες οικολογικές µονάδες που υπάρχουν στην Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί µε γεωθερµικά και άλλα σύγχρονα καινοτόµα συστήµατα. Ο σχεδιασµός της µονάδας έγινε σύµφωνα µε τις αρχές της βιωσιµότητας ακολουθώντας την ιδέα των πράσινων κτιρίων µε στόχο την επίτευξη του µέγιστου βαθµού εργονοµίας. Παράλληλα, έµφαση έχει δοθεί στην εργονοµική διαχείριση του νερού, στη χρήση φωτοβολταϊκών συστηµάτων και γεωθερµικής ενέργειας. Ενέργειες ανακύκλωσης: Από το 2002, η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συµµαχία µε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων. Σύµφωνα µε τη συνεργασία αυτή η Apivita δεσµεύεται να υποβάλλει κάθε χρόνο στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων το χρηµατικό ποσό που αντιστοιχεί στις συσκευασίες που έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης, σε όλους τους χώρους της εταιρείας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό και γυαλί. Χρησιµοποίηση πράσινων συστατικών στην παραγωγή των προϊόντων της και στις συσκευασίες τους. Συγκεκριµένα, η APIVITA χρησιµοποιεί βιοδιασπώµενες πρώτες ύλες, δεν χρησιµοποιεί πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης, δεν χρησιµοποιεί συστατικά που συχνά ευθύνονται για πρόκληση ερεθισµών όπως προπυλενογλυκόλη και έλαια ορυκτής προέλευσης, δεν χρησιµοποιεί γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς, χρησιµοποιεί βότανα

10 βιολογικά πιστοποιηµένα, χρησιµοποιεί µεθόδους εκχύλισης σε θερµοκρασία περιβάλλοντος µειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό αποτύπωµα και τέλος διαθέτει πρότυπη µελισσοκοµική µονάδα η οποία παράγει µέλι, βασιλικό πολτό, κερί, γύρη και πρόπολη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να περιορίσει τη χρήση χηµικών πρώτων υλών και να αυξήσει τη χρήση πρώτων υλών φυτικής προέλευσης. APIVITA και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Το δεύτερο είδος δράσεων επιχειρηµατικότητας της APIVITA είναι οι κοινωνικές. Οι αρχές της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας ορίζουν ότι η οικονοµική δραστηριότητα µπορεί να συνδυάζει την κερδοφορία µε την κοινωνική αλλαγή. Η APIVITA έχει προβεί σε µια σειρά ενεργειών και δράσεων κοινωνικής επιχειρηµατικότητας την τελευταία δεκαετία. Οι πιο σηµαντικές είναι οι εξής: Η δηµιουργία του Ιπποκράτειου βοτανικού κήπου το 2006 στην Κω, σε µια έκταση 5 στρεµµάτων ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό κήπο του ασκληπιείου. Από την αρχή των εργασιών δόθηκε ιδιαίτερη έµφαση στη δηµιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να αναδειχθεί ο µικρόκοσµος στον οποίο έδρασε ο Πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης πριν από 2500 χρόνια. Σήµερα, στον κήπο υπάρχει το 80% των φυτών (200 από τα 250) τα οποία χρησιµοποιούσε ο Ιπποκράτης. Ο ρόλος της APIVITA δεν περιορίζεται µόνο στην οικονοµική στήριξη του εγχειρήµατος. Η εταιρεία προσπαθεί να συµβάλλει και στη δηµιουργία του ανθρωποκεντρικού ελληνικού πολιτισµού προσφέροντας και την απαραίτητη τεχνογνωσία αντλούµενη από την πολύχρονη εµπειρία της στα φυτά και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Πρόγραµµα Ειδίκευσης στη ιοίκηση Επιχειρήσεων για φαρµακοποιούς στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA. Από το 2003, λειτουργεί στο Οικονοµικό πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA µακροχρόνιο πρόγραµµα στη διοίκηση επιχειρήσεων το οποίο απευθύνεται σε εν ενεργεία νέους φαρµακοποιούς και τους εκπαιδεύει σε ένα ευρύ φάσµα επιµέρους θεµάτων της διοίκησης επιχειρήσεων και της επιχειρηµατικότητας (π.χ. λογιστική, βασικές γνώσεις οικονοµικών, ανάπτυξη

11 στρατηγικής σκέψης, µάρκετινγκ και πωλήσεις, διαπραγµατεύσεις, χρηµατοοικονοµικά, διοίκηση ανρώπινων πόρων, χρήση ηλεκτροινκών υπολογιστών κτλ.). Το πρόγραµµα αυτό δηµιουργήθηκε µε σκοπό να καλύψει ένα πολύ σηµαντικό κενό το οποίο υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήµια θετικών σπουδών. Συχνά οι απόφοιτοι φαρµακευτικών σχολών αντιµετωπίζουν δυσκολίες στο ξεκίνηµα της καριέρας τους και αυτό διότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειµένου να λειτουργήσουν ένα φαρµακείο αποτελεσµατικά. Με το παρόν πρόγραµµα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται ώστε να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόµενες απαιτήσεις των πελατών, να διαπραγµατεύονται αποτελεσµατικά µε αντιπροσώπους επιχειρήσεων, να προβλέπουν τις χρηµατοοικονοµικές επιπτώσεις των αποφάσεων που λαµβάνουν, να διαχειρίζονται κατάλληλα το ανθρώπινο δυναµικό και να διαµορφώνουν την µελλοντική στρατηγική για το φαρµακείο τους. Κατά αυτόν τρόπο µαθαίνουν να είναι καλύτεροι επιχειρηµατίες. Η Apivita χρηµατοδοτεί σηµαντικό τµήµα του κόστους του προγράµµατος, χωρίς η ίδια να έχει άµεση οικονοµική ωφέλεια. Με αυτήν την ενέργεια, συµβάλλει στην εκπαίδευση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναµικού του φαρµακευτικού κλάδου. Ενεργή συµµετοχή στο Σωµατείο Επιχειρηµατικότητας Νέων (ΣΕΝ) από το Μέσω της εν λόγω συµµετοχής, η εταιρεία συµβάλλει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηµατικότητας διδάσκοντας τους νέους τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου επιχειρείν. Μέσω της νεανικής επιχειρηµατικότητας η APIVITA έχει συµµετάσχει στο πρόγραµµα job shadow στο οποίο µαθητές γυµνασίου καλούνται να διοικήσουν µια εταιρεία για µια ηµέρα και στο πρόγραµµα εικονικής επιχείρησης στα πλαίσια του οποίου µαθητές Λυκείου αναλαµβάνουν να δηµιουργήσουν τη δική τους εταιρεία βασισµένοι σε µια καινοτοµική ιδέα για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Το 2010 ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου του ΣΕΝ.

12 ΕΠΙΛΟΓΟΣ H APIVITA µετρά πλέον περισσότερο από τρεις δεκαετίες από την ίδρυση της και αποτελεί αδιαµφισβήτητα έναν από τους ηγέτες της αγοράς των φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα. Αποτελεί µια ταχέως αναπτυσσόµενη µικρή διεθνοποιηµένη εταιρεία µε πολλές διακρίσεις σε επίπεδο καινοτοµίας για τα προϊόντα της σε µια αγορά όπου η οικονοµική κρίση έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιµο πολλών γνωστών καταστηµάτων καλλυντικών και έχει οδηγήσει στη µείωση του µεγέθους της αγοράς καλλυντικών. Ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της σε χώρες του εξωτερικού όπου επικρατούν κολοσσιαίες εταιρείες καλλυντικών µε µεγάλη δύναµη στα κανάλια διανοµής, την έχει φέρει αντιµέτωπη µε οξύτατο ανταγωνισµό. Τα ερωτήµατα που προκύπτουν και οι προκλήσεις για το µέλλον είναι πολλές. Για παράδειγµα πως θα αντιµετωπίσει η εταιρεία την είσοδο µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά φυτικών και βιολογικών προϊόντων; Πως θα αντιµετωπίσει την πιθανή απελευθέρωση του επαγγέλµατος του φαρµακοποιού, δεδοµένου ότι στη χώρα µας αλλάζει η νοµοθεσία όσον αφορά την άδεια στα φαρµακεία και τη δηµιουργία αλυσίδων φαρµακείων; Θα µειώσουν οι αλλαγές αυτές τη διαπραγµατευτική δύναµη της εταιρείας; Από την άλλη πλευρά ενδέχεται να υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες για µελλοντική ανάπτυξη µέσω διεθνοποίησης σε χώρες της λατινικής Αµερικής και της Μέσης Ανατολής. Στις προαναφερθείσες αγορές υπάρχει αυξανόµενη ζήτηση για φυτικά και βιολογικά προϊόντα ως αποτέλεσµα της τάσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής, και της αυξανόµενης ευαισθησίας για περιβαλλοντικά θέµατα. Πρόσφατα δηµοσιεύµατα του διεθνή τύπου υποστηρίζουν ότι ειδικά στην αγορά της Μέσης Ανατολής αναµένεται υψηλή ζήτηση για προϊόντα φυσικών καλλυντικών. Αυτή η τάση θα µπορούσε να αποτελεί µια ευκαιρία διεθνοποίησης για εταιρείες όπως η APIVITA. Οµοίως, υπάρχει και αυξανόµενη ζήτηση για συγκεκριµένες κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα συµπληρώµατα διατροφής, ανδρικά καλλυντικά, κτλ. Θα µπορέσει άραγε η APIVITA να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και να εκµεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά;

13 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1. Στηριζόµενοι στην µελέτη περίπτωσης που προηγήθηκε, πραγµατοποιήστε µία ανάλυση υνάµεων-αδυναµιών-ευκαιριών-απειλών για την APIVITA (SWOT Analysis). Για την απάντηση σας µπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και από το παράρτηµα της µελέτης περίπτωσης (οικονοµικά στοιχεία της APIVITA). 2. Σχολιάστε τους τρόπους διεθνοποίησης της APIVITA (πλεονεκτήµατα- µειονεκτήµατα). 3. Με δεδοµένες τις προκλήσεις-απειλές όπως αυτές παρουσιάζονται στην µελέτη περίπτωσης, ποιες µελλοντικές στρατηγικές ανάπτυξης θα προτείνατε στη διοίκηση της APIVITA; 4. Περιγράψτε την στρατηγική επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος της APIVITA (competitive strategy). Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτής της στρατηγικής; Πως συνδέεται µε την τωρινή δοµή-διάρθρωση της εταιρείας; 5. Ποιες πρόσθετες ενέργειες/δράσης επιχειρηµατικότητας θα προτείνατε στη διοίκηση της εταιρείας; Πως συνδέονται µε την τωρινή στρατηγική της εταιρείας;

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Το site της Apivita στο internet: APIVITA 32 χρόνια φυσικά, αποτελεσµατικά, και ολιστικά προϊόντα. FREE Sunday, 23 Νοεµβρίου Tα φυσικά καλλυντικά κερδίζουν σταδιακά και τη Μέση Ανατολή, ΚΕΡ ΟΣ, 21 Αυγούστου Ελ Ντοράντο Ασία-ΗΠΑ για την Apivita του Κουτσιανά, Επιχειρείν Deal, 26 Αυγούστου Η Οικονοµική κρίση µαραζώνει και την οµορφιά, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-BUSINESS STORIES, 4 Σεπτεµβρίου Ανάπτυξη σε τρεις άξονες για την Apivita, ΚΕΡ ΟΣ, 23 Αυγούστου στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν στην τεχνολογία RFID, ΚΕΡ ΟΣ, 21 Αυγούστου Καταρρίψαµε πολλές θεωρίες του marketing και πετύχαµε, Marketing Week, (Μάιος 2006). Η µέλισσα, το όραµα, η έµπνευση, ΑΞΙΑ, 1 Ιουλίου Η ελληνική φύση σε φιάλες, FORUM, Σεπτέµβριος Μεγάλες προοπτικές και προκλήσεις στον κλάδο φυτικών καλλυντικών, ΕΠΙΛΟΓΗ, Νοέµβριος Απροετοίµαστοι στο παιχνίδι της αγοράς οι φαρµακοποιοί. Πρόγραµµα Ειδίκευσης στη ιοίκηση Επιχειρήσεων για φαρµακοποιούς λειτουργεί στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA, Καθηµερινή, 4 Ιουλίου Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, Παπαδάκης Βασίλης Στρατηγική των Επιχειρήσεων: Ελληνική και ιεθνής Εµπειρία, Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα Παπαδάκης Βασίλης Επίκαιρα Θέµατα Στρατηγικής των Επιχειρήσεων, Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα Υλικό από συνεντεύξεις µε µέλη της οµάδας ανώτατης διοίκησης (εκτελεστική επιτροπή) της APIVITA.

Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter

Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter Α: Αναλύστε το ανταγωνιστικό/μίκρο περιβάλλον του κλάδου των καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα των 5 δυνάμεων του Porter Στην σελίδα 71 του βιβλίου του Παπαδάκη γίνεται αναφορά στις 5

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανοίγοντας ινστιτούτο αισθητικής και κέντρο ευεξίας στην Κύπρο

Ανοίγοντας ινστιτούτο αισθητικής και κέντρο ευεξίας στην Κύπρο Μελέτη περίπτωσης Επιχειρηµατικότητας Ανοίγοντας ινστιτούτο αισθητικής και κέντρο ευεξίας στην Κύπρο 1. Εισαγωγή Η G.A.A-Dessange (Cyprus) Ltd είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος (Master Franchisee) στην

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις & Μάρκετινγκ

Πωλήσεις & Μάρκετινγκ Πωλήσεις & Μάρκετινγκ VK Υπηρεσίες: Ανάπτυξη Πωλήσεων Πωλήσεις και Marketing Εισαγωγή Η VK PREMIUM παρέχει ανάλυση 360⁰ του χαρτοφυλακίου προϊόντων και όλων των διαδικασιών πώλησης, προκειμένου να σχεδιάσει

Διαβάστε περισσότερα

IntActPlan Project: <Α1-1.1-50>

IntActPlan Project: <Α1-1.1-50> IntActPlan Project: «Ολοκληρωµένες ράσεις για την ενίσχυση της Εξωστρέφειας των ΜΜΕ της ιασυνοριακής Περιοχής και την δηµιουργία Ευκαιριών ιείσδυσης σε Νέες Αγορές», IPA ιασυνοριακό πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt

a) Frederick Taylor b) Henri Fayol c) Max Weber d) Gantt ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 (Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ) Να σηµειώσετε µε Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Ο Gantt υποστήριξε την ανάγκη για ανάπτυξη της συνεργασίας και της κατανόησης µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship)

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Οι αιτήσεις ξεκίνησαν (1ος κύκλος εγγραφών μέχρι 20 Ιουνίου 2015) Έναρξη μαθημάτων: 29 Σεπτεμβρίου 2015 Επιστημονικές υπεύθυνες:

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές ως εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηµατικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής

Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές ως εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηµατικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές ως εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηµατικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής Αναστάσιος Α. Οικονοµίδης, Καθηγητής Πρόεδρος.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήµατα ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΠΕ (Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

3ο Επιστηµονικό Πεδίο 3 5ο Επιστηµονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι πτυχιούχοι των παρακάτω Σχολών δεν εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο: Οργάνωσης και ιαχείρισης Αθλητισµού Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 1 H ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 ΑπότοπαλαιότεροομοιοπαθητικόφαρμακείοτηςΕλλάδας: EΠΟMENA BHMATA Παραγωγή ομοιοπαθητικών φαρμάκων υψηλής απόδοσης (80% από βότανα και φυτά) Βαθιά γνώση των ιδιοτήτων βοτάνων

Διαβάστε περισσότερα

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ EXPERT Το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Expert είναι το όνομά της. Παρέχει στους

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στην πράξη

Η επιχειρηματικότητα στην πράξη ΕΠΕΦΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΕΠΕΦΑ) Τομέας Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σοφοκλέους 1, Αθήνα 105

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού :

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές Αρωµατικών-Φαρµακευτικών και Ενεργειακών φυτών» Ανάλυση της Απόδοσης της

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας

Μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας Μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας Επιμέλεια & Παρουσίαση: Μηνόπουλος Σίμος, Κιλκίς, Ιανουάριος 2015 Εισαγωγή Το μοντέλο επιχειρηματικής αριστείας, είναι κατά την προσωπική μου άποψη, μια ολοκληρωμένη πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή

Οµιλία Του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή Οµιλία Του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Χάρη Κυριαζή Στην Εσπερίδα Logistics «Logistics partnership and national strategy: A 360 approach - Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συµµαχιών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ

Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ Για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών στην επιχειρηματικότητα, ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματικότητα στην πράξη

Η επιχειρηματικότητα στην πράξη ΕΠΕΦΑ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Ε Π Ε Ν Δ Υ Τ Ι Κ Ω Ν Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Τομέας Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σoφοκλέους

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ

Προσέλκυση πελατών. Marketing Προώθηση πωλήσεων. Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Προσέλκυση πελατών Marketing Προώθηση πωλήσεων Εισηγητής: Μανώλης Τσαντάκης, Οικονοµολόγος, TEAM EUROPE Ελλάδα Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Telecoms. Retail. Τοµείς δραστηριοποίησης: Wholesale. στο χώρο της διανοµής προϊόντων τεχνολογίας µέσω της εταιρείας WestNet Distribution

Telecoms. Retail. Τοµείς δραστηριοποίησης: Wholesale. στο χώρο της διανοµής προϊόντων τεχνολογίας µέσω της εταιρείας WestNet Distribution Ο Όµιλος Εταιριών Olympia, του επιχειρηµατία Πάνου Γερµανού, αποτελεί σηµείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηµατική σκηνή ήδη από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει αδιάλειπτα να στηρίζει την εθνική

Διαβάστε περισσότερα

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance

Tetris Built Environment. Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Tetris Built Environment Consultants Construction Renewable energy Tourism Investment Finance Προφίλ Η TETRIS Built Environment είναι εταιρεία παροχής Συμβουλευτικών υπηρεσιών Τεχνική εταιρεία, και δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise

Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Ενημερωτικός Φάκελος Δικτύου Franchise Click to edit Master subtitle style 13/4/2011 Επιχειρηματική πρόταση συνεργασίας Mini Sports Club Έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία να σας προσφέρουμε μια κερδοφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 9: Προώθηση. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 9: Προώθηση. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 9: Προώθηση Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Created by : Market Research Team. Market Research Team

Created by : Market Research Team. Market Research Team Υπηρεσίες Έρευνας Αγοράς 2 0 0 9 Created by : Έρευνα Αγοράς Σήµερα που οι συνθήκες ανταγωνισµού στην αγορά γίνονται όλο και πιο απαιτητικές, οι επιχειρήσεις έχουν ολοένα και µεγαλύτερη ανάγκη για αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήµατα

Πληροφοριακά Συστήµατα Παρουσίαση ιατµηµατικού Μεταπτυχιακού στα Πληροφοριακά Συστήµατα Αναστάσιος Α. Οικονοµίδης, Καθηγητής Πρόεδρος.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήµατα Γιατί ΤΠΕ? (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών) ΤΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Ισόρροπη και σταθερή ανάπτυξη των οικονοµικών µεγεθών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κέρδους

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ

Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ Στρατηγική Μάρκετινγκ επιχειρήσεων τροφίμων Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Στρατηγική Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

240 ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας Οικονοµικού Παν. Αθήνας

240 ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας Οικονοµικού Παν. Αθήνας ΣΠΟΥ ΕΣ 2009 1 Οδηγίες χρήσης Η Εισαγωγή Τα Θέµατα Τα Μόρια Μηχανογραφικό Σχολές - Βάσεις ΕΠΑΛ Μεταπτυχιακά Ανοικτό Πανεπ. ΙΕΚ Κολέγια Στο Εξωτερικό Υποτροφίες Επαγγέλµατα Σχετικά 240 ιοικητικής Επιστήµης

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγρίνιο, 17-18 Ιανουαρίου 2004 1 Ερευνητικές Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ. Ποιος κατά τη γνώμη σας ήταν ο λόγος που ξεχωρίσατε και βραβευτήκατε από το ΕΒΕΑ ως ο καλύτερος νέος επιχειρηματίας;

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ. Ποιος κατά τη γνώμη σας ήταν ο λόγος που ξεχωρίσατε και βραβευτήκατε από το ΕΒΕΑ ως ο καλύτερος νέος επιχειρηματίας; Π. ΓΕΩΡΓΟΛΙΟΣ «Το βραβείο του ΕΒΕΑ είναι μεγάλη ευθύνη» (14/7 1:22 μμ) Βραβεύτηκε από το ΕΒΕΑ ως ο καλύτερος νέος επιχειρηματίας. Ο κ. Παναγιώτης Πέτρος Γεωργολιός, διευθύνων σύμβουλος της IMC, εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική συνεργασία UCB και Pharmathen για την προώθηση των προϊόντων αλλεργίας

Στρατηγική συνεργασία UCB και Pharmathen για την προώθηση των προϊόντων αλλεργίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στρατηγική συνεργασία UCB και Pharmathen για την προώθηση των προϊόντων αλλεργίας Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014. Μία νέα στρατηγική συμμαχία δημιουργείται στην ελληνική φαρμακευτική αγορά μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Μελισσοκοµία-προωθούµενη επαγγελµατική δραστηριότητα µε εξαγωγικό ορίζοντα 30 Οκτωβρίου 2013 Άξονες στρατηγικής για την ανάπτυξη της µελισσοκοµίας Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Dojo", Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά)

Dojo, Ιρλανδία. Κοινωνικές Καινοτομίες. Κοινωνική Επιχείρηση. Κοινωνικός Επιχειρηματίας. Μέρος Πρώτο (διάρκεια 7 λεπτά) Σύντομη Εισαγωγή Η μελέτη περίπτωσης χωρίζεται σε τρία τμήματα. Τα δύο πρώτα (ορισμοί και παρουσίαση της κοινωνικής καινοτομίας) παρουσιάζονται στους μαθητές από τον καθηγητή (ή τον εθελοντή). Το δεύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας ελτίο Τύπου Αθήνα, 25 Αυγούστου, 2008 Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας Η Henkel σηµείωσε ικανοποιητική οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο;

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Q & A 1 2 Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Το νέο ανταγωνιστικό πεδίο, η νέα καταναλωτική συμπεριφορά και συνολικά το νέο τοπίο δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1. Στρατηγικός Προγραµµατισµός και Επιχειρησιακά Σχέδια

ΜΑΘΗΜΑ 1. Στρατηγικός Προγραµµατισµός και Επιχειρησιακά Σχέδια ΜΑΘΗΜΑ 1 Στρατηγικός Προγραµµατισµός και Επιχειρησιακά Σχέδια Ι ΑΣΚΩΝ: Αλεξία Τζωρτζάκη Καθηγήτρια Εφαρµογών ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, Τµ. Χρηµατοοικονοµικό & Ασφαλιστικό Στρατηγικός Προγραµµατισµός και Επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 6: Το μίγμα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

«Το Μάρκετινγκ σε Περίοδο Ύφεσης»

«Το Μάρκετινγκ σε Περίοδο Ύφεσης» «Το Μάρκετινγκ σε Περίοδο Ύφεσης» ( Marketing in a Recession ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Athens University of Economics & Business DEPARTMENT OF ΤΜΗΜΑ MARKETING ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ & COMMUNICATION & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό. Η συνέχεια. Πωλήσεις

Ιστορικό. Η συνέχεια. Πωλήσεις Ιστορικό Το 1981 ο Λευτέρης Κιτάντζης, γεωπόνος τρίτης γενιάς, δημιουργεί μια επιτυχημένη εταιρεία παραγωγής και εξαγωγής φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αυτή η επιτυχία τον ενθαρρύνει να επεκταθεί

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να κάνω. µεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήµατα?

Γιατί να κάνω. µεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήµατα? Γιατί να κάνω µεταπτυχιακές σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήµατα? Αναστάσιος Α. Οικονοµίδης, Καθηγητής Πρόεδρος.Π.Μ.Σ. στα Πληροφοριακά Συστήµατα ΓιατίΤΠΕ? (Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών) -ΤΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Μάρκετινγκ

Στρατηγικό Μάρκετινγκ Στρατηγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 7: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) Σκοποί 7 ης

Διαβάστε περισσότερα

acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και Επιχειρηµατικότητα στα Βαλκάνια

acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και Επιχειρηµατικότητα στα Βαλκάνια acert Ευρωπαϊκός Οργανισµός Πιστοποίησης Α.Ε ιεύθυνση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων Πιστοποίηση των Αγροτικών Προϊόντων και στα Βαλκάνια Ποιότητα Ως ποιότητα µπορούµε να ονοµάσουµε την ικανοποίηση ενός συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου Ηγέτες με Όραμα Καλωσορίσατε στο ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου Αγαπητοί φοιτητές, Εκ μέρους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σας καλωσορίζουμε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΞΕΠΗΔΗΣΕ Η GAEA, ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ 2

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΞΕΠΗΔΗΣΕ Η GAEA, ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ 2 1 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΞΕΠΗΔΗΣΕ Η GAEA, ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ 2 GAEA ΙΣΧΥΡΟ ΟΡΑΜΑ Ίδρυση:1995 Αφορμή: Έλλειψη ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές Στόχος και όραμα της να αποτελέσει την Κορυφαία

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Λήμνος, 10 14 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Λήμνος, 10 14 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΠ ΤΜΗΜΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Από την πληροφορική στη δική σου επιχείρηση» Με συµµετοχή πέρα από την αναµενόµενη ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες και προκλήσεις των Εξαγωγών Τροφίμων στις ΗΠΑ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Pelopac ABEE

Ευκαιρίες και προκλήσεις των Εξαγωγών Τροφίμων στις ΗΠΑ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Pelopac ABEE Ευκαιρίες και προκλήσεις των Εξαγωγών Τροφίμων στις ΗΠΑ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος, Pelopac ABEE Πως ξεκινήσαμε Η Pelopac σήμερα Προϊόντα Ελιές Πιπεριές Μεζέδες / Antipasti Tapenades/Dips

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Άρτα, 15.11.2011 Αριθ. Πρωτ.: 2940 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη.

Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη. ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Business Excellence ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ EFQM Η Eπιχειρηµατική Αριστεία χρειάζεται Εξέλιξη. Βιωσιµότητα και Επιχειρηµατική Αριστεία Κάθε επιχειρηµατίας έχει στόχο να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών

Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών Ενότητα 2 Σχέδιο Μάρκετινγκ Κεφάλαιο 2 Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών Δρ. Andrea Grimm Δρ. Astin Malschinger ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Κεφάλαιο 2: Αγροτικά Προϊόντα μικρών παραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον

Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον Καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Διευθυντής Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) Εργαστήριο Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗ Οικονοµικά Αποτελέσµατα 9µήνου 2005

ΟΜΙΛΟΣ ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗ Οικονοµικά Αποτελέσµατα 9µήνου 2005 ΟΜΙΛΟΣ ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗ Οικονοµικά Αποτελέσµατα 9µήνου 2005 Οι ενοποιηµένες επιδόσεις κατά το 9µηνο του 2005 παρέµειναν σε ακολουθία µε τις εκτιµήσεις της ιοίκησης του Οµίλου. Οι ξένες αγορές συνέχισαν να αποδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα # 4: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Διδάσκων: Γεώργιος Πανηγυράκης Τμήμα: Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα # 4: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Διδάσκων: Γεώργιος Πανηγυράκης Τμήμα: Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα # 4: Πρόγραμμα Μάρκετινγκ Διδάσκων: Γεώργιος Πανηγυράκης Τμήμα: Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. Βιοµηχανία Γάλακτος

ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. Βιοµηχανία Γάλακτος ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. Βιοµηχανία Γάλακτος ΡΗΤΡΑ ΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Η παρουσίαση αυτή αποτυπώνει την παρούσα άποψη της ΚΡΙ ΚΡΙ Α.Ε. Η παρουσίαση αυτή σας παρέχεται για ενηµέρωση και δεν µπορεί να εκληφθεί ως προσφορά για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΜΟΣΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η υπεροχή του σιδηρόδροµου σε ταχύτητα, οικονοµία, προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια κλπ. έναντι των

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων»

Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» Ανθέων 34-36 - 111 43 Αθήνα Τ 210 2512701 F 210 2512701 U www.kontokolias.gr email info@kontokolias.gr Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προκηρύχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Επιχειρηματική Παιδεία και Παραγωγικότητα Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ

Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Χρηματοοικονομική Διοίκηση ΙΙ Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης)

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Στοιχεία εισαγωγών και κατανάλωσης) Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση του παγκόσμιου πίνακα εισαγωγέων ελαιολάδου του FAO βάση των εισαγομένων ποσοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα 9µήνου 2004

Αποτελέσµατα 9µήνου 2004 Αποτελέσµατα 9µήνου Σηµαντική βελτίωση των οικονοµικών µεγεθών, που υποδηλώνει την επιτυχηµένη αναπτυξιακή στρατηγική και πορεία του οµίλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Βασικά Χρηµατοοικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

7.1.007/1 η Έκδοση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΠΙ- ΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ REGULATION ON THE USE OF NATIONAL CONFOR- MITY MARKS ON AGRICULTURAL PRODUCTS ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Ηλεκτρονικό Εµπόριο e-commerce ανταλλαγή επιχειρηµατικής ή εµπορικής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση. Από το 1979

Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση. Από το 1979 Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση Από το 1979 Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση Από το 1979 Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση Από το 1979 Ελληνική Αειφόρος Πράσινη Επιχείρηση Από το 1979 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 5 Στρατηγική επιχειρηματικής μονάδας Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Το μικροπεριβάλλον της επιχείρησης Ενώ το μακροπεριβάλλον απαρτίζεται από ευρύτερες δυνάμεις περιφερειακά της εταιρείας (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές), το μικροπεριβάλλον αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 6 Εταιρική στρατηγική και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων Chapter 2 Μαθησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ; ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ Αθήνα, 7 Μαΐου 2015 ΛΟΓΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Είμαστε σε μια περίοδο όπου η κρίση διαφοροποιεί το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον Πρώτον,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»;

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ»; ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ «ΦΥΤΩΡΙΟ ΙΔΕΩΝ» 2013-2014 Το Φυτώριο Ιδεών είναι μια δράση στα πλαίσια έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», που υλοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας DS Consulting

Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας DS Consulting Δημήτρης Σωτηρόπουλος Τεχνολόγος Γεωπονίας Κανονισμοί Ευρωπαϊκής Ένωσης Λειτουργία Συστήματος Ελέγχου Πιστοποίηση Προϊόντων Κανονισμός (ΕΚ) 834/2007 Κανονισμός (ΕΚ) 889/2008 Κανονισμός (ΕΚ) 710/2009 Κανονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων.

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων. ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ, ΟΜΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ RESTART 2016-2020 RESTART.. Μετά από ένα µεγάλο διάστηµα χωρίς µεγάλες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων. Για ένα πλαίσιο εφαρµογής µε πιο απλούς κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΜΚΕ Παν.Αιγαίου ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ! σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Διαβάστε περισσότερα

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου

2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 2 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 3 4 Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου Προσωπική Αναφορά για εύρεση ΜΒΑ Προσωπική Αναφορά Ράπτη Ευάγγελου 5 Το παρόν αποτελεί προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα εφαρμόσετε μια Ανάλυση SWOT στην επιχείρηση σας

Πως θα εφαρμόσετε μια Ανάλυση SWOT στην επιχείρηση σας EPIXEIREIN.GR Πως θα εφαρμόσετε μια Ανάλυση SWOT στην επιχείρηση σας Εδώ θα βρείτε με απλά λόγια τι είναι η μέθοδος της SWOT Analysis, και δείχνουμε πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην πράξη Πως θα

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο

Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο 2 παρουσίαση Το δικό σας Sinialo στο έπιπλο Ένας συνεταιρισμός, μία φιλοσοφία και 70 καταστήματα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Τι σημαίνουν αυτά; Όμιλος Sinialo! Γνωρίστε τον! Επιμέλεια Γεωργία Αλεξίου Στη σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Στόχος της ΜΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι η επέκταση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις

Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Βελτιώνοντας την Απόδοση Μάρκετινγκ & Πωλήσεων στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις Γεώργιος Ι. Αυλωνίτης, Καθηγητής Μάρκετινγκ Ο.Π.Α. Νικόλαος Γ. Παναγόπουλος, Λέκτορας Μάρκετινγκ Ο.Π.Α. Το δυναμικό πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Satisfaction, Quality and Value

Satisfaction, Quality and Value Το marketing στη σύγχρονη εποχή ικανοποίηση, ποιότητα και αξία Satisfaction, Quality and Value Οικονομία, κοινωνία και Marketing Τι θα παραχθεί Πως θα παραχθεί Ποιός θα το παράγει Που θα παραχθεί Πότε

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα

Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα Οµάδα µαθητών Μαλτέζου Μαρία Πέτρου Τζούλια Τριανταφύλλου Ηλίας Χασαλεύρη Λίνα Αθήνα, 23 Μαρτίου 2009 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Τάτσης Βαγγέλης Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 3: Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος ΙΙ Αντωνιάδης Ιωάννης Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

w w w. e m p h a s i s. c o m. g r

w w w. e m p h a s i s. c o m. g r w w w. e m p h a s i s. c o m. g r Η emphasis είναι μέλος του ομίλου εταιρειών ARTION και έχει σαν αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών marketing. Κύριο συστατικό της emphasis αποτελεί η βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

πολυκαταστήματα attica

πολυκαταστήματα attica πολυκαταστήματα attica οι σημαντικότεροι προορισμοί μόδας στην Ελλάδα με 5 σημεία πώλησης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη. 2 Αθήνα: attica City Link 2005 3 Αθήνα: attica City Link 2005 επί των οδών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΒΟΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΣΑΡΑΝΤΑΕΝΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα