ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ. Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ. Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας"

Transcript

1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS μ & μ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ΕΠΙΧΕΙΡΩ Επιμέλεια Έκδοσης: Καθηγητής Σπύρος Λιούκας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Επιστημονικός Πράξης ATHENS UNIVERSITY OF Υπεύθυνος ECONOMICS AND BUSINESS "Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών" ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ATHENS UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS ΑΘΗΝΑ, Οκτώβριος 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο.Π.Α. μ & μ Το Έργο «Μονάδα καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ΜΚΕ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

2 ΜΕΛΕΤΗ Ε Τ Η APIVITA π ον ς Υπεύθυνος: Βασίλης Παπαδάκης, Καθηγητής Οικονο ικού Πανεπιστη ίου Αθηνών π ον : Ιωάννης Θάνος, Ιωάννης Χριστοδούλου, Συγγραφική Ομάδα: ιδάκτορες Τ ή ατος Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονο ικού Θάνος Ιωάννης, πτυχιούχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ο.Π.Α.), ΜSc. in Marketing Πανεπιστη ίου and Strategy Αθηνών (Warwick Business School, UK), Υποψήφιος Διδάκτορας (Ο.Π.Α.) Χριστοδούλου Ιωάννης, πτυχιούχος Διοικητικής Επιστήμης & Μάρκετινγκ (Ο.Π.Α.), MBA Ph.D. (O.Π.Α.), (Ο.Π.Α.) Ph.D. (Ο.Π.Α.) Επιστημονική Καθοδήγηση: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝ Ν Παπαδάκης Βασίλειος, Καθηγητής του Ο.Π.Α Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.2121/1993 και τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το Ν.100/1975) απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και του συγγραφέα.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η Apivita ιδρύθηκε το 1979 από το Νίκο και τη Νίκη Κουτσιανά, δύο φαρµακοποιούς, που αποφάσισαν να συνδυάσουν την εφαρµογή των επιστηµονικών τους γνώσεων µε την αγάπη τους για την ελληνική φύση και τα µελισσοκοµικά προϊόντα, προσφέροντας µια εναλλακτική πρόταση οµορφιάς και υγείας. Το όνοµα Apivita, από τις λέξεις Apis (µέλισσα) και Vita (ζωή) σηµαίνει η ζωή της µέλισσας. Η εικόνα της µέλισσας που κοσµεί το λογότυπο της APIVITA προέρχεται από ένα σπάνιο Μινωικό κόσµηµα από τα Μάλια της Κρήτης το οποίο συµβολίζει τη γονιµότητα και την αρµονία. Το σύµβολο της εταιρείας απεικονίζει τη φιλοσοφία και το όραµα της. Τρεις είναι οι πηγές έµπνευσης της εταιρείας: 1. Η µέλισσα και τα ανεκτίµητα προϊόντα που παράγει στο µελίσσι: η πρόπολη, το µέλι, ο βασιλικός πολτός, το κερί και η γύρη µελισσιών. 2. Η ελληνική χλωρίδα η οποία έχει πάνω από 5700 είδη διαφορετικά φυτά. 3. Η φιλοσοφία του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη για ολιστική προσέγγιση της οµορφιάς κα της υγείας. Το αγοραστικό κοινό (target group) της APIVITA είναι άνδρες και γυναίκες από ετών οι οποίοι ανήκουν στη µεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη, είναι ενεργοί και ευαισθητοποιηµένοι πολίτες µε κοινωνική αντίληψη, αναγνωρίζουν το ρόλο της φύσης και συµµετέχουν ενεργά στην καινοτοµία και στην πρωτοπορία. Συγκεκριµένα η εταιρεία απευθύνεται σε µια ειδική νησίδα της αγοράς (niche market) η οποία είναι γνωστή µε τον όρο cosmeceuticals. Η αγορά αυτή συνδυάζει τον καλλοπιστικό (cosmetics) µε τον θεραπευτικό (pharmaceutical) χαρακτήρα των προϊόντων. Σήµερα αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στην παραγωγή και διάθεση καλλυντικών προϊόντων τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από φυσικές πρώτες ύλες, χωρίς συνθετικές ουσίες και συντηρητικά. Παράγει περισσότερα από 300 προϊόντα που στοχεύουν στην περιποίηση προσώπου, µαλλιών, σώµατος, προστασία από τον ήλιο, αντιµετώπιση του κρυολογήµατος, στοµατικής υγιεινής, για τα παιδιά και µελισσοκοµικά προϊόντα. Το επιτυχηµένο επιχειρηµατικό µοντέλο της εταιρείας στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

4 Στα διαφοροποιηµένα προϊόντα και στην ικανότητα ανάπτυξης νέων καινοτόµων προϊόντων και συσκευασιών: η APIVITA δίνει έµφαση στην αγνότητα και στην αποτελεσµατικότητα των προϊόντων της σε συνδυασµό µε το όραµα, τη φιλοσοφία και τις αξίες της, που εκφράζονται ως πρόταση για ποιοτικό, φυσικό τρόπο ζωής. H εταιρεία έχει σηµαντική εµπειρία στην ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων και είναι σήµερα µία από τις ελάχιστες εταιρείες στη Ευρώπη, η οποία παράγει στο εργαστήριό της περισσότερα από κιλά φυτικών εκχυλισµάτων από 100 διαφορετικά είδη οργανικά καλλιεργηµένων φυτών. Στο παρελθόν η εταιρεία έχει αναπτύξει µια επιτυχηµένη γκάµα καινοτοµικών προϊόντων χάρη στην αρµονική συνεργασία των τµηµάτων έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και ανάπτυξης νέων προϊόντων (New Product Development). Παραδείγµατα επιτυχηµένων-καινοτοµικών προϊόντων που προέκυψαν από την εν λόγω συνεργασία είναι τα εξής: το πρώτο σαµπουάν Propoline (1980), τα προϊόντα Lipaid (1982), οι σειρές της αρωµατοθεραπείας (1990), οι µάσκες express (2000). Επίσης, η εταιρεία µέσω της APIVITA FARM κατέχει 150 στρέµµατα βιολογικών καλλιεργειών και µελισσιών γεγονός που της επιτρέπει να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων της µέσω του ελέγχου των πρώτων της υλών, την µείωση του κόστους παραγωγής, και το χτίσιµο φραγµών εισόδου στους ανταγωνιστές. Τέλος, η εταιρεία δίνει ιδαίτερη έµφαση στην καινοτόµα σχεδίαση των συσκευασιών των προιόντων της. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έχει λάβει σειρά διακρίσεων για τις συσκευασίες της. Παραδείγµατος χάρη το 2010 η APIVITA βραβεύτηκε για τις συσκευασίες των προϊόντων Express Beauty και PERSONAL στα European Design Awards και στα βραβεία ΕΒΓΕ. Στη διανοµή και στις µακροχρόνιες σχέσεις µε πελάτες προµηθευτές και φαρµακοποιούς: η APIVITA στην Ελλάδα έχει επιλέξει το φαρµακείο ως βασικό δίκτυο διανοµής των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια επιλεκτικά διανέµει τα προϊόντα της και µέσω επιλεγµένων αλυσίδων καλλυντικών όπως τα Hondos center. Οι άνθρωποι της εταιρείας διατείνονται ότι οι φαρµακοποιοί οι οποίοι έχουν επιστηµονική γνώση και γνωρίζουν προσωπικά τους πελάτες τους είναι σε θέση να τους συµβουλεύουν περισσότερο αποτελεσµατικά και να τους προσφέρουν συγκεκριµένες λύσεις στα προβλήµατα τους σε σχέση µε τον απλό πωλητή µιας αλυσίδας καταστηµάτων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο χτίσιµο µακροχρόνιων σχέσεων µε τους προµηθευτές της.

5 Συγκεκριµένα, εξακολουθεί να συνεργάζεται µε µεγάλο αριθµό προµηθευτών από την ίδρυση της µέχρι σήµερα. Οµοίως έχει ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες πιστότητας πελατών (brand loyalty). Στην προώθηση: τα προϊόντα της εταιρείας έχουν καταφέρει να βρίσκονται δίπλα σε κορυφαίες διεθνείς µάρκες καλλυντικών στις αγορές του εξωτερικού. Στρατηγικά η επιχείρηση δίνει µεγάλη έµφαση στη διαφήµιση από στόµα σε στόµα (word of mouth) ως µέσο επικοινωνίας των προϊόντων της. Για τούτο, το 70% του ετήσιου προϋπολογισµού µάρκετινγκ διοχετεύεται στο χώρο πώλησης (είτε αυτό είναι το φαρµακείο είτε το shop-in-shop στο εξωτερικό). ΟΜΗ- ΙΑΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Κύριος µέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Κουτσιανά, η οποία κατέχει το 83% των µετοχών. Ανώτατο όργανο διοίκησης είναι το διοικητικό συµβούλιο της εταιρείας το οποίο αποτελείται από επτά µέλη (4 εκτελεστικά µέλη και 3 µη εκτελεστικά). Η πρόεδρος, ο διευθύνων σύµβουλος, ο οικονοµικός διευθυντής και ο διευθυντής ανθρώπινου δυναµικού της εταιρείας αποτελούν τα εκτελεστικά µέλη του ιοικητικού Συµβουλίου, ενώ δύο καθηγητές από το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και ένα στέλεχος του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελούν τα µη εκτελεστικά µέλη. Σηµαντικό ρόλο στην διαµόρφωση και υλοποίηση της στρατηγικής διαδραµατίζει η εκτελεστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από την πρόεδρο, τον ιευθύνοντα Σύµβουλο της εταιρείας, τον διευθυντή χρηµατοοικονοµικών, τον διευθυντή ανθρωπίνων πόρων, τον εµπορικό διευθυντή και τον διευθυντή µάρκετινγκ της εταιρείας. Η εκτελεστική επιτροπή αποτελεί το ανώτερο διοικητικό όργανο και λαµβάνει αποφάσεις στηριζόµενη στις κατευθύνσεις που λαµβάνει από το διοικητικό συµβούλιο. Τέλος, η εταιρεία είναι δοµηµένη κατά επτά διευθύνσεις: µάρκετινγκ και ανάπτυξης νέων προϊόντων, διεθνών δραστηριοτήτων, πωλήσεων, οικονοµικών, ανθρωπίνων πόρων και εφοδιαστικής αλυσίδας. APIVITA και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ H APIVITA έχει αρκετούς ανταγωνιστές. Οι κυριότεροι είναι οι µεγάλοι πολυεθνικοί όµιλοι οι οποίοι διαχειρίζονται επώνυµα προϊόντα (brands) µεγάλης αναγνωρισιµότητας. Παραδείγµατα τέτοιων εταιρειών αποτελούν οι όµιλοι, L Oreal,

6 Estee Lauder, Pierre Fabre, κτλ. Στην Ελλάδα βασικός ανταγωνιστής θα µπορούσε να θεωρηθεί η Κορρές ΑΕ, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στα φυσικά καλλυντικά. Η Κορρές ΑΕ η οποία έχει παρουσιάσει την τελευταία πενταετία σηµαντικούς ρυθµούς ανάπτυξης διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων τα οποία προσανατολίζονται περισσότερο σε καλλωπιστικές παρά σε θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτή είναι και µια σηµαντική διαφορά σε σχέση µε τα προϊόντα της APIVITA. Τέλος, η APIVITA, έχει και άµεσους ανταγωνιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της απευθείας διάθεσης καλλυντικών προϊόντων µέσω δικτύων λιανικής όπως η Fresh Line και η Body Shop. TΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΙΕΘΝΕΣ ΙΚΤΥΟ ΙΑΝΟΜΗΣ APIVITA Η εταιρεία παράγει περισσότερα από τριακόσια προϊόντα τα οποία διατίθενται στην αγορά µέσω ενός δικτύου που απαριθµεί πάνω από 5000 φαρµακεία. Επίσης, τα προϊόντα διατίθενται µέσω επιλεγµένων καταστήµατων καλλυντικών, ξενοδοχείων, και SPA. Τέλος, διαθέτει 12 γωνιές σε πολυκαταστήµατα καθώς και ένα κατάστηµα APIVITA Shop στο κέντρο της Αθήνας. Την τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκτεταµένη διεθνοποίηση µέσω διαφόρων τρόπων. Πλέον, δραστηριοποιείται σε έντεκα χώρες µεταξύ των οποίων οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κύπρο, Χονγκ-Κονγκ, Αυστραλία, Σουηδία, Ρουµανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεµβούργο, Ισπανία. Στην Κύπρο τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται σε 256 σηµεία και σε 3 shop in shop στο Debenhams και στην Αυστραλία σε περισσότερες από 200 αλυσίδες φαρµακείων. Στις ΗΠΑ το 2006 ίδρυσε την APIVITA North America η οποία έχει ως αντικείµενο την προώθηση των προϊόντων της APIVITA. Το 2011 στις ΗΠΑ προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συµµαχίας µε τη γνωστή σχεδιάστρια Patricia Gield από την οποία προσδοκά τη βελτίωση της αναγνωρισιµότητας της APIVITA στην αγορά. Στη Ρουµανία τα προϊόντα της εταιρείας µπορούν να αναζητηθούν σε 75 φαρµακεία, ενώ στις χώρες Βέλγιο-Λουξεµβούργο και Ολλανδία έχει διανοµή σε 78 φαρµακεία. Στην Ισπανία έχει παρουσία από το 2003 σε 20 φαρµακεία και σε 58 πολυκαταστήµατα ενώ το 2009 ίδρυσε τη θυγατρική APIVITA Spain SAU στην οποία συµµετέχει µε 100%. Η APIVITA SPAIN αποτελεί µια µονάδα 26 εργαζοµένων η οποία καλύπτει τις δραστηριότητες για όλη την Ισπανία. Στην Ιαπωνία έχει ανοίξει πέντε

7 καταστήµατα και στο Χονγκ-Κονγκ άλλα πέντε µε το πιο πρόσφατο να ξεκινάει τη λειτουργία του τον Ιούλιο του Τέλος σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες πραγµατοποιούνται και πωλήσεις µέσω του διαδικτύου (e-shop), κάτι το οποίο δεν γίνεται στην Ελλάδα. Η APIVITA ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το έτος 2010 ανήλθε σε 26,3 εκατοµµύρια. Ενδεικτικό της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις της το 2000 ανήλθαν σε 7,7 εκατοµµύρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία τριπλασίασε τις πωλήσεις της σε µία δεκαετία. Σε επίπεδο τεµαχίων, για το 2010 οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα 7,2 εκατοµµύρια. Σε µερίδιο αγοράς (διάγραµµα 1) η εταιρεία το 2011 κατείχε το 12,5% της αγοράς των φαρµακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα ενώ το 2005 κατείχε µόλις το 5,1%. ηλαδή σε έξι χρόνια η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το µερίδιο αγοράς που κατέχει κατά 150 %. ιάγραµµα 1: Μερίδιο Αγοράς από το 2005 ως το 2011 Πηγή: Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, Επίσης, το διάγραµµα 2 παρουσιάζει την κατανοµή των πωλήσεων µεταξύ των διαφόρων προϊόντων της APIVITA. Όπως φαίνεται τη µερίδα του λέοντος κατέχουν τα προϊόντα για την προστασία προσώπου (34%), ακολουθούν τα προϊόντα για

8 προστασία µαλλιών (24%) και τα προϊόντα για την προστασία χεριών και σώµατος µε 10%. Επιπρόσθετα, η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση σε µερίδια στα σαµπουάν και τη δεύτερη στα προϊόντα περιποίησης προσώπου στο ελληνικό φαρµακείο. ιάγραµµα 2: Κατανοµή των πωλήσεων µεταξύ των διαφόρων προϊόντων µέσα στην APIVITA 11% Προστασία Προσώπου 4% Προστασία Μαλλιών 5% 4% 34% Προστασία χεριών και σώµατος Προστασία από τον ήλιο 8% Προίόντα Υγείας Προστασία χειλιών 10% Αρωµατοθεραπεία 24% ιάφορα προϊόντα Πηγή: Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, APIVITA KAI ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η APIVITA δίνει ιδιαίτερη έµφαση στην επιχειρηµατικότητα. Συγκεκριµένα οι ενέργειες επιχειρηµατικότητας της εταιρείας διακρίνονται σε δυο κατηγορίες (πράσινη και καινοτοµική). Ακολουθεί η ανάλυση τους. APIVITA και ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η APIVITA από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της µεριµνά για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πράσινη οικονοµία. Συγκεκριµένα ασπάζεται τις αρχές της πράσινης επιχειρηµατικότητας και µέσω των ενεργειών της αποδεικνύει έµπρακτα ότι οικονοµική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι δυο έννοιες

9 συµπληρωµατικές και όχι αλληλοσυγκρουόµενες δεδοµένου ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ουσιαστική συνθήκη για ισχυρή ανταγωνιστικότητα και βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη. Κατά αυτόν τον τρόπο η εταιρεία πιστή στις αρχές της πράσινης επιχειρηµατικότητας αντιµετωπίζει το περιβάλλον ως ευκαιρία και όχι ως εµπόδιο. Παραδείγµατα δράσεων πράσινης επιχειρηµατικότητας µπορούν να θεωρηθούν τα ακόλουθα: Το νέο βιοκλιµατικό-πράσινο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο Αττικής, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα µέσα του 2012, κατασκευάστηκε σύµφωνα µε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της πράσινης επιχειρηµατικότητας. Η νέα µονάδα παραγωγής, επένδυση που κόστισε γύρω στα 12 εκατοµµύρια στην εταιρεία και χρηµατοδοτήθηκε κατά 5 εκατοµµύρια µέσω τραπεζικού δανεισµού και το υπόλοιπο ποσό µέσω ιδίων κεφαλαίων, είναι µια από τις ελάχιστες οικολογικές µονάδες που υπάρχουν στην Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί µε γεωθερµικά και άλλα σύγχρονα καινοτόµα συστήµατα. Ο σχεδιασµός της µονάδας έγινε σύµφωνα µε τις αρχές της βιωσιµότητας ακολουθώντας την ιδέα των πράσινων κτιρίων µε στόχο την επίτευξη του µέγιστου βαθµού εργονοµίας. Παράλληλα, έµφαση έχει δοθεί στην εργονοµική διαχείριση του νερού, στη χρήση φωτοβολταϊκών συστηµάτων και γεωθερµικής ενέργειας. Ενέργειες ανακύκλωσης: Από το 2002, η εταιρεία έχει συνάψει στρατηγική συµµαχία µε την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων. Σύµφωνα µε τη συνεργασία αυτή η Apivita δεσµεύεται να υποβάλλει κάθε χρόνο στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων το χρηµατικό ποσό που αντιστοιχεί στις συσκευασίες που έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης, σε όλους τους χώρους της εταιρείας υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, πλαστικό και γυαλί. Χρησιµοποίηση πράσινων συστατικών στην παραγωγή των προϊόντων της και στις συσκευασίες τους. Συγκεκριµένα, η APIVITA χρησιµοποιεί βιοδιασπώµενες πρώτες ύλες, δεν χρησιµοποιεί πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης, δεν χρησιµοποιεί συστατικά που συχνά ευθύνονται για πρόκληση ερεθισµών όπως προπυλενογλυκόλη και έλαια ορυκτής προέλευσης, δεν χρησιµοποιεί γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς, χρησιµοποιεί βότανα

10 βιολογικά πιστοποιηµένα, χρησιµοποιεί µεθόδους εκχύλισης σε θερµοκρασία περιβάλλοντος µειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενεργειακό αποτύπωµα και τέλος διαθέτει πρότυπη µελισσοκοµική µονάδα η οποία παράγει µέλι, βασιλικό πολτό, κερί, γύρη και πρόπολη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να περιορίσει τη χρήση χηµικών πρώτων υλών και να αυξήσει τη χρήση πρώτων υλών φυτικής προέλευσης. APIVITA και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Το δεύτερο είδος δράσεων επιχειρηµατικότητας της APIVITA είναι οι κοινωνικές. Οι αρχές της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας ορίζουν ότι η οικονοµική δραστηριότητα µπορεί να συνδυάζει την κερδοφορία µε την κοινωνική αλλαγή. Η APIVITA έχει προβεί σε µια σειρά ενεργειών και δράσεων κοινωνικής επιχειρηµατικότητας την τελευταία δεκαετία. Οι πιο σηµαντικές είναι οι εξής: Η δηµιουργία του Ιπποκράτειου βοτανικού κήπου το 2006 στην Κω, σε µια έκταση 5 στρεµµάτων ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό κήπο του ασκληπιείου. Από την αρχή των εργασιών δόθηκε ιδιαίτερη έµφαση στη δηµιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος έτσι ώστε να αναδειχθεί ο µικρόκοσµος στον οποίο έδρασε ο Πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης πριν από 2500 χρόνια. Σήµερα, στον κήπο υπάρχει το 80% των φυτών (200 από τα 250) τα οποία χρησιµοποιούσε ο Ιπποκράτης. Ο ρόλος της APIVITA δεν περιορίζεται µόνο στην οικονοµική στήριξη του εγχειρήµατος. Η εταιρεία προσπαθεί να συµβάλλει και στη δηµιουργία του ανθρωποκεντρικού ελληνικού πολιτισµού προσφέροντας και την απαραίτητη τεχνογνωσία αντλούµενη από την πολύχρονη εµπειρία της στα φυτά και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Πρόγραµµα Ειδίκευσης στη ιοίκηση Επιχειρήσεων για φαρµακοποιούς στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA. Από το 2003, λειτουργεί στο Οικονοµικό πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA µακροχρόνιο πρόγραµµα στη διοίκηση επιχειρήσεων το οποίο απευθύνεται σε εν ενεργεία νέους φαρµακοποιούς και τους εκπαιδεύει σε ένα ευρύ φάσµα επιµέρους θεµάτων της διοίκησης επιχειρήσεων και της επιχειρηµατικότητας (π.χ. λογιστική, βασικές γνώσεις οικονοµικών, ανάπτυξη

11 στρατηγικής σκέψης, µάρκετινγκ και πωλήσεις, διαπραγµατεύσεις, χρηµατοοικονοµικά, διοίκηση ανρώπινων πόρων, χρήση ηλεκτροινκών υπολογιστών κτλ.). Το πρόγραµµα αυτό δηµιουργήθηκε µε σκοπό να καλύψει ένα πολύ σηµαντικό κενό το οποίο υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήµια θετικών σπουδών. Συχνά οι απόφοιτοι φαρµακευτικών σχολών αντιµετωπίζουν δυσκολίες στο ξεκίνηµα της καριέρας τους και αυτό διότι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειµένου να λειτουργήσουν ένα φαρµακείο αποτελεσµατικά. Με το παρόν πρόγραµµα, οι φοιτητές εκπαιδεύονται ώστε να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξανόµενες απαιτήσεις των πελατών, να διαπραγµατεύονται αποτελεσµατικά µε αντιπροσώπους επιχειρήσεων, να προβλέπουν τις χρηµατοοικονοµικές επιπτώσεις των αποφάσεων που λαµβάνουν, να διαχειρίζονται κατάλληλα το ανθρώπινο δυναµικό και να διαµορφώνουν την µελλοντική στρατηγική για το φαρµακείο τους. Κατά αυτόν τρόπο µαθαίνουν να είναι καλύτεροι επιχειρηµατίες. Η Apivita χρηµατοδοτεί σηµαντικό τµήµα του κόστους του προγράµµατος, χωρίς η ίδια να έχει άµεση οικονοµική ωφέλεια. Με αυτήν την ενέργεια, συµβάλλει στην εκπαίδευση και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναµικού του φαρµακευτικού κλάδου. Ενεργή συµµετοχή στο Σωµατείο Επιχειρηµατικότητας Νέων (ΣΕΝ) από το Μέσω της εν λόγω συµµετοχής, η εταιρεία συµβάλλει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηµατικότητας διδάσκοντας τους νέους τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου επιχειρείν. Μέσω της νεανικής επιχειρηµατικότητας η APIVITA έχει συµµετάσχει στο πρόγραµµα job shadow στο οποίο µαθητές γυµνασίου καλούνται να διοικήσουν µια εταιρεία για µια ηµέρα και στο πρόγραµµα εικονικής επιχείρησης στα πλαίσια του οποίου µαθητές Λυκείου αναλαµβάνουν να δηµιουργήσουν τη δική τους εταιρεία βασισµένοι σε µια καινοτοµική ιδέα για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία. Το 2010 ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του διοικητικού συµβουλίου του ΣΕΝ.

12 ΕΠΙΛΟΓΟΣ H APIVITA µετρά πλέον περισσότερο από τρεις δεκαετίες από την ίδρυση της και αποτελεί αδιαµφισβήτητα έναν από τους ηγέτες της αγοράς των φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα. Αποτελεί µια ταχέως αναπτυσσόµενη µικρή διεθνοποιηµένη εταιρεία µε πολλές διακρίσεις σε επίπεδο καινοτοµίας για τα προϊόντα της σε µια αγορά όπου η οικονοµική κρίση έχει ήδη προκαλέσει το κλείσιµο πολλών γνωστών καταστηµάτων καλλυντικών και έχει οδηγήσει στη µείωση του µεγέθους της αγοράς καλλυντικών. Ταυτόχρονα η δραστηριοποίηση της σε χώρες του εξωτερικού όπου επικρατούν κολοσσιαίες εταιρείες καλλυντικών µε µεγάλη δύναµη στα κανάλια διανοµής, την έχει φέρει αντιµέτωπη µε οξύτατο ανταγωνισµό. Τα ερωτήµατα που προκύπτουν και οι προκλήσεις για το µέλλον είναι πολλές. Για παράδειγµα πως θα αντιµετωπίσει η εταιρεία την είσοδο µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά φυτικών και βιολογικών προϊόντων; Πως θα αντιµετωπίσει την πιθανή απελευθέρωση του επαγγέλµατος του φαρµακοποιού, δεδοµένου ότι στη χώρα µας αλλάζει η νοµοθεσία όσον αφορά την άδεια στα φαρµακεία και τη δηµιουργία αλυσίδων φαρµακείων; Θα µειώσουν οι αλλαγές αυτές τη διαπραγµατευτική δύναµη της εταιρείας; Από την άλλη πλευρά ενδέχεται να υπάρχουν και αρκετές ευκαιρίες για µελλοντική ανάπτυξη µέσω διεθνοποίησης σε χώρες της λατινικής Αµερικής και της Μέσης Ανατολής. Στις προαναφερθείσες αγορές υπάρχει αυξανόµενη ζήτηση για φυτικά και βιολογικά προϊόντα ως αποτέλεσµα της τάσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής, και της αυξανόµενης ευαισθησίας για περιβαλλοντικά θέµατα. Πρόσφατα δηµοσιεύµατα του διεθνή τύπου υποστηρίζουν ότι ειδικά στην αγορά της Μέσης Ανατολής αναµένεται υψηλή ζήτηση για προϊόντα φυσικών καλλυντικών. Αυτή η τάση θα µπορούσε να αποτελεί µια ευκαιρία διεθνοποίησης για εταιρείες όπως η APIVITA. Οµοίως, υπάρχει και αυξανόµενη ζήτηση για συγκεκριµένες κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα συµπληρώµατα διατροφής, ανδρικά καλλυντικά, κτλ. Θα µπορέσει άραγε η APIVITA να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και να εκµεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά;

13 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 1. Στηριζόµενοι στην µελέτη περίπτωσης που προηγήθηκε, πραγµατοποιήστε µία ανάλυση υνάµεων-αδυναµιών-ευκαιριών-απειλών για την APIVITA (SWOT Analysis). Για την απάντηση σας µπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες και από το παράρτηµα της µελέτης περίπτωσης (οικονοµικά στοιχεία της APIVITA). 2. Σχολιάστε τους τρόπους διεθνοποίησης της APIVITA (πλεονεκτήµατα- µειονεκτήµατα). 3. Με δεδοµένες τις προκλήσεις-απειλές όπως αυτές παρουσιάζονται στην µελέτη περίπτωσης, ποιες µελλοντικές στρατηγικές ανάπτυξης θα προτείνατε στη διοίκηση της APIVITA; 4. Περιγράψτε την στρατηγική επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήµατος της APIVITA (competitive strategy). Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτής της στρατηγικής; Πως συνδέεται µε την τωρινή δοµή-διάρθρωση της εταιρείας; 5. Ποιες πρόσθετες ενέργειες/δράσης επιχειρηµατικότητας θα προτείνατε στη διοίκηση της εταιρείας; Πως συνδέονται µε την τωρινή στρατηγική της εταιρείας;

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Το site της Apivita στο internet: APIVITA 32 χρόνια φυσικά, αποτελεσµατικά, και ολιστικά προϊόντα. FREE Sunday, 23 Νοεµβρίου Tα φυσικά καλλυντικά κερδίζουν σταδιακά και τη Μέση Ανατολή, ΚΕΡ ΟΣ, 21 Αυγούστου Ελ Ντοράντο Ασία-ΗΠΑ για την Apivita του Κουτσιανά, Επιχειρείν Deal, 26 Αυγούστου Η Οικονοµική κρίση µαραζώνει και την οµορφιά, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-BUSINESS STORIES, 4 Σεπτεµβρίου Ανάπτυξη σε τρεις άξονες για την Apivita, ΚΕΡ ΟΣ, 23 Αυγούστου στις 10 επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν στην τεχνολογία RFID, ΚΕΡ ΟΣ, 21 Αυγούστου Καταρρίψαµε πολλές θεωρίες του marketing και πετύχαµε, Marketing Week, (Μάιος 2006). Η µέλισσα, το όραµα, η έµπνευση, ΑΞΙΑ, 1 Ιουλίου Η ελληνική φύση σε φιάλες, FORUM, Σεπτέµβριος Μεγάλες προοπτικές και προκλήσεις στον κλάδο φυτικών καλλυντικών, ΕΠΙΛΟΓΗ, Νοέµβριος Απροετοίµαστοι στο παιχνίδι της αγοράς οι φαρµακοποιοί. Πρόγραµµα Ειδίκευσης στη ιοίκηση Επιχειρήσεων για φαρµακοποιούς λειτουργεί στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών µε τη χορηγία της APIVITA, Καθηµερινή, 4 Ιουλίου Έκθεση Αειφορίας APIVITA, Αθήνα, Παπαδάκης Βασίλης Στρατηγική των Επιχειρήσεων: Ελληνική και ιεθνής Εµπειρία, Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα Παπαδάκης Βασίλης Επίκαιρα Θέµατα Στρατηγικής των Επιχειρήσεων, Εκδόσεις Μπένου, Αθήνα Υλικό από συνεντεύξεις µε µέλη της οµάδας ανώτατης διοίκησης (εκτελεστική επιτροπή) της APIVITA.

χρόνια κοντά στη Φύση

χρόνια κοντά στη Φύση 32 χρόνια κοντά στη Φύση ΕΚΘΕΣΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ 2010 περιεχόμενα Σχετικά με την Έκθεση Αειφορίας 2 Μήνυμα Προέδρου 5 Μήνυμα Διευθύνοντα Συμβούλου 5 Η Εταιρεία 6 Η φιλοσοφία της APIVITA 10 Εταιρική Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ «ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΙΑ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΟΡΡΕΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος για την. Επιχείρηση FARCOM του Κλάδου των Καλλυντικών» ΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος για την. Επιχείρηση FARCOM του Κλάδου των Καλλυντικών» ΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ανάλυση Εξωτερικού Περιβάλλοντος για την Επιχείρηση FARCOM του Κλάδου των Καλλυντικών» του ΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: LOGISTICS (ΕΦΟΔΙΑΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι ΡΥΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ : ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ 1. ΣΚΟΠΟΣ Η µελέτη αυτή έρχεται συνέχεια της προηγούµενης προµελέτης σκοπιµότητας που συντάχθηκε το Μάιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αθήνα, Φεβρουάριος 2014 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ... 3 1.1. Παράγοντες Καινοτομίας... 5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ MBA TQM

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ MBA TQM ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ MBA TQM ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Μ.Π.Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Μ.Π.Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Μ.Π.Σ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ,2012 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: FRANCHISING KAI OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή ιοίκησης και Οικονοµίας Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ρόλος της Κοινωνικής Ευθύνης στην στρατηγική των Ελληνικών Τραπεζών ~ THE ROLE OF CORPORATE

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός Απολογισμός. Φροντίζουμε για το μέλλον

Κοινωνικός Απολογισμός. Φροντίζουμε για το μέλλον Κοινωνικός Απολογισμός 2013 Φροντίζουμε για το μέλλον ΟΡΑΜΑ Να είμαστε ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων του στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α CLUSTERING (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ) ΓΙΑ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓHΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOLLI FOLLIE

ΑΞΙΟΛΟΓHΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOLLI FOLLIE ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓHΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOLLI FOLLIE Παπαδήμα Ερμιόνη Α.Μ: 12753 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Σταυρουλάκης Δημήτριος ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο όμιλος Folli Follie (FF Group)

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 2. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4

Περί Απολογισμού 2. Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4 Περιεχόμενα Περί Απολογισμού 2 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 4 1. Προφίλ Εταιρίας 6 1.1 Συνοπτική Παρουσίαση Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ 6 1.2 Συνοπτική Παρουσίαση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. 8 1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιπλωµατική Εργασία Η λήψη στρατηγικών αποφάσεων για την αποτελεσµατική αντιµετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η Ελληνική αγορά κλωστοϋφαντουργίας και η επιρροή παραγωγής καινοτόμων προϊόντων της «Ελληνικής Υφαντουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Πάτρα 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ MARKETING ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2012 Διδάσκων : Καραγιάννη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Frigoglass Ετήσια Έκθεση 2012. Σχεδιάζοντας το μέλλον

Frigoglass Ετήσια Έκθεση 2012. Σχεδιάζοντας το μέλλον Σχεδιάζοντας το μέλλον Περιεχόμενα Frigoglass 5 Επιστολή Προέδρου 6 Επιστολή Διευθύνοντος Συμβούλου 7 Βασικά οικονομικά μεγέθη 8 Παγκόσμια παρουσία 10 Σχεδιάζοντας το μέλλον 13 Κυρίαρχες τάσεις 14 Έργα

Διαβάστε περισσότερα

ΈκθΈση Έταιρικησ ΥπΈΥθΥνότητασ 2014

ΈκθΈση Έταιρικησ ΥπΈΥθΥνότητασ 2014 Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2014 ΟΡΑΜΑ Να είμαστε ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της διύλισης πετρελαίου και εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων του στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση και το ύφος της διαφήµισης στα δερµοκαλλυντικά.

Η προώθηση και το ύφος της διαφήµισης στα δερµοκαλλυντικά. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩN ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ MARKETING ΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ Η προώθηση και το ύφος της διαφήµισης στα δερµοκαλλυντικά. ΤΣΑΜΗ Γ. ΝΑΤΑΛΙΑ Χηµικός Πάτρα, 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ Απόσπασµα της συνολικής Μελέτης που αφορά στην ανάπτυξη ενός «Οδηγού/ Πρότυπου ιεθνοποίησης Μικροµεσαίων Επιχειρήσεων»

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (ATΕΙΘ) ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Πτυχιακή Εργασία:

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (ATΕΙΘ) ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. Πτυχιακή Εργασία: Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης (ATΕΙΘ) ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Πτυχιακή Εργασία: Η Chipita International S.A. και η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου (e-commerce) στα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

site map Σκιαγράφηση μιας 100χρονης Εταιρίας ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ OMIΛOY ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

site map Σκιαγράφηση μιας 100χρονης Εταιρίας ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ OMIΛOY ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Loading Σύνθεση εξωφύλλου: Αντλώντας από την εµπειρία προσφέρουµε στην κοινωνία Σήµα µε το οποίο προσδιορίζονται στην παρούσα έκδοση σχετικές πρακτικές ΕΚΕ B Σκιαγράφηση μιας 100χρονης Εταιρίας ΜΗΝΥΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Υποβλήθηκε ως απαιτούμενο για

Διαβάστε περισσότερα

Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011

Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011 Nestlé Ελλάς Βιωσιμότητα & Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους Απολογισμός 2011 1 Στην σελίδα 79 θα βρείτε την Φόρμα Αξιολόγησης του Απολογισμού μας. Περιμένουμε τη γνώμη σας! 2 Nestlé Ελλάς / Bιωσιμότητα και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ EFQM ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μήνυμα Διευθύνοντος Συμβούλου 3. Πληροφορίες σχετικά με τον Κοινωνικό Απολογισμό 4. Εταιρικό Προφίλ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Μήνυμα Διευθύνοντος Συμβούλου 3. Πληροφορίες σχετικά με τον Κοινωνικό Απολογισμό 4. Εταιρικό Προφίλ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα Διευθύνοντος Συμβούλου 3 Πληροφορίες σχετικά με τον Κοινωνικό Απολογισμό 4 Εταιρικό Προφίλ 7 ΕΚΕ: Επιχειρηματική Προσέγγιση και Βασικές Δεσμεύσεις 14 Εταιρική Διακυβέρνηση 19 Κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα