1η Συνέντευξη Το όνομά σας; Ποια χρονιά φοιτήσατε από το 8ο Λύκειο; Υπήρχαν βάρδιες; Κι αν ναι, ποια ήταν τα ωράρια;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1η Συνέντευξη Το όνομά σας; Ποια χρονιά φοιτήσατε από το 8ο Λύκειο; Υπήρχαν βάρδιες; Κι αν ναι, ποια ήταν τα ωράρια;"

Transcript

1 PROJECT 2 ας ΛΥΚΕΙΟΥ Η ομάδα μας πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει παλαιότερους απόφοιτους του 8 ου Λυκείου Αθηνών για την σχολική τους εμπειρία. Με βάση τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε θα καταλήξουμε σε ένα συνολικό συμπέρασμα για το πώς ήταν το 8 ο στις προηγούμενες χρονιές.

2 1 η Συνέντευξη Το όνομά σας; Νικολέτα Γκαβέρα Ποια χρονιά φοιτήσατε από το 8 ο Λύκειο; Το Υπήρχαν βάρδιες; Κι αν ναι, ποια ήταν τα ωράρια; Όχι. Ήταν πρωινό. Τι είδους μαθήματα διδασκόσασταν στην τάξη; Τα ίδια με σήμερα; Εμείς είχαμε δέσμες οπότε δεν υπήρχε και κάποια κατεύθυνση, όπως εσείς τώρα. Επιλέγαμε κάποια δέσμη στη 3 η Λυκείου, την 1 η ή την 2 η ή την 3 η ή την 4 η. Και αυτές οι δέσμες ποιες ήταν; Τι μαθήματα περιλάμβαναν; Εξαρτάται σε ποια σχολή ήθελες να πας. Υπήρχε θετική, θεωρητική. Μια δέσμη που επέλεξα εγώ ήταν γενικής φύσεως, οπότε πήγαινες σε όποια σχολή ήθελες. Ήταν η 4 η δέσμη και πήγαινες σε όποια σχολή ήθελες και είχε γενικής φύσεως μαθήματα. Ποια ήταν η πιο συνηθισμένη επιλογή των μαθητών; Θετική; Θεωρητική; Δεν είχε να κάνει με το πιο σύνηθες. Είχε να κάνει με το πού ήταν καλύτερος ο καθένας. Αν κάποιος ήταν καλύτερος στη Φυσική και τα Μαθηματικά και πήγαινε στη δέσμη τη Θετική που ήταν για Ιατρική, ας πούμε. Ή για Φυσικός, Μαθηματικός. Στα φιλολογικά κάποιος έκανε Αρχαία κτλ. Όπως είναι σήμερα, μόνο που δεν υπήρχαν κατευθύνσεις αλλά δέσμες. Και για να περάσεις κάθε τάξη από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο έδινες εξετάσεις; Εγώ έχω δώσει παντού εξετάσεις. Έχω δώσει απ το Δημοτικό εξέταση για να πάω στο Γυμνάσιο, απ τη 3 η Γυμνασίου για να συνεχίσω και απ το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Γινόντουσαν πανελλαδικές εξετάσεις σε κάθε τάξη του Λυκείου, όπως τώρα; Στη 3 η Λυκείου μόνο δίναμε πανελλήνιες στη δέσμη που επιλέγαμε. Και κάθε δέσμη αποτελούταν από 4 μαθήματα.

3 Η βαθμολόγηση ήταν γραπτή, προφορική ή και τα δύο; Στις πανελλήνιες; Όχι, γενικώς. Το απολυτήριο μέτραγε και οι γραπτές εξετάσεις στις πανελλήνιες. Αναφέροντας το βαθμό απολυτηρίου, αυτό σημαίνει ότι μέτραγε και ο προφορικός βαθμός. Ποιος ήταν ο τρόπος συμπεριφοράς των καθηγητών απέναντι στους μαθητές; Ήταν πολύ αυστηροί οι καθηγητές μου εμένα! Πάρα πολύ αυστηροί! Υπήρχαν διακρίσεις; Διέκριναν τους καλούς μαθητές απ τους κακούς ή τους βοηθούσαν όλους; Όχι, όλους τους βοηθούσαν εξίσου. Αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των τάξεων είχε καλούς μαθητές. Δηλαδή στη δική μου τάξη, απ τα 34 παιδιά, οι 33 περάσανε πανεπιστήμιο. Ήμασταν αρκετά καλοί. Η βαθμολογία, βέβαια τότε, ήταν πολύ υψηλή για να περάσουμε σε σχολές. Έπρεπε να γράψεις τουλάχιστον από 17 και πάνω. Ήταν πολύ δύσκολα. Και δε κάναμε φροντιστήρια τότε, καθόλου! Το βασικό αυτό, πρέπει να τονιστεί. Άρα, οι καθηγητές εξηγούσαν καλά τα μαθήματα; Ρωτάγαμε και περισσότερο. Ήμασταν γενικά παιδιά που ρωτάγαμε πολύ και βρίσκαμε λύσεις. Δεν είχαμε ανάγκη να κάνουμε κάτι επιπλέον. Εκτός από τις γλώσσες, φυσικά. Εκδρομές πηγαίνατε; Πηγαίναμε τη 5ήμερη, τη κλασική, στη 3 η Λυκείου. Δε θυμάμαι, όμως, για 1 η, 2 η. Νομίζω ότι ήταν διήμερες, όπως είναι τώρα. Μήπως θυμάστε πού είχατε πάει στη 5ήμερη που αναφέρατε; Ναι. Η δικιά μου τάξη πήγε στη Κρήτη, αν θυμάμαι καλά. Εγώ δεν είχα πάει γιατί είχα αγώνες. Ποιες ήταν οι ποινές; Θυμάστε κάποια παραδείγματα άπρεπων συμπεριφορών; Υπήρχαν οι αποβολές, όπως υπάρχουν τώρα. Δεν είχαμε ιδιαίτερα πειθαρχικά προβλήματα, εμείς. Όχι. Υπήρχαν εξαιρέσεις αλλά με μία επίπληξη λυνόταν το πρόβλημα. Καταλήψεις κάνατε; Αποχές; Ναι. Αρκετές καταλήψεις. Και τα θέματα ποια ήταν; Τα θέματα είχαν να κάνουν με το εκπαιδευτικό σύστημα που άλλαζε. Δηλαδή όποτε άλλαζε ο υπουργός παιδείας, άλλαζε και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως έχετε και τώρα τα σημερινά προβλήματα. Κατά βάση αυτά ήταν τα θέματα, δεν είχαμε άλλα.

4 Στο σχολείο φορούσατε κάποιο είδος στολής; Εγώ πέρασα ποδιά και μετά κανονικά ρούχα. Πέρασα όλη τη γκάμα. Ήταν θηλέων και αρρένων; Όχι, μεικτό πέρασα. Στην εποχή μας γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία για θέματα που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά όπως για το περιβάλλον, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά. Λάμβαναν μέρος και στο δικό σας σχολείο τέτοιου είδους ενημερώσεις; Κι αν ναι, τι είδους; Ναι, γίνονταν. Δεν είχατε τόσο περιβαλλοντικά θέματα, εμείς. Δεν υπήρχε τόσος πλουραλισμός θεμάτων αλλά για το τσιγάρο και τα ναρκωτικά υπήρχε. Ποια ήταν η στάση της εκπαίδευσης απέναντι στο μάθημα της φυσικής αγωγής; Κοιτάξτε, εγώ είχα τη τύχη κάποιες χρονιές να έχω καλούς γυμναστές και την ατυχία να έχω και κάποιους που δεν ενδιαφερόντουσαν. Αυτό είναι θέμα τύχης. Αλλά επειδή εμένα μου άρεσε πάρα πολύ η γυμναστική, δεν εξαρτιόταν η διάθεσή μου από ποιον καθηγητή είχα, δηλαδή συμμετείχα πάντα στο μάθημα. Κάνατε αθλήματα; Ναι. Η ύλη ήταν όπως είναι και τώρα. Δεν είχαμε, βέβαια, ping-pong. Κάνατε μάθημα στο γυμναστήριο; Όχι πάντα. Κάναμε περισσότερο έξω. Εσείς σε ποια σχολή δώσατε; Εγώ ήμουν στη Γυμναστική Ακαδημία. Τι μαθήματα απαιτούνταν για να περάσετε σε αυτή τη σχολή; Έδωσα τα αθλήματα, όπως ισχύει και τώρα, τις πανελλήνιες και μέτραγε ο βαθμός του απολυτηρίου.

5 2 η Συνέντευξη Το όνομά σας; Ντόκος Κωνσταντίνος του Γρηγορίου Ποια χρονιά φοιτήσατε από το 8 ο Λύκειο; Αρχικά να αναφέρω ότι δεν υπήρχε, την περίοδο που εγώ πήγαινα σχολείο, Λύκειο. Είχε Δημοτικό και Γυμνάσιο με 6 τάξεις. Τώρα το Γυμνάσιο το τελείωσα τη περίοδο Το 77 έφυγα. Υπήρχαν βάρδιες; Ποια ήταν τα ωράρια; Ναι, υπήρχαν βάρδιες. Πρωινά και απογευματινά σχολεία γιατί δεν υπήρχαν κτίρια. Και πηγαίναμε πότε μισές ημέρες τις εβδομάδας πρωινό και πότε απογευματινό. 3 μέρες πρωί, 3 μέρες απόγευμα. Αυτές οι μέρες ήταν συγκεκριμένες; Ναι. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. Δε θυμάμαι καλά αλλά πρέπει να πηγαίναμε και το Σάββατο σχολείο. Τι είδους μαθήματα διδασκόσασταν στην τάξη; Τα ίδια. Μαθηματικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία, Έκθεση, Αρχαία. όλα όσα είναι και τώρα. Εκτός από Πληροφορική και διάφορα καινούργια που έχετε εσείς τώρα, Στατιστικές κτλ. Υπήρχαν κατευθύνσεις ή χρειαζόταν να δώσετε σε όλα τα μαθήματα για να περάσετε σε κάποια σχολή; Κατευθύνσεις τότε δεν υπήρχαν. Υπήρχαν 4 τμήματα που διάλεγαν οι μαθητές, στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, και με βάση τα τμήματα που επέλεγαν έδιναν σε ορισμένα μαθήματα. Υπήρχε το οικονομικό τμήμα, το νομικό τμήμα, Πολυτεχνείο, Βιομηχανική, ΑΣΟΕ, Πανεπιστήμιο κτλ. Όταν ήμουν εγώ μαθητής δεν υπήρχαν πολλές σχολές, όπως τώρα. Ποια ήταν τα μαθήματα σε κάθε τμήμα; Στο οικονομικό, που έδωσα εγώ, ήταν τα Μαθηματικά, η Κοσμογεωγραφία, η Ιστορία και τα Ελληνικά (ή αλλιώς Έκθεση).

6 Ποια ήταν η πιο συνηθισμένη επιλογή των μαθητών στις κατευθύνσεις; Δεν υπήρχε πιο συνηθισμένη επιλογή. Οι πιο αδύναμοι μαθητές επέλεγαν το οικονομικό τμήμα, που ήταν πιο πολλές οι πιθανότητες, για Βιομηχανική και Ανώτερες Σχολές. Ενώ όποιος ήταν δυνατός στα μαθήματα διάλεγε Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, νομικό τμήμα, Ιατρική κτλ. Για να περάσει κανείς από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο έπρεπε να δώσει εξετάσεις; Όχι. Στο Γυμνάσιο, μόνο, σε κάθε τάξη δίναμε εξετάσεις στο τέλος. Γραπτές, προφορικές. Σε όλα τα μαθήματα. Υπήρχαν και τότε πανελλήνιες; Πανελλήνιες δεν υπήρχαν. Υπήρχε γραπτή ή προφορική βαθμολογία; Ή και τα δύο; Η βαθμολογία σε κάθε τάξη ήταν προφορική και γραπτή. Περισσότερο προφορική. Αλλά για να περάσεις σε κάποια σχολή ή Πανεπιστήμιο η βαθμολογία ήταν μόνο γραπτή. Ποιος ήταν ο τρόπος συμπεριφοράς των καθηγητών απέναντι στους μαθητές; Υπήρχαν διακρίσεις; Ήταν σωστός. Δεν υπήρχαν διακρίσεις. Οι καθηγητές ήταν αυστηροί αλλά δίκαιοι. Προσπαθούσαν να μάθουν τα παιδιά και είχαν επιτυχία μεγάλη! Με ποιο τρόπο βαθμολογούσαν οι καθηγητές; Βαθμολογούσαν ως επί το πλείστον με βάση της δικιάς τους επίγνωση και προσωπικότητας. Γενικά με βάση της προσωπικής τους εμπειρίας. Δεν υπήρχαν κάποια κριτήρια. Αντικειμενικό ήταν μόνο το τεστ. Αλλά δεν είχαμε πολλά τεστ. Πόσα ήταν τα διαλείμματα; Η διάρκεια των διαλειμμάτων; Είχαμε κάθε ώρα και ένα διάλειμμα. Όπως είναι τώρα και η διάρκεια το ίδιο.

7 Διοργανώνατε εκδρομές; Τι είδους εκδρομές; Εκπαιδευτικές, περιπάτους; Πηγαίναμε, στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου, αλλά λίγες. Στο Δημοτικό δεν πηγαίνατε; Όχι. Μπορείτε να μας πείτε πού πηγαίνατε, αν θυμάστε; Αυτή που θυμάμαι είναι όταν είχαμε πάει μονοήμερη στο Ναύπλιο. Άλλες μικρότερες δεν θυμάμαι. Πηγαίνατε διήμερες, τριήμερες, πενταήμερες; Δεν είχαμε τότε πενταήμερες, τριήμερες κτλ. Ήταν και περίοδος Χούντας και δε μπορούσαμε. Ποιες ήταν οι ποινές; Μπορείτε να αναφέρεται παραδείγματα από τη χρονιά σας; Για παραβάσεις; Ναι. Δεν υπήρχαν παραβάσεις και δε θυμάμαι να έχουν αξιοποιηθεί οι ποινές. Αλλά άμα έκανε κάποιο παιδί καμιά παράβαση έπαιρνε αποβολή. Αλλά δε θυμάμαι, όταν εγώ πήγαινα σχολείο, να έχουν αποβάλει κάποιο παιδί. Και δεν μπορώ να σας αναφέρω κάποιο παράδειγμα γιατί δεν υπήρχε κανένα. Ήμασταν, γενικώς, και πιο συμμαζεμένοι, εμείς. Ήταν και περίοδος Χούντας και φοβόμασταν. Καταλήψεις, αποχές κάνατε; Δεν κάναμε. Ήμασταν και εξαετία τότε και απαγορευόταν. Δηλαδή άμα κάνατε θα αποβαλλόσασταν; Θα έπρεπε να ρωτήσουμε το Πατάκο και τον Παπαδόπουλο να μας πει τι θα μας έκανες. (η Χούντα, το Πολυτεχνείο) Φοράγατε στολή; Στα πρώτα δύο χρόνια στο Δημοτικό. Μετά όχι. Στην εποχή μας γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία για θέματα που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά όπως για το περιβάλλον, τα ναρκωτικά, τα τσιγάρο. Λάμβαναν μέρος και στο δικό σας σχολείο τέτοιου είδους ενημερώσεις; Κι αν ναι, τι είδους; Δεν γίνονταν γιατί δε υπήρχαν τα αντικείμενα. Δεν υπήρχαν ούτε ναρκωτικά, ούτε τσιγάρα, δεν κάπνιζαν. Αλλά δεν υπήρχαν ούτε για περιβαλλοντικά θέματα. Το περιβάλλον ήταν το τελευταίο πράγμα που μας απασχολούσε εκείνη την περίοδο.

8 Ποια ήταν η στάση της εκπαίδευσης απέναντι στα μάθημα της φυσικής αγωγής; Είχατε γυμναστήριο; Κάνατε αθλήματα; Κι αν ναι, τι είδους; Φορούσατε συγκεκριμένα ρούχα; Το μάθημα της Γυμναστικής ήταν κανονικό. Κάναμε και αθλήματα όσοι μπορούσαν δηλαδή, αλλά όχι όπως τώρα. Δηλαδή ποδόσφαιρο κ.ά. σπάνια. Κάναμε περισσότερο ασκήσεις εδάφους. Και δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένα ρούχα για τη Γυμναστική. Τα κανονικά μας. Εσείς σε ποια σχολή δώσατε; Εγώ επέλεξα το οικονομικό τμήμα, συγκεκριμένα Βιομηχανική Πειραιώς. Τι μαθήματα απαιτούνταν; Εγώ έδωσα σε 4 μαθήματα., Μαθηματικά, Κοσμογεωγραφία, Ιστορία, Ελληνικά (δηλ. Έκθεση). Διευθυντής σας τότε ποιος ήταν; Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι, όμως, 2 μαθηματικούς, τον Ασλανίδη και το Βασιλόπουλο. Τους άλλους δε τους θυμάμαι. Τέλος, η ανάμνησή σας από το 8 ο Λύκειο ποια είναι; Απλώς καλή.

9 3 η Συνέντευξη Το όνομά σας; Ξένια Γκοτζαγιαννίδη. Ποια χρονιά φοιτήσατε από το 8 ο Λύκειο; Τελείωσα το Τι είδους μαθήματα διδασκόσασταν στην τάξη; Τα κλασικά μαθήματα, όπως Αρχαία, Νέα, Ιστορία, Βιολογία, Φυσικοχημείες κ.ά. Υπήρχαν κατευθύνσεις ή χρειαζόταν να δώσετε σε όλα τα μαθήματα για να περάσετε σε κάποια σχολή; Σε όλα τα μαθήματα. Οπότε κατευθύνσεις δε υπήρχαν; Υπήρχε. Θεωρητικό και πρακτικό δηλαδή Θετική κατεύθυνση και Θεωρητική κατεύθυνση. Ποια ήταν η πιο συνηθισμένη επιλογή των μαθητών στις κατευθύνσεις; Και στις δύο επιλογές πήγαιναν. Για να περάσει κανείς κάθε τάξη (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) έπρεπε να δώσει εξετάσεις; Όχι. Γίνονταν και τότε πανελλήνιες στην 1 η, 2 η, 3 η Λυκείου; Μόνο στη 3 η Λυκείου. Ποια ήταν τα μαθήματα σε κάθε κατεύθυνση; Στη δική μου κατεύθυνση, που ήταν Θεωρητική, ήταν τα Αρχαία, τα Νέα, τα Λατινικά, η Ιστορία και Έκθεση. Δε θυμάμαι στην άλλη. Υπήρχε γραπτή ή προφορική βαθμολογία; Ή και τα δύο; Περισσότερο γραπτή. Ποιος ήταν ο τρόπος συμπεριφοράς των καθηγητών απέναντι στους μαθητές; Αυστηροί. Οι περισσότεροι ήταν αυστηροί. Ήταν απόμακροι, αδιάφοροι. Πολύ λίγοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Υπήρχαν, βέβαια, κάποιοι που έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ήταν, γενικά, μεγάλοι, προσύνταξης, ψιλομπουχτισμένοι και βαριόντουσαν.

10 Υπήρχαν διακρίσεις; Ναι, πάρα πολύ. Με ποιο τρόπο βαθμολογούσαν οι καθηγητές; Με τα γραπτά, βέβαια, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς και από κει και πέρα υπήρχαν κάποιες προτιμήσεις. Πόσα ήταν τα διαλείμματα; Η διάρκεια των διαλειμμάτων; Δεν θυμάμαι. Πάντως θυμάμαι ότι υπήρχε ένα μεγάλο και τα άλλα ήταν μικρότερα. Διοργανώνατε εκδρομές; Πηγαίναμε μία φορά το χρόνο. Και στη 3 η Λυκείου που, μάλλον, ήταν 3-4 μέρες. Μπορείτε να μας πείτε πού πηγαίνατε ή να αναφέρεται κάποιο παράδειγμα, αν θυμάστε; Όχι, δεν θυμάμαι. Εγώ, ούτε στη τελευταία εκδρομή πήγα γιατί διάβαζα για να μπω στο Πανεπιστήμιο. Έτσι, προτίμησα να κάτσω παρά να πάω. Πηγαίνατε μονοήμερες, διήμερες, τριήμερες; Όχι δε πηγαίναμε. Ποιες ήταν οι ποινές; Μπορείτε να αναφέρεται παραδείγματα από τη χρονιά σας; Μας πηγαίνανε στον Γυμνασιάρχη κάθε τρεις και δύο. Δίνανε αποβολές. Αυτά. Θυμάμαι μία καθηγήτρια που μας έκανε Ιστορία, Σπανού την έλεγαν, η οποία ήταν μία γεροντοκόρη της κακιάς ώρας, κακάσχημη, η οποία ζήλευε όλα τα κορίτσια. Εμένα, θυμάμαι, μου έλεγε ότι βάφω τα μάτια μου και με πήγαινε κάθε τρεις και δύο στις βρύσες να πλύνω το πρόσωπό μου, για να φύγει, υποτίθεται, το μακιγιάζ. Με έβαζε να το κάνω αυτό χειμώνα κιόλας. Είχε καλέσει, ακόμα, την μαμά μου για παράπονα ότι βάφω τα μάτια μου κ.ά. Φοράγατε στολή; Ναι. Στην εποχή μας γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία για θέματα που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά όπως για το περιβάλλον, τα ναρκωτικά, τα τσιγάρο. Λάμβαναν μέρος και στο δικό σας σχολείο τέτοιου είδους ενημερώσεις; Κι αν ναι, τι είδους; Απολύτως τίποτα. Στο έλεος ήμασταν. Ό, τι μαθαίναμε, το μαθαίναμε από μόνοι μας.

11 Ποια ήταν η στάση της εκπαίδευσης απέναντι στα μάθημα της φυσικής αγωγής; Κι αν ναι, τι είδους; Αδιάφοροι, τελείως. Δηλαδή είχαμε μία γυμνάστρια, η οποία όποτε ήθελε μας έκανε γυμναστική. Τίποτα, καμία σημασία. Κάνατε αθλήματα; Τίποτα. Όταν μας έκανε, μας έβαζε να τρέξουμε γύρω από το προαύλιο και καμιά φορά μας έβαζε να κάνουμε σουηδική. Όταν λέτε σουηδική; Τι ήταν αυτό; Απλώς ασκήσεις στην αυλή. Είχατε γυμναστήριο; Όχι. Φορούσατε συγκεκριμένα ρούχα για να συμμετάσχετε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής; Πρέπει να χαμε, δε θυμάμαι. Πρέπει να φορούσαμε φόρμα. Σε πιο προσωπικό επίπεδο: Σε ποια σχολή δώσατε; Νομική. Τι μαθήματα απαιτούνταν; Αρχαία, Έκθεση, Λατινικά, Ιστορία. Τέλος, η ανάμνησή σας από το 8 ο Λύκειο ποια είναι; Εφιαλτική. Δηλαδή με το που τελείωσε έβλεπα επί μήνες εφιάλτες ότι είμαι ακόμα στο σχολείο και ξύπναγα και ευχαριστούσα το Θεό. Έλεγα «δόξα το Θεό που έχω περάσει στο Πανεπιστήμιο και είμαι φοιτήτρια». Και υποσχόμουν στο εαυτό μου ότι δε θα ξαναπατούσα το πόδι μου εκεί πέρα. Ένιωθα σα να ήμουν σε φυλακή. Το Λύκειο ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου. Χάλια. Για να καταλάβετε, ό, τι δυσκολίες κι αν αντιμετώπισα στη ζωή μου, αν με ρώταγες αν θέλω να ξαναπάω πίσω εκεί πέρα και να είμαι πάλι 16, 17, 18, να γλιτώσω χρόνια απ τη ζωή μου, θα έλεγα: No, thanks.

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η ομάδα μας από τις συνεντεύξεις που πήρε κατέληξε σε μία γενική και ενιαία εικόνα του σχολείου τις παλαιότερες γενιές. Τα πιο κύρια σημεία είναι: Την περίοδο δεν υπήρχε Λύκειο αλλά Δημοτικό και Γυμνάσιο με 6 τάξεις. Ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 82-83, οι βαθμίδες εκπαίδευσης ήταν όπως κι οι σημερινές (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Παλιότερα δεν υπήρχαν κατευθύνσεις αλλά 4 δέσμες, τις οποίες επέλεγαν οι μαθητές στη 3 η Λυκείου. Κάθε δέσμη περιλάμβανε 4 μαθήματα. Παρόλα αυτά, πληροφορούμαστε ότι από το 82 υπήρχαν οι κατευθύνσεις μέχρι και των προηγούμενων χρόνων, δηλαδή Θετική και Θεωρητική κατεύθυνση. Η βαθμολόγηση ήταν γραπτή και προφορική.

13 Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ομόφωνα ότι οι καθηγητές ήταν αυστηροί. Σε άλλες χρονιές υπήρχαν διακρίσεις και σε άλλες όχι. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και χωρίς τη βοήθεια από φροντιστήριο ή ιδιαίτερα. Στο τομέα των ποινών έχουμε ποίκιλες εκδοχές. Κοινή ήταν η αποβολή ως κύρια ποινή σε όλες τις χρονιές. Συγκεκριμένα, τις περιόδους αλλά και αναφέρεται ότι ελάχιστες φορές είχαν αξιοποιηθεί οι ποινές και ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα πειθαρχικά προβλήματα. Όμως, το 82 ήταν πιο συχνές και μάλιστα έχουμε παράδειγμα μαθήτριας που η καθηγήτρια της την ανάγκαζε την ώρα του μαθήματος να πλύνει το πρόσωπό με τη πρόφαση ότι είχε βαμμένα μάτια.

14 Καταλήψεις γίνονταν αλλά ξέρουμε μόνο για την σχολική περίοδο με θέματα που αφορούσαν το εκπαιδευτικό σύστημα. Το 76-77, με βάση της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε (δηλαδή Χούντα), οι μαθητές δε έκαναν καταλήψεις ή αποχές. Ενημερώσεις για θέματα όπως το τσιγάρο, τα ναρκωτικά κ.ά. γίνονταν μόνο το Λιγότερης σημασίας πληροφορίες είναι ότι το σχολείο διατήρησε ορισμένους θεσμούς, όπως οι ώρες λειτουργίας, τα διαλείμματα, τα μαθήματα που διδασκόντουσαν οι μαθητές. Ενώ παράλληλα, διαφοροποιείται σε άλλα όπως η στολή στο Δημοτικό, λιγοστές εκδρομές κ.ά. Τελειώνοντας την παρουσίαση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους απόφοιτους που μας διέθεσαν λίγο από το χρόνο τους για να τους πάρουμε συνέντευξη και την βοήθειά τους για την επίτευξη αυτής της εργασίας.

15 Εδώ ολοκληρώνετε η εργασία μας. Ελπίζουμε να σας άρεσε. Η εργασία δημιουργήθηκε από τις μαθήτριες: Ντόκου Αικατερίνη Ορφανού Ιωάννα Οσμανλίου Νταϊάνα Σελίμι Ιωάννα

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση»

Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» Συνεντεύξεις από καθηγητές και μαθητές για το διαγωνισμό: Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση» ΟΝΟΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ: κ. Αιμίλιος Χατζηπετρής 1. Τι καταλαβαίνετε με την έννοια παραγωγικότητα ; 1. Η παραγωγικότητα

Διαβάστε περισσότερα

3. Συνέντευξη. Εισαγωγικά Στοιχεία

3. Συνέντευξη. Εισαγωγικά Στοιχεία 3. Συνέντευξη Εισαγωγικά Στοιχεία Η συνέντευξη αποτελεί μια ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδο άντλησης ερευνητικών δεδομένων στις κοινωνικές επιστήμες. Αφορά την συλλογή στοιχείων μέσω της άμεσης λεκτικής επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο

4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο 4 η Ενότητα: Το σχολείο στον χρόνο Γλώσσα Β Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 58-71) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο με 150 ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα

Το Νέο Λύκειο και το Σύστημα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Το Νέο Λύκειο και το Σύστημα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση Στράτος Στρατηγάκης Σελίδα 1 Η ακτινογραφία του νέου λυκείου Το νέο λύκειο (γενικό και επαγγελματικό) ξεκινά την πορεία του από τους μαθητές της φετινής Α Λυκείου και η εφαρμογή του θα ολοκληρωθεί το 2016,

Διαβάστε περισσότερα

Απόφοιτοι μιλούν για εμάς

Απόφοιτοι μιλούν για εμάς Απόφοιτοι μιλούν για εμάς ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΝΤΗΛΙΕΡΑΚΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Το 1991 ξεκίνησε η φοίτησή μου στα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου. Ένα μικρό παιδί, ίσως φοβισμένο, σε έναν όμορφο χώρο που μύριζε αγάπη

Διαβάστε περισσότερα

Γεράσιμος Αρσένης. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση χωρίς πόρους;

Γεράσιμος Αρσένης. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση χωρίς πόρους; Γεράσιμος Αρσένης Σ ότι αφορά το Λύκειο η ιδέα ήταν να πάψει να είναι ένας φροντιστηριακός προθάλαμος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να αποκτήσει μια αξία από μόνο του. Στην πράξη όμως αυτό ήταν και

Διαβάστε περισσότερα

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.)

(Από αριστερά προς τα δεξιά: Ζαφειρένια Θεοδωράκη, Καθηγητής Αριστείδης Χατζής, Γεωργία Παπαλεξίου.) Συνέντευξη του Αναπλ. Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών κυρίου Αριστείδη Χατζή στα μέλη της συντακτικής ομάδας του Ζαφειρένια Θεοδωράκη και Γεωργία Παπαλεξίου. * (Από αριστερά προς τα δεξιά:

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ):

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ): ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με το παρόν νομοσχέδιο, επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες για το σχολείο που αποφασίζει να αξιοποιήσει το ερωτηματολόγιο ως μέθοδο άντλησης αξιολογικών δεδομένων:

Υπάρχουν τρεις δυνατότητες για το σχολείο που αποφασίζει να αξιοποιήσει το ερωτηματολόγιο ως μέθοδο άντλησης αξιολογικών δεδομένων: 2. Ερωτηματολόγιο Εισαγωγικά Στοιχεία Το ερωτηματολόγιο αποτελεί ένα μέσο συλλογής δεδομένων, στο οποίο το υποκείμενο της έρευνας καλείται να απαντήσει γραπτώς σε μια σειρά από προσχεδιασμένες ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ I Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: για τις σπουδές και τα προσόντα που χρειαζόμαστε γιο Η βρούμε μια δουλειά για τα παιδιά που δουλεύουν από μικρή ηλικία πώς εξηγούμε και δικαιολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Β Τμήμα) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 08.50', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

γράμμα φινλανδού μαθητή ... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.

γράμμα φινλανδού μαθητή ... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι. γράμμα φινλανδού μαθητή... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι. «Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο του Μένοικο... μου άρεσε

Διαβάστε περισσότερα

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 99 ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 100 2007-2008 Επάγγελμα Υπερασπίζομαι την Πατρίδα Έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου

Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Συνέντευξη με τον Γιάννη Γιαννακίδη Άντριας Γεωργίου και Νικόλα Ιωάννου Ο Γιάννης Γιαννακίδης γεννήθηκε το 1965 και κατάγεται από το Μπέλλα-Πάις της Κερύνειας. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέγω πανεπιστήμιο ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΧΟΡΟΥ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ - ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Διαλέγω πανεπιστήμιο ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΧΟΡΟΥ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ - ΚΟΛΛΕΓΙΑ Βιβλία εκπαιδευτικού & επαγγελματικού προσανατολισμού Διαλέγω πανεπιστήμιο ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ / ΧΟΡΟΥ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΜΠ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ - ΚΟΛΛΕΓΙΑ 2 2007-2008

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN UNIVERSITY-CYPRUS

EUROPEAN UNIVERSITY-CYPRUS EUROPEAN UNIVERSITY-CYPRUS Τμήμα Επιστημών της Αγωγής EDG 599: Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας Συνάντηση 11 η : Κωδικοποίηση και επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Διδάσκων: Δρ Ιάσονας Λαμπριανού Αναγνώσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Β ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο

www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο www.methodiko.net πριν το πανεπιστήμιο Αργυρούπολη - Γλυφάδα Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι η στρατηγική σου για τις Εξετάσεις; Η έγκαιρη και μεθοδική προετοιμασία εξασφαλίζει την επιτυχία. Μεθοδικη Προετοιμασια

Διαβάστε περισσότερα

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πετρίδου Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αθανασίου Κώστας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2014 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2014 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011-2014 Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α 23 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2013 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (N. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος "Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος Άρτα 2011 Αντί προλόγου Όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου το 2006, το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΣΠ Ε. 1 ης (7 ης ) ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Π..Ε.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΣΠ Ε. 1 ης (7 ης ) ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Π..Ε. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΣΠ Ε ΠΡΑΚΤΙΚΑ 1 ης (7 ης ) ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Σ.Π..Ε. ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είναι -και ποιοί πρέπει να είναι- οι στόχοι του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Ι. Πανάρετος

Ποιοί είναι -και ποιοί πρέπει να είναι- οι στόχοι του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Ι. Πανάρετος Ποιοί είναι -και ποιοί πρέπει να είναι- οι στόχοι του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος. Ι. Πανάρετος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου California,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία

Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Σύντομος Οδηγός για φοίτηση σε αμερικανικά θερινά σχολεία Το Fulbright, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών στον κόσμο, λειτουργεί σε περισσότερες από 155 χώρες. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα