Έρευνα για την τηλεόραση, επεξεργασία των στοιχείων στο MS-Excel

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έρευνα για την τηλεόραση, επεξεργασία των στοιχείων στο MS-Excel"

Transcript

1 Έρευνα για την τηλεόραση, επεξεργασία των στοιχείων στο MS-Excel Ακάσης Κωνσταντίνος 1, Αντωνιάδης Χρυσόστομος 2, Αργυράκης Παναγιώτης 3, Αρτοπούλου Αναστασία 4, Βάγγου Χαρά 5, Βερβερίδου Δέσποινα 6, Γιαννούδης Τάσος 7, Γκογκίδη Μαριαλένα 8, Δήμου Αλέξιος 9, Ερμίδης Αλέξανδρος 10, Ζευγαρίδου Γιολάντα 11, Κίρτσιος Θεοχάρης 12, Κοκτσίδης Κυριάκος 13, Κολέτσος Δημήτριος 14, Λαζαρίδης Κυριάκος 15, Μέγα Κλεονίκη 16, Νάζου Δήμητρα 17, Ναθαναήλ Κωνσταντίνα 18, Παπαδάκη Σαββούλα 19, Παπαδόπουλος Γεώργιος 20, Πουρπουλάκης Αριστοτέλης 21, Σακάλογλου Μαριαλένα 22, Σελιβάνωφ Στέργιος 23, Ταβατίδου Άννα 24, Τσιλόπουλος Μάριος 25, Χαλέβα Μαρία 26, Χαντόγλου Σαββούλα 27, Χατζηλεμονίδης Χρήστος 28 1 Μαθητές της Στ τάξης, Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης,1 ο Δημοτικό σχολείο Κιοσές Χρήστος(ΠΕ70) ch. gr Κορυφίδης Ιωάννης(ΠΕ19) gr Ηλιάδου Ευτυχία(ΠΕ19) Περίληψη Η τηλεόραση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πολλά τα θετικά της, όπως και τα αρνητικά της. Ως μαθητές του Στ 2 των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να ερευνήσουμε αυτό το θέμα, μιας και αφιερώνουμε πολλές ώρες από τη ζωή μας βλέποντας τηλεόραση. Μετά από συζήτηση και έντονο προβληματισμό στο συγκεκριμένο θέμα, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη χρήση της τηλεόρασης και να το μοιράσουμε στις τρεις τελευταίες τάξεις του σχολείου μας. Θέλουμε να μάθουμε από τους συμμαθητές μας το ρόλο που παίζει η τηλεόραση στην καθημερινότητα τους καθώς και τη γνώμη τους, αν και κατά πόσο επεμβαίνει θετικά ή αρνητικά στη ζωή τους και πόσο τελικά μπορούμε ή δεν μπορούμε να ζήσουμε με ή χωρίς αυτήν και πόσο μας επηρεάζει. Η καταμέτρηση, ταξινόμηση, επεξεργασία και παρουσίαση των δεδομένων θα γίνει στο MS-Excel. Θα δημιουργήσουμε γραφήματα(κυκλικά, γραμμής και ραβδογράμματα) ανά τάξη και θα σας παραθέσουμε τα συμπεράσματά της έρευνάς μας. Λέξεις κλειδιά: έρευνα, τηλεόραση, MS-Excel 1. Εισαγωγή Οι μαθητές του τμήματος Στ 2 των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης, φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την τηλεόραση για να δούμε τη θετική ή αρνητική επίδραση της στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού μας σχολείου. Μέσα από συζήτηση με το δάσκαλό μας δημιουργήσαμε 9 ερωτήσεις που πιστεύαμε ότι θα μας βοηθήσουν στο να βγάλουμε τα συμπεράσματα που θέλαμε.

2 2. Πώς εργαστήκαμε Αφού σχεδιάσαμε 9 ερωτήσεις που θεωρήσαμε αντιπροσωπευτικές για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τις δώσαμε στους μαθητές της Δ, Ε και Στ τάξης για συμπλήρωση. Το σύνολο των μαθητών ανά τάξη και ανά φύλλο φαίνεται στον Πίνακα 1. Δημιουργήσαμε 9 φύλλα εργασίας, ένα για κάθε ερώτηση, στο MS-Excel και ξεκινήσαμε την εισαγωγή των στοιχείων. Αριθμήσαμε το κάθε ερωτηματολόγιο και δημιουργήσαμε τόσες γραμμές όσα και τα ερωτηματολόγια ανά τάξη και στήλες τις πιθανές απαντήσεις. Συμπληρώσαμε με τον αριθμό 1 τα κελιά ανάλογα με τον αριθμό του ερωτηματολογίου και της απάντησης που δόθηκε. Στο τέλος αθροίσαμε με την εντολή sum τις στήλες και βγάλαμε το σύνολο των απαντήσεων ανά κατηγορία απάντησης και ανά τάξη. Μετά κάνοντας αντιγραφή και ειδική επικόλληση, επικόλληση σύνδεσης αντιγράψαμε τα σύνολα δίπλα στον Πίνακα 1 με στήλες τις πιθανές απαντήσεις. Ύστερα χρησιμοποιήσαμε τον οδηγό γραφημάτων για να δημιουργήσουμε τα γραφήματά μας. Η ανάλυση των στοιχείων στο MS-Excel έγινε είτε σε ποσοστά, είτε ανά τάξη, είτε ανά σύνολο μαθητών ανάλογα με την ερώτηση. Πίνακας 1: Ανάλυση μαθητών Κορίτσια Αγόρια Σύνολο Δ τάξη Ε τάξη Στ τάξη Σύνολο Συμπεράσματα 3. Βιβλιογραφικές Αναφορές Όλες οι βιβλιογραφικές αναφορές θα πρέπει να παρατίθενται στην ενότητα Βιβλιογραφία με αλφαβητική σειρά, πρώτα οι ξενόγλωσσες και μετά οι ελληνικές, πρώτα τα έντυπα και μετά οι ιστοσελίδες. Η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι 12στ., με μια ειδική προεξοχή κατά 9στ. μετά τη πρώτη σειρά και μονό διάστιχο. Η λίστα των βιβλιογραφικών αναφορών θα πρέπει να είναι πλήρης και να περιέχει όλα τα στοιχεία κάθε αναφοράς, ονόματα συγγραφέων, χρονολογία, αριθμούς σελίδων και τόμων (για εργασίες σε περιοδικά, σε πρακτικά και σε κεφάλαια βιβλίων), εκδότες Πρακτικών, εκδοτικό οίκο και πόλη έκδοσης (για βιβλία και τόμους). Ευχαριστίες Οι ευχαριστίες πρέπει να αναγράφονται στο τέλος του κυρίως κειμένου και πριν την ενότητα Βιβλιογραφία. Βιβλιογραφία ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 1.Τσιλιγκιρίδης Θ., Αποστολάκης Ι.,Φούσκας Γ., Πατριαρχέας Κ. (2000). Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Βιβλίο Μαθητή. (κεφ 2. σελ 54-60) ΑΘΗΝΑ. ΥΠΕΠΘ. 2.http://www.pi-schools.gr/lessons/tee/computer/ Βασικές Υπηρεσίες Διαδικτύου Βιβλίο Μ

3 Έρευνα για την τηλεόραση, εισαγωγή και επεξεργασία των στοιχείων στο MS-Excel 1. Δείγμα μαθητών Πίνακας 1: Δείγμα μαθητών Κορίτσια Αγόρια Σύνολο Δ τάξη Ε τάξη Στ τάξη Σύνολο Ερωτήσεις 2.1 Πόσες τηλεοράσεις υπάρχουν στο σπίτι σου; Καμία Μία Δύο Τρεις Περισσότερες Σχήμα 1: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Όπως βλέπετε στην παρακάτω πίτα οι περισσότερες απαντήσεις συγκεντρώνονται στις 2-3 τηλεοράσεις. Αυτό υποδεικνύει ότι η τηλεόραση δεν είναι πια «είδος πολυτελείας» αλλά μια συνηθισμένη συσκευή για τα ελληνικά σπίτια. Χαρακτηριστικά μάλιστα, δεν υπήρξε καμία απάντηση στην επιλογή «Καμία τηλεόραση»!

4 2.2 Στο δωμάτιο σου έχεις τηλεόραση; 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% Δ τάξη Ε τάξη Στ τάξη Ναι Σχήμα 2: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Προς έκπληξή μας το ποσοστό των μαθητών με τηλεόραση στο δωμάτιό τους πέφτει στην τελευταία τάξη, ενώ περιμέναμε οι γονείς να επιτρέπουν ευκολότερα στα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων να έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους. 2.3 Ποιες ώρες βλέπεις συνήθως τηλεόραση; Πρωί Μεσημέρι Φαγητό Απόγευμα Βράδυ Σχήμα 3: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα οι περισσότεροι βλέπουν τηλεόραση το βράδυ πριν κοιμηθούν ενώ ένα σημαντικό ποσοστό απάντησε ότι βλέπει τηλεόραση το μεσημέρι αφού γυρίσει από το σχολείο.

5 2.4 Πόσες ώρες της ημέρας (κατά μέσο όρο) αφιερώνεις στην τηλεόραση τις ημέρες που έχεις σχολείο; 35 Μϊα Δύο Τρεις και περισσότερες Σχήμα 4: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Η παρακάτω πίτα μας δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά αφιερώνουν 1-2 ώρες στην τηλεόραση. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο, τον οποίο πιθανόν τις περισσότερες φορές να τον ξοδεύουν βλέποντας τηλεόραση. 2.5 Πόσες ώρες της ημέρας (κάτα μέσο όρο) αφιερώνεις στην τηλεόραση τα σαββατοκύριακα; Μϊα Δύο Τρεις και περισσότερες 111 Σχήμα 5: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Τα περισσότερα παιδιά έχουν απαντήσει 2 και περισσότερες ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε σχέση με τις καθημερινές (αφού είναι δύο οι μέρες) στην τηλεόραση τα σαββατοκύριακα κάτι το οποίο σημαίνει ότι πιθανόν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε ασχολίες που δεν έχουν σχέση με αυτήν!

6 2.6 Με ποιον βλέπεις συνήθως τηλεόραση; Γονείς Παππούδες Αδέλφια Φίλους Μόνος Σχήμα 6: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Οι περισσότεροι απάντησαν μόνος/η. Αρκετοί απάντησαν επίσης ότι βλέπουν τηλεόραση με τους γονείς και τα αδέρφια τους. Το συμπέρασμα που βγαίνει, λοιπόν, είναι ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης είναι περισσότερο οικογενειακή ή προσωπική υπόθεση και όχι δραστηριότητα της παρέας, κάτι αρκετά καλό. 2.7 Τι σου αρέσει να βλέπεις συνήθως στην τηλεόραση; Ταινίες Ντοκιμαντέρ Σίριαλ Τηλεπαιχνίδια Κινούμενα σχέδια Σχήμα 7: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Σε αυτήν την ερώτηση, οι περισσότεροι έχουν απαντήσει ταινίες και σίριαλ. Έκπληξη προκαλεί ότι το ποσοστό των κινούμενων σχεδίων είναι αρκετά μικρό, γιατί θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι τα κινούμενα σχέδια θα είναι πιο δημοφιλής στα παιδιά του δημοτικού.

7 2.8 Ποιος επιλέγει τις εκπομπές; S1 Εγώ Οι γονείς μου Μαζί 0 Εγώ Οι γονείς μου Μαζί Σχήμα 8: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Παραπάνω από το 50% απάντησε ότι τις εκπομπές τις διαλέγουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό απάντησε ότι τις εκπομπές τις διαλέγουν μόνα τους τα παιδιά. Το συμπέρασμα που βγαίνει, λοιπόν, είναι ότι τα παιδιά παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην επιλογή καναλιών. 2.9 Αν χαλούσαν οι τηλεοράσεις του σπιτιού, τι θα ήθελες να κάνεις; Σχήμα 9: Κείμενο λεζάντας σχήματος-εικόνας Σε αυτήν την ερώτηση ένα μεγάλο ποσοστό απάντησε ότι θα ήθελε να παίζει με τους φίλους τους. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πιθανόν η τηλεόραση στερεί από τα παιδιά την παρέα των φίλων τους.

8 Γενικά Συμπεράσματα Η τηλεόραση είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών. Αυτό φαίνεται άλλωστε από τις απαντήσεις των μαθητών. Καθημερινά όλα τα παιδιά περνούν μια με δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Όμως παράλληλα η τηλεόραση λειτουργεί ανασταλτικά για την παρέα, για τους φίλους. Αυτό φαίνεται άλλωστε από την απάντηση ότι, αν δεν είχαν τηλεόραση, θα προτιμούσαν να είναι με φίλους. Η επιλογή των καναλιών απ ότι φαίνεται είναι πλέον παιδική υπόθεση. Τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό καθορίζουν και την επιλογή του καναλιού. Όμως αυτό που προβληματίζει κατά κάποιο τρόπο είναι ότι η τηλεόραση δε λειτουργεί εκπαιδευτικά. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι ταινίες και τα σίριαλ κυριαρχούν στις επιλογές των παιδιών.

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων»

«Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Σχολείο: 52 ο ΓΕΛ Αθηνών Σχολικό έτος: 2013-2014 Τετράμηνο: Β Μάθημα: Ερευνητική Εργασία Τμήμα: Α 4 «Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων» Ομάδα Εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

"Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος "Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος Άρτα 2011 Αντί προλόγου Όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου το 2006, το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Impress ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Impress Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Impress για δημιουργία παρουσιάσεων εμπλουτίζει τις παρουσιάσεις με

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Αρμάου Ανδριάνα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Αρμάου Ανδριάνα ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τίτλος εργασίας: Πόσες ώρες εξωσχολικών μαθημάτων έχουν οι μαθητές του Λυκείου ανάλογα με την τάξη που βρίσκονται και το φύλο τους και πως κατανέμονται οι ώρες αυτές. Αρμάου Ανδριάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης

Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΕNOTHTA 28 Τύπος, ηµοσιογραφία- Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ για το Γυµνάσιο τεύχος Γ 1 ΚΕΙΜΕΝΟ 1 2 3 Πηγή: Βλέπω το σηµερινό κόσµο. «Πολυθεµατικό» βιβλίο ηµοτικού Σχολείου για την ευέλικτη

Διαβάστε περισσότερα

(c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ.

(c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. (c) EΠΑΦΟΣ ΑΘΗΝΑ Νοέµβριος 2013 Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος χωρίς την έγγραφη άδεια της ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. 2 4teachers Γρήγορος οδηγός χρήσης (Βασικά βήματα) Για να αρχίσεις κι εσύ να χρησιμοποιείς

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης

Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης Ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης: Απόψεις εφήβων για ζητήματα ασφάλειας και ενημέρωσης Θαρρενός Μπράτιτσης, Ιωάννα Καρασπύρου, Αργύρης Κυρίδης bratitsis@uowm.gr, gianula@windwowslive.com, akiridis@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Καψιµάλη Βασιλική. vkapsimali@gmail.com Msc, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Καψιµάλη Βασιλική. vkapsimali@gmail.com Msc, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ιερεύνηση των απόψεων των µαθητών που διδάχθηκαν το µάθηµα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε) στα Ολοήµερα ηµοτικά Σχολεία µε Ενιαίο Αναµορφωµένο Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα (Ε.Α.Ε.Π)

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη 3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη Ζωγράφου 2013-2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή-συνοπτική αιτιολόγηση του θέματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΛΙΖΑ ΤΣΑΛΙΚΗ (Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA Είδη εργασιών σε σχέση με το επίπεδο σπουδών Σε σχέση με το επίπεδο σπουδών του ερευνητή, το μέγεθος και το θέμα της εργασίας, τη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΨΑΛΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2013. 1 Σελίδα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕ ΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Η ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές εισηγήσεις και ασκήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παιδαγωγικές εισηγήσεις και ασκήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο Παιδαγωγικές εισηγήσεις και ασκήσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας 31/10/2014 Αναστασία Οικονόμου, anasta@cyearn.pi.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΥΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΥΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΥΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΩΝ Αργυρώ Ζαχαρίου Λεμεσός 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Το ενδιαφέρον για αξιολόγηση Ξεκινά από: %τους σχεδιαστές των αναλυτικών προγραμμάτων % τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» ΣΕΛ. 2 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΛΑΓΟΥ ΑΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» ΣΕΛ. 2 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΠΑΓΩΝΗ ΛΑΓΟΥ ΑΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ» ΣΕΛ. 2 Αγκουριδάκης Μιχαήλ Ανδρεδάκη Ειρήνη Αντιµησάρης Ανδρέας Αντωνακάκης Βασίλειος Αντωνάκης Γεώργιος Βασιλάκη Ελένη Βολτυράκη Νικολέτα Βουκάλης

Διαβάστε περισσότερα

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό

Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Η κατ οίκον εργασία από τη σκοπιά των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πετρίδου Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Κουσιάππα Μαρία Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Αθανασίου Κώστας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας 1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας Η εργασία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να θυμηθούν τι έχουν μάθει στο σχολείο, να ασκήσουν τις δεξιότητες που διδάσκονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι απόψεις των μαθητών της προσχολικής εκπαίδευσης σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο: Μια έρευνα «φωνής νηπίων»

Οι απόψεις των μαθητών της προσχολικής εκπαίδευσης σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο: Μια έρευνα «φωνής νηπίων» Οι απόψεις των μαθητών της προσχολικής εκπαίδευσης σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο: Μια έρευνα «φωνής νηπίων» ΤΖΑΜΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Νηπιαγωγός, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ ΥΨΗΛΗΣ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ (ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Μαριάνθη Καρατζά

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο έχουν επηρεάσει οι οικονοµικές συνθήκες τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων; Μια πρώτη µατιά Ολοκληρώθηκε το πρώτο µέρος της διαδικτυακής έρευνας της επιστηµονικής οµάδας διατροφή µε θέµα Πόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:Παιδικές χαρές και νέες σύγχρονες τάσεις,περίπτωση Δήμου Ζωγράφου.

ΘΕΜΑ:Παιδικές χαρές και νέες σύγχρονες τάσεις,περίπτωση Δήμου Ζωγράφου. ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΘΕΜΑ:Παιδικές χαρές και νέες σύγχρονες τάσεις,περίπτωση Δήμου Ζωγράφου. Συντάκτες: Κυρκοπούλου-Κων/πουλου Ευτυχία Μπακούμης Γεώργιος ΑΘΗΝΑ 2010

Διαβάστε περισσότερα

Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης

Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης Εθισµός στο διαδίκτυο- Μια νέα µορφή εξάρτησης Άννα Γκότση, Χριστίνα ούραλη, Ραφαέλα Εµµανουηλίδου, Βασιλική Λαµπρακάκη, Βασιλική Μπεκιάρη, Στέλλα Παπά, Στέλιος Σπύρογλου Αντωνία Τσακίρη, Τσίτσος ηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα