Γυναικολογικές λοιμώξεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γυναικολογικές λοιμώξεις"

Transcript

1 Γυναικολογικές λοιμώξεις Χλαμύδια Γονόκκοκος Μυκόπλασμα Δρ.Ελένη Καδά-Βασιλοπούλου Βιοπαθολόγος- Κλινικός Μικροβιολόγος Διευθύντρια Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Γ.Ν.- Μαιευτήριο Ελενα Βενιζέλου

2 Χλαμύδια Τάξη : Chlamydiales Οικογένεια : Chlamydiae Γένος : Chlamydia Είδη : C.pneumoniae C.trachomatis C.psittaci C.pecorum Τα μέλη της οικογένειας Chlamydiae είναι υψηλής διαφοροποίησης παθογόνα που δυνητικά μολύνουν ένα μεγάλο εύρος θερμόαιμων όσο και ψυχρόαιμων ξενιστών και διάφορα κύτταρα από πρώτιστα του εδάφους όπως η ακανθοαμοιβάδα μέχρι τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου.

3 Χλαμύδια Το 1999 προτάθηκε μια νέα ταξινόμηση των χλαμυδίων, βάσει της ανάλυσης των γονιδιακών αλληλουχιών 16S και 23S του rrna. Σύμφωνα με αυτή, η τάξη Chlamydiales μπορεί να χωριστεί σε 4 οικογένειες ως εξής : 1. Chlamydiacae με δύο γένη : Chlamydia C.trachomatis C.muridarum C.suis Chlamydophila C.pneumoniae C.pecorum C.psittaci C.abortus C.caviae C.felis 2. Simkaniaceae : simkanie negevensis 3. Parachlamydiacae : Parachlamydia acanthamoeba 4. Waddliaceae Waddlia malaysiensis

4 Χλαμύδια Είδη Νόσος Χρόνια νόσος και επακόλουθα της νόσου C.trachomatis (15 ορότυποι) C. pneumoniae A-C Επιπεφυκίτις Τράχωμα D-K L1-L3 Τραχηλίτις, ουρηθρίτις, νεογνική επιπεφυκίτις, πνευμονία Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα (LGV) Πνευμονία της κοινότητας PID (πυελική φλεγμονώδης νόσος) Έκτοπος κύηση Στείρωση Σύνδρομο Reiter (αντίδραστική αρθρίτις) Πρωκτίτις επιδιδυμίτις Καρδιαγγειακά νοσήματα Άσθμα ; C.psittaci Άτυπος πνευμονία Ενδοκαρδίτις

5 Χλαμύδια Μικρά,ακίνητα,Gram αρνητικά, αποστρογγυλεμένα ή ωοειδή, υποχρεωτικά ενδοκυττάρια βακτήρια. Εχουν κυτταρικό τοίχωμα ανάλογο των Gram βακτηρίων που περιέχει τετραπεπτίδια, μικρή ποσότητα Ν-ακετυλομουραμικού οξέος και λιπίδια. Περιέχουν DNA και RNA. Στην επιφάνεια του κυτταρικού τοιχώματος υπάρχουν αντιγόνα ειδικά του γένους και του είδους. Λιποπολυσακχαριδικό αντιγόνο (LPS) κοινό για το ίδιο γένος. Πρωτείνες: Κύρια πρωτείνη εξωτερικής μεμβράνης MΟMP ( Major Outer Membrane Protein ) είναι το αντιγόνο που διαφοροποιεί τα διάφορα είδη και αποτελείται από πέντε σταθερές περιοχές (domains) και τέσσερις μεταβαλλόμενες (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV) που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ειδών. (Η υποδιαίρεση σε ορότυπους στηρίζεται σε αλλαγές στις μεταβαλλόμενες περιοχές του αντιγόνου MOMP). OMP2- πλούσιασεκυστείνηκαιomp3. Πλασμίδιο 7.5 Kb όλοι οι ορότυποι ενός είδους έχουν το ίδιο πλασμίδιο διαφορετικό από εκείνο άλλων ειδών χλαμυδίων.

6 Κύκλος ζωής Τα χλαμύδια έχουν ένα ασυνήθη κύκλο ανάπτυξης που αποτελείται από δύο μοναδικές μορφές, μια εξωκυττάρια το στοιχειώδες σωμάτιο (elementary body, EB) που είναι λοιμογόνο και μεταβολικά ανενεργό και το ενδοκυττάριο δικτυωτό σωμάτιο (reticulate or initial body, RB) μη λοιμογόνο αλλά μεταβολικά ενεργό. Με Giemsa το EB βάφεται κόκκινο ( nm) και το RB υποκύανο ( nm)

7 Κύκλος ζωής Στοιχειώδη σωμάτια (EB) Λυσοσώματα Κυτταρικός πυρήνας Προσκόλληση, είσοδος και δημιουργία ενδοσώματος Απελευθέρωση των στοιχειωδών σωματίων (EB) Μεταβολικά ενεργά δικτυωτά σωμάτια (RB) εντός των ενδοσωμάτων Συμπύκνωση και δημιουργία Αναδιπλασιασμός των δικτυωτών σωματίων (RB) στοιχειωδών σωματίων (EB)

8 Κυτταρικό έγκλειστο ονομάζεται το κενοτόπιο μέσα στο οποίο παραμένει το χλαμύδιο καθ όλη τη διάρκεια του ενδοκυτταρίου κύκλου ζωής του. Είναι ορατό με ειδικές χρώσεις. Ανθεκτικά σωμάτια PBs ονομάζονται οι μη αναπαραγόμενες μορφές των χλαμυδίων οι οποίες προκύπτουν κατω από την επίδραση αντίξοων συνθηκών όπως η στέρηση γλυκόζης ή αμινοξέων, υψηλές θερμοκρασίες και μη θεραπευτική πυκνότητα αντιβιοτικών.τα PBs εκφράζουν διαφορετικά γονίδια που συμβάλλουν στην ενδοκυττάρια επιβίωσή τους.

9 Παθογένεια Υποδοχείς των στοιχειωδών σωματίων περιορίζονται στα κυλινδρικά επιθήλια ή στη ζώνη μετάπτωσης, στους βλεννογόνους της ουρήθρας, του ενδοτραχήλου, του ενδομητρίου, των σαλπίγγων, του πρωκτού, της αναπνευστικής οδού. Οι ορότυποι του LGV πολλαπλασιάζονται στα μονοπύρηνα φαγοκύτταρα στο λεμφικό σύστημα. Οι κλινικές εκδηλώσεις οφείλονται στην άμεση καταστροφή των κυττάρων κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού και τη φλεγμονώδη απάντηση του ξενιστού. Η λοίμωξη δεν προσφέρει δια βίου ανοσία. Η επαναμόλυνση προκαλεί έντονη φλεγμονή και επακόλουθη καταστροφή ιστών ουλώδεις βλάβες στείρωση σε λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος.

10 Παθογόνος δράση Η χλαμυδιακή λοίμωξη του ουροποιογεννητικού συστήματος θεωρείται το πλέον συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα βακτηριακής αιτιολογίας κυρίως μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 90 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις συμβαίνουν παγκόσμια το χρόνο (C.trachomatis). Στον άνδρα προκαλεί ουρηθρίτιδα (50-60% των NGU), πρωκτίτιδα, επιδιδυμίτιδα και προστατίτιδα. Στην γυναίκα η λοίμωξη συνδέεται με μεγάλο εύρος κλινικών συνδρόμων: Βλεννοπυώδη τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, οξύ ουρηθρικό σύνδρομο, ενδομητρίτιδα, πυελική φλεγμονώδη νόσο (PID), έκτοπο κύηση (9%) και στειρότητα (20%). 5-10% των γυναικών με PID αναπτύσσουν περιηπατίτιδα (σύνδρομο Fitz-Hugh- Curtis). Αναφέρεται ότι γυναίκες με χλαμυδιακή λοίμωξη από τον ορότυπο G βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

11 Παθογόνος δράση Η λοίμωξη με χλαμύδια αυξάνει το κίνδυνο μετάδοσης της HIV λοίμωξης λόγω αυξημένης φλεγμονής του βλεννογόνου του γεννητικού σωλήνα. Η χλαμυδιακή φλεγμονή δημιουργεί τη συσσώρευση CD4 λεμφοκυττάρων οδηγώντας σε αυξημένο αριθμό στόχων για τον HIV. Η συχνότητα των χλαμυδιακών λοιμώξεων κυμαίνεται από 3-20% παγκόσμια. Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη ανευρέθη συχνότητα 3,5% στις γυναίκες και 11,2% στους άνδρες. Σε πολλές χώρες εφαρμόζονται προγράμματα επιτήρησης των χλαμυδιακών λοιμώξεων.

12 Παθογόνος δράση 50% των ανδρών και 70-80% των γυναικών των μολυσμένων με χλαμύδια είναι ασυμπτωματικοί. Μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του τοκετού και μπορεί να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα ή πνευμονία στο νεογνό. (60%) Η LGV (lymphogranuloma venereum) εμφανίζεται με αρχική βλάβη στο πέος, ουρήθρα, κολπικό τοίχωμα, τράχηλο, αιδοίο, που είναι δυσδιάκριτη (μικρή κηλίδα, φυσσαλίδα ή έλκος) και έχει ταχεία επούλωση. Το 2 ο στάδιο της φλεγμονής εμφανίζεται με διόγκωση επιχωρίων λεμφογαγγλίων που υποχωρεί με το σχηματισμό αποστημάτων. Εάν δεν θεραπευτεί, τότε μεταπίπτει στη χρόνια ελκώδη φάση με έλκη και συρίγγια στο γεννητικό σύστημα.

13 ΔΙΑΓΝΩΣΗ 1. Κυτταρολογική εξέταση : με χρώση Giemsa ανιχνεύονται κυτταρικά έγκλειστα στα επιθηλιακά κύτταρα.

14 Διάγνωση 2. Κυτταροκαλλιέργεια: Σε κύτταρα McCoy, HeLa, Hep-2 νεφρά πιθήκου. Για την ανεύρεση κυτταροπλασματικών εγκλείστων χρησιμοποιούνται ιωδιούχος χρωστική ή Giemsa και ανοσοφθορισμός με χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αποτελούσε για πολλά χρόνια μέθοδο αναφοράς. Ευαισθησία 70-85% Ειδικότητα 100%.

15 Διάγνωση 3. Άμεσος ανοσοφθορισμός σε κλινικά δείγματα με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι: α) του ειδικού για το είδος επιτόπου του αντιγόνου MOMP και β) του ειδικού του γένους αντιγόνου LPS, συνδεδεμένα με φθοριόχρωμα για την αναζήτηση των στοιχειωδών σωματιδίων.η δοκιμασία απαιτεί εξειδίκευση στη διάκριση μεταξύ χλαμυδιακών σωματιδίων που φθορίζουν και μη ειδικού φθορισμού. Ειδικότητα 75-85% Ευαισθησία 98-99%

16 Διάγνωση 4. Ανοσοενζυμική μέθοδος χρησιμοποιεί αντίσωμα έναντι του αντιγόνου LPS.Μειονέκτημα είναι ότι δίνει ψευδώς θετικές αντιδράσεις επί συνύπαρξης στο δείγμα Gram (-) βακτηριδίων τα οποία προσκολλώνται αντί για τα χλαμύδια στις Fc περιοχές του αντισώματος. Ευαισθησία 53-76% Ειδικότητα 95%

17 Διάγνωση 5. Μοριακές τεχνικές ΝΑΑΤ Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε τεχνική χωρίς ενίσχυση έναντι του rrna (non-amplified DNA) με ευαισθησία 65-83% και ειδικότητα 99%.Στην συνέχεια, μοριακές μέθοδοι με ενίσχυση οι οποίες έχουν την ικανότητα να παράγουν θετικό αποτέλεσμα από ένα αντίγραφο του DNA η RNA στόχου: PCR LCR ( απεσύρθη) SDA ( strand displacement amplification assay) TMA (transcription mediated amplification ) Οι δοκιμασίες φτάνουν σε ευαισθησία 96% και ειδικότητα 99%. Τελευταία άρχισε η εφαρμογή της RT-PCR (real time PCR) που επιτρέπει την παρακολούθηση της ανίχνευσης mrna σε πραγματικό χρόνο. Πλεονέκτημα των μοριακών μεθόδων είναι η δυνατότητα εξέτασης ούρων πρώτης ούρησης από άνδρες και γυναίκες και αυτό προσφέρεται για προγράμματα screening του γενικού πληθυσμού.

18 Το 2006 ανακαλύφθηκε στη Σουηδία μία παραλλαγή του C. trachomatis με έλλειψη στο πλασμίδιο που χρησιμοποιείται ως περιοχή στόχος στις ΝΑΑΤ. (πηγή eurosurveillance.org)

19 Διάγνωση 6. Ορολογικές μέθοδοι όπως δοκιμασίες σύνδεσης συμπληρώματος η μικροανοσοφθορισμός για αναζήτηση αντισωμάτων έναντι του C. trachomatis δεν είναι χρήσιμοι όπως για τα C. pneumoniae και C.psittaci. Χρησιμοποιούνται επιλεκτικά σε μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες για να συνδυάσουν προηγούμενη λοίμωξη από C. trachomatis με στειρότητα και έκτοπο κύηση.

20 Συλλογή και μεταφορά Είναι σχετικά ανθεκτικοί οργανισμοί και τα δείγματα μπορούν να διατηρηθούν σε δροσερό περιβάλλον για μικρό σχετικά διάστημα προ της ανάλυσής στο εργαστήριο. Ειδικά μέσα μεταφοράς όπως το 2SP υπάρχουν για τα χλαμύδια (sucrose-phosphate medium) ή τοspg. Τα ειδικά αυτά μέσα περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως αμινογλυκοσίδες και μυκητοκτόνα. Η διατήρηση γίνεται στο ψυγείο για μια το πολυ ημέρα, άλλως επιβάλλεται η κατάψυξή τους. Οταν πρόκειται να αναλυθούν με ανοσοενζυμική μέθοδο, άμεσο ανοσοφθορισμό ή μέθοδο DNA amplification, τότε ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του κατασκευαστή για τη συλλογή και τη μεταφορά του δείγματος.

21 Συλλογή και μεταφορά Τα προς εξέταση επιχρίσματα πρέπει να λαμβάνονται με ειδικό τρόπο, με απομάκρυνση των τοπικών εκκριμάτων προ της λήψης. Επειδή το C.trachomatis μολύνει το κυλινδρικό ή το μεικτό (πλακώδες και κυλινδρικό) επιθήλιο, τα τραχηλικά δείγματα πρέπει να λαμβάνονται από τη ζώνη μετάπτωσης στην είσοδο του τραχήλου. Βαμβακοφόροι, dacron η calcium alginate στυλεοί ενδείκνυνται, όχι όμως οι ξύλινοι στυλεοί. Επίσης ενδείκνυται και το κυτταρολογικό βουρτσάκι. Για τις μοριακές δοκιμασίες, χρησιμοποιείται και το πρώτοπρωινόδείγμαούρωναπόανδρεςκαι γυναίκες.

22 Θεραπεία Azithromycin (Ζithromax) 1 γραμμάριο από το στόμα σε μία δόση. Doxycycline (Vibramycin ) 100 mg από του στόματος 2 φορές την ημέρα επί 7 ημέρες. Erythromycin 500 mg από του στόματος 4 φορές την ημέρα επί 7 ημέρες Ampicillin συνίσταται για τις έγκυες γυναίκες. Η θεραπεία συνίσταται όταν η λοίμωξη διαγιγνώσκεται. Θεραπεία επιβάλλεται για τους σεξουαλικούς συντρόφους και επίσης σε ασθενείς που θεραπεύονται για γονόρροια.

23 ΓΟΝΟΚΟΚΚΟΣ

24 Γονόκοκκος NEISSERIA GONORRHOEΑΕ Προκαλεί τη γονόρροια, νόσο γνωστή από αρχαιοτάτων xρόνων. Οφείλει το όνομά της στο Γαληνό (150 πχ) ο οποίος θεώρησε ότι το πύο που έρρεε από την ουρήθρα ήταν σπέρμα (ροή του γόνου). Αναφορές στη νόσο βρίσκονται στην Παλαιά Διαθήκη και στα γραπτά κείμενα αρκετών πολιτισμών. Αν και από το 13ο αιώνα αναγνωρίστηκε σαν ΣΜΝ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν διεχωριζόταν από τη σύφιλη. Το 1897 ο Albert Neisser πρώτος παρατήρησε το μικροοργανισμό σε πυώδη εκκρίματα από το γεννητικό σωλήνα και τον επιπεφυκότα.

25 Γονόκοκκος NEISSERIA GONORRHOEΑΕ Οι γυναικολογικές λοιμώξεις μετά σεξουαλική ή περιγεννητική μετάδοση εξακολουθούν να αποτελούν μια μεγάλη πηγή νοσηρότητας παγκόσμια, με περίπου νέες περιπτώσεις ετησίως.

26 Neisseria gonorrhoeae Ανήκει στο γένος Neisseriae της οικογένειας Neisseriaceae Αποκλειστικό παθογόνο του ανθρώπου Gram ( ) ωοειδής κόκκος, που διατάσσεται κατά ζεύγη ώστε οι εφαπτόμενες μεταξύ τους επιφάνειες να είναι επίπεδες ή κοίλες (σαν τους κόκκους καφέ). Αερόβιος, δυνητικά αναερόβιος, ακίνητος, οξειδάση και καταλάση θετικός μικροοργανισμός. Η ανάπτυξη διευκολύνεται με την παρουσία CO2 και υγρασίας και απαιτεί την παρουσία κυστεΐνης και κάποιας πηγής ενέργειας, όπως γλυκόζη, πυροσταφυλικό ή γαλακτικό άλας.

27 Neisseria gonorrhoeae Ο αποικισμός και η φλεγμονή του βλεννογόνου από το γονόκοκκο απαιτούν σίδηρο που είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό.ο γονόκοκκος έχει τη δυνατότητα γενετικά, να ρυθμίζει ενζυματικές μεθόδους για την απελευθέρωση σιδήρου από τρανσφερίνη και λακτοφερίνη. Ορισμένα στελέχη αναπτύσσονται και αναερόβια παρουσία εναλλακτικού δέκτη ηλεκτρονίων π.χ. νιτρικών. Υπόαυτέςτιςσυνθήκες, νέες και διαφορετικά γενετικά ρυθμιζόμενες πρωτεΐνες (FRPs) της εξωτερικής μεμβράνης μπορεί να εκφράζονται. Αυτή η ικανότητα συμβάλλει στην τοξικότητα του γονόκοκκου επιτρέποντάς του να εξαπλώνεται σε τοποθεσίες με αναερόβιες συνθήκες όπως ο ενδοτράχηλος και ο ανώτερος γεννητικός σωλήνας και έτσι μπορεί να εξηγηθεί ο βασικός ρόλος του μικροοργανισμού στην πυελική φλεγμονή.

28

29 Λοιμογόνοι παράγοντες- παθογένεια ΌλαταείδηNeisseria φέρουν χαρακτηριστικούς παράγοντες μολυσματικότητας (virulence factors). Για την N.gonorrhoea έχουν περιγραφεί: Πρωτείνες κυτταρικού τοιχώματος ευρισκόμενες στην εξωτερική μεμβράνη όπως οι Por I (pora/porb) Οι Por I βρίσκονται μεταξύ των μορίων του λιποολιγοσακχαριδίου,σχηματίζουν πορίνες, μέσα από τις οποίες διέρχονται υδροδιαλυτές ουσίες. Μονοκλωνικά αντισώματα έναντι επιτόπων της Por Ι αποτελούν τη βάση για ορολογική τυποποίηση των γονοκόκκων. Πιστεύεται ότι η Por πρωτεΐνη προστατεύει τα φαγοκυτταρωθέντα μικρόβια από την ενδοκυττάρια πέψη μέσα στο φαγολυσόσωμα. Ένα είδος γονόκοκκου θα έχει είτε την pora είτε την porb. Οι Opa (opacity) πρωτεΐνες προσδίδουν τη θολερότητα των αποικιών των γονοκόκκων όταν αναπτύσσονται σε διαφανή υλικά, δεν ύπάρχουν σε όλα τα στελέχη και ενισχύουν την προσκόλληση των ινιδίων στα επιθηλιακά κύτταρα και ορισμένες αυξάνουν τη διεισδυτικότητα. Αλλες πρωτεϊνες είναι οι Η8, η RMP, και οι FRPs (iron-repressible proteins) που παράγονται υπο συνθήκες αναερόβιες ή ελλειψης σιδήρου.

30 Λοιμογόνοι παράγοντεςπαθογένεια Το λιποολιγοσακχαρίδιο (LOS) μείζον αντιγόνο του κυτταρικού τοιχώματος Διαφέρει από τα λιποπολυσακχαρίδια της κυτταρικής μεμβράνης των Gram (-) βακτηριδίων στο ότι δεν διαθέτει την αντιγονική ετερογένεια του σωματικού αντιγόνου Ο. Είναι υπέυθυνο για την βακτηριακή επικόλληση και την αντοχή στην βακτηριοκτόνο δράση του ορου, ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη αντίδραση και το συμπλήρωμα, προάγει την παραγωγή κυτοκινών και επάγει τη λύση των ουδετεροφίλων πολυμορφοπυρήνων (PMNs). Τις φίμπριες (pili),πρωτεϊνικής φύσεως ινίδια που συμβάλλουν στην επικόλληση στις επιφάνειες και τα επιθηλιακά κύτταρα καθώς και την προφύλαξη από την φαγοκυττάρωση, από τα μακροφάγα και τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα. Την IgA πρωτεάση που υδρολύει την IgA1 στις βλενογόνιες επιφάνειες και ευνοεί την εισχώρηση στα κύτταρα. Τα πλασμίδια που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιβιοτικά.

31 Παθογένεια Οι γονόκοκκοι προσκολλώνται στα επιθήλια των βλεννογόνων, εισέρχονται στα κύτταρα, πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια εισέρχονται στον υποεπιθηλιακό χώρο όπου συρρέουν τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα. Σχηματίζονται μικροαποστημάτια και αρχίζει η πυώδης έκκριση.εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία και η λοίμωξη μεταπέσει σε χρονιότητα, τα ουδετερόφιλα μειώνονται και εμφανίζονται λεμφοκύτταρα και μακροφάγα. Τα αντισώματα που επικρατούν μετά τη γονοκοκκική λοίμωξη είναι IgG3. Αντισώματα αναπτύσσονται και έναντι των ινιδίων, opa, por πρωτεϊνών και του LOS.Τα αντισώματα έναντι του λιποολιγοσακχαριδίου ενεργοποιούν το συμπλήρωμα ελευθερώνοντας τον παράγοντα C5a, ο οποίοςέχει χημειοτακτική δράση επί των ουδετεροφίλων. Άτομα με συγγενή έλλειψη παραγόντων συμπληρώματος είναι επιρρεπή να αναπτύξουν συστηματική νόσο.

32 Παθογόνος δράση Η Ν.gonorrhoeae θεωρείται πάντοτε παθογόνος ανεξαρτήτως του σημείου απομόνωσης. Αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της γονόρροιας. Η γονόρροια προκαλεί ακόμη σημαντική ανησυχία ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος σε σεξουαλικά ενεργούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες με σημαντικότερη επίπτωση στις ηλικίες ανάμεσα ετών. Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν συμμετοχή στην εξάπλωση της λοίμωξης όπως κοινωνικοί (χαμηλό κοινωνικοοικονομικό προφίλ, αστικό περιβάλλον, περιορισμένη πρόσβαση σε παροχή υγείας, άγαμοι, μειονότητες, ανδρική ομοφυλοφιλία, ιερόδουλες, ιστορικό άλλων ΣΜΝ) ή συμπεριφοράς (έλλειψη προφύλαξης, πολλαπλοί σύντροφοι, σύντροφοι υψηλού κινδύνου, χρήση ναρκωτικών). Η πιθανότητα λοίμωξης της ουρήθρας με N. gonorrhoeae έχει βρεθεί για ετερόφυλους άνδρες στο ποσοστό του 20% με μία μόνο επαφή και 80% για 4 επαφές με γυναίκα που νοσεί με γονόρροια. Λόγω ανατομικών διαφορών ο κίνδυνος για τις γυναίκες είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

33 Παθογόνος δράση Στους άνδρες η N.gonorrhoeae προκαλέι οξεία ουρηθρίτιδα με δυσουρία και ουρηθρικό έκκριμα. Ο χρόνοςεπώασηςκυμαίνεται κατά μέσο όρο από 2 εως 7 ημέρες. Εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, αυτοιώνται, όμως στο 10% εμφανίζεται ανιούσα λοίμωξη με αποτέλεσμα επιδιδυμίτιδα, επιδιδυμορχίτιδα, προστατίτιδα και περιουρηθρικά αποστήματα. Στις γυναίκες η πρωταρχική εστία φλεγμονής είναι ο ενδοτράχηλος (τραχηλίτιδα) όπου προσβάλλονται τα κυλινδρικά επιθηλιακά κύτταρα, με συνοδό ουρηθρική λοίμωξη στο % των περιπτώσεων και μέση περίοδο επώασης 8-10 ημερών. Οι ασθενείς παρούσιάζονται με Τραχηλοκολπικό έκκριμα Ανώμαλη ή μεσοκυκλική εμμηνορρυσία Κοιλιακό ή πυελικό άλγος το οποίο αποτελεί ένδειξη παρουσίας νόσου του ανωτέρου γεννητικού σωλήνα. Η παρουσία δυσουρίας δείχνει σημαντική λοίμωξη της ουρήθρας.

34 Παθογόνος δράση Κολπικό έκκριμα από τον ενδοτράχηλο είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, περιγράφεται ώς λεπτόρρευστο,πυώδες με ελαφρά οσμή. Πολλές ασθενείς παρουσιάζονται με πιο ελαφρά συμπτώματα ή και ασυμπτωματικές. Συχνά υπάρχει συλλοίμωξη με Chlamydia Trachomatis, Trichomonas Vaginalis και/η Candida Albicans. Φλεγμονή των Βαρθολινείων αδένων και των αδένων του Skene εμφάνίζεται στο 1/3 τωνγυναικώνμελοίμωξη. Ενδοτραχηλική γονόρροια μπορεί να επιπλέξει την εγκυμοσύνη και να συμβάλλει σε σηπτική έκτρωση, χοριοαμνιονίτιδα, πρόωρη ρήξη υμένων και πρόωρου τοκετού. Νεογνά που γεννιώνται από μητέρες μολυσμένες, έχουν μεγάλο κίνδυνο για γονοκοκκική επιπεφυκίτιδα (οφθαλμία των νεογνών) ή φαρυγγική γονοκοκκινή λοίμωξη κατά τη δίοδό τους μέσα από το γεννητικό σωλήνα.

35 Παθογόνος δράση Ανιούσα λοίμωξη με την N.gonorrhoeae επισυμβαίνει στο 10-20% με οξεία πυελική φλεγμονή (pelvic inflammatory disease- PID) που εμφανίζεται ως σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις και/η απόστημα ωοθηκών. Η PID λόγω γονοκοκκικής λοίμωξης συνήθως συμβαίνει νωρίς, αντί για αργά, μετά την λοίμωξη και συνήθως κατά τη διαρκεια ή αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Γυναίκες με γονοκοκκική σαλπιγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν το σύνδρομο Fitz-Hugh-Curtis, μια περιηπατική λοίμωξη με άμεση εξάπλωση των διπλοκοκκων από τις σάλπιγγες στο ηπαρ και το περιτόναιο, πόνοστοδεξίυπογάστριοκαισυμφύσεις μεταξύ του ήπατος και του κοιλιακού τοιχώματος.

36 Παθογόνος δράση Σε μικρό ποσοστό 1-2%, ο γονόκοκκος από λοίμωξη των βλενογόννων μπορεί να εισχωρήσει στο αίμα και να προκαλέσει διάχυτη γονοκοκκική λοίμωξη, με συμπτώματα από το δέρμα (αιμορραγικές δερματικές βλάβες), τις αρθρώσεις (μεταναστευτική πολυαρθραλγία, ασύμμετρη αρθρίτιδα). Η πιθανότητα διάχυτης γονοκοκκικής λοίμωξης είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και του δευτέρου και τρίτου τριμήνου της κύησης. Σπάνιες επιπλοκές αποτελούν η ενδοκαρδίτιδα και η μηνιγγίτιδα. Παρόμοια συμπτώματα με την οφθαλμία των νεογνών έχουν παρατηρηθεί και σε ενήλικες που ήρθαν σε οφθαλμική επάφη με μολυσμένες εκκρίσεις, όπως και σε εργαζομένους εργαστηρίων. Η οφθαλμική λοίμωξη είναι σοβαρή με επακόλουθη ελκώδη κερατίτιδα και τύφλωση.

37

38 Διάγνωση-Συλλογή δειγμάτων Εξαρτάται από το φύλο, τις σεξουαλικές πρακτικές και την κλινική εικόνα. Σε όλες τις περιπτώσεις δείγματα από γεννητικές περιοχές (ανδρική ουρήθρα, γυναικείος ενδοτράχηλος) πρέπει να συλλέγονται. Σε πιθανές περιπτώσεις διάχυτης γονοκοκκικής λοίμωξης ενδείκνυται ηλήψηαιμοκαλλιεργειών. Τα δείγματα πρέπει να συλλέγονται με στυλεούς από Dacron η Rayon και όχι calcium alginate στο οποίο έχει διαπιστωθεί τοξικότητα για τον γονόκοκκο. Βαμβακοφόροι στυλεοί επίσης ενδείκνυνται, χωρίς όμως την παρουσία λιπαρών οξέων που είναι αναστολείς για τον γονόκοκκο. Αποδεκτό μέσο μεταφοράς αποτελεί και ο άνθρακας που αδρανοποιεί τυχόν τοξικούς παράγοντες. Ο καλυτερος τρόπος για την απομόνωση του γονοκόκκου από τα δείγματα είναι ο άμεσος ενοφθαλμισμός σε θρεπτικά υλικά μετά τη συλλογή. Δυνητικά, έχουν αναπτυχθεί συστήματα μεταφοράς όπως το ημιστέρεο μέσο Stuart's η Amies με ή χωρίς άνθρακα και μέσα μεταφοράς με συνθήκες CO2 (Gono-pack, JEMBEC).

39 Διάγνωση AMEΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Η χρώση κατά Gram έχει 90-95% ευαισθησία και % ειδικότητα για την αναγνώριση των διπλοκόκκων μέσα ή έξω από τα πολυμορφοπύρηνα σε δείγματα από άνδρες συμπτωματικούς και 50-70% ευαισθησία σε δείγματα από γυναίκες. Ηεμφάνισηgram αρνητικών ενδοκυττάριων διπλοκόκκων σε γυναίκα με συμπτώματα γονοκοκκικής νόσου είναι παθογνωμονική. Σε ασυμπτωματικές γυναίκες η προγνωστική ισχύς της Gram χρώσης είναι αρκετά χαμηλότερη, λόγω της σύγχρονης παρουσίας και άλλων gram αρνητικών κοκκοβακίλλων. Ο στυλεός που χρησιμοποιείται για την gram χρώση δεν πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν για την καλλιέργεια ενώ οι κινήσεις για το στρώσιμο πρέπει να είναι προς μια κατευθυνση και όχι έντονες για την διατήρηση των πολυμορφοπυρήνων. ΟστυλεόςStuart με άνθρακα δεν δίνει καλή ευαίσθησία στην gram χρώση.

40 Διάγνωση ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Τα κλινικά δείγματα πρέπει να εμβολιάζονται αμέσως διότι οι γονόκοκκοι δεν αντέχουν στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αρκετά θρεπτικά υλικά δίνουν καλή απομόνωση της N.gonorrhoeae ανάμεσα ακόμη και από πλούσια χλωρίδα, όπως το Thayer-Martin (MTM), Martin- Lewis (ML), GC-Lect και New York city medium (NYC). To ΜΤΜ, ΜL και GC-Lect είναι υλικά βασισμένα σε σοκολατόχρωμο άγαρ εμπλουτισμένο μέ αυξητικούς παράγοντες. Το NYC medium είναι βασισμένο σε ερυθρά και πλάσμα αλόγου. Ολα τα παραπάνω περιέχουν αντιμικροβιακά για την εκλεκτική απομόνωση των neisseria spp. (N.Gonorrhoeae, N.Meningitidis, N.Lactamica). Βανκομυκίνη και κολλιστίνη για την αναστολή gram θετικών και gram -σαπροφυτικών neisseriaceae, τριμεθοπρίμη για την αναστολή του Proteus spp. που ανευρίσκεται συχνά σε ορθικά και κολποτραχηλικά δείγματα, νυστατίνη ή αμφοτερικίνη Β για την αναστολή μυκήτων. Τα θρεπτικα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου να έχουν μετρίου βαθμού υγρασία και μετά τον ενοφθαλμισμό να επωάζονται σε περιβάλλον CO2 (3-7%) και ο C και με υγρασία. H ανάπτυξη ελέγχεται στις 24, 48 και 72 ώρες.

41

42 Διάγνωση ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ Οι αποικίες είναι μικρές (0.5mm) γυαλιστερές και επηρμένες. Μεγαλύτερες αποικίες (1mm) με ελαστική μορφή λόγω αυτόλυσης συχνά εμφανίζονται στις ανακαλλιέργειες και δίνουν την ψευδή εικόνα μεικτής ανάπτυξης. Μικροσκοπική εξέταση αποικίας Δοκιμασία οξειδάσης Δοκιμασία υπεροξειδάσης (30% Η202) με άμεση εμφάνιση φυσσαλίδων για την N.gonorrhoeae Διαφορική ταυτόποίηση από άλλα είδη που αναπτύσσονται στα εκλεκτικά υλικά : Kingella spp. M.catarrhalis Acinetobacter spp. Capnocytophaga spp.

43 Διάγνωση Επιβεβαίωση με διάφορες ανοσολογικές δοκιμασίες με τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι επιτόπων της πορίνης Ι- κύριας πρωτείνης της εξωτερικής μεμβράνης της Ν.G. DFA ( direct fluorescent monoclonal antibody) Latex coagglutination GonoGen II Διάφορα κιτ,όπως η κάρτα vitek- NHI και το API-NH (Νeisseria- Ηaemophilus ιnfluenza)

44 Διάγνωση ΜΕΘΟΔΟΙ DNA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ από κλινικά δείγματα. Probe tests (ανίχνευση rrna) NAAT's (amplification assays) επιτρέπουν την ταυτόχρονη ανίχνευση του Chl.trachomatis και εκτός των ουρηθρικών, τραχηλικών δειγμάτων χρησιμοποιούνται και για την ανίχνευση στα ούρα. Όλες οι περιπτώσεις γονοκοκκικής λοίμωξης πρέπει να δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονοκόκκου στο Ινστιτούτο Παστερ.

45 Θεραπεία Ceftriaxone ( 125 mg IM ) η cefixime ( 400 mg P.O.) σε μία δόση συστήνεται για τη θεραπεία μή επιπλεγμένης γονόρροιας. Η ceftriaxone είναι ασφαλής και για τις έγκυες γυναίκες. Fluoroquinolones: Λόγω της εμφανισθείσας αντοχής δεν συστήνονται πλέον εκτός σε εναλλακτική θεραπεία σε γενικευμένη γονοκοκκική λοίμωξη μετά από δοκιμασία ευαισθησίας. Τετρακυκλίνες: έχουν ανακαλυφθεί ανθεκτικά στελέχη. Δίδονται για 7 ημέρες μετά την αρχική θεραπεία με ceftriaxone διότι οι γονοκοκκικές λοιμώξεις συνήθως συνυπάρχουν με χλαμυδιακή λοίμωξη. Spectinomycin: 2g IM σε μία δόση Azithromycin: 2g σε μία δόση

46

47 ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ

48 Μυκόπλασμα Τα μυκοπλάσματα είναι οι μικρότεροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καλλιεργηθούν σε θρεπτικά υλικά.

49 Μέγεθος μm Μυκόπλασμα Περιβάλλονται από τριπλή κυτταρική μεμβράνη που περιέχει χοληστερόλη. Στερούνται κυτταρικού τοιχώματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικά στα β λακταμικά αντιβιοτικά, να μη βάφονται με gram χρώση και να εμφανίζουν πλειομορφισμό. Το πολύ μικρό γονιδίωμα ( < 600 Κb στο Μ. genitalium ) και οι μειωμένες μεταβολικές ικανότητες εξηγούν την παρασιτική ή σαπροφυτική παρουσία τους και την ευαισθησία τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Είναι απαιτητικά στην καλλιέργεια.χρειάζονται στερόλες σε συνθετικά εμπλουτισμένα υλικά. Τα μυκοπλάσματα ταυτοποιούνται ανάλογα της ικανότητάς τους να μεταβολίζουν τη γλυκόζη, να χρησιμοποιούν την αργινίνη ή να υδρολύουν την ουρία.

50 Χαρακτηριστικά τυποποίησης Απομόνωση Είδος Γλυκόζη Αργινίνη Ουρία Κατάλληλο PH Χρόνος απομόνωσης M.P μέρες M.H μέρες U.U μέρες M.F μέρες

51 Παθογένεια Η βασική παθογενετική διαδικασία των μυκοπλασματικών λοιμώξεων βασίζεται στην έντονη προσκόλληση τους σε κύτταρα του ξενιστή. Τα γεννητικά μυκοπλάσματα προσκολλώνται στα επιθηλιακά κύτταρα του ουρογεννητικού συστήματος. U.Urealyticum προκαλέι καταστροφή των κροσσών των επιθηλίων. Προσκόλληση στα σπερματοζωάρια προκαλεί μεταβολές της φυσιολογίας και του μεταβολισμού τους.

52 Παθογόνος δράση Τα Ureaplasma spp. απομονώνονται από το 40-80% των κολποτραχηλικών δειγμάτων σεξουαλικά ενεργών γυναικών. Το Μ.hominis από το 2-40%. Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στους άνδρες. Ενα μικρό ποσοστό ενηλίκων που είναι αποικισμένοι στο κατώτερο ουρογεννητικό σωλήνα αναπτύσσουν συμπτωματική νόσο. Ureaplasma spp/ M. genitalium μπορεί να ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων ΝGU που δεν οφείλονται σε χλαμύδια. Περισσότερα από 20% των νεογέννητων και κυρίως μη τελειόμηνα νεογνά μπορεί να αποικισθούν από Ureaplasma.Ο αποικισμός υποχωρεί συνήθως στους 3 μήνες. < 5% των παιδιών και 10% των μη σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων είναι αποικισμένοι με γεννητικά μυκοπλάσματα. Ανοσοκαταστολή (ανεπάρκεια αντισωμάτων ή προωρότης) αυξάνει τη πιθανότητα νόσησης. Μεταδίδονται με σεξουαλική επαφή, διαπλακουντιακά και κατά τον τοκετό.

53 Παθογόνος δράση Τα Mycoplasma spp. δεν προκαλούν κολπίτιδα αλλά μπορεί να πολλαπλασιάζονται σε ασθενείς με bacterial vaginosis (BV) και να συνεισφέρουν στην φλεγμονή. Η BV μπορεί να οδηγήσει σε PID. Το Μ.Hominis έχει απομονωθεί από το ενδομήτριο και τις σάλπιγγες στο 10% των γυναικών με λαπαροσκοπικά διαγνωθείσα σαλπιγγίτιδα. Το M. hominis έχει απομονωθεί από το αίμα 10% γυναικών με επιλόχειο η πυρετό μετά από αποβολή, αλλά όχι από γυναίκες απύρετες μετά από αποβολή. Παρόμοιες παρατηρήσεις έχουν γίνει και για τα Ureaplasma spp. M.hominis έχει απομονωθεί από τον ανώτερο ουροποιητικό σωλήνα στο 5% ασθενών με οξεία πυελονεφρίτιδα.

54 Παθογόνος δράση Ως προς τα Ureaplasma spp. δεν υπάρχει ισχυρή αιτιολογική σχέση με PID. Μπορεί όμως να προκαλέσουν φλεγμονή του πλακούντα και να εισβάλλουν στον αμνιακό σάκο προκαλώντας επίμονη φλεγμονή, χοριοαμνιονίτιδα, δυσμενή έκβαση της κύησης, συμπεριλαμβανομένου και προωρου τοκετού. Η συσχέτιση παρ όλα αυτά μεταξύ αυτομάτων αποβολών και εμβρυικών θανάτων παραμένει αμφιλεγόμενη. Στις γυναίκες Ureaplasma spp αλλά όχι Μ. Hominis μπορεί να ενέχεται στο οξύ ουρηθρικό σύνδρομο. Ureaplasma spp έχουν ενοχοποιηθεί για μη χλαμυδιακή μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα στους άνδρες.

55 Παθογόνος δράση Λοιμώξεις νεογνών : Συγγενής πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτις και θάνατος έχουν παρατηρηθεί σε βρέφη που γεννήθηκαν με μικρό βάρος < 1000 gr οφειλόμενα σε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού από Mycoplasma/ Ureaplasma. Και τα δυο μυκοπλάσματα έχουν απομονωθεί από το μητρικό άιμα, αίματουομφαλίουλώρουκαιαίματουνεογνούκαθώςκαι εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οαποικισμόςτωννεογνώνμπορείνασυμβείκατάτοτοκετόή διαπλακουντιακά και μπορεί να είναι πρόσκαιρος και χωρίς επακόλουθα. Ποσοστό κάθετης μετάδοσης αναφέρεται στο 18-55% στα νεογνά από αποικισμένες μητέρες.

56 Παθογόνος δράση M. genitalium :έχει ενοχοποιηθεί για μη χλαμυδιακή μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα στους άνδρες (ανθεκτική στα αντιβιοτικά). Μ. genitalium έχει βρεθεί και σε γυναίκες με τραχηλίτιδα και πυελική φλεγμονώδη νόσο. Το Μ. fermentans απομονώθηκε στον ανθρώπινο ουρογεννητικό σωλήνα και κυρίως σε ΗΙV θετικά άτομα αναφέρεται ότι παίζει ρόλο στην ουρηθρίτιδα. Για την αξιολόγηση του αποικισμού της γεννητικής οδού είναι απαραίτητη η ποσοτική εκτίμηση. Αποικισμός > 10 4 cfu/ml θεωρείται παθολογικός και συστήνεται θεραπευτική αγωγή. Σε διάφορες ομάδες ανοσοκατεσταλμένων έχουν βρεθεί μυκοπλάσματα (πλην του M. genitalium) σε λοιμώδεις και ρευματοειδείς αρθρίτιδες, οστεομυελίτιδα, βακτηριαιμία, ενδοκαρδίτιδα, χειρουργικά τραύματα, αποστήματα. Ενα καινούριο μυκόπλασμα το Μ.penetrans ενέχεται σε λοιμώξεις σε HIV οροθετικούς.

57 Διάγνωση Η διάγνωση της λοίμωξης του ουρογεννητικού συστήματος από μυκοπλάσματα γίνεται βασικά με καλλιέργεια ενώ οι ορολογικές δοκιμασίες δεν είναι χρήσιμες. Μ.hominis και U.urealyticum μπορεί να ανιχνευθούν σε καλλιέργειες σε 2-5 ημέρες. To Μ. genitalium απαιτεί PCR δοκιμασία.χρειάζονται ειδικά θρεπτικά υλικά σε μικροαερόφιλες συνθήκες και θερμοκρασία 37 ο C. Τα δείγματα για την απομόνωση των μυκοπλασμάτων εμβολιάζονται τόσο σε στερεά υλικά όσο και σε υγρά εκλεκτικά διαφοροποιημένα θρεπτικά υλικά. Ένα από τα καλύτερα στερεά υλικά είναι το A7 άγαρ το οποίο περιέχει Βασικό αλατούχο θρεπτικό υλικό PPLO ( εκχύλισμα καρδιάς βοός, πεπτόνης, Na CL) Εκχύλισμα μυκήτων Oρό ίππου Πενικιλίνη και αμφοτερικίνη Θειικό μαγνήσιο.

58 Διάγνωση Μορφολογία αποικιών: Mucoplasma Hominis. Χαρακτηριστική εμφάνιση που περιγράφεται ως «τηγανητό αυγό» με διάμετρο περίπου 110 μm. Με μια πιο πυκνή ανάπτυξη στο κέντρο της αποικίας και πιο αραιή στην περιφέρεια. Ureaplasma Urealyticum. Οι αποικίες περιγράφονται με μορφή «αχινού» έχουν διάμετρο μm και χρειάζονται μικροσκοπική μεγέθυνση. Σε υγρό θρεπτικό υλικό η ανάπτυξη υποδηλώνεται από δείκτη ph, όπως το phenol red,αφού λόγω τουμικρούμεγέθουςτους δεν θολώνουν το ζωμό. Το Μ. genitalium. M. fermetans ανιχνεύονται σε ερευνητικά κέντρα με μοριακές μεθόδους. M.H. U.U. Υλικό Α7

Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου (PID) Δρ. Aικατερίνη Μασγάλα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Ορισμός PID (Pelvic Inflammatory Disease) Οξεία λοίμωξη των δομών του έσω γεννητικού συστήματος (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα των ουρολοιμώξεων.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα των ουρολοιμώξεων. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή για το μάθημα των ουρολοιμώξεων. Τι είναι ουρολοίμωξη; Σαν ουρολοίμωξη χαρακτηρίζουμε την βακτηριδιακή λοίμωξη κυρίως οποιοδήποτε σημείου του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους. Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ

Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους. Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Εφηβική ηλικία και σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα (STDs) Έναρξη σεξουαλικής ζωής Έλλειψη προφυλάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος

Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος Σταυρούλα Μπάκα Επ. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο 8 12-2010 Οι λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συχνότητάς τους αλλά και των σοβαρών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Εργαστηριακή αξιολόγηση της αξιοπιστίας του strep testστη διάγνωση και τον καθορισμό της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής σε ασθενείς με οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα & Αφροδίσια Νοσήματα. <Ι. Μπασούκας >

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα & Αφροδίσια Νοσήματα. <Ι. Μπασούκας > Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα & Αφροδίσια Νοσήματα Αφροδίσια νοσήματα Κατά κύριο λόγο διά μέσου σεξουαλικής επαφής μεταδιδόμενα νοσήματα βακτηριακής αιτιολογίας (σύφιλις, γονόρροια, μαλακό έλκος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 23 10 2011 ΘΕΡΙΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Όλα τα βακτήρια: Α. διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 1. Κύστη Βαρθολίνειου αδένα ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Οφείλεται στην απόφραξη των εκφορητικών πόρων Συμπτωματολογία: ευαισθησία της αντίστοιχης περιοχής, αυτόματο άλγος, δυσπαρευνία και πυρετική

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΟΥΡΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. 1. Νοσήματα της ουροδόχου κύστης. 2. Νοσήματα της ουρήθρας. 3.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΟΥΡΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. 1. Νοσήματα της ουροδόχου κύστης. 2. Νοσήματα της ουρήθρας. 3. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Γυναίκα 42 ετών προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία παραπονούμενη για δυσουρία ΣΥΝΗΘΗ ΑΙΤΙΑ ΔΥΣΟΥΡΙΑΣ 1. Νοσήματα της ουροδόχου κύστης 1.1. Κυστίτιδα 1.2. Σκλήρυνση του αυχένα της κύστης

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις ουροποιητικού. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα

Λοιμώξεις ουροποιητικού. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα Λοιμώξεις ουροποιητικού Αικατερίνη Κ. Μασγάλα Ταξινόμηση-Ορισμοί Λοιμώξεις ανώτερου ουροποιητικού Πυελονεφρίτιδα με ή χωρίς νεφρικό ή παρανεφρικό απόστημα. Λοιμώξεις κατώτερου ουροποιητικού Κυστίτιδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ & ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ Λ.Β.Α. 1 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Συχνότητα: Σκύλος >> γάτα Συχνότητα: Θηλυκά >> αρσενικά Εντόπιση: ουροδόχος κύστη, ουρήθρα Αιτιολογία: βακτήρια>μυκοπλάσματα, χλαμύδιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΙ v Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ, ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ, ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ, ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ISBN 960-7081-87-0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 1 1. Αντίδραση της εγκύου, του εμβρύου και του νεογνού στη λοίμωξη... 5 Εισαγωγή... 5 Επίδραση της λοίμωξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Dr Α. Μεντής, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Κλινικός Μικροβιολόγος ιευθυντής ιαγνωστικού Τμήματος ιευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Μικροβιολογίας ιευθυντής Εθνικού Εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Εργασία: Γιάννης Π.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Εργασία: Γιάννης Π. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Εργασία: Γιάννης Π. Εισαγωγή Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Είναι ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Τα κυριότερα σεξουαλικά νοσήματα: Κονδυλώματα Γονόρροια Σύφιλη Χλαμύδια HIV/ AIDS, ηπατίτιδα β Ψείρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Θέμα Α Μονάδες 25 Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β. Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος

ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β. Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ ΟΜΑΔΑΣ Β Σταυρούλα Γαβρίλη, MD, PhD Παιδίατρος-Νεογνολόγος ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ - O β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Β (group B Streptococcus, GBS ή Streptococcus

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Στάδια μικροβιακής λοίμωξης δημιουργία αποικίας σε εξωτερική επιφάνεια διείσδυση στον οργανισμό τοπική μόλυνση συστηματική (γενικευμένη) μόλυνση H σημασία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για τις μυκοπλασμώσεις

Γενικά για τις μυκοπλασμώσεις Μυκοπλάσμωση 1 Γενικά για τις μυκοπλασμώσεις Τα είδη του γένους Mycoplasma, χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλομορφία επειδή δεν φέρουν κυτταρικό τοίχωμα. Δεν είναι εύκολο να αναδειχθούν. Καλλιεργείται

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος

Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος Λοιμώξεις γεννητικού συστήματος Σταυρούλα Μπάκα Επ. Καθηγήτρια 12 2-2013 Οι λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συχνότητάς τους αλλά και των σοβαρών προβλημάτων που

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΟΣ ΡΑΚΑΚΗΣ ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Τραχηλικός παράγοντας Σαλπιγγικός παράγοντας Ανδρικός παράγοντας ΧΛΑΜΥ ΙΑ ΓΟΝΟΚΟΚΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ Παθολογικό Huhner test

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: 1. Οι ιοί αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. γ 2. α 3. β 4. δ 5. δ Β. Ερωτήσεις σωστού - λάθους 1. Σωστό 2. Λάθος 3. Λάθος 4. Λάθος 5. Σωστό ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα?

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα? HPV O HPV (Human papilloma virus) ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Ορθολογική χρήση κοινών εργαστηριακών παραμέτρων στην παιδιατρική πράξη: ASTO

Ορθολογική χρήση κοινών εργαστηριακών παραμέτρων στην παιδιατρική πράξη: ASTO Ορθολογική χρήση κοινών εργαστηριακών παραμέτρων στην παιδιατρική πράξη: ASTO Πολυξένη Πρατσίδου-Γκέρτση Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΑΠΘ στην Παιδιατρική Ρευματολογία Α Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Περίγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σύφιλη, βλεννόρροια (γονόρροια), HPV κονδυλώματα, γεννητικός Έρπης, χλαμύδια, το AIDS, οι ηπατίτιδες Β-C Η συνεχής αλλαγή ερωτικών συντρόφων, το σεξ χωρίς προφύλαξη ξύπνησαν

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm)

Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm) Μικροοργανισμοί: είναι οι οργανισμοί ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ που δεν μπορούμε να Η τους ΜΙΚΡΟΒΙΑ διακρίνουμε με γυμνό μάτι (μέγεθος < 0,1 mm) Πού και πώς ζουν 1. στο φυσικό περιβάλλον (νιτροποιητικά βακτήρια)

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης.

Παραγωγή, απομόνωση και καθαρισμός της φαρμακευτικής πρωτεΐνης. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1o 1. δ 2. β 3. β 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ 2o 1. Σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΛΗΨΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασιλική Κουλουρίδα Βιοπαθολόγος Συντ. δ/ντρια, ΓΠΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Λοίμωξη του διαβητικού ποδιού (DFI) Όλες οι δερματικές βλάβες, έλκη, είναι επιμολυσμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ 1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΛΑΜΙΑ 21 22 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005 ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Διάγνωση της HIV λοίμωξης. Δρ. Μαρία Κοτσιανοπούλου Βιολόγος Υπεύθυνη Εργαστηριού Κέντρου Αναφοράς AIDS, ΕΣΔΥ

Εργαστηριακή Διάγνωση της HIV λοίμωξης. Δρ. Μαρία Κοτσιανοπούλου Βιολόγος Υπεύθυνη Εργαστηριού Κέντρου Αναφοράς AIDS, ΕΣΔΥ Εργαστηριακή Διάγνωση της HIV λοίμωξης Δρ. Μαρία Κοτσιανοπούλου Βιολόγος Υπεύθυνη Εργαστηριού Κέντρου Αναφοράς AIDS, ΕΣΔΥ Διάγνωση της HIV λοίμωξης Από το 1985 και μέχρι σήμερα η διαγνωστική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο

λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο Εργαστηριακή μεθοδολογία διερευνήσεως λοιμώξεων ανδρών/γυναικών που επηρεάζουν την αναπαραγωγή Σταυρούλα Μπάκα Σταυρούλα Μπάκα Αν. Καθηγήτρια Αρεταίειο Νοσοκομείο Ανησυχητικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Α1. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του

Διαβάστε περισσότερα

Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί

Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Προκαρυωτικά κύτταρα: Βακτήρια, Μύκητες Ευκαριωτικά κύτταρα: Μύκητες, Παράσιτα (ιοί) Παθογόνοι μικροοργανισμοί: Μύκητες, βακτήρια, παράσιτα, ιοί Ευκαρυωτικό κύτταρο περιέχει: πυρήνα, σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 Θεωρία Παρ 1.2

Βιολογία Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 1 Θεωρία Παρ 1.2 1.2 ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΟΡΙΣΜΟΣ: Οι οργανισµοί που δεν τους διακρίνουµε µε γυµνό µάτι (µικρότεροι από 0.1mm)χαρακτηρίζονται ως µικροοργανισµοί ή µικρόβια Βρίσκονται: Στο φυσικό περιβάλλον ( π.χ. νιτροποιητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp.

Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp. Ανάπτυξη Mοριακών Tεχνικών Real-Time PCR για την Aνίχνευση Eντεροαιμορραγικών Στελεχών E. coli, Campylobacter jejuni και Salmonella spp. 5 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας Η εφαρμογή μοριακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ Ασθένεια που προκαλείται από τα είδη του γένους Salmonella,, Salmonella Προσβάλλει όλα τα ζωικά είδη και Χαρακτηρίζεται από ένα ή συνδυασμό από τα ακόλουθα τρία συμπτώματα: σηψαιμία,, οξεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία

Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των. μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία Ο ρόλος και η σημασία των μοριακών τεχνικών στον έλεγχο των μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας Α. Βανταράκης Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή,

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα είναι νοσήµατα που µεταδίδονται από άτοµο σε άτοµο κατά την σεξουαλική επαφή. Μερικά απ αυτά µπορούν να µεταδοθούν µε απλή σωµατική

Διαβάστε περισσότερα

- Θεωρία- Δρ. ΠέτρουΚαρκαλούσου

- Θεωρία- Δρ. ΠέτρουΚαρκαλούσου - Θεωρία- Έκδοση2008 Πρόλογος Αγαπητοίσπουδαστέςοισημειώσειςπουκρατάτεσταχέριασαςέχουνσκοπόνασας εισαγάγουνστιςβασικέςγνώσειςμιαςαπότιςσημαντικότερεςβιοιατρικέςεπιστήμες, της ανοσολογίας. Η ανοσολογίαείναιμιασχετικάνέαεπιστήμηηοποίαεμφανίστηκεστοτέλοςτου

Διαβάστε περισσότερα

ΗPV και ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις κατωτέρου γεννητικού συστήματος. Ε.Κωστοπούλου Λέκτορας Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΗPV και ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις κατωτέρου γεννητικού συστήματος. Ε.Κωστοπούλου Λέκτορας Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΗPV και ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις κατωτέρου γεννητικού συστήματος Ε.Κωστοπούλου Λέκτορας Παθολογικής Ανατομικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας H.M. Παράγοντες κινδύνου καρκινώματος τραχήλου Ηλικία κατά την πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ - ΛΑΘΟΥΣ. ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πήξη του αίματος συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού 2. Η φαγοκυττάρωση είναι αποτελεσματική μόνο έναντι των βακτηρίων 3. Οι ιντερφερόνες δρουν άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ' ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητής: Θ Ε Μ Α A 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση: Α1. Ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί; α.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Οι ομοιοστατικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή. Κεφάλαιο 2: Η Βιολογία των Ιών Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή 1.1 Μικροοργανισμοί, Μικροβιολογία και Μικροβιολόγοι... 19 1.1.1 Μικροοργανισμοί... 19 1.1.2 Μικροβιολογία... 20 1.1.3 Μικροβιολόγοι... 21 1.2 Σύντομη Ιστορική Εξέλιξη της Μικροβιολογίας...

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων

Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Το γόνατο ως στόχος ρευματικών νοσημάτων Χ. Μ. ΜουτσόπουΛος Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών α ρευματικά νοσήματα είναι ασθένειες που προσβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Κάψα είναι δυνατό να διαθέτουν: Α. Οι ιοί Β. Τα βακτήρια Γ.

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.1 Ομοιόσταση 4.2 Ασθένειες 4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.3 Αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού 4.4 Τρόποι ζωής και ασθένειες Μάρθα Καρβουνίδου ΠΕ1404

Διαβάστε περισσότερα

Αρεταίειο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευαγγελία Κουσκούνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ιευθύντρια Μικροβιολογικ ικροβιολογικού, ού, Bιοχημικού, ού, Ορμονολογικού Εργαστηρίου Αξιολόγηση Εργαστηριακής Διερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ Δρ. Μαρία Τζητηρίδου- Χατζοπούλου Παιδίατρος Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π.Ο.Υ

Διαβάστε περισσότερα

9. ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ. Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα κνησμού, καύσου, ερεθισμού και κολπικής υπερέκκρισης.

9. ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ. Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα κνησμού, καύσου, ερεθισμού και κολπικής υπερέκκρισης. 9. ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Η κολπίτιδα εκδηλώνεται με συμπτώματα κνησμού, καύσου, ερεθισμού και κολπικής υπερέκκρισης. Αιτίες: Βακτηριδιακή κολπίτιδα: 22-50% Μυκητιασική κολπίτιδα: 17-39% Τριχομοναδική

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Π. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ» ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες Ειδικά υλικά λήψης, μεταφοράς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΟΜΑΔΑ Α 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό για πρώτη φορά. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις αντιγόνων και αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ 1 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 0 Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: 1. Τα βακτήρια διαθέτουν: α. Μιτοχόνδρια β. Ριβοσώματα

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Ιακωβίδης. Πνευμονολόγος Aν. Διευθυντής Μονάδα επεμβατικής Πνευμονολογίας Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου

Δ. Ιακωβίδης. Πνευμονολόγος Aν. Διευθυντής Μονάδα επεμβατικής Πνευμονολογίας Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου Δ. Ιακωβίδης Πνευμονολόγος Aν. Διευθυντής Μονάδα επεμβατικής Πνευμονολογίας Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου Νέα διαγνωστικά μέσα για τη λανθάνουσα φυματίωση Η στοχευμένη δοκιμασία δερματικής φυματινοαντίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ Διονυσία Κουτραφούρη Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Τα αντιβιοτικά είναι φυσικά παράγωγα μικροοργανισμών και δρουν εναντίον άλλων μικροοργανισμών (αντιβιοτικά).

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ. Γ. Λ. Δαΐκος, M.D. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Λαϊκό Νοσοκομείο. Δεκέμβριος 2014

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ. Γ. Λ. Δαΐκος, M.D. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Λαϊκό Νοσοκομείο. Δεκέμβριος 2014 ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Γ. Λ. Δαΐκος, M.D. Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Λαϊκό Νοσοκομείο Δεκέμβριος 2014 Επιδημιολογία Η πνευμονία είναι η έκτη κατά σειρά αιτία θανάτου Επίπτωση: 500-1000 περιπτώσεις /100.000 Στη χώρα μας υπολογίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (SSI) ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ (PN) Ρουμπελάκη Μαρία Νοσηλεύτρια PhD,καθηγήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (SSI) ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ (PN) Ρουμπελάκη Μαρία Νοσηλεύτρια PhD,καθηγήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (SSI) ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ (PN) Ρουμπελάκη Μαρία Νοσηλεύτρια PhD,καθηγήτρια ΤΕΙ Ηρακλείου ΛΟΙΜΩΞΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (SSI) Επιπολής (SSI S) Εν τω βάθει (SSI D) Οργάνου/Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ού,bιοχημικού, Ορμονολογικού Εργαστηρίου Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες

ού,bιοχημικού, Ορμονολογικού Εργαστηρίου Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες Αρεταίειο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευαγγελία Κουσκούνη Διευθύντρια Μικροβιολογικού ού,bιοχημικού, Ορμονολογικού Εργαστηρίου Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες Ανατομία κόλπου-τραχήλου 1 Ανατομία κόλπου-τραχήλου

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή. Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) Γονόρροια Σύφιλη Ηπατίτιδα Β Ηπατίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες

Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες Πανεπιστήμιο Αθηνών Αρεταίειο Νοσοκομείο Θέμα: Κολπίτιδες-Τραχηλίτιδες Ευαγγελία Κουσκούνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διευθύντρια Μικροβιολογικού, Bιοχημικού, Ορμονολογικού Εργαστηρίου Ανατομία κόλπου-τραχήλου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ - ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑ Βασικές γνώσεις I SBN 960-372-069-0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΙΣ Α. ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Μ Ε Ρ Ο Σ Ι ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ Κεφάλαιο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ... 3 Το καρκινικό κύτταρο... 3 Κυτταρικός

Διαβάστε περισσότερα

HIV & Ca τραχήλου μήτρας. Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου.

HIV & Ca τραχήλου μήτρας. Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου. HIV & Ca τραχήλου μήτρας Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου. ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ Πολλαπλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κακοήθειας σε ασθενείς με AIDS. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ. Παρασκευή Λίντα ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ. Η διαδικασία χρησιμοποιείται για ταυτοποίηση και διαφορική τιτλοποίηση των δύο ειδών των ουρογεννητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Τα κύτταρα που παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

«Άνθρωπος και Υγεία»

«Άνθρωπος και Υγεία» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Άνθρωπος και Υγεία» Ημερομηνία:. Ονοματεπώνυμο:. Βαθμός: ΘΕΜΑ Α Α1. Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση στις επόμενες προτάσεις: 1. Προκαρυωτικοί οργανισμοί είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Α Μέρος Παθογένεια Συμπτώματα - Διάγνωση Λ.Β. Αθανασίου ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Καλοήθης υπερπλασία Οξεία και χρόνια προστατίτιδα Αποστήματα του προστάτη Μεταπλασία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Μαρία Σουλή Επ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ Γυναίκα 25 ετών προσέρχεται λόγω δυσουρίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δομή και λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος 1. Να ονομάσετε τις αριθμημένες δομές του παρακάτω σχήματος. Βλέπε εικ. 12.1 της σ. 219 του βιβλίου του μαθητή. 2. Να ενώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Παθήσεις των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες

Παθήσεις των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες Παθήσεις των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες Θ..Μίκος Λέκτορας Μαιευτικής Γυναικολογίας Ανατοµία Έξω γεννητικά όργανα Έσω γεννητικά όργανα Πυελικό έδαφος Ι.Μπόντης. Βασικές γνώσεις Μαιευτικής & Γυναικολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ

12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ 12. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η αναπαραγωγή είναι μία χαρακτηριστική λειτουργία, η μόνη που δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ίδιου του οργανισμού αλλά για τη διαιώνιση του είδους. Η αναπαραγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Θωμάς Γεωργ. Γκίκας Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος Αθήνα 188 Μαρτίου 2009 Σιβιτανίδειος Σχολή Αναπαραγωγικό Σύστημα Γυναίκας Έξω Γεννητικά Όργανα Αναπαραγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Γεράσιµος Π. Βανδώρος ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η µήτρα (εικόνα 1) είναι κοίλο µυώδες όργανο µήκους περίπου 8 cm που προέρχεται από την συνένωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘ. ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ Δρ. ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ - ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ - ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ - ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ - ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ - ΒΑΛΑΝΟΠΟΣΘΙΤΙΔΑ - ΟΡΧΕΟΕΠΙΔΙΔΥΜΙΤΙΔΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Οι ουρολοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανωτέρου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Θέµα 1 ο 1. Τα άτοµα που είναι ετερόζυγα για τη β-θαλασσαιµία: α. Εµφανίζουν ήπια αναιµία β. Έχουν ευαισθησία στην ελονοσία γ. Συνθέτουν µεγάλη ποσότητα HbF δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΙΓΚΕΛΛΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η σιγκέλλωση; Η σιγκέλλωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ 1 NOVA T Ενδομήτρια Συσκευή Περιέχουσα Χαλκό ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΗ NOVA T Όνομα ασθενούς: Ημερομηνία τοποθέτησης: Τοποθετήθηκε από: Πρώτη επίσκεψη παρακολούθησης: Επόμενες επισκέψεις: 1. 2. 3. 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Ενημέρωση κειμένου Απρίλιος 2010) M. Grabe (chairman), T.E. Bjerklund-Johansen, H. Botto, M. Çek, K.G. Naber, R.S. Pickard, P.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (Μεταφορά γενετικού υλικού στους προκαρυωτικούς οργανισμούς) Μαντώ Κυριακού 2015 Γενετικό υλικό των βακτηρίων Αποτελείται από ένα μόριο DNA σε υπερελιγμένη μορφή και τα άκρα του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Β 2 Α 3 Α 4 Β 5 Β 6 Α 7 Α 8 Β Β2. Σελ. 18 Σχολικού βιβλίου Το γενετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ.

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ. ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ. Φάσμα εκδηλώσεων συγγενών λοιμώξεων Μακροχρόνιες συνέπειες ενδοκρινοπάθειες ΠΡΟΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο 1. β 2. γ 3. α 4. γ 5. δ ΘΕΜΑ 2ο 1. Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS)

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) econteplusproject Organic.Edunet ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ (INFECTIOUS BRONCHITIS) Δρ. Ευτυχία Ξυλούρη Φραγκιαδάκη Κτηνίατρος Υγιεινολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής Αγρ. Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος

Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος Έλεγχος της λειτουργίας της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος Φλεγμονή Ανεπάρκεια ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ Φλεγμονή που συνοδεύεται από διάφορα συμπτώματα στο σκύλο και

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα