ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1"

Transcript

1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μακροθρεπτικά συστατικά ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πολυμερή γλυκόζης (μαλτοδεξτρίνες - δεν αυξάνουν ιδιαίτερα την ωσμωτικότητα του διαλύματος) Συνδυασμός ολιγοπεπτιδίων (ΠΡΟΣΟΧΗ διότι οι υδρολυμένες πρωτεΐνες αυξάνουν την ωσμωτικότητα του διαλύματος) Συνδυασμός πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA, PUFA), καθώς και τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (MCT) ΠΡΟΣΟΧΗ στην ωσμωτικότητα του διαλύματος, εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε έξαρση και συνεπώς υποφέρει από συχνές διάρροιες. Οι πρωτεΐνες είναι εκείνες που κυρίως ευθύνονται για το βαθμό ωσμωτικότητας του διαλύματος. Βιταμίνες Χορήγηση λιποδιαλυτών βιταμινών, λόγω αυξημένης απώλειας (στεατόρροια). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει οίδημα. Η σωστή θεραπεία για τον εν λόγω ασθενή περιλαμβάνει τη μείωση του όγκου των υγρών, καθώς και τη μείωση της περιεκτικότητας του διαλύματος σε νάτριο. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η πυκνότητα της ΠΔ, ενώ θα μειωθεί η περιεκτικότητα του διαλύματος σε νάτριο. Πιθανή μπορεί να είναι και η θεραπεία με διουρητικά, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό είδος παρέμβασης. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ Ο ασθενής είναι 84 Kg. Επομένως έχουμε: 100 ml * 10 kg = 1000 ml (100 ml * τα πρώτα 10 kg) 50 ml * 10 kg = 500 ml (50 ml * τα δεύτερα 10 kg) 20 ml * 64 kg = 1280 ml (20 ml * τα kg του βάρους του που υπολείπονται) Σύνολο: 2780 ml

2 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 και 4 Η ασθενής χαρακτηρίζεται με υποσιτισμό Marasmus. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή απώλεια βάρους (έχει το 80% του ιδανικού σωματικού της βάρους). Οι σπλαχνικές πρωτεΐνες (προλευκωματίνη) είναι φυσιολογικές ή ελαφρώς μειωμένες (λευκωματίνη) και δεν υπάρχει ίχνος οιδήματος (όπως στον υποσιτισμό Kwashiorkor). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διατροφικοί Στόχοι: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάλυψη ενεργειακών αναγκών για να αποφύγουμε απώλεια βάρους Κάλυψη αναγκών σε πρωτεΐνες για να δημιουργήσουμε θετικό ισοζύγιο αζώτου Επαρκής πρόσληψη βιταμινών, υγρών και ηλεκτρολυτών Διατροφικό Πλάνο Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) + 2 φρυγανιές ολικής άλεσης + 1 μπανάνα Δεκατιανό: 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα + 1 φέτα κίτρινο τυρί ή γραβιέρα + 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο βραστό + πατατοσαλάτα με μαγιονέζα ή ελαιόλαδο Απογευματινό: εντερικό συμπλήρωμα (HP/HC) 400 Kcal με γεύση βανίλια ή σοκολάτα + 2 μπισκό τα τύπου πτι-μπερ Βραδινό: τοστ με μαργαρίνη πλούσια σε ω-3, 2 φέτες τυρί και 1 φέτα ζαμπόν γαλοπούλας + 1 φρούτο ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Άμεση διατροφική υποστήριξη μέσω Π.Δ. ΠΡΟΣΟΧΗ στο ρυθμό έγχυσης του διαλύματος σίτισης, καθώς και στην περιεκτικότητά του σε γλυκόζη. Μετέπειτα διατροφική υποστήριξη μέσω Ε.Δ. ή/ και συνδυασμός Ε.Δ. με Π.Δ. Βασική προϋπόθεση: λειτουργικό ΓΕΣ, απουσία συμπτωμάτων συνδρόμου βραχέος εντέρου Χορηγούμενα διαλύματα: Επιλογή ανάλογη των συμπτωμάτων και την εξέλιξη υγείας της ασθενούς. Συστήνονται: πολυμερή διαλύματα, υψηλής θερμιδικής πυκνότητας που περιέχουν μαλτοδεξτρίνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Θα πρέπει να επιδέχονται προσθήκη φαρμάκων για ΣΔ Τύπου 1 και νόσο του Crohn.

3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λόγω σήψης, θα του χορηγούσαμε αρχικά Π.Δ. Στη συνέχεια και εφόσον η κατάσταση του ασθενούς έδειχνε βελτίωση, θα μεταβαίναμε σε εντερική σίτιση, μέσω νηστιδοστομίας. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο διάλυμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα: παρουσία δυσαπορρόφησης ανάγκη για ανοσοκαταστολή (λόγω σήψης) παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων (π.χ. διάρροια, μετεωρισμός, κοιλιακές κράμπες) iii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β Ως καταλληλότερος εντερικός τύπος ενδείκνυται ο πολυμερής, υψηλός σε άζωτο, λόγω της αυξημένης αντίδρασης του ασθενή στο ορμονικό και μεταβολικό στρες. Για να περιοριστεί ο προοδευτικός πρωτεΐνικός-θερμιδικός υποσιτισμός, ενδείκνυται μία σύνθεση υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Χρειάζεται να εξετάσουμε την υποκείμενη αιτία. Το ρινογαστρικό υγρό περιέχει συνήθως meq Na/L, meq K/L και ph 1-2. Η απώλεια οξέος μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση, αν ο νεφρός δεν μπορεί να απεκκρίνει τα διττανθρακικά. Αν οι απώλειες του όγκου των υγρών δεν αντικαθίστανται, τότε ο νεφρός καταλήγει να κατακρατά νάτριο με παράλληλη αύξηση τόσο του Cl όσο και των διττανθρακικών αλάτων. Η μεταβολική αλκάλωση προλαμβάνεται καλύτερα μέσω της αντικατάστασης των απωλειών των υγρών. Η ενδοφλέβια χορήγηση Η 2 - αναστολέων θα μειώσει την απώλεια οξέος. Η ενδοφλέβια χορήγηση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων είναι δαπανηρή και δεν κρίνεται απαραίτητη. Αν οι Η 2 - αναστολείς ή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων χορηγούνταν μέσω της στοματικής οδού, θα απομακρύνονταν μέσω της ρινογαστρικής αναρρόφησης. Επίσης, δεν θα ήταν σκόπιμη η χορήγηση KCl, λόγω του ότι αυτό θα αποβαλλόταν μέσω των ούρων. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ Το σύνδρομο επανασίτισης το οποίο χαρακτηρίζεται από σοβαρή υποφωσφαταιμία ή άλλες μεταβολικές επιπλοκές είναι συχνό στους υποσιτισμένους ασθενείς που λαμβάνουν υψηλή συγκέντρωση θερμίδων μέσω ΟΠΔ ή ΕΔ. Η υποφωσφαταιμία αποτελεί κύρια ηλεκτρολυτική διαταραχή, ενώ παρατηρείται επίσης μείωση καλίου και μαγνησίου. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β ΚΕΦΑΛΑΙΑ 8 και 9 Πρέπει να γίνει μείωση της δεξτρόζης στην ΟΠΔ. Σύμφωνα με το βάρος της, η ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει kcal/kg/day, ενώ τώρα λαμβάνει 28 kcal/kg/day. Τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά παρέχονται στις κατάλληλες ποσότητες.

4 4 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α Υποφωσφαταιμία παρουσιάζεται συνήθως κατά την έναρξη της ΟΠΔ και ειδικά σε θρεπτικά εξασθενημένους ασθενείς. Μπορεί ωστόσο, να εμφανιστεί μέχρι και 5 ημέρες έπειτα από την έναρξή της και συνηθέστερα με την ενδοφλέβια χορήγηση γλυκόζης. Καθώς η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα μεταφέρει μαζί της και φωσφορικά για την παραγωγή ATP. Σε περίπτωση όμως που χορηγούνται αντιόξινα, η διαδικασία αυτή δυσχεραίνει. Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των αποθεμάτων φωσφόρου του σώματος. Οι ανάγκες σε φώσφορο υπολογίζονται βάσει των επιπέδων φωσφόρου ορού και του σωματικού βάρους του ασθενή. Εφόσον λοιπόν ο υπολογισμός γίνεται με βάση εξατομικευμένα κριτήρια, μία τιμή των 50 mmol μπορεί να είναι κατάλληλη για ορισμένα άτομα, δεν αποτελεί όμως τον κανόνα. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ενδείκνυται η χορήγηση συμπυκνωμένης δόσης Κ και Mg και η ταυτόχρονη αύξηση και των δύο στην ΟΠΔ. Το Mg συντελεί στην εισαγωγή του Κ μέσα στα κύτταρα. Επομένως, χωρίς επαρκή αποθέματα Mg, το Κ αποβάλλεται από τα νεφρά. Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει διάρροια και έμετο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον απώλεια Κ και Mg. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό και των δύο ηλεκτρολυτών στην ΟΠΔ. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: γαστρεντερική λειτουργία στοματική υγεία & κατάσταση δοντιών τιμές για Hb και Ht άλλες αιματολογικές εξετάσεις (ηλεκτρολύτες ορού, πρωτεΐνες ορού, κρεατινίνη) ποιος ο υπεύθυνος για την προετοιμασία των γευμάτων και τη χορήγηση των φαρμάκων β) Συνήθως η ΧΑΠ δυσχεραίνει την κατανάλωση τροφής, λόγω της δυσκολίας κατά την προετοιμασία (αν ο ασθενής επιμελείται τα γεύματά του μόνος του), αλλά και το αυξημένο έργο που καταβάλει κατά τη μάσιση και την κατάποση. Όσον αφορά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, ενδείκνυται περιορισμός των υδατανθράκων για μειωμένο αναπνευστικό πηλίκο και αύξηση του λίπους. Επαρκής πρέπει να είναι η πρόσληψη πρωτεϊνών (1,2-1,7 gr/ kg). Η αλβουτερόλη και το Lasix έχουν επίδραση κυρίως σε ηλεκτρολύτες που υπάρχουν στο σώμα του ασθενούς. Η αλβουτερόλη ευθύνεται για μείωση του Κ. Το Lasix, λόγω της διουρητικής του δράσης, μειώνει Κ, Mg και Ca. γ) Εκτός από τις βιταμίνες που ήδη λαμβάνει, σκόπιμη θα ήταν η πρόσληψη συμπληρώματος Κ και Mg.

5 i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 α) Οι άμεσες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από ακτινοθεραπεία περιλαμβάνουν: καούρες στο στομάχι, οξεία οισοφαγίτιδα (με αποτέλεσμα τη δυσφαγία ή την οδυνοφαγία), απώλεια όρεξης. Η χειρουργική επέμβαση, μπορεί επιπλέον να οδηγήσει σε κόπωση και απώλεια όρεξης, ναυτία και εμέτους. Η γυναίκα θα πρέπει να τρέφεται ανάλογα των συμπτωμάτων της. Γενικά όμως, θα πρέπει να της χορηγούνται τροφές σε ημι-στέρεη ή υγρή μορφή, πυκνές σε ενέργεια (λόγω stress) και επαρκείς σε πρωτεΐνες (τουλάχιστον 1,2 gr/kg/day για τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση). β) Το tamoxifen προκαλεί συνήθως δυσπεψία, ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και απώλεια οστικής μάζας. Οι διατροφικές συστάσεις για γυναίκες που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο εξαρτώνται από τα συμπτώματα που εμφανίζουν ενώ το λαμβάνουν. Γενικκά όμως, θα συστήναμε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (ή ακόμα και συμπλήρωμα φυτικών ινών) και ασβέστιο (προκειμένου να αποφύγουμε την απώλεια οστικής μάζας). Θα πρέπει να γίνεται σωστός καταμερισμός των πρωτεϊνών μέσα στη μέρα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα συμπτώματα δυσπεψίας και οι στομαχικές κράμπες. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ενδέχεται να συσσωρεύουν σελήνιο. Γι' αυτό και θα πρέπει να αφαιρείται από την ΟΠΔ μέχρι να αποκατασταθεί η νεφρική λειτουργία ή να αρχίσει αιμοκάθαρση. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ Η ασθενής είναι ολιγουρική, γι' αυτό και θα πρέπει ο όγκος της εντερικής σίτισης να είναι μειωμένος. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ηλεκτρολύτες ενδείκνυνται προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της ουρίας και των νεφρικών ηλεκτρολυτών (π.χ. K, PO 4, Mg). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Η χρήση ενός διαλύματος ενισχυμένου με αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA), το οποίο περιέχει και μικρές ποσότητες αρωματικών αμινοξέων (ΑΑΑ), μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού, για να διορθώσει την αναλογία BCAA:AAA. Τα μη-απαραίτητα καθώς και τα απαραίτητα αμινοξέα, έχουν ερευνηθεί για νεφροπάθειες και όχι για ηπατοπάθειες. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ Η εντερική ρινονηστιδική σίτιση ενδείκνυται σε ασθενείς με μέτρια παγκρεατίτιδα. Όταν χορηγείται μετά το σύνδεσμο Treitz, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

6 6 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ iii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: Ποια τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της ασθενούς (ύψος, βάρος); Ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή; Αν ναι, τότε ποια είναι αυτή (π.χ. κορτικοστερο ειδή, αντιφλεγμονώδη, αντιβιωτικά, ανοσοκατασταλτικά, κτλ.); Γίνεται χρήση συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. υπερθερμιδικά ή πολυβιταμινούχα σκευάσματα); Εξέταση αίματος για εντοπισμό αναιμίας, αυξημένων τιμών ομοκυστεΐνης, χαμηλών τιμών λιποδιαλυτών βιταμινών καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β (ειδικά φολικό όξύ) Αλλεργίες ή δυσανεξίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα; β) Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων (κοιλιακό άλγος - φούσκωμα - ναυτία - διάρροια) κάνουν τον γιατρό να θεωρεί το ενδεχόμενο της εντερικής απόφραξης αρκετά πιθανό. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 α) Η γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης πριν από 1 χρόνο, η οποία την οδήγησε σε απώλεια βάρους 25 κιλών. Κατά πάσα πιθανότητα, εμφανίστηκε μετεγχειρητικά dumping syndrome, η διατροφική υποστήριξη για το οποίο όμως δεν είχε γίνει με επιτυχία (εφόσον χάθηκαν τόσα κιλά). Επομένως, θεωρούμε ότι η γυναίκα εμφάνισε υποθρεψία μετά την επέμβαση, γεγονός το οποίο ενισχύεται από την αποβολή που είχε 6 μήνες πριν. Έξι μήνες μετά και όντας πάλι έγκυος, ενώ υποφέρει από ναυτία και εμέτους, είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση θρέψης. Για να μπορέσουμε όμως να αξιολογήσουμε επαρκώς την θρεπτική της κατάσταση θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Χρειαζόμαστε: γενική εξέταση αίματος για να δούμε τις διάφορες συγκεντρώσεις και τον όγκο των συστατικών του αίματος (π.χ. ερυθρά αιμοσφαίρια) βιοχημική εξέταση αίματος (κυρίως τιμές για σίδηρο και φεριτίνη, ασβέστιο, αλβουμίνη) Επίσης, θα πρέπει να πάρουμε ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό για το τελευταίο έτος, καθώς και διαιτητικό ιστορικό, προκειμένου να δούμε τον τρόπο σίτισης της γυναίκας το τελευταίο 12μήνο. β) Στην περίπτωσή της μας ενδιαφέρει η επάρκεια των παρακάτω θρεπτικών συστατικών: Μακροθρεπτικά συστατικά (όλα) Φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Β 12 ) Fe, Mg, Ca Σημαντική είναι επίσης και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας. γ) Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της θρεπτικής κατάστασης της γυναίκας, όπως επίσης η προφύλαξη και σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου που εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς είναι οι εξής:

7 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 7 Το παρόν βάρος της γυναίκας - υπολογισμός ιδανικού βάρους (βάρος στόχος) Το γεγονός της δίδυμης κύησης Ελλείψεις μάκρο- και μικροθρεπτικών συστατικών (θα τις διαγνώσουμε μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων) Επιπλέον θρεπτικά συστατικά που χορηγούνται ούτως ή άλλως στην εγκυμοσύνη (π.χ. φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο) Για αύξηση του βάρους, συστήνεται αρχικά η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και πρωτεΐνης. Λόγω της ναυτίας και των εμέτων, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη δίαιτα της γυναίκας σύμφωνα με το πότε έχει παρατηρήσει να εκδηλώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, έτσι ώστε κοντά σε εκείνες τις χρονικές στιγμές να λαμβάνει κυρίως εύπεπτο υδατάνθρακα (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, κάποιο νερόβραστο ζυμαρικό) και ελάχιστη (ή και καθόλου) ποσότητα πρωτεΐνης. Αν τα επεισόδια είναι τόσο συχνά που δεν επιτρέπουν τη φυσιολογική σίτιση της γυναίκας, μπορούν να χορηγηθούν HP/HC εντερικά σκευάσματα από το στόμα. Επίσης, θα πρέπει να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής από το στόμα τα οποία να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών (λόγω των εμέτων) μπορεί να γίνει μέσω της τροφής (π.χ. πολτοποιημένα φρούτα) ή και με διατροφικά συμπληρώματα, ανάλογα την ανοχή της γυναίκας. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Παρατηρείται αυξημένη χορήγηση πρωτεΐνης σε σχέση με την ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνει κανονικά το νεογνό (3,5 gr/kg/day)* *σύμφωνα με το "American Academy of Pediatrics" (AAP). β) Κοινά σημάδια αφυδάτωσης αποτελούν οι σπασμοί, η καταστροφή αγγείων (λόγο υπερνατριαιμίας) και η ολιγουρία. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 ακριβή ανθρωπομετρικά στοιχεία (βάρος, ύψος) γενική εξέταση αίματος βιοχημική εξέταση αίματος η οποία θα περιλαμβάνει και τιμές για λιποδιαλυτές βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, αλβουμίνη β) Αποφεύγονται τροφές που μπορούν να προκαλέσουν βήχα ή πνιγμονή (π.χ. κρέας σε κομμάτια, ωμά φρούτα και λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια, σκληρά γλυκίσματα, ξηροί καρποί) Η ποσότητα των χορηγούμενων υδατανθράκων καθορίζεται από το στάδιο της νόσου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και εφόσον το κοριτσάκι έχει χάσει βάρος, συστήνεται μείωση των υδατανθράκων (για διευκόλυνση του αναπνευστικού έργου) και αύξηση του χορηγούμενου λίπους (35-40% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας).

8 8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ γ) Γεύματα από το σπίτι: 1 φέτα μαλακό ψωμί αλειμμένο με φυτική μαργαρίνη + 1 φέτα τυρί 1 φέτα μαλακό ψωμί αλειμμένο με τυρί κρέμα 1 μήλο το οποίο θα πολτοποιήσουν (χωρίς τη φλούδα) στον παιδικό σταθμό παιδικό γιαούρτι (χωρίς κομμάτια φρούτα ή γλυκίσματα σοκολάτας) σούπα με λαχανικά και κρέας πολτοποιημένη στο μπλέντερ (κρεμώδης υφή) Στον παιδικό σταθμό θα επισημαίναμε το γεγονός ότι το παιδί δεν πρέπει να καταναλώσει τροφές που χρειάζονται ιδιαίτερη μάσηση ή μπορούν να προκαλέσουν βήχα/ πνιγμονή. Επίσης, να αποφεύγονται μπισκότα, σοκολάτες, κέικ που μπορεί να φέρνουν μαζί τους άλλα παιδάκια σε περίπτωση γιορτής ή γενεθλίων. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 α) Η γυναίκα φαίνεται κουρασμένη, αδύναμη και σε σύγχυση, γεγονός το οποίο καθιστά τη λήψη τροφής από το στόμα δύσκολη. Τα τρόφιμα που μπορούν να της χορηγηθούν καλό είναι να βρίσκονται σε ημιστέρεη - υγρή μορφή, έτσι ώστε να μπορεί να τα προσλάβει χωρίς μάσηση. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι: βραστά λαχανικά (όχι κονσερβοποιημένα), τα οποία μπορούν να πολτοποιηθούν το μπλέντερ και να καταναλωθούν με μικρό κουτάλι πουρές φρούτων ή πουρές λαχανικών (υπάρχουν σε βαζάκι στο τμήμα με τις έτοιμες παιδικές τροφές) κρέμα/ πουτίγκα με βάση το γάλα (σύσταση: γάλα - ζάχαρη - άνθος αραβοσίτου) β) Για την αδυναμία και τη διανοητική σύγχυση της γυναίκας ευθύνονται τα πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης ορού (υπογλυκαιμία) και η διαταραχή των ηλεκτρολυτών που έχει υποστεί.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ Παράγοντες που καθορίζουν το βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση βάρος της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο

ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ. Διατροφή ασθενών. με καρκίνο ΟΜΙΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Διατροφή ασθενών με καρκίνο Με την ευγενική χορηγία της Roche (Hellas) A.E. ΑγκαλίαΖΩ - Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Διατροφή ασθενών με καρκίνο 2 η Έκδοση Mε τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1 ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2013-2014 Σχολείο : 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Ταξή : Α1 Επιβλέπων καθηγητής : Κωνσταντίνος Φινάλης Σελίδα 0 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Χρήστος Κερίμ Αλέξης Γρηγόρης Μάρκος Ντέντα Δημήτρης Τέσιος

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 Στόχοι ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 1. Να εξετάσουμε τις βασικές αρχές του μεταβολισμού των μακροθρεπτικών συστατικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 49 Στόχοι ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ, ΟΔΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ 1. Να μάθουμε ποιες είναι οι ενδείξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων

ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων 5 KEΦΑΛΑΙΟ A ΣτοιχεIα διατροφhς - ΔιατροφH νeων κωπηλατων Μ. ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΥ Η αξιολόγηση απόδοσης στον αγώνα, αλλά και στην προπόνηση, κωπηλασίας απαιτεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας. Έχει υπολογισθεί ότι

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη θρέψης σε νοσηλευόμενους ασθενείς τρίτης ηλικίας

Υποστήριξη θρέψης σε νοσηλευόμενους ασθενείς τρίτης ηλικίας Υποστήριξη θρέψης σε νοσηλευόμενους ασθενείς τρίτης ηλικίας Μπασχαλή Αριστέα, MMedSci, Υποψήφια Διδάκτωρ, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν.Α Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ-ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλοκές Σακχαρώδη ιαβήτη Στα Κάτω Άκρα. Νοσηλευτικές παρεµβάσεις.

Επιπλοκές Σακχαρώδη ιαβήτη Στα Κάτω Άκρα. Νοσηλευτικές παρεµβάσεις. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία Επιπλοκές Σακχαρώδη ιαβήτη Στα Κάτω Άκρα. Νοσηλευτικές παρεµβάσεις. Μαρία Αρμενατζόγλου Ποθητή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: 210 72 31 332. e-mail: info@eligast.gr URL: www.eligast.gr. Marketing ISSN: 1109-7418. e-mail: menia@eligast.gr

Τηλ.: 210 72 31 332. e-mail: info@eligast.gr URL: www.eligast.gr. Marketing ISSN: 1109-7418. e-mail: menia@eligast.gr ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 54 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 & ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Βότανα: Συμβάλλουν στη διατήρηση της γραμμής μας! Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΙΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Οι κύριοι σκοποί των Θ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οι µορφές µε τις οποίες χορηγείται η τεχνητή θρεπτική υποστήριξη είναι

ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ. Οι µορφές µε τις οποίες χορηγείται η τεχνητή θρεπτική υποστήριξη είναι ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Οι µορφές µε τις οποίες χορηγείται η τεχνητή θρεπτική υποστήριξη είναι δύο, η εντερική και η παρεντερική. Α. ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Η εντερική τεχνητή διατροφή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ)

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 ΚΩΔΙΚΟΣ 6899. Διατροφή

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 ΚΩΔΙΚΟΣ 6899. Διατροφή ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 57 / 10 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Η σημασία της συχνότητας των γευμάτων Δυσκοιλιότητα: ένα συχνό σύμπτωμα που δεν πρέπει να υποεκτιμάται Σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία μας είναι απλή

Η φιλοσοφία μας είναι απλή Περιεχόμενα Διατροφολογία 7 Διατροφικές Συμβουλές 8 Ποιος είσαι; 11 Διάλεξε το σωστό προϊόν 13 Διατροφικά προϊόντα 14 Αύξηση απόδοσης 18 Έλεγχος βάρους 22 Βιταμίνες και μέταλλα 24 Ειδικά προϊόντα 30 Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και κυστική ινώδης νόσος

Διατροφή και κυστική ινώδης νόσος Δελτ Α' Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 56, 2009 559 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Διατροφή και κυστική ινώδης νόσος Π. Μαντά 1, Σ. Ντουντουνάκης 2 1 Κλινική Διαιτολόγος, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» 2 Διευθυντής Τμήματος Ινοκυστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ Συντάκτης: Πέτρος Κολοβός Περιεχόμενα 10. ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 66 / 12 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Ηπατίτιδα C, ύπουλος αλλά, ιάσιμος κίνδυνος Άσκηση για νέες μητέρες Διαχείριση παιδιών με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία με θέμα:λήψη Συμπληρωμάτων διατροφής σε αθλητές Crossfit

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Dr ΚΑΤΑΠΟΤΗ ΖΗΝΟΒΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα