ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1"

Transcript

1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1 i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μακροθρεπτικά συστατικά ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πολυμερή γλυκόζης (μαλτοδεξτρίνες - δεν αυξάνουν ιδιαίτερα την ωσμωτικότητα του διαλύματος) Συνδυασμός ολιγοπεπτιδίων (ΠΡΟΣΟΧΗ διότι οι υδρολυμένες πρωτεΐνες αυξάνουν την ωσμωτικότητα του διαλύματος) Συνδυασμός πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA, PUFA), καθώς και τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (MCT) ΠΡΟΣΟΧΗ στην ωσμωτικότητα του διαλύματος, εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε έξαρση και συνεπώς υποφέρει από συχνές διάρροιες. Οι πρωτεΐνες είναι εκείνες που κυρίως ευθύνονται για το βαθμό ωσμωτικότητας του διαλύματος. Βιταμίνες Χορήγηση λιποδιαλυτών βιταμινών, λόγω αυξημένης απώλειας (στεατόρροια). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει οίδημα. Η σωστή θεραπεία για τον εν λόγω ασθενή περιλαμβάνει τη μείωση του όγκου των υγρών, καθώς και τη μείωση της περιεκτικότητας του διαλύματος σε νάτριο. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η πυκνότητα της ΠΔ, ενώ θα μειωθεί η περιεκτικότητα του διαλύματος σε νάτριο. Πιθανή μπορεί να είναι και η θεραπεία με διουρητικά, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό είδος παρέμβασης. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ Ο ασθενής είναι 84 Kg. Επομένως έχουμε: 100 ml * 10 kg = 1000 ml (100 ml * τα πρώτα 10 kg) 50 ml * 10 kg = 500 ml (50 ml * τα δεύτερα 10 kg) 20 ml * 64 kg = 1280 ml (20 ml * τα kg του βάρους του που υπολείπονται) Σύνολο: 2780 ml

2 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α ΚΕΦΑΛΑΙΑ 3 και 4 Η ασθενής χαρακτηρίζεται με υποσιτισμό Marasmus. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ έχουν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή απώλεια βάρους (έχει το 80% του ιδανικού σωματικού της βάρους). Οι σπλαχνικές πρωτεΐνες (προλευκωματίνη) είναι φυσιολογικές ή ελαφρώς μειωμένες (λευκωματίνη) και δεν υπάρχει ίχνος οιδήματος (όπως στον υποσιτισμό Kwashiorkor). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διατροφικοί Στόχοι: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάλυψη ενεργειακών αναγκών για να αποφύγουμε απώλεια βάρους Κάλυψη αναγκών σε πρωτεΐνες για να δημιουργήσουμε θετικό ισοζύγιο αζώτου Επαρκής πρόσληψη βιταμινών, υγρών και ηλεκτρολυτών Διατροφικό Πλάνο Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) + 2 φρυγανιές ολικής άλεσης + 1 μπανάνα Δεκατιανό: 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα + 1 φέτα κίτρινο τυρί ή γραβιέρα + 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι Μεσημεριανό: 1 μερίδα κοτόπουλο βραστό + πατατοσαλάτα με μαγιονέζα ή ελαιόλαδο Απογευματινό: εντερικό συμπλήρωμα (HP/HC) 400 Kcal με γεύση βανίλια ή σοκολάτα + 2 μπισκό τα τύπου πτι-μπερ Βραδινό: τοστ με μαργαρίνη πλούσια σε ω-3, 2 φέτες τυρί και 1 φέτα ζαμπόν γαλοπούλας + 1 φρούτο ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Άμεση διατροφική υποστήριξη μέσω Π.Δ. ΠΡΟΣΟΧΗ στο ρυθμό έγχυσης του διαλύματος σίτισης, καθώς και στην περιεκτικότητά του σε γλυκόζη. Μετέπειτα διατροφική υποστήριξη μέσω Ε.Δ. ή/ και συνδυασμός Ε.Δ. με Π.Δ. Βασική προϋπόθεση: λειτουργικό ΓΕΣ, απουσία συμπτωμάτων συνδρόμου βραχέος εντέρου Χορηγούμενα διαλύματα: Επιλογή ανάλογη των συμπτωμάτων και την εξέλιξη υγείας της ασθενούς. Συστήνονται: πολυμερή διαλύματα, υψηλής θερμιδικής πυκνότητας που περιέχουν μαλτοδεξτρίνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Θα πρέπει να επιδέχονται προσθήκη φαρμάκων για ΣΔ Τύπου 1 και νόσο του Crohn.

3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λόγω σήψης, θα του χορηγούσαμε αρχικά Π.Δ. Στη συνέχεια και εφόσον η κατάσταση του ασθενούς έδειχνε βελτίωση, θα μεταβαίναμε σε εντερική σίτιση, μέσω νηστιδοστομίας. Για να επιλέξουμε το κατάλληλο διάλυμα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ακόλουθα: παρουσία δυσαπορρόφησης ανάγκη για ανοσοκαταστολή (λόγω σήψης) παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων (π.χ. διάρροια, μετεωρισμός, κοιλιακές κράμπες) iii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β Ως καταλληλότερος εντερικός τύπος ενδείκνυται ο πολυμερής, υψηλός σε άζωτο, λόγω της αυξημένης αντίδρασης του ασθενή στο ορμονικό και μεταβολικό στρες. Για να περιοριστεί ο προοδευτικός πρωτεΐνικός-θερμιδικός υποσιτισμός, ενδείκνυται μία σύνθεση υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Χρειάζεται να εξετάσουμε την υποκείμενη αιτία. Το ρινογαστρικό υγρό περιέχει συνήθως meq Na/L, meq K/L και ph 1-2. Η απώλεια οξέος μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση, αν ο νεφρός δεν μπορεί να απεκκρίνει τα διττανθρακικά. Αν οι απώλειες του όγκου των υγρών δεν αντικαθίστανται, τότε ο νεφρός καταλήγει να κατακρατά νάτριο με παράλληλη αύξηση τόσο του Cl όσο και των διττανθρακικών αλάτων. Η μεταβολική αλκάλωση προλαμβάνεται καλύτερα μέσω της αντικατάστασης των απωλειών των υγρών. Η ενδοφλέβια χορήγηση Η 2 - αναστολέων θα μειώσει την απώλεια οξέος. Η ενδοφλέβια χορήγηση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων είναι δαπανηρή και δεν κρίνεται απαραίτητη. Αν οι Η 2 - αναστολείς ή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων χορηγούνταν μέσω της στοματικής οδού, θα απομακρύνονταν μέσω της ρινογαστρικής αναρρόφησης. Επίσης, δεν θα ήταν σκόπιμη η χορήγηση KCl, λόγω του ότι αυτό θα αποβαλλόταν μέσω των ούρων. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: γ Το σύνδρομο επανασίτισης το οποίο χαρακτηρίζεται από σοβαρή υποφωσφαταιμία ή άλλες μεταβολικές επιπλοκές είναι συχνό στους υποσιτισμένους ασθενείς που λαμβάνουν υψηλή συγκέντρωση θερμίδων μέσω ΟΠΔ ή ΕΔ. Η υποφωσφαταιμία αποτελεί κύρια ηλεκτρολυτική διαταραχή, ενώ παρατηρείται επίσης μείωση καλίου και μαγνησίου. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: β ΚΕΦΑΛΑΙΑ 8 και 9 Πρέπει να γίνει μείωση της δεξτρόζης στην ΟΠΔ. Σύμφωνα με το βάρος της, η ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει kcal/kg/day, ενώ τώρα λαμβάνει 28 kcal/kg/day. Τα υπόλοιπα μακροθρεπτικά συστατικά παρέχονται στις κατάλληλες ποσότητες.

4 4 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α Υποφωσφαταιμία παρουσιάζεται συνήθως κατά την έναρξη της ΟΠΔ και ειδικά σε θρεπτικά εξασθενημένους ασθενείς. Μπορεί ωστόσο, να εμφανιστεί μέχρι και 5 ημέρες έπειτα από την έναρξή της και συνηθέστερα με την ενδοφλέβια χορήγηση γλυκόζης. Καθώς η γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρα μεταφέρει μαζί της και φωσφορικά για την παραγωγή ATP. Σε περίπτωση όμως που χορηγούνται αντιόξινα, η διαδικασία αυτή δυσχεραίνει. Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των αποθεμάτων φωσφόρου του σώματος. Οι ανάγκες σε φώσφορο υπολογίζονται βάσει των επιπέδων φωσφόρου ορού και του σωματικού βάρους του ασθενή. Εφόσον λοιπόν ο υπολογισμός γίνεται με βάση εξατομικευμένα κριτήρια, μία τιμή των 50 mmol μπορεί να είναι κατάλληλη για ορισμένα άτομα, δεν αποτελεί όμως τον κανόνα. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ενδείκνυται η χορήγηση συμπυκνωμένης δόσης Κ και Mg και η ταυτόχρονη αύξηση και των δύο στην ΟΠΔ. Το Mg συντελεί στην εισαγωγή του Κ μέσα στα κύτταρα. Επομένως, χωρίς επαρκή αποθέματα Mg, το Κ αποβάλλεται από τα νεφρά. Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει διάρροια και έμετο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον απώλεια Κ και Mg. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό και των δύο ηλεκτρολυτών στην ΟΠΔ. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: γαστρεντερική λειτουργία στοματική υγεία & κατάσταση δοντιών τιμές για Hb και Ht άλλες αιματολογικές εξετάσεις (ηλεκτρολύτες ορού, πρωτεΐνες ορού, κρεατινίνη) ποιος ο υπεύθυνος για την προετοιμασία των γευμάτων και τη χορήγηση των φαρμάκων β) Συνήθως η ΧΑΠ δυσχεραίνει την κατανάλωση τροφής, λόγω της δυσκολίας κατά την προετοιμασία (αν ο ασθενής επιμελείται τα γεύματά του μόνος του), αλλά και το αυξημένο έργο που καταβάλει κατά τη μάσιση και την κατάποση. Όσον αφορά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, ενδείκνυται περιορισμός των υδατανθράκων για μειωμένο αναπνευστικό πηλίκο και αύξηση του λίπους. Επαρκής πρέπει να είναι η πρόσληψη πρωτεϊνών (1,2-1,7 gr/ kg). Η αλβουτερόλη και το Lasix έχουν επίδραση κυρίως σε ηλεκτρολύτες που υπάρχουν στο σώμα του ασθενούς. Η αλβουτερόλη ευθύνεται για μείωση του Κ. Το Lasix, λόγω της διουρητικής του δράσης, μειώνει Κ, Mg και Ca. γ) Εκτός από τις βιταμίνες που ήδη λαμβάνει, σκόπιμη θα ήταν η πρόσληψη συμπληρώματος Κ και Mg.

5 i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 α) Οι άμεσες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από ακτινοθεραπεία περιλαμβάνουν: καούρες στο στομάχι, οξεία οισοφαγίτιδα (με αποτέλεσμα τη δυσφαγία ή την οδυνοφαγία), απώλεια όρεξης. Η χειρουργική επέμβαση, μπορεί επιπλέον να οδηγήσει σε κόπωση και απώλεια όρεξης, ναυτία και εμέτους. Η γυναίκα θα πρέπει να τρέφεται ανάλογα των συμπτωμάτων της. Γενικά όμως, θα πρέπει να της χορηγούνται τροφές σε ημι-στέρεη ή υγρή μορφή, πυκνές σε ενέργεια (λόγω stress) και επαρκείς σε πρωτεΐνες (τουλάχιστον 1,2 gr/kg/day για τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση). β) Το tamoxifen προκαλεί συνήθως δυσπεψία, ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και απώλεια οστικής μάζας. Οι διατροφικές συστάσεις για γυναίκες που λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο εξαρτώνται από τα συμπτώματα που εμφανίζουν ενώ το λαμβάνουν. Γενικκά όμως, θα συστήναμε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (ή ακόμα και συμπλήρωμα φυτικών ινών) και ασβέστιο (προκειμένου να αποφύγουμε την απώλεια οστικής μάζας). Θα πρέπει να γίνεται σωστός καταμερισμός των πρωτεϊνών μέσα στη μέρα, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα συμπτώματα δυσπεψίας και οι στομαχικές κράμπες. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ενδέχεται να συσσωρεύουν σελήνιο. Γι' αυτό και θα πρέπει να αφαιρείται από την ΟΠΔ μέχρι να αποκατασταθεί η νεφρική λειτουργία ή να αρχίσει αιμοκάθαρση. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ Η ασθενής είναι ολιγουρική, γι' αυτό και θα πρέπει ο όγκος της εντερικής σίτισης να είναι μειωμένος. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ηλεκτρολύτες ενδείκνυνται προκειμένου να αποτραπεί η αύξηση της ουρίας και των νεφρικών ηλεκτρολυτών (π.χ. K, PO 4, Mg). i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Η χρήση ενός διαλύματος ενισχυμένου με αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA), το οποίο περιέχει και μικρές ποσότητες αρωματικών αμινοξέων (ΑΑΑ), μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια 3ου και 4ου βαθμού, για να διορθώσει την αναλογία BCAA:AAA. Τα μη-απαραίτητα καθώς και τα απαραίτητα αμινοξέα, έχουν ερευνηθεί για νεφροπάθειες και όχι για ηπατοπάθειες. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: δ Η εντερική ρινονηστιδική σίτιση ενδείκνυται σε ασθενείς με μέτρια παγκρεατίτιδα. Όταν χορηγείται μετά το σύνδεσμο Treitz, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

6 6 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ iii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: Ποια τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της ασθενούς (ύψος, βάρος); Ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή; Αν ναι, τότε ποια είναι αυτή (π.χ. κορτικοστερο ειδή, αντιφλεγμονώδη, αντιβιωτικά, ανοσοκατασταλτικά, κτλ.); Γίνεται χρήση συμπληρωμάτων διατροφής (π.χ. υπερθερμιδικά ή πολυβιταμινούχα σκευάσματα); Εξέταση αίματος για εντοπισμό αναιμίας, αυξημένων τιμών ομοκυστεΐνης, χαμηλών τιμών λιποδιαλυτών βιταμινών καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β (ειδικά φολικό όξύ) Αλλεργίες ή δυσανεξίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα; β) Ο συνδυασμός των παραπάνω συμπτωμάτων (κοιλιακό άλγος - φούσκωμα - ναυτία - διάρροια) κάνουν τον γιατρό να θεωρεί το ενδεχόμενο της εντερικής απόφραξης αρκετά πιθανό. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 α) Η γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης πριν από 1 χρόνο, η οποία την οδήγησε σε απώλεια βάρους 25 κιλών. Κατά πάσα πιθανότητα, εμφανίστηκε μετεγχειρητικά dumping syndrome, η διατροφική υποστήριξη για το οποίο όμως δεν είχε γίνει με επιτυχία (εφόσον χάθηκαν τόσα κιλά). Επομένως, θεωρούμε ότι η γυναίκα εμφάνισε υποθρεψία μετά την επέμβαση, γεγονός το οποίο ενισχύεται από την αποβολή που είχε 6 μήνες πριν. Έξι μήνες μετά και όντας πάλι έγκυος, ενώ υποφέρει από ναυτία και εμέτους, είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεται σε καλή κατάσταση θρέψης. Για να μπορέσουμε όμως να αξιολογήσουμε επαρκώς την θρεπτική της κατάσταση θα πρέπει να έχουμε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων. Χρειαζόμαστε: γενική εξέταση αίματος για να δούμε τις διάφορες συγκεντρώσεις και τον όγκο των συστατικών του αίματος (π.χ. ερυθρά αιμοσφαίρια) βιοχημική εξέταση αίματος (κυρίως τιμές για σίδηρο και φεριτίνη, ασβέστιο, αλβουμίνη) Επίσης, θα πρέπει να πάρουμε ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό για το τελευταίο έτος, καθώς και διαιτητικό ιστορικό, προκειμένου να δούμε τον τρόπο σίτισης της γυναίκας το τελευταίο 12μήνο. β) Στην περίπτωσή της μας ενδιαφέρει η επάρκεια των παρακάτω θρεπτικών συστατικών: Μακροθρεπτικά συστατικά (όλα) Φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Β 12 ) Fe, Mg, Ca Σημαντική είναι επίσης και η επαρκής πρόσληψη ενέργειας. γ) Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της θρεπτικής κατάστασης της γυναίκας, όπως επίσης η προφύλαξη και σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου που εξυπηρετεί αυτούς τους σκοπούς είναι οι εξής:

7 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 7 Το παρόν βάρος της γυναίκας - υπολογισμός ιδανικού βάρους (βάρος στόχος) Το γεγονός της δίδυμης κύησης Ελλείψεις μάκρο- και μικροθρεπτικών συστατικών (θα τις διαγνώσουμε μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων) Επιπλέον θρεπτικά συστατικά που χορηγούνται ούτως ή άλλως στην εγκυμοσύνη (π.χ. φολικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, ασβέστιο) Για αύξηση του βάρους, συστήνεται αρχικά η αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και πρωτεΐνης. Λόγω της ναυτίας και των εμέτων, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη δίαιτα της γυναίκας σύμφωνα με το πότε έχει παρατηρήσει να εκδηλώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, έτσι ώστε κοντά σε εκείνες τις χρονικές στιγμές να λαμβάνει κυρίως εύπεπτο υδατάνθρακα (π.χ. ψωμί, φρυγανιές, κάποιο νερόβραστο ζυμαρικό) και ελάχιστη (ή και καθόλου) ποσότητα πρωτεΐνης. Αν τα επεισόδια είναι τόσο συχνά που δεν επιτρέπουν τη φυσιολογική σίτιση της γυναίκας, μπορούν να χορηγηθούν HP/HC εντερικά σκευάσματα από το στόμα. Επίσης, θα πρέπει να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής από το στόμα τα οποία να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών (λόγω των εμέτων) μπορεί να γίνει μέσω της τροφής (π.χ. πολτοποιημένα φρούτα) ή και με διατροφικά συμπληρώματα, ανάλογα την ανοχή της γυναίκας. ii) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Παρατηρείται αυξημένη χορήγηση πρωτεΐνης σε σχέση με την ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνει κανονικά το νεογνό (3,5 gr/kg/day)* *σύμφωνα με το "American Academy of Pediatrics" (AAP). β) Κοινά σημάδια αφυδάτωσης αποτελούν οι σπασμοί, η καταστροφή αγγείων (λόγο υπερνατριαιμίας) και η ολιγουρία. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ α) Επιπλέον πληροφορίες που χρειαζόμαστε: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 ακριβή ανθρωπομετρικά στοιχεία (βάρος, ύψος) γενική εξέταση αίματος βιοχημική εξέταση αίματος η οποία θα περιλαμβάνει και τιμές για λιποδιαλυτές βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, αλβουμίνη β) Αποφεύγονται τροφές που μπορούν να προκαλέσουν βήχα ή πνιγμονή (π.χ. κρέας σε κομμάτια, ωμά φρούτα και λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια, σκληρά γλυκίσματα, ξηροί καρποί) Η ποσότητα των χορηγούμενων υδατανθράκων καθορίζεται από το στάδιο της νόσου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και εφόσον το κοριτσάκι έχει χάσει βάρος, συστήνεται μείωση των υδατανθράκων (για διευκόλυνση του αναπνευστικού έργου) και αύξηση του χορηγούμενου λίπους (35-40% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας).

8 8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ γ) Γεύματα από το σπίτι: 1 φέτα μαλακό ψωμί αλειμμένο με φυτική μαργαρίνη + 1 φέτα τυρί 1 φέτα μαλακό ψωμί αλειμμένο με τυρί κρέμα 1 μήλο το οποίο θα πολτοποιήσουν (χωρίς τη φλούδα) στον παιδικό σταθμό παιδικό γιαούρτι (χωρίς κομμάτια φρούτα ή γλυκίσματα σοκολάτας) σούπα με λαχανικά και κρέας πολτοποιημένη στο μπλέντερ (κρεμώδης υφή) Στον παιδικό σταθμό θα επισημαίναμε το γεγονός ότι το παιδί δεν πρέπει να καταναλώσει τροφές που χρειάζονται ιδιαίτερη μάσηση ή μπορούν να προκαλέσουν βήχα/ πνιγμονή. Επίσης, να αποφεύγονται μπισκότα, σοκολάτες, κέικ που μπορεί να φέρνουν μαζί τους άλλα παιδάκια σε περίπτωση γιορτής ή γενεθλίων. i) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17 α) Η γυναίκα φαίνεται κουρασμένη, αδύναμη και σε σύγχυση, γεγονός το οποίο καθιστά τη λήψη τροφής από το στόμα δύσκολη. Τα τρόφιμα που μπορούν να της χορηγηθούν καλό είναι να βρίσκονται σε ημιστέρεη - υγρή μορφή, έτσι ώστε να μπορεί να τα προσλάβει χωρίς μάσηση. Τέτοια θα μπορούσαν να είναι: βραστά λαχανικά (όχι κονσερβοποιημένα), τα οποία μπορούν να πολτοποιηθούν το μπλέντερ και να καταναλωθούν με μικρό κουτάλι πουρές φρούτων ή πουρές λαχανικών (υπάρχουν σε βαζάκι στο τμήμα με τις έτοιμες παιδικές τροφές) κρέμα/ πουτίγκα με βάση το γάλα (σύσταση: γάλα - ζάχαρη - άνθος αραβοσίτου) β) Για την αδυναμία και τη διανοητική σύγχυση της γυναίκας ευθύνονται τα πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης ορού (υπογλυκαιμία) και η διαταραχή των ηλεκτρολυτών που έχει υποστεί.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη της απώλειας βάρους Ενίσχυση προγράμματος αποκατάστασης ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 18: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ Οι ασθενείς με νευρογενή ανορεξία παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους, είναι ανορεκτικοί και υποφέρουν από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 6: ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η νεφρική υποκατάσταση (αιμοδιάλυση) οδηγεί στις ακόλουθες απώλειες: αμινοξέων (2gr/ώρα διάλυσης) και γλουταμίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Νόσος Crohn ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Πρόληψη και αντιμετώπιση της κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 12: HIV Ο HIV έχει συνδεθεί με κακή θρέψη και με το σύνδρομο απώλειας καθαρής σωματικής μάζας και λιπώδους ιστού (AIDS wasting syndrome). Η απώλεια σωματικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη/ αντιμετώπιση κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας βάρους Αντιμετώπιση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 18-2- 2014 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 1794

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 18-2- 2014 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 1794 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 18-2- 2014 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 1794 ΘΕΜΑ: «Ανάρτηση προδιαγραφών προς διαβούλευση στο Site του Νοσοκομείου» Δημόσια διαβούλευση Τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια 25% - 40% των ασθενών με ΧΑΠ υποσιτίζονται. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 14-11- 2013 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 10637

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 14-11- 2013 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 10637 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 14-11- 2013 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 10637 ΘΕΜΑ: «Ανάρτηση προδιαγραφών προς διαβούλευση στο Site του Νοσοκομείου» Δημόσια διαβούλευση Τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 2855

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 2855 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙA 4 η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Δράμα 22-3-2016 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Αρ. Πρωτ. 2855 ΘΕΜΑ: «Ανάρτηση προδιαγραφών προς διαβούλευση στο Site του Νοσοκομείου» Δημόσια διαβούλευση Τεχνικών

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΣτέφηΚαλλή,ΜSc,PHN Kλινικήδιαιτολόγος-διατροφολόγος

ΣτέφηΚαλλή,ΜSc,PHN Kλινικήδιαιτολόγος-διατροφολόγος ΣτέφηΚαλλή,ΜSc,PHN Kλινικήδιαιτολόγος-διατροφολόγος Σταδιακή αλλά σταθερή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας που οδηγεί σε ουραιμία ΚατάταξητηςΧΝΑσεΣτάδια 1-5βάσειGFR. Θαεστιάσουμεστιςεξήςενότητες: i)κακήθρέψησεασθενείςμεχνα&

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14: ΤΡΑΥΜΑ Η διατροφική υποστήριξη κρίνεται απαραίτητη κατά την φλεγμονώδη και μεταβολική φάση διότι βελτιώνει σημαντικά την έκβαση του ασθενούς. Η μέτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 13: ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση διατροφής δεν ΠΡΕΠΕΙ να ξεπερνά την ικανότητα χρησιμοποίησης/οξείδωσης τους απο τον οργανισμό ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Σύνδρομο βραχέος εντέρου ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Πρόληψη/αντιμετώπιση της κακής θρέψης Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Προσαρμογή του εναπομείναντος

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας ΜΠΟΥΚΕΑ Κ.

Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας ΜΠΟΥΚΕΑ Κ. Καλλιόπη Μπουκέα Κλινική Διαιτολόγος - Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής Γ.Ν. Καλαμάτας Μεταβολισμός της γλυκόζης ( παθολογική καμπύλη, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρ ή υπογλυκαιμία) Επίπεδα των λιπιδίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ https://users.auth.gr/epontiki Ελένη Ποντίκη Θεσσαλονίκη 2018 Παρεντερικά διαλύματα Αποστειρωμένα διαλύματα που προορίζονται: για την στοιχείων αναπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων Θεραπεία ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση

Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Διατροφή στην καλαθοσφαίριση Υγεία & βελτίωση της αθλητικής απόδοσης Α.Ο. ΠΡΩΤΕΑΣ Αγγελοπούλου Μαντώ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Διατροφή η σημαντικότερη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό (3 4 φορές μεγαλύτερος των ενηλίκων). Έχουν αυξημένες ανάγκες για ανάπτυξη. Έχουν αυξημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΈΜ Α: Λάρισα 25-4-2013 Πρωτ.:20477 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΈΜ Α: Λάρισα 25-4-2013 Πρωτ.:20477 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Λάρισα 25-4-13 Πρωτ.:477 Α/Α 5 η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Π. Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ- Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ«ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ &ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» Ταχ. Δ/νση: Μεζούρλο

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ.

Διατροφή & εγκυμοσύνη. Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Διατροφή & εγκυμοσύνη Νικ. Α. Βιτωράτος, MD Β Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Δ/ντής: Καθηγητής Γ.Κ. Κρεατσάς Κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής Η διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ Χάρης Δημοσθενόπουλος MΜedsci. PhDc. Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, Γ.Ν. «Λαϊκό» 12.2.16 11η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ 22/12/2015. Κύριοι,

ΑΘΗΝΑ 22/12/2015. Κύριοι, ΠΡΟΣ 5 η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ» ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από

Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ Οι αθλητές επιτυγχάνουν μέγιστη απόδοση με προπόνηση και σωστό διαιτολόγιο που περιλαμβάνει ποικιλία τροφών. Οι αθλητές ωφελούνται περισσότερο από την ποσότητα των υδατανθράκων που αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ 2 Ο ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Στην ενότητα αυτή θα δούμε επιγραμματικά τους τρόπους αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια κατά τη σίτισή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΙΕΡΑΠΕ ΒΕΝΙΖΕΛ ΕΙΟ ΠΑΓΝΗ ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝ Ο. ΣΥΝΟΛΙΚ Η ΠΟΣΟΤΗΤ Τιμή Α Μονάδας ΦΠΑ 23% ΦΠΑ 13% ΠΑΡΑΤΗΡ. Ποσότητα Ποσότητα ΚΩΔΙΚΟ Σ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΙΕΡΑΠΕ ΒΕΝΙΖΕΛ ΕΙΟ ΠΑΓΝΗ ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝ Ο. ΣΥΝΟΛΙΚ Η ΠΟΣΟΤΗΤ Τιμή Α Μονάδας ΦΠΑ 23% ΦΠΑ 13% ΠΑΡΑΤΗΡ. Ποσότητα Ποσότητα ΚΩΔΙΚΟ Σ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Γ.Ν "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 18-03-2016 Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ «Διαδικασία 2ης Δημόσιας Διαβούλευσης επί των τεχνικών προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές

Διατροφή & Εξετάσεις. Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Διατροφή & Εξετάσεις Γιατί είναι μια ιδιαίτερη περίοδος οι εξετάσεις Αυξημένο stress Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις Ενίσχυση της μνήμης Μεγάλες αντοχές Αυξημένο stress οδηγεί σε Διατροφικές επιθέσεις H ορμόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΑΠΑΝΗ ΜΕ ΦΠΑ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ 1 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ 1511 Τεµάχιο 1000 3.000.00 3.690.00 Οι συσκευές θα πρέπει να είναι κατασκευασµένες από πολυουραιθάνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΛΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: «Τεχνικές Προδιαγραφές Θρεπτικών Υλικών για Δημόσια Διαβούλευση»

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΛΑΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: «Τεχνικές Προδιαγραφές Θρεπτικών Υλικών για Δημόσια Διαβούλευση» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ Ε.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» ΜΠΟΤΑΣΗ 51-18537 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ: 213 2079100 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληρ. Δ.Καφιέρη Πειραιάς 21985/16-11-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

15PROC002518946 2015-01-08

15PROC002518946 2015-01-08 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΠΕ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜ.ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1/2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ I) ΒΗΜΑΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ a) Υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης του ατόμου και της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών (έλεγχος επάρκειας) Με τη λήψη: 1.Διαιτολογικού ιστορικού

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο

Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο Μηδενική Δίαιτα: Η πιο αυστηρή Δεν γίνεται πρόσληψη ενέργειας Οργανισμός καταφεύγει σε αποθήκες του: Λίπος Πρωτεΐνες Γλυκογόνο 1 Γλυκογόνο: επαρκεί για μια ημέρα για ανάγκες εγκεφάλου -> Πρωτεΐνη: για

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 1 ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ- Συσκευές χορήγησης διαλυµάτων µε βαρύτητα. ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ 33692300-0 ΠΟΣΟ ΤΗΤΑ ΑΠΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΑΠΑΝΗ ΜΕ ΦΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία 5 4 3 2 1 πάμε για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία ΕΥ ΖΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 2009 Ελένη Τσιακλή 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. εν έχουν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση

Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση ΕΦΕΤ/Δνση Αξιολόγησης - Εγκρίσεων Διατροφικές πληροφορίες στην επισήμανση και διαφήμιση των τροφίμων Νομοθετική προσέγγιση Δρ.Αγγελική Καρπούζα Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης-Εγκρίσεων Κανονισμός (ΕΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες

Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε φυτιι,ές ίνες Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΘΕΜΕΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ Το πρόβλημα της παραπληροφόρησης στο θέμα της διατροφής είναι μεγάλο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε λανθασμένες εmλογές και εκτιμήσεις. Ένα στοιχείο που θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Σχολική Επίδοση Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η υπέρταση είναι μια «ύπουλη» νόσος η οποία συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Το ΣΕΕ διαγιγνώσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές!

Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Διατροφή & Καλοκαιρινές διακοπές! Έφτασε η εποχή που περιμέναμε με ανυπομονησία για να ξεκουραστούμε και να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην παραλία! Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Ασθενής 44 ετών παρουσιάζεται λόγω υδαρών διαρροϊκών κενώσεων έως 10/ημέρα από μηνός με συνοδό καταβολή αδυναμία

Ασθενής 44 ετών παρουσιάζεται λόγω υδαρών διαρροϊκών κενώσεων έως 10/ημέρα από μηνός με συνοδό καταβολή αδυναμία Ασθενής 44 ετών παρουσιάζεται λόγω υδαρών διαρροϊκών κενώσεων έως 10/ημέρα από μηνός με συνοδό καταβολή αδυναμία Σε εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε υποκαλιαιμία(κ=3,0) N.Crohn με στένωση στον τελικό ειλεό(2004)

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των εφήβων

Η διατροφή των εφήβων ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΡΑΜΑΣ Σχολικό έτος 2014-15 Ερευνητική εργασία Η διατροφή των εφήβων Α τάξη Α Τρίμηνο Συμμετέχοντες Μαθητές: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΜΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΕΤΚΟΒ ΜΑΡΙΑΝ, ΠΡΑΣΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παπαβαγγέλης Χρήστος Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων MSc Clinical Nutrition Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

Παπαβαγγέλης Χρήστος Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων MSc Clinical Nutrition Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» Παπαβαγγέλης Χρήστος Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Νοσοκομειακών Διαιτολόγων MSc Clinical Nutrition Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΠΡΩΙΝΟ 1 ποτήρι γάλα 1,5%

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο

Υγιεινή Διατροφή. Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα (δημητριακά,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ CANA ΑΕ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ CANA ΑΕ CANA LABORATORIES ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ CANA ΑΕ ΠΡΟΣ 6 η ΥΠΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΓΡ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Λεωφ. Αθηνών 53, Τ.Κ. 20100 Κόρινθος Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές των αλκοολικών. Γεώργιος Τουλκερίδης, Νεφρολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Κύπρος

Ηλεκτρολυτικές διαταραχές των αλκοολικών. Γεώργιος Τουλκερίδης, Νεφρολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Κύπρος Ηλεκτρολυτικές διαταραχές των αλκοολικών Γεώργιος Τουλκερίδης, Νεφρολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Κύπρος Αλκοολισμός Διαταραχή από χρήση αλκοόλ (αιθανόλη C 2 H 6 O) 208.000.000 αλκοολικοί σε όλο τον

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής αναβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα

Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές. Γιώτα Καφρίτσα Διατροφή στο παιδί και τον έφηβο Παραλείψεις και υπερβολές Γιώτα Καφρίτσα ΔΗΛΩΣΗ Δηλώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με εταιρείες που προωθούν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, μπιμπερό, πιπίλες κατά παράβαση

Διαβάστε περισσότερα

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια!

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Βιταμίνη Α Θειαμίνη (Β1) Ριβοφλαβίνη (Β2) Παντοθενικό Οξύ (B5) 800 mcg 1,1 mg 6,0 mg 13 βιταμίνες 11 μεταλλικά στοιχεία Ανά ημερήσια δόση (1 δισκίo) Βιταμίνη Ε Βιταμίνη

Διαβάστε περισσότερα

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού

Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition. Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Τόνια Μαχαίρα MSc Sports Nutrition Διαιτολόγος ΠΑΕ Παναθηναϊκού Διατροφή Γενετική Ύπνος Δεξιότητες Απόδοση Προπόνηση Εξαρτήματα Ψυχολογία Σωστή διατροφή Υγιή ανάπτυξη Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 1 ος στόχος: 2 ος στόχος: ξέχασες το πρόγευμα σου! 3 ος στόχος:

ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 1 ος στόχος: 2 ος στόχος: ξέχασες το πρόγευμα σου! 3 ος στόχος: ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 1 ος στόχος: Προσπάθησε να τρως 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά τη μέρα. Αν δεν σου αρέσουν στην αρχή, δοκίμασε να τα καταναλώσεις σαν: Μικρά κομματάκια πιπεριάς, μανιταριών

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών

1-2 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 1-8 ετών και 2-3 μερίδες/ημέρα για παιδιά από 9-18 ετών Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε μία προς μία τις παρακάτω συστάσεις, να διευκρινίσουμε πως στόχο έχουν την επαρκή κάλυψη τόσο των θρεπτικών όσο και των θερμιδικών αναγκών των παιδιών που βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση. Διατροφή & παιδική Ηλικία

Εργαστηριακή Άσκηση. Διατροφή & παιδική Ηλικία Εργαστηριακή Άσκηση Διατροφή & παιδική Ηλικία UK Department of Health ανά ημέρα 1-3y 4-6y 7-10y Ενέργεια (kcal/kg) 95,8 91,6 Αγόρια 78 61 Κορίτσια 71 61 Πρωτεΐνη (g/kg) 0,94 0,83 0,80 tips Συστάσεις 1-3

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

r g si. d i ΟΔΗΓΙΕΣ mγια ΤΗΝ a r v ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ a i.a ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ w w ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ w r.g Βασιλικό Κολέγιο sψυχιάτρων 2004 i Μετάφραση Επιμέλεια d Κέντρο Εκπαίδευσης i Αντιμετώπισης Διατροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής

Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η Ιστορία της μεσογειακής διατροφής Η μεσογειακή διατροφή όπως έχει γίνει σήμερα γνωστό από πολλά άρθρα και δημοσιεύματα αποτελεί την βάση μιας υγιεινής διατροφής. Το πρότυπο αυτό διατροφής συναντάται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ. Σκευάσματα εντερικής σίτισης

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ. Σκευάσματα εντερικής σίτισης ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Σκευάσματα εντερικής σίτισης 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ 2. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Κ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΣ 4. ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ Για την μεγιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Sport Nutrition by ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ενέργεια που καταναλώνουμε Βασικός μεταβολισμός: 1800 kcal + καθημερινή δραστηριότητα Μια ημέρα στο γραφείο: 150 με 200 kcal Μια ώρα αθλητικής δραστηριότητας: 500

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Χαλκίδα 07/09/2017 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. ΠΡΟΣ: Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Χαλκίδα 07/09/2017 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. ΠΡΟΣ: Προς κάθε ενδιαφερόμενο ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Να Αναρτηθεί ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Χαλκίδα 07/09/2017 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Αρ. Πρωτ. 12400 Γ. Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, Γ.Ν.-Κ.Υ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Γ.Ν.- Κ.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

» Η διατροφή που ρίχνει το ζάχαρο», από τον Κλινικό Διαιτολόγο -Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, M MedSci. SRD.

» Η διατροφή που ρίχνει το ζάχαρο», από τον Κλινικό Διαιτολόγο -Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, M MedSci. SRD. » Η διατροφή που ρίχνει το ζάχαρο», από τον Κλινικό Διαιτολόγο -Βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, M MedSci. SRD. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στη ρύθμιση των τιμών του σακχάρου και

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Άσκηση και διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ισορροπημένη διατροφή Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Ο τρόπος εναπόθεσης του σωματικού λίπους έχει αποδειχτεί τελευταία πως αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Σχολικό έτος 2013-2014 Ομάδα: Τούσκα Κατερίνα Φασούλης Θανάσης Ψάλτου Ελένη Ψάλτου Μιράντα Υπεύθυνος καθηγητής: Ζούλας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Πρόλογος-Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε.

Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. Χαρούλα Π. Τελιοπούλου Διατροφολόγος- Διαιτολόγος Μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διατροφολόγων & της Ε.Δ.Δ.Ε. θεματολογία Ορισμός της Σωστής Διατροφής Ενεργειακό ισοζύγιο Βασικός Μεταβολισμός Ανάλυση Σύστασης

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση

Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση Αλέξανδρος Λαζαρίδης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής MSc Διατροφή και Άσκηση Σημειώσεις για τη σχολή προπονητών-ριών Αθήνας Γ κατηγορίας Ενόργανης, Ρυθμικής Γυμναστικής & Τραμπολίνο (2014) O πρωταρχικός ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Μέγιστος Αριθμός φιλοξενούμενων στο Ίδρυμα/ Οίκο: Παρακαλώ συμπληρώστε τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ο Οίκος/ Ίδρυμα.

- 1 - Μέγιστος Αριθμός φιλοξενούμενων στο Ίδρυμα/ Οίκο: Παρακαλώ συμπληρώστε τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει ο Οίκος/ Ίδρυμα. - 1 - nutritionday σε μονάδες φροντίδας Επεξηγήσεις και ορισμοί Κωδικός Κέντρου: Παρακαλώ εισάγετε τον ανώνυμο κωδικό που λάβατε από το Συντονιστικό Κέντρο Κωδικός Μονάδας: Παρακαλώ εισάγετε σε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα