Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ TOY ΓΟΝΑΤΟΣ Ο πόνος στο γόνατο είναι η βασική ενόχληση που οδηγεί στην αρθροπλαστική. Το αίτιο που προκαλεί πόνο είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου. Η φθορά αυτή δυστυχώς δεν µπορεί, µέχρι σήµερα, να αντιµετωπισθεί ικανοποιητικά µε συντηρητικά µέσα (φάρµακα, φυσικοθεραπεία, ενέσεις, κ.λ.π.). Ο συνεχής πόνος στο γόνατο περιορίζει σηµαντικά απλές καθηµερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτηµα, το ανέβασµα και κατέβασµα της σκάλας, και σχεδόν κάθε σωµατική εργασία. Με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος θεωρούµε ότι επιτυγχάνονται βασικοί στόχοι όπως: Αντιµετώπιση του πόνου. Αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατος ιόρθωση πιθανής παραµόρφωσης. Επάνοδος σε φυσιολογική - για την ηλικία - δραστηριότητα. Η ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ To γόνατο είναι η µεγαλύτερη και ίσως η πλέον σύνθετη άρθρωση του ανθρώπινου σώµατος. Στην ανατοµική της κατασκευή συµµετέχουν τρία οστά: το µηριαίο οστούν, η κνήµη και η επιγονατίδα. Οι λεγόµενες αρθρικές επιφάνειες αυτών των οστών, επικαλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο ο οποίος είναι λείος, γυαλιστερός και ολισθηρός, έτσι, ώστε να επιτρέπονται κινήσεις σχεδόν χωρίς τριβή. Στην οµαλή κίνηση αλλά και στη σταθερότητα του γόνατος συµµετέχουν οι µύες που το περιβάλλουν (κυρίως ο τετρακέφαλος µυς), οι σύνδεσµοι του γόνατος (χιαστοί, έσω και έξω πλάγιος) και οι δύο µηνίσκοι που παρεµβάλλονται ανάµεσα στο µηριαίο και την κνήµη. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ TO ΓΟΝΑΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ; Τα κυριότερα αίτια που οδηγούν στην καταστροφή του γόνατος είναι: α) Η οστεοαρθρίτιδα, στην οποία φθείρεται κυρίως ο αρθρικός χόνδρος και είναι η συχνότερη πάθηση. β) Η ρευµατοειδής αρθρίτιδα, που είναι συστηµατική νόσος και προκαλεί βλάβη στον αρθρικό υµένα και εν συνεχεία καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. γ) Η µετατραυµατική αρθρίτιδα, που οφείλεται σε παλαιότερο τραυµατισµό του γόνατος. Σε όλες τις περιπτώσεις ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται και αφήνει ακάλυπτες τις οστικές επιφάνειες. Στα σηµεία αυτά ακολουθεί σκλήρυνση των οστών, στένωση του

2 αρθρικού διαστήµατος, δηµιουργία οστεοφύτων και φλεγµονή του αρθρικού υµένα που ευθύνονται για τη µείωση της κινητικότητας και τον πόνο. Πολλές φορές το σκέλος χάνει τον ευθειασµό του, "στραβώνει", γεγονός που µε τη σειρά του επιτείνει το πρόβληµα και επιταχύνει τις αλλοιώσεις. Όταν οι αλλοιώσεις αυτές και ο πόνος που συνεπάγεται δεν µπορούν να αντιµετωπίσουν µε συντηρητικά µέσα, τότε εξετάζεται η πιθανότητα ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Η απόφαση είναι του ασθενούς και δεν βασίζεται µόνο στην ακτινολογική εικόνα ή την άποψη του γιατρού. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Πριν από την εισαγωγή στο Νοσοκοµείο πιθανόν να απαιτείται η λήψη ορισµένων µέτρων που θα διευκολύνουν την εγχείρηση και θα συµβάλουν στην καλύτερη δυνατή έκβασή της. Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσµατος, η ρύθµιση προβληµάτων υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιοπάθεια, οι οδοντιατρικές παθήσεις, οι ουρολοιµώξεις, κ.ά. Είναι προτιµότερο να καθυστερήσει για λίγες εβδοµάδες ή και µήνες η χειρουργική επέµβαση, παρά να γίνει µε συνθήκες που να απειλούν τη µακρόχρονη επιτυχία της. Επειδή στην εγχείρηση πιθανόν να χρειασθεί µετάγγιση αίµατος, θα πρέπει να έχετε ρυθµίσει εκ των προτέρων µε το Τµήµα Αιµοδοσίας του δυνατότητα ύπαρξης 2 µονάδων αίµατος. Πριν έλθετε στο νοσοκοµείο θα πρέπει να κάνετε ένα πολύ προσεγµένο λουτρό καθαριότητας, επιµένοντας γύρω από την περιοχή της λεκάνης, του γόνατος και των δακτύλων των ποδιών. Μετά την εισαγωγή στο Νοσοκοµείο θα υποβληθείτε σε διάφορες εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφηµα, ακτινογραφίες, αιµατολογικές και ουρολογικές εξετάσεις) που θα βοηθήσουν στην εκτίµηση της υγείας σας. Ο αναισθησιολόγος θα σας εκτιµήσει την προηγούµενη µέρα του χειρουργείου και θα αποφασίσει για το είδος της αναισθησίας στην οποία θα υποβληθείτε. Η αναισθησία µπορεί να είναι: α) γενική ή β) ραχιαία, δηλαδή από τη µέση και κάτω. Την παραµονή της εγχείρησης το φαγητό σας θα είναι ελαφρό, ενώ µετά τα µεσάνυχτα δεν πρέπει να φάτε τίποτα και δεν πρέπει να πιείτε ούτε νερό.

3 Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ H ολική αρθροπλαστική του γόνατος αποτελείται από την επένδυση των οστών της άρθρωσης µε τεχνητά τµήµατα. To τεχνητό γόνατο αποτελείται από δύο ή τρία µέρη. To µηριαίο τµήµα αποτελείται από µέταλλο και καλύπτει το κάτω άκρο του µηριαίου οστού. Στερεώνεται στο οστούν µε ή χωρίς οστικό τσιµέντο. To κνηµιαίο τµήµα αποτελείται από πλαστικό υλικό που λέγεται πολυαιθυλένιο, που επικάθεται σε µέταλλο που επενδύει την άνω επιφάνεια της κνήµης και στερεώνεται µε οστικό τσιµέντο. Σπάνια αντικαθίσταται µε πολυαιθυλένιο και η αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Η επέµβαση κρατάει περίπου 1½ ώρα. Αµέσως µετά το τέλος της εγχείρησης θα µεταφερθείτε, για λίγο, στη ανάνηψη. Εκεί ελέγχονται προσεκτικά η πίεση, οι σφίξεις και άλλα ζωτικά σηµεία, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε στο θάλαµό σας, να έχει εξασφαλισθεί πλήρως η ανάνηψη σας από τα επακόλουθα της επέµβασης και της αναισθησίας. Το χειρουργηµένο πόδι θα είναι δεµένο µε επιδέσµους και γύρω από το γόνατο βγαίνουν 1-2 σωληνάκια. Αυτά παροχετεύουν για 2 µέρες το αίµα έτσι ώστε να µη σχηµατισθεί µετεγχειρητικό αιµάτωµα. Μετά το χειρουργείο διατηρείται στο ένα χέρι ένας ενδοφλέβιος καθετήρας, ο οποίος, είναι απαραίτητος για τη χορήγηση υγρών και για τη διατήρηση της φλεβικής οδού από όπου µπορούν να εγχέονται ενδοφλέβια αντιβιοτικά ή και άλλα απαραίτητα φάρµακα, καθώς επίσης, µπορεί να γίνει µετάγγιση αίµατος, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη. Επίσης, σύντοµα θα αρχίσει και η αντιθροµβωτική αγωγή µε ενέσεις ή χάπια. Από την ίδια κιόλας µέρα µπορείτε και πρέπει να κινείτε τα δάκτυλα των ποδιών όπως επίσης και την ποδοκνηµική άρθρωση, πάνω και κάτω, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίµατος.

4 Ο γιατρός και οι νοσηλεύτριες θα σας κατατοπίσουν για το πότε πρέπει να αρχίσετε να πίνετε υγρά και πότε µπορείτε να πάρετε αναλγητικά φάρµακα. Είναι φυσικό να αισθάνεστε πόνο λίγες ώρες µετά την εγχείρηση, και για το πρώτο 24ωρο µπορεί να είναι αρκετά έντονος. Με κατάλληλα φάρµακα γίνεται προσπάθεια να τον µειώσουµε. Πολλές φορές πάνω στο εγχειρισµένο γόνατο τοποθετείται παγοκύστη που έχει αναλγητική δράση και περιορίζει το οίδηµα. Συνήθως ένας καθετήρας κύστεως τοποθετείται, για 2-3 µέρες, κατά την έναρξη της αναισθησίας, εάν δεν έχει τοποθετηθεί και έχετε δυσκολίες στην ούρηση ίσως χρειασθεί να τοποθετηθεί στη φάση αυτή. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Μετά το χειρουργείο είναι σηµαντική η άσκηση των πνευµόνων ώστε να µην αποφρακτούν οι αεραγωγοί από εκκρίσεις του βλεννογόνου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες παίρνετε βαθιές ανάσες χωρίς να το ξέρετε (χασµουρητό, αναστεναγµός), όταν όµως πονάτε ή είστε υπό την επήρεια της αναισθησίας ή παυσίπονης αγωγής, οι αναπνοές γίνονται επιπόλαιες. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιές ανάσες και 2-3 βήχες. Αν υπάρχει να γίνεται χρήση σπιρόµετρου µε κίνητρο.

5 ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η φυσιοθεραπεία αρχίζει µετά από 24 ώρες και είναι ουσιαστικό συµπλήρωµα για τη γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργίας του γόνατος σας. Τις ασκήσεις θα σας τις δείξουν οι φυσικοθεραπευτές και θα πρέπει να τις µάθετε για να τις επαναλαµβάνετε συχνά. Οι πιο βασικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας είναι: Ασκήσεις ποδοκνηµικής: Φέρνετε προς τα πάνω και προς τα κάτω πολλές φορές την ποδοκνηµική άρθρωση. Την άσκηση αυτή, που έχει µεγάλη σηµασία τις πρώτες µέρες µπορείτε να την επαναλαµβάνετε τουλάχιστον φορές κάθε ώρα. Ασκήσεις τετρακεφάλου µυός: α- Βάζετε δύναµη έτσι ώστε το πίσω µέρος του γόνατος να ακουµπήσει και να πιέσει το στρώµα του κρεβατιού. Ενώ βάζετε δύναµη µετράτε αργά αργά µέχρι το 5, χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας. Χαλαρώνετε και επαναλαµβάνετε. β- Προσπαθείτε να λυγίζεται το γόνατο µε τη πτέρνα να ακουµπά στο κρεβάτι, κατόπιν επαναφέρατε σιγά σιγά στην ευθεία θέση και επαναλαµβάνετε. Ασκήσεις γλουτιαίων µυών: Σφίγγετε τους γλουτούς ταυτόχρονα. Ενώ βάζετε δύναµη µετράτε αργά αργά µέχρι το 5, χωρίς να κρατάτε την αναπνοή σας. Χαλαρώνετε και επαναλαµβάνετε.

6 Ασκήσεις κάµψης-έκτασης του γόνατος: Για την έκταση µπορείτε να βάλετε κάτω από το γόνατο µια διπλωµένη πετσέτα ή κουβέρτα και προσπαθείτε να τεντώσετε το γόνατο, όπως στις ασκήσεις τετρακεφάλου. Για την κάµψη κάθεστε στην άκρη του κρεβατιού ή σε µια ψηλή καρέκλα και µε τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, τη βοήθεια των δικών σας και αργότερα µε τη δική σας προσπάθεια κάµπτετε και εκτείνετε το γόνατο. Καλό θα είναι τις πρώτες µέρες να προσπαθήσετε να φτάσετε την κάµψη του γόνατος στην ορθή γωνία (90 ο ). ΕΓΕΡΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας επισκεφτεί την πρώτη µετεγχειρητική ηµέρα και θα σας βοηθήσει να κάτσετε πρώτα στο κρεβάτι και εν συνεχεία στη καρεκλά. Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι πλησιάζετε µε τεντωµένο πόδι στην άκρη του κρεβατιού (α), σηκώνεστε στην καθιστική θέση (β), στηρίζεστε στο υγιές πόδι και τα χέρια (γ) και στέκεστε όρθιοι (δ). Για να ξαπλώσετε ακολουθείτε την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία.

7 Για να καθίσετε σταθείτε µε την πλάτη προς την καρέκλα (α), απλώστε τεντωµένο το χειρουργηµένο πόδι (β), καθίστε (γ) και λυγίστε το πόδι σας (δ). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο µπορείτε να κάθεστε και να σηκώνεστε από την τουαλέτα. ΒΑ ΙΣΗ Συνήθως µετά τις 48 ώρες σηκώνεστε από το κρεβάτι για να βαδίσετε. Πριν σηκωθείτε τοποθετούνται ελαστικές κάλτσες µέχρι το ριζοµήριο, ή απλοί ελαστικοί επίδεσµοι, για την αποφυγή στάσης του αίµατος και δηµιουργία θροµβώσεων, που µπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Την πρώτη φορά θα σας βοηθήσουν οι φυσικοθεραπευτές να µάθετε το σωστό τρόπο έγερσης και βάδισης, µε τη βοήθεια στηρικτικού µέσου (πατερίτσες ή περπατούρα «Π»). Η απόσταση βάδισης θα αυξάνεται κάθε µέρα. Ο σωστός τρόπος βάδισης: (1) Οι πατερίτσες (ή η περπατούρα) πηγαίνουν µπροστά (2) ακολουθεί το χειρουργηµένο πόδι και (3) τελευταίο έρχεται το υγιές πόδι. Ο κύκλος αυτός επαναλαµβάνεται.

8 ΑΝΕΒΑΣΜΑ-ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΚΑΛΑΣ Σύντοµα θα πρέπει να µάθετε να ανεβαίνετε και να κατεβαίνετε σκαλιά. Για να ανέβετε, σηκώνετε πρώτα το καλό πόδι, στηρίζεστε σ' αυτό και στις πατερίτσες και εν συνεχεία φέρνετε στο σκαλί και το χειρουργηµένο. Για να κατέβετε, βάζετε στο παρακάτω σκαλί τις πατερίτσες και πρώτο το χειρουργηµένο πόδι. Εν συνεχεία φέρνετε στο ίδιο σκαλί και το καλό πόδι. Για λόγους ασφαλείας - τις πρώτες τουλάχιστον µέρες - καλό θα είναι να βρίσκετε δίπλα σας κάποιο άτοµο που µπορεί να σας προφυλάξει από πιθανό παραπάτηµα. ΕΞΟ ΟΣ ΑΠΟ TO ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Στο νοσοκοµείο µένετε συνήθως 5-7 µέρες µετά την εγχείρηση. Πηγαίνοντας στο σπίτι θα πρέπει να έχετε µάθει να σηκώνεστε από το κρεβάτι και τη καρέκλα και να περπατάτε µικρές αποστάσεις. Θα πρέπει να φροντίσετε οι συνθήκες στο σπίτι να σας προσφέρουν ασφάλεια και διευκολύνσεις. Καλές είναι οι ψηλές σταθερές καρέκλες (όπως οι καρέκλες κουζίνας ή τραπεζαρίας). Στις χαµηλές καρέκλες θα πρέπει να βάλετε κάποιο επιπλέον µαξιλαράκι. Είναι καλό να µην έχετε µικρά χαλιά που γλιστρούν, να παραµερίσετε τα καλώδια του τηλεφώνου και των φωτιστικών για να µη σκοντάψετε, να φοράτε άνετα και σταθερά παπούτσια ή παντόφλες. Είναι φυσικό τις πρώτες µέρες στο σπίτι να αισθάνεστε κάπως περίεργα, αλλά όλα θα τακτοποιηθούν σύντοµα. Είναι επίσης αναµενόµενο να αισθάνεστε κάποιο "βάρος", "σφίξιµο" και οίδηµα (πρήξιµο) στο πόδι και ίσως λίγο πόνο, που θα αντιµετωπίζετε µε αναλγητικά φάρµακα. To χειρουργηµένο πόδι θα είναι για αρκετό χρόνο πιo ζεστό από το άλλο. Όλα αυτά και κάποιες άλλες µικροενοχλήσεις δεν πρέπει να σας τροµάζουν. Η περίοδος πλήρους προσαρµογής του γόνατος σας και της πλήρους αποκατάστασης διαρκεί περίπου 6 µήνες. Αν δεν αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς για να πατέ στο σπίτι ή δεν µπορείτε να έχετε ένα φυσιοθεραπευτή στο σπίτι µπορείτε να πάτε σε ένα κέντρο αποκατάστασης για 4-6 εβδοµάδες.

9 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒ ΟΜΑ ΕΣ Στο σπίτι ή στο κέντρο αποκατάστασης θα συνεχίσετε τις ασκήσεις και θα αυξάνετε όλο και περισσότερο τη δραστηριότητά σας. Η αφαίρεση των ραµµάτων γίνεται στις 2 εβδοµάδες από το χειρουργείο. Μετά την αφαίρεση τους µπορείτε να κάνετε ολόσωµο λουτρό καθαριότητας. Σιγά σιγά θα µπορέσετε να αυτοεξυπηρετείστε (ντύσιµο, µπάνιο, φαγητό κ.ά.) και να ασχολείστε µε µικροδουλειές µέσα στο σπίτι. Οι ελαστικές κάλτσες ή οι επίδεσµοι καλό είναι να χρησιµοποιούνται για 6 τουλάχιστον εβδοµάδες, κατά τις ώρες που δεν είσαστε στο κρεβάτι. Τα στηρικτικά µέσα θα τα κρατήσετε όσο εσείς καταλαβαίνετε. Πάντως, καλό θα είναι να τα κρατήσετε (µία ή δύο πατερίτσες ή περπατούρα) τουλάχιστον ένα µήνα µετά την εγχείρηση. Εάν τα χρειάζεστε για πολύ περισσότερο χρονικό διάστηµα µην απογοητεύεστε. εν σηµαίνει οπωσδήποτε ότι "κάτι δεν πάει καλά". Στα καθηµερινά µικροπροβλήµατα µη δίνεται ιδιαίτερη σηµασία. Αυτά που συµβαίνουν εξαιρετικά σπάνια αλλά θα πρέπει να προσέξετε και να επικοινωνήσετε µε το γιατρό είναι αν 1-2 εβδοµάδες µετά την έξοδό σας παρατηρήσετε ή αισθανθείτε: Πυρετό πάνω από 38 ο C για περισσότερες από 2 µέρες. Σηµαντική εκροή πύου και άλλων υγρών από την τοµή της εγχείρισης που ίσως συνοδεύεται µε απότοµο πρήξιµο και πόνο και έντονο, διαρκή και ασυνήθιστο πόνο στο θώρακα, που δεν µοιάζει µε τους συνηθισµένους µυϊκούς πόνους της πλάτης. Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ Μετά τον πρώτο µήνα θα αρχίσετε να συµµετέχετε σιγά-σιγά στις καθηµερινές δραστηριότητες. Οδήγηση αυτοκινήτου αρχίζετε όταν µπορείτε να στηρίζεστε στο πόδι σας χωρίς στηρικτικό µέσο και αισθάνεστε το πόδι σας αρκετά δυνατό. Οπωσδήποτε στην αρχή θα επιλέξετε ασφαλείς διαδροµές χωρίς κίνηση και χωρίς πολλές δυσκολίες. Να αποφεύγετε έντονες και απότοµες κινήσεις (πήδηµα από ύψος, απότοµες στροφές του γόνατος, τρέξιµο και βίαιες κάµψεις). Καλό θα είναι να φροντίσετε το σωµατικό σας βάρος να βρίσκεται σε λογικά πλαίσια. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι το γόνατό σας είναι τεχνητό και παρά το γεγονός ότι είναι κατασκευασµένο από εξαιρετικά και ανθεκτικά υλικά, εν τούτοις υπόκειται σε φθορά. Όσο περισσότερο το φροντίσετε, τόσο περισσότερο θα σας υπηρετήσει.

10 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΕΒ ΟΜΑ ΕΣ Ανύψωση κάτω άκρου σε ευθεία Βελτίωση της δύναµης. υο φορές την ηµέρα, µέχρι 20 επαναλήψεις τη φορά. Σε ύπτια θέση, µε το µη χειρουργηµένο άκρο λυγισµένο και το πόδι να πατάει πάνω στο κρεβάτι. Α) Ανυψώστε του χειρουργηµένου άκρου cm B) Κρατήστε το στη θέση αυτή για 2 δευτερόλεπτα Γ) Κατεβάστε το άκρο αργά ) Επαναλάβετε Αν είναι εύκολο µπορείτε να προσθέσετε βάρος 1 ος κιλού. Ανύψωση κάτω άκρου στο πλάι Βελτίωση της κινητικότητας. υο φορές την ηµέρα, µέχρι 20 επαναλήψεις τη φορά. Σε πλάγια θέση, πάνω στο µη χειρουργηµένο άκρο. Α) Ανυψώστε του χειρουργηµένου άκρου cm B) Κρατήστε το στη θέση αυτή για 2 δευτερόλεπτα Γ) Κατεβάστε το άκρο αργά ) Επαναλάβετε Αν είναι εύκολο µπορείτε να προσθέσετε βάρος 1 ος κιλού. Έγερση στις µύτες των ποδιών Τρεις φορές την ηµέρα, 15 επαναλήψεις. Α) Σε όρθια θέση, κρατηθείτε από ένα σταθερό σηµείο. Β) Σηκωθείτε στις µύτες των ποδιών Γ) ιατηρήστε τη θέση αυτή για 10 δευτερόλεπτα

11 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ Το γιατρό θα πρέπει να επισκεφθείτε: Στις 2 εβδοµάδες για την αφαίρεση των ραµµάτων Στις 6 εβδοµάδες από την εγχείρηση Στους 3 µήνες από την εγχείρηση Στους 6 µήνες από την εγχείρηση Μετά 1 χρόνο από την εγχείρηση και ίσως Μια φορά κάθε ένα ή δυο χρόνια ακόµη κι αν δεν έχετε προβλήµατα. Στο µέλλον θα πρέπει να προφυλάξετε το νέο γόνατό σας από µολύνσεις. Για κάθε µόλυνση σε άλλο σηµείο του σώµατος (ουρολοίµωξη, οδοντικά αποστήµατα κ.ά.) δεν πρέπει να παραλείπετε να παίρνετε τα κατάλληλα αντιβιοτικά που θα σας επιστήσουν οι ειδικοί γιατροί (παθολόγοι, οδοντίατροι, ουρολόγοι, κ.ά.). ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Όλοι οι ασθενείς που έχουν ολική αρθροπλαστική και πρέπει να υποβληθούν σε οδοντιατρικές επεµβάσεις στα ούλα ή απονεύρωση, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παρακάτω αντιβιοτικό σχήµα, και ειδικά αν έχουν χειρουργηθεί µέσα στα τελευταία 2 χρόνια. Ασθενείς που δεν είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη: Caps Amoxil (500mg): 2 gr (4 κάψουλες), από το στόµα, 1 ώρα πριν την επέµβαση. Ασθενείς που είναι ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΙ στην πενικιλίνη: Caps Dalacin-C (300mg): 600mg (2 κάψουλες), από το στόµα, 1 ώρα πριν την επέµβαση. Άνοσο-κατασταλµένοι ασθενείς, ασθενείς µε φλεγµονώδεις αρθροπάθειες όπως ρευµατοειδής αρθρίτιδα, φαρµακευτική ή µετακτινοθεραπευτική άνοσοκαταστολή, ινσουλινοεξαρτώµενο σακχαρώδη διαβήτη, ή οποιαδήποτε άλλο σοβαρό πρόβληµα υγείας, ΠΡΕΠΕΙ να λάβουν προφυλακτική αντιβίωση. Ο κίνδυνος λοίµωξης µε αυτό το τρόπο µειώνεται αλλά δεν εξαλείφεται πλήρως. Πρέπει να ενηµερώσετε τον οδοντίατρο σας, ότι φέρετε ολική αρθροπλαστική, για να σας δώσει την ανάλογη συνταγή. ΕΠIΛΟΓΟΣ Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος έχει αποδειχθεί µια εξαιρετικά ευεργετική επέµβαση. Ανακουφίζει από τον πόνο, βελτιώνει την κινητικότητα και δίνει µια καινούργια διάσταση αισιοδοξίας και ποιότητας ζωής. Απαιτεί όµως υπευθυνότητα και συνέπεια στην εφαρµογή των οδηγιών του γιατρού. Αρθροπλαστικές των γονάτων γίνονται κατά χιλιάδες σ' όλο τον κόσµο τα τελευταία χρόνια και µε τις συνεχείς βελτιώσεις της τεχνικής και των υλικών στέφονται µε επιτυχία. Ο στόχος της σύγχρονης τεχνολογίας είναι η συνεχής βελτίωση των χρησιµοποιούµενων υλικών και η ανακάλυψη νέων, έτσι ώστε η ενδοπρόθεση να µπορεί να τοποθετείται σε νεότερες ηλικίες ασθενών και να διαρκεί για όλη τους τη ζωή.

Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας 1. 2. 3. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιέςανάσεςκαι 2-3 βήχες. ΤαΝΑΙκαιταΟΧΙµετάαπόµιαΟλικήΑρθροπλαστικήΙσχίου

Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας 1. 2. 3. Κάθε 10 λεπτά 1-2 βαθιέςανάσεςκαι 2-3 βήχες. ΤαΝΑΙκαιταΟΧΙµετάαπόµιαΟλικήΑρθροπλαστικήΙσχίου Ο ΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑΑΠΟΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΤΙΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ 1. 2. 3. Έναπεριπατητήρα «Π» Ένα ανυψωτικό τουαλέτας Κάλτσες αντιθροµβωτικές µέχρι το ριζοµήριο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κάθε 10 λεπτά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν της άρθρωση του γόνατος. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Σκοπεύει να είναι ένας γενικός οδηγός. Φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ Σε ποιούς ασθενείς µε τι µακροχρόνια αποτελέσµατα. Νικ. Λάγιος Χειρ. Ορθοπαιδικός Διευθυντής Α Ορθοπαιδικής Κλινικής Ι ΙΑΣΩ GENERAL ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus»

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» 1. ΓΕΝΙΚΑ Τι είναι: Η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα. Σε ποιούς εμφανίζεται: Είναι πιο συχνό στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΘΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ: Σπουδαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατου και πιθανότατα είναι ο πιο ευάλωτος σύνδεσμος που τραυματίζεται στο γόνατο. Το Age of Basketball σας παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI)

Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Σύνδροµο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης Femoroacetabular Impingement Syndrome (FAI) Τι είναι το σύνδροµο µηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης; Φυσιολογικά, η κεφαλή του ισχίου δεν προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΧΙΟΚΝΗΜΙΑΙΩΝ, ΓΛΟΥΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΑΠΑΓΩΓΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΧΙΟΚΝΗΜΙΑΙΩΝ, ΓΛΟΥΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΑΠΑΓΩΓΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΧΙΟΚΝΗΜΙΑΙΩΝ, ΓΛΟΥΤΩΝ, ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ ΑΠΑΓΩΓΩΝ Κρατάμε τις λαβές του μηχανήματος και τοποθετούμε τις ποδοκνημικές κάτω από τα μαξιλαράκια. Εκπνέουμε στο τέλος της κίνησης προς

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα προς βήμα μαζί με τον ασθενή

Βήμα προς βήμα μαζί με τον ασθενή Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του γόνατος; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό και από την κνήμη. Τα άκρα των οστών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Γενικά Η ποδοκνημική (άρθρωση μεταξύ αστραγάλου και κνήμης) προσβάλλεται λιγότερο συχνά από αρθρίτιδα σε σχέση με το γόνατο ή το ισχίο. Στην ποδοκνημική άρθρωση ή αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής, Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, Επ. Καθ. Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Δρ. Ι. Κρασούλης. Διευθ : Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ν.Γ.Ν. Λαμίας. Μ Μεεττάά ττοο χχεειιρροουυρργγεείίοο ααρρθθρροοππλλαασσττιικκήήςς γγόόννααττοοςς

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Τα τελευταία χρόνια δύο νέες τεχνικές ήρθαν να προστεθούν στον τομέα της ορθοπαιδικής, προσφέροντας μία σειρά από εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης

Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η Αρθροσκόπηση της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Ανατομική της Ποδοκνημικής Άρθρωσης Η ποδοκνημική άρθρωση είναι η άρθρωση που σχηματίζεται στη θέση σύνδεσης τριών οστών: του κάτω άκρου της περόνης προς τα έξω

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Eθνάρχου

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Κύκλος βάδισης ΠΑΤΗΜΑ ΠΤΕΡΝΑΣ ΠΑΤΗΜΑ ΠΕΛΜΑΤΟΣ ΜΕΣΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΜΕΣΗ ΑΙΩΡΗΣΗ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ Φάση στάσης Φάση αιώρησης Πάτημα πτέρνας Πάτημα πέλματος Μέση στάση Κίνηση εμπρός Επιτάχυνση Μέση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000

Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 Μ Μεεττά ά ττοο χχεειιρ ροου υρ ργγεείίοο α αρ ρθ θρ ροοπ πλλα ασ σττιικκή ήςς ιισ σχχίίοου υ Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Λαμία 2000 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με μερική αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης,

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. By [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF

Άσκηση 1. By  [Copyright 2009 PhysioAid] Phoca PDF Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των μυών που κινούν την άρθρωση του ώμου. Πριν την εφαρμογή του προγράμματος συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός,

Γράφει: Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Γράφει: Τερζίδης Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, www.sportsmedicine.gr Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Σε αυτή την άρθρωση καταλήγουν τα δύο μακρύτερα οστά του σώματος ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΝΩΣΣΟΥ 236 -ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΤΗΛ 2810 327988 6937 363 880 Η αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησιολογικό Τµήµα Η χορήγηση αναισθησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχεδόν για όλες τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος. Πληροφοριακό σημείωμα για Ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε Ολική ή Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος. Συγγραφέας: Στυλιανός Α. Γεωργούλης Μαζί με το χειρουργό σας έχετε αποφασίσει ότι έχετε

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος; Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας στιλπνός, ομαλός, λείος και ανάγγειος ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής με αρθρόδεση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΙΑ ΑΝΩ ΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΜΕΘΟ ΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Τα γόνατα παίζουν σηµαντικό ρόλο στη στήριξη και στη βάδιση µας. Καθηµερινά επιβαρύνονται προκειµένου να ανταπεξέλθουν στις διάφορες καταπονήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου Αρθροκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Η εμφάνιση καταγμάτων αποτελεί την κυριότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης. Τα περισσότερα κατάγματα επουλώνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με επιμήκυνση μυός

Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με επιμήκυνση μυός Αντιμετώπιση επικονδυλίτιδας με επιμήκυνση μυός Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με επιμήκυνση μυός Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με αποκόλληση μυός

Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με αποκόλληση μυός Αντιμετώπιση επικονδυλίτιδας με αποκόλληση μυός Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας με αποκόλληση μυός Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Γράφει: Νικόλαος Τζανακάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου www.shoulder.gr Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Είναι η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξεων των τενόντων του ώμου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός )

(κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) (κυρίως εμπλεκόμενοι μύες : ορθός κοιλιακός, έσω πλάγιος κοιλιακός, έξω πλάγιος κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός ) Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την δύναμη και την αντοχή των κοιλιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του προσβεβλημένου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ο ΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ Τµήµα Στοµατικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Ενηµερωτικό Έντυπο Ένα µόνο χαµόγελο είναι αρκετό για να οµορφύνει κάθε πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό, είναι η υγιής οδοντοστοιχία,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Αντιμετώπιση δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus) με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα

Νεανική Δερματομυοσίτιδα www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Νεανική Δερματομυοσίτιδα Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙΔΑ 1.1 Τι είδους νόσημα είναι; Η νεανική δερματομυοσίτιδα (ΝΔΜ) είναι ένα σπάνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού. (με επιγονατιδικό τένοντα) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με επιγονατιδικό τένοντα) Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus)

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Λειτουργικού Μηροκνημικού Νάρθηκα Ακινητοποίησης του Γόνατος μετά από Αρθροσκοπική Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Λειτουργικού Μηροκνημικού Νάρθηκα Ακινητοποίησης του Γόνατος μετά από Αρθροσκοπική Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Λειτουργικού Μηροκνημικού Νάρθηκα Ακινητοποίησης του Γόνατος μετά από Αρθροσκοπική Συνδεσμοπλαστική του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου του Γόνατος 1. Ο λειτουργικός μηροκνημικός

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Λαπαροσκοπική Κολεκτομή Η νοσηλεία σας Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν τη νοσηλεία σας για μία επέμβαση κολεκτομής. Επιπλέον ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από τον ιατρό και τους συνεργάτες του. Που βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus)

Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση βλαισού μεγάλου δακτύλου (hallux valgus) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΥΩΝ ΤΩΝ ΙΣΧΙΩΝ 1. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΑΛΤΗΡΕΣ 2. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΧΗΛΟ 3. ΑΡΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΕ ΜΠΑΡΑ ΠΙΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλέξανδρος Π. Τζαβέας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Η άρθρωση του ισχίου

Γράφει: Αλέξανδρος Π. Τζαβέας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Η άρθρωση του ισχίου Γράφει: Αλέξανδρος Π. Τζαβέας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Η άρθρωση του ισχίου Η άρθρωση του ισχίου (γοφός) είναι μία σφαιροειδής άρθρωση (Εικ. 1) και αποτελείται από την μηριαία κεφαλή (σφαίρα) η οποία αρθρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ

ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι σπουδαστές τις αιτίες των συχνότερων παθήσεων, και πως μπορούν να λειτουργούν προληπτικά με την σωστή εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας»

«Η Ζωή με Οσφυαλγία μη Ειδικής Αιτιολογίας» Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18 Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Τερζή, Οφθαλμίατρος Με την πάροδο του χρόνου είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για αλλοίωση της όρασης μας. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις των ματιών είναι ο καταρράκτης

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton)

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton) Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ. ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΡΟΚΟΤΥΛΙΑΙΑΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ. Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση αποτελεί, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της σύγχρονης βιβλιογραφίας, το συχνότερο

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Αρθροκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση του επώδυνου ώμου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton)

Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου. (Νευρίνωμα Morton) Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδική χειρουργική Χειρουργική αντιμετώπιση συμπιεσμένου δακτυλικού νεύρου (Νευρίνωμα Morton) Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους)

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης προσθίου χιαστού (με οπίσθιους μηριαίους) Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 4 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Τα παιδιά συνήθως εισάγονται στο νοσοκοµείο λίγο πριν την εγχείρηση. Είναι σηµαντικό το παιδί να είναι ελεύθερο λοιµώξεων πριν από την εγχείρηση. Αν το παιδί έχει πυρετό, βήχα ή

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση

Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου με πρόθεση Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ?

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΣΘΙΟ ΠΟΔΙ? ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΠΟΔΙΟΥ Υπάρχει λύση; Δρ. Νικόλαος Γκουγκουλιάς ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΛΑΙΣΟΤΗΤΑ ΡΑΙΒΟΤΗΤΑ ΒΡΑΧΥΝΣΗ ΙΠΠΟΠΟΔΙΑ ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων. στροφικού πετάλου

Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων. στροφικού πετάλου Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου Ορθοπαιδική χειρουργική Ανοιχτή επέμβαση για την αντιμετώπιση ρήξης τενόντων στροφικού πετάλου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 110 Η επιτυχία της αντιµετώπισης των συστηµατικών προβληµάτων των τετραπληγικών ασθενών, έγκειται στη σωστή εκπαίδευση και εκτέλεση των λειτουργικών δραστηριοτήτων. Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα