ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Ζωή Αποστόλου Δραστηριότητες Προσχολικής Αγωγής Θέμα: Φιλανθρωπία Τσαπάλου Παρασκευή 5071 Στεργίου Μαρία 5127 Σπαή Αλεξάνδρα 5030 ΠΑΤΡΑ

2 Περιεχόμενα 1. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Νo 1: ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΦΙΛΟ 2. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Νο 2: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥΗΤΑ Νο 3: Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΣ

3 Επικοινωνιακό Πλαίσιο Σήμερα εορτάζει η εκκλησία που είναι απέναντι από το νηπιαγωγείο μας ο άγιος Δημήτριος. Έχει συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος για την τέλεση της θείας λειτουργίας. Τα νήπια μας όμως πρόσεξαν κάτι που τα τάραξε και ιδιαίτερα η Μαρία που το είδε πρώτη. Είδαν ένα παιδάκι να κάθεται στα σκαλιά της εκκλησίας και να παρακαλάει απλά τους συνανθρώπους του να του δώσουν χρήματα για να εξασφαλίσει το φαγητό του. Αμέσως άρχισαν τα παιδιά να κάνουν διάφορες ερωτήσεις: «Κυρία γιατί αυτό το παιδάκι κάθεται εκεί;» «Γιατί δεν είναι στο σχολείο, όπως εγώ;» «Οι γονείς του που είναι;» «Δεν έχει να φάει;» «Εμείς πως μπορούμε να το βοηθήσουμε;» «Γιατί ο κόσμος αδιαφορεί;» «Παιδιά μου αυτό το παιδάκι χρειάζεται μεγάλη βοήθεια διότι δεν έχει στον κόσμο κανέναν να το βοηθήσει και γι αυτό αναγκάστηκε να ζητήσει από άλλους να του προσφέρουν ότι μπορούν. Εμείς όμως τι λέτε, θέλετε να το βοηθήσουμε;» Και τα παιδιά απάντησαν με ένα στόμα ΝΑΙ! Με εφόρμηση αυτό το περιστατικό θα οργανωθεί η μέρα μας στο νηπιαγωγείο και με βάση το ενδιαφέρον των νηπίων μας πάνω στο ζήτημα αυτό.

4 Δραστηριότητα Νο 1 Αλεξάνδρα Σπαή 1) Τίτλος Στέλνοντας ένα γράμμα στον μικρό μας άγνωστο φίλο! 2) Σκοπός Να έρθουν τα παιδιά κοντά στον γραπτό λόγο. 3)Στόχοι α) Γλωσσικοί: Συνειδητοποίηση ότι ο γραπτός λόγος είναι αναπαράσταση της γλώσσας, εγγραφή κειμένου για να εξυπηρετήσουν μια λειτουργική τους ανάγκη, περιγραφή, να κατανοήσουν γενικά στοιχειά για την σχέση προφορικού και γραπτού λόγου, να κατανοήσουν ότι η γραφή είναι μέσο επικοινωνίας, μαθαίνουν την σωστή χρήση του στυλού και του μολυβιού, ενώ παράλληλα αφομοιώνουν την σωστή στάση που πρέπει να έχουν τα νήπια ενώ γράφουν, να γράψουν το όνομά τους, να ενθαρρυνθούν να γράψουν με όποιο τρόπο μπορούν. β) Ανθρωπογενές περιβάλλον και αλληλεπίδραση: Αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους (ότι μπορούν και γράφουν), κατανοούν ότι ο κάθε άνθρωπός είναι διαφορετικός, δείχνουν την αγάπη τους και τα συναισθήματα προς τους άλλους. 4) Υλικά Χαρτί Α4 μαρκαδόροι στυλό διαρκείας μολύβια φάκελοι γόμες ξύστρες 5) Διάρκεια Η δραστηριότητα διαρκεί 30 λεπτά. 6) Αριθμός παιδιών Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στην δραστηριότητα είναι 20. 7) Τρόπος εργασίας Τα παιδιά εργάζονται ατομικά στην δραστηριότητα.

5 8) Θέση στο ωρολόγιο πρόγραμμα Η δραστηριότητα αυτή θα είναι η πρώτη και θα πραγματοποιηθεί μετά την προσευχούλα μας. 9) Περιγραφή δραστηριότητας «Λοιπόν παιδάκια μου θα θέλατε να γράψετε ένα γραμματάκι στον μικρό μας φίλο και να του πείτε ότι θέλετε; Ελάτε λοιπόν να ξεκινήσουμε να εφοδιαστούμε με τα όπλα μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε με όποιο τρόπο μπορείτε;» Η νηπιαγωγός ξεκίνα την ημέρα της με τα νήπια προσπαθώντας να γράψουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν ένα γράμμα στο μικρό παιδάκι της εκκλησίας, εκφράζοντας του με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματα τους και δείχνοντας του παράλληλα πως δεν είναι μόνο του σε αυτήν την ζωή. Το κάθε παιδί λοιπόν ξεχωριστά κάθεται στην καρεκλίτσα του παίρνει το χαρτί το οποίο έχει μοιράσει η νηπιαγωγός και ξεκινά να γράφει τα συναισθήματά του προς τον μικρό του φίλο. Ακόμη και μια μικρή μουντζαλιά είναι αρκετή. Όταν το κάθε νήπιο θεωρήσει ότι τελείωσε τότε, με την βοήθεια της νηπιαγωγού, θα κλείσει το γράμμα του και θα της το παραδώσει, και εκείνη θα το κρατήσει για να το δώσουν στο τέλος της ημέρας όλη η τάξη μαζί στον μικρό τους αποδέκτη. 10) Πιθανή εκτροπή του σχεδιασμού της δράσης από τη διάθεση &την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών Κυρία κύρια όμως δεν αρκεί να στείλουμε ένα γράμμα μόνο σε ένα παιδάκι, γιατί όπως έχω δει στην τηλεόραση υπάρχουν πολλά παιδάκια τα οποία πεινάνε. Ναι κυρία, πετάχτηκε ο μικρός Αποστολάκης έχω δει πολλά μικρά μαύρα παιδάκια, τα οποία έχουν τις κοιλίτσες τους πρησμένες γιατί δεν έχουν να φάνε. Ωραία παιδάκια μου καλά τι προτείνετε λοιπόν να κάνουμε; Θέλετε τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα να στείλουμε σε όσα παιδάκια μπορούμε ότι μπορέσουμε να φτιάξουμε και να τους τα στείλουμε μέσω του ταχυδρομείου; Κυρία όμως δεν θα κουραστούμε; Όχι παιδιά μου, εάν υπάρχει θέληση. Και όλα τα νήπια απάντησαν με ένα στόμα ΝΑΙ! 11) Απορίες των Παιδιών Τα νήπια έχουν ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι θα μπορέσουν να γράψουν κάτι δικό τους. Οι απορίες τους φυσικά είναι αμέτρητες. Κυρία κυρία και πως το παιδάκι αυτό θα καταλάβει τι του γράφω; Ξέρει να διαβάζει; Δεν θα έχει πάει ποτέ στο σχολείο; Παιχνίδια να έχει; Εμένα προχτές ο μπαμπάς μου μου πήρε το σπίτι της μπάρμπι, είναι τέλειο και ας έκανε 50 ευρώ. Νηπιαγωγός: Αλήθεια Μαράκι μου θα άφηνες το παιδάκι να παίξει με το καινούργιο σου παιχνίδι; Δεν ξέρω κυρία εάν το πρόσεχε μπορεί και να το άφηνα.

6 Κυρία όμως είναι κρίμα που το παιδάκι της εκκλησίας κάθεται στα σκαλιά και ζητάει χρήματα. Η μαμά μου μάλιστα μου έχει πει ότι τα παιδάκια αυτά χρειάζονται μεγάλη βοήθεια. Κυρία το παιδί αυτό χρειάζεται εκτός από το γράμμα και κάτι άλλο να του δώσουμε ώστε να είναι ευτυχισμένο. Νηπιαγωγός: Ωραία παιδάκια μου αυτό περίμενα να ακούσω. Θέλετε λοιπόν να κατασκευάσουμε κάτι και μετά να οργανώσουμε ένα παζάρι, στο οποίο θα τα πουλήσουμε και όσα χρήματα μαζέψουμε να αγοράσουμε φαγητό και παιχνίδια στο μικρό μας φίλο; 12) Αξιολόγηση Η δραστηριότητα αυτή είναι αρκετά καλή και επιτυχημένη μόνο εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τα νήπια. Δίδεται ιδιαίτερο βάρος στους γλωσσικούς στόχους. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πράγματα για το πώς μπορούν να εκφραστούν μέσα από ένα κομμάτι χαρτί. Κατανοούν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, ότι όλα τα παιδάκια δεν είναι ευτυχισμένα και ότι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να ζήσουν. Δείχνουν την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο και μαθαίνουν να μην είναι ατομικιστές. Στην τάξη αυτή η δραστηριότητα ήταν επιτυχής γιατί προέκυψε από το ενδιαφέρον των ίδιων των παιδιών. 13) Ρόλος παιδιού Στην συγκεκριμένη δραστηριότητα τα νήπια είναι αυτενεργά, κυρίως. Γραφούν με τον δικό τους τρόπο και κατανοούν γιατί το κάνουν. Θέλουν να επικοινωνήσουν. Έρχονται σε άμεση επαφή με τον γραπτό λόγο. Το κάθε παιδί έρχεται σε επαφή με τον εαυτό του και σκέπτεται τι αισθάνεται και τι θέλει να γράψει προς τον συνομήλικο του. 14) Ρόλος νηπιαγωγού Ο ρόλος εδώ της νηπιαγωγού είναι καθαρά εμψυχωτικός. Προσπαθεί να πείσει ακόμη και το πιο δύσπιστο παιδί ότι μπορεί να γράψει. (π.χ. Κυρία δεν ξέρω να γράφω!) Προσέχει έτσι ώστε στην τάξη να υπάρχει αρμονία. Προσπαθεί να είναι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παιδί και στον γραπτό λόγο. Επίσης, προσπαθεί να διατηρήσει ένα κλίμα σεβασμού στην τάξη, ενώ παράλληλα παρατηρεί προσεκτικά το πώς εργάζεται το κάθε παιδί. 15) Σύνδεση με την επόμενη δραστηριότητα Ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά και τις απορίες που εξέφρασαν, η νηπιαγωγός διοργανώνει και την επόμενη δραστηριότητα με το ίδιο θέμα, προσπαθώντας μαζί με τα νήπια να κατασκευάσουν χρήσιμα πράγματα για το μικρό τους φίλο.

7 Δραστηριότητα Νο 2 Παρασκευή Τσαπάλου 1) Τίτλος Κατασκευή καρτών με θέμα την αγάπη. 2) Στόχοι α) Παιδί και Γλώσσα: να ενθαρρύνονται να γράφουν όπως μπορούν να εξηγούν και να ερμηνεύουν β) Παιδί και μαθηματικά: να αναγνωρίζουν και να ονομάζουν απλά σχήματα γ) Παιδί και περιβάλλον: να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση τους να αναπτύξουν ικανότητες συνεργασίας δ) Παιδί και Δημιουργική Έκφραση: να μάθουν να κόβουν υλικά και να τα κολλούν 3) Υλικά χαρτόνια χρωματιστά μπογιές μολύβια ψαλίδια χάρακες 4) Διάρκεια Η δραστηριότητα διαρκεί από 30 ως 50 λεπτά. 5)Αριθμός παιδιών Ο αριθμός των νηπίων που συμμετέχουν είναι 20. 6) Τρόπος Εργασίας Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες τεσσάρων ή πέντε ατόμων. 7) Θέση στο ωρολόγιο πρόγραμμα Η δραστηριότητα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

8 8) Περιγραφή δραστηριότητας Χωρίζουμε τα παιδία σε ομάδες 4 ή 5 ατόμων. Στη συνέχεια χωρίζουμε και τα υλικά (χαρτόνια, μπογιές, ψαλίδια, κλπ) στα τραπεζάκια της κάθε ομάδας, έτσι τα παιδιά αρχίζουν να φτιάχνουν τις κάρτες τους. Μπορούν να κόψουν τα χαρτιά, να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν οτιδήποτε νομίζουν ότι έχει σχέση με την αγάπη. Αφού φτιάξουν τις κάρτες γράφουν μέσα σε αυτές ευχές και γενικά ότι θέλουν σχετικά με το θέμα μας. Η νηπιαγωγός παρεμβαίνει όπου της ζητηθεί, δηλαδή όπου τα νήπια ζητήσουν βοήθεια. Μετά την παραπάνω δραστηριότητα ρωτά τι μπορούμε να κάνουμε με τις κάρτες που φτιάξαμε και τα παιδιά της λένε τις ιδέες τους. 9) Αξιολόγηση Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για την κατασκευή καρτών. Συμμετείχαν όλα στη δραστηριότητα και δεν χάθηκε σχεδόν καθόλου το ενδιαφέρον τους. Υπήρχε ενθουσιασμός με τη γενική ιδέα για τις κάρτες αλλά και με την όλη διαδικασία κατασκευής τους, ενώ οι στόχοι που είχαμε θέσει από την αρχή επιτεύχθηκαν.κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας δεν παρατηρήθηκαν πολλές δυσκολίες εκτός από κάποιες στιγμές που τα παιδιά ζήτησαν βοήθεια από τη νηπιαγωγό είτε για να φτιάξουν τις κάρτες και να τις σχεδιάσουν είτε για να γράψουν κάτι μέσα σε αυτές. 10) Ρόλος παιδιού Τα παιδιά έχουν κυρίαρχο ρόλο στη δραστηριότητα αυτή. Από την αρχή αυτά θέτουν τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε στην δραστηριότητα μας. Επιπλέον αφού είναι αυτά που συμμετέχουν σε αυτή επιλέγουν και ποια θα είναι τελικά. Έτσι μόνα τους αποφασίζουν πως θα εξελιχτεί η πορεία της, δηλαδή πως θα φτιάξουν τις κάρτες, πως θα τις διακοσμήσουν και τι θα γράψουν μέσα σε αυτές. 11) Ρόλος νηπιαγωγού Στην παραπάνω δραστηριότητα ο ρόλος της/του νηπιαγωγού είναι καθοδηγητικός και ενθαρρυντικός. Δεν πρέπει να κατευθύνει τα παιδιά μέσα στη δραστηριότητα στο να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα αλλά τα ενθαρρύνει και τα επιβραβεύει να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ομαδικά. Από την άλλη, φυσικά πρέπει να παρεμβαίνει όπου της ζητηθεί, να βοηθά και να διευκολύνει τα παιδιά. 12) Σύνδεση με την επόμενη δραστηριότητα Συζητώντας αποφασίζουμε να κάνουμε ένα παζάρι στο νηπιαγωγείο και να καλέσουμε τους γονείς. Στο σημείο αυτό τα παιδιά προτείνουν να φτιάξουμε όλοι μαζί προσκλήσεις και να τις μοιράσουμε στους γονείς για να τους ενημερώσουμε για την εκδήλωση.

9 Δραστηριότητα Νο 3 Μαρία Στεργίου 1) Τίτλος Δημιουργία Προσκλήσεων για γονείς και φίλους (με σκοπό την διεξαγωγή ενός παζαριού, όπου τα παιδιά θα πουλήσουν τις κατασκευές τους). 2) Στόχοι Πρωτεύοντες Στόχοι α) Παιδί και Γλώσσα: Να καλλιεργήσουν τον προφορικό λόγο, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις σχετικές με την πρόσκληση οικείων προσώπων σε μία εκδήλωση. Να καταλάβουν ότι η γραφή αποτελεί μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και μετάδοσης πληροφοριών. Να αντιληφθούν ότι η πρόσκληση απευθύνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα (στην περίπτωσή μας σε οικεία πρόσωπα) και να μάθουν να διορθώνουν τη διατύπωση ή το λεξιλόγιό τους. (αυτό συμβαίνει εξελικτικά με τη βοήθεια της νηπιαγωγού) Δευτερεύοντες Στόχοι: β) Παιδί και Περιβάλλον: Να αναπτύξουν κλίμα συνεργασίας με τη νηπιαγωγό και τους συμμαθητές τους. Να αντιληφθούν την αξία της ομαδικής συνεργασίας και αλληλεγγύης. Να εφαρμόσουν τους κανόνες ασφαλείας όσον αφορά τα υλικά. γ) Παιδί και Δημιουργία-Έκφραση: Να χρησιμοποιήσουν και να πειραματιστούν με ποικίλα υλικά και χρώματα. Να σχεδιάσουν ποικίλα είδη γραμμών και σχημάτων. δ) Παιδί και Πληροφορική: Να κατανοήσουν ότι ο Η/Υ είναι μια μηχανή φιλική προς τον άνθρωπο και ένα μέσο που αξιοποιείται στην καθημερινή εργασία. 3) Υλικά Χαρτί Α4 Μαρκαδόροι-ξυλομπογιές-παστέλ Γκλίτερ Ψαλίδια

10 4) Διάρκεια Η δραστηριότητα διαρκεί λεπτά. 5) Αριθμός παιδιών Ο αριθμός των νηπίων που θα λάβουν μέρος στην δραστηριότητα είναι 20. 6) Τρόπος Εργασίας Η δραστηριότητα θα διεξαχθεί από όλη την τάξη. (ολομέλεια) 7) Θέση στο ημερήσιο πρόγραμμα Η δραστηριότητα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο ημερήσιο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. 8) Περιγραφή δραστηριότητας Η τρίτη δραστηριότητα του σχεδίου εργασίας «Φιλανθρωπία» αναφέρεται στην κατασκευή προσκλήσεων, οι οποίες θα απευθύνονται σε γονείς, συγγενείς και φίλους με στόχο τη διεξαγωγή ενός παζαριού, όπου θα συγκεντρωθούν χρήματα για το φτωχό παιδί. Αρχικά, η νηπιαγωγός συμφωνεί με τα παιδιά να γραφτούν οι προσκλήσεις στον Η/Υ για ταχύτερη παράδοση. Έπειτα, τα παιδιά συγκεντρώνονται στη γωνιά του Η/Υ και σηκώνοντας το χέρι τους αναπτύσσουν τις ιδέες τους στην νηπιαγωγό. Η νηπιαγωγός παρεμβαίνει σε διάφορα λάθη των παιδιών ενισχυτικά, όχι με τη διόρθωση, αλλά με το διάλογο. Δηλαδή, τα ρωτάει αν πιστεύουν ότι η δική της εκδοχή ακούγεται καλύτερη (έμμεση διόρθωση). Αυτό συμβαίνει κυρίως σε συντακτικά και γραμματικά λάθη των παιδιών. Επιπλέον, η νηπιαγωγός προωθεί τη διαπραγμάτευση στις διάφορες συγκρούσεις απόψεων των παιδιών. Αφού τελειώσουν το κείμενο, η νηπιαγωγός εκτυπώνει σε χαρτί Α4 τις προσκλήσεις και τις μοιράζει στα παιδιά. Στη συνέχεια, τα παιδιά μετακινούνται στα τραπεζάκια τους, όπου με τους μαρκαδόρους, τα παστέλ, κ.τ.λ., διακοσμούν τις προσκλήσεις. Ύστερα, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, δίνουν σχήμα στο περίγραμμα του χαρτιού χρησιμοποιώντας τα ψαλίδια. Τέλος, συγκεντρώνουν τις προσκλήσεις και τις τοποθετούν στην έδρα της νηπιαγωγού για να δοθούν στους γονείς στο τέλος τις ημέρας. 9) Αξιολόγηση Η 3 η δραστηριότητα του σχεδίου εργασίας έχει μια αρκετά καλή ροή. Πρώτα απ όλα, η γραφή των προσκλήσεων στον Η/Υ αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, καθώς αποφεύγονται γλωσσικά λάθη και μουντζούρες. Επιπλέον, εξοικονομείται χρόνος, αφού η μία πρόσκληση μπορεί να εκτυπωθεί όσες φορές θέλουμε. Όσον αφορά τις ιδέες και τις απόψεις των παιδιών, η νηπιαγωγός τις κατανέμει δίκαια, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι ιδέες σε μία συνοπτική και ευχάριστη πρόσκληση. Τα παιδιά εκφράζουν τις ιδέες τους έχοντας καταλάβει το επικοινωνιακό πλαίσιο της πρόσκλησης. Επίσης, η διακόσμηση των προσκλήσεων από τα παιδιά ενισχύει τη δράση και τη δημιουργική τους έκφραση. Ακόμα, είναι απαραίτητη η παρουσία της νηπιαγωγού κατά τη χρήση του ψαλιδιού για τη σωστή εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας. Η όλη δραστηριότητα διεξάγεται μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και

11 συνεργασίας, εφόσον τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία για την υλοποίηση του κύριου στόχου της πρόσκλησης, που είναι το παζάρι. Γενικότερα, λοιπόν, η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποτελεσματικότητα στο νηπιαγωγείο, αφού επιτυγχάνει όλους τους στόχους της. 10) Ρόλος παιδιού Ο ρόλος των παιδιών είναι πολύ σημαντικός σε αυτή τη δραστηριότητα διότι, αυτά ουσιαστικά δημιουργούν την πρόσκληση. Τα παιδιά προβάλλουν, το καθένα ξεχωριστά, τις ιδέες, με τις οποίες θα συγκροτηθεί το κείμενο. Εκτός, όμως, από το κείμενο, τα παιδιά αναλαμβάνουν και την εικαστική διαμόρφωση των προσκλήσεων. Τόσο το κείμενο, όσο και οι ζωγραφιές θα πρέπει να είναι κατάλληλες για το στόχο που γίνονται. 11) Ρόλος νηπιαγωγού Ο ρόλος της νηπιαγωγού είναι καθοριστικός σε αυτή τη δραστηριότητα. Πρώτον, η νηπιαγωγός θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης για τη σωστή διεξαγωγή της δραστηριότητας. Επιπλέον, οφείλει, ως η μεσολαβήτρια για τη γραφή της πρόσκλησης, να εξηγήσει τη δραστηριότητα και το σκοπό της, να ενθαρρύνει όλα τα παιδιά να εκφράσουν τις ιδέες τους, να παρεμβαίνει σε τυχόν γλωσσικά λάθη των παιδιών, διορθώνοντάς τα έμμεσα και να εξομαλύνει τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Ακόμα, η νηπιαγωγός θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών καθ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Ενδεικτική Δράση Η τρίτη δραστηριότητα είχε ως απώτερο σκοπό τη διεξαγωγή ενός παζαριού, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν χρήματα για το φτωχό παιδί. Τα παιδιά θα κάνουν μια έκθεση με τις δημιουργίες τους, τις οποίες μπορούν να αγοράσουν οι γονείς και οι φίλοι που θα παρευρεθούν εκεί. Αργότερα, τα παιδιά μαζί με τη νηπιαγωγό μπορούν να οργανώσουν μία επίσκεψη σε ένα πολυκατάστημα. Στην επίσκεψη αυτή μπορούν να συμμετέχουν και γονείς. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι να αγοράσουν τα παιδιά, με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, τρόφιμα, είδη υγιεινής, φάρμακα και παιχνίδια για το φτωχό παιδί.

12 Βιβλιογραφία Φ.Ε.Κ. 1376, τ. Β Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών για το Νηπιαγωγείο. https://www.facebook.com/photo.php?fbid= &set=a &type=3&theater &bih=624&tbm=isch&tbnid=y7kuleqpka8jpm:&imgrefurl=http://blogs.sch.gr/ karastog/&docid=p9a4bepmu0e2xm&imgu

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας

Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας IΙΙ Σύστημα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας Ορισμός και Φιλοσοφία της Αυτοαξιολόγησης Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαδικασία που επιτελεί η σχολική μονάδα για τη συστηματική συλλογή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλληλεπίδραση Γονέων και Σχολείου στα Προγράµµατα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Προσχολική Αγωγή

Η Αλληλεπίδραση Γονέων και Σχολείου στα Προγράµµατα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Προσχολική Αγωγή Η Αλληλεπίδραση Γονέων και Σχολείου στα Προγράµµατα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Προσχολική Αγωγή ήµητρα Μπία Νηπιαγωγός, ΚΠΕ ραπετσώνας dimibi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσω

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας

Παπαγιαννοπούλου Τζένη υπ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Φθιώτιδας Η δημιουργία του project «Σχολικός εκφοβισμός» είναι μια σύνθεση εκπαιδευτικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί και δοκιμαστεί χρόνια στα σχολεία, όπως το «Στηρίζομαι στα πόδια μου», «Συζητήσεις εφήβων»,

Διαβάστε περισσότερα

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών - 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας των Μεγάλων Οδηγών -- Στόχος του κλάδου Μεγάλων Οδηγών είναι η διαπαιδαγώγηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Copyright British Council

Copyright British Council ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Connecting Classrooms ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε για να παρέχει ιδέες, έμπνευση και πρακτική βοήθεια σε εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν καινοτόμα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά!

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Μην παίρνεις τίποτα ως δεδομένο... Σκέψου πιο... προσωπικά! Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα Ιδιωτικότητα, παρακαλώ! Η ιδιωτική σου ζωή είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων

Περάσματα. Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα Ένα παιχνίδι ευαισθητοποίησης για τη ζωή των προσφύγων Περάσματα ενα παιχνιδι ευαισθητοποιησης για τη ζωη των προσφυγων Δημιουργήθηκε από τους Chantal Barthélémy-Ruiz, Benoît Carpier και Nadia

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1/19 ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η Διεύθυνση στην προσπάθεια της, για την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς

Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς Οµάδα εργασίας για την εποπτεία της πρακτικής άσκησης Υπεύθυνος οµάδας Χρήστος Μπουντουβάς άσκαλος Μέλη Αναστασίου Αργυρώ ραµατοθεραπεύτρια Βογινδρούκας Γιάννης Λογοπεδικός έδες ηµήτρης άσκαλος ε.α. ίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα