ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «O ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΕΣΙΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «O ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΕΣΙΑ»"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) «O ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΕΣΙΑ» Ανδρική και Γυναικεία Φορεσιά Παλαιότερου & Νεότερου Τύπου στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη περιοχή της Κυπαρισσίας

2 Ομάδες Μαθητών: ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΙΑΝΟΙ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΣΕΚΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΩΡΑ ΦΡΕΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

3 ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ ΜΠΑΚΟΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΛΑ ΕΦΗ ΝΤΕΝΤΕ ΜΥΡΤΩ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΡΠΙΝΗ ΙΛΙΑΝΝΑ

4 ΤΟ ΚΑΡΟ ΒΕΛΕΣΙ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΟΥΖΕΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΕΛΕΝΑ ΧΗΝΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

5 ΤΑ ΛΕΤΖΙΚΙΑ ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΦΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

6 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΕ2: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΤΡΟΥΛΙΑ

7 ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

8 ΣΙΓΚΟΥΝΙ Ή ΣΙΑΓΚΟΥΝΙ Ή ΣΙΑΓΚΟΥΝΑ Ή ΓΚΟΥΝΑ (κύριο τμήμα του παλαιού τύπου φορεσιάς)

9 Το κύριο τμήμα στις φορεσιές είναι το «σιγκούνι». Σύμφωνα με την Αγγ. Χατζημιχάλη «δεν το αποχωρίζονταν ποτέ οι γυναίκες, ακόμα και στον ύπνο τους. Το θεωρούσαν ντροπή να δει ο άντρας τη γυναίκα χωρίς σιγκούνι».

10 Τα παλιά «σιγκούνια» ήταν λευκά και πολύ μακριά με μάλλινα γαλαζοπράσινα κεντήματα. Είναι κεντημένα ολόγυρα και σε πλάτος μέχρι 10 εκ με «γεράνια» και πράσινα μαλλιά με τρόπο που να μην ξεχωρίζει κανένα διακοσμητικό μοτίβο και κατά διαστήματα διανθίζονται με Χ κεντημένα με κιτρινωπό μαλλί σε ανεβατή βελονιά σα ρίζα. Τέτοια κεντήματα έχουν ακόμα και στα πλευρά, κάτω από τη μασχάλη και πίσω μέχρι τη μέση της περιφέρειας με κυκλική ή ίση απόληξη.

11 Στις αρχές περίπου του 1900 έπαψαν να φορούν λευκά σιγκούνια στα ορεινά. Στα πεδινά εξακολούθησαν να φορούν λευκά σιγκούνια διακοσμημένα όμως με τα γαλαζοπράσινα πυκνά κεντήματα και άλλα έντονα χρώματα που δίνουν οι ανυλίνες όπως το τριανταφυλλί, το πορτοκαλί, το τιρκουάζ, το παπαγαλί, το έντονο κίτρινο κ.τ.λ. Τα «μοτίφια» ήταν τα τετράγωνα και οι μαργαρίτες με επίρραπτες «πουλίτσες» ολόγυρά τους. Τα σιγκούνια αυτά έχουν πολλές φορές και επίρραπτες λουρίδες κόκκινης τσόχας κεντημένες με πολύχρωμα μάλλινα κορδονέτα.

12 Μια ομάδα από λευκά σιγκούνια έχουν μέσα στα γαλαζοπράσινα κεντήματα κενά που σχηματίζουν μαργαρίτες ή μαργαρίτες γαλαζοπράσινες. Τα κένταγαν πάνω από τα γαλαζοπράσινα κεντήματα οι ειδικοί ραφτάδες με λουρίδες από τσόχα ή βελούδο με πάνω τους επίρραπτα πολύχρωμα κορδονέτα, αργότερα και με πούλιες. Στα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα στόλιζαν με γαζιά έντονα, αντιθέτου χρώματος από το φόντο. Τα σιγκούνια αυτά οι γυναίκες τα ονομάζουν «Βοχαϊτικα». Μετά το 1900 με τα λευκά καλά ρούχα φόραγαν λευκά σιγκούνια με επίρραπτες μεταξωτές λευκές ή μαύρες μεταξωτές ή βελούδινες λουρίδες ολοκέντηστες με πολύχρωμα ανθάκια παρμένα από τις καλλιγραφίες. Τα κένταγαν κατά μέγα μέρος γυναίκες ειδικές.

13 TO ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ

14 Το παλαιό πουκάμισο σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στην Κυπαρισσία είναι λευκό υφαντό, βαμβακερό σε απλή ύφανση.

15 Τα διακοσμητικά θέματα των πουκαμίσων που συναντάμε στην Πελοπόννησο είναι δύο ειδών: α) του Φενεού: Είναι με έντονες καμπύλες, περίγραμμα σκουρόχρωμο και γέμισμα από πολύχρωμη ανεβατή βελονιά β) της Στυμφαλίας: είναι γεωμετρικά σε σταυροβελονιά, με κυρίαρχο το καφέ χρώμα, διανθισμένο με λίγο γαλάζιο, ροδί και πιο σπάνια, άλλα απλά χρώματα.

16 Στη Στυμφαλία και την ορεινή Αργολίδα συναντάμε άλλο ένα τύπο πουκάμισου, που το βρίσκουμε πάλι στην Κυπαρισσία και πολύ πιθανόν στη Μάνη. Έχει μονοκόμματη μάνα (κεντρικό τμήμα μπρός-πίσω), όπως και τα άλλα πουκάμισα, το ίδιο άνοιγμα στο λαιμό και επίρραπτη ολοκέντητη τραχηλιά.

17 Έχει ίδια πλαϊνά λοξάρια με τα άλλα πουκάμισα που καταλήγουν σε μύτη 50 εκ. κάτω από τη μασχάλη. Έχουν και δύο ακόμα λοξάρια εμπρός, δεξιά και αριστερά της μάνας, που συχνά αποτελούνται από δύο τμήματα οριζόντια διαχωρισμένα στους 20 περίπου πόντους από τον ποδόγυρο. Στο σημείο αυτό κεντιούνται είτε έχουν ραφή είτε όχι. Πάνω και κάτω από αυτό το κέντημα έχουν συχνά από δύο κεντητούς σταυρούς με ρομβοειδές σχήμα σε κανελί χρώμα. Η υπόλοιπη διακόσμηση στον ποδόγυρο και τα μανίκια είναι κυκλική. Τα περιγράμματα των διακοσμητικών θεμάτων γίνονται με μαύρη κλωστή, σε μονή βελονιά ή γαλαζοβελονιά, όπως είναι ευρύτερα γνωστή και γεμίζονται με ανεβατή βελονιά σε κανελί, γαλάζιο, τσαγαλί και απαλό κίτρινο χρώμα.

18

19 Για να ετοιμάσουν το νήμα, ξεκούκκιζαν πρώτα το μπαμπάκι με το μαγγάνι και το κόθριζαν με την κόθρα η κόδρα. Η κόθρα αποτελείται από το δοξάρι και την κόθρα, έντερο ζώου κατάλληλα επεξεργασμένο και τεντωμένο στις δύο άκρες του δοξαριού. Για να κοθρίσουν, δεν χτύπαγαν τις κόθρες με το κρουστάλλι, αλλά τις τράβαγαν προς τα πάνω με τα χέρια τους και τις άφηναν να πέσουν κάτω, πάνω στο στοιβαγμένο μπαμπάκι με δύναμη. Κατόπιν, το έκαναν τουλούπες και έβαζαν μια στη ρόκα ή διχάλα ή φουρκάτα και το έστριβαν στημόνι ίσια προς τα κάτω με το αδράχτι (δράχτη με σφοντύλι). Το υφάδι το έγνεθαν δρούγα προς τα πάνω με την δράχτη ή τη δρούγα χωρίς σφοντύλι. Το γνέμα που προοριζόταν για στημόνι το μετέφεραν στο τυλιγάδι για να μετρηθεί.

20 Μετά το χύλωναν, βουτώντας το σε λίγο αλεύρι διαλυμένο με ζεστό νερό, δύο φορές. Το χύλωμα το έκαναν για να γίνει το γνέμα δυνατό και να μην αναμαλλιάζει. Την άλλη μέρα το στέγνωναν και το καλάμιαζαν. Ακολουθούσε το σούρσιμο ή διάσιμο, που το έκαναν στον τοίχο ή κατά γής, με τη βοήθεια της διάστρας. Στο σούρσιμο έφτιαχναν και την απαραίτητη σταύρωση. Αφού πέρναγαν το γνέμα στο αντί, το έβαζαν στον αργαλειό, και το πέρναγαν στα μητάρια και το χτένι. Σαν τελείωνε το πανί το λεύκαζαν, βάζοντάς το 24 ώρες σε σβουνιά. Μετά το πήγαιναν στις γούρνες, το έπλαιναν και το κοπάνιζαν και το άπλωναν στον ήλιο, για να στεγνώσει και να ασπρίσει και άλλο.

21 Ο ΤΖΑΚΟΣ

22 Ο λευκός υφαντός, βαμβακερός κοντομάνικος μπούστος φοριέται πάνω από το πουκάμισο και βαστά το στήθος.τα κεντητά διακοσμητικά θέματα πιάνουν όλη την επιφάνεια των μανικιών η περιορίζονται στο πάνω και στο κάτω τμήμα τους. Τα κεντίδια πρέπει να ταιριάζουν με κάποιο τμήμα της όλης φορεσιάς. Τον μπούστο αυτό τον συναντάμε στην Πελοπόννησο με διάφορα ονόματα. Έχει μπρος μεγάλο ωοειδές άνοιγμα και κουμπώνει κάτω από το στήθος με ένα ή δυο κουμπάκια ή κόπιτσες.

23 Όταν το πουκάμισο είναι αμάνικο, ράβουν στο κάτω τμήμα των μανικιών του τα «κατωμάνικα» κεντημένα με ταιριαστά με το πουκάμισο σχέδια. Τα «πανωμάνικα» τα κεντούν οι ίδιες οι γυναίκες με πολύχρωμα βαμβάκια, μετάξια η μαλλιά. Τα σχέδια αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Στο Χέλι, πάνω στα μάλλινα κεντήματα ράβουν και «πουλίτσες» για να λάμπουν και προσθέτουν στον ώμο και τον κάτω γύρο τους πυκνές πολύχρωμες φούντες τις «βολιές» Τα «πανωμάνικα» έχουν σχεδόν πάντα τελείωμα από χρυσή λουρίδα και κόκκινη λεπτή τσόχα, κομμένη οδοντωτά η σκέτη.

24 Τον μπούστο αυτό τον συναντάμε στην Αργολιδοκορινθία με διάφορα ονόματα. Στα χωριά της ορεινής Αργολίδας τον συναντάμε με το όνομα «τζάκος». Στην Κορινθία και στα χωριά της Αργολίδας γύρω απ τον Μπερμπατι τον λένε «διμίτιμα». «Γιουλντί» τον ονομάζουν στο Γκερμπέσι και το Μάνεσι. Στο Σχινοχώρι και το Μαλαντρένι το λένε «σορκάδι», στο Χέλι και τα γύρω χωριά το ονομάζουν «τζάκο», μόνο μια γυναίκα στο Χέλι το ανέφερε σαν «μιτένε». Η λέξη «Τζακος» προέρχεται από την ιταλική «τζακα» που σημαίνει ζακέτο.

25 Η ΠΑΛΙΑ ΠΟΔΙΑ

26 Οι ποδιές της παλαιάς φορεσιάς της Αργολίδας και της Κορινθίας και γενικά της Πελοποννήσου είναι πάντα λεύκες υφαντές, βαμβακερές, με απλή ύφανση. Είναι μονόφυλλες, τετράγωνες.τα κεντήματα τους έχουν χρώμα (ροδί και γαλάζιο ή κόκκινο, μαύρο) και είναι βαμβακερά. Τα διακοσμητικά θέματα πιάνουν όλο το κάτω τμήμα της ποδιάς κι ανεβαίνουν προς τα πάνω σε «κολώνες». Στη μέση δένουν με ειδικά πλεγμένο κορδόνι στα δυο χρώματα του κεντήματος και το λευκό, που καταλήγει σε φουντάκια.

27 Υπήρχαν και ποδιές μόνο για τους γάμους,που λειτουργούσαν σαν τελετουργικό ένδυμα στην ορεινή Κορινθία και στα περισσότερα χωριά της Αργολίδας. Τα κεντήματα της σαν να είναι γαλάζια και ροδί ταιριάζουν με τα πουκάμισα της Αργολίδας που είναι κεντημένα σε αυτά τα χρώματα σε κοντές κολώνες ολόγυρα στον ποδόγυρο, τα μαύρα και κόκκινα κεντήματα της ποδιάς ταιριάζουν μόνο με τους τζακους η τα δίμιτα που τα συναντάμε και αυτά στα ίδια χωριά.

28 ΖΩΝΑΡΙ

29 Το ζωνάρι συμπληρώνει τη φορεσιά της παντρεμένης και είναι μάλλινο ή πιο σπάνια μεταξωτό και το έβαφαν με ριζάρι (κόκκινο,σπάνια μαύρο ή λευκό από προφορικές μαρτυρίες). Ζωνάρια υπάρχουν σε όλο τον ελλαδικό χώρο, στην Πελοπόννησο όμως φαίνεται ότι αυτά (ζώστρες όπως συχνά τα ονομάζουν) ήταν πολύ διαδεδομένα. Το ίδιο και στην Στερεά Ελλάδα.

30 Τα ζωνάρια μοιάζουν να είναι πλεκτά. Εν τούτοις κατασκευάζονται με την πανάρχαια τεχνική του sprang. Με τη σουηδική λέξη srang (που σημαίνει :αραιό ύφασμα ) ορίζεται η τεχνική στην όποια,μετακινώντας και εμπλέκοντας με διαφόρους τρόπους μια σειρά από τεντωμένα νήματα πετυχαίνουμε την παραγωγή είδους αραιού ελαστικού υφάσματος που μοιάζει με πλεχτό. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το sprang σαν υφαντική σε στημόνι χωρίς υφάδι. Υπάρχουν δυο είδη sprang: το επίπεδο και το κυκλικό. Τα πελοποννησιακά ζωνάρια κατασκευάζονται με το κυκλικό σύστημα, έχουν μήκος περίπου τρία μέτρα και καταλήγουν σε φούντες.

31 Με το ζωνάρι τύλιγαν την περιφέρεια με την κοιλιά σαν κορσέ κυρίως μετά τη γέννα. Από τη χρήση αυτή το ζωνάρι απέκτησε αξία φυλαχτού της γέννας και σαν έπαψαν να το κατασκευάζουν (δουλειά δύσκολη και κοπιαστική) το κληρονομούσαν από μάνα σε κόρη σα φυλαχτό.το ακούμπαγαν πάνω στην κοιλιά της γυναίκας που είχε δύσκολο τοκετό και ισχυρίζονταν ότι είχε αποτέλεσμα.

32 Η ΜΠΟΛΙΑ

33 Τα κεφαλοδέματα με μπόλια είναι ίσως ο παλιότερος τύπος κεφαλόδεσμου στον ελληνικό τουλάχιστον χώρο. Η μπόλια ή μεσάλι είναι μια στενή και μακριά λουρίδα που διευθετείται με διάφορους τρόπους πάνω από το κεφάλι, το λαιμό και συχνά τους ώμους. Οι μπόλιες στην Πελοπόννησο είναι λευκές βαμβακερές σε απαλή ύφανση ανάλογη με εκείνη του πουκάμισου.

34 Το φάρδος του υφάσματος από το οποίο είναι κατασκευασμένες κυμαίνεται από 30 εώς 40 εκ. του μέτρου και το μήκος από 1 εώς 3 μέτρα. Τα κεντίδια τους πιάνουν τις δυο άκρες, σε ύψος που φτάνουν συχνά τα 30 με 40 εκ. Στις δυο άκρες κροσσωτή απόληξη από 6 περίπου στριμμένες κλωστές του στημονιού. Στο κάθε στρίμμα προσθέτουν συχνά μια διπλή κλωστή σε ροδί κυρίως χρώμα. Τα κρόσσια αυτά έχουν μήκος μέχρι 20 εκ. και απόληξη από πολύχρωμα φουντάκια. Οι μπόλιες που έχουν μήκος 1 μέτρο, έχουν το κεντρικό τμήμα της μιας τους πλευράς κεντημένο σε μήκος 20 εκ. περίπου και πλάτος 3 εκ. περίπου. Το τμήμα αυτό τοποθετείται στο μέτωπο, στη ρίζα των μαλλιών και οι δυο άκρες ή πέφτουν ελεύθερες στους ώμους ή η μια πέφτει ελεύθερα στον ώμο και η άλλη στερεώνεται, αφού περάσει κάτω από το σαγόνι, στον ένα κρόταφο. Η Μπόλια αυτή ανήκε στη Βασίλω Μανωλοπούλου, προγιαγιά της κα Αικ. Ντρούλια (Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας)

35 ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΦΟΡΕΣΙΑΣ Η ΦΟΥΣΤΑ ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ ΚΑΙ Η ΜΠΟΛΚΑ Η ΜΑΤΙΝΕΣ

36 Ενώ η μόδα που καθιέρωσε η βασίλισσα Αμαλία επηρέασε όλα τα αστικά κι εμπορικά κέντρα της Ελλάδας του 1835, δεν κατόρθωσε να περάσει και στους αγροτικούς και ποιμενικούς πληθυσμούς τουλάχιστον της Πελοποννήσου. Ίσως γιατί τότε οι ταξικές διαφορές ανάμεσα σε εμπόρους αστούς και σε αγρότεςποιμένες ήταν απόλυτα ξεκαθαρισμένες.

37 Η βασίλισσα που επηρέασε ουσιαστικά τους αγροτικούς και τους ποιμενικούς πληθυσμούς ήταν η Όλγα. Μία από τις αιτίες ήταν φυσικά η ευκολότερη επικοινωνία του χωριού με το άστυ. Άλλη αιτία ήταν η διάδοση της ραπτομηχανής στα χωριά. Πολλές σχολές ραπτικής και κεντητικής με μηχανή στα διάφορα επαρχιακά κέντρα και μαθήτευσαν σε αυτές πολλές χωριατοπούλες που γυρνώντας στο χωριό τους εξασκούσαν το επάγγελμα της ράφτρας. Ακόμα την ίδια εποχή κυκλοφόρησαν τα λεγόμενα «φιγουρίνια» με σχέδια για ενδύματα και οι «καλλιγραφίες» με σχέδια για κεντήματα. Έτσι πήρε σάρκα και οστά η «μπόλκα» καθώς και η «φούστα».

38 Με την αρχή του 21 ου αιώνα μας οι γυναίκες των χωριών της Πελοποννήσου έβαλαν πλεχτή φανέλα και ένα βρακί, συχνά υφαντό και με μπατζάκι.

39 Το πουκάμισο παρέμεινε σαν μισοφόρι αμάνικο, αν και συχνά το σχήμα του κυρίως γύρω στο 1925, άλλαξε και έγινε είδος αμάνικου μισοφοριού του συρμού από υφαντό πανί. Πάνω του έβαλαν το μισοφόρι σε σχήμα φούστας, δηλαδή μισό, χωρίς κορμί. Το μισοφόρι αυτό, σαν είχε ίδιο σχήμα με την εξωτερική φούστα, το στόλιζαν, ανάλογα με την περίπτωση, με γλώσσες. Στις ενώσεις των καλών μισοφοριών έβαζαν «ατραντέδες» με «κορδέλλια». Τα καλά μισοφόρια ήταν πάντα λευκά, συχνά από «αβουαλάζ». Το μισοφόρι είχε σχεδόν πάντα μια τσέπη. Ανασήκωναν μάλιστα τη φούστα και τη στερέωναν με καρφίτσα ή την μάγκωναν με το ζωνάρι της ποδιάς, «λεβέντικα», όπως έλεγαν για να φαίνονται τα όμορφα στολίδια του μισοφοριού.

40 Φουστάνι (φόρεμα) είναι το εξωτερικό, μονοκόμματο ή χωρισμένο στη μέση ένδυμα, μανικωτό ή αμάνικο, σε ποικίλα μήκη. Φούστα είναι το ανάλογο, χωρίς κορμί, εξωτερικό ένδυμα. Τα φουστάνια που συναντάμε στην Πελοπόννησο είναι δύο ειδών: Α) Το παλιό (αναγεννησιακό) φουστάνι και φούστα Φουστάνια που ανήκουν στον αναγεννησιακό τύπο συναντάμε κυρίως στην Αρκαδία. Τα φουστάνια του αρκαδικού τύπου τα λένε ασπροφούστανα από το κυρίαρχο λευκό χρώμα τους. Εκείνο που τα ξεχωρίζει αμέσως από τα νεότερα φουστάνια είναι η ειδική τους πτύχωση, ο τρόπος που στολίζεται ο ποδόγυρος τους και η απουσία του χαρμπαλά (λοξός πρόσθετος σουρωτός ποδόγυρος). H ΦΟΥΣΤΑ, ΤΟ ΦΟΥΣΤΑΝΙ

41 Β) Το δυτικού συρμού νεώτερο φουστάνι και φούστα. Το νεότερο δυτικού συρμού φουστάνι όταν είναι μανικωτό ακολουθεί τους κανόνες κοπής της μπόλκας και όταν είναι αμάνικο, το κορμί κατασκευάζεται με σκοπό να συγκρατήσει την φούστα στη θέση της. Πάνω στο αμάνικο φουστάνι φοριέται οπωσδήποτε μια μπόλκα.

42 Η νεώτερη φούστα έχει συνήθως ένα μπροστινό φύλλο ίσιο που δεξιά και αριστερά του ξεκινούν άλλα δυο λοξά, που καταλήγουν πίσω σουρώνοντας το ζωνάκι της μέσης. Στην κεντρική πίσω ραφή υπάρχει συνήθως το άνοιγμα της φούστας. Πιο σπάνια αυτό τοποθετείται στην πλαϊνή αριστερή ραφή, όπου και μπαίνει σχεδόν πάντα μια κοφτή τσέπη. Αν η φούστα δεν έχει τσέπη. Έχει πάντα το μισοφόρι. Στον ποδόγυρο τοποθετείται ο χαρμπαλάς, όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν τον λοξό πρόσθετο σουρωτό ποδόγυρο, που συναντάμε σε όλη την Πελοπόννησο. Οι φούστες και οι μπόλκες, κυρίως οι καθημερινές, γίνονταν από βαμβακερό πολύχρωμο υφαντό σε σχέδια που σχηματίζουν ψιλές ρίγες η καρουδάκια <<σαντρακλί>>, είναι δηλαδή αλατζάδες και υφαίνονται σαν το ύφασμα των πουκαμίσων. Το χαρμπαλά τον στόλιζαν συχνά με φακωτά υφαντά σχέδια.

43 ΜΠΟΛΚΑ Με τις υφαντές φούστες φόραγαν στο κορμί την μπόλκα ή το ματινέ ή μιτένε. Τα σχέδια για τις μπόλκες είναι σχεδόν όσα και οι μπόλκες που κυκλοφορούσαν στα διάφορα χωριά. Τα διακοσμητικά μοτίβα στις φούστες και τις μπόλκες τα δημιουργούν συνήθως τα διάφορα λοξά φιτίλια με κυρίαρχο το κόκκινο χρώμα, και τα κεντητά κορδελάκια του μέτρου, διακοσμητικά γαζιά και τα πρόσθετα τεμάχια ύφασμα που γάζωναν πάνω από τη φούστα και τη μπόλκα (απλικασιόν) σε σειρές οδοντωτές, σε γλώσσες, κ.α. Στην μπόλκα έδιναν έμφαση στα πιετάκια με τα οποία στόλιζαν το στήθος.

44 ΝΕΟΤΕΡΗ ΠΟΔΙΑ

45 Στα νεώτερα χρόνια οι ποδιές άλλαξαν μορφή. Έμειναν πολύ κοντά στο παλαιό σχήμα, δηλαδή σχεδόν τετράγωνες αλλά είναι υφασμένες κατά μέγα μέρος με μαλλί. Σαν χρώματα έχουν το λευκό, το σκούρο μπλε, το κόκκινο και το πράσινο. Είναι στολισμένες με κεντήματα από μάλλινα πολύχρωμα γνέματα ή επίρραπτα σε μονή βελονιά ή σταυροβελονιά. Συναντώνται και ποδιές με σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Οι περισσότερες καθημερινές ποδιές στη Πελοπόννησο είναι φτιαγμένες από αγοραστά ή υφαντά βαμβακερά υφάσματα σε τρία κάθετα φύλλα και ένα οριζόντιο σουρωτό βολάν στο κάτω τμήμα, τους το χαρμπαλά. Υπήρχαν όμως και μονόφυλλες βαμβακερές ποδιές.

46 Στην Αργολίδα συνηθίζουν στη δουλειά άντρες και γυναίκες να φορούν τις λεγόμενες «Κρητικές» ποδιές. Είναι βαμβακερές υφαντές σκούρες διακοσμημένες με οριζόντιες ρίγες. Τις ποδιές της σκόλης στην Αργολίδας τις κατασκεύαζαν είτε από μεταξωτά είτε από βαμβακερά αγοραστά υφάσματα όπως το σατέν η ατλάζι, το τούλι, τη βατίστα το «σαφι» και το κρεπ-ντε-σιν σε χρώμα λευκό η ζαχαρι. Οι καλές ποδιές με τρία φύλλα και χαρμπαλά έχουν στις ενώσεις τους «αντελες», «ατραντεδες», κοφτό κέντημα του μέτρου ίσιο πάνω και κάτω και απόληξη του «χαρμπαλά» από λευκή αγοραστή δαντέλα. Στην μέση δένουν με ζωνακι απ το ίδιο ύφασμα.

47 Οι μονόφυλλες ποδιές από τούλι ή βατίστα με κοφτά κεντήματα είναι στολισμένες με οριζόντιες αράδες πολύχρωμες δαντέλες, κόκκινες και μαύρες, πολύχρωμες ροζέτες από κορδέλα, βολάν από λευκό κοφτό κέντημα θυμίζοντας αυτές της Κέρκυρας. Οι μονόφυλλες ποδιές της Κορινθίας, οι οποίες είναι κεντημένες με πολύχρωμα μετάξια με άνθη παρμένα από τις «καλλιγραφίες». Τις ποδιές στην Κορινθία τις στερέωναν στη μέση με ειδικό τρίγωνο ζωνακι, κεντημένο σε σχέδια ανάλογα με το σιγκούνι. Στο κάτω τμήμα που είχε απόληξη από γαλάζιο κοντό κρόσσι. Το κεντητό ζωνακι το αγαπούσαν γιατί δεν ενοχλούσε οπτικά το σιγκούνι μια και την ποδιά την έδεναν πάνω απ αυτό.

48 ΖΩΝΑΡΙ Το ζωνάρι που συναντάμε στο παλιό τύπο Πελοποννησιακής φορεσιάς υπάρχει και στον νεότερο τύπο φορεσιάς

49

50 Η «γιούρντα» ήταν πάντα μαύρη. Συγγενεύει σε κοψιά με το «σιγκούνι» και διατήρησε το παλιό της μήκος μέχρι τις μέρες μας. Την ύφαιναν σε «αδίμιτη» ύφανση και στο φυσικό χρώμα του μαλλιού. Για να γίνει «σαγιάκι» ή «ράσικο», το πήγαιναν στη νεροτριβή, απ όπου το έπαιρναν και το έδιναν στον «τερζή» ή «ρασά», να το κόψει και να το ράψει. Το σαγιάκι μετά τη νεροτριβή είχε φάρδος 35 εκ. περίπου. Άμα το σαγιάκι προοριζόταν για «σιγκούνι», το έδιναν στο «ρασά» λευκό, άμα προοριζόταν για «γιουρντί», πριν το δώσουν, το έβαφαν μαύρο με «μέλεγος» (φυτό σαν την κουμαριά). Έβαζαν κλωνιά και φύλλα μέσα στον «πίνο», που είναι το νερό που μένει μετά το πλύσιμο του βρώμικου μαλλιού των προβάτων. Το χρώμα το στερέωναν με βιτριόλι.

51 Ο «ρασάς», αφού έκοβε και έραβε το «γιουρντί», το ρέλιαζε με μπλε τσόχα και το κένταγε με μαύρα γαϊτάνια. Στη μέση πίσω έκανε δυο πιασίματα με λευκή βελονιά και συχνά πρόσθετε κι από μια πολύχρωμη μάλλινη φούντα σαν πον-πον. Στα νεώτερα χρόνια, ρέλιαζαν τα «γιουρντιά» με κόκκινη τσόχα και τα κένταγαν με λευκά μάλλινα κορδονέτα. Οι καθημερινές «γιούρντες» είχαν μόνο κόκκινο ρέλιασμα και κόκκινα πιασίματα στην πλάτη.

52 ΜΠΕΛΕΡΙΝΑ

53 Σαν έβγαλαν οι γυναίκες το γιουρντί και το σιγκούνι, φόρεσαν την μπελερίνα, ξεσηκωμένη κι αυτή απ τα φιγουρίνια.η μπελερίνα είναι ημικυκλικό πλεκτό ένδυμα που σκοπό έχει να καλύπτει τους ώμους. Πλέκεται με το βελονάκι με μαλλί στο ζαχαρί ( για τις νέες) και μαύρο (για τις περασμένες) χρώμα. Οι πλούσιες μπελερίνες είναι διπλές πλέκονται δηλαδή σε δυο στρώματα.οι άκρες τους συνήθως προεκτείνονται σε μήκος τέτοιο που να τους επιτρέπει να δεθούν πίσω στη μέση,αφού πρώτα σταυρώσουν εμπρός. Οι πλέξεις που συναντά κανείς πάνω στις μπελερίνες είναι πάμπολλες, σε συνδυασμούς που δημιουργούν μια εντύπωση δαντέλας, κι έχουν πάντα δαντελλωτή την απόληξη.

54 ΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ

55 Το μαντήλι φορέθηκε στην Αργολιδοκορινθία και γενικά στην Πελοπόννησο σαν καταργήθηκε η «μπόλια». Τοποθετούν το μαντήλι κατευθείαν στα μαλλιά. Τα μαντήλια τα αγόραζαν από τους πλανόδιους εμπόρους ή από τα κοντινά εμπορικά κέντρα. Τα εξωτερικά μαντήλια είναι ανοιχτόχρωμα και μόνο οι γριές φόραγαν τα σκουρόχρωμα «τσεμπέρια».

56 Τα ονόματα των μαντηλιών προέρχονται είτε από τον τόπο της προελεύσεως τους η από την υλη που είναι κατασκευασμένα.») Τα ονόματα των μαντηλιών είναι: «Πορζέ» (από πονζέ ύφασμα) «λουτρακιώτικα» (από το Λουτράκι) «σκουτρά» (από «σαφή» που είναι μεταξωτό διάφανο ουγιωτό ύφασμα) «μελενίτι» (από τα Μέγαρα, μπαμπακερό κίτρινο με «κλάρα») «κουγιούτο» (το καφέ βοηθητικό μαντήλι) «μπαρέζι» (το βοηθητικό τουλουπάνινο σκουρόχρωμο μαντήλι ) «ζαχαρί» η της «ρουμπίνης» (απ το χρώμα) «τσεμπέρα» ( μεγαλο ανοιχτόχρωμο τουλουπάνινο μαντήλι με σταμπωτά ανθάκια ολόγυρα»)

57 Τα μαντήλια τα φόραγαν αφού τα δίπλωναν τρίγωνο με τους παρακάτω τρόπους: 1) «λιχταριά», ανάρριχτα δηλαδή, στο κεφάλι η με τις δυο γωνίες σηκωμένες και στερεωμένες στη κορυφή του κεφαλιού χωρίς να σταυρώνουν κάτω απ το σαγόνι. 2)«τσεμπέρι», δεμένο δηλαδή σφιχτά γύρω από το κεφάλι αφού οι δυο άκρες σταυρώνουν κάτω από τις κοτσίδες πίσω. Κάνουν τότε κόμπο στον αριστερό κρόταφο και συχνά στερεώνουν εκεί ένα λουλούδι «μαγ(ου)λίκι». 3) Mε τις δυο άκρες περασμένες κάτω απ το σαγόνι και δεμένες στην κορυφή του κεφαλιού προς τα πίσω. Το δέσιμο αυτό το συνηθίζουν το χειμώνα. Σε κάποιες περιοχές στα νεότερα χρόνια έραβαν στο τμήμα που τοποθετούν στο μέτωπο μια σειρά ψεύτικα φλουριά και το άφηναν ελεύθερο το στερέωναν μόνο με δυο καρφίτσες στους κροτάφους. Επίσης κυρίως συνήθιζαν για «καλό», μαντήλι από «βουαλάζ» που το φόραγαν ελεύθερο στο κεφάλι ενώ τις δυο του άκρες τις πέρναγαν στους ώμους του σιγκουνιού για να μην φεύγει. Το στερέωναν και στους κροτάφους δεξιά και αριστερά με δυο καρφίτσες.

58 ΚΑΛΤΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥ ΤΣΙΑ

59 Με τις παλιές φορεσιές οι γυναίκες δεν έβαζαν συνήθως κάλτσες και παπούτσια. Για τη δουλειά έβαζαν πότε-πότε <<τσαρούχια>> που τα κατασκεύαζαν οι άντρες τους από φασκιά, δέρμα γουρουνιού ή άλλου ζώου. Κάθε φασκιά έβγαζε τρία τσαρούχια, το τέταρτο, όπως λένε, έβγαινε <<μισερό>>. Τα τσαρούχια τρύπαγαν σχεδόν αμέσως και γλίστραγαν στη βροχή, γι αυτό σαν έβρεχε τα γύριζαν ανάποδα, έφερναν την πατούσα στον ταρσό. Λένε χαρακτηριστικά ότι μέχρι να βγουν στην αγορά τα παπούτσια με σόλες από πρελα, φοράγαμε τρύπες. Κανονικά υποδήματα αποκτούσαν στο γάμο σαν δώρο από την οικογένεια του γαμπρού που τα παλαιά χρόνια ήταν οι πίγγες (τσαρούχια) με ή χωρίς φούντες. Στα νεότερα χρόνια ήταν τα «βιδέλα» και οι «προκαδούρες», χρώματος μαύρου και «κάργα» στις πρόκες. Τα νυφικά βιδέλλα ήταν κόκκινα και τα φορούσαν με κόκκινες κάλτσες που τις έπλεκαν στο λευκό χρώμα και τις έβαφαν με ριζάρι.

60 Σε πολλές περιοχές τις Πελοποννήσου φόραγαν λευκές νημάτινες κάλτσες και παπούτσια με τα λευκά φορέματα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες έβαζαν καφέ ή μαύρες κάλτσες που τις έπλεκαν οι ίδιες ή τις αγόραζαν έτοιμες. Με την καλή παλιά φορεσιά φορούσαν και κεντητές παντούφλες που τις κένταγαν οι τερζήδες.

61 Οι στολές Νεώτερου Τύπου που φόρεσαν τα κορίτσια της ερευνητικής εργασίας υφάνθηκαν στον αργαλειό και ράφτηκαν από την προγιαγιά της κα Αικ. Ντρούλια, Βασίλω Μανωλοπούλου (Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας)

62 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΑΦΗΣ Από το βιβλίο της Α. Αποστολάκη Βαφικαί ύλαι και χρήσις αυτών και τη μαρτυρία της κα Χαρίκλειας Κανάκη

63 1. Στρουθισμός: καθαρισμός του μαλλιού από το φυσικό λίπος (πίνος) που εμποδίζει την πρόσληψη της βαφής. 2. Προστυφή: εμβάπτιση των μαλλιών μέσα σε στυπικές ουσίες για στερέωση του χρώματος. 3. Κυρίως βαφική: χρήση χρωστικών ουσιών.

64 1. Κόκκος, από το πρινοκόκκι, έντομο που ζει παρασιτικά πάνω στα δέντρα (πρίνος και δρυς, όπου πρίνος είναι το πουρνάρι και δρυς η βελανιδιά) και η χρωστική ουσία λαμβάνεται από τα φονευθέντα αυγά του εντόμου τον Απρίλιο. 2. Κανθαρίδες, δηλαδή σκαθάρια του είδους μηλοειδή γνωστά ως και ισπανική μύγα. 3. Αίμα ή γάλα διαφόρων ζώων.

65 1. «Ριζάρι ανάλογα με την πρόστυψη βγάζει χρώμα κόκκινο, πορτοκαλοκίτρινο, βαθυκόκκινο, καφεκόκκινο, καφέ και βιολετί. 2. Βελανίδια μαζί με τις κούπες βγάζουν χρώμα μπεζ, λαδί, χακί. 3. Κρεμμυδόφλουδες οι οποίες βγάζουν χρώμα κίτρινο χρυσανθί και καστανό, βυσσινί, ρόδινο. 4. Ρόδια, σπάρτο (κιτρινωπό λουλούδι), χαμομήλι δίνουν χρώμα κίτρινο. 5. Καπνιά και καρυδόφλουδες δίνουν αποχρώσεις του καφέ. 6. Τσουκνίδα και αγκινάρα βγάζουν χρώμα κίτρινο λαδί. 7. Μπλε από το λουλάκι που θέλει ειδική επεξεργασία. 8. Μέλαιγος που δίνει μαύρο ή καφέ σκούρο, ανάλογα με το χρόνο που το αφήνεις.» Χ.Κ.

66

67 ΑΝΤΡΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ Φ ΟΡΕΣΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗΣ & ΜΟΡΙΑ

68 Ο τύπος αυτός της φορεσιάς με φουστανέλα αποτελεί το αστικό ένδυμα μετά την κατάργηση των αντεριών. Αρχικά τον φορούσαν οι οπλαρχηγοί. Ο Όθωνας το καθιερώνει γύρω στα 1835 ως επίσημο ένδυμα της Αυλής. Χαρακτηριστική είναι η μακριά φουστανέλα και το μεταξωτό τουρμπάνι που συχνά έδεναν γύρω από το φέσι τους οι άρχοντες της εποχής. Στη μέση, πάνω από το μεταξωτό, κόκκινο, στενό ζωνάρι, φοριέται χρυσό σελάχι, κεντημένο περίτεχνα.

69 Η φορεσιά των αρματολών και κλεφτών που επηρέασε το βασιλιά Όθωνα ώστε να την καθιερώσει στην Αυλή ως επίσημο ένδυμα, περιελάμβανε ένα βρακί, μια πουκαμίσα, μια πολύπτυχη μακριά λευκή φούστα, τη «φουστανέλα», και τρία γιλέκα φορεμένα το ένα πάνω στο άλλο. Τη μέση την έζωναν με ένα ζωνάρι και μία ζώνη-θήκη, το «σελάχι». Τις γάμπες τις προστάτευαν με ένα ζεύγος περικνημίδες, τα «τουζλούκια», και το κεφάλι το κάλυπταν με ένα φέσι, ζωσμένο συχνά με μια σάρπα ως σαρίκι. Πάνω από αυτή έβαζαν τον «ντουλαμά», ένα είδος αμάνικου μεσάτου πανωφοριού, που φοριόταν ως φούστα, κάλυμμα της φουστανέλας. Η φορεσιά με «φουστανέλα» καθιερώθηκε ως επίσημο ένδυμα στα χωριά. Εκεί φορέθηκε όμως πιο κοντή, για να καταλήξει στη στολή των ευζώνων υπερβολικά κοντή. Η φουστανέλα κατασκευάζεται τουλάχιστον από 400 τρίγωνα φύλλα υφάσματος, τα «λαγκιόλια» ή «λατζούλια» ή «λόξες».

70

71 Το άλλο αντρικό ένδυμα της Πελοποννήσου και της Στερεάς (παραθαλάσσιες περιοχές) είναι η «βράκα», ένα είδος φουφουλωτού παντελονιού. Συνηθιζόταν κατά κύριο λόγο από τους ναυτικούς και τους ψαράδες. Αρχικά είχε όλα τα συμπληρωματικά στοιχεία που συνθέτουν μια φορεσιά με φουστανέλα, αλλά με τον καιρό απλουστεύτηκε κι αυτή και τελικά έδωσε τη θέση της στα «φράγκικα», τη δυτική δηλαδή μόδα του 19ου αιώνα.

72 Οι αστοί,οι κληρικοί και οι προύχοντες κυρίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας φορούν ένδυμα όμοιο με εκείνο των Οθωμανών, που ουσιαστικά δεν διαφέρει πολύ από το ένδυμα που διατηρούσαν ως τις μέρες μας οι ορθόδοξοι ιερείς. Είχε μία ή δύο βράκες, φορεμένες τη μια πάνω στην άλλη. Ένα λεπτό, συνήθως υπόλευκο πουκάμισο, ένα μακρύ ή κοντό μεταξωτό <<αντερί>> ή και τα δύο, μία τεράστια ζώστρα μεταξωτή συνήθως κι ένα πανωφόρι <<ράσο>> ή τον <<τζουμπέ>>, συχνά επενδυμένο με γούνα.

73 Τα κεφαλοδέματα ήταν συνδυασμοί διαφόρων καπέλων (φέσια, καλπάκια) με σαρίκια. Τα έφεραν με ορισμένο τρόπο που να καθορίζει την ταυτότητα εκείνου που τα φορούσε (Εβραίος, Αρμένιος, Έλληνας, ιερέας κ.λ.π)

74 Με την Ελληνική Βιομηχανική Επανάσταση χαρακτηριστικό ένδυμα που κάνει την εμφάνισή του είναι η ανδρική πουκαμίσα ή κανναβίτσα που στην ουσία είναι ένα κοντό φουστάνι, ραμμένο από καρουδάκι αλατζά. Πιθανόν αρχικά να ήταν ραμμένη από καναβίσιο ύφασμα, όπως δηλώνει και η λέξη. Αυτό το αντρικό φουστάνι φορέθηκε μόνο από τους έλληνες, αρχικά με τα εξαρτήματα της αγροτικής φορεσιάς με φουστανέλα, κι αργότερα ως πουκάμισο με το οποιοδήποτε ανδρικό παντελόνι. Στην αθηναϊκή θεατρική επιθεώρηση χαρακτήριζε τον τύπο του Βλάχου, που ενσάρκωνε ο Κώστας Χατζηχρήστος.

75 ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

76 Συλλογή κειμηλίων Χ. Κατσαμπάνη

77 Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Μουσείο Μπενάκη Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, υποστηρίζεται από υφάντριες και γνώστες του πολιτισμού του Κρητικού Αργαστηριού καθώς και από πολλούς εθελοντές, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από πρόσωπα διεθνούς κύρους με επικεφαλής την κ.ελένη Γλύκατζη ~ Αρβελέρ. Επιπλέον, πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων της Κρήτης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Αποστολή συνδέεται ακόμα με προσωπικότητες μεγάλου ανθρωπιστικού έργου τόσο στην Ινδία όσο στην Περσία και την Παλαιστίνη. Εμπνεύστρια της Αποστολής είναι η κ. Βαρβάρα Τερζάκη~ Παλλήκαρη, η οποία επισημαίνει ότι όραμα της Αποστολής είναι η διάσωση και η διάδοση της τέχνης της Υφαντικής όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνικό επίπεδο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi είναι καινοτόμος,εθελοντική και μη επιχορηγούμενη πρωτοβουλία,του Πανεπιστημίου των Ορέων,μέλος του Mountain Partnership ~ FAO of the United Nations.

78 Μουσείο Μπενάκη: Βιβλιοθήκη-Νεοελληνική Συλλογή

79 Π.Λ.Ι. ΝΑΥΠΛΙΟΥ

80 Η μαθήτρια Αντωνοπούλου Αναστασία δημιούργησε μαζί με τη μητέρα της μια από τις Πελοποννησιακές φορεσιές.

81 ΠΗΓΕΣ

82 Βιβλιογραφία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ελληνικές Φορεσιές (Αθήνα 1993) Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) Διαδίκτυο Πρακτικά Α Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών (Ιωάννα Παπαντωνίου-Ενδυματολόγος, Αθήνα 1976) Η Φορεσιά της Αργολιδοκορινθίας (Αγγελική Χατζημιχάλη, Αθήνα 1963) Βαφική της Άννης Αποστολάκη (Αθήνα 1952) Σημαντική η συμβολή της κυρίας Γρηγορίας Αθανασοπούλου ( Πρόεδρος Συλλόγου «Στασιμαίων» Μεσσηνίας) Φωτογραφίες ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Ελληνικές Φορεσιές (Αθήνα 1993) Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) Πρακτικά Α Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών (Ιωάννα Παπαντωνίου-Ενδυματολόγος, Αθήνα 1976 Ελληνικές Φορεσιές Ιωάννα Παπαντωνίου Συλλογή Κειμηλίων & Παλαιών Φορεσιών (15 ος -19 ος αι.) Χ. Κατσαμπάνης Νεοελληνική Συλλογή Μουσείου Μπενάκη Νεοελληνική Συλλογή Π.Λ.Ι. Ναυπλίου Συλλογή της κα Αικατερίνης Ντρούλια

12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς

12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Παραμυθιάς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μ Ε Λ Ι Ν Α ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Κωλέτση Βασιλική ΠΕ 11 Μάστορα Έλλη ΠΕ 70 Σχολ. Έτος 2000-2001 Τ Α Ξ Ε Ι Σ Β1-ΣΤ1-ΣΤ2 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ Σουλιώτισσα, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΛΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΛΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ εέλλ ΣΤΟΛΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΕΛ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ Πάτρα 22/1/2013 Φωτεινή Νικολαΐδη Γρηγόρης Κόντος Στέφανος Κυρλιγκίτσης Στέλλα Σιόλου Παντελής Αδαμίδης Θα θέλαμε με την ευκαιρία της παράδοσης της ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 3 Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 2 Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους Ομάδα 2 Οι Θεές των Όφεων Η ενδυμασία στους

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Υφασματογραφίας

Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία υφασματογραφίας Με την τεχνική αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με το ράψιμο διάφορων υφασμάτων και άλλων υλικών μεταξύ τους, πάνω σε μια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πάνελ καμβά με ενσωματωμένο κούμπωμα και καμβά για εσωτερική επένδυση

Πάνελ καμβά με ενσωματωμένο κούμπωμα και καμβά για εσωτερική επένδυση Τσάντα με κέντημα σε λεπτό καμβά και πλέξιμο Σχέδιο-Οδηγίες Μαρία Χατζηβασιλείου Υλικά Πάνελ καμβά με ενσωματωμένο κούμπωμα και καμβά για εσωτερική επένδυση νήματα ( μια πολύχρωμη κορδέλα και μια μονόχρωμη),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της από 11/7/2011 προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών της Προσκοπικής Στολής Αθήνα, Ιούλιος 2011 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

ΥΦΑΝΣΗ ΚΑΙ ΓΝΕΣΙΜΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ομάδα 5 Μαρία Στεφανία - Ευάγγελος Σχολικό έτος 2013 2014 1 Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. Tμήμα Δ2 Ερωτήσεις 1. Τί υλικά χρησιμοποιούσαν για την ύφανση και από ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αργαλειός. Πατανίες που ήταν χοντρά και βαριά κλινοσκεπάσματα διαφόρων ειδών όπως πατητές, καρπετοπεραμάτιστες, κουρκουσελίδικες κ.α.

Ο Αργαλειός. Πατανίες που ήταν χοντρά και βαριά κλινοσκεπάσματα διαφόρων ειδών όπως πατητές, καρπετοπεραμάτιστες, κουρκουσελίδικες κ.α. Ο Αργαλειός Η τέχνη της υφαντικής ήταν γνωστή από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρούν ευρήματα της εποχής εκείνης: σφοντύλια κ.α. Αλλά και οι ηρωίδες των Ομηρικών επών είχαν κύρια ενασχόληση τους την υφαντική.

Διαβάστε περισσότερα

Η φορεσιά ενός λαού, εκφράζει άμεσα όπως είναι γνωστό- το αισθητικό επίπεδο και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τις οποίες βιώνει σε κάθε

Η φορεσιά ενός λαού, εκφράζει άμεσα όπως είναι γνωστό- το αισθητικό επίπεδο και τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τις οποίες βιώνει σε κάθε ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ Μια περιγραφική και ερμηνευτική προσέγγιση της γυναικείας φορεσιάς του Ασπροποτάμου, με έμφαση στον ρόλο της ποδιάς. Η φορεσιά ενός λαού, εκφράζει άμεσα όπως είναι γνωστό- το αισθητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ: Μινωικός Πολιτισμός(3.000-1420) Μυκηναϊκός Πολιτισμός(1.600-1.100) Αρχαϊκή Εποχή(800-500)

Διαβάστε περισσότερα

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK vassiliki handmade clothing LOOKBOOK new collection 2013 A B O U T U S Είμαι η Βούλα Σπύρου - Μαγουλά γεννημένη εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, ο λαός μας έχει μια σοφή παροιμία που λέει: Να κάνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ...

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ... 547 Πτυχιακή Καρότση Β. Ειρήνης Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»...... ΤΠΟ : Ε 1 ΡΗΝΗ Β. ΚΑΡΟΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 Ιμάτιο, Από τι υλικό είναι; - Πώς είναι (σχήμα); 1) Το ιμάτιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΦΤΣΑΣ

Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΦΤΣΑΣ Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΦΤΣΑΣ 'Η Μπαλάφτσα, τώρα Κολχικό, βρίσκεται στα βορειονατολικά τής Θεσσαλονίκης και σέ απόσταση 26 χιλιομέτρων, Άπο το Λαγκαδά απέχει 6 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένη στα ριζά τών αντερεισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις: ύψος 35 εκ., πλάτος 32 εκ., βάθος 10 εκ., περίμετρος ανοίγματος 78 εκ.

Διαστάσεις: ύψος 35 εκ., πλάτος 32 εκ., βάθος 10 εκ., περίμετρος ανοίγματος 78 εκ. Edinburg backpack by Magenta Arty Workshop Διαστάσεις: ύψος 35 εκ., πλάτος 32 εκ., βάθος 10 εκ., περίμετρος ανοίγματος 78 εκ. Οδηγίες κατασκευής Οπως όλες οι τσάντες με μοτιφάκια και αυτή η τσάντα κατασκευάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η φορεσιά. Contributed by Administrator Wednesday, 11 October :13 - Last Updated Sunday, 16 March 2008

Η φορεσιά. Contributed by Administrator Wednesday, 11 October :13 - Last Updated Sunday, 16 March 2008 Η φορεσιά, όπως και η μουσική, είναι συνθετικό στοιχείο του κάθε είδους χορού, ιδιαίτερα όμως του παραδοσιακού. Στις σημερινές αναπαραστάσεις των παραδοσιακών χορών από τα φολκλορικά συγκροτήματα η φορεσιά

Διαβάστε περισσότερα

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Γ-1 Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από 22-07 -2016 Παράρτημα ΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ν-2122 Β ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΙΔΟΣ : ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΛΕΥΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Τα πουκάμισα θα είναι καινούργια. Θα δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β Τετραμήνου. 4 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Β 4

Ερευνητική Εργασία Β Τετραμήνου. 4 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Β 4 Ερευνητική Εργασία Β Τετραμήνου 4 ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Β 4 Σχολικό έτος :2013 2014 Παγιούλα Αναστασία Παναγιωτόπουλος ημήτρης Παναγιωτοπούλου Νικολέτα Παπά Γιάννης Παπαδημητρίου Ελένη Παπαευσταθίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΜΟΤΙΒΩΝ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΚΥΡΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΜΟΤΙΒΩΝ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΚΥΡΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΜΟΤΙΒΩΝ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΥΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Περιγραφή: Με την τεχνική αυτή µπορούµε να δηµιουργήσουµε µια σύνθεση µε το ράψιµο διάφορων υφασµάτων και άλλων υλικών µεταξύ τους, πάνω σε µια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα Σκουφιά... 3-16 Καπέλα...17-19 Πασμίνες - Κασκόλ...20-33 Γάντια...34-49 Σετ γυναικεία - παιδικά...50-52 Αξεσουάρ...

περιεχόμενα Σκουφιά... 3-16 Καπέλα...17-19 Πασμίνες - Κασκόλ...20-33 Γάντια...34-49 Σετ γυναικεία - παιδικά...50-52 Αξεσουάρ... σκουφιά Σκουφιά... - Καπέλα...7-9 Πασμίνες - Κασκόλ...0 - Γάντια... - 9 Σετ γυναικεία - παιδικά...0 - Αξεσουάρ... - Παντόφλες - Πασουμάκια Καλτσοπαντόφλες...7 - περιεχόμενα 7 8 9 ΚΩΔ. 09009 0 7 8 9 0 7

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή

Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ Παλαιολιθική και Νεολιθική Εποχή Τα πρώτα ενδύματα δημιουργήθηκαν κατά την Παλαιολιθική εποχή. Oι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να διακοσμούν το δέρμα τους με σχέδια, χρώματα και τατουάζ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΤΟΛΗΣ Αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της από 15 Ιουλίου 2013 προκήρυξης διαγωνισµού για την προµήθεια ειδών της Προσκοπικής Στολής Αθήνα, Ιούλιος 2013 2

Διαβάστε περισσότερα

Οι αργαλειοι και τα υφαντα, τα παλια χρο νια στα χωρια

Οι αργαλειοι και τα υφαντα, τα παλια χρο νια στα χωρια 1 of 5 07/09/2012 10:56 Subject: Οι αργαλειοί και τα υφαντά, τα παλιά χρόνια στα χωριά From: Ioannis Pallikaris Date: 07/09/2012 09:47 To: Εύα Βολιτάκη Την

Διαβάστε περισσότερα

Τα ρούχα του Βασιλιά

Τα ρούχα του Βασιλιά Ρόλοι Τα ρούχα του Βασιλιά (κουκλοθέατρο και όχι μόνο από τα παιδιά για τα παιδιά) Β: Βασιλιάς ΒΑ: Βασίλισσα Γ: Γάτα Συ: Συμβουλάτορας Π : παιδιά με μοίρασμα των διαλόγων Ρούχα : άσπρα ή μονόχρωμα ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Κατσούνα, σαρίκι και στιβάνια -Τα αξεσουάρ των αγροτών της Κρήτης

Κατσούνα, σαρίκι και στιβάνια -Τα αξεσουάρ των αγροτών της Κρήτης Κατσούνα, σαρίκι και στιβάνια -Τα αξεσουάρ των αγροτών της Κρήτης Μπορεί η κυβέρνηση να απαγόρευσε στους αγρότες της Κρήτης να φέρουν στην Αθήνα τα τρακτέρ, ωστόσο εκείνοι έκαναν απόβαση με τον γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και 572 ~ t\ fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και παραδοσιακά υφάσματα και κεντήματα Επιμέλεια: Σβώκου Ειρήνη Α.Μ.: 36849

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Προς: Κάθε Ενδιαφερόμενο Κοιν.: Γραμματεία ΔΣ / ΥΠ.Ε.Ε.Δ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ TMHMA ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Μονής Πετράκη 10-12, Τ.Κ. 115 21 Τηλ: 210 7288170-137

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα 1900-1920 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τα ρούχα και τα συμπληρώματά

Διαβάστε περισσότερα

Το επιγονάτιο του Αγίου Νικολάου του Πλανά (φώτο)

Το επιγονάτιο του Αγίου Νικολάου του Πλανά (φώτο) 26/02/2019 Το επιγονάτιο του Αγίου Νικολάου του Πλανά (φώτο) / Ορθόδοξες Προβολές Το εν λόγω επιγονάτιο ανήκει στην κατηγορία των λειτουργικών ενδυμάτων και λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άγιο Νικόλαο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ CPV : ΑΘΗΝΑ 2018

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ CPV : ΑΘΗΝΑ 2018 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ CPV : 18222200-3 ΑΘΗΝΑ 2018 A/A ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ 1 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΡΟΜΠΕΣ ΛΕΥΚΕΣ Λευκές Ιατρικές Ρόμπες unisex με πέτο στον γιακά τσεπάκι

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία Δραστηριότητες

Πορεία Δραστηριότητες ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Θέμα: Κυπριακή Λαϊκή Τέχνη/ Στάδια Σχεδιασμού & Τεχνολογίας/ Πρόβλημα Εντολή - Προδιαγραφές Χρόνος: 40 Μάθημα: 3 ο Ημερομηνία: 20/03/08 Στόχοι: Οι μαθητές: Να αναγνωρίζουν τα Φυτιώτικα

Διαβάστε περισσότερα

Ιούλιος αποκλειστικά στο

Ιούλιος αποκλειστικά στο Ιούλιος 2018 αποκλειστικά στο 4 MODERN WOMAN 1. Τουνίκ 69,99 18 20 2. Μαγιό 54,99 1 Τουνίκ με λαιμόκοψη διακοσμημένη με πετρούλες και κορδονάκι και μανίκια κιμονό. 100% Βισκόζ. Πλύσιμο στο πλυντήριο. Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ Εγκρίθηκε στις 8.7.2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 Α. ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΣΤΟΛΗ... 4 1. ΣΤΟΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ...4 2. ΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ...5 3. ΣΤΟΛΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ...6 4. ΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ι ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Σχολική χρονιά: 2013-2014 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Εργασία από τα παιδιά της Γ2 Υπεύθυνη δασκάλα: Χριστίνα Αγαθοκλέους Ο παπλωματάς Ο παπλωματάς είναι ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα

Διαβάστε περισσότερα

Αύγουστος αποκλειστικά στο

Αύγουστος αποκλειστικά στο Αύγουστος 2018 αποκλειστικά στο 9 MODERN WOMAN 1. Πουκάμισο 69,99 20 27 2. Παντελόνι 44,99 1. Πουκάμισο 69,99 2. Παντελόνι 44,99 1 Πουκάμισο με κρυφά κουμπιά στην πατιλέτα, τσέπη στο στήθος, στρογγυλεμένο

Διαβάστε περισσότερα

Σκουφιά...3-17. Καπέλα... 18-20. Πασμίνες - Κασκόλ... 21-34. Γάντια... 35-50. Σετ γυναικεία - παιδικά... 51-52. Αξεσουάρ... 53-58

Σκουφιά...3-17. Καπέλα... 18-20. Πασμίνες - Κασκόλ... 21-34. Γάντια... 35-50. Σετ γυναικεία - παιδικά... 51-52. Αξεσουάρ... 53-58 σκουφιά Σκουφιά... - 7 Καπέλα... 8-0 Πασμίνες - Κασκόλ... - Γάντια... - 0 7 8 9 0 ΚΩΔ. 09009 Σετ γυναικεία - παιδικά... - Αξεσουάρ... - 8 Παντόφλες - Πασουμάκια Καλτσοπαντόφλες... 8-7 8 9 0 7 8 σκουφιά

Διαβάστε περισσότερα

Το μικρό εγχειρίδιο για. Κόμπους και Συνδέσεις

Το μικρό εγχειρίδιο για. Κόμπους και Συνδέσεις Το μικρό εγχειρίδιο για Κόμπους και Συνδέσεις Κλάδος Οδηγών Μάρτιος 2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΣΧΟΙΝΙΑ Τα σχοινιά, τα δεσίματά τους, τους κόμπους τους και γενικά τη χρήση τους τη συναντάμε από τα παιδικά μας χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.ΣΤΟΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ... 3 2. ΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ...3 3. ΣΤΟΛΗ NΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ... 3 4. ΣΤΟΛΗ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ... 4 5. ΣΤΟΛΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Chess Academy Free Lessons Ακαδημία Σκάκι Δωρεάν Μαθήματα. Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης

Chess Academy Free Lessons Ακαδημία Σκάκι Δωρεάν Μαθήματα. Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης Παρατήρηση: Μόνο σε αυτό το μάθημα όταν λέμε κομμάτι εννοούμε κομμάτι ή πιόνι και όταν λέμε κομμάτια εννοούμε κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24 400 Συλλογή για Γυναίκες Αυτή η αποκλειστική σειρά ενδυμάτων εργασίας για γυναίκες έχει σχεδιαστεί για άνεση και στυλ. Το υψηλής ποιότητας ύφασμα Kingsmill κόβεται για να δώσει μια κολακευτική τακτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔ ΥΜΑΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ:ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ ΒΙΒΛ Ι ΟΘΗΚΗ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔ ΥΜΑΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ:ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ ΒΙΒΛ Ι ΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔ ΥΜΑΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΟ:ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ ΒΙΒΛ Ι ΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010 ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΔ ΥΜΑΣΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Πτυχιακή εργασία που υποβλήθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Την Πέµπτη 24 του Οκτώβρη επισκεφτήκαµε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που βρίσκεται σε ένα χωριό της Πάφου τη Γεροσκήπου. Εκεί έχει πολλά αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ Παιδαγωγική Παρέμβαση Πρόγραμμα Αλληλοδιδασκαλίας Μαθητών Δημοτικό Σχολείο Πισκοκεφάλου : «Οι φυτικές βαφές στον χρωματισμό των ινών» Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου : «Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ. Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία

ΙΑΠΩΝΙΑ. Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία ΙΑΠΩΝΙΑ Κατσιφής Ανδρέας Κατσίκας Κωνσταντίνος Αλιάι Εργκίσα Βουτυριάδη Σοφία Σχολικές στολές Στην Ιαπωνία οι σχολικές στολές καθιερώθηκαν στα τέλη του 19 ου αιώνα. Σήμερα, οι σχολικές στολές είναι σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου

Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου Γενικό Λύκειο Αρχαγγέλου 2011-2012 Α Λυκείου Ερευνητική εργασία ΕΕ3 Παραδοσιακές ενδυμασίες Ρόδου Εκπαιδευτικοί: Στόλη Σοφία! Τσαγκαρής Στράτος! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ A Πρόλογος Β. Σκοπός της έρευνας και ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα αρχείου: ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ Κατάλογος: C:\1 DATA\AA-SYLLOGOS\Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α\ΚΕΙΜΕΝΑ WORD\ΠΑΤΣΑΣ Πρότυπο: C:\Users\Θεοφιλος

Όνομα αρχείου: ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ Κατάλογος: C:\1 DATA\AA-SYLLOGOS\Κ Ε Ι Μ Ε Ν Α\ΚΕΙΜΕΝΑ WORD\ΠΑΤΣΑΣ Πρότυπο: C:\Users\Θεοφιλος Αργαλειός Tα παλιά χρόνια στο χωριό µας οι γυναίκες εκτός των άλλων εργασιών τους ασχολούνταν µε την ύφανση. Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιµο εργαλείο για την κάθε οικογένεια εκείνα τα χρόνια ήτανε

Διαβάστε περισσότερα

Καπέλα...4-6. Σκουφιά...7-20. Σετ γυναικεία - παιδικά... 21-22. Γάντια... 22-36. Πασμίνες - Κασκόλ... 36-48. Αξεσουάρ... 49-53

Καπέλα...4-6. Σκουφιά...7-20. Σετ γυναικεία - παιδικά... 21-22. Γάντια... 22-36. Πασμίνες - Κασκόλ... 36-48. Αξεσουάρ... 49-53 Καπέλα... - Σκουφιά...7-0 Σετ γυναικεία - παιδικά... - Γάντια... - Πασμίνες - Κασκόλ... - 8 Αξεσουάρ... 9 - Παντόφλες - Πασουμάκια Καλτσοπαντόφλες... - Ομπρέλες... 7-8 καπέλα καπέλα ΚΩΔ. 00 Τραγιάσκα μοχέρ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενδυμασίες της Αφρικής

Οι ενδυμασίες της Αφρικής Οι ενδυμασίες της Αφρικής Εισαγωγή Η ενδυμασία είναι ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά της καθημερινής μας ζωής και ταυτόχρονα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, καθώς οι διάφορες εποχές κρίνονται και από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4. ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Κανονισμός Στολών. Αγαπητοί μου,

ΒΑΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4. ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Κανονισμός Στολών. Αγαπητοί μου, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2010 ΒΑΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 4 ΠΡΟΣ: Όλα τα Μέλη του Σ.Ε.Π. ΘΕΜΑ: Κανονισμός Στολών Αγαπητοί μου, Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ L 285/408 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.10.2015 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 62 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΚΤΑ Σημειώσεις 1. Το κεφάλαιο αυτό εφαρμόζεται μόνο στα είδη που είναι

Διαβάστε περισσότερα

MYSTICO Βαμβακερή Φόρμα - Πυτζάμα http://store.kapetanis.com/nightware/mystico-nightware-cotton-262951.html

MYSTICO Βαμβακερή Φόρμα - Πυτζάμα http://store.kapetanis.com/nightware/mystico-nightware-cotton-262951.html MYSTICO Βαμβακερή Φόρμα - Πυτζάμα http://store.kapetanis.com/nightware/mystico-nightware-cotton-262951.html SKU: mystico_nightware_cotton_262951 Tweet Me Φόρμα-Πυτζάμα Βαμβακερή από την νεανική σειρά της

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΔΟΤΗΣΗ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Για την επιλογή αναδόχου προμήθειας εξοπλισμού Παραδοσιακών στολών

ΕΡΓΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟ ΔΟΤΗΣΗ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. Για την επιλογή αναδόχου προμήθειας εξοπλισμού Παραδοσιακών στολών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΡΓΟ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & MΠΑΧΟΥΜΗ 2 48100 ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΗΛ: 2682360683,689 FAX :2682360629 Αριθμ.πρωτ.35767/10-12-2015

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής 410 Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής Ιδανικό για Εταιρική Παρουσίαση Πληροφόρηση Υφάσματος Αυτό το υπέροχο για δραστηριότητες αναψυχής ύφασμα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από πολυεστέρα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για την ελληνική φορεσιά

Γενικά για την ελληνική φορεσιά Γενικά για την ελληνική φορεσιά Ίσαμε τις αρχές του 20ού αι. η ελληνική εθνική ενδυμασία συνηθιζόταν σε ολόκληρη σχεδόν την ύπαιθρο χώρα και τα νησιά εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα. αλλά και από τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!!

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Οι Μαθήτριες Α ντωνοπ ούλου Β άσ ι α, Α σκέροβα Μ ό νι κα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Σύμμεικτες Στολές 370 τεμαχια

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ Σύμμεικτες Στολές 370 τεμαχια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Β ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ: 2ο ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Ταχ. Δ/νση: Μουρούζη 4 101 72 ΑΘΗΝΑ Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Ι Α : ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Ι Α : ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ /ΝΣΗ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 01/2010 ` Π Ρ Ο Μ Η Θ Ε Ι Α : ΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΕΝΣΤΟΛΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ.55572/26.10.2005

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΥΡΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΚΥΠΡΟΥ 12 ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΚ Τηλ. / Φαξ:

ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ. ΚΥΠΡΟΥ 12 ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΚ Τηλ. / Φαξ: ΣΜΥΡΝΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ 12 ΜΟΣΧΑΤΟ ΤΚ 183 46 Τηλ. / Φαξ: 210 4821726 E-mail: p.smurnakis@gmail.com ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΚΟΡΔΟΝΙ ΣΤΡΙΦΤΟ ΤΡΙΚΛΩΝΟ ΜΕΤΑΞΩΤΟ ΚΩΔΙΚΟΣ: 0093/ΧΡΩΜΑ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: 3 mm ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 50 μετ. ΛΕΥΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ρούχα κουζίνας / παραγωγής Σακάκια Παντελόνια Σκούφοι/Μπαντάνες Ρούχα παραγωγής Ποδιές κρεοπώλη

Ρούχα κουζίνας / παραγωγής Σακάκια Παντελόνια Σκούφοι/Μπαντάνες Ρούχα παραγωγής Ποδιές κρεοπώλη Περιεχόμενα 3 5 21 45 53 63 64 Ρούχα κουζίνας / παραγωγής Σακάκια Παντελόνια Σκούφοι/Μπαντάνες Ρούχα παραγωγής Ποδιές κρεοπώλη Ποδιές Μπροστέλες (υποκατηγορίες: υφασμάτινες, jean) Ποδιές μέσης Σαμαράκια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ 1 ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚOΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΧΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

The sea speaks to me της Αθανασίας Ανδρίτσου

The sea speaks to me της Αθανασίας Ανδρίτσου The sea speaks to me της Αθανασίας Ανδρίτσου Επίπεδο: Εύκολο Μέτριο Νήμα: Posh Yarn Valerie Heavy Lace Light Fingering / 3 ply 70% Μερινός, 20% Μετάξι, 10% Κασμίρι 594 μέτρα / 100 γραμμ. Για την εικονιζόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2017-18 Επιμέλεια παρουσίασης: ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΛΟΓΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΣΙΠΟΥΛΑΚΗ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γαλανοπούλου Μ., Φιλόλογος Έφερνε παλιά στα χωριά, φορτωμένος ή με το ζώο ό,τι μπορούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Κος Φωτάκης Μαθητές: Νάνσυ Ακριδοπούλου Αγγελική Ζώρζου Αμαλία Θεολόγου Διονύσης Τσονιώτης ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ (ΑΝA ΠΕΡΙΟΧH) H ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ TZAKET ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ TZAKET ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ TZAKET ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Τεχνική Προδιαγραφή αυτή καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις για την κατασκευή και την προμήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΠΛΕΚΤΑ. γ) τις συσκευές ορθοπεδικής, όπως κηλεπίδεσμους, ιατροχειρουργικές ζώνες (κλάση 9021).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΠΛΕΚΤΑ. γ) τις συσκευές ορθοπεδικής, όπως κηλεπίδεσμους, ιατροχειρουργικές ζώνες (κλάση 9021). 30.10.2015 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 285/399 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ, ΠΛΕΚΤΑ Σημειώσεις 1. Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει μόνο τα έτοιμα πλεκτά είδη. 2. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ & ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ & ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΘΕΜΑ: Κατάθεση τεχνικών προδιαγραφών Η Επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών η οποία ορίστηκε κατά την 4 η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Σάμου στις 6/2/2015, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Η ομάδα κατασκευών και χειροτεχνίας λειτουργεί φέτος για 4 η συνεχόμενη χρονιά και έρχεται να μας συμπαρασύρει στην τροχιά της δημιουργίας και στη χαρά που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑ

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑ A/A ΚΩΔΙΚΟΙ ΕΙΔΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΙΜΗ ΜΕ ΦΠΑ ΣΧΟΛΙΑ Α. ΜΠΛΟΥΖΕΣ-ΣΑΚΑΚΙΑ-ΧΙΤΩΝΙΑ 1 101 ΜΠΛΟΥΖΑ ΛΕΥΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΜ ΠΓ 101 25,00 2 100 ΧΙΤΩΝΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΛΕΥΚΟ ΜΕ ΛΟΞΟ ΚΟΥΜΠΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Στολή. Τιμοκατάλογος ειδών Στολής

Η Στολή. Τιμοκατάλογος ειδών Στολής Η Στολή Τιμοκατάλογος ειδών Στολής Κλάδος Αστεριών Στολή Αστεριών Kορίτσια και αγόρια, φορούν : Φούτερ ζακέτα με φερμουάρ και κουκούλα τυρκουάζ Φούτερ παντελόνι τυρκουάζ Μπλουζάκι μακό τυρκουάζ Προαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΚΕΝΤΗΤΙΚΗ A history of the Byzantine hand draw-loom has not yet been written A. Muthesius, Economic History of Byzantium ΥΦΑΝΤΙΚΗ Έναρξη βυζαντινής περιόδου συμπίπτει με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ Μόδα είναι μια συνήθως παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού,

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Πλάκας Ηλίας Γιώτα Ευαγγελία

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Πλάκας Ηλίας Γιώτα Ευαγγελία 2 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τάξη :Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2012 2013 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Παραδοσιακή ενδυμασία Στερεάς Ελλάδος ΟΜΑΔΑ1 Μέλη ομάδας : 1. Βαρούτη Παρασκευή 2. Γιαταγάνα Ασπασία 3. Παπαθανασίου Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Sportswear MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Ζακέτα 69, Φόρμα 69,99

Sportswear MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Ζακέτα 69, Φόρμα 69,99 Ιανουάριος 209 MODERN WOMAN Sportswear. Ζακέτα 69,99 2. Φόρμα 69,99 9 MODERN WOMAN 22 Ζακέτα powerstretch, με κουκούλα, 3 τσέπες με φερμουάρ και μακριά μανίκια. 95% Πολυέστερ, 5% Ελαστάν. Πλύσιμο στο πλυντήριο.

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα στο ντύσιμο. Στο χώρο και στο χρόνο. Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα

Μόδα στο ντύσιμο. Στο χώρο και στο χρόνο. Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα Μόδα στο ντύσιμο Στο χώρο και στο χρόνο Αρχαία Ελλάδα Αμερική μέχρι το 1400 μ.χ. Μεσαιωνική Ασία Μόδα κατά τον 20 ο αιώνα ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ -Ενδυμασία -Υποδήματα -Κοσμήματα ΕΛΛΑΔΑ Ενδυμασία ανδρών Χιτώνας

Διαβάστε περισσότερα

MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Πουκάμισο 69, Παντελόνι 54,99

MODERN WOMAN MODERN WOMAN. 1. Πουκάμισο 69, Παντελόνι 54,99 Δεκέμβριος 2018 10 MODERN WOMAN 1. Πουκάμισο 17 MODERN WOMAN 2. Παντελόνι 54,99 22 1 Πουκάμισο με πιέτα στην πλάτη και μακριά μανίκια με μανσέτες. 69% Βαμβάκι, 28% Πολυέστερ, 3% Ελαστάν. Πλύσιμο στο πλυντήριο.

Διαβάστε περισσότερα

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Το ωραιότερο μου παιχνίδι είναι ένα σκυλάκι. Το απέκτησα όταν ήταν βάφτισή μου και από τότε το έχω σαν φίλο. Είναι φτιαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, polymer@academyofathens.gr, Τηλ.

Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, polymer@academyofathens.gr, Τηλ. 11 Iουνίου 2012 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ & GANDHI Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, polymer@academyofathens.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννα Κυρίτση Η μπουγάδα του Αι-Βασίλη Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ τα χαράματα. Έξι μόνο μέρες μένουν ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κι ένα σωρό δουλειές τον

Διαβάστε περισσότερα

Ετσι λοιπόν, παίρνετε μια μεζούρα και ένα αντίστοιχο ρούχο που σας εφαρμόζει καλά και μετράτε τα παρακάτω:

Ετσι λοιπόν, παίρνετε μια μεζούρα και ένα αντίστοιχο ρούχο που σας εφαρμόζει καλά και μετράτε τα παρακάτω: ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΦΟΡΑΤΕ. Τα μεγεθολόγια που περιγράφονται παρακάτω αποτελούν έναν οδηγό για να υπολογίσετε καλύτερα το νούμερο που σας ταιριάζει, παρ όλα αυτά μπορεί να υπάρχει πάντα μικρή απόκλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΣ, 27/07/2015 Αριθ.Πρωτ.:2636/2015

ΚΩΣ, 27/07/2015 Αριθ.Πρωτ.:2636/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΩ ΚΩΣ, 27/07/205 Αριθ.Πρωτ.:2636/205 ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

MODERN WOMAN. 1. Τουνίκ 69, Παντελόνι 79,99

MODERN WOMAN. 1. Τουνίκ 69, Παντελόνι 79,99 2 MODERN WOMAN. Τουνίκ 2. Παντελόνι 79,99 27 34 Τουνίκ σε Α γραμμή, με εξωτικό τύπωμα, V λαιμό και 3/4 μανίκια. 00% Βισκόζ. Πλύσιμο στο πλυντήριο. Μήκος περίπου: 85-89 cm. 79 445 90 Πολύχρωμο 2 Παντελόνι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ Οι κανονισµοί αυτοί αποτελούν µέρος των κανονισµών αγώνων της EXOE. ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Οι κανονισµοί αυτοί ενδυµασίας εφαρµόζονται σε όλους τους αναγνωρισµένους αγώνες IDSF και

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάστε. info@santana.gr. modern woman. Fashion Basics. Fashion Basics. ή +30 2310 463156. και φτιάξτε το δικό σας στυλ!

Συνδυάστε. info@santana.gr. modern woman. Fashion Basics. Fashion Basics. ή +30 2310 463156. και φτιάξτε το δικό σας στυλ! ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014 Συνδυάστε και φτιάξτε το δικό σας στυλ! Fashion Basics Fashion Basics Κάντε LIKE στην σελίδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτη τα νέα μας. Υ.Γ. Για εύκολη και άμεση πρόσβαση στον κατάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάστε. info@santana.gr. Homewear CASUAL. ή +30 2310 463156. Dessous. και φτιάξτε το δικό σας στυλ!

Συνδυάστε. info@santana.gr. Homewear CASUAL. ή +30 2310 463156. Dessous. και φτιάξτε το δικό σας στυλ! ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 CASUAL Συνδυάστε και φτιάξτε το δικό σας στυλ! Dessous Homewear Κάντε LIKE στην σελίδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτη τα νέα μας. Υ.Γ. Για εύκολη και άμεση πρόσβαση στον κατάλογο και το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ

ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΥΦΑΝΤΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ» ΣΧΟΛ ΕΤΟΣ 2006-07 καθηγήτριες: Ολυμπία Μανουσογαννάκη ΠΕ 04 συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ XII ΚΕΦΑΛΑΙΟ 64 ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΓΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΔΗ. ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΥΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ XII ΚΕΦΑΛΑΙΟ 64 ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΓΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΔΗ. ΜΕΡΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΥΤΩΝ 31.10.2008 ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ XII-1 ΤΜΗΜΑ XII ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ. ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΣ. ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΡΑΒΔΟΙ, ΜΑΣΤΙΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ. ΦΤΕΡΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΠΟ ΦΤΕΡΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό είναι το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας στις Εορτές του Νήματος στο Ρέθυμνο

Αυτό είναι το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας στις Εορτές του Νήματος στο Ρέθυμνο Το νήμα και οι ιστορίες που γεννά Pinterest ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ Αυτό είναι το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας στις Εορτές του Νήματος στο Ρέθυμνο Μπορεί να είμαστε ακόμα στην «αρχή της αμφισβήτησης της ομοιομορφίας»,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 22553 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1648 29 Νοεμβρίου 2005 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. οικ. 55572 Καθορισμός της στολής του ειδικού ένστολου προ σωπικού της Δημοτικής

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο 3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών Ομα δα 1 - Γυμνα σιο Σκέψεις και προβληματισμοί: Ποίες είναι οι παραδόσεις της

Διαβάστε περισσότερα