Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Παρουσιάσεις

2 Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων και πληροφοριών σε ομάδες ατόμων. Είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο ώστε να μας διευκολύνει στη δημιουργία εντυπωσιακών, δυναμικών, και αποτελεσματικών παρουσιάσεων. 2. Διαφάνεια είναι μια σελίδα στο πρόγραμμα PowerPoint, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη μας. 3. Μια διαφάνεια μπορεί να περιέχει εικόνες, απλό και καλλιτεχνικό κείμενο, γραφικά SmartArt, πίνακες, γραφήματα, κλιπ πολυμέσων, λίστες με κουκκίδες ή αρίθμηση, ή- χους, και άλλα. 4. Μπορούμε να παρουσιάσουμε τις διαφάνειές μας στην οθόνη, να τις τυπώσουμε στο χαρτί, ή να τις προβάλουμε σε ειδική οθόνη με μια συσκευή προβολής διαφανειών.

3 Κεφάλαιο 83. Εκκίνηση του PowerPoint Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια στο φάκελο Microsoft Office. Τέλος, επιλέγουμε Microsoft Office PowerPoint Επίσης, αν έχουμε μια συντόμευση του προγράμματος στην επιφάνεια εργασίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα διπλοπατώντας στη συντόμευση. 2. Προκειμένου να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε διαδοχικά στο κουμπί Έναρξη, κατόπιν στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office PowerPoint Η γραμμή τίτλου περιέχει το όνομα του προγράμματος και της ενεργού παρουσίασης, και τα κουμπιά Ελαχιστοποίησης, Μεγιστοποίησης, Επαναφοράς, και Κλεισίματος. 4. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο σε ολόκληρη την οθόνη μας, πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίηση το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της γραμμής τίτλου του παραθύρου. 5. Για να ελαχιστοποιήσουμε το παράθυρο, πατάμε στο κουμπί Ελαχιστοποίηση το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της γραμμής τίτλου του παραθύρου. 6. Για να εμφανίσουμε και πάλι το παράθυρο της εφαρμογής στην οθόνη μας, πατάμε στο κουμπί του στη γραμμή εργασιών.

4 376 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις 7. Το Κουμπί Office βρίσκεται αριστερά από τη γραμμή τίτλου. Όταν πατάμε στο κουμπί αυτό, εμφανίζεται ένα μενού που ονομάζεται Μενού Office και περιέχει διάφορες εντολές (διαταγές). 8. Προκειμένου να εμφανίσουμε τη συμβουλή οθόνης του πρώτου κουμπιού της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική, αφήνουμε για λίγο επάνω στο συγκεκριμένο κουμπί το δείκτη του ποντικιού. 9. Η γραμμή κατάστασης βρίσκεται στο κάτω μέρος του παραθύρου. 10. Για να κρύψουμε την Κορδέλα, πατάμε στο κουμπί Προσαρμογή της γραμμής εργαλείων γρήγορης πρόσβασης, που βρίσκεται στα δεξιά της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Ελαχιστοποίηση της κορδέλας για να ενεργοποιήσουμε την εντολή. 11. Για να εμφανίσουμε την Κορδέλα, πατάμε στο κουμπί Προσαρμογή της γραμμής εργαλείων γρήγορης πρόσβασης, που βρίσκεται στα δεξιά της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Ελαχιστοποίηση της κορδέλας για να απενεργοποιήσουμε την εντολή. 12. Πατώντας στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου μιας ομάδας, ανοίγουμε ένα πλαίσιο διαλόγου ή παράθυρο εργασιών με περισσότερες εντολές και λειτουργίες σχετικά με το σκοπό που εξυπηρετεί η ομάδα. 13. Για να εμφανίσουμε το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής σε ένα από τα πλαίσια κειμένου της διαφάνειας και στη συνέχεια ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά. 14. Για να κλείσουμε το πρόγραμμα, πατάμε στο Κουμπί Office, και στο δεξιό τμήμα του μενού που εμφανίζεται πατάμε στο κουμπί Έξοδος από το PowerPoint.

5 Κεφάλαιο 84. Δημιουργία νέας παρουσίασης Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office PowerPoint Επίσης, αν έχουμε μια συντόμευση του προγράμματος στην επιφάνεια εργασίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα διπλοπατώντας στη συντόμευση. 2. Με την εκκίνηση του προγράμματος δημιουργείται αυτόματα μια νέα κενή παρουσίαση. Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ακόμη, πατάμε στο Κουμπί Office και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία. Μετά, στο παράθυρο Δημιουργία παρουσίασης, βεβαιωνόμαστε ότι είναι ενεργοποιημένη η επιλογή Κενή παρουσίαση στο κεντρικό τμήμα του παραθύρου και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. 3. Για την αρχική διαφάνεια τίτλου μιας παρουσίασης, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη διάταξη Διαφάνειας τίτλου. 4. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε την παρουσίασή μας επιλέγοντας είτε την εντολή Αποθήκευση είτε την εντολή Αποθήκευση ως από το Μενού Office. 5. Επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office και, στο πλαίσιο Όνομα αρχείου του πλαισίου διαλόγου Αποθήκευση ως, πληκτρολογούμε το όνομα Εκδόσεις Θύρα. Στη συνέχεια, αν χρειάζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα και, τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση.

6 378 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις 6. Για να κλείσουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα χωρίς να τερματίσουμε την εφαρμογή, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 7. Για να δημιουργήσουμε μια νέα, κενή παρουσίαση, χρησιμοποιώντας το θέμα Δικαιοσύνη, πατάμε στο Κουμπί Office και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την κατηγορία Εγκατεστημένα θέματα στο τμήμα Πρότυπα στο αριστερό μέρος του πλαισίου διαλόγου Δημιουργία παρουσίασης. Τέλος, στο κεντρικό τμήμα του πλαισίου διαλόγου επιλέγουμε το θέμα Δικαιοσύνη και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. 8. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τη νέα παρουσίαση με το όνομα Άσκηση αποθήκευσης στην επιφάνεια εργασίας, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office. Στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως μεταφερόμαστε στην επιφάνεια εργασίας, στο πλαίσιο Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε Άσκηση αποθήκευσης, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 9. Για να κλείσουμε την παρουσίαση Άσκηση αποθήκευσης χωρίς να τερματίσουμε την εφαρμογή, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 10. Για να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 11. Για να κλείσουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 12. Για να δημιουργήσουμε μια νέα παρουσίαση με βάση το πρότυπο Σύγχρονο άλμπουμ φωτογραφιών, επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία από το Μενού Office. Στη συνέχεια, πατάμε στην κατηγορία Εγκατεστημένα πρότυπα του τμήματος Πρότυπα στο αριστερό μέρος του πλαισίου διαλόγου Δημιουργία παρουσίασης. Τέλος, στο κεντρικό τμήμα του πλαισίου διαλόγου επιλέγουμε το πρότυπο Σύγχρονο άλμπουμ φωτογραφιών και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. 13. Προκειμένου να κλείσουμε το Microsoft PowerPoint, επιλέγουμε την εντολή Έξοδος από το PowerPoint από το Μενού Office.

7 Κεφάλαιο 85. Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Ξεκινούμε το Microsoft PowerPoint. Για να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στο πλαίσιο διαλόγου Ά- νοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την παρουσίαση, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 2. Για να προσθέσουμε τίτλο στη διαφάνειά μας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο και πληκτρολογούμε το κείμενο Εκδόσεις Θύρα. 3. Για να επιλέξουμε τη λέξη Θύρα, διπλοπατάμε σε αυτή. 4. Προκειμένου να επιλέξουμε όλα τα περιεχόμενα του πλαισίου κειμένου του τίτλου, πατάμε στη διακεκομμένη γραμμή του περιγράμματος του τίτλου ώστε να μετατραπεί σε συνεχή. 5. Για να επιλέξουμε όλα τα περιεχόμενα της διαφάνειας, πατάμε στο κουμπί που βρίσκεται στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την εντολή Επιλογή όλων. 6. Για να μορφοποιήσουμε τον τίτλο Εκδόσεις Θύρα με έντονη και πλάγια γραφή, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

8 380 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις Πατάμε μέσα στο πλαίσιο του τίτλου και, στη συνέχεια, πατάμε στο περίγραμμα του πλαισίου για να επιλέξουμε όλα τα περιεχόμενά του. Έπειτα, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο κουμπί Έντονη γραφή και στο κουμπί Πλάγια γραφή τα οποία ανήκουν στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 7. Για να καταργήσουμε τη μορφοποίηση πλάγιας γραφής από τον τίτλο Εκδόσεις Θύρα, πατάμε μέσα στο πλαίσιο του τίτλου, και στη συνέχεια πατάμε στο περίγραμμα του πλαισίου για να το επιλέξουμε. Έπειτα, στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο κουμπί Πλάγια γραφή. 8. Για να εφαρμόσουμε εφέ σκιάς στον τίτλο Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου και, στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο κουμπί Σκίαση κειμένου. 9. Προκειμένου να αλλάξουμε το μέγεθος γραμματοσειράς του τίτλου Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς που βρίσκεται στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, και από τη λίστα με τα διαθέσιμα μεγέθη διαλέγουμε το μέγεθος Για να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά του τίτλου Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά στην ομώνυμη ομάδα της καρτέλας Κεντρική, και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου διαλέγουμε τη γραμματοσειρά Bookman Old Style. 11. Για να προσθέσουμε υπότιτλο στη διαφάνειά μας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για να γράψετε υπότιτλο, και πληκτρολογούμε το κείμενο Δημιουργημένο από: και το ονοματεπώνυμό μας. 12. Για να εφαρμόσουμε σκούρο πράσινο χρώμα γραμματοσειράς στον υπότιτλο, επιλέγουμε το κείμενο του υποτίτλου και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα γραμματοσειράς στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. Από την παλέτα με τα διαθέσιμα χρώματα, διαλέγουμε το χρώμα που θέλουμε (σκούρο πράσινο). Αν το συγκεκριμένο χρώμα δεν υπάρχει στην παλέτα, πατάμε στην επιλογή Περισσότερα χρώματα, επιλέγουμε την κατάλληλη απόχρωση στην καρτέλα Βασικά του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται στη οθόνη μας, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 13. Επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου του υποτίτλου πατώντας στη διακεκομμένη γραμμή του περιγράμματός του. Στη συνέχεια, πατάμε όσες φορές χρειάζεται στο κουμπί Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική ώστε το ονοματεπώνυμο να εμφανιστεί στην επόμενη γραμμή.

9 85 Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης Για να εφαρμόσουμε υπογράμμιση στο πλαίσιο κειμένου του υποτίτλου, το επιλέγουμε και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο κουμπί Υπογράμμιση που βρίσκεται στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 15. Προκειμένου να εφαρμόσουμε πλάγια γραφή στο ονοματεπώνυμο, το επιλέγουμε πατώντας και σύροντας επάνω σε αυτό και μετά πατάμε στο κουμπί Πλάγια γραφή που βρίσκεται στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 16. Για να αλλάξουμε το μέγεθος γραμματοσειράς ολόκληρου του υποτίτλου, επιλέγουμε το πλαίσιό του, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, και από τη λίστα με τα διαθέσιμα μεγέθη επιλέγουμε την τιμή Για να τροποποιήσουμε τις διαστάσεις του πλαισίου κειμένου του τίτλου ώστε να χωράει ακριβώς το κείμενο που περιέχει, επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε μια από τις γωνιακές λαβές αλλαγής μεγέθους. Στη συνέχεια, σύρουμε κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού έως ότου το πλαίσιο του τίτλου να πάρει τις κατάλληλες διαστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο, τροποποιούμε τις διαστάσεις του πλαισίου του υποτίτλου. 18. Για να μετακινήσουμε το πλαίσιο του τίτλου στο κέντρο της διαφάνειας, το επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στο περίγραμμα του πλαισίου. Στη συνέχεια, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε το πλαίσιο του τίτλου στο κέντρο της διαφάνειας. Για να μετακινήσουμε το πλαίσιο του υποτίτλου στο κάτω δεξιό μέρος της διαφάνειας, το επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στο περίγραμμα του πλαισίου. Στη συνέχεια, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε το πλαίσιο του υποτίτλου στο κάτω δεξιό μέρος της διαφάνειας. 19. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στην παρουσίαση, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office. Το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως δεν εμφανίζεται επειδή η παρουσίαση είναι ήδη αποθηκευμένη. Αν θέλουμε να κλείσουμε το PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έξοδος από το PowerPoint του Μενού Office.

10 Κεφάλαιο 86. Διαχείριση κειμένου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και τέλος στην ε- ντολή Microsoft Office PowerPoint Προκειμένου να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα. 2. Τρία είδη διάταξης διαφανειών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μια παρουσίαση είναι τα Τίτλος και Αντικείμενο, Μόνο τίτλος, και Δυο περιεχόμενα. 3. Για να προσθέσουμε στην παρουσίαση μια δεύτερη διαφάνεια με διάταξη Μόνο τίτλος, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Δημιουργία διαφάνειας στην ομάδα Διαφάνειες της καρτέλας Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε τη διάταξη Μόνο τίτλος. 4. Για να καταχωρίσουμε τον τίτλο της νέας μας διαφάνειας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο και πληκτρολογούμε τη φράση Επιχειρηματικό σκεπτικό. 5. Για να μορφοποιήσουμε τον τίτλο Επιχειρηματικό σκεπτικό με έντονη γραφή, εφέ σκιάς, και μπλε χρώμα γραμματοσειράς, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

11 86 Διαχείριση κειμένου 383 Επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου, ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική, και πατάμε στα κουμπιά Έντονη γραφή και Σκίαση κειμένου της ομάδας Γραμματοσειρά. Στη συνέχεια, για να εφαρμόσουμε μπλε χρώμα γραμματοσειράς, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα γραμματοσειράς στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, και από την παλέτα που εμφανίζεται επιλέγουμε χρώμα. 6. Για να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κειμένου κάτω από τον τίτλο της διαφάνειας 2, ανοίγουμε την καρτέλα Εισαγωγή και πατάμε στο κουμπί Πλαίσιο κειμένου της ομάδας Κείμενο. Στη συνέχεια, πατάμε κάτω από τον τίτλο της διαφάνειας και σύρουμε, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, μέχρι το πλαίσιο να πάρει το κατάλληλο μέγεθος. Τέλος, πληκτρολογούμε το κείμενο στο εσωτερικό του πλαισίου. 7. Για να ρυθμίσουμε το μέγεθος του πλαισίου κειμένου ώστε να καταλαμβάνει πέντε γραμμές, το επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε μια από τις γωνιακές λαβές αλλαγής μεγέθους. Στη συνέχεια, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε μέχρι το πλαίσιο κειμένου να αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος. Για να αλλάξουμε τη θέση του πλαισίου κειμένου ώστε να καταλαμβάνει το κέντρο της διαφάνειας, το επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στο πλαίσιο. Στη συνέχεια, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε έως ότου το πλαίσιο κειμένου να έλθει περίπου στο κέντρο της διαφάνειας. 8. Όταν καταχωρίζουμε κείμενο σε ένα πλαίσιο κειμένου, το πρόγραμμα αυτόματα εφαρμόζει αριστερή στοίχιση. 9. Για να στοιχίσουμε στο κέντρο τα περιεχόμενα του πλαισίου κειμένου, το επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Στοίχιση στο κέντρο που βρίσκεται στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. 10. Με τον όρο διάστιχο εννοούμε την απόσταση μεταξύ των γραμμών του κειμένου. 11. Για να αλλάξουμε το διάστιχο των περιεχομένων του πλαισίου κειμένου σε 2 γραμμές, επιλέγουμε το πλαίσιο και πατάμε στο κουμπί Διάστιχο στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, από το υπομενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε την καταχώριση 2, Για να εφαρμόσουμε πλήρη στοίχιση στα περιεχόμενα του πλαισίου κειμένου, το επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Πλήρης στοίχιση που περιλαμβάνεται στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. 13. Προκειμένου να αλλάξουμε το διάστιχο των περιεχομένων του πλαισίου κειμένου σε 40 στιγμές, επιλέγουμε το πλαίσιο, πατάμε στο κουμπί Διάστιχο στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και από το υπομενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την καταχώριση Επιλογές διάστιχου. Στη συνέχεια, από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλό-

12 384 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις γου του τμήματος Διάστιχο επιλέγουμε Ακριβώς, πληκτρολογούμε τον αριθμό 40 στο πλαίσιο κειμένου Στα, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 14. Για να αναιρέσουμε τις δύο προηγούμενες ενέργειές μας, πατάμε δύο φορές στο κουμπί Αναίρεση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Επίσης, μπορούμε να πατήσουμε δύο φορές το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Z. 15. Για να ακυρώσουμε τις δύο τελευταίες αναιρέσεις, πατάμε δύο φορές στο κουμπί Ακύρωση αναίρεσης της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 16. Για να αναιρέσουμε με μία κίνηση τις δύο τελευταίες ενέργειές μας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Αναίρεση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Στον πτυσσόμενο κατάλογο με τις ενέργειες που έχουμε εκτελέσει, σύρουμε προς τα κάτω το δείκτη του ποντικιού ώστε να επιλέξουμε τις δύο πρώτες καταχωρίσεις της. Τέλος, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 17. Προκειμένου να προσθέσουμε μια νέα διαφάνεια ως τρίτη στην παρουσίασή μας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Δημιουργία διαφάνειας στην ομάδα Διαφάνειες της καρτέλας Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε τη διάταξη Τίτλος και Αντικείμενο. 18. Για να καταχωρίσουμε τον τίτλο της νέας διαφάνειάς μας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο και πληκτρολογούμε Ποικιλία βιβλίων. 19. Για να μορφοποιήσουμε το κείμενο του τίτλου με κεφαλαίους χαρακτήρες, επιλέγουμε το πλαίσιο του τίτλου και πατάμε στο κουμπί Αλλαγή πεζών-κεφαλαίων στην ο- μάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. Στο υπομενού που εμφανίζεται, πατάμε στην επιλογή ΚΕΦΑΛΑΙΑ. 20. Προκειμένου να καταχωρίσουμε τη ζητούμενη λίστα στην τρίτη διαφάνεια της παρουσίασης, εκτελούμε τα παρακάτω βήματα: Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πλαίσιο δέσμευσης θέσης της λίστας και πληκτρολογούμε το κείμενο ΒΙΒΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ:. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Enter, πληκτρολογούμε τη λέξη Χρήστες, και πατάμε το πλήκτρο Enter ακόμα μία φορά. Επειδή το επόμενο κείμενο θα είναι υποκατηγορία, πατάμε το πλήκτρο Tab για να δημιουργηθεί μια εσοχή και πληκτρολογούμε τη λέξη Νέους. Πατάμε το πλήκτρο Enter (η εσοχή παραμένει ίδια), πληκτρολογούμε τη λέξη Προχωρημένους, και πατάμε το πλήκτρο Enter ακόμα μία φορά. Επειδή το επόμενο κείμενο δεν θα είναι υποκατηγορία, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab για να καταργηθεί η εσοχή και πληκτρολογούμε Προγραμματιστές. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Enter, πληκτρολογούμε τη λέξη Τεχνικούς, και πατάμε το πλήκτρο Enter ακόμα μία φορά. Πατάμε το πλήκτρο Tab και πληκτρολογούμε PC. Πατάμε το πλήκτρο Enter και πληκτρολογούμε τη φράση Τοπικών δικτύων.

13 86 Διαχείριση κειμένου 385 Επειδή ο τίτλος της λίστας δεν πρέπει να έχει κουκκίδα, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής σε ένα σημείο του κειμένου ΒΙΒΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ: και πατάμε στο κουμπί Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Για να αλλάξουμε τη μορφή των κουκκίδων, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, από το υπομενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε τη μορφή του δεξιού βέλους ( ). Με τον ίδιο τρόπο αλλάζουμε και τη μορφή των κουκκίδων των υποκατηγοριών Νέους και Προχωρημένους και των υποκατηγοριών PC και Τοπικών δικτύων. 21. Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε μια κουκκίδα σε χαμηλότερο επίπεδο (ώστε να εμφανίζεται με μεγαλύτερη εσοχή), χρησιμοποιούμε τη λειτουργία Αύξηση επιπέδου λίστας, ενώ όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε μια κουκκίδα σε υψηλότερο επίπεδο (μικρότερη εσοχή), χρησιμοποιούμε τη λειτουργία Μείωση επιπέδου λίστας. 22. Για να υποβιβάσουμε ένα στοιχείο λίστας με κουκκίδες ή αρίθμηση, πατάμε το πλήκτρο Tab, ενώ για να το προβιβάσουμε, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab. 23. Για να τροποποιήσουμε τη λίστα με τις κουκκίδες ώστε να έχει τη ζητούμενη μορφή, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στη λέξη Χρήστες και πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, από το υπομενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε την κατάλληλη μορφή. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να μορφοποιήσουμε και τις καταχωρίσεις Προγραμματιστές και Τεχνικούς. Για να τροποποιήσουμε τις κουκκίδες των υποκατηγοριών Νέους και Προχωρημένους, επιλέγουμε τις δύο γραμμές κειμένου, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την κατάλληλη μορφή. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να μορφοποιήσουμε και τις υπόλοιπες υποκατηγορίες. 24. Για να αλλάξουμε το χρώμα των κουκκίδων, επιλέγουμε το πλαίσιο της λίστας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Κουκκίδες και αρίθμηση. Εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Με κουκκίδες, και πατάμε στο κουμπί Χρώμα. Από την παλέτα με τα διαθέσιμα χρώματα επιλέγουμε το μπλε χρώμα και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. Για να αλλάξουμε το χρώμα του κειμένου, επιλέγουμε τη λίστα κουκκίδων και μετά εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Κεντρική. Πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα γραμματοσειράς και, από την παλέτα με τα διαθέσιμα χρώματα, ε- πιλέγουμε το πράσινο χρώμα. 25. Προκειμένου να τροποποιήσουμε το μέγεθος των κουκκίδων της τρίτης διαφάνειας ώ- στε το μέγεθός τους να είναι το 70% του κειμένου, επιλέγουμε τις παραγράφους με τις

14 386 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις κουκκίδες, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Κουκκίδες στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την ε- ντολή Κουκκίδες και αρίθμηση και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Με κουκκίδες. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε τον αριθμό 70 στο πλαίσιο Μέγεθος % του κειμένου και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 26. Για να καθορίσουμε την απόσταση πριν από κάθε γραμμή της λίστας κουκκίδων σε 5 στιγμές, και την απόσταση μετά από κάθε γραμμή της λίστας κουκκίδων σε 3 στιγμές, επιλέγουμε τις παραγράφους της λίστας κουκκίδων, πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική, και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Εσοχές και διαστήματα. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε την τιμή 5 στο πλαίσιο Πριν της περιοχής Διάστημα, και την τιμή 3 στο πλαίσιο Μετά της ίδιας περιοχής και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 27. Για να μετατρέψουμε το κείμενο ΒΙΒΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ: σε Γράμματα Τίτλου (με τον πρώτο χαρακτήρα κεφαλαίο), το επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Αλλαγή πεζών-κεφαλαίων στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. Από το υπομενού που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε τη διαταγή Μετατροπή κάθε λέξης σε κεφαλαία. 28. Προκειμένου να εφαρμόσουμε γραμματοσειρά Verdana σε ολόκληρο το κείμενο του πλαισίου, επιλέγουμε το πλαίσιο, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά στην ομώνυμη ομάδα της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε τη γραμματοσειρά Verdana από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 29. Για να μειώσουμε το μέγεθος γραμματοσειράς, επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου της λίστας και πατάμε μία φορά στο κουμπί Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς που βρίσκεται στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 30. Για να μειώσουμε το πλάτος του πλαισίου κειμένου της λίστας ώστε τα δεδομένα να χωρούν ακριβώς σε αυτό και να υπάρχει κενός χώρος στη δεξιά πλευρά της διαφάνειας, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου της λίστας και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη μεσαία λαβή αλλαγής μεγέθους στη δεξιά πλευρά του. Κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε μέχρι το πλαίσιο κειμένου της λίστας να πάρει το κατάλληλο μέγεθος, δηλαδή να είναι ορατά όλα τα περιεχόμενά του και να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος στη δεξιά πλευρά της διαφάνειας. 31. Για να στοιχίσουμε τα περιεχόμενα του πλαισίου κειμένου που περιέχει τη λίστα κατακόρυφα στο κέντρο του πλαισίου, επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου πατώντας στο πλαίσιό του, πατάμε στο κουμπί Στοίχιση κειμένου στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και στο υπομενού που εμφανίζεται πατάμε στην επιλογή Στο μέσο.

15 86 Διαχείριση κειμένου Για να προσθέσουμε μια τέταρτη διαφάνεια στην παρουσίασή μας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Δημιουργία διαφάνειας στην ομάδα Διαφάνειες της καρτέλας Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε τη διάταξη Δυο περιεχόμενα. Για να καταχωρίσουμε τον τίτλο της τέταρτης διαφάνειας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο και πληκτρολογούμε τη φράση Νέες κυκλοφορίες. 33. Για να καταχωρίσουμε τη ζητούμενη λίστα στην έκτη διαφάνεια της παρουσίασης, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πλαίσιο κειμένου στο αριστερό μέρος της διαφάνειας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Αρίθμηση στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε την κατάλληλη μορφή αρίθμησης. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο Οδηγός επιτυχίας ECDL. Πατάμε το πλήκτρο Enter και κατόπιν το πλήκτρο Tab, ώστε να δημιουργήσουμε μια εσοχή, και πληκτρολογούμε το κείμενο Ένα βιβλίο για κάθε ενότητα. Πατάμε Enter και πληκτρολογούμε Δύο τόμοι για τις 7 ενότητες. Πατάμε Enter και πληκτρολογούμε το κείμενο 1ος τόμος: Ενότητες 2,3,4, και 7. Πατάμε το πλήκτρο Enter και πληκτρολογούμε το κείμενο 2ος τόμος: Ενότητες 1, 5, και 6. Πατάμε Enter, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab για να καταργήσουμε την εσοχή, και πληκτρολογούμε ECDL Advanced. Πατάμε Enter και μετά το πλήκτρο Tab για να δημιουργήσουμε και πάλι εσοχή, και πληκτρολογούμε τη λέξη Word. Τέλος, πατάμε το πλήκτρο Enter και πληκτρολογούμε Excel. Για να μορφοποιήσουμε τις τέσσερις πρώτες υποκατηγορίες με λατινική αρίθμηση, τις επιλέγουμε και μετά πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Αρίθμηση στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, από το υπομενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε την κατάλληλη μορφή, δηλαδή τους πεζούς λατινικούς αριθμούς. Με τον ίδιο τρόπο μορφοποιούμε και τις υπόλοιπες υποκατηγορίες. 34. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στην παρουσίασή μας, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office ή πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + S. Για να κλείσουμε την παρουσίαση, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 35. Για να κλείσουμε το Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έξοδος από το PowerPoint στο Μενού Office.

16 Κεφάλαιο 87. Εικόνες και γραφικά Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office PowerPoint Προκειμένου να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα. 2. Για να προσθέσουμε ένα γραφικό κάτω από το κείμενο που περιγράφει το επιχειρηματικό σκεπτικό του εκδοτικού οίκου, καταρχήν μεταφερόμαστε στη δεύτερη διαφάνεια της παρουσίασης. Ανοίγουμε την καρτέλα Εισαγωγή και πατάμε στο κουμπί Έτοιμες εικόνες Clip Art της ομάδας Απεικονίσεις. Κατόπιν, πληκτρολογούμε μια λέξη-κλειδί για παράδειγμα, τη λέξη βιβλίο στο πλαίσιο Αναζήτηση για του παραθύρου εργασιών Έτοιμες Εικόνες Clip Art και πατάμε το πλήκτρο Enter ή στο κουμπί Μετάβαση. Επιλέγουμε μια από τις εικόνες που επιστρέφει το πρόγραμμα, πατάμε σε αυτή με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ώστε να την εισαγάγουμε στη διαφάνειά μας, και κλείνουμε το παράθυρο εργασιών Έτοιμες εικόνες Clip Art. Για να μετακινήσουμε την εικόνα κάτω από το πλαίσιο κειμένου, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στην εικόνα και, όταν αυτός μετατραπεί σε τετραπλό βέλος,

17 87 Εικόνες και γραφικά 389 κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε ώστε να τοποθετηθεί η εικόνα στην κατάλληλη θέση. 3. Για να εφαρμόσουμε στην εικόνα το στυλ Περιστρεμμένο, Λευκό, την επιλέγουμε και ανοίγουμε την καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Περισσότερα της ομάδας Στυλ εικόνας και τέλος στη μικρογραφία του στυλ Περιστρεμμένο λευκό. 4. Για να εφαρμόσουμε χρώμα γεμίσματος στην εικόνα, την επιλέγουμε και πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού στην ομάδα Σχεδίαση της καρτέλας Κεντρική. Από την παλέτα με τα διαθέσιμα χρώματα επιλέγουμε το χρώμα που θέλουμε. 5. Προκειμένου να εφαρμόσουμε στην εικόνα ένα εφέ λάμψης, την επιλέγουμε και ανοίγουμε την καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί της ομάδας Στυλ εικόνας, δείχνουμε στην κατηγορία Λάμψη, και πατάμε στη μικρογραφία του κατάλληλου εφέ. 6. Για να προσθέσουμε στην τρίτη διαφάνεια την εικόνα Logo.wmf από το συνοδευτικό CD, ανοίγουμε την καρτέλα Εισαγωγή και πατάμε στο κουμπί Εικόνα της ομάδας Α- πεικονίσεις. Στο πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή εικόνας που εμφανίζεται στην οθόνη μας, μεταφερόμαστε στο φάκελο που περιέχει την εικόνα Αρχεία Εξάσκησης στο συνοδευτικό CD. (Αν έχετε μεταφέρει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD στο σκληρό σας δίσκο, ακολουθήστε τα ίδια βήματα για να ανοίξετε τον αντίστοιχο φάκελο στο δίσκο σας.) Στη συνέχεια, επιλέγουμε το αρχείο Logo. wmf και πατάμε στο κουμπί Εισαγωγή. 7. Για να αλλάξουμε το μέγεθος της εικόνας, την επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην κατάλληλη λαβή αλλαγής μεγέθους. Στη συνέχεια, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε έως ότου αποκτήσει το μέγεθος που θέλουμε. Για να μεταφέρουμε την εικόνα στη δεξιά πλευρά της διαφάνειας, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε αυτή, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και σύρουμε για να τη μετακινήσουμε στην κατάλληλη θέση. 8. Προκειμένου να μορφοποιήσουμε την εικόνα που μόλις εισαγάγαμε σύμφωνα με τα ζητούμενα της άσκησης, κάνουμε τα παρακάτω: Επιλέγουμε την εικόνα και ανοίγουμε την καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού στην ομάδα Στυλ εικόνας και, στο μενού που εμφανίζεται, δείχνουμε στην εντολή Πάχος και πατάμε στην καταχώριση Περισσότερες γραμμές. Στο πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση εικόνας που εμφανίζεται, καταχωρίζουμε στο πλαίσιο Πλάτος την τιμή 3, επιλέγουμε τη Διπλή γραμμή από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Τύπος σύνθετου, και πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο.

18 390 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις Για να αλλάξουμε το χρώμα περιγράμματος της εικόνας, ενώ την έχουμε επιλέξει, πατάμε στο βέλος του κουμπιού και επιλέγουμε ένα χρώμα από την παλέτα. 9. Για να αυξήσουμε τη μεγέθυνση (ζουμ) σε 150% ώστε να φαίνεται το διπλό περίγραμμα που εφαρμόσαμε στην εικόνα, ανοίγουμε την καρτέλα Προβολή και πατάμε στο κουμπί Ζουμ της ομώνυμης ομάδας. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο Ποσοστό του πλαισίου διαλόγου Ζουμ που εμφανίζεται, καταχωρίζουμε την τιμή 150 και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 10. Προκειμένου να εμφανίζεται και πάλι ολόκληρη η διαφάνεια στην οθόνη, στην ομάδα Ζουμ της καρτέλας Προβολή πατάμε στο κουμπί Προσαρμογή στο παράθυρο. 11. Για να αλλάξουμε το μέγεθος της εικόνας σε 140% σε σχέση με το αρχικό, την επιλέγουμε και μετά πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Μέγεθος στην καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε την τιμή 140 στο πλαίσιο Ύψος της περιοχής Κλίμακα και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 12. Για να επαναφέρουμε την εικόνα στο αρχικό της μέγεθος, την επιλέγουμε και μετά πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Μέγεθος στην καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Μέγεθος, πατάμε στο κουμπί Επαναφορά του τμήματος Αρχικό μέγεθος, και τέλος στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου. 13. Για να αλλάξουμε το μέγεθος της εικόνας σε ακριβώς 7 7 εκατοστά, την επιλέγουμε και μετά πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Μέγεθος στην καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Κλείδωμα αναλογιών της καρτέλας Μέγεθος και καταχωρίζουμε την τιμή 7 στα πλαίσια Ύψος και Πλάτος της περιοχής Μέγεθος και περιστροφή. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου. 14. Προκειμένου να κατοπτρίσουμε οριζόντια την εικόνα, την επιλέγουμε, ανοίγουμε την καρτέλα Μορφοποίηση, πατάμε στο κουμπί Περιστροφή της ομάδας Τακτοποίηση, και επιλέγουμε την εντολή Οριζόντια αναστροφή από το μενού που εμφανίζεται. 15. Για να τοποθετήσουμε την εικόνα ώστε να απέχει ακριβώς 16 εκ. οριζόντια και 8 εκ. κατακόρυφα από την επάνω αριστερή γωνία της διαφάνειας, την επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Μέγεθος. Στη συνέχεια, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Μέγεθος, ανοίγουμε την καρτέλα Θέση, και καταχωρίζουμε τις τιμές 16 και 8 στα πλαίσια Οριζόντια και Κατακόρυφα αντίστοιχα. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου.

19 87 Εικόνες και γραφικά Για να εισαγάγουμε στην τέταρτη διαφάνεια της παρουσίασης μια εικόνα από τη συλλογή ClipArt, πατάμε στο κεντρικό εικονίδιο της δεύτερης γραμμής του πλαισίου. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε μια λέξη-κλειδί στο πλαίσιο Αναζήτηση για του παραθύρου εργασιών Έτοιμες Εικόνες Clip Art και πατάμε το πλήκτρο Enter ή στο κουμπί Μετάβαση. Επιλέγουμε μια από τις εικόνες που επιστρέφει το πρόγραμμα, πατάμε σε αυτή με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ώστε να την εισαγάγουμε στη διαφάνειά μας, και κλείνουμε το παράθυρο εργασιών Έτοιμες εικόνες Clip Art. 17. Για να περιστρέψουμε την εικόνα κατά 15 μοίρες δεξιόστροφα, την επιλέγουμε και μετά πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Μέγεθος στην καρτέλα Μορφοποίηση. Στη συνέχεια, ανοίγουμε την καρτέλα Μέγεθος και καταχωρίζουμε την τιμή 15 στο πλαίσιο Περιστροφή της περιοχής Μέγεθος και περιστροφή. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου. 18. Προκειμένου να αλλάξουμε το σχήμα της εικόνας σε ισοσκελές τρίγωνο, την επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Στυλ εικόνας της καρτέλας Μορφοποίηση. Από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε το σχήμα Ισοσκελές τρίγωνο από την κατηγορία Βασικά σχήματα. 19. Για να διαγράψουμε την εικόνα, την επιλέγουμε και πατάμε το πλήκτρο Delete. 20. Για να διαγράψουμε το πλαίσιο δέσμευσης θέσης της εικόνας ClipArt από τη δεξιά πλευρά της τέταρτης διαφάνειας, το επιλέγουμε πατώντας σε αυτό και μετά πατάμε το πλήκτρο Delete.

20 Κεφάλαιο 88. Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και τέλος στην ε- ντολή Microsoft Office PowerPoint Προκειμένου να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα. 2. Για να μεταφερθούμε ανάμεσα στις διαφάνειες της παρουσίασης με το ποντίκι, πατάμε στον αριθμό της διαφάνειας στην οποία θέλουμε να μεταφερθούμε, στο τμήμα παραθύρου Διάρθρωσης. Επίσης, μπορούμε να πατήσουμε στο επάνω βέλος της κατακόρυφης ράβδου κύλισης για να μεταφερθούμε στην προηγούμενη διαφάνεια, ή στο κάτω βέλος της κατακόρυφης ράβδου κύλισης για να μεταφερθούμε στην επόμενη. Ακόμη, μπορούμε να σύρουμε το πλαίσιο κύλισης για να μεταφερθούμε στη διαφάνεια που θέλουμε. Αν θέλουμε να μεταφερθούμε στις διαφάνειες της παρουσίασης με το πληκτρολόγιο, πατάμε το πλήκτρο Page Up για να μεταφερθούμε στην προηγούμενη διαφάνεια, ή το πλήκτρο Page Down για να μεταφερθούμε στην επόμενη διαφάνεια.

21 88 Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Για να προσθέσουμε μια νέα διαφάνεια μετά από την τρίτη διαφάνεια της παρουσίασής μας, μεταφερόμαστε στην τρίτη διαφάνεια, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Δημιουργία διαφάνειας στην ομάδα Διαφάνειες της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε τη διάταξη Τίτλος και Αντικείμενο από το μενού που εμφανίζεται. 4. Για να καταχωρίσουμε τον τίτλο της νέας διαφάνειας, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο και πληκτρολογούμε Ποσοστά αναγνωσιμότητας Βιβλίων. 5. Προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν πίνακα με τέσσερις στήλες και τέσσερις γραμμές, πατάμε στο κουμπί Εισαγωγή πίνακα στο πλαίσιο κράτησης θέσης της διαφάνειας ώστε να ανοίξουμε το πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή πίνακα. Με τα βέλη αυξομείωσης του πλαισίου Αριθμός στηλών:, ορίζουμε το πλήθος των στηλών σε 4. Με τα βέλη αυξομείωσης του πλαισίου Αριθμός γραμμών:, ορίζουμε το πλήθος των γραμμών σε 4. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. Για να χρησιμοποιήσουμε το Πρόχειρο, πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. Για να καταχωρίσουμε τα ζητούμενα δεδομένα, πληκτρολογούμε το κείμενο Κατηγορία στο πρώτο κελί του πίνακα και πατάμε το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στο επόμενο κελί, όπου πληκτρολογούμε το κείμενο Άνδρες. Με τον ίδιο τρόπο, καταχωρίζουμε και το υπόλοιπο κείμενο του πίνακα (φροντίζοντας να πληκτρολογήσουμε τις λέξεις Βιβλία για μόνο στη δεύτερη γραμμή). Για να αντιγράψουμε το κείμενο Βιβλία για από το πρώτο κελί της δεύτερης γραμμής του πίνακα, το επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή το οποίο βρίσκεται στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πρώτο κελί της τρίτης γραμμής του πίνακα και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα κενό διάστημα μετά από το κείμενο Βιβλία για. Με το κουμπί Επικόλληση προσθέτουμε το κείμενο Βιβλία για και στην τελευταία γραμμή του πίνακα. 6. Για να μεταφέρουμε το σημείο εισαγωγής στο επόμενο κελί του πίνακα, πατάμε το πλήκτρο Tab, ενώ για να το μεταφέρουμε στο προηγούμενο κελί, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab. 7. Για να εφαρμόσουμε μέγεθος γραμματοσειράς 24 στιγμές στα περιεχόμενα του πίνακα, τον επιλέγουμε πατώντας στο περίγραμμά του, πατάμε στο βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε την τιμή 24 από τη λίστα με τα διαθέσιμα μεγέθη.

22 394 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις 8. Προκειμένου να εφαρμόσουμε οριζόντια στοίχιση στο κέντρο και έντονη γραφή στα περιεχόμενα της πρώτης γραμμής του πίνακα, πρώτα τα επιλέγουμε: τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην αρχή της λέξης Κατηγορία και, κρατώντας πατημένο το α- ριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε το ποντίκι μέχρι να επιλεγεί και η λέξη Παιδιά. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Στοίχιση στο κέντρο στην ομάδα Παράγραφος της καρτέλας Κεντρική, και στο κουμπί Σκίαση κειμένου στην ομάδα Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. 9. Για να στοιχίσουμε οριζόντια στο κέντρο όλα τα αριθμητικά δεδομένα του πίνακα, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού αριστερά από το ποσοστό 35% της δεύτερης γραμμής και σύρουμε προς τα κάτω και δεξιά, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, ώστε να επιλεγεί και το ποσοστό 20% της τέταρτης γραμμής του πίνακα. Στη συνέχεια, στην ομάδα Στοίχιση της καρτέλας Διάταξη, πατάμε στο κουμπί Στοίχιση στο κέντρο. 10. Για να προσαρμόσουμε το πλάτος των στηλών του πίνακα ώστε τα περιεχόμενα κάθε κελιού να καταλαμβάνουν από μία συνεχόμενη γραμμή, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο δεξιό όριο κάθε στήλης που θέλουμε να προσαρμόσουμε και διπλοπατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 11. Προκειμένου να αυξήσουμε το ύψος της πρώτης γραμμής του πίνακα σε 2,5 εκατοστά, την επιλέγουμε και ανοίγουμε την καρτέλα Διάταξη. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε την τιμή 2,5 στο πλαίσιο Ύψος γραμμής πίνακα της ομάδας Μέγεθος κελιού. 12. Για να εφαρμόσουμε κατακόρυφη στοίχιση στο κέντρο στα περιεχόμενα της πρώτης γραμμής του πίνακα, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην αρχή της λέξης Κατηγορία και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, σύρουμε μέχρι να επιλέξουμε και τη λέξη Παιδιά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε την καρτέλα Διάταξη και πατάμε στο κουμπί Κατακόρυφη στοίχιση στο κέντρο της ομάδας Στοίχιση. 13. Προκειμένου να εφαρμόσουμε στον πίνακα το Μεσαίο στυλ 3 - Έμφαση 4, τον επιλέγουμε και εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Σχεδίαση. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Περισσότερα της ομάδας Στυλ πίνακα, και επιλέγουμε το ζητούμενο στυλ από τη λίστα που εμφανίζεται. 14. Για να προσθέσουμε μια νέα διαφάνεια μετά από την τέταρτη της παρουσίασής μας, κάνουμε ενεργό την τέταρτη διαφάνεια, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Δημιουργία διαφάνειας στην ομάδα Διαφάνειες της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε τη διάταξη Μόνο τίτλος από το μενού που εμφανίζεται. 15. Για να μεταφερθούμε στην τέταρτη διαφάνεια, πατάμε σε αυτή στο τμήμα Διάθρωσης του παραθύρου. Προκειμένου να αντιγράψουμε τον τίτλο της, επιλέγουμε το κείμενο του τίτλου και πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας

23 88 Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων 395 Κεντρική. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στην πέμπτη διαφάνεια, πατάμε στο πλαίσιο με το κείμενο Κάντε κλικ για τίτλο, και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 16. Για να αλλάξουμε τον τίτλο της πέμπτης διαφάνειας, επιλέγουμε τη λέξη Βιβλίων διπλοπατώντας σε αυτή και μετά πατάμε το πλήκτρο Delete. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τη λέξη Περιοδικών. 17. Για να μεταφερθούμε στην τέταρτη διαφάνεια, πατάμε το πλήκτρο Page Up. Για να α- ντιγράψουμε τον πίνακα της τέταρτης διαφάνειας, τον επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 18. Για να επικολλήσουμε τον πίνακα κάτω από τον τίτλο της πέμπτης διαφάνειας, μεταφερόμαστε σε αυτή και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση, που βρίσκεται στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 19. Για να διαγράψουμε την τρίτη γραμμή από τον πίνακα της πέμπτης διαφάνειας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κελί της τρίτης γραμμής και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή γραμμών από το μενού συντόμευσης. 20. Για να προσθέσουμε μια νέα γραμμή κάτω από την πρώτη γραμμή του πίνακα της πέμπτης διαφάνειας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κελί της δεύτερης γραμμής, δείχνουμε στην καταχώριση Εισαγωγή, και επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή γραμμών επάνω από το μενού συντόμευσης. 21. Προκειμένου να καταχωρίσουμε τα δεδομένα, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πρώτο κελί της νέας γραμμής και πληκτρολογούμε το κείμενο Περιοδικά για αρχάριους. Στη συνέχεια, αντιγράφουμε και επικολλούμε τα υπόλοιπα δεδομένα από τα υπόλοιπα κελιά του πίνακα. 22. Για να προσθέσουμε στον πίνακα της πέμπτης διαφάνειας μία νέα στήλη, πριν από τη στήλη με τον τίτλο Άνδρες, επιλέγουμε όλα τα κελιά της στήλης με τον τίτλο Άνδρες (τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού ακριβώς επάνω από τη στήλη και, όταν αυτός μετατραπεί σε παχύ κάτω βέλος, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού). Στη συνέχεια, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε ένα κελί της επιλεγμένης στήλης, δείχνουμε στην καταχώριση Εισαγωγή και επιλέγουμε την εντολή Εισαγωγή στηλών αριστερά από το μενού συντόμευσης. 23. Για να καταχωρίσουμε τα ζητούμενα δεδομένα, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πρώτο κελί της νέας στήλης και πληκτρολογούμε τη λέξη Πωλήσεις. Πατάμε το πλήκτρο Κάτω βέλους για να μεταφερθούμε στο επόμενο κελί της στήλης και πληκτρολογούμε τον αριθμό ακολουθούμενο από το σύμβολο του ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζουμε και τα υπόλοιπα δεδομένα.

24 396 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις 24. Για να αλλάξουμε το μέγεθος του πίνακα ώστε να χωράει ολόκληρος στη διαφάνεια, τον επιλέγουμε και τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού σε μια από τις γωνιακές λαβές αλλαγής μεγέθους. Έπειτα, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε ώστε ο πίνακας να αποκτήσει το κατάλληλο μέγεθος. Στη συνέχεια, πατάμε στο περίγραμμα του πίνακα και τον σύρουμε στην κατάλληλη θέση. 25. Για να μετακινήσουμε την εικόνα της τρίτης διαφάνειας στη δεξιά πλευρά της έκτης, μεταφερόμαστε στην τρίτη διαφάνεια της παρουσίασης χρησιμοποιώντας το τμήμα παραθύρου Διάρθρωσης, επιλέγουμε την εικόνα πατώντας σε αυτή με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και πατάμε στο κουμπί Αποκοπή στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στην έκτη διαφάνεια και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 26. Προκειμένου να αντιγράψουμε την εικόνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της δεύτερης διαφάνειας, μεταφερόμαστε σε αυτή, επιλέγουμε την εικόνα, και μετά πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 27. Για να επικολλήσουμε την εικόνα στην τρίτη διαφάνεια, μεταφερόμαστε σε αυτή και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. Σύρουμε την εικόνα για να την τοποθετήσουμε στη δεξιά πλευρά της διαφάνειας. 28. Για να διαγράψουμε την εικόνα που βρίσκεται στη δεύτερη διαφάνεια της παρουσίασης, την επιλέγουμε και πατάμε είτε το πλήκτρο Backspace είτε το πλήκτρο Delete. 29. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στην παρουσίαση, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε την παρουσίαση, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 30. Για να κλείσουμε το Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έξοδος από το PowerPoint του Μενού Office.

25 Κεφάλαιο 89. Προβολές του PowerPoint Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft PowerPoint, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στις επιλογές Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και τέλος στην ε- ντολή Microsoft Office PowerPoint Για να ανοίξουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται στην οθόνη μας, επιλέγουμε την παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα και πατάμε το κουμπί Άνοιγμα. 2. Το Microsoft PowerPoint διαθέτει τις παρακάτω τέσσερις προβολές: Κανονική προβολή, προβολή Ταξινόμησης Διαφανειών, προβολή Παρουσίασης, και προβολή Σελίδων σημειώσεων. 3. Μπορούμε να αλλάξουμε προβολή είτε πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί στην ομάδα Προβολές παρουσίασης της καρτέλας Προβολή είτε πατώντας με το ποντίκι σε ένα από τα κουμπιά προβολών, στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου της εφαρμογής. 4. Η παρουσίαση Εκδόσεις Θύρα θα πρέπει να εμφανίζεται σε Κανονική προβολή, εκτός αν χρησιμοποιούσατε διαφορετική προβολή την τελευταία φορά που την αποθηκεύσατε. 5. Για να περάσουμε σε προβολή Σελίδων Σημειώσεων, πατάμε στο κουμπί Σελίδες σημειώσεων που υπάρχει στην ομάδα Προβολές παρουσίασης της καρτέλας Προβολή.

26 398 Ενότητα 6 Παρουσιάσεις Απαντήσεις 6. Χρησιμοποιούμε την προβολή Σελίδων Σημειώσεων όταν θέλουμε κάθε διαφάνεια να εμφανίζεται σε ξεχωριστή σελίδα, με πρόσθετο χώρο στο κάτω μέρος της, στον οποίο μπορούμε να καταχωρίσουμε σημειώσεις για τον ομιλητή. 7. Όταν βρισκόμαστε σε προβολή Σελίδων Σημειώσεων, προσθέτουμε τις σημειώσεις στο κάτω μέρος της σελίδας που εμφανίζεται στην οθόνη μας, στο πλαίσιο που περιέχει τη φράση Κάντε κλικ για να γράψετε κείμενο. 8. Για να μεταφερθούμε στη διαφάνεια 2, πατάμε στο επάνω βέλος της κατακόρυφης ράβδου κύλισης. Στη συνέχεια, πατάμε στο τμήμα Σημειώσεων και καταχωρίζουμε το κείμενο Να αναφερθώ συνοπτικά στα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας. 9. Για να μεταφερθούμε σε Κανονική προβολή, πατάμε στο κουμπί Κανονική στην ομάδα Προβολές παρουσίασης της καρτέλας Προβολή. Στη συνέχεια, διπλοπατάμε στη λέξη μέλη στο τμήμα σημειώσεων και πληκτρολογούμε τη λέξη στελέχη. 10. Η πιο κατάλληλη είναι η προβολή Ταξινόμησης Διαφανειών επειδή εμφανίζει συγκεντρωμένες όλες τις διαφάνειες της παρουσίασής μας σύμφωνα με τη σειρά προβολής τους και μας επιτρέπει να τις αναδιατάσσουμε και να τις διαχειριζόμαστε εύκολα, προσθέτοντας νέες ή διαγράφοντας αυτές που δεν χρειαζόμαστε. 11. Προκειμένου να μεταφερθούμε στην προβολή Ταξινόμησης Διαφανειών, πατάμε στο δεύτερο κουμπί προβολής,,στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου της εφαρμογής. 12. Τα τρία τμήματα του παραθύρου της Κανονικής προβολής ονομάζονται: τμήμα Διάρθρωσης ή τμήμα Διαφανειών, τμήμα Περιεχομένων διαφάνειας, και τμήμα Σημειώσεων. 13. Στο τμήμα Διάρθρωσης βλέπουμε το κείμενο των διαφανειών και τη δομή της παρουσίασης. Στο τμήμα Περιεχομένων διαφάνειας βλέπουμε την επιλεγμένη διαφάνεια και τα περιεχόμενά της. Στο τμήμα Σημειώσεων μπορούμε να επεξεργαστούμε σημειώσεις για τον ομιλητή. 14. Για να αυξήσουμε το μέγεθος του τμήματος Σημειώσεων ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση σημειώσεων ομιλητή, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στην οριζόντια διαχωριστική γραμμή (κάτω από τη διαφάνεια) και, όταν αυτός μετατραπεί σε διπλό βέλος αλλαγής διαστάσεων, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα επάνω. 15. Για να μεγαλώσουμε το τμήμα Διάρθρωσης, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στην κατακόρυφη διαχωριστική γραμμή (αριστερά από τη διαφάνεια) και, όταν αυτός μετατραπεί σε διπλό βέλος αλλαγής διαστάσεων, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα δεξιά.

27 89 Προβολές του PowerPoint Για να ανοίξουμε την καρτέλα Διάρθρωση ενώ βρισκόμαστε σε Κανονική προβολή, πατάμε στην καρτέλα με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 17. Το τμήμα Διάρθρωσης μας χρησιμεύει για να καθορίζουμε την οργάνωση της παρουσίασης, της δομής του κειμένου, αλλά όχι των αντικειμένων των διαφανειών. 18. Για να αναπτύξουμε τα περιεχόμενα του τμήματος Διάρθρωσης ώστε να εμφανίζεται ολόκληρο το κείμενο των διαφανειών, εμφανίζουμε το μενού συντόμευσης στο τμήμα Διάρθρωσης, δείχνουμε στην καταχώριση Ανάπτυξη, και επιλέγουμε την εντολή Ανάπτυξη όλων. 19. Για να προσθέσουμε στην έκτη διαφάνεια τα στοιχεία PowerPoint και Access, ως τρίτο και τέταρτο βιβλίο της λίστας Advanced, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο τμήμα παραθύρου Διάρθρωσης, στο τέλος της παραγράφου με το κείμενο Excel, και πατάμε το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε το κείμενο PowerPoint, πατάμε το πλήκτρο Enter και καταχωρίζουμε το κείμενο Access. 20. Για να συμπτύξουμε το κείμενο της έκτης διαφάνειας, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στα περιεχόμενά της στο τμήμα Διάρθρωσης, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται δείχνουμε στην καταχώριση Σύμπτυξη και πατάμε στην ομώνυμη ε- ντολή του υπομενού. 21. Για να συμπτύξουμε το κείμενο όλων των διαφανειών της παρουσίασης, εμφανίζουμε το μενού συντόμευσης στο τμήμα Διάρθρωσης, δείχνουμε στην καταχώριση Σύμπτυξη, και επιλέγουμε την εντολή Σύμπτυξη όλων. 22. Για να ξεκινήσουμε την προβολή της παρουσίασης από την πρώτη διαφάνεια, πατάμε στο κουμπί Προβολή παρουσίασης που βρίσκεται στην ομάδα Προβολές παρουσίασης της καρτέλας Προβολή. 23. Ενώ βρισκόμαστε σε προβολή Παρουσίασης, μπορούμε να εμφανίσουμε την επόμενη διαφάνεια πατώντας είτε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, είτε το πλήκτρο Page Down, ή το πλήκτρο Enter. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε την εντολή Επόμενο από το μενού συντόμευσης της διαφάνειας, να πατήσουμε το πλήκτρο Ν, ή να πατήσουμε το πλήκτρο Δεξιού βέλους ή Κάτω βέλους. 24. Για να διακόψουμε την εκτέλεση της παρουσίασης και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη προβολή, μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο Esc ή να επιλέξουμε την εντολή Τέλος προβολής από το μενού συντόμευσης. 25. Προκειμένου να ξεκινήσουμε την παρουσίαση από την τέταρτη διαφάνεια, μεταφερόμαστε σε αυτή και πατάμε στο κουμπί Προβολή παρουσίασης στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου της εφαρμογής. Για να διακόψουμε την εκτέλεση της παρουσίασης, πατάμε το πλήκτρο Esc.

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.7: Αναδιάταξη κειμένου και αντικειμένων Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

10 η Εργαστηριακή Άσκηση

10 η Εργαστηριακή Άσκηση 10 η Εργαστηριακή Άσκηση MICROSOFT OFFICE POWERPOINT Το πρόγραμμα PowerPoint της εταιρείας Microsoft χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παρουσιάσεων οποιουδήποτε είδους. Ανήκει και αυτό στα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word 1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word Το MS-Word, που είναι και αντικείμενο αυτών των σημειώσεων είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που στις σελίδες του μπορεί να περιέχει εκτός από κείμενο, εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. 1) Έναρξη

Microsoft Word. 1) Έναρξη Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή Word ξεκινά και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MICROSOFT POWERPOINT 1 Εισαγωγή Το PowerPoint είναι µια ισχυρή εφαρµογή για τη δηµιουργία παρουσιάσεων και µπορεί να χρησιµεύσει στη δηµιουργία διαφανειών, καθώς και συνοδευτικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα PowerPoint Εκκίνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24

Λίγα λόγια από το συγγραφέα PowerPoint Εκκίνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24 ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 PowerPoint 2007... 9 92 Εκκίνηση του PowerPoint... 16 93 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24 94 Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης... 36 95 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ. 1) Προβολή Γραμμές εργαλείων Σχεδίαση. ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται η γραμμή εργαλείων της σχεδίασης. Τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε για να εμφανίσετε τη γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου Μάθημα 5ο Επεξεργαστής Κειμένου Σελίδα 60 από 106 Ένα πολύ χρήσιμο και αρκετά βασικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής κειμένου (LibreOffice Writer). Περιέχει όλα τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 - 17 - PowerPoint 2007 Δημιουργία παρουσίασης Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Σε αυτή την ενότητα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft PowerPoint

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft PowerPoint Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft PowerPoint 2003... 9 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια... 11 Βοήθεια για το βιβλίο και το CD του... 11 Βοήθεια για το Microsoft PowerPoint 2003... 11 Περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...25 Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή δεδομένων...44 Κεφάλαιο 4: Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 150 Περιεχ μενα Ενότητα 1 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 Κεφάλαιο 1 Εργασία με τα Windows 98... 17 Το περιβάλλον των Windows 98...18 Χρήση του πληκτρολογίου...19 Χειρισμοί με το ποντίκι...22

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης λογισμικού οργάνωσης γραφείου: PowerPoint 2007 Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Καραγεώργου-Βράντζα

Οδηγός χρήσης λογισμικού οργάνωσης γραφείου: PowerPoint 2007 Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Καραγεώργου-Βράντζα - 317-2. Στην περιοχή Εργαλεία SmartArt, στην καρτέλα Μορφή, της ομάδας Στυλ WordArt, κάντε κλικ στο βέλος που βρίσκεται δίπλα από την επιλογή Γέμισμα κειμένου, και στη συνέχεια κάντε ένα από τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 15 Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint 2007;... 15 Μια τελευταία λέξη...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΑΚΗ. Ηλεκτρονικές Παρουσιάσεις με το PowerPoint 2010

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΑΚΗ. Ηλεκτρονικές Παρουσιάσεις με το PowerPoint 2010 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΛΕΧΑΚΗ Ηλεκτρονικές Παρουσιάσεις με το PowerPoint 2010 Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στη δημιουργία παρουσιάσεων. Για να μην πλήττει το ακροατήριό σας, δεν αρκεί να βάζετε μόνο κείμενο στις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007

Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PowerPoint 2007 Δημιουργία βασικής παρουσίασης στο PwerPint 2007 Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη γρήγορη και εύκολη δημιουργία βασικής παρουσίασης στο Micrsft Office PwerPint 2007 και θα ενημερωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010

Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010 Σημειώσεις για το Microsoft Excel 2010 2014 Περιεχόμενα Δημήτρης Χατζηιωαννίδης ECDL CTP & CISCO INSTRUCTOR Εισαγωγή στο Excel.... 3 Ανοίξτε το Excel με το κουμπί "Έναρξη" των Windows..... 3 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Σημειώσεις για την εφαρμογή Microsoft Office Excel 2007 Μαυρίδης Ανέστης Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Ξάνθη, Σεπτέμβριος 2014 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σημειώσεις για το σχολικό έτος 2014-2015 Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας c. Ξεκινούμε να γράφουμε την διαφάνεια a. Είναι η πρώτη διαφάνεια της σειράς

a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας c. Ξεκινούμε να γράφουμε την διαφάνεια a. Είναι η πρώτη διαφάνεια της σειράς PowerPoint 1. Εισαγωγή διαφάνειας a. Κάνουμε κλικ στο Δημιουργία Διαφάνειας b. Επιλέγουμε το είδος της διαφάνειας που επιθυμούμε. Η πρώτη διαφάνεια συνήθως είναι η διαφάνεια τίτλου. c. Ξεκινούμε να γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3: Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 2010 124 125 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 126 Κεφάλαιο 3.1: Εισαγωγή στο Word 2010 3.1.1 Εκκίνηση του Word 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.8: Προβολές του PowerPoint

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.8: Προβολές του PowerPoint Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.8: Προβολές του PowerPoint Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία 1. Oι προβολές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.2: Εκκίνηση στο Microsoft PowerPoint

ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.2: Εκκίνηση στο Microsoft PowerPoint Πρόγραμμα Πιστοποίησης Γνώσεων και Δεξιοτήτων ΕΝΟΤΗΤΑ 6: «Microsoft PowerPoint 2007» Κεφάλαιο 6.2: Εκκίνηση στο Microsoft PowerPoint Αντώνης Χατζηνούσκας 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. Σκοπός του Μαθήματος Β. Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0

11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0 11. Επεξεργασία κειμένου με το OpenOffice 2.0 Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Το κείμενο που πληκτρολογούμε, εμφανίζεται στην οθόνη και παραμένει στη μνήμη RAM μέχρι να το

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης

Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Τροποποίηση συνδυασμών κίνησης Σε αυτήν την πρακτική εξάσκηση, θα τροποποιήσετε τους συνδυασμούς που έχουν εφαρμοστεί στην παρουσίαση της εταιρείας σας. Βήμα 1: Αλλαγή του εφέ για το κείμενο του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα

Εγχειρίδιο Χρήσης Draw for Children. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. Πως ανοίγουμε το πρόγραμμα ζωγραφικής Drawing for children...3 2. Οι λειτουργίες του Drawing for children...3 3. Άνοιγμα νέας σελίδας...4 4. Αναίρεση...4 5. Σβήσιμο...4 6. Μολυβοθήκη εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Παρουσιάσεις ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Παρουσιάσεις ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Διεύθυνση: Ασκληπιού 18 Τηλέφωνο: 215.5515254 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Παρουσιάσεις ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERMEDIATE Το Intermediate είναι εστιασμένο σε γνώσεις πληροφορικής και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιλαμβάνει όλες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1 Windows 8.1 1.1 Βασικές Έννοιες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Εισαγωγή 19 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής 20 Κατηγορίες Υπολογιστών 21 Κύρια μέρη ενός Προσωπικού Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και

Διαβάστε περισσότερα

α2. Αποθήκευση παρουσίασης με διαφορετικό τύπου ή/και σε διαφορετική θέση/ ή/και με διαφορετικό όνομα

α2. Αποθήκευση παρουσίασης με διαφορετικό τύπου ή/και σε διαφορετική θέση/ ή/και με διαφορετικό όνομα Αντικείμενα Αξιολόγησης Κριτήρια Απόδοσης Δεξιότητες που θα εξεταστούν(power point ) 1. Βασικές λειτουργίες & Περιβάλλον εφαρμογής παρουσιάσεων α. Χειρισμός παρουσιάσεωνα1. Δημιουργία, άνοιγμα, Κλείσιμο,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γεωργαλής Αλέξανδρος Μυτιλήνη 2004-2005 1/41 Σημειώσεις 1ου Έτους Μυτιλήνη 2003-2004...1

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΥΛΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2012-2013 Β Α Ρ Δ Α Λ Α Χ Ο Υ Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α - Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ MSC Τ. Π. Ε. Γ Ι Α Τ Η Ν Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας

2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας 2.9 Δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών 2.9.3 Χρήση λογισμικού παρουσιάσεων για τη δημιουργία απλών παρουσιάσεων ρουτίνας Να επιδεικνύει ικανότητα στη χρήση λογισμικού παρουσιάσεων, ακίνδυνα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Οδηγός γρήγορης αναφοράς Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται οι γνώσεις που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι για τις γνωστικές ενότητες: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα