ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ"

Transcript

1 ΤΜΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΡΟΛΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΛΙΜΕΝΩΝ Το πρώτο λιμάνι-το φυσικό λιμάνι Φυσικό λιμάνι ήταν ένας όρμος που παρείχε προστασία στα πλοία από τους ανέμους και την τρικυμία της θάλασσας. Με το πέρασμα του χρόνου το φυσικό λιμάνι εξελίσσεται σε τεχνητό λιμάνι ύστερα από μια σειρά έργων υποδομής. Τα πρώτα λιμάνια αναπτύχθηκαν στην πλειονότητά τους κοντά σε λίμνες ή και σε ποτάμια για να εξασφαλίσουν προσόρμιση και αγκυροβόλιο, αλλά και επικοινωνία με την ξηρά. Τα πρώτα λιμάνια παρείχαν στα πλοία τις εξής υπηρεσίες: Ασφαλές αγκυροβόλιο Δυνατότητα ανεφοδιασμού με νερό και τρόφιμα και Δυνατότητα παροχής επισκευαστικών υπηρεσιών Το λιμάνι στην πορεία του χρόνου γίνεται σημείο συγκέντρωσης κάθε είδους εμπορευμάτων και σιγά-σιγά σχηματίζονται γύρω από αυτό πόλεις με μεγάλη δραστηριότητα. Το παραδοσιακό λιμάνι Λέγοντας παραδοσιακό λιμάνι εννοούμε μια παράκτια θαλάσσια περιοχή με χερσαία ζώνη που έχει τεχνικά διαμορφωθεί για να παρέχει στο πλοίο ασφαλή προσόρμιση και ελλιμενισμό. Οι σημαντικότερες λειτουργίες του παραδοσιακού λιμανιού ήταν η φορτοεκφόρτωση και η αποθήκευση. Όμως, και η εμποροβιομηχανική λειτουργία αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής ζωής του παραδοσιακού λιμανιού. Στο παραδοσιακό λιμάνι οι υπηρεσίες αφορούσαν πρωτίστως το πλοίο και δευτερεύοντος το εμπόρευμα και τον επιβάτη. Το σύγχρονο λιμάνι Το σύγχρονο λιμάνι αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει τα θαλάσσια με τα χερσαία μέσα μεταφοράς και αντίστροφα. Το λιμάνι αυτό, σε αντίθεση με το παραδοσιακό λιμάνι, υπηρετεί μια ευρύτερη ενδοχώρα της οποίας μια ή περισσότερες αστικές συγκεντρώσεις είναι ένα μέρος. Κάθε σύγχρονο λιμάνι στα πλαίσια της φιλοσοφίας των συνδυασμένων μεταφορών καλείται: Να παίξει το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των θαλάσσιων μεταφορικών μέσων και μιας σειράς χερσαίων μέσων μεταφοράς Να συντονίσει τις εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο έτσι ώστε να είναι οργανωμένες και συντονισμένες με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που να αποσκοπούν όχι μόνο στο χαμηλό κόστος παραγωγής των συγκεκριμένων λιμενικών υπηρεσιών αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους της μεταφοράς.

3 Οι σύγχρονοι λιμενικοί τερματικοί σταθμοί Τερματικός λιμενικός σταθμός είναι ένας τομέας του λιμανιού, ο οποίος αποτελείται από μια ή περισσότερες θέσεις παραβολής που είναι αφιερωμένες στη διαχείριση ενός συγκεκριμένου φορτίου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στα λιμάνια έχουν αυξήσει της τιμές χειρισμού του φορτίου, έχουν βελτιώσει τις μεθόδους διαχείρισης, έχουν εισαγάγει τη δυνατότητα για εξολοκλήρου αυτοματοποιημένη καθοδήγηση στη ναυσιπλοΐα και τέλος έχουν εισαγάγει το χειρισμό νέων φυσικών μορφών φορτίου. Η τεχνολογία και η γενικότερη διαμόρφωση του λιμανιού παλιότερα είχε επηρεαστεί από τη ζήτηση για πολύπλευρη ικανότητα των λιμανιών. Έτσι, τα περισσότερα παραδοσιακά λιμάνια ήταν ικανά να χειριστούν πολλών διαφορετικών μορφών και ειδών εμπορεύματα πάνω στην προβλήτα, αν και όχι πολύ ικανοποιητικά. Οι αλλαγές στο μέγεθος και τη λειτουργία των πλοίων, οι μεταβολές στα συστήματα μεταφοράς, αλλά και η εξειδίκευση σε σχέση με τα φυσικά χαρακτηριστικά του φορτίου και της συσκευασίας του έχουν προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στα λιμάνια. Αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην επανεκτίμηση των πλεονεκτημάτων των πολύπλευρων λιμανιών σε αντίθεση με τα ειδικευμένα λιμάνια. Με την αυξανόμενη ειδίκευση στη διαχείριση και στις τεχνικές μεταφορών των χύδην και των γενικών φορτίων και με απαιτήσεις για μεγάλες επενδύσεις ειδικευμένη διαχείριση και σε αποθηκευτικούς χώρους, τα ειδικευμένα λιμάνια συνήθως αποτελούνται από ειδικευμένους τερματικούς σταθμούς και αποβάθρες που σχεδιάζονται για να εξυπηρετούν ορισμένα είδη πλοίων και φορτίων καθώς και τα συνδεόμενα με αυτά συστήματα μεταφοράς. Έτσι, η μελλοντική ζήτηση για λιμάνια γενικών σκοπών φαίνεται συνεχώς να μειώνεται αφού η διαχείριση του φορτίου στα λιμάνια γινόταν πολύ αργά. ********************************************************************* ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ Λειτουργία παροχής υπηρεσιών προς τα πλοία Η λειτουργία αυτή περιλαμβάνει ενέργειες που απαιτούνται για τον χειρισμό του φορτίου από τα αμπάρια του πλοίου στην αποβάθρα και αντίστροφα, είτα με γερανούς του πλοίου είτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό της προβλήτας. Στόχος του λιμανιού στη λειτουργία αυτή είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απελευθέρωση του πλοίου. Δευτερεύουσες υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στα πλοία ένα λιμάνι είναι: Η ρυμούλκηση Η πλοήγηση Η πρόσδεση- απόδεση Ο εφοδιασμός Οι επισκευές, κ.τ.λ. Λειτουργία χειρισμού του φορτίου στην αποβάθρα Η λειτουργία αυτή περιλαμβάνει την μεταφορά και την διακίνηση του φορτίου στην αποβάθρα και την αποθήκευσή του. Η διαχείριση του φορτίου ήταν και παραμένει μια πολύπλοκη διαδικασία για τα λιμάνια. Στις διαδικασίες χειρισμού περιλαμβάνονται και

4 δευτερεύουσες υπηρεσίες, όπως έλεγχος φορτίου, ζύγισμα, ταξινόμηση, αναβάθμιση, επιδιόρθωση, οι οποίες πρέπει να παρέχονται ταυτόχρονα. Η βραχυχρόνια αποθήκευση έχει σαν σκοπό την προστασία του φορτίου από τις καιρικές συνθήκες, τις απώλειες και τις φθορές. Η ανεπάρκεια υπηρεσιών αποθήκευσης αποτελεί συχνά λόγο καθυστέρησης της συνολικής λειτουργίας του λιμανιού και να αυξήσει το κόστος για τους χρήστες. Η μακροχρόνια αποθήκευση δεν αποτελεί μια καθαυτό λιμενική λειτουργία, αλλά εξαιτίας των αποθηκών που υπάρχουν στις περισσότερες λιμενικές βιομηχανικές ζώνες η μακροχρόνια αποθήκευση συχνά διεκπεραιώνεται στους λιμενικούς χώρους. Λειτουργίες παραλαβής και διανομής Αυτή η λειτουργία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ενδοχώρα. Δυσλειτουργίες εντοπίζονται στις προβληματικές συνδέσεις με την ενδοχώρα, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στις εισόδους των λιμανιών και στο διαφορετικό ωράριο λειτουργίας στους διάφορους συνεργαζόμενους φορείς. Λειτουργίες Logistics Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα κέντρα διακίνησης φορτίου μετατρέπονται σε κέντρα υπηρεσιών που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις για ολόκληρη την αλυσίδα της μεταφορικής διαδικασίας. Μέσα στην ολοκληρωμένη διαδικασία των Logistics το λιμάνι αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα και παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. ********************************************************************* ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ανάπτυξη της εμπορευματοκιβωτιοποίησης Η καθιέρωση του συστήματος μεταφοράς με εμπορευματοκιβώτια οφείλεται στην ανάγκη για ταχύτερη, ασφαλέστερη και φθηνότερη μεταφορά των γενικών φορτίων και όχι μόνο. Τα μεγάλα πλοία κάνουν ταξίδια γύρω από τον κόσμο και για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος λειτουργίας τους στηρίζονται στη μείωση του χρόνου του ταξιδιού και στον περιορισμό των προσεγγίσεων σε λίγα λιμάνια. Το φορτίο προωθείται στον προορισμό του με μικρότερα πλοία. Η ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών Οι σύγχρονες ανάγκες μεταφοράς και χειρισμού του φορτίου απαίτησαν μια ολοκληρωμένη μεταφορική αλυσίδα και σταδιακά οδήγησαν στην καθιέρωση των Συνδυασμένων Μεταφορών. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η μεταφορά με εμπορευματοκιβώτια, αφού εξασφάλισε μια συνεχή μεταφορική σειρά από τον παραγωγό στον παραλήπτη χρησιμοποιώντας συνδυασμό από οδικά, σιδηροδρομικά και θαλάσσια μέσα.

5 Οι συνδυασμένες μεταφορές δημιουργούν ενιαία οργάνωση σε ολόκληρη την αλυσίδα των συστημάτων μεταφοράς μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη και στοχεύουν στην αύξηση της ταχύτητας διανομής των φορτίων και στη μείωση του όγκου του μη παραγωγικού κεφαλαίου. Πραγματοποιούνται δε κάτω από τον έλεγχο, τον σχεδιασμό και την υπευθυνότητα ενός διαμεταφορέα. Η ανάπτυξη των Logistics Logistics είναι η τεχνική της διατήρησης του ελέγχου μιας παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδυάζει τη μεταφορά, την αποθήκευση, τη διαχείριση της διανομής και τα πληροφοριακά συστήματα. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι τρεις. Η πρώτη προμηθεύει το εργοστάσιο με τις πρώτες ύλες, η δεύτερη μεταφέρει τα διάφορα αγαθά εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου και η τρίτη μεταφέρει τα τελικά προϊόντα στους χονδρέμπορους και πωλητές, οι οποίοι θα τα διαθέσουν στην αγορά για κατανάλωση. Οι κρίκοι μιας τέτοιας αλυσίδας για μια εταιρεία είναι: Η εξασφάλιση και η παράδοση πρώτων υλών στην καλύτερη δυνατή κατάσταση Η εξασφάλιση και η παράδοση των απαιτούμενων υλών από ποικίλους προμηθευτές στις αναγκαίες ποσότητες, αποφεύγοντας έτσι τη δέσμευση του κεφαλαίου της εταιρείας Η εξασφάλιση και η παράδοση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού Η εξασφάλιση και η παράδοση όλων των αναλώσιμων τόσο στο εργοστάσιο όσο και στα γραφεία του Η εσωτερική διανομή όλων αυτών των υλικών, ώστε να φτάσουν στον σωστό άνθρωπο, στο σωστό τόπο, τη σωστή ώρα και σε άριστη κατάσταση. Η άμεση εκκένωση της γραμμής παραγωγής από τα έτοιμα προϊόντα και η απευθείας καταγραφή και φύλαξή τους σε ειδικούς χώρους Η διανομή των τελικών προϊόντων είτε σε αποθηκευτικούς χώρους είτε στους χονδρέμπορους και τους πωλητές, οι οποίοι έχουν κάνει τις παραγγελίες τους Το τελικό στάδιο είναι η ανταλλαγή των τελικών προϊόντων και η παράδοσή τους στον καταναλωτή Στόχοι του συστήματος διανομής είναι: Η μείωση του συνολικού κόστους μεταφοράς Η βελτίωση της πληρότητας των οχημάτων κατά τη μεταφορά μεγάλου μήκους Η χρήση μεγάλων οχημάτων στη μεταφορά μεγάλου μήκους και η χρήση μικρών οχημάτων στη μεταφορά μικρού μήκους Η μείωση του κόστους αποθήκευσης και διατήρησης των αποθεμάτων με τη λειτουργία κατάλληλων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι συνδυασμένες μεταφορές Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες τόσο στο επίπεδο συγκέντρωσης διανομής, όσο και στο επίπεδο παραγωγής σε συνδυασμό με τη ζήτηση. Χαρακτηριστικά ενός οργανισμού logistics: Να έχει παγκόσμια εμβέλεια

6 Να διαθέτει ανεπτυγμένο σύστημα τεχνολογίας της πληροφορικής Να είναι σε θέση να αξιοποιήσει ένα πολύπλοκο σύστημα μεταφορικών μέσων Να διαθέτει υπηρεσίες υποστήριξης από άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν υπηρεσίες logistics σε μεγάλη έκταση Εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ Λιμάνι πρώτης γενιάς Μέχρι το 1960 τα λιμάνια αποτελούσαν απλά σημεία πρόσβασης από τη θάλασσα στην ξηρά. Οι κύριες δραστηριότητες που επιτελούσαν ήταν η φορτοεκφόρτωση φορτίων και ο χειρισμός τους στο λιμάνι. Σε πολλά λιμάνια ακόμα και σήμερα αυτές θεωρούνται οι βασικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα: Το λιμάνι να απομονώνεται από δραστηριότητες μεταφοράς και εμπορίου. Σε λιμάνια με μεγάλη μονοπωλιακή δύναμη αγνοούνται οι ανάγκες των χρηστών. Η συμμετοχή των ιδιωτών είναι περιορισμένη και η προβολή του λιμανιού δεν έχει καμία σημασία. Συνήθως τα λιμάνια αυτά έχουν δικά τους συστήματα πληροφόρησης και στατιστικής και δεν ενδιαφέρονται για τη συμβατότητά τους με τα συστήματα των χρηστών. Οργανωτικά και διοικητικά τα λιμάνια αυτά θεωρούν τον εαυτό τους σαν ανεξάρτητο βασίλειο Οι διάφοροι φορείς που εμπλέκονται είναι απομονωμένοι. Αυτό σημαίνει ότι σε εμπορικό επίπεδο οι ενέργειες δεν πραγματοποιούνται κατόπιν συνεργασίας, αλλά ανεξάρτητα, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγικότητα του λιμανιού να είναι χαμηλή και η διακίνηση του φορτίου πολύ αργή. Τα λιμάνια πρώτης γενιάς ασχολούνται κυρίως με τη διαχείριση συμβατικών γενικών φορτίων και χύδην φορτίων. Λιμάνι δεύτερης γενιάς Το λιμάνι δεύτερης γενιάς θεωρείται κέντρο μεταφορικών και εμπορικών υπηρεσιών. Τα λιμάνια αυτά μπορούν να παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες στους χρήστες που δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες της φορτοεκφόρτωσης. Η τακτική των λιμανιών βασίζεται στις ευρύτερες συνεργασίες. Το πεδίο δράσης των λιμενικών ενεργειών επεκτείνεται σε εμπορικές ή άλλες σχετικές υπηρεσίες, όπως συσκευασία εμπορευμάτων και παροχή βιομηχανικών υπηρεσιών. Τα λιμάνια αυτά αναπτύσσουν καλύτερη συνεργασία με τους εμπορικούς συνεργάτες τους, αλλά και τον δήμο στον οποίο ανήκουν, αφού έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την πόλη η οποία τους παρέχει διάφορες υπηρεσίες. Λιμάνι τρίτης γενιάς Τα λιμάνια αυτά αναδύθηκαν τη δεκαετία του 1980, λόγω της επικράτησης των εμπορευματοκιβωτίων και των συνδυασμένων μεταφορών. Το λιμάνι θεωρείται

7 δυναμικός κόμβος στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής- κατανάλωσης. Η διοίκηση των λιμανιών έχει ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις του παγκόσμιου εμπορίου. Τα λιμάνια σήμερα μετασχηματίζονται σε επιχειρηματικούς- μεταφορικούς κόμβους και σε σημαντικά σημεία logistics για το παγκόσμιο εμπόριο. Οι δραστηριότητες των λιμανιών τρίτης γενιάς διαιρούνται σε τέσσερις κατηγορίες: Παραδοσιακές λιμενικές υπηρεσίες Οι υπηρεσίες των λιμανιών πρώτης και δεύτερης γενιάς παρέχονται με χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και ενός συστήματος διοίκησης στηριζόμενου σε τεχνολογίες της ηλεκτρονικής πληροφόρησης EDP και EDI. Βιομηχανικές - περιβαλλοντικές υπηρεσίες Οι βιομηχανικές υπηρεσίες χωρίζονται σε αυτές που αφορούν το πλοίο και αυτές που αφορούν το φορτίο. Στόχος είναι η εξασφάλιση της υψηλής παραγωγικότητας και η ελαχιστοποίηση κάθε τεχνικού ή εμπορικού κινδύνου. Η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί μια από τις κύριες ανησυχίες των διοικήσεων των λιμανιών, καθώς τα πλοία και τα φορτία υπήρξαν για πολλά χρόνια πηγές ρύπανσης στα λιμάνια. Διοικητικές και εμπορικές υπηρεσίες Η διοικητική αποτελεσματικότητα ενός λιμανιού εστιάζεται σε δυο σημεία: Στη διεκπεραίωση των εγγράφων και στους διεθνείς κανονισμούς Στα προγράμματα εργασίας Για να είναι η διεκπεραίωση των εγγράφων αποτελεσματική, πρέπει τα απαιτούμενα έγγραφα να είναι απλά, κατανοητά στο εμπόριο και τη μεταφορά καθώς και μηχανογραφημένα. Σε αυτό βοηθά και το EDI. Τα λιμάνια σήμερα λειτουργούν όλο το 24ωρο κάθε μέρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής του πλοίου στο λιμάνι, ο οποίος επιβαρύνει τον πλοιοκτήτη, τον κάτοχο του φορτίου αλλά και το ίδιο το λιμάνι με υψηλό κόστος. Η εμπορική εξυπηρέτηση αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα των λιμένων. Σήμερα αυτές οι δραστηριότητες έχουν επεκταθεί περισσότερο στη λιμενική ζώνη, κυρίως λόγω της εφαρμογής των logistics. Υπηρεσίες διανομής Οι υπηρεσίες διανομής αποτελούν μια νέα τυπική δραστηριότητα logistics. Η διανομή διαφέρει από την κλασσική αποθήκευση σε τρία σημεία: Η διανομή θεωρείται ως αναπόσπαστο μέρος της μεταφορικής αλυσίδας, ενώ η αποθήκευση ξεχωριστή διαδικασία. Στο λιμάνι υπάρχουν οι ροές φορτίων και οι ροές πληροφοριών. Η αποθήκευση έχει κυρίως να κάνει με την ροή φορτίων και είναι ανεξάρτητη της πληροφόρησης Η αποθήκευση είναι απαραίτητη, όταν υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη παραγωγή- μεταφορά- κατανάλωση. Η αποθήκευση δεν αποτελεί μια προστιθέμενης αξίας δραστηριότητα και όπου μπορεί αυτή πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο. Αυτός είναι και ο λόγος που η παράδοση just- in- time είναι διεθνώς ευπρόσδεκτη. Τα λιμάνια αφήνουν συνήθως τη δραστηριότητα της διανομής σε ιδιωτικές εταιρείες. Για να μπορέσει ένα λιμάνι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του εμπορίου και να γίνει κέντρο διανομής πρέπει να διαθέτει αποτελεσματική μεταφορική υποδομή στην ενδοχώρα του. Ένα κέντρο διανομής πρέπει να έχει εύκολη προσβασιμότητα από τα χερσαία μέσα

8 μεταφοράς, καθώς έχουν μεγάλη σημασία για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του λιμανιού- κέντρου διανομής. Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΤΊΟΥ Γερανοί αποβάθρας Οι γερανοί αποβάθρας απαιτούνται για τα πλοία γενικού φορτίου που δεν φέρουν δικό τους εξοπλισμό. Πλέον, ένας μικρός αριθμός γερανών αποβάθρας είναι αρκετών για την κάλυψη των αναγκών ενός τερματικού διαχείρισης γενικού φορτίου. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η εμπορευματοκιβωτιοποίηση. Οι συμβατικοί γερανοί αποβάθρας αντικαθίστανται σήμερα από ειδικού τύπου βαρείς και πολύ ψηλούς κινητούς γερανούς, που είναι πολύ πιο ευέλικτοι, αφού μπορούν να καλύπτουν ανάγκες φορτοεκφόρτωσης των πλοίων, αλλά και ανάγκες χειρισμού του φορτίου στις ανοιχτές αποθηκευτικές περιοχές. Κινητός γερανός σταθμού Πολλοί από αυτούς τους γερανούς λειτουργούν υδραυλικά, με πλήρως περιστρεφόμενες κατασκευές, βασισμένες πάνω σε σχήματα. Ο γερανός αυτός είναι ιδανικός για τον χειρισμό δεμάτων. Ο ελκυστήρας πλατφόρμας Είναι το καλύτερο μέσο για τη μεταφορά φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις. Αποτελείται από έναν αυτοκινούμενο ελκυστήρα, που φέρνει ένα σύνολο από δυο ή περισσότερες πλατφόρμες φορτωμένες με παλέτες, δέματα ή σάκους. Τα ειδικευμένα αυτά οχήματα είναι πολύ ακριβά και γι αυτό η παρουσία τους στα λιμάνια μπορεί μόνο να δικαιολογηθεί όταν μια ικανή ποσότητα σχετικών φορτίων διακινείται τακτικά. Το περονοφόρο όχημα Είναι το σημαντικότερο του σταθμού διαχείρισης συμβατικών γενικών εμπορευμάτων. Χρησιμοποιείται για την ανύψωση του φορτίου και την τοποθέτησή του σε στοίβες, ράφια ή και φορτηγά. Η λειτουργία τους σε κλειστούς χώρους παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα, όπως εκπομπή καυσαερίων, δυσκολία να περνάνε από πόρτες και πολλές φορές δημιουργούν καταστάσεις που επηρεάζουν τους εργαζόμενους.

9 Οι βασικότεροι τύποι περονοφόρων οχημάτων είναι: Οχήματα παλετών Ισοσταθμισμένα Οχήματα Οχήματα Στενού διαδρόμου Πλαγιοφορτωτές βαρέων φορτίων Οχήματα Αποθηκών ψυγείων Οχήματα για επικίνδυνες περιοχές Οχήματα ανύψωσης βαρέων φορτίων ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Οριζόντια ολοκλήρωση Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές άλλων εταιρειών αποτελούν πλέον κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ναυτιλίας τακτικών γραμμών. Οι μικρές ναυτιλιακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν κυρίως λόγω του υψηλού ανταγωνισμού, αλλά και του συνεχώς αυστηρότερου νομοθετικού- ρυθμιστικού περιβάλλοντος και βέβαια δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα εκτεταμένα επενδυτικά προγράμματα, που απαιτούνται με βάση τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Οι τεράστιες απαιτήσεις κεφαλαίου για την είσοδο στην αγορά αυτή έχουν συμβάλει στο να αναπτυχθεί μια αγορά με έντονα ολιγοπωλιακή μορφή. Οι συγχωνεύσεις οριζόντιας μορφής πάντα έχουν να κάνουν με τις οικονομίες κλίμακας και είναι αποτέλεσμα της διασποράς του σταθερού κόστους, της βελτιωμένης χρήσης της χωρητικότητας και της ελαχιστοποίησης του κόστους. Οι συμμαχίες άρχισαν να εμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο είτε σε ευρύτατο γεωγραφικό επίπεδο. Στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας το σκηνικό στη ναυτιλία τακτικών γραμμών μεταβάλλεται και από τις απλές συμμαχίες οδηγούμαστε στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Έτσι, σήμερα έχουμε οδηγηθεί αφενός στον γιγαντισμό των πλοίων και αφετέρου στην ανάπτυξη των λεγόμενων παγκόσμιων συμμαχιών. Σήμερα οι παράγοντες, που οδήγησαν στην συνεργασία των εταιρειών πριν από 30 χρόνια, φαίνεται να είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Οι δυνάμεις που επιβάλλουν αυτή την τάση είναι δυο, η παγκοσμιοποίηση και τα παρατεταμένα χαμηλά κέρδη των περισσότερων μεταφορέων. Αυτές οι ταχύτατες αλλαγές έχουν μεταβάλλει και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να τροποποιούν τη ναυτιλία τακτικών γραμμών Ε/Κ, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν τους πελάτες τους σε παγκόσμια κλίμακα και να παρέχουν λύσεις στις εκτεταμένες ανάγκες τους. Ο παράγοντας κλειδί για όλες αυτές τις κινήσεις είναι η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. για να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές το μέγεθος των συμμαχιών πρέπει να αυξηθεί είτε μέσω επίσημων ή ανεπίσημων συνδέσεων είτε πιθανώς μέσω νέων εξαγορών και

10 συγχωνεύσεων. Γενικά, υπάρχει η πεποίθηση ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος των πλοίων τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των εταιρειών στη ναυτιλία τακτικών δρομολογίων. Κάθετη ολοκλήρωση Η κάθετη ολοκλήρωση αφορά συγχωνεύσεις οι οποίες συμβαίνουν μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συνεχόμενα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και έχουν ως σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου και την επίτευξη καλύτερης οργάνωσης ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, οι ωφέλειες από την κάθετη ολοκλήρωση επεκτείνονται και στη δημιουργία εμποδίων- δυσκολιών σε άλλες επιχειρήσεις που θέλουν να εισέλθουν στην αγορά. Ο χειρισμός εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια αποτελεί μια υπηρεσία που διεθνώς παρέχεται από μεγάλο αριθμό εταιρειών. Σήμερα, στα πλαίσια της κάθετης ολοκλήρωσης, όλο και περισσότεροι τερματικοί σταθμοί διαχείρισης Ε/Κ εκχωρούνται σε ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών δρομολογίων. Αυτό οφείλεται στην τάση για ολοένα αυξανόμενες σε μέγεθος ναυτιλιακές εταιρείες- κολοσσούς, οι οποίες εξυπηρετούνται από εταιρείες χειρισμού φορτίων που δεν έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιπτώσεις σε ανάλογο βαθμό και δεν συμβαδίζουν με τις τεχνολογίες των πλοίων. Ένα ακόμη πεδίο στο οποίο προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών δρομολογίων είναι αυτός των χερσαίων μεταφορών. Πίσω από αυτή τη συμφωνία συνεργασίας κρύβεται η φιλοσοφία ενός κεντρικού λιμανιού, από το οποίο όλα τα ευρωπαϊκά κέντρα θα είναι προσιτά μέσα σε 24 ώρες. Η απόκτηση ελέγχου στη μεταφορά προς την ενδοχώρα των λιμανιών ταιριάζει με τη γενική φιλοσοφία των ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες στοχεύουν στην παροχή door-to-door υπηρεσιών. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ε/Κ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Η ανάπτυξη των κέντρων μεταφόρτωσης Το λιμάνι πλέον αποτελεί ένα κρίκο στη μεταφορική αλυσίδα. Παλαιότερα τα πλοία προσέγγιζαν όλα σχεδόν τα μεγάλα λιμάνια μιας γεωγραφικής περιοχής. Σήμερα, λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους τους, τα πλοία είτε δεν βρίσκουν δεν τις κατάλληλες υπηρεσίες στα λιμάνια ή η προσέγγιση των λιμανιών οδηγεί σε αυξημένα κόστη και μεγάλες καθυστερήσεις. Γι αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί δυο βασικοί τύποι μεταφορτώσεων: HUB AND SPOKE, όπου όλη η μεταφορτωτική κίνηση Ε/Κ συγκεντρώνεται σε ένα μεγάλο, κεντρικό λιμάνι και από εκεί τροφοδοτείται ένα δίκτυο μικρότερων λιμανιών (spoke ports) που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από αυτά. Ένα μεγάλο πλοίο προσεγγίζει το κεντρικό λιμάνι και από εκεί το φορτίο προωθείται με μικρότερα και ταχύτερα πλοία (feeders) στον προορισμό τους.

11 INTERLINE, όπου δυο κύριες γραμμές συναντώνται σε ένα μεγάλο λιμάνι και ανταλλάσσουν φορτία. Τα πλεονεκτήματα που πρέπει να έχει ένα λιμάνι για να γίνει μεταφορτωτικό κέντρο είναι να: Βρίσκεται κοντά στους θαλάσσιους δρόμους Έχει μεγάλα βάθη στις θέσεις παραβολής Κατέχει σύγχρονο και αποδοτικό μηχανολογικό εξοπλισμό χειρισμού Ε/Κ Έχει ανεκμετάλλευτο χώρο για μελλοντική επέκταση Συνδέεται με τα χερσαία μέσα μεταφοράς Τα κέντρα μεταφόρτωσης, πέρα από τα οφέλη που παρέχουν στο χειρισμό των ultra large container ships φαίνεται να δημιουργούν και άλλες σημαντικές ωφέλειες που προκύπτουν από τη: Μείωση της πίεσης και της υπερεκμετάλλευσης της γης στα παραδοσιακά λιμάνια Μείωση του κόστους που προκύπτει από τη μη παρέκκλιση των μεγάλων πλοίων από το βασικό θαλάσσιο δρόμο Μείωση της πίεσης των παραδοσιακών λιμανιών που λειτουργούν και σαν κέντρα μεταφόρτωσης και Την ανάπτυξη των κέντρων μεταφόρτωσης μακριά από αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα τη μείωση του κοινωνικού κόστους. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας στα λιμάνια Η φυσική ενδοχώρα των λιμανιών σήμερα δεν έχει τη βαρύτητα που είχε πριν μερικά χρόνια, αφού η αμεσότητα στο λιμάνι δεν αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την επιλογή ενός λιμανιού από τους διεθνείς μεταφορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μεταφορά να συγκεντρώνεται σε ένα περιορισμένο αριθμό κύριων λιμανιών που παράγουν με οικονομίες κλίμακας. Η τελευταία γενιά των πλοίων Ε/Κ έχει επιβάλλει στα τερματικά επιπρόσθετη υποδομή, σύγχρονους γερανούς και υψηλή παραγωγικότητα. Η αποτελεσματική λειτουργία των μεγάλων αυτών πλοίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγικότητα του λιμανιού και η παραγωγικότητα έχει μεγάλη σχέση με τις οικονομίες κλίμακας. Όσο αυξάνεται το μέγεθος των πλοίων είναι αναπόφευκτο ότι η διαπραγματευτική δύναμη των διαχειριστών αυτών των μεγάλων πλοίων να αυξηθεί. Έτσι, οι μεγάλες συμμαχίες θα ασκήσουν μεγάλη εξουσία πάνω στα λιμάνια και τα ειδικευμένα τερματικά. Η τάση για ιδιωτικοποίηση των τερματικών διαχείρισης Τα τελευταία χρόνια οι χρήστες των λιμανιών άρχισαν να ενδιαφέρονται κυρίως για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο χρόνος αναμονής και εξυπηρέτησης στο λιμάνι αποτελούν πλέον σημαντικά στοιχεία ποιότητας και επομένως οι καθυστερήσεις είναι η μεγαλύτερη αδυναμία ενός λιμανιού. Προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πρέπει να βελτιωθεί το επίπεδο επάρκειας των λιμενικών υπηρεσιών και κυρίως να γίνουν αλλαγές στη δομή λειτουργίας και διοίκησης ενός λιμανιού. Για να γίνουν τα παραπάνω χρειάζεται ένα management βασισμένο σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κίνητρα για την ιδιωτικοποίηση ενός λιμανιού: Η ανάγκη για νέες επενδύσεις στην ανωδομή και την υποδομή του λιμανιού

12 Η υιοθέτηση του know-how και της αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα Η ανάγκη για να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος των επενδύσεων στα λιμάνια που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τους πολίτες, μέσω της φορολογίας Η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Τα στοιχεία που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν σε ένα λιμάνι είναι: Η ανάγκη ρύθμισης των όρων λειτουργίας του λιμανιού (Regulator) Η ιδιοκτησία της υποδομής (Landowner) Η παραγωγή των λιμενικών υπηρεσιών (Operator) Με βάση τα παραπάνω κριτήρια οδηγούμαστε σε τέσσερις βαθμούς ιδιωτικοποίησης, ανάλογα με τον τρόπο παρέμβασης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στα στοιχεία αυτά. Κυριότητα Ρυθμίσεις Υποδομών Διαχείριση ΚΡΑΤΙΚΟ Δημόσια Δημόσια Δημόσια ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ι Δημόσια Δημόσια Ιδιωτική ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΙ Δημόσια Ιδιωτική Ιδιωτική ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΙΙ Ιδιωτική Ιδιωτική Ιδιωτική Κρατικό ή λιμάνι Comprehensive είναι το λιμάνι που ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει καμία συμμετοχή. Σε αυτό το λιμάνι και τα τρία παραπάνω στοιχεία ανήκουν στο κράτος. Το λιμάνι στο οποίο η διαχείριση του φορτίου ανήκει στον ιδιωτικό τομέα ονομάζεται Landlord, αφού η ιδιοκτησία της γης εξακολουθεί να ανήκει στο κράτος. Αυτή η μορφή αντιστοιχεί στο ΙΔΙΩΤΙΚΟ Ι του πίνακα και ισχύει για τα τερματικά διαχείρισης Ε/Κ. Στην τρίτη περίπτωση το κράτος διατηρεί μόνο τον έλεγχο των ρυθμίσεων και περιγράφεται στον πίνακα ως ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΙ. Η μορφή αυτή δεν ταιριάζει σε μεγάλα λιμάνια με πολλούς χρήστες, αλλά εκεί όπου υπάρχει ένας χρήστης ο οποίος διαχειρίζεται φορτία όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας, κ.ά. Στην τελευταία περίπτωση, που στον πίνακα αναφέρεται ως ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΙΙ, όλα τα στοιχεία έχουν παραχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι αυτή του Landlord, αφού χρησιμοποιείται από το 88% των λιμένων. Τα δημόσια λιμάνια εμφανίζονται σε ποσοστό 7%, ενώ τα ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΙ και ΙΙΙ σε 2% και 3% αντίστοιχα.. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι πάντα εύκολο να κατηγοριοποιήσουμε ένα λιμάνι σε μια από τις παραπάνω μορφές, καθώς οι λιμενικές περιοχές πολύ συχνά εμφανίζουν ένα περίπλοκο μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Την ανάγκη για ιδιωτικό management έχουν εκμεταλλευτεί κάποιοι διεθνείς διαχειριστές λιμένων οι οποίοι αναλαμβάνουν να εντάξουν τα λιμάνια στην μεταφορική αλυσίδα με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Οι διαχειριστές αυτοί επιδιώκουν μια επεκτατική πολιτική, αποκτώντας μερίδια σε πολλά λιμάνια και συμμετέχουν στο joint management των τερματικών. Έτσι, μια νέα τάση που διαμορφώνεται τελευταία είναι

13 αυτή της παγκοσμιοποίησης και του γιγαντισμού των εταιρειών που διαχειρίζονται τα Ε/Κ στα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια. Οι επιπτώσεις στο λιμενικό ανταγωνισμό Οι διαχειριστές των τερματικών προσδοκώντας αύξηση της ζήτησης επενδύουν στους λιμενικούς σταθμούς περισσότερο από ότι η ζήτηση απαιτεί. Η στρατηγική αυτή όμως είναι πολύ ριψοκίνδυνη, καθώς η χρησιμοποίηση του σταθμού από μια εταιρεία μπορεί να διακοπεί απότομα αν αλλάξουν οι εμπορικοί δρόμοι ή ακόμα και σε περίπτωση που ένα ανταγωνιστικό λιμάνι προσφέρει φθηνότερο ή καλύτερο πακέτο υπηρεσιών. Σαν άμυνα σε αυτό το γεγονός τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί τα dedicated terminals τα οποία εξασφαλίζουν, τουλάχιστον βραχυχρόνια, την πελατειακή πίστη. Με αυτή τη μέθοδο φαίνεται ότι ανακύπτουν άλλοι κίνδυνοι για το λιμάνι, αφού η προνομιούχος εταιρεία μπορεί να μονοπωλήσει την υποδομή του λιμανιού με αποτέλεσμα τη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Επίσης, άλλες ναυτιλιακές εταιρείες είναι πιθανόν να αποφύγουν να στείλουν τα φορτία τους σε τερματικό σταθμό όπου κάποιος ανταγωνιστής τους έχει προνομιακή μεταχείριση, με αποτέλεσμα την απώλεια κίνησης προς άλλα γειτονικά λιμάνια και την εξάρτηση του λιμανιού από τον προνομιούχο μεταφορέα. Με την αύξηση του όγκου των μεταφερόμενων Ε/Κ και την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου μέσα από τις στρατηγικές συμμαχίες και συγχωνεύσεις, οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιτύχει να κερδίσουν μια κυρίαρχη θέση ανάμεσα σε όλους τους άλλους παίχτες. Σαν αποτέλεσμα τα λιμάνια εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις κυρίαρχες ναυτιλιακές επιχειρήσεις. ********************************************************************* ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε/Κ ΣΤΟΥΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Τα βασικότερα συστήματα διαχείρισης Ε/Κ που έχουν υιοθετήσει τα σύγχρονα λιμάνια είναι: 1. Το σύστημα των ελκυόμενων οχημάτων (Chassis System) 2. Το σύστημα των διασκελιστικών μεταφορέων (Straddle Carriers) 3. Το σύστημα γερανογεφυρών στοιβασίας Ε/Κ (Yard Gantry Crane System) Το σύστημα των γερανογεφυρών στοιβασίας σε ρόδες (Rubber Tyred Yard Gantry Crane System (RTG)) Το σύστημα των γερανογεφυρών στοιβασίας σε ράγες (The Rail-Mounted Yard Gantry Crane System RMG)) 4. Το σύστημα των περονοφόρων οχημάτων και στοιβαχτών ( The Front-End Top Pick Loader System- FTPL). Το σύστημα των ελκυόμενων οχημάτων (Chassis System) Σ αυτό το σύστημα το Ε/Κ τοποθετείται από την γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης σε ένα όχημα που το έλκει ελκυστήρας και το μεταφέρει από την αποβάθρα στο σταθμό συγκέντρωσης όπου και αποθηκεύεται μέχρι να ζητηθεί για χερσαία μεταφορά ή για την

14 αποθήκη πλήρωσης/ εκκένωσης. Κάθε ελκυόμενο όχημα έχει την ικανότητα να κινηθεί και στους δρόμους. Τα οχήματα αυτά είναι γνωστά ως over-the-road chassis. Τα τερματικά που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα δέχονται και παραδίδουν τα Ε/Κ πάνω σε chassi, ενώ χρησιμοποιούνται και για τη διαδικασία αποθήκευσης, αλλά και για τον χειρισμό Ε/Κ στο σταθμό. Έτσι, το Ε/Κ μέσα στο σταθμό είναι πάντα πάνω σε τροχούς με αποτέλεσμα μεγάλη ευελιξία και ταχύτητα στην οριζόντια μεταφορά. Τα ελκυόμενα οχήματα ανήκουν (ή ενοικιάζονται) στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και σπάνια διατίθεται από τον τερματικό σταθμό. Η εταιρεία παρέχει στον τερματικό σταθμό αριθμό ελκυόμενων οχημάτων ίσον προς τον αριθμό των Ε/Κ που καλείται το τερματικό να διαχειριστεί. Σε κάποια τερματικά τα Ε/Κ μεταφέρονται από τα οδικά οχήματα στα οχήματα του τερματικού που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τη χρήση τους εντός του τερματικού. Οι λειτουργίες στον τερματικό σταθμό Η παραλαβή FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts). Ο παραδίδων μεταφορέας δίνει τα έγγραφα παράδοσης στον υπάλληλο της πύλης. Ο οδηγός στη συνέχεια, αφού του καθορίσουν αριθμημένη θέση στο τερματικό σταθμό πηγαίνει στη θέση αυτή όπου και εναποθέτει το όχημα με το Ε/Κ και είτε φεύγει έχοντας τελειώσει με την παράδοσή του είτε παραλαμβάνει άλλο όχημα με Ε/Κ. Η παράδοση FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts). Η παράδοση εξερχόμενου Ε/Κ είναι ακριβώς η αντίθετη διαδικασία από την παραλαβή. Ένας υπάλληλος καθοδηγεί τον τράκτορα στο σωστό Ε/Κ όπου και ενώνεται με το ελκυόμενο όχημα. Αφού γίνει ο τελωνειακός έλεγχος, ο οδηγός αποχωρεί με το φορτίο του με προορισμό τον παραλήπτη του φορτίου. Άδεια Ε/Κ που πρόκειται να παραδοθούν στο ναυλωτή για γέμισμα αποστέλλονται κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτά με τη σειρά τους θα επιστραφούν ως Full- Container- Load Receipts. Οι λειτουργίες των LCL Ε/Κ (Less- Than Container Load Operations) Τα γεμάτα και τα άδεια Ε/Κ πάνω σε ελκυόμενο όχημα μεταφέρονται με τράκτορες στην αποθήκη (CFS) όπου γίνεται η εκκένωση ή η πλήρωση των εμπορευματοκιβωτίων. Το CFS είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε το ισόγειο να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το ύψος του πλαισίου του ελκυόμενου οχήματος με σκοπό την διευκόλυνση της διαδικασίας της φορτοεκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων. Αφού πληρωθεί το εμπορευματοκιβώτιο, μεταφέρεται πίσω στην περιοχή αποθήκευσής πάνω στο ελκυόμενο όχημά του. Όσο αναφορά τα εισερχόμενα φορτία που θα αδειάσουν από τα Ε/Κ τους η κίνηση είναι ανάλογη. Τα Ε/Κ μεταφέρονται στο CFS όπου και αδειάζουν από τα φορτία τους. Οι λειτουργίες πλοίου (Vessel Operations) Η προετοιμασία γίνεται πριν την άφιξη του πλοίου όπου καταχωρούνται θέσεις και διανέμονται χώροι για τα εισερχόμενα Ε/Κ που θα φτάσουν με το πλοίο και τα εξερχόμενα που θα φορτωθούν με τη σειρά τους πάνω στο πλοίο. Κατά τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης ένας τράκτορας φέρνει ένα όχημα με ένα Ε/Κ που πρόκειται να φορτωθεί στο πλοίο και παίρνει ένα Ε/Κ από αυτά που έφερε. Έτσι επιτυγχάνεται ένας σταθερός ρυθμός φόρτωσης και εκφόρτωσης ανάμεσα στα πλοία και στον τερματικό σταθμό. Για κάθε γερανό που απασχολείται στο πλοίο αντιστοιχούν 3-6 τράκτορες ανάλογα με την απόσταση. Ανάλυση και χαρακτηριστικά του συστήματος

15 Χρήση γης: Πολύ χαμηλή Κόστος ανάπτυξης τερματικού: Πολύ χαμηλό, δεν υπάρχει απαίτηση υψηλών αντοχών και γι αυτό είναι χαμηλού κόστους. Εργατικό κόστος: Πολύ χαμηλό Κόστος συντήρησης εξοπλισμού: Χαμηλό Απώλειες σε Ε/Κ: Χαμηλές Έλεγχος διαχείρισης: Καλός Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα του συστήματος Το κυριότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η δυνατότητα που δίνει για συνδυασμένες μεταφορές με χαμηλές χρονικές απαιτήσεις. Το κυριότερο μειονέκτημα είναι η απαίτηση μεγάλων χώρων γης για ένα σχετικά μικρό αριθμό Ε/Κ σε περίπτωση πολύμηνων παραμονών των εμπορευμάτων σε κατάσταση αποθήκευσης καταστρέφονται σιγά-σιγά τα ελαστικά και μερικές φορές φθείρονται και άλλα τμήματά τους. Γενικά το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο αν το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων μεταφορών των Ε/Κ γίνεται με φορτηγά αυτοκίνητα, το ποσοστό του LCL είναι χαμηλό και ο διαθέσιμος χώρος στοιβασίας μεγάλος. Το σύστημα των διασκελιστών μεταφορέων Ο διασκελιστικός μεταφορέας σηκώνει το Ε/Κ και το μεταφέρει από την αποβάθρα στην περιοχή αποθήκευσης. Τα Ε/Κ στοιβάζονται στον χερσαίο χώρο αποθήκευσης ανά δύο ή τρία. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που το LCL είναι υψηλό και όπου οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Οι περιοχές αποθήκευσης χωρίζονται σε σειρές, όπου από άκρη σε άκρη τα Ε/Κ στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Τα προς εξαγωγή και τα άδεια εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονται σε ύψη των δύο ή των τριών ανάλογα με το λιμάνι αποστολής. Τα εισερχόμενα στοιβάζονται σε ύψη του ενός ή των δυο για να είναι εύκολη η προσπέλαση. Έτσι, οποιοδήποτε εμπορευματοκιβώτιο μπορεί να αφαιρεθεί με την μετακίνηση ενός άλλου. Τα Ε/Κ χωρίζονται σε δυο ξεχωριστές περιοχές. Τα εξερχόμενα τοποθετούνται ανάλογα με τον προορισμό, το πλοίο που θα τα μεταφέρει, το μέγεθός τους, το βάρος τους και την διάταξά τους στο πλοίο. Τα Ε/Κ με ψύξη στοιβάζονται σε ειδικούς χώρους με πρόσβαση σε πηγή ενέργειας για κάθε ένα από αυτά. Το σύστημα αυτό είναι κατάλληλο για λιμάνια στα οποία υπάρχει σχετική στενότητα χερσαίων χώρων. Οι λειτουργίες του τερματικού σταθμού Η παραλαβή FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts). Με την άφιξη ενός μεταφορέα με ένα εισερχόμενο Ε/Κ συμπληρώνονται τα αναγκαία έγγραφα και εκχωρείται θέση στην περιοχή στάθμευσης. Ο έλεγχος του Ε/Κ γίνεται είτε στην πύλη είτε στην περιοχή στάθμευσης. Όταν εισέλθει στην περιοχή αποθήκευσης, ο οδηγός αποδεσμεύει το Ε/Κ και ένα straddle carrier το σηκώνει από το φορτηγό και το μεταφέρει στην περιοχή αποθήκευσης σε προκαθορισμένο σημείο. Η παράδοση FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts). Στην παραλαβή εισερχομένων Ε/Κ ένα straddle carrier μεταφέρει το Ε/Κ και το τοποθετεί πάνω στο φορτηγό, συμπληρώνονται τα απαραίτητα έγγραφα και ο οδηγός αποχωρεί με το εμπορευματοκιβώτιο. Οι λειτουργίες των LCL Ε/Κ (Less- Than Container Load Operations)

16 Η μεταφορά φορτωμένων Ε/Κ από και προς το CFS γίνεται με straddle carrier. Η κατασκευή των αποθηκών στην περίπτωση αυτή τέτοια που να διευκολύνεται η κίνηση των straddle carrierς μέσα σε αυτές. Οι λειτουργίες πλοίου (Vessel Operations) Σε κάθε γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης εργάζονται δυο ή τέσσερα straddle carriers που παραλαμβάνουν ή παραδίδουν τα Ε/Κ. Ανάλυση και χαρακτηριστικά του συστήματος Χρήση γης: Καλή. Κόστος ανάπτυξης τερματικού: Μέσο. Υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη των εδαφών πάνω στα οποία κινούνται τα straddle carriers αλλά και των αποθηκών. Επίσης, διαρροές υδραυλικών υγρών προκαλούν τη γρήγορη καταστροφή της ασφάλτου, αυξάνοντας έτσι τα κόστη συντήρησης. Κόστος εξοπλισμού: Μέσο. Εργατικά: Χαμηλά.όλες οι λειτουργίες γίνονται με straddle carriers. Συντήρηση εξοπλισμού: Υψηλή εως πολύ υψηλή. Τα μηχανήματα αυτά παθαίνουν σημαντικές ζημιές λόγω λανθασμένου χειρισμού. Φθορές στα Ε/Κ: Υψηλές. Έλεγχος λειτουργίας: Καλός. Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα. Παρά τις αυξημένες ζημιές και τα υψηλά κόστη συντήρησης, έχει διατηρήσει τη δημοτικότητά του και έχει επιτύχει ευρύτατη χρήση σε όλο τον κόσμο, αφού μπορεί να εκτελέσει μεγάλη γκάμα λειτουργιών. Σήμερα τα μειονεκτήματα έχουν περιοριστεί. Το σύστημα γερανογεφυρών στοιβασίας σε τροχούς Σε αυτό το σύστημα κύριο χαρακτηριστικό είναι η χρησιμοποίηση μιας γερανογέφυρας η οποία κινείται με τη βοήθεια λαστιχένιων τροχών, για να στοιβάσει Ε/Κ στην περιοχή αποθήκευσης. Ο χώρος στοιβασίας αποτελείται από μακριές σειρές. Έτσι ο γερανός μπορεί να κινείται κατά μήκος ενός μεγάλου όγκου από στοιβαγμένα Ε/Κ. Οι λειτουργίες του τερματικού σταθμού Η παραλαβή FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts-Deliveries). Στην περίπτωση της παραλαβής ενός εισερχόμενου Ε/Κ για φόρτωση, ο γερανός σηκώνει το Ε/Κ από το φορτηγό και το τοποθετεί σε μια συγκεκριμένη θέση. Στην παράδοση ο οδηγός σταθμεύει κάτω από τον γερανό και το Ε/Κ τοποθετείται πάνω στο φορτηγό. Ο οδηγός στη συνέχεια φτάνει στην πύλη όπου γίνονται οι συνηθισμένες διατυπώσεις. Οι λειτουργίες των LCL Ε/Κ (Less- Than Container Load Operations) Τα Ε/Κ μεταφέρονται από και προς το σταθμό πλήρωσης και εκκένωσης με φορτηγά ή με τα ελκυόμενα οχήματα του σταθμού. Οι λειτουργίες πλοίου (Vessel Operations) Η λειτουργία για την φορτοεκφόρτωση των Ε/Κ πραγματοποιείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Συνήθως απαιτείται μια γερανογέφυρα στοιβασίας για κάθε γερανογέφυρα φορτοεκφόρτωσης. Απαιτήσεις Απαιτείται μια τουλάχιστον γερανογέφυρα για κάθε θέση παραβολής. Ο αριθμός των απασχολούμενων χειριστών στους χώρους αποθήκευσης και στοιβασίας ποικίλει από

17 χώρα σε χώρα, και καθορίζεται από τους τοπικούς εργασιακούς κανόνες και τα αιτήματα των εργατικών σωματείων. Γενικά κάθε χειριστής χειρίζεται ένα γερανό. Σε κάποια λιμάνια όμως χρησιμοποιούνται και δυο χειριστές ή ένας χειριστής και ένας εργάτης που δίνει οδηγίες στον χειριστή. Ανάλυση και χαρακτηριστικά του συστήματος Η χρήση γης: πολύ καλή Η συντήρηση του εξοπλισμού: χαμηλή Η ζήτηση για εργασία: μέτρια Οι ζημιές Ε/Κ: μικρές Η διαχείριση των εργασιών: πολύ καλή Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα. Το σύστημα αυτό είναι εύκολα προσαρμόσιμο στη χρήση Η/Υ. μειώνει τις απαιτήσεις σε ειδικευμένους οδηγούς. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα που έχει να αναπτύσσεται και να επεκτείνεται εύκολα με την προσθήκη περισσότερων γερανών. Επίσης το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να συνδεθεί με άλλους τύπους εξοπλισμού σε λιμάνια που οι λειτουργικές απαιτήσεις ποικίλουν. Το σύστημα αυτό απαιτεί πολύπλοκη οργάνωση και προσχεδιασμό του τρόπου στοιβασίας των Ε/Κ. Προτείνεται όταν ο σταθμός χειρίζεται μεγάλο αριθμό Ε/Κ με υψηλό ποσοστό FCL. Το σύστημα γερανογεφυρών στοιβασίας σε ράγες Τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των γερανογεφυρών σε ράγες μοιάζουν με αυτά του RTG. Λόγω της ικανότητάς του να εξασφαλίζει υψηλή πυκνότητα αποθήκευσης, συνιστάται σε τερματικούς σταθμούς με υψηλή κίνηση και περιορισμένες χερσαίες εκτάσεις. Αν και το κόστος εγκατάστασής του είναι υψηλό, αυτό αντισταθμίζεται με την υψηλή απόδοσή του. Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα. Η αξιοποίηση της γης είναι πολύ καλή, χάρη στην υψηλή πυκνότητα αποθήκευσης Το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ υψηλό, αλλά έχει χαμηλό κόστος συντήρησης Ο έλεγχος της λειτουργίας του συστήματος γίνεται με τη χρήση Η/Υ Η ακαμψία αυτού του συστήματος δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμια εκεί όπου οι εξαγωγές των Ε/Κ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προς διαχείριση φορτίου, αλλά εκεί που το ποσοστό μεταφορτώσεων είναι υψηλό. Στα λιμάνια όμως που οι εισαγωγές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας το συγκεκριμένο σύστημα μειώνει την απόδοση της όλης λειτουργίας. Το σύστημα των περονοφόρων οχημάτων και των στοιβαχτών Ε/Κ Το σύστημα αυτός συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Η παραλαβή και η μεταφορά εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο με τις γερανογέφυρες στοιβασίας. Οι οδηγοί πηγαίνουν κατευθείαν από την πύλη στο χώρο εναπόθεσης, όπου το περονοφόρο όχημα στοιβάζει τα Ε/Κ. λόγω της ευκινησίας τους και της ικανότητάς τους να κινούνται γρήγορα από τον ένα χώρο στον άλλο μπορούν να εκτελούν συγχρόνως τις μεταφορικές λειτουργίες, αλλά και εκείνες της παραλαβής. Οι λειτουργίες του τερματικού σταθμού Η παραλαβή FCL Ε/Κ (Full- Container- Load Receipts-Deliveries).

18 Γεμάτα Ε/Κ τοποθετούνται στο φορτηγό από το FTPL και οδηγούνται στην πύλη. Οι λειτουργίες των LCL Ε/Κ (Less- Than Container Load Operations) Τα άδεια Ε/κ που χρησιμοποιούνται στο CFS είναι συνήθως τοποθετημένα σε σασί για να γεμίσουν. Τα περισσότερα τερματικά χρησιμοποιούν μικρής δυναμικότητας περονοφόρα οχήματα, για να εκτελέσουν αυτή την εργασία, αφού δεν απαιτούνται FTPL μεγάλης δυναμικότητας. Τα άδεια Ε/Κ μεταφέρονται στο CFS από ένα τράκτορα. Όταν το φορτίο τοποθετηθεί στο Ε/Κ, αυτό επιστρέφει στον αποθηκευτικό χώρο και από εκεί το χειρίζεται το FTPL με τον ίδιο τρόπο όπως και το FCL. Οι λειτουργίες πλοίου (Vessel Operations) Τα Ε/Κ μεταφέρονται μεταξύ αποβάθρας και πλοίου με τράκτορα ή ελκυόμενο όχημα. Το FTPL παίρνει κάθε Ε/Κ εκ περιτροπής και το τοποθετεί στο ελκυόμενο όχημα του τερματικού για να μεταφερθεί στο πλοίο. Η γερανογέφυρα τοποθετεί κάθε Ε/Κ πάνω στο σασί του σταθμού και στη συνέχεια οδηγείται σε προκαθορισμένη θέση στον αποθηκευτικό χώρο. Πλεονεκτήματα- Μειονεκτήματα. Τα περονοφόρα οχήματα μπορούν να μετακινούνται εύκολα από τον ένα αποθηκευτικό χώρο στον άλλο και μπορούν να λειτουργούν οπουδήποτε στον τερματικό σταθμό. Απαιτείται μικρό κόστος συντήρησης και ο χρόνος εκτός λειτουργίας είναι ιδιαίτερα μικρός. ********************************************************************* ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ (OFF SHORE TERMINALS) Η ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων μεγάλου τονάζ δημιούργησε την ανάγκη κατασκευής μεγάλων δυνατοτήτων λιμενικών εγκαταστάσεων. Αυτό όμως δεν ήταν πάντα εφικτό αφενός λόγω της απαίτησης μεγάλου βάθους και αφετέρου λόγω της απαίτησης μεγάλου μήκους κρηπιδωμάτων. Έτσι οδηγηθήκαμε στην κατασκευή των λεγόμενων OFFSHORE TERMINALS. Μορφές κατασκευών μακριά από την ξηρά: Προβλήτες εκτός ξηράς: Μπορούμε να πούμε ότι είναι παρόμοιες με αυτές του τερματικού πετρελαίου της ξηράς και αποτελούνται από 5 βασικά μέρη, μια πλατφόρμα φορτοεκφόρτωσης, δυο μονάδες δεστρών που έρχονται σε επαφή με το πλοίο και δυο δέστρες αποβάθρας. Το σύστημα αγκυροβολίου εκτός ακτής Single Point and Single Leg Mooring (SPM): Single point: από ένα σημείο του πλοίου φεύγουν δυο δεσίματα σε δυο δέστρες. Single leg mooring: ένας πλωτός σημαντήρας από τον οποίο ξεκινά πλωτός αγωγός ο οποίος παίρνει ή δίνει φορτίο στο πλοίο. Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι: Η απευθείας παράδοση του φορτίου, χωρίς τις συμβατικές λιμενικές ευκολίες Η μικρή δαπάνη εγκατάστασης και λειτουργίας σε σχέση με τις κλασσικές προβλήτες Η μεγάλη ευελιξία στην τοποθέτηση

19 Η μεγάλη απορρόφηση των χτυπημάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της φορτοεκφόρτωσης και μπορεί να αντιστέκεται στην πολύ δυνατή θαλασσοταραχή και σε καιρικές συνθήκες που πιθανόν να προκαλούσαν εκτεταμένες ζημιές σε μια περισσότερο σταθερή εγκατάσταση. Το σύστημα αυτό λειτουργεί σε δυο τύπους: Το αγκυροβόλιο με δυο άγκυρες με σύστημα περιστροφής CALM (Catenary Anchor Leg Mooring) Το αγκυροβόλιο με μια άγκυρα SALM (Single Anchor Leg Mooring) Το σύστημα CALM είναι το επικρατέστερο. Το σύστημα αυτό τοποθετείται συνήθως σε αβαθή νερα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε πιο βαθιά νερά. Το σύστημα SALM προσφέρει τα πλεονεκτήματα της μικρότερης κατασκευής για αγκυροβόλια και της μεγαλύτερης αντοχής σε χτυπήματα από το πλοίο. Τοποθετείται σε νερά βαθύτερα των 500 ποδών. Το σύστημα φορτοεκφόρτωσης πετρελαίου μακριά από την ακτή από πλοίο σε πλοίο (Lightering) Με το σύστημα αυτό τα πλοία εν κινήσει με μικρές ταχύτητες ενώνουν τους σωλήνες τους, ώστε να γίνει η μεταφόρτωση του φορτίου από το ένα πλοίο στο άλλο. Χρησιμοποιείται κυρίως για την εκφόρτωση από τα μεγάλα πλοία που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τερματικά της ξηράς, σε μικρότερα πλοία που μπορούν να έχουν. Αυτού του είδους ο χειρισμός ενέχει πολλούς κινδύνους τόσο για το πλοίο (περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ τους) όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον (διαρροή φορτίου στη θάλασσα). Για τους λόγους αυτούς η μεταφόρτωση γίνεται σε απόσταση πολλών μιλίων από την ακτή και ο χειρισμός γίνεται με μεγάλη προσοχή.

16002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

16002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 16002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΜΗΤΡΩΟ Α : ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ Φορτοεκφορτωτές για το χειρισμό όλων των φορτίων, πλην των ειδικών ή επικίνδυνων φορτίων, και εξαιρου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ Η ΕΞΕΛΙΞΗ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα

Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα 6 ο Φόρουμ Ενέργειας Πάτρα, 03-04 Φεβρουαρίου 2017 Εφαρμογές ΥΦΑ μικρής κλίμακας Προοπτικές για την Δυτική Ελλάδα Γεώργιος Πολυχρονίου Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής, Ανάπτυξης, Διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται και οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής. Το διεθνές εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ 1 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ T.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Logistics) ΒΑΛΜΑ ΜΑΡΙΑ - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ T.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Logistics) ΒΑΛΜΑ ΜΑΡΙΑ - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΡΕΙΟ T.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Logistics) ΒΑΛΜΑ ΜΑΡΙΑ - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

City Logistics Mapping The Future

City Logistics Mapping The Future Διονύσης Γρηγορόπουλος City Logistics Mapping The Future Υπό την αιγίδα: Case Study City Logistics με την Χρήση Ηλεκτρικών Οχημάτων στην Αθηνά 23-24/1/2018 3η Διημερίδα ITS Hellas 2018, Υπουργείο Υποδομών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ LOGISTICS

ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ LOGISTICS Α.Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ LOGISTICS Καθηγητής Ηλίας Ζήλας MSc in Information Systems ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ - ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΒΟΓΔΑΝΟΥ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΤΟΥ GIOIA

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόµησητωνλειτουργιών εµπορίας. ΝτουµήΠ. Α.

Ταξινόµησητωνλειτουργιών εµπορίας. ΝτουµήΠ. Α. Ταξινόµησητωνλειτουργιών εµπορίας ΝτουµήΠ. Α. 1 Ταξινόµηση των λειτουργιών εµπορίας Προπαρασκευαστικές λειτουργίες Τυποποίηση Συσκευασία Ταυτοποίηση Λειτουργίες εφοδιασµού Μεταφορές Αποθήκευση Μεταποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα Λιμένος Πειραιώς Port Management Information System P-MIS

Πληροφοριακό Σύστημα Λιμένος Πειραιώς Port Management Information System P-MIS Πληροφοριακό Σύστημα Λιμένος Πειραιώς Port Management Information System P-MIS Εισηγητές Δημήτρης Σπύρου Θανάσης Κοΐνης Διεύθυνση Ανάπτυξης και Μηχανογράφησης Ο.Λ.Π. Α.Ε Εμπορικό Λιμάνι Μεγαλύτερη Εμπορική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας. ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Διαχείριση Εφοδιαστική Αλυσίδας ΤΕΙ Κρήτης / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Ρομπογιαννάκης Ιωάννης 1 Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Ορισμοί - 1 - Εφοδιαστική/ Logistics: Η ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα

Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα 1 Η σημασία των Logistics σε περίοδο οικονομικής κρίσης: Μαθήματα από τη Βόρεια Ελλάδα Δρ. Φωλίνας Δημήτρης dfolinas@gmail.com Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2018 Αντί εισαγωγής 2 Τα Logistics στα χρόνια της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Xωροταξική Xωροταξ Οργάνωση Αποθήκης Οκτώβριος 2015

Xωροταξική Xωροταξ Οργάνωση Αποθήκης Οκτώβριος 2015 Xωροταξική Οργάνωση Αποθήκης Οκτώβριος 2015 ΒΑΣΙΚΕΣ AΡΧΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου Βελτιστοποίηση λειτουργικού κόστους Παροχή ασφαλών συνθηκών διαχείρισης Βέλτιστη αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΛΩΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΜΟΝΤΕΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Οι πλωτοί γερανοί είναι ικανοί να πραγµατοποιήσουν ειδικές εργασίες ανέγερσης και εκφόρτωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Απρίλιος 2009

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Απρίλιος 2009 Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2009 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιστοίχιση του μύθου με την μεταφορά

Η αντιστοίχιση του μύθου με την μεταφορά Γεώργιος Ηλιάδης Η αντιστοίχιση του μύθου με την μεταφορά Οι μεταφορές υποστηρίζουν τον ανταγωνισμό μιας αγοράς, γιατί επιτρέπουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από την συγκεκριμένη αγορά να διανέμουν

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Παρουσίαση Οικονοµικών Αποτελεσµάτων 2010 5 Μαΐου 2011 Περιεχόµενα 1.Η Εταιρεία: - Σύγχρονη ιστορία - Ενδοχώρα λιµένος - Υπηρεσίες - Πλεονεκτήµατα 2. Υποδοµή - Ανωδοµή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον. οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον οργανωση αποθηκης REFLEXIS WMS: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Πελατολόγιο... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Υπηρεσίες Τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. ΥΦΑ στη Ναυτιλία: Προοπτικές Ανάπτυξης στη

Διαβάστε περισσότερα

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών

Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Operations Management Διοίκηση Λειτουργιών Διδάσκων: Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου xgr@otenet.gr 3 η εβδομάδα μαθημάτων 1 Το περιεχόμενο της σημερινής ημέρας Συστήµατα προγραµµατισµού, ελέγχου και διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΠ Α.Ε.

ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΠ Α.Ε. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Νο 16 ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗ - ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ - ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΠ Α.Ε. Αποφάσεις Δ.Σ. / ΟΛΠ ΑΕ: Αρ. Απόφασης 358/2/5/2018 Μάϊος 2018 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. Ανυψωτικές συσκευές και εργαλεία φορτο-εκφόρτωσης Βασικές απαιτήσεις Γενικές απαιτήσεις Σύστημα πέδησης...

4. Ανυψωτικές συσκευές και εργαλεία φορτο-εκφόρτωσης Βασικές απαιτήσεις Γενικές απαιτήσεις Σύστημα πέδησης... Περιεχόμενα Πρόλογος... III Περιεχόμενα...XII Κατάλογος συντομογραφιών και αρκτικόλεξων... XXII 1. Εισαγωγή, πεδίο εφαρμογής, εφαρμογή και ορισμοί... 1 1.1. Εισαγωγή... 1 1.1.1. Γενική επισκόπηση της λιμενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΩΝ & ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν

Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Πανεπιστήμιο Πειραιά Τα logistics και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν Κουκουράκης Δημήτρης MSc Logistics ΕΜΠ-Πανεπιστήμιο Πειραιά Μάϊος 2012 Logistics (business) Είναι το τμήμα της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010 Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Θέτοντας το πλαίσιο για την εδραίωση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΕ Poseidon Med II: Το όχημα

Διαβάστε περισσότερα

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας

POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας POSEIDON MED II: το όχημα για το πράσινο μέλλον της Δυτικής Ελλάδας Μαρία Φωτιάδου Διευθύντρια Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων ΔΕΠΑ Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ. Το ΥΦΑ ως ναυτιλιακό καύσιμο και οι προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Ενότητα 6: Μορφές Δικτύων Διανομής και κόστη Εφοδιαστικής Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT. Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Logistics και Συστήματα JIT Επιβλέπων Καθηγητής :Ιωάννης Κωνσταντάρας Σπουδάστρια :Κοντάρα Δέσποινα Κεφάλαιο 1ο: Logistics Κεφάλαιο 2ο: Συστήματα J.I.T. Logistics Ορισμος των Logistics

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένες Μεταφορές Προϊόντων: Η Περίπτωση της Ελλάδας

Συνδυασμένες Μεταφορές Προϊόντων: Η Περίπτωση της Ελλάδας Συνδυασμένες Μεταφορές Προϊόντων: Η Περίπτωση της Ελλάδας Φοιτήτρια: Καγιαδάκη Νίκη Επιβλέπων καθηγητής: κ. Ξανθόπουλος Αναστάσιος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕ ΧΕΡΣΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Νο 1 ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Νο 1 ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Νο 1 ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ 9-1-2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΡΙΣΜΟΙ Ι. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Φορτοεκφορτωτικές εργασίες επί γενικών εμπορευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΦΓΛ-9Κ4 .ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΑΔΑ: ΒΙΦΓΛ-9Κ4 .ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι .ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΜΗΤΡΩΟ Α : ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ Φορτοεκφορτωτές για το χειρισμό όλων των φορτίων, πλην των ειδικών ή επικίνδυνων φορτίων, και εξαιρουμένων του χειρισμού μηχανημάτων ή οχημάτων φορτοεκφόρτωσης

Διαβάστε περισσότερα

19_05_2016. Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα. End to End value added services for your Customer. Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον

19_05_2016. Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα. End to End value added services for your Customer. Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον End to End value added services for your Customer Εξυπηρετώντας πολλαπλά σημεία λιανικής σε αστικό περιβάλλον Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα Managing Partner 19_05_2016 Αποστολή Να προσφέρει στους πελάτες το ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Mάϊος

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Mάϊος Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Mάϊος 2007 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης

Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης Μεγιστοποιώντας τον ψυκτικό χώρο Ράλφ Τέιτορ, Συστήµατα Προηγµένης Τεχνολογίας, Εταιρεία Περιορισµένης Ευθύνης Υπάρχουν δύο τρόποι για να αυξήσετε την αµιγή χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου, ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020

Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Λ.Π. Α.Ε. Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020 Στο +28,6%

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

Συστηµατική παρακολούθηση και καταγραφή όλων των φάσεων παραγωγής σε πραγµατικό χρόνο Το Σύστηµα Ιχνηλασιµότητας ICHNOS της εταιρείας Data & Control Systems είναι ένα ολοκληρωµένο σύστηµα το οποίο καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics)

AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) AΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) www.logistics.teithe.gr Επίκουρος Καθηγητής dfolinas@gmail.com Στόχοι Θέματα παρουσίασης παρουσίασης Επιστήμη των Logistics Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΡΓ.)

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Εισαγωγή -3 Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Σχεδιασμός διαδικασιών ορισμός Συστημική προσέγγιση Μεθοδολογίες σχεδιασμού διαδικασιών Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού...

5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Περιεχόμενα 5.1. Χωροταξικός Σχεδιασμός... 2 5.2. Κριτήρια αξιολόγησης Χωροταξικού Σχεδιασμού... 4 5.3. Δραστηριότητες Χωροταξικού Σχεδιασμού... 5 5.4. Τύποι Χωροταξίας...

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Λύση Δρομολόγησης και Προγραμματισμού Στόλου Οχημάτων «Route Planner»

Ολοκληρωμένη Λύση Δρομολόγησης και Προγραμματισμού Στόλου Οχημάτων «Route Planner» Ολοκληρωμένη Λύση Δρομολόγησης και Προγραμματισμού Στόλου Οχημάτων «Route Planner» Ολοκληρωμένη Λύση Δρομολόγησης και Προγραμματισμού Στόλου Οχημάτων «Route Planner» Η δρομολόγηση και ο προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα»

«Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» «Καθ οδόν προς την προσβασιμότητα» του Andrea Campagna, τεχνικού & επιστημονικού συντονιστή του έργου FutureMed Project n 2S-MED11-29 Project co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΛΕΩΝΙ ΑΣ ΜΟΣΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Η υπεροχή του σιδηρόδροµου σε ταχύτητα, οικονοµία, προστασία περιβάλλοντος, ασφάλεια κλπ. έναντι των

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990)

Πηγή Ρύπανσης (έτος 1990) Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Και Υδροβιότοπων της Κύπρου Θαλάσσιο Περιβάλλον: Κίνδυνοι Ρύπανσης από Εµπορική Ναυτιλία και Μέτρα Προστασίας Περιβάλλοντος ρ. Αντώνης Τουµαζής Πολιτικός Μηχανικός Λεµεσός

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμών Η Περίπτωση της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους

Σχηματισμών Η Περίπτωση της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους Συστάδες Συνεργατικών Δρ Παναγιώτης Γραμμέλης, Δ/ντής Ερευνών, Ι.Δ.Ε.Π. / Ε.ΚΕ.Τ.Α. Σχηματισμών Η Περίπτωση της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους Logistics Conferences Γλυφάδα Golf Gardens, 19-20 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΛΘ ΑΕ και το 2015 διατηρεί υψηλή κερδοφορία

Η ΟΛΘ ΑΕ και το 2015 διατηρεί υψηλή κερδοφορία O Λιμένας της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του κεντρικού δικτύου των Λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέχει στρατηγική θέση τόσο στο δίκτυο θαλασσίων μεταφορών των χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Σ.ΕΜΠΟ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Σ.ΕΜΠΟ Σ.ΕΜΠΟ Στοιχεία Επικοινωνίας: Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Κτήριο Διοίκησης, Α Προβλήτα Εντός Λιμένος, 54625 Θεσσαλονίκη Ισχύει από: 01/06/2019 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Α: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΟΙ...3 1 ΟΡΙΣΜΟΙ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αναδημοσίευση από τις παρουσιάσεις Α) Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS - Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική Β) Βαγής Σαμαθρακής

Διαβάστε περισσότερα

Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών Λιμάνι Πατρών: Ολοκληρωμένος πολυτροπικός διάδρομος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών Το λιμάνι της Πάτρας από τον 11 ο π.χ. αιώνα έχει συνδεθεί με την ιστορική ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ κεφάλαιο 1 ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Μ έχρι αρκετά πρόσφατα, η έννοια του μάρκετινγκ των υπηρεσιών αποτελούσε μια έννοια χωρίς ιδιαίτερη αξία αφού, πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος

MARKETING. Δρ. Γ.Μαλινδρέτος Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Πελάτες και εταιρεία ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ, ΣΙΩΜΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΥ Ο εσωτερικός πελάτης και η «αλυσίδα αξίας» Ένας εγγυημένος τρόπος επίτευξης ικανοποίησης του πελάτη είναι αναμφίβολα

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός στο Μάρκετινγκ στην Ποντοπόρο Ναυτιλία. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Φανταζία Βασιλική

Προσανατολισμός στο Μάρκετινγκ στην Ποντοπόρο Ναυτιλία. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Φανταζία Βασιλική Προσανατολισμός στο Μάρκετινγκ στην Ποντοπόρο Ναυτιλία Επιμέλεια-Παρουσίαση: Φανταζία Βασιλική Εισαγωγή Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να διερευνήσει τον προσανατολισμό στο μάρκετινγκ των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός Επιστήµονας Λέκτορας Πανεπιστήµιο Πειραιά Eletson Corporation

Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός Επιστήµονας Λέκτορας Πανεπιστήµιο Πειραιά Eletson Corporation Η χρήση των ηλεκτρονικών µέσων πληροφόρησης προς µία οικονοµικότερη διαχείριση του συστήµατος εµπορευµατικών µεταφορών. Ευάγγελος Σαµπράκος Παναγιώτης ικαίος Γιώργος Γιαννής Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονοµικός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΙΤΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 1) Η Αποθήκη που χρησιμοποιείται είναι Ιδιοκτήτη Ενοικιαζόμενη 2) Σε ποια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ»

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΗ ΞΗΡΑΣ ΛΙΜΕΝΟΣ» Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όλες οι φορτοεκφορτωτικές εργασίες, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς της χρήσης του τόπου φόρτωσης (όπως

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικοί Πελάτες. Προσαρμόζοντας τα logistics στο On line grocery

Εταιρικοί Πελάτες. Προσαρμόζοντας τα logistics στο On line grocery Εταιρικοί Πελάτες Προσαρμόζοντας τα logistics στο On line grocery Η e-fresh.gr είναι ένα ηλεκτρονικό super market που παραδίδει την παραγγελία σας σε λίγες ώρες από την υποβολή της Τι δημιουργήσαμε; Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας

Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων (στη γεωργία) Διδάσκων: Φίλιππος Ι. Καρυπίδης, Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Αγροτικής Οικονομίας Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων -Φ. Καρυπίδης 1 Εφοδιαστική

Διαβάστε περισσότερα

10/6/2014. Σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα αποθήκευσης ορίζεται με την επιλογή της μεθόδου στοίβαξης και των ανυψωτικών μηχανημάτων

10/6/2014. Σύστημα αποθήκευσης. Το σύστημα αποθήκευσης ορίζεται με την επιλογή της μεθόδου στοίβαξης και των ανυψωτικών μηχανημάτων Τι είναι η αποθήκη? Αποθήκη είναι ο χώρος της επιχείρησης από τον οποίο περνούν και φυλάσσονται, προσωρινά, τα προϊόντα που αποκτά ή πωλεί ή επεξεργάζεται η επιχείρηση. Στρατηγική Σοβαρότητα Σκέψη Προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ιαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εφοδιαστική Αλυσίδα (ΕΡΓ.)

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E.

Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E. Με την επίσημη υποστήριξη: Λογότυπο Οργανισμού /Εταιρείας Νικόλαος Μάρκελλος Διευθύνων Σύμβουλος, AMCO A.B.E.E. Διημερίδα ITS Hellas «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών & Eξελίξεις στην Ελλάδα» Αθήνα, 15-16 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Το ERP είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων. Διαχειρίζεται και συντονίζει όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ναυτιλιακές Βιοµηχανικές Περιοχές (ΝΑΒΙΠΕ).

Οι Ναυτιλιακές Βιοµηχανικές Περιοχές (ΝΑΒΙΠΕ). ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Αγγελική Παρδάλη Τµήµα Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστηµίου Πειραιώς Καραολή και ηµητρίου 40, 185 32, Πειραιάς apardali@unipi.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ως κλάδος τηλεπικοινωνιών ορίζεται η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού και η χρήση των παραγόμενων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού

Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Διδάσκων: Δρ. Έλενα Καλλικαντζάρου Αλέξανδρος Λίκο ΣΕΑ 11026 Θέμα εργασίας Αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4

2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4 2ο Γυμνάσιο Κω ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Τσιάμης Ιωάννης Β 4 «Στην αρχή τους φόβιζε γιατί τους θύμιζε δράκο που καλπάζει». Μαρτυρία σιδηροδρομικού για το πρώτο τρένο στην Ελλάδα... Η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης Απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα και Internet στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον

ίκτυα και Internet στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον ίκτυα και Internet στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον 4 ο Εξάμηνο Τμήμα ιοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγγελική Πουλυμενάκου Μάρτιος 2012 Ευχαριστούµε τουςγ. ιακονικολάου,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Τι είναι η διοίκηση παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών;

Κεφάλαιο 1. Τι είναι η διοίκηση παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών; Κεφάλαιο 1 Τι είναι η διοίκηση παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών; Ορισμός της διοίκησης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών Η Διοίκηση Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών είναι η δραστηριότητα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)

ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 03.04.2014 Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνθεση των απόψεων που μέχρι τώρα διατυπώθηκαν από Υπηρεσίες, Κοινωνικούς Εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 5: Συναρτήσεις παραγωγής (κεφάλαιο 2, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας

ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων. Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής. Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας ΜΑΘΗΜΑ: Διαχείριση Εφοδιαστικών Αλυσίδων Διδάσκων: Φίλιππος Ι. Καρυπίδης Καθηγητής Τμήμα: Τεχνολόγων Γεωπόνων Αγροτικής Οικονομίας Σειρά Διαλέξεων μαθήματος ΔΙΑΛΛΕΞΗ: Παγκόσμια κανάλια διανομής προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική

Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική Ομιλία του κ. Γιώργου Ανωμερίτη στο 1 ο Ναυτιλιακό Forum Ναυτεμπορικής ΑΘΗΝΑ 22 Ιανουαρίου 2015 Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική 1. Το κύριο

Διαβάστε περισσότερα

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» Δρ. Ν.Κ. ΓΚΕΪΒΕΛΗΣ Σύμβουλος Διοίκησης Business development ANΚO ΑΕ

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ & ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» Δρ. Ν.Κ. ΓΚΕΪΒΕΛΗΣ Σύμβουλος Διοίκησης Business development ANΚO ΑΕ Δρ. Ν.Κ. ΓΚΕΪΒΕΛΗΣ Σύμβουλος Διοίκησης Business development ANΚO ΑΕ ΕΥΦΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Τομέας Συμβατικής Διακίνησης Επιβατών Τομέας Εμπορευματικών Μεταφορών Τομέας Δημόσιων Μεταφορών ΤΟΜΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης

Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ενότητα 4: Συλλογή Εμπορευμάτων Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης

Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα. Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Περιοχές λειτουργίας των ERP & επιμέρους τμήματα Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων Ιωάννης Καρύδης Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία

Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία 2 ο Auto Forum με τίτλο Αλλάξτε αυτοκίνητο Ο Δρόμος προς την Αυτόματη Κυκλοφορία Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Παναγιώτης Παπαντωνίου, Επιστ. Συνεργάτης ΕΜΠ Απόστολος Ζιακόπουλος, Υπ.Διδάκτορας ΕΜΠ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες.

Ασκήσεις Αποθεµάτων. Υποθέστε ότι την στιγμή αυτή υπάρχει στην αποθήκη απόθεμα για 5 μήνες. Ασκήσεις Αποθεµάτων 1. Το πρόγραμμα παραγωγής μιας βιομηχανίας προβλέπει την κατανάλωση 810.000 μονάδων πρώτης ύλης το χρόνο, με ρυθμό πρακτικά σταθερό, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η βιομηχανία εισάγει

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικές παραγγελίες για εξυπηρέτηση των ατομικών αναγκών πελατών. Επεξεργασία σε ανώτατο επίπεδο π.χ. 10:10:2 για BOD:SS:NH4

Ειδικές παραγγελίες για εξυπηρέτηση των ατομικών αναγκών πελατών. Επεξεργασία σε ανώτατο επίπεδο π.χ. 10:10:2 για BOD:SS:NH4 Η σειρά HiPAF είναι ένα σύστημα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων σχεδιασμένο ειδικά για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Συνδυάζοντας ευελιξία, αξιοπιστία, ικανή προεργασία και στιβαρή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Συνάντηση Πλατφόρμας «Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση της προγραμματικής περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΟΥΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ 2 ο Ενεργειακό Συμπόσιο, 14-15 Μαρτίου 2013 1 ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής Πολυεθνική στρατηγική Διαμόρφωση στρατηγικής Στρατηγική προδιάθεση των Πολυεθνικών Εθνοκεντρική τάση: Η τάση των στελεχών ή της πολυεθνικής να στηρίζεται στις αξίες και στα ενδιαφέροντα της μητρικής εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 7η ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Τι ορίζεται ως απόθεμα;

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Ναυτιλιακές Σχέσεις. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Διεθνείς Ναυτιλιακές Σχέσεις. E-learning. Οδηγός Σπουδών Διεθνείς Ναυτιλιακές Σχέσεις E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, σας καλωσορίζει στο μάθημα «Διεθνείς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας 1 η Διάλεξη: Βασικές Έννοιες στην Εφοδιαστική Αλυσίδα - Εξυπηρέτηση Πελατών 2015 Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής και Λειτουργιών Ατζέντα Εισαγωγή στη Διοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΜΜΜ ΣΤΟΧΟΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ : ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Αύξηση της ταχύτητας των

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης Πύλη για τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η ενδοχώρα του λιμένα Rijeka Croatia

Διαβάστε περισσότερα