ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ"

Transcript

1 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην ερευνητική εργασία <<παιχνίδια που χάθηκαν στον χρόνο>> αναφέρονται η ιστορική πορεία, η εξέλιξη και η σημαντικότητα που παρουσίαζαν τα παιχνίδια στο διάβα των χρόνων. Πιο αναλυτικά η πρώτη ομάδα (Ελευθερία Γεωργαλή, Μαρία Γιαννοπούλου, Αγγελική Ντόνι, Θανάσης Γιαννακόπουλος) ξεκίνησε με μια αναφορά για τον ορισμό του παιχνιδιού και τη σημασία του στη ζωή του παιδιού. Στη συνέχεια η δεύτερη ομάδα (Ιωάννα Γκιουμέ, Βάσω Βλάχου, Φλορίντα Τσέρπια, Χριστίνα Τσιμπλή) ασχολήθηκε με τα παιχνίδια στην αρχαιότητα και η τρίτη ομάδα (Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου, Εύη Γεωργιοπούλου, Νίκος Παυλόπουλος, Σπύρος Ζουμπούλης, Ηλίας Μαντζώρος) αναφέρθηκε στα παιχνίδια τη περίοδο του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας. Τέλος, η τέταρτη ομάδα (Δήμητρα Σπυροπούλου, Θεοδώρα Σταματογιαννοπούλου, Παναγιώτης Παλούκας, Μανώλης Σιγέρης) σχετίστηκε με τα παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών.

2 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΠΑΙΧΝΊΔΙ; Το παιχνίδι προέρχεται από την λέξη παις και αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία, ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο και έχει στόχο την συναισθηματική ευχαρίστηση. Κάθε ενασχόληση του παιδιού, αλλά και γενικότερα του ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας, που γίνεται για ψυχαγωγικούς λόγους και χωρίς κανενός είδους σκοπιμότητα, καταναγκασμό ή επιβολή. Παιχνίδι επίσης ονομάζεται το αντικείμενο ή το μέσο που χρησιμοποιείται για την ευχαρίστηση ή την ψυχαγωγία, ιδιαίτερα του παιδιού. Τα παιχνίδια υπάρχουν σε διάφορες μορφές: επιτραπέζια, ηλεκτρονική, άυλη, υλική κ.ά. Διάφοροι επιστήμονες, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη φύση, τη σημασία και τη θέση του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού ανέπτυξαν διάφορες ερμηνείες: Freud: η προσπάθεια του ανθρώπου να ικανοποιήσει τις ορμές του, να εκπληρώσει επιθυμίες, να αντιμετωπίσει επώδυνες εμπειρίες που τον απειλούν. Piaget: το παιχνίδι θεωρείται πράξη αφομοίωσης και όχι συμμόρφωσης στη πραγματικότητα. Winnicott: σημαντικό για τα παιδιά να εκφράσουν την επιθετικότητα τους σε ένα περιβάλλον που τους είναι φιλικό και δεν φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν, για αυτό αποκτά εμπειρίες από το παιχνίδι, αναπτύσσει τη γλωσσική ικανότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

3 Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΎ ΣΤΗΝ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ Το παιχνίδι αρχίζει από τις πρώτες μέρες της ζωής και ο ρόλος του για την σωματική και την πνευματική εξέλιξη του παιδιού είναι αναντικατάστατος. Η ανάγκη του παιχνιδιού ξεκινά από την βρεφική ηλικία, είναι βιολογικά χρήσιμο για τα παιδιά και αποτελεί μέσο προετοιμασίας για τις μετέπειτα σημαντικές δραστηριότητες του παιδιού Το παιδί μέσα από το παιχνίδι έχει την ευκαιρία να: α) δράσει ελεύθερα και αβίαστα β) ερευνήσει τον υλικό κόσμο γ) αναπτύξει την γλωσσική του ικανότητα δ) εκφράσει τα συναισθήματά του ε) αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις στ) δημιουργήσει και να μάθει αναπτύσσοντας την σκέψη του και οξύνοντας την κρίση του ζ) ζήσει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει η) νιώσει ευχαρίστηση Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι είναι σημαντικό μέσο εξέλιξης καθώς επίσης και ο φυσικός τρόπος για την εκπαίδευση των παιδιών

4 Το παιχνίδι είναι για τα παιδιά, όπως η εργασία για τους ενήλικες. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει να συνεννοείται με άλλα παιδιά και να επιλύει τις διαφορές που προκύπτουν. Αναπτύσσει τις γλωσσικές και κινητικές του δεξιότητες. Επιπρόσθετα, το παιχνίδι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας, της αυτοεκτίμησης και της δημιουργικότητας,ενώ απελευθερώνει την ενέργεια των παιδιών. Τους προσφέρει έναν πολύ απαραίτητο χρόνο χαλάρωσης και λειτουργεί ως μηχανισμός μετριασμού του άγχους. Στο ομαδικό παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν πώς να λειτουργούν με τους άλλους και πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις. Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού βιώνουν την ομαδικότητα και τον αμοιβαίο συμβιβασμό. Έτσι, το παιχνίδι είναι μια διαδικασία μάθησης της πραγματικής ζωής. Βοηθά τα παιδιά να προετοιμαστούν για την καθημερινή εμπειρία της επικοινωνίας και της σχέσης τους με τους άλλους ανθρώπους. Καλλιεργεί όλες τις δυνάμεις και εξασκεί τα ένστικτα του παιδιού γιατί ερευνούν και εξερευνούν αντικείμενα και παιχνίδια προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στο παιχνίδι τους. Η φαντασία και οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών όταν παίζουν με τα παιχνίδια, τους δίνουν την ευκαιρία να εκφράσουν συναισθήματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν στο σπίτι.

5 ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΠΑΊΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΎΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ; Η ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι εκδηλώνεται με κινήσεις που δεν έχουν όμως ιδιαίτερο σκοπό, σύστημα ή κανόνες. Σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, το παιδί παίζει πιο συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς όμως να επιδιώκει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η ικανοποίηση οφείλεται στη διαδικασία του παιχνιδιού, που προϋποθέτει κινητική δραστηριότητα και συναισθηματική συμμετοχή. Τα ίδια χαρακτηριστικά αναφέρονται και για το παιχνίδι των ενηλίκων ατόμων, στα οποία η ανάγκη για ψυχαγωγία εκδηλώνεται με την επίδοσή τους σε διάφορα είδη παιχνιδιών. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι γνωρίζει την απόλαυση της ζωής, του σώματος, των αισθητήριων οργάνων, μαθαίνει λεπτές και πολύπλοκες κινήσεις, αναπτύσσει τους μυς με τον πιο ευχάριστο τρόπο, καλλιεργεί τις διανοητικές του ικανότητες, τη δημιουργικότητα, την ανάγκη της ανακάλυψης, εκτονώνει και διαδραματίζει τις συγκρούσεις του γύρω από τα προβλήματα που το απασχολούν. Με λίγα λόγια επιτυγχάνει την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη. Ο ρόλος και η θέση του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα, αφού κατά κοινή παραδοχή το παιχνίδι είναι μια βασική παράμετρος για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. Ο σημαντικός ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού προκύπτει από μια σειρά χαρακτηριστικών, τα οποία διακρίνουν το παιχνίδι από όλες τις άλλες μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας.

6 ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΙΩΆΝΝΑ ΓΚΙΟΥΜΈ, ΒΆΣΩ ΒΛΆΧΟΥ, ΦΛΟΡΊΝΤΑ ΤΣΈΡΠΙΑ ΧΡΙΣΤΊΝΑ ΤΣΙΜΠΛΉ

7 ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΧΤΟΥΝ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΒΛΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΚΙΟΥΜΕ ΙΩΑΝΝΑ, ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΤΣΕΡΠΙΑ, ΤΣΙΜΠΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ. ΣΥΝΤΑΞΗ: ΒΛΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΓΚΙΟΥΜΕ ΙΩΑΝΝΑ. ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: TA ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

8 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ! Ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος και τώρα και στα παλαιότερα χρόνια διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να ψυχαγωγούνται και να δραστηριοποιούνται τα παιδιά. Η ψυχαγωγία και η δραστηριότητα είναι ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Τα παιδιά στην αρχαία Ελλάδα και γενικώς πριν από αρκετά χρόνια, αξιοποιούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους με ομαδικά παιχνίδια, ενώ τα παιδιά στις μέρες μας αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους με ατομικά παιχνίδια που έχουν ως αποτέλεσμα να τους απομονώνουν.

9 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ Με κριτήριο τη συμμετοχή σε: Ατομικά Ομαδικά Με κριτήριο τη δεξιότητα σε: Σωματικά Πνευματικά

10 ΜΠΑΛΑ: Αυτό το παιχνίδι παίζεται ως εξής: το ένα παιδί πετά με δύναμη, τη μπάλα και εκείνη σκάει στο έδαφος και τη πιάνει ένα άλλο παιδί. Αυτό γίνεται συνεχώς και έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι. Η μπάλα τους ήταν φτιαγμένη από δέρματα ζώων. ΧΥΤΡΙΝΔΑ: Ένας παίχτης κάθεται κάτω και παριστάνει τη χύτρα. Ένας άλλος παίχτης στηρίζοντας στο αριστερό του χέρι πάνω στο καθισμένο, έτρεχε γύρω-γύρω σα φύλακας. Παράλληλα οι άλλοι παίχτες προσπαθούν να αγγίξουν τη χύτρα χωρίς όμως να χτυπηθούν από το φύλακα. ΙΥΓΞ: Σε ένα ξύλινο συνήθως τροχίσκο ανοίγουν δύο τρύπες, περνούν διπλή κλωστή και αφού τη περιστρέψουν, μια τραβούν και μια χαλαρώνουν. Ο ήχος που παράγεται θυμίζει ένα πουλί την ίυγγα, δηλαδή τον μυρμηγκοφάγο, από το οποίο πήρε και το όνομά του το παιχνίδι. Λένε μάλιστα πως ανάλογα και με τον ήχο μπορούν να κάνουν διάφορες προβλέψεις. ΓΙΟ-ΓΙΟ: Οι παίχτες σκαλίζουν στο ξύλο δύο δίσκους που ενώνονται στο κέντρο με έναν κυλινδρικό άξονα, πάνω στον οποίο στερεώνουν την αρχή μιας κλωστής την οποία στη συνέχεια τυλίγουν γύρω-γύρω. Το γιο-γιο είναι έτοιμο. Το αφήνουν να πέσει και η κλωστή ξετυλίγεται, ενώ με μια κίνηση του χεριού ξαναμαζεύεται γύρω από τον άξονα. Έπειτα το αφήνουν πάλι να πέσει και ξανά από την αρχή.

11 ΕΙΣ ΩΜΙΛΛΑΝ: Οι παίχτες χάραζαν ένα κύκλο στο χώμα και προσπαθούσαν σημαδεύοντας από ένα ορισμένο σημείο να στείλουν τον αστράγαλό τους μέσα στο κύκλο. Είχαν ορίσει από πριν ότι ο κάθε ένας είχε δέκα βολές. Ο νικητής σχεδίαζε το κύκλο,αποφάσιζε την διάμετρο καθώς και το σημείο βολής. ΠΛΑΤΑΓΗ: Είναι μία πήλινη κουδουνίστρα που την έβαζαν στο χέρι του μωρού για να τη κουνάει και να ξεχνιέται. ΚΟΛΛΑΒΙΖΕΙΝ: Ένας παίχτης στέκεται όρθιος και με το χέρι του Σκεπάζει τα μάτια του. Ένας άλλος τον χτυπά και συγχρόνως τον ρωτά με ποιο χέρι τον χτύπησε.

12 ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΝΑΓΙΏΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥ, ΕΎΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΎΛΟΥ, ΝΊΚΟΣ ΠΑΥΛΌΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΎΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΎΛΗΣ, ΗΛΊΑΣ ΜΑΝΤΖΏΡΟΣ

13 Τα παιχνίδια που χάνονται στον χρόνο

14 Οι χώροι που έπαιζαν τα παιδιά Οι χώροι που έπαιζαν τα παιδιά, συνήθως τα αγόρια, ήταν οι αυλές και οι αλάνες. Αντίθετα, τα κορίτσια έμεναν κυρίως στο σπίτι και έπαιζαν με κέρινες, πήλινες ή γύψινες κούκλες, τα νινία ή πλαγγόνες. Ωστόσο, ο ποιητής των Ιουστινιάνειων χρόνων Αγαθίας, παριστάνει ένα κορίτσι να παραπονιέται, διότι τα αγόρια επιτρέπεται να παίζουν στους δρόμους, ενώ τα κορίτσια είναι αναγκασμένα να μένουν σπίτι και να ασχολούνται με ανιαρές δουλειές.

15 Το σείστρο Το σείστρο είναι το κλασσικό παιδικό παιχνίδι. Πρόκειται για πανάρχαιο κρουστό όργανο, από ξύλο, μέταλλο, πηλό ή συνδυασμό τους, με ποικίλο, διαπεραστικό και ακαθόριστο ήχο. Αποτελούνταν συνήθως από μια χειρολαβή και ένα πεταλοειδές πλαίσιο που έφερε είτε μετακινούμενες (κρουόμενες στα τοιχώματά του) παράλληλες ράβδους, είτε σταθερές ράβδους με μετακινούμενα διάτρητα ηχογόνα αντικείμενα.

16 Σφυρίχτρα Παιδικό παιχνίδι με το οποίο διασκέδαζαν τα παιδιά ήταν και η σφυρίχτρα. Τα αγόρια έπαιζαν με πήλινα αλογάκια και αμάξια, υπήρχαν μάλιστα και κατασκευαστές που έφτιαχναν πήλινα είδωλα ζώων για τα παιδιά. Στις γειτονιές και στους δρόμους κατασκεύαζαν με χώμα σπιτάκια. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι τα παιδιά συνήθιζαν να φτιάχνουν στεφάνια από αγριολούλουδα και να τρέχουν φορώντας τα στο κεφάλι.

17 Τυφλόμυγα Επιλέγεται με κλήρο ένα από τα παιδιά και του κλείνουν τα μάτια με ένα πανί, για να μη βλέπει και το παιχνίδι αρχίζει. Τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν, γυρίζουν γύρω - γύρω από το παιδί που κάνει την τυφλόμυγα και το πειράζουν. Εκείνο προσπαθεί να πιάσει κάποιο από τα παιδιά και κερδίζει μόνο, αν καταλάβει ποιο είναι το παιδί που έπιασε. Το παιδί που πιάστηκε και αναγνωρίστηκε γίνεται η επόμενη τυφλόμυγα.

18 Άλλο αγαπημένο παιχνίδι ήταν το αλογάκι, μια βέργα- καλάμι δηλαδή, την οποία τα παιδιά <<καβαλίκευαν>> παριστάνοντας το άλογο. Ανάλογη ήταν η συνήθεια των παιδιών να μιμούνται τους ιπποδρομιακούς αγώνες << μετατρέποντας>> ένα παιδί σε ίππο με ένα σκοινί και να κάνουν ότι σέρνουν ένα άρμα. Έπιαναν το χρυσοκάνθαρο, τον μπούμπουλα ή μπάμπουρα, τον έδεναν με κλωστή από το λαιμό και το άφηναν μετά να περιστρέφεται. Το παιχνίδι ονομάζεται και ζίνα από το θόρυβο που παράγει το έντομο. Συνήθιζαν επίσης να πιάνουν μικρά πουλιά και να τα δένουν από το πόδι. «Αστραγάλους» έπαιζαν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, με διαφορετικό βέβαια έπαθλο για τον νικητή. Οι αστράγαλοι ήταν τα κότσια των ζώων (προβάτων ή μεγαλύτερων ζώων), τα οποία οι παίκτες τα μετακινούσαν πάνω σε μία επιφάνεια ή τα έριχναν σαν ζάρια..

19 ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΑΔΑ ΔΉΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΎΛΟΥ, ΘΕΟΔΏΡΑ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΎΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΏΤΗΣ ΠΑΛΟΎΚΑΣ, ΜΑΝΏΛΗΣ ΣΙΓΈΡΗΣ

20 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Α) Παιχνίδια του δρόμου Β) Παιχνίδια ανταγωνιστικά Γ) Παιχνίδια ανταγωνιστικά με μίμηση

21 ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΆ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΈΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΏΣΕΙ ΓΕΝΙΈΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΈΣ ΠΑΙΔΙΏΝ. ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΔΙΑΣΚΈΔΑΣΑΝ ΜΙΚΡΟΎΣ ΚΑΙ ΜΕΓΆΛΟΥΣ, ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΣΦΥΡΗΛΑΤΉΘΗΚΑΝ ΧΑΡΑΚΤΉΡΕΣ,ΔΙΑΜΟΡΦΏΘΗΚΑΝ ΣΥΝΕΙΔΉΣΕΙΣ, ΓΥΜΝΆΣΤΗΚΑΝ ΣΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΉΘΗΚΑΝ ΨΥΧΈΣ. ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΑΠΑΡΆΜΙΛΛΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΉΣ, ΧΆΡΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΣΉΜΕΡΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΙ ΤΑ ΘΥΜΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΊΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΌΤΕΡΟΙ ΕΚΦΡΆΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΌ.

22 ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΜΕ ΒΆΣΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΕΝΌΣ Ή ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ, ΔΙΑΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΆ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΆ. ΜΕ ΚΡΙΤΉΡΙΟ ΔΙΆΚΡΙΣΗΣ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΎΜΕΝΗ Ή ΜΗ ΣΩΜΑΤΙΚΉ ΔΕΞΙΌΤΗΤΑ,ΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΔΙΑΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΣΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΆ.

23 ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΟΠΩΣ: Α)ΤΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΌΜΟΥ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΉΤΑΝ ΠΑΙΓΝΊΔΙ ΟΜΑΔΙΚΌ ΚΑΙ ΠΑΙΖΌΤΑΝ ΑΠΌ ΠΟΛΛΆ ΠΑΙΔΙΆ ( ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΑΠΌ ΤΡΊΑ) ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΌ ΧΏΡΟ. ΜΕ ΚΆΠΟΙΟ ΛΆΧΝΙΣΜΑ ΟΡΙΖΌΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΝΗΓΟΎΣΕ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΆ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ, ΟΡΙΖΌΤΑΝ ΈΝΑ ΣΗΜΕΊΟ ΑΡΧΉΣ ΚΑΙ ΤΈΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑΣ.ΑΠ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΞΕΚΙΝΟΎΣΑΝ ΌΛΟΙ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΦΘΆΝΟΝΤΑΣ,ΈΦΤΥΝΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΊΩΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΆ ΤΟΥΣ. ΌΤΑΝ ΟΡΙΖΌΤΑΝ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ,ΆΡΧΙΖΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΈΤΡΕΧΑΝ ΚΆΝΟΝΤΑΣ ΔΙΆΦΟΡΟΥΣ ΕΛΙΓΜΟΎΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΏΝΤΑΣ ΠΡΏΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΟΥΝ ΤΟ ΆΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΎ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΝΑ ΦΘΆΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΌ ΣΗΜΕΊΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΊΟ ΈΦΤΥΝΑΝ ΚΙ ΈΤΣΙ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΟΎΣΕ. ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΠΟΥ ΘΑ ΈΠΙΑΝΕ, Ή ΘΑ ΑΚΟΥΜΠΟΎΣΕ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ, ΓΙΝΌΤΑΝ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ ΣΤΟΝ ΕΠΌΜΕΝΟ ΚΎΚΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΎ.

24 Η ΤΡΕΧΑΛΑ ΉΤΑΝ ΈΝΑ ΕΊΔΟΣ ΚΥΝΗΓΗΤΟΎ ΚΑΙ ΠΑΙΖΌΤΑΝ ΑΠΌ ΔΎΟ ΜΌΝΟ ΠΑΙΔΙΆ, ΣΕ ΧΏΡΟ ΑΝΟΙΧΤΌ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΈΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΈΞΙΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΙΓΜΟΎΣ. ΑΝ ΌΜΩΣ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΟΎΣΕ ΦΏΝΑΖΕ ΈΛΑΒΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΝΗΓΗΜΈΝΟΣ ΚΑΙΓΌΤΑΝ. ΠΊΣΩ ΤΟΥ ΈΤΡΕΧΕ Ο ΚΥΝΗΓΌΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΠΉΣΕΙ ΤΑ ΔΎΟ ΠΑΙΔΙΆ ΣΤΈΚΟΝΤΑΝ ΑΝΤΙΜΈΤΩΠΑ ΜΕ ΑΠΛΩΜΈΝΟ ΤΟ ΈΝΑ ΤΟΥΣ ΧΈΡΙ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΊΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΌΤΑΝ ΣΑ ΣΗΜΕΊΟ ΑΡΧΉΣ ΚΑΙ ΤΈΛΟΥΣ.

25 ΑΜΠΑΡΙΖΑ TΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΠΑΙΖΌΤΑΝ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΌ ΧΏΡΟ ΑΠΌ ΠΟΛΛΆ ΠΑΙΔΊΑ ΑΓΌΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΊΤΣΙΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΧΩΡΊΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΔΎΟ ΟΜΆΔΕΣ. ΚΆΘΕ ΟΜΆΔΑ ΕΊΧΕ ΣΤΑΘΕΡΌ ΣΗΜΕΊΟ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΜΙΑ ΚΟΛΌΝΑ Ή ΈΝΑ ΔΈΝΤΡΟ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΆΔΑ <<ΈΠΑΙΡΝΕ ΑΜΠΆΡΙΖΑ ΚΑΙ ΈΒΓΑΙΝΕ>> ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΈΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΊΧΤΕΣ ΤΗΣ ΆΛΛΗΣ ΟΜΆΔΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΉΣΟΥΝ. ΤΌΤΕ ΚΆΠΟΙΟΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΝΤΊΠΑΛΗ ΟΜΆΔΑ ΈΠΑΙΡΝΕ ΑΜΠΆΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΎΣΑΝ. ΌΤΑΝ ΚΆΠΟΙΟΣ ΠΑΙΔΊ ΈΠΙΑΝΕ ΈΝΑΝ ΠΑΊΧΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΊΠΑΛΗΣ ΟΜΆΔΑΣ ΤΟΝ ΠΉΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΉ ΣΚΟΠΌΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΎ ΉΤΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΉΣΕΙ ΈΝΑΣ ΠΑΊΧΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΛΌΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΊΠΑΛΗΣ ΟΜΆΔΑΣ.

26 Β) ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΆ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΒΑΡΕΛΆΚΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΊΝΑΙ ΑΠΛΌ. ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΌΜΩΣ ΤΟ ΠΟΛΎ 5 ΠΑΊΧΤΕΣ. ΟΙ 4 ΠΑΊΧΤΕΣ ΣΚΎΒΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΆ ΑΛΛΆ Ο ΈΝΑΣ ΑΡΑΙΆ ΑΠΌ ΤΟΝ ΆΛΛΟΝ. Ο 5ΟΣ ΠΗΔΆΕΙ ΑΠΌ ΠΆΝΩ ΤΟΥΣ ΒΆΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΎ ΤΟΥ, ΜΕΤΆ ΑΝΟΊΓΕΙ ΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΝΆΕΙ ΑΠΌ ΠΆΝΩ. ΌΤΑΝ ΠΗΔΉΞΕΙ ΠΆΝΩ ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ ΤΟΝ ΈΝΑΝ ΜΕΤΆ ΤΟΝ ΆΛΛΟΝ, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΠΗΔΆΕΙ ΠΆΝΩ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ. ΧΆΝΕΙ ΑΥΤΌΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΆΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ ΤΟΥ.

27 ΜΑΚΡΙΑ ΓΑ Ι ΔΟΥΡΑ ΑΦΟΎ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΧΩΡΙΣΤΟΎΝ ΣΕ ΔΎΟ ΊΣΕΣ ΟΜΆΔΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΊΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΟΜΆΔΑ ΤΑ ΦΥΛΆΕΙ. ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΆΔΑ ΠΟΥ ΤΑ ΦΥΛΆΕΙ, ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ, Η «ΜΆΝΑ», ΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΊΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΆ ΓΑΪΔΟΎΡΑ ΓΙ' ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΆ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΆΤΗ ΣΤΑΘΕΡΆ ΣΕ ΈΝΑ ΤΟΊΧΟ. ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΗΣ ΟΜΆΔΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΦΥΛΆΕΙ, ΤΟ ΈΝΑ ΠΊΣΩ ΑΠΌ ΤΟ ΆΛΛΟ, ΠΙΆΝΟΝΤΑΙ ΓΕΡΆ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΎΒΟΥΝ ΚΡΎΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ ΤΟΥΣ ΠΛΆΙ ΣΤΑ ΠΌΔΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΎ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΤΥΠΉΣΟΥΝ. ΠΆΝΩ ΕΚΕΊ ΠΗΔΆΝΕ ΚΑΙ ΚΆΘΟΝΤΑΙ ΑΝ ΑΠΌ ΤΟ ΒΆΡΟΣ Ή ΤΗ ΦΌΡΑ ΚΆΠΟΥ ΣΠΆΣΕΙ Η ΜΑΚΡΙΆ ΓΑΪΔΟΎΡΑ, ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΑΡΧΊΖΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΉ.

28 ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΊΞΕΙΣ "ΚΟΥΤΣΌ" ΧΡΕΙΆΖΕΣΑΙ ΜΙΑ ΠΈΤΡΑ (ΜΙΚΡΉ ΣΥΝΉΘΩΣ). ΡΊΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΈΤΡΑ ΜΈΣΑ ΣΕ ΈΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΆΚΙΑ. ΕΆΝ Η ΠΈΤΡΑ ΠΈΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΆΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΆΛΛΟ ΔΊΠΛΑ ΤΟΥ, ΤΌΤΕ ΠΑΤΆΣ ΕΠΆΝΩ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΈΝΑ ΣΟΥ ΠΌΔΙ. ΕΆΝ ΠΈΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΆΚΙ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΚΙ ΆΛΛΟ ΑΠΌ ΔΊΠΛΑ ΤΟΥ, ΤΌΤΕ ΠΑΤΆΣ ΜΕ ΤΟ ΈΝΑ ΠΌΔΙ ΣΤΟ ΈΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΆΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΆΛΛΟ ΠΌΔΙ ΣΤΟ ΆΛΛΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΆΚΙ.

29 ΤΥΦΛΟΜΥΓΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΔΈΝΟΥΝ Μ' ΈΝΑ ΠΑΝΊ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΎ ΠΟΥ ΤΑ «ΦΥΛΆΕΙ» - ΤΗΝ «ΤΥΦΛΌΜΥΓΑ»- ΚΑΙ Τ' ΆΛΛΑ ΓΥΡΊΖΟΥΝ ΓΎΡΩ ΤΟΥ, ΠΕΙΡΆΖΟΝΤΆΣ ΤΟ. ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΣΜΈΝΑ ΜΆΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ ΝΑ ΠΙΆΣΕΙ ΈΝΑΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΊΧΤΕΣ ΤΟΥ. ΌΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΈΡΕΙ, ΤΟΝ ΨΗΛΑΦΊΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊ ΑΠΌ ΤΟ ΎΨΟΣ ΤΟΥ, ΤΑ ΡΟΎΧΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΆ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΝΤΈΨΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ, ΟΠΌΤΕ ΛΈΕΙ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ, ΑΝ ΜΑΝΤΈΨΕΙ ΣΩΣΤΆ, ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΑΥΤΌ ΓΊΝΕΤΑΙ ΤΥΦΛΌΜΥΓΑ.

30 Γ) ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΆ ΜΕ ΜΊΜΗΣΗ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΠΑΊΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΎΣ ΠΑΊΧΤΕΣ ΣΕ ΈΝΑ ΠΛΆΤΩΜΑ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΧΩΡΊΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΎΟ ΟΜΆΔΕΣ. Η ΜΊΑ, Η ΜΙΚΡΌΤΕΡΗ, ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΌΜΟΙ. ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΆ ΑΠΟΤΕΛΟΎΝ ΤΟΥΣ ΚΛΈΦΤΕΣ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΞΕΛΊΣΣΕΤΑΙ ΣΑΝ ΈΝΑ ΚΟΙΝΌ ΚΥΝΗΓΗΤΌ ΑΝΆΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΎΟ ΟΜΆΔΕΣ.

31 ΠΕΡΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΕΚΛΈΓΟΥΝ ΔΎΟ ΑΡΧΗΓΟΎΣ. ΤΟ ΊΔΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΝΑ ΔΙΑΛΈΞΟΥΝ. ΤΌΤΕ ΣΤΈΚΟΝΤΑΙ Ο ΈΝΑΣ ΑΠΈΝΤΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΆΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΌΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΆΝΟΥΝ ΜΊΑ ΟΥΡΆ ΚΑΙ ΤΑ ΔΎΟ ΠΑΙΔΙΆ ΧΤΥΠΟΎΝ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΛΆ ΣΑΝ ΑΨΊΔΑ ΝΑ ΠΕΡΆΣΟΥΝ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΑΠΟ ΚΆΤΩ ΤΡΑΓΟΥΔΏΝΤΑΣ: "ΠΕΡΝΆ ΠΕΡΝΆ Η ΜΈΛΙΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΌΤΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΌΠΟΥΛΑ, ΠΑΙΔΌΠΟΥΛΑ". ΣΤΑΜΑΤΟΎΝ Σ' ΈΝΑ ΠΑΙΔΊ ΠΟΥ ΠΕΡΝΆΕΙ ΕΚΕΊΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ ΚΆΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΨΊΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΈΝΕ ΜΥΣΤΙΚΆ ΣΤ' ΑΥΤΊ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΒΆΛΕΙ ΌΤΙ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΈΞΕΙ.ΑΥΤΌ ΤΟΥ ΤΟ ΛΈΕΙ Ο ΈΝΑΣ ΣΥΝΉΘΩΣ ΧΩΡΊΣ ΝΑ ΠΕΙ, ΠΟΙΌΣ ΕΊΝΑΙ ΤΙ. ΌΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΊ ΖΗΤΉΣΕΙ "ΤΟ ΠΑΓΩΤΌ" (ΑΣ ΠΟΎΜΕ) ΠΗΓΑΊΝΕΙ ΠΊΣΩ ΑΠ' ΑΥΤΌΝ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΟΝΟΜΑΣΤΕΊ "ΠΑΓΩΤΌ" ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΆ ΑΠΌ ΤΗ ΜΈΣΗ.

32 ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑ ΠΙΆΝΟΝΤΑΙ ΑΠ ΤΟ ΧΈΡΙ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΊΖΟΥΝ ΚΎΚΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΚΥΡΑ-ΜΑΡΊΑ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΚΥΡΑ-ΜΑΡΊΑ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΠΕΡΝΆΣ! -ΘΕ ΝΑ ΠΆΩ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΉΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΏ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΩ. ΘΕ ΝΑ ΠΆΩ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΉΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΏ, ΠΕΡΝΏ! -ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΉΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ. ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΉΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΠΕΡΝΆΣ! -ΘΑ ΜΑΖΈΨΩ 2 ΒΙΟΛΈΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΏ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΏ ΘΑ ΜΑΖΈΨΩ 2 ΒΙΟΛΈΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΏ, ΠΕΡΝΏ! -ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΕΙΣ ΤΙΣ ΒΙΟΛΈΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ.ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΕΙΣ ΤΙΣ ΒΙΟΛΈΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΣ, ΠΕΡΝΆΣ!..

33 IMG_0574

34

35

36

Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με

Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με Το παιχνίδι και η κίνηση αποτελεί ζωτική ανάγκη για κάθε νεαρή ζωή μέσα στη φύση. Το συναντάμε στα ζώα που τρέχουν, πηδούν, παίζουν μεταξύ τους, με τη μητέρα τους ή κυνηγώντας άλλα μιμούμενα τη μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΡΟΛΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το παιχνίδι είναι μια σταθερή αξία της παιδικής ηλικίας σε όλες τις κοινωνίες, το μέσο για την ομαλή ψυχοσωματική και πνευματική ανάπτυξη. Με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης

Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Από τα παιδιά της Α 2 τάξης Αυγοδρομίες Οι αυγοδρομίες ήταν ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά το Πάσχα στην πλατεία του χωριού. Είναι ένας διαγωνισμός όπου τα παιδιά κρατούν στο στόμα τους κουτάλια με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης

Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Από τα παιδιά της Α 1 τάξης Μαύρο-Άσπρο Τα παιδιά αφού χωρίσουν το γήπεδο στη μέση με μια άσπρη γραμμή, χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ένα παιδί κάνει το διαιτητή. Αυτό το παιδί παίρνει μια πέτρα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κ. Ε. ΓΚΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΝΟΜΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΑΡΑΚΗ ΤΜΗΜΑ: Α 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι είναι σαν πηγή χωρίς νερό στυλό χωρίς μελάνι φθινόπωρο χωρίς χρώματα άνθρωπο χωρίς. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα

Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Παιχνίδια του χθες και του σήμερα Πολιτιστικό πρόγραμμα Υπεύθυνη τμήματος: Γιώτα Αλεξάνδρου Διάρκεια προγράμματος: 3 μήνες Μάρτιος Μάιος 2013 Γενικοί στόχοι προγράμματος Να ανακαλύψουν τα παιχνίδια που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ Στην οργάνωση και στην καθοδήγηση των παιχνιδιών πήραν μέρος: Οι εκπαιδευτικοί: Κύρκος Αθανάσιος Ζαέκης Πέτρος Οκουτσίδης Θεολόγος Μισαηλίδου Ανατολή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΑΡΑΒΙΤΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ06 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Τα ομαδικά παιχνίδια είχαν την πρώτη θέση στην αγωγή των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ 1. Η Γουρούνα ( Μπίσκα ) 12. Τσουβαλοδρομίες 2. Τόπα στο μαντρί 13. Αλάτι χονδρό-αλάτι ψηλό 3. Το τσιλίκη 14. Περνά περνά η μέλισσα 4. Αμπάριζα ( Σκλαβάκια ) 15. Κλέφτες και Αστυνόμοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΩΡΑ: η λέξη συνδέεται με το ρήμα "αιωρούμαι" που θα πει κρέμομαι και κουνιέμαι στον αέρα. Αιώρα είναι η κούνια.

ΑΙΩΡΑ: η λέξη συνδέεται με το ρήμα αιωρούμαι που θα πει κρέμομαι και κουνιέμαι στον αέρα. Αιώρα είναι η κούνια. 1 ΑΓΟΡΑ: Η λέξη αγορά παράγεται από το ρήμα αγείρω δηλαδή συναθροίζω, συγκεντρώνω. Η αγορά δεν ήταν μόνο ένας χώρος που οι αρχαίοι Αθηναίοι έκαναν τις αγορές τους, αλλά και η καρδιά του δημόσιου βίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ,

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ. Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

«Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού»

«Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού» «Ομαδικά Παιχνίδια Βασικός Παράγοντας Ανάπτυξης Συνεργασίας και έκφρασης του παιδιού» 1 2 Ορίζουμε το παιχνίδι σαν μια μορφή προετοιμασίας για την ενήλικο ζωή - σαν μια εκπαιδευμένη δραστηριότητα - σαν

Διαβάστε περισσότερα

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΕΛΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ1 # Πλαγγόνα Ξύλινο ΑλογάκιΤροχός Σβουρα Μπάλα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ Κρυφτό Κυνηγητό Ψείρες

Διαβάστε περισσότερα

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Κροκόδειλος Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή βίας Δικαίωμα για ασφάλεια Υποχρέωση συμπερίληψης των άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ. Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού

Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ. Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού Ι σ τ ο ρ ί ε ς π ο υ ζ ε ι ς δ υ ν α τ ά Αλεξάνδρα Μητσιάλη ΜΠΑΛΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού Ο σχεδόν πρώτος Τον παρακολουθούσε να μιλάει όρθιος μπροστά στον πίνακα εξηγώντας στη δασκάλα τους

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

Τάπες. Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα

Τάπες. Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα Τάπες Αποτελείται από κομμάτια από σίδερο και αυτοκόλλητα. Από 2 παιδιά της βάζου με μια τάπα κάτω και ο Άλλος παίκτης πετάει μια άλλη τάπα Με τους φίλους μου ή με τον αδελφό μου Όταν έχω ελεύθερο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι και κοινωνικοποίηση

Παιχνίδι και κοινωνικοποίηση Παιχνίδι και κοινωνικοποίηση Πάτρα 23/11/13 Αντύπας Γεώργιος Παιδοψυχίατρος Ορισμοί Παιχνίδι: Δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο την συναισθηματική τους ευχαρίστηση Κοινωνικοποίηση: Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη,

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη, Η Εργασία έγινε από τους μαθητές της Β2 Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στα πλαίσια του μαθήματος Γλώσσα, Ενότητα 13 Μες στο Μουσείο. Δασκάλα της τάξης είναι η Δώρα Καραγγελή. ΔΡΑΣΕΙΣ 1. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Αγιά, 06 Ιουνίου 2014

Αγιά, 06 Ιουνίου 2014 ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΗΡΑΝΣΗ» Αγιά, 06 Ιουνίου 2014 «Παιχνίδια μεταξύ των δύο γενεών» ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ Η πολιτιστική μας ομάδα Σχολικό Έτος 2011 2012 Η πολιτιστική μας ομάδα ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΞΗ Β. 2014-15 1 Ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ρωτήσαμε, μάθαμε και ξαναπαίξαμε παιχνίδια του χθες, της γειτονιάς και της αλάνας, με μεγάλη ενεργητικότητα στην αυλή του σχολείου μας,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά παιχνίδια

Παραδοσιακά παιχνίδια Ενότητα 11 Περιγράφουμε πώς παίζονται διάφορα παιχνίδια Κατανοούμε και δίνουμε οδηγίες για να παίξουμε παιχνίδια Ξεχωρίζουμε τις εγκλίσεις των ρημάτων Χρησιμοποιούμε απρόσωπα ρήματα Κλίνουμε επίθετα σε

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Η αξία του παιχνιδιού ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο.

Η αξία του παιχνιδιού ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο. Η αξία του παιχνιδιού ως παιδαγωγικό και θεραπευτικό μέσο. Η λέξη παιχνίδι έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο όπως αλλιώς λέγεται είναι μία δομημένη δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων 427-347 π.χ.

«Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων 427-347 π.χ. 20122013 Πλάτων 427-347 π.χ. «Μπορείς ν ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μία ώρα παιχνιδιού απ ότι μέσα σ ένα χρόνο συζήτησης» Πλάτων 427-347 π.χ. Ερευνητική Εργασία Β Τάξης ου 1 Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Βασιλική Δέρρη Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Κλασσικές & σύγχρονες Θεωρίες Ορισμός & προσανατολισμοί Κριτήρια επιλογής Στάδια & Στρατηγικές Το παραδοσιακό παιχνίδι Αξιολόγηση της απόδοσης στο παιχνίδι Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι

«Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια. Μαθηµατικά στο Σπίτι 1 «Τα µαθηµατικά γύρω µας» Ιατροπούλου Ράνια Τα µαθηµατικά είναι συνδεδεµένα µε ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για ένα πολύπλευρα ολοκληρωµένο άτοµο, που του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσµατικά

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 1. Ειδικοί σκοποί. Σωματικός τομέας (Ψυχοκινητικός) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ι. Α'- Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1. Ειδικοί σκοποί Ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων: κιναισθητική αντίληψη, οπτική αντίληψη, ακουστική αντίληψη, αντίληψη μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Γλώσσα Μαθηματικά Μουσική Φυσική Αγωγή

Ελληνική Γλώσσα Μαθηματικά Μουσική Φυσική Αγωγή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γιαννιτσών 2016 Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Γιαννιτσών πραγματοποιούνται τα εξής μαθήματα και εργαστήρια: Μαθήματα Γενικής Παιδείας: Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας 10-28 μηνών 1. Το παιδί σας Α. Βγάζει ήχους για να προκαλέσει την προσοχή όταν θέλει κάτι; Β. Λέει «κι άλλο» ή ζητάει κι άλλο με κάποιον αναγνωρίσιμο και κατανοητό τρόπο;

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Σχολικό Έτος 2013-2014 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια του προγράµµατος περιβαλλοντικής αγωγής της σχολικής χρονιάς 2013-2014, αποφασίσαµε µε τους µαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 0 ΗΜΕΡΑ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ 2018 ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Γειτονιά είναι οι άνθρωποι που κατοικούν σε γειτονικά σπίτια, είναι η κουλτούρα, οι γεύσεις και μυρωδιές, τα έθιμα, οι μουσικές,οι επισκέπτες, τα σπίτια,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Ανάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου ...και να είστε βέβαιοι, πως η αμαρτία σας θα σας βρει. ΠΔ Αριθμοί 32:23 Οι μαθητευόμενες έχουν ξεφύγει! Οι προκλήσεις τις έχουν τραβήξει έξω από τα κελιά τους, και ελπίζουν να μην τις πιάσουν οι ηγουμένες.

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης

Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Ανάπτυξη Χωρικής Αντίληψης και Σκέψης Clements & Sarama, 2009; Sarama & Clements, 2009 Χωρική αντίληψη και σκέψη Προσανατολισμός στο χώρο Οπτικοποίηση (visualization) Νοερή εικονική αναπαράσταση Νοερή

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τα Χρώματα με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ

3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ 3/ΘΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΤ την οργάνωση και στην καθοδήγηση των παιχνιδιών πήραν μέρος: Οι εκπαιδευτικοί: Κύρκος Αθανάσιος Ζαέκης Πέτρος Οκουτσίδης Θεολόγος Μισαηλίδου Ανατολή Γεωργιάδου Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις ισορροπίας. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις ισορροπίας. Άσκηση 1 Το παρακάτω πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ισορροπίας και της ιδιοδεκτικότητας (η ικανότητα να αισθανόμαστε ή να γνωρίζουμε που βρίσκονται οι αρθρώσεις μας στο χώρο, χωρίς να έχουμε οπτική

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σκοπός του παιχνιδιού. Πριν το πρώτο γύρο. Επισκόπηση παιχνιδιού. Κάρτα Κατάσκοπος. Ροή παιχνιδιού. Αρχή γύρου

Περιεχόμενα. Σκοπός του παιχνιδιού. Πριν το πρώτο γύρο. Επισκόπηση παιχνιδιού. Κάρτα Κατάσκοπος. Ροή παιχνιδιού. Αρχή γύρου Οδηγίες Το παιχνίδι «ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ», ένα από τα πιο γνωστά επιτραπέζια παρέας σε όλο τον κόσμο, έχει και συνέχεια το «ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 2». Στο «ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 2» θα εξερευνήσετε 20 νέες τοποθεσίες όπου θα μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΝΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ; ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΑ ΣΠΟΡ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω. 2α. Συμπληρώνω. Μπάλα για πάντα

Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω. 2α. Συμπληρώνω. Μπάλα για πάντα Τι θυμάμαι; (5-10) 1. Συμπληρώνω 1. Όταν οι γονείς μου ήταν παιδιά, (ζω) σε μια μικρή πόλη. Τώρα μένουμε στην Αθήνα. 2. Κυρία Ελένη, τι μουσική (ακούω) το 1960; 3. Όταν ήμουν μικρός, (πίνω) πολύ γάλα,

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 )

PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 ) PROJECT ΜΕ ΘΕΜΑ: Τα ομαδικά παιχνίδια Ομάδα (ΝΠ 3 ) Θετικά των ομαδικών παιχνιδιών 1) Επίτευξη επικοινωνίας και συνεργασία; 2) Υπακοή κανόνων 3) Ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των ατόμων (ομαδικότητα)

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς;

Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Μήπως είστε υπερπροστατευτικοί γονείς; Τα παιδιά για να μεγαλώσουν σωστά και γίνουν ισσοροπημένοι ενήλικες, χρειάζονται - εκτός των άλλων - την αγάπη και την προστασία μας. Τι γίνεται όμως όταν στην προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα