Τάσος Κοντογιώργης. Απαντήσεις από το paper:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τάσος Κοντογιώργης. Απαντήσεις από το paper:"

Transcript

1 Τάσος Κοντογιώργης Απαντήσεις από το paper: D. S. Milojicic, V. Kalogeraki, R. Lukose, K. Nagaraja, J. Pruyne, B. Richard, S. Rollins, and Z. Xu "Peer-to-Peer Computing", HP Technical Report, HPL What is the definition of a p2p system given by the authors in sec 1? Compare it with at least one of the definitions surveyed in the last paragraph of pg 2. Ορισµός peer-to-peer συστήµατος: Ο όρος peer-to-peer αναφέρεται σε µία κλάση συστηµάτων και εφαρµογών, που χρησιµοποιούν κατανεµηµένους πόρους για την εκτέλεση µιας «σηµαντικής» λειτουργίας µε αποκεντρικοποιηµένο τρόπο. Οι πόροι περιλαµβάνουν υπολογιστική ισχύ, δεδοµένα (αποθηκευµένα ή περιεχόµενα), bandwidth δικτύου, άλλες οντότητες όπως υπολογιστές, ανθρώπους και άλλους πόρους. Η σηµαντική λειτουργία µπορεί να είναι κατανεµηµένος υπολογισµός, διαµοιρασµός δεδοµένων, επικοινωνία και συνεργασία, ή υπηρεσίες πάνω σε κάποιο λειτουργικό περιβάλλον (πλατφόρµα). Η αποκεντρικοποίηση µπορεί να αφορά αλγορίθµους, δεδοµένα και µέτα-δεδοµένα ή όλα αυτά ταυτόχρονα, χωρίς να αποκλείεται η κεντρικοποίηση σε κάποια κοµµάτια του συστήµατος και των εφαρµογών, εάν αυτή ταιριάζει µε τις απαιτήσεις τους. Σύγκριση του ορισµού µε άλλους ορισµούς που έχουν δωθεί. Από τους πέντε εναλλακτικούς ορισµούς που παραθέτουν οι συγγραφείς, µια σηµαντική παρατήρηση είναι ότι οι δύο (Intel P2P working group, Alex Weytsel) δεν αναφέρονται στον όρο p2p σαν ένα όρο που χαρακτηρίζει συστήµατα ή συλλογή από υπολογιστές,πόρους και εφαρµογές, αλλά σαν µιά γενική ιδέα/τεχνική επικοινωνίας και συνεργασίας µεταξύ όλων των παραπάνω. Πιο συγκεκριµένα:

2 Ο ορισµός της Intel είναι ελλειπής αφού δεν αναφέρεται καθόλου στα κατανεµηµένα/αποκεντρικοποιηµένα χαρακτηριστικά που έχει ο διαµοιρασµός των πόρων και ανταλλαγή δεδοµένων µεταξύ των συστηµάτων. Ο ορισµός του Alex Weytsel βλάπτει τη γενικότητα αφού περιορίζει τη διασύνδεση των κοµµατιών του p2p συστήµατος να γίνεται µέσω Internet, ενώ αναφέρει απλά τη διαφοροποίηση του p2p όρου από τον client-server, χωρίς να επισηµαίνει την σηµαντική ιδιότητα της κατανοµής-αποκεντρικοποίησης του p2p όρου. Ο ορισµός του Ross Lee Graham εµπεριέχει δύο σηµεία που δεν αναφέρονται στον ορισµό των συγγραφέων. Το ένα είναι η απαίτηση από ένα p2p δίκτυο να είναι από το DNS και το άλλο είναι η ύπαρξη κάποιας οντότητας ή µηχανισµού µεταξύ των µελών του συστήµατος, ο οποίος θα έχει το ρόλο του server στο σύστηµα. Ούτε εδώ όµως επισηµαίνεται η σηµαντική ιδιότητα της αποκεντρικοποίησης στις λειτουργίες του συστήµατος. Κατά τη γνώµη µου ο ορισµός του Clay Shirky είναι ο πιο πλήρης από όλους καθώς καλύπτει τον ορισµό των συγγραφέων, ενώ επιπλέον περιλαµβάνει δύο βασικά σηµεία: την ανεξαρτησία-αυτονοµία των κόµβων του συστήµατος από κεντρικοποιηµένους servers και το DNS, και την αξιοσηµείωτη αστάθεια που χαρακτηρίζει τις συνδέσεις µεταξύ των κόµβων του συστήµατος. Ο ορισµός του Kindberg είναι ο πιο γενικός από όλους, αφού ορίζει τα p2p συστήµατα σαν αυτά που έχουν ανεξάρτητους χρόνους ύπαρξης, χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο χαρακτηριστικό τους. 2. In Fig 2 (pg 3), the authors compare some aspects of the client-server and the p2p computing models. List and explain these aspects. Τα χαρακτηριστικά των δύο αρχιτεκτονικών µοντέλων είναι τα εξής: Client-server -- Peep-to-peer ιαχειριζόµενο Αυτοδιοργανωµένο Το client-server µοντέλο έχει καθορισµένη αρχιτεκτονική δοµή, δηλαδή η θέση των µελών του συστήµατος είναι γνωστή. Το p2p µοντέλο έχει δική του τυχαία και δυναµική οργάνωση των µελών του.

3 Configured Ad-hoc Ad-hoc ονοµάζονται τα συστήµατα, όπου τα µέλη τους έρχονται και φεύγουν µε βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και τα τρέχοντα ενδιαφέροντά τους. Πρόκειται δηλαδή για δυναµικά περιβάλλοντα που η δοµή τους αλλάζει συνεχώς και καθορίζεται µε βάση τις τρέχουσες ανάγκες των µελών τους. Αυτήν ακριβώς την ιδέα ενσωµατώνουν τα peer-to-peer συστήµατα, σε αντίθεση µε τα client-server, όπου η δοµή του συστήµατος είναι καθορισµένη και ορισµένη από την αρχή, ανεξάρτητα από τα µέλη του συστήµατος. Look up Discover Στο client-server µοντέλο η έρευνα για δεδοµένα γίνεται µέσως µιας αίτησης από το client στο server ή αντίστροφα. Στο peer-to-peer µοντέλο δεν είναι γνωστό που βρίσκεται η ζητούµενη πληροφορία (ποιος κόµβος την έχει) και πρέπει ο ενδιαφερόµενος κόµβος να την ανακαλύψει. Hierarchy Mesh Στο client-server µοντέλο η οργάνωση των κόµβων βασίζεται (ή ακολουθεί) σε κάποια ιεραρχία. Ενώ στην οργάνωση των peer-to-peer µοντέλων επικρατεί αναρχία, µε τυχαία τοποθέτηση των κόµβων. Static Mobile Στα peer-to-peer συστήµατα οι κόµβοι συνδέονται και αποχωρούν από το δίκτυο δυναµικά ή είναι δυνατόν να µετακινηθούν γεωγραφικά. Στα client-server µοντέλα ο server είναι στατικός καθώς αν µετακινηθεί, θα πρέπει να ενηµερωθούν οι εκάστοτε clients για τη νέα του θέση. Server Dependencies Independent lifetime Οι υπηρεσίες ενός client-server συστήµατος διαρκούν όσο υπάρχει ο server (ή οι servers), για να τις προσφέρει. Οι κόµβοι ενός peer-to-peer συστήµατος είναι ανεξάρτητοι µεταξύ τους και έχουν ξεχωριστούς χρόνους ζωής. IP-centric non IP Στα client-server µοντέλα οι servers έχουν σταθερή και καθορισµένη IP διευθυνση, από την οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ οι clients χρησιµοποιούν τις IP διευθύνσεις τους για την εγκατάσταση της σύνδεσης µε το server και την ανταλλαγή πακέτων. Στα peer-to-peer συστήµατα οι κόµβοι δεν είναι απαραίτητα συνδεδεµένοι µέσω Internet, αλλα µπορεί να είναι κινητές συσκευές (PDAs, κινητά τηλέφωνα) που συνδέονται µέσω ασύρµατου δικτύου και δεν χρησιµοποιούν IP διευθύνσεις.

4 DNS based custom naming Τα client-server µοντέλα χρησιµοποιούν DNS servers για την ονοµασία των κόµβων, σε αντίθεση µε τα peer-to-peer, τα οποία χρησιµοποιούν δικούς τους κανόνες και µηχανισµούς απόδοσης ονοµάτων στους κόµβους τους. RPC asynchronous Τα client-server συστήµατα λειτουργούν µε τη τεχνική της αίτησης (απο το client) και της εξυπηρέτησης (από το server). Μια µέθοδος για client-server επικοινωνία είναι το RPC, όπου ο client καλεί για εκτέλεση µια διαδικασία που βρίσκεται στο server, ο οποίος του στέλνει τα αποτελέσµατα από την εκτέλεση. Αντίθετα, λόγω της δυναµικής και ασταθούς φύσης και δοµής των peer-to-peer συστηµάτων, η επικοινωνία σε αυτά θα µπορούσε να γίνει µόνο ασύγχρονα. ηλαδή κάποιος κόµβος να στέλνει ένα µήνυµα και να συνεχίζει τη δουλειά του, χωρίς να µένει αδρανής περιµένοντας την απάντηση. Παρόλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα για επικοινωνία µε asynchronous RPC. 3. What is a hierarchical and what is a flat client-server model? Στο flat client-server µοντέλο, όλοι οι clients επικοινωνούν µε ένα server (ο οποίος συνήθως έχει και αντίγραφα για εξασφάλιση βελτίωση της αξιοπιστίας). Στο ιεραρχικό client-server µοντέλο όλοι οι κόµβοι του συστήµατος, clients και servers, είναι τοποθετηµένοι ιεραρχικά σε επίπεδα. ηλαδή οι servers ενός επιπέδου λειτουργούν σαν clients για τους servers ανώτερων επιπέδων (DNS). Με το ιεραρχικό µοντέλο βελτιώνεται η δυνατότητα κλιµάκωσης του συστήµατος. 4. What is a super peer? Super peer είναι ένος κόµβος (ή πιο γενικά µια οντότητα) ενός peer-to-peer συστήµατος, ο οποίος έχει κάποιες παραπάνω αρµοδιότητες συγκριτικά µε τους υπόλοιπους κόµβους του συστήµατος. Συγκεκριµένα οι super peers περιέχουν κάποιες πληροφορίες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο peer. Έτσι συνήθως οι άλλοι peers αναζητούν τις πληροφορίες αυτές µέσω των super peers, εάν δεν µπορούν να τις βρουν διαφορετικά. 5. What is the difference between a compute-intensive and a componentized application? How does this relate to vertical and horizontal distribution?

5 Η διαφορά έγκειται στο τρόπο µε τον οποίο οι δύο αυτές τεχνικές παραλληλοποιούν ένα πρόβληµα. Στις computer intensive εφαρµογές η ίδια διαδικασία τρέχει σε πολλούς κόµβους, χρησιµοποιώντας συνήθως διαφορετικά σύνολα παραµέτρων. Στις componentized εφαρµογές το συνολικό πρόβληµα διαµµερίζεται σε κοµµάτια (components) και το κάθε ένα από αυτά τρέχει σε διαφορετικό κόµβο. Η διαφοροποίηση µεταξύ αυτών των δύο τεχνικών, έχει τις βάσεις της στον ορισµό της οριζόντιας και κάθετης κατανοµής. Αν θεωρήσουµε τους κόµβους ενός peer-to-peer δικτύου σε διάταξη διδιάστατου πίνακα. Τότε µια computer-intensive εφαρµογή ακολουθεί την οριζόντια κατανοµή, αφού η εφαρµογή ουσιαστικά τρέχει σε κάθε γραµµή του πίνακα. Αντίστοιχα µια componentized εφαρµογή ακολουθεί την κάθετη κατανοµή, αφού η διαδικασία που τρέχει χωρίζεται σε κοµµάτια, ουσιαστικά στις γραµµές του πίνακα. 6. What is according to the authors the main challenge of communication in p2p? Η βασική πρόκληση στο κοµµάτι της p2p επικοινωνίας είναι, σύµφωνα µε τους συγγραφείς, η αντιµετώπιση των προβληµάτων που σχετίζονται µε την δυναµική φύση των peers. Οι peers µπορούν να συνδέονται και να φεύγουν από το δίκτυο συνεχώς και ανεξάρτητα από οτιδήποτε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα το p2p σύστηµα να έχει µια δυναµική δοµή. Ο στόχος για την αντιµετώπιση αυτών των προβληµάτων, είναι η ανάπτυξη λογισµικού για τη διασύνδεση των peers σε επίπεδο εφαρµογής. 7. What is the most common solution to reliability across p2p systems? Η πιο συνηθισµέµη λύση, για εξασφάλιση της αξιοπιστίας σε p2p συστήµατα, είναι η χρήση του πλεονασµού στις λειτουργίες του συστήµατος. Ο πλεονασµός µπορεί να εφαρµοστεί ως εξής: µε χρήση παραπάνω από µίας διαθέσιµων µηχανών για την εκτέλεση µιας διεργασίας, ώστε εάν µια αποτύχει, η διεργασία να συνεχιστεί σε άλλη µηχανή Εναλλακτικά η χρήση παραπάνω από έαν peers για την εκτέλεση της ίδιας διεργασίας Κράτηση αντιγράφων ενός αρχείου σε πολλούς peers (replicas)

6 Επαναµεταδόσεις ή πολλάπλές µεταδόσεις µηνυµάτων 8. What are the advantages/disadvantages of the centralized directory, the flooded requests, and the document routing models? 1. Centralized directory Πλεονεκτήµατα To µοντέλο αυτό απαιτεί σταθερό αριθµό βηµάτων (hops) για τον εντοπισµό των δεδοµένων. Ο κεντρικός server θα βρει µια πληθώρα διαθέσιµων peers στους οποίους υπάρχει η ζητούµενη πληροφορία και θα υποδείξει τον πιο κατάλληλο σύµφωνα µε τις ανάγκες του χρήστη που έκανε την αίτηση. Ο χρήστης µπορεί να ξανακάνει την αίτηση εάν αποτύχει. Απευθείας µεταφορά του ζητούµενου αρχείου µεταξύ των δύο peers. Η εµπορική του εφαρµογή (Napster) ήταν απόλυτα αποτελεσµατική και επιτυχηµένη. Μειονεκτήµατα Το µοντέλο απαιτεί την ύπαρξη υποδοµής (directory server), για τη διαχείρηση των πληροφοριών όλων των µελών του δικτύου. Όρια κλιµάκωσης, καθώς όσο αυξάνει ο αριθµός των peers απαιτούνται µεγαλύτεροι servers για να εξυπηρετήσουν τις αιτήσεις και µεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος, σε αυτούς για την αποθήκευση των δεδοµένων. 2. Flooded requests Πλεονεκτήµατα εν απαιτείται κάποιος κεντρικός peer, σε ρόλο server, για την εξυπηρέτηση των αιτήσεων. Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας µεταξύ των peers. Ο χρήστης µπορεί να ξανακάνει την αίτηση εάν αποτύχει. Απευθείας µεταφορά του ζητούµενου αρχείου µεταξύ των δύο peers. Υπάρχουν πολλαπλές απαντήσεις από διάφορους peers και επιλέγεται ο καταλληλότερος. Μειονεκτήµατα Απαιτείται απροσδιόριστος αριθµός hops για τον εντοπισµό των δεδοµένων. Απαιτείται πολύ µεγάλο network bandwidth για την αντιµετώπιση του flooding. εν υπάρχει εγγύση ότι τα δεδοµένα θα βρεθούν σε ορισµένο αριθµό προσπαθειών, αφού ορίζεται ένας αριθµός προσπαθειών flooding για κάθε αίτηση. 3. Document routing model Πλεονεκτήµατα

7 εν απαιτείται κάποιος κεντρικός peer, σε ρόλο server, για την εξυπηρέτηση των αιτήσεων. Οι αιτήσεις γίνονται απευθείας µεταξύ των peers. Περιορισµένο αριθµό από hops (συνήθως λογαριθµικό ως προς των αριθµό των peers). Ύπαρξη αντιγράφων αρχείων και διαµερισµός τους σε πολλούς peers. Ο χρήστης µπορεί να ξανακάνει την αίτηση εάν αποτύχει. Μειονεκτήµατα Τα IDs των αρχείων θα πρέπει να είναι γνωστά πριν από πραγµατοποίηση µιας αίτησης για ένα αρχείο. Η διαµέριση του δικτύου µπορεί να οδηγήσει σε ανεξάρτητες υποοµάδες peers, που δεν συνδέονται µεταξύ τους. 9. In the centralized directory approach, after the best peer is located, the file exchange occurs directly between it and the requesting peer. What are the advantages/disadvantages of this? Τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα είναι τα εξής: Πλεονεκτήµατα Η µεταφορά γίνεται άµεσα, γρήγορα και κυρίως χωρίς να φoρτώνεται ο κεντρικός server, ο οποίος εξυπηρετεί πολλές αιτήσεις. Οικονοµία στη κατανάλωση του bandwidth και αποσυµφόριση του δικτύου. Μειονεκτήµατα Προκύπτουν προβλήµατα ασφάλειας. Το αρχείο δεν µεταφέρεται από κάποιο πιστοποιηµένο ή έµπιστο κόµβο. εν υπάρχει εµπιστοσύνη µεταξύ των κόµβων. Ο κόµβος που έκανε την αίτηση δεν µπορεί να είναι σίγουρος για τον κόµβο που του στέλνει το αρχείο και αντίστροφα. 10. What can be considered as a closure mechanism in Gnutella? Για την είσοδο ενός νέου κόµβου στο Gnutella, είναι απαραίτητο ο κόµβος αυτός να γνωρίζει την διεύθυνση τουλάχιστον ενός ακόµα κόµβου του Gnutella. Εγκαθιστώντας µια σύνδεση µε έναν τουλάχιστον κόµβο εισέρχεται στο δίκτυο.

8 11. What are the factors that affect scalability, give one example for each. Η δυνατότητα κλιµάκωσης ενός συστήµατος, επηρεάζεται από παράγοντες όπως, η ποσότητα των λειτουργιών που πρέπει να γίνουν κεντρικοποιηµένα σε κάποιο κόµβο (π.χ. ο συγχρονισµός και η οργάνωση της συνεργασίας µεταξύ των κόµβων), η ποσότητα της πληροφορίας σχετικά µε τη κατάσταση του συστήµατος που θα πρέπει να συµπεριληφθεί στις λειτουργίες αυτές (π.χ. ο αριθµός των κόµβων του συστήµατος κάποια χρονική στιγµή), ο παραλληλισµός που παρουσιάζεται σε µια εφαρµογή (π.χ. αν η εφαρµογή είναι computer intensive ή componentized) και το προγραµµατιστικό µοντέλο που χρησιµοποιείται για να αναπαραστήσει έναν υπολογισµό (π.χ. Flooding/Global Directory κ.α.). 12. Given the ad-hoc nature of connectivity in p2p, comment on what type of (messageoriented) communication (i.e., synchronous/asynchronous, transient/persistent) would be more appropriate. H ad-hoc φύση των συνδέσεων σε p2p δίκτυα, συνεπάγεται δυναµικά εναλλασόµενη δοµή και αστάθεια στις συνδέσεις µεταξύ των peers. Σε τέτοια περιβάλλοντα µόνο ασύγχρονη µετάδοση µπορεί να εφαρµοστεί στη πράξη, αφού δεν είναι δυνατόν ο κάθε κόµβος που στέλνει ένα µήνυµα να µένει αδρανής, περιµένοντας απάντηση τη στιγµή που δεν γνωρίζει για τη κατάσταση του παραλήπτη. Ο παραλήπτης µπορεί στο µεταξύ εκούσια (αποσύνδεση) ή ακούσια (πτώση σύνδεσης) να έχει εγκαταλείψει το δίκτυο. Επιπλέον σε ad-hoc συστήµατα η ποσότητα των µηνυµάτων που ανταλλάσονται είναι τεράστια και δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ένα µήνυµα δεν µπορεί να προωθηθεί να αποθηκεύεται σε κάποιο κόµβο, µέχρις ότου είναι δυνατή η προώθησή του. Έτσι θα υπήρχε µεγάλη κατανάλωση αποθηκευτικού χώρου στους κόµβους του συστήµατος. Για αυτό το λόγω καταλληλότερη είναι η χρήση transient επικοινωνίας. Συµπερασµατικά η πιο κατάλληλη είναι η transient-asynchronous επικοινωνία. 13. pg 17, 1st column, last par "The geographical distribution of the peers help to reduce congestion on both peers and the network". Explain. Οι peer-to-peer υπηρεσίες απαιτούν την ανταλλαγή πολλών µηνυµάτων, αιτήσεων ή αρχείων µεταξύ των κόµβων του συστήµατος. Η ύπαρξη των κόµβων αυτών σε ένα

9 περιορισµένο γεωγραφικό κοµµάτι θα προκαλούσε εύκολα συµφόρηση στο µεταξύ τους δίκτυο, καθώς θα ήταν πολύ πιθανο όλα τα πακέτα να κινούνταν σε περιορισµένου µεγέθους υποδίκτυα. Επιπλέον όταν οι κόµβοι είναι γεωγραφικά κόντα µεταξύ τους, αυξάνεται η συµφόρηση και στους ίδιους, αφού τα περισσότερα µηνύµατα στέλνονται µεταξύ γειτονικών κόµβων. Όταν οι κόµβοι ενός peer-to-peer συστήµατος είναι γεωγραφικά κατανεµηµένοι, υπάρχει µικρή πιθανότητα να ανήκουν στο ίδιο υποδίκτυο (WAN ή LAN). Έτσι αποφεύγεται η συµφόρηση που δηµιουργείται λόγω των πολλών µηνυµάτων που προωθούνται στο δίκτυο, αλλά και η συµφόρηση στους κόµβους, αφού ο αριθµός των γειτόνων τους είναι περιορισµένος. 14. a) What is the goal of caching in p2p? b) What are the advantages/disadvantages of caching the reply at all nodes in the return path? c) Can you think of any alternatives? d) Is this possible in Gnutella? a) Το caching µειώνει το µήκος του µονοπατιού που απαιτείται για να προσκοµισθεί ένα αρχείο, οπότε µειώνει και τον αριθµό των µηνυµάτων που ανταλλάσονται µεταξύ των peers. Οι στόχοι του caching είναι η ελαχιστοποίηση του latency για την απόκτηση ενός αρχείου, η µεγιστοποίηση του χρόνου απόκρισης σε µία αίτηση και η εξισορρόπιση του φόρτου στο δίκτυο. b) Το πλεονέκτηµα αυτής της τεχνικής είναι ότι, εάν ξαναζητηθεί το ίδιο αρχείο από άλλους peers, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί, πολύ λιγότερος χρόνος και µηνύµατα για να εντοπισθεί και να µεταφερθεί στον ενδιαφερόµενους peers. ιότι λογικά θα βρίσκεται σε κάποιο πιο κοντινό σηµείο σε σχέση µε εκεί που βρίσκονταν πριν. Ένα µειονέκτηµα της µεθόδου είναι ότι καταναλώνεται χρόνος και αποθηκευτικός χώρος για την αποθήκευση του αρχείου σε κάθε έναν από τους peers του µονοπατιού. Επιπλέον εάν το αρχείο υποστεί τροποποίηση από κάποιο peer, θα πρέπει να ενηµερωθούν και να αλλάξουν όλα τα αντίγραφά του σε όλους τους peers, όπου είχε γίνει caching. Η ενηµέρωση αυτή είναι µια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. c) Μια εναλλακτική λύση είναι να µην γίνεται caching σε κάθε κόµβο του µονοπατιού, αλλά µόνο σε µερικούς από αυτούς. Αυτοί µπορεί να είναι οι γειτονικοί στο κόµβο που ζήτησε το αρχείο, ή κάποιοι από το µέσω του µονοπατιού, είτε να επιλέγονται µε κάποιο µηχανισµό (π.χ. στατιστικά, µε hash function κ.α.). d) Η λύση αυτή δεν είναι δυνατόν να εφαρµοστεί στο Gnutella, καθώς το ζητούµενο αρχείο τελικά ανταλλάσεται µεταξύ των δύο peers και δεν µεταφέρεται µέσω κάποιου µονοπατιού.

10 15. What does the "power-law distribution of the p2p network" (pg 17) mean? Με τη φράση αυτή περιγράφεται το φαινόµενο κατά το οποίο όταν ένας κόµβος γνωρίζει κάποιους από τους κόµβους του δικτύου, µπορεί να στείλει µηνύµατα σε αυτούς, τα οποία θα προωθηθούν στους γνωστούς κόµβους αυτών, πληµµυρίζοντας το δίκτυο. Αυτό µπορεί να έχει σαν αποτέλεσµα ένας κόµβος να βρει κάποιον κόµβο στο δίκτυο του οποίου αγνοούσε την ύπαρξή του. 16. Compare/relate the definition of distributed systems in sec 5.2 (pg 21) with sec 1.4 of the textbook. Και οι δύο ορισµοί παρουσιάζουν το κατανεµηµένο σύστηµα σαν µια συλλογή από υπολογιστές. Στο paper τονίζεται η ιδιότητα του κατανεµηµένου συστήµατος, να µεταφέρει υπολογιστικές διαδικασίες µεταξύ των υπολογιστών, ώστε να αυξηθεί η απόδοση των υπηρεσιών που προσφέρει. Ενώ στο βιβλίο τονίζεται η ιδιότητα της διαφάνειας ως προς τη λετουργία του συστήµατος. 17. Why is the fault tolerance problem a greater challenge in collaborative p2p systems than in file sharing p2p systems? Στα p2p συστήµατα όπου υπάρχει συνεργασία µεταξύ των κόµβων, ανταλλάσεται πολύ µεγάλος αριθµός µηνυµάτων, ενώ πολλές φορές υπάρχει η απαίτηση για on-line επικοινωνία (π.χ. δικυακά παιχνίδια). Σε τέτοιου είδους εφαρµογές η ανοχή σε σφάλµατα είναι πολύ σηµαντική, αφού απαιτείται αξιοπιστία στη παράδοση των µηνυµάτων για να εξασφαλιστεί η on-line επικοινωνία. Επιπλέον σε διαµοιραζόµενες εφαρµογές είναι σηµαντικό να µηνύνατα να µεταφέρονται αξιόπιστα ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι κόµβοι έχουν έγκυρη πληροφορία. Σε p2p συστήµατα διαµοιρασµού αρχείων η ανάγκη για ανοχή σε σφάλµατα είναι µικρότερη, αφού υπάρχει µικρότερος αριθµός µηνυµάτων µεταξύ των κόµβων, ενώ µια αποτυχία στην αποστολή µηνύµατος δεν είναι ιδιαίτερα κρίσιµη (συγκριτικά µε τα collaborative p2p) για την συνολική εφαρµογή.

11

Πέτσιος Στέφανος Κων/νος Α.Μ. #47. Οι απαντήσεις του paper:

Πέτσιος Στέφανος Κων/νος Α.Μ. #47. Οι απαντήσεις του paper: Πέτσιος Στέφανος Κων/νος Α.Μ. #47 Οι απαντήσεις του paper: D. S. Milojicic, V. Kalogeraki, R. Lukose, K. Nagaraja, J. Pruyne, B. Richard, S. Rollins, and Z. Xu "Peer-to-Peer Computing", HP Technical Report,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεµηµένα Συστήµατα Καστίδου Γεωργία Α.Μ. 49 5η Οµάδα Ασκήσεων

Κατανεµηµένα Συστήµατα Καστίδου Γεωργία Α.Μ. 49 5η Οµάδα Ασκήσεων Κατανεµηµένα Συστήµατα Καστίδου Γεωργία Α.Μ. 49 5η Οµάδα Ασκήσεων Άσκηση 1: Answer the following questions based on the survey paper: D. S. Milojicic, V. Kalogeraki, R. Lukose, K. Nagaraja, J. Pruyne,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Peer-to-Peer Technology

Peer-to-Peer Technology Peer-to-Peer Technology Συστήµατα Peer to Peer Καταργούν την αρχιτεκτονική Client-Server Στηρίζονται στην οµότιµη και εθελοντική συµπεριφορά των διαφόρων κόµβων Client Server Συστήµατα Peer to Peer Καταργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Παράδοση Ασκήσεων Κεφάλαιο 2 Ασκήσεις 3,6,8,9,15,22,24,26. Γεωργόπουλος Άλκης Α.Μ.: 39 Κοντογιώργης Αναστάσιος A.M.

ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Παράδοση Ασκήσεων Κεφάλαιο 2 Ασκήσεις 3,6,8,9,15,22,24,26. Γεωργόπουλος Άλκης Α.Μ.: 39 Κοντογιώργης Αναστάσιος A.M. ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παράδοση Ασκήσεων Κεφάλαιο 2 Ασκήσεις 3,6,8,9,15,22,24,26 Γεωργόπουλος Άλκης Α.Μ.: 39 Κοντογιώργης Αναστάσιος A.M.: 43 Άσκηση 3 Μια αξιόπιστη multicast υπηρεσία επιτρέπει σε έναν

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Peer To Peer (P2P Systems) Γαλάνης Δημήτριος Παπαδημητρίου Χριστίνα

Συστήματα Peer To Peer (P2P Systems) Γαλάνης Δημήτριος Παπαδημητρίου Χριστίνα Συστήματα Peer To Peer (P2P Systems) Γαλάνης Δημήτριος Παπαδημητρίου Χριστίνα Τα Peer-To-Peer προσελκύουν το ενδιαφέρον Ακαδημαϊκά Προσπάθειες International Workshop on P2P Computing Global and P2P Computing

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η Ανάλυση και ο Σχεδιασµός στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Η Ανάλυση και ο Σχεδιασµός στην Ενοποιηµένη ιαδικασία. ρ. Πάνος Φιτσιλής 1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Η και ο στην Ενοποιηµένη ιαδικασία ρ. Πάνος Φιτσιλής Περιεχόµενα Γενικές αρχές ανάλυσης και σχεδιασµού Τα βήµατα της ανάλυσης και του σχεδιασµού Συµπεράσµατα 2 3 Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Search and Replication in Unstructured Peer-to-Peer Networks

Search and Replication in Unstructured Peer-to-Peer Networks Search and Replication in Unstructured Peer-to-Peer Networks Presented in P2P Reading Group in 11/10/2004 Abstract: Τα µη-κεντρικοποιηµένα και µη-δοµηµένα Peer-to-Peer δίκτυα όπως το Gnutella είναι ελκυστικά

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ

Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ Επίπεδο δικτύου IP Forwading κτλ (IP για που το έβαλες) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο δικτύου (Network layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer):

Διαβάστε περισσότερα

Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance

Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων

ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων ιεργασίες και Επεξεργαστές στα Κατανεµηµένων Συστηµάτων Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

P2P αρχιτεκτονικές. για Υλοποίηση Επιχειρησιακών Μοντέλων για Η- Εμπόριο. S3 Laboratory - Τεχνολογία Ηλεκτρονικού Εμπορίου

P2P αρχιτεκτονικές. για Υλοποίηση Επιχειρησιακών Μοντέλων για Η- Εμπόριο. S3 Laboratory - Τεχνολογία Ηλεκτρονικού Εμπορίου P2P αρχιτεκτονικές για Υλοποίηση Επιχειρησιακών Μοντέλων για Η- Εμπόριο P2P αρχιτεκτονική P2P δικτύωση: νέα μορφή προγραμματισμού κατανεμημένων εφαρμογών P2P δίκτυα: διαθέτουν κόμβους που αλληλεπιδρούν

Διαβάστε περισσότερα

Δροµολόγηση (Routing)

Δροµολόγηση (Routing) Δροµολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναµικός Προγραµµατισµός Dijkstra s Algorithm Αλγόριθµοi Δροµολόγησης Link State Distance Vector Δροµολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δροµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικά Επιτεύγµατα. Πλεονεκτήµατα. Ορισµός Κατανεµηµένου Συστήµατος. Μειονεκτήµατα. E-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ 6. Εαρινό Εξάµηνο 2005-06

Τεχνολογικά Επιτεύγµατα. Πλεονεκτήµατα. Ορισµός Κατανεµηµένου Συστήµατος. Μειονεκτήµατα. E-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ 6. Εαρινό Εξάµηνο 2005-06 Τεχνολογικά Επιτεύγµατα Ε-03: Λειτουργικά Συστήµατα ΙΙ Εαρινό Εξάµηνο 2005-06 Ανάπτυξη ισχυρών µικροεπεξεργαστών ηµιουργία τοπικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων «Εισαγωγή στα Κατανεµηµένα Λειτουργικά Συστήµατα»

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις. Απάντηση. Απάντηση

Απαντήσεις. Απάντηση. Απάντηση 6 η σειρά ασκήσεων Άλκης Γεωργόπουλος Α.Μ. 39 Αναστάσιος Κοντογιώργης Α.Μ. 43 Άσκηση 1. Απαντήσεις Η αλλαγή ενός ρολογιού προς τα πίσω µπορεί να προκαλέσει ανεπιθύµητη συµπεριφορά σε κάποια προγράµµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - ορολογία. Προώθηση (forwarding): Δρομολόγηση (routing):

Εισαγωγή - ορολογία. Προώθηση (forwarding): Δρομολόγηση (routing): Δρομολόγηση Ι Εισαγωγή - ορολογία Προώθηση (forwarding): Οι συσκευές διαδικτύωσης (γέφυρες, δρομολογητές, κ.τ.λ.) προωθούν πακέτα δεδομένων στα κατάλληλα μονοπάτια βάσει των πινάκων δρομολόγησης (routing

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example

Κατανεμημένα Συστήματα. Javascript LCR example Κατανεμημένα Συστήματα Javascript LCR example Javascript JavaScript All JavaScript is the scripting language of the Web. modern HTML pages are using JavaScript to add functionality, validate input, communicate

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία Client/Server

Επικοινωνία Client/Server Επικοινωνία Client/Server Χάρης Μανιφάβας Τμήμα Εφ. Πληροφορικής & Πολυμέσων ΤΕΙ Κρήτης Επικοινωνία - Client/Server 1 Μοντέλο Πελάτη-Εξυπηρετητή Βασική ιδέα: να δομηθεί το λειτουργικό σύστημα ως συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Βασικές έννοιες Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Ορισμός κατανεμημένου συστήματος Ένα σύστημα από ξεχωριστές ενεργές οντότητες (ονομάζονται «κόμβοι» ή «διεργασίες») που εκτελούνται ταυτόχρονα/ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Δρομολόγηση (Routing)

Δρομολόγηση (Routing) Δρομολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναμικός Προγραμματισμός ijkstra s Algorithm Αλγόριθμοi Δρομολόγησης Link State istance Vector Δρομολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δρομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Επίπεδο Μεταφοράς. (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς (ανεβαίνουμε προς τα πάνω) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Επίπεδο Μεταφοράς(Transport layer) Επίπεδο εφαρμογής (Application layer): Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης

ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης ΗΥ335α Δίκτυα Υπολογιστών Καραγκούνης Δημήτρης Θέματα Ιεραρχία του διαδικτύου Αυτόνομα Συστήματα (AS) BGP : βασικές έννοιες και λειτουργία Τύποι μηνυμάτων BGP Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα BGP Τι γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε κλικ για έναρξη

Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Ορισμός Δίκτυο Υπολογιστών = Mία ομάδα από 2 ή περισσότερους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Ο κύριος σκοπός είναι να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Βασικές έννοιες Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Ορισμός κατανεμημένου συστήματος Ένα σύστημα από ξεχωριστές ενεργές οντότητες (ονομάζονται «κόμβοι» ή «διεργασίες») που εκτελούνται ταυτόχρονα/ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα δίκτυα τεχνολογίας / χρησιμοποιούν διεύθυνση 32 bits, προκειμένου να δρομολογήσουν ένα αυτοδύναμο πακέτο στο προορισμό του. Κατά σύμβαση έχει επικρατήσει οι διευθύνσεις να

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol)

ίκτυα - Internet Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer Protocol) Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας Κέρκυρα ίκτυα - Internet 2 Υπηρεσίες Internet O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) ΜηχανέςΑναζήτησηςστοWeb Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Κεφάλαιο 4 SNMP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1 4.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 4.2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ...3 4.2.1 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...3 4.2.1.1 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ...4 4.2.1.2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που 7.7 Πρωτόκολλο ARP 1 ύο είδη διευθύνσεων: MAC - IP Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 13: QoS Policy, Παραδείγματα QoS, Επισκόπηση μαθήματος Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Επικοινωνία με μηνύματα Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Επικοινωνία με ανταλλαγή μηνυμάτων Η επικοινωνία με μηνύματα είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος αλληλεπίδρασης σε κατανεμημένα συστήματα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Project 2012-2013 Υλοποίηση ενός chat server-client Παράδοση: 7/2/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7. Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.7 Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Επικοινωνία δύο σταθμών Ύπαρξη διαδρομής Αποκατάσταση σύνδεσης Ο σταθμός-πηγή πρέπει να ξέρει πότε ο σταθμός-προορισμός είναι έτοιμος να λάβει δεδομένα.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών Αρχιτεκτονικές Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Περιεχόμενα 2 Συνδέσεις και Επικοινωνίες Δίκτυα υπολογιστών Κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένα Συστήματα. Συστήματα Peer-to-Peer (P2P)

Κατανεμημένα Συστήματα. Συστήματα Peer-to-Peer (P2P) Κατανεμημένα Συστήματα Συστήματα Peer-to-Peer (P2P) Κωνσταντίνος Αντωνής 2011 Σκοπός Τα P2P είναι κατανεμημένες αρχιτεκτονικές που σχεδιάζονται με σκοπό τη διαμοίραση πόρων (περιεχομένου, αποθηκευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 2016 Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράµµα Σ, αν είναι σωστή, ή το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός)

Τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου (Αττική οδός) Λέξεις Κλειδιά: Δίκτυο υπολογιστών (Computer Network), τοπικό δίκτυο (LAN), δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN), μόντεμ (modem), κάρτα δικτύου, πρωτόκολλο επικοινωνίας, εξυπηρέτης (server), πελάτης (client),

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς Τεχνολογίες WAN και Δρομολόγηση LAN Επεκτείνεται μόνον σε ένα κτίριο ή ομάδα κτιρίων WAN (Wide Area Network) Επεκτείνονται σε μεγάλες περιοχές MAN Ενδιάμεσο ως προς το μέγεθος της

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 11: Αρχιτεκτονική Cloud Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 11: Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 4: Επίπεδο 3 το πρωτόκολλο IP Απαιτήσεις διαδικτύωσης Τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η διαδικτύωση Πρωτόκολλα διαδικτύωσης Αρχιτεκτονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1ο. 1.1.5 Πολυπρογραμματισμός 1.1.6 Πολυδιεργασία 1.2.2. Κατηγορίες Λειτουργικών Συστημάτων

Κεφάλαιο 1ο. 1.1.5 Πολυπρογραμματισμός 1.1.6 Πολυδιεργασία 1.2.2. Κατηγορίες Λειτουργικών Συστημάτων Κεφάλαιο 1ο 1.1.5 Πολυπρογραμματισμός 1.1.6 Πολυδιεργασία 1.2.2. Κατηγορίες Λειτουργικών Συστημάτων http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike Πολυπρογραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007

ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007 ΘΕΜΑΤΑ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2006 / 2007 Επιβλέπων : Επικ. Καθηγητής Σπύρος ενάζης Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις παρακάτω διπλωµατικές εργασίες να επικοινωνήσετε µε τον Σπύρο ενάζη (sdena@ece.upatras.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων

Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων Εισαγωγή Χαρακτηρισµός Κατανεµηµένων Συστηµάτων Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 7 ο Αρχιτεκτονική Συστημάτων Κατανεμημένης Μνήμης

Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 7 ο Αρχιτεκτονική Συστημάτων Κατανεμημένης Μνήμης Παράλληλη Επεξεργασία Κεφάλαιο 7 ο Αρχιτεκτονική Συστημάτων Κατανεμημένης Μνήμης Κωνσταντίνος Μαργαρίτης Καθηγητής Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας kmarg@uom.gr http://eos.uom.gr/~kmarg

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Σημειώσεις μαθήματος: Χρήσιμοι Σύνδεσμοι http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

DIGITAL MANUFACTURING: CASE STUDY ΕΞΥΠΝΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ

DIGITAL MANUFACTURING: CASE STUDY ΕΞΥΠΝΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ DIGITAL MANUFACTURING: CASE STUDY ΕΞΥΠΝΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ρ. Ευάγγελος Θεοδώρου ιευθύνων Σύµβουλος Ομίλου Θεοδώρου DIGITAL MANUFACTURING Το ζητούμενο στη βιομηχανική παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Πειραιά, Τμήμα Ηλεκτρονικής. Δίκτυα P2P. Χαράλαμπος Ζ. Πατρικάκης

ΤΕΙ Πειραιά, Τμήμα Ηλεκτρονικής. Δίκτυα P2P. Χαράλαμπος Ζ. Πατρικάκης Δίκτυα P2P Χαράλαμπος Ζ. Πατρικάκης Δημιουργώντας μια εφαρμογή Δημιουργία προγραμμάτων τα οποία: Τρέχουν σε (διαφορετικά) τερματικά συστήματα Επικοινωνούν πάνω από το δίκτυο π.χ. το λογισμικό του εξυπηρετητή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας. Υπηρεσίες Internet. ίκτυα Η/Υ. Επίπεδο Εφαρµογής. Ενότητα θ Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Υπηρεσίες Internet ίκτυα Η/Υ Επίπεδο Εφαρµογής O Παγκόσµιος Ιστός (World Wide Web) Ηλεκτρονική Αλληλογραφία (E-mail) Υπηρεσία FTP (File Transfer

Διαβάστε περισσότερα

Ομότιμα συστήματα p2p systems ΠΡΙΝΕΑ ΜΑΡΙΑ 10 ΕΞΑΜΗΝΟ

Ομότιμα συστήματα p2p systems ΠΡΙΝΕΑ ΜΑΡΙΑ 10 ΕΞΑΜΗΝΟ Ομότιμα συστήματα p2p systems ΠΡΙΝΕΑ ΜΑΡΙΑ 10 ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ P2P Εναλλακτική λύση των παραδοσιακών συστημάτων κεντρικών Η/Υ Κυριότερα συστήματα:napster κ Gnutella Μελέτη μέτρησης συστημάτων (μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς αµιανός

Γαβαλάς αµιανός ίκτυα Υπολογιστών (Γ έτος, ΣΤ εξ) Ύλη εξετάσεων, τρόπος αξιολόγησης, σηµεία στα οποία πρέπει να δοθεί έµφαση / προσοχή κατά την προετοιµασία για την γραπτή εξέταση Γαβαλάς αµιανός dgavalas@aegean.gr Εαρινό

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ8: Δίκτυα Υπολογιστών 8.1 Επικοινωνία και Δίκτυα Υπολογιστών Τι εννοούμε με τον όρο δίκτυο; Εννοούμε ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. τηλεφώνων, υπολογιστών) ή ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Επικοινωνία με μηνύματα Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Επικοινωνία με ανταλλαγή μηνυμάτων Η επικοινωνία με μηνύματα είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος αλληλεπίδρασης σε κατανεμημένα συστήματα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών. Αρχιτεκτονικές. Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Να περιγράψουµε τους τρόπους προδιαγραφών αξιοπιστίας και µέτρησης Να εισάγουµε µονάδες µέτρησης της αξιοπιστίας και την χρησιµότητα τους στις προδιαγραφές αξιοπιστίας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Διαδικτύωση

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Διαδικτύωση ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Διαδικτύωση Γενικά Διαδικτύωση είναι η διασύνδεση υπολογιστικών συστημάτων μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων με σκοπό το διαμοιρασμό των πόρων και των υπηρεσιών τους. Τοπικά δίκτυα (LANs) Ευρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ

Πρόσκληση 10: Προηγμένες Τηλεματικές Υπηρεσίες Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Δίκτυο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ΙΙ H ΥΠΗΡΕΣΙΑ DHCP Αν είστε ένας διαχειριστής δικτύου (network administrator),σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα των "ip conflicts", εν όσο προσπαθείτε να ρυθμίσετε τις διευθύνσεις ip των hosts στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ηυιοθέτησητης τεχνολογίαςκαι αρχιτεκτονικής TCP/IP δεν έρχεται σε σύγκρουσηµε το µοντέλο του OSI και αυτό γιατί και τα δυο συστήµατααναπτύχθηκαν συγχρόνως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισµένες ουσιώδεις διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 3. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 3 Σε ένα υπολογιστικό σύστημα η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) εκτελεί τις εντολές που βρίσκονται στην κύρια μνήμη του. Οι εντολές αυτές ανήκουν σε προγράμματα τα οποία, όταν εκτελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Oλοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην υπηρεσία της Ναυτιλίας Κάτια Σταθάκη Head of Corporate, VGE & Enterprise Segments 0 Vodafone Ελλάδας Η επιχειρηματική πραγματικότητα σήμερα ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 6/5/2006 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Ολοι οι αριθμοί που αναφέρονται σε όλα τα ερωτήματα είναι μικρότεροι το 1000 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη διατύπωση του προβλήματος. Διάρκεια: 3,5 ώρες Καλή

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δίκτυα Η/Υ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 8 Δίκτυο υπολογιστών: Ένα σύνολο από υπολογιστές που συνδέονται μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

DISTRIBUTED CACHE TABLE: EFFICIENT QUERY-DRIVEN PROCESSING OF MULTI-TERM QUERIES IN P2P NETWORKS

DISTRIBUTED CACHE TABLE: EFFICIENT QUERY-DRIVEN PROCESSING OF MULTI-TERM QUERIES IN P2P NETWORKS DISTRIBUTED CACHE TABLE: EFFICIENT QUERY-DRIVEN PROCESSING OF MULTI-TERM QUERIES IN P2P NETWORKS Paper By: Gleb Skobeltsyn, Karl Aberer Presented by: Βασίλης Φωτόπουλος Agenda 1. Ορισμός του προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης

Connecto. Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης. Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Connecto Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Άγγελος Σφακιανάκης Επιφάνεια Άμεσης Σύνδεσης Περιγραφή Συστήματος Προβλήματα μικρή αυτονομία μπαταρίας χρεώσεις δεδομένων πολλαπλοί λογαριασμοί

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Information Technology for Business

Information Technology for Business Information Technology for Business Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Computer System Hardware Υποδομή του Information Technology Υλικό Υπολογιστών (Hardware) Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής αποτελείται: 1. Από Υλικό Hardware (CPUs, RAM, Δίσκοι), & 2. Λογισμικό - Software Και μπορεί να εκτελέσει διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα

Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα Λογισµικό (Software SW) Λειτουργικά Συστήµατα και ίκτυα Μαζική επεξεργασία ή επεξεργασία κατά δέσµες (batch processing) Χώρος χρήστη Εργασίες (Jobs): Πρόγραµµα, δεδοµένα και οδηγίες Αποτελέσµατα Χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (Kεφ. 10) ΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ Χαρακτηριστικά Στρατηγικές ροµολόγησης Παραδείγµατα Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ - κεφ.10 (2/3)

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση - Αυτόνομα συστήματα Δρομολόγηση αυτόνομου

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.5 Πρωτόκολλο IP 38. Τι είναι το πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναµα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεµηµένα Συστήµατα Εργασία 1 (3/3/2003)

Κατανεµηµένα Συστήµατα Εργασία 1 (3/3/2003) Καστίδου Γεωργία Α.Μ. 42 Πετράκης Ιωάννης Α.Μ. 46 Κατανεµηµένα Συστήµατα Εργασία 1 (3/3/2003) Άσκηση 1. Read Section 1.3.1 of Coulouris et. al or Sec 11.1 of Tanenbaum et al. (on the web). Web can be considered

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Δεδομένα. Η εμπειρία του OpenDataCloud

Ανοικτά Δεδομένα. Η εμπειρία του OpenDataCloud Ανοικτά Δεδομένα Προκλήσεις και Ευκαιρίες: Η εμπειρία του OpenDataCloud Κώστας Σαΐδης, PhD Πάροχοι Ανοικτών Δεδομένων datagov.gr diavgeia.gr geodata.gov.gr Πυροσβεστικό σώμα Ελληνική Αστυνομία Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν µεταξύ τους Πως συνδέονται ανοµοιογενή δίκτυα µεταξύ τους Εικονικά κυκλώµατα συνδεδεµένα σε σειρά ιαδικτύωση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ηλεκτρονικό Εμπόριο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ηλεκτρονικό Εμπόριο Αναπτύσσοντας ένα Ηλεκτρονικό Κατάστημα Ηλεκτρονικό Εμπόριο Λειτουργικότητα Εφαρμογής Κατάλογος προϊόντων Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Κεφάλαιο 4: ικτύωση και ιαδίκτυο Η Επιστήµη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωµένη Παρουσίαση (δέκατη αµερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Λαμπρόπουλος

Περίληψη Λαμπρόπουλος Περίληψη Λαμπρόπουλος 1. Αντικείμενο και Περιγραφή της Διατριβής H διδακτορική διατριβή με τίτλο «Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος διαχείρισης και ενοποίησης διαφορετικών ταυτοτήτων χρηστών σε δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

7.8 Σύστηµα ονοµάτων περιοχών (Domain Name System, DNS)

7.8 Σύστηµα ονοµάτων περιοχών (Domain Name System, DNS) 7.8 ύστηµα ονοµάτων περιοχών (Domain Name System, DNS) Ερωτήσεις 1. Γιατί χρησιµοποιούµε συµβολικά ονόµατα αντί για τις διευθύνσεις; 2. ε τι αναφέρονται το όνοµα και η διεύθυνση ενός υπολογιστή; Πώς και

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2015-2016 Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία Γενική περιγραφή Στη δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε ένα διομότιμο σύστημα (Peer-to-

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα