Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Βόλος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Βόλος"

Transcript

1 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Βόλος

2 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος. 2. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του Εκπροσωπεί Πανελλαδικά τους επαγγελματίες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. 4. Τα μέλη έχουν υποχρεωτικά διασυνδεδεμένη εν λειτουργία τουλάχιστον μία Φ/Β εγκατάσταση. 5. Διοίκηση από 9μελές Δ.Σ. εκλεγμένο από την Γ.Σ. των μελών με τριετή θητεία. 6. Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β στην βάση ύπαρξης και διατήρησης μιας υγιούς αγοράς. Δράσεις 1. Θεσμική συμμετοχή στις δημόσιες διαβουλεύσεις των Αρχών για τα θέματα των Φ/Β και της ηλεκτροπαραγωγής εν γένει. 2. Συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, εκδηλώσεις και εκπροσώπηση στα ΜΜΕ. 3. Διεξαγωγή επιστημονικού και μελετητικού έργου ώστε ο σύνδεσμος να λειτουργεί ως ο σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β και την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον βαθμό που σχετίζεται μαζί τους.

3 Μέλη 4 ου Δ.Σ. Μέλη 4 ου Διοικητικού Συμβουλίου 1. Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος 2. Όλγα Αγγελοπούλου Αντιπρόεδρος 3. Γιώργος Σαμαράς - Γεν. Γραμματέας 4. Λουκάς Λαλιώτης Ταμίας 5. Ευγενία Τζαννίνη - Μέλος 6. Μιχάλης Σιαμίδης Μέλος 7. Ευριπίδης Δοντάς Μέλος 8. Γιώργος Δρόσος Μέλος 9. Κώστας Τσούμας Μέλος

4 Υπερημερίες Πληρωμών ΑΠΕ 1 Υφιστάμενη Κατάσταση 1. Υπάρχει διαφορά ~100 ημερών (κόκκινη γραμμή) μεταξύ της αναλογούσας λογιστικής (βάσει σωρευτικού ελλείμματος ΕΛΑΠΕ) υπερημερίας και της πραγματικής μέσης υπερημερίας των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ. 2. Η διαφορά αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί συμμέτρως να δικαιολογηθεί από τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς προς την ΔΕΗ. 3. Η ΔΕΗ εμφανίζει διαχρονικά κερδοφορία ή περίπου ουδέτερα αποτελέσματα ακόμη και μετά την αφαίρεση προβλέψεων συνολικού ύψους 1,7 δις ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια προς κάλυψη ανείσπρακτων λογαριασμών ύψους ~2,7 δις. Μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο 1 δις αφορά πολύ παλαιά αποσβεσμένα και αναχρηματοδοτημένα χρέη. 4. Αντίθετα θα μπορούσε η υπερημερία να δικαιολογηθεί αν η ΔΕΗ εμφάνιζε ισόποση ζημία μετά τις προβλέψεις. 5. Οι προβλέψεις της ΔΕΗ αφορούν μόνο τον εαυτό της και όχι και το ΕΤΜΕΑΡ που εξίσου την αφορά, αφού πρόκειται για κόστος ρεύματος (Απόφαση ΣτΕ 3366/2015) που πούλησε στους πελάτες της. Αντίθετα η ΔΕΗ ενσωματώνοντας τις ΥΚΩ στον τζίρο στον ισολογισμό της, οι προβλέψεις εν τοις πράγμασι καταλαμβάνουν την ανεισπραξιμότητα του. Προκύπτουν δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις δύο αυτές χρεώσεις που εξίσου αφορούν κόστος ρεύματος. 6. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται άμεση μείωση της υπερημερίας κατά τουλάχιστον 50 ημέρες λόγω της ραγδαίας μείωσης του λογιστικού ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ αρχές του 2017.

5 Υπερημερίες Πληρωμών ΑΠΕ 2 Που οφείλονται; 1. Η συνολική αξία για ρεύμα που καταβάλουν ετησίως οι καταναλωτές (ανταγωνιστικό σκέλος 5 δις, ΥΚΩ 0,85 δις, τέλη δικτύου και συστήματος 1 δις, ΕΤΜΕΑΡ 0,95 δις και ΕΦΚ 0,12 δις) ανέρχεται στα 7,9 δις ευρώ, ενώ αν προστεθεί και ο ΦΠΑ 13% τότε αγγίζει τα 8,9 δις ευρώ. Επί αυτής της βάσης αναφέρονται από την ΔΕΗ τα ποσά ανεισπραξιμότητας λογαριασμών κάθε φορά, δηλαδή χωρίς τις υπέρ τρίτων χρεώσεις των δημοτικών τελών και της ΕΡΤ. 2. Είναι προφανές πως όλες αυτές οι συνιστώσες των 8,9 δις ευρώ που αφορούν το ρεύμα και την μεταφορά του δεν κατανέμονται στους δικαιούχους συμμέτρως. 3. Ο ΗΕΠ (περίπου 2,7 δις ευρώ ετησίως) αποδίδεται υποχρεωτικά εκ του Κώδικα σε εβδομαδιαία βάση και οι πόροι προέρχονται από το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος που αφορά περί τα 5 δις ευρώ ετησίως. Από αυτό αποπληρώνονται τα ΑΔΙ και ο ΜΑΜΚ. 4. Για τα υπόλοιπα το τοπίο είναι «θολό» με μοναδικό ίσως σίγουρο σημείο πως το ΕΤΜΕΑΡ έρχεται απολύτως τελευταίο σε προτεραιότητα, αν κρίνουμε από την υπερβολική υπερημερία που υφίστανται οι ΑΠΕ (170 ημέρες αντί 60 από το λογιστ. έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ) και το ύψος σε χρήματα που αυτή αντιστοιχεί (742 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ στο ΔΣΝ και άλλα 97 εκατ. στο ΜΔΝ για εξόφληση παραγωγής Ιουνίου Νοεμβρίου 2016).

6 Υπερημερίες Πληρωμών ΑΠΕ 3 Που οφείλονται; 5. Αν το 1,7 δις ευρώ προβλέψεις που ενέγραψε η ΔΕΗ θεωρητικά διαχεόταν συμμέτρως σε όλο το ανείσπρακτο υπόλοιπο των 2,7 δις συνολικά για ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), τότε το εναπομένον 1 δις ευρώ θα ευθυνόταν για 1/8,9 x 365 = 41 ημέρες υπερημερία ή εξαιρώντας τον ΦΠΑ σε 1/7,9 x 365 = 46 ημέρες υπερημερία προς όλους. Υπό αυτή την έννοια αντί για 170 ημέρες υπερημερία στις ΑΠΕ αυτή θα έπρεπε κατά μέγιστο τώρα να ήταν =106 ημέρες ενώ τον Μάρτιο λόγω της δραστικής μείωσης του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ να έχει πέσει ήδη στις = 68 ημέρες. Ας σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του 1 δις αυτού αφορά πολύ παλαιές οφειλές άνω της 10ετίας που σίγουρα έχουν αναχρηματοδοτηθεί. 6. Θολό τοπίο επικρατεί και στο πώς αποδίδονται τα Τέλη και οι χρεώσεις που δεν αφορούν καν το ρεύμα, όπως τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ (τέλη υπέρ τρίτων). Ειδικά για τα δημοτικά τέλη θα έπρεπε η ΔΕΗ να μην αποδίδει τίποτα μέχρι κάθε φορά να εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα των δήμων προς αυτήν. Πάντως στις ρυθμίσεις που η ΔΕΗ κάνει προς τους καταναλωτές, περιλαμβάνονται και οι χρεώσεις αυτές. 7. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της ΔΕΗ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κεντρικής κυβέρνησης και των ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ, ενώ της κεντρικής κυβέρνησης στα 100 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων τους (ΔΕΥΑ) ανέρχονται περίπου στα ~200 εκατ. ευρώ.

7 Υπερημερίες Πληρωμών ΑΠΕ 4 Που οφείλονται; 8. Η δρομολογούμενη συρρίκνωση της ΔΕΗ στην λιανική μέχρι τα τέλη του 2019 (μερίδιο λιανικής <50%) σε συνδυασμό με την αποτυχημένη επιλογή του μοντέλου ΝΟΜΕ που παράγει πρωτογενείς ζημίες για την επιχείρηση πλέον του κόστους ευκαιρίας της από την παραγωγή της αυτή, θα επιχειρηθεί να χρηματοδοτηθεί ταμειακά μεταξύ άλλων και από το «μαξιλάρι» του ΕΤΜΕΑΡ σε μόνιμο βάρος των ΑΠΕ. Η ΔΕΗ ως εισηγμένη στο ΧΑΑ επιχείρηση οφείλει να καταρτίσει και να δημοσιοποιήσει 3ετή ποσοτικοποιημένο επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό προϋπολογισμό, που να αποδεικνύει τον βιώσιμο κάθε φορά χαρακτήρα των στρατηγικών και των σχεδιασμών προσαρμογής της. Θεωρητικολογίες και νέες αποτυχίες ανάλογες των NOME δεν επιτρέπονται. Μείωση μεριδίου αγοράς στο μισό, συνεπάγεται μείωση πωλήσεων στο μισό και αντίστοιχη πορεία πρέπει να ακολουθήσουν και τα κόστη. 9. Οι ΑΠΕ ως ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν ουδέτερες έναντι κάθε εταιρείας Προμήθειας με μοναδικό γνώμονα την σύμμετρη και σύννομη αντιμετώπιση τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η παράκαμψη του ΑΔΜΗΕ στην αλυσίδα απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και η απευθείας είσπραξη του από την Προμήθεια από τον ΛΑΓΗΕ. Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση. 10. Η θέσπιση της νέας Χρέωσης Προμηθευτών ένεκα του αποφευγόμενου κόστους τους λόγω των ΑΠΕ βάσει της εικονικής ΟΤΣ και η απόδοση της απευθείας στον ΛΑΓΗΕ στα πλαίσια του ΗΕΠ υποχρεωτικά ανά εβδομάδα, αποκαθιστά μεν το χρόνιο λογιστικό πρόβλημα-έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ λόγω των στρεβλώσεων του Merit Order Effect υπέρ της Προμήθειας, όχι όμως και το ταμειακό. 11. Η ΔΕΗ δηλαδή δύναται να καθυστερεί την απόδοση ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να εξοφλεί εμπρόθεσμα την νέα συνιστώσα αυτή του ΕΛΑΠΕ.

8 Υπερημερίες Πληρωμών ΑΠΕ 5 Που οφείλονται; 12. Η περαιτέρω ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ ως κόστους ρεύματος στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος των Προμηθευτών βάση των προβλέψεων του ν. 4414/2016, άρθρο 23, παρ. 1γγ., για εφαρμογή από το 2018 μπορεί να προωθήσει την συμμετρία στην κατανομή της ρευστότητας στην χονδρεμπορική αγορά.

9 Απολογισμός Νομοθετική πρόταση επίλυσης του Merit Order Effect Πρόβλημα : Εγγενής αστάθεια στην αρχιτεκτονική του ΕΛΑΠΕ. Οι ΑΠΕ αφαιρούν φορτίο (καλύπτουν ζήτηση) από τον ΗΕΠ με μηδενική λογιστικά τιμή. Ως αποτέλεσμα η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ επιφέρει μείωση των χονδρεμπορικών τιμών στον ΗΕΠ. Merit Order Effect Merit Order Effect

10 Απολογισμός Νομοθετική πρόταση επίλυσης του Merit Order Effect Δράση ΣΠΕΦ: Επίσημη πρόταση προς ΥΠΕΝ από 7/3/16 για : 1. Την θεσμοθέτηση και παράλληλη λειτουργία εικονικού ΗΕΠ που στο σκέλος της προσφοράς ενέργειας θα επιλύεται χωρίς τις ΑΠΕ. 2. Θεσμοθέτηση και υπολογισμό της σκιώδους ή εικονικής ΟΤΣ από την παράλληλη εικονική επίλυση αυτή. Η διαφορά της εικονικής από την κανονική ΟΤΣ συνιστά το αποφευγόμενο κόστος της Προμήθειας ένεκα των ΑΠΕ. 3. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται διοικητικές παρεμβάσεις στον υπολογισμό καθορισμό του οφέλους της Προμήθειας, νομικά αμφιβόλου αποδοχής. 4. Δεν πρόκειται για Τέλος αλλά για Χρέωση αφού προκύπτει από τον ίδιο τον μηχανισμό επίλυσης της αγοράς. 5. Η εκτίμηση ΣΠΕΦ για το πλήρες όφελος της Προμήθειας από το Merit Order Effect ήταν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως με παράλληλη πρόταση προς την Πολιτεία για επίσημο πιλοτικό υπολογισμό του από τα πραγματικά δεδομένα του προηγούμενου έτους. 6. Μελέτη του ΑΠΘ το καλοκαίρι του 2016 για λογαριασμό της ΡΑΕ υπολογίζει το ετήσιο όφελος στα 350 εκατ. ευρώ περίπου ήτοι 6,5 ευρώ/mwh. 7. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΠΕΦ αφορούσε την πλήρη ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος της Προμήθειας, δηλαδή την χρέωση του όποιου ΕΤΜΕΑΡ στους Προμηθευτές αναλόγως των ΜWh που απορροφούν και όχι στους καταναλωτές.

11 Απολογισμός Νομοθετική πρόταση επίλυσης του Merit Order Effect Αποτέλεσμα: 1. Με τον ν. 4414/2016 και τον Κώδικα ΡΑΕ που κατ εφαρμογή του ακολούθησε, θεσμοθετήθηκε ο παράλληλος εικονικός ΗΕΠ και ο υπολογισμός της εικονικής ή σκιώδους ΟΤΣ. 2. Υιοθετήθηκε η Χρέωση του πλήρους οφέλους της Προμήθειας από τις ΑΠΕ και το Merit Order Effect, δηλαδή το γινόμενο της διαφοράς της εικονικής από τη κανονική ΟΤΣ επί το σύνολο των MWh ανά ώρα που απορροφούν. Χρέωση Προμηθευτή i = [ n d=1 24 h=1 Σκιώδης ΟΤΣ ΟΤΣ x Qi ] όπου: Q i η απορρόφηση ενέργειας σε MWh εκάστου Προμηθευτή i h οι ώρες κατανομής d οι ημέρες κατανομής 3. Υιοθέτηση στο ν. 4414/2016, άρθρο 23, παρ. 1γγ. της προοπτικής για σταδιακή περαιτέρω ενσωμάτωση από το 2018 του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος της Προμήθειας μέσω ΥΑ.

12 Απολογισμός Εκκαθάριση της νέας Χρέωσης Προμηθευτών συμμετοχή στη διαβούλευση του Κώδικα Συναλλαγών Πρόβλημα : Να αποφευχθεί να εξελιχθεί η νέα Χρέωση Προμηθευτών σε νέο ΕΤΜΕΑΡ από πλευράς υποχρέωσης εμπρόθεσμης απόδοσης του από την ΔΕΗ. Δράση ΣΠΕΦ: 1. Πρόταση από 5/8/16, δηλαδή πριν τη διαμόρφωση του νέου Κώδικα Συναλλαγών από την ΡΑΕ, για εβδομαδιαία με πλήρεις εγγυήσεις όπως ο ΗΕΠ εκκαθάριση της νέας χρέωσης. 2. Διπλή παρέμβαση 21/9 & 27/9 στην διαβούλευση ΡΑΕ του Σεπτεμβρίου 2016 ώστε να αποφευχθεί η θέσπιση πλαφόν ή άλλη στατιστική επεξεργασία στον υπολογισμό της προσαύξησης (διαφοράς σκιώδους από κανονική ΟΤΣ) όπως εισηγείτο ο ΛΑΓΗΕ για την προς τα κάτω στρέβλωση της. Αποτέλεσμα: Η Προσαύξηση (ΠΧΕΦΕΛ) εκκαθαρίζεται ανά εβδομάδα, χωρίς πλαφόν ή άλλες στατιστικές επεξεργασίες. Μεγαλύτερη ΠΧΕΦΕΛ από τα αναμενόμενα επίπεδα των ~7 ευρώ/mwh δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή, αφού οδηγεί σε ανάλογη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή οδηγεί στην πραγματική και εκ των μηχανισμών της αγοράς ενσωμάτωση του στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών. Ακολουθούν διαγράμματα για την πορεία της.

13 Απολογισμός Αποτελέσματα ΠΧΕΦΕΛ 4 ο τρίμηνο 2016

14 Απολογισμός Αποτελέσματα ΠΧΕΦΕΛ 4 ο τρίμηνο 2016

15 Απολογισμός Εκταμίευση Αναμορφώσεων ν και Επιχορηγήσεων του ν Πρόβλημα : Πλήρης ακινησία από το Υπουργείο Οικονομίας από τις αρχές του 2015 στις εκταμιεύσεις των αναμορφώσεων του ν και των υπολοίπων επιχορηγήσεων του ν. 3299/2004 Δράση ΣΠΕΦ: 1. Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας. 2. Πολλαπλές συναντήσεις με τον Γεν. Γραμματέα και τους επιτελείς του προς νομική διαλεύκανση της κατάστασης και επίλυση των κωλυμάτων που αναίτια ανέκυψαν (διυπηρεσιακές επιτροπές, πρόστιμα δήθεν μη τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων επειδή δεν λειτουργούσε το ΠΣΚΕ, κ.α.). Αποτέλεσμα: Οι αναμορφώσεις του ν έχουν εκταμιευθεί ενώ οι καταβολές των επιχορηγήσεων του ν που για χρόνια εκκρεμούσαν άρχισαν ήδη να εκταμιεύονται. Προσοχή: οι παραγωγοί που λαμβάνουν επιχορήγηση αναπτυξιακού θα πρέπει να υποβάλλουν άμεσα συμπληρωματική δήλωση στον ΛΑΓΗΕ στα πλαίσια του ν. 4254/2014 ιδίως αν πρόκειται για μετάβαση ταρίφας από τιμή ΧΕ σε ΜΕ.

16 Απολογισμός Διακοψιμότητα Προσφυγές σε ΣτΕ και ΕΕ Πρόβλημα : ΑΠΕΗΛ Γ1/Φ1/οικ περί ΥΔΦ στρεβλά χρηματοδοτούμενων από τις ΑΠΕ και ιδίως από τα ΦΒ με 3,6% επί του τζίρου. Δράση ΣΠΕΦ: 1. Προσφυγή στο ΣτΕ με εξ αναβολής εκδίκαση στις 14/2/ Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 3. Ανάδειξη πως τα προσφερόμενα και αποζημιούμενα MW της διακοψιμότητας δεν αντιστοιχούν σε πραγματικό περιορισμό ισόποσου φορτίου που τυχόν έχει ανάγκη το σύστημα. Αντίθετα επιτρέπεται να είναι έως και 5 φορές μεγαλύτερα με βάση ιστορικά στοιχεία αλλά και τον κανονισμό του ΑΔΜΗΕ. 4. Ανάδειξη της στρεβλότητας του μέτρου ιδίως ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης του από τις ΑΠΕ. Οι ΑΠΕ ενώ παρέχουν πολύτιμη ισχύ στο σύστημα και στις αιχμές του, εντούτοις ποινολογούνται με το ΜΤΑΕ χωρίς να μπορούν να το ανακτήσουν όπως οι συμβατικοί παραγωγοί μέσω της ΟΤΣ. 5. Ανάδειξη του τι ακριβώς ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπου παρόμοια μέτρα χρηματοδοτούνται από πόρους του συστήματος για ΑΔΙ και όχι από τις ΑΠΕ, αφού η επάρκεια ρεύματος αφορά το σύστημα και τους καταναλωτές. Στην χώρα μας αντίθετα οι ΑΠΕ αποζημιώνουν «τυφλά» τους διακοπτόμενους καταναλωτές, ακόμα δηλαδή και όταν οι ΑΠΕ παράγουν. 6. Ανάδειξη του ασύμμετρου τρόπου ιδιαίτερης επιβάρυνσης των επαγγελματικών Φ/Β με 3,6% επί του τζίρου σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ν. 4203/2013 για εξισορρόπηση των οικονομικών συνεπειών του ΜΤΑΕ μεταξύ των κατηγοριών των παραγωγών. 7. Κατάρτιση και υποβολή πρότασης παραμετροποίησης του ΜΤΑΕ που να εξισορροπεί τον αντίκτυπο του στα καθαρά αποτελέσματα κάθε μορφής ΑΠΕ, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που προβλέπει ρητά το άρθρο 17 του ν και που δυστυχώς παραμένει προκλητικά ανενεργή.

17 Απολογισμός Διακοψιμότητα Παραλογισμός Χρηματοδότησης Δράση ΣΠΕΦ: 8. Η ενεργειακή κρίση του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου αναδεικνύει τον παραλογισμό της χρηματοδότησης του μέτρου, όπου οι ΑΠΕ καλούνται αναίτια να πληρώσουν για μια σειρά από δεινά του Πανευρωπαϊκού συστήματος που δεν ευθύνονται. Τέτοια είναι: - Οι εξαγωγές ρεύματος για την έλλειψη ισχύος λόγω της κακοκαιρίας στην Ευρώπη που εν τοις πράγμασι αποστερούν την επάρκεια της χώρας μας. - Εξαγωγές που άκρατα προωθήθηκαν επειδή η ΟΤΣ κρατιέται από την ΔΕΗ για λόγους δικής της κερδοφορίας χαμηλότερα (~70 ευρώ/mwh) από ότι θα έπρεπε για τις συνθήκες κρίσης αυτές και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες (~100 ευρώ/mwh), οπότε αποτρέπει τις εισαγωγές και προωθεί τις εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επάρκεια ρεύματος γι αυτές. - Οι εξαγωγές στην πρώτη κρίση του Δεκεμβρίου δεν περιορίστηκαν ρυθμιστικά καν. - Η αγορά του αερίου εξισορρόπησης παραμένει παραδόξως υπερβολικά φθηνή-αδιάφορη των ελλείψεων σε αέριο, οπότε οι ηλεκτροπαραγωγοί από ΦΑ αφέθηκε να υπερκαταναλώνουν αέριο εξισορρόπησης ώστε να προωθούνται εξαγωγές. - Εσφαλμένος προγραμματισμός συντήρησης λιγνιτικών μονάδων. - Αν δεν υπήρχαν τα ΦΒ, αντίστοιχες ενεργειακές κρίσεις θα ήταν μόνιμο φαινόμενο στην χώρα μας κάθε μέρα, κάθε καλοκαίρι.

18 Απολογισμός Μελέτη Sunrise vs Sunset Effect Μελέτη ανάδειξης από τα πραγματικά ωριαία αποτελέσματα εκκαθάρισης της αγοράς του ευεργετικού sunrise effect που για την τρέχουσα διείσδυση των 2,5 GW Φ/Β πλήρως αντισταθμίζει το μονομερώς προβαλλόμενο sunset effect που τεχνηέντως χρησιμοποιείται για την άδικη στοχοποίηση των Φ/Β. Αύγουστος 2015 Εγκατεστημένη ισχύς ΦΒ στα 2,5 GW (δηλαδή τρέχουσες συνθήκες)

19 Απολογισμός Μελέτη Sunrise vs Sunset Effect To ευεργετικό sunrise effect από τα ΦΒ θα άρχιζε να μην αντισταθμίζει το sunset effect μόνο σε συνθήκες πρόσθετης ενεργού διείσδυσης ΦΒ επιπλέον 1,5 GW, ήτοι συνολική εγκατεστημένη ισχύ ~ 4,5 GW Προσομοίωση υποθετικού σεναρίου με +1,5 GW ΦΒ

20 Απολογισμός Ακρίβεια Προβλέψεων Εγχύσεων στον ΗΕΠ για το μοντέλο FIP 1. Βάσει του άρθρου 5 του ν. 4414/2016 τα νέα έργα ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ υπό το μοντέλο FIP αποκτούν υποχρεώσεις εξισορρόπησης των ωριαίων αποκλίσεων στις εγχύσεις τους ως προς τις δηλώσεις τους. 2. Βάσει του ιδίου άρθρου στα νέα έργα υπό το μοντέλο FIP αυτά παρέχεται μεταβατικά (μέχρι την λειτουργία αγοράς εξισορρόπησης δηλαδή της δυνατότητας οι ίδιοι οι παραγωγοί να καλύπτουν με συναλλαγές με τρίτους τις αποκλίσεις των προβλέψεων τους) επιπλέον του FIP Σταθερή Προσαύξηση Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην αγορά ίση με 3 ευρώ/mwh για Α/Π μέχρι 10 ΜW και 2 ευρώ/mwh για λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εξαιρουμένων όσων μετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών όπως π.χ. τα Φ/Β. 3. Σύμφωνα με την ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ η προσαύξηση αυτή χάνεται αν οι ωριαίες αποκλίσεις των προβλέψεων τους στον ΗΕΠ πάνω από το όριο, υπερβούν σωρευτικά το μηνιαίο όριο. 4. Βάσει του Χειμερινού Ενεργειακού Πακέτου της Κομισιόν η συμμετοχή στην αγορά εξισορρόπησης (συνεπώς και στο όποιο κόστος της) δεν αφορά νέους μικρούς σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αλλά και τους υφιστάμενους εν λειτουργία υπό το μοντέλο FIT.

21 Απολογισμός Λογιστική έκπτωση του ΜΤΑΕ από τα έσοδα Πρόβλημα : Θέσπιση ΜΤΑΕ με ΑΠΕΗΛ Γ1/Φ1/οικ περί ΥΔΦ. Μη λογιστική έκπτωση του από τα έσοδα, θα συνεπαγόταν επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση επί εσόδων που δεν λαμβάνουν οι παραγωγοί. Δράση ΣΠΕΦ: Παρέμβαση στις 27/1/16 στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Ενέργειας. Αποτέλεσμα: Έκδοση της Εγκυκλίου υπ αριθμ. ΔΕΑΦΒ από 6/6/16 για την έκπτωση του ΜΤΑΕ από τα ακαθάριστα έσοδα των παραγωγών.

22 Απολογισμός Πολυμετοχική Ανάπτυξη Έργου ΑΠΕ Προκλήσεις: - Ανυπαρξία τραπεζικού δανεισμού. - Έλλειψη ρευστότητας λόγω υπερημεριών στις αποπληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ. - Οικονομικώς αποδοτικά έργα και περιθώρια ανάπτυξης κυρίως εκτός της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών. - Μεγάλη πλέον η κρίσιμη μάζα (> 2 ή 3 εκατ. ευρώ) για να καταστεί ένα νέο έργο ΑΠΕ οικονομικά αποδοτικό. - Αύξηση επενδυτικού ρίσκου μέσω της ελαστικοποίησης των μηχανισμών λειτουργικής ενίσχυσης για τα νέα έργα. - Ανάγκη να κρατηθούν οι ΑΠΕ στα χέρια των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. - Ανυπαρξία άλλων επενδυτικών διεξόδων και προοπτικών για τους μικρομεσαίους. Δράση ΣΠΕΦ: Διερευνητική πρωτοβουλία ανάπτυξης έργου ΑΠΕ από εταιρεία πολυμετοχικής βάσης κυρίως από παραγωγούς. Αποτέλεσμα: Σύσταση ομάδας 60 ενδιαφερόμενων παραγωγών με πρόθεση επένδυσης ιδίων κεφαλαίων συνολικά τουλάχιστον 3,5 εκατ. ευρώ χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Έχουν διερευνηθεί και βρεθεί αδειολογικώς ώριμα έργα ΑΠΕ (αιολικά, ΜΥΗΕ) προς ανάπτυξη και οι διαδικασίες αξιολόγησης-επιλογής προχωρούν. Ενημέρωση της προόδου του εγχειρήματος παρέχεται πλέον μεταξύ των 60 παραγωγών. Επίκειται συνάντηση της «ομάδας των 60» για την παρουσίαση του υποψηφίου έργου και την λήψη των οριστικών αποφάσεων ανάπτυξης του. Η ομάδα παραμένει ανοικτή για όσους άλλους τυχόν ενδιαφέρονται.

23 Απολογισμός Λοιπές Δράσεις παρουσία στον δημόσιο διάλογο Δελτία Τύπου για την εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσία του συνδέσμου στα ΜΜΕ επιστολές προς Υπουργεία και Φορείς. 3. Συμμετοχή σε 5 δημόσιες διαβουλεύσεις των ΥΠΕΝ και ΡΑΕ. 4. Παρουσία σε όλα τα καταξιωμένα συνέδρια και τις εκδηλώσεις του ενεργειακού χώρου, στα περισσότερα έχοντας ρόλο ομιλητή. 5. Συνεντεύξεις σε όλα τα καταξιωμένα στον ενεργειακό χώρο ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους τους (Energypress.gr, Energia.gr, Capital.gr, Businessenergy.gr, Euro2day.gr κ.α.) 6. Δεκάδες συναντήσεις (επίσημες και μη) με Υπουργεία, Υπηρεσίες, Φορείς, Κόμματα Αντιπολίτευσης και Βουλευτές για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου στα πλαίσια της επιστημονικής λειτουργίας του συνδέσμου. 7. Διεξαγωγή πρωτογενούς και ουσιαστικού μελετητικού έργου.

24 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ευχαριστούμε!

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας»

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Οι ΑΠΕ στο Ενεργειακό Μίγμα της Ελλάδας Μάιος 2017 Στέλιος Λουμάκης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος 2014-2015 Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013. Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013. Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013 Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ Αθήνα, 4/10/17 Λουμάκης: Πετυχημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ : Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας Παντελής Λέκτορας ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Σίμογλου Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΑΠΘ Μελέτη Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Π.Θ. για λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΕ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ ΤΗΜΜΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις του ΣΕΦ 19 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας - Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014 Αθήνα, 12-11-2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση Ημερίδα ΑΠΘ για το Net Metering Νοέμβριος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΙΕΝΕ/ EBEA ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΑΠΕ 4.4.2013 2 ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΣΗΘΥΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Ειδικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ

Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Τ.Ε.Ε. Συνέδριο για την Ενέργεια 8 Μαρτίου 2010 Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Σύνδεσμος Παραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ. Α. Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ και τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ. Α. Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ και τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 28/8/19 Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ Α. Αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Το φαινόμενο του sunset effect, το ξεχασμένο sunrise effect και τα φωτοβολταϊκά

Θέμα: Το φαινόμενο του sunset effect, το ξεχασμένο sunrise effect και τα φωτοβολταϊκά ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 16/11/16 Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Λουμάκης: Αλήθειες και μύθοι για το Target Model Αθήνα, 29/3/18

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. : 210 9466 969, 732 Φαξ : 210 9466 766 www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Τρίκαλα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Τρίκαλα Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος 2018 - Τρίκαλα Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Καθορισµός τιµών ρυθµιστικών παραµέτρων για την εφαρµογή της Μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος. Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος. Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015 Δεκέμβριος 2015 ΝΟΜΕ, Προμηθευτές και Βιομηχανία Το μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 28 Ιουνίου 2019 ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019 Για λόγους συγκρισιμότητας, η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Σύνοψη Μελέτης του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για την περίοδο 2015-2030 Ιούλιος 2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Στην κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις μας επί του υπό δημόσια διαβούλευση Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ).

Παρατηρήσεις μας επί του υπό δημόσια διαβούλευση Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ). ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009 Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα, Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 327/2009 Πρόταση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής Πρόεδρος ΡΑΕ Περιεχόμενα 1. Λιανική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας 2. Λιανική Αγορά Φυσικού Αερίου 3. Ρυθμιζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2018 Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/2018 30/6/2018 Αλεξάνδρα Κονίδα Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ ή διακοψιμότητα)

Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ ή διακοψιμότητα) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 10/11/16 Υπηρεσίες Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ ή διακοψιμότητα)

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2017 Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος και οφέλη από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών

Κόστος και οφέλη από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών Κόστος και οφέλη από την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών 29 Νοεμβρίου 2012 Τα συμπεράσματα βασίζονται σε μελέτες του ΑΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 69 68 418, Fax: 210 69 68 031 Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Σ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 16/2/17 Σε συνέχεια δημοσιεύματος της ΕΒΙΚΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Πανηπειρωτική Έκθεση 2013 Τρέχουσες εξελίξεις στην

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Πανηπειρωτική Έκθεση 2013 Τρέχουσες εξελίξεις στην Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Πανηπειρωτική Έκθεση 2013 Τρέχουσες εξελίξεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τα Φ/Β Μάιος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας

Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας Η Πορεία προς τους Στόχους του 22/23 & ο Ρόλος των ΑΠΕ ΕΕ - ΣΗΘ & η Αγοράς Ενέργειας Ηλίας Καρυδογιάννης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος EnSCo AE ΙΕΝΕ, 17 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 212»

Διαβάστε περισσότερα

Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση

Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση Μάρτιος 2015 Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αποτελεί ορθό μέτρο του πρόσθετου κόστους των Α.Π.Ε. Αυτό οφείλεται στο λάθος τρόπο υπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νίκος Βασιλάκος ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δρ. Νίκος Βασιλάκος ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δρ. Νίκος Βασιλάκος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF) ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα 2014 Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα 2014 Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 27 Μαρτίου 2015 Αποτελέσματα Ομίλου ΔΕΗ Συνοπτικά Οικονομικά Αποτελέσματα Κύκλος εργασιών 5.863,6 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών

Πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών Πώς θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών 4 Ιουλίου 2013 Τα συμπεράσματα βασίζονται σε μελέτες του ΑΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Γ. Βουγιουκλάκης Page 1 Θεµατικές ενότητες I. Πλαίσιο λειτουργίας και καθεστώς στήριξης έργων ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Απρίλιος 2013

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Απρίλιος 2013 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Απρίλιος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Εισφορά στα Φωτοβολταϊκά, ποιους καταστρέφει και γιατί δεν θα αποδώσει από μόνη της Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Ζήτηση TWh

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/11/2015 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Ισχύς από 1 η Νοεμβρίου 2015 1. Πρόγραμμα Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ)

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ) Κ Υ Ρ Ι Α Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Η Σ Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Σ Τ Η Σ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Ρ Χ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Π Ε Κ Α Γ Ι Α Τ Η Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Σ Η Τ Ο Υ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Υ Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Υ Σ Χ Ε Τ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα

Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα 17 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας, «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» Public Power Corporation SA Η Ηλεκτρική Αγορά στην Ελλάδα Corporate και ο ρόλος Presentation της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Μάρτιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ &

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 236/2010 Πρόταση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Αθήνα, 29 Μαρτίου 2016 Οικονομικά Αποτελέσματα Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Προτεραιότητες Προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Απρίλιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 13/2/17 Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 2 η Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούλιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούλιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιούλιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις

Ι. Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ΟΙΚΟ ΟΜΗ EXPO 2019 «Συστήματα αυτοπαραγωγής φωτοβολταϊκών για κτήρια» 2009-20192019 / ΦΒ στα κτήρια: από το Ειδικό Εδ όπ Πρόγραμμα Στεγών στον Ενεργειακό Συμψηφισμό και την Αποθήκευση Ο ρόλος και η εμπειρία

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων

Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων Αθήνα, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. 1 ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΏΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ

Διαβάστε περισσότερα

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 14 ης εταιρικής χρήσης

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 14 ης εταιρικής χρήσης Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 14 ης εταιρικής χρήσης 01.01.2015 31.12.2015 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Αθήνα, 11 Ιουλίου 2016 Εμμανουήλ Παναγιωτάκης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Μετόχων

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα: 25/4/2014 Πόρισμα Α φάσης της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. ΥΑΠΕ/Φ1/3490/οικ.23982/30.12.2013 για τη διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 12/02/2018 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 12 η Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012 Δέσμη μέτρων Διάσωσης από πιθανή κατάρρευση της αγοράς Ενέργειας Προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες επιβαρύνσεις Το τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Φεβρουάριος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις 1. Σημαντική Έλλειψη Ρευστότητας στην Αγορά Ηλεκτρική Ενέργειας με

Διαβάστε περισσότερα

Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες

Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Γενική Διεύθυνση Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model)

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) Μελίζα Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων 23o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας 2018, Aθήνα, 22-23/11

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας Καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΙΕΝΕ, 2 η Εβδομάδα Ενέργειας 13 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Αύγουστος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1/2013 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1/2013 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΑΡΘΡΟ 2, 1 Προστίθεται εδάφιο (Ι): «Ι) Δήλωση νόμιμου εκπροσώπου του αιτούντος σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα.» ΑΡΘΡΟ 28 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Θέμα: Μεθοδολογία υπολογισμού της Ειδικής Τιμής Αγοράς τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και άλλες διατάξεις για την εφαρμογή των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Προς: ΑΔΜΗΕ ΑΕ Δυρραχίου 89 & Κηφισού, 104 43 Αθήνα Υπ όψη

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τελευταία ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/01/2018 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 1 η Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Βασικά Λειτουργικά & Οικονομικά Μεγέθη Εννεαμήνου Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2016

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Βασικά Λειτουργικά & Οικονομικά Μεγέθη Εννεαμήνου Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2016 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Βασικά Λειτουργικά & Οικονομικά Μεγέθη Εννεαμήνου 216 Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 216 Βασικά Λειτουργικά & Οικονομικά Μεγέθη Εννεαμήνου 216 Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ. Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης»

Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ. Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης» Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης Αντιπρόεδρος Β της ΡΑΕ Βασικά σημεία ομιλίας κατά την Ημερίδα «Ενέργεια: ο νέος επενδυτικός χάρτης» Της Εφημερίδας «Απογευματινή» Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 ΕΒΕΑ 1. Γενική αναφορά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Απώλειες Συστήματος Η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά τις απώλειες Συστήματος (μεταφοράς) με το συντελεστή της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου 2017

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου 2017 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 21 Δεκεμβρίου ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου Βασικά λειτουργικά μεγέθη Το εννεάμηνο,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση ΕΣΑΗ. Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011

Παρουσίαση ΕΣΑΗ. Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011 Παρουσίαση ΕΣΑΗ Η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ : ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 18 Μαρτίου 2011 Μανώλης Κακαράς, Γενικός Διευθυντής ΕΣΑΗ, Καθηγητής ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 28-2-2005 Προτάσεις της ΡΑΕ επιτυγχάνουν αποδεκτό Σχέδιο Κωδίκων χωρίς συµβιβασµούς στην Κοινωνική τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις και τα αιτήματα του ΣΕΦ Ιούλιος 2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει της κατάρτισης νέας μελέτης μακροχρόνιου ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 355/2010. Μεθοδολογία επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 40 παρ. 3 περ. γ' του Ν. 2773/1999

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 355/2010. Μεθοδολογία επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 40 παρ. 3 περ. γ' του Ν. 2773/1999 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 355/2010 Μεθοδολογία επιμερισμού του Ειδικού Τέλους του άρθρου 40 παρ. 3 περ.

Διαβάστε περισσότερα

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας Τι αφορούν οι ΥΚΩ 1. Την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η ποσοτικοποίηση του οφέλους που έχουν αντλήσει οι Προµηθευτές λόγω των, επί ετών, µειωµένων καταβολών τους στον Ειδικό Λογαριασµό Α.Π.Ε. Αν οι Προµηθευτές κατέβαλαν αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1453/2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1453/2011 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1453/2011 Απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τις αριθμητικές τιμές των συντελεστών της μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 7 Απριλίου 2017

Αθήνα, 7 Απριλίου 2017 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 7 Απριλίου 2017 Συνοπτικά Οικονομικά Αποτελέσματα Ομίλου συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 59 ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 59 ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 59 ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Άρθρο 274 Ορισμοί 1. Ως ώρα θερινής αιχμής ενός έτους ορίζεται η ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας η μέση ωριαία ζήτηση στο Σύστημα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης Νοέμβριος 2013 ΣΕΦ Το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2013 του Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2013 του Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Α εξαμήνου του Ομίλου ΔΕΗ Συνοπτικά Οικονομικά Αποτελέσματα Κύκλος εργασιών:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση επί της πρότασης της ΡΑΕ για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ

Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση επί της πρότασης της ΡΑΕ για τη Μεθοδολογία Υπολογισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ ΠΡΟΣ την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Υπόψη : Προέδρου, Δρ. Ν. Βασιλάκου elecodes-system@rae.gr Μαρούσι, 16 Μαΐου 2014 Θέμα: Δημόσια Διαβούλευση επί της πρότασης της ΡΑΕ για τη Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή αγορά και η. Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη ΙΕΝΕ 2011 Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2011

Η ενεργειακή αγορά και η. Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη ΙΕΝΕ 2011 Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2011 Η ενεργειακή αγορά και η οικονομική κρίση Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Συνέδριο Ενέργεια και Ανάπτυξη ΙΕΝΕ 2011 Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2011 2 Η οικονομική κρίση 1. Μείωση της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ /

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ / Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr Α Π Ο Φ Α Σ Η Ρ Α Ε Υ Π Α Ρ Ι Θ Μ. 3 3 4 / 2 0 1 6 Τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών

Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών Προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για αυτοπαραγωγή ενέργειας και προώθηση των μικρών παραγωγών Φειδίου 11 &Εμμ. Μπενάκη, 106 78 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr 13.9.2017

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011 Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ IENE Αθήνα 29 Φεβρουαρίου 2012 2 Ο Νόμος 4001/22.8.2011 Το 3 ο πακέτο Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΕ Αλβέρτος Μαϊσης Μηχ/γος Ηλεκ/γος Μηχανικός Συνταξιούχος, πρώην Δ/ντης ΔΕΗ Χατζηκωνσταντή 30, 15452 Ψυχικό Τηλ 6741459, e-mail: amaissis@yahoo.gr Αθήνα 1-10-2012 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και η Πρόκληση των Smart Cities

Η Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και η Πρόκληση των Smart Cities Η Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και η Πρόκληση των Smart Cities Διεσπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή από Φωτοβολταϊκά Φεβρουάριος 2019 Στέλιος Λουμάκης Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ MBA, University of Portsmouth,

Διαβάστε περισσότερα

Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει να λειτουργεί ως υποδομή του συστήματος

Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει να λειτουργεί ως υποδομή του συστήματος ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 15/7/19 Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α τριμήνου 2013 του Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα Α τριμήνου 2013 του Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 30 Μαΐου Αποτελέσματα Α τριμήνου του Ομίλου ΔΕΗ Βελτίωση κερδών προ φόρων κατά 30,1 εκατ. Πρόσθετη επιβάρυνση

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός

Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Ενεργός ρόλος των Καταναλωτών στην αγορά ενέργειας & Ενεργειακός Συμψηφισμός Γεώργιος Μάρκου Γραφείο, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ Πρωτοβουλίες και Δυνατότητες για την ενδυνάμωση

Διαβάστε περισσότερα

Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Υπόψη: Δρ. Ν. Βασιλάκου / Προέδρου Αθήνα, 29.09.2014 Θέµα: «Θέσεις ΕΣΕΠΗΕ στη Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΗ ΑΕ. Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/ /3/2012. Αθήνα, 29 Μαΐου 2012

ΔΕΗ ΑΕ. Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/ /3/2012. Αθήνα, 29 Μαΐου 2012 ΔΕΗ ΑΕ Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/212 31/3/212 Αθήνα, 29 Μαΐου 212 1 Οικονομικά Αποτελέσματα Οικονομικά Αποτελέσματα 1.1 3.9.29 1/1/212 31/3/212 Γεώργιος Αγγελόπουλος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2014

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Φεβρουάριος 2014 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΗΑΠΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΗΑΠΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α..Π.Ε.. Λεωφ. Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 69 68 418, Fax: 210 69 68 031 ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΗΑΠΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π.Η.Ε ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ε.Π.Η.Ε ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ε.Π.Η.Ε ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΣΠΗΕΦ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και για την ευκαιρία

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Το Ποτάμι

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Το Ποτάμι ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 8/11/16 Συνάντηση ΣΠΕΦ με Το Ποτάμι Ο Σύνδεσμος Παραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ Οι Δήμοι της Χώρας, σε σχέση με όλους τους άλλους φορείς της Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια

Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια Η οικονομική διάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε κτήρια 20 Οκτωβρίου 2019 Κανόνας πρώτος: Κανένα σύστημα αυτοπαραγωγής δεν μοιάζει με άλλο. Η οικονομική βιωσιμότητα και απόδοση ενός συστήματος, εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα