Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Τρίκαλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Τρίκαλα"

Transcript

1 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2017 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Τρίκαλα

2 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος. 2. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του Εκπροσωπεί Πανελλαδικά τους επαγγελματίες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. 4. Τα μέλη έχουν υποχρεωτικά διασυνδεδεμένη εν λειτουργία τουλάχιστον μία Φ/Β εγκατάσταση. 5. Διοίκηση από 9μελές Δ.Σ. εκλεγμένο από την Γ.Σ. των μελών με τριετή θητεία. 6. Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων των ηλεκτροπαραγωγών από Φ/Β στην βάση ύπαρξης και διατήρησης μιας υγιούς αγοράς. Δράσεις 1. Θεσμική συμμετοχή στις δημόσιες διαβουλεύσεις των Αρχών για τα θέματα των Φ/Β και της ηλεκτροπαραγωγής εν γένει. 2. Συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, εκδηλώσεις και εκπροσώπηση στα ΜΜΕ. 3. Διεξαγωγή επιστημονικού και μελετητικού έργου ώστε ο σύνδεσμος να λειτουργεί ως ο σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β και την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στον βαθμό που επιδρά στην λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

3 Μέλη 4 ου Δ.Σ. Μέλη 4 ου Διοικητικού Συμβουλίου 1. Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος 2. Όλγα Αγγελοπούλου Αντιπρόεδρος 3. Γιώργος Σαμαράς - Γεν. Γραμματέας 4. Λουκάς Λαλιώτης Ταμίας 5. Ευγενία Τζαννίνη - Μέλος 6. Ευριπίδης Δοντάς Μέλος 7. Γιώργος Δρόσος Μέλος 8. Κώστας Τσούμας Μέλος 9. Κώστας Χρονόπουλος - Μέλος

4 Απολογισμός Μείωση Υπερημερίας Πληρωμών ΑΠΕ -110 ημέρες ή -470 εκατ. ευρώ

5 Απολογισμός Μείωση Υπερημερίας Πληρωμών ΑΠΕ Πολυεπίπεδες Δράσεις

6 Απολογισμός Μείωση Υπερημερίας Πληρωμών ΑΠΕ Η διαφορά μεταξύ της αναλογούσας λογιστικής (βάσει σωρευτικού ελλείμματος ΕΛΑΠΕ) υπερημερίας και της πραγματικής μέσης υπερημερίας των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ έχει περιοριστεί στις ~90 ημέρες. Η διαφορά αυτή των 90ημερών είναι το άνω όριο που μπορεί επί του παρόντος να «δικαιολογήσει» η ανεισπραξιμότητα λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΤΜΕΑΡ ~12% μεσοσταθμικά στα 3 δις ανείσπρακτα ήτοι ~ 360 εκατ. ευρώ) ώστε να μην τεκμαίρεται παρακράτηση του ρυθμιζόμενου αυτού πόρου. Σε κάθε περίπτωση το ΕΤΜΕΑΡ είναι κόστος ρεύματος (Απόφαση ΣτΕ 3366/2015) που πούλησε ο κάθε Προμηθευτής στους πελάτες του. Οπότε και η ΔΕΗ ασχέτως των ανείσπρακτων λογαριασμών της συνεχίζει να το οφείλει. Υπό συνθήκες μηδενικού ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ το ποσό αυτό των 360 εκατ. ισοδυναμεί μεσοσταθμικά με ~3 χειμερινούς μήνες υπερημερία ήτοι 90 ημέρες ή 2, θερινούς μήνες υπερημερία ήτοι ~70 ημέρες. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε στην βάση πολυεπίπεδων δράσεων του ΣΠΕΦ σε συνεργασία με τον ΠΣΑΦ και εν τέλει και με τον ΛΑΓΗΕ. Το δίκαιο, η τεχνοκρατική τεκμηρίωση και η αλήθεια του περιεχομένου των αιτημάτων και δράσεων μας κινητοποίησαν θετικά και την ΡΑΕ αλλά και το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της κατάστασης. Η δημιουργία πλεονάσματος στον ΕΛΑΠΕ το 2018 σύμφωνα με το Ειδικό Δελτίο του ΛΑΓΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω συρρίκνωση της διαφοράς αυτής των ημερών υπερημερίας που προαναφέρθηκε.

7 Απολογισμός Μείωση Υπερημερίας Πληρωμών ΑΠΕ-2 Η ΔΕΗ έχει ρυθμίσει 1,2 δις εκ των ανείσπρακτων λογαριασμών της ύψους 3 δις, οπότε υπάρχει ροή εσόδου και φυσιολογικά αναμένεται αποκλιμάκωση και από αυτήν την πτυχή. Επιπλέον τμήμα 1 δις ευρώ αποτελούν πολύ παλαιά άνω της 10-15ετίας χρέη που έχουν αποσβεστείαναχρηματοδοτηθεί. Ας ληφθεί επιπλέον υπόψη πως η ΔΕΗ ετησίως αναφέρεται αναλόγως του μεριδίου της στην αγορά σε επίπεδα εισπράξεων της τάξης των 8-7 δις ευρώ μαζί με το ΦΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια (ανταγωνιστικό και ρυθμιζόμενο σκέλος των λογαριασμών της συνολικά). Η ΔΕΗ ως εισηγμένη στο ΧΑΑ επιχείρηση οφείλει να καταρτίσει και να δημοσιοποιεί κυλιόμενο 3ετή ποσοτικοποιημένο επιχειρησιακό σχεδιασμό και οικονομικό προϋπολογισμό, που να αποδεικνύει τον βιώσιμο κάθε φορά χαρακτήρα των στρατηγικών και των σχεδιασμών προσαρμογής της μείωση μεριδίου <50%. Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως των ενέσεων ρευστότητας προς την ΔΕΗ, μείωση μεριδίου αγοράς στο μισό, συνεπάγεται μείωση πωλήσεων στο μισό και αντίστοιχη πορεία πρέπει να ακολουθήσουν και τα κόστη λειτουργίας της.

8 Λογιστικές Προβλέψεις ΔΕΗ έναντι επισφαλειών και Κερδοφορία Ο ρυθμός αύξησης των προβλέψεων της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών το α εξάμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 239,7 εκατ. σε σχέση με το α εξάμηνο του 2016, ήτοι ανήλθε στα 103,7 εκατ. το α εξάμηνο του 2017 έναντι 343,4 εκατ. το α εξάμηνο Το γ τρίμηνο του 2017 είχαμε μείωση των προβλέψεων κατά 105,5 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του Υπάρχει συνεπώς σταδιακή βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ. Με βάση τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα η ΔΕΗ την 7ετία έχει σωρευτικά εγγράψει περί τα 2,8 δις σε προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Το πόσο αυτό ουσιαστικά αφαιρέθηκε από την σωρευτική κερδοφορία της, η οποία παρόλα αυτά για την ίδια περίοδο σε όρους ΚΠΦ παρέμεινε σε περίπου ουδέτερο-μηδενικό σωρευτικό επίπεδο, δηλαδή η απορρόφηση των επισφαλειών αυτών των 2,8 δις ευρώ δεν παρήγαμε ουσιαστικά σωρευτικές ζημίες.

9 Προμήθεια και ΑΠΕ Οι ΑΠΕ ως ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν ουδέτερες έναντι κάθε εταιρείας Προμήθειας με μοναδικό γνώμονα την σύμμετρη και σύννομη αντιμετώπιση τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η παράκαμψη του ΑΔΜΗΕ στην αλυσίδα απόδοσης του ΕΤΜΕΑΡ και η απευθείας είσπραξη του από την Προμήθεια από τον ΔΑΠΕΕΠ (νυν ΛΑΓΗΕ) για τις ΑΠΕ. Αναμένεται ρύθμιση. Η παραμονή της Χρέωσης Προμηθευτών ένεκα του αποφευγόμενου κόστους τους λόγω των ΑΠΕ και η απόδοση της απευθείας στον ΛΑΓΗΕ στα πλαίσια του ΗΕΠ, αποκαθιστά το χρόνιο λογιστικό πρόβλημα-έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και της υπερδιόγκωσης του ΕΤΜΕΑΡ λόγω των στρεβλώσεων του Merit Order Effect υπέρ της Προμήθειας, όχι όμως και το ταμειακό. Η περαιτέρω ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ ως κόστους ρεύματος στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος των Προμηθευτών βάση των προβλέψεων του ν. 4414/2016, άρθρο 23, παρ. 1γγ., για εφαρμογή από το 2018 μπορεί να προωθήσει την συμμετρία στην κατανομή της ρευστότητας στην χονδρεμπορική αγορά.

10 Απολογισμός η Διαβούλευση ΡΑΕ για ΠΧΕΦΕΛ για τις Εφεδρείες Πρόβλημα: Τον Φεβρουάριο του 2017 η ΡΑΕ έθεσε σε νέα διαβούλευση την ΠΧΕΦΕΛ με διακύβευμα την μη συμπερίληψη των εφεδρειών στην επίλυση του Εικονικού ΗΕΠ για τον υπολογισμό της, με κίνδυνο την πλήρη απονεύρωση και αδρανοποίηση της. Δράση ΣΠΕΦ: Συμμετοχή ΣΠΕΦ στην νέα διαβούλευση με νέο αναλυτικό τεχνικό υπόμνημα για την σημασία της συμπερίληψης των εφεδρειών. Αποτέλεσμα: Ο υπολογισμός των εφεδρειών στον Εικονικό ΗΕΠ διατηρείται και η ΡΑΕ επιτυχώς κανονικοποίησε την ΠΧΕΦΕΛ με θέσπιση μόνο ωριαίου ανώτατου πλαφόν 15 ευρώ/mwh.

11 *Χρέωση Προμηθευτή ΠΧΕΦΕΛ (Εξέλιξη μεσοσταθμικής μοναδιαίας τιμής, σε ωριαία, μηνιαία και σωρευτική βάση) Από τους 14 μήνες λειτουργίας της ΠΧΕΦΕΛ που διατίθενται πλήρη πρωτογενή ωριαία στοιχεία, προκύπτει πως σε κάθε περίπτωση τις μεσημεριανές ώρες λειτουργίας των φωτοβολταϊκών, το αποφευγόμενο κόστος της Προμήθειας -που αντικατοπτρίζει η ΠΧΕΦΕΛ- μεγιστοποιείται. Τούτο, παρότι η βραδινή αιχμή είναι συγκρίσιμη με την μεσημεριανή σε ισχύ φορτίου ζήτησης.

12 Ωριαίο μεσοσταθμικό φορτίο και εγχύσεις ΑΠΕ *Παντού στα διαγράμματα η τιμή της ΠΧΕΦΕΛ αναπαριστά το εξαγόμενο από τον μηχανισμό της αγοράς μέγεθος, οπότε για το 2016 δεν επηρεάζεται από την ποσόστωση του 50% που ίσχυε τότε για την απόδοση της από τους Προμηθευτές στον ΕΛΑΠΕ.

13 Απολογισμός Απαλλαγή από POS τα Φωτοβολταϊκά Πρόβλημα: Έκδοση ΚΥΑ 45231/17 που παραλόγως συμπεριλάμβανε και τις επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής από Φ/Β στη εγκατάσταση POS. Δράση ΣΠΕΦ: Έγγραφο υπόμνημα και εκτενής επικοινωνία με Υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης. Δημοσιοποίηση του παραλογισμού των POS στα Φ/Β στα ΜΜΕ και την TV. Αποτέλεσμα: Απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης με διευκρινιστική απαλλακτική επιστολή στον ΣΠΕΦ για τα POS και εν συνεχεία έκδοση της Εγκυκλίου υπ. αριθμ πλήρους απαλλαγής.

14 Απολογισμός Εκτενής συμμετοχή στο ν/σ για Εν. Κοινότητες Δράσεις ΣΠΕΦ: Η μακρά διαδρομή, οι επιστημονικά τεκμηριωμένες ανέκαθεν θέσεις, η αγωνιστικότητα και η επιτυχής εν τέλει από τον ΣΠΕΦ διαχρονικά προάσπιση των ηλεκτροπαραγωγικών από Φ/Β επιχειρήσεων, έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα την συνεργατική κουλτούρα και την «πίστη» στις δυνατότητες του συνδέσμου ανάμεσα στα μέλη του. Η κουλτούρα αυτή βασίζεται στην αντικειμενική αντίληψη της πραγματικότητας, των προκλήσεων και των επιλογών ανάπτυξης και που εν τέλει καταλήγουν σε στρατηγικές δράσεις και αποτελέσματα για όλους. Αν και το εγχείρημα του ΥΠΕΝ για συνεταιριστικές ΑΠΕ είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά «μονόχνοτα» επιχειρηματικά δεδομένα, ο ΣΠΕΦ αντιλαμβανόμενος τις προκλήσεις του μέλλοντος στις νέες ΑΠΕ, συμμετείχε από την αρχή της δημόσιας συζήτησης με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η νομοθετική πρωτοβουλία να μπορέσει να οδηγήσει σε εφικτές για την αγορά ρυθμίσεις. Εκτενής συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση και τις ημερίδες του ΥΠΕΝ για το ν/σ καθώς και στην συζήτηση στην Βουλή.

15 Απολογισμός Συμμετοχή στην θεματική «Ενέργεια και εξορύξεις» των ΥΠΑΑΝ - ΥΠΕΝ Δράσεις ΣΠΕΦ: Στα πλαίσια της αειφόρου, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά διεσπαρμένης περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ στην χώρα μας ο ΣΠΕΦ συμμετείχε στην κοινή σύσκεψη των Υπ. Ανάπτυξης και Ενέργειας υπό τους Γεν. Γραμματείς τους με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς στην θεματική για την Ενέργεια και τις Εξορύξεις. Κατατέθηκε υπόμνημα 7 σημείων σε συνέχεια της ομιλίας του Προέδρου του ΣΠΕΦ.

16 Απολογισμός Δράση ΣΠΕΦ - φορέων ΑΠΕ για διατήρηση της ΠΧΕΦΕΛ και μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ το 2018 Κοινό υπόμνημα Φορέων ΑΠΕ Νοέμβριος 2017 Και νέο τεχνικό υπόμνημα και αναλύσεις από ΣΠΕΦ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017 για την ΠΧΕΦΕΛ

17 Απολογισμός Λοιπές δράσεις Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ συμμετείχε με παρουσίαση του στο διατμηματικό μάθημα του ΕΜΠ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» - Μάιος Ο ΣΠΕΦ έγινε για το 2018 Αργυρός Χορηγός της Ομάδας Προμηθέας του ΕΜΠ για την ηλεκτροκίνηση. Η Διεθνής Έκθεση Verde.tec και το 2018 τελεί υπό την αιγίδα του ΣΠΕΦ

18 Απολογισμός Ομιλίες σε Συνέδρια, παρουσία και άρθρα στα ΜΜΕ

19 Επιμέρους αγορές στο Target Model Προθεσμιακή αγορά με φυσική παράδοση στην ΑΕΗ. Κατά προτεραιότητα διέλευση των ποσοτήτων των συμβολαίων αυτών στην ΑΕΗ με αποδοχή τιμής για εκτέλεση. Για τα χρηματιστηριακά προθεσμιακά συμβόλαια υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής κερδών για τον αγοραστή πριν την παραγωγή και φυσική παράδοση του προϊόντος στην ΑΕΗ με βάση δηλαδή την μεταπώληση του συμβολαίου στην πορεία του χρόνου προς την φυσική παράδοση και στην βάση των διαφορών του από την spot τιμή (ΟΤΕ) της ΑΕΗ κάθε φορά. Αγορά Επόμενης Ημέρας (ΑΕΗ) ή Προημερήσια, ο νυν Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός χωρίς όμως συμβελτιστοποίηση εφεδρειών. Οι συναλλαγές ενέργειας εκτελούνται στην ημέρα D-1 έως τις μμ. και η αγορά εκκαθαρίζεται στην Οριακή Τιμή Εκκαθάρισης (ΟΤΕ), νυν ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος).

20 Ενδοημερήσια αγορά στο Target Model Ενδοημερήσια Αγορά προαιρετική για οικειοθελή συμμετοχή για διόρθωση θέσεων (μόνο συμπληρωματική αγορά ή πώληση ενέργειας) των συμμετεχόντων ως προς την ΑΕΗ ώστε να έρθουν πλησιέστερα στις πραγματικές τελικές δυνατότητες που εν τέλει εκτιμούν πως θα έχουν στον πραγματικό χρόνο. Προβλέπονται τρεις τοπικές (Α φάση χωρίς market coupling) εκτελέσεις της : 1. Η Χρονική Στιγμή Έναρξης Προσφορών της πρώτης Τοπικής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας είναι στις 14:00 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της Ημέρας D-1 και η αντίστοιχη Χρονική Στιγμή Λήξης Προσφορών είναι στις 15:00 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της Ημέρας D Η Χρονική Στιγμή Έναρξης Προσφορών της δεύτερης Τοπικής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας είναι στις 16:00 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της Ημέρας D-1 και η αντίστοιχη Χρονική Στιγμή Λήξης είναι στις 23:00 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της Ημέρας D Η Χρονική Στιγμή Έναρξης Προσφορών της τρίτης Τοπικής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας είναι στις 05:00 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της ημερολογιακής ημέρας D και η αντίστοιχη Χρονική Στιγμή Λήξης Προσφορών της Τοπικής Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας είναι στις 08:30 Ώρα Ανατολικής Ευρώπης της ημερολογιακής ημέρας D. Αυτή δεν αφορά διόρθωση των ωρών της D που παρήλθαν αλλά μόνο αυτών που έπονται. Η ενδοημερήσια αγορά αφορά τις συμπληρωματικές ποσότητες (+/-) και όχι ολόκληρη την θέση και εκκαθαρίζεται στην δική της marginal price, δηλαδή στην δική της Οριακή τιμή. Υπάρχει έλεγχος της συνολικής θέσης (άθροισμα θέσεων συμμετέχοντα από Προθεσμιακή Αγορά, ΑΕΗ και Ενδοημερήσια) εκάστου συμμετέχοντα για το αν είναι εντός των τεχνικών δυνατοτήτων του.

21 Αγορά Εξισορρόπησης στο Target Model - 1 Η Αγορά Εξισορρόπησης περιλαμβάνει την αγορά των Εφεδρειών και τις σχετικές υποβολές προσφορών και εκκαθαρίσεις. Ορίζονται οντότητες Υπηρεσιών Εξισορρόπησης (πρακτικά είναι αυτοί που έχουν τεχνικά την δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες εφεδρειών για εξισορρόπηση) και Οντότητες με Ευθύνη Εξισορρόπησης που είναι οι προηγούμενοι συν όλοι όσοι δύνανται να προκαλέσουν αποκλίσεις (εξαιρούνται οι ΑΠΕ με Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν δηλαδή όσες έχουν Feed in Tariff). Η Αγορά Εξισορρόπησης αφορά Αγορά Ισχύος και Αγορά Ενέργειας. Η Αγορά Εξισορρόπησης δεν είναι αγορά για να διορθώσει κάποιος συμμετέχων την θέση του, αλλά αγορά στην οποία ο Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ εξισορροπεί τις Αποκλίσεις των συμμετεχόντων με βάσει τις διαθέσιμες προσφορές εφεδρειών και χρεώνει το κόστος αυτό εξισορρόπησης σε αυτόν/αυτούς που δημιούργησαν μια απόκλιση. Η Αγορά Ισχύος Εξισορρόπησης είναι Pay as Bid και η Αγορά Ενέργειας Εξισορρόπησης Pay as Cleared Οι Αγορές Εξισορρόπησης χωρίζονται σε ανοδικές και καθοδικές αναλόγως αν πλεονάζει ή λείπει ενέργεια σε κάθε συμμετέχοντα. Ανάγκη πρόσθετης ενέργειας για να εξισορροπηθεί ένα ελλειμματικό (short) σύστημα μπορεί να καλυφθεί είτε από εντολή για πρόσθετη έγχυση ενέργειας σε κατανεμόμενη παραγωγή είτε από εντολή για μείωση κατανάλωσης από κατανεμένο φορτίο (δηλαδή ισότιμη συμμετοχή του Demand Response). Ανάγκη μείωσης ενέργειας για να εξισορροπηθεί ένα πλεονασματικό (long) σύστημα μπορεί να καλυφθεί είτε από εντολή μείωσης έγχυσης ενέργειας σε κατανεμόμενη παραγωγή είτε από εντολή αύξησης κατανάλωσης σε κατανεμόμενο φορτίο (δηλαδή συμμετοχή του Demand Response).

22 Αγορά Εξισορρόπησης στο Target Model - 2 Απλοποιημένα και επί της αρχής, οικονομικές επιπτώσεις για παραγωγό ΑΠΕ που δεν εξαιρείται ευθύνης εξισορρόπησης προέρχονται από την αγορά εξισορρόπησης μέσω της εκκαθάρισης των αποκλίσεων του ως προς τις συνολικές δηλώσεις του σε ΑΕΗ και ενδοημερήσια, όταν (οι παρακάτω θα είναι οι φυσιολογικά απαντούμενες περιπτώσεις): Η τιμή εκκαθάρισης των αποκλίσεων του για ελλειμματική θέση είναι σε τιμή μεγαλύτερη από την Οριακή Τιμή Εκκαθάρισης (ΟΤΕ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (ΑΕΗ) και η απόκλιση του είναι αρνητική, δηλαδή έγχυσε λιγότερη ενέργεια από όση είχε αρχικά ενταχθεί και πληρωθεί στην ΑΕΗ. Δηλαδή πρακτικά θα χρεωθεί την αξία των MWh που δεν παρήγαγε ακριβότερα από όσο τις προπληρώθηκε στην ΑΕΗ (η τιμή προκύπτει με διαγωνισμό παρόχων υπηρεσιών ενέργειας εξισορρόπησης προς τα πάνω με μη φθίνουσες προσφορές και εκκαθάριση τύπου pay as cleared). Τοιουτοτρόπως μεσοσταθμικά μειώνεται η τιμή που πούλησε συνολικά το παραχθέν ρεύμα του στην αγορά. Β) Η τιμή εκκαθάρισης των αποκλίσεων για πλεονασματική θέση είναι σε τιμή μικρότερη της ΟΤΕ της ΑΕΗ και η απόκλιση του είναι θετική, δηλαδή έγχυσε παραπάνω ενέργεια από όση είχε αρχικά ενταχθεί στην ΑΕΗ+Ενδοημερήσια. Θα πληρωθεί συνεπώς το μέρος των MWh που παρήγαγε παραπάνω, σε τιμή χαμηλότερη της ΟΤΕ της ΑΕΗ+Ενδοημερ. Αυτή αντιστοιχεί στα χρήματα που θα δέχεται να επιστρέψει (διαγωνισμός παρόχων υπηρεσιών ενέργειας εξισορρόπησης προς τα κάτω με μη φθίνουσες προσφορές και εκκαθάριση τύπου pay as cleared) αυτός που θα περιορίσει την έγχυση του ως προς την θέση του στην ΑΕΗ (δηλαδή θα παρέχει την υπηρεσία εξισορρόπησης με όφελος την διαφορά χρημάτων που θα του απομείνουν από την προπληρωμένη θέση του στην ΑΕΗ μετά την επιστροφή). Τοιουτοτρόπως μεσοσταθμικά λοιπόν μειώνεται η τιμή που πούλησε συνολικά το παραχθέν ρεύμα του στην αγορά.

23 Συνέπειες Αποκλίσεων μεταβατικά προς το Target Model 1 σύμφωνα με την ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ Βάσει των άρθρων 3 και 5 του ν. 4414/2016 έργα ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ υπό το μοντέλο FIP με ΣΕΔΠ αποκτούν υποχρεώσεις εξισορρόπησης των ωριαίων αποκλίσεων στις εγχύσεις τους ως προς τις δηλώσεις τους. 2. Βάσει του άρθρου 5 στα έργα αυτά παρέχεται μεταβατικά (μέχρι την λειτουργία ενδοημερήσιας αγοράς επαρκούς ρευστότητας όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί θα καλύπτουν με συναλλαγές τις αναμενόμενες αποκλίσεις των προβλέψεων τους) επιπλέον του FIP προσφέρεται Σταθερή Προσαύξηση Ανάπτυξης Ετοιμότητας Συμμετοχής στην αγορά ίση με 3 ευρώ/mwh για Α/Π μέχρι 10 ΜW και 2 ευρώ/mwh για λοιπές ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ εξαιρουμένων όσων μετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών όπως π.χ. τα Φ/Β. 3. Σύμφωνα με την ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ η προσαύξηση αυτή χάνεται αν οι ωριαίες αποκλίσεις των προβλέψεων τους στον ΗΕΠ πάνω από το όριο, υπερβούν σωρευτικά το μηνιαίο όριο. 4. Βάσει του Χειμερινού Ενεργειακού Πακέτου της Κομισιόν η συμμετοχή στην αγορά εξισορρόπησης (συνεπώς και στο όποιο κόστος της) δεν αφορά νέους μικρούς σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με FIT αλλά ούτε και τους υφιστάμενους εν λειτουργία επίσης υπό το μοντέλο FIT.

24 Νέοι ΚΣΗΕ και ΚΔΣ μεταβατικά προς Target Model - 2 Η ΡΑΕ στις 27/12/17 έθεσε ήδη σε διαβούλευση τις τροποποιήσεις προς εφαρμογή του ΚΣΗΕ και ΚΔΣ όσον αφορά τα έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ του ν. 4414/2016 ούτως ώστε αυτά: Να συμμετέχουν και να εισπράττουν τα χρήματα που τους αντιστοιχούν βάσει της ΟΤΣ από την συμμετοχή τους στον ΗΕΠ με προτεραιότητα ένταξης (μηδενική τιμή προσφοράς από τους ιδίους). Να εισπράττουν τα χρήματα που τους αντιστοιχούν από την εκκαθάριση των μηχανισμών της ΠΧΕΦΕΛ και του ΜΜΚΣΘΜ και που αναλογούν στην παραγωγή τους. Να υπολογίζει ο ΛΑΓΗΕ την ΕΤΑ ανά τεχνολογία ΑΠΕ. Η διαφορά της μεσοσταθμικής μηνιαίας τιμής της ΕΤΑ ανά τεχνολογία από την ΤΑ εκάστου παραγωγού ΑΠΕ της συγκεκριμένης τεχνολογίας με ΣΕΔΠ προσδιορίζει την μηνιαία ενίσχυση που αυτός θα λάβει από τον υπολογαριασμό ενισχύσεων του ΕΛΑΠΕ για την μετρηθείσα παραγωγή του. Να συμμετέχουν οι υπό ΣΕΔΠ ΑΠΕ στις διεργασίες υπολογισμού και εκκαθάρισης (πίστωση ή χρέωση) των αποκλίσεων τους από ΑΔΜΗΕ, ήτοι της διαφοράς των μετρούμεμων ποσοτήτων από τις προσφερθείσες στον ΗΕΠ. Να εφαρμοστεί ο μεταβατικός μηχανισμός βέλτιστης ακρίβειας πρόβλεψης για πίστωση της ειδικής προσαύξησης ή μη πίστωση της για εκτός ορίου εύρος αποκλίσεων σύμφωνα με την ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ για ΑΠΕ με ΣΕΔΠ που μετέχουν απευθείας στην αγορά ή μέσω ΦοΣΕ. Η συμμετοχή στις αγορές μπορεί να είναι και απευθείας ή μέσω ΦοΣΕ ή ΦοΣΕΤεΚ για μικρότερες. ΦοΣΕΤεΚ θα είναι ο ΑΔΜΗΕ και δεν θα διενεργεί βελτιστοποίηση της συμμετοχής στην αγορά των ΑΠΕ που «αναγκαστικά» θα εκπροσωπεί. Για τις μικρότερες ΑΠΕ με ΣΕΔΠ δεν θα επιτρέπεται απευθείας συμμετοχή στην αγορά. Αν συμμετοχή σε ΦοΣΕΤεΚ, δεν λαμβάνεται η προσαύξηση βέλτιστης ακρίβειας πρόβλεψης. Για ΑΠΕ με ΣΕΔΠ (εκτός ΦοΣΕΤεΚ) προβλέπονται μελλοντικά επιπλέον ποινές για περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων (άρθρο 15Α που μεταβατικά τελεί υπό αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 293 του υπό διαβούλευση ΚΔΣ).

25 Τι και πως θα εισπράττουν έργα ΑΠΕ με ΣΕΔΠ σύμφωνα με την ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ και τους νέους μεταβατικούς ΚΣΗΕ και ΚΔΣ μεταβατικά προς Target Model - 3 Καταληκτικά οι αμοιβές σταθμών ΑΠΕ μη ελεγχόμενης παραγωγής με ΣΕΔΠ του ν μεταβατικά θα είναι: Α) Οι Απολαβές τους από τον ΗΕΠ και τις Αποκλίσεις με όλους τους τους μηχανισμούς (ΠΧΕΦΕΛ, ΜΜΚΣΘΜ) Β) Η Λειτουργική τους Ενίσχυση (ΜηΠΕκ= Μηνιαίο Ποσό λειτουργ. ενίσχυσης που Εκκαθαρίζεται) θα προκύπτει ως κάτωθι: Όπου ΠΑΛΕ η απομείωση της Λειτουργικής Ενίσχυσης λόγω τυχόν λήψης επιδότησης αναπτυξιακού με συμμετοχή εθνικών πόρων. Όπου ΠοΣΠ η πρόσθετη αποζημίωση από την Προσαύξηση για βέλτιστη ακρίβεια πρόβλεψης πλην των Φ/Β Όπου ΠΕΛ το ποσό λειτουργικής ενίσχυσης που εκκαθαρίζεται στον παραγωγό Όπου ΕΤΑ η ειδική τιμή αγοράς για τα Φ/Β εν προκειμένης Όπου ΑΗΧΑ η ΟΤΣ μαζί με όλες τις προσαυξήσεις από τους ισχύοντες κάθε φορά μηχανισμούς (ΜΧΑ h =MXA 1 +ΜΧΑ 2 + ) της χονδρ. Αγοράς όπως ΠΧΕΦΕΛ, ΜΜΚΣΘΜ, αποκλίσεις

26 Συμφωνία Υπουργών Ενέργειας ΕΕ Δεκ 2017 Προτεραιότητα έγχυσης των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Αναφορικά με την προτεραιότητα έγχυσης των ΑΠΕ, η συμφωνία των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που επετεύχθη στις 18/12/17 και θα τεθεί προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο άρθρο 11 προβλέπει πως: Στην παρ. 2α του άρθρου 11, προβλέπεται πως μονάδες ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ μέχρι 250 kw εγκατεστημένης ισχύος μπορούν να απολαμβάνουν προτεραιότητα ένταξης στην έγχυση. Στην παρ. 3α του άρθρου 11, προβλέπεται πως για μονάδες ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που θα συνδεθούν μετά την 1/1/26 το όριο της έγχυσης κατά προτεραιότητα μειώνεται σε 150 kw. Στην παρ. 4 του άρθρου 11, προβλέπεται πως μονάδες ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που λειτουργούν βάσει συμβάσεων ήδη με καθεστώς προτεραιότητας στην έγχυση πριν την θέση σε ισχύ των νέων ρυθμίσεων, δεν επηρεάζονται και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προτεραιότητα έγχυσης στην βάση των συμβάσεων τους αυτών. Στις μονάδες ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ της προηγούμενης παραγράφου, η συνέχιση της προτεραιότητας δεν θα ισχύει σε περιπτώσεις που υπάρχουν δομικές τροποποιήσεις στην μονάδα που απαιτούν τουλάχιστον νέα σύμβαση σύνδεσης ή αυξάνεται η ισχύς τους.

27 Λογιστική ισορροπία ΕΛΑΠΕ και Πρόταση ΛΑΓΗΕ για Αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης - 1 Η Χρέωση Προμηθευτή ως έχει αποδίδει περί τα 375 εκατ. ευρώ ετησίως στον ΕΛΑΠΕ. Με βάση το πιο πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ χωρίς νέο fine tuning στις υπόλοιπες παραμέτρους που επιδρούν στον ΕΛΑΠΕ (εθνική κατανάλωση, ύψος ΟΤΣ, τιμές CO 2 κλπ) αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη Απόφαση ΡΑΕ για μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως, φαίνεται να υπάρχει σε τρέχοντες όρους (έσοδα μείον έξοδα) παραγόμενο πλεόνασμα της τάξης των 196 εκατ. ευρώ το 2018 και 145 το Οπότε η τυχόν κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή θα οδηγούσε σε παραγωγή ελλείμματος σε τρέχοντες όρους 179 εκατ. το 2018 και 230 εκατ. το Για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση θα έπρεπε είτε το ΕΤΜΕΑΡ να αυξηθεί κατά 4 έως 5 ευρώ/mwh αντίστοιχα από τα σημερινά νέα επίπεδα των 16,44 ευρώ/mwh είτε να ενεργοποιηθεί η διάταξη περί περαιτέρω ενσωμάτωσης του ΕΤΜΕΑΡ ως κόστους ρεύματος στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος των Προμηθευτών βάση των προβλέψεων του ν. 4414/2016, άρθρο 23, παρ. 1γγ. Δηλαδή το μέρος της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ που τυχόν θα απαιτηθεί, να μεταφερθεί ως ισόποση επιβολή Τέλους στους Προμηθευτές και όχι στους καταναλωτές. Το Χρηματιστήριο Εγγυήσεων Προέλευσης για παραγωγή ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ 10 TWh ως εν δυνάμει έσοδο στον ΕΛΑΠΕ, δεν μπορεί επουδενί να καλύψει τα ποσά αυτά των εκατ. που θα απαιτούνταν αν καταργείτο η Χρέωση Προμηθευτή. Βεβαίως fine tuning στις υπόλοιπες παραμέτρους που επιδρούν στον ΕΛΑΠΕ (εθνική κατανάλωση, ύψος ΟΤΣ, τιμές CO 2 κλπ) μπορεί να μειώσει τις ανάγκες αυτές με σχετική αβεβαιότητα, ωστόσο το κενό και πάλι θα παραμένει μεγάλο.

28 Λογιστική ισορροπία ΕΛΑΠΕ και Πρόταση ΛΑΓΗΕ για Αγορά Εγγυήσεων Προέλευσης - 2 Για το τελικό έλλειμμα/πλεόνασμα θα πρέπει να προστεθεί και το άπαξ τελικό έλλειμμα/πλεόνασμα εκκίνησης του 2018 αναλόγως και της εκκρεμούσας τελικής εκκαθάρισης του ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών που σύμφωνα με δημοσιεύματα προβλέπεται άπαξ εκροή από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Με τιμές ρύπων CO 2 στα 8 ευρώ/τόνος, οι 10 TWh της παραγωγής ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ως Εγγυήσεις Προέλευσης και με βάση το σημερινό εθνικό συμβατικό μείγμα της χώρας μας και τις ανηγμένες ανά παραγόμενη MWh εκπομπές του, δεν θα μπορούσαν υπό όρους μιας διεθνούς (και όχι εθνικά συμπιεσμένης) περιβαλλοντικής αγοράς να αποφέρουν πάνω από εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον τα νομικά θέματα της διαχείρισης και διάθεσης των Εγγυήσεων Προέλευσης από τον Λειτουργό υπέρ του ΕΛΑΠΕ δεν έχουν ρυθμιστεί. Η διάθεση Εγγυήσεων Προέλευσης από Προμηθευτές (που ως καθετοποιημένοι Όμιλοι κατέχουν και παραγωγή από μη κατανεμόμενες ΑΠΕ) απευθείας (Over the Counter) σε Πελάτες τους καταναλωτές, μάλλον επιτείνει τις νομικές εκκρεμότητες. Οι κινήσεις των Προμηθευτών αυτές σχεδόν ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του Λειτουργού για δημιουργία οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης στα πλαίσια του ν. 4414, ίσως μόνο τυχαία δεν ήταν και δημιουργεί μάλλον αρνητικό νομικό και εμπορικό προηγούμενο, αφού κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή αυτήν της αποστέρησης του χρηματιστηρίου αυτού από προϊόν αλλά και πελάτες.

29 Χρηματιστήριο Ενέργειας και ροή πόρων ΑΠΕ Από τον υφιστάμενο ΛΑΓΗΕ θα αποσχιστεί το κομμάτι του νυν ΗΕΠ και θα εισφερθεί στην ΕΧΕ (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας). Η εταιρεία που θα απομείνει χωρίς να αλλάξει ΑΦΜ, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τις ΑΠΕ, τον ΕΛΑΠΕ και τις Εγγυήσεις Προέλευσης και θα μετονομαστεί σε ΔΑΠΕΕΠ. Έχουμε λάβει ενημέρωση πως το ΕΤΜΕΑΡ και το ΜΜΚΣΘΜ, θα εισπράττονται από την ΔΑΠΕΕΠ απευθείας από την Προμήθεια, όπως και το λιγνιτικό τέλος από την ΔΕΗ και υπάρχει η κατεύθυνση της θέσπισης εξασφαλιστικού μηχανισμού διαχείρισης κινδύνου (όπως σήμερα λ.χ. συμβαίνει στον ΗΕΠ) και εκεί. Το κόστος λειτουργίας της ΔΑΠΕΕΠ σύμφωνα με το ν/σ θα επιβαρύνει τους παραγωγούς ΑΠΕ. Είναι ίσως η πρώτη φορά που κόστη λειτουργίας φορέων της αγοράς ακολουθούν αντίστροφη πορεία για να χρεώνονται below the line στους συμμετέχοντες που πουλάνε ενέργεια σε ορισμένες τιμές χωρίς δυνατότητα μετακύλισης και όχι σε αυτούς που την αγοράζουν ώστε να την μετακυλήσουν. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του ΛΑΓΗΕ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 4-5 εκατ. ευρώ ήτοι 0,2-0,25% των πληρωμών του ΕΛΑΠΕ. Εκδότης Εγγυήσεων Προέλευσης θα είναι η ΔΑΠΕΕΠ αλλά η δημοπράτηση τους θα γίνεται από την ΕΧΕ.

30 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ευχαριστούμε!

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ. Α. Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ και τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ

Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ. Α. Αναφορικά με τον ΕΛΑΠΕ και τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 28/8/19 Συνάντηση ΣΠΕΦ με Υφυπουργό ΠΕΝ Α. Αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ. Λουμάκης: Πετυχημένη η ΠΧΕΦΕΛ αλλά και η κανονικοποίηση της από την ΡΑΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΧΕΦΕΛ Αθήνα, 4/10/17 Λουμάκης: Πετυχημένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax:

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, Αθήνα, τηλ.: , Fax: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ Α.Π.Ε. Λεωφ. Μεσογείων 85, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 69 68 418, Fax: 210 69 68 031 Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ αναφορικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Συναλλαγών

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Λουμάκης: Αλήθειες και μύθοι για το Target Model Αθήνα, 29/3/18

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. : 210 9466 969, 732 Φαξ : 210 9466 766 www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2016 Απολογισμός 2015 Αναλύσεις Αγοράς Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος. 2.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Βόλος

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος Βόλος Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση Απολογισμός 2016 Αναλύσεις Αγοράς Ιανουάριος 2017 - Βόλος Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ Φ/Β ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ : Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας Παντελής Λέκτορας ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Σίμογλου Χρήστος Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΑΠΘ Μελέτη Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Π.Θ. για λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Προς: ΛΑΓΗΕ ΑΕ Κάστορος 72, 185 45 Πειραιάς Υπ όψη : Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας»

Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Διασχολικό Σεμινάριο ΕΜΠ με θέμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Η Στρατηγική της Ενέργειας» Οι ΑΠΕ στο Ενεργειακό Μίγμα της Ελλάδας Μάιος 2017 Στέλιος Λουμάκης Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ «Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΕ ΣΗΕ ΤΗΜΜΥ ΤΗΜΜΥ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ Μπίσκας

Διαβάστε περισσότερα

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: ,

Έδρα: Δημοκρατίας 3, Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: , ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Θέμα: Μεθοδολογία υπολογισμού της Ειδικής Τιμής Αγοράς τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και άλλες διατάξεις για την εφαρμογή των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες

Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σχήματα υποστήριξης και αδειοδοτικό πλαίσιο σταθμών ΑΠΕ στην Ελλάδα - Ενεργειακές Κοινότητες Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Γενική Διεύθυνση Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Καθεστώς στήριξης &Αδειοδοτικόπλαίσιο για την υλοποίησηέργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα Γ. Βουγιουκλάκης Page 1 Θεµατικές ενότητες I. Πλαίσιο λειτουργίας και καθεστώς στήριξης έργων ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Αύγουστος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 3 ο Δ.Σ. Περίοδος 2014-2015 Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2015 Απολογισμός Πεπραγμένων Αναλύσεις Αγοράς Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013. Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013. Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά 2 ο Δ.Σ. 2012-2013 Γενική Συνέλευση - Ιανουάριος 2014 Απολογισμός Πεπραγμένων Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 150/2017 Καθορισµός τιµών ρυθµιστικών παραµέτρων για την εφαρµογή της Μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούλιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούλιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιούλιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 25685 18 Ιουνίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2310 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 508/2018 Έγκριση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας σύμφωνα με την

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ

Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Τ.Ε.Ε. Συνέδριο για την Ενέργεια 8 Μαρτίου 2010 Πρόταση για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των ΑΠΕ μέχρι το 2013 Δρ. Κώστας Δανιηλίδης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Σύνδεσμος Παραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Φεβρουάριος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 5 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Απρίλιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2017 Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ)

1. Αναγκαιότητα συμπλήρωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου - Σκοπός των Αποθηκευτικών Σταθμών (ΑΣ) Κ Υ Ρ Ι Α Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Η Σ Π Ρ Ο Τ Α Σ Η Σ Τ Η Σ Ρ Υ Θ Μ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Ρ Χ Η Σ Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Τ Ο Υ Π Ε Κ Α Γ Ι Α Τ Η Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Σ Η Τ Ο Υ Θ Ε Σ Μ Ι Κ Ο Υ Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Υ Σ Χ Ε Τ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού Διαλέξεις για την Ενέργεια και το Περιβάλλον 27/11/2018 Βασίλης Μαχαμίντ PhD Candidate Προκλήσεις και ευκαιρίες στο ενεργειακό δίκτυο της Κύπρου: Aποθήκευση ενέργειας Μικροδίκτυα Κανόνες αγοράς ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ& ΛΑΓΗΕ ΑΕ Μάρτιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ &

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρήσεις μας επί του υπό δημόσια διαβούλευση Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ).

Παρατηρήσεις μας επί του υπό δημόσια διαβούλευση Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΚΔΑΠΕΕΠ). ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132, 118 54 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΙΕΝΕ/ EBEA ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΑΠΕ 4.4.2013 2 ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΜΕΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΣΗΘΥΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Ειδικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούνιος 2013

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιούνιος 2013 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιούνιος 2013 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Σύνοψη Μελέτης του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών για την περίοδο 2015-2030 Ιούλιος 2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Στην κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ

Παντελής Κάπρος. Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011. Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ Η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011 Παντελής Κάπρος Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ IENE Αθήνα 29 Φεβρουαρίου 2012 2 Ο Νόμος 4001/22.8.2011 Το 3 ο πακέτο Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2014

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Φεβρουάριος 2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Φεβρουάριος 2014 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 8273 9 Αυγούστου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 149 NOMOΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 4414 Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ. Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Συνέδριο: Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη Ιούλιος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός και επιχειρηματικός σύνδεσμος.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 28 Ιουνίου 2019 ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη α τριμήνου 2019 Για λόγους συγκρισιμότητας, η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2014

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Μάρτιος 2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Μάρτιος 2014 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον

Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον Οι προτάσεις του ΣΕΦ 19 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας - Ενέργεια & Ανάπτυξη 2014 Αθήνα, 12-11-2014 Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός Εν όψει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 82/2018 Αναπροσαρμογή της ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Μάιος 2016

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Μάιος 2016 Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Μάιος 2016 Εισαγωγή Θεσμικό Πλαίσιο Συμμετέχοντες και Συμβαλλόμενοι Γενική Περιγραφή της Αγοράς Τα μέρη της Αγοράς: Προθεσμιακή και Προημερήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΌ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η ποσοτικοποίηση του οφέλους που έχουν αντλήσει οι Προµηθευτές λόγω των, επί ετών, µειωµένων καταβολών τους στον Ειδικό Λογαριασµό Α.Π.Ε. Αν οι Προµηθευτές κατέβαλαν αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Μέλος της WindEurope (πρώην EWEA) και του Global Wind Energy Council

ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Μέλος της WindEurope (πρώην EWEA) και του Global Wind Energy Council ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μέλος της WindEurope (πρώην EWEA) και του Global Wind Energy Council Προς: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύριο Νίκο Μπουλαξή, Πρόεδρο Πειραιώς 132, 118

Διαβάστε περισσότερα

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική:

Ωστόσο θεωρούμε πως υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία κρίνουμε αναγκαία ώστε η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση να είναι αποτελεσματική: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Υπόψη: Δρ. Ν. Βασιλάκου / Προέδρου Αθήνα, 08.12.2014 Θέμα: Παρατηρήσεις επί του κειμένου «Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών για

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα 2014 Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα 2014 Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 27 Μαρτίου 2015 Αποτελέσματα Ομίλου ΔΕΗ Συνοπτικά Οικονομικά Αποτελέσματα Κύκλος εργασιών 5.863,6 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Απώλειες Συστήματος ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΧΡΕΩΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΕΜΟΜΕΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Απώλειες Συστήματος Η παραγόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται κατά τις απώλειες Συστήματος (μεταφοράς) με το συντελεστή της αντίστοιχης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙ- ΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» και με το δ.τ. «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.», η οποία εδρεύει

Διαβάστε περισσότερα

Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει να λειτουργεί ως υποδομή του συστήματος

Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει να λειτουργεί ως υποδομή του συστήματος ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 15/7/19 Λουμάκης: Η αποθήκευση μεγάλης κλίμακας πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Χρηματιστήριο Ενέργειας & Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Βασίλης Ράλλης ΡΑΕ ΙΕΝΕ 28 Μαρτίου 2018 Η αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας Σε Μετάβαση Τελευταίες Εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη Θεματολογία Παρουσίασης 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΣΗΕ) ΑΡΘΡΟ 2, 1 Προστίθεται εδάφιο (Ι): «Ι) Δήλωση νόμιμου εκπροσώπου του αιτούντος σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα.» ΑΡΘΡΟ 28 Η

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2018 Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/2018 30/6/2018 Αλεξάνδρα Κονίδα Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 39299 9 Δεκεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 3955 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Τροποποίηση απόφασης ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην Αναπληρώτρια Υπουργό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ KATA TA ΕΤΗ 2015 2030

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ KATA TA ΕΤΗ 2015 2030 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ Μπακιρτζής Αναστάσιος Καθηγητής ΑΠΘ Μπίσκας Παντελής Λέκτορας ΑΠΘ Μελέτη Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Π.Θ. για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΩ ΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ 28-2-2005 Προτάσεις της ΡΑΕ επιτυγχάνουν αποδεκτό Σχέδιο Κωδίκων χωρίς συµβιβασµούς στην Κοινωνική τους

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος

Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος Οριακή Τιμή Ελληνικού Συστήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος & Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Γ. Μπακιρτζής Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ Ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα και ζήτηση Ημερίδα ΑΠΘ για το Net Metering Νοέμβριος 2013 Ταυτότητα ΣΠΕΦ Ταυτότητα ΣΠΕΦ 1. Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ. Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ Προτάσεις για τη βέλτιστη εφαρμογή του net-metering Δημήτρης Κυριακίδης Νοέμβριος 2013 ΣΕΦ Το πρόσωπο της αγοράς Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (www.helapco.gr) είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανταγωνισμός και το μοντέλο στόχος στην Ελλάδα

Ο ανταγωνισμός και το μοντέλο στόχος στην Ελλάδα E3MLab www.e3mlab.eu 1 Ο ανταγωνισμός και το μοντέλο στόχος στην Ελλάδα Παντελή Κάπρου Καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας Σχολή ΗΜΜΥ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα, Νοέμβριος 2017 Οι σύγχρονες αγορές

Διαβάστε περισσότερα

Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων

Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων Οι στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του μηχανισμού των προθεσμιακών προϊόντων Αθήνα, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. 1 ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΏΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Οκτώβριος 2018

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Οκτώβριος 2018 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΠΕ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Οκτώβριος 2018 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του Άρθρου 40 του Ν.2773/1999,όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 Βασικά Συμπεράσματα και Προτάσεις 1. Σημαντική Έλλειψη Ρευστότητας στην Αγορά Ηλεκτρική Ενέργειας με

Διαβάστε περισσότερα

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model)

HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) HERON Η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των νέων Κανονισμών της Ενοποιημένης Αγοράς (Target Model) Μελίζα Ασημακοπούλου, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων 23o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας 2018, Aθήνα, 22-23/11

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Αθήνα, 28 Μαρτίου 2019 Η Εγχώρια Λιανική Αγορά Ενέργειας σε σημείο καμπής Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής Πρόεδρος ΡΑΕ Περιεχόμενα 1. Λιανική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας 2. Λιανική Αγορά Φυσικού Αερίου 3. Ρυθμιζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή

Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή Δημοπρασίες NOME Η εμπειρία από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή Δημήτρης Αμοργιανιώτης Διευθυντής Στρατηγικής και Λειτουργιών, WATT AND VOLT Μάρτιος 2019 Μηχανισμός Δημοπρασιών ΝΟΜΕ Υπό διαβούλευση από το 2014,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10 Αυγούστου 2012 Δέσμη μέτρων Διάσωσης από πιθανή κατάρρευση της αγοράς Ενέργειας Προστασία των καταναλωτών από υπέρογκες επιβαρύνσεις Το τεράστιο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό

Διαβάστε περισσότερα

Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση

Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση Αν οι Προμηθευτές κατέβαλαν αυτό που όφειλαν, το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα χρειαζόταν καμία αύξηση Μάρτιος 2015 Το ΕΤΜΕΑΡ δεν αποτελεί ορθό μέτρο του πρόσθετου κόστους των Α.Π.Ε. Αυτό οφείλεται στο λάθος τρόπο υπολογισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις. Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις. Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Υφιστάμενη κατάσταση και εξελίξεις Ηλίας Δούλος Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπ. Δρ. ΕΜΠ Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ενέργεια Οι πέντε βασικοί ευρωπαϊκοί πυλώνες για την

Διαβάστε περισσότερα

Σταθμών που λειτουργούν τη συγκεκριμένη ώρα ή θα λειτουργούσαν αν εξέλιπε η παραγωγή από Α.Π.Ε.».

Σταθμών που λειτουργούν τη συγκεκριμένη ώρα ή θα λειτουργούσαν αν εξέλιπε η παραγωγή από Α.Π.Ε.». ΥΠΟΜΝΗΜΑ Αποψεων και Προτασεων της ΕΛΕΤΑΕΝ επι του νομοσχεδίου «Νεο Καθεστως Στηριξης των Σταθμων Παραγωγης Ηλεκτρικης Ενεργειας απο Ανανεωσιμες Πηγες Ενεργειας και Συμπαραγωγη Ηλεκτρισμου Και Θερμοτητας

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Οκτώβριος 2016

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Οκτώβριος 2016 Δρ. Κωνσταντίνος Βαρνάβας Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Οκτώβριος 2016 Εισαγωγή Θεσμικό Πλαίσιο Συμμετέχοντες και Συμβαλλόμενοι Γενική Περιγραφή της Αγοράς Τα μέρη της Αγοράς: Προθεσμιακή και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 01/11/2015 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΕ Ισχύς από 1 η Νοεμβρίου 2015 1. Πρόγραμμα Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα:

Η ομάδα συνεδρίασε επτά (7) φορές και από το έργο της προέκυψαν τα ακόλουθα: 25/4/2014 Πόρισμα Α φάσης της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. πρωτ. ΥΑΠΕ/Φ1/3490/οικ.23982/30.12.2013 για τη διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας Καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΙΕΝΕ, 2 η Εβδομάδα Ενέργειας 13 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Δεκέμβριος 2018

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Δεκέμβριος 2018 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΠΕ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Δεκέμβριος 2018 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του Άρθρου 40 του

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Οργάνωση της Ελληνικής Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Γ. Μπακιρτζής Καθηγητής Α.Π.Θ. Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2015

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Αύγουστος 2015 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Αύγουστος 2015 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΠΕ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος. Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος. Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015 Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά Στέλιος Λουμάκης - Πρόεδρος Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης Ενεργειακοί Διάλογοι 2015 Δεκέμβριος 2015 ΝΟΜΕ, Προμηθευτές και Βιομηχανία Το μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των συνθηκών λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσίαση των βασικών στόχων του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου

Ανάλυση των συνθηκών λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσίαση των βασικών στόχων του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου Ανάλυση των συνθηκών λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσίαση των βασικών στόχων του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου Σύντομη αναδρομή 1. Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Το φαινόμενο του sunset effect, το ξεχασμένο sunrise effect και τα φωτοβολταϊκά

Θέμα: Το φαινόμενο του sunset effect, το ξεχασμένο sunrise effect και τα φωτοβολταϊκά ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Έδρα: Δημοκρατίας 3, 151 21 Πεύκη, Τηλέφωνο / Φαξ: 210-6854035, e-mail: info@spef.gr, www.spef.gr Αθήνα, 16/11/16 Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ /2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ /2018 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1.248/2018 Καθορισμός ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, που διατίθεται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2015

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Ιανουάριος 2015 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Ιανουάριος 2015 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2015

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Απρίλιος 2015 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Απρίλιος 2015 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΕ

ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΕ Αθήνα, 4 8 2013 ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΕ ΣΥΝΟΨΗ Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ παύει τα προσεχή έτη να είναι ελλειμματικός εφόσον: Παραμείνει το ΕΤΜΕΑΡ στα σημερινά επίπεδα, χωρίς περαιτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ

Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Στρεβλώσεις στους ρυθμιζόμενους μηχανισμούς εκτός ΗΕΠ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας Τι αφορούν οι ΥΚΩ 1. Την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη διασυνδεδεμένων Νησιών και των Απομονωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Γεωργία Λ. Γληνού «ΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Ηµερίδα της Τ.Ε..Κ & Νοµαρχιακής Αυτ/σης Ν. Τρικάλων, Τρίκαλα Λάρισα 18-19.11.05 Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε

Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά. Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Ημερίδα: Η Ελληνική Ενεργειακή Αγορά Η Λειτουργία της Αγοράς Η/Ε Μελλοντικές Τάσεις στην Ελληνική Αγορά Αλεξάνδρα Ψυρρή Διεύθυνση Διαχείρισης Ενέργειας, ΔΕΗ Α.Ε. 18 Μαρτίου 2011 Υφιστάμενη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Ιανουάριος 2019

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ. Ιανουάριος 2019 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΠΕ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ Ιανουάριος 2019 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του Άρθρου 40 του

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2014 Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2014 Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 28 Αυγούστου Αποτελέσματα Α εξαμήνου Ομίλου ΔΕΗ Συνοπτικά Οικονομικά Αποτελέσματα Κύκλος εργασιών: EBITDA:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ (Balancing Market) στo πλαίσιo εφαρμογής του ΜΟΝΤΕΛΟΥ- ΣΤΟΧΟΣ (Target Model) στην Ελλάδα Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Ανάπτυξης Το TARGET

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου 2017

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ. Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου 2017 ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 21 Δεκεμβρίου ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΗ Βασικά λειτουργικά και οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου Βασικά λειτουργικά μεγέθη Το εννεάμηνο,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Νοέμβριος 2014

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Νοέμβριος 2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ ΑΕ Νοέμβριος 2014 Eιδικός Διαχειριστικός Λογαριασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017

ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης. Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017 ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Διεύθυνση Πωλήσεων 2/10/2017 Οικονομικά Προγράμματα Χαμηλής Τάσης Της ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ισχύς από 2 η Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,

Με εκτίμηση, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Ελληνικός Σύνδεσµος Εµπόρων & Προµηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Πειραιώς 132, 11854 Αθήνα Υπόψη: Δρ. Ν. Βασιλάκου / Προέδρου Αθήνα, 29.09.2014 Θέµα: «Θέσεις ΕΣΕΠΗΕ στη Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Χρονοδιαγράμματα Διαδικασιών

Χρονοδιαγράμματα Διαδικασιών Χρονοδιαγράμματα Διαδικασιών Στα Χρονοδιαγράμματα Διαδικασιών του παρόντος Παραρτήματος όλες οι ώρες αναφέρονται στη ζώνη Ώρας Ανατολικής Ευρώπης (ΕΕΤ). Β.1. Φυσικός Διακανονισμός Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο

Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο Η λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρισμού στην Κύπρο Ανδρέας Λ. Θεοφάνους Σύμβουλος Ενέργειας 4 o Ενεργειακό Συμπόσιο Λευκωσία, 7-8 Δεκεμβρίου 2015 Ρυθμιστική Απόφαση 01/2015 Η διαμορφωμένη Αγορά Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2016

Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2016 ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ A.E. ΚΑΣΤΟΡΟΣ 72, 18545 ΠΕΙΡΑΙΑΣ www.lagie.gr info@lagie.gr Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ΛΑΓΗΕ Α.Ε. Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2016 Eιδικός Διαχειριστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 21 Ιουλίου 2014 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποδοχή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της πρότασης της ΔΕΠΑ Α.Ε. περί τροποποίησης των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με την υπ

Διαβάστε περισσότερα