llllllllllllllllllllllllllllll

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "llllllllllllllllllllllllllllll"

Transcript

1 llllllllllllllllllllllllllllll

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ OΔΗΓΟΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ Ο οδηγός αυτός έχει στόχο την ενημέρωση και καθοδήγηση όσων ασχολούνται με την επιμέλεια μελετών για ανάπτυξη ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στην Πολεοδομική Νομοθεσία οι προτάσεις των μελετητών και να αποφεύγεται η απώλεια χρόνου στην διόρθωση σχεδίων. Επιπρόσθετα με την ομοιόμορφη ερμηνεία από τις Πολεοδομικές Αρχές βασικών ορισμών /στοιχείων που σχετίζονται με την ανάπτυξη μεγιστοποιείται η αξιοπιστία του συστήματος ελέγχου της ανάπτυξης και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο σύστημα, ως μιας παραμέτρου για αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, η προσπάθεια αυτή είναι καθαρά καθοδηγητική, δεν υποκαθιστά με κανένα τρόπο την ισχύουσα Νομοθεσία και δεν μπορεί να περιορίζει τις εξουσίες των Πολεοδομικών Αρχών που απορρέουν από αυτήν. Η παράμετρος αυτή υποδηλώνει ταυτόχρονα την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και την αξιολόγηση της μέσα στα δικά της δεδομένα. Για το σκοπό αυτό τα Σχέδια Ανάπτυξης παρέχουν σειρά από εξειδικευμένες πρόνοιες που διευρύνουν την ευελιξία των Πολεοδομικών Αρχών και επιτρέπουν την έγκριση αναπτύξεων μετά από ειδικές προϋποθέσεις και πρόνοιες που διασφαλίζουν το επιθυμητό ψηλό επίπεδο δομημένου περιβάλλοντος. Ο οδηγός αποτελείται από επτά αυτοτελείς ενότητες αλλά και συναρτούμενες μεταξύ τους. Τονίζεται ειδικά ότι αυτός θα διαβάζεται και θα ερμηνεύεται πάντοτε ως βοήθημα σε σχέση με τα δημοσιευμένα Σχέδια Ανάπτυξης.

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α/Α ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ Εισαγωγή ii ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Γενικοί ορισμοί 1-2 Συνεχόμενο έδαφος 3 Ύψος οικοδομών 4-5 Αριθμός ορόφων κλπ 6-10 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Βοηθητικές οικοδομές και Χρήσεις ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Αποστάσεις οικοδομών ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Χώροι στάθμευσης ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Συντελεστές ανάπτυξης ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Κατοικήσιμο Δωμάτιο Βασικοί οικοδομικοί κανονισμοί ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Επισημάνσεις συμβουλευτικής φύσεως για αυτοέλεγχο στο μελετητή 45-50

4 ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ «αριθμός ορόφων» σε σχέση με την οικοδομή σημαίνει τον αριθμό των ορόφων που μετρούνται επί της κατακόρυφης τομής οικοδομής στα σημεία που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμών ορόφων «εξώστης» σημαίνει βατή προεξοχή στην εξωτερική πλευρά ορόφου οικοδομής (περιλαμβανομένης και τυχόν κάλυψης της), με δύο τουλάχιστον εξωτερικές πλευρές του ελεύθερες, πάνω στις οποίες υπάρχει στηθαίο, κιγκλίδωμα ή άλλου είδους περίφραξη και που επικοινωνεί με το εσωτερικό συνεχόμενου ορόφου οικοδομής μέσω θύρας, διαμέσου καλυμμένης βεράντας ή μη και που χρησιμοποιείται για καθιστικούς σκοπούς ή και για αναψυχή. Στον όρο δεν περιλαμβάνεται εξώστης που είναι κοινά γνωστός ως «κιόσκι». «μεσοπάτωμα» σημαίνει οποιοδήποτε χώρο που προκύπτει από οριζόντιο διαχωρισμό μέσα σε ισόγειο δωμάτιο, ο οποίος μπορεί να επεκτείνεται και πέραν του ισογείου δωματίου πάνω από στεγασμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, εφόσον θα αξιοποιείται για βοηθητικούς σκοπούς προς εξυπηρέτηση της κύριας χρήσης και η πρόσβαση προς αυτόν είναι μέσω του δωματίου, και νοουμένου ότι το εμβαδόν του δεν ξεπερνά το εμβαδόν του ισόγειου δωματίου με το οποίο σχετίζεται. Νοείται ότι μέσα στους βοηθητικούς σκοπούς περιλαμβάνονται και ο γραφειακός χώρος της κύριας χρήσης. Νοείται ότι ο εξώστης θεάτρου ή κινηματογράφου θεωρείται «μεσοπάτωμα». «σοφίτα» σημαίνει κλειστό χώρο περιορισμένου εμβαδού, που βρίσκεται στο ανώτατο μέρος οικοδομής που καλύπτεται από κεκλιμένη στέγη, και έχει ως δάπεδο και στέγη το ψηλότερο οριζόντιο επίπεδο και ψηλότερη στέγη της οικοδομής αντίστοιχα, και που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις: - το μέσο εσωτερικό ύψος του δεν υπερβαίνει τα 1,85 μ. και στο ανώτατο σημείο τα 2,40 μ., - διαθέτει περιορισμένο φυσικό αερισμό και φωτισμό με φεγγίτες μόνο, - εντάσσεται αρμονικά στην οικοδομή, και - η χρήση του είναι βοηθητική της κύριας χρήσης. Το εμβαδόν του χώρου σοφίτας, δεν θα υπολογίζεται στο συντελεστή δόμησης, εφόσον η χρήση της είναι βοηθητική της κύριας χρήσης και το εμβαδόν αυτό δεν είναι δυσανάλογο σε σχέση με το εμβαδόν της κύριας χρήσης της οικοδομής. Νοείται ότι σε περίπτωση που στο μέρος αυτού του χώρου που υπερβαίνει σε ύψος τα 1,85 μ. δημιουργούνται κατοικήσιμα δωμάτια, το εμβαδόν ολόκληρου του χώρου θα λογίζεται στον συντελεστή δόμησης και ο χώρος θα λαμβάνεται υπόψη σε ότι αφορά το ύψος και τον αριθμό ορόφων της οικοδομής. «συνεχόμενο έδαφος» σε σχέση με τους εξωτερικούς τοίχους οικοδομής και τις ακάλυπτες βεράντες θεωρείται το τελικό επίπεδο του εδάφους που εφάπτεται με αυτά τα στοιχεία της οικοδομής, νοουμένου ότι αυτό δεν θα υπερβαίνει σε ύψος τα 0,60 μ. από το αρχικό αντίστοιχο επίπεδο του φυσικού εδάφους και επίσης ότι η υπερύψωση αυτή γίνεται για σκοπούς τοπικής εξομάλυνσης του.

5 «συντελεστής δόμησης» σημαίνει το λόγο του συνολικού αθροίσματος του εμβαδού του καλυμμένου χώρου του ορόφου ή των ορόφων της οικοδομής ή των οικοδομών σε σχέση με το καθαρό εμβαδόν του τεμαχίου της ακίνητης ιδιοκτησίας. «συντελεστής δόμησης μέσος (επιτρεπόμενος)» σημαίνει το λόγο του αθροίσματος των εμβαδών όλων των καλυμμένων χώρων του/ων ορόφου/ων οικοδομής/μών που επιτρέπονται ξεχωριστά σε κάθε τμήμα του υπό ανάπτυξη τεμαχίου, με βάση τους αντίστοιχους καθορισμένους συντελεστές δόμησης, σε σχέση με το συνολικό καθαρό εμβαδόν της υπό ανάπτυξη ακίνητης ιδιοκτησίας. «υπόγειο» σημαίνει τον όροφο οικοδομής του οποίου το επίπεδο του δαπέδου είναι περισσότερο από 1,20 μ. χαμηλότερο του επίπεδο τον συνεχόμενου εδάφους και του οποίου η οροφή δεν υπερβαίνει το 1,50μ. πάνω από το επίπεδο του συνεχόμενου εδάφους. «υπόστεγος χώρος» σε σχέση με οικοδομή σημαίνει στεγασμένο χώρο ο οποίος κατά τουλάχιστον το ήμισυ περίπου της περιμέτρου του είναι ανοικτός προς υπαίθριο χώρο. «ισόγειο» σημαίνει το χαμηλότερο όροφο οικοδομής, άλλο από υπόγειο. «καθαρό εμβαδόν τεμαχίου» σημαίνει το εμβαδόν του τεμαχίου όπως αυτό θα προκύψει μετά από παραχώρηση τμημάτων γης για σκοπούς ρύθμισης της ανάπτυξης (δρόμων ή άλλων προσβάσεων, δημόσιου ελεύθερου χώρου, κλπ.). «καλυμμένη βεράντα» σημαίνει καλυμμένο βατό χώρο άλλο ή εξώστη, που είναι συνεχόμενος ισογείου ή ορόφου οικοδομής με μια τουλάχιστον πλευρά του ελεύθερη, πάνω στην οποία θα υπάρχει στηθαίο, κιγκλίδωμα ή περίφραξη άλλου τύπου και που επικοινωνεί με το εσωτερικό συνεχόμενου ορόφου οικοδομής μέσω θύρας και χρησιμοποιείται για σκοπούς καθιστικού ή αναψυχής. «όροφος» σε σχέση με οικοδομή σημαίνει το τμήμα της οικοδομής που διαχωρίζεται καθ ύψος από διαδοχικά δάπεδα. «ποσοστό κάλυψης» σημαίνει το ποσοστό του καθαρού εμβαδού ακίνητης ιδιοκτησίας που καλύπτεται συνολικά από τη σε οριζόντιο επίπεδο κατακόρυφη προβολή υφιστάμενων ή/και σκοπούμενων όπως ανεγερθούν στην πιο πάνω ακίνητη ιδιοκτησία οικοδομών. «ποσοστό κάλυψης μέσο (επιτρεπόμενο)» σημαίνει το ποσοστό του καθαρού εμβαδού ακίνητης ιδιοκτησίας που υπολογίζεται εφόσον διαιρεθεί το άθροισμα των συνολικών εμβαδών της οικοδομής ή οικοδομών που καθορίζονται ξεχωριστά σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα αντίστοιχα ποσοστά κάλυψης για κάθε τμήμα του τεμαχίου ή των τεμαχίων της ακίνητης ιδιοκτησίας, δια του συνολικού καθαρού εμβαδού του τεμαχίου ή των τεμαχίων της ακίνητης ιδιοκτησίας. «προεξοχή (αρχιτεκτονική)» είναι μικρές αρχιτεκτονικές προεξοχές, όπως γείσα στεγών, κορωνίδες (κορνίζες), ανθώνες, κλιματιστικές μονάδες, κ.ο.κ., νοουμένου ότι τα στοιχεία αυτά δημιουργούν καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα και η προεξοχή τους από το κατακόρυφο (κύριο) μέρος της οικοδομής δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 μ. Χώροι που καλύπτονται από τις πιο πάνω προεξοχές δεν λογίζονται στον καλυμμένο χώρο ορόφου. Σε περίπτωση μεγαλύτερης προεξοχής, το εμβαδόν που

6 προκύπτει από το πλάτος που είναι μεγαλύτερο από 0,80 μ., θα λογίζεται στο εμβαδόν του καλυμμένου χώρου ορόφου. «ύψος» σε σχέση με οικοδομή σημαίνει την κατακόρυφη απόσταση την μετρούμενη από το μέσο επίπεδο του συνεχόμενού εδάφους, το οποίο εφάπτεται με τους εξωτερικούς τοίχους μέχρι το πάνω μέρος του επιπέδου της πλάκας της οροφής ή στην περίπτωση επικλινούς στέγης μέχρι του οριζόντιου επιπέδου των γείσων, με εξαίρεση την περίπτωση της μονόρικτης επικλινούς στέγης όπου το ύψος σημαίνει την κατακόρυφη απόσταση, μετρούμενη μέχρι το μέσο του κεκλιμένου επιπέδου της στέγης. "συντελεστής δόμησης (επιτρεπόμενος)" σημαίνει το λόγο του αθροίσματος των εμβαδών όλων των καλυμμένων χώρων τον/ων ορόφου/ων οικοδομής/μών που επιτρέπονται ξεχωριστά σε κάθε τμήμα του υπό ανάπτυξη τεμαχίου, με βάση τους αντίστοιχους καθορισμένους συντελεστές δόμησης, σε σχέση με το συνολικά καθαρά εμβαδά της υπό ανάπτυξη ακίνητης ιδιοκτησίας. "υπόγειο" σημαίνει τον όροφο οικοδομής του οποίου το επίπεδο του δαπέδου είναι περισσότερο από 1,20 μ. χαμηλότερο του επίπεδο τον συνεχόμενου εδάφους και του οποίου η οροφή δεν υπερβαίνει το 1,50μ. πάνω από το επίπεδο του συνεχόμενο εδάφους. "υπόστεγος χώρος" σε σχέση με οικοδομή σημαίνει στεγασμένο χώρο ο οποίος κατά τουλάχιστον το ήμισυ περίπου της περιμέτρου του είναι ανοικτός προς υπαίθριο χώρο. "ισόγειο" σημαίνει το χαμηλότερο όροφο οικοδομής, άλλο από υπόγειο. "καθαρό εμβαδόν τεμαχίου" σημαίνει το εμβαδόν του τεμαχίου όπως αυτό θα προκύψει μετά από παραχώρηση τμημάτων γης για σκοπούς ρύθμισης της ανάπτυξης (δρόμων ή άλλων προσβάσεων, δημόσιου ελεύθερου χώρου, κλπ.). "καλυμμένη βεράντα" σημαίνει καλυμμένο βατά χώρο άλλο ή εξώστη, που είναι συνεχόμενος ισογείου ή ορόφου οικοδομής με μια τουλάχιστον πλευρά του ελεύθερη, πάνω στην οποία θα υπάρχει στηθαίο, κιγκλίδωμα ή περίφραξη άλλου τύπου και που επικοινωνεί με το εσωτερικό συνεχόμενου ορόφου οικοδομής μέσω θύρας και χρησιμοποιείται για σκοπούς καθιστικού ή αναψυχής. "όροφος" σε σχέση με οικοδομή σημαίνει το τμήμα της οικοδομής που διαχωρίζεται καθ ύψος από διαδοχικά δάπεδα. "ποσοστό κάλυψης" σημαίνει το ποσοστό του καθαρού εμβαδού ακίνητης ιδιοκτησίας που καλύπτεται συνολικά από τη σε οριζόντιο επίπεδο κατακόρυφη προβολή υφιστάμενων ή/και σκοπούμενων όπως ανεγερθούν στην πιο πάνω ακίνητη ιδιοκτησία οικοδομών. "ποσοστό κάλυψης μέσο (επιτρεπόμενο)" σημαίνει το ποσοστό του καθαρού εμβαδού ακίνητης ιδιοκτησίας που υπολογίζεται εφόσον διαιρεθεί το άθροισμα των συνολικών εμβαδών της οικοδομής ή οικοδομών που καθορίζονται ξεχωριστά σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα αντίστοιχα ποσοστά κάλυψης για κάθε τμήμα του τεμαχίου ή των τεμαχίων της ακίνητης ιδιοκτησίας, δια του συνολικού καθαρού εμβαδού του τεμαχίου ή των τεμαχίων της ακίνητης ιδιοκτησίας.

7 ύψος σε σχέση με οικοδομή σημαίνει την κατακόρυφη απόσταση την μετρούμενη από το μέσο επίπεδο του φυσικού εδάφους, το οποίο εφάπτεται με τους εξωτερικούς τοίχους μέχρι το πάνω μέρος του επιπέδου της πλάκας της οροφής ή στην περίπτωση επικλινούς στέγης μέχρι του οριζόντιου επιπέδου των γείσων, με εξαίρεση την περίπτωση της μονόρικτης επικλινούς στέγης όπου το ύψος σημαίνει την κατακόρυφη απόσταση, μετρούμενη μέχρι το μέσο του κεκλιμένου επιπέδου της στέγης.

8 3 ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ οριο τεμαχιου ΜΑΧ 0.60Μ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ MAX 0,60M οριο τεμαχιου ΣΧΗΜΑ 1 Αποτελεί το τελικό επίπεδο του εδάφους που εφάπτεται των εξωτερικών τοίχων /ακάλυπτων βεράντων της οικοδομής, όπως διαμορφώνεται με μέγιστη τοπική εξομάλυνση/επιχωμάτωση μέχρι 0,60μ.ή με λογική τοπική εκσκαφή, που δεν αλλοιώνει την μορφολογία της περιοχής και δεν επηρεάζει αρνητικά τις γειτονικές ιδιοκτησίες, από το αρχικό φυσικό έδαφος. (Σχ. 1) Αποτελεί το επίπεδο αφετηρία μέτρησης του ύψους και του αριθμού ορόφων της οικοδομής. ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΔΡΟΜΩΝ 0.00 ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΗΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ <=-1,80 ΔΡΟΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΡΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΟΡΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΟΡΙΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΧΗΜΑ <=-1,80 ΣΧΗΜΑ 2α Σε οικοδομικά τετράγωνα συνεχόμενων/εφαπτόμενων οικοπέδων που περιβάλλονται από δρόμους με υψομετρικές διαφορές, για σκοπούς μέτρησης του ύψους της οικοδομής ορίζεται ως μηδενική στάθμη / επίπεδο μέτρησης του ύψους το νοητό επίπεδο που συνδέει τους δύο αντίπερα δρόμους. Η παραδοχή αυτή εφαρμόζεται στην περίπτωση που η υψομετρική διαφορά μεταξύ των αντίπερα δρόμων δεν υπερβαίνει το 1,80μ. (Σχ. 2)

9 4 ΟΡΙΣΜΟΙ-YΨΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΓΕΙΣΟ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ/ΣΤΕΓΗΣ 1.10 δωμάτιο κλιμακοστασιου ανελκυστηρα κλπ στηθαιό α α H H H= (παντα το ψηλοτερο γεισο) ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΧΗΜΑ 3 ΕΔΑΦΟΥΣ Το ύψος μετράται απο το μέσο επίπεδο του συνεχόμενου εδάφους που εφάπτεται στους εξωτερικούς τοίχους τής οικοδομής και μέχρι: * Το πάνω μέρος της επίπεδη πλάκα οροφής * Το μέσο του κεκλιμένου γείσου μονόρικτης στέγης. * Το κάτω μέρος του οριζόντιου επιπέδου του ψηλότερου γείσου δίρικτης στέγης (Σχ. 3) ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΟΥΣ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ H h h 1.80 Η = ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΧΗΜΑ 4 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ Στην περίπτωση επικλινούς εδάφους το ύψος της οικοδομής το οποίο μετράται από το χαμηλότερο σημείο του φυσικού εδάφους που εφάπτεται της οικοδομής δεν θα είναι μεγαλύτερο από 1.80μ. από εκείνο που καθορίζεται στον ορισμό του ύψους. (Σχ.4)

10 5 ΟΡΙΣΜΟΙ-ΜΕΤΡΗΣΗ ΥΨΩΝ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ H ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ H ΙΣΟΓΕΙΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑ 5 Το τελικό συνεχόμενο έδαφος τεμαχίου διαμορφώνεται μετά από εργασίες εκσκαφής ή επιχωμάτωσης σε σχέση με το αρχικό φυσικό έδαφος. Τα επίπεδα και το ύψος της οικοδομής συναρτώνται και καθορίζονται σε σχέση με το τελικό διαμορφωμένο συνεχόμενο έδαφος. (Σχ. 5) ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ Νοητή γραμμή συνεχόμενου εδάφους H ΙΣΟΓΕΙΟ λογική απόσταση σε σχέση με το ύψος της οικοδομής ΣΧΗΜΑ 5α Στις περιπτώσεις εκσκαφής για την δημιουργία υπογείου χωρίς να αποκαλύπτονται οι όψεις της οικοδομής αφετηρία για την μέτρηση του ύψους θα θεωρείται η νοητή γραμμή του συνεχόμενου εδάφους γύρωθεν της εκσκαφής. (Σχ. 5α)

11 6 ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ Όροφος θεωρείται το τμήμα της οικοδομής που διαχωρίζεται απο διαδοχικά οριζόντια έπίπεδα. Εξαιρούνται από τον αριθμό ορόφων της οικοδομής ο υπόστεγος χώρος στάθμευσης, ο υπόστεγος βοηθητικός χώρος με ύψος 2,40μ., το μεσοπάτωμα, ο καλυμμένος όροφος με ύψος 2,20μ.,για αναγκαίες ηλεκτρομηχανολογικές /υδραυλικές εγκαταστάσεις, το υπόγειο και η σοφίτα. (Σχ. 6) σοφιτά 2ος όροφος όροφος για ηλεκτ/μηχαν. 1oς όροφος μεσοπάτωμα υπόστεγο/ υσόγειο υπόγειο ΣΧΗΜΑ 6 ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΛΙΝΕΣ ΕΔΑΦΟΣ SOFITA =<2.40 =<1.85 ΔΙΩΡΟΦΟ K/2 K/2 ΤΡΙΩΡΟΦΟ L/2 L/2 ΥΠΟΓΕΙΟ 1,20 1, μπορεί να επιτραπεί υπόστεγος χώρος με καθαρό ύψος μέχρι 2,00μ εφόσον προκύπτει λόγω έντονων υψομετρικών διαφόρων του τεμαχίου, δεν τίθεται σε οποιαδήποτε κύρια χρήση και δεν ενοχλεί αισθητικά. Φυσικό έδαφος ΣΧΗΜΑ 7 Στον αριθμό ορόφων οικοδομής σε επικλινές έδαφος δεν υπολογίζεται οριζόντιο επίπεδο /υπόγειο και σοφίτα, όπως ο ορισμός. (Σχ. 7)

12 7 ΟΡΙΣΜΟΙ - ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΟΡΟΦΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Η Πολεοδομική Αρχή μπορεί να επιτρέψει στην οροφή οικοδόμής υπέρβαση του μέγιστου αριθμού ορόφων και ύψους για λογικού μεγέθους: * δωμάτιο κλιμακοστασίου * δωμάτιο ανελκυστήρα * υδατοδεξαμενή * Φωταγωγούς, δωμάτια εξαερισμού ή άλλων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ή άλλες παρόμοιες κατασκευές. ελαχ. 1,10 ΣΧΗΜΑ 8 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ - ΟΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΥΨΗ ΣΕ ΕΠΙΚΛΙΝΗ ΕΔΑΦΗ ΔΙΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΙΣΟΓ ΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΙΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΙΣΟΓΕΙA ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΟΦΙΤΑ ΥΨΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΟΡΟΦΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΟΡΟΦΟΣ 1.10 ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ 1.50 ΟΡΟΦΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑ 9 Ο αριθμός ορόφων της οικοδομής υπολογίζεται στα σημεία τομής όπου προκύπτει ο μεγαλύτερος αριθμός. (Σχ. 9 )

13 8 ΟΡΙΣΜΟΙ - ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΛΙΝΗ ΕΔΑΦΗ-ΥΨΟΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ ΟΡΟΦΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟ ΟΡΟΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΡΘH ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΡΙΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΙΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΙΟΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΟΡΟΦΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΟΡΟΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΧΗΜΑ 10 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΧΗΜΑ 11 ΒΛΕΠΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΚΕΦ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

14 9 ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΞΩΣΤΗΣ-ΒΕΡΑΝΤΕΣ- ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΙΣΟΔΩΝ εξώστης κιοσκι δωματιο δωματιο εξώστης βεραντα δωματιο δωματιο ΣΧΗΜΑ 12 Βατή προεξοχή στον όροφο οικοδομής με δύο τουλάχιστον πλευρές ελεύθερες που αποτελεί προέκταση του εσωτερικού χώρου και χρησιμοποιείται για καθιστικούς σκοπούς και αναψυχής. (Σχ. 12) 1.10 ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ 1.50 ΚΟΛΩΝΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΞΩΣΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΣΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΟΔΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΧΗΜΑ 13α ΣΧΗΜΑ 13β ΕΞΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΕΝΕΣ ΒΕΡΑΝΤΕΣ: Εξαιρούνται από το συντελεστή δόμησης σε έκταση μέχρι 20 του δομημένου χώρου του αντιστοιχου ορόφου. (Σχ.13α) ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ: Επιτρέπονται στην είσοδο οικοδομής με μέγιστο πλάτος 1,50μ. και υπο μορφή προβόλου *Δεν λογίζονται στο συντελεστή δόμησης. (Σχ.13β) ΟΡΟΦΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΣΤΗΣ/ΒΕΡΑΝΤΑ ΣΧΗΜΑ 14 ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ: Δεν θεωρείται εξώστης και ούτε καλυμμένη και υπολογίζεται στο συντελεστή δόμησης. (Σχ. 14)

15 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

16 10 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΙΣΟΓΕΙΟΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΑΜΠΕΡΗΣ Σε συνδυασμό με κύρια οικοδομή ανοικτός από δυο τουλάχιστον πλευρές σε μέγιστη επαφή 30με κοινό σύνορο *το εμβαδόν κύριας οικοδομής συν το εμβαδόν της βοηθητικής οικοδομής δεν πρέπει να ξεπερνά το επιτρεπόμενο ανώτατο ποσοστό κάλυψης * το εμβαδόν του δεν συνυπολογίζεται στον συνολικό συντελεστή δόμησης (Σχ. 15) L=<30MHKOUS SUNOROU KURIWS OIKODOMH ISOGEIOS STEGASMENOS CWROS STAQMEUSHS ΣΧΗΜΑ 15 ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΗ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 3,00 MHCANOSTASIO (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 4 ΚΑΤΟΙΙΚΩΝ) =<1,80 Επιτρέπεται ο συνδυασμός του ισόγειου στεγασμένου χώρου στάθμευσης με περιορισμένης κλίμακας βοηθητική χρήση και με τρόπο που δεν ανατρέπεται η διαμπερότητα αυτού. Σε περιπτώσεις όπου η ανάπτυξη αφορά μέχρι τετρακατοικίες επιτρέπεται η χωροθέτηση μηχανοστασίων, λεβητοστασίων, ψησταριών και φουρων σε απόσταση 1.80μ από τα σύνορα του τεμαχίου. (Σχ. 16) L=<35MHKOUS SUNOROU KURIWS OIKODOMH ISOGEIOS STEGASMENOS CWROS STAQMEUSHS ΣΧΗΜΑ 16 SUNORO KURIWS OIKODOMH Μέγιστο συνολικό ύψος 3,50μ από το γειτονικό συνεχόμενο έδαφος και νοουμένου ότι η οροφή του στεγασμένου χώρου δεν είναι προσπελάσιμη από τον όροφο της κύριας οικοδομής/ δεν αποτελεί επέκταση της κύριας χρήσης (βεράντα) (Σχ. 17) 3,50 2,10 MHCANOSTASIO =<2,10 ΣΧΗΜΑ 17α 3,50 2,10 ΣΧΗΜΑ 17β

17 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΣΤΕΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Ενσωματωμένος σε κύρια οικοδομή και ανοικτός τουλάχιστον κατά το ήμισυ της περιμέτρου του. τα ανοιγματα d3+d4+d5 ³ του μισου της περιμετρου 2(d1+d2) *εξαιρείται του συντελεστή δόμησης και του αριθμού ορόφων όταν αποτελεί χώρο στάθμευσης οχημάτων με βοηθητικές χρήσεις σε έκταση 30 του εμβαδού αυτού. (Σχ. 1 8 ) d1 d3 βοηθητικες χρησεις υποστεγος χωρος σταθμευσης d5 d6 εμβαδο υποστεγου χωρου σταθμευσης = d1xd2 εμβαδο βοηθητικων χρησεων (d6xd2) 30του d1xd2 ωστε να εξαιρουνται απο τον Συντ. Δομησης d4 d2 ΣΧΗΜΑ 18 ΥΠΟΣΤΕΓΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΡΗΡΑ Για σκοπούς μορφολογικής εναρμόνισης με το χαρακτήρα παραδοσιακών οικοδομών σε ιστορικές /παραδοσιακές περιοχές, όπου δεν επιτρέπονται οικοδομές επι υποστυλλωμάτων ισογείου (PILOTIS), o υπόστεγος χώρος στάθμευσης θα έχει συμπαγή μορφή με αυξημένη την αναλογία των πλήρων στοιχείων αυτού. Το συνολικό εμβαδόν των πλήρων στοιχείων /τοιχοποιιών δεν θα υπερβαίνει το 50της περιμέτρου του υπόστεγου χώρου στάθμευσης. (Σχ. 1 9 ) ΣΧΗΜΑ 19

18 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΟ συνεχομενο εδαφος ΠΛΑΚΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟ μερικώς τριώροφη οικοδομή ΣΧΗΜΑ 20α Υπόγειο χαρακτηρίζεται όροφος του οποίου: ολόκληρο το δάπεδο βρίσκεται τουλάχιστον 1,20μ κάτω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους και η πλάκα οροφής του μέχρι 1,50μ πάνω από το επίπεδο του συνεχόμενου φυσικού εδάφους (Σχ. 20 α+β) Εξαιρείται από το υπολογισμό του συντελεστή δόμησης και τον αριθμό ορόφων όταν χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις επιτρεπόμενες βοηθητικές χρήσεις ανάλογα με την κατηγορία ανάπτυξης.* *Βλέπε Παράρτημα Β των Τοπικών Σχεδίων και τις Γενικές Πρόνοιες Πολιτικής της Δήλωσης Πολιτικής. ΥΠΟΓΕΙΟ συνεχομενο εδαφος ΔΑΠΕΔΟ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΛΑΚΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΔΑΠΕΔΟ ΥΠΟΓΕΙΟΥ 1.20min 1.50max 1.20min 1.50 max συνεχομενο εδαφος συνεχομενο εδαφος διώροφη οικοδομή ΣΧΗΜΑ 20β

19 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ (βοηθητική χρήση) =50 του ισογείου δωματίου με το οποίο σχετίζεται και από το οποίο διαθέτει απευθείας πρόσβαση. Εμβαδόν στο μεσομάτωμα περαν του 50του εμβαδού του ισογείου δωματιου το οποίο συνυπολογίζεται στον συντελεστή δόμησης. ΣΧΗΜΑ 21α Ε μεσοπατώματος=1/2 Ε κύριου δωματίου μεσοπατωμα κυριο δωματιο ΣΧΗΜΑ 21β ΜΕΣΟΠΑΤΩΜΑ: Αποτελεί το οριζόντιο επίπεδο σε ισόγειο δωμάτιο (εκτός κατοικίας) ή πάνω από στεγασμένο χώρο στάθμευσης με αποκλειστικά βοηθητική χρήση σε σχέση με το δωμάτιο από το οποίο είναι άμεσα προσπελάσιμο ( Σχ. 21α+β) Εξαιρείται από το συντελεστή δόμησης σε έκταση μέχρι 50του εμβαδού του κυρίως δωματίου.

20 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΟΦΙΤΑ ώ ΣΩΣΤΟ ώ 35 max. 2.40m 1.85 ΣΧΗΜΑ 22α ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΟΡΟΦΗ Σοφίτα σημείνει κλειστό χώρο περιορισμένου εμβαδο, που βρίσκεται στο ανώτατο μέροσ της οικοδομής και καλύπτεται από κεκελιμένη στέγη και έχει ωσ δάπεδο και στέγη το ψηλότερο οριζόντιο επίπεδο και ψηλότερη στέγη της οικοδομής ανρίστοιχα και που πληροί τις ακόλουθες προυποθέσεις: α) το μέσο εσωτερικό του ύψος δεν υπερβαίνει τα 1.85μ και το ανώτατο σημείο τα 2.40μ, β) διαθέτει περιορισμένο φυσικό αερισμό και φωτισμό με φεγγίτες μόνο, γ) εντάσσεται αρμονικά στην οικοδομή και δ) η χρήση του είναι βοηθητική της κύριας χρήσης (Σχ. 22α, Σχ. 22β) Δεν υπολογίζεται στο συντελεστή δόμησης και τον αριθμό ορόφων της οικοδομής όταν η χρήση του είναι βοηθητική της κύριας χρήσης και το εμβαδόν αυτό δεν είναι δυσανάλογο σε σχέση με το εμβαδον της κύριας χρήσης της οικοδομής. ώ 1.85 max. 2.40m ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΟΡΟΦΗ Νοείται ότι, σε περόπτωση που μέρος αυτού του χώρου που υερβαίνει τα 1.85μ δημιουργούνται κατοικήσιμα δωμάτια, το εμβαδόν ολόκληρου του χώρου θα λογίζεται στον συντελεστή δόμησης και ο χώρος θα λαμβάνεται υπόψη σε ότι αφορά το ύψος και τον αριθμό ορόφων της οικοδομής. ώ ΣΩΣΤΟ ΣΧΗΜΑ 22β

21 15 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΟΡΟ 3.00 L L Επιτρέπονται μόνο ως βοηθητική χρήση σε σχέση με υφιστάμενη η προτεινόμενη κύρια οικοδομή E 3 l l E 3 E 2 E 2 διαμπερής χώρος στάθμευσης 3.00 Με Ε2 25Ε1 κύριας οικοδομής Σε έκταση 10του καθαρού εμβαδού του τεμαχίου Ε 3 πεζοδρομος E E 1 Σε μήκος επαφής με κοινό σύνορο l 35του μήκους του αντίστοιχου συνόρου L. (Σχ. 23) ΣΧΗΜΑ 23 Ε1=Εμβαδον οικοδομης E2=Εμβαδον βοηθητικηςοικοδομης E3= Εμβαδον οικοπεδου Ε2* 251 (ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΕΜΒΑΔΟΝ) Ε2* 103 l* 35 Ε1+Ε2= Επιτρεπόμενο Ποσοστό Κάλυψης ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 3.00 Το μήκος επαφής βοηθητικής οικοδομής στο κοινό σύνορο αυξάνεται στο 40όταν εφάπτεται σε γειτονική βοηθητική οικοδομή η οποία εφάπτεται στο κοινό σύνορο κατά ανάλογο τρόπο. l 40L (Σχ. 24) πεζοδρομος κυριως οικοδ l L κυριως οικοδ. l 40 ΣΧΗΜΑ 24 βοηθητικες οικοδομες σε κοινο συνορο: *οταν υποβαλλονται απο κοινου

22 16 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ και ΧΡΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Επιτρέπεται να εφάπτονται των συνόρου/ων Επιτρέπονται σε απόσταση ³ 1.50μ. από την κύρια οικοδομή Επιτρέπεται να εφάπτονται και της κύριας οικοδομής ως διαμπερείς στεγασμένοι χώροι στάθμευσης υπό προϋποθέσεις. (Σχ ) ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ πεζοδρομος ΟΙΚΟΠΕΔΟ αποθηκη 1,50 κατοικια ΟΙΚΟΠΕΔΟ κατοικια χωρος σταθ. οικοδομικη γραμμη ΔΡΟΜΟΣ ΣΧΗΜΑ 25 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Δεν επιτρέπονται σε επαφή με οδικό σύνορο (περιλαμβάνεται πεζόδρομος, δημόσιος χώρος πρασίνου κ.α.) (Σχ. 26) ΛΑΘΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΧΗΜΑ 26 ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Επιτρέπεται η χρήση της οριζόντιας οροφής βοηθητικής οικοδομής ως βεράντας σε συνεχόμενες κατοικίες με τυφλή μεσοτοιχία με λογικό μήκος μετώπου. * Δεν επιτρέπεται στην απόσταση των 3.00μ. από τα σύνορα (Σχ. 27) κυριως οικοδομη βεραντα κυριως οικοδομη βεραντα κυριως οικοδομη βεραντα κυριως οικοδομη βεραντα κυριως οικοδομη βεραντα ΣΧΗΜΑ 27

23 ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

24 17 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ/ΑΠΟΘΗΚΕΣ Οι οικοδομές πρέπει να απέχουν απόσταση τουλάχιστο 6,00μ από τα σύνορα του τεμαχίου και 12,00μ μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο ίδιο τεμάχιο (Σχ. 28) προθηκη d1 d1/ 3.00 ΣΧΗΜΑ 28 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Βοηθητικές χρήσεις (γραφεία, καντίνα κ.ά) είναι δυνατόν να επιτρέπονται σε απόσταση μέχρι και 3μ. από τα σύνορα (Σχ.28+29) Η απόσταση μειώνεται μέχρι και 3.00μ. για σκοπούς δημιουργίας οργανωμένων χώρων στάθμευσης όταν αυξάνεται ανάλογα απο το αντίστοιχο έναντι σύνορο (Σχ. 29) 6.00 d1 βοθ.χρη.ση d1 ΟΡΑΝΩΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘ. d2 d1/ 3.00 d2/ ΔΗΜ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΧΗΜΑ 29 ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ (εργαστηρια) Οι οικοδομές θα απέχουν απόσταση τουλάχιστον 4,50μ. από τα σύνορα και 9,00μ. μεταξύ τους, όταν βρίσκονται στο ίδιο τεμάχιο Είναι δυνατόν να επιτραπεί να εφάπτονται σε ένα/ή δυο πλευρινά σύνορα όταν υποβάλλονται παράλληλες αιτήσεις για ανάπτυξη σε γειτονικά βιοτεχνικά οικόπεδα. Βοηθητικές χρήσεις είναι δυνατόν να επιτρέπονται σε απόσταση μέχρι και 3,00μ από τα σύνορα.(σχ. 30) ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΣΧΗΜΑ 30

25 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΟΜΟΣ 6.00 Τουριστικά Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα: οι οικοδομές πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση * 6,00μ. τουλάχιστον από τα σύνορα και 12.00μ. μεταξύ τους στο ίδιο τεμάχιο(σχ.31) 6.00 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Παραθεριστικές κατοικίες: οι οικοδομές πρέπει να απέχουν 6,00μ. τουλάχιστον μεταξύ τους και 4,00μ. από τα σύνορα του τεμαχίου ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ * Οι αποστάσεις δυνατόν να διαφοροποιηθούν σε συνεννόηση με τον ΚΟΤ 6.00 ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΧΗΜΑ 31 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 9.00 Οι οικοδομές πρέπει απέχουν τουλάχιστον 4,50μ. από τα σύνορα του τεμαχίου (Σχ. 32) ΣΧΗΜΑ 32 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

26 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 3 ΟΡΟΦΟΥΣ Οι οικοδομές πρέπει να απέχουν απόσταση τουλάχιστον 3,00μ. από σύνορα του τεμαχίου και 6,00μ. μεταξύ τους στο ίδιο τεμάχιο (Σχ. 33) ΣΧΗΜΑ 33 ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ- ΕΞΩΣΤΕΣ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΕΞΟΔΟΥ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΒΕΡΑΝΤΕΣ/ ΑΥΛΗ Εξώστες επιτρέπονται σε απόσταση μέχρι 2,00μ. από τα οδικά σύνορα. Προβολικά στέγαστρα εισόδου επιτρέπονται σε απόσταση μέχρι 2,00μ. από τα οδικά σύνορα Πέργολες με διάκενα επιτρέπονται στις ελάχιστες καθορισμένες αποστάσεις από τα σύνορα, εκτός των οδικών 1.20 ελαχ.3.00 Υπαίθριες βεράντες /επιχωματώσεις επιτρέπονται στην απόσταση των 3,00μ. από τα σύνορα με μέγιστο ύψος 1,20μ. από το συνεχόμενο έδαφος (Σχ. 34) συνεχομενο εδαφος ελαχ. 3.00μ 1.20 ΣΧΗΜΑ34

27 20 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ οικοδομικη γραμμη προστατευτική/ απομονωτική λωρίδα υπηρεσιακος δρομος ³15.00 Οι οικοδομές πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 15.00μ. από το όριο υπεραστικού δρόμου ή αυτοκινητόδρομου (Σχ. 35) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ή ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΧΗΜΑ 35 ΠΑΡΟΔΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ Παρόδιες διευκολύνσεις εκτός Oρίου Aνάπτυξης πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 10,00μ. από τους κύριους δρόμους (Σχ. 36) οικοδομικη γραμμη ΚΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΧΗΜΑ 36 ΠΑΡΟΔΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ

28 21 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΜΕ 4 Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ όψη απο δρόμο δρόμος πλάγια όψη πεντώροφη ή ψηλότερη οικοδομή με εμπορικό ισόγειο 3.00 ³5.00 ³5.00 πεντώροφη ή ψηλότερη οικοδομή με εμπορικό ισόγειο πενταώροφη οικοδομή ή ψηλότερη τετραώροφη οικοδομή με εμπορικό ισόγειο τετραώροφη οικοδομή 3.00 ΟΔΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ 3.00 ³4.00 ΠΙΣΩ ΣΥΝΟΡΟ ³4.00 ΟΔΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟ ΣΧΗΜΑ 37 Τετραώροφες οικοδομές πρέπει να απέχουν 4.00μ. τουλάχιστον από τα σύνορα του τεμαχίου Οικοδομές με πέντε ή περισσότερους ορόφους πρέπει να απέχουν 5.00μ. τουλάχιστον από τα σύνορα του τεμαχίου Για οικοδομή με τέσσερεις ή περισσότερους ορόφους με εμπορική ανάπτυξη στο ισόγειο, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις που καθορίζονται πιο πάνω τουλάχιστο στο πίσω όριο του οικοπέδου (Σχ. 37)

29 22 ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ- ΣΥΝΔΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Α= οι οικοδομές απέχουν 6,00μ. μεταξύ τους ΟΡΘΟ Β= οι οικοδομές συνδέονται μεταξύ τους με ουσιαστική κατασκευή ΟΡΘΟ Γ= οι οικοδομές συνδέονται μεταξύ τους με ελαφριά κατασκευή, δοκό (μη ουσιαστική σύνδεση) ΛΑΘΟΣ (Σχ. 38) Α Β ΠΕΡΓΟΛΑ Γ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΧΗΜΑ 38 ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΜΑΧΙΟΥ P ΟΡΘΟ Οργανική σύνδεση οικοδομών στο ίδιο τεμάχιο για σκοπούς τήρησης απόστασης μικρότερης της καθορισμένης, επιβάλλει την ουσιαστική μορφή σύνδεσης των οικοδομών, ώστε να επιτυγχάνεται δυνατό ενιαίο μορφολογικό αποτέλεσμα (Σχ. 39) ΔΟΚΟΙ /ΠΕΡΓΟΛΑ (μη ουσιώδης συνδεση) O ΛΑΘΟΣ ΣΧΗΜΑ 39

30 ΕΝΟΤΗΤΑ 4 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

31 23 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΤΡΑΚΑΤΟΙΚΙΑ Χωροθέτηση σε ελάχιστη απόσταση 2.00μ. από το δρόμο Επιτρέπεται η έξοδος οχημάτων προς το δημόσιο δρόμο με την όπισθεν(σχ. 40) 2.00 ΣΧΗΜΑ 40 ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ α) Απαιτείται η ανεξάρτητη διακίνηση κάθε οχήματος και η έξοδος στο δημόσιο δρόμο με την έμπροσθεν. β) Επιτρέπονται ομαδοποιημένοι χώροι στάθμευσης σε λιγότερη απόσταση των 2.00μ. από το δρόμο (Σχ. 41) ΣΧΗΜΑ 41 γ) Το πλάτος της εισόδου εξόδου αυξάνεται στα 5.50μ. όταν δημιουργείται χώρος στάθμευσης για 15 και πλέον αυτοκίνητα. Επίσης το πλάτος αυτό αυξάνεται κατά 0.60μ. όταν η πρόσβαση αυτή είναι η μοναδική για πεζούς (Σχ. 42) για πεζούς ΣΧΗΜΑ 42

32 24 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΞΑ ΣΤΡΟΦΗΣ ΡΑΜΠΕΣ R5.50 d κλιση 1:5 κλίση ράμπας μέχρι 1:5 (20 η κλιση μειωνεται στα 1:8.5(12 οταν η ραμπα αποτελει την μοναδικη προσβαση πεζων προς τον χωρο σταθμευσης ΣΧΗΜΑ 43α οδικο συνορο 0.00 καλυμμένοι χώροι στάθμευσης. d/3.00μ και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί στα 2,50μ υπαίθριοι χώροι στάθμευσης d 0.00 R6.00 ΣΧΗΜΑ 43β ΣΧΗΜΑ 43γ

33 25 ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑ 44 νησίδες πρασίνου ΣΧΗΜΑ 45

34 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

35 26 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΘΑΡΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΕΜΑΧΙΟΥ Ετ= Αρχικό εμβαδόν τεμάχιου ΑΒΓΔ Εκ=Ετ-(Ε1+Ε2) A Z H B Ε1 Ε2 επηρεασμός από δημόσιο οδικό δίκτυο επηρεασμός από δημόσιο πράσινο Ε2 δημόσιο πράσινο Εκ (ΖΗΘΙ) καθαρό εμβαδόν τεμαχίου αφού αφαιρεθούν οι δεσμεύσεις Θ Ι Δ Γ ΣΧΗΜΑ 46 ΚΑΘΑΡΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΤΕΜΑΧΙΟΥ: Αποτελεί το εμβαδόν του τεμαχίου όπως προκύπτει μετά την αφαίρεση από το αρχικό εμβαδόν του τίτλου ιδιοκτησίας των δεσμεύσεων που το επηρεάζουν (οδική και άλλη υποδομή, όπως καθορίζεται στα Σχέδια Ανάπτυξης). (Σχ. 46)

36 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ και ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ E3 E5 E6 E2 E4 Α E6 E1 Δ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΠΟΣΤΕΓΟ Eo Β ΣΧΗΜΑ 47 Γ Εο= ΑΒΓΔ= καθαρό εμβαδό του τεμαχίου Συντελέστης Δόμησης ειναι: (Ε1+Ε2+Ε3+Ε4+Ε5) /Eo Ποσοστό Κάλυψης ειναι: (Ε1+Ε4 +E6 ) * /Eo *(Ε1+Ε4 +E6 ) = συνολικό εμβαδό της κάθετηςπροβολής των οικοδομών

37 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Α= Απόσταση της εμπορικής οικοδομής από όριο του τμήματος του τεμαχίου οπου επιτρέπεται η διείσδυση, ίση με το 30του συνολικού βάθους διείσδυσης(β2) Β2= Βάθος και εμβαδό διείσδυσης ίσο περίπου με το εμβαδό και το βάθος του τμήματος της ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην Εμπορική Ζώνη ( Β1) τμήμα του τεμαχίου στο οποίο δεν επιτρέπεται η διείσδυση Β1 τμήμα του τεμαχίου που εμπίπτει στην Εμπορική Ζώνη Β2 τμήμα του τεμαχίου στο οποίο επιτρέπεται η διείσδυση οριο διεισδυσης Ο συντελεστής δόμησης για το τμήμα Β2 θα είναι μέχρι το 70του συντελεστή που καθορίζεται για κατοικία ή την πρωτεύουσα χρηση, όποιος από τους δύο είναι μικρότερος, από την πολεοδομική Ζώνη στην οποία εμπίπτει το πρός ανάπτυξη τεμάχιο. (Σχ. 48) Β1 Β2 A Κα6 Εβ2 ΣΧΗΜΑ 48 ΜΕΣΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ-ΜΕΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ Ε1 εμβαδόν τμήματος του τεμαχίου στη Ζώνη Κα3 Ε2 εμβαδόν τμήματος του τεμαχίου στη Ζώνη Κα6 Μέσος Συντελεστής Δόμησης: Ε1xΣΔ* Κα3+Ε2xΣΔ* Κα6 Ε1+Ε2 Μέσο Ποσοστό Κάλυψης Ε1xΠΚ* Κα3+Ε2xΠΚ* Κα6 Ε1+Ε2 Ε2 Ζώνη Κα6 Η δυνατότητα αυτή διέπεται από τις πρόνοιες της παραγράφου 4.9 των παραρτημάτων των Τοπικών Σχεδίων και της παραγράφου 4.7της πολιτικής 3(Α) της Δήλωσης Πολιτικής (Σχ. 49) Ε1 Ζώνη Κα3 ΣΧΗΜΑ 49 *ΣΔ= Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης. *ΠΚ= Μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό καλυψης

38 ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

39 29 ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΥΨΟΣ Σύμφωνα με τους Οικοδομικούς Κανονισμούς, το καθαρό ύψος κατοικήσιμου (μη βοηθητικού) δωματίου, δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 2,60 μέτρα.(σχ.50) U>=2,60 Στην περίπτωση κατοικήσιμων δωματίων με επικλινή στέγη, το ελάχιστο ύψος δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,80 μέτρα το δε μέσο ύψος του χώρου όχι μικρότερο από 2,60 μέτρα.(σχ. 51) a a ΣΧΗΜΑ 50 1,80 2,60 ΣΧΗΜΑ 51 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ d1>=2,45 Στην περίπτωση κατοικήσιμου δωματίου(ύπνου ή εργασίας) η ελάχιστη οριζόντια διάσταση δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 2,45 μέτρα το δε καθαρό ύψος του χώρου αυτού όχι μικρότερο από 2,60 μέτρα. (Σχ. 52) d2>=2,45 ΣΧΗΜΑ 52 ΦΩΤΙΣΜΟΣ / ΑΕΡΙΣΜΟΣ Για καλύτερο φυσικό φωτισμό/ αερισμό κατοικήσιμου δωματίου, η ελάχιστη επιφάνεια εξωτερικού ανοίγματος δεν πρέπει να είναι μικρότερη από το 10του εμβαδού του χώρου αυτού. (Σχ. 53) Ε1>= 102 E2 E1 ΣΧΗΜΑ 53

40 30 ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΗ ΦΩΤΑΓΩΓΩΝ FWTAGWGOS A Ε1ελαχ.10μ² A B ΣΧΗΜΑ 54 A B B>=A/2>=3,00m A-A ΣΧΗΜΑ 55 B A FWTAGWGOS Ε2ελαχ.16μ² A ΣΧΗΜΑ 56

41 31 ΕΝΟΤΗΤΑ 7 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Βασικά σημεία ελέγχου για την υποβολή πολεοδομικής αίτησης Υποβάλλεται σωστός τύπος αίτησης ανάλογα με το είδος της ανάπτυξης; Η αίτηση είναι ορθά συμπληρωμένη και σε αυτή περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες; Υπογράφεται η αίτηση από τον ιδιοκτήτη της ακίνητης ιδιοκτησίας ή τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο του και υποβάλλονται εκσυγχρονισμένοι τίτλοι ιδιοκτησίας; Υποβάλλονται οι σωστές πληροφορίες σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και όσους έχουν συμφέρον στην προτεινόμενη ανάπτυξη (π.χ. ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο); Περιλαμβάνονται τα απαραίτητα σχέδια; Τα σχέδια είναι συμπληρωμένα με τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως π.χ. διαστάσεις και υψόμετρα φυσικού και διαμορφούμενου εδάφους; Υποβάλλονται επίσημα χωρομετρικά σχέδια στα οποία να δείχνεται η θέση της προτεινόμενης ανάπτυξης; Υποβάλλεται χωροταξικό σχέδιο το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνο με το επίσημο χωρομετρικό σχέδιο και δείχνονται σε αυτό οι ενδεχόμενοι επηρεασμοί, τα υψόμετρα του φυσικού και διαμορφούμενου εδάφους, οι οικοδομές, η περίφραξη, οι χώροι στάθμευσης, ο τρόπος διαμόρφωσης του ελευθέρου χώρου του τεμαχίου και η θέση των εισόδων εξόδων των οχημάτων; Έχουν επιβεβαιωθεί τα πολεοδομικά δεδομένα του υπό ανάπτυξη τεμαχίου δηλ. η πολεοδομική ζώνη, η επιτρεπόμενη χρήση, τα επιτρεπόμενα ανώτατα μεγεθη (συντελεστής δόμησης, ποσοστό κάλυψης, ύψος και αριθμός ορόφων); NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI Έχουν ληφθεί υπόψη οι σχετικές πρόνοιες των Σχεδίων Ανάπτυξης και οι τυχόν περιορισμοί που προκύπτουν από αυτά

42 32 π.χ. μείωση του συντελεστή δόμησης για χρήση άλλη από την επιτρεπόμενη σε συγκεκριμένη περιοχή; Απέχει η οικοδομή τις σωστές αποστάσεις από τα όρια και έχουν ληφθεί υπόψη τυχόν δεσμεύσεις που επηρεάζουν το υπό ανάπτυξη τεμάχιο (οδικό δίκτυο, δημόσιο πράσινο, κλπ.); Τα προτεινόμενα εμβαδά είναι μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια, με βάση τις πρόνοιες των Σχεδίων Ανάπτυξης; NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI Συνοδεύεται η αίτηση με όλα τα απαραίτητα επιπρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες που απαιτούνται ανάλογα με τον τύπο της ανάπτυξης όπως: o Στοιχεία για την υδατοπρομήθεια που να αφορούν την ποσοτική και ποιοτική καταλληλότητα. NAI/OXI o Στοιχεία για την προτεινόμενη προσπέλαση σύμφωνα με τις πρόνοιες της Εντολής 1/94 του Υπουργού Εσωτερικών. NAI/OXI o Στοιχεία για την καταλληλότητα της προσπέλασης με κλίσεις, υψόμετρα και μηκοτομές όπου αυτό απαιτείται. NAI/OXI Εάν αυτό απαιτείται από τις πρόνοιες του σχετικού κανονισμού έχει γίνει η απαιτούμενη δημοσίευση σε δυο καθημερινές εφημερίδες; NAI/OXI Έχει όπου, αυτό απαιτείται, συμπληρωθεί και υποβληθεί η Προκαταρκτική Έκθεση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον ή Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σύμφωνα με τον Περί Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον Νόμο του 2001; NAI/OXI Έχει συμπληρωθεί και υποβληθεί στην περίπτωση βιομηχανικής ανάπτυξης το έντυπο για πρόσθετες πληροφορίες; Προβλέπονται οι απαιτούμενοι χώροι στάθμευσης, χώροι στάθμευσης για ανάπηρους και μεγάλα οχήματα και χώροι για φορτοεκφορτώσεις; Ικανοποιούνται οι πρόνοιες του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου και οι σχετικοί Κανονισμοί; Έχει προβληματίσει κατά πόσον απαιτείται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας ή αν η προτεινόμενη ανάπτυξη καλύπτεται από τα Γενικά ή Ειδικά Διατάγματα Ανάπτυξης; NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI NAI/OXI

43 33 Σε περίπτωση υφισταμένων η εγκριμένων αναπτύξεων στην ίδια ακίνητη ιδιοκτησία που αφορά η αίτηση έχουν υποβληθεί τα στοιχεία των αδειών που έχουν εξασφαλιστεί και σε περίπτωση υφισταμένων οικοδομών έχει υποβληθεί αποτύπωση της υφισταμένης κατάστασης; Όλα τα πιο πάνω στοιχεία είναι ορθά και υπογράφονται από τους μελετητές του έργου; NAI/OXI NAI/OXI

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Η δήλωση αυτή γίνεται δυνάµει των προνοιών της εγκυκλίου του Υπουργού Εσωτερικών µε αρ. 1/2008, ηµεροµηνίας 10 Ιανουαρίου 2008. 1. Γενικά στοιχεία αίτησης: Το έντυπο αυτοελέγχου κατατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2011 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 6/7/12 ΑΑΟ17/12 Β363/62 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

Εντολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου. ΕΝΤΟΛΗ 2 του 2011

Εντολή σύμφωνα με το άρθρο 6 του Νόμου. ΕΝΤΟΛΗ 2 του 2011 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΙ 90 του 1972, 56 του 1982, 7 του 1990, 28 του 1991, 91(Ι) του 1992, 55(Ι) του 1993, 72(Ι) του 1998, 59(Ι) του 1999, 142(Ι) του 1999, 241(Ι) του 2002 και 29(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΚΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΝ Περιγραφή των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων. Η εισαγωγή του θεσμού των Μεικτών Τουριστικών Αναπτύξεων (ΜΤΑ) στη Κύπρο κρίθηκε σκόπιμη ως ένα δυνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/ ) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89) ΕΙΣΗΓΗΣΗ 10 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤ ΜΗΧ Άρθρο 13 Κλίμακες 1. Οι κλίμακες των κτιρίων και δομικών έργων πρέπει να κατασκευάζονται (αριθμός, μορφή θέση και πλάτος) έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels).

Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). Τουριστικές Αναπτύξεις με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). ------------------------------------------- Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑΣ Οδηγίες διεκπεραίωσης υποθέσεων Εκσυγχρονισμού Εγγραφής για τις οποίες απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού έγκρισης από τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Δαναΐδων στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού στην Αθήνα πρόκειται να ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή µε υπόγειο και στέγη. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΙ 14 TOY 1959, 67 TOY 1963, 6 KAI 65 TOY 1964, 12 TOY 1969, 38 TOY 1989, 13 KAI 28 TOY 1974, 24 TOY 1978, 25 TOY 1979, 80 TOY 1982, 15 TOY 1983, 9, 115 KAI

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία

Κοινωνική Στέγη - Προσιτή Κατοικία Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ [ΝΟΜΟΙ 90 ΤΟΥ 1972, 56 ΤΟΥ 1982, 7 ΤΟΥ 1990, 28 ΤΟΥ 1991, 9(Ι) ΤΟΥ 1992, 55(Ι) ΤΟΥ 1993, 72(Ι) ΤΟΥ 1998, 59(Ι) ΚΑΙ 142(Ι) ΤΟΥ 1999, 241(Ι) ΤΟΥ 2002, 29(Ι) ΤΟΥ 2005,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Άρθρο 2 Ν. 4067/12 ΝΟΚ Αίθριο είναι μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Υπουργείο Εσωτερικών 25 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4. Ημιυπαιθριοι χώροι 3. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές των περιγραμμάτων όλων των κτιρίων, όπως αυτά ορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3)

Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Πρόσφατες τροποποιήσεις ΓΟΚ (Άρθρο7 και 11) και Κτιριοδομικού κανονισμού (Αρθ 3) Αποφ-31252/22-7-09 (ΦΕΚ-396/ΑΑΠ/13-8-09) Συμπλήρωση των διατάξεων της Αποφ-3046/304/30-1-89 του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ "Κτιριοδομικός

Διαβάστε περισσότερα

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 4067/2012 ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Εισηγητής : Χριστόφορος Παντουβάκης 1 Σύντομη παρουσίαση άρθρων ΝΟΚ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (τι-πως-ποιος): αναφέρεται στους σκοπούς, στους ορισμούς, πότε απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 89-1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. Η πρόσοψη του οικοπέδου βρίσκεται επί της οδού Κρουσόβου, ενώ το οικόπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος

Υπόγειο δίκτυο πρόσβασης Ένα νέο έδαφος Ένα νέο έδαφος Το ελληνικό τοπίο υπομένει για περισσότερα από 40 χρόνια μια παρατεταμένη διαδικασία «προ-αστικοποίησης». Στην ανάπτυξη των παραθεριστικών οικισμών κυριαρχούν τα γνώριμα μοντέλα της πανταχόθεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ ΘΕΣΗ Σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Νικόµαχου 12 (Ο.Τ. 69) στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανεγερθεί διώροφη οικοδοµή µε ισόγειο λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτη Κατοικία. Ανάπτυξη Ανεξάρτητων Κατοικιών στο Τσέρι, Λευκωσία

Ευέλικτη Κατοικία. Ανάπτυξη Ανεξάρτητων Κατοικιών στο Τσέρι, Λευκωσία Ευέλικτη Κατοικία Ανάπτυξη Ανεξάρτητων Κατοικιών στο Τσέρι, Λευκωσία ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΙ χωροταξικό κλίμακα 1:1000 ΕΜΒΑΔΟΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1=250τμ, Α1 2=293τμ, Α1, Α2 3=264τμ, Α1, Α2

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Ο ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ & ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Ο ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ & ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Σεμινάριο Εκτιμήσεων Ακίνητης Περιουσίας, ΣΠΜΕ, 2018 Ο ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ & ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ 1-6: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ: Σκοποί Ορισμοί Πότε απαιτείται άδεια δόμησης Θέματα διατηρητέων κτιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή

Ο τρόπος οργάνωσης σε οµάδες κατοικιών οδηγεί σε κοινή 77.5 7 5.0 85. 0 85. 0 ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΟΝΕΡΙ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ ΗΜΗΤΡΑ ΦΥΓΚΑ 814973 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ι ΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Α. Αστικός σχεδιασµός: 1. Οργάνωση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ( 1 / 4 ) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (Κεφ. 96) ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ: Η αίτηση αφορά: ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Αρ. Αιτήσεως Είδος αίτησης: Νέα οικοδομή Προσθήκη Άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ. Το οικόπεδο μας ανήκει στον κύριο Νίκο Δαλιακόπουλο καθώς και το γειτονικό οικόπεδο. - 99 - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΙΩΝ 1. Τοπογραφικό Διάγραμμα : To τοπογραφικό διάγραμμα της δεύτερης αρχιτεκτονικής μελέτης ταυτίζεται με αυτό της πρώτης αρχιτεκτονικής μελέτης εφόσον και οι δυο μελέτες εχουν γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά παραδείγματα κατασκευής κλειστών εξωστών (ΕΡΚΕΡ) Υπολογισμός του 20%

Ενδεικτικά παραδείγματα κατασκευής κλειστών εξωστών (ΕΡΚΕΡ) Υπολογισμός του 20% παρ. 5δ Οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται εντός των πλαγίων υποχρεωτικών ακαλύπτων σε ύψος άνω των 3,00 μ. Το ίδιο ελάχιστο ύψος τηρείται και σε περίπτωση κλειστών εξωστών προς τον πίσω υποχρεωτικό ακάλυπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της µε αρ. 13 / 2011 (αρ.πρωτ. 44423/13.10.2011) Εγκυκλίου Επεξηγηµατικό - ερµηνευτικό υπόµνηµα ανά κατηγορία του «ΦΥΛΛΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙ ΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ.

2. ΟΔΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Άρθρο 13 [Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων 1. ΓΕΝΙΚΑ. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου

Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου 25 26 27 παρ. 6 28 Άρθρο 16 Λειτουργικά, ενεργειακά και διακοσμητικά στοιχεία στις όψεις του κτιρίου παρ. 5α Σε περίπτωση πανταχόθεν ελεύθερων κτιρίων ή γενικά κτιρίων που παρουσιάζουν περισσότερες της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΥΛΛΟ/ ΣΧΕΔΙΟ 6/7/12 AAO13/12 BM13/08 6/7/12 ΑΑΟ14/12 Β349/79 6/7/12 ΑΑΟ15/12 ΒΜ91/95 Ενσωμάτωση εγκριμένης βεράντας στην κύρια χρήση του διαμερίσματος στον 3 ον όροφο (ρετιρέ) 487 54/42.6.4 Μ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Μετατροπή μέρους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ( 1 / 4 ) ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμος (Κεφ. 96) ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ: Η αίτηση αφορά: ΓΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ Αρ. Αιτήσεως Είδος αίτησης: Νέα οικοδομή Προσθήκη Άλλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

867 Ν. 68(Ι)/92. E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2727, 24.7.92

867 Ν. 68(Ι)/92. E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2727, 24.7.92 E.E. Παρ. I (I), Αρ. 2727, 24.7.92 867 Ν. 68(Ι)/92 Ο περί Διατηρητέων Οικοδομών Νόμος του 1992 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )]

Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Άρθρο 5 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )] Κατοικίες 1. Γενικά. «Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για κατοικία, δηλαδή μονοκατοικίες,

Διαβάστε περισσότερα

41(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΙΑΚΑΤΟΧΗ, ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΝΟΜΟ

41(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΙΑΚΑΤΟΧΗ, ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΝΟΜΟ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4502, 31.3.2015 Ν. 41(Ι)/2015 41(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΙΑΚΑΤΟΧΗ, ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ) ΝΟΜΟ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Αρχιτεκτονική. Περιβαλλοντική αρχιτεκτονική Η ιδιοκτησία της ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., χωροθετείται μέσα στον οικισμό της Καρδίας. Ο πολεοδομικός και ο οικιστικός σχεδιασμός των οικοπέδων της ιδιοκτησίας οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Τ Ο Λ Η 1 του 2017

Ε Ν Τ Ο Λ Η 1 του 2017 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ [ΝΟΜΟΙ 90 του 1972, 56 του 1982, 7 του 1990, 28 του 1991, 91(Ι) του 1992, 55(Ι) του 1993, 72(Ι) του 1998, 59(Ι) του 1999, 142(Ι) του 1999, 241(Ι) του 2002 και 29(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις

# Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ * Παρατηρήσεις .1-1 ΓΕΝΙΚΑ # Ελεγχόµενα κριτήρια / οδηγίες ΝΑΙ ΟΧΙ Μ/ 1.1 Λειτουργικός Σχεδιασµός Παραδοχές 1 Η µελέτη εντάσσεται και εναρµονίζεται µε τον ευρύτερο χωροταξικό και πολεοδοµικό σχεδιασµό;... 2 Το έργο εντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο.

Να έχει ξεχωριστές οδεύσεις διαφυγής από το υπόλοιπο κτίριο. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 5 / 2003 ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ε _ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 30/10/2003 1. Γενικά Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα για την έκθεση,

Διαβάστε περισσότερα

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης

ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Στρατηγική Συν-Κατοίκησης ΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Στρατηγική Συν-Κατοίκησης Η πρόταση μας εισάγει μια νέα τυπολογία κατοικίας, αυτήν της οριζόντιας πολυκατοικίας. Η αναφορά στην ελληνική αστική πολυκατοικία είναι σκόπιμη αφού η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ( Νόµοι 90 του 1972, 56 του 1982, 7 του 1990, 28 του 1991, 91 (Ι) του 1992, 55 (Ι) του 1993, 72 (Ι) του 1998, 59 (Ι) του 1999, 142 (Ι) του 1999, 24 (Ι) του 2002

Διαβάστε περισσότερα

69 Δ.Π. 33/72. τον αναλόγως τής σκοπούμενης χρήσεως αύτης έκτιθέμενον

69 Δ.Π. 33/72. τον αναλόγως τής σκοπούμενης χρήσεως αύτης έκτιθέμενον Ε.Ε. Παρ. Π I (I) Αρ. 919, 4.2.72 69 Δ.Π. 33/72 'Αριθμός 33 Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 96 ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ 14 ΤΟΥ 1959, 67 ΤΟΥ 1963, 6 ΚΑΙ 65 ΤΟΥ 1964 ΚΑΙ 12 ΚΑΙ 38 ΤΟΥ 1969) Γνωστοποίησις

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση.

Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση. Προστασία και ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χαλέπας Χανίων. Στο δρόμο προς την θεσμοθέτηση. [1] Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εξ αιτίας της επικινδυνότητας της πλήρους εκμετάλλευσης των επιτρεπομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο ΑΡ. 75.172, ημερ. 29/05/2013 ΑΡ. 76.995, ημερ. 28/05/2014 ΑΡ. 78.476,

Διαβάστε περισσότερα

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο.

Η προσπέλαση από το πεζοδρόμιο στο εσωτερικό του κτιρίου πρέπει να γίνεται και αυτή στο ίδιο επίπεδο. 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. Γενικά Η Είσοδος κάθε κτιρίου είναι το καθοριστικότερο στοιχείο της προσβασιμότητάς του, καθορίζοντας ταυτόχρονα τον βαθμό αυτονομίας της διακίνησης των χρηστών του. Με την έννοια

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322,

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 281 Κ.Δ.Π. 86/99 Αρ. 3322, 30.4.99 Αριθμός 86 Οι περί Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 1999, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση το άρθρο 19 του περί

Διαβάστε περισσότερα

Το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου

Το πολεοδομικό σύστημα της Κύπρου Πολεοδομικά, οικοδομικά και θέματα χωροθέτησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών, ειδικότερα σε μεμονωμένες κατοικίες Ανθή Χαραλάμπους Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ενέργειας & Περιβάλλοντος ΟΕΒ Ημερίδα: «Υγεία

Διαβάστε περισσότερα

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης.

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΚΛΗΡΙ ΟΥ ο Αστικός Αναδασμός η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. 1 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α )

Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α /2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Άρθρο 9 [Όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α ) Καταστήματα 1. Γενικά. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται σαν καταστήματα, για την

Διαβάστε περισσότερα

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο

1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνο 1.- Η πρόταση αφορά στην οργάνωση ενός συνόλου κατοικιών η οποία διαμορφώνει συγχρόνως ένα συνεχές σύστημα δημόσιων, υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου που διατρέχει και συνδέει τον οικισμό από το βουνό

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93)

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθµός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ:

Τεχνική Έκθεση ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΦΟΡΕΑΣ: ΕΡΓΟ: ΘΕΣΗ: ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ - ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ-Ο.Τ 381

Διαβάστε περισσότερα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα

Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ : Εξοχικές κατοικίες στο Σκροπονέρι Ευβοίας Το οικόπεδο που μας δίνεται να αναπτύξουμε την κτιριακή σύνθεση χαρακτηρίζεται από την έντονη κλίση προς τη θάλασσα και από την ακανόνιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Κεφάλαιο 7. ΕΙΣΟ ΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ΕΙΣΟ ΟΣ κάθε κτιρίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4338, 8/6/2012. Αρ. 4338, 8.6.2012 73(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4338, 8/6/2012. Αρ. 4338, 8.6.2012 73(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2012 Αρ. 4338, 8.6.2012 73(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2012 Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 95(Ι) του 2000 93(Ι) του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Σεπτέμβριος 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Σεπτέμβριος 2011 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΧΟΣ: Στόχος των τροποποιήσεων και αλλαγών στην Κυπριακή Νομοθεσία είναι η εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας από νέους ιδιοκτήτες και αγοραστές. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Οι σχετικές νομοθεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Η πρώτη συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής, προεδρία κ. Ευγένιου Χαμπουλλά, έγινε στις 6/2/2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 92 συνεδριάσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ

Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 102 Κ.Δ.Π. 53/96 Αρ. 3043,1.3.96 Αριθμός 53 Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΣ Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 5 και 17 90τουΐ972 Q Υπουργός Εσωτερικών, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Εγκριμένο ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Πρόνοιες και Μέτρα Πολιτικής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΔΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ Λευκωσία, Ιούνιος 2008 P Σεπτεμβρίου 2 Το «Σχέδιο Περιοχής Παλαιού Πυρήνα

Διαβάστε περισσότερα

Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels).

Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) με άλλες χρήσεις εντός του κελύφους του κτιρίου/ων της ξενοδοχειακής μονάδας (Condo Hotels). ------------------------------------------- Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης

Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Υ.Π.Ε.Κ.Α. ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Τεύχος αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 441/2017 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 5056 Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 3405 Αριθμός 441 Oι περί Φόρου Προστιθέμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Εργοδότης : ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Εργο : ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤO ΔΗΜΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Τοποθεσία : Δήμος Αγ. Δημητρίου Αττικής Οδός Τηλεμάχου αρ. 39 & Ναπολέοντος αρ. 34 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ)

Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) Σεμινάριο 2013 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) 18 χρόνια εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 15 Χρόνια Εφαρμογής 12 Χρόνια Εφαρμογής 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΟΚ 1955 ΓΟΚ 1973 ΓΟΚ 1985 Τροποποίηση ΓΟΚ 1985 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

γνώση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ CHELCO VAT LTD ΓΝΩΣΗ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

γνώση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ CHELCO VAT LTD ΓΝΩΣΗ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 CHELCO VAT LTD ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 γνώση Η θεωρητική και πρακτική κατανόηση ενός θέματος η οποία βοηθά στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ»

ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ: «ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1.5 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 1. Γενικά 1.1. Τίτλοι ιδιοκτησίας. Αυθαίρετα. Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται όλα τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα Απαντήσεις σε Ερωτήµατα

Ηµερίδα Απαντήσεις σε Ερωτήµατα Ινστιτούτο Εκπαίδευσης & Επιµόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας Α.Ε. Νέος Οικοδοµικός Κανονισµός και Απόφ.63234/19-12-12 για την εφαρµογή του Ν.4067/12 (Ν.Ο.Κ.) Ηµερίδα 7-2-13 Απαντήσεις σε Ερωτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΡΙΘΜΌΣ 98728/7722/93 ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΧΏΡΩΝ ΣΤΆΘΜΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΤΑ ΚΤΊΡΙΑ. (ΦΕΚ 167/ /2 3 93) Το ελάχιστο πλάτος των οριζοντίων

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι:

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ µε βάση την Εγκ.13/11 Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: Α. Από το κείµενο της Εγκ.13/11 1. (Α.Ι.1) Κάθε αυθαίρετη κατασκευή που εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4085, 28/4/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ειδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1151 23 Ιανουαρίου 2018 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 83 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. απόφ. 3465/80/12-12-2017 Σύσταση αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών οικισμού Άνω

Διαβάστε περισσότερα

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης

Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Νεοκλασική μορφολογία και βασικές αρχές δόμησης Βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής του νεοκλασικισμού 1. Το δομικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι αυτό της «δοκού επί στύλου», δηλ. κατακόρυφοι φέροντες

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά Συνεδρίας Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου Ύψωνα που έγινε στις στα Γραφεία του Δήμου

Πρακτικά Συνεδρίας Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου Ύψωνα που έγινε στις στα Γραφεία του Δήμου Πρακτικό : 10/2017 Παρόντες Πρακτικά Συνεδρίας Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου Ύψωνα που έγινε στις 21-11-2017 στα Γραφεία του Δήμου Ο κ. Παντελής Γεωργίου Δήμαρχος Πρόεδρος Ο κ. Μάριος Νεοφύτου - Δημοτικός

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

γνώση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ CHELCO VAT LTD ΓΝΩΣΗ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

γνώση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ CHELCO VAT LTD ΓΝΩΣΗ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 ΕΚΔΟΣΗ: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2016 CHELCO VAT LTD ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΠΑ Του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΕΛΕΠΗ, Διευθύνοντος Συμβούλου ΤΕΥΧΟΣ 3 γνώση Η θεωρητική και πρακτική κατανόηση ενός θέματος η οποία βοηθά στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων για

Διαβάστε περισσότερα

2 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΑΤΟΠΟΛΟΓΙΑ Η μελέτη του παραθεριστικού οικισμού, έχει σαν στόχο να ικανοποιήσει λειτουργικά και αισθητικά το αγοραστικό κοινό αλλά και να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την οικοδομισιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3128, Κ.Δ.Π. 60/97. Αριθμός 60 Ο ΠΕΡΙ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΣ

Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3128, Κ.Δ.Π. 60/97. Αριθμός 60 Ο ΠΕΡΙ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΣ Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3128, 28.2.97 661 Κ.Δ.Π. 60/97 Αριθμός 60 Ο ΠΕΡΙ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΣ Κανονισμοί σύμφωνα με το άρθρο 88 Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομικός Σχεδιασμός: Βασικές Έννοιες

Πολεοδομικός Σχεδιασμός: Βασικές Έννοιες Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού Πολεοδομικός Σχεδιασμός: Βασικές Έννοιες Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Βλαστός, Θ., Μπακογιάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ (255) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου. Ρύθμιση, Δημιουργία Ξενοδοχειακών Κλινών

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου. Ρύθμιση, Δημιουργία Ξενοδοχειακών Κλινών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ X Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου Ρύθμιση, Δημιουργία Ξενοδοχειακών Κλινών Αρ. Απ. 42.538, ημ. 12.5.1995 51.042, ημ. 12.1.2000 52.071, ημ. 27.6.2000 57.070, ημ. 8.1.2003 Γραφείο Επιτρόπου

Διαβάστε περισσότερα

43 Α) του άρθρου 14 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127 Α') και. 1. Με τις διατάξεις της απόφασης αυτής καθορίζεται η

43 Α) του άρθρου 14 του Ν. 1473/1984 (ΦΕΚ 127 Α') και. 1. Με τις διατάξεις της απόφασης αυτής καθορίζεται η *02011522712960016* ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (fevxoσ ΔΕντΕΡΟ) 12101 4. Επαγγελματική στέγη, που βρίσκεται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο (όροφο) με ειδικούς χώρους (των οποίων η αξία υπολογίζεται με τα έντυπα

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων

Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων Άρθρο 32: Προσδιορισμός αξίας ακινήτων φυσικών προσώπων 1. Ως φορολογητέα αξία των ακινήτων ή των εμπράγματων σε αυτά δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων ορίζεται το γινόμενο που προκύπτει από τις τιμές εκκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ALTHEA BOUTQUE HOTEL ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ:ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΜΕΝΕΤΩΝ ΟΔΟΣ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 81152 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2245081152 ΦΑΞ: 2245081152 EMAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/ Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ Φ.Ε.Κ. Το αρχικό κείμενο με τις διατάξεις όπως ήταν δημοσιευμένες στο Φ.Ε.Κ. οι οποίες έχουν τροποποιηθεί μεταγενέστερα. ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4495/2017 ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017 Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) εντός ενιαίων γηπέδων τουριστικών μονάδων. (Γιώργος Περικλέους, Ανώτερος Τουρ. Λειτουργός)

Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) εντός ενιαίων γηπέδων τουριστικών μονάδων. (Γιώργος Περικλέους, Ανώτερος Τουρ. Λειτουργός) Μικτές Τουριστικές Αναπτύξεις (ΜΤΑ) εντός ενιαίων γηπέδων τουριστικών μονάδων. (Γιώργος Περικλέους, Ανώτερος Τουρ. Λειτουργός) Α. Εισαγωγή θεσμού Στόχοι Με στόχο, σύμφωνα πάντα με το Στρατηγικό Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Κυρώνουμε και εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή. Άρθρο 1 Σκοπός

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Κυρώνουμε και εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή. Άρθρο 1 Σκοπός ΝΟΜΟΣ: 1577/85 Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΦΕΚ 210/Α/18-12-1985) Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυρώνουμε και εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή. Άρθρο 1 Σκοπός Σκοπός του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης

ΑΣΚΗΣΕ. Εξάμηνο. Χειμερινό. Διδάσκων Πατλάκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΧΩΡΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ: ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ-ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΔΗΜΟΣ: ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΟΔΟΣ: ΚΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 85102 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 22410 56275-56140

Διαβάστε περισσότερα

A H M Q t ΚίΑ Υ Π Λ ΙΕ Ω Ν

A H M Q t ΚίΑ Υ Π Λ ΙΕ Ω Ν A H M Q t ΚίΑ Υ Π Λ ΙΕ Ω Ν Αρι0. ττρωτ... Ελήφβη στις_ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡ/ΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 1. Στην παρ6 του αρθ 4 του Ν4067/12 αναφέρεται ότι "σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Στο τεύχος αυτό, γίνεται μία όσο το δυνατόν λεπτομερής προσέγγιση των γενικών αρχών της Βιοκλιματικής που εφαρμόζονται στο έργο αυτό. 1. Γενικές αρχές αρχές βιοκλιματικής 1.1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013)

ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ. Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013) ΕΝΤΥΠΟ 4Α ( 1 / 16 ) ΕΝΤΥΠΟ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΥ Διάταγμα με βάση το άρθρο 3A(1)(α) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου - (ΚΔΠ 248/2013) Έκδοση άδειας οικοδομής κατοικίας (μέχρι τετρακατοικία) σε εγγεγραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ: της 25-4-89 Τροποποίηση του από 24.4.1985 Π. /τος «Τρόπος καθορισµού ορίων οικισµών της χώρας µέχρι 2.000 κατοίκους κατηγορίες αυτών και καθορισµός όρων και περιορισµών δόµησης τους»

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Ρ Η Τ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Φ Α Ι Σ Τ Ο Υ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΡΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ Ηράκλειο 2011 1 Η Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ -

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΤΙΤΛΟΣ 1 ΑΡΧ-000 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 00 2 ΑΡΧ-001α ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 1 00,50, 0 3 ΑΡΧ-001β ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 2 00, 0 4 ΑΡΧ-001γ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ»

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Ομάδα Εργασίας: Κόντου Χριστίνα, Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μπουλταδάκη Άννα, Πάσχου Μαρία, Παυλίδου Ιωάννα, Τσιολάκη Φανή ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ: ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ» Η περιοχή μελέτης ανήκει

Διαβάστε περισσότερα