ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και άλλων οργανισμών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και άλλων οργανισμών"

Transcript

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και άλλων οργανισμών Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και άλλων οργανισμών παίζουν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των οικοσυστημάτων του πλανήτη, και φυσικά και στις καλλιέργειες. Η κατανόηση της Βιολογίας των Φυτών είναι αδιανόητη εάν δεν ληφθούν υπ όψιν οι αλληλεπιδράσεις αυτές, οι οποίες δημιουργούν ένα ευρύτατο φάσμα σχέσεων, από αμοιβαία επωφελείς συμβιώσεις που λαμβάνουν χώρα σε φυτικούς ιστούς, έως παρασιτικές που δημιουργούν παθογενείς καταστάσεις, έως και τη φυτοφαγία. Και οι τρεις κατηγορίες αλληλεπιδράσεων αποτελούν προϊόντα συνεξέλιξης, με σημαντική εξειδίκευση σε επίπεδο φυτικών ειδών και των οργανισμών που αλληλεπιδρούν. Ένα κρίσιμο βήμα στις αλληλεπιδράσεις αυτές αποτελεί η ικανότητα των φυτικών κυττάρων να αναγνωρίζουν τους οργανισμούς οι οποίοι τα προσεγγίζουν. Π.χ. τα παθογόνα θα πρέπει να εξουδετερωθούν, ενώ με τους συμβιωτικούς οργανισμούς να αναπτυχθεί συνεργασία.

2 2 Ενότητα 1. Η Άμυνα: Φροντίδα για την επιβίωση 9.1. Τα φυτά οργανώνουν την άμυνά τους έναντι των παθογόνων και των φυτοφάγων σε δύο επίπεδα Η αμυντική λειτουργία έχει ζωτική σημασία για τους οργανισμούς. Η έλλειψη ή η παρουσία αναποτελεσματικών αμυντικών μηχανισμών οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαφάνιση του είδους. Τα χερσαία φυτά είναι καθηλωμένα στο έδαφος, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν τις αντίξοες συνθήκες του βιοτικού περιβάλλοντος με τη φυγή και επομένως είναι αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν επί τόπου κάθε πρόκληση. Σταδιακά, μέσω της εξέλιξης τα φυτά εφοδιάστηκαν αφενός μεν με τις κατάλληλες αμυντικές δομές, αφετέρου με ένα χημικό οπλοστάσιο τοξικών ενώσεων που αποτρέπει ή εξοντώνει τους εισβολείς και τους καταναλωτές. Η άμυνα συγκροτείται σε δύο κυρίως επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο παρεμβάλλεται η θεμελιώδης προϋπάρχουσα άμυνα (εικόνα 9.1). Είναι ένα σύνολο αμυντικών μηχανισμών οι οποίοι έχουν αναλάβει την μόνιμη προστασία των φυτικών ιστών και οργάνων. Περιλαμβάνει: 1. Δομές οι οποίες παρέχουν κυρίως μηχανική προστασία, (όπως η εφυμενίδα, τα κυτταρικά τοιχώματα, διάφορα εξαρτήματα της επιδερμίδας π.χ. αγκάθια, τρίχες, κ.ά), ή παρέχουν σύνθετη προστασία (όπως αδένες, ρητινοφόροι αγωγοί, γαλακτοφόροι σωλήνες κ.ά.). 2. Ένα εκτεταμένο χημικό οπλοστάσιο τοξικών ενώσεων οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία των δευτερογενών μεταβολιτών. Οι μεταβολίτες αυτοί βρίσκονται συνήθως αποθηκευμένοι στα χυμοτόπια όλων των κυττάρων (με υψηλότερες συγκεντρώσεις στα χυμοτόπια των επιδερμικών) καθώς και στους αδένες, του ρητινοφόρους αγωγούς και τους γαλακτοφόρους σωλήνες.

3 3 Εικόνα 9.1. Οι δομές (αριστερά) και τα αμυντικά φράγματα (δεξιά) που παρεμβάλλει το χημικό οπλοστάσιο της θεμελιώδους προϋπάρχουσας άμυνας (1 0 επίπεδο άμυνας) σε ένα τυπικό επιδερμικό κύτταρο. Στο δεύτερο επίπεδο αναπτύσσεται η επαγόμενη άμυνα. Η άμυνα αυτή εκδηλώνεται μόνον όταν ανιχνευτεί προσβολή από παθογόνα ή κατανάλωση από φυτοφάγα και αφορά σε βιοχημικούς κυρίως μηχανισμούς. Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μηχανισμών επαγόμενης άμυνας αποτελεί η έγκαιρη ανίχνευση της προσβολής μέσω ενός συστήματος επιτήρησης (εικόνα 9.2). Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι τα όρια μεταξύ προϋπάρχουσας και επαγόμενης άμυνας δεν είναι πάντα ευδιάκριτα. Θεμελιώδης προϋπάρχουσα άμυνα: Το σύνολο των αμυντικών μηχανισμών οι οποίοι έχουν αναλάβει την μόνιμη προστασία των φυτικών ιστών και οργάνων. Περιλαμβάνει δομές με αμυντικό χαρακτήρα, καθώς και ένα εκτεταμένο χημικό οπλοστάσιο δευτερογενών μεταβολιτών. Επαγόμενη άμυνα: Ένα σύνολο αμυντικών βιοχημικών μηχανισμών που εκδηλώνονται μόνον όταν τα φυτικά κύτταρα αντιληφθούν προσβολή ή άλλου είδους καταπόνηση. Σύστημα επιτήρησης: Ένα δίκτυο δεκτών μέσω του οποίου τα φυτικά κύτταρα αντιλαμβάνονται προσβολές.

4 4 Εικόνα 9.2. Οι μηχανισμοί της επαγόμενης άμυνας (2 ο επίπεδο άμυνας). H έγκαιρη ανίχνευση της προσέγγισης ενός παθογόνου ή της παραβίασης της προϋπάρχουσας άμυνας γίνεται μέσω ενός συστήματος επιτήρησης το οποίο ενεργοποιεί την επαγώμενη άμυνα και ταυτόχρονα ειδοποιεί τα γειτονικά κύτταρα για τον επερχόμενο κίνδυνο. Βακτήρια, ιοί, μύκητες, νηματώδεις, ακάρεα, έντομα, φυτοφάγα ζώα, συνιστούν μια μόνιμη απειλή για την επιβίωση και διαιώνιση των φυτικών ειδών. Ωστόσο η άμυνα των φυτών έναντι των βιοτικών παραγόντων καταπόνησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και σπανίως εκδηλώνονται επιδημίες στα φυσικά οικοσυστήματα. Συνεπώς ένα μικρό μόνο ποσοστό των προσβολών παθογόνων προκαλεί τελικά νοσηρές καταστάσεις στα φυτά-ξενιστές, ενώ η κατανάλωση φυτικής βιομάζας από τα φυτοφάγα φαίνεται ότι είναι και αυτή ελεγχόμενη. Οι κυριότεροι λόγοι αποτυχίας των παθογόνων είναι οι εξής: 1. Το πρώτο επίπεδο άμυνας των φυτικών ιστών είναι αποτελεσματικό. 2. Ο ξενιστής δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις για την υποστήριξη και ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του παθογόνου. 3. Κατά τη διάρκεια της προσβολής οι συνθήκες του περιβάλλοντος μεταβάλλονται πριν το παθογόνο προλάβει να εισχωρήσει στο εσωτερικό των ιστών του ξενιστή. Π.χ. η βλάστηση των αναπαραγωγικών δομών (π.χ. σπορίων) των παθογόνων στην επιφάνεια ενός φύλλου απαιτεί ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας. Εάν οι σταγόνες νερού στην επιφάνεια του φύλλου εξατμιστούν, τότε το βλαστημένο σπόριο κινδυνεύει άμεσα από αφυδάτωση και νέκρωση, πριν ακόμη εισέλθει στο εσωτερικό του ελάσματος.

5 5 4. Η εξουδετέρωση του πρώτου επιπέδου άμυνας συνήθως ανιχνεύεται με επιτυχία από τα κύτταρα του ξενιστή, οπότε ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί της επαγόμενης άμυνας και η προσβολή περιορίζεται ή εξαλείφεται. Συνοψίζοντας, για να εκδηλωθεί μια ασθένεια (εκδήλωση συμβατότητας παθογόνου-ξενιστή) θα πρέπει οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ευνοϊκές, η θεμελιώδης άμυνα του ξενιστή ανεπαρκής, το παθογόνο να μη γίνει αντιληπτό ή/και η επαγόμενη άμυνα να μην είναι αποτελεσματική και τελικά ο ξενιστής να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του βιολογικού κύκλου του παθογόνου. Ξενιστής: Ο φυτικός οργανισμός στον οποίον είτε παρασιτεί ένας παθογόνος οργανισμός είτε αναπτύσσει σχέση ένας συμβιώτης Τί είναι οι δευτερογενείς μεταβολίτες; Οι δευτερογενείς μεταβολίτες είναι οργανικά μόρια τα οποία δεν εμπλέκονται ευθέως σε «βασικές» λειτουργίες των φυτικών κυττάρων (π.χ. αναπνοή, φωτοσύνθεση), αλλά στις αλληλεπιδράσεις των φυτών με το βιοτικό και αβιοτικό τους περιβάλλον (κυρίως στην άμυνα). Ο χαρακτηρισμός τους είναι ατυχής (διότι η άμυνα αποτελεί μια εξ ίσου «βασική» λειτουργία), ωστόσο έχει επικρατήσει. Πρωτογενείς μεταβολίτες θεωρούνται τα μόρια τα οποία εντοπίζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κύτταρα και διαδραμματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλους σε λειτουργίες όπως η αναπνοή και η φωτοσύνθεση (αμινοξέα, λιπίδια, νουκλεοτίδια, υδατάνθρακες, οργανικά οξέα κ.ά.). Ο αριθμός των δευτερογενών μεταβολιτών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του αριθμού των αντίστοιχων πρωτογενών. Ο αμυντικός τους ρόλος είναι σημαντικός διότι παρουσιάζουν τοξική ή απωθητική δράση έναντι των παθογόνων και των φυτοφάγων. Οι δευτερογενείς μεταβολίτες κατατάσσονται σε τρεις μεγάλες ομάδες, τις φαινολικές ενώσεις, τα τερπένια και τις αζωτούχες ενώσεις (Πίνακας 9.1). Η κατάταξή τους γίνεται με κριτήριο τη δομή του μορίου και την βιοσυνθετική οδό από την οποία προέρχονται. Οι φαινολικές ενώσεις χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός τουλάχιστον αρωματικού δακτυλίου στο μόριό τους ο οποίος περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον υδροξύλιο, και προέρχονται από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη το οποίο μετατρέπεται αρχικά σε σικιμικό οξύ, χάνοντας την αμινομάδα (πίνακας 9.1). Τα τερπένια είναι υδρογονάνθρακες και προέρχονται από το ακέτυλο συνένζυμο Α μέσω του οποίου συντίθεται η βασική τους δομική μονάδα, το πυροφωσφορικό διμεθυλαλλύλιο. Οι αζωτούχες ενώσεις περιέχουν άζωτο στο μόριό τους και προέρχονται κυρίως από αμινοξέα. Πίνακας 9.1. Τα κύρια πρόδρομα μόρια από τα οποία προκύπτουν οι τρεις ομάδες δευτερογενών μεταβολιτών, και ορισμένοι εκπρόσωποι της κάθε ομάδας.

6 Οι δευτερογενείς μεταβολίτες δεν συμβάλλουν μόνο στην αμυντική προστασία των φυτικών ιστών, αλλά ορισμένοι από αυτούς συμμετέχουν και σε μια σειρά από άλλες σημαντικές λειτουργίες: 1. Διαδραμματίζουν σημαντικούς ρόλους στη διαδικασία αναπαραγωγής. Ορισμένες φαινολικές ενώσεις, οι ανθοκυάνες (βλ...), προσδίδουν στα άνθη και στους καρπούς τους χαρακτηριστικούς χρωματισμούς, μέσω των οποίων προσελκύονται οι επικονιαστές ή οι καταναλωτές. 2. Προστατεύουν τους ιστούς από τη ζημιογόνο επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (κυρίως τα φλαβονοειδή, μια ομάδα φαινολικών ενώσεων). 6

7 7 3. Παίζουν το ρόλο των εξειδικευμένων σημάτων στην εγκαθίδρυση των συμβιωτικών σχέσεων (ορισμένα φλαβονοειδή και οι στριγγολακτόνες, βλ..., οι οποίες παιζουν και σημαντικό ορμονικό ρόλο, βλ...). Πρωτογενείς μεταβολίτες: Μόρια τα οποία εντοπίζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κύτταρα και διαδραμματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλους σε λειτουργίες όπως η αναπνοή και η φωτοσύνθεση Δευτερογενείς μεταβολίτες: Μόρια τα οποία δεν εμπλέκονται ευθέως σε βασικές λειτουργίες των φυτικών κυττάρων (π.χ. αναπνοή, φωτοσύνθεση), αλλά στις αλληλεπιδράσεις των φυτών με το βιοτικό τους περιβάλλον (κυρίως στην άμυνα). Φαινολικές ουσίες: Δευτερογενείς μεταβολίτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη ενός τουλάχιστον αρωματικού δακτυλίου ο οποίος φέρει μια τουλάχιστον υδροξυλομάδα και προέρχονται από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Τερπένια: Δευτερογενείς μεταβολίτες των οποίων ο βασικός σκελετός είναι ένα μόριο υδρογονάνθρακα με 5 άτομα άνθρακα (ισοπεντάνιο) και προέρχονται κυρίως από το ακέτυλο συνένζυμο Α. Αζωτούχοι δευτερογενείς μεταβολίτες: Ενώσεις του δευτερογενούς μεταβολισμού που περιέχουν άζωτο στο μόριό τους και προέρχονται κυρίως από αμινοξέα 9.3. Η συγκρότηση της θεμελιώδους προϋπάρχουσας άμυνας προϋποθέτει τη δημιουργία αμυντικών δομών εξοπλισμένων με δευτερογενείς μεταβολίτες Η συγκρότηση της θεμελιώδους προϋπάρχουσας άμυνας δίδει προτεραιότητα στην αμυντική θωράκιση των επιφανειών οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο εξωτερικό περιβάλλον (και επομένως και στους εχθρούς). Η επιδερμίδα, η εφυμενίδα και τα επιδερμικά εξαρτήματα (αδενώδεις τρίχες, αγκάθια κ.ά.), συνιστούν το βασικό τμήμα της θεμελιώδους άμυνας. Οι περισσότερες από τις δομές αυτές εξοπλίζονται με μείγματα δευτερογενών μεταβολιτών που απωθούν ή είναι τοξικά για τα παθογόνα και τα φυτοφάγα. Οι δευτερογενείς μεταβολίτες εντοπίζονται επίσης στα κυτταρικά τοιχώματα και τα χυμοτόπια όλων των κυττάρων, αλλά και σε υψηλές συγκεντρώσεις σε εξειδικευμένες αμυντικές δομές όπως αδένες, ρητινοφόρους αγωγούς, γαλακτοφόρους σωλήνες. Η συσσώρευσή τους ή η απέκκρισή των μειγμάτων αυτών από εξειδικευμένα κύτταρα ή δομές γίνεται με κατάλληλο τρόπο, ώστε οι τοξικές ιδιότητές τους να αξιοποιούνται όσο το δυνατό αποδοτικότερα, χωρίς να εκδηλώνονται παρενέργειες στους φυτικούς ιστούς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται άριστη συνεργασία μεταξύ των δομών και των λειτουργιών. Ορισμένα παραδείγματα του αμυντικού ρόλου των δευτερογενών μεταβολιτών: 1. Όσον αφορά στις φαινολικές ενώσεις, οι ταννίνες (πίνακας 9.1) αποτελούν πολυμερή φαινολικών ουσιών. Εντοπίζονται κυρίως στα χυμοτόπια και η συγκέντρωσή τους είναι συνήθως υψηλότερη σε εξωτερικές στοιβάδες κυττάρων, όπως π.χ. στους ανώριμους καρπούς. Σε περίπτωση τραυματισμού του φυτικού ιστού, οι ταννίνες των χυμοτοπίων έρχονται σε επαφή με τις υπόλοιπες πρωτεΐνες του ιστού, αλλά και τα ένζυμα πέψης του φυτοφάγου, σχηματίζοντας αδρανή συσσωματώματα. Αυτό έχει ως συνέπεια να δυσχεραίνεται η υδρόλυση και η πέψη της τροφής, μειώνοντας τη θρεπτική της αξία. Οι ταννίνες λειτουργούν και ως απωθητικές ουσίες, προσδίδοντας στυφή γεύση στη τροφή. Επίσης ορισμένες φαινολικές ουσίες αποτελούν τις δομικές μονάδες της λιγνίνης (πίνακας 9.1), του πολυμερούς συστατικού το οποίο εναποτίθεται στα κυτταρικά τοιχώματα και τα ισχυροποιεί μηχανικά έναντι των αβιοτικών καταπονήσεων και των προσβολών. 2. Όσον αφορά στα τερπένια, ορισμένα εξ αυτών είναι πτητικά και αποτελούν τοξικούς παράγοντες για τα έντομα. Πολυάριθμα τερπένια (πίνακας 9.1), μαζί με άλλα συστατικά σχηματίζουν τα αιθέρια έλαια τα οποία απεκκρίνονται από αδενώδεις τρίχες ή αδένες και δίνουν τη χαρακτηριστική οσμή σε άνθη ή άλλα φυτικά όργανα (εικόνα 9.3).

8 8 Εικόνα 9.3. Εγκάρσια τομή φύλλου Dittrichia viscosa όπως εμφανίζεται σε μικροσκόπιο φθορισμού. Οι κεφαλές των αδενωδών τριχών περιέχουν έκκριμα ρητινώδους υφής με χαρακτηριστική οσμή. Το έκκριμα αποτελείται από ένα μίγμα τερπενίων και φαινολικών ουσιών (που ευθύνονται για τον κιτρινο-πορτοκαλί φθορισμό) με τοξική δράση έναντι παθογόνων. Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι κεφαλές των τριχών σπάνε και το έκκριμα εξαπλώνεται στην επιφάνεια του φύλλου. (Σταυριανάκου Σ., διδακτορική διατριβή). Ο μπλε φθορισμός της εφυμενίδας υποδηλώνει εναπόθεση διαφορετικών φαινολικών ουσιών. 3. Όσον αφορά στις αζωτούχες ενώσεις, οι περισσότερες εξ αυτών παρουσιάζουν ισχυρή τοξική δράση έναντι κυρίως φυτοφάγων ζώων. Τα αλκαλοειδή (πίνακας 9.1) αποτελούν ίσως την περισσότερο διαδεδομένη ομάδα αμυντικών μορίων (έχουν αναφερθεί περισσότερα από μέλη της ομάδας αυτής), με τοξική δράση έναντι κυρίως ζωικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Η τοξική δράση εξαρτάται από το είδος του αλκαλοειδούς και από το είδος του ζωικού οργανισμού. Ορισμένα αλκαλοειδή επηρεάζουν την περατότητα των μεμβρανών, άλλα την πρωτεϊνοσύνθεση ή την δραστηριότητα ενζύμων και αντλιών των μεμβρανών, άλλα προκαλούν τερατογενέσεις σε θηλαστικά και άλλα επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Φαρμακευτικά φυτά τα οποία περιέχουν αλκαλοειδή ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Σε χαμηλή δοσολογία οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως φάρμακα, διεγερτικά ή καταπραϋντικά. Ωστόσο σε υψηλές δόσεις ορισμένα αλκαλοειδή αποτελούν ισχυρά δηλητήρια. Η μορφίνη, η κωδείνη και η εφεδρίνη χρησιμοποιούνται σε χαμηλές δόσεις ως παυσίπονα. Η καφεΐνη, η νικοτίνη και η κοκαΐνη χρησιμοποιούνται ως διεγερτικά ή καταπραϋντικά. Η στρυχνίνη, η ατροπίνη, η σολανίνη, όπως και η κωνιϊνη σε υψηλές δόσεις αποτελούν ισχυρά δηλητήρια. Ο θάνατος του Σωκράτη επήλθε από τη λήψη κωνιΐνης (πίνακας 9.1), του δραστικού συστατικού των φύλλων του φυτού Conium maculatum. Αλκαλοειδή: Αζωτούχοι δευτερογενείς μεταβολίτες με τοξική δράση έναντι κυρίως ζωικών οργανισμών. Οι περισσότεροι εξ αυτών επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα λόγω της ικανότητάς τους να προσδένονται σε θέσεις νευροδιαβιβαστών. Ταννίνες: Πολυμερή δομικών μονάδων φαινολικών ουσιών με αμυντικούς, απωθητικούς και αντιοξειδωτικούς ρόλους. Λιγνίνη: Πολυμερές που αποτελείται κυρίως από δομικές μονάδες φαινολοαλκοολών και εναποτίθεται στα κυτταρικά τοιχώματα κατά τη δευτερογενή πάχυνση. Παρέχει προστασία έναντι μηχανικών καταπονήσεων, διείσδυσης παθογόνων, και απωλειών νερού και μειώνει την ικανότητα πέψης των φυτικών ιστών από τα φυτοφάγα. Αδενώδεις τρίχες: Επιδερμικά εξαρτήματα τα οποία συσσωρεύουν ή εκκρίνουν μίγματα δευτερογενών μεταβολιτών.

9 9 Αιθέρια έλαια: Πτητικά μίγματα δευτερογενών μεταβολιτών, κυρίως μονοτερπενίων και διτερπενίων, τα οποία παράγονται από αδενώδεις τρίχες ή εσωτερικούς αδένες και έχουν αμυντικό ρόλο ή προσελκύουν επικονιαστές Η επαγόμενη άμυνα στηρίζεται στην έγκαιρη ενεργοποίηση ορισμένων αμυντικών μηχανισμών Όπως τονίστηκε προηγουμένως, βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μηχανισμών επαγόμενης άμυνας αποτελεί η έγκαιρη ανίχνευση της προσβολής μέσω ενός συστήματος επιτήρησης. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να είναι συνεχώς σε λειτουργία σε κάθε κύτταρο και να έχει την δυνατότητα να διακρίνει τα σήματα που προέρχονται από το παθογόνο, από τα σήματα που προέρχονται από τα φυτικά κύτταρα ή από οργανισμούς οι οποίοι αναπτύσσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με το φυτό (αζωτοδεσμευτικά βακτήρια και μυκόριζες). Πράγματι, το σύστημα επιτήρησης αντιλαμβάνεται τη προσβολή μέσω εξειδικευμένων σημάτων, των διεγερτών. Οι διεγέρτες μπορούν να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες. 1. Μη εξειδικευμένοι διεγέρτες οι οποίοι συνοδεύουν το λεγόμενο μοριακό πρότυπο του παθογόνου (pathogen-associated molecular pattern, PAMP). Οι διεγέρτες αυτοί είναι μόρια τα οποία είναι απαραίτητα για ορισμένες ζωτικές λειτουργίες των παθογόνων (π.χ. κίνηση, προστασία) και επομένως είναι αναντικατάστατα. Τα μόρια αυτά παραμένουν αναλλοίωτα εδώ και εκατομμύρια χρόνια και περιλαμβάνουν τμήματα του κυτταρικού τοιχώματος του παθογόνου, λιποπολυσακχαρίδια, τη φλαγγελίνη, και τη χητίνη (δομική μονάδα του κυτταρικού τοιχώματος των μυκήτων). 2. Μόρια τα οποία εκκρίνουν τα παθογόνα μέσα στα κύτταρα του ξενιστή προκειμένου να εξουδετερώσουν ή να εξασθενήσουν την πρώτη γραμμή επαγώμενης άμυνας των φυτικών κυττάρων (βλ. παρακάτω). Τα μόρια αυτά ονομάζονται τελεστές (effectors). Σε αντίθεση με τους διεγέρτες του μοριακού προτύπου του παθογόνου, οι τελεστές παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία και εξειδίκευση, αφού κάθε παθογόνο διαθέτει το δικό του «προφίλ» τελεστών που εκκρίνει. 3. Πρωτεΐνες ή συστατικά των φυτικών κυττάρων, των οποίων όμως η δομή έχει αλλοιωθεί από τη δράση του παθογόνου. Ονομάζονται μοριακά πρότυπα που συνδέονται με ζημιές (damageassociated molecular patterns, DAMPs). Στη περίπτωση αυτή οι διεγέρτες προκύπτουν από τη δράση υδρολυτικών ενζύμων του παθογόνου και παρέχουν αλάνθαστη πληροφορία για ζημιές που έχουν προκύψει λόγω της προσβολής. Οι διεγέρτες αναγνωρίζονται από εξειδικευμένες πρωτεΐνες των φυτικών κυττάρων οι οποίες και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να εξουδετερωθεί το παθογόνο. Τα PAMPs αναγνωρίζονται από διαμεμβρανικούς δέκτες στους αποπλασματικούς χώρους των φυτικών κυττάρων, πριν δηλ. τη διείσδυση του παθογόνου. Οι τελεστές και τα DAMPs αναγνωρίζονται από πρωτεϊνες ανθεκτικότητας (πρωτεϊνες R) στο κυτταρόπλασμα. Η ανίχνευση των διεγερτών έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτικών κυττάρων που περιλαμβάνει δύο γραμμές άμυνας (εικόνα 9.4). Η πρώτη γραμμή άμυνας σχετίζεται με τους διαμεμβρανικούς δέκτες και ονομάζεται άμυνα που ενεργοποιείται από τα PAMPs (PAMP-Triggered Immunity, PTI). Η άμυνα αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια ήπια αντίδραση, η οποία ωστόσο επαρκεί για να εξουδετερώσει ή να επιβραδύνει την εισβολή πολυάριθμων παθογόνων και μη παθογόνων μικροοργανισμών. Αντιπροσωπεύει επίσης μια γενική και όχι εξειδικευμένη αντίδραση. Ορισμένα παθογόνα ωστόσο απεκκρίνουν τελεστές εντός των φυτικών κυττάρων ώστε να εξουδετερώσουν την πρώτη γραμμή άμυνας (εικόνα 9.4). Η αναγνώριση των τελεστών από τις πρωτεϊνες R πυροδοτεί τη δεύτερη γραμμή άμυνας που ονομάζεται άμυνα που ενεργοποιείται από τελεστές (Effector-Triggered Immunity, ETI). Η άμυνα αυτή παρουσιάζει υψηλή εξειδίκευση, δηλ. απευθύνεται σε συγκεκριμένα παθογόνα. Και οι δύο γραμμές άμυνας χρησιμοποιούν συνήθως τους ίδιους μηχανισμούς για την εξουδετέρωση των παθογόνων, ωστόσο η δεύτερη είναι κατά πολύ ταχύτερη και ισχυρότερη της πρώτης.

10 10 Εικόνα 9.4. Η ανίχνευση των διεγερτών και η ενεργοποίηση των δύο γραμμών άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτικών κυττάρων. Η ανίχνευση των PAMPs (κίτρινα τρίγωνα) από τους διαμεμβρανικούς δέκτες έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της πρώτης γραμμής επαγώμενης άμυνας (PTI). Ωστόσο τα βακτήρια μέσω εκκριτικών αγωγών ή οι μύκητες μέσω των υφών τους απεκκρίνουν τελεστές (μπλε κύκλοι) εντός των φυτικών κυττάρων ώστε να εξουδετερώσουν τη PTI. Η αναγνώριση των τελεστών από τις πρωτεϊνες R ενεργοποιεί τη δεύτερη γραμμή άμυνας (ETI). Η ανίχνευση των διεγερτών προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που περιλαμβάνει μια σειρά βιοχημικών αμυντικών μηχανισμών ως εξής (εικόνα 9.5): 1. Την οξειδωτική έκρηξη. Περιλαμβάνει τη ταχύτατη παραγωγή ενεργών μορφών οξυγόνου (βλ...) στο σημείο της προσβολής. Η οξειδωτική έκρηξη ολοκληρώνεται σε δύο κύματα, εκ των οποίων το πρώτο αποτελεί μέρος της άμυνας που ενεργοποιείται από τα PAMPs και είναι σχετικά ήπιο, ενώ το δεύτερο (μετά από ορισμένες ώρες) το προκαλεί η άμυνα που ενεργοποιείται από τελεστές και είναι ισχυρό. Το πρώτο κύμα ενεργών μορφών οξυγόνου προκαλεί ισχυροποίηση των κυτταρικών τοιχωμάτων και ενεργοποίηση αμυντικών γονιδίων. Το δεύτερο κύμα συνήθως έχει ως τελικό αποτέλεσμα την αντίδραση υπερευαισθησίας. Στην περιοχή της προσβολής δημιουργείται νεκρωτική κηλίδα, λόγω επιλεκτικής νέκρωσης των κυττάρων της. Ουσιαστικά οι ενεργές μορφές οξυγόνου ενεργοποιούν τη διαδικασία του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Ο μηχανισμός αυτός έχει τρεις επιπτώσεις: 1. Τον περιορισμό εξεύρεσης τροφής από το παθογόνο. 2. Την καταστροφή της ενδοκυτταρικής διαμερισματοποίησης και την απελευθέρωση και οξείδωση τοξικών δευτερογενών μεταβολιτών οι οποίοι βρίσκονται αποθηκευμένοι στα χυμοτόπια και 3. Την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του παθογόνου λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ενεργών μορφών οξυγόνου.

11 11 Προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος: Ένα είδος θανάτου που τα φυτικά κύτταρα έχουν προγραμματιστεί να εκτελούν προκειμένου να επιβιώσει το φυτό σε συνθήκες καταπόνησης, όπως η διείσδυση ενός παθογόνου. Αντίδραση υπερευαισθησίας: Μια αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη νέκρωση των κυττάρων μιας περιοχής, όταν αυτή προσβληθεί από παθογόνο. Περιλαμβάνει μια σειρά διαδικασιών, μεταξύ των οποίων και το προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Φυτοαλεξίνες: Δευτερογενείς μεταβολίτες με τοξική δράση έναντι παθογόνων, των οποίων η συγκέντρωση αυξάνεται δραματικά όταν τα φυτικά κύτταρα αντιληφθούν την προσβολή. Πρωτεΐνες που σχετίζονται με την παθογένεση ( Pathogenesis-Related Proteins, PRPs): Πρωτεϊνες αμυντικού χαρακτήρα, η σύνθεση των οποίων γίνεται de novo όταν τα φυτικά κύτταρα αντιληφθούν την προσβολή. 2. Την ενεργοποίηση γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα. Η έκφραση των γονιδίων αυτών έχει ως αποτέλεσμα τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών (πρωτεΐνες που σχετίζονται με την παθογένεση, Pathogenesis-Related Proteins, PRPs), η δράση των οποίων στοχεύει στην εξουδετέρωση του παθογόνου. Σε συνθήκες προσβολής στο δίλημμα άμυνα ή ανάπτυξη, η απάντηση είναι σαφής: Δίδεται προτεραιότητα στην άμυνα (π.χ. στη βιοσύνθεση τοξικών ενώσεων), ενώ παράλληλα οι διαδικασίες ανάπτυξης καταστέλλονται. Τα κύτταρα τα οποία έχουν προσβληθεί, αλλά και αυτά που βρίσκονται σε μια ακτίνα από την περιοχή της προσβολής συνθέτουν φυτοαλεξίνες, δευτερογενείς μεταβολίτες εξαιρετικά τοξικούς για τα παθογόνα, με στόχο την εξουδετέρωσή τους. Οι ουσίες αυτές δεν ανιχνεύονται ή παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε υγιείς ιστούς. 3. Τη σύνθεση μορίων-σημάτων συναγερμού. Η ανίχνευση των διεγερτών και η αρχική οξειδωτική έκρηξη έχουν ως αποτέλεσμα τη σύνθεση σαλικυλικού οξέος, της ορμόνης η οποία παίζει το ρόλο του κεντρικού ρυθμιστή στην επαγώμενη άμυνα έναντι παθογόνων (ας σημειωθεί ότι το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ είναι η γνωστή ασπιρίνη, βλ...). Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στην επαγωγή της έκφρασης αμυντικών γονιδίων, στη συσσώρευση ενεργών μορφών οξυγόνου και στην εκδήλωση της αντίδρασης υπερευαισθησίας. Εκτός από το σαλικυλικό η προσβολή από παθογόνα προκαλεί τη σύνθεση και άλλων μορίων τα οποία παίζουν ανάλογους ρόλους, όπως του οξειδίου του αζώτου, του ιασμονικού οξέος καθώς και του αιθυλενίου. Τα μόρια αυτά αποτελούν σήματα συναγερμού τα οποία μεταφέρονται διασυστηματικά (βλ. παρακάτω) και ειδοποιούν τα υγιή κύτταρα για την προσβολή (εικόνα 9.5).

12 12 Εικόνα 9.5. Η ανίχνευση των διεγερτών και οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών όταν προσβάλλονται από παθογόνα Η αντιμετώπιση μιας προσβολής προκαλεί ενδυνάμωση του φυτικού οργανισμού Η εξουδετέρωση του παθογόνου προσδίδει επίκτητη ανθεκτικότητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιορίζεται στην περιοχή της προσβολής, αλλά χαρακτηρίζει πλέον όλο το σώμα του φυτού, είναι δηλ. διασυστηματική (διασυστηματική επίκτητη ανθεκτικότητα). Αποτελεί μια μορφή εγκλιματισμού (αλλά και μνήμης) και έχει ως αποτέλεσμα οι απρόσβλητοι ιστοί να είναι περισσότερο «ετοιμοπόλεμοι» σε μια επόμενη προσβολή. Π.χ. η σύνθεση φυτοαλεξινών ή η επαγωγή αμυντικών γονιδίων συμβαίνει σε αυτούς ταχύτερα από ότι κατά τη πρώτη προσβολή. Η επίκτητη διασυστηματική ανθεκτικότητα επάγεται από σήματα συναγερμού τα οποία είτε είναι πτητικά, είτε μεταφέρονται μέσω του αγγειακού συστήματος. Επίκτητη διασυστηματική ανθεκτικότητα: Η λειτουργία ή ενίσχυση των μηχανισμών επαγώμενης άμυνας σε απρόσβλητους ιστούς. Προκαλείται από μια προσβολή παθογόνου και ενεργοποιείται από σήματα συναγερμού που μεταφέρονται από τη περιοχή της προσβολής. Ιασμονικό οξύ: Ορμόνη η οποία συντίθεται ως απάντηση σε προσβολές εντόμων και είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση των μηχανισμών άμυνας Η επαγόμενη άμυνα έναντι των εντόμων παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη έναντι των παθογόνων, αλλά και χαρακτηριστικές διαφορές Όπως και στη περίπτωση των παθογόνων, τα φυτά μέσω του συστήματος επιτήρησης ανιχνεύουν τον τραυματισμό των κυττάρων τους και την επαφή με το φυτοφάγο έντομο μέσω διεγερτών και αντιδρούν κατάλληλα, ενώ η κατάρρευση της προϋπάρχουσας άμυνας ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επαγόμενης άμυνας, σε μια ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης του εισβολέα. Ο επιτυχής συνδυασμός προϋπάρχουσας και επαγόμενης άμυνας έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ανθεκτικότητας έναντι πολυάριθμων ειδών εντόμων. Η προσβολή από έντομα παρουσιάζει δυσκολίες αντιμετώπισης, διότι τα έντομα κινούνται και αλλάζουν θέσεις συνεχώς, ενώ προκαλούν και τραυματισμούς που το σύστημα επιτήρησης θα πρέπει να διαχωρίσει από ένα απλό μηχανικό τραύμα. Επίσης, η προσβολή από έντομα απαιτεί εκτεταμένες μεταβολές σε μοριακό και φυσιολογικό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ο τραυματισμός, αλλά και το ίδιο το έντομο. Η διάκριση μεταξύ κατανάλωσης ιστών από έντομα και απλών μηχανικών τραυματισμών γίνεται μέσω της αντίληψης διεγερτών του μοριακού προτύπου του φυτοφάγου. Πρόκειται για μόρια τα οποία προέρχονται από τα φυτοφάγα έντομα και εντοπίζονται συνήθως στα υγρά της ωοτοκίας ή στις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων. Όπως και στη περίπτωση των παθογόνων, τα φυτικά κύτταρα μπορούν και ανιχνεύουν το μοριακό πρότυπο που σχετίζεται με ζημιές (DAMP, βλ. ενότητα...). Πρόκειται για μόρια που προέρχονται από τους τραυματισμένους φυτικούς ιστούς, αλλά έχουν τροποποιηθεί από τη δράση των φυτοφάγων, όπως π.χ. τμήματα των κυτταρικών τοιχωμάτων. Για την ενεργοποίηση των μηχανισμών επαγώμενης άμυνας είναι υπεύθυνο ένα μόριο συναγερμού, η ορμόνη ιασμονικό οξύ (εικόνα 9.6). Η ταχεία συσσώρευση του ιασμονικού οξέος επάγει την έκφραση εκατοντάδων αμυντικών γονιδίων (συνήθως διαφορετικών από εκείνα που επάγονται μετά από προσβολή παθογόνων). Η ορμόνη αυτή μεταφέρεται διασυστηματικά μέσω του ηθμού και επάγει την έκφραση των γονιδίων αυτών σε διασυστηματικό πλέον επίπεδο. Η αντίληψη της προσβολής από φυτοφάγα έντομα και η συσσώρευση και διακίνηση ιασμονικού οξέος έχει ως τελικό αποτέλεσμα την πυροδότηση των μηχανισμών επαγόμενης άμυνας. Η ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών πραγματοποιείται τόσο σε τοπικό, όσο (κυρίως) και σε διασυστηματικό επίπεδο. Οι αντιδράσεις αυτές είναι δύο ειδών (εικόνα 9.7): 1. Αντιδράσεις άμεσου χαρακτήρα. Περιλαμβάνουν τη σύνθεση νέων μορίων πρωτεϊνών οι οποίες

13 13 είναι εξειδικευμένοι παρεμποδιστές ενζύμων ή προκαλούν ζημιές στο πεπτικό σύστημα των φυτοφάγων εντόμων και δρουν σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις. Περιλαμβάνουν επίσης τη σύνθεση τοξικών ουσιών, όπως π.χ. αλκαλοειδών. Οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις και πριν από την προσβολή, αλλά συσσωρεύονται όταν το φυτό αντιληφθεί τη προσβολή. 2. Αντιδράσεις έμμεσου χαρακτήρα. Στη περίπτωση αυτή τα φυτά που προσβάλλονται παρέχουν είτε τη πληροφορία, είτε τροφή, είτε τη στέγη σε αρπακτικά προκειμένου να απαλλαγούν από τα φυτοφάγα έντομα. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση επαγωγής έμμεσων αμυντικών μηχανισμών αφορά στη παροχή πληροφορίας μέσω της σύνθεσης πτητικών μορίων στην περιοχή προσβολής. Τα μόρια αυτά προσελκύουν τους εχθρούς των εντόμων-εισβολέων. Τα σήματα του είδους αυτού, όπως τα μεθυλιωμένα παράγωγα του ιασμονικού και του σαλικυλικού οξέος, αλλά και τα πτητικά συστατικά των πράσινων φύλλων (βλ. επόμενη παράγραφο), απαρτίζουν συνήθως μίγματα τα οποία εξαπολύονται στο περιβάλλον αμέσως μετά τη προσβολή. Τα αντιλαμβάνονται όχι μόνο τα αρπακτικά εχθροί των εντόμων (ως σήματα προσέλκυσης), αλλά και τα γειτονικά φυτά (ως σήματα συναγερμού), ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα να αντιμετωπίσουν επικείμενη προσβολή. Άλλες πτητικές ενώσεις απελευθερώνονται αμέσως μετά από τραυματισμό (και καταστροφή των μεμβρανών) και προσδίδουν τη χαρακτηριστική οσμή των κομμένων λαχανικών (ονομάζονται πτητικά συστατικά των πράσινων φύλλων). Ο τύπος της προσβολής καθορίζει και τη σύσταση του μίγματος των πτητικών ενώσεων που παράγονται, επομένως τα αρπακτικά είναι σε θέση να γνωρίζουν όχι μόνο το είδος του φυτού που προσβάλλεται, αλλά και το είδος του φυτοφάγου που προκαλεί τη προσβολή. Εικόνα 9.6. Η χημική δομή του ιασμονικού οξέος.

14 14 Εικόνα 9.7. Σύνοψη των μηχανισμών επαγώμενης άμυνας έναντι φυτοφάγων. Το μέγεθος της αφίδας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα Τα φυτικά κύτταρα διαθέτουν μηχανισμούς προστασίας έναντι των τοξικών αμυντικών μεταβολιτών που παράγουν Κατά κανόνα οι αμυντικές ουσίες παρουσιάζουν τοξικότητα όχι μόνο έναντι των εχθρικών, αλλά και έναντι των φυτικών κυττάρων. Στην απλούστερη περίπτωση η αδρανοποίησή τους στα μη προσβεβλημένα κύτταρα επιτελείται με τον περιορισμό τους σε κατάλληλους απομονωμένους χώρους. Τα υδατοδιαλυτά προϊόντα του δευτερογενούς μεταβολισμού, όπως φαινολικές ουσίες, αλκαλοειδή και άλλες αζωτούχες ενώσεις εναποτίθενται με ασφάλεια στο χυμοτόπιο. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η έμμεση αδρανοποίηση των μεταβολιτών αυτών αφού δεν έρχονται σε επαφή με περιοχές έντονης μεταβολικής δραστηριότητας (κυτταρόπλασμα, οργανίδια). Λιπόφιλοι δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως τα τερπένια, συσσωρεύονται σε εξειδικευμένες ανατομικές δομές όπως η εφυμενίδα, οι αδενώδεις τρίχες, οι ρητινοφόροι αγωγοί, κά Η άμυνα των φυτικών ιστών δεν είναι πάντα αποτελεσματική

15 Η συνεξέλιξη των φυτικών ειδών με τους εχθρούς τους οδήγησε όχι μόνο στην συνεχή αναπροσαρμογή του αμυντικού οπλοστασίου των φυτικών οργανισμών, αλλά και στην ανάπτυξη νέων μηχανισμών εξουδετέρωσής του από τους εχθρούς. Με άλλα λόγια, ένα ξέφρενο κυνήγι εξοπλισμών. Ορισμένα παθογόνα και έντομα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό εξουδετέρωσης της άμυνας των φυτικών ιστών και γι αυτό άλλωστε εκδηλώνονται ασθένειες. Ο τρόπος εξουδετέρωσης της άμυνας εξαρτάται από το είδος του παθογόνου ή του εντόμου, και από το είδος του φυτού. Π.χ. ορισμένα παθογόνα παρακάμπτουν αμυντικά φράγματα όπως η εφυμενίδα και η επιδερμίδα, εισχωρώντας από εκτεθειμένες περιοχές τραυμάτων ή μέσω των στοματικών πόρων. Άλλα παραβιάζουν τα φράγματα αυτά είτε με υδρόλυση της εφυμενίδας και των κυτταρικών τοιχωμάτων των επιδερμικών κυττάρων από εξειδικευμένα ένζυμα (κουτινάσες, κυτταρινάσες κ.ά) είτε σχηματίζοντας εξειδικευμένες δομές, τα απρεσσόρια, οι οποίες διευκολύνουν την απευθείας είσοδο του μυκηλίου μέσω του επιδερμικού ιστού με εφαρμογή πίεσης. Σε άλλες περιπτώσεις τα παθογόνα εξουδετερώνουν τα ενδιάμεσα σήματα συναγερμού, οπότε δεν ενεργοποιούνται οι αμυντικοί μηχανισμοί των φυτικών ιστών. Ορισμένα επίσης έντομα και παθογόνα διαθέτουν την ικανότητα εξουδετέρωσης των τοξικών δευτερογενών μεταβολιτών των φυτικών ιστών μέσω της ενζυμικής διάσπασης ή τροποποίησης της δομής τους. 15

16 16 Ενότητα 2. Οι συμβιωτικές σχέσεις προσδίδουν οφέλη και στα δύο συνεργαζόμενα μέρη 9.9. Οι συμβιωτικές σχέσεις των μυκοριζών βελτιώνουν εντυπωσιακά την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων Οι μυκόριζες είναι εξειδικευμένοι μύκητες οι οποίοι αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με το ριζικό σύστημα των φυτών. Οι συμβιωτικές αυτές σχέσεις παρουσιάζουν τεράστια εξάπλωση, αφού εκτιμάται ότι λειτουργούν στο 90% των φυτικών ειδών και συμμετέχουν σε αυτές περίπου είδη μυκήτων. Οι μυκόριζες διακρίνονται σε εκτομυκόριζες και ενδομυκόριζες, ανάλογα με το αν οι υφές του μύκητα εισχωρούν εντός των κυττάρων της ρίζας ή παραμένουν στους μεσοκυττάριους χώρους (εικόνες 9.8 και 9.9). Εικόνα 9.8. A. Σχεδιάγραμμα μιας ρίζας με εκτομυκόριζα. Οι υφές του μύκητα σχηματίζουν πυκνό περίβλημα (μανδύα) και εισχωρούν και στους μεσοκυττάριους χώρους του φλοιώδους παρεγχύματος της ρίζας. Β. Ρίζα με ενδομυκόριζα. Οι υφές του μύκητα αναπτύσσονται στους μεσοκυττάριους χώρους του φλοιώδους παρεγχύματος, αλλά εισχωρούν και σε μεμονωμένα κύτταρα και δημιουργούν δομές που ονομάζονται δενδρία. Τα δενδρία δεν καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων της ρίζας και διευκολύνουν την ανταλλαγή υλικών μεταξύ του ξενιστή και του συμβιώτη.

17 17 Εικόνα 9.9. Η ανάπτυξη του ενδομυκοριζικού μύκητα Rhizophagus irregularis σε κύτταρα φλοιώδους παρεγχύματος ρίζας καλαμποκιού. Διακρίνονται οι τυπικές υφές του μύκητα και τα δενδρία εντός των κυττάρων της ρίζας. Χρώση: trypan blue. Χορηγός εικόνας: Στυλιανή Χωριανοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια, ΓΠΑ. Η μυκοριζιτική σχέση είναι αμοιβαία επωφελής για τους δύο συμβιώτες (τον ξενιστή και τον μύκητα). Ο μύκητας προσλαμβάνει από τα κύτταρα του φυτού σάκχαρα, ενώ ο ξενιστής απορροφά από το μυκήλιο ανόργανα θρεπτικά στοιχεία τα οποία έχει προηγουμένως απορροφήσει ο μύκητας από το έδαφος. Οι υφές των ενδομυκοριζών σχηματίζουν εντός των κυττάρων του φλοιώδους παρεγχύματος της ρίζας δενδρία τα οποία διευκολύνουν την ανταλλαγή υλικών μεταξύ του ξενιστή και του μύκητα. Η ανταλλαγή των υλικών πραγματοποιείται μέσω διαύλων που εντοπίζονται και στις δύο κυτταροπλασματικές μεμβράνες (αυτή του κυττάρου της ρίζας και αυτή του μυκηλίου). Οι υφές του μύκητα αφενός μεν επεκτείνονται σε περιοχές εδάφους πέραν της ζώνης εξάντλησης (βλ...), αφετέρου αναπτύσσουν τεράστια επιφάνεια (εκμεταλλεύονται μεγαλύτερο όγκο εδάφους) με υψηλή ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών στοιχείων. Τα χαρακτηριστικά αυτά βελτιώνουν θεαματικά την τροφοδοσία των ριζών με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, κυρίως φωσφόρο και ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως χαλκό και ψευδάργυρο (Πίνακας 9.2). Μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη τροφοδοσία των ριζών με νερό, μετριάζοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Όπως είναι φυσικό, οι μυκόριζες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε φτωχά εδάφη, ενώ σε πλούσια ή επαρκώς λιπασμένα εδάφη η συμβιωτική σχέση μπορεί να μετατραπεί σε παρασιτική διότι μόνο ο μύκητας συνεχίζει να επωφελείται. Εκτομυκόριζες: Μύκητες οι οποίοι αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τις ρίζες. Οι υφές των μυκήτων αυτών περιβάλλουν τη ρίζα με τη μορφή κολεού και εισχωρούν εντός του φλοιού, αλλά δεν εισέρχονται εντός των κυττάρων της ρίζας, παραμένοντας στους μεσοκυττάριους χώρους. Ενδομυκόριζες: Μύκητες οι οποίοι αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τις ρίζες. Οι υφές των μυκήτων αυτών εισχωρούν εντός του φλοιού, επεκτείνονται στους μεσοκυττάριους χώρους και εισέρχονται εντός μεμονωμένων κυττάρων της ρίζας μέσα στα οποία σχηματίζουν δομές που διευκολύνουν την ανταλλαγή ουσιών. Παράγοντες Myc: Ουσίες τις οποίες εκκρίνει ο μύκητας και αναγνωρίζει η ρίζα προκειμένου να εγκαθιδρυθούν οι συμβιωτικές σχέσεις των μυκοριζών Προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η συμβιωτική σχέση, η ρίζα και ο μύκητας ανταλλάσουν χημικά σήματα (εικόνα 9.10). Η ρίζα εκκρίνει στριγγολακτόνες (οι οποίες παρουσιάζουν και φυτορμονική δράση, βλ...) τις οποίες αναγνωρίζει ο μύκητας και ξεκινά τη διαδικασία εισχώρησης. Η ρίζα αντιλαμβάνεται την προσέγγιση και ενεργοποιεί την πρώτη γραμμή άμυνας (άμυνα που ενεργοποιείται από τα PAMPs, βλ...). Παράλληλα ο μύκητας εκκρίνει ουσίες οι οποίες ονομάζονται παράγοντες Myc, τις οποίες αναγνωρίζει η ρίζα και επιτρέπει την εισχώρηση των υφών του μύκητα

18 18 χωρίς να ενεργοποιήσει την καθοριστική δεύτερη γραμμή άμυνας (άμυνα που ενεργοποιείται από τελεστές, βλ...). Εφαρμογή Οι αγρονομικές πρακτικές (χρήση μυκητοκτόνων, συχνή χρήση φωσφορικών λιπασμάτων κλπ) είναι δυνατόν να μειώσουν τον πληθυσμό των μυκοριζικών μυκήτων στο έδαφος και συνεπώς τη δυνατότητα δημιουργίας της συμβίωσης. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί που ασχολούνται με εντατικές καλλιέργειες έχουν αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα των μυκοριζών και προσπαθούν να εμβολιάσουν τα εδάφη με σκευάσματα στελεχών μυκοριζικών μυκήτων. Σε πολλές περιπτώσεις η αποτυχία των αναδασώσεων ή άλλων δενδροφυτεύσεων οφείλεται στην απουσία μυκοριζών από τα αρτίβλαστα που μεταφυτεύονται. Στον πίνακα 9.2 φαίνεται η επίδραση της εγκαθίδρυσης μυκοριζιτικών σχέσεων στην ανάπτυξη μεταφυτευμένων σπορόφυτων ενός γυμνοσπέρμου. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα φυτά στα οποία λειτουργούν συμβιωτικές σχέσεις είναι ανθεκτικότερα σε προσβολές έναντι των υπολοίπων, διότι στα πρώτα έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρώτο επίπεδο επαγώμενης άμυνας (άμυνα που ενεργοποιείται από τα PAMPs). Πίνακας 9.2. Η εγκαθίδρυση εκτομυκόριζας κατά την εγκατάσταση των σποροφύτων Pinus elliotti επηρεάζει δραματικά την παραγώμενη βιομάζα και τη ποσότητα των θρεπτικών στοιχείων ανά φυτό. συγκέντρωση στοιχείων (mg ανά φυτό) μεταχείριση ανάπτυξη (g ξ.β. ανά φυτό) N P K χωρίς εκτομυκόριζα 0,26 2,4 0,22 2,27 με εκτομυκόριζα 2,81 38,9 3,9 35,6 Εικόνα Η διαδικασία εγκαθίδρυσης των συμβιωτικών σχέσεων των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων (Α) και των μυκοριζών (Β). Και στις δύο περιπτώσεις προηγείται ανταλλαγή σημάτων μεταξύ του συμβιώτη και της ρίζας. Λεπτομέρειες στο κείμενο. Τροποποιημένο από Oldroyd (2013) Οι συμβιωτικές σχέσεις των ριζών με αζωτοδεσμευτικά βακτήρια οδηγούν στο σχηματισμό φυματίων Οπως αναφέρθηκε στο κεφάλαιο..., παρ όλον ότι η ατμόσφαιρα αποτελείται από 80% περίπου άζωτο, τα σπερματόφυτα δεν διαθέτουν τον απαραίτητο βιοχημικό εξοπλισμό που να επιτρέπει την απευθείας δέσμευση και αφομοίωσή του. Τον εξοπλισμό αυτό διαθέτουν μόνον ορισμένα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια και κυανοβακτήρια. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο (Ν 2 ) σε αμμωνιακά ιόντα (ΝΗ 4 + ) τα οποία μπορούν να αφομοιωθούν σε

19 19 οργανικές ενώσεις. Τα πιο σημαντικά αζωτοδεσμευτικά βακτήρια ανήκουν στα γένη Rhizobium και Bradyrhizobium, τα οποία αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με φυτά της οικογένειας Fabaceae, σν. (Leguminoseae, ψυχανθή). Η συμβιωτική αζωτοδέσμευση αποτελεί μια λειτουργία ζωτικής σημασίας σε πλανητικό επίπεδο διότι αναπληρώνει συνεχώς το διαθέσιμο άζωτο σε όλη τη βιόσφαιρα. Προκειμένου να εγκαθιδρυθεί η συμβιωτική σχέση, οι ρίζες των ψυχανθών δημιουργούν κατάλληλες δομές που φιλοξενούν τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια. Οι δομές αυτές ονομάζονται φυμάτια, και σχηματίζονται από την αλληλεπίδραση των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων της ριζόσφαιρας με το φλοιώδες παρέγχυμα της ρίζας (εικόνα 9.11). Όπως και στη περίπτωση των μυκοριζών, η εγκαθίδρυση της συμβιωτικής σχέσης προϋποθέτει την ανταλλαγή χημικών σημάτων μεταξύ της ρίζας και των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων. Οι ρίζες εκκρίνουν φλαβονοειδή (φαινολικές ουσίες, βλ. πίνακα 9.1) τα οποία αναγνωρίζονται από τα βακτήρια, ενώ τα βακτήρια από τη πλευρά τους συνθέτουν σήματα αναγνώρισης που ονομάζονται παράγοντες nod (εικόνα 9.10). Η ανταλλαγή σημάτων έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν οι ρίζες να μην ενεργοποιήσουν το δεύτερο επίπεδο επαγώμενης άμυνας, αφετέρου να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του φυματίου (εικόνα 9.10). Τα ριζικά τριχίδια συστρέφονται, παγιδεύουν τα βακτήρια και μετατρέπονται σε νήματα μόλυνσης, τα οποία διευκολύνουν την είσοδο των βακτηρίων και τη μόλυνση των κυττάρων του φλοιώδους παρεγχύματος της ρίζας (εικόνα 9.10). Τα φυμάτια σχηματίζονται μετά από συνεχείς διαιρέσεις των παρεγχυματικών κυττάρων, μέσα στα οποία εγκλωβίζονται τα βακτήρια κατά ομάδες και περικλείονται από μεμβράνη (εικόνα 9.11). Τα εγκλωβισμένα πλέον βακτήρια αυξάνουν το μέγεθός τους και χαρακτηρίζονται ως βακτηριοειδή. Εικόνα Α. Ριζικό σύστημα φασολιού. Φαίνονται καθαρά τα φυμάτια ως καστανόχρωμα σφαιρίδια. Β. Η δομή του φυματίου του φυτού Lotus japonicus. Τα μολυσμένα με τα βακτηριοειδή κύτταρα εντοπίζονται στον κεντρικό ιστό του φυματίου. Γ. Λεπτομέρεια κεντρικού ιστού του φυματίου, όπου καταδεικνύεται η παρουσία μολυσμένων και μή μολυσμένων κυττάρων. Η δέσμευση του αζώτου από τα συμβιωτικά βακτηριοειδή επιτελείται μέσω του ενζύμου δινιτρογενάση, το οποίο περιέχει μολυβδαίνιο. Η απλοποιημένη μορφή της αντίδρασης είναι η εξής: 8Η + + 8e - +Ν 2 +16ATP 2NH 3 +H 2 +16ADP+16P i Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αντίδρασης είναι ότι το οξυγόνο αποτελεί ισχυρό παρεμποδιστή της δινιτρογενάσης. Για το λόγο αυτό τα επίπεδα οξυγόνου στις περιοχές των φυματίων που πραγματοποιείται η αζωτοδέσμευση περιορίζονται και ρυθμίζονται αυστηρά. Η ρύθμιση των επιτυγχάνεται μέσω της ψυχανθαιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεϊνης που διαθέτει ως προσθετική ομάδα την αίμη και έχει κοινά χαρακτηριστικά με την αιμοσφαιρίνη του αίματος, δηλαδή δεσμεύει το οξυγόνο. Η αμμωνία που παράγεται (ως αμμωνιακό ιόν) αφομοιώνεται σε οργανικές ενώσεις στη μορφή ουρεϊδίων ή αμιδίων. Η συμβιωτική σχέση βασίζεται στη παροχή των ενώσεων αυτών στα φυτά, ενώ τα φυτά παρέχουν στα βακτηριοειδή πηγές άνθρακα και ενέργειας καθώς και προστασία. Οπως φαίνεται και από την προηγούμενη αντίδραση η μετατροπή του αερίου αζώτου σε αμμωνία είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρος διαδικασία, αφού για κάθε μόριο αζώτου που ανάγεται

20 20 καταναλώνονται 16 μόρια ΑΤΡ. Εξ αιτίας αυτού τα φυτά, εάν υπάρχουν άλλες πηγές αζώτου σε επάρκεια στο έδαφος, δεν σχηματίζουν φυμάτια ή σχηματίζουν ελάχιστα. Τα φυμάτια παίρνουν τη μορφή σφαιρικών έως επίμηκων εξογκωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζουν με τα συμπτώματα των προσβολών των ριζών από νηματώδεις. Ωστόσο τα φυμάτια σε εγκάρσια τομή παρουσιάζουν ρόζ-κόκκινο χρώμα λόγω της παρουσίας της ψυχανθαιμοσφαιρίνης, ενώ οι όγκοι που προκαλούνται από νηματώδεις περικλείουν αυγά ή νεαρούς νηματώδεις. Εφαρμογή 9.1 Η σημασία της χλωράς λίπανσης Η παραγωγή βιομηχανικών λιπασμάτων αζώτου φθάνει τα 50 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ισοδυναμεί με το 50% περίπου του αζώτου που αφομοιώνεται μέσω της βιολογικής συμβιωτικής δέσμευσης. Η βιομηχανική παραγωγή λιπασμάτων περιλαμβάνει την αντίδραση του ατμοσφαιρικού αζώτου με το υδρογόνο παρουσία καταλυτών σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά δαπανηρή και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων. Από την άλλη πλευρά στα φυτά της οικογένειας των ψυχανθών το αναγκαίο άζωτο αποκτάται μέσω της λειτουργίας των φυματίων, ως εκ τούτου δεν απαιτούνται αζωτούχες λιπάνσεις αν η μόλυνση των ριζών με τα βακτήρια είναι επιτυχής. Μάλιστα καλλιέργειες των φυτών αυτών χρησιμοποιούνται ως «χλωρά λίπανση» σε βιολογικές καλλιέργειες. Η τεχνική αυτή συνίσταται στο ελαφρό όργωμα (αναστροφή) καλλιέργειας ψυχανθών πριν από την άνθηση. Το δεσμευμένο άζωτο από την καλλιέργεια των ψυχανθών αποτελεί και την αζωτούχο λίπανση της καλλιέργειας που θα ακολουθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη αζώτου ακόμη και σε ψυχανθή εάν η μόλυνση της ρίζας με τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια είναι ανεπιτυχής. Εφαρμογή 9.2 Η σημασία της βιοποικιλότητας στη παραγωγικότητα οικοσυστημάτων και καλλιεργειών Πρόσφατα βρέθηκε ότι ουσίες οι οποίες εκκρίνονται από τις ρίζες του καλαμποκιού προκαλούν αυξημένη σύνθεση φλαβονοειδών και ευνοούν το σχηματισμό φυματίων στο κουκί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας αφομοίωσης αζώτου από τα φυμάτια του κουκιού και αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν προηγούμενες παρατηρήσεις ότι η αύξηση της βιοποικιλότητας αυξάνει και την παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί: Ένα νέο πεδίο έρευνας Οι αλληλεπιδράσεις των φυτών με το βιοτικό περιβάλλον δεν περιορίζονται μόνο στη συμβίωση (αμοιβαία επωφελής) και στη παθογένεση ή στη φυτοφαγία (ζημιογόνες). Ένας μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών εντοπίζεται στην επιφάνεια των φυτικών οργάνων (επιφυτικοί μικροοργανισμοί) ή εντός αυτών (ενδοφυτικοί μικροοργανισμοί). Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι ωφέλιμοι για τα φυτά, αλλά ορισμένοι εξ αυτών κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ή παθογενείς καταστάσεις. Η πλειοψηφία των ενδοφυτικών μικροοργανισμών αφορούν σε βακτήρια του εδάφους τα οποία μολύνουν τους φυτικούς ιστούς χωρίς να ενεργοποιηθεί η επαγώμενη άμυνα. Από τη στιγμή που εισχωρήσουν στο εσωτερικό μπορεί να εντοπίζονται είτε μέσα στα κύτταρα, είτε στους αποπλασματικούς χώρους. Τα ενδοφυτικά βακτήρια συνήθως απαντώνται σε χαμηλούς πληθυσμούς και δεν προκαλούν ζημιογόνες καταστάσεις στα φυτικά κύτταρα. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί (τόσο οι επιφυτικοί, όσο και οι ενδοφυτικοί) προωθούν την ανάπτυξη των φυτών με διάφορους τρόπους, π.χ. μέσω της παραγωγής φυτορμονών, της προσφοράς αζώτου, της κινητοποίησης και απορρόφησης απαραίτητων στοιχείων (π.χ. φωσφόρου), και του ελέγχου των παθογόνων. Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ φυτών και ωφέλιμων μικροοργανισμών έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια διότι προσφέρει δυνατότητες αύξησης της γεωργικής παραγωγής χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Ήδη προσφέρονται στην αγορά σκευάσματα με μολύσματα ωφέλιμων μικροοργανισμών τα οποία προκαλούν ταχύτερη ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.

21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Anderson JP, Gleason CA, Foley RC, Thrall PH, Burdon JB, Singh KB Plants versus pathogens: An evolutionary arms race. Functional Plant Biology 37: Ballaré CL Jasmonate-induced defences: a tale of intelligence, collaborators and rascals. Trends in Plant Science 16: Barbehenn, R.V. and Constabel C.P Tannins in plant-herbivore interactions. Phytochemistry 72: Bonaventure G, VanDoorn, Baldwin IT Herbivore-associated elicitors: FAC signaling and metabolism. Trends in Plant Science 16: Browse J Jasmonate passes muster: A receptor and targets for defence hormone. Annual Review of Plant Biology 60: Bruce TJA, Pickett JA Perception of plant volatile blends by herbivorous insects-finding the right mix. Phytochemistry 72: Camejo D, Guzman-Cedeno A, Moreno A Reactive oxygen species, essential molecules, during plant-pathogen interactions. Plant Physiology and Biochemistry 103: Conrath U Molecular aspects of defence priming. Trends in Plant Science 16: Cui H, Tsuda K, Parker JE Effector-triggered immunity: from pathogen perception to robust defense. Annu Rev Plant Biol. 66: De Vos M, Jander G Volatile communication in plant-aphid interactions. Current Opinion in Plant Biology 13: Dodds PN, Rathjen JP Plant immunity: towards an integrated view of plant-pathogen interactions. Nature reviews 11: Farrar K, Bryant D, Cope-Selby N Understanding and engineering beneficial plant microbe interactions: plant growth promotion in energy crops. Plant Biotechnology Journal 12: Howe GA, Jander G Plant immunity to insects herbivores. Annual Review of Plant Biology 59: Huang T, Jander G, de Vos M Non-protein amino acids in plant defense against insect herbivores: Representative cases and opportunities for further functional analysis. Phytochemistry 72: Li B, Li Y-Y, Wu H-M, Zhang F-F, Li C-J, Li X-X, Lambers H, Li L Root exudates drive interspecific facilitation by enhancing nodulation and N 2 fixation. Proceedings of the National Academy of Sciences, USA. doi/ /pnas Oldroyd GED Speak, friend, and enter: signaling systems that promote beneficial symbiotic associations in plants. Nature Reviews 11: Pastor V, Luna E, Mauch-Mani B, Ton J, Flors V Primed plants do not forget. Environmental and Experimental Botany 94: Pierik R, Ballaré CL, Dicke M (2014) Ecology of plant volatiles: taking a plant community perspective. Plant Cell Environ 37: Shah J Plants under attack: systemic signals in defence. Current Opinion in Plant Biology 12:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Άμυνα: Φροντίδα για την επιβίωση. openeclass

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Άμυνα: Φροντίδα για την επιβίωση. openeclass ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Άμυνα: Φροντίδα για την επιβίωση openeclass gliak@aua.gr Η μελέτη της Βιολογίας των Φυτών είναι αδιανόητη χωρίς τη μελέτη των αλληλεπιδράσεών τους με τους άλλους οργανισμούς Οι αλληλεπιδράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία μιας προσβολής προκαλεί ενδυνάμωση του φυτικού οργανισμού

Η εμπειρία μιας προσβολής προκαλεί ενδυνάμωση του φυτικού οργανισμού Η εμπειρία μιας προσβολής προκαλεί ενδυνάμωση του φυτικού οργανισμού Η εξουδετέρωση του παθογόνου προσδίδει επίκτητη ανθεκτικότητα που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιορίζεται στην περιοχή της προσβολής,

Διαβάστε περισσότερα

Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη

Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη οι φυτικοί οργανισμοί βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με ένα εχθρικό βιοτικό περιβάλλον βακτήρια Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη Τα φυτά

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου

Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Οι πληροφορίες που αντλούνται από μια εικόνα μικροσκοπίου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το είδος του μικροσκοπίου Κατάλληλος απομορφισμός ανάγκες Στο θαλάσσιο περιβάλλον Στο περιβάλλον της ξηράς Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη

Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη οι φυτικοί οργανισμοί βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με ένα εχθρικό βιοτικό περιβάλλον βακτήρια Η άμυνα των φυτών ή αλλιώς γιατί η γη είναι πράσινη Τα φυτά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος 1 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο & 3 O

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Η μελέτη της πρόσληψης και αξιοποίησης των ανόργανων θρεπτικών από τα φυτά H αξιοποίηση περιλαμβάνει τη: διακίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά

Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά Ησυμβιωτικήσχέσημε ενδομυκορριζικούς μύκητες ως στρατηγική αφομοίωσης ανοργάνων θρεπτικών από τα φυτά 1 Η ικανότητα των φυτών να προσλαμβάνουν νερό και ανόργανα θρεπτικά από το έδαφος σχετίζεται και με

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους. openeclass

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους. openeclass ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Τα φυτά είναι Περίπλοκοι Οργανισμοί με Στοιχειώδη (;) Νοημοσύνη που Αρμόζει στο Στυλ της Ζωής τους openeclass gliak@aua.gr Διαθέτουν νοημοσύνη τα φυτά; 1. Έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ. Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Το σύνολο των μετασχηματισμών βιολογικής ή χημικής φύσης που λαμβάνουν χώρα κατά την ανακύκλωση ορισμένων στοιχείων Επιβίωση οργανισμών Ύλη o Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον

Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Βιολογία Γενικής Παιδείας Κεφάλαιο 2 ο : Άνθρωπος και Περιβάλλον Οικολογία: η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών, και φυσικά του ανθρώπου, με τους βιοτικούς (ζωντανούς οργανισμούς του ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 10 Ιουνίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων Γενικών Λυκείων Περιεχόμενα ΘΕΜΑ Α.... 2 Α1.... 2 Α3.... 2 Α5.... 2 ΘΕΜΑ B.... 2 Β1.... 2 Β2....

Διαβάστε περισσότερα

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος

Το φύλλο. Λειτουργία. Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος Το φύλλο Δομή Λειτουργία Η ανατομία του, εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες: νερό, φως, θερμοκρασία, άνεμος 3 ιστολογικά συστήματα: επιδερμίδα μεσόφυλλο ηθμαγγειώδεις δεσμίδες Η ανατομία του φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως:

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: Το νερό (Η 2 Ο) Το οξυγόνο (Ο 2 ) Ο άνθρακας (C) Το άζωτο (N 2 ) Το θείο (S) Οφώσφορος(P) κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 10 Ιουνίου 2013 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Γενικών Λυκείων Περιεχόμενα ΘΕΜΑ Α.... 2 Α1.... 2 Α2.... 2 Α3.... 2 Α4.... 2 Α5.... 2 ΘΕΜΑ B....

Διαβάστε περισσότερα

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ).

Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Αθήνα, 30/5/2014 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ Σας αποστέλλουμε τις προτεινόμενες απαντήσεις που αφορούν τα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδας Β ). Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ» Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Να ορίσετε την έννοια της Βιοενεργητικής. 2. Πώς οι αυτότροφοι οργανισμοί εξασφαλίζουν την τροφή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους συνήθως δεν μπορούν να τα αξιοποίησουν άμεσα. Η αξιοποίησή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β

Γ ΚΤΚΛΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΣΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΣΩΝ ΤΓΥΡΟΝΟ. Γμδεικηικές Απαμηήζεις Γ Λσκείοσ Ιαμοσάριος Βιολογία ΘΓΜΑ Α ΘΓΜΑ Β Βιολογία γεμικής παιδείας 1. Δ 2. ΘΓΜΑ Α 3. Β 4. Β 5. Α Α2. 1, Β2.Γ, 3Α, 4. Δ ΘΓΜΑ Β Β1. «Τα οικοσυστήματα χαρακτηρίζονται από την τάση εξασφαλίζει τροφή από το οικοσύστημα» Β2. Ο μικροοργανισμός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ (ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΤΟΜΑ-ΙΟΥΣ)

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ (ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΤΟΜΑ-ΙΟΥΣ) ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ (ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΤΟΜΑ-ΙΟΥΣ) 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΕΝΤΟΜΑ 19 Παράγοντες που συμβάλλουν σε αύξηση των εντόμων 1. Μονοκαλλιέργειες 2. Βελτίωση με κριτήριο αποκλειστικά την

Διαβάστε περισσότερα

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο

Κυτταρικό τοίχωμα. Το φυτικό κύτταρο. Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Το φυτικό κύτταρο Χλωροπλάστης Χυμοτόπιο Κυτταρικό τοίχωμα Στέρεα και ελαστική στοιβάδα που περιβάλλει το φυτικό κύτταρο Καθορίζει και διατηρεί το σχήμα και το μέγεθος του κυττάρου Προστατευτική

Διαβάστε περισσότερα

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ AMINEMAX και ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Το AMINΕMAX παραλαμβάνεται από κανονική ενζυματική υδρόλυση με πρώτες ύλες από σπόρους σιτηρών και καλαμποκιού σε ισορροπία με μείγμα από ειδικά ένζυμα ( Έξω πρωτει πρωτεΐνάσες-

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς

Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Το φυτικό σώμα απαρτίζεται από μεριστωματικούς και μόνιμους ιστούς Iστός: Μια ομάδα παρόμοιων σε μορφή κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, διαθέτουν ομοειδές περιεχόμενο και επιτελούν συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4)

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΑ Τα πιο διαδεδομένα είδη της γήινης βλάστησης βάση διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια με τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ

3.2 ΕΝΖΥΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟ 3 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Γ. Β1 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ Α3. δ Α4. γ Α5. α 3 β 1 γ 6 δ 5

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 2. BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ι. ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΙΙ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΙΙ. ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3 Το θέμα που απασχολεί το κεφάλαιο σε όλη του την έκταση είναι ο μεταβολισμός και χωρίζεται σε τέσσερις υποκατηγορίες: 3.1)Ενέργεια και οργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. α Α4. δ Α5. β 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Τα κύτταρα που παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΘΕΜΑ Β Β1. Στήλη Ι Στήλη ΙΙ 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α 1 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ (συμβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2003 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης.

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) Θάνος Α. Β1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται ενέργεια. Οι φυτικοί οργανισμοί μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί

Κεφαλαίο 3 ο. Μεταβολισμός. Ενέργεια και οργανισμοί Κεφαλαίο 3 ο Μεταβολισμός Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια είναι απαρέτητη σε όλους τους οργανισμούς και την εξασφαλίζουν από το περιβάλλον τους.παρόλα αυτά, συνήθως δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ 92 στοιχεία στο φλοιό της Γης 27 απαραίτητα για τη ζωή H, Ο, Ν, C αποτελούν το 96% κ.β S, Ca, P, Cl, K, Na, Mg αποτελούν το 4% κ.β. Fe, I Ιχνοστοιχεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 3 η Ενότητα Βιογεωχημικοί κύκλοι άνθρακα και αζώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Κίνηση στα αγγεία του ξύλου Κίνηση μέσω του φλοιού Τρόποι μετακίνησης των θρεπτικών στοιχείων στο εσωτερικό της ρίζας: Κίνηση με διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Οργανικά θρεπτικά στοιχεία σάκχαρα που προέρχονται από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με τις επακόλουθες μετατροπές Ανόργανα θρεπτικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία

Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ. Βιολογία Σάββατο, 25 Μαΐου 2002 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Βιολογία ΘΕΜΑ 1 Στις ερωτήσεις 1 5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι:

Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Συνδυάζοντας το πρώτο και το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα προκύπτει ότι: Για να είναι μια αντίδραση αυθόρμητη, πρέπει η μεταβολή της ελεύθερης ενέργειας της αντίδρασης να είναι αρνητική. Η μεταβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Θερινό εξάμηνο ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Θερινό εξάμηνο 2015 Αριστοτέλης Χ. Παπαγεωργίου Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή.

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική αναπνοή. 5ο ΓΕΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Μ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ 2/4/2014 Β 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί..σελίδα 2 3.2 Ένζυμα βιολογικοί καταλύτες...σελίδα 4 3.3 Φωτοσύνθεση..σελίδα 5 3.4 Κυτταρική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑ 1 ο

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑ 1 ο ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤΗΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή τη φράση, η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Ορεστιάδα 2017 Απαραίτητο θεωρείται ένα στοιχείο όταν: 1. Η έλλειψη του εµποδίζει την ολοκλήρωση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. δ Α2. β Α3. γ Α4. δ Α5. γ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Β B1.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. γ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Α 2 Β 3 Α 4 Α 5 Β 6 Β 7 Α Β2. Ρύπανση είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Δημήτρης Η. Β 1 25.3.14 3 Ο Κεφάλαιο 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Η ενέργεια έχει κεντρική σημασία για έναν οργανισμό, γιατί ό,τι και να κάνουμε χρειαζόμαστε ενέργεια. Ο κλάδος της βιολογίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΑΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ Α2. α Α3. β Α4. β Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. 1 Β 2 Α 3 Α 4 Β 5 Β 6 Α 7 Α 8 Β Β2. Σελ. 18 Σχολικού βιβλίου Το γενετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 05/02/1017 ΘΕΜΑ 1 ο Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: 1. Σε ένα οικοσύστημα θα τοποθετήσουμε τις ύαινες και τα λιοντάρια στο ίδιο τροφικό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.2 Κύτταρο: η μονάδα της ζωής Ιστορικά 1665: Ο Ρ.Χουκ μιλά για κύτταρα. Σύγχρονη κυτταρική θεωρία: Το κύτταρο είναι η θεμελιώδης δομική και λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Οργανικά θρεπτικά στοιχεία σάκχαρα που προέρχονται από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης με τις επακόλουθες μετατροπές Ανόργανα θρεπτικά στοιχεία προέρχονται από το έδαφος, με τη

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:./04/2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1 ο ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Ενδοκρινείς αδένες ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ Α3. α Α4. γ Α5. δ ΘΕΜΑ Β Β1. α) Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα

Εργασία Βιολογίας. Β. Γιώργος. Εισαγωγή 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ. Μεταφορά ενέργειας στα κύτταρα Εργασία Βιολογίας Β. Γιώργος Εισαγωγή Η ενεργεια εχει πολυ μεγαλη σημασια για εναν οργανισμο, γιατι για να κανει οτιδηποτε ενας οργανισμος ειναι απαραιτητη. Ειναι απαραιτητη ακομη και οταν δεν κανουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Κυτταρική αναπνοή: Ο διαχειριστής της ενέργειας και των σκελετών άνθρακα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου στους χλωροπλάστες και της σακχαρόζης στο κυτταρόπλασμα Η πορεία σχηματισμού του αμύλου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Τ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΜΗΜΑ Β3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ο όρος ενέργεια σημαίνει δυνατότητα παραγωγής έργου.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Οικολογία Οικολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (συνεπώς και του ανθρώπου)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. της Νικολέτας Ε. 1. Να οξειδωθούν και να παράγουν ενέργεια. (ΚΑΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ της Νικολέτας Ε. 3ο Κεφάλαιο Περιληπτική Απόδοση 3.1. Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί προκειμένου να επιβιώσουν και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου. Άνθρωπος και Περιβάλλον (Κεφ.2)

Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου. Άνθρωπος και Περιβάλλον (Κεφ.2) Μάθημα/Τάξη: Κεφάλαιο: Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου Άνθρωπος και Περιβάλλον (Κεφ.2) Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 13-02-2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιο σας τον

Διαβάστε περισσότερα

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010

CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 CAMPBELL REECE, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΟΣ Ι, ΠΕΚ 2010 Μεγεθυντική ικανότητα και διακριτική ικανότητα ή ανάλυση Μέγιστη ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ÈÅÌÅËÉÏ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ÈÅÌÅËÉÏ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ. Στοιχείο O C H N Ca P K S Na Mg περιεκτικότητα % ,5 1 0,35 0,25 0,15 0,05 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Βιοχημεία: είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των οργανικών ενώσεων που συναντώνται στον οργανισμό, καθώς και με τον μεταβολισμό τους. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ 108 στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 5 η Ενότητα Παραγωγικότητα (Εισαγωγή) Εισηγητής: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Γ Ένας άνθρωπος μολύνεται από ιό. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των αντιγόνων και των αντισωμάτων σε συνάρτηση με το χρόνο.

ΘΕΜΑ Γ Ένας άνθρωπος μολύνεται από ιό. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις των αντιγόνων και των αντισωμάτων σε συνάρτηση με το χρόνο. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση η οποία συμπληρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα του το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ιβ: ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ (ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ Ιβ: ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ (ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΕΝΟΤΗΤΑ Ια: ΑΒΙΟΤΙΚΟΙ (ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Τα φυτά διαθέτουν περισσότερες της μιας στρατηγικές ώστε να αντιμετωπίζουν παράγοντες καταπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2

Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας. Κεφάλαιο 2.2 Οργάνωση και λειτουργίες του οικοσυστήματος Ο ρόλος της ενέργειας Κεφάλαιο 2.2 Ο ρόλος της ενέργειας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2 Τροφικές σχέσεις και ροή ενέργειας Τροφικές Σχέσεις και Ροή Ενέργειας Κάθε οργανωμένο σύστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ»

«ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ» «ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: ΧΗΜΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ» Τι είναι οι πρωτεΐνες; Από τι αποτελούνται; Ποιος είναι ο βιολογικός του ρόλος; Ας ρίξουμε μία ματιά σε όλα αυτά τα ερωτήματα που μας απασχολούν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ 4 β 5 α ΘΕΜΑ Β

ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ 4 β 5 α ΘΕΜΑ Β ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α 1 δ 2 β 3 γ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β )

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 / 05 / 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που

3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί με εξαίρεση τους φωτοσυνθετικούς εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Αντίθετα οι φωτοσυνθετικοί,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II)

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα