Οδηγίες χειρισμού προγράμματος RCUT3.8 σε μηχανήματα RCAM με κονσόλα χειρισμού τύπου Rcon-26 η οποία διαθέτει 26 πλήκτρα και οθονη.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγίες χειρισμού προγράμματος RCUT3.8 σε μηχανήματα RCAM με κονσόλα χειρισμού τύπου Rcon-26 η οποία διαθέτει 26 πλήκτρα και οθονη."

Transcript

1 Οδηγίες χειρισμού προγράμματος RCUT3.8 σε μηχανήματα RCAM με κονσόλα χειρισμού τύπου Rcon-26 η οποία διαθέτει 26 πλήκτρα και οθονη. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα μηχανήματα της σειράς RCAM είναι ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας υλικών με υπολογιστή (CNC). Μπορούν να κατεργαστούν υλικά όπως αλουμίνιο, ορείχαλκο, ξύλο, πλαστικό κτλ. Χρησιμοποιούνται σε εργασίες χάραξης και τρυπήματος panel ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, κατασκευή επιγραφών, καλουπιών, κατασκευή διαφόρων μηχανικών εξαρτημάτων καθώς και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Η επεξεργασία γίνεται σε 2,5 άξονες. Δηλαδή έχουμε πλήρη έλεγχο στους άξονες Χ και Υ, οι οποίοι μπορούν να χαράξουν οποιαδήποτε καμπύλη, ενώ ο άξονας Ζ μπορεί να δεχθεί μέχρι 8 ύψη κατεργασίας για κάθε σχέδιο. Το πρόγραμμα του συστήματος δέχεται αρχεία σε μορφή HPGL. Η γλώσσα HPGL αποτελεί ένα διεθνές στάνταρτ για γραφικές εφαρμογές με δυνατότητες που την κάνουν ιδανική για εργασίες χάραξης και κοπής. Ένα αρχείο γλώσσας HPGL περιγράφει σχέδια που αποτελούνται από γραμμικά σχήματα. Τα σχήματα αυτά μπορούν να έχουν μέχρι 8 χρώματα. Το RCAM-12 δέχεται αυτά τα αρχεία και χαράσσει ή κόβει τα υλικά σύμφωνα με τα σχέδια που περιγράφονται στα αρχεία μας. Τα χαρακτηριστικά της κοπής, δηλαδή η ταχύτητα, το βάθος αναφοράς και το είδος κοπής (εσωτερική, εξωτερική ή πάνω στη γραμμή) καθορίζονται από το χρήστη. Μπορούν ακόμη να καθοριστούν διαφορετικά χαρακτηριστικά κοπής για κάθε χρώμα. Στη συνέχεια περιγράφεται ο τρόπος χρήσης του συστήματος σε συνδυασμό με το σχεδιαστικό πρόγραμμα corel-draw. Ο λόγος που το επιλέξαμε είναι ότι είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες, εύκολο στη χρήση και σε καλή τιμή αγοράς. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος αυτού να ορίσουμε και τη σειρά κατεργασιών. Για να γίνει η κατεργασία, ο χρήστης πρέπει να καθορίσει τη διάμετρο του εργαλείου κοπής, τις θέσεις αναφοράς και, εάν το βάθος κοπής είναι μεγάλο και πρέπει να βγει με πολλά πάσα, καθορίζει το βάθος του πάσου. Επίσης για κάθε χρώμα του σχεδίου καθορίζει την ταχύτητα, το βάθος και το είδος της κοπής, δηλαδή εάν η κοπή θα γίνει εσωτερική, εξωτερική ή πάνω στη γραμμή. Το πρόγραμμα εξομοιώνει την παραγωγική διαδικασία στην οθόνη του υπολογιστή λαθών πριν την τελική επεξεργασία του υλικού. Με την εξομοίωση ο χρήστης μπορεί να δει τη σειρά των κατεργασιών, το πάχος τους και την τελική μορφή του αντικειμένου. Επίσης μπορεί να κάνει ZOOM, να δει και να μετρήσει πάνω στην οθόνη διάφορες λεπτομέρειες.

2 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Για να εκτελέσουμε μία εργασία πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα: 1. Σχεδιάζουμε με το corel-draw, αυτό που θέλουμε να χαράξουμε ή να κόψουμε στις πραγματικές του διαστάσεις. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα, όταν θέλουμε να έχουμε διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας. Δηλαδή διαφορετικά βάθη, ταχύτητες ή είδος κοπής (εσωτερική, εξωτερική ή πάνω στη γραμμή). 2. Μεταφέρουμε το σχέδιο μας στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα από το corel-draw, κάνοντας export σε μορφή HPGL. 3. Ενεργοποιούμε το πρόγραμμα επεξεργασίας και φορτώνουμε το αρχείο που καναμε export από το corel-draw. 4. Κάνουμε τις ρυθμίσεις της διαμέτρου του εργαλείου, της κοπής μέσα έξω, των βαθών, των αποστάσεων και των ταχυτήτων. Βλέπουμε το αποτέλεσμα της κοπής με τα τελικά πάχη και είδη κοπής στην οθόνη μας. Εάν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά επιστρέφουμε στο corel-draw και επαναλαμβάνουμε τα βήματα 1, 2, 3 και Στέλνουμε το αρχείο στη μονάδα κατεργασίας (controler) και εκτελούμε την εργασία. Από τη στιγμή αυτή μπορούμε να επαναλάβουμε την κατεργασία όσες φορές θέλουμε, ενώ ο υπολογιστής είναι ελεύθερος για οποιαδήποτε άλλη εργασία. Για παράδειγμα σχεδίαση της επόμενης εργασίας. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να επαναλάβουμε την κατεργασία, εκτελούμε μόνο τα βήματα 3 και 5. Παρακάτω θα δώσουμε λεπτομερείς οδηγίες για τα βήματα 3, 4, και 5, υποθέτοντας ότι ο χρήστης ξέρει να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το corel-draw. Εάν δεν έχει αυτές τις γνώσεις, στο παράρτημα θα βρεί ορισμένα βασικά στοιχεία πάνω σ' αυτά. Το πρόγραμμα RCUT-3.8 δέχεται αρχεία που έχουν παραχθεί μέχρι το corel -9. Το πρόγραμμα HPGLFIX.EXE μετατρέπει να αρχεία hpgl που εξάγει το CORELDRAW X3 έτσι ώστε να τα δέχεται το πρόγραμμα RCUT-38. Αυτό γίνεται αυτόματα χωρίς εμείς να κάνουμε κάτι. Το HPGLFIX.EXE δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Πρέπει απλά να του δώσουμε τον φάκελο στον οποίο και στους υπόφακέλους αυτού θα ψάχνει να βρει αρχεία για μετατροπή. Αυτό το κάνουμε ανοίγοντας με το πρόγραμμα σημειωματάριο το αρχείο ini.ini που υπάρχει μέσα στον φάκελο μαζί με το πρόγραμμα, εκεί θα δώσουμε π.χ. C:\RCAM FILES\ Πριν ξεκινήσουμε να εξάγουμε αρχεία από το CORELDRAW X3 καλούμε το πρόγραμμα HPGLFIX.EXE. Αν βγει ένα μήνυμα που λέει : HpglFix.exe has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience. Σημαίνει ότι στο κομπιούτερ μας δεν είναι εγκατεστημένο το net framework της Microsoft. Αυτό μπορούμε να το εγκαταστήσουμε δωρεάν από το Site Microsoft στο παρακάτω link. Εγκαθιστούμε το net framework από το παραπάνω link και μετά ξανατρέχουμε το HPGLFIX.EXE κάθε αρχείο που κάνουμε export από το Corel 13 θα μετατρέπεται αυτόματα έτσι ώστε να το φορτώνει χωρίς πρόβλημα το RCUT-3.8

3 3. ΦΟΡΤΩΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ Oπως είπαμε προηγούμενα το RCUT 38 δέχεται αρχεία τύπου HPGL. Tα αρχεία αυτά έχουν το πρόθεμα.plt και δημιουργούνται κατά τη διαδικασία export του προγράμματος corel-draw. Τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε, το RCUT θα τις σώσει σε ένα αρχείο με το ίδιο όνομα, αλλά με επίθεμα.cnf. Για να φορτώσουμε ένα αρχείο, κάνουμε "κλικ" στο "Αρχείο" (πάνω αριστερά) και μετά στο "Άνοιγμα". ή επιλέγουμε ένα από τα μέχρι 10 τελευταία αρχεία που έχουμε εργαστεί. Θα φορτωθεί το αρχείο του σχεδίου (αρχείο.plt) και επιπλέον το αρχείο που περιέχει τις ρυθμίσεις (configuration file). Εάν το αρχείο είναι καινούργιο και δεν υπάρχει αρχείο ρυθμίσεων, θα βγει ένα προειδοποιητικό μήνυμα και οι ρυθμίσεις θα παραμείνουν όπως έχουν. Αμέσως στην οθόνη σχεδιάζεται αυτό που πρόκειται να κοπεί με τα χρώματα που σχεδιάστηκε και με πάχος γραμμής όσο το πάχος του εργαλείου. Μετακινώντας τώρα το ποντίκι, μπορούμε να βλέπουμε και τις συντεταγμένες σε χιλιοστά της θέσης του κινούμενου σταυρού. Αν θέλουμε να μεγενθύνουμε (zoom) ένα κομμάτι του σχεδίου, πατάμε το αριστερό κουμπί του ποντικιού και κρατώντας το πατημένο, μετακινούμε το ποντίκι, ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο πλαίσιο. Αφήνοντας τώρα το κουμπί του ποντικιού, το τμήμα του σχεδίου που ήταν μέσα στο τετράγωνο απλώνεται σε όλη την οθόνη. Εάν θέλουμε να ακυρώσουμε τη μεγέθυνση, κάνουμε κλικ, στο 1:1 και στην οθόνη εμφανίζεται το σχέδιο στις αρχικές του διαστάσεις. Μπορούμε να μετρήσουμε και τις διαστάσεις με ακρίβεια για τυχόν επιβεβαίωση του σχεδίου μας. Για διευκόλυνση βάζουμε τον κινούμενο σταυρό στη μία άκρη του σχήματος που θέλουμε να μετρήσουμε και πατάμε το Control. Μηδενίζεται η ένδειξη θέσης του σταυρού και κρατώντας πατημένο το Control, μετακινούμε το ποντίκι και η ένδειξη θέσης πλέον μας δείχνει την απόσταση από το αρχικό σημείο. Εάν θέλουμε να δούμε τη σειρά των κατεργασιών, ξεκινάμε μία ενημέρωση της οθόνης (π.χ κάνουμε zoom), ενώ κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift. Η σχεδίαση επί της οθόνης γίνεται σε αργή ταχύτητα και μπορούμε να την παρατηρήσουμε.

4 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Πιέζοντας το εικονίδιο παρακάτω: Για να κάνουμε κάποια κατεργασία πρέπει πρώτα να έχουμε ρυθμίσει ανάλογα τις διάφορες παραμέτρους του προγράμματος επεξεργασίας. Οι ρυθμίσεις είναι δύο ειδών: Αυτές που είναι ίδιες για όλα τα χρώματα του σχεδίου (γενικές ρυθμίσεις) και αυτές που είναι διαφορετικές για κάθε χρώμα (ειδικές ρυθμίσεις). Για να κάνουμε κάποια ρύθμιση επιλέγουμε με το ποντίκι το αντίστοιχο τετραγωνάκι και πληκτρολογούμε την τιμή που θέλουμε και πατάμε το [Enter]. Τις ρυθμίσεις των θέσεων αναφοράς X, Y, Z μπορούμε να τις δώσουμε και αυτόματα, μετακινώντας την κεφαλή του μηχανήματος με τα πλήκτρα της κονσόλας. Τις ρυθμίσεις που κάνουμε, πρέπει να τις σώσουμε σε αρχείο. Μ' αυτόν τον τρόπο, όταν θέλουμε να επαναλάβουμε την εκτέλεση κάποιου σχεδίου, δε θα πρέπει να ξανακάνουμε τις ρυθμίσεις. Εάν εν τω μεταξύ βέβαια έχουν αλλάξει μερικές ρυθμίσεις, όπως αλλαγή θέσης κομματιού, αλλαγή ύψους ή διαμέτρου εργαλείου κοπής, πρέπει να ξανακάνουμε μόνο τις ρυθμίσεις που έχουν αλλάξει. 4.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ εμφανίζεται ο πίνακας των ρυθμίσεων, όπως φαίνεται Αυτές είναι οι ρυθμίσεις που ισχύουν για όλες τις κατεργασίες ανεξάρτητα χρώματος. Παρακάτω επεξηγούμε αναλυτικά τις ρυθμίσεις αυτές ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ) Υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε ένα σχέδιο που κάναμε να επαναληφθεί πολλές φορές πάνω στο αντικείμενό μας. Όπως π.χ. εάν θέλουμε να παράγουμε διάφορα εξαρτήματα, κόβοντάς τα από κάποιο φύλλο ή να κάνουμε πολλές τρύπες σε κανονικές αποστάσεις κ.τ.λ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μόνο μια φορά το αντικείμενο και να ορίσουμε πόσες φορές θέλουμε να επαναληφθεί το σχέδιο σε κάθε κατεύθυνση και πόση απόσταση θα έχουν τα σχέδια μεταξύ τους για κάθε κατεύθυνση. Για να γίνει πολλαπλή κατεργασία ορίζουμε στο Φορές X το πόσες φορές θα γίνει επανάληψη κατά τον άξονα Χ και στο Φορές Υ το πόσες φορές θα γίνει επανάληψη κατά τον άξονα Υ. Εάν θέλουμε να κόψουμε ένα μόνο αντικείμενο από το σχέδιό μας, τότε πρέπει τα Φορές X και Y να είναι 0 ή 1. Μετά ορίζουμε στο αποστάσεις το πόσα mm θα απέχει το ένα σχέδιο από το άλλο. Προσοχή! Δεν δίνουμε το κενό ανάμεσα στα σχέδια, αλλά την απόσταση της αρχής του ενός σχεδίου από την αρχή του άλλου.

5 4.1.2 ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ X, Y Η ρύθμιση των θέσεων αναφοράς είναι από τις πιο σημαντικές. Με τη ρύθμιση αυτή δίνουμε στο μηχάνημα τη θέση και το ύψος του υλικού που θα κατεργαστούμε. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει είτε με τη βοήθεια των πλήκτρων μετακίνησης, όπως επεξηγούμε και παρακάτω, είτε εάν αυτές είναι εκ των προτέρων γνωστές, πληκτρολογώντας τις τιμές στις αντίστοιχες θέσεις. Για να καθορίσουμε τη θέση αναφοράς Χ και Υ πατάμε το πλήκτρο [MOVE ΧΥ] στο πληκτρολόγιο του χειριστηρίου. Με τα πλήκτρα μετακίνησης μπορούμε να κινήσουμε το εργαλείο στους δύο άξονες Χ Υ, δηλαδή μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Όταν πάμε στο σημείο που θέλουμε, πιέζουμε το πλήκτρο [F2] (OFFSET) του χειριστηρίου. Τότε οι αναφορές Χ και Υ ενημερώνονται αυτόματα. Αν θέλουμε μετακίνηση στον κατακόρυφο άξονα (για να φέρουμε το εργαλείο πιο κοντά στο αντικείμενο) πατάμε το πλήκτρο [MOVE Ζ] του χειριστηρίου και χρησιμοποιούμε τα πλήκτρα μετακίνησης. Μετά πατάμε πάλι το πλήκτρο [MOVE ΧΥ] για να επανέλθει η κίνηση στα Χ και Υ ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΨΟΥΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ. Υπάρχουν δυο τρόποι για να ρυθμίσουμε το μηχάνημα έτσι ώστε να κάνει κατεργασίες στα σωστά βάθη. 1. Με τον πρώτο βρίσκουμε την απόσταση της άκρης του εργαλείου κοπής από το πάνω μέρος του υλικού που θα κατεργαστούμε και η απόσταση αυτή μπαίνει στη θέση Αναφορά Ζ. Για να βρούμε την απόσταση αυτή πατάμε το πλήκτρο [MOVE Ζ]. Μετακινούμε με τα πλήκτρα μετακίνησης από το χειριστήριο και όταν φθάσουμε στο ύψος που θέλουμε, δηλαδή όταν το εργαλείο ακουμπήσει την επιφάνεια που θα κατεργαστούμε, πιέζουμε το πλήκτρο [F2] (OFFSET). Η διαδικασία αυτή απλοποιείται με το εξάρτημα αυτόματης ρύθμισης του ύψους. Τοποθετούμε το εξάρτημα πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να πάρουμε το ύψος της και αφού μετακινήσουμε (με την βοήθεια των πλήκτρων [MOVE ΧΥ], [MOVE Ζ] και των πλήκτρων μετακίνησης) το εργαλείο μερικά χιλιοστά πάνω από την μεταλλική επιφάνεια του εξαρτήματος, πιέζουμε το πλήκτρο [F1] (AUTO) και η μέτρηση του ύψους της επιφάνειας γίνεται αυτόματα. (Προσοχή, η αυτόματη μέτρηση δεν μπορεί να γίνει με εργαλεία που δεν είναι αγώγιμα, π.χ. ηλεκτολιζέ διαμαντοεργαλεία). 2. Με τον δευτερο τροπο το μηχανημα βρισκει αυτοματα το σωστο βαθος κατεργασιας. Για να γινει αυτό πρεπει να εχουμε εγκαταστηση, ενεργοποιηση και ρυθμιση το αισθητηριο αυτόματης μέτρησης ύψους εργαλείου. (Δες παραγραφο ) Οταν χρησιμοποιούμε το αισθητήριο προσδιορισμού ύψους εργαλείου πρέπει στο πεδίο αναφορά Ζ του προγράμματος RCUT να αναγράφουμε το πάχος του υλικού που θα κατεργαστούμε. Όταν τοποθετούμε ένα νέο κοπτικό εργαλείο, πιέζουμε τα πλήκτρα [MOVE-Ζ] και [F1](AUTO) και το μηχάνημα θα υπολογίσει αυτόματα το ύψος του νέου εργαλείου YΨΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ( Ύψος) Όταν η μηχανή κόβει, συνήθως χρειάζεται να σηκώνεται και να πηγαίνει να κόβει σε άλλο σημείο. Το πόσα χιλιοστά θα σηκωθεί το εργαλείο μας δείχνει ο αριθμός αυτός. Συνήθως για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις 1 ή 2 χιλιοστά είναι αρκετά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θέλουμε το εργαλείο να σηκωθεί πιο ψηλά. Για παράδειγμα να μη "βρει" κατά τη μετακίνησή του σε στηρίγματα. Τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσο ύψος θέλουμε. Αυτό, είναι επίσης σημαντικό για να αποφεύγονται ζημιές στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε.

6 4.1.5 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ (Ταχ) Δίνει την ταχύτητα (σε χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο) με την οποία το κοπτικό θα τρυπήσει το υλικό μας για ν' αρχίσει μετά να κόβει ΒΑΘΟΣ ΠΑΣΟΥ (Πάσο) Όταν θέλουμε να κάνουμε βαθιές κατεργασίες και το εργαλείο κοπής δεν αντέχει να κάνει την κατεργασία με ένα πέρασμα, η κατεργασία πρέπει να γίνει με πολλά περάσματα (πάσα). Το βάθος του πάσου το δίνουμε στο αντίστοιχο τετραγωνάκι. Εάν θέλουμε η κατεργασία να γίνει μ' ένα πάσο, πρέπει η τιμή στο τετραγωνάκι του πάσου να είναι μεγαλύτερη του μεγαλύτερου βάθους κατεργασίας ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ Υπάρχουν περιπτώσεις πού θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί μέσα ή έξω από τη γραμμή κοπής, έτσι ώστε το αντικείμενό μας να έχει καθαρές τις διαστάσεις που έχουμε σχεδιάσει. Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να ορίσουμε τη διάμετρο του εργαλείου που χρησιμοποιούμε, για να μπορέσει ο υπολογιστής να υπολογίσει τη σωστή πορεία του εργαλείου. Ο υπολογισμός της νέας πορείας μετά από αλλαγή διαμέτρου ή μετά από αλλαγή από εσωτερική σε εξωτερική κοπή, ή μετά από αλλαγή φοράς κατεργασίας γίνεται με την πίεσή του εικονιδίου. 4.2 ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Για κάθε χρώμα του σχεδίου μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικό βάθος, ταχύτητα και είδος κοπής, καθώς επίσης και διαφορετικό βάθος αρχής κατεργασίας. Πιο κάτω επεξηγούνται οι ρυθμίσεις αυτές. (Τα χρώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι τα πρώτα οκτώ. Το πρόγραμμα έχει περισσότερα για μελλοντική χρήση) ΒΑΘΟΣ ΚΟΠΗΣ (Βάθος) Οι αριθμοί εδώ μας δείχνουν πόσα χιλιοστά είναι το βάθος που θα κατέβει το εργαλείο από το σημείο που ρυθμίσαμε σαν 0 για το Ζ άξονα. Θυμηθείτε ότι η ρύθμιση αυτή έγινε με το κουμπί ZERO Z στο χειριστήριο. Σ' αυτό το σημείο σας περιγράφουμε ξανά την κίνηση του εργαλείου για να γίνουν τα πράγματα πιο κατανοητά. Όταν το εργαλείο κινείται πάνω από το υλικό μας χωρίς να κόβει, βρίσκεται σε τόση απόσταση, όση μας δείχνει ο αριθμός στο ύψος ασφάλειας που περιγράψαμε παραπάνω. Ας πούμε ότι αυτό είναι 5 χιλιοστά. Μόλις το εργαλείο φτάσει πάνω από το σημείο που πρέπει να κόψει, κατεβαίνει αυτά τα 5 χιλιοστά και ακουμπά στο υλικό μας. Αμέσως μετά τρυπάει το υλικό σε τόσο βάθος, όσο είναι το βάθος κοπής. Εάν το πάσο που έχουμε ορίσει στην παράγραφο είναι μικρότερο από το βάθος κοπής, το εργαλείο θα μπει μέσα στο υλικό, τόσο όσο του ορίζει το πάσο. Θα εκτελέσει την κατεργασία και μετά θα κατέβει άλλο τόσο και θα επαναλάβει την κατεργασία όσες φορές θα χρειαστεί, για να συμπληρώσει όλο το βάθος κοπής ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΟΠΗΣ (Ταχ) Αυτή είναι η ταχύτητα κοπής σε χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα εξαρτάται απ' το υλικό. Άλλη ταχύτητα χρειάζεται το πλαστικό και άλλη (συνήθως μικρότερη) χρειάζεται ο μπρούτζος ή το αλουμίνιο. Επίσης όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος που χαράζουμε ή κόβουμε, τόσο μικρότερη είναι και η ταχύτητα κοπής. Για τον μπρούτζο μία ταχύτητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι 5-10 χιλιοστά το δευτερόλεπτο, ενώ για το πλαστικό 10-30

7 χιλιοστά το δευτερόλεπτο. Η μεγαλύτερη ταχύτητα που δέχεται η μηχανή είναι 80 χιλιοστά το δευτερόλεπτο ΕΙΔΟΣ ΚΟΠΗΣ (Κοπή) Εδώ ορίζουμε το είδος της κοπής, τοποθετώντας το κατάλληλο σύμβολο, όπως επεξηγείτε παρακάτω. Προσοχή όμως τα σύμβολα '-' '+' 'L'και 'R' πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλειστά σχήματα. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν διάφορα απρόβλεπτα σχέδια. - Αν θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί εσωτερικά της γραμμής του σχεδίου. Το χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να κάνουμε τρύπες. + Αν θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί εξωτερικά της γραμμής του σχεδίου. Το χρησιμοποιούμε για να κόψουμε ένα κομμάτι. L Αν θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί αριστερά της γραμμής του σχεδίου. R Αν θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί δεξιά της γραμμής του σχεδίου. * Αν θέλουμε το εργαλείο να κινηθεί πάνω στη γραμμή του σχεδίου. Χ Oταν θέλουμε το συγκεκριμένο χρώμα να μην εκτελεστεί καθόλου. Τα 'L' και 'R' χρησιμοποιούνται, όταν κόβουμε γράμματα, όπως ο χαρακτήρας Ο σχηματίζεται από δύο ομόκεντρους κύκλους, όπου ο μέσα κύκλος ενός "Ο" π.χ. πρέπει να κοπεί εσωτερικά και ο έξω εξωτερικά. Δίπλα στο είδος κοπής υπάρχει ένα τετραγωνάκι. Εάν το μαρκάρουμε, η διαδρομή του εργαλείου για το συγκεκριμένο χρώμα αντιστρέφεται. Π.χ. εάν έχουμε σχεδιάσει έναν κύκλο και κανονικά το εργαλείο θα κινηθεί με την φορά των δεικτών του ρολογιού, μαρκάροντας το τετραγωνάκι, το εργαλείο θα κινηθεί κατά την αντίστροφη φορά. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, γιατί συνήθως εάν μας ενδιαφέρει να είναι καθαρή η τρύπα, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία σαν το ρολόι, ενώ εάν μας ενδιαφέρει να βγει καθαρό το κομμάτι, πρέπει να ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία ΒΑΘΟΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ (Β-ΑΝ) Υπάρχουν περιπτώσεις που το αντικείμενο που κατεργαζόμαστε δεν είναι επίπεδο, όπως ένα χυτό εξάρτημα, αλλά έχει δύο (ή περισσότερα) επίπεδα και πρέπει οι κατεργασίες να γίνουν και στα δύο επίπεδα. Το ύψος του πιο ψηλού επιπέδου πρέπει να το έχουμε δώσει σαν offset-z. Τότε δίνουμε στο πλαίσιο βάθος αρχής κατεργασίας (Β. ΑΝ.) τη διαφορά ύψους των δύο επιπέδων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το εργαλείο να κατέβει με τη μέγιστη ταχύτητα μέχρι το πιο χαμηλό επίπεδο και ν' αρχίσει η κατεργασία χωρίς καθυστερήσεις. Για συνηθισμένες κατεργασίες το βάθος αρχής κατεργασίας πρέπει να είναι μηδέν.

8 4.2.5 ΣΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Όταν τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, πρέπει να τις σώσουμε στο δίσκο για να μπορεί το πρόγραμμα να τις ξαναφορτώσει όταν χρειαστεί. Για να σώσουμε τις ρυθμίσεις κάνουμε "κλικ" στο "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" και μετά στο "Αποθήκευση" ή κάνουμε κλικ στο εικονίδιο. To σύστημα δημιουργεί αυτόματα το όνομα του αρχείου ρυθμίσεων, αλλάζοντας το πρόθεμα του αρχείου που επεξεργαζόμαστε από PLT σε ADJ και το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να πατήσουμε το [Enter] ή να κάνουμε "κλικ" στο "Save". Μπορούμε βέβαια να διορθώσουμε και να σώσουμε τις ρυθμίσεις με άλλο όνομα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις που θέλουμε να εκτελούμε ένα σχέδιο με διαφορετικές ρυθμίσεις. Όπως είπαμε με το που φορτώνουμε το αρχείο σχεδίου (αρχείο.plt), αυτόματα φορτώνεται και το αρχείο που περιέχει τις ρυθμίσεις (configuration file). Εάν θέλουμε όμως να δουλέψουμε με διαφορετικές ρυθμίσεις, μπορούμε να φορτώσουμε άλλο αρχείο κάνοντας "κλικ" στο "ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" και μετά στο "Άνοιγμα" ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ Το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να κάνει ορισμένες διορθώσεις στα σχέδια, όπως το να στρογγυλεύει τις οξείες γωνίες και να εξομαλύνει μικροανωμαλέες του σχεδίου το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, εάν το σχέδιο έχει προκύψει από σκανάρισμα. Οι παράμετροι που ρυθμίζουν τις διορθώσεις καθορίζονται μέσα στα αντίστοιχα κουτάκια και είναι οι εξής: Οι δύο πρώτοι αριθμοί ρυθμίζουν το στρογγύλεμα των γωνιών. Ο πρώτος αριθμός (κόμβοι γωνίας) ρυθμίζει το με πόση λεπτομέρεια θα μετασχηματίζεται μία οξεία γωνία σε καμπύλη, ενώ ο δεύτερος (μοίρες γωνίας) μας δίνει από πόσες μοίρες και κάτω θα πρέπει να είναι μία γωνία για να στρογγυλοποιηθεί. Πιέζοντας το εικονίδιο ενεργοποιούμε και απενεργοποιούμε το στρογγύλεμα των γωνιών. Οι δύο επόμενοι αριθμοί ρυθμίζουν την εξομάλυνση του σχεδίου από μικροανωμαλίες. Ο τρίτος αριθμός (μήκος γραμμών) μας δίνει το μέχρι ποίο μήκος ανωμαλίας θα απαλείφεται, ενώ ο τελευταίος (γωνία γραμμών), ενώνει τις γραμμές που η γωνία μεταξύ τους είναι μικρότερη από την οριζόμενη. Οι παράμετροι όπως δίνονται στην παραπάνω εικόνα είναι σωστοί για μια κανονική λειτουργία του προγράμματος ΜΟΡΦΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Πιέζοντας το εμφανίζονται οι αρχές και η φορά των καμπυλών του σχεδίου. Tο αλλάζει τον τρόπο εμφάνισης της γραμμής κοπής από λεπτή σε χοντρή (όσο το πάχος του εργαλείου κοπής). Το εμφανίζει τους κόμβους, τα σημεία δηλαδή που ενώνονται τα ευθύγραμμα τμήματα.

9 5. ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ( RUN ) Από τη στιγμή που έχουμε εκτελέσει όλες τις προηγούμενες διαδικασίες και το προς επεξεργασία υλικό είναι δεμένο στο τραπέζι μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση του προγράμματος. Με τη λέξη κατεργασία παρακάτω εννοούμε το κατέβασμα εργαλείου κοπή - ανέβασμα εργαλείου. 4.1 Αποστολή αρχείου Το πρώτο βήμα είναι να στείλουμε το αρχείο που πρέπει να εκτελεστεί στον controller του μηχανήματος. Αυτό γίνεται κάνοντας "κλικ" στο εικονίδιο ή κάνοντας "κλικ" στο Εκτέλεση και μετά στο Αποστολή εκτελέσιμου. Μόλις τελειώσει η αποστολή, η μηχανή επιστρέφει στη θέση "0".(Η κεφαλή κινείται προς τη θέση "0"), σημάδι ότι έλαβε το αρχείο. Η δε οθόνη δείχνει: #R-CUT# REP= 001 PATHS=0052 PARK SHOW ESC Το REP= 001 μας δείχνει το πόσες επαναλήψεις (REPEAT) έχει το αρχείο και το PATHS=0052 μας δείχνει τον αριθμό των κατεργασιών. Για να λάβει ο controller αρχείο, δεν πρέπει εκείνη τη στιγμή να κάνει εκτέλεση, ούτε να είναι ενεργοποιημένα τα πλήκτρα μετακίνησης. Γι αυτό πιέζουμε το πλήκτρο [ESC] της κονσόλας, πριν στείλουμε το αρχείο. Από τη στιγμή αυτή ο έλεγχος περνά στην κονσόλα του μηχανήματος και ο υπολογιστής είναι ελεύθερος για οποιαδήποτε άλλη εργασία. Όπως σχεδίαση της επόμενης εργασίας Εκτελεση κατεργασιων. Για ν' αρχίσει η εκτέλεση πιέζουμε το πλήκτρο [RUN] της κονσόλας. Τότε ξεκινά αυτόματα ο κινητήρας κοπής (εφ όσον έχουμε ανοίξει το διακόπτη του) και η κεφαλή μετακινείται προς το σημείο που θα γίνουν οι κατεργασίες. Κατά την διαρκεια της κατεργασιας η οθονη δειχνει: 100% RUNING 000 Όπου το 100% δειχνει ότι η κατεργασία γίνεται στην προ ρυθμισμένη PATH 0012 ταχύτητα και ότι εκτελείται η κατεργασία υπ αριθ Επιλογή κατεργασιας. Εάν θέλουμε να εκτελέσουμε τμήμα της εργασίας, ή να την εκτελέσουμε από ένα σημείο και μετά, ή απλά να σιγουρευτούμε για το σημείο που θα αρχίσει η κατεργασία, Τότε αντί για το [RUN], ξεκινάμε πιέζοντας το [ΡΑUSE] τότε το εργαλείο πάει και στέκεται πάνω από το σημείο που πρόκειται να γίνει η πρώτη κατεργασία. Μπορούμε να πατήσουμε το [ΡΑUSE] και κατά την διαρκεια της κατεργασιας, τότε η μηχανή θα σταματήσει όταν τελειώσει η τρέχουσα κατεργασία. Όταν είναι σε ΡΑUSE η οθονη δειχνει: 100% PAUSE 000 PATH 0002 SKIP STEP GOTO

10 Εάν πατήσουμε το πλήκτρο [SKIP], το εργαλείο θα πάει στην αρχή της επόμενης κατεργασίας, χωρίς να εκτελέσει την κατεργασία. Ενώ εάν πιέσουμε το [STEP], θα εκτελεστεί η κατεργασία και το εργαλείο θα πάει και θα περιμένει στην αρχή της επόμενης κατεργασίας. Πιέζοντας το [GOTO] εμφανίζεται η παρακάτω οθονη: GO TO PATH > <<-- OK Δίνουμε τον αριθμό της κατεργασιας από όπου θέλουμε να συνεχίσει η Εκτελεση και πιέζουμε το [OΚ] 4.4. Ρύθμιση ταχύτητας κατεργασίας κατά την διάρκεια της κατεργασίας. Κατά την διάρκεια της κατεργασίας μπορούμε να μεταβάλουμε την ταχύτητα του μηχανήματος από 10% μέχρι τελικού 200% της καθορισμένης ταχύτητας. Κάθε πάτημα του [ ] αυξάνει την ταχύτητα κατά 5% μέχρι τελικού 200% της καθορισμένης ταχύτητας. Κάθε πάτημα του [ ] μειώνει την ταχύτητα κατά 5% μέχρι να φτάσει το 10% της καθορισμένης ταχύτητας. Επαναφέρουμε την κανονική ταχύτητα πιέζοντας το [FAST] πλήκτρο άμεσου σταματήματος. To πλήκτρο άμεσου σταματήματος (μεγάλο κόκκινο κουμπί) σταματάει κάθε κίνηση σε οποιαδήποτε φάση και αν βρίσκεται η μηχανή. Για να συνεχίσει κανονικά η μηχανή πρέπει να κάνει PARK με σκοπό να βρει πάλι τα σημεία μηδενισμού των αξόνων. Αν και τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται αυτόματα, είναι καλή πρακτική πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση μετά από άμεσο σταμάτημα να πιέζουμε το πλήκτρο [ PARK ].

11 5. ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ. Πιέζοντας το πλήκτρο [9] (MENU) μπαίνουμε στο μενού ελέγχων και ρυθμίσεων από όπου μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω. 5.1 Ρύθμιση αισθητήριου προσδιορισμού ύψους εργαλείου. TEST AND SETUP ESC TO EXIT ATHM Πιέζοντας το πλήκτρο [9] (MENU) και [F1] (ATHM) κάνουμε την ρύθμιση του συστήματος αυτόματης μέτρησης ύψους εργαλείου (Automatic Tool High AUTOTOOL SETUP Measurement) ATHM εν συντομία. Η οθόνη δείχνει. (0) 0=OFF 1=ON Για να ρυθμίσουμε πρέπει να έχουμε βάλει ένα εργαλείο στο ρουτερ XYPOS HIGH SHOW και να κάνουμε τις παρακάτω ενέργειες με την σειρά που δίνονται Ενεργοποίηση αισθητήριου. Το (0) της παραπάνω οθόνης δείχνει ότι το σύστημα αυτόματης μέτρησης ύψους εργαλείου είναι απενεργοποιημένο. Πιέζουμε το [1] για να το ενεργοποιήσουμε. Πιέζουμε το [0] για να απενεργοποιήσουμε Ρύθμιση θέσης αισθητήριου. Πιέζουμε το πλήκτρο [F1] (ATHM) πάλι το [F1] (XYPOS), η οθόνη θα δείξει για μερικά δευτερόλεπτα: AUTOTOOL Z XY POSIT. SETUP Μετά χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα [MOVE XY], [MOVE Z] και τα βελάκια μετακινούμε το εργαλείο πάνω το κέντρο του αισθητήριου και πιέζουμε το [F2] (OFFSET) Υπολογισμός ύψους αισθητήριου. Για να λειτουργήσει σωστά το ATHM πρέπει να ξέρει και το ύψος του αισθητήριου. Για να το υπολογίσει του λέμε να πάει να βρει το εργαλείο τη κορυφή του αισθητηρίου, μετά το πάμε χειροκίνητα στην επιφάνεια του τραπεζιού και αυτό υπολογίζει την διαφορά. Δηλαδή (εφόσον έχουμε κάνει πρώτα τα βήματα 1 και 2 παραπάνω) κάνουμε τα παρακάτω: Πατάμε το [ESC] για να γυρίσουμε στο κυρίως μενού, κατόπιν πιέζουμε τα [MOVE Z] και [F1] για να βρει αυτόματα το εργαλείο την κορυφή του αισθητήριου. Για να βρούμε το ύψος του τραπεζιού πιέζουμε τα [9] (MENU), [F1] (ATHM) και [F2] (HIGH), μετά χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα [MOVE XY], [MOVE Z] και τα βελάκια, πάμε προσεκτικά να ακουμπήσουμε το εργαλείο στην επιφάνεια του τραπεζιού και πιέζουμε το [F2] (OFFSET). Έτσι το μηχάνημα υπολογίζει και σώζει στην μνήμη του το ύψος του αισθητήριου. 5.2 Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Πιέζοντας το πλήκτρο [0] και το [Εnter] Επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. 5.3 Έλεγχος εξόδων. Πιέζοντας το πλήκτρο [3] και μετά τα πλήκτρα από [1] έως [8] ανοίγουμε και κλείνουμε τις εξόδους ενεργοποίησης βαλβίδων και ρούτερ. 5.4 Manual αλλαγή εργαλείου. Εάν έχουμε ρούτερ με αυτόματη αλλαγή μπορούμε να αλλάξουμε εργαλείο χειροκίνητα πιέζοντας το πλήκτρο [6] και μετά τα πλήκτρα [F1], [F2]

12 6. Ειδικές λειτουργίες. 6.1 Σύστημα μίξης και έγχυσης ρητινών. 1. Ρυθμίσεις στο αρχείο Βάθος αναφοράς μαύρου = 99 = ενεργοποίηση λειτουργίας. Βάθος αναφοράς μπλε = = αναλογία μίξης. Βάθος αναφοράς κόκκινου = = συνολική ροή. 2. Ρυθμίσεις από κονσόλα. [9] (MENU) και [2] Ρυθμίζουμε την αναλογία (RATIO) και πιέζουμε το [ENTER]. Ρυθμίζουμε τη συνολική ροή (FLOW) και πιέζουμε το [ENTER]. Τελειώνουμε πιέζοντας το [ESC]. 3. Ρυθμίσεις κατά την διαρκεια της παραγωγής. Με τα πλήκτρα [+] και [-] αυξάνουμε και μειώνουμε την συνολική ροή, από 05 μέχρι 99, η τιμή της ροής φαίνεται στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Ρυθμίζουμε την καθυστέρηση μεταξύ ξεκινήματος αντλίας και ξεκινήματος μετακίνησης ΧΥ από το βάθος και την ταχύτητα τρυπήματος.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ R-CUT VERSION 3.8

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ R-CUT VERSION 3.8 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ R-CUT VERSION 3.8 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 2 3. ΦΟΡΤΩΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 3 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 4 4.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 4 4.1.1 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 4 3. ΦΟΡΤΩΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 5 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 4 3. ΦΟΡΤΩΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 5 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 4 3. ΦΟΡΤΩΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ 5 4. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 6 4.1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 6 4.1.1 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ) 6 4.1.2 ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ X, Y, Z 7

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκπαιδευτικής αυτόματης φρέζας (CNC) με Fanuc 0M- B controller. Περιεχόμενα. Από τον φοιτητή Κορέτση Γεώργιο

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκπαιδευτικής αυτόματης φρέζας (CNC) με Fanuc 0M- B controller. Περιεχόμενα. Από τον φοιτητή Κορέτση Γεώργιο Εγχειρίδιο χρήσης Εκπαιδευτικής αυτόματης φρέζας (CNC) με Fanuc 0M- B controller. Από τον φοιτητή Κορέτση Γεώργιο Περιεχόμενα 1. Μηδενισμός εργαλείων...σελ. 2 2. Εισαγωγή προγραμμάτων από Η/Υ...Σελ. 3

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενική περιγραφή - HARDWARE 2 1.1 Εισαγωγή 2 1.2 Δοχεία αποθήκευσης μπαχαρικών 2 1.3 Κινούμενη ζυγαριά 2 1.4 Εγκέφαλος συστήματος 2 1.5

Διαβάστε περισσότερα

01. Σχεδίαση με ΗΥ. Dr. Ing. Β. Ιακωβάκης

01. Σχεδίαση με ΗΥ. Dr. Ing. Β. Ιακωβάκης 01. Σχεδίαση με ΗΥ Μηχανολογικό Σχέδιο ΙΙ Περιεχόμενα 1. Γενικά περί σχεδίασης με ΗΥ 2. Γνωριμία με το AutoCAD 3. Σχεδίαση απλών γεωμετρικών οντοτήτων (γραμμή, ή κύκλος) ) 4. Απαλοιφή σχεδιασμένων οντοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WiFi V-Timer... 3 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 4 3. ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 5 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro 1 Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro Η Logo είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικά σχεδιασμένη για τους μαθητές. Το πιο βασικό ίσως εργαλείο της Logo είναι η χελώνα. Κάποιες βασικές εντολές της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro.

Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. Βασικές Εντολές MicroWorlds Pro. 1. μπροστά (μπ) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα εμπρός. π.χ. μπροστά 100 2. πίσω (πι) αριθμός Μετακινεί τη χελώνα προς τα πίσω. π.χ. πι 30 3. δεξιά (δε) αριθμός Στρέφει

Διαβάστε περισσότερα

Σχετική κίνηση αντικειμένων

Σχετική κίνηση αντικειμένων Σχετική κίνηση αντικειμένων Πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας χαρακτήρας προς την έξοδο ενός λαβύρινθου; Πως θα μπορούσε το αυτοκινητάκι μας να κινείται μέσα στην πίστα; Πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Dcad 1.0 20130510 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εγκατάσταση προγράμματος DCAD 2 2. Ενεργοποίηση Registration 2 3. DCAD 3 3.1 Εισαγωγή σημείων 3 3.2 Εξαγωγή σημείων 5 3.3 Στοιχεία ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία

Πίνακας περιεχομένων. Γενικές υποδείξεις. Περιγραφή. Πληροφορίες. Λειτουργία Πίνακας περιεχομένων Πίνακας περιεχομένων...... EL 1 Γενικές υποδείξεις.......... EL 1 Παραλλαγές εκδόσεων / Πληροφορίες......... EL 1 Περιγραφή................ EL 1 Λειτουργία........... EL 1 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL

Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL Αλλαγή κλίμακας σχεδίου με το COREL Πολλές φορές στο χόμπι μας χρειάζεται να αλλάξουμε τις διαστάσεις ενός σχεδίου για να το κάνουμε μικρότερο η μεγαλύτερο και πάρα πολλές φορές έχω ακούσει από φίλους

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER

Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER Ο ΗΓΙΕΣ DOCUMENT DESIGNER ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εάν δεν επιθυµείτε να χρησιµοποιείτε τις προσχεδιασµένες φόρµες εντύπων της Singular, η εργασία αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάζετε φόρµες µε βάση τις οποίες επιθυµείτε

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT Φύλλο Εργασιών 2 ο Κινητήρες και Δομή Επανάληψης Σημειώσεις Καθηγητή Τώρα θα δούμε πως μπορούν να τροποποιηθούν τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Αχαρναί 20.7.09 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GPRS 1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ GOOGLE EARTH Για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος πρέπει να έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας το λογισμικό χαρτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

του προγράμματος diagrama_rohs.zip )

του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) έκδοση 3.20 ( κατέβασμα του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε όχι να γίνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στον προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ CD-PLUS/4+N ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ : Με ΙΤ-4Ν Με τηλέφωνο συνδεδεμένο στις εξόδους τηλεφωνικής γραμμής του ΙΤ-4Ν. Μπείτε στο μενού προγραμματισμού. Αν έχετε μπουτονιέρα στο σύστημα, τοποθετείστε

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation

2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation 2 ο Εργαστήριο Αλληλεπίδραση και Animation Τα προγράμματα που έχουμε δει μέχρι τώρα εκτελούν τον κώδικά τους μία φορά και το πρόγραμμα σταματάει. Ένα πρόγραμμα που δημιουργεί animation ή ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω;

Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω; Ποιές εντολές του Scratch πρέπει να ξέρω; ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ κινήσου χ βήματα στρίψε χ μοίρες στρίψε χ μοίρες στρίψε προς την κατεύθυνση των χ μοιρών στρίψε προς το [] πήγαινε στη θέση χ:[] και y:[] πήγαινε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro Για να μπορέσουμε να εισάγουμε δεδομένα από το πληκτρολόγιο αλλά και για να εξάγουμε εμφανίσουμε αποτελέσματα στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιούμε τις εντολές Εισόδου και Εξόδου αντίστοιχα. Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνιδάκια με τη LOGO

Παιχνιδάκια με τη LOGO Όταν σβήνει ο υπολογιστής ξεχνάω τα πάντα. Κάτι πρέπει να γίνει Κάθε φορά που δημιουργώ ένα πρόγραμμα στη Logo αυτό αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη του υπολογιστή. Αν θέλω να διατηρηθούν τα προγράμματά

Διαβάστε περισσότερα

Interactive Power Point

Interactive Power Point Interactive Power Point Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν τη χρήση του Microsoft Power Point για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Αυτό όμως που λίγοι γνωρίζουν, είναι ότι το πρόγραμμα αυτό, έχει δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΑ ΙΑΣ ΥΝ ΕΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥ ΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ D. KS-PD500 Πριν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον προσαρμογέα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΑ ΙΑΣ ΥΝ ΕΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥ ΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ D. KS-PD500 Πριν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον προσαρμογέα ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΑ ΙΑΣ ΥΝ ΕΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥ ΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ D. KS-PD500 Πριν χρησιμοποιήσετε αυτόν τον προσαρμογέα 1 Υποστηριζόμενοι δέκτες αυτοκινήτου της JVC Αυτός ο προσαρμογέας υποστηρίζει τους παρακάτω δέκτες

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας

Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Χρήσιμες Ρυθμίσεις του Windows 7 στον Η/Υ σας Πώς να δημιουργήσουμε ένα νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) στα Windows 7 Αρκετές φορές τυχαίνει να χρησιμοποιούν διάφορα άτομα τον Η/Υ σας. Σε τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση με το NXT-G

Εξοικείωση με το NXT-G Εξοικείωση με το NXT-G Εντολές Λίγα λόγια για τους κινητήρες Οι κινητήρες μπορούν να προγραμματιστούν να ξεκινούν και να σταματούν τη στιγμή που θέλουμε. Η εντολή κίνησης κινητήρα motor είναι πολύ απλή.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro Μενού επιλογών Γραμμή εργαλείων Επιφάνεια εργασίας Περιοχή Καρτελών Κέντρο εντολών Καρτέλες Οι πρώτες εντολές Εντολές εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan)

Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013 Παράδειγμα Σάρωσης εγγράφου με ένα σαρωτή Epson (Epson Scan) 1. Εισαγωγή Όταν εκκινείτε το Epson Scan για πρώτη φορά, αυτό εκτελείται σε λειτουργία Full

Διαβάστε περισσότερα

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί

αντίστοιχο γεγονός. Όταν όντως το κουμπί Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση Τα έργα που έχουμε αναπτύξει έως τώρα τρέχουν ένα σενάριο και σταματούν. Τα αντικείμενά μας αλλάζουν θέση και ενδυμασίες, παίζουν διαφορετικούς ήχους και ζωγραφίζουν διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Άσκηση 1

Οδηγίες για την Άσκηση 1 Οδηγίες για την Άσκηση 1 Για τον προσδιορισµό της µέσης κλίµακας της αριστερής αεροφωτογραφίας θα χρειαστεί να εκτελέσετε ορισµένες µετρήσεις µηκών πάνω στην φωτογραφία και στον αντίστοιχο χάρτη. Επειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ. Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια. Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ Οι 8 ομάδες της Παλέτας εντολών Εργαλειοθήκη Παρουσιάζετε το έργο σας Εκκινείτε τα σενάριά σας Σταματάτε όλα τα σενάρια Σκηνή Εδώ ζωντανεύει το σενάριό σας Εντολές κάθε ομάδας Αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1

Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3. Εικόνα 1 Περιγραφή του βασικού παραθύρου του Cubase SE3 Εικόνα 1 Transport panel Προετοιμασία και εκτέλεση ηχογράφησης σε ένα κανάλι MIDI και Quantize 1. Ανοίγουμε το Cubase, πηγαίνουμε στο μενού File και επιλέγουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας ελέγχου αποτελείται από οθόνη, τρία σημεία ενδείξεων και τέσσερα πλήκτρα.

Ο πίνακας ελέγχου αποτελείται από οθόνη, τρία σημεία ενδείξεων και τέσσερα πλήκτρα. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ MSK Το σύστημα ελέγχου της ροής του πρωτογενούς αέρα καύσης (MSK), έχει ως στόχο τη διατήρηση σταθερής απόδοσης του τζακιού καθ όλη τη διαδικασία καύσης του ξύλου. Το MSK ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι 21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι Τι είναι Αλγόριθμος; Οι οδηγίες που δίνουμε με λογική σειρά, ώστε να εκτελέσουμε μια διαδικασία ή να επιλύσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Φύλλα εργασίας MicroWorlds Pro Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας 2 «Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκκίνηση προγράμματος

Εκκίνηση προγράμματος Στην απλή αυτή άσκηση θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Google Sketchup. Στις ακόλουθες γραμμές περιγράφεται η μεθοδολογίας κατασκευής ενός τραπεζιού, ακολουθώντας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα

Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Ασκήσεις της Ενότητας 2 : Ζωγραφίζοντας με το ΒΥΟΒ -1- α. Η χρήση της πένας Κεφάλαιο 1: Κίνηση και γεωμετρικά σχήματα Υπάρχουν εντολές που μας επιτρέπουν να επιλέξουμε το χρώμα της πένας, καθώς και το

Διαβάστε περισσότερα

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com

QS-LIS 2011 www.qslis-software.com QS-LIS 2011 www.qslis-software.com ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους αποτελεί έργο επιστημονικού και πνευματικού μόχθου και πνευματικήν ιδιοκτησία του Γιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες VTC Απενεργοποίηση και ενεργοποιηση του θερμοστατη

Οδηγίες VTC Απενεργοποίηση και ενεργοποιηση του θερμοστατη Οδηγίες VTC 770 Ο μοναδικός σχεδιασμός των ρυθμιστικών αρχών AURA σειρά VTC που επιτρέπει σε λίγα λεπτά αναβάθμιση θερμοστάτη σας από το ένα μοντέλο στο άλλο, 1. Πλήκτρο ON / OFF του θερμοστάτη 2. Κουμπί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εγκατάσταση του CD-ROM Βάλτε το CD του προγράμματος στον οδηγό των CD-ROM. Θα πρέπει αυτόματα να ξεκινήσει η εγκατάσταση του προγράμματος. Αν δεν ξεκινήσει αυτόματα η διαδικασία εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΕΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ.Λ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΤΟΥΛΑΚΗΣ - ΜΕΝΙΟΥΔΑΚΗΣ ΕΠΑ.Λ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ... 4 Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤ... 5 ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ... 5 ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚ...

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης της Εφαρμογής Web based Video Conference

Οδηγός Χρήσης της Εφαρμογής Web based Video Conference Οδηγός Χρήσης της Εφαρμογής Web based Video Conference Περιεχόμενα Περιβάλλον Εφαρμογής... 3 1. Σύνδεση... 3 2. Κατάσταση Σύνδεσης... 3 3. Συνδεδεμένοι Χρήστες... 4 4. Συμμετέχοντες... 4 Διάταξη Push to

Διαβάστε περισσότερα

Offset Link.

Offset Link. Offset Link Το φυλλάδιο οδηγιών που κρατάτε στα χέρια σας βρίσκεται και σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο Acrobatpdf) στον φάκελο PDF του υπολογιστή (υπάρχει η σχετική συντόμευση την επιφάνεια εργασίας). Για

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός. Το περιβάλλον του scratch

Προγραμματισμός. Το περιβάλλον του scratch Προγραμματισμός Η τέχνη του να μπορούμε να γράφουμε τα δικά μας προγράμματα ονομάζεται προγραμματισμός. Γενικότερα ως προγραμματιστικό πρόβλημα θεωρούμε κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P.

BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. BHMATA ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ 3S/I.T.P. Πριν την έναρξη της διαδικασίας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η αναβάθμιση διαφέρει σε κάποιες λεπτομέρειες, ανάλογα με το τύπο της βάσης δεδομένων της κάθε χρήσης.

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων

Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Άσκηση 5 Firefox Αποθήκευση αρχείων Παρουσίαση Γραμμών Εργαλείων Ανοίγουμε τον περιηγητή ιστού Firefox. Αποθήκευση εικόνων Ανοίγουμε την σελίδα www.google.gr Στην πάνω αριστερά γωνία κάνουμε αριστερό κλικ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης.

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας σχεδίασης μισθοδοτικής κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Windows XP... 9 Κεφάλαιο 2: Επιφάνεια εργασίας (desktop)... 15 Κεφάλαιο 3: Γραμμή εργασιών (taskbar)... 26 Κεφάλαιο 4: Χειρισμός παραθύρων... 44

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

www.e-garden-shop.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΕΣ & ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

www.e-garden-shop.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΕΣ & ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ EC ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΕΣ & ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Μοντέλα 2,4,6 στάσεων INDOOR & OUTDOOR ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Όταν ο προγραμματιστής είναι σε αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Τοποθέτηση μηχανισμού Εγκαταστήστε το μηχανισμό σύμφωνα με τα σχέδια του αγγλικού φυλλαδίου δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α. Τηλεχειριστήριο L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12.

Εγχειρίδιο Χρήσης Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α. Τηλεχειριστήριο L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12. Α Τ Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Α Μοντέλα: L2VI-09 / L2VO-09 L2VI-12 / L2VO-12 Σ Υ Σ Τ Η Μ Τηλεχειριστήριο Εγχειρίδιο Χρήσης Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τη μονάδα κλιματισμού της INVENTOR. Για τη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Εντολές κίνησης και στροφής στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: 1. Ανοίξτε τον φυλλομετρητή Mozilla Firefox και στην γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογήστε την διεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ILLUSION F1S FREE TO AIR

ILLUSION F1S FREE TO AIR ILLUSION F1S FREE TO AIR ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με το AutoCAD

Σχεδίαση με το AutoCAD Σχεδίαση με το AutoCAD Δημιουργία Αποθήκευση Αρχείων, Σχεδίαση & Επεξεργασία Γεωμετρικών Σχημάτων. Το παράθυρο του AutoCAD Δημιουργία - Αποθήκευση Νέου Σχεδίου Από το menu εφαρμογής επιλέγετε New και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής SciFY - Οκτώβριος 2016 Περιεχόμενα Εισαγωγή 3 Οδηγίες για τον εργοθεραπευτή / φροντιστή 4 Αρχική Οθόνη 4 Δημιουργία προφίλ 5 Ρυθμίσεις Επικοινωνίας 6 Ρυθμίσεις Ψυχαγωγίας 9 Ρυθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο:

Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH. Ονοματεπώνυμο: Φύλλο Εργασίας: Παιχνίδι Λαβύρινθος (MAZE) Προγραμματιστικό Εργαλείο: SCRATCH Ονοματεπώνυμο: Τμήμα: Σκοπός σας είναι να φτιάξετε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για έξοδο από Λαβύρινθο (MAZE) χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων

A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων A3.3 Γραφικά Περιβάλλοντα Επικοινωνίας και Διαχείριση Παραθύρων Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Γραφικού Περιβάλλοντος Επικοινωνίας Να εξηγούμε τη χρήση των κουμπιών του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα