Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία"

Transcript

1 Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2011 Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία

2 ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ-ΔΕΝΔΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ) Ερωτηματολόγια-Γενικές Παρατηρήσεις Η χρήση των ερωτηματολογίων δίνει την δυνατότητα στον Αναλυτή να καταχωρήσει τις απόψεις, απαιτήσεις ή γνώμες των χρηστών κατά ένα τυποποιημένο τρόπο. Τα ερωτηματολόγια διακρίνονται σε: ελεύθερης μορφής (free format), και καθορισμένης (fixed format). Και οι δυο μορφές (τύποι) των ερωτηματολογίων χρησιμοποιούνται από τους Αναλυτές στη φάση της αναλύσεως για την ανάπτυξη του νέου συστήματος. Ο δεύτερος όμως τύπος (fixed format) έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρεται για γρήγορη εξαγωγή συμπερασμάτων. Επίσης προσφέρεται όταν ο αριθμός των ερωτωμένων είναι σχετικά μεγάλος.

3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Τα ερωτηματολόγια αυτά συνήθως θέτουν μια ερώτηση που αναμένει μια απάντηση. Ο τύπος (μορφή) που χρησιμοποιείται σ' αυτά ουσιαστικώς προτρέπει σε μια απάντηση: γρήγορη, ακριβή, σύντομη, και κοινής (απλής) "ορολογίας".

4 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Τα ερωτηματολόγια αυτά συνήθως παρουσιάζουν μια δήλωση ή μια ερώτηση σχετικά με ένα πρόβλημα, καθώς και ένα περιορισμένο αριθμό από "καθορισμένες" απαντήσεις από τις οποίες ο ερωτώμενος πρέπει να επιλέξει.

5

6 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ Τα Ερωτηματολόγια έχουν την μεγαλύτερη χρήση, αμέσως μετά από τα Διαγράμματα, από τους Αναλυτές. Είναι αυτά όμως που πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνται σωστά και έτσι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Οι ακόλουθες οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται από τον Αναλυτή όταν συντάσσει ένα ερωτηματολόγιο: Το ερωτηματολόγιο πρέπει να έχει μια συνοπτική εισαγωγή (πρόλογο) στην οποία ο Αναλυτής πρέπει να: Γράψει το όνομά του, τη θέση του και την υπηρεσία / εταιρία του. Περιγράψει τον σκοπό και τη φύση του ερωτηματολογίου. Εξηγήσει βάσει ποίων κριτηρίων επελέγη ο ερωτώμενος για να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο (π.χ. ως Δ/ντής Πωλήσεων). Δηλώσει τον τύπο (μορφή) κατά τον οποίο πρέπει να δοθεί η απάντηση. Περιλάβει μια εκτίμηση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Όλες οι ερωτήσεις, είτε πρόκειται για ερωτηματολόγιο ελεύθερης ή καθορισμένης μορφής πρέπει να έχουν γραφεί κατά τρόπο που να μην "τονίζει" ιδιαιτέρως κάποια στοιχεία και να προκαλεί ιδιαίτερη προσοχή σ' αυτά, οπότε η απάντηση ίσως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

7 Σε περίπτωση που το ερωτηματολόγιο δεν αποστέλλεται στον ερωτώμενο, αλλά παρουσιάζεται προσωπικώς από τον Αναλυτή, τότε αυτός θα πρέπει να: Διαβάσει στον ερωτώμενο καθαρά την εισαγωγή (πρόλογο) του ερωτηματολογίου. Διαβάσει κάθε μια από τις ερωτήσεις καθώς και τις απαντήσεις από τις οποίες ο ερωτώμενος έχει να επιλέξει (ερωτηματολόγια καθορισμένης μορφής) αργά, καθαρά και χωρίς χρωματισμό φωνής σε κάποια απ' αυτές. Επανέλθει σε κάποια ή κάποιες ερωτήσεις, εάν το θεωρεί αναγκαίο. Καταχωρήσει με ακρίβεια όλες τις απαντήσεις.

8 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (INTERVIEWS) Η Συνέντευξη είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την συγκέντρωση πληροφοριών και με αυτή συγκεκριμενοποιούνται σκέψεις, σχέδια, ελπίδες, αξίες και ποσότητες σχετικά με το υπό μελέτη σύστημα. Αντικειμενικοί Σκοποί μιας συνεντεύξεως είναι: Συλλογή πληροφοριών (οι περισσότερες των συνεντεύξεων αποσκοπούν σε αυτό). Ενημέρωση των χρηστών μας επί του τι σκεπτόμεθα και συνήθως επί των δυνατοτήτων του συγκροτήματος μας. Αποδοχή ή και ανάπτυξη των σχεδίων μας υπό των χρηστών μας. Μια συνέντευξη δυνατόν να αποτύχει λόγω: Προσωπικών αντιζηλιών Διακοπής στην επαφή μετά των συνεργατών για οιανδήποτε αιτία. Διαφοράς γνώμης. Μη οργανώσεως της συνεντεύξεως ή μη προγραμματισμού της. Υπάρξεως φατριών εντός της επιχειρήσεως Φόβων των υπηρετούντων στις διάφορες υπηρεσίες ότι παραμερίζονται ή ότι η θέση τους είναι επισφαλής.

9 Δυστυχώς οι δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι οι περισσότερο συνηθισμένες ειδικότερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται τόσο συχνά ώστε όχι μόνο εμποδίζουν την εξέλιξη ενός Μ.Κ. αλλά και την εξέλιξη των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Σε μια Συνέντευξη κύρια πρόσωπα είναι ο Αναλυτής που χρειάζεται τις πληροφορίες (και κάνει τις ερωτήσεις, Interviewer), και ο Χρήστης που απαντά και δίνει τις πληροφορίες (Interviewee).

10 Η ποσότητα και η ποιότητα των πληροφοριών που θα συλλέγουν μπορούν να αναπτυχθούν από τον Αναλυτή με το να: Δείχνει στον Χρήστη στάση "κατανόησης". Ζητεί και άλλες συναντήσεις (συνεδρίες) στα θέματα όπου χρειάζονται και άλλες πληροφορίες, αλλά είναι απαραίτητος και πολύς χρόνος για να συλλέγουν. Μη διακόπτει τον Χρήστη όταν απαντά ή σκέπτεται την απάντηση σε μία ερώτηση (η σιωπή, βλ. και κεφ , μπορεί να είναι επιβοηθητική- "πείθει" τον χρήστη να συνεχίσει). Δίνει απόλυτη προσοχή στην συνέντευξη, αλλά συγχρόνως να σκέπτεται τα επόμενα στάδια της εργασίας. Παραδέχεται την έλλειψη γνώσεων στο θέμα και να ζητεί πληροφορίες. Είναι "ανοικτός" σε ότι συζητήθηκε κατά την συνέντευξη και επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει τις σημειώσεις του. Ζητεί αντίγραφα των εντύπων (παραστατικών) που του έδειξε ο χρήστης.

11 Γενικώς, μια αποτελεσματική συνέντευξη βασίζεται σε: ακριβή καθορισμό του αντικειμένου της, καλή προετοιμασία της, προσεκτική δομή της, καλή τεχνική ερωτήσεων, στάση κατανόησης και από τις δύο πλευρές, ακριβή σύνοψη των συζητηθέντων και συμφωνία γι' αυτά, και ο καλή τεκμηρίωσή της (documentation).

12 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ Η επιτυχία μιας συνεντεύξεως απαιτεί την προετοιμασία και του Αναλυτή και του Χρήστη. Ο Αναλυτής θα πρέπει να καθορίσει επακριβώς τα θέματα της συ-νεντεύξεως έτσι θα πρέπει να: Βεβαιωθεί ότι επέλεξε τους "σωστούς" χρήστες για την συνέντευξη. Θα πρέπει να έχει πάντοτε υπ' όψη του, ότι στην επιχείρηση ένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο π.χ. από τον διευθυντή πωλήσεων και με διαφορετικό από τον διευθυντή παραγωγής. Ώς εκ τούτου θα πρέπει να σκεφθεί και να προσδιορίσει ακριβώς την φύση του θέματος, για το οποίο χρειάζεται πληροφορίες και κατόπιν να προσδιορίσει τα άτομα, τα οποία θα συναντήσει 4. Δίδει την ευχέρεια στους χρήστες (interviewees) να προετοιμασθούν επαρκώς. Προετοιμάσει μια κατάσταση ερωτήσεων. Συνήθως είναι χρήσιμο ο Αναλυτής να στείλει ένα ερωτηματολόγιο στους Χρήστες, ούτως ώστε αυτοί να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να μελετήσουν όγκους, συχνότητες, και στοιχεία από το χώρο της εργασίας τους. Οι ερωτήσεις είναι χρήσιμο να έχουν γραφεί (στο ερωτηματολόγιο) και ταξινομηθεί κατά την έννοια γενικών και ειδικών (ερωτήσεων) επί του θέματος, ούτως ώστε να μη λησμονηθεί καμία ερώτηση και συγχρόνως η συνέντευξη να ακολουθήσει την επιθυμητή πορεία. Κατά την σύνταξη του ερωτηματολογίου δέον να πρυτανεύει η σκέψη ότι θα πρέπει να είναι περιορισμένος ο αριθμός των συναντήσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με τα αυτά πρόσωπα εκτός εάν το μέγεθος του συστήματος επιτρέπει το αντίθετο.

13 Αποφεύγει να επιδεικνύει κατά την συνέντευξη παραστατικά ή σχέδια, τα οποία είναι οικεία στους αναλυτές, αλλά τελείως άγνωστα στους χρήστες, ως επί παραδείγματι έντυπα περιγραφής αρχείων ή οδηγιών προς τους προγραμματιστές κ.λπ. Αντιθέτως χρησιμοποιώντας έγγραφα οικεία στους χρήστες αποφεύγει την δημιουργία της εντυπώσεως (την οποία τυχόν σχημάτισαν κατόπιν της εντολής για την μηχανογράφηση της εργασίας τους) ότι η μέχρι τώρα εργασία τους, δεν ήταν ευφυής, οργανωμένη κ.λπ. και γι' αυτό μηχανογραφείται. Συγκεντρώνει κενά και συμπληρωμένα έντυπα, τα οποία μπορεί να χρειάζονται κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως. Οργανώνει την δομή της συνεντεύξεως για να επιτύχει τους στόχους του με όσον το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο.

14 Φροντίζει την συμπεριφορά του. Μεγίστη σημασία για την επιτυχία μιας συνεντεύξεως έχει η συμπεριφορά των αναλυτών πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει το αξίωμα "Μάθε ν' ακούς, ακούγοντας μαθαίνεις". Επίσης τονίζεται ότι ο αναλυτής πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πείθει ότι πιστεύει, στην ποιότητα της εργασίας και την προσωπικότητα του χρήστη, κυρίως δε ότι κατανοεί το πρόβλημά του. Προς τούτο ο αναλυτής θα πρέπει να είναι ευγενής, εύχαρις, μετριόφρων, υπεύθυνος και με έκδηλο το ενδιαφέρον του για την εργασία του συνομιλητή του ακόμη θα πρέπει να μην εκθέτει προσωπικές του γνώμες κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως και να μην υποβάλει ερωτήσεις για το επόμενο θέμα, εάν προηγουμένως δεν είναι βέβαιος ότι τελείωσε η συζήτηση για το εξεταζόμενο. Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις είναι βέβαιο ότι ο αναλυτής θα συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το υπό μελέτη πρόβλημα.

15 Ο Χρήστης για την προετοιμασία του σχετικά με την επιτυχία της συνεντεύξεως θα πρέπει: Να γνωρίζει πόσος χρόνος απαιτείται, και κυρίως να φροντίσει για την εξασφάλισή του. Να διαλέξει την κατάλληλη ώρα και το κατάλληλο μέρος (για τον περιορισμό των διακοπών από τους προϊσταμένους / υφισταμένους / συνεργάτες του). Να έχει ετοιμάσει εκ των προτέρων τις απαντήσεις του (επί του ερωτηματολογίου που του έχει υποβληθεί). Να είναι σύντομος στις περιγραφές του επί των αντικειμένων της συζητήσεως και στις απαντήσεις του.

16 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ Μία συνέντευξη μπορεί να έχει μία ή και περισσότερες συνεδρίες (ή συναντήσεις). Όπου είναι δυνατό ή / και απαραίτητο μια συνέντευξη θα πρέπει να οργανώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει: Μία Εισαγωγική Συνεδρία (Introductory Session). Μία ή και περισσότερες Λεπτομερείς Συνεδρίες (Detailed Session(s)). Μια Τελική Συνεδρία (Exit Session). Ο Αναλυτής θα πρέπει να φροντίζει ώστε οι συνεδρίες να είναι χρονικά σύντομες, γιατί έτσι θα είναι πιο παραγωγικές, καθόσον οι εμπλεκόμενοι θα παραμένουν με τεταμένη την προσοχή τους καθ' όλη την διάρκειά τους. Έτσι οι συνεδρίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε χρόνο την μία ώρα. Η Εισαγωγική δε, εάν είναι δυνατόν, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 45 λεπτά.

17 Η Εισαγωγική Συνεδρία είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθόσον δημιουργεί το κλίμα, δίνει τον ρυθμό για τις επόμενες συνεδρίες, και δημιουργεί το πλαίσιο γι' αυτές. Αποτυχία της μπορεί να καθυστερήσει και ίσως να θέσει σε κίνδυνο την όλη ανάλυση / συγκέντρωση των πληροφοριών. Κατά την διάρκεια της εισαγωγικής συνεδρίας ο Αναλυτής θα πρέπει να επιτύχει τα ακόλουθα: Να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα συνεργασίας σαν πρώτο βήμα στην δημιουργία αρμονικής σχέσης μεταξύ των εμπλεκομένων. Να εκθέσει τον σκοπό της συνεντεύξεως και το χρονοδιάγραμμα των συνεδριών, που θα ακολουθήσουν. Να περιγράψει γενικά το πρόβλημα και να δώσει μια ιδέα της σπουδαιότητας της συνεντεύξεως στην όλη προσπάθεια. Να εκθέσει τι αναμένεται από τον συνομιλητή του (interviewee) και τι από τον ίδιο (interviewer). Να δείξει ευαισθησία στις αντιδράσεις του συνομιλητή του, και τέλος. Να αρχίσει να "εισέρχεται" στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που είναι και ο σκοπός των συνεντεύξεων.

18 Η Λεπτομερής Συνεδρία (ή οι λεπτομερείς συνεδρίες) συγκεντρώνει (ουν) τις απαραίτητες πληροφορίες. Είναι βέβαιο ότι ο Αναλυτής δεν θα δυσκολευθεί να συλλέξει τις αναγκαίες πληροφορίες εφόσον έχει αναπτύξει τις ικανότητές του για επικοινωνία. Ένα σημείο που αξίζει να τονισθεί είναι το πως ο Αναλυτής θα πρέπει να αρχίσει την συνέντευξη. Μια βασική συμβουλή είναι να αρχίσει με ένα κατ' ευθείαν, καθαρό και ακριβή τρόπο, αποφεύγοντας οτιδήποτε μη απαραίτητο με σκοπό να εντυπωσιάσει τον συνομιλητή του.

19 Η Τελική Συνεδρία είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα μετά την Εισαγωγική. Μια τελική συνεδρία είναι απαραίτητη επειδή: Βάζει σε "επίσημη" σειρά ότι ελέχθη στις προηγούμενες συνεδρίες, και έτσι οδηγεί στο τυπικό "κλείσιμο" της συνεντεύξεως. Ενισχύει την άποψη ότι ο σκοπός είναι εφικτός και ότι αυτό θα οφείλεται κυρίως στη συνεργασία του Αναλυτού και των Χρηστών. Επιτρέπει στον Αναλυτή να εκθέσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να προσδιορίσει τα προβλήματα που απομένουν προς επίλυση. Επιτρέπει στον Αναλυτή να "κλείσει" ομαλά την συνέντευξη και να μην αφήσει τον συνομιλητή του "στον αέρα". Παρέχει στον συνομιλητή του Αναλυτού (τον Χρήστη) μια σύνοψη και έτσι του δίνει την ευκαιρία να κάνει τις παρατηρήσεις του σ' αυτή. Μια τελική συνεδρία που θα καλύπτει όλα τα ανωτέρω δικαίως πρέπει να θεωρείται ως ένα πολύ ζωτικό βήμα στην ανάπτυξη του συστήματος.

20 ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ Υπάρχουν δύο τύποι συνεντεύξεων: Η Δομημένη (Structured). Η Μη Δομημένη (Non Structured). Η πρώτη βασίζεται σε μια σειρά από "γνωστούς εκ των προτέρων" κανόνες / διαδικασίες, που αναφέρονται στα σημεία που θα πρέπει να καλυφθούν, στο τι θέλουμε, στο τι αναμένουμε, στο τι θα αναφέρουμε, σε αναμενόμενες αντιδράσεις, κ.λπ. Η δεύτερη χρησιμοποιείται μόνο έχοντας υπ' όψη ένα γενικό στόχο, και με ελάχιστες ή καθόλου προκαθορισμένους κανόνες ή οδηγίες. Η Δομημένη Συνέντευξη χρησιμοποιείται από πολλές εμπορικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε από τις υπηρεσίες προσωπικού τους για πρόσληψη υπαλλήλων (job interviews). Η Μη Δομημένη Συνέντευξη χρησιμοποιείται σε μερικές περιπτώσεις ψυχολογικών και ψυχιατρικών συμβουλών.

21

22

23 Λόγω των υψηλών απαιτήσεων ικανότητος για τη μη δομημένη συνέντευξη και επειδή με αυτήν μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες μικρής αξίας όσον αφορά το υπό ανάπτυξη πληροφοριακό σύστημα, συνιστάται όπως ο Αναλυτής χρησιμοποιεί την Δομημένη Συνέντευξη.

24 ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ (INTERVIEWING PROCEDURE) Κατά την προετοιμασία της συνεντεύξεως ο Αναλυτής θα πρέπει να "εντοπίσει" κατά το δυνατόν όλες τις λειτουργίες της υπηρεσίας, ούτως ώστε να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες κατά τις συνεδρίες των συνεντεύξεων. Η συνέντευξη θα πρέπει να αρχίζει με γενικές ερωτήσεις για την αντίληψη μιας γενικής εικόνας και των κυρίων χαρακτηριστικών του προβλήματος. Ο Αναλυτής θα πρέπει να έχει έτοιμες γενικές και ειδικές ερωτήσεις, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος στο να αντιλαμβάνεται τις νέες περιπτώσεις για μελέτη και συλλογή πληροφοριών.

25 Στις ερωτήσεις του, κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως θα πρέπει να εφαρμόζει τις γνώσεις του σχετικά με την «Τεχνική των Ερωτήσεων». Ο Αναλυτής θα πρέπει επίσης στο τέλος των ερωτήσεων για κάθε θέμα να συνοψίζει και να ζητά την συμφωνία του Χρήστη επί των γραφθέντων. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ενημερώνει τον Χρήστη, ότι θα του αποστείλει γραπτώς την σύνοψη της συνεντεύξεως για συμφωνία ή για παρατηρήσεις / συμπληρώσεις. Ακόμη θα πρέπει να "αφήνει την πόρτα ανοικτή", ούτως ώστε να μπορεί να επανέλθει για επιβεβαίωση, αποσαφήνιση ή συμπλήρωση των πληροφοριών που θα έχει συλλέξει κατά την συνέντευξη. Τέλος ο Αναλυτής θα πρέπει να ευχαριστήσει τον Χρήστη για τον χρόνο που του διέθεσε.

26 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΣ (DOCUMENTATION) Αμέσως μετά την συνέντευξη ο Αναλυτής θα πρέπει να: Γράψει τις πληροφορίες που, συγκέντρωσε σε ειδικά έντυπα. Γι' αυτό, καθώς και για το ερωτηματολόγιο συνιστώνται τα έντυπα (πρότυπα) των δύο επομένων διαφανειών. Ελέγξει αυτές τις πληροφορίες ως προς την πληρότητα, την σαφήνεια και τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις. Στείλει ένα αντίγραφο (της σύνοψης) στους χρήστες για συμφωνία. Ετοιμάσει τις επόμενες ερωτήσεις, και εάν απαιτείται να ζητήσει μια ακόμη συνέντευξη, και τέλος. "Αρχειοθετήσει" τα παραστατικά, τις καταστάσεις και το εν γένει υλικό της συνεντεύξεως.

27

28

29 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ (ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ, BLOCK DIAGRAMS, FLOW CHARTS) Τα Διαγράμματα Ροής (ΔΡ) χρησιμοποιούνται από τους αναλυτές πολύ περισσότερο από ότι τα ερωτηματολόγια και οι πίνακες αποφάσεων. Τα Διαγράμματα χρησιμοποιούνται για να παρουσιάσουν μια περίπλοκη διαδικασία με τρόπο απλό και σαφή, που δεν μπορεί να παρερμηνευθεί. Η κατασκευή του Δ.Ρ. απαιτεί την χρησιμοποίηση ειδικού κανόνος (βοηθήματος) σχημάτων (Template) και την καταβολή προσπάθειας παρουσιάσεως όσον το δυνατόν καθαρότερου σχεδίου. Τα προτεινόμενα υπό των εταιρειών κατασκευής υπολογιστών σύμβολα (σχήματα) ποικίλλουν σημαντικά και κάθε εταιρεία τείνει να καθιερώσει τα δικά της, αν και μερικά από αυτά είναι κοινά. Ήδη διάφορες επιστημονικές οργανώσεις επέτυχαν την υιοθέτηση συμβόλων σχεδιασμού Δ.P., παραδεκτών όχι μόνον υπό των κατασκευαστών εταιρειών, αλλά και υπό των αναλυτών - προγραμματιστών ανεξαρτήτως του είδους και μεγέθους του υπολογιστή τους.

30 Προτείνονται τα ακόλουθα σύμβολα τονίζοντας ότι στο σύνολο τους είναι παραδεκτά υπό των περισσοτέρων πεπειραμένων Ελλήνων (και ξένων) αναλυτών - προγραμματιστών. Τα σύμβολα συνδέονται δια γραμμών (flow lines), οι οποίες δείχνουν την ροή των εργασιών για την επίλυση του προβλήματος η κατεύθυνσή τους ορίζεται από την αιχμή του βέλους και πρέπει να είναι (συνήθως) από αριστερά > προς τα δεξιά και από άνω προς τα κάτω.

31

32

33 ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Τα Διαγράμματα των Συστημάτων παρουσιάζουν μια γενική άποψη ολοκλήρου του συστήματος. Γενικώς μπορεί να λεχθεί ότι αυτά είναι μια "συμβολική" αναπαράσταση των επεξεργασιών του συστήματος, των στοιχείων (data) που απαιτούνται για κάθε επεξεργασία και των σχέσεων μεταξύ των επεξεργασιών.

34 ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Τα Διαγράμματα των Προγραμμάτων παρουσιάζουν μια λεπτομερή διαδικασία επιλύσεως ενός προβλήματος (τμήματος του συστήματος). Παριστούν δηλ. την "λογική" ροή των ενεργειών (πράξεων) για την επίλυση ενός προβλήματος. Τα Διαγράμματα γενικώς αποτελούν για τον Αναλυτή και τον Προγραμματιστή ένα αποτελεσματικό μέσον καθόσον: παρουσιάζουν την λογική σειρά των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να λυθεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα (ή για να κατανοηθεί μια περίπλοκη διαδικασία), εμφανίζουν τα μέσα καθώς και τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν κατά την διάρκεια της διαδικασίας (επιλύσεως του προβλήματος), επεξηγούν με γραφήματα (διαγραμματικούς) την ροή επιλύσεως του προβλήματος μέσα από μια "συνέχεια" διαφόρων (ποικίλων) συνθηκών και εναλλακτικών λύσεων. Το επόμενο διάγραμμα είναι ένα συνοπτικό διάγραμμα συστήματος (systems flow chart) για ένα Σύστημα Μισθοδοσίας (Payroll System).

35

36 ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (DECISION TABLES) Για πρώτη φορά οι Πίνακες Αποφάσεων (Π.Α.) εφαρμόστηκαν στην διατύπωση προδιαγραφή προγραμμάτων Η.Υ. το Από τότε η τεχνική τους αναπτύχτηκε βασικά στον τομέα του καθορισμού των μεθόδων και επεξεργασιών για την κατασκευή τους καθώς και τον έλεγχο της ακριβείας και πληρότητας τους. Σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι για την μετατροπή κατ' ευθείαν των Π.Α. σε προγράμματα του Η.Υ.. Παρά τα πλεονεκτήματα, τα οποία παρουσιάζει η τεχνική των Π.Α. φαίνεται ότι δεν έχει κατακτήσει ακόμη τους αναλυτές και προγραμματιστές. Ο κυριότερος λόγος γι' αυτήν την μη απόλυτη παραδοχή είναι ότι οι αναλυτές και οι προγραμματιστές έχουν συνηθίσει να εργάζονται βάσει μιας λογικής (λύσεως) την οποία απεικονίζουν στο διάγραμμα ροής (Flow Chart, Block Diagram) και η οποία είναι σχεδόν πάντοτε ανταγωνιστική προς την τεχνική των Π.Α.. Εκτός τούτου, σπανίως ένα σύστημα μπορεί να διατυπωθεί καθ' ολοκληρία με τους Π.Α.. Η χρησιμοποίησή τους όμως κυρίως για εμπορικές εφαρμογής και ιδίως για τις προδιαγραφές των προγραμμάτων και την συγκρότηση των φακέλων του συστήματος (Documentation) παρέχει εμφανή πλεονεκτήματα.

37 Οι Π.Α. "δεικνύουν" την λογική των επεξεργασιών του συστήματος και των λογικών σχέσεων μεταξύ των μεταβλητών του συστήματος με την χρησιμοποίηση μιας ομάδος συνθηκών (εάν) και ενεργειών που πρέπει να εκτελεσθούν (εφόσον ισχύει κάποια συνθήκη). Οι Π.Α. προσφέρουν ένα αποτελεσματικό και σαφές μέσον επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων εντός και εκτός του Μ.Κ. για τον καθορισμό των προβλημάτων και των λογικών λύσεών τους. Επίσης προσφέρονται στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες απαιτείται άμεση ενημέρωση του συστήματος με τις παρουσιαζόμενες - επιβαλλόμενες εκάστοτε μεταβολές. Βασικά ένας Π.Α. είναι η με πίνακα παρουσίαση των δεδομένων του προβλήματος με σκοπό την διευκόλυνση λήψης αποφάσεων. Ένας Π.Α. πρέπει να έχει ένα τίτλο, ο οποίος να εξηγεί απλά και με σαφήνεια τον σκοπό του. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι τα στοιχεία που αποτελούν τον πίνακα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα, τα οποία δείχνουν "συνθήκες" και σε εκείνα, τα οποία δείχνουν τις αντίστοιχες "ενέργειες". Συνήθως οι Π.Α. αναπαριστώνται από παραλληλόγραμμο διαιρημένο σε 4 τμήματα, δια διπλών γραμμών.

38

39

40 Κάθε σειρά αποτελεί μία πρόταση, η οποία δυνατόν να είναι "καταφατική" ή "αρνητική" ή "άνευ σημασίας". Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε μια "περιορισμένης εισόδου" σειρά αλλιώς έχουμε μία "εκτεταμένης εισόδου" σειρά:

41 Μία στήλη περιλαμβάνει ορισμένες συνθήκες με τις αντίστοιχες ενέργειες τους (δηλ. περιλαμβάνει τις σημάνσεις, έστω Ν = Ναι, Ο=0χι, Χ= Αντίστοιχη ενέργεια). Εάν όλες οι συνθήκες του κανόνος καθορίζονται σαφώς τότε πρόκειται περί "απλού" κανόνος αλλιώς ο κανών είναι "σύνθετος". Για διευκόλυνση μας δεχόμεθα ότι οι κανόνες αριθμούνται στο άνω μέρος του πίνακα από αριστερά προς τα δεξιά και ελέγχονται (υπόκεινται σε test) κατ' αυτήν την σειρά. Όταν στον πίνακα οι κανόνες είναι δύο, οι δε ενέργειες είναι όμοιες και για τους δύο, τότε οι κανόνες πλεονάζουν εάν οι ενέργειες είναι διάφορες, οι κανόνες είναι αντιφατικοί. Οι συνδυασμοί των κανόνων καθορίζουν πότε μια απόφαση είναι "πλήρης" ή όχι εάν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί των συνθηκών καλύπτονται από τους κανόνες του πίνακα, τότε ο πίνακας είναι "πλήρης", αλλιώς είναι "μη πλήρης".

42 Επομένως, οι πίνακες αποφάσεων διακρίνονται από τα τρία ακόλουθα χαρακτηριστικά: Μολονότι πολλοί συνδυασμοί των ανωτέρω είναι δυνατοί, οι Π.Α. συνήθως είναι μικτής εισόδου, σύνθετοι, μη πλήρεις. Όταν ένας Π.Α αναφέρεται στον αμέσως προαναφερθέντα συνδυασμό θεωρείται ότι ανήκει στον κανόνα, αλλιώς οι παρεκκλίσεις θα πρέπει ν' αναφέρονται - π.χ. Π.Α. περιορισμένης εισόδου.

43 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ Π.Α. παρουσιάζεται Π.Α. για την έκδοση, από ένα πρακτορείο, αεροπορικών και ατμοπλοϊκών εισιτηρίων, επί συγκεκριμένης γραμμής.

44 Συνεχίζοντας δεχόμεθα ότι ο πλέον βασικός Π.Α. είναι περιορισμένης εισόδου, απλός, πλήρης, ως στο επόμενο σχήμα διαφαίνεται Η κατασκευή ενός τέτοιου πίνακα είναι απλή. Κάθε Π.Α. μπορεί να διαμορφωθεί και να λάβει τελικά αυτή την μορφή και εν κατακλείδι ο "μικρότερος" Π.Α. διατυπώσεως ενός προβλήματος είναι δυνατόν να εξαχθεί από ένα περιορισμένης εισόδου, απλό, πλήρη πίνακα. Εν τούτοις ένας περιορισμένης εισόδου, απλός, πλήρης πίνακας που περιέχει ν συνθήκες πρέπει να έχει 2 ν κανόνες. Συνήθως, αυτό απαιτεί πολλή εργασία. Επομένως ο πίνακας πρέπει να διασπασθεί - προς τούτο προτείνονται δύο μέθοδοι:

45

46

47 Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την ελάττωση του αριθμού των κανόνων είναι η ελάττωση του αριθμού των εξεταζομένων συνθηκών και η χρήση σειρών εκτεταμένης εισόδου. Εν τούτοις κατά την χρήση εκτεταμένης εισόδου σειρών οι αξίες των συνθηκών θα πρέπει ν' αποκλείονται αμοιβαίως ή θα πρέπει να περιλαμβάνονται ενέργειες για την εκ νέου είσοδο στον πίνακα. Μία άλλη μέθοδος ελαττώσεως των κανόνων και επομένως και του μεγέθους του πίνακα είναι η δημιουργία συνθέτων κανόνων αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο, διότι οι εντολές, στις οποίες οι κανόνες αναφέρονται, είναι μεγίστης σημασίας.

48 Τελικώς, μπορούμε να ελαττώσουμε τους κανόνες ενός Π.Α. κατασκευάζοντας μη πλήρη Π.Α. δια της "ακυρώσεως" του ακραίου δεξιού κανόνος. Όλες οι συνθήκες του "ακυρωθέντος" κανόνος είναι "άνευ σημασίας" και οι -προδιαγραφόμενες ενέργειες είναι εκείνες, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν, εάν δεν ικανοποιηθούν οι προηγούμενοι κανόνες. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κατασκευή του Π.Α. εκτός της εξακριβώσεως ότι οι προηγούμενοι κανόνες καλύπτουν όλες τις "ομάδες" των συνθηκών, για τις οποίες η "ομάδα" των ενεργειών διαφέρει από τα καθοριζόμενα στον ακυρωθέντα κανόνα. Συμπερασματικά, η κατασκευή του καταλλήλου Π.Α. απαιτεί γνώση πλήρους σειράς συνθηκών - ενεργειών. Η διαδικασία της κατασκευής είναι απλή με την σημαντική εξαίρεση της χρήσης των συνθέτων κανόνων.

49 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ Π.Α. ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Μολονότι έχει αναλωθεί αρκετή εργασία για την μετατροπή των Π.Α. απ' ευθείας σε προγράμματα του Η.Υ., το πρόβλημα δεν έχει ικανοποιητικά μέχρι τώρα αποτελέσματα, λόγω της απώλειας (κατά την μετατροπή κυρίως) των πλεονεκτημάτων των γλωσσών υψηλού επιπέδου fortran, cobol κ.λ.π. Μεταφραστές Προ-Επεξεργασίας (Compiler Pre-Processor), οι οποίοι δέχονται Π.Α., ανεπτύχθησαν και υπάρχουν και "Compilers" για Π.Α.. Εν τούτοις όμως δημιουργούνται τόσοι περιορισμοί στους Π.Α., ώστε πολλά από τα πλεονεκτήματά τους και κυρίως η ευελιξία τους χάνονται. Ένα περαιτέρω εμπόδιο είναι το γεγονός ότι, ενώ για την δημιουργία ενός προγράμματος απαιτείται η συνέχεια της ροής των ενεργειών, στον Π.Α. δεν συμβαίνει πάντοτε αυτό και το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του χρόνου επεξεργασίας είτε κατά την φάση της κατασκευής (του Π.Α.) είτε κατά την φάση της μετατροπής είτε σε αμφότερες τις φάσεις.

50 Αλλά και πάλι στις περισσότερες περιπτώσεις το τελικό πρόγραμμα δυνατόν να είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με το τελικό πρόγραμμα (για το ίδιο πρόβλημα), το οποίο δημιουργήθηκε με οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Με την λύση του προβλήματος της αυτομάτου μετατροπής, σε εκκρεμότητα, ελάχιστα αποτελέσματα υπάρχουν ως προς την εκπαίδευση των αναλυτών και προγραμματιστών σχετικά με τους Π.Α. και ως προς την ανάπτυξη της τεχνικής για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τμήματα του προβλήματος δεν προσφέρονται προς διατύπωση μέσω των Π.Α..

51 Πιστεύεται ότι θα συνεχισθεί η εργασία για την επίλυση προβλημάτων δια των Π.Α. καθώς και για την αυτόματη μετατροπή τους σε λειτουργήσιμο (Object) πρόγραμμα. Προς τον παρόν μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματα των Π.Α. στα πολύπλοκα προβλήματα, στα οποία ο αφηγηματικός τρόπος περιγραφής τους είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί ή όταν οδηγεί σε παρανοήσεις και αντιφάσεις. Τέλος οι Π.Α. είναι χρήσιμοι για την συγγραφή των προδιαγραφών των προγραμμάτων (programs specifications), όταν η λογική της επιλύσεως του προβλήματος είναι δομημένη και σαφής.

52 ΔΕΝΔΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ (DECISION TREES) Δομή Δένδρου (δενδρική δομή, tree structure) είναι ένα μη γραμμικό πολύ-επίπεδο ιεραρχικό δίκτυο, στο οποίο κάθε κόμβος μπορεί να σχετίζεται με ν κόμβους σε κάθε κατώτερο επίπεδο του, αλλά μόνο με ένα κόμβο ιεραρχικά ανώτερο του. Το δένδρο αναπτύσσεται από πάνω προς τα κάτω ή από αριστερά προς τα δεξιά. Στην αρχή (πρώτος κόμβος) είναι η ρίζα και ακολουθούν οι συνθήκες και οι ενέργειες, όπως δείχνουν τα ακόλουθα δύο σχήματα.

53 Γενικώς ένα Δένδρο Αποφάσεων (Δ.Α.) είναι μία γραφική αναπαράσταση της συνεχείας των βημάτων και των λαμβανομένων αποφάσεων για την επίλυση ενός δομημένου προβλήματος, δηλ. είναι μία "δενδροειδής" σύνδεση σημείων αποφάσεων στην διαδικασία επιλύσεως του προβλήματος. Μπορεί να λεχθεί ότι ένα Δ.Α. δείχνει την σειρά των συνθηκών ενός προβλήματος καθώς και τις ενέργειες για την επίλυση του. Δείχνει τις σχέσεις μεταξύ των συνθηκών και των ενεργειών με την έννοια του τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για κάθε συνθήκη. Για την κατανόηση των ανωτέρω παρατίθεται το ακόλουθο παράδειγμα ενός "μικρού" δένδρου αποφάσεων. Έστω ότι η Επιχείρηση Χ καταβάλλει προμήθεια στους πωλητές της για τις πωλήσεις τους τοις μετρητοίς ως ακολούθως:

54 Η φιλοσοφία της δενδρικής δομής (tree structure) είναι χρήσιμη στην μελέτη της δομής των δεδομένων 23 (data structure) και των βάσεων στοιχείων (data bases). Σαν εργαλείο όμως του Αναλυτού για συλλογή / καταγραφή πληροφοριών δεν προσφέρεται τόσο όσο τα άλλα "εργαλεία" (ερωτηματολόγια - συνεντεύξεις - διαγράμματα - πίνακες αποφάσεων). Το κύριο πλεονέκτημα των Δένδρων Αποφάσεων είναι ότι γίνονται αμέσως κατανοητά από τους χρήστες. Το κυριότερο όμως μειονέκτημά τους δημιουργείται όταν ο αριθμός των συνθηκών και των ενεργειών τους είναι μεγάλος τότε και το δένδρο θα είναι μεγάλο και η "κατανόηση"(παρακολούθησή) του δεν θα είναι εύκολη. Στην περίπτωση αυτή ο Αναλυτής καταφεύγει στους Πίνακες Αποφάσεων ή στα Διαγράμματα (Flow Charts).

55 Και στους Π.Α. και στα Δ.Α. θα πρέπει οι προτάσεις να είναι γραμμένες σε δομημένη (structured) γλώσσα. Προς τούτο θα πρέπει οι προτάσεις να: είναι σύντομες και να μη περιέχουν επίθετα. αρχίζουν με ένα ρήμα που να δείχνει ενέργεια (Αγόρασε, Στείλε, κ.λπ.), είναι διατυπωμένες κατά τέτοιο τρόπο που να αντιστοιχούν σε ένα τμήμα ή μία ομάδα ενεργειών του προγράμματος (π.χ. Υπολόγισε έκπτωση 10%).

56 ΔΙΑΦΟΡΕΣ Π.Α. ΚΑΙ Δ.Α. Γενικώς η κυρία διαφορά μεταξύ Π.Α. και Δ.Α. έγκειται εις το ότι οι Π.Α. εμφανίζουν μόνον ατομικές περιπτώσεις λογικής και δεν δείχνουν την σειρά εκτελέσεως αυτής της λογικής, ενώ τα Δ.Α. παριστούν γραφικώς αμφότερα (και την λογική και την σειρά των βημάτων για την εκτέλεση της λογικής).

57 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Χαραμής, Γ. (2002) Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων. 4 η ed. Εκδόσεις ΑΝΙΚΟΥΛΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (BATCH SYSTEMS) ΠΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (REAL TIME SYSTEMS) Γρ. Χονδροκούκης ΟΕ: Η είσοδος αποτελείται από ομοειδή στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται Π.Χ: Ο υπολογιστής ελέγχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5.1 Εισαγωγή στους αλγορίθμους 5.1.1 Εισαγωγή και ορισμοί Αλγόριθμος (algorithm) είναι ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών οι οποίες εκτελούν κάποιο ιδιαίτερο έργο. Κάθε αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Κόννης Γιώργος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Προγραμματισμός Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του Υπολογιστικού Προβλήματος και του Προγράμματος/Αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Προγραμματισμός Η/Υ Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο Μέρος 1 ό ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ιανουάριος 2011 Καλογιάννης Γρηγόριος Επιστημονικός/ Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

1 Ανάλυση Προβλήματος

1 Ανάλυση Προβλήματος 1 Ανάλυση Προβλήματος 1.1 Η Έννοια Πρόβλημα Τι είναι δεδομένο; Δεδομένο είναι οτιδήποτε μπορεί να γίνει αντιληπτό από έναν τουλάχιστον παρατηρητή, με μία από τις πέντε αισθήσεις του. Τι είναι επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos

ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos Βήματα Ανάπτυξης ενός Συστήματος 1.Ορισμός και κατανόηση του προβλήματος 2.Ανάλυση του προβλήματος 3.Σχεδιασμός Αλγοριθμικής Λύσης 4.Κωδικοποίηση 5.Διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Εισαγωγή Η μεγάλη ανάπτυξη και ο ρόλος που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ Με τις ερωτήσεις του τύπου αυτού καλείται ο εξεταζόμενος να επιλέξει την ορθή απάντηση από περιορισμένο αριθμό προτεινόμενων απαντήσεων ή να συσχετίσει μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες

Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Περιεχόμενα Μέθοδοι Παρουσίασης του αλγόριθμου Εισαγωγή Φραστική μέθοδος Ψευδοκώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων

Τεχνικές Έρευνας. Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων Τεχνικές Έρευνας Ε. Ζέτου Ε εξάμηνο 2010-2011 Εισήγηση 10 η Κατασκευή Ερωτηματολογίων ΣΚΟΠΟΣ Η συγκεκριμένη εισήγηση έχει σαν σκοπό να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις στο/στη φοιτητή/τρια για τον τρόπο διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 Στόχοι του Μαθήματος! Ανάπτυξη αναλυτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην ανάλυση

Εισαγωγή στην ανάλυση Εισαγωγή στην ανάλυση & σχεδίαση Π.Σ. Τα προϊόντα λογισμικού έχουν (και αυτά) ένα κύκλο ζωής που ξεκινά από τη σύλληψη μιας νέας ιδέας για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου προϊόντος και φθάνει μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 1: Εισαγωγή στη C - Αλγόριθμοι Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Θεωρίας ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

Σύνοψη Θεωρίας ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Τάξη: Γ Μάθημα: Πληροφορική Εξεταστέα ύλη: Παρ11.1 & 11.2 Σύνοψη Θεωρίας ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών που περιγράφει τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 3: Θεωρία, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας &

Διαβάστε περισσότερα

3.5.4 Μέθοδοι Λήψης Ομαδικών Αποφάσεων

3.5.4 Μέθοδοι Λήψης Ομαδικών Αποφάσεων 3.5.4 Μέθοδοι Λήψης Ομαδικών Αποφάσεων Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι λήψης ομαδικών αποφάσεων είναι η «Τεχνική της Ονομαστικής Ομάδας» (Nominal Group Technique), η «Τεχνική των Δελφών» (Delphi Technique ) και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος Θέμα 1 Δίνονται τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου Α. βαλίτσα Αληθής εισιτήριο Αληθής ταξίδι βαλίτσα και εισιτήριο Τι τιμή θα έχει η λογική μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 1 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 1.1 Να δοθεί ο ορισμός του προβλήματος καθώς και τρία παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 1. Έστω ότι ο καθηγητής σας δίνει δύο αριθμούς και σας ζητάει να του πείτε πόσο είναι το άθροισμά τους. Διατυπώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΜ:453 ΕΞ.: Ζ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΩΛΗΣ ΚΟΛΟΜΒΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Αφηγηματική προσέγγιση: Αποτελεί τη βασική μορφή των δασκαλοκεντρικών μεθόδων διδασκαλίας. Ο δάσκαλος δίνει τις πληροφορίες, ενώ οι μαθητές του παρακολουθούν μένοντας αμέτοχοι και κρατώντας

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος

Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Σχόλια και υποδείξεις για το Σχέδιο Μαθήματος Ακολούθως αναπτύσσονται ορισμένα διευκρινιστικά σχόλια για το Σχέδιο Μαθήματος. Αφετηρία για τον ακόλουθο σχολιασμό υπήρξαν οι σχετικές υποδείξεις που μας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣEΣ ΠPOΓPAMMATIΣMOY

ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣEΣ ΠPOΓPAMMATIΣMOY ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣEΣ ΠPOΓPAMMATIΣMOY Mία γλώσσα προγραμματισμού συνίσταται από ένα περιορισμένο υποσύνολο της αγγλικής γλώσσας και το οποίο αποτελείται από εκφράσεις σαφώς ορισμένες, χωρίς παρερμηνεία.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής

Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής Αλγόριθμος (algorithm) λέγεται μία πεπερασμένη διαδικασία καλά ορισμένων βημάτων που ακολουθείται για τη λύση ενός προβλήματος. Το διάγραμμα ροής

Διαβάστε περισσότερα

2.2.5 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ

2.2.5 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ 2.2.5 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ Προκειμένου να επιτευχθεί η «ακριβής περιγραφή» ενός αλγορίθμου, χρησιμοποιείται κάποια γλώσσα που μπορεί να περιγράφει σειρές ενεργειών με τρόπο αυστηρό,

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ο σωστός τρόπος διερεύνησης ασφαλιστικών αναγκών

Ο σωστός τρόπος διερεύνησης ασφαλιστικών αναγκών Από τη στιγμή που αρχίζει η συνέντευξη της προσέγγισης ο ασφαλιστής της SENATUS θα πρέπει να αρχίσει να συλλέγει πληροφορίες για τον υποψήφιο πελάτη. Οι πληροφορίες αυτές, θα πρέπει να έχουν σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση προβλήματος. Κεφάλαιο 1

Ανάλυση προβλήματος. Κεφάλαιο 1 Ανάλυση προβλήματος Κεφάλαιο 1 Η έννοια πρόβλημα Με τον όρο πρόβλημα εννοείται μια κατάσταση η οποία χρήζει αντιμετώπισης, απαιτεί λύση, η δε λύση της δεν είναι γνωστή, ούτε προφανής Στάδια αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4/2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφαρμογή "Υδροληψίες Αττικής" είναι ένα πληροφοριακό σύστημα (αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ. Developing Leadership Skills ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Developing Leadership Skills Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ενότητα με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: Ενεργός συμμετοχή (βιωματική μάθηση) ΘΕΜΑ: Παράδοση στο μάθημα των «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», για τον τρόπο διαχείρισης των σκληρών δίσκων.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ Α. ΙΛΕΡΗ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ Α. ΙΛΕΡΗ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ)

Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) Γιάννης Τούρλος, ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Τεχνολογίας (ΠΕΚΑΤΕ) 1 Α Λυκείου Δύο ώρες/εβδομάδα Ατομική έρευνα Ολόκληρο τμήμα (μέχρι 27 έρευνες ταυτόχρονα) Πρόγραμμα Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 1 Δοκιμή Έλεγχος Αλγορίθμου Για να

Διαβάστε περισσότερα

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος

Μητρώο Τεκµηρίων Εκπαιδευτή ΕΝΟΤΗΤΑ/ΣΤΟΙΧΕΙΟ E/15 ΑΝΑΦΟΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ 15 ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΣ Χρίστου Χρίστος 1. Προσδιορισµός κατάλληλων µέτρων αξιολόγησης για το πρόγραµµα ECDL α. Εφαρµογή διαφορετικών επιπέδων αξιολόγησης στο πρόγραµµα ECDL. Η αξιολόγηση του προγράµµατος ECDL πρέπει να διενεργείται σε 4 επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή

Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Κεφάλαιο 14: Συμβουλές προς έναν νέο προγραμματιστή Φτάσαμε σιγά σιγά στο τέλος του βιβλίου. Αντί για κάποιον επίλογο σκέφτηκα να συλλέξω κάποια πράγματα που θα ήθελα να πω σε κάποιον ο οποίος αρχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε δύσκολη κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ορισμός Κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε δύσκολη κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ορισμός Κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε δύσκολη κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Απλά προβλήματα εύκολη η επίλυσή τους π.χ. υπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ομαδική Εργασία- Project

Ομαδική Εργασία- Project Ομαδική Εργασία- Project Α. Παπαϊωάννου Παν/μιο Θεσσαλίας 1 ΔΟΜΗ Σκοπός Το Πρόβλημα Ανασκόπηση Τι ξέρουμε για το θέμα Μέθοδος Αποτελέσματα Συζήτηση 2 ΣΚΟΠΟΣ Σε μία πρόταση Σαφής διατύπωση 3 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr Κανόνες Ομαλής Λειτουργίας Ερχόμαστε στην ώρα μας Δεν καπνίζουμε και τρώμε εντός της αίθουσας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28

Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 29 / σελίδα 28 Πρόβλημα 30 / σελίδα 28 Αντιμετάθεση / σελίδα 10 Να γράψετε αλγόριθμο, οποίος θα διαβάζει τα περιεχόμενα δύο μεταβλητών Α και Β, στη συνέχεια να αντιμεταθέτει τα περιεχόμενά τους

Διαβάστε περισσότερα

Περι-γράφοντας... βρόχους

Περι-γράφοντας... βρόχους Όνομα(τα): Όνομα Η/Υ: Σ Τμήμα: Ημερομηνία: Περι-γράφοντας... βρόχους Ξεκινήστε το Χώρο Δραστηριοτήτων, επιλέξτε τη θεματική ενότητα: ΘΕ05: Επανάληψη και επιλέξτε την πρώτη δραστηριότητα (Περι-γράφοντας...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ Άρθρο 0301: Στρατιωτική εξουσία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 03 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΙΚΗΣΕΩΣ 1. Η άσκηση ιοικήσεως στηρίζεται πάντοτε στην ανάθεση αντιστοίχου και συµφώνου προς τους νόµους στρατιωτικής εξουσίας. 2. Η στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα. Κεφάλαιο 2 ο (Προτείνεται να διατεθούν 12 διδακτικές ώρες) Ειδικότερα: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α : Άλγεβρα Κεφάλαιο ο (Προτείνεται να διατεθούν διδακτικές ώρες) Ειδικότερα:. -. (Προτείνεται να διατεθούν 5 διδακτικές ώρες).3 (Προτείνεται να διατεθούν

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές.

Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές. Είναι οι τεχνικές που εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια της μελέτης που τους κάνουν να διαφέρουν, αλλά και η αυτοπεποίθηση που έχει ο κάθε μαθητής. Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων

Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων Κεφάλαιο 12 Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων 12.1 Επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη συστημάτων Τα νέα πληροφοριακά συστήματα δημιουργούνται για να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα Η ανάπτυξη ενός

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Μετά την προετοιμασία που κάναμε συγκεντρώνοντας και ταξινομώντας το υλικό καταλήγουμε στο σχεδιάγραμμα της μελέτης, που όπως είπαμε ταυτίζεται με τον πίνακα περιεχομένων. Το σχεδιάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 10.1. Στόχοι και σκοποί της επί των συστάσεων 3 10.2. Αντικείμενο της... 3 10.3. Χρονική στιγμή της... 4 10.4. Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής

Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2. Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής - Κεφάλαιο 2 Α1. Ο αλγόριθμος είναι απαραίτητος μόνο για την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής Α2. Ο αλγόριθμος αποτελείται από ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών Α3. Ο αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Από τα Δεδομένα στις Πληροφορίες - Μέρος Ι (Ταξινόμηση, Επιλογή, Μερικά Αθροίσματα)

Από τα Δεδομένα στις Πληροφορίες - Μέρος Ι (Ταξινόμηση, Επιλογή, Μερικά Αθροίσματα) Άσκηση 4 Από τα Δεδομένα στις Πληροφορίες - Μέρος Ι (Ταξινόμηση, Επιλογή, Μερικά Αθροίσματα) Σκοπός Η ανάλυση μη αριθμητικών μεθόδων επεξεργασίας δεδομένων. Η συστηματική οργάνωση και ανάλυση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015

Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015 MACROWEB Προβλήματα Γεώργιος Φίλιππας 23/8/2015 Παραδείγματα Προβλημάτων. Πως ορίζεται η έννοια πρόβλημα; Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η κατανόηση ενός προβλήματος; Τι εννοούμε λέγοντας χώρο ενός προβλήματος;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Έλεγχος πληρότητας: Πρέπει να καταχωρούνται στα δεδομένα ο αριθμός της αίθουσας καθώς και ο όροφος στον οποίο βρίσκεται ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες σε ποια αίθουσα αντιστοιχεί το εμβαδόν που υπολογίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα

Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων. Παράδειγμα

Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων. Παράδειγμα Δύο κύριοι τρόποι παρουσίασης δεδομένων Παράδειγμα Με πίνακες Με διαγράμματα Ονομαστικά δεδομένα Εδώ τα περιγραφικά μέτρα (μέσος, διάμεσος κλπ ) δεν έχουν νόημα Πήραμε ένα δείγμα από 25 άτομα και τα ρωτήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομή. Τι γνωρίζετε για τη δυνατότητα «κλήσης» αλγορίθμων; Τι νόημα έχει;

Αναδρομή. Τι γνωρίζετε για τη δυνατότητα «κλήσης» αλγορίθμων; Τι νόημα έχει; ΜΑΘΗΜΑ 7 Κλήση αλγορίθμου από αλγόριθμο Αναδρομή Σ χ ο λ ι κ ο Β ι β λ ι ο ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.2.7: ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟI 2.2.7.5: Κλήση αλγορίθμου από αλγόριθμο 2.2.7.6: Αναδρομή εισαγωγη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Σχεδιασμός Ερωτηματολογίου

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Σχεδιασμός Ερωτηματολογίου ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ Μάθημα : Στατιστική Ι Υποενότητα : Σχεδιασμός Ερωτηματολογίου Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/epdiaman/ Email : epdiamantopoulos@yahoo.gr 1 Στόχοι της υποενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

Α2. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της Στήλης Α και δίπλα τα γράμματα της Στήλης Β που τους αντιστοιχούν.

Α2. Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθμούς της Στήλης Α και δίπλα τα γράμματα της Στήλης Β που τους αντιστοιχούν. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ /Γ ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03-11-2013 ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-8 και δίπλα τη λέξη Σωστό, αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Δειγματοληψία στην πράξη

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Δειγματοληψία στην πράξη ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ Μάθημα : Στατιστική Ι Υποενότητα : Δειγματοληψία στην πράξη Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/epdiaman/ Email : epdiamantopoulos@yahoo.gr 1 Στόχοι της υποενότητας

Διαβάστε περισσότερα

4. Συντακτικό μιας γλώσσας είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τις μορφές με τις οποίες μια λέξη είναι αποδεκτή.

4. Συντακτικό μιας γλώσσας είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τις μορφές με τις οποίες μια λέξη είναι αποδεκτή. ΑΕσΠΠ-Κεφ6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό 1 ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 1. Οι γλώσσες προγραμματισμού αναπτυχθήκαν με σκοπό την επικοινωνία ανθρώπου μηχανής. 2. Αλγόριθμος = Πρόγραμμα + Δομές Δεδομένων 3. Ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης

Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης οµηµένος Προγραµµατισµός-Κεφάλαιο 7 Σελίδα 1 α ό 10 ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Είδη, Τεχνικές και Περιβάλλοντα Προγραµµατισµού Α. Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Τι ονοµάζουµε γλώσσα προγραµµατισµού;

Διαβάστε περισσότερα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Κεφάλαιο 1: Δομή και λειτουργία του υπολογιστή... 11 Κεφάλαιο 2: Χρήση Λ.Σ. DOS και Windows... 19 Κεφάλαιο 3: Δίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνίας... 27 Κεφάλαιο 4: Unix... 37

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος.

Αλγόριθμος. Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Αλγόριθμος Αλγόριθμο ονομάζουμε τη σαφή και ακριβή περιγραφή μιας σειράς ξεχωριστών οδηγιών βημάτων με σκοπό την επίλυση ενός προβλήματος. Εντολές ή οδηγίες ονομάζονται τα βήματα που αποτελούν έναν αλγόριθμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

2.10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΑ

2.10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΑ 2.10 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΕΝΙΚΑ Το ερωτηματολόγιο είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στο συνεντευκτή και στον ερωτώμενο και σημαντικό εργαλείο στα προβλήματα έρευνας. Είναι ένα έντυπο το οποίο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Μαθημάτων και Διδασκόντων για το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους

Αξιολόγηση Μαθημάτων και Διδασκόντων για το Χειμερινό Εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Έρευνας. Α. Αθανασόπουλος

Εργαλεία Έρευνας. Α. Αθανασόπουλος Εργαλεία Έρευνας Α. Αθανασόπουλος Σχέδιο Εργασίας στην ΠΕ Η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας ακολουθεί σε γενικές γραμμές την εξής πορεία (ΔΕΠΠΣ ΠΕ): 1. Επιλογή του θέματος - Καθορισμός στόχων

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προσομοίωσης

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προσομοίωσης Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της προσομοίωσης Πλεονεκτήματα 1. Σε περιπτώσεις που είναι αδύνατον να αναπαρασταθούν τα συστήματα με μαθηματικά μοντέλα είναι αναγκαστική καταφυγή η χρήση προσομοίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθετα μέτρα στην ποσοτική έρευνα: Δείκτες, κλίμακες και διαστάσεις

Σύνθετα μέτρα στην ποσοτική έρευνα: Δείκτες, κλίμακες και διαστάσεις Σύνθετα μέτρα στην ποσοτική έρευνα: Δείκτες, κλίμακες και διαστάσεις Σύνοψη κεφαλαίου Δείκτες, κλίμακες και διαστάσεις Κατασκευή δεικτών Κατασκευή κλιμάκων 5-2 Εισαγωγή Γιατί χρησιμοποιούνται σύνθετα μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός

Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης. Δομημένος Προγραμματισμός Δομές Ακολουθίας- Επιλογής - Επανάληψης Δομημένος Προγραμματισμός 1 Βασικές Έννοιες αλγορίθμων Σταθερές Μεταβλητές Εκφράσεις Πράξεις Εντολές 2 Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων Σταθερά: Μια ποσότητα που έχει

Διαβάστε περισσότερα

6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό

6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό 6. Εισαγωγή στον προγραµµατισµό 6.1 Η έννοια του προγράµµατος. 6.2 Ιστορική αναδροµή. 6.2.1 Γλώσσες µηχανής. ΗΜ04-Θ1Α 1. Ένα πρόγραµµα σε γλώσσα µηχανής είναι µια ακολουθία δυαδικών ψηφίων. 5. Ένα πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

222 Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων

222 Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων 222 Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων 8. Χελωνόκοσμος (απαιτεί να είναι εγκατεστημένο το Αβάκιο) (6 ώρες) Τίτλος: Ιδιότητες παραλληλογράμμων Δημιουργός: Μιχάλης Αργύρης ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές

Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές Γραφείο Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές ΕΣΠΑ 2014-2020 Ιωάννης Κόζαρης Αξιολόγηση Πρότασης Πληρότητα και σαφήνεια του περιεχομένου της πρότασης: Μοριοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά Φεβρουαρίου 2018 Κεντρικά Κτήρια Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία

Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά Φεβρουαρίου 2018 Κεντρικά Κτήρια Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για τα Μαθηματικά 2018 9-10 Φεβρουαρίου 2018 Κεντρικά Κτήρια Τράπεζας Κύπρου, Αγία Παρασκευή, Λευκωσία Παρουσίαση Εργασίας Συνεδρίου για τα Μαθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Πρακτικές αξιολόγησης κατά τη διδασκαλία των Μαθηματικών» Γιάννης Χριστάκης Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου.

Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου. Η εύρεση η αξιολόγηση και η χρήση της πληροφορίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη του Συνεργείου. Η αναγκαιότητα για εξειδικευμένη πληροφόρηση είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί τίποτα δεν μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3 (ΨΥΧ-1202) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com ιαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ ιάλεξη 3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Ρέθυμνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη

Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Κατασκευή Μαθησιακών Στόχων και Κριτηρίων Επιτυχίας: Αξιολόγηση για Μάθηση στην Πράξη Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 25 Απριλίου 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Όπως για όλες τις επιστήμες, έτσι και για την επιστήμη της Πληροφορικής, ο τελικός στόχος της είναι η επίλυση προβλημάτων. Λύνονται όμως όλα τα προβλήματα;

Διαβάστε περισσότερα

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας. Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας

Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας. Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας Για ποιους λόγους είναι απαραίτητη η μηχανογράφηση; Λόγω του όγκου της λογιστικής εργασίας Των απαιτήσεων της φορολογικής νομοθεσίας Της διείσδυσης της πληροφορικής στην επιχείρηση και την εξάρτησή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ο Κεφάλαιο: Στατιστική ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Πληθυσμός: Λέγεται ένα σύνολο στοιχείων που θέλουμε να εξετάσουμε με ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά. Μεταβλητές X: Ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Οι μαθηματικές έννοιες και γενικότερα οι μαθηματικές διαδικασίες είναι αφηρημένες και, αρκετές φορές, ιδιαίτερα πολύπλοκες. Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής. Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Διαμορφωτική Αξιολόγηση του Μαθητή: Από τη Θεωρία στη Χάραξη Πολιτικής Λεωνίδας Κυριακίδης, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου 1 Δομή παρουσίασης Αξιολόγηση: Έννοια & Σημασία Σκοποί Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά

Reading/Writing (Κατανόηση και Παραγωγή Γραπτού Λόγου): 1 ώρα και 10 λεπτά KET (Key English Test) Η εξέταση ΚΕΤ αναγνωρίζει την ικανότητα του υποψηφίου να χρησιμοποιεί αγγλικά βασικού επιπέδου σε καθημερινό επίπεδο τόσο στο γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. KET for Schools

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα