ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ"

Transcript

1 ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ Ο Ευθύμιος Μπουντώνας, γνώστης του ιδιώματος Βελβεντού και άριστος φιλόλογος, το 1892 υπέβαλε στον γλωσσικό διαγωνισμό του Συλλόγου «Κοραής» πραγματεία με τίτλο «Το γλωσσικό ιδίωμα του ιδιώματος Βελβεντού και των περιχώρων αυτού»1. Η εργασία χαρακτηρίστηκε από την εισηγητική Επιτροπή ως ή μόνη άληθώς γλωσσολογική, ή όποια συνετάχθη ύπ άνδρός παρακολουθοϋντος έπιμελώς τάς έρεύνας, αϊηνες κατά την τελευτά ία ν δεκαετίαν έγενοντο περί την γλώσσαν ημών, προς τούτοις είναι κάτοχος γλωσσολογικής παιδείας καί μεθόδου2. Η πραγματεία βραβεύτηκε και μετά τη δημοσίευσή της πέρασε στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία ως βασική εργασία στον τομέα των βορείων ιδιωμάτων. Και σήμερα ακόμα, εκατό χρόνια και λίγο περισσότερο μετά τη δημοσίευσή της, εξακολουθεί να θεωρείται βασική εργασία και πηγή άντλησης πληροφοριών και συγκριτικών στοιχείων για τα βόρεια ιδιώματα. Ως αρετές της εργασίας μπορούν να θεωρηθούν η πιστή φωνητική καταγραφή του ιδιωματικού λόγου τόσο στο πρώτο μέρος όσο και στο λεξιλόγιο, η συστηματική μέθοδος με την οποία κατανέμει και επεξεργάζεται το υλικό του και η οποία δεν του επιτρέπει περιττολογίες και άσκοπες αναλύσεις, η οξυδέρκεια που του δίνει τη δυνατότητα να παρατηρεί τα γλωσσικά φαινόμενα και μάλιστα να επισημαίνει για πρώτη φορά την ύπαρξη ορισμένων από αυτά, καθώς και η καλή γνώση των γλωσσολογικών ερευνών της εποχής του, όπως φαίνεται από τις συχνές αναφορές του στις εργασίες του καθηγητή γλωσσολόγου Γ. Χατζιδάκη. Ό μως, κοντά στις αρετές της εργασίας, θα πρέπει να επισημάνουμε και ορισμένες αδυναμίες. Δεν θ'α αναφέρω αυτές που έχω επισημάνει στη γραμματική του, η οποία αποτελεί το πρώτο μέρος της εργασίας του, αλλά θα σημειώσω αυτήν που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο γλωσσάριο, επειδή έχει άμεση σχέση με την ανίχνευση των αρχαϊσμών του ιδιώματος που εξετάζουμε. Πρόκειται για το ανεπαρκές γλωσσάριο που οπωσδήποτε δεν καλύπτει όλον τον λεξιλογικό πλούτο του ιδιώματος. Θα μπορούσε βέβαια να υποστηρίξει κάποιος ότι σκοπός του συγγραφέα δεν ήταν να εξαντλήσει όλο το λεξιλογικό δυναμικό του ιδιώματος, αλλά να δώσει τη γραμματική του, το 1. Βλ. Ευθ. Μπουντώνα, Μελέτη περί του γλωσσικού ιδιώματος Βελβεντού και των περιχώρων αυτού, «Αρχεία της νεωτέρας ελληνικής γλώσσης» Α (Αθήναι 1892). 2. Βλ. Μπουντώνα, d.jt., σ. κη '.

2 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 239 πρώτο όμως δεν θα απέκλειε το δεύτερο. Πιστεύω ότι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή του λεξιλογικού δυναμικού ενός ιδιώματος είναι εξίσου σημαντική με τη γραμματική του. Ο λεξιλογικός πλούτος είναι το πρωτογενές υλικό με το οποίο εκφραζόμαστε, ενώ η γραμματική είναι η υστερογενής προσπάθεια να εξηγήσουμε τα φαινόμενα και να τα εντάξουμε σε ορισμένους κανόνες, με βάση όμως το υλικό που έχουμε στη διάθεσή μας. Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι οι συλλογές ιδιωματικού γλωσσικού υλικού δεν είναι δυνατόν να έχουν απόλυτη πληρότητα και αυτό οφείλεται στον επιλεκτικό τους χαρακτήρα, εφόσον οι συλλογείς δεν έχουν τη δυνατότητα σήμερα να περιγράφουν τη γνήσια μορφή ενός ιδιώματος, του γλωσσικού δηλαδή συστήματος που μιλιόταν πριν αρχίσει η επίδραση της κοινής νεοελληνικής. Έτσι, η αδυναμία να παρουσιάσουν το ιδίωμα ως ένα ανεξάρτητο από την κοινή γλωσσικό σύστημα, εφόσον τα όρια μεταξύ τους είναι αρκετά ασαφή, έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός του λεξιλογίου που είναι κοινός ανάμεσα στα ιδιώματα και στην κοινή νεοελληνική να μην περιλαμβάνεται σε συλλογές γλωσσικού ιδιωματικού περιεχομένου, όπως π.χ. οι λέξεις νερό, ψωμί, κακός, πίνω κλπ. Γενικά, επικρατεί η άποψη ότι ως μέτρο επιλογής ιδιωματικών λέξεων πρέπει να θεωρήσουμε εκείνες τις λέξεις που η διαφοροποίησή τους από τις αντίστοιχες λέξεις της κοινής είναι μεγαλύτερη και συνθετότερη από τα δυο βασικά χαρακτηριστικά των βορείων ιδιωμάτων, δηλαδή τη στένωση των άτονων e και ο και την αποβολή των άτονων i και u. Βέβαια και ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος και πολλές φορές καταστρατηγείται, όταν τέτοιου είδους λέξεις περικλείουν κάποια σημασιολογική απόχρωση διαφορετική από αυτήν της κοινής, όπως η λέξη μαρ, που, εκτός από την κύρια σημασία της, σημαίνει ακόμα και τον κόμπο στα νεαρά κλωνάρια, το χώρισμα του αμπαριού κλπ., ή η λέξη κακός3 4 που σημαίνει σε πολλά ιδιώματα και τον ικανό στη δουλειά, η λέξη σπιτ 5 που σημαίνει και την τρύπα στο πίσω μέρος του τσαπιού, του τσεκουριού κλπ. όπου μπαίνει το στειλιάρι, και γενικά οι λέξεις που έχουν, εκτός από την κύρια σημασία τους, και άλλες δευτερεύουσες σημασίες στα ιδιώματα. Η έλλειψη πληρότητας του λεξιλογικού δυναμικού του Βελβεντού που δεν μπορεί κανείς να ξέρει, όταν δεν είναι κάτοχος του ιδιώματος, αν οφείλεται στην απουσία των λέξεων αυτών από το ιδίωμα ή στη μη καταγραφή τους, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε μια συγκριτική εξέταση του ιδιώματος με άλλα βόρεια ιδιώματα, επειδή, εξαιτίας της περιορισμένης καταγραφής του 3. Βλ. Ε. Δουγά-Παπαδοπούλου - Χρ. Τζιτζιλή, Το γλωσσικό ιδίωμα της ορεινής Πιερίας (Ελατοχώρι, Έλαφος, Λόφος, Κ. Μηλιά, Μεσαία Μηλιά, Μοαχοπόταμος, Ράχη, Ρητίνη) Λεξιλόγιο - Παραγωγικό, Θεσσαλονίκη 1993 (υπό εκτύπωση) στη λ. ματ. 4. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στη λ. κακός. 5. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στη λ. σπιτ.

3 240 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου λεξιλογίου, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε την απουσία ή όχι ορισμένων λέξεων από το ιδίωμα, καθώς και τις φωνητικές ή σημασιολογικές ομοιότητες και διαφορές τους με τις αντίστοιχες λέξεις άλλων ιδιωμάτων. Βέβαια ο συγγραφέας καλύπτει ως ένα σημείο την ελλιπή καταγραφή με την παράθεση λεξιλογικών μονάδων και φράσεων κατά την εξέταση των γλωσσικών φαινομένων στα κεφάλαια της γραμματικής του, όμως πολλές φορές δεν δίνει τα ερμηνεύματά τους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος και του σημασιολογικού δυναμικού του ιδιώματος να μας διαφεύγει6. 7 Άλλη 8 συνέπεια αυτής της παράλειψης είναι και η αδυναμία μας να αποκαταστήσουμε σε πολλές περιπτώσεις τη φωνητική και σημασιολογική αλυσίδα μιας λέξης που θα μας οδηγούσε στη σωστή ετυμολογική της προέλευση. Ενδεικτικά αναφέρω τη λέξη άώνβους1 του Βελβεντού που δεν περιέχεται στο γλωσσάριο του Μπουντώνα και σημαίνει μια ποικιλία κόκκινου επιτραπέζιου σταφυλιού με ρώγες μυτερές. Η λέξη εκ πρώτης όψεως φαίνεται ετυμολογικά αδιαφανής και μόνο όταν τη συσχετίσουμε με την αντίστοιχη σημασιολογικά λέξη αιuùvgoip και αϊτών 9 της Πιερίας, καθώς και το μαυραϊτόν κου της Θάσου9 μπορούμε με σιγουριά να αναχθούμε στην αρχαία λέξη άετώνυχον που έχει την ίδια σημασία και περιέχεται στο λεξικό των αρχαϊσμών του Ν. Ανδριώτη10, 11 αποκαθιστώντας παράλληλα και τη φωνητική αλυσίδα της λέξης. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λέξη φράνάαλουςη, «παλαβός, παλαβιάρης», που, όταν τη συνδέσουμε με τους ενδιάμεσους τύπους αναφάνταλλος12 13 και αλαφάνταλλουςι3, μπορούμε να οδηγηθούμε σε έναν αμάρτυρο τύπο *αναφάλανθος14, 15 ή με τη λέξη ρουκονκούδουνουι5, «είδος κουδουνιού» της Πιερίας, που, μόνο όταν τη συνδέσουμε με τον πληρέστερο τύπο γιρουκουκούδουνου < γερακοκούδουνο από γειτονικό χωριό της Πιερίας, μπορούμε να αναχθούμε στη σωστή ετυμολογική της προέλευση, κ.ο.κ. Το ίδιο γενικά συμ 6. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές λέξεις από το A ' μέρος της γραμματικής, στις οποίες δεν δίνει τα ερμηνεύματα: αλιβρένάδις, κρυών δις, τσιφτσήδις, χαϊμανάδις (σ. 42), αργονστόλ τστ (σ. 45), καμόλίταα, πουλίτσα (σ. 59) κλπ. 7. Από προσωπική συλλογή. 8. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο αντίστοιχο λήμμα. 9. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο αντίστοιχο λήμμα. 9α. Βλ. Δ. Ε. Τομπαΐδη, Το γλωσσικό ιδίωμα της Θάσου, Θεσσαλονίκη 1967, σ. 62, στο αντίστοιχο λήμμα. 10. Βλ. Ν. Anclriotis, Lexikon der Archaismen in neugriechischen Dialekten, Wien 1974, στο λήμμα άετώνυχον. 11. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο αντίστοιχο λήμμα. 12. Βλ. Andriotis, ό.π., στο λήμμα άντάλλαγος. 13. Βλ. Andriotis, ό.π., στο λήμμα άντάλλαγος. 14. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο λήμμα φράνόαλους, στο κεφ. των αρχαϊσμών. 15. Βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο αντίστοιχο λήμμα.

4 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 241 βαίνει και με τα γλωσσάρια άλλων ιδιωμάτων που εξαιτίας του επιλεκτικού τους χαρακτήρα δεν περιέχουν πολλές φορές λέξεις που αποτελούν ενδιάμεσους φωνητικούς ή σημασιολογικούς τύπους ορισμένων λέξεων, ώστε να οδηγηθούμε στην ετυμολογική τους προέλευση. Άλλη συνέπεια της έλλειψης πληρότητας του λεξιλογίου είναι επίσης και η αδυναμία μας να εντοπίσουμε τα διάφορα στρώματα που συναποτελούν το ιδίωμα του Βελβεντού, δηλ. τα ελληνικά αρχαϊκά και λόγια στοιχεία, τα ξένα λεξιλογικά στοιχεία κλπ., και να οδηγηθούμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το χρόνο εισαγωγής των τελευταίων στην ελληνική γλώσσα, τη φωνητική τους προσαρμογή, το ποσοστό τους σε σύγκριση με το σύνολο του λεξιλογίου του ιδιώματος κλπ., ώστε να προσδιορίσουμε ασφαλέστερα τη θέση του ιδιώματος μέσα στο πλαίσιο των άλλων βορείων ιδιωμάτων και την επαφή του με τις άλλες βαλκανικές γλώσσες. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η έλλειψη πληρότητας ενός λεξιλογίου εγκυμονεί ακόμα και τον κίνδυνο λανθασμένων συμπερασμάτων σχετικά με το ποσοστό των ξένων λεξιλογικών στοιχείων του ιδιώματος σε σύγκριση με το ελληνικό, εφόσον ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λεξιλογίου που θεωρείται κοινό παραλείπεται, ενώ αντίθετα καταχωρίζεται από τους συλλογείς με μεγαλύτερη ευχέρεια το λεξιλογικό δυναμικό ξενικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται πολλές φορές η αριθμητική ισορροπία εις βάρος του ελληνικού λεξιλογίου. Είναι αυτονόητο ότι οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν για όλα τα γλωσσάρια ιδιωματικού περιεχομένου που εξαιτίας ενός επιλεκτικού χαρακτήρα περισσότερο ή λιγότερο αυστηρού οδηγούνται συνήθως στα ίδια αποτελέσματα. Αρχαϊσμοί Ο μεγάλος αριθμός των αρχαϊσμών στο ιδίωμα του Βελβεντού (319) επιβεβαιώνει την άποψη ότι τα ιδιώματα του μακεδονικού χώρου, καθώς και άλλα περιφερειακά, διατηρούν πολλά, λεξιλογικά κυρίως, αρχαϊκά στοιχεία, τα οποία δεν έχει διασώσει η γραπτή παράδοση16. Στον τομέα της φωνητικής, 16. Αναφέρω μερικούς ερευνητές που ασχολήθηκαν με το θέμα των λεξιλογικών αρχαϊσμών της Μακεδονίας: Ν. Ανδριώτης, «Οι αρχαϊσμοί του σημερινού γλωσσικού ιδιώματος της Μακεδονίας», Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1953, σσ (= Αντιχάρισμα στον καθηγητή Ανδριώτη, Θεσσαλονίκη 1976, σσ ), Αγ. Τσοπανάκης, «Διαλεκτικά Μακεδονίας», Μακεδονικά 5 ( ) , του ίδιου, «Γλωσσικά Μακεδονίας», Αρχαία Μακεδονία: Ανακοινώσεις κατά το πρώτον διεθνές συμπόσιον εν Θεσσαλονίκη, Αυγούστου, Θεσσαλονίκη 1968, σ , Ν. Κοντοσόπουλος, «Λεξιλογικοί αρχαϊσμοί εις τα σημερινά γλωσσικά ιδιώματα της Μακεδονίας», Πρακτικά Λ ' Συμποσίου Γλωσσολογίας του Βορειοελλαδικού χώρου, Απριλίου 1976, Θεσσαλονίκη 1977, σσ , Αντ. Θαβώρης, «Από τον πλούτο των αρχαϊσμών του ιδιώματος Βελβεντού της Δυτικής Μακεδονίας», Πρακτικά Β ' Συμποσίου Γλωσσολογίας του Βορειοελλαδικού χώρου, Απριλίου 1978», Θεσσαλονίκη 1983, σσ Χρ. Τζιτζιλής, «Λεξιλογικοί αρχαϊσμοί των γλωσσικών ιδιωμάτων της Δράμας», Μακεδονικά 19

5 242 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου όσο μπορούμε να ξέρουμε από το υλικό του ιδιώματος που έχουμε στη διάθεση μας, έχουμε μόνο τη διατήρηση του αρχικού άτονου ου < ο, όπως ουμιλώ, ουμνάζου κλπ., και στον τομέα της μορφολογίας την παρουσία ρημάτων σε -ίοκον < -ίσκω, όπως πιθνίοκου, έμνισκα, πάθνισκα, μάθνισκα κλπ., και ουσιαστικών σε -ότη < -ότης, όπως αρχότ. Τα λεξικά του Ανδριώτη, Lexikon der Archaismen in neugriechischen Dialekten και του Κριαρά, Λεξικό της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας11, ήταν πολύτιμα βοηθήματα στον εντοπισμό των αρχαϊσμών του ιδιώματος, επειδή συνήθως αυτά αποτελούν τη βασική πηγή των πληροφοριών μας σχετικά με την παρουσία αρχαϊκών στοιχείων στα ιδιώματα. Για την παρουσία των λεξιλογικών αρχαϊσμών του Βελβεντού έλαβα υπόψη μου το υλικό που περιέχεται στην πραγματεία του Μπουντώνα, καθώς και υλικό από τη δική μου προσωπική συλλογή, εφόσον είμαι κάτοχος του ιδιώματος, το οποίο όμως άντλησα όχι από το σύνολο του λεξιλογικού υλικού του Βελβεντού που έχω συλλέξει η ίδια, αλλά από το υλικό μιας γλωσσικής νησίδας χωριών της Πιερίας που περιέχεται στην πραγματεία των Χρ. Τζιτζιλή και Ε. Δουγά-Παπαδοπούλου, προς το οποίο και το αντιπαρέβαλα. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι αρχαϊσμοί που θα έλθουν στο φως, όταν δοθεί όλος ο λεξιλογικός πλούτος του ιδιώματος Βελβεντού στο μέλλον. Από την εξέταση του υλικού των αρχαϊσμών προκύπτουν τα εξής στοιχεία: α) το σύνολο των αρχαϊσμών του ιδιώματος ανέρχεται σε 319, β) απ αυτούς οι 117 περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα, ενώ οι υπόλοιποι 202 προέρχονται από δική μου προσωπική αντίληψη και είναι καρπός της αντιπαραβολής τους προς τους αντίστοιχους αρχαϊσμούς των χωριών της Πιερίας, γ) από το σύνολο των 117 αρχαϊσμών που περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα οι 52 οφείλονται στη δική μου επισήμανση και οι άλλοι 25 στην αντιπαραβολή τους προς τους αντίστοιχους αρχαϊσμούς των χωριών της Πιερίας, ενώ οι υπόλοιποι 41 έχουν ήδη επισημανθεί από τον Ανδριώτη σε άρθρο του του , δ) από τους 117 αρχαϊσμούς που περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα οι 6 ανήκουν στα ιδιώματα γειτονικών χωριών, τα οποία αναφέρει ο συγγραφέας, και ε) από το σύνολο των αρχαϊσμών που περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα οι 11 δεν απαντούν σ άλλα ιδιώματα, όπως τουλάχιστο φαίνεται από το Λεξικό των αρχαϊσμών του Ανδριώτη που αποτελεί και την κύρια πηγή των πληροφοριών μας. (1979) , κ.ά. 17. Βλ. Εμμ. Κριαρά, Λεξικό της ελληνικής δημώδους γραμματείας , τ. 1-10, Θεσσαλονίκη Βλ. Ανδριώτη, Οι αρχαϊσμοί, σσ Τους αρχαϊσμούς του Βελβεντού που περιέχονται στο άρθρο του Ανδριώτη σχολίασε ο θαβώρης στο άρθρο που αναφέραμε.

6 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 243 Στον κατάλογο που ακολουθεί δίνονται οι αρχαϊσμοί, τους οποίους έχω επισημάνει η ίδια από την πραγματεία του Μπουντώνα, καθώς και η ετυμολογική τους προέλευση. Τα ερμηνεύματα είναι του Μπουντώνα: αγροικώ «εννοώ» < αρχ. άγροικος19. αναμύζον ρ. «άναμύω (άνοίγω τούς όφθαλμούς). Ή λέξις σημαίνει ποιάν τινα κίνησιν» < μεσν. αναμύω20. ανάήρ σ η «συστολή, έντροπή (άντρουπή)» < μεσν. εντήρησις21. απόρρ γμα το «έκτρωμα» < μεσν. απόρριμμα22. αρκάτους «χωρίς άποσκευήν, χωρίς βάρος, ελεύθερος» < μεσν. αρκάτος < λατιν. arcatus23. αφ σκάΐ] «δ,τι άφήνει ό μεταξοσκώληκας κορεσθείς» < μεσν. αφουσία24. (Ο Μπουντώνας το συσχετίζει με το αφησά < αφήνω25. βρονχός ο «τεχνητός λάκκος, είς δν κλείεται ύδωρ καί εν φ συντελειται ή σήψις τού ξυλώδους μέρους τού ξύλου. Βρουχός είσέτι σημ. κλωστήν μετάξης» < αρχ. βρόχος26. δγανώνουμι - ξαναδγανώνουμι «επανέρχομαι είς τάς αισθήσεις μου» < αρχ. διανοούμαι27. δγάστ λουτο «διάστυλον, άλλως παραστάτης» < μτγν. διάστυλον έγιρμα29 το «κλίσις, κατωφέρεια» < αρχ. εγείρω. ένβλήμα το «ή λέξις διεσώθη επί τής σημασίας σωματικής παθήσεως άπού τι αυτό τού ενβλημα πέθανίν, εξ αύτής τής άσθενείας άπέθανεν, άπόμνιν εν βλήμα, ή θεραπεία δέν συνετελέσθη είσέτι καί μένει υπόλοιπον τής άσθενείας» < αρχ. έγκλημα30. θαμαίνονμι «θαυμάζω» < αρχ. θαυμαίνω31. θαραπεύουμι «ή σημερινή σημασία τής λέξεως ταύτης άφίσταται πολύ τής άρχαίας ή λέξις είναι πάντοτε εν μεταφορική σημασίμ» < αρχ. θεραπεύομαι Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Μπουντώνα, ό,π., σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Κριαρά, ό.π., τ. Ε', στο λ. έγερμα < αρχ. έγείρω. 30. Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Liddell-Skott-Jones, A Greek-English Lexikon, Oxford 1968, σ. 792.

7 244 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου θίρμασκά η «πυρετός» < αρχ. θερμασία33. κάβανους ο «πήλινον άγγείον» < ησυχ. γάβενον34. καταλαχού «καταλαχόν, κατά τύχην» < αρχ. καταλαγχάνω35. κάψους ο «κάψα, δοχεΐον» < κάψα < λατιν. capsa36. κ τάζουμι «κοιτάζομαι» < μτγν. κοιτάζω < αρχ. κοιτάζομαι37, λαχνός ο «κλήρος» < μεσν. λαχνός38. μουλονρχ η «συμβόλαιον» < αρχ. όμολογία39. μουνόκιρου το «λίθος ηγιασμένος καί ιαματικός η προφυλακτικός θεωρούμενος» < αρχ. μονόκερως40. νόγτους ο «όχθος» < αρχ. όχθη41. νάμα το «νέος άγρός, άνοιγμα (εν Κατερίνη)» < μτγν. νέαμα42. ξαργού, ξάργου, ξαργούς «επίτηδες» < αρχ. εξ έργου43. ξιλ νίζου «άφαιρώ τόν σπόρον του λίνου» < μεσν. εκλινώ44. Iτρι το «ξυστρίον» < * ξυστρίον, υποκορ. του αρχ. ξύστρον45. παταγώνου «εκπλήττω, - ομαι» < αρχ. παταγώ46. πάχτουμα το «τό πάκτωμα» < μεσν. πάκτωμα47. Στο ιδίωμα απαντά και το ρ. παχτώνου «νοικιάζω τα χωράφια» < μεσν. πακτώνω48. πιδουκονμώ «παιδοκομώ» < μτγν. παιδοκομώ49. πιρίττου «πλέον, περισσότερον» < αρχ. περιττός50. πούρνικονς «πορνικός, λάγνος» < μτγν. πορνικός51. προυστλάζου «θέτω νά θηλάσει (ποιμενική λέξις)» < * προσθηλιάζω < πρός + θηλή52. προυχούν το «τό άκρον τής κονρίτας του ύδρομύλου, όθεν προχύνεται τό 33. Βλ. Liddell-Skott-Jones, ό.π., σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a. 468.

8 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 245 ύδωρ» < αρχ. προχώναι αί53. πυλ ϊ] «πύλη, παραπέτασμα, έν Θεσσαλονίκη κουρτίνα» < αρχ. πύλη54. πυρουμάχους ο «πυρομάχος» < μτγν. πυρομάχος < αρχ. πυριμάχος55. (μι) ρεμόιτι «αισθάνομαι έσωθεν μου θάρρος, διάθεσιν πρός τι» < αρχ. φέμβομαι56. ρουχάζου «χύνομαι μετ άφθονίας (επί ύδατος)» < ησυχ. φογχάζω57. σάια η «μάλλινόν τι ύφασμα» < μτγν. σαγίον, υποκορ. του αρχ. σάγος58. σβώλ το «σβώλι(ον) (βώλος)» < αρχ. βωλίον, υποκορ. του αρχ. βώλος59. σειράδ το «παρυφή τις» < μεσν. σειράδιον < αρχ. σειρά60. σπαθ ϊ] «ξυλίνη σπάθη» < αρχ. σπάθη61. τριβή η «τόπος τριμμένος, πατημένος» < αρχ. τρίβος62. τριότ ς «τριών έτών» < αρχ. τριετής63. τρουπί το «μέγα τεμάχιον κορμού δένδρου», υποκορ. του αρχ. τρόπις64. τσιτσφίδ το «πολύ μικρόν, μικροσκοπικόν πράγμα» < αρχ. τιτθίδιον, υποκορ. του αρχ. τιτθός65. φαρσώνου «περιορίζω διά σανίδων» < * φαρσώνω < αρχ. φάρσος66. φλούστροντο «τό άποβαλλόμενον εκ του σίτου φλούδι κατά τό στούμπισμα» < μεσν. φλούστρον67. χριφιλιίπ ς και χριουφειλέτ ς «χρεωφειλέτης» < μτγν. χρεωφειλέτης68. ψτρι το «δ,τι καί ξτρί» < μεσν. ψηκτρίον, υποκορ. του αρχ. ψήκτρα69. ψφι το «μαχαιράκι» < αρχ. ξιφίον, υποκορ. του αρχ. ξίφος Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Liddell-Skott-Jones, ό.π., a Η αναγωγή της λ. στο αρχ. φέμβομαι (Lexikon, σ. 476) είναι άποψη του καθηγητή Χαρ. Συμεωνίδη. Είναι εξίσου πιθανό να ανάγεται και στο αρχαίο ρ. φέπω (Lexikon, σ. 478), όπου και η ψρ. «μ ρέμπιτι» από τη Σιάτιστα. 57. Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. και Δικ. Βαγιακάκου, «Μανιάται εις Ζάκυνθον», Επετηρίς του Αρχείου της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου, Αθήνα 1954, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, a Η άποψη του Συμεωνίδη είναι ότι το επίθ. παράγεται από το τριών ετών και όχι απευθείας από το αρχ. επίθ. τριετής. 64. Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Du Cange, Glossarium ad scriptores mediae et infimae Graicitatis, Graz 1958, στο λήμμα φλούστρον. 68. Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Βλ. Andriotis, Lexikon, σ. 398.

9 246 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου Στον επόμενο κατάλογο παραθέτω τους αρχαϊσμούς που περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα και τους έχω επισημάνει από την αντιπαραβολή τους προς τους αντίστοιχους των χωριών της Πιερίας. Τα ερμηνεύματα είναι του Μπουντώνα. Οι ετυμολογίες είναι από το αντίστοιχο κεφάλαιο των αρχαϊσμών που περιέχονται στην πραγματεία των Δουγά-Παπαδοπούλου-Τζιτζιλή. Εκεί υπάρχουν και οι αντίστοιχες παραπομπές: αδράχνον «δράχνω = δράττομαι» < μεσν. δράχνω < μτγν. δράττω. ανάηργονμι «συστέλλομαι, έντρέπομαι (άνάρέπουμι)» < μεσν. αντηρούμαι < αρχ. έντηρώ. γεύου προσφέρω φαγητό ή ποτό» < μεσν. γεύω «προσφέρω γεύμα» < αρχ. γεύω. γραίνου «γραίνω, ξαίνω» < ησυχ. γραίνω < μτγν. γράω. δγότ κους «διετής» < αρχ. διετής71. δρονμί «δρομί(ον) (δραγμίον) = δράγμα» < * δραγμίον, υποκορ. του αρχ. δράγμα. εργατα τα «δόλοι, ίδιοτροπίαι» < αρχ. έργον. ζαβγά η «ζαβουλά (εν Άθήναις)» < μεσν. ζαβία «ανοησία». καταπατώ «καραδοκώ, καιροφυλακτώ» < μεσν. καταπατώ «κατασκοπεύω» < αρχ. καταπατώ. κουσσαβάρ το «κόσσυφος» < * κοσσυφάριον, υποκορ. του αρχ. κόσσυφος. λαμμώνου «βυθίζομαι εις τήν άμμον, εις τήν περιουσίαν» < ίλ-αμμους < αρχ. Ιλύς. λιμδά τα «τά αμελέτητα» < μτγν. λιμβός. ματή η «έντερον χοίρειον, έν Θήρμ αίμαθιά = αίματιά» < μτγν. αίματία72. μουλουγώ «διηγούμαι» < αρχ. όμολογώ. μούρ νους «(μούρ ινος;) = βαθέως ερυθρός» < μτγν. μόρινος. ξινουμώ «εκδιώκω, καί άμεταβάτως φεύγω» < μτγν. έκνομή. ξαρίζου «ξυαλίζω, καθαρίζω» < αρχ. ξυάλη. ονστριά η «όστρύα (δένδρον)» < μτγν. όστρύα. πάλλα η «σάγισμα τών ζώων καί ξίφος» < ησυχ. πάλλα σφαίρα εκ ποικίλων νημάτων πεποιημένη. 71. Βλ. Andriotis, Lexikon, a Ο Συμεωνίδης δέχεται την άποψη ότι το επίθ. παράγεται από το δυο ετών και όχι απευθείας από το αρχ. επίθ. διετής. 72. Πρώτος ο Παπαζαφειρόπουλος στο βιβλίο του Περισυναγωγή γλωσσικής ύλης και εθίμων του ελληνικού λαού, ιδία δε του της Πελοποννήσου, Πάτρα 1887, σ. 378, συσχέτισε τη λ. με την αρχαία ματτύη, μακεδονικής και θεσσαλικής προέλευσης, και λέει: άματτυά νομίζω καί ή λέξις καί τό ίδεσμα προσομοιάζουσι τφ παρά τοίς άρχαίοις ματτύρ. Η άποψη δεν έγινε δεκτή ούτε από τον Ν. Καλλλέρη (Les anciens Macédoniens. Étude linguistique et historique, Athens 1954, τ. 1, σσ ), ούτε από τον Ανδριώτη, ο οποίος στο Lexikon την ανάγει στη μεταγενέστερη λ. αίματία.

10 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 247 πανουγόβ το «πλήν τοΰ λοιπού φορτίου ρίπτουσιν ενίοτε επί τού σάγματος (σαμάρ ) τοΰ φορτηγού καί άλλο βάρος. Τούτο τό βάρος λέγεται πανουχόμ (έπανωγόμι)» < μεσν. απανωγόμιον. προυσαμμώνου «πληρώ η πληροΰμαι άμμου, επί αύλάκων» < * προσαμμώ (< πρός + άμμος). σκαπιτώ «παίρνω δρόμον, φεύγω» < αρχ. κάπετος. σκληφός «σκληρός» < * σκληφός πβ. όμως και σκληφρός. τριότ κους «τριετής» < αρχ. τριετής73. φουκάλ το «φιλοκάλι(ον), σάρωθρον» < μεσν. φιλοκάλιον. Στον επόμενο κατάλογο παραθέτω τους αρχαϊσμούς που περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα, τους οποίους είχε παρουσιάσει ο Ανδριώτης μαζί με τα ερμηνεύματα και την ετυμολογική τους προέλευση στο άρθρο του του 1953 και τους οποίους σχολίασε ο Θαβώρης σε άρθρο του του Αυτοί είναι οι εξής: a νάμα το, ανάίμαχους, απεικαστάνους, απόστρουφους ο, αρνάφ το, αρνουπόκ το, ασταίνουμι, βάζου, δάθρ το, διάδρουμους ο, δίμοιρουτο, δοχ και αδόχ το, ένιργα, ηδύσματατα, ίπουρου το, καό η, κριό η, ληβόθκα η, λιπασκά η, λοιμ κή η, μάκους ο, νάένου, ξόγανου το, ουμδλή η, πέτανροντο, πηρέτ το, πράζου, προυσαμμώνου, ρ σούπιλ η, σκάμμα το, σκούλλους ο, συδρουμώ, σ τχω, σννβόρμιτσσα η, τιλειμίσ μιρου το, τραχ λά η, ύπιργα τα, φανός ο, φ λλαρ το, χαμαίνάρυου το, χαμώρςας ο. Στον επόμενο κατάλογο παραθέτω τους αρχαϊσμούς που δεν περιέχονται στην πραγματεία του Μπουντώνα αλλά τους έχω αντλήσει από την προσωπική μου συλλογή, με βάση όμως μόνο το υλικό που απαντά στα χωριά της Πιερίας, με το οποίο και το αντιπαραβάλλω, και όχι με το σύνολο του λεξιλογικού υλικού του Βελβεντού που έχω συλλέξει η ίδια. Τα ερμηνεύματα και οι ετυμολογίες, καθώς και οι ανάλογες παραπομπές, είναι από το αντίστοιχο κεφάλαιο των αρχαϊσμών που περιέχονται στην πραγματεία των Δουγά-Παπαδοπούλου-Τζιτζιλή. Αυτοί είναι οι πολυπληθέστεροι και είναι οι εξής: a ' Ουσιαστικά αγέλ η «κοπάδι από μεγάλα ζώα» < αρχ. άγέλη. αίσθημα το «φιλότιμο» < αρχ. αίσθημα. άώνβους ο «είδος κόκκινου επιτραπέζιου σταφυλιού με μυτερές ρώγες» < 73. Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Ο Συμεωνίδης το παράγει από το τριών ετών. 74. Βλ. Θαβώρη, ό.π.

11 248 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου αρχ. άετώνυχον. άλας το «αλάτι» < αρχ. άλας. αλίβρίτ ς ο «παιδική αρρώστια που το χαρακτηριστικό της είναι ένα άσπρο επίχρισμα στην στοματική κοιλότητα και στο λαιμό» < αρχ. άλευρίτης. αλ μάκ το «τρυφερό κλαδί από δρυ» <αρχ. λειμαξ. αλτσίδ το «θηλειά νήματος για το διασίδι του αργαλειού» < μεσν. αλυσίδι < μτγν. άλυσίδιον. αλ πόη η «άγονο έδαφος» < * άλιπόγειος < άλιπος + γή. ανιμουστρόφ το «ανεμοστρόβιλος» < αρχ. άνεμόστροφος. αριά η «είδος βελανιδιάς» < μτγν. άρια. δάκακαςο «βάτραχος» < ησυχ. βάβακας. όουρλόν το (στα χωριά της Πιερίας δουρλόκ ) «αβγό χωρίς κρόκο που θεωρείται κακός οιωνός» < αρχ. πρόλογος, όρουστημνά η «στήθος ανθρώπου και ζώου» < * προστήμιον < πρό + στήμα. γινν τούό το «νεογέννητο» < αρχ. γεννητός. γραμματ κός ο «γραμματέας της κοινότητας» < αρχ. γραμματικός. γρηπίδα η «το επάνω μέρος του τοίχου» < αρχ. κρηπίς. γρουθάρ το «η γροθιά ως μονάδα μετρήσεως» < μτγν. γρονθάριον. άήρα η «πέρασμα σε χωράφι» < αρχ. άνδηρον διαλεκτ. άντηρας πβ. όμως και το ομώνυμο (Ιίρα «τορός» < σλαβ. dira, ένάυμα το (στα χωριά της Πιερίας νάύμα) «το εσωτερικό περίβλημα του κάσταγου» < αρχ. ένδυμα. θιρμάρ το «το ουμ, όπου ζέσταιναν νερό για το πλύσιμο των ρούχων» < μεσν. θερμάριον. θύρα η «το κενό ανάμεσα στα δόντια του ξυλόχτενου» < αρχ. θύρα. ιξός ο «παράσιτο που βγαίνει στις καστανιές» < αρχ. Ιξός. ιφταΐτ κους «για ζώο, εφτά ετών» < αρχ. επταετής75. καλαμίδ το «βέργα πίσω από το χτένι που κρατά το στημόνι τεντωμένο» < μεσν. καλαμίδιν, υποκορ. του αρχ. καλάμη. κάλλους το «ομορφιά» < αρχ. κάλλος. κάματους ο «εξάντληση από την πολλή κούραση» < αρχ. κάματος. κανά λάρ το «τενεκεδένια βάση με τρύπα στη μέση, όπου μπαίνει το φιτίλι» < * κανδηλάριον, υποκορ. του αρχ. κανδήλη. κανέστρ το «κάνιστρο» < αρχ. κάνιστρον. καρόφ λλου το «φύλλο καρυδιάς» < αρχ. καρυόφυλλον. καρμά η «καρυδιά» < αρχ. καρύα. κατάλυμα το «κατάλυμα» < μτγν. κατάλυμα. 75. Ο Συμεωνίδης δέχεται την άποψη ότι το επίθ. δεν πρέπει να προέρχεται απευθείας από το αρχ. επίθ. έπταετής.

12 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 249 κιραμαργό το «κεραμοποιείο» < μεσν. κεραμαρείον < αρχ. κέραμος76. κληρικό το «1) καταγωγή, ρίζα, 2) κληρονομικότητα» < αρχ. κληρικός. κόνύυλους ο «το μάτι, ο κόμπος στο νεαρό κλωνάρι» < αρχ. κόνδυλος. κουμμάς ο «κομμάτι ξύλινης σκεπής που έχει την ίδια κατεύθυνση» < * κομμάς (;) πβ. και κομμάτια «small logs». κρέμασ η «1) νερό που πέφτει από ύψος, 2) πολύ επικλινές μέρος» < αρχ. κρέμασις. κρονστάλλ το «ποικιλία άσπρου σταφυλιού» < μτγν. κρυστάλλιον. λάγανου το «πρήξιμο στα ούλα των μπροστινών δοντιών των μεγάλων ζώων» < μτγν. λάγανον. λάνβυρους ο «η πρώτη αμετάβραστη ρακή» < ησυχ. λάκυρος. λαθύρ το «1) ο αρακάς, 2) ο λοβός του αρακά, του φασουλιού κλπ. < μεσν. λαθύριν, υποκορ. του αρχ. λάθυρος. λουβίδ το «ο λοβός του βίκου κλπ.» < * λοβίδιον, υποκορ. του αρχ. λοβός. λυγά η «λυγαριά» < αρχ. λύγος. μαρτυρία η «συμβουλή» < μεσν. μαρτυρία «άποψη, γνώμη» < αρχ. μαρτυρία. μηναίου το «ο μισθός ενός μηνός» < μεσν. μηναίο < μτγν. μηνιαίος. μισουτοίχ το «μεσότοιχος» < * μεσοτοίχιον, υποκορ. του μτγν. μεσότοιχος. μόλυμμα το «1) μόλυνση, 2) μτφ. σιχαμερός άνθρωπος» < μτγν. μόλυμμα. μουνόλυκους ο «λύκος ιδιαίτερα άγριος που ζει μόνος» < αρχ. μονόλυκος. μουνόσκουρδου το «σκόρδο με μια μόνο σκελίδα» < μτγν. μονόσκορδον. μπσκίδα η «νεαρή αγελάδα» < * μοσχίς, υποκορ. του αρχ. μόσχος. νεύρα η «1) το νεύρο, 2) η φλέβα» < αρχ. νευρά. νουχτάρ το «μικρός γκρεμός με ρέμα στο βάθος» < * όχθάριον, υποκορ. του αρχ. όχθη. ξυλουφάηςο «1) εργαλείο των ξυλουργών, 2) σαράκι» < μτγν. ξυλοφάγος. ξικρύλλ το «το τρυφερό φύλλο του πουρναριού που δεν έχει ακόμα αγκάθια» < μτγν. όξύφυλλος, όξύφυλλον. όργουςο «1) λωρίδα χωραφιού, 2) όργωμα» < αρχ. έργον77. όρους το «όριο» < αρχ. όρος. πάκα τα «τα δυο κόκαλα στο διάφραγμα» < μεσν. απάκιον. παρασούμ το «παρατσούκλι» < αρχ. παράσημος. παραστάτ ς ο «ο παραστάτης της πόρτας» < αρχ. παραστάτης. πασπάλ η «1) λεπτό αλεύρι, 2) ψηλό και αραιό χιόνι» < αρχ. πασπάλη. πιδάριου το «μικρό παιδί» < μεσν. παιδάριο < αρχ. παιδάριον. πιλικάνους ο «ο τεχνίτης που πελεκά τις πέτρες» < αρχ. πελεκάς, πελεκάν. 76. Βλ. Du Cange, ό.π., σ. 636, στο λήμμα κεραμαρείον. 77. Βλ. Andriotis, Lexikon, σσ Ο Συμεωνίδης δέχεται ότι η λ. είναι μεταρρηματικό ουσ. από το ρ. οργώ/οργώνω.

13 250 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου πιρόν το «πιρούνι» < μτγν. περόνιον. πιστόβαρον το «φορτίο στο πίσω μέρος του σαμαριού» < μτγν. όπισθοβαρής. πληθώρα η «μεγάλο πλήθος» < αρχ. πληθώρα. πουδανάρ το «το σκέλος του σώβρακου», υποκορ. του αρχ. ποδεών. πουδισά η «τα παπούτσια» < αρχ. υπόδεσις. πουλιτεία η «πόλη» < αρχ. πολιτεία. πουριά η «πέρασμα στο χωράφι» < αρχ. πορεία. πρήσμα το «πρήξιμο» < αρχ. πρήσμα. προυζ μάρ το «το προζύμι που το ζυμώνουν πρώτα με λίγο αλεύρι μέχρι να φουσκώσει για να προσθέσουν μετά και το υπόλοιπο» < πρό + * ζυμάριον. προυμύθχα η «συμβουλή» < μτγν. προμύθιον. προντόγαλα το «το πρώτο γάλα μετά τη γέννα» < μτγν. πρωτόγαλα. προυτουύπν το «ο πρώτος ύπνος» < μτγν. πρώτοΰπνιον. σαλαή η «κίνηση που κάνει κάποιος ψάχνοντας για κάτι» < μεσν. σαλαγή. σέβασ χ] «σεβασμός» < μτγν. σέβασις. σκεπ η «η σκέπη που τυλίγει τα εντόσθια του ζώου» < αρχ. σκέπη. σκλήθρονς ο «δέντρο που φυτρώνει κοντά στα ποτάμια» < μτγν. κλήθρος. σκ λλόσκουρδου το «είδος άγριου φαγώσιμου χόρτου» < αρχ. σκίλλα. σκουτίδγα τα «σκοτεινιά, σκοτάδι» < * σκοτίδιον, υποκορ. του αρχ. σκότος. σπάργανου το «σπάργανο» < αρχ. σπάργανον. στρέβλα η «ξύλο που σφίγγει το χερόβουλο» < μτγν. στρέβλη. στριφτάρ το «κάνουλα βρύσης» < μεσν. στρεπτάριον. στρωσ η «η στρώση γενικά» < μτγν. στρώσις. σνβρασ η «είδος πασχαλινού φαγητού με συκωτάκια, έντερα, κρεμυδάκια κλπ.» < αρχ. συμβράζω. συδρουμή η «παρακίνηση, παρώτρυνση» < αρχ. συνδρομή. συναγώςτο «1) συναγωνισμός, ανταγωνισμός, 2) εντατική εργασία» < μτγν. συναγώγιον «συναγωγή». σφαιά η «το σημείο στο λαιμό του ζώου, όπου τοποθετούν το μαχαίρι για να το σφάξουν» < * σφαγία. τζέρνιτσα η «φαγώσιμο αγριόχορτο» < μτγν. σμύρνιον > διαλ. τζίρνα, ζβερ- VI78. τιλώνιου το «Αδης» < μτγν. τελώνιον, μεσν. «δαιμονικό». τριμήν το «ποικιλία σιταριού που ωριμάζει μέσα σε τρεις μήνες» < αρχ. τρίμηνος. 78. Βλ. Andriotis, Lexikon, ο. 504, στο λήμμα σμύρνιον. Στα χωριά της Πιερίας απαντούν οι τύποι ζέρνα και ζβέρνουσα (βλ. Δουγά-Παπαδοπούλου - Τζιτζιλή, ό.π., στο αντίστοιχο λήμμα, στο κεφ. των αρχαϊσμών).

14 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 251 φιλούριά η «φλαμουριά» < μτγν. φιλυρέα. φ λα η «φίλεμα» < αρχ. φιλία. ψρ< η «μεγάλος φόβος, πανικός» < αρχ. φρίξ79. φτιλ το «λεπτή τολύπη μαλλιού που βγαίνει από το λανάρι» < * πτίλιον, υποκορ. του αρχ. πτίλον. φτριδ το «κλωστή που κρέμεται από το ρούχο» < μτγν. άπτρίον. χαμουκέρασον το «άγρια φράουλα» < αρχ. χαμαικέρασος. χάους το «μεγάλο βάθος, βάραθρο» < αρχ. χάος. χιλιδόνα η «χελιδόνι» < αρχ. χελιδών. χοιράδ το «γουρουνόπουλο» < * χοιράδιον, υποκορ. του αρχ. χοίρος. ψαλίδα η «έντομο με δαγκάνες» < αρχ. ψαλίς. ψηφοντά τα «υφαντές κουβέρτες με σχέδια» < αρχ. ψηφωτός. ψιφτουμάρτυρας ο «ψευδομάρτυρας» < αρχ. ψευδομάρτυς. β ' Επίθετα άβλαφτους «που δεν έχει βλαφτεί» < μτγν. άβλαπτος. άδοντονς «αυτός που δεν έχει δοθεί» < αρχ. άδοτος. αθόλουτους «ο μη θολωμένος» < αρχ. αθόλωτος. ακάρπ στους «αυτός που δεν έχει καρπίσει» < αρχ. άκάρπιστος. ανιλλίπητους «αυτός που δεν απουσιάζει, διαρκής» < μτγν. άνελλιπής. ατήρ τους «αυτός που δεν τον φροντίζει κανένας» < αρχ. άτήρητος. βαρύγλουσσους «τραυλός» < μεσν. βαρύγλωσσος. ιφταΐτ κους «εφτά ετών (για ζώο)» < αρχ. επταετής. κακόστουμους «αυτός που μιλάει άσχημα» < αρχ. κακόστομος. μιγαλόφυλλους «για φυτό, που έχει μεγάλα φύλλα» < αρχ. μεγαλόφυλλος. μουβόρους «αιμοβόρος» < αρχ. αίμοβόρος. μούκας «λιγόλογος» < ησυχ. μυκός- άφωνος. μουνουκέφαλους «(για σκόρδο) με κεφάλι χωρίς σκελίδες» < μτγν. μονοκέφαλος. ουκνός «τεμπέλης» < μτγν. όκνία. πινάαΐτ κους «(για ζώο) πέντε ετών» < αρχ. πενταετής80. πλέτιρους «περισσότερος» < πλειότερος. πόμ κρους «μικροκαμωμένος» < μεσν. απόμικρος. πρόσκιρους «1) πρόχειρος, εύκολος, 2) ανεπτυγμένος σωματικά» < μτγν. πρόσχερος. σαλός «ανόητος» < μτγν. σαλός. στριβλός «ανάποδος, ιδιότροπος» < αρχ. στρεβλός. 79. Βλ. Andriotis, Lexikon, σ Ο Συμεωνίδης παράγει τη λ. από τον αόρ. έφριξα. 80. Ο Συμεωνίδης δεν δέχεται ότι το επίθ. προέρχεται απευθείας από το αρχ. επίθ. πενταετής.

15 252 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου συνήλικους «συνομήλικος» < αρχ. συνήλιξ. φράνάαλους81 «παλαβός, παλαβιάρης» < μτγν. φάλανθος, φαλαντίας «φαλακρός». γ' Ρήματα αδικενου «αδικώ» < μεσν. αδικεύω (πβ. μτγν. αδίκευσις). αδουκούμι «θυμούμαι» < αρχ. δοκώ. αλαφρίζου «είμαι ελαφρός, ασόβαρος» < αρχ. έλαφρίζω. αναγνρίζου «συγυρίζω το σπίτι» < μεσν. αναγυρίζω. αναρρίχνου «προσθέτω πόντους στο πλεκτό για να το φαρδύνω» < αρχ. άναρρίπτω. απουκριμνούμι «κρέμομαι από κάποιον, εξαρτώμαι από κάποιον» < αρχ. άποκρεμάννυμι. απουρρίχνου «αποβάλλω (για ζώα κυρίως)» < μεσν. απορρίχνω < αρχ. άπορρίπτω. απονφαίνουμι «μου κακοφαίνεται» < αρχ. άποφαίνομαι. αφραίνουμι «ευφραίνομαι, ευχαριστιέμαι» < μεσν. ευφραίνομαι < αρχ. ευφραίνομαι. αχιρνώ «αρχίζω» < αρχ. χειρώ. βιτσώνου «χτυπώ με τη βίτσα» < μεσν. βιτσώνω. δλατσάζουμι «συναντώ ξαφνικά» < αρχ. έμπελάζω > διαλ. < μδλάζου. γιματώ «γευματίζω» < μεσν. γεματίζω < μεσν. γευματίζω. δειλ νώ «τρώγω δειλινό» < * δειλινίζω. δύνουμι «μπορώ» < αρχ. δύναμαι. ιξανανβάζονμι «αναγκάζομαι» < αρχ. εξαναγκάζω. κακαρώνον «μαζεύομαι από φόβο» < ησυχ. κάρκαρος. καρκαλάζου «ξεραίνομαι, στεγνώνω» < ησυχ. κάρκαρος. καταπέφτου «εξασθενώ, καταρέω» < μεσν. καταπέφτω < αρχ. καταπίπτω. κατασερνου «κατηγορώ, κακολογώ κάποιον» < μεσν. κατασέρνω < αρχ. κατασύρω. καταστένουμι «τακτοποιούμαι, αποκαθίσταμαι επαγγελματικά» < αρχ. καθίστημι. καταψύχου «δροσίζω» < μεσν. καταψύχω. κινώνου «σερβίρω, βάζω φαγητό στο πιάτο» < αρχ. κενώ. λιχνούμι «λιχνίζομαι» < μτγν. λικνίζω. λνκώνουμι «αγριεύω και αναποδιάζω (για τα ζώα)» < αρχ. λυκόω. μαρ κούμι «μηρυκάζω (για τα ζώα)» < μεσν. μαρυκάζω < μτγν. μηρυκώμαι. 81. Ο Ανδριώτης το ανάγει στο επίο. αντάλλαγος, απ όπου τα διαλ. αναφάνταλλος και αλαφάνταλλους, ενώ ο Τζιτζιλής (Το γλωσσικό ιδίωμα της ορεινής Πιερίας), ανάγει τους διαλεκτικούς αυτούς τύπους σ έναν αμάρτυρο τύπο * αναφάλανθος.

16 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντοΰ 253 μόλώνου «σιωπώ» < μεσν. μουλλώνω. μιλανίζου «γίνομαι μελανός» < μτγν. μελανίζω. vdco «ντύνω, επικαλύπτω, σκέπαζα)» < αρχ. ενδύω. νουώ «1) καταλαβαίνω, 2) σκέφτομαι» < αρχ. νοώ. ξηχώ «1) αμτβ. διασκεδάζω, ψυχαγωγούμαι, 2) μτβ. διασκεδάζω, ψυχαγωγώ κάποιον» < μτγν. έξηχώ. ξιθιρνώ «τελειώνω το θέρισμα» < αρχ. έκθερίζω. ξικρούον «ξεδίνω» < αρχ. έκκρούω. ξιλνταρίζου «απαλλάσσομαι, ξεμπερδεύω» < * ξελυτάρι < αρχ. έκλυτήριον (πβ. και μεσν. απολυταρίζω < απολυτάρι). ξιπυρνώ «χάνω την πύρα» < μτγν. έκπυρίζω. ξιστρουφχάζουμί «έχω πόνο στον αφαλό και στην κοιλιά < * έκστροφώ < πρόθ. έκ+στροφώ «έχω κοιλόπονο». ξιταράζου «ταράζω, ξεκουνώ» < αρχ. έκταράσσω. ξιτουπίζου «εκτοπίζω, διώχνω κάποιον» < μεσν. εκτόπιζα) < αρχ. εκτοπίζω. ξιχώνου «1) βγάζω έξω, 2) κάνω ανακομιδή του νεκρού» < αρχ. έκχώννυμι. ξ λεύου «υλοτομώ» < μτγν. ξυλεύομαι. ξυφαίνου «τελειώνω την ύφανση» < αρχ. εξυφαίνω. ξω «ξύνω» < αρχ. ξύω. ξαναχώνου «κάνω ανακομιδή, ξεθάβω το νεκρό» < μτγν. άναχώ. ονκνεύου «τεμπελιάζω» < αρχ. όκνώ. ουργάζον «επιπλήττω» < μεσν. ουριάζω < αρχ. ώρύομαι. ουρθώνου «1) τακτοποιώ, 2) μτφ. τιμωρώ» < αρχ. όρθώ. παραλαλώ «1) λέω άλλ αντ άλλων, 2) παραμιλώ» < μτγν. παραλαλώ. παρατηρώ «παρακολουθώ» < αρχ. παρατηρώ. προνεύονμι «τρώω πρωινό» < αρχ. προγεύω. προυα'λάζουμι «εκτίθεμαι στον ήλιο, λιάζομαι» < μτγν. προσηλιάζομαι. σαλαΐζου «κινούμαι ψάχνοντας να βρω κάτι» < μτγν. σαλαγίζω. σαχνάζου «μουχλιάζω, ανάβω από την υγρασία και τη ζέστη» < μτγν. σαχνός. σέπουμι «σαπίζω» < αρχ. σήπω. σιβαίνου «μπαίνω» < αρχ. είσβαίνω. σκαμματίζου «σαπουνίζω» < μεσν. σκαμματίζω. σπαργανώνου «τυλίγω το μωρό με τα σπάργανα» < αρχ. σπαργανώ. στριβλώνου «σφίγγω το δεμάτι με τη στρέβλα» < αρχ. στρεβλώ. συλλουψύμι «συλλογίζομαι» < αρχ. συλλογίζομαι. ovvgaod) «χορεύω τον συνβαλτστό (συγκαθιστό) χορό» < αρχ. συγκάθημαι. συνιρίζου «ανταγωνίζομαι» < μτγν. συνερίζω. σφνρίζου «σφυρηλατώ» < αρχ. σφυρίζω. τανύζου «τεντώνω» < αρχ. τανύω.

17 254 Ευανθία Δουγά-Παπαδοπούλου ταρταρίζου «φλυαρώ» < μτγν. ταρταρίζω «τουρτουρίζω». τνμδανίζονμι «φουσκώνω από πολύ φαγητό, νερό κλπ.» < αρχ. τυμπανίζω. φουκαλνώ «σκουπίζω» < μεσν. φλοκαλώ «σκουπίζω» < αρχ. φιλοκαλώ. φτω «φτύνω» < αρχ. πτύω. χλυνβάζου «έχω λόξυγγα» < ησυχ. λυγγάνω. χουχλάζον «κοχλάζω» < αρχ. κοχλάζω. δ ' Επιρρήματα αδι- ως α ' συνθετικό στα αδιδώ, αδιτότι κλπ. < αρχ. ώδε. ιξαρχής «από την αρχή» < μεσν. εξαρχής < αρχ. έξ άρχής. καταπρόσουπου «κατάμουτρα» < αρχ. κατά πρόσωπον. Στον επόμενο κατάλογο παραθέτω και τους αρχαϊσμούς (έξι συνολικά) που δεν ανήκουν στο Βελβεντό αλλά σε ιδιώματα γειτονικών χωριών, μαζί με την ετυμολογική τους προέλευση. Τα ερμηνεύματα είναι του Μπουντώνα: άπουρας ο «Σιατ.) άπορος» < αρχ. άπορος82. δψδρουμουςο «(εν Σιατ.) = διάδρομος, σύρτης» < μτγν. διάδρομος83. έρριζα «(εν Παλιγρ.) = άπό φίζης» < μτγν. ένριζος84. μιτέχου «(έν Σιατ.) = μετέχω» < αρχ. μετέχω85. πίκινάρονς «έπίκεντρος, πρός τό κέντρον κλίνων (Παλιγρ.)» < μτγν. έπίκεντρος86. πλημμαρίξου - πλημμούρα «(Παλιγρ.) πλημμυρώ, πλήμμυρα» < πλημμάρι < μτγν. πλήμη87. Στον επόμενο κατάλογο παραθέτω και τους αρχαϊσμούς που δεν απαντούν σ άλλα ιδιώματα, όπως τουλάχιστο φαίνεται από το Λεξικό των αρχαϊσμών που αποτελεί και την κύρια πηγή των πληροφοριών μας, χωρίς να παραθέτω τα ερμηνεύματα και την ετυμολογική τους προέλευση, τα οποία παρέθεσα πιο πάνω και μερικά από τα οποία έχουν δοθεί από τον Ανδριώτη στο άρθρο του. Αυτοί είναι οι εξής: ασταίνουμι, βάζου, δγάστ λου, ένιργα, θαραπεύουμι, μουλουιά, νόχτονς, πέταυρου, σάια, συνβόρμιτσσα88 και τσιτσφίό. 82. Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Βλ. Andriotis, Lexikon, a Βλ. Andriotis, Lexikon, ο Ο Θαβώρης, ό.π., σ. 44, συνδέει τη λ. με τη διαλ. συγκορμίτισσα που ο Ανδριώτης στο Lexikon (σ. 523) την παραθέτει στο λήμμα * σύγκρεωςως συνώνυμη.

18 Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού 255 Προσπάθησα, με βάση το υλικό που είχα στη διάθεσή μου από την πραγματεία του Μπουντώνα καθώς και από το τμήμα της δικής μου συλλογής που ανταποκρίνεται στο αντίστοιχο υλικό των χωριών της Πιερίας, να παρουσιάσω το σύνολο των αρχαϊσμών του ιδιώματος. Ίσως υπάρχουν και μερικοί στην πραγματεία του Μπουντώνα, τους οποίους δεν μπόρεσα να εντοπίσω, αλλά ασφαλώς υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι θα έλθουν στο φως, όταν δοθεί όλο το λεξιλογικό δυναμικό του ιδιώματος στο μέλλον. Πάντως, παρ όλη την έλλειψη πληρότητας του υλικού, μπορούμε να επισημάνουμε τον αρκετά μεγάλο αριθμό των αρχαϊσμών του ιδιώματος (319) και να τονίσουμε ότι αρκετοί από αυτούς ανάγονται σε αμάρτυρες λέξεις και μερικοί μάλιστα σε αμάρτυρους υποκοριστικούς τύπους, πράγμα που ασφαλώς διευρύνει τα όρια του λεξιλογικού πλούτου της αρχαίας, μεταγενέστερης και μεσαιωνικής ελληνικής. Αλλά θα πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι στη γεωγραφική κατανομή ακόμα και των λέξεων που απαντούν, εκτός από το Βελβεντό, και σε άλλα μακεδονικά ιδιώματα, σε πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρεται στο Λεξικό των αρχαϊσμών όχι μόνο το Βελβεντό, αλλά ούτε καν η Μακεδονία, πράγμα που δείχνει την ανάγκη της συλλογής του γλωσσικού υλικού του μακεδονικού χώρου με όσο το δυνατό πιο γρήγορους ρυθμούς, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι οι φορείς ιδιωμάτων που αποτελούν την κύρια και ζωντανή πηγή άντλησης των πληροφοριών μας χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και μαζί μ αυτούς και ένας ολόκληρος γλωσσικός θησαυρός με τα στοιχεία εκείνα του πολιτισμού που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ΕΥΑΝΘΙΑ ΔΟΥΓΑ-ΠΑΠΑΔΟΓΙΟΥΛΟΥ

19 SUMMARY Evanthia Douga-Papadopoulou, The archaisms of the Velvendos idiom. The study presents the terminological archaisms of the idiom of Velvendo in W. Macedonia, based on the material included in the treatise of Euth. Boudonas «Περί του γλωσσικού ιδιώματος Βελβεντού και των περιχώρων αυτού», Athens 1892, and the material which comes from the personal collection of the author, who knows the idiom. The author does not draw this material from the whole of the terminological potential of the idiom that she has collected herself, but from the chapter of the archaisms included in the treatise by E. Douga-Papadopoulou - Chr. Tzitzilis «Το γλωσσικό ιδίωμα της ορεινής Πιερίας (Ελατοχώρι, Έλαφος, Λόφος, Κάτω Μηλιά, Μεσαία Μηλιά, Μοσχοπόταμος, Ράχη, Ρητίνη) Λεξιλόγιο - Παραγωγικό» (currently under publication), with which she is comparing it. The material of the archaisms is divided into tables, according to the source that the author draws the material from, also some information is given as to the origin of the archaisms, their presence in the villages of Pieria or in other idioms etc. The total of the archaisms is 319 and this number can be considered rather high if we take into account that it does not come from the total of the terminological potential of the idiom, but only from a part of it. This number will certainly rise when in future there will be a complete collection of the terminological riches of the idiom. The rather large presence of the archaisms in the idiom confirms the view that the Macedonian idioms preserve in their vocabulary many archaic elements, not found in the written tradition, and that in the geographic distribution of even words found in other idioms as well, in the Lexicon of archaisms not only Velvendo is not mentioned but not even Macedonia. This fact points to the need of collecting the linguistic material of Macedonia as quickly as possible, taking into consideration that the live material which is the basic source of our information is getting lost with the years and with it a whole linguistic treasure.

ΙΔΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΝΕΟΕΑΑΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΙΔΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΝΕΟΕΑΑΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΙΔΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΝΕΟΕΑΑΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΑΡΧΑΪΣΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τι ακριβώς είναι ιδιωματικοί αρχαϊσμοί (αρχαιοπινείς λέξεις) αγνοούν ερασιτέχνες κυρίως ερευνητές,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΜΜΕΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΜΜΕΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΜΜΕΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Στον τελευταίο τόμο των «Μακεδονικών» (τ. 31, σ. 31-91) δημοσιεύεται άρθρο-βιβλιοκρισία του κ. Α. Θαβώρη για το άρθρο της Ε. Παπαδοπούλου «Οι αρχαϊσμοί του ιδιώματος Βελβεντού»

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου

Καλλιεργώντας τη γη. νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου Καλλιεργώντας τη γη άλετρο βουκάνη ή δουκάνη νιν ή ινίν σκάλα του αμπελιου πενταδόντιν δρεπάνι Οι άνθρωποι όργωναν τη γη με το ξύλινο άλετρο που το έσερναν τα βόδια και έβαζαν τους σπόρους του σιταριού.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω

ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα Έχουν δύο φωνές: την ενεργητική και την παθητική Ενεργητική φωνή: ω. Παθητική φωνή: -μαι. Οι καταλήξεις των ρημάτων, ω, -άβω 1 ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα ανήκουν στα κλιτά μέρη του λόγου και φανερώνουν ότι κάποιο πρόσωπο, ζώο ή πράγμα κάνει κάτι (κάποια ενέργεια), ή παθαίνει κάτι από κάποιον άλλον, ή από τον εαυτό του ή βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα

Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Ενότητα 3 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα

Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Ενότητα 3 - Σελίδα 1 Διάλογος 1: Πρόγευμα και ψώνια Διάλογος 2: Λιχουδιές και κεράσματα Διάλογος 3: Επίσκεψη στο εστιατόριο Διάλογος 4: Βοήθεια στο φαγητό, σερβίρισμα Διάλογος 5: εύματα 2 Α2 Α2 Β1 Β1 Διάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Οι 3 διαστάσεις της ύπαρξης: εξωτερική ύπαρξη, εσωτερική ύπαρξη και γλώσσα 1: ΤΕΜΑΧΙΟ 2: ΤΕΜΑΧΙΟ 3: ΤΕΜΑΧΙΟ

Οι 3 διαστάσεις της ύπαρξης: εξωτερική ύπαρξη, εσωτερική ύπαρξη και γλώσσα 1: ΤΕΜΑΧΙΟ 2: ΤΕΜΑΧΙΟ 3: ΤΕΜΑΧΙΟ Οι 3 διαστάσεις της ύπαρξης εξωτερική ύπαρξη, εσωτερική ύπαρξη και γλώσσα 1 ΤΕΜΑΧΙΟ 2 ΤΕΜΑΧΙΟ 3 ΤΕΜΑΧΙΟ SENSES ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΑΚΟΨΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΙΑΣ Η ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.

Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ. Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 21 Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/ Νηρηίδες, Γ ΚΠΣ 22 ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Παρατηρήστε και συγκρίνετε τις παρακάτω εικόνες. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις τα νερά του ποταμού δεν είναι καθαρά; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Δουγά-Παπαδοπούλου (2000). Απάντηση στην κριτική του κ. Θαβώρη. Μακεδονικά, 32,

Δουγά-Παπαδοπούλου (2000). Απάντηση στην κριτική του κ. Θαβώρη. Μακεδονικά, 32, Μακεδονικά Τομ. 32, 2000 Απάντηση στην κριτική του κ. Θαβώρη Δουγά-Παπαδοπούλου Γλωσσολογικό Τμήμα ΕΜΣ Ευανθία http://dx.doi.org/10.12681/makedonika.181 Copyright 2000 ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ To cite this article:

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ»

Α. ΚΕΙΜΕΝΑ 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» Α. ΚΕΙΜΕΝΑ Κείμενο 1 «ΤΟ ΧΕΡΙ» - «Ποια είναι», κύριε, «η μεγαλύτερη σωματική βλάβη», ρώτησαν τα παιδιά το δάσκαλό τους. Ο δάσκαλος άκουγε τις απαντήσεις των παιδιών. Κάποιο παιδί έλεγε πως το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Γράφουν τα παιδιά της Β 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου 2018-2019 Τίτλος: Η κυρά-κακή και τα κακά της λόγια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η κυρα-κακή. Ήταν γιαγιά και ζούσε σε ένα χωριό. Τη λέγανε κυρα-κακή

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ1 7 ου Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΣΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΛΑΝΚΑ ΧΕΚΕΡΙΜ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο

3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών. Ομα δα 1 - Γυμνα σιο 3 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κύπρος Ξανα! Re-Cyprus! Ομαδική εργασία 5 μαθητών Ομα δα 1 - Γυμνα σιο Σκέψεις και προβληματισμοί: Ποίες είναι οι παραδόσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ. Κλίνε στον Ενεστώτα της Ενεργητικής και της Παθητικής Φωνής τα ρήματα : δένω δένομαι γράφω γράφομαι. φωτίζω φωτίζομαι πληρώνω πληρώνομαι

ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ. Κλίνε στον Ενεστώτα της Ενεργητικής και της Παθητικής Φωνής τα ρήματα : δένω δένομαι γράφω γράφομαι. φωτίζω φωτίζομαι πληρώνω πληρώνομαι Ονοματεπώνυμο: 11ο ημοτικό Σχολείο Βύρωνα Τάξη Ε 2 ασκάλα: Σύλα Τσέκου ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ πλένω εγώ πλέν ω εσύ πλέν εις αυτός πλέν ει εμείς πλέν ουμε εσείς πλέν ετε αυτοί πλέν ουν ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5 Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας....5 Page 1Τ Το κυνήγι της φώκιας Λεξιλόγιο Καταλαβαίνεις τις λέξεις; 1. Ολοκληρώνομαι

Διαβάστε περισσότερα

copyright: Βαγενας Δημητρης 2017 ISBN: εξωφυλλο: Mona Ρerises, Βαγενας Δημητρης επιμελεια, σελιδοποιηση: Βαγενας Δημητρης

copyright: Βαγενας Δημητρης 2017 ISBN: εξωφυλλο: Mona Ρerises, Βαγενας Δημητρης επιμελεια, σελιδοποιηση: Βαγενας Δημητρης Στα όρια της φαντασίας 4 Βαγενάς Δημήτρης copyright: Βαγενας Δημητρης 2017 ISBN: εξωφυλλο: Mona Ρerises, Βαγενας Δημητρης επιμελεια, σελιδοποιηση: Βαγενας Δημητρης Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ένας αϊτός περήφανος Κλέφτικο τραγούδι Ένας αϊτός περήφανος, ένας αϊτός λεβέντης από την περηφάνια του κι από τη λεβεντιά του, δεν πάει τα κατώμερα να καλοξεχειμάσει,

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

2. Από προς Τι κάνουν ο Αλέξανδρος και ο Δημήτρης στα δωμάτιά τους; Εσύ τι κάνεις με τον υπολογιστή;

2. Από προς Τι κάνουν ο Αλέξανδρος και ο Δημήτρης στα δωμάτιά τους; Εσύ τι κάνεις με τον υπολογιστή; 2. Από alexandros@hotmail.com προς dimitrios87@yahoo.com Τι κάνουν ο Αλέξανδρος και ο Δημήτρης στα δωμάτιά τους; Εσύ τι κάνεις με τον υπολογιστή; Στο Τορόντο έχει άσχημο καιρό. Ο Αλέξανδρος είναι στο δωμάτιό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/ηράκλειτος.php ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ» Ι. Ενώ ο λόγος αυτός υπάρχει πάντα, ωστόσο οι άνθρωποι δεν τον κατανοούν ούτε προτού τον ακούσουν ούτε όταν τον

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Την Πέµπτη 24 του Οκτώβρη επισκεφτήκαµε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που βρίσκεται σε ένα χωριό της Πάφου τη Γεροσκήπου. Εκεί έχει πολλά αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών»

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα 4 «Η διαισθητική βιολογία των μικρών παιδιών» Τα θέματά μας Πώς αντιλαμβάνονται τα μικρά παιδιά τον βιολογικό κόσμο ;;; Δηλαδή. τις βιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο.

305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 306. Βάζει το µωρό µέσα στο µπάνιο. από το µπάνιο. NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 2 NOHTIKES_KARTES_E6:Layout 1 12/16/08 9:00 AM Page 3 305. οκιµάζει µε τον αγκώνα τη θερµοκρασία του νερού. 304. Η µαµά βγάζει τα ρούχα από το µωρό. 307.

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης Δολιανών 1,Τ.Κ. 22100 2710-224238 Δευτέρα - Παρασκευή 7:00-15:00 28 εκδηλώσεις 16 Ιουνίου, 6:00-8:00, το απόγευμα Η μέρα της γνώσης και όχι της αμάθειας. Το κουτί των

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών

Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας μηνών Γλωσσικό τεστ για παιδιά ηλικίας 10-28 μηνών 1. Το παιδί σας Α. Βγάζει ήχους για να προκαλέσει την προσοχή όταν θέλει κάτι; Β. Λέει «κι άλλο» ή ζητάει κι άλλο με κάποιον αναγνωρίσιμο και κατανοητό τρόπο;

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα τους είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού της χώρας. Η έρευνα για τη φτώχεια στην Ελλάδα αποτελεί ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2007. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας

Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Διατροφικές συνήθειες στον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας Επιμέλεια, παρουσίαση : Παντελάκη Μαργαρίτα (ΠΕ08, καλλιτεχνικών μαθημάτων, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ) Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 12 Τι σχέση μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτικές λειτουργίες

Συντακτικές λειτουργίες 2 Συντακτικές λειτουργίες (Syntactic functions) A. Πτώσεις και συντακτικές λειτουργίες (Cases and syntactic functions) The subject can be identified by asking ποιος (who) or τι (what) the sentence is about.

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Στην έργασία πού ακολουθεί γίνεται προσπάθεια νά ετυμολογηθούν μιά σειρά από διαλεκτικές λέξεις πού προέρχονται άπό τά χωριά Ρητίνη, Έλατοχώρι, Μοσχοπόταμο, Μηλιά, Έλαφο,

Διαβάστε περισσότερα

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική]

Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. [Ελληνική] Παροιμίες Ζώα Θηλαστικά Πρόβατο Αν είν τ αρνιά σου αμέτρητα, πες πως αρνιά δεν έχεις. Αναμασά τα λόγια της σαν παλιοπροβατίνα Απ τον κακό βοσκό, ψώριασαν τα πρόβατα Απ του διαβόλου το μαντρί μήτε κατσίκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Έχεις αισθανθεί ποτέ τίναγµα βγάζοντας το µάλλινο πουλόβερ σου ή όταν ακουµπάς την πόρτα του αυτοκινήτου καθώς βγαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικείμενο [τα βασικά]

Το αντικείμενο [τα βασικά] Το αντικείμενο [τα βασικά] Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Παράλληλα θα δίνονται παραδείγματα και στα Νέα Ελληνικά (ΝΕ) Τι είναι το αντικείμενο; Αντικείμενο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) 2012 ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ εν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες με την ίδια λέξη, τη διεθνή σήμερα λέξη «λόγος»,

Διαβάστε περισσότερα

«Φύλλο εργασίας 2» «Εντοπίζοντας χαρακτηριστικά της διαισθητικής βιολογικής γνώσης των μικρών παιδιών»

«Φύλλο εργασίας 2» «Εντοπίζοντας χαρακτηριστικά της διαισθητικής βιολογικής γνώσης των μικρών παιδιών» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ «ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ» Ομάδα εργασίας 1. 2. 3. Ημερομηνία: 15-3-2017 Μάθημα 4: «Η διαισθητική

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια).

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια). H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου) Στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

2012-2013 ΡΟ ΟΣ 20 ΜΑΪΟΥ. έχεις. κενών ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! τονίσεις όπου. χρειάζεται. ρόλους. 1994 βραβεύτηκε. 2. Προσπάθησε ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

2012-2013 ΡΟ ΟΣ 20 ΜΑΪΟΥ. έχεις. κενών ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! τονίσεις όπου. χρειάζεται. ρόλους. 1994 βραβεύτηκε. 2. Προσπάθησε ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ 01-013 Ι ΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟ ΙΩΝ ΠΑΙ ΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 01-013 ΒΑΘΜΙ Α: ΗΜΟΤΙΚΟΟ ΤΑΞΗ: Ε ΡΟ ΟΣ 0 ΜΑΪΟΥ 01 ιάβασε προσεκτικά τις ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ. «Ζώα του τόπου μας». Ελένη Μοσχοβάκου Βασιλεία Χαρίτου Στέλιος Κάνο 1 2 Από τα πολύ παλιά χρόνια ο άνθρωπος κατάλαβε, ότι τα ζώα μπορούν να του φανούν χρήσιμα, για να τον βοηθούν στις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας

Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας Ο Γιάννης Καλπούζος στην Κόρινθο 21.05.2018 Της Γιώτας Μπάγκα Παρασκευή 19 Μάιου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο συγγραφέας του βιβλίου: «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» ήταν μαζί μας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example:

Test Unit 1 Match 4 Match 3 Example: Complete: η, το 3 Example: Test Unit 1 Σύνολο: /20 1 Match Βαθμοί: 4 2 Match Βαθμοί: 3 1. Μ κ 2. Α ω 3. Κ ε 4. Λ μ 5. Η α 6. Ω υ 7. Ν λ 8. Ε ν 9. Υ η Example: η μαμά 1. το νερό 2. το μήλο 3. το λεμόνι 4. η καρέκλα 5. η κότα 6. το

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή εργασία ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΔΩΡΟΘΕΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασισμένο στην ύλη του σχολικού βιβλίου ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γρήγορα τεστ Γλώσσα Δ Δημοτικού Δ 1 ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Βασικό λεξιλόγιο Ενότητα 1η Ένα ακόμη σκαλί Σεπτέμβρης, φύλλο,

Διαβάστε περισσότερα

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία

Μανίκας Γιώργος. Μανιάτη Ευαγγελία Γ3 «Ειδικότερα εμείς ως μαθητές, οι οποίοι δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουμε άμεσα με το δικαίωμα της ψήφου μας τη δημοκρατία της χώρας μας, μπορούμε να συμβάλλουμε στο να υπάρχει δημοκρατικός

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν.

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι γυναίκες που έχουν αυτήν την ανάγκη, αλλά κι οι άντρες επίσης, όσο σκληροί κι αν το παίζουν. Σε όποιο στάδιο της σχέσης κι αν βρίσκεστε, είτε είστε στην αρχή της είτε είστε ήδη δυο χρόνια μαζί, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν αλλάζουν ποτέ, όπως η ανάγκη να νιώθει κάποιος ελκυστικός, απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 7 η : «Πολιτείες ντυμένες στα λευκά!» Παρελθοντικοί χρόνοι: Αόριστος-Παρατατικός...24 Το ρήμα «είμαι» στον αόριστο και παρατατικό...25 Χρονικοί και Αιτιολογικοί σύνδεσμοι...26 Παραθετικά επιθέτων...26

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης

Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Ενότητα 4 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Ένεση ινσουλίνης Διάλογος 2: Φροντίδα πληγής και καθαρισμός Διάλογος 3: Δοσολογία των φαρμάκων Διάλογος 4: Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης Διάλογος 5: Είσοδος και έξοδος στο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου

Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Ιστορίες που ζεις δυνατά Κατερίνα Ανωγιαννάκη Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ Εικόνες: Πετρούλα Κρίγκου Κάν το ΚΑΝΟΝΙΚΑ! Με μια λέξη; ΟΥΦ! Τ αγόρια σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ψάχνουν στις λάσπες για σκουλήκια, ισορροπούν

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο.

Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. 1 3 1 Οι προσωπικοί στόχοι καθενός μπορούν κατά καιρούς να αποτελούν και να καθορίζουν το success story της ζωής του για μια μικρή ή μεγάλη περίοδο. Η επίτευξη του εκάστοτε στόχου είναι η αυταπόδεικτη

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Καλές Σχέσεις 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Καλές Σχέσεις 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Καλές Σχέσεις 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι και γιατί χρειάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 6 ο, Τμήμα Α. Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης (Μ.Κ.Δ.) και Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο (Ε.Κ.Π.)

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 6 ο, Τμήμα Α. Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης (Μ.Κ.Δ.) και Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο (Ε.Κ.Π.) Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 6 ο, Τμήμα Α Μέγιστος Κοινός Διαιρέτης (Μ.Κ.Δ.) και Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο (Ε.Κ.Π.) Ε.Κ.Π. (Ελάχιστο Κοινό Πολλαπλάσιο) Κοινό όταν δύο άτομα έχουν ένα κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

pinhole project numero ena

pinhole project numero ena pinhole project numero ena στάδιο 1 η κατασκευή Υλικά για την «μηχανή» 1. Κουτί αλουμινένιο από καφέ εσπρέσο. 2. Μεζούρα 3. Μαχαίρι 4. Βελόνα (σε φελλό) για την τρύπα 5. Μονωτική ταινία 6. Κόκκινο φωτάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ-ΟΡΘΕΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ-ΟΡΘΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 202 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ-ΟΡΘΕΣ ΘΕΜΑ ο (0 μόρια) Συμπληρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα