Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής. Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός. -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής. Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός. -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά"

Transcript

1 Επιμέλεια: Χρήστος Χαρμπής Φυσική Ε Τάξης - Επανάληψη 6 ης Ενότητας: Ηλεκτρισμός -Θεωρία, παρουσιάσεις, ασκήσεις, επαναληπτικά

2

3 Τον ηλεκτρισμό δεν τον έφτιαξε ο άνθρωπος. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν από πολύ παλιά στη Γη. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ. Στις ηλεκτρικές συσκευές η ηλεκτρική ενέργεια αλλάζει μορφές, δηλαδή γίνεται θερμότητα (ζέστη) στο θερμοσίφωνα ή στο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, γίνεται φως στις λάμπες ή στην τηλεόραση, ή γίνεται κινητική ενέργεια στους ανεμιστήρες ή στο πλυντήριο. ηλ εκτρ ικό ρ Όταν τα ελεύθερα ηλεκτρόνια πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα Για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να υπάρχει κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. Το ηλεκτρικό κύκλωμα έχει : 1) αγωγούς, μέσα από τους οποίους περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα, 2) πηγή που σπρώχνει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, 3) διακόπτη για να ανοίγουμε ή να κλείνουμε το ρεύμα 4) ηλεκτρική συσκευή όπως μια κουζίνα. Παράλληλη σύνδεση Στην παράλληλη σύνδεση οι ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται παράλληλα. Αν κλείσουμε μια συσκευή, οι άλλες συσκευές συνεχίζουν να λειτουργούν. Οι ηλεκτρικές συσκευές και οι λάμπες στα σπίτια μας είναι συνδεδεμένες παράλληλα. Σύνδεση σε σειρά Στη σύνδεση σε σειρά οι ηλεκτρικές συσκευές συνδέονται η μία μετά την άλλη. Αν κλείσουμε μία συσκευή, σταματάει και το ηλεκτρικό ρεύμα και στις άλλες συσκευές και μετά σταματάνε να λειτουργούν όλες οι συσκευές. Ερώτηση για το σχολείο Από πού έρχεται το ρεύμα στο σπίτι μας από το δίκτυο της ΕΥΑΘ ή της ΔΕΗ; eva-edu

4 Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης

5 Τι είναι ηλεκτρισμός Ο ηλεκτρισμός είναι μια μορφή ενέργειας Το όνομα ηλεκτρισμός προέρχεται από το αρχαίο ήλεκτρον (κεχριμπάρι) Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη. Σε μερικά σώματα όπως τα μέταλλα, τα ηλεκτρόνια της εξωτερικής στοιβάδας έλκονται χαλαρά από τον πυρήνα και έτσι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Όταν υπάρχει μετακίνηση αυτών των ηλεκτρονίων μεταξύ των ατόμων της ύλης, έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Ηλεκτρισμός: μορφή ενέργειας Ηλεκτρικό ρεύμα: οφείλεται στην ύπαρξη ελεύθερων ηλεκτρονίων που κινούνται μέσα στην ύλη Ο ηλεκτρισμός υπάρχει στη φύση. Δεν είναι ανθρώπινη εφεύρεση, αντίθετα με το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο είναι.

6 Στατικός ηλεκτρισμός Ο στατικός ηλεκτρισμός αποτελεί ιδιότητα της ύλης Πολλές φορές τιναζόμαστε όταν αγγίξουμε το πόμολο της πόρτας ή την πόρτα ενός αυτοκινήτου. Αυτό που αισθανόμαστε είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Ο στατικός ηλεκτρισμός οφείλεται στη συσσώρευση ή στο έλλειμμα στοιχειωδών σωματιδίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από ή προς το σώμα, όταν για παράδειγμα το τρίβουμε με ένα άλλο.

7 Στατικός ηλεκτρισμός Τα ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα λέγονται ιόντα (κατιόντα και ανιόντα) Σε κάθε άτομο υπάρχει ο πυρήνας που αποτελείται από νετρόνια (ηλεκτρικά ουδέτερα) και πρωτόνια (θετικά φορτισμένα). Γύρω από τον πυρήνα κινούνται τα ηλεκτρόνια (αρνητικά φορτισμένα). Όταν ο αριθμός των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων είναι ίδιος, τότε το άτομο είναι ηλεκτρικά ουδέτερο. Ένα άτομο ηλεκτρίζεται όταν χάνει ηλεκτρόνια ή όταν κερδίζει Θετικά φορτισμένο άτομο (κατιόν) Αρνητικά φορτισμένο άτομο (ανιόν)

8 Πώς ένα σώμα αποκτά ηλεκτρικά φορτία Ένα σώμα αποκτά ηλεκτρικά φορτία με την τριβή Τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο με ένα μεταξωτό πανί: Όταν τρίβεται το ύφασμα με τη γυάλινη ράβδο, ηλεκτρόνια φεύγουν από τη ράβδο και καταλήγουν στο ύφασμα. Έλλειμμα ηλεκτρονίων. Τα πρωτόνια είναι περισσότερα και έτσι η ράβδος φορτίζεται θετικά Το ύφασμα έχει περίσσεια ηλεκτρονίων. Τα ηλεκτρόνια είναι τώρα περισσότερα από το πρωτόνια και έτσι το ύφασμα είναι φορτισμένο αρνητικά.

9 Ηλεκτροσκόπιο Με το ηλεκτροσκόπιο ανιχνεύουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο Είναι φτιαγμένο από ένα δοχείο στο οποίο υπάρχουν δύο λεπτά μεταλλικά φύλλα και τα οποία συνδέονται με έναν μεταλλικό Δίσκο που βρίσκεται έξω από το δοχείο. Όταν ακουμπήσουμε ένα φορτισμένο σώμα στο δίσκο, τότε τα φύλλα φορτίζονται ομώνυμα και έτσι απωθούνται. Όταν επομένως δούμε τα δύο φύλλα να απομακρύνονται το ένα από το άλλο, τότε έχουμε ακουμπήσει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σώμα.

10 Ηλεκτρικό κύκλωμα Ένα απλό κύκλωμα περιλαμβάνει μια πηγή ρεύματος, μία ή περισσότερες λυχνίες και καλώδια. Για να διαπεράσει το ηλεκτρικό ρεύμα τις λυχνίες θα πρέπει να είναι ενωμένες μέσω καλωδίων και με τους δύο πόλους της πηγής, δηλαδή το ρεύμα να κάνει έναν κύκλο, γι αυτό και η λέξη κύκλωμα. Για να σχεδιάσουμε ένα κύκλωμα κάνουμε χρήση των παρακάτω συμβόλων: Το λαμπάκι ανάβει στην πρώτη εικόνα γιατί το κύκλωμα είναι κλειστό, ενώ στη δεύτερη δεν ανάβει επειδή είναι ανοιχτό

11 Πότε ανάβει το λαμπάκι Η λάμπα πυρακτώσεως έχει ένα συρματάκι από το οποίο πρέπει να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να φωτοβολήσει. Σε κάθε λάμπα υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στη διπλανή εικόνα. Για να φωτοβολήσει η λάμπα θα πρέπει να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα από το μεταλλικό νήμα πυράκτωσης. Τότε το νήμα θερμαίνεται και φωτοβολεί. Το νήμα δεν καίγεται διότι δεν υπάρχει οξυγόνο στο γυάλινο περίβλημα. Για να ανάψει ένα λαμπάκι θα πρέπει να συνδεθεί σωστά η μεταλλική βάση του, με μια πηγή ρεύματος.

12 Σύνδεση σε σειρά ή παράλληλα Υπάρχουν δύο τρόποι να δημιουργήσουμε ένα κύκλωμα. ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ Οι συσκευές σε ένα κύκλωμα μπορούν να συνδεθούν σε σειρά όπως παρακάτω: ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Οι συσκευές σε ένα κύκλωμα μπορούν να συνδεθούν παράλληλα: Όταν συνδέονται σε σειρά, δηλαδή η μια μετά την άλλη, χρησιμοποιούν το ίδιο ρεύμα και αν μια συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε όλες οι συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο κύκλωμα παύουν και αυτές να λειτουργούν. Στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί ένα λαμπάκι τότε θα πάψει και το άλλο να φωτοβολεί. Παλιά τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου ήταν σε σειρά. Όταν καιγόταν ένα Όταν συνδέονται παράλληλα, τότε βρίσκονται σε διαφορετικό ανεξάρτητα ηλεκτρικά κυκλώματα και λειτουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικό ηλεκτρικό ρεύμα. Αν μία συσκευή πάψει να λειτουργεί, τότε οι υπόλοιπες, που βρίσκονται σε άλλα κυκλώματα λειτουργούν κανονικά. Γι αυτό το λόγο οι συνδέσεις των ηλεκτρικών συσκευών στα σπίτια μας είναι παράλληλες.

13 Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κίνηση ηλεκτρικών φορτίων Το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα κλειστό κύκλωμα ρέει από το θετικό στον αρνητικό πόλο. Σε κάποια υλικά όπως τα μέταλλα, υπάρχουν κάποια ηλεκτρόνια που κινούνται ελεύθερα από άτομο σε άτομο. Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν Ηλεκτρικό ρεύμα λέγεται η κατευθυνόμενη κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων. προς μία κατεύθυνση. Αυτή η κίνηση ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα.

14 Αγωγοί και μονωτές Κάποια υλικά επιτρέπουν τη ροή του ρεύματος και άλλα όχι ΑΓΩΓΟΙ Υλικά όπως τα μέταλλα ή ο γραφίτης επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να τα διαπεράσει. Αυτά ονομάζονται αγωγοί. Οι αγωγοί μας χρειάζονται όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε κυκλώματα. Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος. Αγωγοί ΜΟΝΩΤΕΣ Υλικά όπως το ξύλο ή το πλαστικό δεν επιτρέπουν το ρεύμα να περάσει από μέσα τους. Αυτά ονομάζονται μονωτές. Οι μονωτές είναι χρήσιμοι όταν θέλουμε να προφυλαχτούμε από το ηλεκτρικό ρεύμα. Μονωτές Γραφίτης Ατσάλι Αλουμίνιο Καουτσούκ Γυαλί Πλαστικό Χαλκός Άργυρος Αλατόνερο Ξύλο Ύφασμα Πορσελάνη

15 Διακόπτης Μας επιτρέπει να ελέγχουμε τη ροή του ρεύματος Μας είναι απαραίτητο να μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να τη διακόπτουμε όταν δε θέλουμε να λειτουργεί μια συσκευή (π.χ. η λάμπα του δωματίου μας). Για να το επιτύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε έναν διακόπτη. Αυτό που κάνει ο διακόπτης είναι να παρεμβάλλει Προσοχή! Όταν ο διακόπτης είναι κλειστός, τότε το κύκλωμα έχει κλείσει και διαρρέεται από ρεύμα. Όταν ο διακόπτης είναι ανοιχτός, τότε το κύκλωμα είναι ανοιχτό και δεν διαρρέεται από ρεύμα. αέρα ανάμεσα σε δύο σημεία του μεταλλικού αγωγού και έτσι να σταματάει η ροή των ηλεκτρονίων.

16 Το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος Εάν μας διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα μεγάλης έντασης τότε υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμης βλάβης στο σώμα μας. Πρέπει να αποφεύγουμε να κάνουμε το σώμα μας μέρος ενός ηλεκτρικού κυκλώματος. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε με τα χέρια μας γυμνά καλώδια ή να χειριζόμαστε συσκευές με υγρά χέρια. Όταν μας διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τότε παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Εάν το ρεύμα είναι αρκετά ισχυρό, τότε η καρδιά μας μπορεί να σταματήσει να χτυπά. Σε περίπτωση ατυχήματος, κατεβάζουμε το γενικό διακόπτη και καλούμε σε βοήθεια. Ηλεκτροπληξία μπορεί να πάθουμε και από κεραυνό. Γι αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

17 Ασφάλεια Οι ασφάλειες του σπιτιού μας είναι αυτόματοι διακόπτες Το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθεί πάντα την πορεία με τη μικρότερη αντίσταση. Αυτή η πορεία, η οποία ονομάζεται βραχυκύκλωμα, δεν είναι επιθυμητή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ακόμη και πυρκαγιά. Για να το αποφύγουμε αυτό έχουμε τοποθετήσει στα σπίτια μας ασφάλειες. Πρόκειται για διακόπτες που σταματούν τη ροή του ρεύματος όταν η έντασή του γίνει μεγαλύτερη από την επιτρεπτή. Με λίγα λόγια οι ασφάλειες είναι αυτόματοι διακόπτες που φροντίζουν για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

18 ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Πέτρος Γεωργιάδης Σύμβουλος Επιστήμης, Υ.Π.Π.

19 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: μεγάλος φίλος Δεκάδες συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό, κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη! ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ: μεγάλος εχθρός Ο ηλεκτρισμός όμως σκοτώνει όταν δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας!! Ποτέ ΔΕΝ δοκιμάζουμε πειράματα με τον ηλεκτρισμό στο σπίτι!

20 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ! Η μπαταρία έχει δύο πόλους θετικός πόλος αρνητικός πόλος

21 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ! διακόπτης ρευματοδότης ρευματολήπτης ΟΧΙ πρίζες!!

22 Ηλεκτρικά κυκλώματα κλειστό κύκλωμα Η λάμπα ανάβει! ανοικτό κύκλωμα Η λάμπα ΔΕΝ ανάβει!

23 Κλειστό ή ανοικτό κύκλωμα; κλειστό ανοικτό

24 Aνάβει το λαμπάκι; Γιατί; Α Β Γ

25 Ηλεκτρόνια Μέσα στα καλώδια υπάρχουν πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια. Η μπαταρία σπρώχνει αι κινεί τα ηλεκτρόνια που υπάρχουν μέσα στα καλώδια.

26 Πώς κινούνται τα ηλεκτρόνια; Ας δούμε ένα παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε: Τα ηλεκτρόνια κινούνται μέσα στα καλώδια όπως οι κρίκοι της αλυσίδας του ποδηλάτου σας! Μόλις ξεκινήσει ο ένας κρίκος να κινείται, ξεκινούν και όλοι οι άλλοι προς την ίδια κατεύθυνση! Με τον ίδιο τρόπο, μόλις ξεκινήσει ένα ηλεκτρόνιο να κινείται, ξεκινούν να κινούνται και όλα τα άλλα προς την ίδια κατεύθυνση!

27 Θα ανάψει ή δε θα ανάψει; Μπορείτε να βοηθήσετε; Η καμένη λάμπα δε θα ανάψει γιατί καταστράφηκε! Η άλλη θα ανάψει μια χαρά! Σοβαρά; Εγώ νομίζω ότι δε θα ανάψει καμιά από τις δύο. Δυσκολεύομαι όμως να το εξηγήσω Διαφωνώ και με τους δύο! Η καμένη λάμπα θα ανάψει γιατί είναι πιο κοντά στην μπαταρία! Γιάννης Κώστας Έλλη

28 Παρατηρήστε τις δύο λάμπες. Ποια από τις δύο είναι καμένη ; Α Β Τι συνέβηκε στην καμένη λάμπα; Τι συνέβηκε στο κύκλωμα;

29 Θωμάς Έντισον Εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα Η εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Έντισον άλλαξε τη ζωή όλης της ανθρωπότητας! Μπορείτε να σκεφτείτε γιατί;

30 Ερώτηση Αντί να αφαιρώ τα καλώδια ή τη μπαταρία κάθε φορά, υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος να ανοίγω και να κλείνω το κύκλωμα; Με άλλα λόγια Πώς μπορώ εύκολα να κάνω τη λάμπα να ανάβει και να σβήνει;

31 Διακόπτης Ο διακόπτης ονομάζεται έτσι γιατί μπορεί να διακόπτει τη ροή των ηλεκτρονίων Eικόνες έχουν ληφθεί από το λογισμικό Virtual Labs Electricity

32 Ο διακόπτης λειτουργεί όπως μια γέφυρα! Όταν η γέφυρα είναι κλειστή τα αυτοκίνητα περνούν Όταν η γέφυρα είναι ανοικτή τα αυτοκίνητα σταματούν Μπορείτε τώρα να εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο διακόπτης;

33 Διαμέρισμα στη Λευκωσία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στις 2 τα χαράματα. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την πυρκαγιά. Η πυροσβεστική υπηρεσία απέδωσε τα αίτια της πυρκαγιάς σε βραχυκύκλωμα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ α) Τι είναι το βραχυκύκλωμα; β) Πώς προκαλείται βραχυκύκλωμα και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά;

34 Βραχυκύκλωμα Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν βραχύ: το σύντομο Όταν λοιπόν τα ηλεκτρόνια βρίσκουν πιο εύκολο δρόμο για να επιστρέψουν πιο σύντομα στην μπαταρία, τότε δημιουργείται βραχυκύκλωμα, δηλαδή ένα πιο σύντομο κύκλωμα. Η λάμπα ΔΕΝ ανάβει!!

35 Τηκόμενη ασφάλεια Παρατηρήστε προσεκτικά το εσωτερικό της ασφάλειας Α Β Eικόνες έχουν ληφθεί από το λογισμικό Virtual Labs Electricity Από την ασφάλεια Β, πέρασε ηλεκτρικό ρεύμα μεγαλύτερης έντασης από το κανονικό Στην περίπτωση της ασφάλειας Β, το κύκλωμα είναι ΑΝΟΙΚΤΟ

36 Αγωγοί και μονωτές Τα υλικά που έχουν πολλά ελεύθερα ηλεκτρόνια λέγονται καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού Οι αγωγοί επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να περνά από μέσα τους!

37 Αγωγοί και μονωτές Τα υλικά που έχουν λίγα ελεύθερα ηλεκτρόνια λέγονται κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού ή μονωτές. Οι μονωτές ΔΕΝ επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να περνά από μέσα τους

38 Μπορείτε να ξεχωρίσετε τους αγωγούς από τους μονωτές;

39 Ο κύριος Κώστας είναι ηλεκτρολόγος. Έχει τα γενέθλιά του και η κόρη του η Μαρίνα σκέφτεται να του πάρει για δώρο ένα νέο εργαλείο για τη δουλειά του. Δυσκολεύεται όμως να διαλέξει! Μπορείτε να τη βοηθήσετε; ΤΙΜΗ: 7 ΤΙΜΗ: 7

40

41 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 1. Συμπληρώνω τα κενά των προτάσεων: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: Το φορτίο των. Το φορτίο των. 2. Παρατηρώ τις εικόνες και συμπληρώνω τις προτάσεις: έλκονται γιατί.. 3. Συμπληρώνω: απωθούνται γιατί... ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ Πότε λέμε ότι μια λάμπα έχει «καεί»; Συμπλήρωσε την εικόνα για να δείξεις ότι η λάμπα είναι «καμένη». ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

42 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 5. Παρατήρησε με προσοχή τους οκτώ (8) παρακάτω διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης. Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει στο κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», σε ποιους απ αυτούς θα ανάψει το λαμπάκι; Το λαμπάκι ανάβει:. Το λαμπάκι δεν ανάβει:.. Συμπέρασμα Το λαμπάκι ανάβει μόνο όταν Χρησιμοποίησε τις λέξεις: επαφή, μπαταρία, πόλος, καλώδιο 6. Συμπλήρωσε τον παρακάτω πίνακα: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ κουταλάκι ΥΛΙΚΟ ατσάλι ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΜΠΑΚΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΕΙ ποτήρι γυαλί δαχτυλίδι άργυρος καλαμάκι πλαστικό λαστιχάκι καουτσούκ κλαδί ξύλο σύρμα από καλώδιο χαλκός μολύβι ξυσμένο από τις δυο άκρες γραφίτης μπλουζάκι αλουμινόφυλλο ύφασμα αλουμίνιο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

43 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 7. Γιατί οι πρίζες και τα φις κατασκευάζονται από πλαστικό; Από τι υλικό πρέπει να κατασκευάζονται οι λαβές των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Εξήγησε την απάντησή σου Στα παρακάτω σκίτσα εμφανίζονται κάποιες επικίνδυνες ενέργειες. Γράψε τι δεν πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση:... ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

44 Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2007 Τμήμα Ε2 10. Σχεδίασε το σκίτσο ενός κυκλώματος που να περιλαμβάνει :λαμπάκι, μπαταρία και διακόπτη, όταν ο διακόπτης είναι ανοικτός και όταν είναι κλειστός. 11. Σχεδίασε το σκίτσο ενός κυκλώματος με δύο λάμπες συνδεδεμένες σε σειρά και ένα άλλο με παράλληλη σύνδεση: ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

45 ΟΝΟΜΑ : ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ Ε ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΥ 1. Συμπληρώνω τα κενά των προτάσεων: ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: Το φορτίο των. Το φορτίο των. 2. Συμπληρώνω: ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΣ Παρατήρησε με προσοχή τους οκτώ (8) παρακάτω διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης. Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει στο κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», σε ποιους απ αυτούς θα ανάψει το λαμπάκι; ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Το λαμπάκι ανάβει:. Το λαμπάκι δεν ανάβει:.. Συμπέρασμα Το λαμπάκι ανάβει μόνο όταν.... ΗΡΩ

46 4. Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί και ποια μονωτές ; ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) 5. Αντιστοιχίστε : ( ΒΑΘΜΟΙ 10 ) ανθρώπινο σώμα πλαστικό ξύλο νερό ύφασμα χαλκός πορσελάνη γραφίτης Αγωγός Μονωτής 6. Από τι υλικό πρέπει να κατασκευάζονται οι λαβές των εργαλείων του ηλεκτρολόγου; Εξήγησε την απάντησή σου. ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Πότε μια σύνδεση ονομάζεται σύνδεση σε σειρά και πότε παράλληλη; Στη συνέχεια σχεδιάζω τις δυο διαφορετικές συνδέσεις: ( ΒΑΘΜΟΙ 20 ) Στη σύνδεση σε σειρά Στην παράλληλη σύνδεση... Σύνδεση σε σειρά ΣΧΕΔΙΑΣΗ Παράλληλη σύνδεση ΗΡΩ

47 ΦΥΣΙΚΗ 9 ο Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη: Ε 2 Όνομα: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις μπορείς να συμβουλευτείς και τα βιβλία σου. Ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι Κατασκεύασε το σκίτσο του κυκλώματος της εικόνας: (μον.3) 2. Ποια από τα τρία εργαλεία είναι κατάλληλα για ηλεκτρολογικές εργασίες; Γιατί;.. (μον.3) 3α. 3β. Κατασκεύασε το σκίτσο του κάθε κυκλώματος: 3α. (μον.3) 3β. (μον.3) Πώς ονομάζεται η σύνδεση του κυκλώματος 3α και πώς η σύνδεση του κυκλώματος 3β; Ποιος τύπος σύνδεσης (και γιατί) χρησιμοποιείται συνήθως στα σπίτια μας; (μον.6) Γιώργος Κατσαούνος

48 4. Σωστό (Σ) ή λάθος (Λ); Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από τη λέξη «ηλεκτρόνιο»... Ο Δημόκριτος ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια που δε διαιρούνται, τα άτομα... Τα άτομα αποτελούνται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια.... Τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια αποτελούν τον πυρήνα του ατόμου... Τα ηλεκτρόνια είναι φορτισμένα αρνητικά... Τα ηλεκτρόνια που κινούνται γύρω από άλλα ηλεκτρόνια ονομάζονται ελεύθερα... Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος... Οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, το βόρειο και το νότιο... Οι ασφάλειες μάς προστατεύουν από τα βραχυκυκλώματα... Οι ημιαγωγοί είναι «μισοί» αγωγοί, δηλ. δεν είναι τόσο καλοί αγωγοί... (μον.10) 5. Συμπλήρωσε τις φράσεις: Τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος είναι:., μέσα από τους οποίους ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα,.. που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν, με τον οποίο μπορούμε να διακόψουμε τη ροή του ρεύματος και η ηλεκτρική συσκευή. Αγωγοί είναι όλα εκείνα τα υλικά, μέσα από τα οποία το. ρέει εύκολα. Αγωγοί είναι όλα τα (π.χ. χαλκός, σίδηρος). Αντίθετα, τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του., ονομάζονται Τέτοια υλικά είναι, για παράδειγμα, το.., το και τα.. Ηλεκτρικές πηγές είναι: - αυτές που μετατρέπουν χημική ενέργεια σε ηλεκτρική, δηλ. οι.. - αυτές που λειτουργούν με ενέργεια από την καύση λιγνίτη ή με την ενέργεια του νερού που πέφτει από ψηλά, δηλ. οι. - αυτές που μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική, δηλ. οι - αυτές που μετατρέπουν την ενέργεια από το φως του Ήλιου σε ηλεκτρική, δηλ. οι (μον.14) 6. Παρατήρησε τις εικόνες και σημείωσε με λίγα λόγια τον κίνδυνο που κρύβεται πίσω από κάθε ενέργεια: (μον.8) (ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΑΔΩΝ: / 50) Γιώργος Κατσαούνος

49 Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικής Ηλεκτρισμός Όνομα: Επώνυμο: Ημερομηνία: Τμήμα: Υπογραφή γονέα: Ζήτημα 2 ο Ποια είναι τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος; Σχεδιάστε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα με δυο συσκευές που συνδέονται παράλληλα και ένα σε σειρά. Ζήτημα 1 ο παράλληλη σε σειρά Ζήτημα 3 ο Πως συμπεριφέρονται δυο σώματα τα οποία είναι όμοια φορτισμένα και πως δυο σώματα τα οποία είναι αντίθετα φορτισμένα Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί; Γράφω τρεις αγωγούς Ζήτημα 4 ο Σε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις να κυκλώσεις το Σ (σωστό) ή το Λ (λάθος). Το ανθρώπινο σώμα είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος Σ Λ Οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να συνδεθούν σ ένα κύκλωμα είτε παράλληλα είτε σε σειρά Σ Λ Το σώμα από το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά Σ Λ Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα μέσα από τα πλαστικά Σ Λ

50 Ζήτημα 5 ο Σχεδίασε μια μπαταρία κι ένα λαμπάκι. Σχεδίασε ακόμη δυο καλώδια, που να συνδέουν τη μπαταρία με το λαμπάκι, έτσι ώστε αυτό να φωτίζει. Ζήτημα 6 ο Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; Ζήτημα 7 ο Σε καθεμία από τις παρακάτω προτάσεις να κυκλώσεις το Σ (σωστό) ή το Λ (λάθος). Κάθε μπαταρία έχει δυο πόλους, το θετικό και τον αρνητικό Σ Λ Ο διακόπτης είναι στοιχείο του ηλεκτρικού κυκλώματος Σ Λ Σ ένα κύκλωμα σε σειρά ο διακόπτης πρέπει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη θέση για να ανοίγει και να κλείνει το κύκλωμα Σ Λ Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές κοντά σε νερό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας Σ Λ Καλή ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε π ι τ υ χ ί α!!!

51 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Όνομα: Ημερομηνία: 28/02/ Σε ποιες από τις παρακάτω περιπτώσεις το λαμπάκι θα ανάψει; Το λαμπάκι ανάβει στις Το λαμπάκι δεν ανάβεις στις 2. Απαντώ στις παρακάτω ερωτήσεις με σαφήνεια: Δημήτριος Μπαλάσκας

52 3. Στον παρακάτω πίνακα σημειώνω ποιοι είναι αγωγοί και ποιοι μονωτές: 4. Σχεδίαση 5. Πότε μια σύνδεση ονομάζεται σύνδεση σε σειρά και πότε παράλληλη; Στη συνέχεια σχεδιάζω τις δυο διαφορετικές συνδέσεις: Στη σύνδεση σε σειρά Στην παράλληλη σύνδεση Δημήτριος Μπαλάσκας

53 Σύνδεση σε σειρά ΣΧΕΔΙΑΣΗ Παράλληλη σύνδεση Δημήτριος Μπαλάσκας

54 6. ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΟΝΟΜΑ: Κύκλωσε το σωστό: 1. Τα άτομα είναι μικροσκοπικά σωματίδια από τα οποία αποτελούνται τα σώματα. Σ Λ 2. Μονωτές ονομάζονται τα υλικά μέσα από τα οποία είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 3. Αγωγοί ονομάζονται τα υλικά μέσα από τα οποία δεν είναι δυνατή η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 4. Οι ασφάλειες μας προστατεύουν από τα βραχυκλώματα. Σ Λ 5. Τα άτομα αποτελούνται από τον πυρήνα και τα νετρόνια, που κινούνται γύρω από τον πυρήνα. Σ Λ 6. Ο πυρήνας αποτελείται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια. Σ Λ 7. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων των αγωγών. Σ Λ 8. Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν διακόπτοντας το ηλεκτρικό ρεύμα. Σ Λ 9. Διακόπτης ονομάζεται το στοιχείο ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, με το οποίο μπορούμε να διακόπτουμε τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σ Λ 10. Όταν τρίβουμε δύο σώματα, μεταφέρονται ηλεκτρόνια από το ένα σώμα στο άλλο. Σ Λ 11. Όταν δύο σώματα είναι φορτισμένα όμοια, έλκονται, ενώ όταν είναι φορτισμένα διαφορετικά, απωθούνται. Σ Λ 12. Αν το σώμα μας αποτελέσει μέρος ενός κυκλώματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Σ Λ 13. Για να ανάψει ένα λαμπάκι, πρέπει να ενώσουμε τις επαφές του με τους πόλους μιας μπαταρίας. Έχουμε τότε ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. Σ Λ 14. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν με ενέργεια από το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ άλλες λειτουργούν με ενέργεια από μπαταρίες. Σ Λ Ιωαννίδης Νικόλαος

55 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΘΥΛΑΚΟΥ ΤΑΞΗ: Ε ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ερωτήσεις επανάληψης του κεφαλαίου «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. Από που πήρε το όνομά του ο ηλεκτρισμός; (σελ. 166) 2. Με τι λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές; (169) 3. Ποια είναι τα μέρη μιας λάμπας; (171) 4. Από τι αποτελείται ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα; (175) 5. Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε εύκολα τα κυκλώματα; (178) 6. Από τι αποτελούνται τα σώματα; (182) 7. Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; (182) 8. Ποια σώματα ονομάζουμε αγωγούς και ποια μονωτές; Να αναφέρεις μερικά (186) 9. Πώς είναι κατασκευασμένα τα καλώδια; (187) 10. Τι είναι το ανθρώπινο σώμα; Αγωγός ή μονωτής; Με ποιο πείραμα μπορείς να το αποδείξεις; ( ) 11. Να αναφέρεις μερικές επικίνδυνες ενέργειες σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. ( ) 12. Τι ονομάζουμε ηλεκτροπληξία; Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; (192) 13. Τι είναι ο διακόπτης; (196) 14. Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε βραχυκύκλωμα; ( ) 15. Γιατί χρησιμοποιούμε την ασφάλεια; Ποια είναι τα μέρη της; (202) 16. Τι γίνεται όταν τρίβουμε δυο σώματα; Ποιες περιπτώσεις υπάρχουν; ( ) 17. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αστραπής και κεραυνού; (213) 18. Τι είναι το αλεξικέραυνο; (213)

56 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ Ενότητα: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Όνομα: Επίθετο 1. Ένωσε το σωστό Άτομα η κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων αγωγοί σπρόχνει τα ελέυθερα ηλεκτρόνια προς το λαμπακι ηλεκτρικό ρεύμα είναι τα υλικά στα οποία περνάει ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτρική πηγή είναι μικρά σωματίδια 2. Συμπλήρωσε τα κενά Όταν τρίβουμε 2 σώματα τα μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο. Όταν 2 σώματα είναι όμοια φορτισμένα. Ενώ όταν είναι διαφορετικά φορτισμένα.. Οι μας προστατεύουν από τα βραχυκυκλώματα Σίσσυ Μίχα

57 3.μπορεις να βρείς το λάθος στην εικόνα ; 4.Γράψε 3 μονωτές και 3 αγωγούς Αγωγοι:... Μονωτές:. Σίσσυ Μίχα

58 Συγχαρητήρια!!!!! Έγραψες το ο καλύτερο διαγώνισμα στην τάξη με βαθμό.!!!! Ο ΔΆΣΚΑΛΟΣ/Α ΣΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΉ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΙΡΙΑ ΒΓΉΚΕΣ.ΟΣ/Η Σίσσυ Μίχα

59 Σελίδα 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα πρωτόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα ηλεκτρόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα νετρόνια A. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των... Α. πρωτονίων και των νετρονίων Β. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων Γ. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Τα σώματα γύρω μας είναι: Α. ηλεκτρικά ουδέτερα Β. φορτισμένα αρνητικά Γ. φορτισμένα θετικά 7. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος 8. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 9. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 13. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 14. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 15. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

60 Σελίδα 2 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) To 1 είναι Το 2 λεπτό από Το 3 Το 4 Το 5 στήριγμα από ή Το 6 που στηρίζουν το Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται Το αλουμίνιο είναι Το γυαλί είναι Το πλαστικό είναι Το ατσάλι είναι Το καουτσούκ είναι Ο άργυρος είναι Ο γραφίτης είναι Το ξύλο είναι Το ανθρώπινο σώμα είναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από που είναι Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Αγγελόπουλος Αποστόλης

61 Σελίδα 3 Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με παράλληλη σύνδεση και στο πλαίσιο β ένα σε σειρά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα στο β: Το άλλο λαμπάκι θα Αγγελόπουλος Αποστόλης

62 Σελίδα 4 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα νετρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα πρωτόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα ηλεκτρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Τα σώματα γύρω μας είναι: Α. ηλεκτρικά ουδέτερα Β. φορτισμένα αρνητικά Γ. φορτισμένα θετικά 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των... Α. πρωτονίων και των νετρονίων Β. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων Γ. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 7. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος 8. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 9. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 13. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 14. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 15. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

63 Σελίδα 5 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) Το 1 που στηρίζουν το To 2 είναι Το 3 λεπτό από Το 4 στήριγμα από ή Το 5 είναι Το 6 είναι Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται Το πλαστικό είναι Το αλουμίνιο είναι Το ξύλο είναι Το γυαλί είναι Ο γραφίτης είναι Το ατσάλι είναι Το καουτσούκ είναι Ο άργυρος είναι Το ανθρώπινο σώμα είναι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από που είναι Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Αγγελόπουλος Αποστόλης

64 Σελίδα 6 Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με σύνδεση σε σειρά και στο πλαίσιο β ένα με παράλληλη σύνδεση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα στο β: Το άλλο λαμπάκι θα ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Αγγελόπουλος Αποστόλης

65 Σελίδα 7 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ - Ε ΤΑΞΗΣ ΒΑΘΜΟΣ / 10 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΔΥΟ ΣΩΣΤΕΣ σε κάθε ερώτηση) (18χ1,5=27β) 1. Τα πρωτόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 2. Τα ηλεκτρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο 3. Τα νετρόνια Α. βρίσκονται στον πυρήνα Β. βρίσκονται γύρω από τον πυρήνα Γ. έχουν θετικό φορτίο Δ. έχουν αρνητικό φορτίο Ε. δεν έχουν φορτίο Κύκλωσε τις σωστές απαντήσεις (ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ σε κάθε ερώτηση) 4. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε Α. την κίνηση των ελεύθερων πρωτονίων Β. την κίνηση των ελεύθερων νετρονίων Γ. την κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων Δ. την κίνηση των ατόμων 5. Ίσο είναι το ηλεκτρικό φορτίο των πρωτονίων και των νετρονίων 2. των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων 3. των νετρονίων και των ηλεκτρονίων 6. Τα σώματα γύρω μας είναι: 1. ηλεκτρικά ουδέτερα 2. φορτισμένα αρνητικά 3. φορτισμένα θετικά 7. Ο ηλεκτρισμός είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Σωστό Λάθος 8. Ο ηλεκτρισμός πήρε το όνομά του από το κεχριμπάρι. Σωστό Λάθος 9. Δύο σώματα όμοια φορτισμένα απωθούνται. Σωστό Λάθος 10. Το σώμα που έχει περίσσεια ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο αρνητικά. Σωστό Λάθος 11. Το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει εύκολα στους μονωτές, όχι όμως και στους αγωγούς. Σωστό Λάθος 12. Το σώμα απ το οποίο φεύγουν ηλεκτρόνια φορτίζεται θετικά. Σωστό Λάθος 13. Οι συσκευές στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας είναι συνδεδεμένες σε σειρά. Σωστό Λάθος 14. Όλες οι μπαταρίες έχουν δύο πόλους, τον αρνητικό και τον ουδέτερο. Σωστό Λάθος 15. Οι μπαταρίες σ ένα κύκλωμα δημιουργούν ελεύθερα ηλεκτρόνια. Σωστό Λάθος Αγγελόπουλος Αποστόλης

66 Σελίδα 8 Συμπλήρωσε τα μέρη της λάμπας. (9β) To 1 είναι Το 2 λεπτό από Το 3 Το 4 Το 5 στήριγμα από ή Το 6 που στηρίζουν το Αγωγοί και μονωτές. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που ταιριάζουν. (13β.) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται Αγωγοί, ενώ αυτά που εμποδίζουν την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος ονομάζονται μονωτές Το αλουμίνιο είναι Α Το γυαλί είναι Μ Το πλαστικό είναι Μ Το ατσάλι είναι Α Το καουτσούκ είναι Μ Ο άργυρος είναι Α Ο γραφίτης είναι Α Το ξύλο είναι Μ Το ανθρώπινο σώμα είναι Α. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από νερό που είναι Α Σε ποιες περιπτώσεις ανάβει το λαμπάκι; Σημείωσε κάτω απ την εικόνα ένα (16 β.) Αγγελόπουλος Αποστόλης

67 Σελίδα 9 Παρατήρησε προσεκτικά το παρακάτω κύκλωμα και απάντησε στις ερωτήσεις. (20β) Μπαταρία Α. Τι θα συμβεί στο παραπάνω κύκλωμα αν καεί το λαμπάκι Λ5; (θα σβήσουν όλα) Κύκλωσε αυτά που πρέπει: Θα μείνουν αναμμένα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ4 Λ6 Λ7 Β. Τι θα συμβεί αν καούν τα λαμπάκια Λ4 και Λ7; (θα μείνουν αναμμένα όλα τα υπόλοιπα) Κύκλωσε αυτά που πρέπει: θα μείνουν αναμμένα τα: Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Θα σβήσουν : Λ1 Λ2 Λ3 Λ5 Λ6 Γ. Πού θα τοποθετούσες ένα διακόπτη, για να σβήνει με αυτόν μόνο το λαμπάκι Λ6; Σχεδίασέ τον πάνω στο κύκλωμα. (Σε μία από τις θέσεις που δείχνουν τα βέλη) Σχεδίασε στο πλαίσιο α ένα κύκλωμα με σύνδεση σε σειρά και στο πλαίσιο β ένα με παράλληλη σύνδεση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σύμβολα. Τα κυκλώματα να περιλαμβάνουν κλειστό διακόπτη και δύο λαμπάκια. (15β) α β ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Τι θα συμβεί αν αποσυνδέσω ένα λαμπάκι από το κύκλωμα στο α: Το άλλο λαμπάκι θα σβήσει στο β: Το άλλο λαμπάκι θα παραμείνει αναμμένο Αγγελόπουλος Αποστόλης

68 Σελίδα 10 Καλώδιο Λαμπάκι Κλειστός διακόπτης Ανοιχτός διακόπτης Αγγελόπουλος Αποστόλης

69 ΦΥΣΙΚΑ Ε ΤΑΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ανακεφαλαιωτική γραπτή δοκιμασία τ. μαθητ... Α. Απαντώ με λίγα λόγια τι είναι: Ηλεκτρικό ρεύμα... Αγωγοί..... Μονωτές... Διακόπτης... Ασφάλεια.. Β. Συμπληρώνω με τις κατάλληλες λέξεις: Οι πυρήνες των ατόμων αποτελούνται από. και.. Τα ηλεκτρόνια έχουν. ηλεκτρικό φορτίο. Τα.. δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο. Δυο σώματα με διαφορετικό ηλεκτρικό φορτίο. μεταξύ τους. Δυο σώματα με ίδιο ηλεκτρικό φορτίο. Γ. Σχεδιάζω ένα κλειστό και ένα ανοιχτό κύκλωμα: Δ. Σε ένα κύκλωμα με μπαταρία και λαμπάκι σε λυχνιολαβή δεν ανάβει το λαμπάκι. Γράφω τις πιθανές αιτίες του προβλήματος......

70 Ε. Διαχωρίζω σε αγωγούς και μονωτές τα υλικά: ( αλουμίνιο, ύφασμα, καουτσούκ, χαλκός, ατσάλι, γυαλί, γραφίτης, πλαστικό, άργυρος, ξύλο ) ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ ΣΤ. Γράφω ΟΔΗΓΙΕΣ για την προστασία από τους κινδύνους του ηλεκτρικού ρεύματος: Ζ. Διακόπτες και λαμπάκια!!! 1. Τι θα συμβεί; 2.Ποιο λαμπάκι θα ανάβει και θα σβήνει; α. Αν ανοίξουμε τον διακόπτη Δ1; α. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Α; β. Αν ανοίξουμε τον διακόπτη Δ2; β. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Β; γ. Αν καεί το λαμπάκι Λ3 ; γ. Αν βάλουμε ένα διακόπτη στο σημείο Γ; α... α β... β γ... γ... ΦΡΥΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

71 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ τάξη Ε ΟΝΟΜΑ Ημερομηνία 1.- Να συμπληρώσετε τα κενά των προτάσεων: ( 10 μονάδες) ( ) Τα σώματα αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια, τα. που στο κέντρο έχουν έναν. όπου υπάρχουν νετρόνια και. Γύρω από τον πυρήνα περιστρέφονται τα που είναι φορτισμένα... φορτίο. Τα πρωτόνια έχουν. φορτίο ενώ τα νετρόνια είναι.. Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την κίνηση.. Όταν από ένα σώμα που δεν είναι φορτισμένο φύγουν ηλεκτρόνια, τότε το σώμα αυτό φορτίζεται με. φορτίο, ενώ αν δεχτεί ηλεκτρόνια, τότε αυτό φορτίζεται με.. φορτίο. 2.- Να διαγράψετε ό,τι δεν είναι σωστό: ( 10 μονάδες) ( ) α.- Αγωγοί είναι τα υλικά μέσα από τα οποία δεν περνά το ηλεκτρικό ρεύμα. β.- Οι μονωτές εμποδίζουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. γ.- Η ηλεκτρική πηγή αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν προκαλώντας ηλεκτρ. Ρεύμα.. δ.- Όταν ανάβει το φως το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι ανοιχτό. ε.- Σε μια παράλληλη σύνδεση, αν διακοπεί το ρεύμα σε μια συσκευή, τότε δε λειτουργούν και οι άλλες συσκευές. στ.- Όταν κλείνουμε το φως, το κύκλωμα ανοίγει. ζ.- Στη σύνδεση στη σειρά, αν καεί η πρώτη λάμπα, οι άλλες δεν ανάβουν. η.- Για να ανάψει μια λάμπα, συνδέουμε τη λάμπα μόνο με τον ένα πόλο μας μπαταρίας. θ.- Το σώμα μας επιτρέπει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. ι.- Ο χρυσός λειτουργεί σαν μονωτής του ηλεκτρικού ρεύματος. 3.- Να σχεδιάσετε ένα κλειστό και ένα ανοιχτό ηλεκτρικό κύκλωμα : ( 10 μονάδες) (..) Κλειστό ηλεκτρ. Κύκλωμα Ανοιχτό ηλεκτρ. Κύκλωμα 4.- Να σχεδιάσετε μια σύνδεση σε σειρά και μια παράλληλη σύνδεση: ( 20 μονάδες) (..) Σύνδεση σε σειρά Παράλληλη σύνδεση Καλή επιτυχία. ΔΟΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

72 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΗΣ " ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ " ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : Ασκήσεις 1)Περιγράψτε ένα φαινόμενο στατικού ηλεκτρισμού. 2)Από τι αποτελείται ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που φτιάξαμε στο σχολείο; α).. β).. γ). δ) ε). 3)Ποια υλικά ονομάζονται αγωγοί, μονωτές και ημιαγωγοί; 4)Αντιστοιχίστε : ανθρώπινο σώμα. πλαστικό. ξύλο.. Αγωγός νερό. ύφασμα. χαλκός.. Μονωτής πορσελάνη. γραφίτης. 5)Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Παρασχίδου Ελένη

73 6)Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια από αυτά είναι φορτισμένα και πώς; 7)Σχεδιάστε το σκίτσο ενός ηλεκτρικού κυκλώματος με διακόπτη.(με σύμβολα) 8)Ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι σύνδεσης σε ένα κύκλωμα; Ποιος χρησιμοποιείται στο σπίτι μας και γιατί; 9) Τι είναι ο διακόπτης; 10) Τι είναι η ασφάλεια; Καλή επιτυχία! Παρασχίδου Ελένη

74 ΟΝΟΜΑ:. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια από αυτά είναι φορτισμένα και πώς; 2. Ποια υλικά ονομάζονται μονωτές και ποια αγωγοί; 3. Πότε έλκονται δύο σώματα; 4. Πότε απωθούνται δύο σώματα; 5. Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; 6. Να σχεδιάσεις ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα. 7. Αντιστοίχισε: Στην καθημερινή ζωή λέμε: Στη φυσική λέμε: ανοιξε τον διακοπτη Ανοιχτός διακόπτης - ανοιχτό κύκλωμα Κλείσε τον διακόπτη Κλειστός διακόπτης - κλειστό κύκλωμα ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

75 8. Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα. Ένα σε σειρά κι ένα με παράλληλη σύνδεση Σύνδεση σε σειρά Παράλληλη σύνδεση 9. Να σχεδιάσεις ένα ανοιχτό κύκλωμα με διακόπτη και ένα κλειστό κύκλωμα με διακόπτη Ανοικτό κύκλωμα με διακόπτη Κλειστό κύκλωμα με διακόπτη 10. Γράψε 3 τρόπους προφύλαξης από την ηλεκτροπληξία ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!! ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΟΦΙΑ

76 1 Επανάληψη Ηλεκτρισμού. 1. Το λαμπάκι: α) Τα μέρη του, β) Τα είδη, γ) Πότε ανάβει. (σελ. 171) 2. Οι ηλεκτρικές πηγές και τα χαρακτηριστικά τους. (σελ ) 3. Οι λαμπτήρες πυράκτωσης. ( σελ. 174) 4. Κύκλωμα: α) Τα μέρη του β) Πότε είναι κλειστό; (Απάντηση: Όταν διαρρέετε από ηλεκτρικό ρεύμα) γ) Πότε είναι ανοιχτό; 5. Πώς συμβολίζουμε: α) τη μπαταρία - + β) το λαμπάκι γ) το καλώδιο δ) το διακόπτη.. ε) την ασφάλεια 6. Από ποια σωματίδια αποτελείται ένα άτομο; Τι γνωρίζεται για το καθένα; πυρήνας: αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια νετρόνια (δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο) πρωτόνια έχουν (+) ηλ. φορτίο Άγγελος Μπαστέας ηλεκτρόνια έχουν ( ) ηλ. φορτίο και γυρίζουν γύρω απ τον πυρήνα.

77 2 7. Ποια είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια; Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; (σελ. 182 από... Σε κάποια υλικά... ηλεκτρικό ρεύμα.) 8. Ποια υλικά ονομάζουμε αγωγούς και ποια μονωτές; Ανάφερε τρία παραδείγματα σε κάθε κατηγορία (σελ. 186) α) Τα υλικά μέσα από τα οποία ρέει το ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζονται αγωγοί. β) Όσα υλικά εμποδίζουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος λέγονται μονωτές. α) αγωγοί: γραφίτης, αλατόνερο, μέταλλο... β) μονωτές: πλαστικό, ξύλο, ύφασμα Τι είναι το βραχυκύκλωμα; Ποιες οι επιπτώσεις του; Πώς προφυλασσόμαστε απ αυτό; (σελ. 201, 202, 204) Όταν το ρεύμα δεν περνά μέσα από το λαμπάκι, γιατί υπήρχε άλλος πιο σύντομος δρόμος, έχουμε βραχυκύκλωμα. Από τα καλώδια περνά τότε πολύ ρεύμα. Τα καλώδια θερμαίνονται και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Για την προστασία από το βραχυκύκλωμα χρησιμοποιούμε τις ασφάλειες. Αν γίνει βραχυκύκλωμα, το λεπτό συρματάκι της ασφάλειας λιώνει κι έτσι διακόπτεται η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Άγγελος Μπαστέας

78 ΦΥΣΙΚΗ Ε ΤΑΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΕΠΩΝΥΜΟ:.ΟΝΟΜΑ:.... 1)Υπάρχουν δύο είδη φορτίων. Το φορτίο των και Το φορτίο των 2)Όταν προσθέτουμε ηλεκτρόνια σε ένα σώμα αυτό φορτίζεται ενώ όταν αφαιρούμε ηλεκτρόνια από ένα σώμα, αυτό φορτίζεται 3)Πότε έλκονται δύο σώματα;. 4)Πότε απωθούνται δύο σώματα;. 5)Ποια είναι τα μέρη μιας λάμπας; )Ποια είναι τα μέρη ενός απλού ηλεκτρικού κυκλώματος; Να σχεδιάσεις ένα κύκλωμα σχέδιο. 7) Γιατί χρειάζεται η λυχνιολαβή;.. 8)Τι είναι το ηλεκτρικό ρεύμα; 9) Από ποια σωματίδια αποτελούνται τα άτομα; Ποια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα; Τι φορτίο έχει καθένα από αυτά; Σούμπασης Νίκος

79 10) Τι ονομάζουμε αγωγούς και τι μονωτές;. 11)Γιατί χρειάζεται ο διακόπτης σε ένα κύκλωμα; Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα(το ένα με ανοιχτό διακόπτη και το άλλο με κλειστό) 12)Να σχεδιάσεις δύο κυκλώματα. Ένα σε σειρά κι ένα με παράλληλη σύνδεση 13)Να αναφέρεις κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούμε όταν χειριζόμαστε ηλεκτρικές συσκευές.. Σούμπασης Νίκος

80 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΗ Ε ΟΝΟΜΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... 1.Συμπλήρωσε τα κενά με τις σωστές λέξεις: Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικών φορτίων: το θετικό φορτίο που έχουν τα και το φορτίο που έχουν τα ηλεκτρόνια. Όταν τα δύο διαφορετικά φορτία έρθουν σε επαφή, τότε, ενώ τα τα ηλεκτρικά φορτία, απωθούνται. 2. Σχεδίασε ένα απλό ηλεκτρικό κύκλωμα: 3. Συμπλήρωσε τα κενά με τις σωστές λέξεις: Όταν το ηλεκτρικό κύκλωμα είναι κλειστό, στο καλώδιο κινούνται ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια στο κύκλωμα, αναγκάζονται να κινηθούν εξαιτίας της. Όταν ο διακόπτης είναι, το λαμπάκι ανάβει. 4. Γράψε παρακάτω τρία υλικά που είναι αγωγοί και τρία υλικά που είναι μονωτές του ηλεκτρικού ρεύματος: Αγωγοί: Μονωτές: 5. Σχεδίασε παρακάτω δύο ηλεκτρικά κυκλώματα: Ένα που να έχει παράλληλη σύνδεση και ένα με σύνδεση σε σειρά. Μπορείς εφόσον θέλεις, να βάλεις και διακόπτες. Παναγιωτόπουλος Γιάννης

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική Γ Γυμνασίου http://users.sch.gr/vgargan g g Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1: Στατικός Ηλεκτρισμός - http://vgargan.gr Τι είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2012 - \ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις - Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Εισαγωγή Η Ηλεκτρική Ενέργεια είναι παρούσα σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο έλεγχος της τροφοδοσίας της, έχει ανεβάσει τα πρότυπα ζωής σε υψηλά επίπεδα. Οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας ο Κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Η προέλευση της ονομασίας ηλεκτρισμός Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙ ( 6 ) ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ( 9 ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΘΕΜΑ 1 (α) Όταν θέλετε να ανάψετε το φως στο

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙΙ ΦΟΡΤΙΙΟ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 1) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός. TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια»

Ηλεκτρισμός. TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» Ηλεκτρισμός TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ 1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ Λέξεις κλειδιά: Τρόποι ηλέκτρισης, ηλεκτρόνια, τριβή, επαγωγή, επαφή, ηλεκτρικοί αγωγοί, μονωτές Πόσους τρόπους ηλέκτρισης ενός σώματος γνωρίζετε;

Διαβάστε περισσότερα

2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού

2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού 2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Λέξεις κλειδιά: κλειστό και ανοικτό κύκλωμα, ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος,διαφορά δυναμικού 2.2 Ηλεκτρικό κύκλωμα Το ηλεκτρικό ρεύμα ξέρουμε ότι είναι η προσανατολισμένη κίνηση φορτίων,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια

Φυσική Γ Γυμνασίου - Κεφάλαιο 3: Ηλεκτρική Ενέργεια. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Ηλεκτρική Ενέργεια (παράγραφοι ά φ 3.1 31& 3.6) 36) Φυσική Γ Γυμνασίου Εισαγωγή Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι η εύκολη μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή

Στατικός Ηλεκτρισμός. Ηλέκτριση με τριβή Ο ηλεκτρισμός Επιστημονικό μέρος Ο ηλεκτρισμός διακρίνεται σε στατικό και δυναμικό. Στο στατικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία είναι στατικά ενώ στον δυναμικό ηλεκτρισμό τα ηλεκτρικά φορτία μετακινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι το απλό ηλεκτρικό κύκλωµα; ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι µαθητές να: είναι σε θέση να

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Μερικοί μαθητές κρεμούν με νήμα από την οροφή της τάξης ένα θερμόμετρο έτσι ώστε το κάτω μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù

ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù www.ziti.gr Πρόλογος Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι γραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 1 ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 2 ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 3 ΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο.

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Β Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Β Συγγραφή: Συντονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 48 NS Σύντοµες οδηγίες χρήσης Προσοχή: i) Απαγορεύεται η χρήση του δοκιµαστικού από παιδιά. ii) H χρήση του συγκεκριµένου δοκιµαστικού εργαλείου απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας 1 3 ο κεφάλαιο : Απαντήσεις των ασκήσεων Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες: 1. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο, έτσι ώστε οι προτάσεις που προκύπτουν να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Ονοματεπώνυμο Καθηγήτρια: Εγγλεζάκη Φρίντα Βαθμός Γ Γυμνασίου Τμήμα Ημερομηνία ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Όργανα που θα χρησιμοποιήσεις στις ασκήσεις Ηλεκτρικό στοιχείο (κοινή μπαταρία)

Διαβάστε περισσότερα

3.2 ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

3.2 ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 3.2 ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 1 Λέξεις κλειδιά: Ηλεκτρολυτικά διαλύματα, ηλεκτρόλυση,

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 20 Γιάννης Γαϊσίδης

Άσκηση 20 Γιάννης Γαϊσίδης 1. Επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Η ηλεκτρική ενέργεια: a. Δε μεταφέρεται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις. b. Μεταφέρεται μέσω ανοιχτών ηλεκτρικών κυκλωμάτων. c. Μετατρέπεται σε άλλες μορφές ενέργειας με τη

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής

Γ Γυμνασίου 22/6/2015. Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Γ Γυμνασίου /6/05 Οι δείκτες Επιτυχίας και δείκτες Επάρκειας Γ Γυμνασίου για το μάθημα της Φυσικής Γ Γυμνασίου /6/05 Δείκτες Επιτυχίας (Γνώσεις και υπό έμφαση ικανότητες) Παρεμφερείς Ικανότητες (προϋπάρχουσες

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΕρρωττήήσσεει ιςςαασσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. ) ΕΕρρωττήήσσεει ιςςαασσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ

1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 2 Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε.) εννοούμε την τοποθέτηση, τον έλεγχο και το χειρισμό διαφόρων ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύµα εκτός από την τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη πρόοδο δεν παύει να εγκυµονεί πάντοτε µεγάλους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 18. Σύντοµες οδηγίες χρήσης MS 18 1

ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 18. Σύντοµες οδηγίες χρήσης MS 18 1 ΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ MS 18 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Προσοχή: i) Απαγορεύεται η χρήση του δοκιµαστικού από παιδιά. ii) H χρήση του συγκεκριµένου δοκιµαστικού εργαλείου απαιτεί να τηρούνται όλοι οι κανόνες προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΥΜΝΣΙΟΥ 1. ΟΠΤΙΚΗ νάκλαση Διάθλαση μονοχρωματικής ακτίνας Κυρτοί και κοίλοι καθρέπτες Συγκλίνοντες αποκλίνοντες φακοί Διάθλαση ολική ανάκλαση σε πρίσμα παιτούμενα υλικά: Φακός ακτίνων λέιζερ, επίπεδος

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 6 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. 1. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. 1. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα; ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα; Ηλεκτρισµός ονοµάζεται η ιδιότητα που εµφανίζουν ορισµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΛΗ Οτιδήποτε έχει μάζα και καταλαμβάνει χώρο Μάζα είναι η ποσότητα αδράνειας ενός σώματος, μονάδα kilogram (kg) (σύνδεση( δύναμης & επιτάχυνσης) F=m*γ Καταστάσεις της ύλης Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο;

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; Με αφορμή την παραπάνω εικόνα, φαντάσου ότι σου δίνουν δύο ράβδους. Η μία από τις δύο είναι μαγνήτης, η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους)

ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) ΕΝΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (Ε.Χαραλάμπους) Όνομα Παιδιού: Ναταλία Ασιήκαλη ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: Πως οι παράγοντες υλικό, μήκος και πάχος υλικού επηρεάζουν την αντίσταση και κατ επέκταση την ένταση του ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Φώτης Μπαμπάτσικος www.askisopolis.gr Συνεχές Ηλεκτρικό ρεύμα Δ Θέμα Συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα Θέμα Δ 4_15559 Δίνονται δύο αντιστάτες (1) και (2). Ο αντιστάτης

Διαβάστε περισσότερα

IUSES Toolkit Εισαγωγή Το «κουτί πειραµάτων» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τη διεξαγωγή πειραµάτων σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Παράρτημα Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Σκοπός του παραρτήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Σκοπός Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι μία διάταξη ημιαγωγών η οποία μετατρέπει την φωτεινή ενέργεια που προσπίπτει σε αυτήν σε ηλεκτρική.. Όταν αυτή φωτιστεί με φωτόνια κατάλληλης συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 3η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014, ώρα: 11:00-12:00 Οδηγίες: 1) Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 10 σελίδες και περιλαμβάνει 25 θέματα. 2) Οι ορθές απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα

1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα 1.3 Δομικά σωματίδια της ύλης - Δομή ατόμου - Ατομικός αριθμός - Μαζικός αριθμός - Ισότοπα Θεωρία 3.1. Ποια είναι τα δομικά σωματίδια της ύλης; Τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. 3.2. SOS Τι ονομάζεται άτομο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΠΥΡΙΔΩΝΑ ΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕ ΕΞΕΤΑΕΙ ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31-05-2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 07.45 10.15 Οδηγίες 1. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες.

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Για την ενέργεια γενικά

1.1 Για την ενέργεια γενικά 1 Μορφές ενέργειας ΣΧΗΜΑ 1 1.1 Για την ενέργεια γενικά Αν παρατηρήσεις καλά το σχήμα 1 και το σχήμα 2, θα δεις ότι ανάμεσα στο (α) και στο (β), στο καθένα, κάτι άλλαξε. Για να γίνει η άπνοια δυνατός άνεμος

Διαβάστε περισσότερα

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ηλεκτρική Ενέργεια ποιο ενδιαφέρουσα μορφή ενέργειας εύκολη στη μεταφορά μετατροπή σε άλλες μορφές ενέργειας ελέγχεται εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 8. Δυναμικός ηλεκτρισμός

ΔΙΑΛΕΞΗ 8. Δυναμικός ηλεκτρισμός ΔΙΑΛΕΞΗ 8 Δυναμικός ηλεκτρισμός ΗΛΕΚΣΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΣΗΣΑ Ηλεκτρική Αγωγιμότητα ονομάζουμε την ευκολία με την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα περνά μέσα από τα διάφορα σώματα. Σα στερεά σώματα παρουσιάζουν διαφορετική

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ Ειδικότητα: Τεχνικός Οχημάτων ΠΕ12.04 ΑΜΑΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ17.03 1 Έννοια, ορισμός και μονάδες μέτρησης έντασης

Διαβάστε περισσότερα

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ 1 2 ΘΕΜΑ B Ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος 1. ΘΕΜΑ Β 2-15438 B.1 Ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα έντασης i = 5 A. Το ηλεκτρικό φορτίο q που περνά από μια διατομή του αγωγού σε χρόνο t = 10 s

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Τάξη Ε Βιβλίο μαθητή Τόμος 2ος «Φυσικά» Ε ημοτικού Ερευνώ και Ανακαλύπτω Βιβλίο Μαθητή Τόμος 2ος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Σάκκουλα Βάλια Κεφάλαιο 1 ο 1.1. Ηλεκτρική δύναμη Τα σώματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε άλλα ελαφρά αντικείμενα, όταν τα τρίψουμε με κάποιο άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Προειδοποίηση: Προειδοποιητικό σήμα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ UT 20B ΠΡΟΣΟΧΗ Να χρησιμοποιείτε το πολύμετρο μόνο με τους τρόπους που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσης που ακολουθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι προδιαγραφές της συσκευής αναιρούνται.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημεία της ζωής 1 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η Βιολογία μπορεί να μελετηθεί μέσα από πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι βιοχημικοί, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της:

Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της: Η Αρχή Ηλεκτρισµού Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της: Κτίζει, λειτουργεί και συντηρεί τους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθµούς που χρειάζονται για να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια. Εγκαθιστά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Άσκηση1: ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Στις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με μια γραμμή την ανεξάρτητη και με δύο την εξαρτημένη μεταβλητή:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Φωτισμός Κουζίνας

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Φωτισμός Κουζίνας ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Φωτισμός Κουζίνας Η προετοιμασία του φαγητού και οι εργασίες στην κουζίνα γίνονται πιο εύκολες, πιο ασφαλείς και πιο διασκεδαστικές, όταν έχετε έναν καλό και ομοιόμορφο φωτισμό κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ )

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) 5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) Μεταβλητοί αντιστάτες Η τιμή της αντίστασης των μεταβλητών αντιστατών σε αντίθεση με αυτή των σταθερών, δε διατηρείται σταθερή αλλά μεταβάλλεται, είτε μηχανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών. Να εξηγούν το σχηματισμό του ιοντικού ομοιοπολικού δεσμού.

ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών. Να εξηγούν το σχηματισμό του ιοντικού ομοιοπολικού δεσμού. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν: Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών Να εξηγούν το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

αγωγοί ηµιαγωγοί µονωτές Σχήµα 1

αγωγοί ηµιαγωγοί µονωτές Σχήµα 1 Η2 Μελέτη ηµιαγωγών 1. Σκοπός Στην περιοχή της επαφής δυο ηµιαγωγών τύπου p και n δηµιουργούνται ορισµένα φαινόµενα τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συµπεριφορά της επαφής pn ή κρυσταλλοδιόδου, όπως ονοµάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχ. Έτος 2012-13 1o ΠΕΙΡΑΜΑ: ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ενότητα 2.1 ΒΑΣΙΚΗ ΔΟΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Μετά την ολοκλήρωση της ενότητας αυτής θα μπορείτε: Να περιγράφετε ένα απλό σύστημα Αυτοματισμού Να διακρίνετε ένα Ανοικτό από ένα Κλειστό σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό.

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ 244 1 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ Αγάθη Καραμπούλα Βιολόγος, καθηγήτρια 2ου Γυμνασίου Σύρου. Γιώργος Μακρυωνίτης Χημικός, υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. νομού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΗΣ Οδηγίες χρήσης - 20.12.09 Διαφορικός θερμοστάτης - Steca TR 0301sc - 1-1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο διαφορικός ελεγκτής συγκρίνει διαρκώς τις θερμοκρασίες μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Informer Compact series

Informer Compact series Informer Compact series Line Interactive Ημιτονικής Εξόδου 1kVA/2kVA/3kVA Uninterruptible Power Supply ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης προσεκτικά πριν την εγκατάσταση ή τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών

1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 16 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.3 Φυσικές ιδιότητες των υλικών 3-1. Τι ονομάζουμε ιδιότητες των υλικών; Είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του υλικού, που τα προσδιορίζουμε για να το ξεχωρίσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή Το ελληνικό δίκτυο

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή Το ελληνικό δίκτυο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Εισαγωγή Ιστορική αναδρομή Το ελληνικό δίκτυο 1 Ηλεκτρική εγκατάσταση είναι το σύνολο των αγωγών και συσκευών που χρειάζονται για την μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2012-2013 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ :Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 07/06/13 ΒΑΘΜΟΣ:... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :...ΤΜΗΜΑ :...Αρ:... Βαθμολογία εξεταστικού δοκιμίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 25 Ηλεκτρικό Ρεύµα και Αντίσταση Μπαταρία Ρεύµα Νόµος του Ohm Αντίσταση και Αντιστάσεις Resistivity Ηλεκτρική Ισχύς Ισχύς Οικιακών Συσκευών/Κυκλωµάτων Εναλλασσόµενη Τάση Υπεραγωγιµότητα Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ Ο Ρ Ο Σ Η Μ Ο. Για το κενό ή αέρα στο SI: N m. , Μονάδα στο S.I. 1. Πως βρίσκουμε τη συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων:

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ Ο Ρ Ο Σ Η Μ Ο. Για το κενό ή αέρα στο SI: N m. , Μονάδα στο S.I. 1. Πως βρίσκουμε τη συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων: ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ Φυσική της Λυκείου Γενικής Παιδείας Στατικός Ηλεκτρισμός Τύποι που ισχύουν Νόμος του Coulomb Πως βρίσκουμε τη συνισταμένη δύο ή περισσοτέρων δυνάμεων: α. Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του παραλλογράμμου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ B-727BL

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ B-727BL ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ B-727BL ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ: Είναι πολύ χρήσιμες για την ενεργοποίηση των νουκλεικών οξέων, αυξάνει την ανοσία του οργανισμού. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Κάλυμμα Κάλυμμα Φίλτρου ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρόλυση νερού ή ηλεκτρόλυση αραιού διαλύματος θειικού οξέος με ηλεκτρόδια λευκοχρύσου και με χρήση της συσκευής Hoffman.

Ηλεκτρόλυση νερού ή ηλεκτρόλυση αραιού διαλύματος θειικού οξέος με ηλεκτρόδια λευκοχρύσου και με χρήση της συσκευής Hoffman. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Ηλεκτρόλυση νερού ή ηλεκτρόλυση αραιού διαλύματος θειικού οξέος με ηλεκτρόδια λευκοχρύσου και με χρήση της συσκευής Hoffman. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος

Διαβάστε περισσότερα

όπως 1,5 Volt 4,5 Volt 9 Volt 12 Volt και

όπως 1,5 Volt 4,5 Volt 9 Volt 12 Volt και Κατασκευή Ηλεκτρικής Στήλης από απλά υλικά 1 ο κεφάλαιο Ανάλυση της τεχνολογικής ενότητας που ανήκει η κατασκευή Ενέργεια είναι µια από τις πιο δύσκολες έννοιες της φυσικής. παράλληλα όµως εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015 Ώρα: 10:00-11:00 ΘΕΜΑ 1 ο - 2 ο : O Διομήδης χρησιμοποίησε όμοιους κύβους για να φτιάξει τις πιο κάτω κατασκευές. Οι κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Συνοπτικές οδηγίες. Προσοχή στη σωστή πολικότητα:

Οδηγός χρήσης. Συνοπτικές οδηγίες. Προσοχή στη σωστή πολικότητα: Table of Contents Συνοπτικές οδηγίες...3 Προσοχή στη σωστή πολικότητα:...3 Συντήρηση του ρυθμιστή φόρτισης...4 Τεχνικά χαρακτηριστικά...4 Ενδείξεις...5 Πιστοποιήσεις...5 Οδηγός χρήσης Συνοπτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου

2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου 2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου Στόχοι κατανόησης: Διαφορά δυναμικού της κυτταρικής μεμβράνης ενός νευρικού κυττάρου: Τί είναι; Πώς δημιουργείται; Ποιά είδη διαφοράς δυναμικού της μεμβράνης

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (2014 2015) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2014 2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (2014 2015) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2014 2014) > Φυσική Β Λυκείου >> Αρχική σελίδα ΣΥΝΕΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΚΟ ΡΕΥΜΑ ΗΗλλεεκκττρρι ικκόό ρρεεύύμμαα (σελ. ) ΗΗλλεεκκττρρι ικκήή ππηηγγήή -- ΗΗλλεεκκττρρι ικκόό κκύύκκλλωμμαα (σελ. 3) ΈΈνντταασσηη ηηλλεεκκττρρι ικκοούύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα Αρχικό Κείμενο: Πάνος Μουρούζης (Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Κερκύρας) Προσθήκες, Τροποποιήσεις: Βασίλης Γαργανουράκης (Υπεύθυνος 2 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου)

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε Τάξη Ε βελόνες πλεξίματος αλουμινόφυλλο αλάτι βεντούζα αμμωνία αλεύρι βραστήρας απορρυπαντικό βάμμα ιωδίου γκαζάκι ασβέστης ζάχαρη γυαλί άχρωμη ζελατίνα κόκκινο λάχανο ελατήριο βαζελίνη ζυγός σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

INFORM GUARD COMPACT 1000VA / 1500VA

INFORM GUARD COMPACT 1000VA / 1500VA LINE-INTERACTIVE UPS Uninterruptible Power System INFORM GUARD COMPACT 1000VA / 1500VA ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: 1. Παρακαλείσθε να διαβάσετε το εγχειρίδιο διεξοδικά πριν την εγκατάσταση ή τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 3 Μαΐου 015 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΑΪΟΥ 03 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική ασφάλεια. Το ηλεκτρικό ρεύµα

Ηλεκτρική ασφάλεια. Το ηλεκτρικό ρεύµα Ηλεκτρική ασφάλεια Λορέντζο Ραντίν, Βιοµηχανικός Υγιειονολόγος, Κέντρο Υγείας-Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Κώστας Πούλιος, ιπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Παράρτηµα Θεσσαλονίκης ΕΛΙΝΥΑΕ Το ηλεκτρικό ρεύµα

Διαβάστε περισσότερα