ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο"

Transcript

1 ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 1ο: Ηλεκτρική δύναμη & φορτίο

2 ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο - Το ηλεκτρικό φορτίο - Το ηλεκτρονικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου σελ Τρόποι ηλέκτρισης σελ Ηλεκτρική δύναμη - Ο νόμος του Κουλόμπ σελ Ηλεκτρικό πεδίο σελ. 23

3 Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο - Το ηλεκτρικό φορτίο - Το ηλεκτρονικό φορτίο - Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Ποια σώματα χαρακτηρίζονται ηλεκτρισμένα; Ηλεκτρισμένα χαρακτηρίζονται τα σώματα που μετά από τριβή αποκτούν την ιδιότητα να έλκουν ελαφρά αντικείμενα. Για παράδειγμα: Όταν χτενιζόμαστε, η χτένα τρίβεται στα στεγνά μαλλιά και τόσο αυτή όσο και τα μαλλιά μας ηλεκτρίζονται. Την ύπαρξη του ηλεκτρισμού παρατήρησε πρώτος ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο οποίος γνώριζε ότι όταν τρίβουμε κεχριμπάρι (ήλεκτρο) με μάλλινα υφάσματα, τότε το κεχριμπάρι έλκει ελαφρά αντικείμενα όπως πούπουλα και κλωστές. Πότε αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία του ηλεκτρισμού; Η ιστορία του ηλεκτρισμού αρχίζει ουσιαστικά τον 16ο αιώνα μ.χ., όταν ο Άγγλος φυσικός Τζίλμπερτ παρατήρησε ότι εκτός από το κεχριμπάρι και άλλα υλικά όπως το γυαλί και το θειάφι, όταν τα τρίβουμε με ύφασμα έλκουν ελαφρά αντικείμενα. Να αναφέρετε ορισμένα ηλεκτρικά φαινόμενα. Ορισμένα ηλεκτρικά φαινόμενα που παρατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή είναι: α. Όταν περπατάμε επάνω σε μάλλινο χαλί, τα παπούτσια μας τρίβονται με αυτό και ηλεκτριζόμαστε. Για αυτό, μόλις αγγίξουμε ένα μεταλλικό αντικείμενο αισθανόμαστε ένα τίναγμα. β. Όταν βγάζουμε το πουλόβερ, αυτό τρίβεται με το συνθετικό πουκάμισο, ηλεκτρίζεται και ακούμε τριξίματα ενώ στο σκοτάδι βλέπουμε μικρούς σπινθήρες. γ. Ο κεραυνός είναι ένας τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας, που συμβαίνει όταν ένα ηλεκτρισμένο σύννεφο πλησιάζει κοντά στη Γη.

4 4 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Τι είναι το ηλεκτροσκόπιο; Ηλεκτροσκόπιο είναι το όργανο με το οποίο διαπιστώνουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο. Το απλούστερο ηλεκτροσκόπιο είναι το ηλεκτρικό εκκρεμές, το οποίο αποτελείται από ένα πολύ ελαφρύ, μη ηλεκτρισμένο αντικείμενο, που είναι κρεμασμένο σε μία κλωστή. Για να ελέγξουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο, πλησιάζουμε το κρεμασμένο αντικείμενο. Αν το σώμα έλξει το κρεμασμένο αντικείμενο, συμπεραίνουμε ότι είναι ηλεκτρισμένο. Τι γνωρίζετε για την ηλεκτρική δύναμη; Ηλεκτρική δύναμη ονομάζεται η δύναμη που ασκείται μεταξύ των ηλεκτρισμένων σωμάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής δύναμης είναι: Δρα από απόσταση, δηλαδή ασκείται χωρίς τα σώματα να έρθουν σε επαφή. Άλλοτε είναι ελκτική και άλλοτε απωστική. Τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο; Το ηλεκτρικό φορτίο το χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε πόσο ηλεκτρισμένο είναι ένα σώμα. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου είναι το κουλόμπ, το οποίο συμβολίζεται με το λατινικό γράμμα C. Να τονίσουμε ότι το 1C είναι πολύ μεγάλη ποσότητα φορτίου.

5 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 5 Για παράδειγμα: Όταν τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο, το φορτίο που αποκτά είναι λίγα δισσεκατομυριοστά του κουλόμπ. Ποιες ομάδες ηλεκτρισμένων σωμάτων μπορούμε να διακρίνουμε; Τα ηλεκτρισμένα σώματα μπορούμε να τα διακρίνουμε στα θετικά ηλεκρισμένα και στα αρνητικά ηλεκτρισμένα. Τα θετικά ηλεκτρισμένα σώματα έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο, ενώ τα αρνητικά ηλεκτρισμένα σώματα έχουν αρνητικό φορτίο. Πότε η ηλεκτρική δύναμη είναι ελκτική και πότε είναι απωστική; Η ηλεκτρική δύναμη είναι ελκτική μεταξύ σωμάτων με διαφορετικό είδος φορτίου και απωστική μεταξύ σωμάτων με όμοιο είδος φορτίου. Η ηλεκτρική δύναμη είναι ελκτική μεταξύ ηλεκτρισμένων σωμάτων με διαφορετικό είδος ηλεκτρικού φορτίου (θετικό - αρνητικό ή αρνητικό - θετικό). Η ηλεκτρική δύναμη είναι απωστική μεταξύ ηλεκτρισμένων σωμάτων με ίδιο είδος ηλεκτρικού φορτίου (θετικό - θετικό ή αρνητικό - αρνητικό).

6 6 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Ανακεφαλαίωση: Τα σώματα που μετά την τριβή αποκτούν την ιδιότητα να έλκουν ελαφρά αντικείμενα, ονομάζονται ηλεκτρισμένα. Ηλεκτροσκόπιο είναι το όργανο με το οποίο διαπιστώνουμε αν ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο. Η δύναμη που ασκείται μεταξύ ηλεκτρισμένων σωμάτων ονομάζεται ηλεκτρική δύναμη. Το ηλεκτρικό φορτίο το χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε πόσο ηλεκτρισμένο είναι ένα σώμα. Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρικού φορτίου, το θετικό και το αρνητικό. Η ηλεκτρική δύναμη είναι ελκτική μεταξύ σωμάτων με διαφορετικό είδος φορτίου και απωστική μεταξύ σωμάτων με όμοιο είδος φορτίου.

7 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 7 1. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Με το... διαπιστώνουμε αν είναι ηλεκτρισμένο ένα σώμα. β. Τα ηλεκτρισμένα σώματα... μία τρίχα. γ. Ο κεραυνός είναι ένας τεράστιος δ. Υπάρχουν... διαφορετικές καταστάσεις ηλεκτρισμένων σωμάτων. Λύση α. ηλεκτροσκόπιο β. έλκουν γ. ηλεκτρικός σπινθήρας δ. δύο 2. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Η ύπαρξη του ηλεκτρισμού είναι γνωστή τα τελευταία 100 χρόνια. β. Το απλούστερο ηλεκτροσκόπιο είναι το ηλεκτρικό εκκρεμές. γ. Ο μαγνήτης έλκει το ηλεκτρικό εκκρεμές. δ. Η ηλεκτρική δύναμη είναι άλλοτε ελκτική και άλλοτε απωστική. Λύση Λυμένες ασκήσεις: α. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί η ύπαρξη του ηλεκτρισμού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. β. Η πρόταση είναι σωστή. γ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί ο μαγνήτης δεν έλκει το ηλεκτρικό εκκρεμές. δ. Η πρόταση είναι σωστή.

8 8 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Ασκήσεις για λύση: 1. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Ο... ο... παρατήρησε ότι όταν τρίβουμε το κεχριμπάρι με ένα μάλλινο ύφασμα, το κεχριμπάρι έλκει ελαφρά α- ντικείμενα. β. Η δύναμη που ασκείται μεταξύ των ηλεκτρισμένων σωμάτων ονομάζεται... γ. Η ηλεκτρική δύναμη δρα από... δ. Δύο... ηλεκτρισμένα σώματα απωθούνται. 2. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Όταν τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο με ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα, τότε ηλεκτρίζεται μόνο η ράβδος. β. Ένα ηλεκτρισμένο σώμα απωθεί το ηλεκτρικό εκκρεμές. γ. Η ηλεκτρική δύναμη εμφανίζεται μόνο όταν τα ηλεκτρισμένα σώματα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. δ. Οι δύο καταστάσεις ηλέκτρισης είναι η θετική και η αρνητική.

9 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 9 Θέμα 1 ο 1 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Ποια σώματα χαρακτηρίζουμε ηλεκτρισμένα; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Η δύναμη μεταξύ των... σωμάτων ονομάζεται ηλεκτρική. Η ηλεκτρική δύναμη άλλοτε είναι... και άλλοτε... Θέμα 2 ο α. Τι είναι το ηλεκτροσκόπιο; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; 1. Ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε τα ηλεκτρικά φαινόμενα ήταν ο Τζίλμπερτ. 2. Το ηλεκτρικό εκκρεμές είναι ένα ηλεκτροσκόπιο. 3. Δύο όμοια ηλεκτρισμένα σώματα απωθούνται. Θέμα 3 ο α. Να αναφέρετε δύο ηλεκτρικά φαινόμενα. β. Αν πλησιάσουμε δύο ράβδους από εμβονίτη, τις οποίες έχουμε τρίψει με μάλλινο ύφασμα, τότε αυτές: 1. Έλκονται 2. Απωθούνται 3. Δεν αλλάζουν

10 10 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Θέμα 4 ο Τα σώματα Α, Β, Γ, Δ, και Ε είναι ηλεκτρισμένα. Το Α έλκεται από το Β. Τα Β, Γ απωθούνται. Το Δ έλκεται από το Ε. Αν το Γ είναι αρνητικά ηλεκτρισμένο, να βρείτε το είδος ηλέκτρισης των υπολοίπων σωμάτων.

11 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 11 Τρόποι ηλέκτρισης Ποιους τρόπους ηλέκτρισης γνωρίζετε; Ένα σώμα μπορεί να ηλεκτριστεί με τρείς τρόπους: α. Με τριβή β. Με επαφή γ. Με επαγωγή Τι γνωρίζετε για την ηλέκτριση με επαφή; Αν αγγίξουμε σε ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα ένα ηλεκτρισμένο, τότε και αυτό ηλεκτρίζεται. Στην περίπτωση αυτή αναπτύσσεται ηλέκτριση λόγω επαφής. Αν ηλεκτρίσουμε με επαφή ένα μεταλλικό σώμα, μετά την επαφή κάθε περιοχή του είναι ηλεκτρισμένη. Αντίθετα, αν ηλεκτρίσουμε με επαφή ένα γυάλινο σώμα, τότε ηλεκτρίζεται μόνο η περιοχή του σώματος που ήρθε σε επαφή με το ηλεκτρισμένο σώμα. Ποια υλικά χαρακτιρίζονται αγώγιμα και ποια μονωτικά; Αγώγιμα χαρακτηρίζονται τα υλικά τα οποία ηλεκτρίζονται με επαφή σε όλη την έκτασή τους. Αγώγιμα υλικά είναι τα μέταλλα. Μονωτικά χαρακτηρίζονται τα υλικά τα οποία ηλεκτρίζονται με επαφή μόνο τοπικά. Μονωτικά υλικά είναι το γυαλί και τα πλαστικά. Τι γνωρίζετε για την ηλέκτριση με επαγωγή; Ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα είναι δυνατό να ηλεκτριστεί αν πλησιάσουμε κοντά σε αυτό ένα ηλεκτρισμένο σώμα, χωρίς τα δύο σώματα να έρθουν σε επαφή.

12 12 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Στην περίπτωση αυτή έχουμε ηλέκτριση με επαγωγή. Με επαγωγή ηλεκτρίζονται τόσο οι αγωγοί όσο και οι μονωτές, όμως οι αγωγοί ηλεκτρίζονται με επαγωγή εντονότερα από τους μονωτές. Για παράδειγμα: Αν στο άκρο μίας μεταλλικής μη ηλεκτρισμένης ράβδου πλησιάσουμε μία η- λεκτρισμένη γυάλινη ράβδο, τότε το ένα άκρο της μεταλλικής ράβδου φορτίζεται θετικά και το άλλο αρνητικά. Έπισης, η μεταλλική ράβδος παραμένει ηλεκτρισμένη όσο η γυάλινη ράβδος παραμένει κοντά της. Από τι αποτελείται και πως λειτουργεί το ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα; Το ηλεκτροσκόπιο αυτό αποτελείται από ένα σταθερό μεταλλικό στέλεχος και ένα ή δύο κινητά μεταλλικά φύλλα. Αν με ένα ηλεκτρισμένο σώμα αγγίξουμε το επάνω μέρος του μεταλλικού στελέχους, τότε αυτό καθώς και τα κινητά φύλλα ηλεκτρίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κινητά φύλλα να απωθούνται και να ανοίγουν. Για να κλείσουν τα φύλλα, αρκεί να αγγίξουμε το δάκτυλό μας στο άκρο του στελέχους. Με ποιο τρόπο τα μόρια σχετίζονται με τις ηλεκτρικές ιδιότητες των σωμάτων; Αν τεμαχίσουμε μία ηλεκτρισμένη ράβδο, παρατηρούμε ότι κάθε φορά προκύπτουν όλο και μικρότερα ηλεκτρισμένα κομμάτια. Άρα μπορούμε να φανταστούμε ότι κάθε ηλεκτρισμένο σώμα περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια, θετικά ή αρνητικά φορτισμένα. Τα ηλεκτρισμένα σωματίδια σχετίζονται με τα μόρια. Αν ηλεκτρίσουμε με επαγωγή μία μεταλλική ράβδο και την τεμαχίσουμε, προκύπτουν δύο κομμάτια αντίθετα ηλεκτρισμένα. Αυτό συμβαίνει όσο μικρή και αν είναι η ράβδος.

13 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 13 Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι και τα μόρια αποτελούνται από μικρότερα θετικά και αρνητικά ηλεκτρισμένα σωματίδια. Πότε ένα σώμα δεν είναι ηλεκτρισμένο; Ένα σώμα δεν είναι ηλεκτρισμένο όταν περιέχει τον ίδιο αριθμό θετικά και αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων. Μεταξύ των μη ηλεκτρισμένων σωμάτων δεν αναπτύσσονται ηλεκτρικές δυνάμεις. Πότε ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα ηλεκτρίζεται; Ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα ηλεκτρίζεται αν προσθέσουμε ή αφαιρέσουμε από αυτό ηλεκτρισμένα σωματίδια. Πιο συγκεκριμένα: Φορτίζεται θετικά όταν προστεθούν σε αυτό θετικά φορτισμένα σωματίδια ή αφαιρεθούν από αυτό αρνητικά φορτισμένα σωματίδια. Φορτίζεται αρνητικα όταν προστεθούν σε αυτό αρνητικά φορτισμένα σωματίδια ή αφαιρεθούν από αυτό θετικά φορτισμένα σωματίδια. Ποια ηλεκτρισμένα σωματίδια μπορούν να κινηθούν στο εσωτερικό των στερεών σωμάτων; Στα στερεά σώματα, μόνο τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια μπορούν να κινηθούν από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη, ή από ένα στερεό σώμα σε ένα άλλο. Τα θετικά φορτισμένα σωματίδια των στερεών σωμάτων δεν κινούνται ελεύθερα, αλλά κάνουν μικρές κινήσεις γύρω από συγκεκριμένες θέσεις. Από το γεγονός ότι οι αγωγοί ηλεκτρίζονται σε όλη την έκτασή τους ενώ οι μονωτές όχι, συμπεραίνουμε ότι στους αγωγούς, τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια κινούνται με ευκολία, ενώ στους μονωτές όχι.

14 14 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Η διάκριση αγωγών και μονωτών δεν είναι απόλυτη. Μεγάλες ηλεκτρικές δυνάμεις διασπούν τα μόρια και μετατρέπουν τους αγωγούς σε μονωτές. Έτσι παράγονται οι σπινθήρες και οι κεραυνοί. Να δώσετε την ερμηνεία της ηλέκτρισης με τριβή, με τη βοήθεια της μετακίνησης των αρνητικών σωματιδίων. Όταν τρίβουμε δύο μη ηλεκτρισμένα σώματα, αρνητικά φορτισμένα σωματίδια μετακινούνται από το ένα στο άλλο και αυτά ηλεκτρίζονται αντίθετα. Για παράδειγμα: Αν τρίψουμε μία γυάλινη ράβδο με ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα, τα αρνητικά σωματίδια μετακινούνται από τη ράβδο στο ύφασμα. Αποτέλεσμα είναι η ράβδος να φορτίζεται θετικά και το μάλλινο ύφασμα αρνητικά. Να δώσετε την ερμηνεία της ηλέκτρισης με επαφή με τη βοήθεια της μετακίνησης των αρνητικών σωματιδίων. Κατά την ηλέκτριση με επαφή, αρνητικά σωματίδια μετακινούνται από το ένα σώμα στο άλλο. Για παράδειγμα: Αν αγγίξουμε σε ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα ένα θετικά ηλεκτρισμένο, τότε αρνητικά σωματίδια μετακινούνται από το πρώτο στο δεύτερο. Αποτέλεσμα είναι το μη ηλεκτρισμένο σώμα να φορτίζεται θετικά. Να δώσετε την ερμηνεία της ηλέκτρισης με επαγωγή με τη βοήθεια της μετακίνησης των αρνητικών σωματιδίων. Όταν στο ένα άκρο μίας μη ηλεκτρισμένης μεταλλικής ράβδου πλησιάσουμε ένα θετικά ηλεκτρισμένο σώμα, το σώμα έλκει τα αρνητικά σωματίδια

15 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 15 της ράβδου, έτσι έχουμε συγκέντρωση αρνητικών σωματιδίων στο ένα άκρο της και αυτή η περιοχή της ηλεκτρίζεται αρνητικά. Ταυτόχρονα το άλλο άκρο της ράβδου ηλεκτρίζεται θετικά γιατί από εκεί φεύγουν αρνητικά σωματίδια. Στην περίπτωση που θα είχαμε πλησιάσει στη μεταλλική ράβδο ένα αρνητικά ηλεκτρισμένο σώμα, θα είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή τα αρνητικά σωματίδια θα κινούνταν προς το αντίθετο άκρο. Όταν ένα θετικά ηλεκτρισμένο σώμα πλησιάσει σε ένα μη ηλεκτρισμένο μονωτή, τα ηλεκτρισμένα σωματίδια δε μετακινούνται, αλλά στρέφονται ώστε τα αρνητικά σωματίδιά τους να βρίσκονται πλησιέστερα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τι γνωρίζετε για τις ηλεκτρικές μηχανές; Σκοπός λειτουργίας των ηλεκτρικών μηχανών είναι η εμφάνιση μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού φορτίου. Οι ηλεκτρικές μηχανές χρησιμοποιούνται σε πειράματα επίδειξης και μελέτης ηλεκτρικών φαινομένων. Οι γνωστότερες ηλεκτρικές μηχανές είναι: α. Η ηλεκτροστατική μηχανή Wimshurst. β. Η ηλεκτροστατική μηχανή Van de Graaf. Καταστρέφεται ποτέ το φορτίο; Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε φορτίο από το μηδέν; Όταν ηλεκτρίζουμε μία γυάλινη ράβδο τρίβοντάς τη με ένα μάλλινο ύφασμα, τότε η ράβδος φορτίζεται θετικά και συγχρόνως το ύφασμα φορτίζεται αρνητικά. Όταν φορτίζουμε μία μεταλλική ράβδο με επαγωγή, το ένα άκρο της ράβδου φορτίζεται θετικά και το άλλο αρνητικά. Στις προηγούμενες περιπτώσεις ηλέκτρισης παρατητούμε ότι αρχικά δεν υπήρχε ηλεκτρικό φορτίο και τελικά εμφανίζεται θετικό και αρνητικό φορτίο.

16 16 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Όταν με ένα ηλεκτρισμένο σώμα αγγίξουμε ένα μη ηλεκτρισμένο, τότε το φορτίο του πρώτου ελαττώνεται ενώ ταυτόχρονα το δεύτερο αποκτά φορτίο. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή έχουμε μεταφορά φορτίου από το ένα σώμα στο άλλο. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι: Το φορτίο δεν καταστρέφεται ούτε δημιουργείται από το μηδέν και το συνολικό φορτίο παραμένει σταθερό. Το παραπάνω συμπέρασμα ονομάζεται Αρχή Διατήρησης του Φορτίου. Τι εννοούμε με τη φράση το φορτίο εμφανίζεται σε πακετάκια ; Αν μετρήσουμε με ακρίβεια το φορτίο ενός ηλεκτρισμένου σώματος, παρατηρούμε ότι πάντα είναι ακέραιο πολλαπλάσιο των 1, C. Τα 1, C επίσης είναι η μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου που υπάρχει στη φύση. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι το φορτίο εμφανίζεται σε πακετάκια, τα οποία ονομάζουμε κβάντα. Κάθε κβάντο ηλεκτρικού φορτίου είναι 1, C. Όπως είναι λογικό, υπάρχουν δύο είδη στοιχειώδους φορτίου, το θετικό και το αρνητικό.

17 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 17 Ανακεφαλαίωση: Ένα σώμα μπορεί να ηλεκτριστεί με τριβή, με επαφή και με επαγωγή. Τα μη ηλεκτρισμένα σώματα αποτελούνται από τον ίδιο αριθμό θετικά και αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων. Στα στερεά σώματα, μόνο τα αρνητικά σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν από μία περιοχή σε άλλη. Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου είναι το 1 κουλόμπ (C). To φορτίο δεν καταστρέφεται ούτε δημιουργείται. Σε όλα τα ηλεκτρικά φαινόμενα, το συνολικό φορτίο διατηρείται σταθερό. Το φορτίο εμφανίζεται σε πακετάκια τα οποία ονομάζονται κβάντα.

18 18 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Λυμένες ασκήσεις: 3. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Όταν το υλικό ηλεκτρίζεται με επαφή σε όλη την έκτασή του, το ονομάζουμε... β. Όταν ένα σώμα ηλεκτρίζεται χωρίς να έρθει σε επαφή με το ηλεκτρισμένο σώμα, τότε έχουμε ηλέκτριση με... γ. Στα στερεά σώματα, μπορούν να κινηθούν μόνο τα... σωματίδια. δ. Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου είναι το... ε. Κάθε... φορτίου είναι ίσο με 1, C. Λύση α. αγώγιμο β. επαγωγή γ. αρνητικά δ. κουλόμπ ε. κβάντο 4. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Με επαγωγή ηλεκτρίζονται μόνο οι μονωτές. β. Στα μη ηλεκτρισμένα σώματα, ο αριθμός θετικών και αρνητικών ηλεκτρισμένων σωματιδίων είναι ίδιος. γ. Στην ηλέκτριση με τριβή, τα δύο σώματα ηλεκτρίζονται αντίθετα.. δ. Κατά την ηλέκτριση με τριβή, έχουμε δημιουργία ηλεκτρικού φορτίου. Λύση α. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί με επαγωγή ηλεκτρίζονται τόσο οι μονωτές όσο και οι αγωγοί. β. Η πρόταση είναι σωστή. γ. Η πρόταση είναι σωστή. δ. Η πρόταση είναι λανθασμένη, γιατί το φορτίο δεν καταστρέφεται, ούτε δημιουργείται.

19 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 19 Ασκήσεις για λύση: 3. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Οι... ηλεκτρίζονται με επαγωγή εντονότερα από τους... β. Ένα μη ηλεκτρισμένο σώμα, φορτίζεται θετικά όταν αφαιρέσουμε από αυτό γ. Τα... υλικά ηλεκτρίζονται με επαφή μόνο τοπικά. δ. Στους... τα αρνητικά φορτιμένα σωματίδια κινούνται με ευκολία από μία περιοχή σε άλλη. 4. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Μετά την ηλέκτριση με επαφή και τα δύο σώματα έχουν το ίδιο είδος φορτίου. β. Το 1 C είναι πολύ μικρή ποσότητα φορτίου. γ. Το γυαλί είναι μονωτικό υλικό. δ. Ένα ηλεκτρισμένο σώμα μπορεί να έχει φορτίο C. 5. Μία μεταλλική σφαίρα έχει φορτίο 6 C. Τη σφαίρα αυτή τη φέρνουμε σε επαφή με μία αφόρτιστη μεταλλική σφαίρα και στη συνέχεια την απομακρύνουμε. Μετά την επαφή, οι σφαίρες θα έχουν φορτία: α. 6 C και 6 C β. 2 C και 2 C γ. 4 C και 2 C Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. 6. Ένα ηλεκτρισμένο σώμα μπορεί να έχει φορτίο: α. 1, C β C γ C δ C

20 20 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Θέμα 1 ο 2 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Με ποιους τρόπους μπορούμε να ηλεκτρίσουμε ένα σώμα; β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Όταν τρίβουμε μία γυάλινη ρ άβδο με ένα μάλλιν ο ύφασμα, μετακινούνται από τη ράβδο στο ύφασμα. Η ράβδος ηλεκτρίζεται... και το μάλλινο ύφασμα... Θέμα 2 ο α. Από τι εξαρτάται το ποσό θερμότητας που απορροφά ένα σώμα; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; 1. Κάθε υλικό που ηλεκτρίζεται, είναι αγώγιμο. 2. Σε όλα τα σώματα υπάρχουν θετικά και αρνητικά ηλεκτρισμένα σωματίδια. 3. Η μικρότερη ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου είναι 1, C. Θέμα 3 ο α. Τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο και ποια είναι η μονάδα μέτρησής του; β. Ποιο από τα παρακάτω υλικά φορτίζεται με επαφή σε όλη την έκτασή του; 1. Πλαστικό 2. Ξύλο 3. Χαλκός 4. Γυαλί

21 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 21 Θέμα 4 ο Τρίβουμε μία γυάλινη ράβδο με ένα μάλλινο ύφασμα και η ράβδος αποκτά ηλεκτρικό φορτίο C. α. Τι φορτίο απέκτησε το ύφασμα; β. Πόσα στοιχειώδη αρνητικά φορτία μετακινήθηκαν και προς ποια κατεύθυνση;

22 22 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Ηλεκτρική δύναμη - Ο νόμος του Κουλόμπ Πως εξαρτάται η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ δύο ηλεκτρισμένων σφαιρών από τη μεταξύ τους απόσταση; Ο Γάλλος φυσικός Κουλόμπ βρήκε ότι η ηλεκτρική δύναμη είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της μεταξύ τους απόστασης. Δηλαδή, αν υποδιπλασιάσουμε την απόσταση μεταξύ των σφαιρών, η δύναμη αυξάνεται και πιο συγκεκριμένα τετραπλασιάζεται. Πως εξαρτάται η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ δύο ηλεκτρισμένων σφαιρών από το φορτίο της κάθε σφαίρας; Ο Κουλόμπ βρήκε ότι η ηλεκτρική δύναμη είναι ανάλογη του ηλεκτρικού φορτίου της κάθε σφαίρας. Δηλαδή, αν διπλασιάσουμε το φορτίο της μίας από τις δύο σφαίρες, τότε η ηλεκτρική δύναμη αυξάνεται και πιο συγκεκριμένα διπλασιάζεται. Να διατυπώσετε το νόμο του Κουλόμπ. Σύμφωνα με το νόμο του Κουλόμπ: Η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ δύο ηλεκτρισμένων σφαιρών είναι α- νάλογη με το φορτίο της κάθε σφαίρας και αντιστρόφως ανάλογη με το τετράγωνο της μεταξύ τους απόστασης. Πως μπορούμε αρχικά να υποδιπλασιάσουμε και στη συνέχεια να υποτετραπλασιάσουμε το φορτίο μίας σφαίρας; Για να υποδιπλασιάσουμε το φορτίο μίας σφαίρας, πρέπει να τη φέρουμε σε επαφή με μια όμοια αφόρτιστη. Φορτίο μεταφέρεται από τη φορτισμένη σφαίρα στην αφόρτιστη. Επειδή όμως οι σφαίρες είναι όμοιες, τελικά αποκτούν το ίδιο φορτίο, ίσο με το μισό φορτίο της αρχικής. Τελικά οι δύο σφαίρες α- ποκτούν ίδιο φορτίο, ίσο με το μισό του αρχικού.

23 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 23 Αν φέρουμε πάλι την αρχική σφαίρα σε επαφή με μία τρίτη σφαίρα, η οποία είναι όμοια και αφόρτιστη, τότε η αρχική σφαίρα, με τον ίδιο τρόπο, αποκτά φορτίο ίσο με το ένα τέταρτο του αρχικού της φορτίου. Να ερμηνεύσετε την έλξη μεταξύ ηλεκτρισμένου και μη ηλεκτρισμένου σώματος. Αν πλησιάσουμε μία θετικά ηλεκτρισμένη ράβδο με ένα μη ηλεκτρισμένο μπαλάκι από αλουμινόχαρτο, το μπαλάκι ηλεκτρίζεται με επαγωγή. Η περιοχή από το μπαλάκι που βρίσκεται κοντά στη ράβδο φορτίζεται αρνητικά και έλκεται από αυτή, ενώ η περιοχή που βρίσκεται μακρυά φορτίζεται θετικά και απωθείται. Επειδή η ράβδος βρίσκεται πλησιέστερα στην αρνητική περιοχή, σύμφωνα με το νόμο του Κουλόμπ, η ελκτική δύναμη είναι μεγαλύτερη από την απωστική, με αποτέλεσμα το μπαλάκι να έλκεται από τη ράβδο. Ηλεκτρικό πεδίο Τι είναι το ηλεκτρικό πεδίο; Ηλεκτρικό πεδίο είναι ο χώρος στον οποίο ασκούνται ηλεκτρικές δυνάμεις. Τα ηλεκτρικά πεδία εμφανίζονται στο χώρο γύρω από τα ηλεκτρισμένα σώματα. Τι είναι οι δυναμικές γραμμές ενός ηλεκτρικού πεδίου; Οι δυναμικές γραμμές χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση ενός ηλεκτρικού πεδίου και μας δείχνουν τη διεύθυνση και το μέγεθος της ηλεκτρικής δύναμης. Πιο συγκεκριμένα: Η ηλεκτρική δύναμη έχει τη διεύθυνση των δυναμικών γραμμών.

24 24 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Όσο πυκνότερες είναι οι δυναμικές γραμμές, τόσο ισχυρότερη είναι η ηλεκτρική δύναμη. Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία με την οποία ασκείται η ηλεκτρική δύναμη; Η διαδικασία με την οποία ασκείται η ηλεκτρική δύναμη μπορεί να περιγραφεί με δύο τρόπους: α. Το ηλεκτρισμένο σώμα ασκεί τη δύναμη από απόσταση, χωρίς να επηρεάζεται ο χώρος γύρω από αυτό. β. Το ηλεκτρισμένο σώμα διαμορφώνει γύρω του ένα ηλεκτρικό πεδίο και η ηλεκτρική δύναμη ασκείται μέσω αυτού του πεδίου. Ανακεφαλαίωση: Η ηλεκτρική δύναμη μελετήθηκε από το Γάλλο φυσικό Κουλόμπ. Η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ δύο φορτισμένων σφαιρών είναι ανάλογη του φορτίου της κάθε σφαίρας και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της μεταξύ τους απόστασης. Ηλεκτρικό πεδίο ονομάζεται ο χώρος στον οποίο δρουν ηλεκτρικές δυνάμεις. Οι δυναμικές γραμμές ενός ηλεκτρικού πεδίου μας δείχνουν τη διεύθυνση και την ένταση της ηλεκτρικής δύναμης.

25 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 25 Λυμένες ασκήσεις: 5. Δύο ηλεκτρισμένες σφαίρες βρίσκονται σε απόσταση 2 m. Αν η απόσταση μεταξύ των σφαιρών γίνει 6 m, τότε η ηλεκτρική δύναμη θα γίνει: α. εξαπλάσια β. διπλάσια γ. εννέα φορές μικρότερη δ. τρείς φορές μικρότερη Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. Λύση Παρατηρούμε ότι η απόσταση μεταξύ των σφαιρών τριπλασιάζεται. Γνωρίζουμε ότι η ηλεκτρική δύναμη είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης, συνεπώς θα γίνει εννέα φορές μικρότερη. Άρα σωστή απάντηση είναι η (γ). 6. Δύο ηλεκτρισμένες σφαίρες ασκούν ηλεκτρική δύναμη η μία στην άλλη. Τι θα συμβεί στην ηλεκτρική δύναμη αν: α. Διπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας. β. Τριπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας. γ. Υποδιπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας. Λύση Γνωρίζουμε ότι η ηλεκτρική δύναμη είναι ανάλογη του φορτίου της κάθε σφαίρας. α. Όταν διπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας, η δύναμη διπλασιάζεται. β. Όταν τριπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας, η δύναμη τριπλασιάζεται. γ. Όταν υποδιπλασιάσουμε το φορτίο της μίας σφαίρας, η δύναμη υποδιπλασιάζεται.

26 26 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Ασκήσεις για λύση: 7. Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: α. Η ηλεκτρική δύναμη είναι ανάλογη του... των ηλεκτρισμένων σωμάτων. β. Ο χώρος στον οποίο ασκούνται ηλεκτρικές δυνάμεις ονομάζεται γ. Η ηλεκτρική δύναμη μελετήθηκε από το Γάλλο φυσικό Δύο θετικά φορτισμένες σφαίρες έχουν φορτία 8 C και 2 C και βρίσκονται σε ορισμένη απόσταση. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Η ηλεκτρικές δυνάμεις μεταξύ των σφαιρών είναι ελκτικές. β. Η πρώτη σφαίρα ασκεί στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που ασκεί η δεύτερη στην πρώτη. γ. Αν αυξήσουμε τη μεταξύ τους απόσταση, η δύναμη θα μειωθεί. δ. Αν το φορτίο της πρώτης σφαίρας γίνει 4 C, η ηλεκτρική δύναμη θα υποδιπλασιαστεί. 9. Με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε το φορτίο μίας σφαίρας οκτώ φορές μικρότερο;

27 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός 27 Θέμα 1 ο 3 Ο Κριτήριο Αξιολόγησης: α. Να ερμηνεύσετε την έλξη μεταξύ ηλεκτρισμένου και μη ηλεκτρισμένου σώματος. β. Να συμπληρώσετε τα κενά στην ακόλουθη φράση: Αν αυξήσουμε την απόσταση μεταξύ δύο ηλεκτρισμένων σφαιρών, η ηλεκτρική δύναμη... Πιο συγκεκριμένα, αν διπλασιάσουμε την απόσταση η δύναμη... Θέμα 2 ο α. Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό πεδίο; β. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; 1. Κάθε ηλεκτρισμένο σώμα δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο. 2. Στο χώρο που οι δυνάμικές γραμμές ενός ηλεκτρικού πεδίου είναι πυκνές, ασκούνται ισχυρές δυνάμεις. 3. Η ηλεκτρική δύναμη μελετήθηκε ποιοτικά και ποσοτικά από τον Θαλή τον Μιλήσιο. Θέμα 3 ο α. Πως μπορούμε να υποδιπλασιάσουμε το φορτίο μίας φορτισμένης σφαίρας; β. Με ποιους τρόπους μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία με την οποία ασκείται η ηλεκτρική δύναμη;

28 28 ΦΥΣΙΚΗ: Ηλεκτρισμός Θέμα 4 ο Μεταξύ δύο φορτισμένων σφαιρών ασκείται ηλεκτρική δύναμη. Τι θα συμβεί στην ηλεκτρική δύναμη αν: α. Υποδιπλασιάσουμε τη μεταξύ τους απόσταση. β. Τριπλασιάσουμε το φορίο της μίας σφαίρας. γ. Διπλασιάσουμε το φορτίο και των δύο σφαιρών.

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση.

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ο ηλεκτρισμός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, σπουδαίος φυσικός φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε στην Ιωνία της Μικρός Ασίας τον 6ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ηλεκτρισμένα σώματα 1.1 Ποια είναι ; Σώματα (πλαστικό, γυαλί, ήλεκτρο) που έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2012 - \ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις - Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός. TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια»

Ηλεκτρισμός. TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» Ηλεκτρισμός TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Σώματα, όπως ο πλαστικός χάρακας ή το ήλεκτρο, που αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/11/2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αγγελίδης Άγγελος, Κανιαδάκης Γιώργος, Κούζιλου Τάνια, Μαρκαντωνάκη Χριστίνα, Παπαθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 1. Τα ηλεκτρισμένα σώματα: a. Έλκονται από τους μαγνήτες. b. Πάντα απωθούνται μεταξύ τους. c. Πάντα έλκονται μεταξύ τους. d. Ασκούν δύναμη από απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙΙ ΦΟΡΤΙΙΟ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 1) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα; Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Σώματα, όπως ο πλαστικός

Διαβάστε περισσότερα

ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù

ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù ημήτρης Μαμούρας Γ' γυµνασίου ðìïðïéèíûîè õåöòýá ùíûîá ðáòáäåýçíáôá òöôüóåé õåöòýá Íìùôå áóëüóåé ðáîôüóåé åòöôüóåöî óøïìéëïà âéâìýïù www.ziti.gr Πρόλογος Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι γραμμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική Γ Γυμνασίου http://users.sch.gr/vgargan g g Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1: Στατικός Ηλεκτρισμός - http://vgargan.gr Τι είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός;

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Φυσική Γ Γυμνασίου

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1 Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Φυσική Γ Γυμνασίου Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Σώματα που αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δυνάμεις σε ελαφρά αντικείμενα όταν τα τρίψουμε σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυµνασίου. 36 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής A. 4F B. F/2 C. 2F D. F/4 1/6

Φυσική Γ Γυµνασίου. 36 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής A. 4F B. F/2 C. 2F D. F/4 1/6 Φυσική Γ Γυµνασίου Ηλεκτρική ύναµη και Φορτίο 36 Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιµέλεια: Τριανταφυλλίδης Αστέριος, φυσικός 1. Το µέτρο της δύναµης ανάµεσα σε δυο σηµειακά φορτισµένα σώµατα είναι: A. ανάλογο

Διαβάστε περισσότερα

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ.

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ. 1 Π 2: Στατικός ηλεκτρισμός Ηλέκτριση με τριβή Εισαγωγικό ερέθισμα Διατύπωση υποθέσεων Σίγουρα θα έχεις νιώσει ένα μικρό τίναγμα ή τρίξιμο καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ. Πείραμα Όργανα Υλικά Πλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ 1.1 Θεωρητικό Μέρος Ηλεκτρικά φορτία Τα ηλεκτρισμένα σώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Θετικά Ηλεκτρισμένα: Είναι τα σώματα που εμφανίζουν συμπεριφορά όμοια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αδάμη Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος, Παπασταμάτης Στέφανος, Τσαβλίδου

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου 1 1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία Φυσική Γ' Γυμνασίου 2 Τρόποι ηλέκτρισης 1. Ηλέκτριση με τριβή: Τρίψιμο δύο ουδέτερων σωμάτων και ταυτόχρονη φόρτιση και των δύο. 2. Ηλέκτριση με επαφή:

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Το ηλεκτρικό φορτίο

1.2 Το ηλεκτρικό φορτίο 1.2 Το ηλεκτρικό φορτίο 1 2 Τι προκαλεί τις ηλεκτρικές δυνάμεις; Τι συμβαίνει στον πλαστικό χάρακα, στη γυάλινη ράβδο ή στο κεχριμπάρι όταν τα τρίβουμε με το χαρτί ή το ύφασμα και ηλεκτρίζονται; Για να

Διαβάστε περισσότερα

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας ο Κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Η προέλευση της ονομασίας ηλεκτρισμός Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ

34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 34ο Μάθημα ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΩΤΕΣ Αρνητικά ηλεκτρικά φορτία μπορεί να κινούνται εύκολα και γρήγορα μέσα στους αγωγούς Τι συμβαίνει στα σώματα όταν ηλεκτρίζονται; Οι επιστήμονες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός

Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός Ο Θαλής ο Μιλήσιος (600 π.χ) παρατήρησε ότι αν τρίψουμε το ήλεκτρο (κεχριμπάρι) με ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα αποκτά την ιδιότητα να έλκει μικρά κομματάκια από χαρτί, τρίχες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ - \ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις - Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1

Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 Εκπαιδευτικός Οργανισµός Ν. Ξυδάς 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Έχεις αισθανθεί ποτέ τίναγµα βγάζοντας το µάλλινο πουλόβερ σου ή όταν ακουµπάς την πόρτα του αυτοκινήτου καθώς βγαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Εισαγωγή Φαινόμενα Ηλέκτρισης: Αυτοκίνητο, Η/Υ, πουλόβερ κ.λ.π Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Δύο ομάδες ηλεκτρισμένων σωμάτων αυτά που συμπεριφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Γνωριμία με τη ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Λέμε τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ σωμάτων που έχουμε τρίψει προηγουμένως δηλαδή σωμάτων ηλεκτρισμένων. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

7. Α) Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Β) Πώς ορίζεται η ένταση ηλεκτρικού ρεύματος; Γράψτε τον αντίστοιχο τύπο εξηγώντας το κάθε σύμβολο.

7. Α) Τι ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα; Β) Πώς ορίζεται η ένταση ηλεκτρικού ρεύματος; Γράψτε τον αντίστοιχο τύπο εξηγώντας το κάθε σύμβολο. 1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος; Α. Όταν τα άτομα προσλάβουν ή αποβάλουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια γίνονται ιόντα. Β. Όταν ένα άτομο αποβάλει ηλεκτρόνια φορτίζεται αρνητικά.

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ H 33. AÚ Ô Ì ÙÔÓ ËÏÂÎÙÚÈÛÌfi: HÏ ÎÙÚÈÛË Î È ËÏÂÎÙÚÈÎ ÊÔÚÙ 34. MÈ ÚÒÙË ÂÍ ÁËÛË ÙÔ ËÏÂÎÙÚÈÛÌÔ - AÁˆÁÔ Î È ÌÔÓˆÙ 35. TÔ ËÏÂÎÙÚÈÎfi ÚÂ Ì H EKTPI MO

EÓfiÙËÙ H 33. AÚ Ô Ì ÙÔÓ ËÏÂÎÙÚÈÛÌfi: HÏ ÎÙÚÈÛË Î È ËÏÂÎÙÚÈÎ ÊÔÚÙ 34. MÈ ÚÒÙË ÂÍ ÁËÛË ÙÔ ËÏÂÎÙÚÈÛÌÔ - AÁˆÁÔ Î È ÌÔÓˆÙ 35. TÔ ËÏÂÎÙÚÈÎfi ÚÂ Ì H EKTPI MO EÓfiÙËÙ H 33. AÚ Ô Ì ÙÔÓ ËÏÂÎÙÚÈÛÌfi: HÏ ÎÙÚÈÛË Î È ËÏÂÎÙÚÈÎ ÊÔÚÙ 34. MÈ appleúòùë ÂÍ ÁËÛË ÙÔ ËÏÂÎÙÚÈÛÌÔ - AÁˆÁÔ Î È ÌÔÓˆÙ 35. TÔ ËÏÂÎÙÚÈÎfi ÚÂ Ì H EKTPI MO 33ο Μάθημα ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ Ηλέκτριση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ηλεκτρική φόρτιση των σωμάτων

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ηλεκτρική φόρτιση των σωμάτων ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ηλεκτρική φόρτιση των σωμάτων Καθημερινά, βιώνουμε πολλά φαινόμενα που οφείλονται στην ηλέκτριση ή στην ηλεκτρική φόρτιση διαφόρων σωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις Στοιχεία θεωρίας: ένα σώµα µπορούµε να το φορτίσουµε µε τους ακόλουθους τρεις τρόπους: 1) Με τριβή, τρίβοντας την επιφάνειά του µε κάποιο κατάλληλο σώµα όπως πλαστικό ή

Διαβάστε περισσότερα

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ):

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1) Ηλεκτρισμένα ονομάζουμε τα σώματα τα οποία, αφού τα τρίψουμε έχουν την ιδιότητα να έλκουν μικρά αντικείμενα. 2) Οι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. 1. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. 1. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα; ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ. Τι είναι ο ηλεκτρισµός, τι ονοµάζουµε ηλέκτριση των σωµάτων, ποια σώµατα ονοµάζονται ηλεκτρισµένα; Ηλεκτρισµός ονοµάζεται η ιδιότητα που εµφανίζουν ορισµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Νικ. Αντωνίου, Παν. ημητριάδης Κωνσταντίνος Καμπούρης Κωνσταντίνος Παπαμιχάλης Λαμπρινή Παπατσίμπα ΦΥΣΙΚΗ Γ Γυμνασίου Τόμος 1ος ΦΥΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb.

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb. Βασικές έννοιες Τα σώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν ηλεκτρικά. Ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε πρώτος την έλξη μικρών αντικειμένων από ήλεκτρο, αφού πρώτα τριφτεί σε ξηρό ύφασμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 1 ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 2 ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 3 ΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο.

Διαβάστε περισσότερα

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο 1

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο  1 φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο www.ylikonet.gr 1 ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ www.ylikonet.gr ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Η προέλευση της ονομασίας ηλεκτρισμός Τον 6 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου. Φυσική Γ' Γυμνασίου

1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου. Φυσική Γ' Γυμνασίου 1.3 Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Φυσική Γ' Γυμνασίου 1 2 Η σύγχρονη «ατομική θεωρία» Η σύγχρονη «ατομική θεωρία» άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με αυτήν τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ 1.4 ΤΡΟΠΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ Λέξεις κλειδιά: Τρόποι ηλέκτρισης, ηλεκτρόνια, τριβή, επαγωγή, επαφή, ηλεκτρικοί αγωγοί, μονωτές Πόσους τρόπους ηλέκτρισης ενός σώματος γνωρίζετε;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ B ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB

ΘΕΜΑ B ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB 1 ΘΕΜΑ B ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OULOMB 1. ΘΕΜΑ Β -1596 B.1 Διαθέτουμε έξι φορτισμένα, με ηλεκτρικό φορτίο, σώματα Α, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ, μικρών διαστάσεων. Με βάση μια σειρά παρατηρήσεων, ένας μαθητής οδηγήθηκε στα εξής

Διαβάστε περισσότερα

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά πεδία

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά πεδία 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ηλεκτρικά πεδία Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Κλάδος της Φυσικής που μελετάει τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα. (Σχεδόν) όλα τα φαινομενα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Κλάδος της Φυσικής που μελετάει τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα. (Σχεδόν) όλα τα φαινομενα που αντιλαμβανόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις παρακάτω ερωτήσεις 1, 2 και 3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Θέμα Β _005 Β. Δύο όμοια ακίνητα θετικά σημειακά ηλεκτρικά φορτία απέχουν απόσταση r μεταξύ τους, όπως φαίνεται r στο σχήμα. Το σημείο Δ βρίσκεται στη μέση της μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 210156 fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/2013 12:12 μ.μ.

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 210156 fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/2013 12:12 μ.μ. ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2056 fysiki G Gymnasiou.indd 2/03/203 2:2 μ.μ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλαος Αντωνίου, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Δημητριάδης,

Διαβάστε περισσότερα

5.20 Αν αντικαταστήσουμε το φορτίο

5.20 Αν αντικαταστήσουμε το φορτίο Απάντησε σε ερωτσεις 5.4 Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ηλεκτρικς δύναμης και της απόστασης; 5.5 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ηλεκτρικ δύναμη και στο ηλεκτρικό φορτίο; 5.6 Να διατυπώσεις το νόμο του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ γ ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙ ( 6 ) ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ( 9 ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ, ΣΤΗΝ ΚΟΛΛΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΘΕΜΑ 1 (α) Όταν θέλετε να ανάψετε το φως στο

Διαβάστε περισσότερα

C:\2015 B1 B2 B3\Ασκησεις θεωρίας Ν Coulomb.doc

C:\2015 B1 B2 B3\Ασκησεις θεωρίας Ν Coulomb.doc C:\015 B1 B B3\Ασκησεις θεωρίας Ν Coulomb.doc C:\015 B1 B B3\Ασκησεις θεωρίας Ν Coulomb.doc 1. Πλησιάζουμε μια αρνητικά φορτισμένη σφαίρα προς το άκρο Α μιας αφόρτιστης μεταλλικής ράβδου, χωρίς τα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικός σχεδιασµός της διδασκαλίας του κεφαλαίου «Ηλεκτρική ύναµη και Φορτίο»

Γενικός σχεδιασµός της διδασκαλίας του κεφαλαίου «Ηλεκτρική ύναµη και Φορτίο» Κ. Παπαµιχάλης ρ Φυσικής Υπεύθυνος Α ΕΚΦΕ Αν. Αττικής Γενικός σχεδιασµός της διδασκαλίας του κεφαλαίου «Ηλεκτρική ύναµη και Φορτίο» Η περιγραφή και µελέτη των φαινοµένων του ηλεκτρισµού πραγµατοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μοντέλο ατόμου m p m n =1,7x10-27 Kg m e =9,1x10-31 Kg Πυρήνας: πρωτόνια (p + ) και νετρόνια (n) Γύρω από τον πυρήνα νέφος ηλεκτρονίων (e -

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/ :12 μ.μ.

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/ :12 μ.μ. ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 210156 fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/2013 12:12 μ.μ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλαος Αντωνίου, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ -

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3 Φυσική ΘΕΜΑ 1 1) Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φορτίου που ονομάστηκαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο αντίστοιχα. Τα σώματα που έχουν θετικό φορτίο λέμε ότι είναι θετικά φορτισμένα (π.χ. μια γυάλινη

Διαβάστε περισσότερα

+Q + A) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση.

+Q + A) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Β ΘΕΜΑTA Β.1 Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό φορτίο q. +Q + +q A Αν θέλαμε να σχεδιάσουμε τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 1. Ο νόμος του Coulomb μας δίνει τη δύναμη που αλληλεπιδρούν:: a. Δύο οποιαδήποτε σώματα. b. Περισσότερα από δύο φορτισμένα σώματα. c. Δύο οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων 3.1.1 Ο Νόμος του Coulomb Στη φύση εμφανίζονται δύο ειδών φορτία. Θετικό (+) και αρνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός νόμος του Coulomb Ηλεκτρoστατικές δυνάμεις Είναι ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις μεταξύ ακίνητων φορτισμένων σωμάτων P F

Ηλεκτρισμός νόμος του Coulomb Ηλεκτρoστατικές δυνάμεις Είναι ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις μεταξύ ακίνητων φορτισμένων σωμάτων P F Βαρύτητα νόμος του Newton Βαρυτικές δυνάμεις Είναι πάντα ελκτικές δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ υλικών σωμάτων Ηλεκτρισμός νόμος του Coulob Ηλεκτρoστατικές δυνάμεις Είναι ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδός Φυσικής. Σημειώσεις Φυσικής Γ Γυμνασίου Ηλεκτρισμός Θεωρία-Μεθοδολογία-Παραδείγματα. Δημήτριος Γ. Φαδάκης

Οδός Φυσικής. Σημειώσεις Φυσικής Γ Γυμνασίου Ηλεκτρισμός Θεωρία-Μεθοδολογία-Παραδείγματα. Δημήτριος Γ. Φαδάκης Οδός Φυσικής Σημειώσεις Φυσικής Γ Γυμνασίου Ηλεκτρισμός Θεωρία-Μεθοδολογία-Παραδείγματα Δημήτριος Γ. Φαδάκης Ηλεκτρισμένα ονομάζουμε τα σώματα τα οποία ασκούν δυνάμεις σε ελαφρά αντικείμενα, όπως το πλαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Ηλεκτρικό φορτίο Εισαγωγή στην έννοια του Ηλεκτρομαγνητισμού Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν ότι όταν τρίψει κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Στατικός Ηλεκτρισµός

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Στατικός Ηλεκτρισµός ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Στατικός Ηλεκτρισµός 1) Όταν η απόσταση µεταξύ δύο ηλεκτρικών φορτίων υποδιπλασιαστεί, τότε η δύναµη Coulomb µεταξύ τους: α) υποδιπλασιάζεται β) διπλασιάζεται γ) δεν αλλάζει δ) τετραπλασιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

1. B.2 Δύο σφαίρες Α, Β, αμελητέων διαστάσεων φορτίστηκαν με ίση ποσότητα θετικού

1. B.2 Δύο σφαίρες Α, Β, αμελητέων διαστάσεων φορτίστηκαν με ίση ποσότητα θετικού ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΘΕΜΑ 2 1. B.2 Δύο σφαίρες Α, Β, αμελητέων διαστάσεων φορτίστηκαν με ίση ποσότητα θετικού φορτίου Q, και τοποθετήθηκαν σε σταθερή απόσταση r μεταξύ τους, όπου και υπολογίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα που έχουν ομόσημα ( ομώνυμα ) φορτία απωθούνται ενώ τα σώματα που έχουν ετερόσημα ( ετερώνυμα ) φορτία έλκονται.

Τα σώματα που έχουν ομόσημα ( ομώνυμα ) φορτία απωθούνται ενώ τα σώματα που έχουν ετερόσημα ( ετερώνυμα ) φορτία έλκονται. 1. Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό φορτίο Q ή ονομάζεται το φυσικό μέγεθος με το οποίο εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ηλεκτρισμένα σώματα και γενικότερα το φαινόμενο του ηλεκτρισμού. Μονάδα ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο. Διδακτικοί στόχοι:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο. Διδακτικοί στόχοι: Στατικός Ηλεκτρισμός Ηλεκτροσκόπιο Διδακτικοί στόχοι: 1. Να διαπιστώσουμε πειραματικά ότι με την τριβή κάποια σώματα φορτίζονται ηλεκτρικά. 2. Να ανακαλύψουμε πειραματικά ότι τα ομώνυμα ηλεκτρικά φορτία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΗΛΕΚΤΡΙΚO ΡΕΥΜΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕYΜΑ ΚΑΙ ΣYΓΧΡΟΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Συσκευές όπως: Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, το ηλεκτρικό ψυγείο, η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Εισαγωγή στην Ηλεκτροδυναμική Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο ΦΥΣ102 1 Στατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ https://physicscourses.wordpress.com/ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Κεφάλαιο Θεωρία.... Σελίδα 3 Μεθοδολογία... Σελίδα 9 Ασκήσεις........Σελίδα Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Κατά την ηλέκτριση με τριβή μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο i. πρωτόνια. ii. ηλεκτρόνια iii iν. νετρόνια ιόντα. 2. Το σχήμα απεικονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Θεμάτων Επανάληψης στη Φυσική. Γ Γυμνασίου ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΜΑ 2 Ο ΘΕΜΑ 3 Ο ΘΕΜΑ 4 Ο

Οδηγός Θεμάτων Επανάληψης στη Φυσική. Γ Γυμνασίου ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΜΑ 2 Ο ΘΕΜΑ 3 Ο ΘΕΜΑ 4 Ο Οδηγός Θεμάτων Επανάληψης στη Φυσική Γ Γυμνασίου ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ 1 Ο 1. Ποιές οι δυο σημαντικές ιδιότητες του ηλεκτρικού φορτίου ; 2. Α. Πόσα στοιχειώδη φορτία χαρακτηρίζουν ένα φορτίο q = 0.032mC

Διαβάστε περισσότερα

1. Ηλεκτρικό φορτίο. 2. Ηλεκτρισµό και δοµή τη ύλη

1. Ηλεκτρικό φορτίο. 2. Ηλεκτρισµό και δοµή τη ύλη 1. Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό φορτίο Q ή ονοµάζεται το φυσικό µέγεθος µε το οποίο εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις ανάµεσα στα ηλεκτρισµένα σώµατα και γενικότερα το φαινόµενο του ηλεκτρισµού. Μονάδα ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ οι ΙΔΕΕΣ και οι ΕΝΝΟΙΕΣ ηλεκτρικό φορτίο και ηλεκτρικό φορτίο στο µεταξύ κάποιος τον αναγκάζει να µε πλησιάζει κι όσο µε πλησιάζει τόσο περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 13/12/2009

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 13/12/2009 ΕΠΩΝΥΜΟ:........................ ΟΝΟΜΑ:........................... ΤΣΙΜΙΣΚΗ & ΚΑΡΟΛΟΥ ΝΤΗΛ ΓΩΝΙΑ THΛ : 7077 594 ΑΡΤΑΚΗΣ 1 Κ. ΤΟΥΜΠΑ THΛ : 919113 9494 www.syghrono.gr ΤΜΗΜΑ:........................... ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:.....................

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999

Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999 Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στις ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ - 1 - ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 5ο Να αντιστοιχίσετε τα μεγέθη της στήλης Α με τις μονάδες μέτρησης της στήλης Β.

ΘΕΜΑ 5ο Να αντιστοιχίσετε τα μεγέθη της στήλης Α με τις μονάδες μέτρησης της στήλης Β. ΘΕΜΑ 1ο A. Να γράψετε τον μαθηματικό τύπο του Νόμου του Ohm και να ονομάσετε τα μεγέθη που λαμβάνουν μέρος σε αυτόν. B. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι τιμές έντασης και τάσης που παίρνουμε με ένα πολύμετρο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Νίκος Ν. Αρπατζάνης Εισαγωγή Το άτομο αποτελείται από ένα θετικά φορτισμένο πυρήνα, που περιβάλλεται από αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια Άτομο Li πυρήνας με 3 πρωτόνια (+) και 3 ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Q (όπου Q το φορτίο και V η τάση

Q (όπου Q το φορτίο και V η τάση -1- ΘΕΜ 1 1. Μια γυάλινη ράβδος τρίβεται µε µεταξωτό ύφασµα, ενώ ράβδος Β, που είναι από εβονίτη, τρίβεται µε µάλλινο ύφασµα. Άλλη ράβδος Γ είναι θετικά φορτισµένη. ν πλησιάσουµε τις ράβδους µεταξύ τους,

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Να αντιστοιχίσετε τα φυσικά µεγέθη µε τις µονάδες τους. Ένταση ηλεκτρικού πεδίου. υναµική ενέργεια

Α3. Να αντιστοιχίσετε τα φυσικά µεγέθη µε τις µονάδες τους. Ένταση ηλεκτρικού πεδίου. υναµική ενέργεια ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ Β1 ΘΕΜΑ (ΟΜΑΔΑ Α) Για τις ερωτήσεις Α1 και Α2 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθµό της ερώτησης και δεξιά απ αυτόν το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤO HΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤO HΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤO HΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ Επώνυμο: Όνομα: Τμήμα: Αγρίνιο 30-03-014 ΘΕΜΑ 1 ο Α) Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3.1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3.1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 3.1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB Η δύναμη που ασκείται μεταξύ σημειακών ηλεκτρικών φορτιών 1, είναι ανάλογη του γινομένου των φορτίων, και αντιστρόφως

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό Πεδίο

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό Πεδίο Ηλεκτρικό Φορτίο Ν.Coulomb Όπου χρειάζεται στις παρακάτω ασκήσεις θεωρείστε δεδομένες τις τιμές των μεγεθών: k ηλ = 9.10 9 Nm 2 /C 2, e = 1,6.10-19 C, m e = 9,1.10-31 kg, m p = 1,7.10-27 kg, g = 10 m/s

Διαβάστε περισσότερα

τράπεζα θεμάτων Β Λυκείου Γενικής Παιδείας ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

τράπεζα θεμάτων Β Λυκείου Γενικής Παιδείας ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ τράπεζα θεμάτων Β Λυκείου Γενικής Παιδείας ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 14731 Β.1 Ακίνητο θετικό σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q δημιουργεί γύρω του ηλεκτρικό πεδίο. Σε σημείο Α του πεδίου τοποθετούμε θετικό ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ COULOMB

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ COULOMB ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ COULOMB Καθηγήτρια: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ είναι να συζητηθεί ποιοτικά και ποσοτικά ο νόµος του Coulomb. ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ: 1. Ο νόµος δράσης-αντίδρασης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα ΓΓ/Μ1 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 2ο: Ηλεκτρικό ρεύμα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη του Γυμνασίου 1. Το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘEMA A: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις να βρείτε τη μια σωστή απάντηση: 1. Αντιστάτης με αντίσταση R συνδέεται με ηλεκτρική πηγή, συνεχούς τάσης V

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΜΠΥΛΟΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1 1.1. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ 1 1.. ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ 4.1. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 4.. ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1, 1.2 και 1.3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1, 1.2 και 1.3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1.1, 1.2 και 1.3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Φυσική ενικής Παιδείας Β Λυκείου Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων- 3. Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων Φυσική ενικής Παιδείας Β Λυκείου Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων-. Νόμος του Coulomb Ανάμεσα σε δύο

Διαβάστε περισσότερα

1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Στατικός Ηλεκτρισµός

1. Στατικός Ηλεκτρισµός 1) Τα πρώτα πειράµατα της χρονιάς. 1. Μπορείτε να ερµηνεύσετε τις παρακάτω πειραµατικές παρατηρήσεις; B Α Γυάλινη ράβδος i) Μια αφόρτιστη µεταλλική ράβδος κρέµεται όπως στο σχήµα από µονωτικό νήµα και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα

ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΦΟΡΤΙΩΝ WIMSHURST Περιγραφή, Λειτουργία, Συντήρηση, Πειράματα Υποστηρικτικό υλικό ΕΚΦΕ Νέας Ιωνίας Μαρίνα Στέλλα Η πρώτη ηλεκτροστατική μηχανή Η κατασκευή της πρώτης ηλεκτροστατικής μηχανής έγινε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/ :12 μ.μ.

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/ :12 μ.μ. ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 210156 fysiki G Gymnasiou.indd 1 21/03/2013 12:12 μ.μ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλαος Αντωνίου, Kαθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛ/ΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ» ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 5-6 Διάφορες. Β. Σημειακό

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Δύο σώματα Α και Β ( ) εκτοξεύονται ταυτόχρονα οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις

Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις Φυσική Γ Γυμνασίου Επαναληπτικές Ασκήσεις Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Κεφάλαιο - Ηλεκτρισμός 9 9 Στις παρακάτω ασκήσεις να θεωρήσετε k 9 0 Nm, e.6 0 C C. Φέρνουμε σε επαφή δύο σφαίρες, Α και Β.

Διαβάστε περισσότερα