SEL08 TB AH F EN xls.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "SEL08 TB AH F EN xls."

Transcript

1 1 ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Οδικός Χάρτης για παροχή τεχνικής βοήθειας στον τοµέα του εξωτερικού ελέγχου από το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο 28 Ιουνίου Ιστορικό 1.1 Η ανάγκη για ενδυνάµωση του ρόλου και της αποδοτικότητας του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου µε σκοπό τη βελτίωση της λογοδοσίας και της ηµοσιονοµικής ιαχείρισης στην Ελλάδα. Όπως επισηµάνθηκε στο πρόσφατο ΜοU-Μνηµόνιο µεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στο Μνηµόνιο Οικονοµικής και ηµοσιονοµικής Πολιτικής µε το ΝΤ, η ενδυνάµωση της ηµοσιονοµικής ιαχείρισης του Κράτους είναι υψίστης σπουδαιότητας. Οι στόχοι της παρούσας µεταρρύθµισης µέσω του οδικού χάρτη για τη ηµοσιονοµική ιαχείριση του Κράτους δροµολογούνται µέσω των ακόλουθων αξόνων δράσης: ηµοσιονοµική Πολιτική και Προϋπολογισµός ηµοσιονοµικές Εκθέσεις Παρακολούθηση απανών και Νόµοι, Οργανισµοί και Συστήµατα ηµοσιονοµικής ιαχείρισης του Κράτους Μία σχετική επ αυτού εξέλιξη είναι η εισαγωγή του Νόµου ηµοσιονοµικής ιαχείρισης και Ευθύνης του έτους 2010 µε τον οποίο τίθενται κανόνες, αρχές και πρότυπα για τη ηµοσιονοµική ιαχείριση του Κράτους. Επιπροσθέτως, ο νόµος αυτός διασαφηνίζει τις αρµοδιότητες Υπουργών, του Υπουργού Οικονοµικών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και εισάγει το ρόλο των Οικονοµικών Υπευθύνων σε κάθε υπουργείο και φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, ενδυναµώνει τον δηµοσιονοµικό σχεδιασµό, τη διαδικασία επί του προϋπολογισµό και τον έλεγχο των δαπανών. Σε µία διαδικασία χρηστής ηµοσιονοµικής ιαχείρισης, ο εξωτερικός έλεγχος είναι σηµαντικός σε συνδυασµό µε τις οικονοµικές επιθεωρήσεις και τον εσωτερικό έλεγχο. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να διαδραµατίσει έναν σηµαντικό ρόλο στην διενέργεια του εξωτερικού ελέγχου στη γενική κυβέρνηση 1, περιλαµβανοµένου του Κρατικού Προϋπολογισµού, σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και σε εκτός προϋπολογισµού χρηµατοδοτήσεις, Ταµεία Κοινωνικής Ασφάλισης, δηµόσια νοσοκοµεία, ΟΤΑ και Νοµικά Πρόσωπα που υπάγονται στους ΟΤΑ. 1 Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) καθορίζει τους φορείς που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, σύµφωνα µε τους ορισµούς και κανόνες του Στατιστικού Συστήµατος του Ευρωπαϊκού Συστήµατος Λογαριασµών 95. Η ΕΛΣΤΑΤ δηµοσιεύει πίνακα σε µη τακτικά διαστήµατα µε όλους τους φορείς που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση. Ο τρέχων πίνακας ανακοινώθηκε στις (ισχύει από τον Ιανουάριο 2012) και είναι διαθέσιµος στο SEL08 TB AH F EN xls.

2 2 Μεταξύ άλλων, τρέχουσες αδυναµίες στη διαδικασία ηµοσιονοµικής ιαχείρισης του κράτους εντοπίζονται στην κατάστρωση του προϋπολογισµού, στις λογιστικές πολιτικές, στις πληρωµές, στις λογιστικές και ελεγκτικές διαδικασίες, στην ύπαρξη διπλού προϋπολογισµού, στη διαχείριση αποθεµατικών στοιχείων, στις συµβάσεις προµηθειών, και στη χρήση τεχνολογιών µηχανοργάνωσης. Στο πλαίσιο µιας µακροπρόθεσµης προοπτικής είναι σηµαντική η ενδυνάµωση του ρόλου της δηµοσιονοµικής πολιτικής του Υπουργείου Οικονοµικών και του ΓΛΚ, η αποκέντρωση της δηµοσιονοµικής διαχείρισης στα υπουργεία, η ενδυνάµωση της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής εποπτείας και γενικά η εστίαση στην αποδοτικότητα. Γίνεται ήδη σαφές από την αρχή ότι οποιοδήποτε πρόγραµµα µεταρρύθµισης για το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εντάσσεται σε µία πολυετή διαδικασία αλλαγής σε σχέση µε τις πρακτικές και τις διαδικασίες της κυβερνητικής δηµοσιονοµικής διαχείρισης και θα πρέπει να συνεξεταστεί µε θέµατα όπως: Στροφή από την εστίαση στον Κρατικό Προϋπολογισµό στον προϋπολογισµό της Γενικής Κυβέρνησης Αποκέντρωση των αρµοδιοτήτων δηµοσιονοµικής διαχείρισης στα υπουργεία (σε Οικονοµικούς Υπευθύνους και Γενικές /νσεις των ηµοσιονοµικών Υπηρεσιών) Αυξηµένη σπουδαιότητα του δηµοσιονοµικού σχεδιασµού και κατάρτισης προϋπολογισµού Ενίσχυση προς την κατεύθυνση της αποδοτικότητας των δηµοσίων δαπανών (τι επιτυγχάνουµε µε τα χρήµατα;) Εισαγωγή περισσότερο εξελιγµένων τεχνολογιών πληροφορικής Ισχύων ρόλος και πρόσφατες αλλαγές στο Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο Η ισχύουσα νοµοθεσία προσδιορίζει το ρόλο του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου ως τον εξωτερικό ελεγκτή όλων των δηµοσίων δαπανών καθώς και όλων των δηµοσίων εσόδων της Ελλάδας. Στις εξελίξεις ως προς το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εντάσσονται το Προεδρικό ιάταγµα 136/2011 και ο Νόµος 4055/2012.

3 3 Το Π.. περιορίζει τον προληπτικό έλεγχο στο Κράτος, τους ΟΤΑ και ηµοσίους Οργανισµούς σε δαπάνες που υπερβαίνουν συγκεκριµένα (χαµηλά) ποσά.. Προς το παρόν συνταγµατικοί λόγοι δεν καθιστούν εφικτή µια ολοκληρωτικά αλλαγή. Επιπροσθέτως, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο αυτή τη στιγµή διενεργεί κατασταλτικό έλεγχο στους λογαριασµούς του Κράτους, των ΟΤΑ και των ηµοσίων Οργανισµών (έλεγχο νοµιµότητας και κανονικότητας) και διενεργεί έλεγχο νοµιµότητας των συµβάσεων των δηµοσίων έργων, προµηθειών και υπηρεσιών. Ο νέος νόµος εισάγει νέες διατάξεις σχετικά µε τον έλεγχο της δηµοσιονοµικής διαχείρισης, εισάγοντας στοιχεία όπως ο έλεγχος απόδοσης, ο έλεγχος συστηµάτων, ο έλεγχος συµµόρφωσης, µε εφαρµογή των προτύπων ελέγχου του INTOSAI καθώς και ετήσιο πρόγραµµα ελέγχου. Αυτή τη στιγµή η ετήσια έκθεση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου απευθύνεται στο Κοινοβούλιο. Η έκθεση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισµό και τον Ισολογισµό του Κράτους απευθύνεται στο Υπουργείο Οικονοµικών. Και στις δύο περιπτώσεις δεν λαµβάνει χώρα κανένας διάλογος µε το Κοινοβούλιο. 1.2 Η Προετοιµασία του Οδικού Χάρτη Κατά το διάστηµα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012, πραγµατοποιήθηκαν διµερείς συναντήσεις µεταξύ της TFGR (Τask Force Greece) και του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες οδηγούν στην αµοιβαία συµφωνία ότι το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο χρειάζεται περαιτέρω τεχνική βοήθεια. Η TFGR (Τask Force Greece) διοργάνωσε µία διάσκεψη συντονισµού στην Αθήνα στις η οποία έφερε κοντά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΤ (µε την ιδιότητά του ως επικεφαλής για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της δηµοσιονοµικής διαχείρισης στην Ελλάδα), το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διάσκεψη αυτή συνέβαλε στον εντοπισµό των κύριων προτεραιοτήτων, ως πρώτο βήµα προς το σχεδιασµό ενός οδικού χάρτη για τεχνική βοήθεια προς το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι προτεραιότητες αυτές περιλαµβάνουν: Την προετοιµασία και εφαρµογή ενός ετήσιου προγράµµατος ελέγχου Τη διενέργεια πιλοτικών ελέγχων Την εκπαίδευση των ελεγκτών του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Την ενδυνάµωση των σχέσεων µε το Κοινοβούλιο και άλλους συναφείς φορείς. Αυτό το έγγραφο αποτυπώνει αυτό τον.οδικό χάρτη και τον τρόπο µε τον οποίο τα Κράτη-µέλη της Ε.Ε. µέσω των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυµάτων τους µπορούν να παράσχουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και µε αυτόν τον τρόπο να συµβάλλουν στην εφαρµογή των διατάξεων του ν.4055/2012.

4 4 2. Πρόγραµµα 2.1 Άξονας δράσης 1: Ενδυνάµωση σχέσεων του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου µε το Κοινοβούλιο και άλλους συναφείς φορείς. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο καθορίζει µε σαφήνεια το όραµά του σε σχέση µε τους κυρίως εµπλεκόµενους φορείς (Κοινοβούλιο, Υπουργείο Οικονοµικών ΓΛΚ, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΜΜΕ και ευρύ κοινό) καθώς και σε σχέση µε τη θέση του ως ανεξάρτητο σώµα. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συµµετέχει στο πρόγραµµα µεταρρύθµισης της δηµοσιονοµικής διαχείρισης του Κράτους παρέχοντας δεδοµένα που βασίζονται στην εµπειρία του και στις γνώσεις του συζητώντας και προσαρµόζοντας το ρόλο του στις προβλεπόµενες αλλαγές στη δηµοσιονοµική διαχείριση της Ελληνικής Κυβέρνησης εν γένει. Με βάση το όραµα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα-συνεργάτες, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές σε τοµείς που αφορούν την έναρξη διαλόγου µε το Κοινοβούλιο, µε σκοπό να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος µε τον οποίο το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα υποστηρίξει τον εποπτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δηµοσιονοµική διαχείριση στην Ελλάδα, τον προϋπολογισµό και την ετήσια έκθεσή του για τον Απολογισµό και τον Ισολογισµό του Κράτους, συµπεριλαµβανοµένης και της λειτουργίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως η Επιτροπή ηµοσίων Λογαριασµών που θα παρακολουθεί και θα επιβάλει την εφαρµογή των εκθέσεων ελέγχου, λειτουργώντας ενδεχοµένως και ως δηµοσιονοµικό συµβούλιο. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές όσον αφορά στην ανάγκη αλλαγής του νοµικού πλαισίου (διατάξεις νόµου, αλλαγή του σχετικού κανονισµού της Βουλής). Με βάση το όραµα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα συµπεράσµατα και γνώσεις που θα αποκτηθούν από αυτό το πρόγραµµα, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές για την περαιτέρω βελτίωση της οργάνωσής του. 2.2 Άξονας δράσης 2: Προετοιµασία και εφαρµογή του ετησίου προγράµµατος ελέγχου. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο επεξεργάζεται και εξηγεί µε περισσότερες λεπτοµέρειες το όραµά του σχετικά µε τα ακόλουθα θέµατα: - Την πολιτική που αφορά στην αλλαγή από τους προληπτικούς στους κατασταλτικούς ελέγχους, περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου.

5 5 - Την πολιτική που αφορά στην εστίαση, στη µεθοδολογία και στα εργαλεία ελέγχου, π.χ. ο έλεγχος των κρατικών λογαριασµών θα πρέπει να παρακολουθεί το πληροφοριακό σύστηµα της δηµοσιονοµικής διαχείρισης (FMIS). - Την πολιτική που αφορά στην ενδυνάµωση των εσωτερικών ελέγχων και των ελέγχων από τα υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς. - Την πολιτική που αφορά στην εκπόνηση ενός συνολικού ετήσιου προγράµµατος ελέγχου, περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου. - Την πολιτική που αφορά στην πραγµατοποίηση δηµοσιονοµικών ελέγχων και ελέγχων αποδοτικότητας (µεσοπρόθεσµα), περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου. - Την πολιτική που αφορά στον αριθµό και στη δηµοσίευση των εκθέσεων. - Την πολιτική που αφορά στην ευθυγράµµιση µε τα ISSAIs (διεθνή πρότυπα ελέγχου). Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εκπονεί ένα συνολικό ετήσιο πρόγραµµα ελέγχου βασισµένο σε στρατηγικούς στόχους, εκτίµηση κινδύνου και ελεγκτική διαθεσιµότητα. Ως µέρος της διαδικασίας ελεγκτικού σχεδιασµού, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο αναπτύσσει µία σταθερή υψηλού επιπέδου προσέγγιση της εκτίµησης κινδύνου. Στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι: - Έλεγχος του Κρατικού Προϋπολογισµού και µεγάλων Κυβερνητικών Φορέων. - Εξασφάλιση παρακολούθησης των αποτελεσµάτων του ελέγχου, ειδικά εάν είναι σηµαντικά σε µακρο-οικονοµικό επίπεδο (π.χ. >1% του ΑΕΠ). - Εστίαση προσπαθειών ελέγχου σε θέµατα υψηλού κινδύνου και µεγάλης αξίας. - Η λήψη υπόψη της απόδοσης των δαπανόµενων χρηµάτων για τον έλεγχο (µεσοπρόθεσµα), λαµβάνοντας υπόψη τις αρχές του INTOSAI 2, τον εθνικό δηµόσιο τοµέα και όλο το πλαίσιο των ISSAI. ( ιεθνή Πρότυπα Ελέγχου). 2 π.χ. τη ιακήρυξη του Μεξικό για την ανεξαρτησία των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυµάτων

6 6 Οργάνωση εκπαίδευσης του προσωπικού του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ανάλυση κινδύνου και στον ελεγκτικό σχεδιασµό (εκπαίδευση των εκπαιδευτών). 2.3 Άξονας δράσης 3: Χτίζοντας δηµοσιονοµικές ελεγκτικές δεξιότητες µέσω πιλοτικών ελέγχων. Σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα - συνεργάτες, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγµατοποιήσει δύο κύκλους πιλοτικών διαχειριστικών ελέγχων: Ένας από τους διαχειριστικούς ελέγχους θα επικεντρωθεί στα διαρθρωτικά ταµεία. βελτιώνει την ανάλυση κινδύνου και τις διαδικασίες προτεραιότητας των διαχειριστικών ελέγχων βάσει της υψηλού επιπέδου εκτίµησης κινδύνου. βελτιώνει συγκεκριµένα προγράµµατα ελέγχου για δύο ή τρεις επιλεγµένους διαχειριστικούς ελέγχους που θα καθοδηγήσουν τις νέες διαδικασίες ελέγχου. βελτιώνει διαδικασίες για το σχεδιασµό και τη διαχείριση του χρόνου των εκάστοτε διαχειριστικών ελέγχων. βελτιώνει την καθοδήγηση στις µεθόδους συλλογής δεδοµένων που σχετίζονται µε τους διαχειριστικούς ελέγχους. βελτιώνει µία αποτελεσµατική επικοινωνιακή στρατηγική σε σχέση µε τα ελεγκτικά ευρήµατα. Για παράδειγµα, περιγράφοντας στις εκθέσεις ελέγχου µε λιγότερο νοµικό τρόπο τις επιπτώσεις των αναδεικνυόµενων προβληµάτων και εστιάζοντας στην παροχή ξεκάθαρων συστάσεων. Η επικοινωνιακή στρατηγική θα πρέπει να περιλαµβάνει τους άµεσα (κοινοβούλιο, ελεγχόµενους) και έµµεσα (ΜΜΕ, γενικό κοινό) εµπλεκοµένους. βελτιώνει τις υπάρχουσες λίστες ελέγχου (checklists) και εγχειρίδια που καλύπτουν τα ποικίλα στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας. Οι ελεγκτές του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου εκπαιδεύονται σ αυτόν τον τοµέα. 3. Μια ενοποιηµένη προσέγγιση Υπάρχει η ανάγκη για αναζήτηση του τρόπου µε τον οποίο το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο µπορεί να ενταχθεί στενά στον Κύκλο δηµοσιονοµικής διαχείρισης του Κράτους. Η µετάβαση από έναν κυρίως προληπτικό έλεγχο σε κατασταλτικό έλεγχο είναι ως εκ τούτου σηµαντική. Για την επίτευξη πιο εκσυγχρονισµένων και

7 7 αποδοτικών δηµοσίων υπηρεσιών, είναι κατά συνέπεια σηµαντικός ο ορισµός ξεκάθαρων γενικών και κατ ιδίαν αρµοδιοτήτων. Η εξέλιξη αυτού του προγράµµατος θα µπορούσε να οργανωθεί σύµφωνα µε τις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις: Η αποδοχή και η έναρξη του Οδικού Χάρτη αρχίζει µε µία επίσηµη στρατηγικού επιπέδου εναρκτήρια συνάντηση. Αυτό θα αποτελέσει επίσης µια ευκαιρία για συζήτηση στρατηγικών θεµάτων, όπως η θέση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από την πλευρά του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου καλό θα ήταν να υπάρχει µία µικρή οργανωτική επιτροπή και ένας διαχειριστής του προγράµµατος για να διαχειρίζεται την διαδικασία της τεχνικής βοήθειας. Αυτή η οργανωτική επιτροπή θα είναι µεταξύ των άλλων υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράµµατος και τη µεταφορά των γνώσεων που θα αποκτώνται στα και στους πιλοτικούς ελέγχους στην οργάνωση και τις καθηµερινές πρακτικές. Μία στρατηγικού επιπέδου µεσοπρόθεσµη αξιολόγηση του προγράµµατος έχει προβλεφθεί για το 3 ο τρίµηνο του, ακολουθούµενη από µία τελική αξιολόγηση το 4 ο τρίµηνο του Κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατηγικού επιπέδου συνάντησης θα υπάρχει περιθώριο συµφωνίας για τα επόµενα βήµατα, βάσει της κτηθείσας εµπειρίας. Από την πλευρά των συνεργαζοµένων Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυµάτων, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει προσφερθεί να αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής υποστηριζόµενο από τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα του Βελγίου, της Γαλλίας και της Γερµανίας, καθώς και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για κάθε άξονα δράσης, τεχνική βοήθεια θα παρέχεται από τα Κράτη Μέλη και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το παράρτηµα Ι παρέχει µια γενική εικόνα όλων των κρίσιµων δραστηριοτήτων και επιµερισµού των αρµοδιοτήτων. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο επιθυµεί να ξεκινήσει µε 2 ή 3 διαχειριστικούς ελέγχους το 2012 και 5 το. Συνιστάται η πραγµατοποίηση ενός διακριτού κύκλου ελέγχων απόδοσης, αλλά εκφεύγει του πεδίου εφαρµογής του παρόντος Οδικού Χάρτη. Η TFGR (Task Force Greece) θα διευκολύνει και θα συντονίσει το πρόγραµµα. Θα υπάρχει ευελιξία στον ακριβή χρόνο των συγκεκριµένων ενεργειών, που θα εξαρτάται από την πρόοδο σε άλλα πεδία. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα γίνουν πρόσθετες συστάσεις, π.χ. σαν αποτέλεσµα του µηχανισµού αξιολόγησης. Ως εκ τούτου κατά τη διάρκεια της εφαρµογής των, είναι πιθανή αν χρειαστεί αλλαγή στον Οδικό Χάρτη.

8 8 Προτεινόµενο πλάνο εργασίας Άξονας ράσης 1: Ενδυνάµωση σχέσεων του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου µε το Κοινοβούλιο και άλλους συναφείς φορείς. Κύριο αντικείµενο Απαιτούµενη ενέργεια Τύπος Πότε Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο καθορίζει µε σαφήνεια το όραµά του σε σχέση µε τους κυρίως εµπλεκόµενους φορείς (Κοινοβούλιο, Υπουργείο Οικονοµικών ΓΛΚ, Υπουργεία, ΟΤΑ, ΜΜΕ και ευρύ κοινό) καθώς και σε σχέση µε τη θέση του ως ανεξάρτητο σώµα. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (1 ο Έτος) 1. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο διασαφηνίζει το όραµα, περιλαµβανοµένης της εµπλοκής των κυρίως εµπλεκοµένων γραφείο 3 ο τρίµηνο 2012 Κυρίαρχος Φορέας (Πηγή χρηµατοδότηση) Όλοι οι συνεργάτες Σύνθεση Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συµµετέχει στο πρόγραµµα µεταρρύθµισης της δηµοσιονοµικής διαχείρισης του Κράτους παρέχοντας δεδοµένα που βασίζονται στην εµπειρία του και στις γνώσεις του συζητώντας και προσαρµόζοντας το ρόλο του στις προβλεπόµενες αλλαγές που θα προκύψουν στη δηµοσιονοµική διαχείριση της Ελληνικής Κυβέρνησης εν γένει. Το ΝΤ + ΤFGR θα προτείνουν στο ΓΛΚ + το Υπουργείο ιοικητικής Μεταρρύθ-µισης και Ηλεκτρονικής ιακυ- βέρνησης να προσκαλέ-σουν το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο στις σχετικές συναντήσεις για τη στρατηγική µεταρρύθ-µιση της ηµοσιονο-νικής ιαχείρισης του Κράτους. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα ορίσει προσωπικό ως σύνδεσµο µε τους κατά περίπτωση ενδιαφερόµενους γραφείο Συµµετοχή σε συναντήσεις 2 ο τρίµηνο 2012 και συνέχεια Οµάδα ράσης + ΝΤ Με βάση το όραµα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα-συνεργάτες, το Ελληνικό 1 ο εργαστήριο για τις σχέσεις µε το Κοινοβούλιο περιλαµβα-νοµένου του σχετικού νοµικού πλαισίου και θεµάτων οργάνωσης του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου Αποστολή + 1 ο τρίµηνο Γαλλικό Οµάδα

9 9 Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές σε τοµείς που αφορούν την έναρξη διαλόγου µε το Κοινοβούλιο, µε σκοπό να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος µε τον οποίο το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα υποστηρίξει τον εποπτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δηµοσιονοµική διαχείριση στην Ελλάδα, τον προϋπολογισµό και την ετήσια έκθεσή του για τον Απολογισµό και τον Ισολογισµό του Κράτους, συµπεριλαµβανοµένης και της λειτουργίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως η Επιτροπή ηµοσίων Λογαριασµών που θα παρακολουθεί και θα επιβάλει την εφαρµογή των εκθέσεων ελέγχου, λειτουργώντας ενδεχοµένως και ως δηµοσιονοµικό συµβούλιο. 3 ο τρίµηνο ράσης Όλοι οι συνεργάτες Κύριο αντικείµενο Απαιτούµενη ενέργεια Τύπος Πότε Με βάση το όραµα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα-συνεργάτες, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (2 ο Έτος) - 2 ο εργαστήριο για τις σχέσεις µε το Κοινοβούλιο περιλαµβα-νοµένου του σχετικού νοµικού πλαισίου και θεµάτων οργάνωσης του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου - Χρήση της µεσοπρόθε-σµης στρατηγικής Αποστολή + 4 ο τρίµηνο Κυρίαρχος Φορέας (Πηγή χρηµατοδότησης) Γαλλικό Σύνθεση

10 10 συµβουλές σε τοµείς που αφορούν την έναρξη διαλόγου µε το Κοινοβούλιο, µε σκοπό να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος µε τον οποίο το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα υποστηρίξει τον εποπτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δηµοσιονοµική διαχείριση στην Ελλάδα, τον προϋπολογισµό και την ετήσια έκθεσή του για τον Απολογισµό και τον Ισολογισµό του Κράτους, συµπεριλαµβανοµένης και της λειτουργίας κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως η Επιτροπή ηµοσίων Λογαριασµών που θα παρακολουθεί και θα επιβάλει την εφαρµογή των εκθέσεων ελέγχου, λειτουργώντας ενδεχοµένως και ως δηµοσιονοµικό συµβούλιο. αξιολόγησης 4 ο τρίµηνο 2014 Οµάδα ράσης Όλοι οι συνεργάτες Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές για την ανάγκη αλλαγής του νοµικού πλαισίου (διατάξεις νόµου, αλλαγή του σχετικού κανονισµού της Βουλής). - Βλέπε - Εάν χρειάζεται θα γίνει ξεχωριστό εργαστήριο γι αυτό το θέµα Αποστολή + - Βλέπε - προς συζήτηση Γαλλικό Με βάση το όραµα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα συµπεράσµατα και γνώσεις που θα αποκτηθούν από αυτό το πρόγραµµα, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εξερευνά και δέχεται συµβουλές για την περαιτέρω βελτίωση της οργάνωσής του. - Βλέπε - Εάν χρειάζεται θα γίνει ξεχωριστό εργαστήριο γι αυτό το θέµα Αποστολή + - Βλέπε - προς συζήτηση Γαλλικό

11 11 Άξονας δράσης 2: Προετοιµασία και εφαρµογή του ετησίου προγράµµατος ελέγχου. Κύριο αντικείµενο Απαιτούµενη ενέργεια Τύπος Πότε Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο επεξεργάζεται και εξηγεί µε περισσότερες λεπτοµέρειες το όραµά του σχετικά µε τα ακόλουθα θέµατα: Την πολιτική που αφορά στην αλλαγή από τους προληπτικούς στους κατασταλτικούς ελέγχους, περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου. Την πολιτική που αφορά στην εστίαση, στη µεθοδολογία και στα εργαλεία ελέγχου, π.χ. ο έλεγχος των κρατικών λογαριασµών θα πρέπει να επιθεωρεί το πληροφοριακό σύστηµα της δηµοσιονοµικής διαχείρισης (FMIS). Την πολιτική που αφορά στην ενδυνάµωση των εσωτερικών ελέγχων και των ελέγχων από τα υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς. Την πολιτική που αφορά στην εκπόνηση ενός ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 1. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει το όραµά του. 2. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν συµβουλές. αποστολή 2 ο + 3 ο τρίµηνο 2012 Κυρίαρχος Φορέας (Πηγή χρηµατοδότησης) Γερµανικό Γαλλικό Σύνθεση

12 12 συνολικού ετήσιου προγράµµατος ελέγχου, περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου. Την πολιτική που αφορά στην πραγµατοποίηση δηµοσιονοµικών ελέγχων και ελέγχων αποδοτικότητας (µεσοπρόθεσµα), περιλαµβανοµένου ενός χρονικού πλαισίου. Την πολιτική που αφορά στον αριθµό και στη δηµοσίευση των εκθέσεων. Την πολιτική που αφορά στην ευθυγράµµιση µε τα ISSAIs (διεθνή πρότυπα ελέγχου). Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο εκπονεί ένα συνολικό ετήσιο πρόγραµµα ελέγχου βασισµένο σε στρατηγικούς στόχους, εκτίµηση κινδύνου και ελεγκτική διαθεσιµότητα. Ως µέρος της διαδικασίας ελεγκτικού σχεδιασµού, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο αναπτύσσει µία σταθερή υψηλού επιπέδου προσέγγιση της εκτίµησης κινδύνου. Στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι: Εργαστήριο για το ετήσιο Πρόγραµµα Ελέγχου 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο. 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα - Βλέπε - Βλέπε 3 ο + 4 ο τρίµηνο Βλέπε Γερµανικό Γαλλικό ΝΤ - Βλέπε

13 13 Έλεγχος του Κρατικού Προϋπολογισµού και µεγάλων Κυβερνητικών Φορέων. Εξασφάλιση παρακολούθησης των αποτελεσµάτων του ελέγχου, ειδικά εάν είναι σηµαντικά σε µακρο- οικονοµικό επίπεδο (π.χ. >1% του ΑΕΠ). Εστίαση προσπαθειών ελέγχου σε θέµατα υψηλού κινδύνου και µεγάλης αξίας. Η λήψη υπόψη της απόδοσης των δαπανόµενων χρηµάτων για τον έλεγχο (µεσοπρόθεσµα). Οργάνωση εκπαίδευσης και / ή εκπαίδευση στο χώρο της εργασίας για το προσωπικό του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εκπαίδευση των εκπαιδευτών). 1. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο στέλνει ειδικούς στο Λουξεµ-βούργο για έξι µήνες ή 2. Οργάνωση εκπαίδευσης στην Αθήνα. Εργαστήρια 1 ο -3 ο τρίµηνο

14 Άξονας δράσης 3: Χτίζοντας δηµοσιονοµικές ελεγκτικές δεξιότητες µέσω των πιλοτικών ελέγχων. Κύριο αντικείµενο Απαιτούµενη ενέργεια Τύπος Πότε Σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα- συνεργάτες, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγµατοποιήσει δύο κύκλους πιλοτικών διαχειριστικών ελέγχων: βελτιώνει την ανάλυση κινδύνου και τις διαδικασίες προτεραιότητας των διαχειριστικών ελέγχων βάσει της υψηλού επιπέδου εκτίµησης κινδύνου. βελτιώνει συγκεκριµένα προγράµµατα ελέγχου για δύο ή τρεις επιλεγµένους διαχειριστικούς ελέγχους που θα καθοδηγήσουν τις νέες διαδικασίες ελέγχου. ΒΡΑΧΥ-ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (κύκλος 1) Επιλογή δύο ή τριών πιλοτικών ελέγχων για το 1 ο έτος, βασιζόµενη στο ετήσιο πρόγραµµα ελέγχου και στην εκτίµηση κινδύνου. Ελεγκτικό πρόγραµµα του εργαστηρίου1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. -Βλέπε - Βλέπε 4 ο τρίµηνο ο τρίµηνο 1 ο τρίµηνο - Βλέπε Κυρίαρχος Φορέας (Πηγή χρηµατοδότησης) Σύνθεση

15 15 βελτιώνει διαδικασίες για το σχεδιασµό και τη διαχείριση του χρόνου των εκάστοτε διαχειριστικών ελέγχων. - Βλέπε - Βλέπε - Βλέπε βελτιώνει την καθοδήγηση στις µεθόδους συλλογής δεδοµένων που σχετίζονται µε τους διαχειριστικούς ελέγχους. βελτιώνει µία αποτελεσµατική επικοινωνιακή στρατηγική σε σχέση µε τα ελεγκτικά ευρήµατα. Η επικοινωνιακή στρατηγική θα πρέπει να περιλαµβάνει τους άµεσα (κοινοβούλιο, ελεγχόµενους) και έµµεσα (ΜΜΕ, γενικό κοινό) εµπλεκοµένους. Εργαστήριο εφαρµογής του ελέγχου 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. Εργαστήριο για την προετοιµα-σία της έκθεσης ελέγχου. 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. 2 ο τρίµηνο 3 ο τρίµηνο βελτιώνει τις υπάρχουσες λίστες ελέγχου (checklists) και εγχειρίδια 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. 1 ο -3 ο τρίµηνο 2012

16 16 Οι ελεγκτές του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου εκπαιδεύονται σ αυτόν τον τοµέα. 1. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο στέλνει ειδικούς στο Λουξεµ-βούργο για έξι µήνες ή 2. Οργάνωση εκπαίδευσης στην Αθήνα. Εργαστήρια 1 ο -3 ο τρίµηνο Κύριο αντικείµενο Απαιτούµενη ενέργεια Τύπος Πότε Σε συνεργασία µε τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα- συνεργάτες, το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγµατοποιήσει δύο κύκλους πιλοτικών διαχειριστικών ελέγχων: Ένας από τους διαχειριστικούς ελέγχους θα επικεντρωθεί στα διαρθρωτικά ταµεία. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ (κύκλος 2 έτος 2) Επιλογή 5 νέων πιλοτικών ελέγχων βασιζόµε-νων στο ετήσιο πρόγραµµα ελέγχου και στην εκτίµηση κινδύνου. 4 ο τρίµηνο 1 ο τρίµηνο 2014 Κυρίαρχος Φορέας (Πηγή χρηµατοδότησης) Σύνθεση βελτιώνει την ανάλυση κινδύνου και τις διαδικασίες προτεραιότητας των διαχειριστικών ελέγχων βάσει της υψηλού επιπέδου εκτίµησης κινδύνου. βελτιώνει συγκεκριµένα προγράµµατα ελέγχου για πέντε επιλεγµένους διαχειριστικούς ελέγχους που θα καθοδηγήσουν τις νέες διαδικασίες Σχέδια ελέγχου για το εργαστή- ριο. 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. -Βλέπε -Βλέπε 1 ο τρίµηνο Βλέπε

17 17 ελέγχου. βελτιώνει διαδικασίες για το σχεδιασµό και τη διαχείριση του χρόνου των εκάστοτε διαχειριστικών ελέγχων. -Βλέπε -Βλέπε -Βλέπε βελτιώνει την καθοδήγηση στις µεθόδους συλλογής δεδοµένων που σχετίζονται µε τους διαχειριστικούς ελέγχους. βελτιώνει µία αποτελεσµατική επικοινωνιακή στρατηγική σε σχέση µε τα ελεγκτικά ευρήµατα. Η επικοινωνιακή στρατηγική θα πρέπει να περιλαµβάνει τους άµεσα (κοινοβούλιο, ελεγχόµενους) και έµµεσα (ΜΜΕ, γενικό κοινό) εµπλεκοµένους. Εργαστήριο εφαρµογής του ελέγχου 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. Εργαστήριο για την προετοιµα-σία της έκθεσης ελέγχου. 1. Τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύµατα παρέχουν παραδείγµα-τα. 2. Η ΤFGR µεταφράζει αν κριθεί απαραίτητο 3. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο συντάσσει σχέδιο εγγράφου. 4. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο οργανώνει εργαστήριο στην Αθήνα. 2 ο τρίµηνο ο τρίµηνο 2014 Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει και περαιτέρω βελτιώνει τις υπάρχουσες λίστες ελέγχου (checklists) και εγχειρίδια. 1. Βλέπε τα 3 1 ο -3 ο τρίµηνο 2014

18 18 Οργάνωση εκπαίδευσης και / ή εκπαίδευση στην εργασία για το προσωπικό του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου σ αυτόν τον τοµέα. 1. Το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο στέλνει ειδικούς στο Λουξεµ-βούργο για έξι µήνες ή 2. Οργάνωση εκπαίδευσης στην Αθήνα. Εργαστήρια 1 ο -3 ο τρίµηνο 2014

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ

2017 ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 10.1. Στόχοι και σκοποί της επί των συστάσεων 3 10.2. Αντικείμενο της... 3 10.3. Χρονική στιγμή της... 4 10.4. Μέθοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης Κύριες εξελίξεις: Πρόσφατα, ελήφθη απόφαση σταθμός για τη σύσταση διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη

Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης Κύριες εξελίξεις: Πρόσφατα, ελήφθη απόφαση σταθμός για τη σύσταση διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης Κύριες εξελίξεις: Πρόσφατα, ελήφθη απόφαση σταθμός για τη σύσταση διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού. Στις 6 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μεταρρύθμιση στη Διαχείριση των Δημόσιων Οικονομικών (ΔΔΟ) Public Financial Management (PFM)

Μεταρρύθμιση στη Διαχείριση των Δημόσιων Οικονομικών (ΔΔΟ) Public Financial Management (PFM) Μεταρρύθμιση στη Διαχείριση των Δημόσιων Οικονομικών (ΔΔΟ) Public Financial Management (PFM) Αλλαγές στην ετοιμασία και παρακολούθηση του Προϋπολογισμού 4 Ιουλίου 2017 Περιεχόμενα Θεσμικό Πλαίσιο Το Όραμα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαιου Θεσμικά όργανα Προϋπολογισμός, απολογισμός, ισολογισμός, ΜΠΔΣ

Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαιου Θεσμικά όργανα Προϋπολογισμός, απολογισμός, ισολογισμός, ΜΠΔΣ Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2017-2018 Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαιου Θεσμικά όργανα Προϋπολογισμός, απολογισμός, ισολογισμός, ΜΠΔΣ Ανδρέας Τσουρουφλής 14.11.2017 Γενικές αρχές του δημοσιονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης

Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Κανονισμός Αξιολόγησης Απόδοσης Εισαγωγή Άρθρο 1. Γενικές πληροφορίες Άρθρο 2. Αρχές συστήματος αξιολόγησης Άρθρο 3. Πλαίσιο και διαστάσεις αξιολόγησης Α. Προσωπική Συνεισφορά: αξιολόγηση ως προς το ΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/29.06.2010 ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ο προϋπολογισµός προγραµµάτων αποτελεί ένα σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Ποιότητας

ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Ποιότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Ποιότητας ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 1. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Αποστολή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) είναι η διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΛΙΔΩΝ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ (problem 5)

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΛΙΔΩΝ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ (problem 5) ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΛΙΔΩΝ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ (problem 5) Μελετείστε τις παρακάνω πληροφορίες αναφορικά με την οργάνωση της διαχείρισης του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2016-2017 Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος Ανδρέας Τσουρουφλής 28.2.2017 Η μέθοδος κατάρτισης του Προϋπολογισμού Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αύγουστος 2010 Αύγουστος Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Αύγουστος 2010 Αύγουστος Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) Το έργο της ΕΛΣΤΑΤ Αύγουστος 2010 Αύγουστος 2013 Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) Πρωταρχικός στόχος Ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών της Ελλάδος Επανάκτηση της εμπιστοσύνης των χρηστών,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε την ανάλυση και τη συνεργασία όσον αφορά τα κίβδηλα κέρµατα ευρώ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. σχετικά µε την ανάλυση και τη συνεργασία όσον αφορά τα κίβδηλα κέρµατα ευρώ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.7.2003 COM(2003) 426 τελικό 2003/0158 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε την ανάλυση και τη συνεργασία όσον αφορά τα κίβδηλα κέρµατα ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαίου Θεσμικά όργανα

Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαίου Θεσμικά όργανα Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2018-2019 Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαίου Θεσμικά όργανα Ανδρέας Τσουρουφλής 30.10.2018 Γενικές αρχές του δημοσιονομικού δικαίου 2 Γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ &ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ &ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΚΥ ΣΙΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ &ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1 ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ. Μέτρα άρθρου 7 της οδηγίας νέες ετήσιες εξοικονομήσεις από μέτρα πολιτικής και καθεστώτα Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 26.1.2016 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με μια ετήσια πανευρωπαϊκή συζήτηση στο πλαίσιο της νομοθετικής έκθεσης πρωτοβουλίας σχετικά με τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Λουξεµβούργο 10 εκεµβρίου 2013 ECA/13/45 Οµιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων για το οικονοµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη 1. Το άρθρο 29 Α του ν. 1558/85 «Κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ:

ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΚΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΔΑ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ για πράξεις του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2013 (OR. en) 5752/1/13 REV 1 FIN 44 PE-L 4

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2013 (OR. en) 5752/1/13 REV 1 FIN 44 PE-L 4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, Φεβρουαρίου 203 (OR. en) 5752//3 REV FIN 44 PE-L 4 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Επιτροπής Προϋπολογισμού την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων / το Συμβούλιο Απαλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ»

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ» Σελ.: 1 Από: 8 ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ( Π.3.3) 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι η περιγραφή της µεθοδολογίας που ακολουθείται για τον καθορισµό των απαιτήσεων, σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ»

ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ» Σελ.: 1 Από: 7 ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Σ ΕΠ OIKONOMIKH ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ( Π.3.6) 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι η περιγραφή της µεθοδολογίας που ακολουθείται για την Οικονοµική ιαχείριση των έργων /

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (MEGA CHANNEL) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. (MEGA CHANNEL) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ιανουάριος 2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ. Α. ΣΚΟΠΟΣ Β. ΙΚΑΙΟ ΟΣΙΑ/ΕΞΟΥΣΙΑΣ Γ. ΣΥΝΘΕΣΗ. ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΕΙΣ Ε. ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤ. ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά Συνοπτικών Εκθέσεων Πολιτικής No.2 Οκτώβριος Οδικός Χάρτης Καταπολέµησης της Αδήλωτης Εργασίας στην Ελλάδα

Σειρά Συνοπτικών Εκθέσεων Πολιτικής No.2 Οκτώβριος Οδικός Χάρτης Καταπολέµησης της Αδήλωτης Εργασίας στην Ελλάδα Σειρά Συνοπτικών Εκθέσεων Πολιτικής No.2 Οκτώβριος 2017 Οδικός Χάρτης Καταπολέµησης της Αδήλωτης Εργασίας στην Ελλάδα Εισαγωγή Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ) VERSION FINALE ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2000 (Άρθρο 5.2.β) της απόφασης 1400/97/EΚ) 1. Εισαγωγή Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο της ΕΛΣΤΑΤ. από τις 8/2010. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Το έργο της ΕΛΣΤΑΤ. από τις 8/2010. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) Το έργο της ΕΛΣΤΑΤ από τις 8/2010 Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) Πρωταρχικός στόχος Ενίσχυση της αξιοπιστίας των επίσημων στατιστικών της Ελλάδος Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των χρηστών, σε εθνικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2081(DEC)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2081(DEC) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 29.1.2015 2014/2081(DEC) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισµού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 204-209 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(209)0288 Απαλλαγή 207: Clean Sky 2 - Κοινή επιχείρηση. Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαρτίου 209 σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Προκαταρκτική Eργασία: Σύσταση Ομάδων Διοικητικής Aναδιάρθρωσης. Κύριος στόχος Απαιτούμενη ενέργεια Χρονοδιάγραμμα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Προκαταρκτική Eργασία: Σύσταση Ομάδων Διοικητικής Aναδιάρθρωσης. Κύριος στόχος Απαιτούμενη ενέργεια Χρονοδιάγραμμα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Προκαταρκτική Eργασία: Σύσταση Ομάδων Διοικητικής Aναδιάρθρωσης 0.1 Σύσταση Υψηλού Επιπέδου Ομάδας Αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης 0.2 Σύσταση Ομάδας Υποστήριξης της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 8.5.2003 COM(2003) 242 τελικό 2003/0095 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τους τριµηνιαίους χρηµατοπιστωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας για την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ ΥΠΕΣ Mάρτιος 2013 Η Πολιτική μας Η συρρίκνωση κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ανάγκη για τη στήριξη, τον

Διαβάστε περισσότερα

11256/12 IKS/nm DG G1A

11256/12 IKS/nm DG G1A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2012 (OR. en) 11256/12 UEM 211 ECOFIN 585 SOC 562 COMPET 430 ENV 526 EDUC 203 RECH 266 ENER 295 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα: ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ Ν.Π... ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ Α.Ε.Ι.

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ Ν.Π... ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ Ν.Π... ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. Συροπούλου Ελισάβετ Επιβλέπων Καθηγητής: Ταχυνάκης Παναγιώτης Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στρατηγική ιοικητική Λογιστική & Χρηµατοοικονοµική ιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα

ιαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόµιµη απαρτία και κηρύχθηκε από το Πρόεδρο συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος της Οικονοµικής Επιτροπής, εισηγούµενος το αναφερόµενο

ιαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόµιµη απαρτία και κηρύχθηκε από το Πρόεδρο συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος της Οικονοµικής Επιτροπής, εισηγούµενος το αναφερόµενο ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Σύστηµα ιαχείρισης Ποιότητας ISO 9001 : 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Απόσπασµα από το 36o Πρακτικό Αριθµ. Αποφ. 940 Αριθµ. Θέµατος στην ηµερ. ιάταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.6.2011 COM(2011) 366 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ανανέωση των ρυθµίσεων µεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA

ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA 5.1.2. ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ σχετικά με το STOA ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΙΣ 4 MAΪΟΥ 2009 Το Προεδρείο, - έχοντας υπόψη το άρθρο 23, παράγραφος 2 του Κανονισμού 1, - έχοντας υπόψη την απόφασή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικού άξονες της μεταρρύθμισης είναι: 1. Η θέσπιση ενιαίων δημοσιονομικών κανόνων (δημοσιονομικής θέσης, χρέος).

Βασικού άξονες της μεταρρύθμισης είναι: 1. Η θέσπιση ενιαίων δημοσιονομικών κανόνων (δημοσιονομικής θέσης, χρέος). Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση της χρηστής διαχείρισης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση των οικονομικών του Γενικού Κυβερνητικού Τομέα. Βασικού άξονες της μεταρρύθμισης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε το εθνικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων της Ελλάδας για το 2011

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε το εθνικό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων της Ελλάδας για το 2011 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 6 Ιουλίου 2011 (OR. en) 11406/2/11 REV 2 (en,el) UEM 157 ECOFIN 381 SOC 527 COMPET 286 ENV 500 EDUC 167 RECH 202 ENER 202 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2079(DEC)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2079(DEC) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2014/2079(DEC) 2.2.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την απαλλαγή όσον αφορά την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ. Μαρούσι, 26/1/2017 ΑΠ.: 796/10 ΑΠΟΦΑΣΗ. Ανασυγκρότηση της Μονάδας ιαχείρισης Έργων (Μ Ε) της ΕΕΤΤ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ. Μαρούσι, 26/1/2017 ΑΠ.: 796/10 ΑΠΟΦΑΣΗ. Ανασυγκρότηση της Μονάδας ιαχείρισης Έργων (Μ Ε) της ΕΕΤΤ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ Μαρούσι, 26/1/2017 ΑΠ.: 796/10 ΑΠΟΦΑΣΗ Ανασυγκρότηση της Μονάδας ιαχείρισης Έργων (Μ Ε) της ΕΕΤΤ Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισµού ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισµού ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισµού 29.11.2011 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε την ειδική έκθεση αριθ. 10/2011 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Είναι αποτελεσµατικά το

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος Δημοσιονομικό Δίκαιο ΠΜΣ 2018-2019 - Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος Ανδρέας Τσουρουφλής 29.2.2019 Η μέθοδος κατάρτισης του Προϋπολογισμού Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι εξ ορισμού ισοσκελισμένος Ο προϋπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος του προϋπολογισμού

Έλεγχος του προϋπολογισμού Έλεγχος του προϋπολογισμού Ο έλεγχος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε κάθε θεσμικό όργανο της ΕΕ και σε επίπεδο κρατών μελών. Σημαντικό έργο ελέγχου πραγματοποιούν, σε διάφορα επίπεδα,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά έσοδα Ευρώ 218,5 εκατ. (+8,8%) Καθαρά κέρδη προ φόρων Ευρώ 16,4 εκατ. (-52,4%) Το πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του Οµίλου

Λειτουργικά έσοδα Ευρώ 218,5 εκατ. (+8,8%) Καθαρά κέρδη προ φόρων Ευρώ 16,4 εκατ. (-52,4%) Το πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής του Οµίλου Τετάρτη 12 Μαΐου 2004 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ισολογισµός & Αποτελέσµατα Χρήσης Α Τριµήνου 2004 Λειτουργικά έσοδα Ευρώ 218,5 εκατ. (+8,8%) Καθαρά κέρδη προ φόρων Ευρώ 16,4 εκατ. (-52,4%) Το πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συστήματος Αποτελεσματικών Εσωτερικών Δικλίδων στο Δημόσιο Τομέα

Δημιουργία Συστήματος Αποτελεσματικών Εσωτερικών Δικλίδων στο Δημόσιο Τομέα Δημιουργία Συστήματος Αποτελεσματικών Εσωτερικών Δικλίδων στο Δημόσιο Τομέα Γιατί Δεδομένου ότι οι πόροι του δημοσίου τομέα προέρχονται κατά κανόνα από δημόσια κεφάλαια και η χρηση τους προς το Δημόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/01/2018

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/01/2018 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/01/2018 Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με την νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για τις

Διαβάστε περισσότερα

Λεωφ. Ηλιουπόλεως 2-4, Υµηττός (Αττική) Τηλ.: Fax:

Λεωφ. Ηλιουπόλεως 2-4, Υµηττός (Αττική) Τηλ.: Fax: Λεωφ. Ηλιουπόλεως 2-4, 172 37 - Υµηττός (Αττική) Τηλ.: 213 1300 700 Fax: 213 1300 800 http://www.ktpae.gr e-mail: info@ktpae.gr ΤΟΜΕΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Τµήµα Προµηθειών Πληροφορίες : Κουρτερίδου

Διαβάστε περισσότερα

Δ15 Διαδικασία Αξιολόγησης και Απολογισµού

Δ15 Διαδικασία Αξιολόγησης και Απολογισµού Δ15 Διαδικασία Αξιολόγησης και Απολογισµού Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Α Α: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 / 01 / 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθµ. Πρωτ.: 189 & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Α Α: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 / 01 / 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθµ. Πρωτ.: 189 & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α Α: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 27 / 01 / 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αριθµ. Πρωτ.: 189 & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΟΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές 1 Εισαγωγή Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (Information and Communication Technology, I.C.T.) καθώς και οι ηλεκτρονικές

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Σύνθεση... 3 Θητεία... 4 Οργάνωση... 4 Αρμοδιότητες... 4 Κοινοποίηση Αποτελεσμάτων... 8 Εξουσιοδότηση... 9 Τροποποίηση του Κανονισμού...

Διαβάστε περισσότερα

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ

Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ EL Θεματοφύλακας των οικονομικών της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑÏKΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Ελέγχοντας τα κεφάλαια της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, το οποίο ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΕΤΡΟ 6.1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ. Τεχνική Βοήθεια TEXNIKH BOHΘΕΙΑ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΕΤΡΟ 6.1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ. Τεχνική Βοήθεια TEXNIKH BOHΘΕΙΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 6 TEXNIKH BOHΘΕΙΑ ΜΕΤΡΟ 6.1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ Τεχνική Βοήθεια Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ ΚΩ.OΠΣ 3 ΚΠΣ 2000-2006 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜ- ΜΑ 6 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Τεχνική Βοήθεια 6.1

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020

Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΑΠ) - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2027 1 Η Ιουνίου 2018: η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Πουρνάρα Σοφία, Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Πουρνάρα Σοφία, Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Πουρνάρα Σοφία, Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφ. 9 του ΠΑΑ 1.1. Στόχοι και σκοπός 1.2. Διακυβέρνηση και συντονισμός 1.3. Θέματα και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α) Εισαγωγή Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, του εξορθολογισμού, της στοχευμένης ανακατανομής

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0110/14. Τροπολογία. Inés Ayala Sender εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0110/14. Τροπολογία. Inés Ayala Sender εξ ονόματος της Ομάδας S&D 22.3.2019 A8-0110/14 14 Παράγραφος 24 α (νέα) 24α. εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ένωση δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στη χρηματοπιστωτική και στην κοινωνικοοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ Στρασβούργο 15 Νοεµβρίου 2011 ΕΕΣ/11/39 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ VÍTOR CALDEIRA, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ * * * * * * * * * * ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,3 Μαΐου2011(11.05) (OR.en) 6598/11 LIMITE PVCONS 7 ECOFIN 74 ΣΧΕΔΙΟΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,3 Μαΐου2011(11.05) (OR.en) 6598/11 LIMITE PVCONS 7 ECOFIN 74 ΣΧΕΔΙΟΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,3 Μαΐου2011(11.05) (OR.en) 6598/11 LIMITE PVCONS 7 ECOFIN 74 ΣΧΕΔΙΟΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 1 Θέμα: 3067ησύνοδοςτουΣυμβουλίουτηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης(ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑκαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Α. Τι είναι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που καταθέτει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, Φεβρουαρίου 2002 Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων - Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών ιεθνές Συνέδριο Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα Αθήνα, 21-22 Φεβρουαρίου 2002 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ Ο ΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Κωδικός:.ΓΕ.220 Αρ. Έκδ.: 2 Ηµ/νία Έκδ.: Σελ. 1 από 6

ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Κωδικός:.ΓΕ.220 Αρ. Έκδ.: 2 Ηµ/νία Έκδ.: Σελ. 1 από 6 Κωδικός:.ΓΕ.220 Αρ. Έκδ.: 2 Ηµ/νία Έκδ.: 15-05-12 Σελ. 1 από 6 1. Εισαγωγή Η παρούσα ιαδικασία περιγράφει τον τρόπο µε τον οποίο ανιχνεύονται, υλοποιούνται και αξιολογούνται οι ανάγκες εκπαίδευσης του

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 15.12.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 366/63 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 18 Ιουλίου 2014 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1351 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ. Απόφαση υπ αριθµ.

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 18 Ιουλίου 2014 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1351 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ. Απόφαση υπ αριθµ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΝΟΜΟΣ Ω ΕΚΑΝΗΣΟΥ Πάτµος, 18 Ιουλίου 2014 ΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ Αριθµ. Πρωτ.: 1351 ΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΤΜΟΥ Απόφαση υπ αριθµ. 107 Θέµα: «ιενέργεια της υπηρεσίας: Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.4.2005 COM(2005) 154 τελικό 2005/0064 (SYN) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου που τροποποιεί τον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συµβουλίου για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:. Συµµετοχή στο Κοινοτικό Πρόγραµµα FISCALIS 2003/ Ανταλλαγές 2006.

ΘΕΜΑ:. Συµµετοχή στο Κοινοτικό Πρόγραµµα FISCALIS 2003/ Ανταλλαγές 2006. - 13 - * Φ.Π.Α.* Νο. 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14 η /νση (ΦΠΑ) Τµήµα Ε «Σχέσεων µε την Ε.Ε. & Νοµ. Προσαρµογής) Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2006 Αριθµ.Πρωτ.: 1012273/878/133/Ε0014

Διαβάστε περισσότερα

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1

8485/15 ΣΠΚ/γομ 1 DGB 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Μαΐου 2015 (OR. en) 8485/15 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 7524/2/15 REV 2 Θέμα: AGRI 242 AGRIORG

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/06/2018

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/06/2018 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/06/2018 Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με την νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Κινήματος Αλληλεγγύη για τις Δημοτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δ12 Διαδικασία Εσωτερικών Επιθεωρήσεων

Δ12 Διαδικασία Εσωτερικών Επιθεωρήσεων Δ12 Διαδικασία Εσωτερικών Επιθεωρήσεων Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία 03/06/2016 03/06/2016 Από Εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΝΟΧΉΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 15.10.2008 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την Ειδική Έκθεση αριθ. 5/2008 του ΕΕΣ για τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για την επίτευξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΕΕΣ/07/31 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. HUBERT WEBER, ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2006 ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ BΡΥΞΕΛΛΕΣ 29

Διαβάστε περισσότερα

5943/18 ADD 1 ΚΚ/νκ 1 DG G 2A

5943/18 ADD 1 ΚΚ/νκ 1 DG G 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Φεβρουαρίου 2018 (OR. en) 5943/18 ADD 1 FIN 94 PE-L 9 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: επιτροπή προϋπολογισμού Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 4.4.2012 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ της υπαριθμ.12450/ευσ 1905/απόφασης ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Ρύθµιση του περιεχοµένου και του τρόπου άσκησης των ποιοτικών ελέγχων και κάθε άλλου σχετικού θέµατος»

ΑΠΟΦΑΣΗ. ΘΕΜΑ: «Ρύθµιση του περιεχοµένου και του τρόπου άσκησης των ποιοτικών ελέγχων και κάθε άλλου σχετικού θέµατος» ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗ ΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2011 ΑΠ 7950 / 159 Πληροφ.:Κ.

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 16.4.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 102/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 370/2011 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Απριλίου 2011 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών»

«Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Οµιλία στο Πρώτο Συνέδριο Κυπριακών Βιβλιοθηκών «Ο Ρόλος της Βιβλιοθήκης στον 21ον Αιώνα» 2 Νοεµβρίου 2001 Με θέµα «Η Αξιοποίηση του ΑΒΕΚΤ για τις Βιβλιοθήκες Κυβερνητικών Υπηρεσιών» Εισαγωγή Επιτρέψετε

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΙΛΙΑ Στρασβούργο 21 Νοεμβρίου 2013 ECA/39/13 Ομιλία του κυρίου Vítor Caldeira Προέδρου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων για το οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 Μαρτίου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Εθνική Στρατηγική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.4.2015 COM(2015) 156 final Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (EGF/2015/000

Διαβάστε περισσότερα

Ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο εσωτερικού ελέγχου του Δήμου. Το αντικείμενο της υπό κρίση δαπάνης - το οποίο συνίσταται στην «ανάθεση σε

Ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο εσωτερικού ελέγχου του Δήμου. Το αντικείμενο της υπό κρίση δαπάνης - το οποίο συνίσταται στην «ανάθεση σε ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ VII ΠΡΑΞΗ 12/2018 Περίληψη Ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο εσωτερικού ελέγχου του Δήμου Το αντικείμενο της υπό κρίση δαπάνης - το οποίο συνίσταται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 21.2.2001 COM(2001) 100 τελικό 2001/0056 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ όσον αφορά τους τριµηνιαίους µη χρηµατοπιστωτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014-2020

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014-2020 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 1ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2014-2020 Ερµούπολη, 25 Ιουνίου 2015 Σύγκληση Επιτροπής Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1

Πίνακας Περιεχοµένων. Οδηγός Υποψηφίων- Πρόγραμμα Impact 2017 της Ashoka 1 Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραµµα Impact 2017 Πίνακας Περιεχοµένων Εισαγωγή... 2 Το πρόγραµµα συνοπτικά... 3 Οι στόχοι του προγράµµατος... 3 Η διαδικασία και τα στάδια του προγράµµατος... 4 Ποιος µπορεί να συµµετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2019 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Αλίαρτος, 13-07-2015 ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ Αρ. Πρωτ.: 6.938 Γραφείο Δημάρχου Ταχ.Δ/νση: Λεωφόρος Αθηνών Τ.Κ.: 32001 ΑΛΙΑΡΤΟΣ Τηλ.: 22683-50.235 Fax: 22680-22.690 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 10.12.2003 COM(2003) 763 τελικό 2003/0293 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 1999/784/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ. Άρθρο 310 9.5.2008 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 115/181 ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 310 (πρώην άρθρο 268 της ΣΕΚ) 1. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα της Ένωσης, πρέπει να προβλέπονται για

Διαβάστε περισσότερα

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B

6014/16 ΕΚΜ/γπ/ΘΛ 1 DGG 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016 (OR. en) 6014/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου με ημερομηνία: 12 Φεβρουαρίου 2016 Αποδέκτης: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318

Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318 Απάντηση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στη δεύτερη έκθεση αξιολόγηση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 318 1. Τον Νοέμβριο του 2012 η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση απευθυνόμενη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 05 Απριλίου 2002 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ.πρωτ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 05 Απριλίου 2002 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ.πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 05 Απριλίου 2002 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αρ.πρωτ. 158346/ΕΥΣΑΠΠ 214 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 4.5: «Κατάρτιση Ανθρώπινου υναµικού του. του Τοµέα επικοινωνιών» 4.5 «Κατάρτιση Ανθρώπινου υναµικού

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 4.5: «Κατάρτιση Ανθρώπινου υναµικού του. του Τοµέα επικοινωνιών» 4.5 «Κατάρτιση Ανθρώπινου υναµικού : «Κατάρτιση Ανθρώπινου υναµικού του Τοµέα επικοινωνιών» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ ΚΠΣ 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Κοινωνία της Πληροφορίας 4. «Επικοινωνίες» ΜΕΤΡΟ 4.5 «Κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού 1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Έναρξη προετοιμασίας

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Δ13 Διαδικασία Εντοπισµού µη- Συµµορφώσεων και Διορθωτικών Προληπτικών Ενεργειών

Δ13 Διαδικασία Εντοπισµού µη- Συµµορφώσεων και Διορθωτικών Προληπτικών Ενεργειών Δ13 Διαδικασία Εντοπισµού µη- Συµµορφώσεων και Διορθωτικών Προληπτικών Ενεργειών Επάρκειας για την υλοποίηση Συγχρηµατοδοτούµενων Έργων Σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ 1429: 2008 Έκδοση Έγκριση 3 η 3 η Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Φάση Β Παραδοτέο Π4: Πρότυπος Οδηγός ΣΔΥΑΕ Π4.6: Γενικά για το Εγχειρίδιο ΣΔΥΑΕ Ανάδοχος:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΦΕΚ : 1264/Β/2015 ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/03/2018

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/03/2018 ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αρ. ΠΚ/03/2018 Έκθεση Ευρημάτων Ελέγχου αναφορικά με την νομιμότητα της αναλυτικής κατάστασης εσόδων και δαπανών για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) για τις Δημοτικές

Διαβάστε περισσότερα