10 Υποστήριξη Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "10 Υποστήριξη Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων"

Transcript

1 10 Υποστήριξη Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων Νίκος Καρακαπιλίδης Πανεπιστήµιο Πατρών Σκοπός Το προηγούµενο κεφάλαιο καταπιάστηκε µε θέµατα συνεργασίας µέσω υπολογιστών, θεωρώντας τη διαδικασία αυτή ως µια σύνθετη δραστηριότητα που εµπεριέχει ανταλλαγή πληροφορίας µε στόχο όχι µόνο την απλή ενηµέρωση, αλλά κυρίως την εκτέλεση καθηκόντων από µια οµάδα ατόµων που εµπλέκονται στην υλοποίηση ενός έργου. Το κεφάλαιο αυτό εστιάζει σε µια άλλη µορφή συνεργασίας, που αφορά στη διαδικασία της συνεργατικής λήψης αποφάσεων. Μετά την περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων της διαδικασίας αυτής, καθώς και των βασικών τεχνολογιών υποστήριξής της, παρουσιάζεται ένα υλοποιηµένο σύστηµα που στοχεύει στην αποδοτικότερη υποστήριξη των εµπλεκοµένων χρηστών, µέσω της κατάλληλης διαχείρισης των επιχειρηµατολογικών συζητήσεων που διεξάγονται στα πλαίσια επίλυσης κάποιου προβλήµατος. Το σύστηµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί για σύγχρονη ή ασύγχρονη συνεργασία µέσω dιαδικτύου. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξή του εστιάζει στην υποστήριξη της συνεργατικής λήψης αποφάσεων όχι µόνο µέσω της αποτελεσµατικής δόµησης των σχετικών επιχειρηµατολογικών συζητήσεων, αλλά και µέσω της παροχής µηχανισµών αιτιολόγησης αυτών. Παράλληλα, ιδιαίτερη σηµασία δίνεται σε θέµατα διαχείρισης της σχετικής γνώσης, ελέγχου της συµβατότητας µεταξύ των προτιµήσεων των χρηστών, και συνολικής αξιολόγησης της επιχειρηµατολογίας σε κάθε στιγµιότυπο της σχετικής συζήτησης, µε στόχο την ανάδειξη της υπερέχουσας λύσης. Έννοιες Κλειδιά Συνεργασία µέσω Section Η/Υ Break (Continuous) Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Συστήµατα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων Κοινότητες Πρακτικής ιαχείριση Γνώσης Επιχειρηµατολογία ιαδίκτυο Section Break (Continuous)

2 Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Το κεφάλαιο περιλαµβάνει πέντε βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός περιβάλλοντος συνεργατικής λήψης αποφάσεων, και γίνεται αναφορά στις τεχνολογίες υποστήριξης της διαδικασίας αυτής. Στη δεύτερη ενότητα δίνεται έµφαση στο ρόλο της επιχειρηµατολογίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και αναλύονται οι σχετικές προσεγγίσεις. Η τρίτη ενότητα περιγράφει το προτεινόµενο σύστηµα, ενώ η τέταρτη παρουσιάζει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητά του, µέσω της χρήσης του σε ένα πραγµατικό πρόβληµα. Τέλος, στην πέµπτη ενότητα αναλύεται η συνέργεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, διαχείρισης γνώσης και επιχειρηµατολογίας στο υπό θεώρηση περιβάλλον, και περιγράφονται οι τρέχουσες ερευνητικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω βελτίωση του συστήµατος Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Η συνεργατική λήψη αποφάσεων (collaborative decision making - CDM) διεξάγεται συνήθως µέσω συζητήσεων και διαπραγµατεύσεων ανάµεσα σε µια οµάδα ατόµων (λήπτες αποφάσεων - decision makers). Η ύπαρξη αντιθέσεων ανάµεσα στα ενδιαφέροντα των ατόµων αυτών είναι αναπόφευκτη. Εποµένως, απαιτείται υποστήριξη στην επίτευξη συναίνεσης (consensus) και συµβιβασµού (compromise). Επιπλέον, κάθε λήπτης αποφάσεων µπορεί να υιοθετήσει, και στη συνέχεια να προτείνει, τη δική του στρατηγική ή µοντέλο επίλυσης του προβλήµατος, που ικανοποιεί κάποιους στόχους σε ένα συγκεκριµένο βαθµό. Είναι πολλές φορές φυσικό να διαφέρουν οι γνώµες των εµπλεκοµένων ατόµων ως προς τη σχετικότητα ή βαρύτητα µιας άποψης. Οι λήπτες αποφάσεων µπορεί να έχουν επιχειρήµατα υπέρ και κατά των προτεινόµενων εναλλακτικών λύσεων. Επιπλέον, πολλές φορές πρέπει να χειριστούν κατάλληλα την ανυπαρξία ή την πληθώρα της σχετικής πληροφορίας. Με άλλα λόγια, για κάποια σηµεία του προβλήµατος η σχετική πληροφορία που θα ήταν χρήσιµη για τη λήψη µιας απόφασης λείπει, ενώ για κάποια άλλα, ο χρόνος που απαιτείται για την ανεύρεση και κατανόηση του διαθέσιµου όγκου πληροφοριών είναι απαγορευτικός. Ένα άλλο σηµείο που χαρακτηρίζει τα περιβάλλοντα υπό θεώρηση είναι ότι πολλές φορές η αντικειµενική, καλά τεκµηριωµένη γνώση (factual knowledge) δεν επαρκεί για τη λήψη µιας απόφασης. Η υποκειµενική κρίση των συµµετεχόντων στις σχετικές διαδικασίες, η οποία πολλές φορές εξαρτάται από το ρόλο και τους στόχους του καθενός, είναι εξίσου υψηλής σηµασίας. Ένα σύστηµα υποστήριξης µιας διαδικασίας συνεργατικής λήψης αποφάσεων θα πρέπει να παρέχει στους χρήστες του κατάλληλους τρόπους για την υποστήριξη των απόψεων, προτιµήσεων και περιορισµών τους, οι οποίες πολλές φορές εκφράζονται µέσω ποιοτικών όρων (Holsapple and Whinston, 1996). Τέλος,

3 πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι λήπτες αποφάσεων δεν είναι απαραίτητα ειδικοί στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής, αλλά απαιτούν τα κατάλληλα (φιλικά στο χρήστη) εργαλεία για να κατανοήσουν και να συµµετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες. Τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να παρακινούν τη συµµετοχή τους στις διαδικασίες αυτές, προσδίδοντάς τους έναν ενεργό ρόλο. Η παραπάνω απαίτηση είναι σύµφωνη µε το όραµα των πρωτοπόρων ερευνητών στο χώρο των Συστηµάτων Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων, οι οποίοι µιλούσαν για διευκόλυνση και όχι αντικατάσταση της ανθρώπινης κρίσης σε τέτοια προβλήµατα Συστήµατα Υποστήριξης Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων Τα Συστήµατα Υποστήριξης Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων (Collaborative Decision Support Systems) έχουν οριστεί (Kreamer and King, 1988) ως συστήµατα τα οποία, µε τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, υποστηρίζουν την αλληλεπίδραση µεταξύ των µελών µιας οµάδας, µε στόχο τη διευκόλυνση της επίλυσης όχι καλά δοµηµένων προβληµάτων (ill-structured problems). Ο βασικός στόχος ενός τέτοιου συστήµατος είναι η αύξηση της αποτελεσµατικότητας των παραπάνω οµάδων, γνωστές πολλές φορές ως "Κοινότητες Πρακτικής", µέσω της κατάλληλης διάχυσης της πληροφορίας ανάµεσα στα µέλη της οµάδας και τον υπολογιστή. Κάτι τέτοιο µπορεί να επιτευχθεί µέσω της εξασφάλισης της απαραίτητης επικοινωνίας µεταξύ των µελών της οµάδας, καθώς και της παροχής των κατάλληλων τεχνικών δόµησης, ανάλυσης και αξιολόγησης του περιεχοµένου των σχετικών συζητήσεων. Θέµατα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στην ανάπτυξη των παραπάνω συστηµάτων είναι η οργάνωση της συνεργασίας µεταξύ των µελών της οµάδας µε στόχο τη βελτίωση του συντονισµού της (µείωση του χρόνου και της προσπάθειας που απαιτείται για συµµετοχή σε τέτοιες διαδικασίες, χωρίς να µειώνεται η "ποιότητα" της απόφασης), και η κατάλληλη χρήση των τεχνολογιών από το χώρο της πληροφορικής. Η παροχή κανόνων και διαδικασιών για τον έλεγχο και διατήρηση της συνέπειας (consistency) µεταξύ των δράσεων των µελών της οµάδας, αλλά και για την αυτοµατοποίηση της επεξεργασίας των σχετικών δεδοµένων, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα λήψης αποφάσεων που χαρακτηρίζονται από πληθώρα δεδοµένων (data intensive decision making situations), είναι επίσης ιδιαίτερα σηµαντικά θέµατα.

4 Κοινότητες Πρακτικής Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έµφαση στην έννοια της βασισµένης στη γνώση επιχείρησης (knowledge-based enterprise). Η γνώση αυτή καλλιεργείται µέσω της ανάπτυξης οµάδων που καλούνται Κοινότητες Πρακτικής (Communities of Practice - CoPs), τα µέλη των οποίων συνεργάζονται για την επίλυση πολυδιάστατων επιχειρησιακών προβληµάτων (Gamble and Blackwell, 2001; Churchill et al., 2001). Τέτοιες κοινότητες συνήθως σχηµατίζονται από άτοµα µε διαφορετική θεωρητική και τεχνική κατάρτιση (και αντίστοιχες δεξιότητες), που συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν διεξοδικά τις απόψεις τους σε ένα συγκεκριµένο πρόβληµα. Χρησιµοποιώντας όρους από το χώρο της ιαχείρισης Γνώσης (Knowledge Management), ο στόχος των οµάδων αυτών είναι να χρησιµοποιήσουν υπάρχουσα (αλλά και να αναπτύξουν νέα) γνώση γύρω από ένα πρόβληµα, µέσω της ανταλλαγής ποικίλων πηγών και µορφών ρητής και άρρητης γνώσης. Μέσω τέτοιων οργανωτικών δοµών, προωθείται επίσης η συνεργατική µάθηση των µελών της οµάδας και εµπλουτίζεται η συνολική επιχειρησιακή γνώση (organisational knowledge). Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε (τελευταία πρόσβαση: 31/03/05). Για την εξελικτική-διαλεκτική σχέση των Κοινοτήτων Πρακτικής, καθώς και για τα Πληροφοριακά Συστήµατα που την υποστηρίζουν, βλέπε Κεφάλαιο 3 (Μαρµαράς και Ναθαναήλ, Κοινότητες Πρακτικής και Πληροφοριακά Συστήµατα) Τύποι Συστηµάτων Υποστήριξης Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων Στη σχετική βιβλιογραφία, έχουν οριστεί διάφοροι τύποι συστηµάτων υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων, ακολουθώντας διαφορετικά σχήµατα ταξινόµησης (για µια εκτενή αναφορά, βλέπε (Holsapple and Whinston, 1996)). Τέτοιες ταξινοµήσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση τόσο αυτών που αναπτύσσουν τέτοια συστήµατα, όσο και αυτών που πρόκειται να τα εγκαταστήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός οργανισµού. Μιλώντας γενικά, η αρχιτεκτονική των παραπάνω συστηµάτων είναι αυτή που φαίνεται στο Σχήµα 10.1, όπου το υποσύστηµα γλώσσας (language subsystem) χειρίζεται όλα τα αιτήµατα των χρηστών προς το σύστηµα, το υποσύστηµα παρουσίασης (presentation subsystem) είναι υπεύθυνο για την παρουσίαση των αποτελεσµάτων προς τους χρήστες, το υποσύστηµα επεξεργασίας προβλήµατος (problem processing subsystem) είναι το λογισµικό που διερµηνεύει τα αιτήµατα των χρηστών και εκτελεί τις κατάλληλες ενέργειες για να τους επιστρέψει τις σχετικές απαντήσεις, και το υποσύστηµα γνώσης (knowledge subsystem) περιλαµβάνει όλη την αποθηκευµένη (αντικειµενική ή υποκειµενική) γνώση.

5 Σχήµα 10.1 Γενική Αρχιτεκτονική ενός Συστήµατος Υποστήριξης Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων (Πηγή: Holsapple and Whinston, 1996) Σύµφωνα µε την αρχιτεκτονική αυτή, µπορεί κανείς να διακρίνει µια σειρά από τύπους συστηµάτων υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων, ανάλογα µε το αν: η λειτουργία του συστήµατος απαιτεί τη συµµετοχή ή/και παρέµβαση ενός συντονιστή (facilitator) της όλης διαδικασίας, ή όχι (ο ρόλος του συντονιστή είναι να βοηθά τους συµµετέχοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων να χρησιµοποιήσουν σωστά το σύστηµα) το σύστηµα παρέχει τα ίδια ή διαφορετικά παράθυρα διαπροσωπείας (interfaces) και µηχανισµούς εξαγωγής συµπερασµάτων (inference engines) στους συµµετέχοντες στη διαδικασία το σύστηµα επιτρέπει στους συµµετέχοντες να έχουν τις δικές τους (ιδιωτικές) αποθήκες γνώσης (εναλλακτικά, όλη η γνώση είναι σε δηµόσια χρήση) το σύστηµα είναι ικανό να αποθηκεύει ειδική γνώση που σχετίζεται µε το σύστηµα ή/και µε το συγκεκριµένο περιβάλλον συνεργασίας Άλλες ταξινοµήσεις που αναφέρονται στη βιβλιογραφία έχουν να κάνουν µε τις ιδιαίτερες λειτουργίες κάθε υποσυστήµατος (για παράδειγµα, µε τον τρόπο συντονισµού των χρηστών), καθώς και µε το αν τα συστήµατα αυτά αφορούν σύγχρονη ή ασύγχρονη συνεργασία, η οποία µπορεί να γίνεται είτε στην ίδια είτε σε διαφορετικές θέσεις εργασίας. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ταξινόµηση έχει προταθεί από τους DeSanctis και Gallupe (1987), οι οποίοι µιλούν για τρία "επίπεδα" (levels) συστηµάτων υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων, ανάλογα µε τις δυνατότητες που προσφέρουν στους συµµετέχοντες. Πιο συγκεκριµένα, τα συστήµατα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων Επιπέδου 1 στοχεύουν κυρίως στη µείωση ή απαλειφή δυσλειτουργιών που σχετίζονται µε την επικοινωνία των συµµετεχόντων. Τα συστήµατα αυτά υποστηρίζουν την ηλεκτρονική ανταλλαγή µηνυµάτων, χειρίζονται επαρκώς

6 θέµατα ανωνυµίας των συµµετεχόντων, παρέχουν δυνατότητες συνοπτικής θεώρησης των πληροφοριών και θέσεων που έχουν εκφραστεί από όλους τους συµµετέχοντες, ενώ κάποια από αυτά έχουν δυνατότητες ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (για παράδειγµα, σχετικά µε την αποδοχή ή όχι κάποιας θέσης ή λύσης) και ποσοτικοποίησης των προτιµήσεων των συµµετεχόντων (για παράδειγµα, µέσω κάποιας κλίµακας αξιολόγησης). Επιπλέον των παραπάνω δυνατοτήτων, τα συστήµατα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων Επιπέδου 2 αυτοµατοποιούν (κατά το δυνατό) τη διαδικασία λήψης αποφάσεων παρέχοντας τους κατάλληλους µηχανισµούς αιτιολόγησης και επίλυσης του προβλήµατος (δέντρα αποφάσεων, στατιστική επεξεργασία, ανάλυση και ταξινόµηση προτιµήσεων και εναλλακτικών λύσεων, πολυκριτηριακή λήψη αποφάσεων, κλπ). Τέλος, τα συστήµατα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων Επιπέδου 3 διαθέτουν επιπλέον δυνατότητες, οι οποίες σχετίζονται µε τη χρονική σειρά, το περιεχόµενο και τις συσχετίσεις µεταξύ των µηνυµάτων που ανταλλάσονται από τους συµµετέχοντες, δίνοντας έτσι στο σύστηµα έναν ακόµα πιο ενεργό ρόλο. Για παράδειγµα, παρέχουν συστάσεις στους συµµετέχοντες για τις µελλοντικές τους κινήσεις, φιλτράρουν και οµαδοποιούν πληροφορίες (πιθανά µε τη βοήθεια κάποιων ευφυών πρακτόρων - intelligent agents - που δρουν για λογαριασµό κάθε συµµετέχοντα), αλλά και παρέχουν δυνατότητες δόµησης των κανόνων και επέµβασης στους µηχανισµούς αιτιολόγησης και αξιολόγησης του συστήµατος Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργατικής Λήψης Αποφάσεων Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται για την υποστήριξη διαδικασιών λήψης αποφάσεων αφορούν τέσσερα βασικά "συστατικά" (components) των συστηµάτων που περιγράφηκαν παραπάνω: τα δεδοµένα (data), τα µοντέλα (models), τη γνώση (knowledge), και τη διεπαφή µε το χρήστη (user interface). Η κατά περίπτωση διασύνδεση των συστατικών αυτών είναι ουσιαστικά εκείνη που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα των συστηµάτων που περιγράφονται στο κεφάλαιο αυτό (Turban and Aronson, 2001). Είναι προφανές ότι τα συστατικά αυτά σχετίζονται άµεσα µε τα υποσυστήµατα που αναφέρθηκαν στην προηγούµενη υποενότητα. Κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι τεχνολογίες υποστήριξης διαδικασιών λήψης αποφάσεων ήταν εστιασµένες στην ανάπτυξη µοντέλων ανάλυσης και επίλυσης του προβλήµατος, και αφορούσαν έναν µόνο χρήστη. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες όµως, η σχετική έρευνα επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες διαδικασιών συνεργατικής λήψης αποφάσεων (Shim et al., 2002). Στη συνέχεια, η έλευση του διαδικτύου και του παγκόσµιου ιστού (Web), όπως επίσης και η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας, οδήγησε στη "διεύρυνση" του περιβάλλοντος ενός οργανισµού. Ο Courtney (2001) υποστήριξε ότι οι ερευνητές των συστηµάτων

7 υποστήριξης λήψης αποφάσεων θα πρέπει να εργαστούν προς µια πολύ πιο ευρεία θεώρηση του περιβάλλοντος λήψης αποφάσεων σε έναν οργανισµό, και να αναπτύξουν συστήµατα τα οποία θα είναι σε θέση να χειρίζονται κατάλληλα την έµφυτη υποκειµενικότητα του προβλήµατος ("soft" approach). Έτσι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βασικά ερευνητικά θέµατα αποτελούν σήµερα η δόµηση της εν λόγω συνεργασίας µε στόχο το βέλτιστο συντονισµό της οµάδας των συµµετεχόντων, η χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας για την αύξηση της αποδοτικότητας και αποτελεσµατικότητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, η ανάπτυξη και ενσωµάτωση των κατάλληλων κανόνων και διαδικασιών για έλεγχο των δράσεων (αλλά και τη διατήρηση συνέπειας µεταξύ αυτών) των µελών της οµάδας, και η αυτοµατοποίηση (κατά το δυνατόν) της επεξεργασίας των δεδοµένων και της γνώσης που υπάρχουν στα περιβάλλοντα υπό θεώρηση. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η σχετική έρευνα εστιάζει όλο και περισσότερο στις ανάγκες του οργανισµού για τον οποίο τέτοια συστήµατα αναπτύσσονται, ακολουθώντας µια περισσότερο ανθρωποκεντρική (και όχι προβληµατο-κεντρική) θεώρηση, η οποία δίνει µεγάλο βάρος στη γνώση (ρητή ή άρρητη) των συµµετεχόντων στις σχετικές διαδικασίες, και λαµβάνει υπόψη της την κοινωνική διάσταση του προβλήµατος (αλληλεπίδραση µεταξύ των συµµετεχόντων στην όλη διαδικασία). Μια σειρά από σηµαντικές τεχνολογίες για την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων έχει ήδη προταθεί και εξελιχθεί. Μεταξύ αυτών, οι αποθήκες δεδοµένων (data warehouses), η αναλυτική επεξεργασία δεδοµένων (on-line analytical processing - OLAP), η εξόρυξη δεδοµένων (data mining) και οι δικτυακές εφαρµογές αναγνωρίζονται ευρέως ως τεχνολογίες που κατέχουν σηµαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συστηµάτων υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων, τόσο στο παρόν όσο και στο µέλλον (Shim et al., 2002; Turban and Aronson, 2001). Πιο συγκεκριµένα, οι αποθήκες δεδοµένων παρέχουν την απαραίτητη υποδοµή για την οργάνωση, αποθήκευση και εξαγωγή σηµαντικών ποσοτήτων δεδοµένων, ακολουθώντας τα πρότυπα ενός οργανισµού (Kimball and Ross, 2002), και χρησιµοποιούνται για την ανεύρεση της πληροφορίας που απαιτείται για τη στήριξη αποφάσεων (Devlin, 1997). Τα δεδοµένα που αποθηκεύονται σε µια αποθήκη δεδοµένων αναλύονται συνήθως µε τη βοήθεια εργαλείων αναλυτικής επεξεργασίας δεδοµένων (OLAP tools) (Berson and Smith, 1997; Thomsen, 2002). Ανάλογα µε την τεχνολογία που έχει χρησιµοποιηθεί για την ανάπτυξη µιας αποθήκης δεδοµένων, διακρίνουµε δύο βασικούς τύπους τέτοιων εργαλείων: τα πολυδιάστατα (multidimensional OLAP - MOLAP) και τα σχεσιακά (relational OLAP - ROLAP). Κάθε ένας από αυτούς τους τύπους εργαλείων έχει τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατά του, ενώ ένας τρίτος τύπος, τα υβριδικά (hybrid OLAP - HOLAP), προσπαθεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήµατα των δύο πρώτων.

8 Οι δυνατότητες των παραπάνω τεχνολογιών στην επεξεργασία µεγάλου όγκου δεδοµένων µπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω µε τη χρήση µηχανισµών εξόρυξης δεδοµένων. Η ανάπτυξη τέτοιων εργαλείων βασίζεται σε έννοιες και τεχνικές από τους επιστηµονικούς χώρους της τεχνητής νοηµοσύνης και της στατιστικής, και στοχεύει στην καλύτερη ανάλυση των δεδοµένων µέσω της ανεύρεσης προτύπων (patterns) δεδοµένων, καθώς και µέσω της εξαγωγής συσχετίσεων και κανόνων µεταξύ αυτών (Fayyad et al., 1996; Berson and Smith, 1997). Σύγχρονες εφαρµογές εξόρυξης γνώσης παρέχουν δυνατότητες "µάθησης" από το ιστορικό χρήσης ενός συστήµατος υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων, βοηθώντας έτσι τους συµµετέχοντες στο να πάρουν καλύτερες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον του παγκόσµιου ιστού υιοθετείται όλο και περισσότερο ως µια πλατφόρµα ανάπτυξης εφαρµογών και παροχής των σχετικών υπηρεσιών. Τα βασισµένα στο web συστήµατα υποστήριξης λήψης αποφάσεων παρέχουν τόσο πληροφορία, όσο και τα κατάλληλα εργαλεία σε ένα λήπτη αποφάσεων µέσω ενός κοινού Web browser. Ο εξυπηρετητής (server) που φιλοξενεί ένα τέτοιο σύστηµα είναι δικτυακά συνδεδεµένος µε τους υπολογιστές των χρηστών. Επιπλέον, τέτοια συστήµατα µπορούν να προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες υποστήριξης µιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε διαφορετικούς τύπους χρηστών (π.χ. ανάλογα µε τον τύπο δικτύου που χρησιµοποιούν). ύο επιπλέον τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται για την υποστήριξη της διαδικασίας συνεργατικής λήψης αποφάσεων, οι οποίες εµπίπτουν στην επιστηµονική περιοχή της τεχνητής νοηµοσύνης, είναι τα βασισµένα σε κανόνες συστήµατα (Rule-Based Systems) και η βασισµένη σε περιπτώσεις αιτιολόγηση (Case-Based Reasoning). Τα βασισµένα σε κανόνες συστήµατα (Hayes-Roth, 1985; Ignizio, 1990) δεν αναπαριστούν τη γνώση στατικά, αλλά µέσω ενός συνόλου κανόνων της µορφής "εάν... τότε " ( if-then rules) που υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει ή να αποφασιστεί σε ένα συγκεκριµένο στιγµιότυπο του προβλήµατος υπό θεώρηση. Γενικά, η τεχνολογία αυτή έχει ιδιαίτερη χρησιµότητα σε προβλήµατα στα οποία η σχετική γνώση µπορεί να εκφραστεί µε τη µορφή των παραπάνω κανόνων. Από την άλλη πλευρά, ακολουθώντας τη βασισµένη σε περιπτώσεις αιτιολόγηση (Kolodner, 1993; Watson, 1997), η γνώση και η εµπειρία των χρηστών κωδικοποιείται σε µια βιβλιοθήκη παρελθοντικών περιπτώσεων (όχι σε κανόνες). Τυπικά, κάθε τέτοια περίπτωση αποτελείται από την περιγραφή ενός συγκεκριµένου στιγµιοτύπου του προβλήµατος, καθώς και της επίλυσής του. Για την επίλυση ενός νέου στιγµιοτύπου, γίνεται αρχικά ένα ταίριασµά του έναντι παρελθοντικών περιπτώσεων (ακολουθώντας διάφορα µέτρα οµοιότητας), έχοντας ως στόχο την ανεύρεση παρόµοιων περιπτώσεων και την

9 εκµετάλλευση των λύσεων που δόθηκαν σε αυτές. Οι λύσεις αυτές µπορεί να τροποποιηθούν για το νέο στιγµιότυπο του προβλήµατος, ενώ το νέο στιγµιότυπο και η τελική του λύση σχηµατίζουν µια νέα περίπτωση που αποθηκεύεται στη σχετική βάση δεδοµένων. Το κατά πόσον η τεχνολογία αυτή είναι χρήσιµη σε ένα περιβάλλον συνεργατικής λήψης αποφάσεων εξαρτάται από τη διαθεσιµότητα παρελθοντικών περιπτώσεων, καθώς και το αν τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται ως πολύτιµες (η θεώρησή τους αποτελεί κοινή πρακτική για έναν οργανισµό) και πρέπει να τηρούνται Ο ρόλος της Επιχειρηµατολογίας στη Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Κατά γενική παραδοχή, η συνεργατική λήψη αποφάσεων εµπίπτει στην κατηγορία των µη-καλά δοµηµένων και δύσκολα αντιµετωπίσιµων προβληµάτων ("wicked problems"), τα οποία µπορούν να επιλυθούν µέσω επιχειρηµατολογικών συζητήσεων (argumentative discourses) και συνεργασίας µεταξύ των εµπλεκοµένων ατόµων (Kunz and Rittel, 1970; Rittel and Webber, 1973). Σύµφωνα µε την παραπάνω προσέγγιση, συναίνεση επιτυγχάνεται (βαθµιαία) µέσω µιας διαδικασίας συνεργατικής θεώρησης εναλλακτικών (και συχνά ανταγωνιστικών) µορφών αναπαράστασης και αξιολόγησης των δεδοµένων του προβλήµατος, αλλά και των προτεραιοτήτων και περιορισµών που θέτουν τα µέλη της οµάδας επίλυσης του προβλήµατος (De Michelis and Grasso, 1994; Di Eugenio et al., 1997). Η εφαρµογή κλασσικών εργαλείων µοντελοποίησης και ανάλυσης του σχετικού περιβάλλοντος λήψης αποφάσεων είναι αδύνατη πριν την πλήρη διευκρίνιση (και συµφωνία) όλων των πτυχών του προβλήµατος µεταξύ των µελών της οµάδας. Η θεωρητική έρευνα που έχει διεξαχθεί στο χώρο των επιχειρηµατολογικών συζητήσεων φαίνεται να ακολουθεί διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως η φιλοσοφική, σύµφωνα µε την οποία η επιχειρηµατολογία θεωρείται ως ένας τρόπος "διαµόρφωσης θεωρίας" (theory formation) (Lueken, 1991), η γλωσσολογική (linguistic), η οποία έχει επηρεαστεί από τη "θεωρία δράσεων οµιλίας" (speech act theory) και την "ανάλυση των συζητήσεων" (discourse analysis) (Heidrich, 1982), η ρητορική, όπου η επιχειρηµατολογία µελετάται βασικά ως µια µορφή "χειρισµού καταστάσεων µέσω της γλώσσας" (manipulation through language) (Valesio, 1980), και η ψυχολογική, όπου εξετάζονται αναλυτικά οι συσχετίσεις µεταξύ των επιχειρηµάτων και των "γνωστικών διαδικασιών" (cognitive processes) (Green, 1996). Όπως περιγράφεται αναλυτικά στην εργασία (van Eemeren et al., 1996), οι περισσότερες προσεγγίσεις ακολουθούν δύο βασικές µεθοδολογίες από το χώρο της λογικής (formal and informal logic).

10 Παράλληλα µε την παραπάνω θεωρητική δουλειά, η υλοποίηση συστηµάτων που υποστηρίζουν την επιχειρηµατολογία και τη συλλογιστική αποφάσεων για διαφορετικούς τύπους οµάδων και πεδίων εφαρµογής λαµβάνει αυξανόµενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα συστήµατα αυτά στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών να ερµηνεύσουν τις υπάρχουσες πληροφορίες και γνώση, και να αιτιολογήσουν τις απόψεις τους µέσω αυτών κατά τη διάρκεια µιας συζήτησης. Για παράδειγµα, το QuestMap (Conklin, 2003), που έχει βασιστεί στο gibis (Conklin and Begeman, 1989), µπορεί να "συλλαµβάνει" (capture) τα βασικά θέµατα και ιδέες κατά τη διάρκεια µιας συνεργασίας για την επίλυση ενός προβλήµατος, και προσπαθεί να πετύχει µια κοινή (απ όλα τα εµπλεκόµενα µέλη) θεώρηση του προβλήµατος, τοποθετώντας όλες τις απόψεις των χρηστών, µαζί µε τα σχετικά έγγραφα και αναφορές, σε έναν "πίνακα" (whiteboard). Το σύστηµα Euclid (Smolensky et al., 1987) παρέχει µια γλώσσα γραφικής αναπαράστασης επιχειρηµατολογίας γενικού τύπου, ενώ το Janus (Fischer et al., 1989) υποστηρίζει και απεικονίζει ενέργειες που κριτικάρουν υπάρχουσα γνώση για να καλλιεργήσουν τη συναίνεση µεταξύ των µελών οµάδων που ασχολούνται µε προβλήµατα σχεδιασµού. Το QOC (Questions, Options and Criteria), το οποίο βασίζεται σε ένα µοντέλο αναπαράστασης της συλλογιστικής αιτιολόγησης µιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων, επιτρέπει επίσης το συγκερασµό απόψεων σε προβλήµατα σχεδιασµού (Shum et al., 1993). Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αποτελεί το Remap (Ramesh and Dhar, 1992), το οποίο βασίζεται σε ένα θεωρητικό µοντέλο απεικόνισης των διαβουλεύσεων γύρω από την ανάλυση απαιτήσεων ενός θέµατος, και ενσωµατώνει το µοντέλο επιχειρηµατολογίας IBIS (Kunz and Rittel, 1970; Rittel and Webber, 1973). Τέλος το SIBYL (Lee, 1990) είναι ακόµα ένα εργαλείο διαχείρισης της συλλογιστικής που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια οµαδικής λήψης απόφάσεων, το οποίο αποτελεί επέκταση του gibis, αλλά βασίζεται περισσότερο στη γνώση που υπάρχει σε τέτοια περιβάλλοντα και παρέχει δυνατότητες διαχείρισης των εξαρτήσεων µεταξύ των απόψεων που εκφράζονται, των εναλλακτικών σκοπιών θεώρησης του προβλήµατος, καθώς και της σχετικής ασάφειας. Πιο πρόσφατες προσεγγίσεις δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην οπτική απεικόνιση (visualization) της επιχειρηµατολογίας σε διάφορα περιβάλλοντα συνεργασίας (Buckingham Shum, 2003). Η κατάλληλη απεικόνιση της επιχειρηµατολογίας έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επίλυση προβληµάτων µέσω της ανάπτυξης και κοινοποίησης µεταξύ των εµπλεκοµένων ατόµων της αναπαράστασης του προβλήµατος, της διατήρησης της εστίασης της προσοχής των ατόµων αυτών στη συνολική διαδικασία, καθώς επίσης και µέσω της διατήρησης συνοχής και συµβατότητας µεταξύ των απόψεων που εκφράζονται (Kirschner et al., 2003). Μια αντιπροσωπευτική προσέγγιση αυτής της κατηγορίας συστηµάτων είναι το Compendium, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε

11 για να βοηθήσει οµάδες ατόµων από διαφορετικά τµήµατα µιας επιχείρησης στην επίλυση προβληµάτων ανασχεδιασµού επιχειρησιακών διαδικασιών, και οδήγησε στην υλοποίηση των εργαλείων λογισµικού Visual Explorer και Mifflin (Selvin, 2003). Ανάµεσα σε άλλα συστήµατα της ίδιας κατηγορίας (argument visualization tools), αναφέρουµε τα Araucaria ( Athena (Rolf and Magnusson, 2002), Reason!Able (van Gelder and Bulka, 2000), και Belvédère (Suthers, 2001), τα οποία έχουν δοκιµαστεί σε διαφορετικού τύπου περιβάλλοντα συνεργασίας. Θεωρώντας τα συνολικά, τα παραπάνω συστήµατα παρέχουν ένα γνωστικό περιβάλλον επιχειρηµατολογίας (cognitive argumentation environment) που διεγείρει τη σκέψη και παρακινεί τη συζήτηση ανάµεσα στα εµπλεκόµενα άτοµα. Ωστόσο, τα συστήµατα αυτά δεν εκµεταλλεύονται κάποια δικτυακή υποδοµή, µε αποτέλεσµα η ασύγχρονη συνεργασία µεταξύ αποµακρυσµένων χρηστών να γίνεται υποχρεωτικά µέσω ενός ατόµου-µεσολαβητή (mediator). Παρόµοια κριτική ισχύει και για την επίδειξη κάθε "στιγµιότυπου" µιας συνεργασίας σε όλους τους χρήστες. Όπως αναφέρεται στη σχετική βιβλιογραφία (van Gelder, 2003), τα συστήµατα λογισµικού για την οπτική απεικόνιση της επιχειρηµατολογίας παρέχουν για την ώρα µόνο βασικές λειτουργίες, και εµφανίζουν πολλά προβλήµατα χρηστικότητας. Πιο σηµαντική όµως διαπίστωση είναι ότι η παραπάνω κατηγορία συστηµάτων δεν ολοκληρώνει στη διαδικασία της επιχειρηµατολογίας µηχανισµούς αιτιολόγησης (reasoning mechanisms), οι οποίοι θα µπορούσαν να αυτοµατοποιήσουν σε µεγάλο βαθµό τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυξανόµενο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης τελευταία η ανάπτυξη συστηµάτων υποστήριξης συνεδριών (forums) µέσω διαδικτύου (Internet-based conferencing systems), όπως το AltaVista Forum Center, το Open Meeting και το NetForum. Τα συστήµατα αυτά εκµεταλλεύονται το ευρύτερο (και ανεξάρτητο πλατφόρµας) πλαίσιο του διαδικτύου και του παγκόσµιου ιστού, για θέµατα αναπαράστασης δεδοµένων καθώς και µετάδοσης και πρόσβασης σε αυτά. Συνήθως παρέχουν τα µέσα για δόµηση και επίβλεψη µιας συζήτησης, ενώ πολλά από αυτά επιτρέπουν την κοινοποίηση εγγράφων και ηµερολογίων, και ενσωµατώνουν εργαλεία και chat. Στα συστήµατα αυτά, η συζήτηση δοµείται µέσω διαφορετικών τύπων συνδέσµων (links) µεταξύ των µηνυµάτων που ανταλλάσονται από τους χρήστες (για παράδειγµα, τέτοιοι σύνδεσµοι είναι οι "qualify", "agree", και "example" στο Open Meeting). Αυτή η δεύτερη κατηγορία συστηµάτων ικανοποιεί τις απαιτήσεις των χρηστών που έχουν σχέση µε τη συνεργασία µεταξύ ατόµων που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, και εργάζονται σε διαφορετικό χρόνο. Ωστόσο, τα συστήµατα αυτά παρέχουν χώρους συζητήσεων (discussion forums) στις οποίες

12 οι διάφορες απόψεις των χρηστών είναι "παθητικά" συνδεδεµένες (µέσω "threads"), κάτι που συχνά οδηγεί σε µια αταξινόµητη και άλογη συλλογή ασαφώς συσχετισµένων µηνυµάτων. Όπως επισηµαίνεται από την οµάδα ανάπτυξης του Open Meeting, υπάρχει έλλειψη δυνατοτήτων επίτευξης συναίνεσης και µηχανισµών υποστήριξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων (Hurwitz and Mallery, 1995). Επιπλέον, όπως και στην προηγούµενη κατηγορία συστηµάτων, θέµατα που σχετίζονται µε την κατάλληλη αποθήκευση της γνώσης (η οποία εξωτερικεύεται και αναπτύσσεται σε τέτοια περιβάλλοντα συνεργασίας), έτσι ώστε αυτή να επαναχρησιµοποιηθεί σε µελλοντικά σενάρια συνεργασίας, δεν αγγίζονται. Σε αντίθεση µε τα παραπάνω συστήµατα, η προσέγγιση που παρουσιάζεται στη συνέχεια αυτού του κεφαλαίου εστιάζει στην υποστήριξη της συνεργατικής λήψης αποφάσεων, όχι µόνο µέσω της αποτελεσµατικής δόµησης των σχετικών επιχειρηµατολογικών συζητήσεων, αλλά και µέσω της παροχής µηχανισµών αιτιολόγησης αυτών. Πρωταρχικός στόχος αποτέλεσε η ανάπτυξη ενός γενικής χρήσης συστήµατος µε ενεργό ρόλο, το οποίο "συλλαµβάνει" τη συλλογιστική των χρηστών και παρακινεί τους χρήστες να συµµετέχουν σε συζητήσεις γύρω από τα υπό επίλυση θέµατα. Παράλληλα, ιδιαίτερη σηµασία δίνεται σε θέµατα διαχείρισης της σχετικής ρητής και άρρητης γνώσης, καθώς και αυτοµάτου (και διαρκούς) ελέγχου της συµβατότητας ανάµεσα στις προτιµήσεις των χρηστών, και συνολικής θεώρησης της επιχειρηµατολογίας που έχει αναπτυχθεί σε κάθε στιγµιότυπο της σχετικής συζήτησης, µε στόχο την ανάδειξη της υπερέχουσας λύσης. Το προτεινόµενο σύστηµα παρέχει δυνατότητες που βασίζονται σε προσεγγίσεις από τους χώρους της θεωρίας αποφάσεων (decision theory), της µη-µονοτονικής συλλογιστικής (non-monotonic reasoning), της ικανοποίησης περιορισµών (constraint satisfaction), και της διατήρησης αληθείας (truth maintenance). Όπως περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια, οι µηχανισµοί αιτιολόγησης του συστήµατος µπορούν να χειριστούν αποτελεσµατικά ποιοτικά δεδοµένα, ενώ ενεργοποιούνται κάθε φορά που κάποιος χρήστης εισάγει ένα νέο στοιχείο στη σχετική συζήτηση (η εισαγωγή ενός νέου στοιχείου µπορεί να αλλάξει την κατάσταση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων, και να κάνει µια νέα λύση να φαίνεται ως επικρατέστερη). Τονίζεται εδώ ότι το προτεινόµενο σύστηµα στοχεύει µόνο στην παροχή βοήθειας στους χρήστες, διευκολύνοντας τη µεταξύ τους συνεργασία για τη λήψη µιας απόφασης, και υποδεικνύοντάς τους λύσεις (σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση λαµβάνεται από τους χρήστες).

13 10.3 Το Προτεινόµενο Σύστηµα Ακολουθώντας µια προσέγγιση που βασίζεται στην αιτιολόγηση µέσω επιχειρηµατολογίας (argumentative reasoning), το προτεινόµενο σύστηµα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της συνεργατικής λήψης αποφάσεων που περιγράφηκαν στην πρώτη ενότητα του κεφαλαίου αυτού. Επιπλέον, το σύστηµα διευκολύνει την εξωτερίκευση, αναµόχλευση και χρήση της υπάρχουσας γνώσης, καθώς και την ανάπτυξη νέας (βλέπε Σχήµα 10.2). Το συνολικό πλαίσιο της προσέγγισης που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη του συστήµατος βασίζεται και επεκετείνει αυτό του συστήµατος Hermes (Karacapilidis and Papadias, 2001), παρέχοντας επιπρόσθετες δυνατότητες διαχείρισης γνώσης και λήψης αποφάσεων. Σχήµα 10.2 υνατότητες του Προτεινόµενου Συστήµατος Σύµφωνα µε την προσέγγισή µας, οι συζητήσεις που διεξάγονται γύρω από ένα δύσκολο πρόβληµα το οποίο πρέπει να επιλυθεί συνεργατικά θεωρούνται επίσης ως "κοινωνικές διαδικασίες" (social processes), οι οποίες οδηγούν στο σχηµατισµό οµάδων των οποίων η γνώση επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριµένες πτυχές του προβλήµατος. Το προτεινόµενο σύστηµα παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας στα µέλη µιας οµάδας για την επίλυση ποικίλων θεµάτων. Επιπλέον, διευκολύνει την ανάπτυξη συλλογιστικής µεταξύ των µελών της οµάδας και εκµαιεύει τη συλλογική επιχειρησιακή γνώση, αυξάνοντας έτσι την "ποιότητα" της συνολικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο µέσω της καλά δοµηµένης γλώσσας που χρησιµοποιείται για τις σχετικές επιχειρηµατολογικές συζητήσεις, όσο και των µηχανισµών που έχουν αναπτυχθεί για την αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων. Παίρνοντας ως εισερχόµενα δεδοµένα τις απόψεις και τα διάφορα στοιχεία επιχειρηµατολογίας που εκφράζονται από τους χρήστες, το σύστηµα

14 χτίζει ένα γράφο γνώσης βασισµένο στη σχετική επιχειρηµατολογική συζήτηση (discourse-based knowledge graph). Οι παραπάνω απόψεις και στοιχεία επιχειρηµατολογίας µπορούν να υποστηρίζονται από σχετικά έγγραφα, αλλά και πληροφορίες και γνώσεις που έχουν ανακτηθεί από τη βάση γνώσης του συστήµατος. Μέσω των υλοποιηµένων µηχανισµών υποστήριξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, οι χρήστες µπορούν να ενηµερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη της σχετικής συζήτησης και την τρέχουσα κατάσταση κάθε στοιχείου επιχειρηµατολογίας που έχει εισαχθεί στον παραπάνω γράφο (για παράδειγµα, ένα επιχείρηµα µπορεί να έχει πάψει να λαµβάνεται υπόψη επειδή έχει "καταρριφθεί" από κάποιο άλλο), και έτσι να αναπτύξουν περαιτέρω τη συλλογιστική τους σύµφωνα µε τις απόψεις και τα ενδιαφέροντά τους στη λύση του σχετικού προβλήµατος. Επιπλέον, το σύστηµα συνεισφέρει στην αµοιβαία κατανόηση του προβλήµατος, µέσω της συνεργατικής ανάδειξης και αξιολόγησης των πτυχών του προβλήµατος. Μια τέτοια αξιολόγηση µπορεί να γίνει είτε µέσω επιχειρηµατολογικής συζήτησης (ακολουθώντας τους σχετικούς κανόνες επιχειρηµατολογίας), είτε µέσω ψηφοφορίας. Το προτεινόµενο σύστηµα παρέχει ένα κοινό περιβάλλον εργασίας (shared web-based workspace) για την αποθήκευση και ανάκτηση των µηνυµάτων και σχετικών εγγράφων που υποβάλλονται από τους χρήστες, κάνοντας χρήση του ευρύτατα αποδεκτού τύπου αναπαράστασης δεδοµένων XML. Είναι βασισµένο στο web, επιτυγχάνοντας έτσι εύκολη πρόσβαση και χαµηλό λειτουργικό κόστος. Η βάση γνώσης του συστήµατος διατηρεί όλα τα παραπάνω στοιχεία (µηνύµατα και σχετικά έγγραφα, πληροφορίες και γνώσεις), τα οποία µπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και να επαναχρησιµοποιηθούν σε µελλοντικές συζητήσεις. Η αποθήκευση των στοιχείων αυτών γίνεται αυτόµατα, κατά την εισαγωγή τους στον γράφο γνώσης. Από την άλλη µεριά, η ανάκτηση της γνώσης γίνεται µέσω κατάλληλων εργαλείων αναζήτησης, τα οποία βοηθούν τους χρήστες να διερευνήσουν τα περιεχόµενα της βάσης γνώσης και να εκµεταλλευτούν ήδη αποθηκευµένη πληροφορία για τις ανάγκες της τρέχουσας συζήτησης. Τα βασικά στοιχεία επιχειρηµατολογικής συζήτησης του συστήµατος είναι τα "θέµατα" (issues), οι "εναλλακτικές λύσεις" (alternatives), οι "θέσεις" (positions), και οι "προτιµήσεις" (preferences). Πιο συγκεκριµένα, τα θέµατα αντιστοιχούν σε προβλήµατα προς επίλυση, αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ή στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Υποβάλλονται από κάποιο µέλος της οµάδας και είναι ανοιχτά προς συζήτηση (η "ρίζα" του γράφου γνώσης που αναπτύσσεται πρέπει υποχρεωτικά να είναι ένα τέτοιο στοιχείο). Για κάθε θέµα, οι χρήστες µπορούν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε πιθανές επιλογές (τελικές αποφάσεις). Οι θέσεις εισέρχονται στο γράφο για

15 να υποστηρίξουν την επιλογή µιας απόφασης (εναλλακτική λύση), ή να αποστρέψουν το ενδιαφέρον της οµάδας από αυτή (εκφράζοντας τις σχετικές αντιρρήσεις ή ενστάσεις). Μια θέση µπορεί επίσης να αναφέρεται σε µια άλλη (ήδη εισαχθείσα στο γράφο) θέση, και να επιχειρηµατολογεί υπέρ ή κατά αυτής. Τέλος, οι προτιµήσεις επιτρέπουν στα µέλη της οµάδας να σταθµίζουν (µε ποιοτικό τρόπο) θέσεις που συνηγορούν, ή είναι εναντίον της επιλογής κάποιας συγκεκριµένης λύσης. Οι προτιµήσεις έχουν τη µορφή [θέση, σχέση, θέση], όπου η "σχέση" µπορεί να είναι του τύπου "πιο σηµαντική από", "ίδιας βαρύτητας µε", ή "λιγότερο σηµαντική από". Η χρήση των προτιµήσεων οδηγεί στην έµµεση αξιολόγηση των εναλλακτικών που έχουν προταθεί. Όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία της συζήτησης, µπορούν και αυτές να αξιολογηθούν από τους συµµετέχοντες στη συζήτηση µέσω περαιτέρω επιχειρηµατολογίας. Τα παραπάνω τέσσερα βασικά στοιχεία δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες του συστήµατος να εξωτερικεύσουν τη γνώση τους στο υπό θεώρηση πρόβληµα (µέσω της εισαγωγής θεµάτων, εναλλακτικών λύσεων και θέσεων), καθώς και να εκφράσουν τις σχετικές τους αξίες και ενδιαφέροντα (µέσω της εισαγωγής θέσεων και προτιµήσεων). Έτσι, το σύστηµα υποστηρίζει ταυτόχρονα τόσο τη λογική, όσο και την κοινωνική διάσταση µιας συνεργατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, το σύστηµα επεξεργάζεται συνεχώς τα στοιχεία της επιχειρηµατολογικής συζήτησης που έχουν εισαχθεί από τους χρήστες στο γράφο γνώσης (ενεργοποιώντας τους µηχανισµούς αιτιολόγησης του συστήµατος κάθε φορά που ένα νέο στοιχείο εισέρχεται στο γράφο), γνωστοποιώντας έτσι άµεσα στους χρήστες ποια στοιχεία έχουν επαρκή (ή όχι) τεκµηρίωση (είτε αυτή είναι θετική, είτε αρνητική). Οι δυνατότητες και η λειτουργικότητα του συστήµατος παρουσιάζονται αναλυτικότερα στην επόµενη ενότητα, µέσω µιας πραγµατικής χρήσης του συστήµατος σε ένα περιβάλλον συνεργατικής ιατρικής λήψης αποφάσεων Παράδειγµα Χρήσης Το παράδειγµα που περιγράφεται σε αυτή την ενότητα αναφέρεται σε µια εφαρµογή του συστήµατος µε στόχο τη λήψη αποφάσεων σχετικά µε την καταλληλότερη αντιµετώπιση µιας ειδικής περίπτωσης ασθενή. Η σχετική συνεργασία διεξήχθη µεταξύ τριών γιατρών που εργαζόντουσαν σε διαφορετικά νοσοκοµεία. Στο Σχήµα 10.3 φαίνεται ένα στιγµιότυπο του γράφου γνώσης της σχετικής συζήτησης (λόγω χώρου, το στιγµιότυπο που επιλέξαµε δεν αντιστοιχεί στην τελική µορφή του γράφου, σε κάθε περίπτωση όµως επαρκεί για το σκοπό αυτής της ενότητας). Όπως φαίνεται στο πάνω µέρος του σχήµατος, η προσέγγισή µας αναπαριστά µια διαδικασία συνεργατικής λήψης

16 αποφάσεων µέσω ενός γράφου µε ιεραρχική δοµή. Κάθε καταχώρηση στο γράφο (αντιστοιχεί σε µια γραµµή) συνοδεύεται από ένα εικονίδιο που προσδιορίζει τον τύπο του στοιχείου της σχετικής επιχειρηµατολογικής συζήτησης. Επιπλέον, κάθε τέτοια καταχώρηση µπορεί να περιλαµβάνει το όνοµα του χρήστη που την εισήγαγε, καθώς και την ηµεροµηνία εισαγωγής της στο σύστηµα (οι εναλλακτικές µορφές παρουσίασης του γράφου ρυθµίζονται ανάλογα µε τις επιλογές του κάθε χρήστη στη λίστα ενεργειών "View" - βλέπε πάνω µέρος του σχήµατος). Το κάτω µέρος του παράθυρου παρέχει επιπλέον πληροφορίες για κάποια καταχώρηση στο γράφο (οι χρήστες µπορούν να δουν τέτοιες πληροφορίες κάνοντας "κλικ" πάνω σε κάποια καταχώρηση). Οι πληροφορίες αυτές µπορεί να αφορούν επιπλέον σχόλια, συνδέσµους (links) σε σχετικές ιστοσελίδες και επισυναπτόµενα έγγραφα, µε τα οποία οι χρήστες "συνοδεύουν" κάποιο στοιχείο επιχειρηµατολογίας (τόσο για να ενισχύσουν περαιτέρω την αποψή τους, όσο και για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα µέλη της οµάδας στη συλλογιστική τους). Σχήµα 10.3 Ένα Στιγµιότυπο του Γράφου Γνώσης Στο παράδειγµά µας, το θέµα υπό θεώρηση είναι «Prolactinoma case of patient CD ; what s the appropriate treatment". Στο στιγµιότυπο που φαίνεται στο Σχήµα 10.3, έχουν ήδη προταθεί δύο εναλλακτικές λύσεις (από δύο διαφορετικούς γιατρούς): "Surgical operation" και "Pharmacological

17 treatment". Οι συµµετέχοντες στην επίλυση του προβλήµατος έχουν επίσης ήδη επιχειρηµατολογήσει υπέρ και κατά της κάθε εναλλακτικής. Για παράδειγµα, η θέση "Complete removal of tumor" επιχειρηµατολογεί υπέρ της πρώτης εναλλακτικής, ενώ η θέση "Such a treatment will last very long" επιχειρηµατολογεί κατά της δεύτερης. Όλες οι θέσεις στο γράφο υπόκεινται σε περαιτέρω επιχειρηµατολογία. Έτσι, η θέση "Life-long incapability to produce certain hormones" τεκµηριώνει περαιτέρω τη θέση "Danger of pituitary insufficiency", ενώ η "This is not true in the case of the new medicines we propose" αµφισβητεί την "We don t completely remove the tumor with such a treatment". Όπως περιγράφηκε στην προηγούµενη ενότητα, οι χρήστες µπορούν να εισάγουν στο γράφο προτιµήσεις σχετικά µε τις ήδη εισαχθείσες θέσεις. Στο στιγµιότυπο στο Σχήµα 10.3, έχουν εισαχθεί δύο τέτοια στοιχεία: " Complete removal of tumor is more important than We avoid the risks of a surgical operation ", και " Complete removal of tumor is more important than Such a treatment will last very long ". Οι προτιµήσεις αυτές αφορούν τη σχετική σπουδαιότητα (όπως την αντιλαµβάνεται ο χρήστης που εισήγαγε την κάθε προτίµηση) µεταξύ των θέσεων "Complete removal of tumor", "We avoid the risks of a surgical operation", και "Such a treatment will last very long". Οι χρήστες µπορούν να επιχειρηµατολογήσουν και για κάθε προτίµηση. Έτσι, η πρώτη προτίµηση τεκµηριώνεται περαιτέρω µέσω της θέσης "We take less and less risks with the new methods nowadays". Σύµφωνα µε την προσέγγισή µας, οι εναλλακτικές λύσεις, οι θέσεις και οι προτιµήσεις σε ένα γράφο γνώσης χαρακτηρίζονται από µια "ετικέττα ενεργοποίησης" (activation label), που παίρνει τις τιµές "ενεργή" (active) ή "µη ενεργή" (inactive). Οι ετικέττες αυτές δείχνουν την τρέχουσα κατάσταση ενός στοιχείου επιχειρηµατολογίας (τα µη ενεργά στοιχεία δε λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό της καλύτερης εναλλακτικής - τα στοιχεία αυτά δείχνονται στο γράφο µε κόκκινα πλάγια γράµµατα), και υπολογίζονται µε βάση την επιχειρηµατολογία που έχει αναπτυχθεί κάτω από κάθε στοιχείο και τον "τύπο απόδειξης" (type of evidence) που έχει οριστεί για καθένα από αυτά (οι τύποι αυτοί αντιστοιχούν σε ευρύτατα αποδεκτούς κανόνες επιχειρηµατολογίας). Η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση των ετικεττών αυτών στο σύστηµά µας είναι µια επαναληπτική διαδικασία: µια αλλαγή στην τιµή της ετικέττας κάποιου στοιχείου "µεταδίδεται" στα ανώτερα επίπεδα του γράφου. Ανάλογα µε την τρέχουσα κατάσταση των θέσεων και προτιµήσεων, ο µηχανισµός αιτιολόγησης του συστήµατος υπολογίζει τη σχετική βαρύτητα κάθε εναλλακτικής λύσης (η πλήρης παρουσίαση των αλγορίθµων του µηχανισµού αυτού ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του κεφαλαίου τέτοια στοιχεία αναλύονται λεπτοµερώς στο (Karacapilidis and Papadias, 2001)).

18 Σε κάθε στιγµιότυπο της συζήτησης, το σύστηµα πληροφορεί τους χρήστες για την καλύτερη (σύµφωνα µε την υπάρχουσα επιχειρηµατολογία) εναλλακτική λύση (δείχνεται στο γράφο µε µπλε έντονα γράµµατα). Στο στιγµιότυπο στο Σχήµα 10.3, η πρώτη εναλλακτική ("Surgical operation") είναι η καλύτερα τεκµηριωµένη για την ώρα. Ωστόσο, αυτό µπορεί να αλλάξει µέσω της επιχειρηµατολογίας που θα διεξαχθεί στη συνέχεια (κάθε φορά που ένα στοιχείο εισέρχεται στο γράφο, οι ετικέττες των στοιχείων και εν συνεχεία οι σχετικές βαρύτητες των εναλλακτικών που σχετίζονται µε αυτό επαναυπολογίζονται έτσι, µια νέα εναλλακτική είναι πιθανό να προταθεί από το σύστηµα). Το σύστηµα παρέχει επίσης δυνατότητες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και άτυπης συζήτησης µεταξύ των µελών της οµάδας που συνεργάζεται για την επίλυση ενός προβλήµατος (κάνοντας χρήση "off-the-shelf" εργαλείων που µπορούν να ενεργοποιηθούν µέσω επιλογών στη λίστα ενεργειών "Tools"). Έτσι διευκολύνεται η επικοινωνία µεταξύ των ατόµων αυτών πριν την καταχώρηση ενός στοιχείου επιχειρηµατολογίας στο γράφο. Η καταχώρηση όλων των στοιχείων επιχειρηµατολογίας γίνεται µέσω καλά σχεδιασµένων παραθύρων (interfaces), που ενεργοποιούνται ανάλογα µε επιλογές από τη λίστα ενεργειών "Actions". Οι επιλογές αυτές αφορούν το άνοιγµα ενός θέµατος προς συζήτηση, την εισαγωγή µιας εναλλακτικής λύσης σε ένα θέµα, την εισαγωγή µιας θέσης υπέρ ή κατά µιας ήδη καταχωρηµένης θέσης, προτίµησης ή εναλλακτικής λύσης, και την εισαγωγή µιας νέας προτίµησης σε ένα θέµα. Τέλος, παρέχονται δυνατότητες διόρθωσης ενός ήδη καταχωρηµένου στο γράφο στοιχείου (µόνο στο χρήστη που το εισήγαγε). Αναφέρεται εδώ ότι το σύστηµα έχει αξιολογηθεί µέσω µιας σειράς πιλοτικών εφαρµογών, από χρήστες µε διαφορετική κατάρτιση και ειδίκευση. Τα αποτελέσµατα των αξιολογήσεων αυτών ήταν πολύ ενθαρρυντικά, τόσο όσον αφορά την ευκολία χρήσης (ease-of-use) του συστήµατος, όσο και τη χρησιµότητά του (usefulness). Τα αποτελέσµατα αυτά παρουσιάζονται εκτενώς στις εργασίες (Karacapilidis and Papadias, 2001) και (Karacapilidis et al., 2005) Συζήτηση Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά την ανάπτυξη του προτεινόµενου συστήµατος στοχεύει γενικότερα στην ολοκλήρωση (integration) των συστηµάτων υποστήριξης λήψης αποφάσεων και των συστηµάτων διαχείρισης γνώσης, η οποία εντοπίζεται ως διατυπωµένη ανάγκη στη σχετική βιβλιογραφία (Batt and Zaveri, 2002; Courtney, 2001; Nemati et al., 2002). Η ανάγκη αυτή προκύπτει κυρίως από τη διαµόρφωση µιας νέας κουλτούρας στις σύγχρονες

19 επιχειρήσεις, η οποία δίνει έµφαση στην αξιοποίηση του κεφαλαίου γνώσης του οργανισµού (organizational knowledge capital), καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορίας (ΙΤ, intranets, Internet) (Gregg et al., 2002). Πιο συγκεκριµένα, επικρατεί όλο και περισσότερο η άποψη πως η µέγιστη αξιοποίηση του κεφαλαίου γνώσης του οργανισµού κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων που αφορούν στη λήψη αποφάσεων, µπορεί να επιτευχθεί όταν αυτή βασίζεται σε καλά ορισµένες διαδικασίες εκµαίευσης, συγκέντρωσης και διάχυσης της γνώσης, και έχει ως αποτέλεσµα το αυξηµένο επίπεδο ανταγωνιστικότητας του οργανισµού (Bolloju et al., 2002). Ένα ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης συλλογικής γνώσης και υποστήριξης λήψης οµαδικών αποφάσεων πρέπει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις απαιτήσεις των χρηστών του. Μία από αυτές είναι η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου επικοινωνίας µεταξύ των εµπλεκόµενων προσώπων, όχι µόνο µέσω της παροχής της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδοµής, αλλά και µέσα από την υποστήριξη της ορθής και κοινής κατανόησης της διαµοιραζόµενης γνώσης (Dennis et al., 1988). Η αποδοτική επικοινωνία της γνώσης µεταξύ των ληπτών αποφάσεων επιτυγχάνεται όταν αυτή βασίζεται στη χρήση κοινής γλώσσας και σηµείων αναφοράς, τόσο για την αναπαράσταση του θέµατος υπό συζήτηση, όσο και για την εκτίµηση της κατάστασης και των προς επίτευξη στόχων. Προς την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, µπορεί να συνδράµει η χρήση κατάλληλα δοµηµένων οντολογιών (ontologies), όπως επίσης και η χαρτογράφηση και διασαφήνιση όρων και εννοιών που χρησιµοποιούνται σε συγκεκριµένο χώρο γνώσης (knowledge domain) (Chandrasekaran et al., 1999; Liebowitz and Megbolugbe, 2003). Οι οντολογίες µπορούν να χρησιµεύσουν ως µέσα για την επίτευξη κοινής κατανόησης διαφορετικών χώρων, και διευκολύνουν τον καταµερισµό και την επαναχρησιµοποίηση τµηµάτων γνώσης, τόσο µεταξύ ατόµων όσο και µεταξύ εφαρµογών (Duineveld et al., 2000). Σχήµα 10.4 Το Εννοιολογικό Μοντέλο της Προτεινόµενης Ολοκλήρωσης

20 Στα πλαίσια της παραπάνω ολοκλήρωσης, αναπτύσσεται µια σχετική οντολογία στην οποία θα βασιστεί πλήρως η επόµενη έκδοση του συστήµατος που περιγράφηκε στις προηγούµενες ενότητες. Η οντολογία αυτή δοµείται µε τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί στην εκµαίευση και διάχυση γνώσης που εµπεριέχεται στη δοµηµένη επιχειρηµατολογία για την λήψη αποφάσεων. Σύµφωνα µε το εννοιολογικό µοντέλο της οντολογίας, οι κύριες οντότητες είναι η "γνώση", το "επιχείρηµα" και η "απόφαση", καθώς επίσης και οι διαδικασίες της εκµαίευσης και διάχυσης γνώσης, της επιχειρηµατολογίας, και της λήψης αποφάσεων. Η επιλογή των παραπάνω εννοιών βασίστηκε στην εξής λογική: η κατάλληλη γνώση είναι απαραίτητη για τη λήψη µιας απόφασης, και µπορεί να εκφρασθεί µέσα από διάλογο βασισµένο σε επιχειρηµατολογία. Ταυτόχρονα, µια απόφαση η οποία βασίζεται σε ισχυρά επιχειρήµατα αποτελεί νέα γνώση. Κατά συνέπεια, οι έννοιες της γνώσης, του επιχειρήµατος και της απόφασης συνδέονται άµεσα, και µέσω των διαδικασιών της εκµαίευσης και διάχυσης γνώσης, της επιχειρηµατολογίας, και της λήψης αποφάσεων διαµορφώνουν το βρόγχο που παρουσιάζεται στο Σχήµα Περισσότερα στοιχεία και τεχνικές λεπτοµέρειες της οντολογίας αυτής υπάρχουν στην εργασία (Evangelou et al., 2005). Σύνοψη H συνεργατική λήψη αποφάσεων εµπίπτει στην κατηγορία των µη-καλά δοµηµένων και δύσκολα αντιµετωπίσιµων προβληµάτων, τα οποία µπορούν να επιλυθούν µέσω επιχειρηµατολογικών συζητήσεων και συνεργασίας µεταξύ των µελών µιας κοινότητας πρακτικής. Συναίνεση επιτυγχάνεται µέσω µιας διαδικασίας συνεργατικής θεώρησης εναλλακτικών µορφών αναπαράστασης και αξιολόγησης των δεδοµένων του προβλήµατος, αλλά και των προτεραιοτήτων και περιορισµών που θέτουν τα µέλη της κοινότητας. Μετά την περιγραφή των ιδιαιτεροτήτων µιας διαδικασίας συνεργατικής λήψης αποφάσεων, καθώς και των βασικών τεχνολογιών υποστήριξής της, στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάστηκε ένα υλοποιηµένο σύστηµα που στοχεύει στην αποδοτικότερη υποστήριξη των εµπλεκοµένων χρηστών, µέσω της κατάλληλης διαχείρισης των επιχειρηµατολογικών συζητήσεων που διεξάγονται στα πλαίσια επίλυσης κάποιου προβλήµατος. Το σύστηµα µπορεί να χρησιµοποιηθεί για σύγχρονη ή ασύγχρονη συνεργασία µέσω διαδικτύου. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξη του συστήµατος εστιάζει στην υποστήριξη της συνεργατικής λήψης αποφάσεων, όχι µόνο µέσω της αποτελεσµατικής δόµησης των σχετικών επιχειρηµατολογικών συζητήσεων, αλλά και µέσω της παροχής µηχανισµών αιτιολόγησης αυτών. Παράλληλα, ιδιαίτερη σηµασία δίνεται σε θέµατα διαχείρισης της σχετικής γνώσης, ελέγχου της συµβατότητας µεταξύ των προτιµήσεων των χρηστών, και συνολικής αξιολόγησης της επιχειρηµατολογίας σε κάθε στιγµιότυπο της συζήτησης µε στόχο την ανάδειξη της υπερέχουσας λύσης. Ερωτήµατα και Θέµατα για Συζήτηση 1. Τι εννοούµε µε τον όρο "Κοινότητες Πρακτικής";

21 2. Ποιες είναι οι απαιτήσεις των χρηστών από ένα σύστηµα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων; 3. Ποια στοιχεία διαφοροποιούν ένα σύστηµα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων; 4. Ποιος είναι ο ρόλος της αλληλεπίδρασης των χρηστών σε µια συνεργατική διαδικασία; 5. Μπορούν οι δραστηριότητες του συντονιστή συνεργασίας (facilitator) σε ένα σύστηµα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων να επηρεάσουν την απόδοση της οµάδας των συµµετεχόντων σε αυτό; 6. Ποιος είναι ο ρόλος των τεχνολογιών που αναφέρθηκαν στην υποενότητα , όσον αφορά την κάλυψη των βασικών απαιτήσεων από ένα σύστηµα υποστήριξης συνεργατικής λήψης αποφάσεων; 7. Ποια είναι η συµβολή της επιχειρηµατολογίας σε µια διαδικασία συνεργατικής λήψης αποφάσεων; 8. Να σχολιάσετε τα βασικά χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα του προτεινόµενου συστήµατος συνεργατικής λήψης αποφάσεων. Ποια είναι τα πλεονεκτήµατά του έναντι των προηγούµενων προσεγγίσεων (βλέπε ενότητα 10.2); 9. Να σχολιάσετε τη συνέργεια µεταξύ των διαδικασιών εκµαίευσης και διάχυσης γνώσης, επιχειρηµατολογίας, και λήψης αποφάσεων σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. 10. Τι είναι οι οντολογίες και τι επιτυγχάνεται µέσω αυτών;

Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων. Υποστήριξη στη Συνεργατική. Αποφάσεων. ιάρθρωση ενότητας. Η προτεινόµενη προσέγγιση. γνώσης και επιχειρηµατολογίας

Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων. Υποστήριξη στη Συνεργατική. Αποφάσεων. ιάρθρωση ενότητας. Η προτεινόµενη προσέγγιση. γνώσης και επιχειρηµατολογίας Υποστήριξη στη Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr ιάρθρωση ενότητας Συνεργατική Λήψη

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Υποστήριξης Επιχειρηµατολογίας

Συστήµατα Υποστήριξης Επιχειρηµατολογίας Υποστήριξη Επιχειρηµατολογίας Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mechupatrasgr ιάρθρωση ενότητας Βασικές έννοιες Argument, argumentation,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή

Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή Τεχνολογίες Υποστήριξης Συνεργασίας - Εισαγωγή Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Ανάγκες οµάδας ατόµων που δρα

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων

Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Ενότητα 5 Συνεργατική Λήψη Αποφάσεων Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab, MEAD University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Μαθησιακοί στόχοι Ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Εργαστήριο Πληροφορικής στη Γεωργία ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Τα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων (Σ.Υ.Α. - Decision Support Systems, D.S.S.) ορίζονται ως συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται:

Είδη Groupware. Λογισμικό Συνεργασίας Ομάδων (Groupware) Λογισμικό Groupware. Υπάρχουν διάφορα είδη groupware ανάλογα με το αν οι χρήστες εργάζονται: Μάθημα 10 Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Chapter 10 Knowledge Transfer In The E-world Chapter 13 Knowledge Management Tools and Knowledge Portals Συστήματα Διάχυσης και Διαχείρισης Γνώσης Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης

Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης Υποστήριξη στη ιαχείριση Γνώσης Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab MEAD, University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Βασικές έννοιες ιάρθρωση ενότητας Γνώση και

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Μάθημα: Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Εργαστήριο) Ανάλυση του άρθρου με τίτλο: «Intelligent Decision Support Systems» των Stephanie Guerlain,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 2.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων

Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Σχεδιαστής Ιστοσελίδων 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχεδιαστής Ιστοσελίδων Γνωστό και ως Συνοπτική Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων κατασκευάζει και ενημερώνει ιστοσελίδες ως προς τη σχεδίαση και τη διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Τεχνολογιών Ανοιχτού Λογισμικού στην Ηλεκτρονική Συμμετοχή

Εφαρμογή Τεχνολογιών Ανοιχτού Λογισμικού στην Ηλεκτρονική Συμμετοχή Εφαρμογή Τεχνολογιών Ανοιχτού Λογισμικού στην Ηλεκτρονική Συμμετοχή Καραμάνου Αρετή MSc στα Πληροφοριακά Συστήματα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ηλεκτρονική Συμμετοχή Επιχειρηματολογία και Εργαλεία Οπτικοποίησης Επιχειρημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 22 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ... 23 Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet e-class Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Συντάκτης. Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Τίτλος Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Συντάκτης Ακαδηµαϊκό ιαδίκτυο GUnet Οµάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Ηµεροµηνία Μάιος 2004 Πίνακας Περιεχοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ 4 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε;

Όμως πώς θα ορίζαμε την έννοια πληροφορία; Πώς την αντιλαμβανόμαστε; 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πληροφορία αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Η διάγνωση, η θεραπεία, η πρόληψη και η διοίκηση της υγείας βασίζονται στην απόκτηση, διαχείριση και επεξεργασία της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ562 Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Efficient Query Evaluation over Temporally Correlated Probabilistic Streams

ΗΥ562 Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Efficient Query Evaluation over Temporally Correlated Probabilistic Streams ΗΥ562 Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Efficient Query Evaluation over Temporally Correlated Probabilistic Streams Αλέκα Σεληνιωτάκη Ηράκλειο, 26/06/12 aseliniotaki@csd.uoc.gr ΑΜ: 703 1. Περίληψη Συνεισφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική αντίληψη. Μετά?..

Οπτική αντίληψη. Μετά?.. Οπτική αντίληψη Πρωτογενής ερεθισµός (φυσικό φαινόµενο) Μεταφορά µηνύµατος στον εγκέφαλο (ψυχολογική αντίδραση) Μετατροπή ερεθίσµατος σε έννοια Μετά?.. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Συνεργασίας μέσω Η/Υ

Υποστήριξη Συνεργασίας μέσω Η/Υ Ενότητα 1 Υποστήριξη Συνεργασίας μέσω Η/Υ Νίκος Καρακαπιλίδης Industrial Management & Information Systems Lab, MEAD University of Patras, Greece nikos@mech.upatras.gr Μαθησιακοί στόχοι Κατανόηση των αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες

Πλαίσιο Εργασιών. Στρατηγικές Ευκαιρίες 1 Πλαίσιο Εργασιών Στρατηγικές Κατευθύνσεις του Οργανισµού 2 3 Στρατηγικές Κατευθύνσεις των ΠΣ Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας του Οργανισµού Κρίσιµοι Παράγοντες Επιτυχίας των ΠΣ 4 Βραχυχρόνια Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική επισκόπηση αγοράς & εργαλείων ΒΙ

Συνοπτική επισκόπηση αγοράς & εργαλείων ΒΙ Συνοπτική επισκόπηση αγοράς & εργαλείων ΒΙ Μιχάλης Μεταξάς Innovatia ΕΠΕ Agenda Αναφορά σε στοιχεία της µελέτης «Συγκέντρωση, ανάλυση και αξιολόγηση εργαλείων και λογισµικού Επιχειρηµατικής Ευφυΐας» Ορισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων

Γ. Τρίτη Φάση: Υλοποίηση Δράσεων από Υποομάδες για Συλλογή Δεδομένων ΠΑΡΑΤΗΜΑ 1: ΦΑΣΕΙΣ OM-ΣΝ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Α. Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των μαθητών για

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις εδοµένων. Βασίλειος Βεσκούκης, Εµµ. Στεφανάκης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

Βάσεις εδοµένων. Βασίλειος Βεσκούκης, Εµµ. Στεφανάκης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Βάσεις εδοµένων Βασίλειος Βεσκούκης, Εµµ. Στεφανάκης v.vescoukis@cs.ntua.gr ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Συστήµατα ιαχείρισης Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ E.M.I.R. - Energy Management & Intelligent Reporting Διαδικτυακό OLAP Σύστημα Λήψης Αποφάσεων και δημιουργίας έξυπνων προσαρμοστικών γραφημάτων

Διαβάστε περισσότερα

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών

«Περιεχόµενα. 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα. 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών «Περιεχόµενα 03 Εισαγωγή Ένα ολοκληρωµένο πληροφοριακό σύστηµα 04 Περιγραφή Εργαλείο εφαρµογής διαδικασιών 05 Χαρακτηριστικά Τι περιλαµβάνει το epolis 06 Πλεονεκτήµατα Λύσεις και οφέλη του προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ( σελίδες σχολικού βιβλίου 135 139, έκδοση 2014 : σελίδες 130 134 ) 3.3.3 υναµική Οµάδων 3.3.3.1 Βασικές έννοιες - Ορισµοί Η οµάδα αποτελεί έννοια και όρο που

Διαβάστε περισσότερα

Προπτυχιακές και µεταπτυχιακές εργασίες Μάρτιος 2005

Προπτυχιακές και µεταπτυχιακές εργασίες Μάρτιος 2005 ΕΚΕΦΕ «ηµόκριτος» Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισµικού Προπτυχιακές και µεταπτυχιακές εργασίες Μάρτιος 2005 Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισµικού

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία ριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονοµίας Συστήµατα διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S.

Στρατηγική Επιλογή Capital B.O.S. Capital B.O.S. Στρατηγική Επιλογή Το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σήμερα, καθιστά επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που θα διασφαλίζουν,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση

Μαθηµατική. Μοντελοποίηση Μαθηµατική Μοντελοποίηση Μοντελοποίηση Απαιτητική οικονοµία και αγορά εργασίας Σύνθετες και περίπλοκες προβληµατικές καταστάσεις Μαθηµατικές και τεχνολογικές δεξιότητες Επίλυση σύνθετων προβληµάτων Μαθηµατικοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας

Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙKΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Αλλάξτε τον τρόπο που κάνετε τη δουλειά σας Web & Mobile apps Για µια ανοικτή επιχείρηση Σήµερα περισσότερο από ποτέ, µια επιχείρηση που θέλει να ανοίξει νέους δρόµους ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS)

Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών. (Geographical Information Systems GIS) Τι είναι τα Συστήµατα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographical Information Systems GIS) ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΣΓΠ Ένα σύστηµα γεωγραφικών πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή

Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Προσεγγίζοντας παιδαγωγικά τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης με τη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών: Η περίπτωσης της Mec Art του Νίκου Κεσσανλή Πανάγου Ελένη, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Πολιτιστικής & Εκπ/κής

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών. Συστήµατα Υποστήριξης Επιχειρηµατολογίας

Τµήµα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών. Συστήµατα Υποστήριξης Επιχειρηµατολογίας Τµήµα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Πανεπιστήµιο Πατρών Συστήµατα Υποστήριξης Επιχειρηµατολογίας Αντώνης Χάψας Α.Μ. 457 Χαράλαµπος Βαλσαµος Α.Μ. 444 Μεταπτυχιακό Μάθηµα: «Τεχνολογίες Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013 Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Open Data Day 2013 Στις 23 Φεβρουαρίου 2013 γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τα ανοιχτά δεδομένα (www.opendataday.org/) με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού

Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού Εισαγωγή στη Σχεδίαση Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η σχεδίαση λογισμικού Έννοιες σχεδίασης Δραστηριότητες σχεδίασης Σχεδίαση και υποδείγματα ανάπτυξης λογισμικού σχεδίαση Η σχεδίαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µικρές τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο καιρός» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 8 Εξατομίκευση

Ηλεκτρονικό εμπόριο. HE 8 Εξατομίκευση Ηλεκτρονικό εμπόριο HE 8 Εξατομίκευση Πληροφοριακός υπερφόρτος (information overload) Αδυναμία διαχείρισης μεγάλου όγκου πληροφοριών και εντοπισμού της χρήσιμης πληροφορίας Η εξατομίκευση στοχεύει στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Στρατηγική Εφαρµογή ιαχείριση κατά την καθηµερινή λειτουργία Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρµενίζουµε Μέτρηση και αξιολόγηση απόδοσης 1. Πρωταρχικά πρέπει να καθοριστούν τα επιθυµητά επίπεδα απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

"The Project ARXIMIDIS ΙΙ is co-funded by the European Social Fund and National Resources EPEAEK ΙΙ "

The Project ARXIMIDIS ΙΙ is co-funded by the European Social Fund and National Resources EPEAEK ΙΙ Αρχιµήδης ΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Οµάδων του ΤΕΙ Κρήτης Τίτλος Υποέργου: Εφαρµογές Τεχνητής Νοηµοσύνης στην Τεχνολογία Λογισµικού και στην Ιατρική Επιστηµονικός Υπεύθυνος: ρ Εµµανουήλ Μαρακάκης ραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις

Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Επιμορφωτικές Τηλεκπαιδεύσεις Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Προεπισκόπηση Παρουσίασης Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Σχολικής Τάξης (η-τάξη) Εισαγωγή Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση Πληροφορίας

Ανάκτηση Πληροφορίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Ανάκτηση Πληροφορίας Διδάσκων: Φοίβος Μυλωνάς fmylonas@ionio.gr Διάλεξη #02 Ιστορική αναδρομή Σχετικές επιστημονικές περιοχές 1 Άδεια χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 2: Γενική θεώρηση και κατάταξη συστημάτων πληροφοριών διοίκησης Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχολικό Έτος: 2014-2015 Σχολική Μονάδα: ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Τίτλος Ερευνητικής Εργασίας: Εργαλεία Web 2.0 για την τάξη ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οντολογία για την περιγραφή των προσωπικοτήτων της Σάμου, την κατηγοριοποίηση και τις σχέσεις τους

Οντολογία για την περιγραφή των προσωπικοτήτων της Σάμου, την κατηγοριοποίηση και τις σχέσεις τους Οντολογία για την περιγραφή των προσωπικοτήτων της Σάμου, την κατηγοριοποίηση και τις σχέσεις τους Επιμέλεια: Καρανικολάου Θεοδώρα Επιβλέπων καθηγητής: Δενδρινός Μάρκος Αθήνα, 2017 Σκοπός Στόχος της πτυχιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ (1) Οι μαθητές να ασχολούνται ενεργητικά με την εξερεύνηση προβληματικών καταστάσεων. Να ψάχνουν για πρότυπα, να διαμορφώνουν υποθέσεις τις οποίες να αξιολογούν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές)

Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Διδακτικές Τεχνικές (Στρατηγικές) Ενδεικτικές τεχνικές διδασκαλίας: 1. Εισήγηση ή διάλεξη ή Μονολογική Παρουσίαση 2. Συζήτηση ή διάλογος 3. Ερωταποκρίσεις 4. Χιονοστιβάδα 5. Καταιγισμός Ιδεών 6. Επίδειξη

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων Μέθοδοι και Τεχνικές για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων (SISP) Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα 2 No 1 Δοµή της Παρουσίασης l 1. Εισαγωγή l 2. Μεθοδολογία SISP

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Περιβάλλον Βάσεων Δεδομένων Μοντέλα Δεδομένων 2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ ΦΑΣΕΙΣ OMΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΡΟΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ & ΟΜΑΔΑΣ Οκτώβριος 2011 Πρώτη Φάση: Γενικός Προγραμματισμός σε Ολομέλεια Τμήματος Ρόλος εκπαιδευτικού: Δημιουργεί ή/και διευρύνει τα ενδιαφέροντα των

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Λογισμικού

Αρχιτεκτονική Λογισμικού Αρχιτεκτονική Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι η αρχιτεκτονική λογισμικού Αρχιτεκτονική και απαιτήσεις Σενάρια ποιότητας Βήματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης Αρχιτεκτονικά πρότυπα Διαστρωματωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ

Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ Σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών ΕΚΤ 1 Λειτουργικές απαιτήσεις Το σύστημα υποβολής αιτήσεων υποψήφιων συνεργατών στοχεύει στο να επιτρέπει την πλήρως ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων από υποψήφιους

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή. ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή http://eclass.sch.gr Η υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης τάξης αναπτύχθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για λογαριασµό

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.Π.: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΠΡΑΞΗ: ΜΟΔΙΠ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ Περιπτώσεις Χρήσης για

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση

1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση 1. Η σκοπιμότητα της ένταξης εργαλείων ψηφιακής τεχνολογίας στη Μαθηματική Εκπαίδευση Στη βασική παιδεία, τα μαθηματικά διδάσκονται με στατικά μέσα α) πίνακα/χαρτιού β) κιμωλίας/στυλού γ) χάρτινου βιβλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΑΡΤΗΣ ΧΡΗΣΗ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. β. φιλιππακοπουλου 1 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΑΡΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΗ β. φιλιππακοπουλου 1 Αναλυτικό Πρόγραµµα 1. Εισαγωγή: Μια επιστηµονική προσέγγιση στη χαρτογραφική απεικόνιση και το χαρτογραφικό σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα

Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα. ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδηµα κά Μαθήµατα ιαδικτυακές εφαρµογές ιαχείριση µαθηµάτων µε ηλεκτρονικό τρόπο Πρόγραµµα σπουδών διδακτική ενότητα µάθηµα Παρέχουν εργαλεία για τη διαχείριση: Μαθησιακών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης Σύστημα Αντώνης Μαϊργιώτης Σε ένα οργανισμό υπάρχουν προβλήματα για λύση Η διεύθυνση του οργανισμού αναθέτει τη λύση στους κατάλληλους ανθρώπους Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν τις κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αναπνευστικό σύστηµα» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης ΕΚΠΑ η-τάξη Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα η-τάξη είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και υποστηρίζει την Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράυησης Inspiration Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak, στο πανεπιστήμιο του Cornell. Βασίστηκε στις θεωρίες του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού

Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήµατος Cardisoft Γραµµατεία 2003 ιαχείριση Προσωπικού Γενικά Η αρχιτεκτονική ανάπτυξης τους πληροφοριακού συστήµατος Γραµµατεία 2000 υποσύστηµα διαχείρισης προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Open Text edocs Records Management

Open Text edocs Records Management Open Text edocs Records Management Η λύση Open Text edocs Records Management, παρέχει ένα ασφαλές και πλήρως λειτουργικό περιβάλλον τήρησης και παρακολούθησης του αρχείου ενός οργανισµού, πειθαρχώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ- 31.3.2014 Κε Γενικέ Γραμματέα, Κε Ειδικέ Γραμματέα, Διακεκριμένοι καλεσμένοι μας, Κυρίες και Κύριοι, H σημερινή εκδήλωση αφορά στην επίσημη έναρξη της Πανελλαδικής

Διαβάστε περισσότερα

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης GUnet eclass 1.7 Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Περιγραφή Πλατφόρμας Η πλατφόρμα eclass είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Μαθημάτων και αποτελεί την πρόταση του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΙΑΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα και Τεχνολογίες Semantic Web και Web 2.0 και η εφαρμογή τους στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Πρότυπα και Τεχνολογίες Semantic Web και Web 2.0 και η εφαρμογή τους στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Πρότυπα και Τεχνολογίες Semantic Web και Web 2.0 και η εφαρμογή τους στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Νίκος Λούτας (nlout@uom.gr) http://nikosloutas.com Υποψήφιος Διδάκτορας, Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΥΠ.ΕΣ...Α Αριθµ.Πρωτ. / ΙΑ Π/A1/22123 Γ.Γ. ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία Γεώργιος Πετάσης Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΤMHMA MHXANIKΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2012 2013 Τι είναι η γλωσσική τεχνολογία;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Draft version

ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ. Draft version ΟΓΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Draft version Θεσσαλονίκη, Ιούλιος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1. ΓΕΝΙΚΑ... 5 1.1. Πρόσβαση... 5 1.2. Χρήστες... 5 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΗΜΑ... 6 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικά Συστήµατα. Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές

Συνεργατικά Συστήµατα. Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές Συνεργατικά Συστήµατα Λειτουργίες, Κατηγορίες, Εφαρµογές Δοµή της Παρουσίασης Θεωρητική Ανασκόπηση του ερευνητικού πεδίου της Συνεργασίας µε Χρήση Υπολογιστή Σύστηµα Ολοκληρωµένης Υποστήριξης Ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ορισμός Στρατηγικού Έργου Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπουν πως τα έργα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια στρατηγική διάσταση σύμφωνη με την

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Με κόκκινο έχει προστεθεί, µε πράσινο έιναι εντάξει Α ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

George Giaglis Athens University of Economics and Business Agenda 4 ης Συνάντησης

George Giaglis Athens University of Economics and Business Agenda 4 ης Συνάντησης George Giaglis Athens University of Economics and Business giaglis@aueb.gr Agenda 4 ης Συνάντησης E-Business Forum Τετάρτη 10 Νοεµβρίου, 2004 Agenda 18:00-18:15 18:15-20:00 Προσδιορισμός στόχων τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 6. Σχήµατα ιαλειτουργικότητας Μεταδεδοµένων. Το RDF Το Warwick Framework. Ιόνιο Πανεπιστήµιο - Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας

ΜΑΘΗΜΑ 6. Σχήµατα ιαλειτουργικότητας Μεταδεδοµένων. Το RDF Το Warwick Framework. Ιόνιο Πανεπιστήµιο - Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας ΜΑΘΗΜΑ 6 195 Σχήµατα ιαλειτουργικότητας Μεταδεδοµένων Το RDF Το Warwick Framework 196 1 Resource Data Framework RDF Τα πολλαπλά και πολλαπλής προέλευσης σχήµατα παραγωγής δηµιουργούν την ανάγκη δηµιουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται

Νέες τεχνολογίες εισάγονται ή χρησιµοποιούνται special report τoυ Γιώργου Φετοκάκη / gfetokakis@boussias.com Jobs scheduling Η χρυσή τοµή της αυτοµατοποίησης Μια λύση job scheduling πρέπει να είναι αρκετά περιεκτική. Πρέπει να υποστηρίζει την ενσωµάτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα