ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 7: Φορολογία και Διανομή Εισοδήματος Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται στην άδεια χρήσης Creative Commons και ειδικότερα Αναφορά Μη εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγο Έργο 3.0 Ελλάδα (Attribution Non Commercial Non-derivatives 3.0 Greece) CC BY-NC-ND 3.0 GR [ή επιλογή ενός άλλου από τους έξι συνδυασμούς] [και αντικατάσταση λογότυπου άδειας όπου αυτό έχει μπει (σελ. 1, σελ. 2 και τελευταία)] Εξαιρείται από την ως άνω άδεια υλικό που περιλαμβάνεται στις διαφάνειες του μαθήματος, και υπόκειται σε άλλου τύπου άδεια χρήσης. Η άδεια χρήσης στην οποία υπόκειται το υλικό αυτό αναφέρεται ρητώς.

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

4 Περίγραμμα Ενότητας Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Υποδείγματα Μερικής Ισορροπίας - Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος - Φόροι επί της Αξίας - Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής - Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό - Φορολογία Κερδών - Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση

5 Περίγραμμα Ενότητας Υποδείγματα Γενικής Iσορροπίας - Σχέσεις Φορολογικής Ισοδυναμίας - Το Υπόδειγμα του Harberger

6 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Υπάρχουν 2 βασικές έννοιες για το πώς επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: - Νομική επίπτωση: είναι η νομική υποχρέωση που έχει κάποιος για καταβολή του φόρου. - Οικονομική επίπτωση: δείχνει το ποιος πραγματικά επωμίζεται το φόρο. Η διαφορά μεταξύ της νομικής και της οικονομικής επίπτωσης μας δείχνει τη μετακύλιση φόρου.

7 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Η μετακύλιση εξαρτάται από το πώς προσδιορίζονται οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από:

8 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις 1. τη διάρθρωση της αγοράς και ενός κλάδου Όσο πιο μεγαλύτερη είναι η δύναμη μιας επιχείρησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μετακύλιση. 2. το αν αναφερόμαστε σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια περίοδο Η μετακύλιση είναι μικρότερη μακροχρόνια, παρά βραχυχρόνια, καθώς οι αντιδράσεις είναι μεγαλύτερες.

9 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Επίσης, η μετακύλιση ενός φόρου εξαρτάται από το πως χρησιμοποιούνται τα εισπραττόμενα έσοδα:

10 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Μετακύλιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού: εξετάζει τις συνδυασμένες επιδράσεις της επιβολής φόρων και των κρατικών δαπανών που χρηματοδοτούνται από αυτούς τους φόρους. Μετακύλιση διαφορικών φόρων: εξετάζει τη μετακύλιση ενός φόρου που αντικαθιστά κάποιον άλλο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πως ξοδεύονται τα έσοδα.

11 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Συχνά, ο φόρος με τον οποίο γίνεται η σύγκριση είναι ο εφ άπαξ φόρος σταθερού ποσού: αυτός είναι ένας φόρος του οποίου το ύψος δεν εξαρτάται από τη συμπεριφορά του ατόμου.

12 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Η δομή των φορολογικών συντελεστών περιγράφει τη σχέση μεταξύ των φορολογικών εσόδων που εισπράττονται σε μια περίοδο και της φορολογικής βάσης. Μέσος φορολογικός συντελεστής (ATR): είναι το σύνολο των φορολογικών εσόδων του φόρου διαιρεμένο με τη φορολογική βάση. Οριακός φορολογικός συντελεστής (ΜTR): είναι ο επιπλέον φόρος που εισπράττεται από μια αύξηση της φορολογικής βάσης κατά μια μονάδα.

13 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Διακρίνουμε 3 είδη φόρων: 1. Αναλογικός φόρος: είναι εκείνος με τον οποίο ο μέσος φορολογικός συντελεστής δεν αλλάζει όταν αλλάζει η φορολογική βάση. π.χ., ένας φόρος εισοδήματος 20%, θα φορολογούσε όλο το εισόδημα με 20%. Ένας τέτοιος φόρος λέγεται, μερικές φορές, και ενιαίος φόρος (flat tax). Για τον αναλογικό φόρο, ο μέσος και ο οριακός φορολογικός συντελεστής είναι ίσοι, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

14 Αναλογικός Φόρος Φορολογικός συντελεστής MTR = ATR Φορολογική βάση

15 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις 2. Προοδευτικός φόρος: είναι εκείνος όπου ο μέσος φορολογικός συντελεστής αυξάνει όσο αυξάνει η φορολογική βάση, στην οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής. Στην προοδευτική φορολογία, ο οριακός συντελεστής σταδιακά υπερβαίνει το μέσο συντελεστή, καθώς αυξάνει ο οριακός συντελεστής, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

16 Προοδευτικός Φόρος Φορολογικός συντελεστής MTR ATR Φορολογική βάση

17 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις 3. Αντίστροφα προοδευτικός φόρος: είναι εκείνος στον οποίο ο μέσος φορολογικός συντελεστής μειώνεται καθώς αυξάνει η φορολογική βάση. Με την αντίστροφα προοδευτική φορολογία, ο οριακός συντελεστής είναι μικρότερος από το μέσο, καθώς αυξάνεται το εισόδημα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

18 Αντίστροφα Προοδευτικός Φόρος 15.0% 11.0% ATR 3.0% MTR 72, ,000

19 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας μόνο φορολογικός συντελεστής και η φορολογία να είναι προοδευτική. Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι το κάθε άτομο υπολογίζει τη φορολογική του υποχρέωση αφαιρώντας ένα ποσό από το εισόδημά του και πληρώνοντας για το υπόλοιπο το 20% του φόρου.

20 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Εισόδημα Ποσό Φόρου Μέσος Φορολογικός Συντελεστής ,08 0,14 0,18 Οριακός Φορολογικός Συντελεστής 0,20 0,20 0,20 0,20 0,20

21 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Όπως παρατηρούμε από το προηγούμενο πίνακα, για διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος του ατόμου και με ένα μόνο φορολογικό συντελεστή (20%), ο φόρος γίνεται προοδευτικός.

22 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Η μέτρηση του πόσο προοδευτικό είναι ένα φορολογικό σύστημα είναι δύσκολη. Παρακάτω, παρουσιάζουμε 2 εναλλακτικούς τρόπους προσδιορισμού της προοδευτικότητας.

23 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις 1. Όσο μεγαλύτερος είναι ο μέσος φορολογικός συντελεστής, καθώς αυξάνει το εισόδημα, τόσο πιο προοδευτικός θα είναι ο φόρος. Αυτό το μέτρο της προοδευτικότητας (v 1 ), δίνεται από την ακόλουθη σχέση:

24 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις T1 T 0 v I 1 I 0 1 I 1 I 0 όπου T 0 και T 1 είναι οι πραγματικές φορολογικές υποχρεώσεις στα αντίστοιχα επίπεδα εισοδήματος, I 0 και I 1, με I 1 > I 0. Το φορολογικό σύστημα με τη μεγαλύτερη τιμή του v 1 θεωρείται πιο προοδευτικό.

25 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις 2. Ένα φορολογικό σύστημα θεωρείται πιο προοδευτικό από ένα άλλο, όταν η ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το εισόδημα είναι μεγαλύτερη.

26 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις - Εδώ η έκφραση που πρέπει να υπολογιστεί είναι η v ₂ που ορίζεται ως: v 2 ( T1 T 0) ( I1 I 0) T 0 I 0

27 Παράδειγμα: Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Ας υποθέσουμε ότι η φορολογική υποχρέωση του κάθε ατόμου πρόκειται να αυξηθεί κατά το 20% του ποσού του φόρου που πληρώνει σήμερα. Η πρόταση αυτή θα αυξήσει τη φορολογική υποχρέωση του ατόμου από T 0 που πλήρωνε πριν τη μεταβολή σε 1,2T 0 και από T 1 σε 1,2T 1.

28 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις Ένα μέλος του Κοινοβουλίου (Α) υποστηρίζει ότι η πρόταση αυτή θα κάνει το σύστημα πιο προοδευτικό, ενώ ένα άλλο μέλος (Β) ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στην προοδευτικότητα. Ποιο μέλος του Κοινοβουλίου έχει δίκιο; Η απάντηση εξαρτάται από το μέτρο της προοδευτικότητας που χρησιμοποιούμε.

29 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις T 1 T T1 12. T 0 v 1 I I 1 I I I 1 I I 1 0 I 0 Όπως παρατηρούμε το v 1 αυξάνει κατά 20%. Άρα, με αυτό το μέτρο η προοδευτικότητα αυξάνει.

30 Επίπτωση του Φόρου: Γενικές Παρατηρήσεις v 2 ( T1 T 0) ( I 1 I 0) T 0 I 0 ( 12. T1 12. T 0) ( I 1 I 0) 12. T 0 I 0 Από την άλλη, το v 2 δεν αλλάζει. Άρα η προοδευτικότητα δεν αλλάζει με βάση αυτό το μέτρο.

31 Υποδείγματα Μερικής Ισορροπίας Τα υποδείγματα μερικής ισορροπίας εξετάζουν μόνο την αγορά στην οποία επιβάλλεται ο φόρος και αγνοούν τις επιπτώσεις σε άλλες αγορές. Η ανάλυση αυτή είναι κατάλληλη στις περιπτώσεις εκείνες όπου η αγορά για το φορολογούμενο αγαθό είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με την οικονομία συνολικά.

32 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Αρχικά, θα εξετάσουμε την επίπτωση ενός φόρου ανά μονάδα προϊόντος. Φόρος που επιβάλλεται ως ένα σταθερό ποσό ανά μονάδα πωλούμενου αγαθού.

33 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την αγορά βενζίνης. Υποθέτουμε ότι έχουμε τέλειο ανταγωνισμό. Η τιμή και η ποσότητα βενζίνης καθορίζονται με την προσφορά και τη ζήτηση, όπως απεικονίζει το ακόλουθο διάγραμμα. Αρχικά, η τιμή της βενζίνης είναι 1,50, και η ζητούμενη ποσότητα 100 εκατομμύρια λίτρα.

34 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Τιμή (P) S 1 P 1 = 1.50 A Αρχική ισορροπία, χωρίς φόρους D Q 1 = 100

35 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Περίπτωση 1 Ας υποθέσουμε τώρα ότι επιβάλλεται ένας φόρος 0,50 ανά λίτρο στον παραγωγό (πωλητή) βενζίνης. Στην αρχική ισορροπία (χωρίς φόρο), η τιμή του πληρώνει ο καταναλωτής και παίρνει ο πωλητής είναι η ίδια. Όταν, όμως, υπάρχει φόρος τότε η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής διαφέρει από εκείνη που παίρνει ο πωλητής, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

36 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Τιμή (P) 2.00 P 2 = 1.80 C B S 2 S 1 Βάρος καταναλωτή = 0.30 Ένας φόρος 50 λεπτών ανά λίτρο μετατοπίζει την καμπύλη προσφοράς προς τα πάνω. P 1 = A Βάρος πωλητή = 0.20 Το φορολογικό βάρος μοιράζεται μεταξύ καταναλωτή και πωλητή. D Q 2 = 90

37 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Στην αρχική ισορροπία, η ζητούμενη ποσότητα είναι 100 εκατ. λίτρα στην τιμή 1,50 ανά λίτρο. Ο φόρος των 50 λεπτών αυξάνει το οριακό κόστος και μετατοπίζει την καμπύλη προσφοράς στη θέση S 2. Στην αρχική τιμή υπάρχει τώρα μια υπερβάλλουσα ζήτηση 20 εκατ. λίτρα. Η τιμή αυξάνεται στο 1,80, όπου η αγορά ισορροπεί στην ποσότητα 80.

38 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει ότι το πραγματικό βάρος στους πωλητές δεν είναι 50 λεπτά, αλλά ένα μικρότερο ποσό. Ένα μέρος του βάρους το φέρει ο αγοραστής, με την καταβολή υψηλότερης τιμής.

39 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Φορολογική σφήνα είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής που πληρώνει ο αγοραστής και εκείνης την οποία παίρνει ο πωλητής. - Στην περίπτωση μας, η φορολογική σφήνα είναι 50 λεπτά, καθώς η τιμή που πληρώνει ο αγοραστής είναι 1,80, και η τιμή που παίρνει ο πωλητής είναι 1,30.

40 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Περίπτωση 2 Τι θα συμβεί αν ο φόρος δεν επιβληθεί στον παραγωγό (πωλητή), αλλά στον καταναλωτή (αγοραστή); Και πάλι υποθέτουμε ότι η αρχική ισορροπία είναι στην τιμή 1,50 και στην ποσότητα 100.

41 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Αν και η συνολική προθυμία του καταναλωτή για πληρωμή ενός λίτρου βενζίνης δεν αλλάζει, ο φόρος των 50 λεπτών ανά λίτρο μειώνει την προθυμία του καταναλωτή για το ποσό που πληρώνει στον παραγωγό, αφού ο καταναλωτής πρέπει τώρα να πληρώσει στο κράτος το φόρο. Άρα, η καμπύλη ζήτησης μετατοπίζεται στη θέση D 2, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

42 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος P Η νέα τιμή ισορροπίας είναι 1.30, και η ποσότητα είναι 90. S Η ποσότητα είναι ακριβώς η ίδια όπως και πριν όταν ο φόρος επιβλήθηκε στον παραγωγό P 3 = 1.80 P 1 = 1.50 P 2 = Βάρος καταναλωτή Βάρος πωλητή C B A 0.50 Το οικονομικό βάρος του φόρου είναι ακριβώς το ίδιο με πριν. D 2 D 1 Q 2 = 90 Q 1 = 100

43 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Στην αρχική τιμή της αγοράς, υπάρχει τώρα υπερβάλλουσα προσφορά βενζίνης. Οι παραγωγοί θα μειώσουν την τιμή τους μέχρι την τιμή 1,30, όπου αποκαθίσταται η ισορροπία.

44 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Συμπεράσματα Το φορολογικό βάρος είναι το ίδιο, τόσο στην περίπτωση που ο φόρος επιβάλλεται στον παραγωγό, όσο και στην περίπτωση που επιβάλλεται στον καταναλωτή. Το σημαντικό μάθημα είναι ότι για τη μετακύλιση του φόρου δεν έχει σημασία το αν ο φόρος επιβάλλεται στον καταναλωτή ή στον παραγωγό. Από οικονομική άποψη, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο.

45 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Ενώ υπάρχει μόνο μια τιμή στην αγορά, όταν επιβάλλεται ο φόρος, ο οικονομολόγος διαπιστώνει 2 τιμές: Την ακαθάριστη τιμή που είναι η τιμή της αγοράς. Την τιμή μετά από το φόρο, που είναι η ακαθάριστη τιμή μείον το ποσό του φόρου (αν οι παραγωγοί πληρώνουν φόρο) ή συν το ποσό του φόρου (αν ο καταναλωτής πληρώνει το φόρο).

46 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Η επίπτωση ενός φόρου ανά μονάδα προϊόντος εξαρτάται από τις ελαστικότητες προσφοράς και ζήτησης. Οι ελαστικότητες μας δίνουν ένα μέτρο της δυνατότητας ενός φορέα να «αποφύγει» το φόρο.

47 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Γενικά, όσο πιο ελαστική είναι η καμπύλη ζήτησης τόσο λιγότερος φόρος πληρώνεται από τους καταναλωτές.

48 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Η ζήτηση είναι πιο ελαστική όταν υπάρχουν πολλά υποκατάστατα. Όσο πιο ελαστική είναι η ζήτηση, τόσο πιο εύκολο είναι για τον καταναλωτή να στραφεί σε άλλα προϊόντα, όταν αυξάνει η τιμή ενός προϊόντος. Έτσι, οι πωλητές πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του φόρου. Αντίστροφα, αν οι καταναλωτές αγοράζουν την ίδια ποσότητα ανεξάρτητα από την τιμή, τότε το βάρος μπορεί να μετακυλιστεί σε αυτόν.

49 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Παρομοίως, όσο πιο ελαστική είναι η καμπύλη προσφοράς, τόσο μικρότερος είναι ο φόρος που πληρώνουν οι παραγωγοί. Η προσφορά είναι πιο ελαστική, όταν ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους συντελεστές παραγωγής που χρησιμοποιεί σε περισσότερες εναλλακτικές χρήσεις.

50 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Στο διάγραμμα που ακολουθεί έχουμε την περίπτωση μιας τελείως ανελαστικής καμπύλης ζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καταναλωτής πληρώνει όλο το ποσό του φόρου.

51 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος P D S 2 S 1 P 2 = 2,00 Βάρος καταναλωτή P 1 = 1, Με τελείως ανελαστική ζήτηση ο καταναλωτής πληρώνει όλο το φόρο. Q 1 = 100 Q

52 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Αν πάρουμε το παράδειγμα με το φόρο στη βενζίνη, τότε: Η νέα τιμή ισορροπίας είναι 2,00, που είναι κατά 0,50 υψηλότερη από την αρχική τιμή. Το φορολογικό βάρος του καταναλωτή είναι 0,50. Το φορολογικό βάρος του πωλητή είναι μηδενικό.

53 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Άρα, αν και ο φόρος, με βάση το νόμο, πληρώνεται από τον πωλητή, το συνολικό βάρος του φόρου το υφίσταται ο καταναλωτής. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε πλήρη μετακύλιση: Η μια πλευρά των συναλλασσομένων υφίσταται όλο το φορολογικό βάρος.

54 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Επίσης, στο ακόλουθο διάγραμμα, έχουμε την περίπτωση μιας τελείως ελαστικής καμπύλης ζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής δεν αλλάζει, και άρα όλο το ποσό του φόρου το πληρώνει ο πωλητής.

55 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος P S 2 S Με τελείως ελαστική ζήτηση, οι πωλητές πληρώνουν όλο το φόρο. P 1 = Βάρος πωλητή D Q 2 = 90 Q 1 = 100 Q

56 Φόροι ανά Μονάδα Προϊόντος Αν πάρουμε το παράδειγμα με το φόρο στη βενζίνη, τότε: Η νέα τιμή ισορροπίας είναι 1,50, όσο η αρχική τιμή. Το φορολογικό βάρος του καταναλωτή είναι μηδενικό. Το φορολογικό βάρος του πωλητή είναι 0,50.

57 Φόροι επί της Αξίας Ένας φόρος επί της αξίας είναι ο φόρος που επιβάλλεται ως ποσοστό στην τιμή του αγαθού. Ένας φόρος επί της αξίας είναι ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.). Σε αυτήν την περίπτωση, η γραφική παράσταση είναι περίπου η ίδια με αυτή του φόρου ανά μονάδα προϊόντος.

58 Φόροι επί της Αξίας Η μόνη διαφορά είναι ότι: αντί να μεταθέτουμε την καμπύλη ζήτησης προς τα κάτω κατά το ίδιο απόλυτο ποσό για κάθε ποσότητα, τη μετακινούμε προς τα κάτω με την ίδια αναλογία. Στα 2 διαγράμματα που ακολουθούν, έχουμε την απεικόνιση ενός φόρου επί της αξίας, που επιβάλλεται στους: 1. καταναλωτές, 2. παραγωγούς.

59 Φόροι επί της Αξίας P S P 1 P 3 P 2 Βάρος καταναλωτή Βάρος πωλητή C A B D 2 D 1 Q 2 Q 1

60 Φόροι επί της Αξίας Τιμή (P) S 2 S 1 P 2 P 1 Β Βάρος καταναλωτή A Βάρος πωλητή D Q 2 Q 1

61 Φόροι επί της Αξίας Όπως και στην περίπτωση του φόρου ανά μονάδα προϊόντος, η ίδια ανάλυση εφαρμόζεται για να βρούμε τις τιμές και τις ποσότητες ισορροπίας.

62 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Υπάρχουν πολλοί φόροι που επιβάλλονται στους συντελεστές παραγωγής, όπως π.χ. στην εργασία.

63 Περίπτωση 1 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Ας πάρουμε την περίπτωση που ένας φόρος επιβάλλεται στους εργάτες (αυτούς που προσφέρουν εργασία). Αυτή η περίπτωση απεικονίζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

64 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Μισθός (W) Ένας φόρος στους εργάτες (αυτούς που προσφέρουν εργασία),μειώνει το μισθό. S 2 S 1 Φόρος Βάρος επιχείρησης Βάρος εργασίας W 2 = W 1 = 5.15 W 3 = 4.65 B C A D 1 H 2 H 1 Ώρες εργασίας (H)

65 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Η επιβολή φόρου κατά 1 ανά ώρα εργασίας μειώνει το μισθό σε όλα τα επίπεδα απασχόλησης. Έτσι ο εργαζόμενος ζητά τώρα μια αύξηση στο μισθό του κατά 1 για κάθε ποσότητα εργασίας που προσφέρει. Ως αποτέλεσμα, η καμπύλη προσφοράς μετατοπίζεται προς τα επάνω κατά το ποσό του φόρου.

66 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Με αμετάβλητη τη ζήτηση εργασίας, ο νέος μισθός ισορροπίας είναι 5,65. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος μετακυλίεται εξίσου στον εργαζόμενο και την επιχείρηση.

67 Περίπτωση 2 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Ας πάρουμε τώρα την περίπτωση που ο φόρος δεν επιβάλλεται στον εργαζόμενο, αλλά στην επιχείρηση, δηλαδή σε αυτόν που ζητά εργασία. Η περίπτωση αυτή απεικονίζεται στο επόμενο διάγραμμα.

68 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Μισθός (W) Ένας φόρος στην επιχείρηση μειώνεται ο μισθός. S 1 Βάρος επιχείρησης Βάρος στην εργασία W 2 = 5.65 W 1 = 5.15 W 3 = 4.65 B C A Φόρος D 1 D 2 H 2 H 1 Ωρες εργασίας (H)

69 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Όταν ο φόρος επιβάλλεται στην επιχείρηση, η καμπύλη ζήτησης για εργασία μετατοπίζεται προς τα κάτω στη θέση D 2, και ο μισθός ισορροπίας μειώνεται σε 4,65. Η επιχείρηση πληρώνει στον εργαζόμενο, 0,50 λιγότερο από τον αρχικό μισθό, που ήταν 5,15. Όμως, η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει στο κράτος 1. Στην πράξη πληρώνει ένα μισθό 5,65.

70 Συμπέρασμα Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Όπως στις αγορές αγαθών, δεν κάνει καμιά διαφορά αν ο φόρος επιβάλλεται στην πλευρά της ζήτησης ή της προσφοράς.

71 Φόροι στους Συντελεστές Παραγωγής Η παραπάνω ανάλυση δεν θα είναι σωστή αν υπάρχουν προβλήματα στην προσαρμογή του μισθού στις συνθήκες της αγοράς. π.χ. Συχνά ο κατώτατος μισθός ή το κατώτερο ημερομίσθιο νομοθετείται, και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να παίρνει λιγότερα από αυτό το επίπεδο. Όταν υπάρχει κατώτατος μισθός, τότε δεν έχουμε πλήρη προσαρμογή στις συνθήκες της αγοράς, και άρα η επίπτωση θα είναι διαφορετική.

72 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Στην ανάλυσή μας, η υπόθεση για τέλεια ανταγωνιστικές αγορές έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Ας εξετάσουμε, τώρα, πώς αλλάζουν τα αποτελέσματα κάτω από διαφορετικές δομές της αγοράς. Η άκρως αντίθετη περίπτωση του ανταγωνισμού είναι το μονοπώλιο, όπου υπάρχει ένας πωλητής.

73 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Χαρακτηριστικά μονοπωλίου: Η καμπύλη οριακού εσόδου (ΜR) είναι κατερχόμενη, καθώς για να πουλήσει περισσότερο ο μονοπωλητής πρέπει να μειώσει την τιμή του αγαθού. Η καμπύλη οριακού εσόδου είναι σε όλα τα σημεία της κάτω από την καμπύλη ζήτησης (D). Στο διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζεται ένας μονοπωλητής που παράγει το αγαθό Χ.

74 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Οικονομικά κέρδη Ισορροπία πριν το φόρο Q

75 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Η συνθήκη για μεγιστοποίηση κερδών είναι να αυξάνεται η παραγωγή μέχρις ότου MR=MC. Το άριστο επίπεδο προϊόντος είναι Χ₀, με τιμή Ρ₀. Τα συνολικά κέρδη είναι το εμβαδόν του ορθογωνίου abdc.

76 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Ας υποθέσουμε ότι επιβάλλεται ένας φόρος ανά μονάδα προϊόντος στο αγαθό Χ. Η καμπύλη ζήτησης και η καμπύλη οριακού εσόδου μετατοπίζονται προς τα κάτω, κατά το ποσό του φόρου, όπως φαίνονται στο ακόλουθο διάγραμμα.

77 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Τιμή Οικονομικά κέρδη μετά από ένα φόρο ανά μονάδα προϊόντος Τα κέρδη μειώνονται Ισορροπία μετά το φόρο

78 Φορολογία Αγαθών σε Αγορές Χωρίς Ανταγωνισμό Όπως παρατηρούμε, έχουμε τις ακόλουθες αλλαγές: Μειώνεται η ζητούμενη ποσότητα. Αυξάνεται η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές. Μειώνεται η τιμή που παίρνει ο μονοπωλητής. Τα κέρδη του μονοπωλίου είναι μικρότερα μετά το φόρο.

79 Φορολογία Κερδών Οι επιχειρήσεις μπορεί να φορολογηθούν και με βάση τα οικονομικά κέρδη τους. Ορίζονται ως η απόδοση που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες από τις επιχειρήσεις τους, πάνω από το κόστος ευκαιρίας των συντελεστών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Γενικά, η φορολογία κερδών εμφανίζεται ως μια πολύ ελκυστική λύση για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

80 Φορολογία Κερδών Έστω μια τελείως ανταγωνιστική επιχείρηση σε βραχυχρόνια ισορροπία. Το προϊόν της επιχείρησης προσδιορίζεται από την τομή των καμπυλών MC και MR. Ένας αναλογικός φόρος στα οικονομικά κέρδη δεν μεταβάλλει ούτε το MR ούτε το MC. Καμία επιχείρηση δεν έχει κίνητρο να αλλάξει το επίπεδο παραγωγής της, και άρα δεν θα μεταβληθεί και η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η επιχείρηση επωμίζεται ολόκληρο το φόρο.

81 Φορολογία Κερδών Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε μια τελείως ανταγωνιστική επιχείρηση σε μακροχρόνια ισορροπία. Η επιβολή ενός αναλογικού φόρου στα οικονομικά κέρδη δεν έχει καμία απόδοση, καθώς τα κέρδη εξανεμίζονται από τον ανταγωνισμό και είναι μηδενικά.

82 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι εκείνο που αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και της γης. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη γη να ξεχωρίζει από τα άλλα αγαθά είναι ότι: έχει δεδομένη προσφορά, και είναι διαρκές αγαθό.

83 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Έστω ότι η ετήσια απόδοση (το ετήσιο ενοίκιο) της γης είναι R t στο χρόνο t. Αν η αγορά για τη γη είναι ανταγωνιστική, η αξία της είναι απλά ίση με την παρούσα αξία των μελλοντικών αποδόσεων: P R R 0 R1 (1 r) R2 (1 r) 2... RT (1 r) T

84 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Ας υποθέσουμε ότι επιβάλλεται ένας φόρος τ, σε κάθε περίοδο t. Οι αποδόσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες γης μειώνονται κατά ολόκληρο το ποσό του φόρου, και όσοι σκέφτονται να αγοράσουν γη το λαμβάνουν υπόψη τους. Αν αγοράσουν γη, αγοράζουν μια μελλοντική ροή φορολογικών υποχρεώσεων, μαζί με τη μελλοντική ροή αποδόσεων.

85 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Άρα, η τιμή της γης μειώνεται, μετά την ανακοίνωση του φόρου, σε: ' P R R1 1 R2 2 ( R0 0) 2 (1 r) (1 r)... RT T T (1 r)

86 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Η διαφορά στις τιμές αυτές είναι απλά η παρούσα (προεξοφλημένη) αξία των φόρων : P R P u (1 u (1 r) ' 1 2 R u0 2 r)... ut (1 r) T

87 Επίπτωση του Φόρου και Κεφαλαιοποίηση Η διαδικασία αυτή, με την οποία μια ροή φόρων ενσωματώνεται στην τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου, ονομάζεται κεφαλαιοποίηση. Λόγω κεφαλαιοποίησης: Εκείνος που υφίσταται το βάρος του φόρου στο διηνεκές είναι ο ιδιοκτήτης γης κατά το χρόνο που επιβάλλεται ο φόρος. Όσοι στο μέλλον αγοράσουν γη θα συνεχίσουν να πληρώνουν το φόρο στο κράτος, αλλά οι πληρωμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό βάρος, καθώς έχουν ήδη ενσωματωθεί στη χαμηλότερη τιμή που καταβάλλεται τη στιγμή της αγοράς.

88 Υποδείγματα Γενικής Ισορροπίας Η εξέταση της μετακύλισης του φόρου σε υποδείγματα μερικής ισορροπίας μπορεί να μην είναι επαρκής, όταν ο τομέας αυτός είναι αρκετά μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας συνολικά. Η ανάλυση γενικής ισορροπίας λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες αγορές αλληλεπιδρούν. Λαμβάνονται υπόψη, τόσο οι αγορές των αγαθών, όσο και των συντελεστών παραγωγής.

89 Υποδείγματα Γενικής Ισορροπίας Στην πιο απλή μορφή του, ένα υπόδειγμα γενικής ισορροπίας υποθέτει: 2 αγαθά (F=τρόφιμα, M=βιομηχανικά προϊόντα) 2 συντελεστές παραγωγής (K=κεφάλαιο, L=εργασία) Δεν υπάρχουν αποταμιεύσεις.

90 Σχέσεις Φορολογικής Ισοδυναμίας Σε ένα τέτοιο υπόδειγμα, μπορούν να επιβληθούν 9 φόροι επί της αξίας: 4 μερικοί φόροι στους συντελεστές παραγωγής: t KF = φόρος στο κεφάλαιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων t KM = φόρος στο κεφάλαιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων t LF = φόρος στην εργασία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων t LM = φόρος στην εργασία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων.

91 Σχέσεις Φορολογικής Ισοδυναμίας 5 άλλοι δυνατοί φόροι επί της αξίας: 2 φόρους στην κατανάλωση t F = φόρος στην κατανάλωση τροφίμων t M = φόρος στην κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων 2 φόρους στους συντελεστές παραγωγής t K = φόρος στο κεφάλαιο και στους 2 τομείς t L = φόρος στην εργασία και στους 2 τομείς Φόρος εισοδήματος t=γενικός φόρος εισοδήματος

92 Σχέσεις Φορολογικής Ισοδυναμίας Ορισμένοι συνδυασμοί αυτών των 9 φόρων είναι ισοδύναμοι με άλλους. Οι φόροι στα τρόφιμα (t F ) και στα βιομηχανικά προϊόντα (t M ) με τον ίδιο συντελεστή, είναι ισοδύναμοι με ένα φόρο εισοδήματος (t). Η φορολόγηση και των 2 συντελεστών παραγωγής με τον ίδιο συντελεστή (t K και t L ), είναι ισοδύναμη με ένα φόρο εισοδήματος (t). Οι μερικοί φόροι στο κεφάλαιο και στην εργασία στον κλάδο με ένα δεδομένο συντελεστή (π.χ. t KF =t LF ), είναι ισοδύναμοι με ένα φόρο στο αγαθό που έχει τον ίδιο συντελεστή (t F ).

93 Το Υπόδειγμα του Harberger O Harberger ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην εφαρμογή των υποδειγμάτων γενικής ισορροπίας για την ανάλυση της επίπτωσης των φόρων. Οι βασικές υποθέσεις του υποδείγματός του είναι οι ακόλουθες:

94 Το Υπόδειγμα του Harberger Οι επιχειρήσεις σε κάθε τομέα (κλάδο) χρησιμοποιούν κεφάλαιο (Κ) και εργασία (L) για την παραγωγή του προϊόντος τους. Οι συνολικές ποσότητες Κ και L στην οικονομία είναι σταθερές. Σε κάθε τομέα υπάρχουν σταθερές αποδόσεις κλίμακας.

95 Το Υπόδειγμα του Harberger Οι τεχνολογίες παραγωγής μπορεί να διαφέρουν από τομέα σε τομέα. Κλάδος έντασης κεφαλαίου είναι εκείνος στον οποίο ο λόγος Κ/L είναι σχετικά μεγάλος. Κλάδος έντασης εργασίας είναι εκείνος στον οποίο ο λόγος Κ/L είναι σχετικά μικρός. Το Κ και η L χαρακτηρίζονται από πλήρη κινητικότητα, και άρα οι καθαρές αποδόσεις τους είναι ίδιες σε κάθε τομέα. Οι επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές και μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

96 Το Υπόδειγμα του Harberger Οι συντελεστές παραγωγής απασχολούνται πλήρως. Όλοι οι καταναλωτές έχουν τις ίδιες προτιμήσεις. Το πλαίσιο για την ανάλυση της επίπτωσης του φόρου είναι εκείνο της διαφορικής επίπτωσης: εξετάζουμε την περίπτωση στην οποία ένας φόρος υποκαθιστά κάποιον άλλο.

97 Το Υπόδειγμα του Harberger Περίπτωση 1- Επιβολή φόρου στα αγαθά Έστω ότι επιβάλλεται ένας φόρος στα τρόφιμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της σχετικής τιμής των τροφίμων, η οποία θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες: Οι καταναλωτές θα υποκαταστήσουν τα τρόφιμα με τα βιομηχανικά προϊόντα. Η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί, ενώ η παραγωγή των βιομηχανικών προϊόντων θα αυξηθεί.

98 Το Υπόδειγμα του Harberger Καθώς η παραγωγή των τροφίμων μειώνεται, το κεφάλαιο και η εργασία μετατοπίζονται στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων. Επειδή οι λόγοι εργασίας/κεφαλαίου διαφέρουν μεταξύ των τομέων, οι σχετικές τιμές των συντελεστών πρέπει να αλλάξουν για να μπορεί η βιομηχανία να απορροφήσει τους συντελεστές που απελευθερώθηκαν από την παραγωγή τροφίμων.

99 Το Υπόδειγμα του Harberger Αν η παραγωγή τροφίμων είναι σχετικά εντάσεως κεφαλαίου, μεγάλη ποσότητα κεφαλαίου πρέπει να απορροφηθεί από τη βιομηχανία. Η σχετική τιμή του κεφαλαίου πέφτει. Το κεφάλαιο συνολικά είναι σε χειρότερη θέση, και όχι μόνο το κεφάλαιο που απασχολείται στην παραγωγή τροφίμων.

100 Το Υπόδειγμα του Harberger Συμπεράσματα: i. Ο φόρος στα τρόφιμα τείνει να επιβαρύνει τα άτομα, των οποίων το εισόδημα προέρχεται από το κεφάλαιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. ii. Τα άτομα που καταναλώνουν αναλογικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων θα έχουν την τάση να επωμίζονται σχετικά μεγαλύτερο βάρος.

101 Το Υπόδειγμα του Harberger Περίπτωση 2- Επιβολή φόρου στο εισόδημα Ένας φόρος στο εισόδημα είναι ισοδύναμος με ένα σύνολο φόρων στο Κ και τη L, που έχουν το ίδιο συντελεστή. Επειδή οι αρχικές ποσότητες των συντελεστών παραγωγής είναι απόλυτα σταθερές, ο φόρος αυτός δεν μπορεί να μετακυλιστεί. Επιβαρύνει τα άτομα αναλογικά προς το αρχικό τους εισόδημα.

102 Το Υπόδειγμα του Harberger Περίπτωση 3- Επιβολή γενικού φόρου στην εργασία Λόγω αυτού του φόρου, δεν υπάρχουν κίνητρα για να μετακινηθεί η εργασία ανάμεσα στους 2 τομείς. Η εργασία θα επωμιστεί ολόκληρο το βάρος του φόρου.

103 Το Υπόδειγμα του Harberger Περίπτωση 4- Επιβολή μερικού φόρου σε ένα συντελεστή Στην περίπτωση αυτή, αρχικά, παρατηρούνται 2 επιδράσεις: - αποτέλεσμα προϊόντος, - αποτέλεσμα υποκατάστασης συντελεστών. Εφόσον οι συντελεστές παραγωγής μπορούν να μετακινούνται από τη μια χρήση στην άλλη, ένας φόρος σε κάποιο συντελεστή σε ένα τομέα, επηρεάζει τελικά την απόδοση και των 2 συντελεστών και στους 2 τομείς.

104 Το Υπόδειγμα του Harberger Για παράδειγμα, έστω ότι επιβάλλεται φόρος στο κεφάλαιο που χρησιμοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων. - Οι αρχικές επιδράσεις αυτού του φόρου απεικονίζονται στο ακόλουθο διάγραμμα ροής.

105 Το Υπόδειγμα του Harberger Ο φόρος στο κεφάλαιο στη βιομηχανία προκαλεί αύξηση στο κόστος του Αποτέλεσμα προϊόντος Αποτέλεσμα υποκατάστασης συντελεστών Σχετική τιμή βιομηχανικού αγαθού αυξάνει Αν η βιομηχανία είναι εντάσεως εργασίας, η σχετική τιμή του κεφαλαίου αυξάνει Αν η βιομηχανία είναι εντάσεως κεφαλαίου, η σχετική τιμή του Κεφαλαίου πέφτει Αν υποκατάσταση δυνατή, η σχετική τιμή του κεφαλαίου πέφτει Η σχετική τιμή του κεφαλαίου πέφτει Η μεταβολή στη σχετική τιμή του κεφαλαίου είναι θεωρητικά αμφίβολη

106 Το Υπόδειγμα του Harberger Το αποτέλεσμα προϊόντος περιγράφεται στην αριστερή πλευρά, και το αποτέλεσμα υποκατάστασης στη δεξιά πλευρά. Εξετάζοντας από κοινού τα 2 αποτελέσματα, παρατηρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι θεωρητικά ασαφές. Συμπέρασμα: Ακόμη και αν ο φόρος επιβάλλεται στο κεφάλαιο, μπορεί να επιδεινωθεί η θέση της εργασίας!!!

107 Τέλος Ενότητας 7 Φορολογία και Διανομή Εισοδήματος

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος

Διάλεξη 13. Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Διάλεξη 13 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος 1 Γενικά Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 11 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος

Διάλεξη 11 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Διάλεξη 11 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος 1 Γενικά Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Γενικά. Γενικά. Γενικά. Γενικά. Διάλεξη 11

Γενικά. Γενικά. Γενικά. Γενικά. Γενικά. Διάλεξη 11 Γενικά Διάλεξη 11 Φορολογία και διανομή του εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικές έννοιες για το πως επιμερίζεται το φορολογικό βάρος: Νομική επίπτωση Με βάση το νόμο το βάρος του φόρου το φέρει εκείνος που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19 Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας 1 2 Φορολογικά έσοδα, 2008-2013 Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (για εισοδήματα του 2010) Φόρος εισοδήματος φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου

1 ου πακέτου. Βαθµός πακέτου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2011-2012 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Χειµώνας-Άνοιξη Μάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να στείλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #4: ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΓΟΡΩΝ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 3: Συναθροιστική Ζήτηση- Εφαρμόζοντας το Υπόδειγμα IS-LM Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Βασίλης Θ. Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Συμπληρωματικές Ασκήσεις (Διαλέξεις 10-13) Ερώτηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 15: Προσφορά κλάδου Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Προσφορά από ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 3: Το Υπόδειγμα IS-LM (Μέρος Α) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 5: Συνολική Ζήτηση και Συνολική Προσφορά (Μέρος Α) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική 4 Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή...μετράει την ευαισθησία της ζητούμενης ποσότητας ενός αγαθού σε μια μεταβολή της τιμής του. Ορίζεται ως: ποσοστιαία μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #3: ΟΙ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #3: ΟΙ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #3: ΟΙ ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 2: Εργαλεία Θετικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 1: Οικονομικοί Κύκλοι Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 6: Δημόσιο Χρέος και Ελλείμματα του Κρατικού Προϋπολογισμού Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 9: Αποτελεσματική και Δίκαιη Φορολογία Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #7: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #7: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #7: ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 4: Δημόσια Αγαθά Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #6: Μονοπώλιο Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #4: Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #4: Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #4: Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/17

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/17 Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας 1 2 Φορολογικά έσοδα, 2008-2013 Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου 5 Φόροι στην περιουσία 6 Φόροι στην κατανάλωση 7 Φόροι στην κατανάλωση Κενό ΦΠΑ, 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός

Γενικά. Διάλεξη 12. Υπερβάλλον βάρος: Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός. Ορισμός Γενικά Διάλεξη Φορολογία και αποτελεσματικότητα ν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 0% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω της αύξησης

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες Μικροοικονομική Ελαστικότητες Σημασία ελαστικοτήτων Είδαμε πως οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν σημεία ισορροπίας στα οποία σε μία δεδομένη τιμή ισορροπίας η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι ,

ΔΕΟ43. Απάντηση 2ης ΓΕ Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 17 Περιστέρι , ΔΕΟ43 Απάντηση 2ης ΓΕ 2016-2017 Επιμέλεια: Γιάννης Σαραντής 1 ΑΣΚΗΣΗ Νο 1 (20%) ΟΔΗΓΙΑ: Σε κάθε ερώτηση πολλαπλής επιλογής επιλέγετε μία απάντηση, και η επιλογή σας σημειώνεται με 1 στο αντίστοιχο πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 7: Η Ανοικτή Οικονομία Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. Φορολογικά έσοδα, Φόροι στην κατανάλωση Φόροι στην περιουσία

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. Φορολογικά έσοδα, Φόροι στην κατανάλωση Φόροι στην περιουσία Διάλεξη 1 Αρχές φορολογίας 1 Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου Φορολογικά έσοδα, 8-13 Φόροι στην κατανάλωση Φόροι στην περιουσία 5 6 Φόροι στην κατανάλωση Κενό ΦΠΑ, 13-14 7 Φόρος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. Φορολογικά έσοδα, Φόροι στην περιουσία. Φόροι στην κατανάλωση

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. Φορολογικά έσοδα, Φόροι στην περιουσία. Φόροι στην κατανάλωση Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου Διάλεξη 1 Αρχές φορολογίας 1 Φόροι στην περιουσία 5 Φόροι στην κατανάλωση Φορολογικά έσοδα, 8-13 6 Φόροι στην κατανάλωση Φόρος εισοδήματος φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 12. Φορολογία και αποτελεσματικότητα. Ράπανος - Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 12 Φορολογία και αποτελεσματικότητα 1 Γενικά Αν η φορολογία από μηδέν που είναι τώρα αυξηθεί στο 10% π.χ., αυτό πως επηρεάζει την ευημερία του καταναλωτή; Σίγουρα η κατανάλωση θα μεταβληθεί λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός 1 ου πακέτου. Βαθμός 2 ου πακέτου

Βαθμός 1 ου πακέτου. Βαθμός 2 ου πακέτου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χειμώνας-Άνοιξη Μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Βασίλης Ράπανος Γεωργία Καπλάνογλου Μετά και το 4 ο πακέτο, πρέπει να στείλετε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 15. Βραχυχρόνια προσφορά. Προσφορά κλάδου. Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο

Διάλεξη 15. Βραχυχρόνια προσφορά. Προσφορά κλάδου. Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο από ανταγωνιστικό κλάδο Διάλεξη 15 κλάδου Πώς συνδυάζονται οι αποφάσεις προσφοράς των πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε µια ανταγωνιστική αγορά για να βρούµε την καµπύλη προσφοράς ενός κλάδου;!1!2 1 2 από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #5: Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές (2) Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #3: Το κόστος παραγωγής Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 6: Συνολική Ζήτηση και Συνολική Προσφορά (Μέρος Β) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο

Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο Προσφορά από ανταγωνιστικό κλάδο Πώς συνδυάζονται οι αποφάσεις προσφοράς των πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε μια ανταγωνιστική αγορά για να βρούμε την καμπύλη προσφοράς ενός κλάδου; Με δεδομένο ότι κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Κεφάλαιο 6, και Κυβερνητικές Πολιτικές! Σε µια αγορά που λειτουργεί χωρίς παρεµβάσεις, οι δυνάµεις της αγοράς οδηγούν στην τιµή και ισορροπίας! Αν και στην ισορροπία επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ 1. Στην περίπτωση των εξωτερικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή, η επιβολή ενός φόρου ανά µονάδα προϊόντος ίσου µε το µέγεθος της οριακής εξωτερικής επιβάρυνσης µπορεί να οδηγήσει:

Διαβάστε περισσότερα

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN

3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HECKSCHER-OHLIN 3. ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ HESHER-OHIN Υπάρχουν δύο συντελεστές παραγωγής, το κεφάλαιο και η εργασία τους οποίους χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να παράγει προϊόν Y μέσω μιας συνάρτησης παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 2: Εισόδημα και Δαπάνη Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Εξετάσεις περιόδου Ιουνίου-Ιουλίου 011 1 Ιουλίου 011 Νίκος Θεοχαράκης

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μικροοικονομία ΙΙ: Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Ρεβέκκα Χριστοπούλου Εαρινό εξάμηνο 2017 Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διαφοροποίηση προϊόντων Μέχρι τώρα περιγράψαμε: τον πλήρη ανταγωνισμό ως μια αγορά με πολλούς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι φορολογική βάση

Τι είναι φορολογική βάση Διάλεξη 1 Αρχές φορολογίας 1 Πίνακας.3. Ελλάδα: Εξέλιξη φορολογικών εσόδων σε εκατ. ευρώ 1965 1975 1985 1995 7 8 9 1 11 Σύνολο φορολογικών εσόδων 1965 1975 1985 1995 7 8 9 1 11 Φόροι από εισόδημα και κέρδη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #9: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση φορολογία

Κρατική παρέμβαση φορολογία Κρατική παρέμβαση φορολογία Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα εξετάσουμε: Φόροι Κόστος Φορολογίας Φόροι στους παραγωγούς Φόροι στους καταναλωτές Επίδραση στο Συνολικό Πλεόνασμα

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι.

ηµόσια Οικονοµική Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου µόνο Τµήµα Ι. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2013-2014 Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Εξεταστική περίοδος Απριλίου Εξέταση στο µάθηµα: ηµόσια Οικονοµική ιδασκαλία: Βασίλης Ράπανος, Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2010-11 ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 8: Προσφορά Χρήματος Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ Ενότητα 5: Σταθεροποιητική Πολιτική Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα.

1. Με βάση τον κανόνα της ψηφοφορίας με απλή πλειοψηφία, η ποσότητα του δημόσιου αγαθού που θα παρασχεθεί είναι η κοινωνικά αποτελεσματική ποσότητα. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εξεταστική περίοδος Ιουλίου Εξέταση στο μάθημα: Δημόσια Οικονομική Διδασκαλία: Γεωργία Καπλάνογλου Η εξέταση αποτελείται από δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία Μάθημα : Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική 1 Τί είναι αγορά; Είναι μια ομάδα αγοραστών και πωλητών ενός συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα αγαθό το οποίο δημιουργεί κατά την παραγωγή ή την κατανάλωσή του έναν ρύπο, και ας υποθέσουμε ότι για κάθε μία μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #8: Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 8: Τέλειος Ανταγωνισμός. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 8: Τέλειος Ανταγωνισμός. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 8: Τέλειος Ανταγωνισμός Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση. Αρ. Διάλεξης: 6

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση. Αρ. Διάλεξης: 6 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Προσφορά-Ζήτηση και Κρατική Παρέμβαση Αρ. Διάλεξης: 6 Προσφορά, Ζήτηση και Κυβερνητικές Πολιτικές Σε μια ελεύθερη και χωρίς κανόνες αγορά, οι δυνάμεις της προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Θεωρία Ζήτησης και Προσφοράς

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Θεωρία Ζήτησης και Προσφοράς Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην αγορά αλληλενεργούν 2 δυνάμεις, η ζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Facebook: Didaskaleio Foititiko

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ  Facebook: Didaskaleio Foititiko Άσκηση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται στον κλάδο της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινομενικά παράδοξο να ευημερούν οι αγρότες περισσότερο όταν οι σοδειές τους δεν είναι καλές, και να πλήττονται

Διαβάστε περισσότερα

Τόμος Γ - Δημόσια Οικονομική

Τόμος Γ - Δημόσια Οικονομική Τόμος Γ - Δημόσια Οικονομική 1. Η καμπύλη δυνατοτήτων χρησιμότητας δύο καταναλωτών, του Α και του Β, δίνεται από τη σχέση 2U A + U B = 250, όπου U A είναι η χρησιμότητα του καταναλωτή Α, και U B είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομία. Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Μικροοικονομία. Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης. Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μικροοικονομία Ενότητα 2: Θεωρία Προσφοράς και Ζήτησης Δριτσάκη Χάιδω Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας

Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Φορολογία κερδών και μερισμάτων Φορολογία κερδών στην εταιρεία Φορολογία μερισμάτων 2000 2005 2010 2012 2013 2000 2005 2010 2012 2013 Αυστρία 34,0 25,0

Διαβάστε περισσότερα

(1β) Μη Χωροθετικά Υποδείγματα Διαφοροποιημένου Προϊόντος με Ενδογενές Πλήθος Επιχειρήσεων

(1β) Μη Χωροθετικά Υποδείγματα Διαφοροποιημένου Προϊόντος με Ενδογενές Πλήθος Επιχειρήσεων (β) Μη Χωροθετικά Υποδείγματα Διαφοροποιημένου Προϊόντος με Ενδογενές Πλήθος Επιχειρήσεων Ελεύθερη Είσοδος και Ισορροπία Μηδενικών Κερδών - Η δυνατότητα νέων επιχειρήσεων να εισέρχονται ελεύθερα στην αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson

Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος. Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Εξειδικευμένοι Συντελεστές Παραγωγής και Διανομή του Εισοδήματος Το Υπόδειγμα των Jones και Samuelson Διεθνές Εμπόριο και Διανομή του Εισοδήματος Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 15. Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία

Διάλεξη 15. Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία Διάλεξη 15 Αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία 1 Άριστη φορολογία αγαθών Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει κάποια έσοδα από ένα φόρο για να χρηματοδοτήσει κάποιες δαπάνες. Ποιος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 2: Ζήτηση Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά

Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά στοιχεία ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ Κωνσταντίνος Αντωνίου

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 8: Αγορές κεφαλαίου και γης Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΟΡΩΝ Κεφάλαιο 7 Οικονοµικά της ευηµερίας! Τα οικονοµικά της ευηµερίας εξετάζουν τους τρόπους µε τους οποίους η κατανοµή των πόρων επηρεάζει την ευηµερία

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 7 Ζήτηση χρήματος Ζήτηση χρήματος! Όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα η προσφορά χρήματος επηρεάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου είναι εξωγενώς δεδομένη!

Διαβάστε περισσότερα

Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες

Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες Εργοδοτικές Εισφορές και Φορολογία στους Εργάτες Έστω μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές: 1 και. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ (ή: την εργασία ) και το καταναλωτικό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 1: Εισαγωγή Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική Θεωρία Ι

Μακροοικονομική Θεωρία Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μακροοικονομική Θεωρία Ι Διάλεξη 4: Το Υπόδειγμα IS-LM (Μέρος Β) Διδάσκων: Γιαννέλλης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Notes. Notes. Notes. Notes

Notes. Notes. Notes. Notes Αγορές - Κώστας Ρουμανιάς Ο.Π.Α. Τμήμα Δ. Ε. Ο. Σ. 6 Δεκεμβρίου 2012 Κώστας Ρουμανιάς (Δ.Ε.Ο.Σ.) Αγορές - 6 Δεκεμβρίου 2012 1 / 26 Ως τώρα, υποθέσαμε ότι οι αγορές είναι ανταγωνιστικές. Μία συνέπεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #10: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #10: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #10: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4 η. Επιπτώσεις Επενδυτικών Έργων και Μέτρων Πολιτικής

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4 η. Επιπτώσεις Επενδυτικών Έργων και Μέτρων Πολιτικής Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4 η Επιπτώσεις Επενδυτικών Έργων και Μέτρων Πολιτικής Ζητήματα που θα εξεταστούν: Ποια είναι η έννοια και πως ορίζεται το πλεόνασμα του καταναλωτή και

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική Οικονομία

Μεταλλευτική Οικονομία Μεταλλευτική Οικονομία Ενότητα 2: Ζήτηση μεταλλευτικών προϊόντων Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους.

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν: 0 α. η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση παραμένει σταθερή β. η ζήτηση παραμένει σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 11: Μεγιστοποίηση κέρδους Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό κέρδος Μια

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 9: Αγοραία ζήτηση Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ατομική και αγοραία συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Μικροοικονομική Ι. Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Μικροοικονομική Ι Ενότητα # 3: Θεωρία επιλογών καταναλωτή Διδάσκων: Πάνος Τσακλόγλου Τμήμα: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 8: Πλεόνασμα καταναλωτή Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Χρηματικά μέτρα των ωφελειών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 6: Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Νέες Ιδρύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα