ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη"

Transcript

1 1 ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη Δικηγόρου παρ Αρείω Πάγω Ορφανίδου 1 & Φράγκων Θεσσαλονίκη τηλ : , fax : ikotzamanidis@gmail.com Εισήγηση στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ( ), με θέμα «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ». Α.- ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Το αποδεικτικό αυτό μέσο προβλέπεται από την διάταξη του άρθρ. 671 παρ. 3 ΚΠολΔ, σε συνδυασμό με την γενική ρύθμιση της ΚΠολΔ 368 επ. και διατάσσεται μετά από αίτηση ενός εκ των διαδίκων ή και αυτεπαγγέλτως. Στην διαδικασία της ΚΠολΔ 681Α η ιατρική πραγματογνωμοσύνη διατάσσεται, σε περιπτώσεις σωματικών βλαβών, με τις οποίες συνδέονται, κατά κανόνα, υψηλά κονδύλια αποζημιώσεως και καθιστούν αναγκαία την διενέργεια της. Στις περιπτώσεις αυτές, σχεδόν παγίως, τα Δικαστήρια, καλούμενα να αποφανθούν επί του κρίσιμου θέματος της εκτάσεως και των δυσμενών συνεπειών του τραυματισμού και των, εξ αυτού, ζημιών του παθόντα, αντιμετωπίζουν αίτημα, κυρίως των εναγομένων (ασφαλιστικών εταιρειών κλπ.), για την διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Το αίτημα, δε, αυτό απορρίπτεται, εάν κριθεί, ότι τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία προσκομίζονται απ τους ενάγοντες, είναι επαρκή και καθιστούν την ιατρική πραγματογνωμοσύνη περιττή, ενώ, σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται δεκτό, υπό τους όρους και προϋποθέσεις του Νόμου και τις διακρίσεις, που αναλυτικά πιο κάτω θα αναπτυχθούν, με λεπτομερή αναφορά σε σχετική περιπτωσιολογία και Νομολογία. Εύλογα έχει επισημανθεί, ότι τα αποτελέσματα της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης είναι περισσότερο πρόσφορα, όσο ΕΓΓΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ είναι η διεξαγωγή της (ΕφΑθ. 331/1993 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ ΕφΑθ. 960/1992 ΕπιθΣυγκΔικ 1993 σελ. 565).

2 2 Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, σκόπιμο είναι, να διενεργείται ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ, στις περιπτώσεις εκείνες, που καθίσταται επιβεβλημένη η διεξαγωγή της, όπως ενδεικτικά συμβαίνει, όταν εισάγονται, προς επιψήφιση, υψηλά κονδύλια αποζημιώσεως (νοσήλια, διαφυγόντα κέρδη, ηθική βλάβη, αποζημίωση εκ του άρθρου 931 ΑΚ κλπ.) ή όταν βάσιμα προβλέπεται, ότι η σωματική ανικανότητα του ενάγοντος θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναμένεται η άσκηση νέας αγωγής, για περαιτέρω ζημίες του στο μέλλον. Υπό την έννοια αυτή, έχει κριθεί, ότι η ιατρική πραγματογνωμοσύνη τυγχάνει άνευ αντικειμένου και αλυσιτελής, όταν, δι αυτής, εκζητείται, να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του παθόντος ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ειδικά, μάλιστα, εάν αυτή ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ (ΕφΑθ 475/1994 ΕπιθΣυγκΔικ 1997 σελ ΜονΠρωτΑθ 228/1995 ΕπιθΣυγκΔικ 1995 σελ. 334). Όλα τα παραπάνω ισχύουν, ιδιαίτερα όταν δεν έχει διαταχθεί και διεξαχθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη πρωτοδίκως και ανακύπτει τέτοιο ζήτημα για πρώτη φορά στο Εφετείο, κατά την συζήτηση της εφέσεως. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ιατρός Πραγματογνώμονας καλείται, να γνωματεύσει, με σημαντική δυσκολία και αμφίβολη ακρίβεια, για την κατάσταση της υγείας του παθόντος στο παρελθόν, καθώς και για τον βαθμό της ανικανότητας του προς εργασία. (Α. Γ. Κρητικού «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» εκδ. 2008, σελ. 891 και επ.. Επίσης: Άρθρο της σύνταξης του νομικού περιοδικού «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» με τίτλο «Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ» τόμος 2002 σελ ). Παρ όλα τα παραπάνω, παγίως γίνεται δεκτό, απ την Θεωρία και την Νομολογία, ότι η καθυστερημένη άσκηση της αγωγής δεν την καθιστά καταχρηστική, λόγω της δυσχέρειας του εναγομένου προς άμυνα και αντίκρουσή της, μέσω ιατρικής πραγματογνωμοσύνης (ΕφΑθ 4019/1990 αδημοσ. Α.Γ. Κρητικός ο.π. σελ. 892 παρ. 177). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σκόπιμο και δικονομικά επωφελές, για τον ίδιο τον ενάγοντα, είναι, να ζητήσει, να διαταχθεί, κατ αρθρ. 348 ΚΠολΔ και με την διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ Ή ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ ΤΟΥ (Μον ΠρωτΑθ 2990/2006 ΕπιθΣυγκΔικ 2006 σελ ΜονΠρωτΧαλκιδικής 321/2005 αδημοσ). Με τον τρόπο αυτό, ο ενάγων θα εξασφαλίσει, σε άμεσο χρόνο, ένα απολύτως αξιόπιστο και ασφαλές αποδεικτικό μέσο, σχετικά με την σοβαρότητα του τραυματισμού του και την έκταση των, εξ αυτού, δυσμενών συνεπειών στην κατάσταση της υγείας του, την ικανότητα του προς εργασία κλπ.

3 3 Κυρίως, όμως, με τον τρόπο αυτό, ο παθών θα αποφύγει τις δυσμενείς, γι αυτόν, συνέπειες, εξ αιτίας της ενδεχόμενης παρελκύσεως της δίκης και των τυχόν καθυστερήσεων απ την αναβολή έκδοσης οριστικής απόφασης επί της αγωγής αποζημιώσεώς του, λόγω μιας, πιθανόν να διαταχθεί, ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κατά της οποίας έχει ασκηθεί, μέχρι τούδε, εντονότατη κριτική, από την μερίδα της Θεωρίας και της Νομολογίας. Β.- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Σχετικά με το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα: I.- Παγίως και απαρεγκλίτως γίνεται δεκτό από την Νομολογία, ότι, σύμφωνα με το άρθρο 368 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ, η συμπλήρωση των αποδείξεων με την διεξαγωγή ιατρικής πραγματογνωμοσύνης εναπόκειται στην κυριαρχική και, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, μη ελεγχόμενη αναιρετικά, κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας (βλ. ΑΠ 2/2009 δημ. ΝΟΜΟΣ), εκτός αν την διεξαγωγή της πραγματογνωμοσύνης ζητήσει κάποιος από τους διαδίκους και απαιτούνται, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ και όχι, απλώς, ειδικές γνώσεις επιστήμης ή τέχνης (ΑΠ 1189/2008 Δίκη 2008 σελ με παρατηρήσεις Ε. Μπαλογιάννη και σημείωση Κ. Μπέη. ΑΠ 1862/2007 Δίκη 2008 σελ ΑΠ 1576/2007 ΕΠολΔ 2008 σελ. 256 με σημείωμα Π. Γιαννόπουλου. ΑΠ 1129/2006 ΧρΙΔ 2006 σελ. 905 με ενημερωτικό σημείωμα Π.Σ.Γ.). II.- Τονίζεται, ότι, μέχρι πρό τινος, είχε δημιουργηθεί μείζον ερμηνευτικό ζήτημα, σχετικά με την αληθή βούληση του Νομοθέτη, ως προς την απλή δυνατότητα ή υποχρέωση του Δικαστηρίου, να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, λόγω της αδόκιμης μεταγλώττισης του άρθρου 368 ΚΠολΔ, από την καθαρεύουσα στην δημοτική, στα πλαίσια της οποίας το διαλαμβανόμενο στην παρ. 2 του εν λόγω άρθρου «ιδιάζουσες γνώσεις» μεταγλωττίστηκε σε «ειδικές γνώσεις». Πράγμα, το οποίο είχε δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι, σε περίπτωση που απαιτούνταν ειδικές γνώσεις της επιστήμης ή της τέχνης, το Δικαστήριο της ουσίας είχε, άνευ ετέρου, την υποχρέωση να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, αν το ζητούσε κάποιος από τους διαδίκους, καθώς και την διακριτική ευχέρεια να το κάνει, μόνον εάν δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αντιμετωπίζοντας η Νομολογία την προδήλως παράλογη αυτή ερμηνεία, δέχθηκε, ότι στην παρ. 2 του άρθρου 368 ΚΠολΔ, με τον μεταγλωττισμένο όρο «ειδικές γνώσεις» νοείται ο, κατά την αρχική (αυθεντική) διατύπωση της εν λόγω διάταξης, όρος «ιδιάζουσες γνώσεις». Η ορθότατη αυτή (ως προς τις ιδιάζουσες γνώσεις) άποψη της Νομολογίας στηρίχθηκε στην αντιπαραβολή των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 368

4 4 ΚΠολΔ, όπως είναι διατυπωμένες στο αρχικό (στην καθαρεύουσα) κείμενό τους, το οποίο, κατά Νόμο, υπερισχύει του αντίστοιχου της δημοτικής. Τελικά και αφού, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε κατεπόνησε, άνευ αποχρώντος λόγου, τους εφαρμοστές του Δικαίου, ο Νομοθέτης ευδόκησε, να διορθώσει το ανωτέρω διατυπωτικό σφάλμα του, τροποποιώντας, με το άρθρο 37 παρ. 1 του Ν. 3994/2011, την παρ. 2 του άρθρου 368 ΚΠολΔ ως εξής: «2. Το Δικαστήριο οφείλει να διορίσει πραγματογνώμονες, αν το ζητήσει κάποιος διάδικος και κρίνει, ότι χρειάζονται ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ γνώσεις επιστήμης ή τέχνης». Μετά ταύτα, είναι προφανές, ότι δεν υφίσταται, πλέον, ως προς το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, οποιοδήποτε ερμηνευτικό θέμα, έστω και εάν τα Δικαστήρια της ουσίας, από κεκτημένη ταχύτητα, επαναλαμβάνουν, στο σκεπτικό των αποφάσεων τους, την προδιαληφθείσα, ερμηνευτικά ορθή Νομολογιακή άποψη. ΙΙΙ.- Στην περίπτωση εκείνη, λοιπόν, κατά την οποία κάποιος από τους διαδίκους ζητήσει την διεξαγωγή πραγματογνωμοσύνης και το Δικαστήριο κρίνει, ότι χρειάζονται, όχι απλώς «ειδικές» αλλά «ιδιάζουσες», γνώσεις επιστήμης ή τέχνης, ΟΦΕΙΛΕΙ να διορίζει Πραγματογνώμονα ή Πραγματογνώμονες, άλλως η απόρριψη, ρητώς ή σιωπηρώς, του σχετικού αιτήματος δημιουργεί λόγο αναιρέσεως της αποφάσεως, που προβλέπεται από το άρθρο 559 αριθ. 10 ΚΠολΔ. Επισημαίνεται, ότι κατά την Νομολογία, «ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ» γνώσεις απαιτούνται, όταν πρόκειται για αντικείμενο τόσο έντονα εξειδικευμένο, ώστε μόνον από ειδικό μπορεί να εξετασθεί, ενώ απλώς «ΕΙΔΙΚΕΣ», όταν πρόκειται για αντικείμενο, που, αν και η έρευνά του ανήκει, κυρίως, σε ειδικούς, δεν αποκλείεται να κριθεί και από μη ειδικό και να αξιολογηθούν τα λοιπά αποδεικτικά μέσα, και κατ εφαρμογή ακόμη των κανόνων της κοινής πείρας και λογικής. Τέτοια περίπτωση, στην οποία απαιτούνται «ιδιάζουσες» γνώσεις, είναι, αναμφιβόλως, εκείνη της έρευνας της βασιμότητας ή μη ισχυρισμού, περί του είδους και της έκτασης σωματικών κακώσεων, που προκλήθηκαν από αδικοπρακτική συμπεριφορά τρίτου, καθ όσον απαιτούνται «ιδιάζουσες» ιατρικές γνώσεις (ΑΠ 37/2014, ΑΠ 1009/2014, ΑΠ 519/2013, ΑΠ 49/2013 δημ. ΝΟΜΟΣ. ΑΠ 2/2006 ΕλλΔνη 2006 σελ ΑΠ 1474/1990 ΕΕΝ 1991 σελ 629. ΕφΛαρ 3/2014, ΕφΛαρ 104/2013, ΕφΛαρ 777/2007 δημ. Τ.Ν.Π.Δ.Σ.Α.. Β. Βαθρακοκοίλη, Ερμ. ΚΠολΔ, κάτω από το άρθρο 368 αριθμ. 7 και 8). (Εφ.Θεσ 1508/2015 αδημοσ. η οποία, με αναλυτικό σκεπτικό, δέχεται όλα τα παραπάνω).

5 5 IV.- Αντίθετα, όπως προαναφέρθηκε, εναπόκειται στην κυριαρχική και ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΑ κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας, το οποίο εκτιμά ελεύθερα την ανάγκη χρησιμοποιήσεως του αποδεικτικού αυτού μέσου, η περίπτωση κατά την οποία οι κρίσεις, επί των, προς απόδειξη, ζητημάτων, απαιτούν απλά ειδικές γνώσεις επιστήμης ή τέχνης (Π. Γέσιου Φαλτσή/Απαλαγάκη/Αρβανιτάκη, Η νέα διαδικασία του ΚΠολΔ στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, σελ. 118, Ν. Νίκας, ό.π., σελ. 456 κι εκεί σημείωση 18, Γ. Νικολόπουλος, ό.π., σελ. 182 κι εκεί σημείωση 29. Κ. Μπέης, αντίθετη σημείωση στην ΑΠ 1488/2005 Δίκη 2006 σελ Πρβλ. ΑΠ 1129/2006 ΧρΙΔ 2006 σελ ΑΠ 1812/2006 ΑρχΝ 2007 σελ. 286 με σημείωση Χ.Νικολαϊδη. ΑΠ 1887/2006 Δίκη 2007 σελ ΑΠ 1960/2006 Δίκη 2007 σελ ΑΠ 1512/2205 Δίκη 2006 σελ ΠΠρΚιλ 39/2004 ΧρΙΔ 2006 σελ. 143 με παρατηρήσεις Π. Γιαννόπουλου). V.- Στο σημείο αυτό, θα πρέπει, να επισημανθεί, ότι, εν τοις πράγμασι, η κρίση του Δικαστηρίου της ουσίας, σχετικά με την διάταξη ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, τυγχάνει ΑΝΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΕΛΕΓΚΤΗ, τόσο στην περίπτωση της παρ. 1, όσο και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 368 ΚΠολΔ. Και αυτό γιατί, εάν, στην περίπτωση του άρθρου 368 παρ. 2 ΚΠολΔ, δεν υφίσταται, στο σκεπτικό της αποφάσεως, ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, ότι πρόκειται για ζητήματα, που για να γίνουν αντιληπτά, απαιτούνται ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ γνώσεις επιστήμης ή τέχνης, γίνεται δεκτό από την Νομολογία του Αρείου Πάγου, ότι η απόρριψη, ρητώς ή σιωπηρώς, αιτήματος του διαδίκου για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΛΟΓΟ ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΣ κατά το άρθρο 559 αριθμός 9 περ. γ ΚΠολΔ. (Ενδεικτικά ΑΠ 37/2014 Α Δημοσίευση ΝΟΜΟΣ). Τέτοια περίπτωση, όμως, όπως είναι προφανές, είναι σπάνια αφού εμφανίζεται, ως κυριολεκτικά αδιανόητο, να δεχθεί το Δικαστήριο, ότι υφίσταται ανάγκη συνδρομής ιδιαζουσών γνώσεων της επιστήμης ή της τέχνης και, παρά την παραδοχή αυτή, να απορρίψει αίτημα πραγματογνωμοσύνης. VI.- Θα πρέπει, περαιτέρω, να επισημανθεί, ότι η άρνηση ή η παράλειψη του Πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, είτε στην περίπτωση του άρθρου 368 παρ. 1 ΚΠολΔ, είτε στην περίπτωση του άρθρου 368 παρ. 2 ΚΠολΔ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΟΓΟ ΕΦΕΣΗΣ (ΕφΘεσ 1508/2015 αδημοσ. ΕφΙωαν 95/2005. ΕφΘεσ 10/2000, ΕφΚρ 541/1998 δημ. ΝΟΜΟΣ). VII.- Τέλος, παγίως γίνεται δεκτό από την Θεωρία και την Νομολογία, ότι, από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 245 παρ. 1, 368, 387, 388, 522, 527, 529, 533 και 535 παρ. 1 του ΚΠολΔ προκύπτει, ότι το Εφετείο ΔΕΝ ΚΩΛΥΕΤΑΙ, για την, κατά την κρίση του, ολοκλήρωση της έρευνας και την καλύτερη διάγνωση της διαφοράς, χωρίς να εξαφανίσει την εκκαλουμένη

6 6 απόφαση, να διατάξει νέες ή συμπληρωματικές αποδείξεις, με τα αναφερόμενα στο άρθρο 339 του ιδίου Κώδικα αποδεικτικά μέσα, μεταξύ των οποίων και η πραγματογνωμοσύνη, οσάκις πρόκειται για ζήτημα, για την αντίληψη του οποίου απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης ή τέχνης, έτσι ώστε, μετά την συνεκτίμηση των αποδείξεων αυτών, που θα διεξαχθούν και εκείνων, που η εκκαλουμένη εκτίμησε, να κρίνει αν είναι εσφαλμένη η απόφαση, που προσβάλλεται με την έφεση και, σε καταφατική περίπτωση, να αποφανθεί για την βασιμότητα του λόγου της έφεσης και, ως εκ τούτου, κατά την επιλογή του Νόμου (άρθρ. 535 παρ. 1 ΚΠολΔ) να εξαφανίσει τότε την εκκαλουμένη (Ολ. ΑΠ 1285/1982 ΝοΒ 31 σελ ΑΠ 2/2006 ΕλλΔνη 2007 σελ ΕφΛαρ 3/2014 ο.π. ΕφΛαμ. 63/2013 Δημ. ΝΟΜΟΣ). (ΕφΘεσ 1508/2015 και ΕφΘεσ 1927/2014 αδημοσ.). Γ.- ΠΩΣ ΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑ. Η διεξαγωγή ιατρικής πραγματογνωμοσύνης προϋποθέτει την έκδοση προδικαστικής απόφασης. Η συγκεκριμένη αυτή διαδικασία έχει, ως γνωστόν, προκαλέσει οξύτατη έριδα στην Θεωρία και την Νομολογία, αλλά και στην καθημερινή πρακτική, ενώπιον των αρμοδίων, προς τούτο, Πολιτικών Δικαστηρίων. Από την πλευρά, κυρίως, των εναγόντων, προβάλλεται το επιχείρημα, ότι η έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, που διατάσσει ιατρική πραγματογνωμοσύνη, προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη και επαχθή, για τα συμφέροντά τους, παρέλκυση της δίκης και, συνακόλουθη, καθυστέρηση ικανοποίησης των αξιώσεών τους, οι οποίες, σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, φέρουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, σε σχέση με την επιβίωσή τους και την αποκατάσταση των προβλημάτων της υγείας τους. Συνηθέστατα, δε, στα πλαίσια της αυστηρής αυτής κριτικής, υποστηρίζεται, ότι η «καταχρηστική», εκ μέρους των Δικαστηρίων της ουσίας, προσφυγή στο αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης ενέχει τα στοιχεία της αρνησιδικίας, υπό την έννοια της αποφόρτισης των βεβαρημένων, με μεγάλο αριθμό υποθέσεων, Δικαστών, από ένα σημαντικό μέρος της ύλης των αποφάσεων, που πρέπει, να εκδώσουν. Στην κριτική αυτή αντιπαρατίθεται το επιχείρημα, ότι η παρέλκυση του χρόνου, που συνεπάγεται η διεξαγωγή της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, αντιρροπείται από την βοήθεια, την οποία προσφέρει, στο Δικαστήριο, για την ορθότερη και πλέον ασφαλή κρίση. (Α. Γ. Κρητικού ο.π. σελ. 892, παρ. 178).

7 7 Θα πρέπει, βέβαια, να τονισθεί, ότι, αρκετές φορές, την διεξαγωγή της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, προκαλούν, ακουσίως, και οι ίδιοι οι ενάγοντες, οι οποίοι προσκομίζουν πλειάδα ιατρικών βεβαιώσεων, με αποσπασματικό, η κάθε μία, περιεχόμενο. Πράγμα, το οποίο απαιτεί την συνεκτίμηση όλων, από τον Δικαστή, προκειμένου να καταλήξει σε μία συνολική κρίση, για την κατάσταση της υγείας του παθόντος και τα δυσμενή αποτελέσματα των σωματικών του κακώσεων. Μία τέτοια, όμως, συνολική εκτίμηση, μετά από μελέτη των επί μέρους ιατρικών βεβαιώσεων, απαιτεί ειδικές, αν όχι ιδιάζουσες, ιατρικές γνώσεις, τις οποίες, ασφαλώς και βεβαίως, δεν μπορεί να έχει, ακόμη και ο πιο κατηρτισμένος Δικαστής, σε βαθμό, τουλάχιστον, που να καταλήξει σε ασφαλή και ορθή κρίση, για τέτοιου είδους ιατρικά ζητήματα. Εκ των πραγμάτων, συνεπώς, ο εν λόγω Δικαστής καταλήγει, τις περισσότερες φορές, στο αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου η συνολική αυτή εκτίμηση και κρίση να γίνει, από εξειδικευμένο ιατρό Πραγματογνώμονα, μετά από εξέταση του παθόντος και όλων, ανεξαιρέτως, των ιατρικών εγγράφων και βεβαιώσεων, που αυτός επικαλείται. Χρήσιμο, λοιπόν, και επιβοηθητικό της αποτροπής της διάταξης ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, θα ήταν ο ενάγων, να προσκομίζει και μία ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ του θεράποντος ιατρού του, με την οποία να συνοψίζεται και να κωδικοποιείται το περιεχόμενο των επί μέρους ιατρικών εγγράφων και βεβαιώσεων, που επικαλείται. Επισημαίνεται, στο σημείο τούτο, ότι, σύμφωνα με το άρθρ. 5 παρ. 1 του Ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ, ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των Αρχών και Υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς, που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς. Ο συνδυασμός, λοιπόν, μίας συνολικής (κωδικοποιημένης) ιατρικής γνωμάτευσης και των επί μέρους νοσοκομειακών κλπ. ιατρικών βεβαιώσεων και εγγράφων θα μπορούσε, να δώσει, στον Δικαστή, την ευχέρεια, να αποφύγει την ιατρική πραγματογνωμοσύνη, εφ όσον κρίνει τα στοιχεία αυτά επαρκή, για να διαμορφώσει την τελική δικανική του κρίση. Ανεξάρτητα, όμως, απ όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα ουσιώδης και καταλυτική, για την αποτροπή των ανωτέρω φαινομένων παρέλκυσης της δίκης, όταν διατάσσεται ιατρική πραγματογνωμοσύνη, ήταν η διάταξη του άρθρου 270 παρ. 4 ΚΠολΔ, την οποία, με την γνωστή προχειρολογία και άγνοια των αναγκών της καθημερινής δικονομικής πρακτικής, που Νομοθετεί ο Έλληνας Νομοθέτης, κατήργησε, με το «άρθρο δεύτερο» του άρθρου «1» του Ν. 4335/2015, που υποτίθεται, ότι θεσπίσθηκε για να προωθήσει την επιτάχυνση (!!!!!) της απονομής της δικαιοσύνης (!!!!!).

8 8 Πιο συγκεκριμένα, με την διάταξη αυτή, προβλέπονταν, ότι το Δικαστήριο, αν έκρινε αναγκαίο, μπορούσε να διατάξει πραγματογνωμοσύνη, ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ, προσδιορίζοντας τον τόπο, τον χρόνο, τα ονόματα των Πραγματογνωμόνων, το θέμα της πραγματογνωμοσύνης, την προθεσμία για την κατάθεση της γνωμοδότησης των Πραγματογνωμόνων, που δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από εξήντα (60) ημέρες καθώς και κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι το Δικαστήριο δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο, να μην διατάξει, με τον συντομότατο αυτό τρόπο, την ιατρική πραγματογνωμοσύνη, αν δηλώνονταν, στο ακροατήριο, από όλες τις διάδικες πλευρές, ότι συμφωνούν προς τούτο. Σε κάθε περίπτωση, με το συγκεκριμένο αυτό διαδικαστικό τρόπο, θα μπορούσαν, εν τοις πράγμασι, να αποτραπούν τα φαινόμενα της παρέλκυσης της δίκης και της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης στην έκδοση της οριστικής απόφασης, τα οποία αναπόφευκτα συνδέονται με την ιατρική πραγματογνωμοσύνη, που διατάσσεται με προδικαστική απόφαση, καθώς και την περαιτέρω διαδικασία υλοποίησης της απόφασης αυτής. Αυτονόητο είναι, συνεπώς, ότι θα διευκόλυνε, στον μέγιστο βαθμό, την ταχεία έκβαση της σχετικής δίκης η νομοθετική επαναφορά του συγκεκριμένου αυτού τρόπου διάταξης της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, καθώς και η υιοθέτηση και υλοποίησή του, τόσο από τα Δικαστήρια, όσο και από τους διαδίκους. Επαναλαμβάνεται, τέλος, ότι την αποτροπή όλων των ανωτέρω δυσμενών συνεπειών (παρέλκυση της δίκης, καθυστέρηση έκδοσης οριστικής απόφασης κλπ.) θα μπορούσε να διευκολύνει η προσφυγή των διαδίκων στην διαδικασία της, κατ αρθρ. 348 ΚΠολΔ, συντηρητικής απόδειξης, με την διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, πριν από την άσκηση ή την συζήτηση της αγωγής αποζημιώσεως. (ΜονΠρωτΑθ 2990/2006 ΕπιθΣυγκΔικ 2006 σελ. 504 και ΜονΠρωτΧαλκιδικής 321/2005 αδημοσ). Δ.- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Στην απόφαση, που διατάσσει ιατρική πραγματογνωμοσύνη, πρέπει, να τίθενται, με απόλυτη σαφήνεια και με συγκεκριμένο τρόπο, τα κρίσιμα ερωτήματα, προς τον ιατρό Πραγματογνώμονα.

9 9 Το ερωτήματα αυτά θα πρέπει, να διαμορφώνονται, με βάση το περιεχόμενο της αγωγής και τους ισχυρισμούς των εναγομένων. Κατά κανόνα, τα ερωτήματα πρέπει, να επικεντρώνονται στα εξής ζητήματα: Ποιο είναι το είδος και η έκταση των σωματικών κακώσεων, τις οποίες υπέστη, από το ατύχημα, ο παθών ενάγων. Ποιες είναι οι δυσμενείς συνέπειες στην υγεία του, που οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στο ζημιογόνο ατύχημα. Ποια ήταν η, πριν από το ατύχημα, κατάσταση της υγείας του παθόντος. Ποιες μεταγενέστερες συνέπειες δεν συνδέονται με το ατύχημα. Ποια ακριβώς είναι η δυσμενής επίδραση των σωματικών κακώσεων και των συνακόλουθων προσβολών της υγείας του παθόντος στην μετέπειτα ζωή του, στις προσωπικές του σχέσεις και στο οικονομικό και κοινωνικό του μέλλον. Αν ο παθών υπέστη, συνεπεία του ζημιογόνου τραυματισμού του, ανικανότητα για εργασία και, σε καταφατική περίπτωση, αν αυτή είναι μερική ή ολική, προσωρινή, διαρκής ή μόνιμη, αναφορικά, πάντοτε, με την συγκεκριμένη εργασία, που ασκούσε κατά τον χρόνο του ατυχήματος. Αν ο παθών, μετά τον τραυματισμό του, έχει την δυνατότητα, να ασκήσει άλλο οικονομικά και κοινωνικά ισοδύναμο επάγγελμα, σε σχέση με εκείνο, που ασκούσε πριν από το ατύχημα. Ερώτημα, το οποίο επιβάλλεται, να τίθεται, όταν προβάλλεται νομότυπα ορισμένη ένσταση του εναγομένου, περί υποχρεώσεως του παθόντος να μειώσει την ζημία του, ασκώντας άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος αποκατάστασης της υγείας του παθόντος και αν υφίσταται δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Αν, συνεπεία του ζημιογόνου τραυματισμού του, ο παθών υπέστη κάποια (μόνιμη ή προσωρινή) αναπηρία και, σε καταφατική περίπτωση, ποιο είναι το ποσοστό αυτής. Αν πρέπει, στο μέλλον, να υποβληθεί ο παθών και σε ποιες, συγκεκριμένα, χειρουργικές επεμβάσεις, ποια ακριβώς θεραπευτική σκοπιμότητα αναμένεται, ότι θα εξυπηρετήσει εκάστη εξ αυτών και ποια θα είναι τα αποτελέσματα, που επιδιώκονται με την πραγματοποίησή τους και, κυρίως, ο προβλεπόμενος βαθμός επιτυχίας τους.

10 10 Αν, συνεπεία του τραυματισμού του, ο παθών υπέστη οποιασδήποτε μορφής παραμόρφωση, υπό την έννοια των δυσμορφίας και, σε καταφατική περίπτωση, αν αυτή επηρεάζει αποφασιστικά και ουσιωδώς το κοινωνικό, οικογενειακό, αλλά και οικονομικό του μέλλον, καθώς και αν είναι δυνατή η αποκατάστασή της με πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις ή με άλλον τρόπο. Σε περίπτωση θανάτου του παθόντος, ο οποίος, όμως, επισυνέβη μετά από παρέλευση μεγάλου, κατά το μάλλον ή ήττον, χρονικού διαστήματος από τον τραυματισμό του, αν υφίσταται άμεση, αναγκαία και πρόσφορη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του τραυματισμού του κατά το ατύχημα και του, μετέπειτα επελθόντος, θανάτου του. Σε περίπτωση, κατά την οποία ερευνάται η πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και η αιμοληψία του συγκεκριμένου οδηγού έγινε αρκετή ή αρκετές ώρες μετά το ατύχημα, μπορεί να τεθεί το ερώτημα, εάν είναι δυνατόν, να υπολογισθεί, με βεβαιότητα, το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα του, την στιγμή του ατυχήματος, σε συνδυασμό με τους παράγοντες που επιδρούν στον μεταβολισμό της αλκοόλης στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού με την πάροδο του χρόνου. Ε.- ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που αναλυτικά πιο πάνω αναπτύχθηκαν και, ειδικώτερα, πότε γίνεται δεκτό και πότε απορρίπτεται το αίτημα ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, καθώς επίσης και σε ό,τι αφορά τις εξειδικευμένες και ιδιάζουσες περιπτώσεις ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, παρατίθεται κατωτέρω ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, χρήσιμη, κατά την άποψή μας, για την εξυπηρέτηση της καθημερινής δικονομικής πρακτικής. Ειδικώτερα: Ι.- Κρίθηκε απορριπτέο το αίτημα για διεξαγωγή ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες: 1.- Από τις προσκομισθείσες, εκ μέρους του ενάγοντος, ιατρικές γνωματεύσεις, το Δικαστήριο ήταν σε θέση, να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση, σχετικά με την προκληθείσα, από το ατύχημα, σωματική βλάβη και την κατάσταση της υγείας του, με συνέπεια η διενέργεια μίας τέτοιου είδους πραγματογνωμοσύνης να καθίσταται περιττή. (ΕφΠειρ 65/2011 ΕπιθΣυγκΔικ 2011 σελ ΕφΚαλαμ 133/2008 ΕπιθΣυγκΔικ 2008 σελ ΕφΑθ 1476/2004 ΕπιθΣυγκΔικ 2005 σελ ΕφΑθ 2469/1993 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ. 33. ΜονΠρωτΕδεσ 289/2013 ΕπιθΣυγκΔικ 2013 σελ ΜονΠρωτΘεσ 20967/2009 ΕπιθΣυγκΔικ 2011 σελ ΜονΠρωτΘεσπρ

11 11 263/2007 Α Δημοσίευση ΝΟΜΟΣ. ΜονΠρωτΑθ 371/2006 ΕπιθΣυγκΔικ 2006 σελ ΜονΠρωτΚαλαμ 61/2006 ΕπιθΣυγκΔικ 2006 σελ ΜονΠρωτΚαλαμ 11/2006 ΕπιθΣυγκΔικ 2007 σελ. 39. ΜονΠρωτΔραμ 8/2005 ΕπιθΣυγκΔικ 2006 σελ ΜονΠρωτΘεσ 7310/2004 ΕπιθΣυγκΔικ 2004 σελ ΜονΠρωτΑθ 4677/2001 ΕπιθΣυγκΔικ 2002 σελ ΜονΠρωτΒόλου 358/1995 ΕπιθΣυγκΔικ 1996 σελ ΜονΠρωτΧανίων 52/1994 ΕπιθΣυγκΔικ 1996 σελ. 446). 2.- Με την αιτουμένη ιατρική πραγματογνωμοσύνη επιδιώκεται η διαπίστωση της υγείας του παθόντος ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ και, ιδιαίτερα, αν αυτή έχει, εν τω μεταξύ, αποκατασταθεί. (ΕφΑθ 475/1994 ΕπιθΣυγκΔικ 1997 σελ ΕφΑθ 331/1993 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ ΜονΠρωτΑθ 228/1995 ΕπιθΣυγκΔικ 1995 σελ. 334.) 3.- Το Δικαστήριο στηρίζεται σε έγγραφο της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, που έχει γνωματεύσει σχετικά με την αναπηρία του και το ποσοστό αυτής, καθώς και για τον χρόνο της ανικανότητάς του προς εργασία. (ΕφΑθ 1476/2004 ΕπιθΣυγκΔικ 2005 σελ ΜονΠρωτΚαστορ 59/2011 ΕπιθΣυγκΔικ 2012 σελ. 247, με την οποία κρίθηκε απορριπτέο το αίτημα για ιατρική πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η διενέργεια σπληνεκτομής συνιστά παραμόρφωση και αναπηρία για τον ανθρώπινο οργανισμό, για τον λόγο ότι το Δικαστήριο στηρίχθηκε σε απόσπασμα Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, σε συνδυασμό με ιατρική γνωμάτευση Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Δημοσίου Νοσοκομείου, καθώς και στην σχετική βιβλιογραφία). 4.- Όταν η αναπηρία και η παραμόρφωση του ενάγοντος από τον τραυματισμό του (ακρωτηριασμός) προκύπτει από δημόσιο ιατρικό έγγραφο Νοσοκομείου (ΜονΠρωτΑγριν 97/2008 ΕπιθΣυγκΔικ 2008 σελ. 635). ΙΙ.- Διατάχθηκε η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες: 1.- Εκτιμήθηκε από το Δικαστήριο, ότι απαιτούνται ειδικές ή ιδιάζουσες γνώσεις για την διερεύνηση των ιατρικής φύσεως ζητημάτων, που συνδέονταν με τις αξιώσεις του παθόντος. (ΕφΘεσ 1508/2015 και 1297/2014 αδημοσ, με τις οποίες και με ειδικά εμπεριστατωμένη αιτιολογία διατάχθηκε, για πρώτη φορά, στο Εφετείο, ιατρική πραγματογνωμοσύνη. ΜονΠρωτΘεσ 696/1992 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ. 51, με την οποία διατάχθηκε ιατρική πραγματογνωμοσύνη σε περίπτωση βράχυνσης αριστερού ποδιού ανήλικης, προκειμένου να διερευνηθεί η αναγκαιότητα υποβολής της, στο μέλλον, σε πολλαπλές εγχειρήσεις και η πιθανότητα να παραμείνει ισοβίως ανάπηρη. ΕφΑθ 3471/1993 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ. 44, προκειμένου να διερευνηθεί η ανάγκη νοσηλείας του παθόντα σε

12 12 Νοσοκομεία του Εξωτερικού, η παρούσα κατάστασης της υγείας του, καθώς και η εξέλιξή του από την είσοδό του σε Νοσοκομεία της αλλοδαπής. ΕφΑθ 5210/2001 ΕπιθΣυγκΔικ 2001 σελ ΕφΘεσ 215/2000 ΕπιθΣυγκΔικ 2000 σελ ΕφΛαρ 121/1998 ΕπιθΣυγκΔικ 1998 σελ ΕφΑθ 1005/1994 ΕλλΔνη 36 σελ ΕφΑθ 1425/1999 ΕπιθΣυγκΔικ 2001 σελ ΜονΠρωτΘεσ 6.801/2014 αδημοσ. ΜονΠρωτΘεσ 8.452/2014 αδημοσ). 2.- Κρίθηκε αναγκαίο, να διερευνηθεί, εάν υφίσταται άμεση, πρόσφορη και αναγκαία ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ μεταξύ του, κατά το ζημιογόνο ατύχημα, τραυματισμού του παθόντος και του, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επελθόντος, θανάτου του. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κύρια και ουσιώδη ερωτήματα, τα οποία ετέθησαν, στα πλαίσια της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ήταν: α.- Αν και κατά πόσον ο τραυματισμός του παθόντος από το ζημιογόνο ατύχημα ήταν αντικειμενικά ικανός, να επιφέρει, από μόνος του, τον θάνατό του. β.- Ποιο ήταν, τελικά, το κύριο, πρόσφορο και αναγκαίο αίτιο, που επέφερε, τον θάνατό του. (ΜονΠρωτΘεσ 6111/2015 αδημοσ. ΜονΠρωτΚατερ 275/2000 αδημοσ. ΜονΠρωτΘεσ 10222/1996 αδημοσ.). 3.- Ερευνήθηκε η πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και η αιμοληψία του συγκεκριμένου οδηγού έγινε αρκετή ή αρκετές ώρες μετά το ατύχημα. Στις περιπτώσεις αυτές, τα ερωτήματα, τα οποία ετέθησαν σχετικά, ήταν α)ποιοι είναι οι παράγοντες, που επιδρούν στον μεταβολισμό αλκοόλης, στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού και β)εάν μπορεί να υπολογισθεί, με βεβαιότητα, το ποσοστό αλκοόλης στο αίμα του οδηγού, κατά τον χρόνο του ατυχήματος, με μοναδικό δεδομένο το ποσοστό συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα του αρκετή ή αρκετές ώρες μετά το ατύχημα. (ΜονΕφΘεσ 264/2014 αδημοσ, στην οποία παρατίθεται αναλυτικό σκεπτικό και ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, σχετικά με την διάταξη διεξαγωγής ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ως προς το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα). ΣΤ.- ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά τα ουσιωδέστερα λοιπά δικονομικά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν στα πλαίσια της διεξαγωγής της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, θα πρέπει, εν συντομία, να επισημανθούν, εν προκειμένω, τα ακόλουθα:

13 13 Ι.- Σύμφωνα με το άρθρ. 375 ΚΠολΔ, <<αντίγραφο της απόφασης, που διορίζει ή αντικαθιστά πραγματογνώμονες, κοινοποιείται, μόλις δημοσιευθεί, στους διαδίκους και τους Πραγματογνώμονες, με επιμέλεια της γραμματείας του Δικαστηρίου ή του Δικαστή, που την έχει εκδώσει>>. Η παράλειψη, πάντως, κοινοποίησης της απόφασης, που διατάσσει πραγματογνωμοσύνη, δεν επισύρει ακυρότητα της πραγματογνωμοσύνης, παρά μόνον σε περίπτωση βλάβης του άλλου διαδίκου (ΜονΠρωτΘεσ 2149/1993 ΕπιθΣυγκΔικ 1994 σελ. 47). Έτσι, αν δεν κοινοποιήθηκε στον εναγόμενο η απόφαση, που διατάσσει πραγματογνωμοσύνη, με αποτέλεσμα αυτός να στερηθεί το δικαίωμα, που του παρέχουν τα άρθρα 391 και 392 ΚΠολΔ, να διορίσει τεχνικό σύμβουλο, κηρύσσεται άκυρη η διενεργηθείσα πραγματογνωμοσύνη και διατάσσεται η επανάληψη αυτής, κατά το άρθρ. 388 ΚΠολΔ, μετά την νόμιμη επίδοση της αποφάσεως που διατάσσει τα παραπάνω (ΜονΠρωτΘεσ 2149/1993 ο.π.). ΙΙ.- Η ιατρική πραγματογνωμοσύνη θα πρέπει, να διεξαχθεί και η σχετική, περί αυτής, έκθεση να κατατεθεί στην Γραμματεία του αρμοδίου Δικαστηρίου, μέσα στην προθεσμία, που ορίζεται με την απόφαση, η οποία την διέταξε. Παρά ταύτα, η εκπρόθεσμη κατάθεση δεν δημιουργεί ακυρότητα. (Α.Γ Κρητικού ο.π. σελ. 893 παρ ΑΠ 954/1979 ΝοΒ 28 σελ ΑΠ 374/1976 ΝοΒ 24 σελ. 886 κ.ο.κ.). ΙΙΙ.- Σύμφωνα με την διάταξη του αρθρ. 387 ΚΠολΔ, <<το Δικαστήριο εκτιμά ελεύθερα την γνωμοδότηση των Πραγματογνωμόνων>>. Υπό την έννοια αυτή, το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τα πορίσματα της διαταχθείσας ιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, ως προς την αναπηρία του παθόντος, τον βαθμό της ανικανότητάς του προς εργασία και την ζημία, που υφίσταται από την αιτία αυτή. Άλλωστε, το Δικαστήριο στην τελική του κρίση θα βοηθηθεί και από άλλα αποδεικτικά μέσα, όπως λ.χ. Αποφάσεις Υγειονομικών Επιτροπών, νοσηλεία του παθόντος σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Θεραπευτήριο κλπ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν επιτρέπεται να απορρίψει το Δικαστήριο αναιτιολόγητα το πόρισμα των Πραγματογνωμόνων. (Α.Γ. Κρητικού ο.π. σελ. 894). IV.- Σε περίπτωση, κατά την οποία η πραγματογνωμοσύνη αφήνει αναπάντητα καίρια και αποφασιστικής σημασίας ζητήματα και ερωτήματα, που ασκούν

14 14 επιρροή στην αξιολόγηση του αντικειμένου αυτής ή εμφανίζει ουσιώδη κενά, ατέλειες, ασάφειες και αντιφάσεις, δικαιολογείται η, κατ άρθρ. 388 ΚΠολΔ (και αυτεπάγγελτα δυναμένη να διαταχθεί από το Δικαστήριο), νέα πραγματογνωμοσύνη ή η επανάληψή της από άλλον πραγματογνώμονα ή, έστω, αντί όλων αυτών, η εμφάνιση εκείνων που διενήργησαν την πραγματογνωμοσύνη, προς παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και διευκρινίσεων. (ΕφΘεσ 473/2009, ΜovΠρωτΘεσ 12600/2005 και ΜovΠρωτΘεσ 3559/1997 αδημoσ, οι oπoίες, για τους πιο πάνω λόγους, διέταξαν τηv επανάληψη της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης). V.- Στην δίκη, στην οποία διενεργείται πραγματογνωμοσύνη, μπορεί να προσκομισθεί, από τους διαδίκους, και ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ, η οποία δεν αποτελεί ιδιαίτερο αποδεικτικό μέσον, αλλά έγγραφο, που εκτιμάται ελεύθερα από το Δικαστήριο. Αν, όμως, δεν ληφθεί υπ όψιν, δημιουργείται λόγος αναιρέσεως από το άρθρ. 559 αρ. 11 ΚΠολΔ (Α.Γ. Κρητικός ο.π. σελ. 894). Ζ.- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΜΟΙΒΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ. Για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του έργου τους, ως βοηθών του Δικαστηρίου, ο Νόμος αναγνωρίζει, στους Πραγματογνώμονες, μία σειρά από δικαιώματα, όπως η λήψη οδηγιών από το Δικαστήριο (άρθρ. 379 παρ. 1 ΚΠολΔ), η παράσταση κατά την διενέργεια διαδικαστικών πράξεων (άρθρ. 379 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ), η γνώση στοιχείων της δικογραφίας (άρθρ. 380 παρ. 1 ΚΠολΔ), η υποβολή ερωτήσεων στους διαδίκους (άρθρ. 382 παρ. 2 ΚΠολΔ) κ.α. Ανάμεσα στα δικαιώματα των Πραγματογνωμόνων είναι και Η ΑΜΟΙΒΗ τους (Β.Δ. της «περί των εις πολιτικάς υποθέσεις δικαιωμάτων μαρτύρων, πραγματογνωμόνων, εμπειροτεχνών κλπ.»). Οι Πραγματογνώμονες δικαιούνται αμοιβής, ως κάλυψη των εξόδων τους και ως αποζημίωση για το χρόνο, που διαθέτουν και την κατάθεση των ειδικών γνώσεών τους. Ωστόσο, στο Νόμο δεν προβλέπεται ποιος έχει την υποχρέωση, να προκαταβάλει την αμοιβή των Πραγματογνωμόνων. Γίνεται δεκτό, ότι υπόχρεος, για την προκαταβολή της αμοιβής αυτής, είναι ο διάδικος, που επιμελείται την διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης και γνωστοποιεί στους Πραγματογνώμονες τον διορισμό του, καλώντας τους να ορκισθούν κατά το άρθρ. 385 ΚΠολΔ και να εκτελέσουν ευσυνειδήτως τα καθήκοντά τους.

15 15 (Ν. Νίκας, Πολιτική Δικονομία τόμος ΙΙ σελ. 461, όπου και παραπομπές στην Νομολογία. ΑΠ Ολ 525/1979 ΝοΒ 27 ή 1979 σελ με σημείωση Κ. Παπαδημητρίου. ΑΠ 520/1978 Δίκη 9 ή 1978 σελ ΕφΑθ 5557/1974 Δίκη 9 ή 1978 σελ. 629 με αντίθετες παρατηρήσεις Κ. Μπέη. ΕφΠειρ 1101/1995 ΕλλΔνη 37 ή 1996 σελ ΜονΠρωτΑθ 294/1998 ΝοΒ 47 ή 1999 σελ. 1315). Υποστηρίζεται, ωστόσο, και η άποψη, ότι υπόχρεος, για την προκαταβολή της αμοιβής των Πραγματογνωμόνων, είναι ο διάδικος, που φέρει το αντικειμενικό βάρος της απόδειξης (Κ. Μπέης, Μαθήματα Πολιτικής Δικονομίας Απόδειξη σελ. 120 επ. όπου παράθεση των διαφορετικών θέσεων επί του ζητήματος, ο ίδιος Παρατηρήσεις στις ΑΠ 29/1977. ΕφΑθ 5557/1974. ΑΠ 520/1978 Δίκη 9 ή 1978 σελ. 633 επ.). Γίνεται δεκτό, ότι, όταν η πραγματογνωμοσύνη διατάσσεται αυτεπαγγέλτως, υπόχρεο, για την προκαταβολή της αμοιβής των Πραγματογνωμόνων, είναι το Δημόσιο (Π. Γέσιου Φαλτσή, Δίκαιο αποδείξεως σελ. 177). Υποστηρίζεται, ωστόσο, ότι, στην περίπτωση αυτή, ενέχονται και οι δύο οι διάδικοι (Π. Παπαδημητρίου, Σημείωση στην ΑΠ 29/1977 ΝοΒ 25 ή 1977 σελ. 961). Στο τέλος, τα έξοδα της πραγματογνωμοσύνης προσδιορίζονται από το Δικαστήριο χωρίς καμμία δέσμευση και περιλαμβάνονται στα δικαστικά έξοδα, που βαρύνουν τον διάδικο που ηττήθηκε, ακόμη και στην περίπτωση, που η πραγματογνωμοσύνη διατάχθηκε αυτεπαγγέλτως (Ν. Νίκας ο.π. σελ. 461). Οι διαφορές, για τις αμοιβές των Πραγματογνωμόνων, εκδικάζονται κατά την ειδική διαδικασία των διαφορών από αμοιβές για την παροχή εργασίας (άρθρ. 677 περ. 3 ΚΠολΔ) (Ε. Μπαλογιάννη σε Χ. Απαλαγάκη, Εφαρμογές Πολιτικής Δικονομίας, τόμος 2 Α, σελ. 529, 530). Η.- ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Το αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης είναι προφανέστα χρήσιμο, κρίσιμο και πολύτιμο, στα πλαίσια της αστικής δίκης, με αντικείμενο την αποζημίωση των παθόντων από τροχαίο ατύχημα, που είχε, ως συνέπεια, σοβαρές σωματικές βλάβες ή θανάσιμο τραυματισμό. Στις περιπτώσεις αυτές, ο Δικαστής είναι πολλές φορές αναγκαίο, να προσφεύγει στην συνδρομή των προσώπων εκείνων, που κατέχουν ειδικές ή ακόμη και ιδιάζουσες επιστημονικές (ιατρικές) γνώσεις, ώστε να σχηματίσει πλήρη και ασφαλή δικανική πεποίθηση.

16 16 Οι ιατροί Πραγματογνώμονες βοηθούν, με ουσιαστικό τρόπο, τον Δικαστή, είτε με την μορφή πληροφόρησής του, σχετικά με τις αρχές του κλάδου της επιστήμης τους, είτε με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων τους για την συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση τις εν λόγω αρχές της επιστήμης τους. Η όλη συμβολή τους, κατά την διαδικασία της πολιτικής δίκης και ειδικά εκείνης του τροχαίου ατυχήματος, συνιστά αποδεικτικό μέσο, το οποίο, δεόντως και προσηκόντως αξιολογούμενο και εκτιμώμενο, μπορεί να αποτρέψει, είτε αδικίες, είτε υπερβολές, από την πλευρά του Δικαστηρίου. Θα πρέπει, συνεπώς, να προστατευθεί από όλους τους παράγοντες της δίκης, να μην χρησιμοποιείται καταχρηστικά, αλλά μόνον στις περιπτώσεις εκείνες, που πραγματικά είναι αναγκαίο και να μην βάλλεται με άδικες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις από οποιονδήποτε διάδικο θεωρεί, ότι δεν τον ευνοούν τα πορίσματά του. Από την πολιτεία, τέλος, θα πρέπει, να ληφθεί μέριμνα, έτσι ώστε να νομοθετηθούν, ταχύτατοι και απαλλαγμένοι από χρονοβόρες διαδικασίες, τρόποι διεξαγωγής της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης, όπως εκείνος της καταργηθείσας διάταξης του 270 παρ. 4 ΚΠολΔ, στα πλαίσια της αυτονόητης κοινής επιδίωξης, τα κατά καιρούς εμφανιζόμενα νομοσχέδια «επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης» να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και όχι, απλά,ψευδεπίγραφους και εντυπωσιακούς τίτλους κενούς περιεχομένου. Με τον τρόπο αυτό, θα αρθούν, εκ του αποτελέσματος, όλες οι αντιρρήσεις, επιφυλάξεις και έριδες σχετικές με τις χρονικές καθυστερήσεις και την αναπόφευκτη παρέλκυση της δίκης, που συνεπάγεται η διεξαγωγή της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης κατά το ισχύον δικονομικό σύστημα. Γιάννης Μ. Κοτζαμανίδης Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΟλΑΠ 18/1999 ΟλΑΠ 18/1999 Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών. Ευθύνη δικηγόρου για ζημία πελάτη. - Η παροχή δικηγορικών υπηρεσιών δεν υπάγεται στο ν. 2251/1994. Η ευθύνη των δικηγόρων για ζημία που προκλήθηκε κατά την παροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16

ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Αρθρο :15. Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :6. Αρθρο :16 + Μέγεθος Γραμμάτων - ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ (INTRASOFT INTERNATIONAL) Ν 2735/1999: Διεθνής Εμπορική Διαιτησία (276274) Αρθρο :15 Πληροφορίες Νομολογίας & Αρθρογραφίας :4 Αρθρο 15 Διορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙ(Ι), Αρ. 4096, Δ.Κ. 3/2014

Ε.Ε. Παρ. ΙΙ(Ι), Αρ. 4096, Δ.Κ. 3/2014 3/2014 Ο ΠΕΡΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 33 του 1964 35 του 1975 72 του 1977 59 του 1981 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΝ ΕΠΙΔΙΚΙΑ - ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Ή ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ (*)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΝ ΕΠΙΔΙΚΙΑ - ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Ή ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ (*) 1 ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΕΝ ΕΠΙΔΙΚΙΑ - ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ Ή ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ (*) Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη Δικηγόρου παρ Αρείω Πάγω Ορφανίδου 1 & Φράγκων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A344/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 02 Αυγούστου Ιουνίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Παραίτηση από Δικόγραφο και Δικαίωμα αγωγής 2 Περιεχόμενα (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) Περιεχόμενα Α. ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΠολΔ Άρθρα 294 - Παραίτηση από το δικόγραφο της αγωγής Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία

Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία Oργάνωση της δικαιοσύνης - Πορτογαλία ΕΝ ΙΚΑ ΜΕΣΑ, ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε αιτήσεις διόρθωσης ουσιαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού

Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού Γονική μέριμνα σε υποθέσεις διασυνοριακού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιού Θεματική μονάδα 2 Διαδικασία εκδόσεως προδικαστικής αποφάσεως σε διαδικασίες οικογενειακού δικαίου περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173)

Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ενημερωτικό σημείωμα για το νέο νόμο 3886/2010 για τη δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων. (ΦΕΚ Α 173) Ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή ο νέος νόμος 3886/2010 σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4229, 5/2/2010 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΛΟΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ --------------------- Άρθρο 1. Συνοπτικός τίτλος. 2. Ερμηνεία. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΔΙΚΑΙΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ, ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.» ----------. ---------- Άρθρο 1 Δικαιούμενοι στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία

Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Οι τροποποιήσεις του ν. 4335/2015 στις γενικές διατάξεις (άρθρ. 1-225 ΚΠολΔ) που αφορούν στα Πρωτοδικεία Η ενδιάμεση διαδικασία Πέτρος Αλικάκος Πρωτοδίκης, Δρ.Ν. Άρθρο 17 Προσαρμόζεται ως προς τις οικογενειακές

Διαβάστε περισσότερα

Της αναιρεσείουσας: Π. συζύγου Λ. Ν., κατοίκου..., η οποία δεν παρασταθηκε στο ακροατήριο.

Της αναιρεσείουσας: Π. συζύγου Λ. Ν., κατοίκου..., η οποία δεν παρασταθηκε στο ακροατήριο. Απόφαση 315 / 2018 (Α1, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ) Αριθμός 315/2018 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Α1' Πολιτικό Τμήμα ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Γεώργιο Λέκκα Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Καγκάνη, Αλτάνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 3126/2003 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ» Όπως αναφέρεται στην από 19 Οκτωβρίου 2010, προς την Βουλή των Ελλήνων, Έκθεση της Ειδικής Μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εξωσυμβατική ευθύνη Δημοσίου 12/4/2016 Ευθύνη του Δημοσίου Έννοια ευθύνης του Δημοσίου υποχρέωση του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, να αποζημιώσουν τρίτα πρόσωπα για ζημίες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΠολΠρωτΑθ 528/2002 ΠολΠρωτΑθ 528/2002 Προστασία καταναλωτή. Προστασία προσωπικών δεδομένων. Τράπεζες. Συλλογική αγωγή. Ενώσεις καταναλωτών. Νομιμοποίηση. (..) Ι. Από τις συνδυασμένες διατάξεις των αρ. 4 παρ. 2, 6, 12 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.

Α. Ισχύς των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ & ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Τηλεφώνου: 210 5215000 e-mail: diefpar@ika.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Η θέση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη 1. Η πολιτική αγωγή στην ελληνική ποινική δίκη... 1 2. Νομική φύση της πολιτικής αγωγής Ο μικτός χαρακτήρας της... 6 2.1. Η βλάβη που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.)

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (Α.Ε.Π.Π.) 5 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της, στις 27.11.2017 με την εξής σύνθεση: Κωνσταντίνος Κορομπέλης, Πρόεδρος, Μαρία Μανδράκη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 24-12-2013 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/8150/24-12-2013 Α Π Ο Φ Α Σ Η 158/2013 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ. Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ. Αθήνα 12 Νοεμβρίου 2013 ΣΧΕΔΙΟ Αποστολή με fax & e-mail ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝ. Δ/ΣΗΣ & Π/Υ Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 27 Ταχ. Κώδικας:101 83 ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική

'Αρθρο 3 : Προσωρινή δικαστική προστασία 1. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει προσωρινή δικαστική Ν. 2522/8-9-97 (ΦΕΚ-178 Α') : Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημόσιων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με την οδηγία 89/665 ΕΟΚ 'Αρθρο 1 : Πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015)

ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) ΕΞΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΠΟΛΔ (Ν. 4335/2015) 1 ΠΡΩΤΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Τακτική διαδικασία όλων των πρωτοβάθµιων δικαστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ. Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ

Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ. Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΠΟΡΙΣΜΑ [Ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, άρ. 4 6] Θέμα: ΑΠΟΔΟΧΉ ΜΕΤΑΦΡΆΣΕΩΝ ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας Τάκης Ειδικός Επιστήμονας:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Από 26/6/2017

ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Από 26/6/2017 Άρθρο 127,345 1 και 379 7,8 Ν.4412/16 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθ. 50 Ν.4446/16, το άρθ. 54 παρ. 2 Ν.4465/17 και το αρθ. 47 παρ. 17 Ν.4472/17. ΕΝΝΟΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Από 26/6/2017 Ένσταση άρθρου 127 Ν.4412/16

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A275/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 15 Ιουνίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου Πρόεδρος-Εισηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα Τηλέφωνο : 210 9569815 ΦΑΞ : 210

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης 4013/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων)

Αριθμός απόφασης 4013/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Αριθμός απόφασης 4013/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) Αποτελούμενο από το Δικαστή Δημήτριο Μακρή, Πρόεδρο Πρωτοδικών, τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ vii ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Eισαγωγή-Η έννοια της Ποινικής Δικονομίας... 1 2. Η πρακτική σημασία της διάκρισης μεταξύ ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας... 3 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ 1. Οι πηγές της Ποινικής

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Αριθμός 73(Ι) του 2018 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι) Ν. 73(Ι)/2018 Αρ. 4661, 9.7.2018 Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας Νόμος του 2018 εκδίδεται με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Ενωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 8.12.2014 2013/0402(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών προς

Διαβάστε περισσότερα

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου

Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης. Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου Ενδικοφανής προσφυγή Δικαίωμα ακρόασης Σύνθεση Δημοσίου Δικαίου Αικατερίνη Ηλιάδου 06.04.2017 Ά. 25 ΚΔΔ Έννοια Προβλέπεται από ειδικές διατάξεις (όργανα προθεσμία) τυπική προσφυγή Ασκείται κατά εκτελεστών

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2313-1/

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2313-1/ Αθήνα, 26-04-2018 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2313-1/26-04-2018 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η 37/2018 (Τμήμα) Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ Δ. ΥΦΑΝΤΗ & ΣΥΝ Τρίτη, 06 Νοέμβριος :00 ΠΡΟΣ 'Ολο το προσωπικό του Νοσοκομείου ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σε απάντηση ερωτήματος που μου ετέθη από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αναφορικά με το ζήτημα της παραγραφής των αξιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου

ΠΟΡΙΣΜΑ. ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου ΠΟΡΙΣΜΑ (Ν. 3094/2003 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρθρο 3 5) ΘΕΜΑ: ιακοπή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στους συνταξιούχους του ηµοσίου Συνήγορος του Πολίτη: Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου

Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 13 η : Δικαίωμα δικαστικής προστασίας Λίνα Παπαδοπούλου Επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A 78 /2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 20 Φεβρουαρίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου Πρόεδρος-Εισηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση τον ορισμό του «εργατικού ατυχήματος» όπως προκύπτει από το άρθρο 1 του Ν. 551/15, όπως έχει κωδικοποιηθεί και τροποποιηθεί μέχρι και σήμερα,

Με βάση τον ορισμό του «εργατικού ατυχήματος» όπως προκύπτει από το άρθρο 1 του Ν. 551/15, όπως έχει κωδικοποιηθεί και τροποποιηθεί μέχρι και σήμερα, Με βάση τον ορισμό του «εργατικού ατυχήματος» όπως προκύπτει από το άρθρο 1 του Ν. 551/15, όπως έχει κωδικοποιηθεί και τροποποιηθεί μέχρι και σήμερα, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν

Διαβάστε περισσότερα

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ)

669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) 669/2013 ΜΠΡ ΑΘ ( 597917) (Α ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣ) Δικαίωμα για παροχή έννομης προστασίας κατά το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Εννοια και περιεχόμενο. Θέσπιση από τον κοινό νομοθέτη περιορισμών και προϋποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Δ.Α.: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πειραιάς, 19.07.2017 Αρ. Πρωτ.: 42675 Ταχ. Δ/νση: Ακτή Μιαούλη & Μ. Μπότσαρη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών

Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών [όπως κυρώθηκε με το N. 2502/1997: Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Άσκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, (ΦΕΚ 103, τ. Α )] Άρθρο πρώτο.-

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ. Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Μπώλος 28.4.2015

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ. Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Μπώλος 28.4.2015 ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Μπώλος 28.4.2015 Ευθύνη Ιατρού: Πειθαρχική ευθύνη: κυρώσεις για παραβιάσεις των καθηκόντων και των υποχρεώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη γνωματεύσεων. Ποιες οι ευθύνες. Έλενα Παπαευαγγέλου Δικηγόρος

Σύνταξη γνωματεύσεων. Ποιες οι ευθύνες. Έλενα Παπαευαγγέλου Δικηγόρος Σύνταξη γνωματεύσεων. Ποιες οι ευθύνες. Έλενα Παπαευαγγέλου Δικηγόρος Είναι μία ιατρική πράξη. Άρθρο 1 παρ. 3 του ν. 3418/2005 «ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ»: «3. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΝΩΜΟΛΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑ Ερωτάται αν αν είναι στα πλαίσια ή όχι του Συντάγματος η εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 139 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 27-02-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1382/27-02-2014 Α Π Ο Φ Α Σ Η 24/2014 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ @ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Αριθ. Πρωτ. Αριθ. Γνωμ. ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΑ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου

ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Δ.Ν. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου Ειδικοί Επιστήμονες: Γιάννης Κωστής, Έλενα Σταμπουλή, Τασούλα Τοπαλίδου ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Αθήνα 21 Ιουνίου 2005 Αριθμ. Πρωτ.: 18811/2004 Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Η ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ, ΣΕ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΤΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων

Πίνακας περιεχομένων ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ, ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ) ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΣ Α ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. II(I), Αρ. 4085, Δ.Κ. 4/2009 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997

Ε.Ε. Παρ. II(I), Αρ. 4085, Δ.Κ. 4/2009 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997 4/2009 Ο ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣ, 77(Ι) ΤΟΥ 1997 33 του 1964 77(Ι) του 1997 49(Ι) του 2003 26(Ι) του 2007 Συνοπτικός Τίτλος ΟΙ ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ 2009 Ασκώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ

ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ Αριθμός απόφασης: A 197/2018 Η ΑΡΧΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 3 ο ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Συνήλθε στην έδρα της στις 23 Απριλίου 2018 με την εξής σύνθεση: Μιχαήλ Οικονόμου Πρόεδρος-Εισηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213

Α. Πεδίο εφαρμογής ΠΟΛ. 1213 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20 Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 3614303, 3613274

Διαβάστε περισσότερα

ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου

ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου ΜονΠρωτΑθ 4870/2006 Πρόεδρος: Δημήτριος Μάκος Γραμματέας: Χρυσάνθη Βαρβαρέσου Δικηγόροι: Γεώργιος Καπόγιαννης, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.. (α) Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 632 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ Η ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Ιωάννης Ελ. Κοϊμτζόγλου. Δικηγόρος, Δ.Ν.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ Η ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Ιωάννης Ελ. Κοϊμτζόγλου. Δικηγόρος, Δ.Ν. ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ Η ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ Ιωάννης Ελ. Κοϊμτζόγλου Δικηγόρος, Δ.Ν. Αθήνα Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών 24.2.2016 1. Η θεματική «ακυρωτική

Διαβάστε περισσότερα

Ο αναιρετικός έλεγχος των πλημμελειών σε σχέση με τις αιτήσεις. 1.- Προδιάθεση

Ο αναιρετικός έλεγχος των πλημμελειών σε σχέση με τις αιτήσεις. 1.- Προδιάθεση 1 Ο αναιρετικός έλεγχος των πλημμελειών σε σχέση με τις αιτήσεις. Γεώργιος Αποστολάκης Αρεοπαγίτης 1.- Προδιάθεση Η αρχή της διαθέσεως που καθιερώνει το άρθρο 106 ΚΠολΔ, μία θεμελιακή αρχή του δικονομικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 59/2017 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Συγκροτήθηκε από τη Δικαστή Στεργιανή Μαλιώρα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, την οποία όρισε η Διευθύνουσα το Πρωτοδικείο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΕΛΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΕΛΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΜΕΛΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Όπως είναι γνωστό η χώρα μας βιώνει από πενταετίας πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής πίεσης και εξαθλίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις Χρήση των τηλεσυνδιασκέψεων για τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2001 Πρακτικός οδηγός Ευρωπαϊκό Δικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός 63/2013 ΑσΜ 482/2012 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Αριθμός 63/2013 ΑσΜ 482/2012 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Αριθμός 63/2013 ΑσΜ 482/2012 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Αποτελούμενο από τη Δικαστή Όλγα Αρσλάνογλου, Πρόεδρο Πρωτοδικών. Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΠΙΚΛΗΣΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ 1. Γενικά. Η προσεπίκληση δικονομικού εγγυητή αποτελεί μία από τις περιοριστικά στο νόμο αναφερόμενες περιπτώσεις

ΠΡΟΣΕΠΙΚΛΗΣΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ 1. Γενικά. Η προσεπίκληση δικονομικού εγγυητή αποτελεί μία από τις περιοριστικά στο νόμο αναφερόμενες περιπτώσεις ΠΡΟΣΕΠΙΚΛΗΣΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ 1. Γενικά. Η προσεπίκληση δικονομικού εγγυητή αποτελεί μία από τις περιοριστικά στο νόμο αναφερόμενες περιπτώσεις προσεπίκλησης. Πρόκειται για την επιθετική διαδικαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΔΑ: Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη 11-01-2016 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθμ. πρωτ. 1009 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ακτή Μιαούλη & Μ. Μπότσαρη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΟΛΟΓΕΙΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΟΛΟΓΕΙΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΚΟΛΟΓΕΙΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ Εισήγηση στο επιμορφωτικό σεμινάριο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών «Οι Ειρηνοδίκες ως Λειτουργοί της Δικαιοσύνης» Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΝΟ. 3 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΝΟ. 3 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΝΟ. 3 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Στον Πειραιά, σήμερα την 26 η Νοεμβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, συνήλθε σε συνεδρίαση, η

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, (I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4526, 21.7.2015 Ν. 131(Ι)/2015 131(I)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 2015 Προοίμιο. Για σκοπούς, μεταξύ άλλων, εναρμόνισης με Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ. Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : Αθήνα Τηλέφωνο : FAX :

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ. Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : Αθήνα Τηλέφωνο : FAX : ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26-07 -2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: Γ5(α)οικ. 57940 ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &ΤΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

της δίωξης ή στην αθώωση.

της δίωξης ή στην αθώωση. Το τεκμήριο της αθωότητας μετά την αθώωση - Η επεκτατική εφαρμογή του τεκμηρίου αθωότητας στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης ------------------------------ Το τεκμήριο της αθωότητας, όπως διατυπώθηκε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 9 Απριλίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 9 Απριλίου 2008 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αθήνα, 9 Απριλίου 2008 ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.:1042042 / 1398 / ΔΕ-Α ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ: Α Β ΠΟΛ. 1074 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων Ιούλιος 2017 Η ευθύνη του εργοδότη κατά το Ν. 551/1915 Η ευθύνη του εργοδότη κατά τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόμου Μέρος Α Άρθρο 1 Σύσταση ενεχύρου στις περιπτώσεις των νόμων 3213/2003, 3691/2008, 4022/2011, 2960/2001 και των υπόχρεων του νόμου

Σχέδιο Νόμου Μέρος Α Άρθρο 1 Σύσταση ενεχύρου στις περιπτώσεις των νόμων 3213/2003, 3691/2008, 4022/2011, 2960/2001 και των υπόχρεων του νόμου Σχέδιο Νόμου Μέρος Α Άρθρο 1 Σύσταση ενεχύρου στις περιπτώσεις των νόμων 3213/2003, 3691/2008, 4022/2011, 2960/2001 και των υπόχρεων του νόμου 2523/1997. 1. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά

Διαβάστε περισσότερα

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης

14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης 14o Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών το οποίο τροποποιεί το σύστημα ελέγχου της Σύμβασης Υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες.. Γενική Εισαγωγή. 1

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Πρόλογος. Συντομογραφίες.. Γενική Εισαγωγή. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος. Συντομογραφίες.. ΙΧ XVII Γενική Εισαγωγή. 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η προθεσμία αναψηλαφήσεως Ι. Εισαγωγή.. 5 ΙΙ. Οι υπ αριθμ. 564/2006, 78/2007 και 746/2008 αποφάσεις του Αρείου

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 33/2012

Α Π Ο Φ Α Σ Η 33/2012 ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 22-03-2012 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/1068-1/22-03-2012 Α Π Ο Φ Α Σ Η 33/2012 (Τµήµα) Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεδρίασε σε σύνθεση Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου

Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου Αθήνα, 4 Iουνίου 2010 Αρ. Πρωτ. : 122406/14910/2010 Χειριστές: Μαρία Βουτσίνου Προς Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής Μεσογείων 96 115

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές)

Αριθμός απόφασης. ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΑΝΑΚΟΠΕΣ Αριθμός απόφασης 63 /2016 ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ειδική διαδικασία-ανακοπές) Αποτελούμενο από τον Δικαστή Δημήτριο Μάκρη, Πρόεδρο Πρωτοδικών και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας

Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας Εισαγωγή Ι. Ο προβληματισμός για την αρχή της αμεσότητας Αφορμή για την παρούσα μελέτη έδωσε η συνεχής προσπάθεια του ιστορικού νομοθέτη για επίτευξη της αρχής της αμεσότητας από την ισχύ του ΚΠολ μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, ΑΠ: Γ/ΕΞ/2783-2/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 71/2014

Αθήνα, ΑΠ: Γ/ΕΞ/2783-2/ Α Π Ο Φ Α Σ Η 71/2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Αθήνα, 23-06-2014 ΑΠ: Γ/ΕΞ/2783-2/23-06-2014 Ταχ. /νση: ΚΗΦΙΣΙΑΣ 1-3 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210-6475600 FAX: 210-6475628 Α Π Ο Φ Α Σ Η 71/2014

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕ 376/2019 [ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ]

ΣΤΕ 376/2019 [ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ] ΣΤΕ 376/2019 [ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ] Περίληψη - Όταν ζητείται από ενδιαφερόμενο ο επανακαθορισμός των οριογραμµών αιγιαλού, παλαιού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρα Σελ. Κεφάλαιο Α. Δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων 1-6 1 Κεφάλαιο Β. Προσδιορισμός της αξίας του αντικειμένου της δίκης 7-11 2 Κεφάλαιο Γ. Καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ ΩΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Μία πρώτη αποτίμηση της ως τώρα νομολογίας Δημήτρης Σ. Νικηφόρος ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης (ΑΠΘ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ Αριθ L 401/28 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 30 12 89 ΕΚΤΕΛΕΣΉΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ 1ΉN ΚΟΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης)

ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) ΜΠρΑθ 10689/2008 [Διαδικασία συνδιαλλαγής κατά τον ΠτΚ - Προληπτικά μέτρα*] (παρατ. Ι. Σπυριδάκης) Πρόεδρος: Μ. Τατσέλου Δικηγόρος: Α. Αγγελίδης Το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής ή η επικύρωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ Α Ν Ν Α Τ Σ Ι Τ Ο Υ Ρ Α Δ Ι Κ Η Γ O Ρ Ο Σ D E S S Δ Ι Κ Α Ι Ο Τ Η Σ Υ Γ Ε Ι Α Σ Ν Ο Μ Ι Κ Η Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Σ Ι. Σ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη, Μέλους του Δ.Σ. και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Δ.Σ.Θ.

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Μ. Κοτζαμανίδη, Μέλους του Δ.Σ. και Προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης του Δ.Σ.Θ. 1 Πολλαπλό (χωριστά για κάθε έναν εκκαλούντα) παράβολο άσκησης έφεσης. Κίνδυνος για μαζική (με συνοπτικές διαδικασίες) απόρριψη, ως απαραδέκτων, όλων των εφέσεων με περισσότερους από έναν εκκαλούντες,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ.

Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Δίκαιο Μ.Μ.Ε. Μάθημα 10: Προστασία της προσωπικότητας και τύπος. Επικ. Καθηγητής Παναγιώτης Μαντζούφας Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ. Α. Έννοια Β. Πηγές. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π Ε - ΤΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ Α. Έννοια Β. Πηγές. 2. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Α. Έννοια και διακρίσεις Β. Διακρίσεις και σύνθεση πολιτικών δικαστηρίων Γ. Χρόνος απονομής της δικαιοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. 1) της παρ.2 του άρθρου 54 του Σχεδίου Νόμου που κυρώθηκε με τον Ν. 2447/1996.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. 1) της παρ.2 του άρθρου 54 του Σχεδίου Νόμου που κυρώθηκε με τον Ν. 2447/1996. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ`ΑΡΙΘ.250/1999 (ΦΕΚ Α`/206/7.10.1999) Τρόπος άσκησης από τους ειδικούς επιστήμονες του άρθρου 54 Ν. 2447/1996, των αρμοδιοτήτων κοινωνικής υπηρεσίας που τους ανατίθενται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Καλλιθέα ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 15/12/2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 4260 Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19 Ταχ. Κώδικας : 176 71 -

Διαβάστε περισσότερα

*ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5

*ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5 -- 57 -- *ΛΟΙΠΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ * Νο. 5 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η.Π. 15/01/1996/ΑΧ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 1996 ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ & Δ.Π. Αριθ. Πρωτ.: 1061933/4970-21/0016 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 16η (Εισ.

Διαβάστε περισσότερα

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί

Ποινική ικονομία II. Υποχρεωτικό. Πτυχίο (1ος Κύκλος) Θα ανακοινωθεί Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Ποινική ικονομία II LLB407 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (Πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κύκλου) Έτος Σπουδών: Τετράμηνο προσφοράς 6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υποπαράγραφος ΣΤ.1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Υποπαράγραφος ΣΤ.1. ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υποπαράγραφος ΣΤ.1. Στην περίπτωση α) της παραγράφου 2 του άρθρου 146Β του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R. Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Συνεκδικασθείσες υποθέσεις Τ-125/03 R και Τ-253/03 R Akzo Nobel Chemicals Ltd και Akcros Chemicals Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «Διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων Ανταγωνισμός Ελεγκτικές εξουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ- Νοµική Υπηρεσία

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ- Νοµική Υπηρεσία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ- Νοµική Υπηρεσία Ρέθυμνο, 17 Οκτωβρίου 2011 Αρ. Πρωτ. Πρυτ. : 198 Προς [1] Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή κ. Ευρυπίδη Στεφάνου. [2] Τον

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 22 / 11 / Αριθ.Πρωτ.: Φ /29583

Αθήνα, 22 / 11 / Αριθ.Πρωτ.: Φ /29583 Ελληνική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Αθήνα, 22 / 11 / 2017 Αριθ.Πρωτ.: Φ. 208738/29583 Ταχ. /νση : Σταδίου 31 Ταχ.Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Κλεοπάτρα Καλλικάκη Εφέτης Δ.Δ. Απόφαση URGENTA. Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;

Κλεοπάτρα Καλλικάκη Εφέτης Δ.Δ. Απόφαση URGENTA. Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Κλεοπάτρα Καλλικάκη Εφέτης Δ.Δ. Απόφαση URGENTA Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Διάγραμμα ύλης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Α Η από 24-6-2016 απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ VII. ακόλουθη σύνθεση: Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Βοΐλης και

ΤΜΗΜΑ VII. ακόλουθη σύνθεση: Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Βοΐλης και Απόφαση : 0280/2017 ΤΜΗΜΑ VII Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 8 Νοεμβρίου 2016, με την ακόλουθη σύνθεση: Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Βοΐλης και Βιργινία Σκεύη Σύμβουλοι, Γρηγόριος

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014

Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 336/2014 Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους Τμήμα Ε' Συνεδρίαση της 4πς Νοεμβρίου 2014 Σύνθεση: Προεδρεύων: Μέλη:

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο

Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο Αναγκαστική απαλλοτρίωση Ευγ. Β. Πρεβεδούρου Σχολής Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 136 /2017

Α Π Ο Φ Α Σ Η 136 /2017 /νση Γραµµατείας - Τµήµα Ελεγκτών Πληροφορίες: Φερενίκη Παναγοπούλου Τηλέφωνο: 210 6475721 Email: contact@dpa.gr Αθήνα, 23-11-2017 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/7282-1/23-11-2017 Α Π Ο Φ Α Σ Η 136 /2017 (Τµήµα) Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ 930/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Β1' Πολιτικό Τμήμα

ΑΠ 930/2013 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Β1' Πολιτικό Τμήμα Άρειος Πάγος 930/2013 Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 7 και 10 παρ. 1 του Β.Δ. 748/1966 περί κωδικοποιήσεως κ.λπ. της κειμένης νομοθεσίας περί εβδομαδιαίας και Κυριακής αναπαύσεως και ημερών

Διαβάστε περισσότερα