Βιοπληροφορική. Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο. Γρηγόρης Αµούτζιας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βιοπληροφορική. Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο. Γρηγόρης Αµούτζιας"

Transcript

1 Βιοπληροφορική Βάσεις Δεδοµένων 1ο εργαστήριο Γρηγόρης Αµούτζιας

2 Χρησιµοποιούνται για: Oργάνωση Αποθήκευση Επεξεργασία Αναζήτηση/επαναπόκτηση της βιολογικής πληροφορίας Βάσεις Δεδοµένων: Εισαγωγή Βάσεις Δεδοµένων Κύρια είδη: Επίπεδης οργάνωσης (Flat-files:) Το ποιό απλό είδος. Ουσιαστικά είναι κατάλογοι Σχεσιακές βάσεις. Πιο περίπλοκες και πλέον πολύ διαδεδοµένες. Π.χ., SQL. Η πληροφορία οργανώνεται σε πίνακες που σχετίζονται µεταξύ τους. Έτσι αποφεύγεται η επανάληψη και συσσώρευση δεδοµένων Αντικειµενοστρεφείς βάσεις κ.α. Διακρίνονται κυρίως σε αρχειακές/πρωτεύοντες και δευτερεύοντες Στις αρχειακές γίνεται κατάθεση δεδοµένων ενώ στις δευτερεύοντες τα δεδοµένα είναι περαιτέρω επεξεργασµένα/σχολιασµένα/ αλληλοσυνδεδεµένα

3 Ετήσιος κατάλογος Β.Δ. Κάθε Ιανουάριο στο Nucleic Acids Research (Special database issue) 2010: 58 νέες και 73 ανανεωµένες Σύνολο: % ετήσια ανάπτυξη Επίσης υπάρχει το περιοδικό Database: the journal of biological databases and curation

4 Βάσεις νουκλεοτιδικών δεδοµένων (ι) Αρχειακές ΒΔ για νουκλεοτιδικές αλληλουχίες: EMBL-BANK. European Nucleotide Archive (ENA), EBI. Hinxton, UK. GENBANK. NCBI, NIH. Bethesda, USA DNA databank of Japan (DDBJ). National institute of Genetics,.Mishima, JP Η ακολουθία κατατίθεται σε µία απο τις ΒΔ, η οποία έχει και την δυνατότητα να την αναθεωρήσει (µόνο αυτή, για αποτροπή συγκρούσεων ) Και οι 3 ΒΔ ανήκουν στο International nucleotide sequence database collection (INSDC). Κάθε µέρα ανταλλάσουν δεδοµένα. Η ίδια ακολουθία Χ3. Νέα έκδοση ανά δίµινο. Από το 2009, το INSDC ξεκίνησε να καταχωρεί και αµορφοποίητα δεδοµένα από µεγάλης κλίµακας αλληλουχίσεις (Sequencing projects), είτε αυτά προέρχονται από κλασσικές µεθόδους αλληλούχισης (Trace archive) (capillary sequencing), είτε από µεθόδους αλληλούχισης 2ης γενιάς (Read Archive) (454, Solexa, Solid, Helicos)

5 EMBL bank help page

6 Βάσεις νουκλεοτιδικών δεδοµένων. EMBL format (i)

7 Βάσεις νουκλεοτιδικών δεδοµένων. EMBL format (ii)

8 Βάσεις νουκλεοτιδικών δεδοµένων. EMBL format (ii)

9 Βάσεις νουκλεοτιδικών δεδοµένων. FASTA format

10 Παράδειγµα εγγραφής στην Πηγαίνετε στην διεύθυνση: EMBL bank X03635 : Estrogen receptor alpha, Human Αναζητήστε την ακολουθία του παραδείγµατος χρησιµοποιώντας το accession number του (X03635). Δείτε το Nucleotide Sequence του mrna σε µορφή ENA και σε µορφή EMBL format. Στην µορφή ΕΝΑ, δείτε την ακολουθία ως FASTA format.

11

12

13 Βάσεις πρωτεϊνικών δεδοµένων Swissprot. 1987, Uni Geneva + SIB. Σχολιασµός των εγγραφών/ πρωτεϊνών από επιστήµονες. TrEMBL SIB + EBI. Αυτόµατη µετάφραση των ακολουθιών που βρίσκονται στην EMBL. Δεδοµένα στην ίδια µορφή µε την Swissprot. Μπορεί να είναι υποθετικές ή ο σχολιασµός να µην είναι εκτενής, όπως στην Swissprot. PIR. 1984, USA UniProt Ενώθηκαν οι παραπάνω βάσεις. UniMes: για µεταγενωµικά δεδοµένα, όπου δεν γνωρίζουµε από ποιά είδη προέρχονται οι ακολουθίες.

14 Swissprot (ι) Από την εγγραφή του προηγούµενου παραδείγµατος, ακολουθήστε τον σύνδεσµο (link) προς την Β.Δ. UniprotKB/Swissprot, µε κωδικό εγγραφής P03372

15 Swissprot (ι) Δείτε το όνοµα και τα συνώνυµα της ακολουθίας Την ταξινόµιση του οργανισµού. Η ταξινόµιση µπορεί επίσεις να βρεθεί και στην ιστοσελίδα του NCBI taxonomy Λειτουργίες της πρωτεΐνης (και στο τµήµα των Ontologies) Την ακολουθία σε FASTA format Ακολουθείστε το σύνδεσµο (Hs ) προς την Β.Δ. Unigene και από εκεί δείτε το προφίλ γονιδιακής έκφρασης µέσω του link EST profile Από την προηγούµενη ιστοσελίδα του Uniprot, ακολουθείστε το σύνδεσµο P03372 προς την Β.Δ. Intact (στο τµήµα protein-protein interaction databases) για να δείτε πόσες πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις έχει το estrogen receptor alpha.

16

17 ΒΔ πρωτεϊνικών επικρατειών Πρωτεϊνική επικράτεια: Μια περιοχή της πρωτεΐνης µε συγκεκριµένη λειτουργία/ δοµή και καλά συντηρηµένη. Διάφορες βάσεις δεδοµένων, όπως: PROSITE Pfam PRINTS ProDom SMART TIGRFAMs PIR superfamily Superfamily Έχουν ενσωµατωθεί στο INTERPRO. Το INTERPRO περιέχει πρωτεϊνικές επικράτειες. Το πρόγραµµα INTERPROscan ανιχνεύει αυτές τις επικράτειες στις πρωτεΐνες.

18 Pfam Για την ακολουθία του Estrogen receptor alpha, από τη Uniprot ακολουθείστε τη σύνδεση για την Β.Δ. πρωτεϊνικών επικρατειών (domains) Pfam (graphical view). Δείτε την αρχιτεκτονική της πρωτεΐνης. Ποιά είναι τα βασικά domains; Δείτε λεπτοµερέστερα την εγγραφή για το Hormone receptor / ligand binding domain. Δείτε σε ποιά είδη έχει βρεθεί αυτή η επικράτεια (σύνδεσµος species στα αριστερά της ιστοσελίδας) (Tree).

19

20 ΒΔ τρισδιάστατων δοµών PDB Protein Data Bank (PDB) Πρωτεΐνες Νουκλεϊκά οξέα Σύµπλοκα των παραπάνω Μέθοδοι X-ray (~59000) NMR (~8500) Κρύο-ηλεκτρονική µικροσκοπία (~300) Οι παραπάνω µέθοδοι βρίσκουν τις συντεταγµένες (3D) των ατόµων του βιολογικού µορίου. Τα αρχεία µε τις συντεταγµένες διαβάζονται από ειδικά προγράµµατα (π.χ Rasmol) που απεικονίζουν τη δοµή στο χώρο

21 PDB Από την προηγούµενη ιστοσελίδα του Uniprot για την εγγραφή estrogen receptor alpha, στο τµήµα 3D structure databases, επιλέξτε RCSB PDB και ακολουθείστε το σύνδεσµο για την 1Α52 (είναι ο κωδικός εγγραφής στην PDB). Είναι η κρυσταλλική δοµή της επικράτειας σε σύµπλεγµα µε την οιστραδιόλη. Στην δεξιά πλευρά της ιστοσελίδας µπορείτε να δείτε την τρισδιάστατη δοµή µέσω του συνδέσµου view in Jmol.

22 Β.Δ. τρισδιάστατων δοµών CATH: κατηγοριοποιεί τις τρισδιάστατες δοµές των πρωτεϊνικών επικρατειών ιεραρχικά, σε 4 βασικά επίπεδα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται µε ένα συνδυασµό αυτόµατων µεθόδων και ανθρώπινης κρίσης.

23 Βάσεις τρισδιάστατων δοµών

24 Μεταβολικά µονοπάτια

25 KEGG pathways Kyoto encyclopedia of genes and genomes. 2010: 374 µεταβολικά µονοπάτια.

26 KEGG pathways

27 KEGG Από την ιστοσελίδα του Uniprot για το Estrogen receptor alpha, ακολουθείστε το σύνδεσµο hsa:2099 προς τη Β.Δ. KEGG. Δεξιά της νέας ιστοσελίδας (στο KEGG), ακολουθείστε το σύνδεσµο KEGG disease και στη συνέχεια το σύνδεσµο Η00026 για endometrial cancer. Στη νέα ιστοσελίδα, στο τµήµα markers δείτε ποιά γονίδια χρησιµοποιούνται ως µοριακοί δείκτες της ασθένειας. Στα δεξιά της ιστοσελίδας ακολουθείστε το σύνδεσµο KEGG pathways, για να δείτε το µοριακό µονοπάτι του καρκίνου του ενδοµητρίου (link: hsa05213).

28 Βάσεις Δεδοµένων Pubmed ΒΔ του NCBI. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του Καταχωρεί όλες τις δηµοσιευµένες εργασίες που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της βιοϊατρικής ~20 εκατοµύρια εργασίες καταχωρηµένες (Ιούλιος 2010) Όταν µια εργασία γίνεται δεκτή από το περιοδικό, κατατίθεται και στην Pubmed H Pubmed δίνει ένα µοναδικό κωδικό εγγραφής (PMID) και λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το περιεχόµενο της εργασίας (MeSH terms). Από το 2007, το NIH απαιτεί όποιες ερευνητικές εργασίες έχουν χρηµατοδοτηθεί από αυτό, τα αποτελέσµατά τους να γίνονται προσβάσιµα σε όλους, µέσω του Pubmed Central (εντός 12 µηνών από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης). (~ 1 εκατοµύριο εργασίες)

29 Pubmed Βάσεις Δεδοµένων

30 Pubmed Βάσεις Δεδοµένων

31 Βάσεις Δεδοµένων Pubmed Πόσες εργασίες υπάρχουν για το estrogen receptor alpha;

32 Κατάλογος µε ΒΔ: Pathguide

33 Bionumbers Browse -> genome

34 Textpresso Μηχανή αναζήτησης που ελέγχει ολόκληρο το κείµενο µιας εργασίας (full text).

35 Clinical tests webpages Ποιά test για ποιές ασθένειες Informed Medical Decisions, Inc. is the only nationwide network of independent genetic counselors.

36 Εργασία Να ετοιµάσετε µια αναφορά για τον ανθρώπινο υποδοχέα οιστρογόνου άλφα (estrogen receptor alpha) που να περιγράφει τα παρακάτω: Τον κωδικό εγγραφής στην Β.Δ. Uniprot. Την ταξινόµιση του οργανισµού από τον οποίο προέρχεται η πρωτεΐνη. Τις λειτουργίες της πρωτεΐνης. Τα domains της πρωτεΐνης και την λειτουργία του καθενός από αυτά. Να δείξετε από µια εικόνα της τρισδιάστατης δοµής για τα domains της πρωτεΐνης (εφόσον υπάρχουν). Την έκφραση του γονιδίου στους ανθρώπινους ιστούς. Σε ποιές ασθένειες εµπλέκεται η πρωτεΐνη αυτή. Ποιά άλλα γονίδια είναι µοριακοί δείκτες στις ασθένειες που εµπλέκεται αυτός ο υποδοχέας οιστρογόνου. Για κάθε στάδιο της εργασίας να αναφέρετε την πηγή (Β.Δ.) στο διαδίκτυο µαζί µε το URL καθώς επίσης και µια σύντοµη περιγραφή της Β.Δ.

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή Βιοπληροφορική Εισαγωγή Ύλη Βιοπληροφορικής Προτεινόµενα συγγράµµατα Ελληνικά συγγράµµατα: Andreas D. Baxevanis & B.F. Francis Quellette. Βιοπληροφορική: Ένας πρακτικός οδηγός για την ανάλυση γονιδίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή» Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων

ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων ΑΣΚΗΣΗ 2η Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές βάσεις δεδοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μια βιολογική βάση δεδοµένων (ΒΒ ) χρησιµοποιείται για την οργάνωση, αποθήκευση, επεξεργασία, αναζήτηση και ανάκτηση της βιολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 2: Βάσεις Δεδομένων (1/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στη χρησιμότητα των βιολογικών ΒΔ. Κατανόηση των χαρακτηριστικών, των ιδιαιτεροτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών

Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών Βάσεις δεδομένων αλληλουχιών Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus ΣΥΝΟΨΗ Βάσεις δεδομένων νουκλεοτιδικών αλληλουχιών Λίγη ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σελίδα 1 Αναζήτηση πληροφορίας σε βιολογικές ΒΔ Αναζήτηση δεδομένων στην UniProt Καταγράψτε το μήκος της αμινοξικής ακολουθίας (Sequence length), τη λειτουργία (Function)

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο

Βιοπληροφορική. Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Βιοπληροφορική Blast/PSI-Blast 3o εργαστήριο Αναζήτηση οµόλογων ακολουθιών σε βάσεις δεδοµένων (i) Οµόλογες ακολουθίες πιθανόν να έχουν παρόµοιες λειτουργίες. Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Υποκείµενες

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων. Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Βιοπληροφορική Ι (ΜΕΡΟΣ Α) Βιοπληροφορική Ανάλυση Γονιδιωμάτων Εισαγωγή στης Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Η επιστήμη της Βιολογίας έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε μια υπερπλούσια σε πληροφορίες επιστήμη.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf

Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf Βιοπληροφορική Ύλη Πηγές στο διαδίκτυο για συγγράµµατα µε µορφή pdf Filecrop: http://www.filecrop.com/ 4shared: http://www.4shared.com/ Προσοχή σε περιπτώσεις που παραβιάζονται πνευµατικά δικαιώµατα! Προτεινόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση των μοντέλων πολλαπλής στοίχισης. κατανόηση των εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή» Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης. Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική γονιδιωµατική. 6ο εργαστήριο

Λειτουργική γονιδιωµατική. 6ο εργαστήριο Λειτουργική γονιδιωµατική 6ο εργαστήριο Λειτουργική γονιδιωµατική Προσπαθεί να κατανοήσει τις λειτουργίες των βιολογικών µορίων, σε επίπεδο ολόκληρου του γονιδιώµατος. Γίνονται µετρήσεις για το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων

ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων ΑΣΚΗΣΗ 1η Αναζήτηση πληροφορίας σε Βιβλιογραφικές Βάσεις εδοµένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναζήτηση και µελέτη της επιστηµονικής βιβλιογραφίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση ερευνητικών προβληµάτων. Η βιβλιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 3: Ηλεκτρονική διαχείριση βιολογικών δεδομένων Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 14: Μοντέλα Πολλαπλής Στοίχισης (2/2), 1.5ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση των μοντέλων πολλαπλής στοίχισης. κατανόηση των εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Φυλογένεση. 5o εργαστήριο

Φυλογένεση. 5o εργαστήριο Φυλογένεση 5o εργαστήριο Φυλογένεση οργανισµών Δείχνει την εξελικτική πορεία µιας οµάδας οργανισµών. Οι κόµβοι (nodes) στο δένδρο απεικονίζουν γεγονότα ειδογένεσης. H φυλογένεση µπορεί να γίνει από µια

Διαβάστε περισσότερα

Introduction to Bioinformatics

Introduction to Bioinformatics Introduction to Bioinformatics 260.602.01 September 2, 2005 Jonathan Pevsner, Ph.D. pevsner@jhmi.edu bioinformatics medical informatics Tool-users public health informatics databases algorithms Tool-makers

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων. Αλέξανδρος Τζάλλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Βιοπληροφορική. Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων. Αλέξανδρος Τζάλλας   Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Βιοπληροφορική Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Αλέξανδρος Τζάλλας e-mail: tzallas@teiep.gr ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Copyright Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Κεφάλαιο 2 Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό, θα γίνει η απαραίτητη εισαγωγή στις βιολογικές βάσεις δεδομένων έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί, στα επόμενα κεφάλαια, να ανατρέχει στις

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ.

Βιοπληροφορική. Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Βιοπληροφορική Ενότητα 10: Αναζήτηση Ομοιοτήτων σε ΒΔ Ακολουθιών - Blast, (1/2) 1ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Αναφορά στις παραλλαγές του BLAST. Εξοικείωση με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Ενότητα 1 η : Εισαγωγή. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας

ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Ενότητα 1 η : Εισαγωγή. Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ενότητα 1 η : Εισαγωγή Ηλίας Καππάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων

Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων Βάσεις δομικών δεδομένων βιολογικών μακρομορίων Vasilis Promponas Bioinformatics Research Laboratory Department of Biological Sciences University of Cyprus Εισαγωγή Βασικές αρχές δομής πρωτεϊνών και νουκλεϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 3: Βάσεις Δεδομένων (2/3), 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Παρουσίαση των κατηγοριών των βιολογικών ΒΔ. Αναφορά στις χαρακτηριστικότερες ΒΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών

ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΑΣΚΗΣΗ 4η Αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αναζήτηση οµοιοτήτων σε βάσεις δεδοµένων ακολουθιών (database similarity searching) αποτελεί µια από τις συχνότερα χρησιµοποιούµενες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Βάσεις δεδομένων οικογενειών Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μία ή περισσότερες διακριτές λειτουργικές περιοχές (domains), οι οποίες πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Βάσεις δεδομένων βιβλιογραφίας Παρόλο που οι βάσεις αυτές δεν είναι με την στενή έννοια «βιολογικές βάσεις δεδομένων», ιστορικά,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Μάθημα 16 ο ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Περιεχόμενα Παρουσίασης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της Βιοπληροφορικής Ερευνητικές περιοχές Πηγές πληροφοριών Τι είναι η Βιοπληροφορική Βιο Πληροφορική μοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Τι προσφέρει το NCBI. Πληκτρολογούμε:

Τι προσφέρει το NCBI. Πληκτρολογούμε: PUBMED 1 Τι προσφέρει το NCBI Πληκτρολογούμε: http://www.ncbi.nlm.nih.gov Τι προσφέρει το NCBI Η Entrez είναι ένα εργαλείο για crosssearching βάσεων δεδομένων και περιέχει, μεταξύ άλλων: Επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [8] Βάσεις Δεδομένων Γονιδιωματικής Στόχοι του μαθήματος Στο συγκεκριμένο μάθημα θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις κυριότερες βάσεις δεδομένων γονιδιωματικής,

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 2015

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 2015 Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 215 Το Κεντρικό Δόγμα της Μοριακής Βιολογίας http://www.accessexcellence.org/ab/gg/central.html Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΫΛΙΚΩΝ 2 ΜΕΡΟΣ Α Α. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΫΛΙΚΩΝ 2 ΜΕΡΟΣ Α Α. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΫΛΙΚΩΝ 2 ΜΕΡΟΣ Α Α. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η αναζήτηση και εύρεση κατάλληλης επιστημονικής βιβλιογραφίας αποτελεί το πρώτο και κυριότερο στάδιο για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων. σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ

Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων. σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ Εφαρμογές απεικόνισης και εξόρυξης δεδομένων σε βιολογικές βάσεις δεδομένων ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΧΑΤΖΗΣ Επιβλέπων: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΥΛΑΣ, Αναπλ. Καθηγητής Ιούλιος 2018 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ Πρωτεύοντα ΙΙΙ Χρήση µοριακών δεδοµένων Φυλογένεση Η φυλογένεσης αφορά την ανεύρεση των συνδετικών εκείνων κρίκων που συνδέουν τα διάφορα είδη µεταξύ τους εξελικτικά, σε µονοφυλετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1 & 2. Βάσεις Δεδομένων. Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast

Ασκήσεις 1 & 2. Βάσεις Δεδομένων. Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast Ασκήσεις 1 & 2 Βάσεις Δεδομένων Εργαλεία Αναζήτησης ClustalW & Blast Μοριακή Προσομοίωση Εισαγωγή: Δομική Βάση Βιολογικών Φαινομένων Η αξιοποίηση του πλήθους των δομικών στοιχείων για την εξαγωγή βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα

Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά εδομένα Καρυπίδης Γεώργιος (Μ27/03) Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωάννης Βλαχάβας MIS Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Φεβρουάριος 2005 Εξόρυξη Γνώσης από Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Genomic Enzymology: Web Tools for Leveraging Protein Family Sequence- Function Space and Genome Context to Discover Novel Functions.

Genomic Enzymology: Web Tools for Leveraging Protein Family Sequence- Function Space and Genome Context to Discover Novel Functions. Genomic Enzymology: Web Tools for Leveraging Protein Family Sequence- Function Space and Genome Context to Discover Novel Functions. John A. Gerlt Departments of Biochemistry and Chemistry, Institute for

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Α. Εισαγωγικά Στοιχεία Βιολογίας 1. DNA (Δεοξυριβονουκλεϊκό Οξύ) Φορέας γενετικής πληροφορίας Το DNA είναι ένα επίμηκες μόριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΚΚΙΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ Σκοπός της άσκησης Η εξοικείωση με τη βάση δεδομένων NCBI. Ο σχεδιασμός ειδικών εκκινητών με

Διαβάστε περισσότερα

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών.

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Πληροφορική της Υγείας 2014 Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Περιεχόμενα 1. Ομάδα Δ... 3 1.1 Σκιαδά Σαϊσανά Σιδέρη- Γεωργίου... 3 1.2 ΜΗΤΡΟΥ - ΜΠΑΡΑ... 3 1.3 ΜΠΟΧΑΤΖΙΑΡ Α.- ΜΠΟΧΑΤΖΙΑΡ Φ. - ΠΛΕΥΡΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακές Ασκήσεις Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής. Βασίλης Προμπονάς

Εργαστηριακές Ασκήσεις Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής. Βασίλης Προμπονάς Εργαστηριακές Ασκήσεις Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής Βασίλης Προμπονάς Λευκωσία, 2009 ii Περιεχόμενα Πρόλογος v I Θεωρητικό μέρος 1 1 Βάσεις δεδομένων μοριακής βιολογίας 3 1.1 Λίγη ιστορία....................................

Διαβάστε περισσότερα

BIOTECH - GO. Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες

BIOTECH - GO. Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες BIOTECH - GO Μία συνδυασμένη μέθοδος εκπαίδευσης στη Βιοπληροφορική - Το μέσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες Η πληροφορία είναι η γνώση και η Σημερινή οικονομία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Βιοπληροφορική. Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Βιοπληροφορική Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr ΕΕΔΙΠ Μπέλλου Σοφία e-mail: sbellou@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

DNA MICROARRAYS. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου

DNA MICROARRAYS. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου DNA MICROARRAYS Σελίδα 1 Μελέτη του γονιδιώματος Ποια είναι τα γονίδια και που βρίσκονται; Ποιοι μηχανισμοί ρυθμίζουν την έκφραση κάθε γονιδίου; Σε τι επίπεδα εκφράζονται τα γονίδια υπό διαφορετικές συνθήκες;

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ.

Βιοπληροφορική. Εισαγωγή. Αλέξανδρος Τζάλλας   Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Βιοπληροφορική Αλέξανδρος Τζάλλας e-mail: tzallas@teiep.gr ΤΕΙ Ηπείρου Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Περιεχόμενα Διάλεξης Βιολογικό υπόβαθρο Το κεντρικό αξίωμα Σύνοψη της

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλή στοίχιση multiple sequence alignment (MSA)

Πολλαπλή στοίχιση multiple sequence alignment (MSA) Πολλαπλή στοίχιση multiple sequence alignment (MSA) MSA: Τι είναι Στοίχιση για 3 ή περισσότερες ακολουθίες. Αποκαλύπτονται οι συντηρηµένες περιοχές µεταξύ των ακολουθιών µιας οικογένειας. Χρειάζεται για:

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα

Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. Μεζίτη Αλεξάνδρα Γονιδιωματική Εισαγωγή [2] Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος Μεζίτη Αλεξάνδρα Τεχνικές αλληλουχισης νέας γενιάς High-throughput 1990-2003: Ανθρώπινο γονιδίωμα à ~ 3 δισ. $ 2016: 250

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ230 - Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Πρακτικό Εργαστήριο: Basic Local Alignment Search Tool BLAST

ΒΙΟ230 - Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Πρακτικό Εργαστήριο: Basic Local Alignment Search Tool BLAST ΒΙΟ230 - Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Πρακτικό Εργαστήριο: Basic Local Alignment Search Tool BLAST Στέλλα Ταμανά, Βασίλης Προμπονάς Λευκωσία 2016-2018 Περίληψη (Overview) Κατά τη διάρκεια αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική και Πολυµέσα. Ειρήνη Αυδίκου Αθήνα

Βιοπληροφορική και Πολυµέσα. Ειρήνη Αυδίκου Αθήνα Βιοπληροφορική και Πολυµέσα Αθήνα 1.2.2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πως σχετίζεται µε τα Πολυµέσα 2. Τι είναι η Βιοπληροφορική 3. Χρήσεις 4. Συµπεράσµατα 5. Βιβλιογραφία Βιοπληροφορική και Πολυµέσα 2 1. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γονιδιωματική. G. Patrinos

Γονιδιωματική. G. Patrinos Γονιδιωματική Η μεταγονιδιωματική εποχή... Σημαντικότερα επιτεύγματα POST GENOME ERA Ολοκλήρωση της αποκρυπτογράφησης της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων πολλών οργανισμών. Προτύπωση μεθοδολογιών για προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 2 η : Ανάλυση ακολουθίας Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Βιοπληροφορική. Ενότητα 2 η : Ανάλυση ακολουθίας Ηλίας Καππάς Τμήμα Βιολογίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2 η : Ανάλυση ακολουθίας Ηλίας Καππάς Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Σελίδα 1 ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Τ. Θηραίου ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Σελίδα 1 Βάσεις Δεδομένων (ΒΔ) μεγάλο, οργανωμένο σύστημα δεδομένων συνδέεται με κατάλληλο λογισμικό για την ενημέρωση αναζήτηση ανάκτηση στοιχείων που έχουν αποθηκευθεί στο σύστημα βασική

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος. Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Παν/µιο Στερεάς Ελλάδας Λαµία 2006 1 Βιοπληροφορική Ι Εισαγωγή: Ορισµός της Βιοπληροφορικής, Υποδιαιρέσεις της Βιοπληροφορικής, Τα είδη των δεδοµένων στη Βιοπληροφορική.

Διαβάστε περισσότερα

Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση

Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση Γενετική Πληθυσμών και Εξέλιξη 1 η άσκηση Το γονιδίωμα και Βάσεις Δεδομένων 1. Login Username: mbgguest Password: mbg2015guest 2. Applications System Tools Terminal ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στην περίπτωση που υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική

Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία Εργαστηριακή Άσκηση Εισαγωγή στην Βιοπληροφορική Δραστηριότητες 1. Εύρεση γονιδίων/πρωτεϊνών από βάσεις δεδομένων 2. Ευθυγράμμιση και σύγκριση γονιδίων/πρωτεϊνών 3. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΒΙΟ 230 - Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία Φυλλάδιο Εργαστηριακών Ασκήσεων και Φροντιστηρίων Βασίλης Ι. Προμπονάς Λευκωσία 2015-2017 1η Εργαστηριακή Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016

Βιοπληροφορική. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία 2016 Βιοπληροφορική Εισαγωγή στη Μοριακή Βιολογία, Γενωμική και Βιοπληροφορική. Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων. Ακολουθίες Πρωτεϊνών και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες συλλογής δεδοµένων υψηλής απόδοσης

Τεχνολογίες συλλογής δεδοµένων υψηλής απόδοσης Κύταρο και DNA Γονίδια: µεταγραφή µετάφραση Προκαρυωτικοί οργανισµοί Ευκαρυωτικοί οργανισµοί Τεχνολογίες συλλογής δεδοµένων υψηλής απόδοσης Αλληλούχιση γονιδιακού DNA Μέτρηση mrna (transcriptomics) Μικροσυστοιχίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Αναζήτηση οµοιοτήτων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Σελίδα 1 εδοµένα Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Ακολουθίες στη Βάση εδοµένων (subject sequences) Αναζήτηση Μέθοδοι δυναµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση. Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής

ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση. Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής ΒΙΟ003 - Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Διαδικτυακές βιβλιογραφικές πηγές (Μοριακής) Βιολογίας και Βιοπληροφορικής Λευκωσία 2015 Έστω ότι έχουµε την ανάγκη να συλλέξουµε πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία

Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία Βιοπληροψορική, συσιημική βιολογία και εξατομικευμένη θεραπεία Φραγκίσκος Κολίσης Καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, EIE

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ Σελίδα 1 Αναζήτηση ομοιοτήτων Δεδομένα Ακολουθία επερώτησης (query sequence) Ακολουθίες στη Βάση Δεδομένων (subject sequences) Αναζήτηση Μέθοδοι δυναμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (Biomedical data mining) Διπλωματική Εργασία Καλλά Μαρία- Παυλίνα Επιβλέπων Καθηγητής Πιντέλας Παναγιώτης Πάτρα 2012 Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Δ.Ε. ''ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ''

Μ.Δ.Ε. ''ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ'' Η ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ (16:00-19:00) Αίθουσα Πανταζή 29/10/2012 Επιστημονική ονομασία και ταξινόμηση, περιγραφή ειδών Αναπλ. Καθ. Αναστάσιος Λεγάκις 5/11/2012 Κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. 1. Δομή πρωτεϊνών. Βιοπληροφορική ΙΙ «Ανάλυση Δομής Πρωτεϊνών» Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD

Εισαγωγή. 1. Δομή πρωτεϊνών. Βιοπληροφορική ΙΙ «Ανάλυση Δομής Πρωτεϊνών» Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD Εισαγωγή Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την ζωή απαιτεί την αποκωδικοποίηση των λειτουργιών και της δομής των πρωτεϊνών σε έναν οργανισμό. Δεκάδες χιλιάδες πρωτεΐνες έχουν μελετηθεί τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο τύπος της βάσης δεδομένων ορίζεται ανάλογα με το επίπεδο της πληροφορίας για τις πρωτεΐνες που έχουν αποθηκευμένο:

Ο τύπος της βάσης δεδομένων ορίζεται ανάλογα με το επίπεδο της πληροφορίας για τις πρωτεΐνες που έχουν αποθηκευμένο: Πηγές δεδομένων για πρωτεΐνες Υπάρχει ένα εύρος πηγών πληροφοριών για τις πρωτεΐνες, οι οποίες χωρίζονται ανάλογα με την πληροφορία που παρέχουν, δηλ. τον τύπο δεδομένων των πρωτεϊνών: βάσεις δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

PSI-Blast: τι είναι. Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης)

PSI-Blast: τι είναι. Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης) PSI-Blast PSI-Blast PSI-Blast: τι είναι PSI-Blast: Position-specific iterated Blast Position specific scoring matrices (PSSMs) (Πίνακες αντικατάστασης θέσης) Altschul et al., 1997 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc146917/pdf/253389.pdf

Διαβάστε περισσότερα

Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Blast

Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) Blast Στοίχιση ακολουθιών κατά ζεύγη (Pairwise alignment) & Blast Στοίχιση κατά ζεύγη Αντιστοίχιση των νουκλεοτιδίων/αµινοξέων δυο ακολουθιών, ώστε να εντοπιστούν οι οµοιότητες και οι διαφορές τους. Χρησιµοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη οδηγού χρήσης του biojava για την ανάπτυξη εφαρμογών Βιοπληροφορικής. Παπαθεοδοσίου Μερσίνη

Ανάπτυξη οδηγού χρήσης του biojava για την ανάπτυξη εφαρμογών Βιοπληροφορικής. Παπαθεοδοσίου Μερσίνη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ Ανάπτυξη οδηγού χρήσης του biojava για την ανάπτυξη εφαρμογών Βιοπληροφορικής Παπαθεοδοσίου Μερσίνη ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόµιση οργανισµών

Ταξινόµιση οργανισµών Ταξινόµιση οργανισµών Ιεραρχική κατηγοριοποίηση/ οµαδοποίηση οργανισµών. Linnaeus (1707-1778) οµαδοποίησε οργανισµούς µε βάση κοινούς χαρακτήρες. Αργότερα, η ταξινόµιση προσαρµόστηκε στην εξελικτική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Δ.Ε. ''ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ''

Μ.Δ.Ε. ''ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ'' ΑΡΧΕΣ & ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (16:00-19:00) 17/10/2005 Εισαγωγή (Ι) 24/10/2005 Εισαγωγή (ΙΙ) 31/10/2005 Βάσεις Δεδομένων Ζωή Λίτου 7/11/2005 14/11/2005 21/11/2005 28/11/2005 5/12/2005 12/12/2005 19/12/2005

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Βασικές αρχές της μοριακής βιολογίας. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Βασικές αρχές της μοριακής βιολογίας. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Βασικές αρχές της μοριακής βιολογίας Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το κύτταρο-μια Μοριακή Προσέγγιση 1 ΕΙΚΟΝΑ 4.4 Η μεταφορά της γενετικής πληροφορίας μέσω του DNA. Ακαδημαϊκές Εκδόσεις 2011 Το

Διαβάστε περισσότερα

Δευτεροταγείς βάσεις δεδομένων (Secondary databases)

Δευτεροταγείς βάσεις δεδομένων (Secondary databases) Δευτεροταγείς βάσεις δεδομένων (Secondary databases) Οι δευτεροταγείς (pattern) βάσεις δεδομένων (ΒΔ) περιέχουν τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των αλληλουχιών που βρίσκονται στις πρωτοταγείς πηγές πληροφόρησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟ Αρχές και Μέθοδοι Βιοπληροφορικής Ι

ΒΙΟ Αρχές και Μέθοδοι Βιοπληροφορικής Ι Π Κ Τ Β Ε Ε Ε Β Β Ι. Π, PHD P.O. BOX 20537, 1678 Λ, Κ email: vprobon@ucy.ac.cy, web: http://troodos.biol.ucy.ac.cy ΒΙΟ 331 - Αρχές και Μέθοδοι Βιοπληροφορικής Ι Θέματα εργασιών και αρχικές οδηγίες, 16

Διαβάστε περισσότερα

Σαγρή Χ.Ευθυμία. Department of Biochemistry and Biotechnology University of Thessaly

Σαγρή Χ.Ευθυμία. Department of Biochemistry and Biotechnology University of Thessaly Department of Biochemistry and Biotechnology University of Thessaly Laboratory of Molecular Biology and Genomics ΤΡΑΝΣΚΡΙΠΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

IEEE Xplore, Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc.

IEEE Xplore, Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc. IEEE Xplore, Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc. Μέσω της υπηρεσίας IEEE Xplore παρέχεται πρόσβαση στα περιεχόμενα, στις περιλήψεις και στα πλήρη κείμενα (full text) άρθρων από επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου

ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου ΒΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Μαργαρίτα Θεοδωροπούλου Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων Νουκλεοτιδικές Αλληλουχίες: GENBANK (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/genbank/index.html) EMBL ΕΝΑ (http://www.ebi.ac.uk/ena)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2: ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Παύλος Αντωνίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 450 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Παύλος Αντωνίου Με μια ματιά: Εισαγωγή στη Βιολογία Ευθυγράμμιση Ακολουθιών Αναζήτηση ομοίων ακολουθιών από βάσεις δεδομενων Φυλογενετική πρόβλεψη Πρόβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές τεχνολογιών Μοριακής Βιολογίας στην Γενετική

Εφαρμογές τεχνολογιών Μοριακής Βιολογίας στην Γενετική Εφαρμογές τεχνολογιών Μοριακής Βιολογίας στην Γενετική Πεφάνη Δάφνη 06.03.2019 Επίκουρη καθηγήτρια Εργαστήριο Βιολογίας Τεχνικές μοριακής βιολογίας Επιτρέπουν την μελέτη της δομής του DNA και της έκφρασης

Διαβάστε περισσότερα

ABSTRACT. 2008 KOUTSOVOULOS GEORGIOS Department of Molecular Biology and Genetics DEMOCRITUS UNIVERCITY OF THRACE

ABSTRACT. 2008 KOUTSOVOULOS GEORGIOS Department of Molecular Biology and Genetics DEMOCRITUS UNIVERCITY OF THRACE ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ DOCKING ιπλωµατική Εργασία για Μερική Εκπλήρωση των Απαιτήσεων για το Πτυχίο του Μοριακού Βιολόγου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιαδικτυακής Εφαρµογής µε σκοπό τη Βέλτιστη Ταυτοποίηση Πεπτιδίων και Πρωτεϊνών από εδοµένα Πρωτεωµικής Ανάλυσης. Πανεπιστήµιο Πατρών

Ανάπτυξη ιαδικτυακής Εφαρµογής µε σκοπό τη Βέλτιστη Ταυτοποίηση Πεπτιδίων και Πρωτεϊνών από εδοµένα Πρωτεωµικής Ανάλυσης. Πανεπιστήµιο Πατρών Πανεπιστήµιο Πατρών Σχολή Επιστηµών Υγείας Τµήµα Ιατρικής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών ιαπανεπιστηµιακό Μεταπτυχιακό Βιοϊατρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών http://www.ucy.ac.cy/goto/biosci/el-gr/home.aspx ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής Μελετά ό,τι έχει σχέση με τους ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας, από το μικροσκοπικό επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών.

Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Πληροφορική της Υγείας 2014 Chalkou I. C. [PROJECT] Ανάθεση εργασιών. Περιεχόμενα 1. Ομάδα Γ... 3 1.1 Σαψάκη Δ. - Σαψάκη Π.... 3 1.2 Βλάχου - Γεωργοπούλου... 3 1.3 Μπέρτσου - Τσάμη... 4 1.4 Καραγιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξης Ν. Πολύδωρος Επ. Καθηγητής Μοριακής Βελτίωσης Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών ΑΠΘ

Αλέξης Ν. Πολύδωρος Επ. Καθηγητής Μοριακής Βελτίωσης Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών ΑΠΘ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΦΥΤΩΝ Αλέξης Ν. Πολύδωρος Επ. Καθηγητής Μοριακής Βελτίωσης Εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών ΑΠΘ email: palexios@agro.auth.gr Όλα θέλουν σωστή προετοιμασία Συγκρατήστε τα βασικά Το βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Βιοϊατρικής

Εφαρμογές Βιοϊατρικής Ο τομέας της Βιοϊατρικής αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο εφαρμογών για το ερευνητικό πρόγραμμα EGEE. Έχοντας επεκτείνει την ανάπτυξη του σε περισσότερες από 20 εφαρμογές, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ

Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ Η συμβολή της μοριακής εργαστηριακής διάγνωσης στην κλινική πράξη Α ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΙΠ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ Δηλώνω ότι δεν έχω σύγκρουση συμφερόντων Χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος- Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΙΑΤΡ ΓΘΕΤ 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/03/2016 ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΙΑΤΡ ΓΘΕΤ 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/03/2016 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ / Γ ΙΑΤΡ ΓΘΕΤ 2 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20/03/2016 ΘΕΜΑ Α 1. α 2. δ 3. γ 4. δ 5. γ. ΘΕΜΑ Β 1. Τα αντισώματα αποτελούν το πιο αποτελεσματικό φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος

Α. Βιοϊατρικός Κύκλος Μαθησιακές δραστηριότητες: Εργαστηριακή-πρακτική άσκηση, ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Περιεχόµενο Προγράµµατος (µαθήµατα,

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 5: Στοίχιση ακολουθιών ανά ζεύγη, 2 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι Κατανόηση της συσχέτισης ομολογίας ομοιότητας. Παρουσίαση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου

Βιοπληροφορική. Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ. Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Βιοπληροφορική Ενότητα 15: Φυλογενετική Ανάλυση, 1 ΔΩ Τμήμα: Βιοτεχνολογίας Όνομα καθηγητή: Τ. Θηραίου Μαθησιακοί Στόχοι παρουσίαση και ανάδειξη της σημασίας της φυλογενετικής ανάλυσης. παρουσίαση των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 003) Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Διδάσκοντες: Χρήστος Ουζούνης, Βασίλειος Ι. Προµπονάς ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Τρίτη και Παρασκευή 10:30 12:00,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Σύστημα Διαχείρισης Διαχρονικών Δεδομένων για Γονίδια ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων

ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΑΣΚΗΣΗ 3η Στοίχιση ακολουθιών βιολογικών µακροµορίων ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της σύγκρισης των ακολουθιών δύο µακροµορίων είναι η εκτίµηση της οµοιότητάς τους και η εξαγωγή συµπερασµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 2015

Βιοπληροφορική Ι. Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής. Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 2015 Βιοπληροφορική Ι Παντελής Μπάγκος Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μιο Θεσσαλίας Λαμία 215 Το Κεντρικό Δόγμα της Μοριακής Βιολογίας... http://www.accessexcellence.org/ab/gg/central.html Βιολογικές Βάσεις Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΙΟ 003) Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική Διδάσκων: Βασίλειος Ι. Προμπονάς, Ph.D. Λέκτορας Βιοπληροφορικής ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Διαλέξεις Φροντιστήριο Τρίτη και

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικές Υποδομές στον τομέα της Υγείας

Ερευνητικές Υποδομές στον τομέα της Υγείας 20 Δεκεμβρίου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ερευνητικές Υποδομές στον τομέα της Υγείας Γεωργία Τζένου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕKT) Ερευνητικές Υποδομές «Εγκαταστάσεις, ερευνητικοί πόροι, οργανωτικά συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ιατρικής. Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορική Επιστημών Ζωής

Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ιατρικής. Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορική Επιστημών Ζωής Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Ιατρικής Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορική Επιστημών Ζωής ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ COGENT ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοπληροφορική. Παντελής Γ. Μπάγκος. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βιοπληροφορική. Παντελής Γ. Μπάγκος. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2015 Βιοπληροφορική Παντελής Γ. Μπάγκος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αφιερωμένο στην Κωνσταντίνα, την Φωτεινή και τον Γιώργο Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος...1 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Βιοπληροφορική...7

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο

Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών. Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Δομή και λειτουργία πρωτεϊνών Το κύριο δομικό συστατικό των κυττάρων. Το κύριο λειτουργικό μόριο Πρωτεΐνες Κύριο συστατικό κυττάρου Δομικοί λίθοι αλλά και επιτελεστές λειτουργίας κυττάρου ένζυμα, μεταφορά,

Διαβάστε περισσότερα

Computer & Applied Sciences Complete ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Computer & Applied Sciences Complete ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Computer & Applied Sciences Complete ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Computer & Applied Sciences Complete (CASC) Περιεχόμενο Η βάση CASC διαθέτει περιεχόμενο για την έρευνα και την ανάπτυξη των τομέων της πληροφορικής και

Διαβάστε περισσότερα