Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα"

Transcript

1 1980L0777 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Ιουλίου 1980 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά µε την εκµετάλλευση και τη θέση στο εµπόριο των φυσικών µεταλλικών νερών (80/777/ΕΟΚ) (ΕΕ L 229 της , σ. 1) Τροποποιείται από: Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. σελίδα ηµεροµηνία M1 Οδηγία 80/1276/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 22ας εκεµβρίου 1980 L M2 Οδηγία 85/7/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 19ης εκεµβρίου 1984 L M3 Οδηγία 96/70/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου L της 28ης Οκτωβρίου 1996 M4 Κανονισµός (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 29ης Σεπτεµβρίου 2003 L Τροποποιείται από: A1 Πράξη προσχώρησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας L

2 1980L0777 EL Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Ιουλίου 1980 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά µε την εκµετάλλευση και τη θέση στο εµπόριο των φυσικών µεταλλικών νερών (80/777/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητος και το άρθρο 100, την πρόταση της Επιτροπής ( 1 ), τη γνώµη της Συνελεύσεως ( 2 ), τη γνώµη της Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής ( 3 ), Εκτιµώντας: ότι oι νοµοθεσίες των Κρατών Μελών καθορίζουν τα φυσικά µεταλλικά νερά ότι διάφοροι ορισµοί διατηρήθηκαν σχετικά µε αυτά, στην Κοινότητα ότι οι νοµοθεσίες αυτές καθορίζουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα φυσικά µεταλλικά νερά αναγνωρίζονται σαν τέτοια και ρυθµίζουν τους όρους εκµεταλλεύσεως των πηγών ότι περιγράφουν εξ άλλου τους ειδικούς κανόνες για την διάθεση στο εµπόριο των υπό συζήτηση νερών ότι oι διαφορές ανάµεσα σ' αυτές τις νοµοθεσίες εµποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών µεταλλικών νερών δηµιουργώντας άνισες συνθήκες ανταγωνισµού και έχουν, εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, άµεση επίπτωση στην εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της κοινής αγοράς ότι, εν προκειµένω, η απάλειψη αυτών των εµποδίων µπορεί να προκύψει από τη µιά πλευρά από την υποχρέωση, για κάθε Κράτος Μέλος, να αποδεχθεί τη διάθεση στο εµπόριο, στο χώρο του, των φυσικών µεταλλικών νερών των αναγνωρισµένων σαν τέτοιων από το κάθε Κράτος Μέλος, και, από την άλλη µεριά, από τη θέσπιση κοινών κανόνων εφαρµοζοµένων κυρίως στις απαιτούµενες προϋποθέσεις σχετικά µε τη βακτηριολογική κατάσταση και στις προϋποθέσεις χρησιµοποιήσεως ειδικών ονοµασιών για ορισµένα από αυτά τα µεταλλικά νερά ότι περιµένοντας τη σύναψη συµφωνιών για την αµοιβαία αναγνώριση των φυσικών µεταλλικών νερών ανάµεσα στην Κοινότητα και τις τρίτες χώρες, είναι σκόπιµο να προβλεφθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες µέχρι την εφαρµογή των προλεχθέντων συµφωνιών, τα οµοειδή προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες δύνανται να γίνουν αποδεκτά ως φυσικά µεταλλικά νερά µέσα στην Κοινότητα ότι πρέπει να λαµβάνεται µέριµνα ώστε τα φυσικά µεταλλικά νερά να διατηρούν στο στάδιο της διαθέσεώς τους στο εµπόριο τους χαρακτήρες που έχουν δικαιώσει την αναγνώρισή τους σαν τέτοια ότι πρέπει εποµένως τα δοχεία που χρησιµοποιούνται για τη συσκευασία τους να φέρουν κατάλληλη διάταξη κλεισίµατος ότι τα φυσικά µεταλλικά νερά υπόκεινται όσον αφορά την επισή- µανσή τους στους γενικούς κανόνες τους καθιερωµένους από την οδηγία 79/112/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 18ης εκεµβρίου 1978 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά µε την επισήµανση και την παρουσίαση των τροφίµων που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή, καθώς επίσης και τη ( 1 ) ΕΕ αριθ. Α 69της , σ. 14. ( 2 ) ΕΕ αριθ. Α 45 της , σ. 5. ( 3 ) ΕΕ αριθ. Α 36 της , σ. 14.

3 1980L0777 EL διαφήµισή τους ( 1 ) ότι η παρούσα οδηγία µπορεί να εποµένως περιορισθεί στη θέσπιση των συµπληρωµάτων και αποκλίσεων που πρέπει να επέλθουν σε αυτούς τους γενικούς κανόνες ότι προς το σκοπό της απλοποιήσεως και επιταχύνσεως της διαδικασίας αρµόζει να ανατεθεί στην Επιτροπή η υιοθέτηση µέτρων εφαρµογής τεχνικού χαρακτήρα και κυρίως ο καθορισµός των διαδικασιών των σχετικών µε τη λήψη των δειγµάτων και τις µεθόδους αναλύσεως τις αναγκαίες για τον έλεγχο της συστάσεως των φυσικών µεταλλικών νερών ότι σε όλες τις περιπτώσεις, για τις οποίες το Συµβούλιο εκχωρεί στην Επιτροπή αρµοδιότητες για την εκτέλεση κανόνων καθιερωµένων στον τοµέα των τροφίµων, πρέπει να προβλέπεται µία διαδικασία που να καθιερώνει µιά στενή συνεργασία ανάµεσα στα Κράτη Μέλη και την Επιτροπή στο πλαίσιο της Μόνιµης Επιτροπής Τροφίµων που συνεστήθη µε την απόφαση 69/414/ΕΟΚ ( 2 ), ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ: M3 Άρθρο 1 1. Η παρούσα οδηγία αφορά τα νερά που εξάγονται από το έδαφος ενός Κράτους µέλους και αναγνωρίζονται από την υπεύθυνη αρχή αυτού του Κράτους µέλους ως φυσικά µεταλλικά νερά ανταποκρινόµενα στις διατάξεις του µέρους Ι του παραρτή- µατος Ι. 2. Η παρούσα οδηγία αφορά επίσης τα νερά που εξάγονται από το έδαφος µιας τρίτης χώρας, εισάγονται στην Κοινότητα και αναγνωρίζονται ως φυσικά µεταλλικά νερά από την υπεύθυνη αρχή ενός Κράτους µέλους. Τα νερά που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο δεν µπορούν να αποτελέσουν αντικείµενο αυτής της αναγνωρίσεως παρά µόνο εάν βεβαιώθηκε από την αρχή την ενδεδειγµένη για το σκοπό αυτό στην χώρα εξαγωγής ότι είναι σύµφωνα προς το µέρος Ι του παραρτήµατος Ι και ότι έχει πραγµατοποιηθεί ο συνεχής έλεγχος της εφαρµογής του παραρτήµατος ΙΙ παράγραφος 2. Η διάρκεια ισχύος της βεβαιώσεως που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο δεν µπορεί να υπερβεί µια περίοδο πέντε ετών. εν χρειάζεται νέα διαδικασία για την αναγνώριση που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, εάν η βεβαίωση ανανεώθηκε πριν από τη λήξη της αναφερθείσης περιόδου. 3. Η παρούσα οδηγία δεν εφαρµόζεται: στα νερά που είναι φάρµακα κατά την έννοια της οδηγίας 65/ 65/ΕΟΚ ( 3 ), στα φυσικά µεταλλικά νερά που χρησιµοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς στην πηγή εντός των θερµικών ή υδροµεταλλικών εγκαταστάσεων. 4. Η αναγνώριση που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 δικαιολογείται δεόντως από την υπεύθυνη αρχή του Κράτους µέλους και αποτελεί αντικείµενο επίσηµης δηµοσιεύσεως. 5. Κάθε Κράτος µέλος ενηµερώνει την Επιτροπή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες προέβη στην αναγνώριση που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 ή στην απόσυρση αυτής. Ο κατάλογος των φυσικών µεταλλικών νερών αναγνωρισµένων ως τέτοιων δηµοσιεύεται στην Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. ( 1 ) ΕΕ αριθ. Ν 33 της , σ. 1. ( 2 ) ΕΕ αριθ. Ν 291 της , σ. 9. ( 3 ) ΕΕ αριθ. 22 της , σ. 369/65.

4 1980L0777 EL M3 Άρθρο 2 Τα Κράτη µέλη λαµβάνουν τα κατάλληλα µέτρα ώστε µόνο τα νερά που προβλέπονται στο άρθρο 1 και που ανταποκρίνονται στις διατάξεις της παρούσας οδηγίας να µπορούν να διατίθενται στο εµπόριο ως φυσικά µεταλλικά νερά. Άρθρο 3 Οι πηγές φυσικών µεταλλικών νερών πρέπει να υφίστανται εκµετάλλευση και τα νερά τους να συσκευάζονται σύµφωνα µε το παράρτηµα ΙΙ. Άρθρο 4 1. Ένα φυσικό µεταλλικό νερό όπως παρουσιάζεται στην έξοδο δεν µπορεί να αποτελέσει αντικείµενο καµιάς κατεργασίας άλλης από: α) το διαχωρισµό των ασταθών στοιχείων, όπως οι ενώσεις του σιδήρου και του θείου, δια διηθήσεως ή κατασταλάξεως αφού ενδεχοµένως προηγηθεί οξυγόνωση, εφόσον η κατεργασία αυτή δεν έχει σαν αποτέλεσµα να τροποποιήσει τη σύσταση αυτού του νερού στα ουσιώδη συστατικά του στα οποία οφείλει τις ιδιότητές του β) το διαχωρισµό ενώσεων σιδήρου, µαγγανίου και θείου, καθώς και αρσενικού από ορισµένα φυσικά µεταλλικά νερά, διά κατεργασίας µε αέρα εµπλουτισµένο µε όζον, εφόσον η κατεργασία αυτή δεν έχει σαν αποτέλεσµα να τροποποιήσει τη σύσταση αυτού του νερού στα ουσιώδη συστατικά του στα οποία οφείλει τις ιδιότητές του, και εφόσον: η κατεργασία ανταποκρίνεται στους όρους χρήσης που πρόκειται να καθορισθούν σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 12, κατόπιν διαβουλεύσεως µε την επιστηµονική επιτροπή τροφίµων που συστάθηκε µε την απόφαση 95/ 273/ΕΚ της Επιτροπής ( 1 ), η κατεργασία κοινοποιείται στις αρµόδιες αρχές, οι οποίες πραγµατοποιούν ειδικούς ελέγχους γ) το διαχωρισµό των ανεπιθύµητων συστατικών εκτός όσων αναφέρονται στο στοιχείο α) ή β), εφόσον η κατεργασία αυτή δεν έχει σαν αποτέλεσµα να τροποποιήσει τη σύσταση αυτού του νερού στα ουσιώδη συστατικά του στα οποία οφείλει τις ιδιότητές του, και εφόσον: η κατεργασία ανταποκρίνεται στους όρους χρήσης που πρόκειται να καθοριστούν σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 12, κατόπιν διαβουλεύσεως µε τη επιστηµονική επιτροπή τροφίµων, η κατεργασία κοινοποιείται στις αρµόδιες αρχές που πραγµατοποιούν ειδικούς ελέγχους δ) την ολική ή µερική αποµάκρυνση του ελεύθερου διοξειδίου του άνθρακος διά µεθόδων αποκλειστικά φυσικών. 2. Ένα φυσικό µεταλλικό νερό όπως παρουσιάζεται στην έξοδο δεν µπορεί να υποστεί προσθήκες άλλες από την ενσωµάτωση ή την επανενσωµάτωση διοξειδίου του άνθρακα υπό τις συνθήκες που προβλέπονται στο παράρτηµα Ι µέρος ΙΙΙ. 3. Ιδιαίτερα, κάθε επεξεργασία απολυµάνσεως µε οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνεται και υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η προσθήκη βακτηριοστατικών στοιχείων ή κάθε άλλη επεξεργασία φύσεως δυναµένης να τροποποιήσει το µικροβιακό φορτίο του φυσικού µεταλλικού νερού, απαγορεύεται. 4. Η παράγραφος 1 δεν παρεµποδίζει τη χρήση φυσικών µεταλλικών ή νερών πηγής στην παρασκευή αναψυκτικών. ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 167 της , σ. 22.

5 1980L0777 EL Άρθρο 5 1. Κατά έξοδο, η ολική περιεκτικότητα σε αναζωογονήσιµους µικροοργανισµούς ενός φυσικού µεταλλικού νερού πρέπει να είναι σύµφωνη µε το κανονικό του µικροβιακό φορτίο και να µαρτυρεί µια αποτελεσµατική προστασία της πηγής έναντι κάθε µολύνσεως. Πρέπει να προσδιορίζεται υπό τις συνθήκες που προβλέπονται στο παράρτηµα Ι µέρος ΙΙ σηµείο Έπειτα από την εµφιάλωση, η περιεκτικότητα αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνει 100 ανά ml στους ºC επί 72 ώρες επί άγαράγαρ ή µίγµα άγαρ-ζελατίνης και 20 ανά ml στους 37 ºC επί 24 ώρες επί άγαρ-άγαρ. Η περιεκτικότητα αυτή πρέπει να µετράται µέσα στις 12 ώρες που ακολουθούν την εµφιάλωση, ενώ το νερό διατηρείται στους 4 ºC µέχρι 1 ºC κατά την περίοδο αυτή των 12 ωρών. Στην έξοδο οι τιµές αυτές δεν πρέπει κανονικά να υπερβαίνουν αντίστοιχα 20 ανά ml στους ºC σε 72 ώρες και 5 ανά ml στους 37 ºC σε 24 ώρες, εξυπακουοµένου ότι οι τιµές αυτές πρέπει να θεωρούνται σαν ενδεικτικοί αριθµοί και όχι σαν µέγιστες συγκεντρώσεις. 2. Κατά την έξοδο και κατά την διάθεσή του στο εµπόριο ένα φυσικό µεταλλικό νερό πρέπει να είναι απηλλαγµένο: α) παθογόνων παρασίτων και µικροοργανισµών β) escherichia coli και άλλων κολοβακτηριδοειδών και περιττωµατικών στρεπτοκόκκων σε 250 ml εξεταζοµένου δείγµατος γ) αναεροβίων σποροµόρφων αναγωγικών των θειωδών σε 50 ml εξεταζοµένου δ) pseudomonas aeruginosa σε 250 ml του εξεταζοµένου δείγµατος. 3. Υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 καθώς και των συνθηκών εκµεταλλεύσεως, που προβλέπονται στο παράρτηµα ΙΙ κατά το στάδιο της διαθέσεως στο εµπόριο: η ολική περιεκτικότητα σε αναζωογονίσιµους µικροοργανισµούς του φυσικού µεταλλικού νερού, δεν µπορεί να προκύπτει παρά από την κανονική ανάπτυξη της περιεκτικότητας σε σπόρια κατά την έξοδο, το φυσικό µεταλλικό νερό δεν µπορεί να παρουσιάζει κανένα ελάττωµα από οργανοληπτική άποψη. Άρθρο 6 Κάθε δοχείο χρησιµοποιούµενο για τη συσκευασία των φυσικών µεταλλικών νερών πρέπει να είναι εφοδιασµένο µε διάταξη κλεισίµατος κατάλληλη για την αποφυγή κάθε δυνατότητας παραποιήσεως ή µολύνσεως. Άρθρο 7 1. Η ονοµασία πωλήσεως των φυσικών µεταλλικών νερών είναι «φυσικό µεταλλικό νερό» ή αν πρόκειται για αναβράζον φυσικό µεταλλικό νερό καθοριζόµενο στο παράρτηµα Ι µέρος ΙΙΙ, ανάλογα µε την περίπτωση, «φυσικό µεταλλικό νερό, φυσικώς αεριούχο», «φυσικό µεταλλικό νερό ενισχυµένο µε αέριο της πηγής», «φυσικό µεταλλικό νερό µε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα». Η ονοµασία πωλήσεως των φυσικών µεταλλικών νερών που έχουν υποστεί µια κατεργασία που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 υπό δ), συµπληρώνεται, κατά περίπτωση, µε τις ενδείξεις «ολικά απαερωµένο» ή «µερικώς απαερωµένο».

6 1980L0777 EL M3 2. Η επισήµανση των φυσικών µεταλλικών νερών, πρέπει να περιλαµβάνει επίσης τις ακόλουθες υποχρεωτικές ενδείξεις: α) τη µνεία της αναλυτικής συνθέσεως απαριθµούσα τα χαρακτηριστικά στοιχεία β) τον τόπο όπου γίνεται η εκµετάλλευση της πηγής και την ονοµασία αυτής γ) την ένδειξη των ενδεχοµένων κατεργασιών που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχεία β) και γ). 2α. Ελλείψει κοινοτικών διατάξεων περί τυχόν κατεργασιών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο γ), τα κράτη µέλη δύνανται να διατηρούν τις εθνικές τους διατάξεις. Άρθρο 8 1. Ένα όνοµα, τοποθεσίας χωρίου ή θέσεως (στην καθοµιλού- µενη) µπορεί να περιληφθεί στις αναγραφές µιας εµπορικής επωνυµίας υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για φυσικό µεταλλικό νερό του οποίου η πηγή υφίσταται εκµετάλλευση στο υποδεικνυόµενο από την εµπορική επωνυµία µέρος και ότι τούτο δεν οδηγεί σε σύγχιση ως προς το µέρος εις το οποίο γίνεται η εκµετάλλευση της πηγής. 2. Η διάθεση στο εµπόριο υπό πολλές εµπορικές επωνυµίες ενός φυσικού µεταλλικού νερού προερχοµένου από µία και την αυτή πηγή απαγορεύεται. 3. Όταν οι ετικέττες ή οι αναγραφές, οι αποτιθέµενες επί των δοχείων εντός των οποίων τα φυσικά µεταλλικά νερά προσφέρονται στην πώληση, περιλαµβάνουν την ένδειξη µιας εµπορικής επωνυµίας που διαφέρει από το όνοµα της πηγής ή του τόπου εκµεταλλεύσεώς της, η ένδειξη αυτού του τόπου ή το όνοµα της πηγής πρέπει να φέρεται µε γράµµατα των οποίων το ύψος και το πλάτος είναι τουλάχιστον ίσα µε µιάµιση φορά εκείνων του µεγαλυτέρου γράµµατος από τα χρησιµοποιηθέντα για την ένδειξη αυτής της εµπορικής επωνυµίας. Το πρώτο εδάφιο εφαρµόζεται αναλογικά και µε το ίδιο πνεύµα σε ό,τι αφορά την προβολή που δίδεται στο όνοµα της πηγής ή στον τόπο εκµεταλλεύσεώς της σε σχέση µε την ένδειξη της εµπορικής επωνυµίας κατά την διαφήµιση, υπό οποιαδήποτε µορφή, τη σχετική µε τα φυσικά µεταλλικά νερά. Άρθρο 9 1. Απαγορεύεται τόσο επί των συσκευασιών ή ετικεττών όσον και κατά την διαφήµιση υπό οποιαδήποτε µορφή, η χρησιµοποίηση ενδείξεων, επωνυµιών, κατασκευαστικών ή εµπορικών σηµάτων, εικόνων ή άλλων σχηµάτων παραστατικών ή όχι που: α) αφορώντα ένα φυσικό µεταλλικό νερό, υπονοούν ένα χαρακτηριστικό που το νερό δεν κατέχει ιδιαίτερα σε ότι αφορά την καταγωγή, την ηµεροµηνία εκδόσεως αδείας εκµεταλλεύσεως, τα αποτελέσµατα αναλύσεων ή κάθε αναφορά ανάλογη προς τις εγγυήσεις αυθεντικότητας β) αφορώντα ένα συσκευασµένο πόσιµο νερό µη ανταποκρινό- µενο στις διατάξεις του παραρτήµατος Ι µέρος Ι, είναι ικανά να δηµιουργήσουν σύγχιση µε ένα φυσικό µεταλλικό νερό, και ειδικότερα της µνείας «µεταλλικό νερό». 2. α) Απαγορεύονται όλες οι ενδείξεις που αποδίδουν σε ένα φυσικό µεταλλικό νερό ιδιότητες προλήψεως, αντιµετωπίσεως ή θεραπείας µιας ανθρώπινης ασθενείας. β) Εν τούτοις επιτρέπονται οι ενδείξεις που εµφαίνονται στο παράρτηµα ΙΙΙ, εφ' όσον τηρούνται τα αντίστοιχα κριτήρια που καθορίζονται εκεί ή, ελλείψει αυτών, τα κριτήρια τα καθοριζόµενα από τις εθνικές διατάξεις και υπό την

7 1980L0777 EL προϋπόθεση ότι αυτές έχουν καθιερωθεί βάσει φυσικοχη- µικών αναλύσεων και αν χρειάζεται, εξετάσεων φαρµακολογικών, φυσιολογικών και κλινικών πραγµατοποιουµένων σύµφωνα µε µεθόδους επιστηµονικά αναγνωρισµένες σε συµφωνία µε το παράρτηµα Ι µέρος Ι παράγραφος 2. γ) Τα Κράτη µέλη µπορούν να επιτρέπουν τις ενδείξεις «ενισχύει την πέψη», «µπορεί να ευνοεί τις ηπατο-χολικές λειτουργίες» ή παρόµοιες ενδείξεις. Μπορούν εξ άλλου να επιτρέπουν άλλες ενδείξεις εφ' όσον αυτές δεν ευρίσκονται σε αντίφαση µε τα αξιώµατα που καθορίζονται υπό α) και είναι σε αρµονία µε τά αξιώµατα που καθορίζονται υπό β). 3. Τα Κράτη µέλη µπορούν να θεσπίζουν, ιδιαίτερες διατάξεις σχετικά µε τις ενδείξεις, τόσο επί των συσκευασιών ή ετικεττών όσο και κατά την διαφήµιση, τις σχετικές µε την καταλληλότητα ενός φυσικού µεταλλικού νερού για τη διατροφή βρεφών. Οι διατάξεις αυτές µπορούν επίσης να αφορούν τις ιδιότητες του νερού που δικαιολογούν την χρησιµοποίηση των εν λόγω ενδείξεων. Τα Κράτη µέλη που προτίθενται να θεσπίσουν τέτοιες διατάξεις πληροφορούν προηγουµένως τα άλλα Κράτη µέλη και την Επιτροπή. 4. Το αργότερο τρία έτη µετά από τη γνωστοποίηση της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συµβούλιο µια έκθεση και ενδεχοµένως, τις κατάλληλες προτάσεις σχετικά µε την εφαρµογή του παραρτήµατος Ι µέρος ΙΙ σηµείο M3 4α. Ο όρος «νερό πηγής» χρησιµοποιείται αποκλειστικά για το νερό προς ανθρώπινη κατανάλωση στη φυσική του µορφή, το οποίο έχει εµφιαλωθεί στην πηγή και: πληροί τις προϋποθέσεις εκµετάλλευσης που καθορίζονται στο παράρτηµα ΙΙ, σηµεία 2 και 3, οι οποίες εφαρµόζονται πλήρως στα νερά πηγής, πληροί τις µικροβιολογικές προϋποθέσεις του άρθρου 5, πληροί τις προϋποθέσεις επισήµανσης του άρθρου 7 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) και του άρθρου 8, δεν έχει υποστεί κατεργασία άλλη από την αναφερόµενη στο άρθρο 4. Άλλες κατεργασίες µπορούν να επιτραπούν κατά τη διαδικασία του άρθρου 12. Επιπλέον, τα νερά πηγής πρέπει να πληρούν τις διατάξεις της οδηγίας 80/778/ΕΟΚ του Συµβουλίου, της 15ης Ιουλίου 1980, περί της ποιότητας του πόσιµου νερού ( 1 ). 4β. Ελλείψει κοινοτικών διατάξεων περί της κατεργασίας των νερών πηγής που αναφέρονται στο άρθρο 9παράγραφος 4α τέταρτη περίπτωση, τα κράτη µέλη δύνανται να διατηρούν τις εθνικές τους διατάξεις. Άρθρο Τα Κράτη µέλη λαµβάνουν τα κατάλληλα µέτρα ώστε το εµπόριο των φυσικών µεταλλικών νερών των συµφώνων προς τους ορισµούς και κανόνες που προβλέπονται από την παρούσα οδηγία να µη µπορεί να εµποδιστεί από την εφαρµογή εθνικών διατάξεων µη εναρµονισµένων που καθορίζουν τις ιδιότητες, τη σύνθεση, τις προϋποθέσεις εκµεταλλεύσεως, τη συσκευασία, την επισήµανση ή τη διαφήµιση των φυσικών µεταλλικών νερών ή των τροφίµων γενικά. ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 229 της , σ. 11.

8 1980L0777 EL M3 Άρθρο 10α 1. Αν ένα κράτος µέλος έχει συγκεκριµένους λόγους να πιστεύει ότι ένα φυσικό µεταλλικό νερό, µολονότι κυκλοφορεί ελεύθερα σε ένα ή περισσότερα κράτη µέλη, δεν πληροί τους όρους της παρούσας οδηγίας ή ενέχει κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία, µπορεί να περιορίσει προσωρινά ή να αναστείλει την εµπορία του προϊόντος στο έδαφός του. Ενηµερώνει αµέσως σχετικά την Επιτροπή και τα λοιπά κράτη µέλη και αναφέρει τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφασή του. 2. Κατόπιν αιτήσεως κράτους µέλους ή της Επιτροπής, το κράτος µέλος που έχει αναγνωρίσει το νερό παρέχει όλες τις απαιτούµενες πληροφορίες όσον αφορά την αναγνώριση, µαζί µε τα αποτελέσµατα των τακτικών ελέγχων. 3. Η Επιτροπή εξετάζει, το ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο της µόνιµης επιτροπής τροφίµων, τους λόγους που επικαλείται το κράτος µέλος το οποίο αναφέρεται στην παράγραφο 1 και, στη συνέχεια αµελλητί τη γνώµη της και λαµβάνει τα ενδεδειγµένα µέτρα. 4. Αν η Επιτροπή κρίνει απαραίτητο να γίνουν τροποποιήσεις στην παρούσα οδηγία χάριν προστασίας της δηµόσιας υγείας, κινεί τη διαδικασία του άρθρου 12, µε σκοπό την έγκριση των τροποποιήσεων αυτών το κράτος µέλος το οποίο έχει λάβει µέτρα διασφαλίσεως µπορεί, στη συγκεκριµένη περίπτωση, να τα διατηρήσει µέχρις ότου εγκριθούν οι τροποποιήσεις. Άρθρο Με τη διαδικασία του άρθρου 12 καθορίζονται: τα όρια για τα επίπεδα των συστατικών των φυσικών µεταλλικών νερών, όλες οι αναγκαίες διατάξεις για την αναγραφή στην ετικέτα υψηλών επιπέδων ορισµένων συστατικών, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η κατεργασία µε αέρα εµπλουτισµένο µε όζον, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β), οι πληροφορίες όσον αφορά τις κατεργασίες που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο γ). 2. Με τη διαδικασία του άρθρου 12 καθορίζονται: οι µέθοδοι αναλύσεως, συµπεριλαµβανοµένων των ορίων τους όσον αφορά την ανίχνευση, µε τις οποίες εξακριβώνεται ότι τα φυσικά µεταλλικά νερά δεν είναι µολυσµένα, οι διαδικασίες δειγµατοληψίας και οι µέθοδοι αναλύσεως που είναι απαραίτητες για τον έλεγχο των µικροβιολογικών χαρακτηριστικών των φυσικών µεταλλικών νερών. Άρθρο 11α Κάθε απόφαση που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία εγκρίνεται από την Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεως µε την επιστηµονική επιτροπή τροφίµων. M4 Άρθρο Η Επιτροπή επικουρείται από τη µόνιµη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων, που ιδρύθηκε µε το άρθρο 58 του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ( 1 ), η οποία εφεξής αποκαλείται «επιτροπή». ( 1 ) ΕΕ L31της , σ. 1.

9 1980L0777 EL M4 2. Στις περιπτώσεις που γίνεται αναφορά στο παρόν άρθρο, εφαρµόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ( 1 ), τηρουµένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης. Η περίοδος που προβλέπεται από το άρθρο 5, παράγραφος 6, της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται σε τρεις µήνες. 3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισµό. Άρθρο 13 Το άρθρο 12 εφαρµόζεται M2 για περίοδο δύο ετών από την ηµεροµηνία κατά την οποία η επιτροπή συνεκλήθη για πρώτη φορά µετά την 1η Ιανουαρίου 1985 σε εφαρµογή του άρθρου 12 παράγραφος 1. Άρθρο 14 Η παρούσα οδηγία δεν εφαρµόζεται στα φυσικά µεταλλικά νερά που προορίζονται να εξαχθούν προς τις τρίτες χώρες. Άρθρο 15 Τα Κράτη µέλη τροποποιούν, αν χρειάζεται, τη νοµοθεσία τους για να προσαρµοσθούν µε την παρούσα οδηγία και πληροφορούν αµέσως περί τούτου την Επιτροπή. Η κατά τα ανωτέρω τροποποιηµένη νοµοθεσία εφαρµόζεται κατά τρόπον ώστε: να επιτρέπεται το εµπόριο των προϊόντων των συµφώνων µε την παρούσα οδηγία δύο χρόνια το αργότερο µετά την κοινοποίησή της, να απαγορεύεται το εµπόριο των προϊόντων που δεν είναι σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία τέσσερα χρόνια έπειτα από την κοινοποίησή της. Άρθρο 16 Η παρούσα οδηγία εφαρµόζεται επίσης στα υπερπόντια Γαλλικά διαµερίσµατα. Άρθρο 17 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη µέλη. ( 1 ) Απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συµβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισµό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρµοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή (ΕΕ L 184 της , σ. 23).

10 1980L0777 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Ι. ΟΡΙΣΜΟΣ 1. Νοείται ως «φυσικό µεταλλικό νερό» ένα νερό βακτηριολογικώς υγιές, κατά την έννοια του άρθρου 5, που έχει σαν καταγωγή µία υδάτινη φλέβα ή ένα υπόγειο στρώµα και προέρχεται από µια πηγή αξιοποιούµενη από µια ή περισσότερες διεξόδους φυσικές ή κατόπιν διατρήσεως. Το φυσικό µεταλλικό νερό διακρίνεται σαφώς από το σύνηθες νερό πόσεως: α) από τη φύση του, χαρακτηριζόµενη από την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά και σε µερικές περιπτώσεις από ορισµένα αποτελέσµατα β) από την αρχική καθαρότητά του, χαρακτηριστικά που και τα δύο έχουν διατηρηθεί ανέπαφα λόγω της υπόγειας καταγωγής αυτού του νερού που έχει διατηρηθεί µακριά από κάθε κίνδυνο µολύνσεως. 2. Αυτά τα χαρακτηριστικά, ικανά να προσδίδουν στο φυσικό µεταλλικό νερό τις ευνοϊκές για την υγεία ιδιότητές του, πρέπει να έχουν εκτιµηθεί: α) από απόψεως: 1. γεωλογικής και υδρολογικής, 2. φυσικής, χηµικής και φυσικό-χηµικής, 3. µικροβιολογικής, 4. αν χρειάζεται, φαρµακολογικής, φυσιολογικής και κλινικής, β) κατά τα κριτήρια που απαριθµούνται στο µέρος ΙΙ γ) κατά τις επιστηµονικές µεθόδους τις εγκεκριµένες από την αρµόδια αρχή. Οι εξετάσεις που προβλέπονται υπό α) σηµείο 4 µπορούν να είναι προαιρετικές όταν το νερό παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά συνθέσεως βάσει των οποίων ένα νερό θεωρήθηκε φυσικό µεταλλικό νερό µέσα στο Κράτος µέλος καταγωγής, πριν από τη θέση σε ισχύ της παρούσας οδηγίας. Ειδικώτερα, πρόκειται για την περίπτωση που το εν λόγω νερό περιέχει, ανά χιλιόγραµµο, αρχικά και έπειτα από την εµφιάλωση τουλάχιστον mg ολικών στερεών εν διαλύσει ή τουλάχιστον 250 mg ελεύθερου διοξειδίου του άνθρακα. 3. Η σύσταση, η θερµοκρασία και τα άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά του φυσικού µεταλλικού νερού πρέπει να παραµένουν σταθερά µέσα στο πλαίσιο των φυσικών διακυµάνσεων. Ειδικώτερα, δεν πρέπει να µεταβάλλονται από τις ενδεχόµενες διακυµάνσεις της παροχής. Κατά την έννοια του άρθρου 5 παράγραφος 1, νοείται ως κανονικό µικροβιακό φορτίο ενός φυσικού µεταλλικού νερού η αισθητά σταθερή βακτηριολογική χλωρίδα που διαπιστώθηκε κατά την έξοδο πριν από κάθε µεταχείριση και της οποίας η ποιοτική και ποσοτική σύσταση που λήφθηκε υπόψη για την αναγνώριση αυτού του νερού, ελέγχεται δια περιοδικών αναλύσεων. ΙΙ. ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ 1.1. Προδιαγραφές εφαρµόσιµες στις γεωλογικές και υδρολογικές εξετάσεις Ειδικότερα πρέπει να απαιτούνται: ακριβής κατάσταση του σηµείου αντλήσεως η οποία προσδιορίζεται από το ύψος του και τοπογραφικά από χάρτη κλίµακος 1:1 000, κατά µέγιστον µια λεπτοµερειακή γεωλογική έκθεση για την καταγωγή και τη φύση των εδαφών το στρατηγράφηµα του υδρογεωλογικού στρώµατος η περιγραφή των εργασιών αντλήσεως

11 1980L0777 EL ο προσδιορισµός της ζώνης ή άλλων µέτρων προστασίας της πηγής από τις µολύνσεις Προδιαγραφές εφαρµόσιµες στις φυσικές, χηµικές και φυσικοχηµικές εξετάσεις Οι εξετάσεις αυτές περιλαµβάνουν ειδικότερα προσδιορισµό: της παροχής της πηγής της θερµοκρασίας του νερού στην έξοδο και της θερµοκρασίας περιβάλλοντος των σχέσεων που υφίστανται µεταξύ της φύσεως των εδαφών και της φύσεως και του τύπου των ανοργάνων συστατικών του νερού των ξηρών υπολειµµάτων στους 180 ºC και 260 ºC της ηλεκτρικής αγωγιµότητας ή δυσαγωγιµότητας, καθοριζοµένης και της θερµοκρασίας µετρήσεως της συγκεντρώσεως σε ιόντα υδρογόνου(ph) των ανιόντων και κατιόντων, των µη ιονισµένων στοιχείων των ιχνοστοιχείων της ραδιενεργού ικανότητας κατά την έξοδο ενδεχοµένως των σχετικών αναλογιών σε ισότοπα των δοµικών στοιχείων του νερού, οξυγόνου ( 16 Ο 18 Ο) και υδρογόνο (πρώτιον, δευτέριον, τρίτιον) της τοξικότητας ορισµένων δοµικών στοιχείων του νερού, λαµβανοµένων υπόψη των ορίων που έχουν καθοριστεί προς τούτο για έκαστο εξ αυτών Κριτήρια εφαρµόσιµα στις µικροβιολογικές εξετάσεις κατά την έξοδο Οι εξετάσεις αυτές πρέπει, ειδικότερα, να περιλαµβάνουν: την κατάδειξη απουσίας παθογόνων παρασίτων και µικροοργανισµών τον ποσοτικό προσδιορισµό αναζωογονήσιµων µικροοργανισµών, σηµείο περιττωµατικής µολύνσεως: α) απουσία Escherichia coli και άλλων κολοβακτηριδοειδών σε 250 ml στους 37 ºC και 44,5 ºC, β) απουσία περιττωµατικών στρεπτοκόκκων σε 250 ml γ) απουσία αναεροβίων σποροµόρφων, αναγωγικών των θειωδών, σε 50 ml δ) απουσία Pseuodomonas aeruginosa σε 250 ml τον προσδιορισµό της ολικής περιεκτικότητας σε αναζωογονήσι- µους µικροοργανισµούς ανά ml ύδατος: i) στους 20 ºC ως 22 ºC σε 72 ώρες επί άγαρ-άγαρ ή µίγµατος άγαρ και ζελατίνης, ii) στους 37 ºC σε 24 ώρες επί άγαρ-άγαρ Προδιαγραφές εφαρµόσιµες στις κλινικές και φαρµακολογικές εξετάσεις Η φύση των εξετάσεων που πρέπει να πραγµατοποιούνται δια µεθόδων επιστηµονικά αναγνωρισµένων πρέπει να είναι προσαρ- µοσµένη στα ίδια χαρακτηριστικά του φυσικού µεταλλικού νερού και στις επιδράσεις του επί του ανθρώπινου οργανισµού όπως η διούρηση, η γαστρική ή εντερική λειτουργία, η αντιστάθµιση ελλείψεων σε ανόργανες ουσίες Η διαπίστωση της σταθερότητας και του συσχετισµού ενός µεγάλου αριθµού κλινικών παρατηρήσεων δύναται, ενδεχοµένως, να αντικαθιστά τις εξετάσεις που προβλέπονται στο σηµείο Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις οι κλινικές εξετάσεις µπορούν να υποκαταστήσουν τις εξετάσεις που προβλέπονται στο σηµείο υπό την προϋπόθεση ότι η σταθερότητα και ο συσχετισµός µεγάλου αριθµού παρατηρήσεων επιτρέπουν την λήψη των ιδίων αποτελεσµάτων.

12 1980L0777 EL ΙΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΒΡΑΖΟΝΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΝΕΡΑ Τα αναβράζοντα φυσικά µεταλλικά νερά αναδίδουν, κατά την έξοδο ή έπειτα από την εµφιάλωση, αυτόµατα και κατά τρόπο σαφώς αντιληπτό, διοξείδιο του άνθρακα, υπό κανονικές συνθήκες θερµοκρασίας και πιέσεως. Κατανέµονται σε τρεις κατηγορίες στις οποίες εφαρµόζονται αντίστοιχα οι παρακάτω αποκλειστικές ονοµασίες: α) «φυσικό µεταλλικό νερό, φυσικώς αεριούχο» που χαρακτηρίζει ένα νερό του οποίου η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα προερχό- µενο από την πηγή, έπειτα από ενδεχόµενη καταστάλαξη και εµφιάλωση, είναι ίδια µε εκείνη που διαπιστούται στην έξοδο, λαµβανοµένης υπόψη, όπου τούτο συµβαίνει, της επανενσωµατώσεως µιας ποσότητας αερίου προερχοµένου από την ίδια υδάτινη φλέβα ή το ίδιο στρώµα, ίσης µε εκείνη του αερίου που ελευθερώθηκε κατά την διάρκεια των προαναφερθεισών διαδικασιών και λαµβανοµένων υπόψη των συνήθων τεχνικών ανοχών β) «φυσικό µεταλλικό νερό ενισχυµένο µε αέριο της πηγής», που χαρακτηρίζει ένα νερό του οποίου η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα προερχοµένου από την ίδια φλέβα ή το ίδιο στρώµα, έπειτα από ενδεχόµενη καταστάλαξη και εµφιάλωση είναι ανώτερη από εκείνη που διαπιστούται κατά την έξοδο γ) «φυσικό µεταλλικό νερό µε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» που χαρακτηρίζει ένα νερό που υπέστη προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα προελεύσεως άλλης από της φλέβας ή του στρώµατος εκ του οποίου το νερό προέρχεται.

13 1980L0777 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΙΑΘΕΣΕΩΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΝΕΡΩΝ 1. Η εκµετάλλευση µιας πηγής φυσικού µεταλλικού νερού, υπόκειται σε έκδοση αδείας εκ µέρους της υπεύθυνης για τη χώρα όπου το νερό εξάγεται αρχής, έπειτα από διαπίστωση ότι το υπό θεώρηση νερό ανταποκρίνεται στο µέρος Ι του παραρτήµατος Ι. 2. Οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για την εκµετάλλευση πρέπει να πραγµατοποιούνται κατά τρόπον ώστε να αποφεύγεται κάθε δυνατότητα µολύνσεως και να διατηρούνται οι ιδιότητες που ανταποκρίνονται στον χαρακτηρισµό του, και τις οποίες το νερό παρουσιάζει στην έξοδο. Για το σκοπό αυτό και ειδικότερα: α) η πηγή ή το σηµείο εξόδου πρέπει να προστατεύεται κατά των κινδύνων µολύνσεως β) η άντληση, οι σωληνώσεις και οι δεξαµενές πρέπει να πραγµατοποιούνται µε υλικά κατάλληλα για το νερό και κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε χηµική, φυσικοχηµική και βακτηριολογική τροποποίηση του συγκεκριµένου νερού γ) οι συνθήκες εκµεταλλεύσεως και ειδικώτερα οι εγκαταστάσεις πλύσεως και εµφιαλώσεως πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής. Ειδικώτερα τα δοχεία πρέπει να είναι κατεργασµένα ή κατασκευασµένα µε τρόπο ώστε να αποφεύγεται όπως τα βακτηριολογικά και χηµικά χαρακτηριστικά των φυσικών µεταλλικών νερών παρουσιάζουν αλλοίωση οφειλόµενη στα δοχεία αυτά δ) η µεταφορά του φυσικού µεταλλικού νερού εντός παντός δοχείου διαφόρου εκείνου που έχει εγκριθεί για την διανοµή στον τελικό καταναλωτή απαγορεύεται. Εν τούτοις, η περίπτωση δ) µπορεί να µην εφαρµόζεται στα µεταλλικά νερά που εξάγονται, αποτελούν αντικείµενο εκµεταλλεύσεως και διατίθενται στο εµπόριο στο έδαφος ενός Κράτους µέλους αν, στο Κράτος µέλος αυτό και κατά την κοινοποίηση της παρούσας οδηγίας, η µεταφορά του φυσικού µεταλλικού νερού σε δεξαµενές από την πηγή µέχρι της εγκαταστάσεως εµφιαλώσεως επιτρεπόταν. 3. Όταν διαπιστούται, κατά τη διάρκεια της εκµεταλλεύσεως, ότι το φυσικό µεταλλικό νερό είναι µολυσµένο και δεν ανταποκρίνεται πλέον στα βακτηριολογικά χαρακτηριστικά τα προβλεπόµενα στο άρθρο 5, ο ασκών την εκµετάλλευση υποχρεούται να αναστείλει αµέσως κάθε εργασία εκµεταλλεύσεως, ιδιαίτερα την εργασία εµφιαλώσεως, µέχρι της εξαλείψεως της αιτίας µολύνσεως και µέχρις ότου το νερό καταστεί σύµφωνο προς το άρθρο Η υπεύθυνη υπηρεσία στο Κράτος προελεύσεως προβαίνει σε περιοδικούς ελέγχους: α) ως προς το ότι το φυσικό µεταλλικό νερό, του οποίου η εκµετάλλευση της πηγής έχει επιτραπεί είναι σύµφωνο προς το µέρος Ι του παραρτήµατος Ι β) ως προς την εφαρµογή από τον ασκούντα την εκµετάλλευση των παραγράφων 2 και 3.

14 1980L0777 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΕΝ ΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 Ενδείξεις Κριτήρια Ανόργανα άλατα σε ίχνη ή χαµηλή περιεκτικότητα σε άλατα Λίαν χαµηλή περιεκτικότητα σε άλατα Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, υπολογισµένη ως σταθερό υπόλειµµα δεν είναι ανώτερη από 500 mg/l Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, υπολογισµένη ως σταθερό υπόλειµµα δεν είναι ανώτερη από 50 mg/l Πλούσιο σε ανόργανα άλατα Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, υπολογισµένη ως σταθερό υπόλειµµα είναι ανώτερη από mg/l Όξινο ανθρακικό Η περιεκτικότητα σε όξινο ανθρακικό είναι ανώτερη από 600 mg/l Θειϊκό Η περιεκτικότητα σε θειϊκά είναι ανώτερη από 200 mg/l Χλωριούχο Η περιεκτικότητα σε χλώριο είναι ανώτερη από 200 mg/l Ασβεστούχο Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι ανώτερη από 150 mg/l Μαγνησιούχο Η περιεκτικότητα σε µαγνήσιο είναι ανώτερη από 50 mg/l Φθοριούχο ή περιέχει φθόριο Η περιεκτικότητα σε φθόριο είναι ανώτερη από 1 mg/l Σιδηρούχο ή περιέχει σίδηρο Η περιεκτικότητα σε σίδηρο δισθενή είναι ανώτερη από 1 mg/l Υπόξινο Η περιεκτικότητα σε ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα είναι ανώτερη από 250 mg/l Νατριούχο Η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι ανώτερη από 200 mg/l Κατάλληλο για την ετοιµασία βρεφικών τροφών Κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο Η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι κατώτερη από 20 mg/l ύναται να έχει καθαρτική δράση ύναται να έχει διουρητική δράση

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Ιουλίου 1980 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών Μελών σχετικά µε την εκµετάλλευση και τη θέση στο εµπόριο των φυσικών µεταλλικών νερών ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 για τροποποίηση της οδηγίας 80/777/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 21.12.2007 COM(2007) 858 τελικό 2007/0292 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εκμετάλλευση και τη θέση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 23.9.2008 EP-PE_TC1-COD(2007)0292 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 23 Σεπτεµβρίου 2008 εν όψει της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2002

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 2497 Κ.Δ.Π. 264/2002 Αρ. 3608, 31.5.2002 Αριθμός 264 Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 126/34 22.5.2003 Ο ΗΓΙΑ 2003/40/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαΐου 2003 για τον καθορισµό του καταλόγου, των οριακών τιµών συγκεντρώσεων και των ενδείξεων για την επισήµανση των συστατικών των φυσικών µεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΥΘ. ΚΑΡΑΟΥΛΗ Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ, ΜSc Υγιεινολόγος Μηχ. EPFL, Lausanne ΜSc Υγιεινής & Ασφάλειας Εργασίας RWTH- Aachen Πρ/μένη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Υπ. Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1996R2232 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα τρόφιµα που προορίζονται για ειδική διατροφή

Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα τρόφιµα που προορίζονται για ειδική διατροφή 1989L0398 EL 20.11.2003 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 3ης Μαΐου 1989 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Γεώσφαιρα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Από τη Συντακτική Ομάδα... 1. Τα φυσικά εμφιαλωμένα νερά 2

Ελληνική Γεώσφαιρα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Από τη Συντακτική Ομάδα... 1. Τα φυσικά εμφιαλωμένα νερά 2 Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Ελληνική Γεώσφαιρα Τόμος 3, Τεύχος 8 Δεκέμβριος 2009 Περιοδική ενημερωτική έκδοση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Ν.Π.Ι.Δ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4018 ΚΛ.Π. 477/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 477 Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1997R0258 EL 18.04.2004 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 258/97 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 σχετικά µε τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωµατικές ύλες που χρησιµοποιούνται ή προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1997R0258 EL 07.08.2009 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 258/97 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ----

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ---- ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ---- Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΝΕΡΩΝ 1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ 2. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ 3. ΝΕΡΑ ΠΗΓΗΣ Α.1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΝΕΡΑ Ορισµός χαρακτηριστικά: Είναι πόσιµο νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή τροφίμων. Πεδίο εφαρμογής. Εμφιαλωμένα νερά. Κανόνες Υγιεινής και ειδικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στα παρακάτω στάδια:

Υγιεινή τροφίμων. Πεδίο εφαρμογής. Εμφιαλωμένα νερά. Κανόνες Υγιεινής και ειδικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στα παρακάτω στάδια: Υγιεινή τροφίμων Εμφιαλωμένα νερά Πεδίο εφαρμογής Κανόνες Υγιεινής και ειδικές απαιτήσεις εφαρμόζονται στα παρακάτω στάδια: Συλλογή Επεξεργασία Συσκευασία Αποθήκευση Μεταφορά Διανομή Πώληση 1 Είδη Εμφιαλωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1976L0756 EL 15.10.2008 009.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1991L0692 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη L 27/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.1.2008 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/5/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιανουαρίου 2008 σχετικά με την αναγραφή, στην επισήμανση ορισμένων τροφίμων, υποχρεωτικών ενδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R1830 EL 11.12.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Κανονισµός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 22ας Σεπτεµβρίου 2003 σχετικά µε την ιχνηλασιµότητα και την επισήµανση γενετικώς τροποποιηµένων οργανισµών και την ιχνηλασιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Ενιαίο νοµοθετικό κείµενο 11.5.2011 EP-PE_TC1-COD(2010)0259 ***I ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ που καθορίσθηκε σε πρώτη ανάγνωση στις 11 Μαΐου 2011 εν όψει της έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη έκδοση)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη έκδοση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.5.2009 COM(2009) 235 τελικό 2006/0250 (CNS) C7-0045/09 Τροποποιηµένη πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί των καθαρόαιµων βοοειδών αναπαραγωγής (κωδικοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004

Ο ΗΓΙΑ 2004/41/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Απριλίου 2004 30.4.2004 EL Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 57/ 33 Ο ΗΓΙΑ 2004/4/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 2ης Απριλίου 2004 για την κατάργηση ορισµένων οδηγιών σχετικών µε την υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2001L0111 EL 18.11.2013 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 2001/111/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της

Διαβάστε περισσότερα

CONSLEG - 76L /12/ σ.

CONSLEG - 76L /12/ σ. Οδηγία 91/157/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 18ης Μαρτίου 1991 για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές που περιέχουν ορισµένες επικίνδυνες ουσίες Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. L 078 της 26/03/1991 σ. 0038-0041

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.11.2003 L 285/33 Ο ΗΓΙΑ 2003/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 31ης Οκτωβρίου 2003 για την τροποποίηση του παραρτήµατος Ι της οδηγίας 2002/32/ΕΚ του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου και του Συµβουλίου σχετικά µε τις ανεπιθύµητες

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι εμφιαλωμένων νερών. Επιτραπέζιο νερό Μεταλλικό νερό Ανθρακούχο νερό

Τύποι εμφιαλωμένων νερών. Επιτραπέζιο νερό Μεταλλικό νερό Ανθρακούχο νερό Εμφιαλωμένο νερό Τι είναι; Εμφιαλωμένο νερό καλείται το νερό που πωλείται στο εμπόριο συσκευασμένο αεροστεγώς εντός γυάλινων ή πλαστικών φιαλών ή δοχείων και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1990L0427 EL 03.09.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Ιουνίου 1990 σχετικά με τους όρους ζωοτεχνικού και γενεαλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R2336 EL 01.02.2010 002.002 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2336/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Δεκεμβρίου 2003 για καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από

1. Το κείµενο των διατάξεων που αναφέρονται στο παράρτηµα ΙΙ αντικαθίσταται από Οδηγία του Συµβουλίου της 23ης εκεµβρίου 1991 για την τυποποίηση και τον εξορθολογισµό των εκθέσεων που αφορούν την εφαρµογή ορισµένων οδηγιών για το περιβάλλον (91/692/ΕΟΚ) ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2012 (OR. en) 14571/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0280 (NLE)

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2012 (OR. en) 14571/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0280 (NLE) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 4 Οκτωβρίου 2012 (OR. en) 14571/12 Διοργανικός φάκελος: 2012/0280 (NLE) AGRI 646 VETER 65 SAN 217 DENLEG 97 ΠΡΟΤΑΣΗ Της : Ευρωπαϊκής Επιτροπής Με ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc)

SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc) EL SANCO/6442/2009 Rev. 3 (POOL/D4/2009/6442/6442R3-EL.doc) EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.4.2010 COM(2010)176 τελικό 2010/0097 (CNS) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισµό κανόνων εισαγωγής,

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1989L0107 EL 10.09.1994 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23.10.2014 EL L 304/81 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1123/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Οκτωβρίου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/38/ΕΚ για την κατάρτιση καταλόγου των χρήσεων για τις οποίες προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 334/36 Ο ΗΓΙΑ 1999/100/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης εκεµβρίου 1999 για τηνπροσαρµογή στηντεχνική πρόοδο της οδηγίας 80/1268/ΕΟΚ του Συµβουλίου σχετικά µε το εκπεµπόµενο διοξείδιο του άνθρακα και την κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι P7_TA(2011)0135 Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.7.2016 COM(2016) 460 final 2016/0218 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0475 EL 01.07.1998 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιουνίου 1982 περί καθορισµού των κατηγοριών M2 πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2009R0124 EL 30.07.2012 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 124/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0156 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Μαρτίου 1984 για τις οριακές τιµές και τους ποιοτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 141/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2009 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ISO Εµβαλωµατής Αντώνης ΑΕ

ΕΝ ISO Εµβαλωµατής Αντώνης ΑΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ HACCP ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ EΛΟΤ ΕΝ ISO 22000 ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Εµβαλωµατής Αντώνης Υπεύθυνος ιαχείρισης Ποιότητας-ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ Μήτρακας Μανασσής Επίκουρος καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2015 (OR. en) 8991/15 ENV 314 SAN 145 CONSOM 84 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 12 Μαΐου 2015 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.5.2018 C(2018) 3120 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28.5.2018 περί καθορισμού κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 26 παράγραφος 3 του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0096(COD) 12.1.2015

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0096(COD) 12.1.2015 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 12.1.2015 2014/0096(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Έγγραφο καθοδήγησης 1 EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 2001/95/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας αναγνώρισης 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 125/10 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/786 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Μαΐου 2015 για τον καθορισμό κριτηρίων αποδοχής για τις μεθόδους αποτοξίνωσης που εφαρμόζονται στα προϊόντα τα οποία προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.04.2001 COM(2001)216 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2000/532/ΕΚ της Επιτροπής όσον αφορά τον κατάλογο αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 83/34 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) 2015/479 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 11ης Μαρτίου 2015 περί κοινού καθεστώτος εξαγωγών (κωδικοποίηση) ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 16.3.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 225/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 15ης Μαρτίου 2012 για την τροποποίηση του παραρτήματος II

Διαβάστε περισσότερα

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3639, 27.9.2002 4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Αριθμός 451 Οι περί Τροφίμων που Προορίζονται για Ειδική Διατροφή (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2008/47/ΕΚ) (4) Η έγκριση αυτή μπορεί να χορηγηθεί προς τρίτη χώρα μόνο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (2008/47/ΕΚ) (4) Η έγκριση αυτή μπορεί να χορηγηθεί προς τρίτη χώρα μόνο L 11/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.1.2008 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Δεκεμβρίου 2007 για την έγκριση ελέγχων πριν από την εξαγωγή που εκτελούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0176 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Μαρτίου 1982 περί των οριακών τιµών και των ποιοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στην επισήμανση & την παραγωγή μελιού

Σημαντικές αλλαγές στην επισήμανση & την παραγωγή μελιού Σημαντικές αλλαγές στην επισήμανση & την παραγωγή μελιού Οδηγία 2014/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 6. 3. 96 ΟΔΗΓΙΑ 96/8/EK ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Φεβρουαρίου 1996 σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων

Διαβάστε περισσότερα

L 252/10 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 252/10 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 252/10 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 28.9.2011 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 961/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 για την επιβολή ειδικών όρων που διέπουν την εισαγωγή ζωοτροφών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6.2.2003 L 31/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 223/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2003 για τις απαιτήσεις στον τοµέα της επισήµανσης τις συναφείς µε τον βιολογικό τρόπο παραγωγής για τις ζωοτροφές, τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη: Οδηγία 89/105/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 21ης εκεµβρίου 1988 σχετικά µε τη διαφάνεια των µέτρων που ρυθµίζουν τον καθορισµό των τιµών των φαρµάκων για ανθρώπινη χρήση και τη κάλυψη του κόστους των στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 29/24 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/186 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 2ας Φεβρουαρίου 2017 για τον καθορισμό ειδικών όρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση φορτίων από ορισμένες τρίτες χώρες

Διαβάστε περισσότερα

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK)

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK) Αριθ. L 40/38 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 11.2. 89 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1988 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 7.11.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/1 Ι (Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1061/2009 ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1. Αναθεώρηση αναλυτικών παραµέτρων

1. Αναθεώρηση αναλυτικών παραµέτρων ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Ο ΗΓΙΑ 98 / 83 ΕΟΚ ΚΥΑ Υ2/ 2600/ 2001 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ. ρ Παναγιώτα Γεωργίου-Μπούφα, Ιατρός Μικροβιολόγος-Υγιεινολόγος Προϊσταµένη Κ.Ε..Υ., Υπ. Υγείας &

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται σε εγκεκριμένα κοκκιδιοστατικά

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Οι δραστικές ουσίες που περιέχονται σε εγκεκριμένα κοκκιδιοστατικά 11.2.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 40/7 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 124/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Φεβρουαρίου 2009 σχετικά με τον καθορισμόανώτατων ορίων για την παρουσία κοκκιδιοστατικών

Διαβάστε περισσότερα

26.7.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 201/21

26.7.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 201/21 26.7.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 201/21 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 716/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 25ης Ιουλίου 2013 για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0329/2000 03/07/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 27 Ιουνίου 2000 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.1.2012 COM(2011) 938 τελικό 2011/0465 (COD)C7-0010/12 Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για ορισμένες διαδικασίες εφαρμογής της Συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

που τροποποιεί την οδηγία 91/67/EOK σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν

που τροποποιεί την οδηγία 91/67/EOK σχετικά με τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν 11. 10. 95 I EL I Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 243/1 I (Πράξεις για την ισχύ των οποίων απαιτείται δημοσίευση) ΟΔΗΓΙΑ 95/22/EK ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Ιουνίου 1995 που τροποποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D022890/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 10 Οκτωβρίου 2012 (11.10) (OR. en) 14709/12 DENLEG 98 AGRI 654 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 4 Οκτωβρίου 2012 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2006R0969 EL 01.01.2008 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 969/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2006 για το άνοιγμα και

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.1.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 13/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 25/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Ιανουαρίου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 1.11.2000 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 279/33 Ο ΗΓΙΑ 2000/55/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Σεπτεµβρίου 2000 σχετικά µε τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 268/24 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Σεπτεµβρίου 2003 σχετικά µε την ιχνηλασιµότητα και την επισήµανση γενετικώς τροποποιηµένων οργανισµών και

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0378 EL 09.03.1997 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Ιουλίου 1986 για την εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2014/63/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2014/63/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 3.6.2014 L 164/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2014/63/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Μαΐου 2014 για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου για το μέλι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0588/2001 2000/0230(COD) EL 28/11/2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 20 Νοεµβρίου 2001 ενόψει της έκδοσης της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της Οδηγία 93/18/ΕΟΚ της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 1993 για την τρίτη προσαρµογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 88/379/ΕΟΚ του Συµβουλίου για την προσέγγιση των νοµοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003

IP/03/1022. Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 IP/03/1022 Βρυξέλλες, 16 Ιουλίου 2003 Πρόταση της Επιτροπής σχετικά µε τους ισχυρισµούς για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες των τροφίµων για την καλύτερη ενηµέρωση των καταναλωτών και την εναρµόνιση

Διαβάστε περισσότερα

Σε ότι ειδικότερα αφορά στις διατάξεις των εν λόγω κανονισμών: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΔΑ: Αθήνα, 04 Ιουνίου 2019 Αριθ. Πρωτ.

Σε ότι ειδικότερα αφορά στις διατάξεις των εν λόγω κανονισμών: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΔΑ: Αθήνα, 04 Ιουνίου 2019 Αριθ. Πρωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ (Α ) ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛΗ Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16 Ταχ. Κώδικας : 11521- Αθήνα Πληροφορίες : Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2013R0716 EL 01.01.2015 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 716/2013

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Η ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Η ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των L 19/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24.1.2006 ΟΔΗΓΙΑ 2006/8/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιανουαρίου 2006 για την τροποποίηση, με σκοπό την προσαρμογή τους στην τεχνική πρόοδο, των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0330/2000 03/07/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 26 Ιουνίου 2000 για την έκδοση οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Σεπτεμβρίου 1990 σχετικά με τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων όσον αφορά τις τροφικές τους ιδιότητες (90/496/ΕΟΚ)

ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Σεπτεμβρίου 1990 σχετικά με τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων όσον αφορά τις τροφικές τους ιδιότητες (90/496/ΕΟΚ) 1990L0496 EL 11.12.2008 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Σεπτεμβρίου 1990 σχετικά με τους κανόνες επισήμανσης των

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1061/2009 του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για θέσπιση κοινού καθεστώτος εξαγωγών

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1061/2009 του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για θέσπιση κοινού καθεστώτος εξαγωγών Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1061/2009 του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για θέσπιση κοινού καθεστώτος εξαγωγών Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1061/2009 του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2009 για θέσπιση κοινού καθεστώτος

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0080/448. Τροπολογία. Britta Reimers εξ ονόματος της Ομάδας ALDE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0080/448. Τροπολογία. Britta Reimers εξ ονόματος της Ομάδας ALDE 6.3.2013 B7-0080/448 448 (COM(2011)0626 C7-0339/2011 (COM(2012)0535 C7-0310/2012 2011/0281(COD) Άρθρο 140 Άρθρο 140 Εκτελεστικές αρμοδιότητες σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης Η Επιτροπή θεσπίζει, με εκτελεστικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.2.2012 COM(2012) 52 final 2012/0025 (COD) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/83/ΕΚ όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

- τα ύδατα έκπλυσης, ψύξης ή συµπύκνωσης και άλλες ιλύες και υγρά απόβλητα που

- τα ύδατα έκπλυσης, ψύξης ή συµπύκνωσης και άλλες ιλύες και υγρά απόβλητα που Οδηγία 92/112/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 15ης εκεµβρίου 1992 για τον καθορισµό των διαδικασιών εναρµόνισης των προγραµµάτων περιορισµού της ρύπανσης που προκαλούν τα απόβλητα της βιοµηχανίας διοξειδίου του

Διαβάστε περισσότερα

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. L 314/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1170/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Νοεμβρίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0278 EL 05.06.2003 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Ιουνίου 1986 σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 351/40 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Δεκεμβρίου 2012 που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Είδη εμφιαλωμένου νερού. Φυσικό μεταλλικό νερό Νερό φυσικής πηγής Καθαρισμένο νερό Αρτεσιανό νερό Νερό με ανθρακικό Νερό γεώτρησης

Είδη εμφιαλωμένου νερού. Φυσικό μεταλλικό νερό Νερό φυσικής πηγής Καθαρισμένο νερό Αρτεσιανό νερό Νερό με ανθρακικό Νερό γεώτρησης ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ Εισαγωγή Ο όρος «εμφιαλωμένο νερό» αφορά το νερό το οποίο προσφέρεται αεροστεγώς συσκευασμένο σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κατανάλωση εμφιαλωμένου

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ EL Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ παραγόµενο από το σύστηµα CONSLEG της Υπηρεσίας Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων CONSLEG: 2001R2065 30/10/2001 Αριθµός σελίδων: 6 < Υπηρεσία Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 24.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 250/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 838/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Σεπτεμβρίου 2010 περί καθορισμού κατευθυντηρίων γραμμών για τον μηχανισμό αντιστάθμισης μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αθήνα, 24-07 - 2009 Αρ. Πρωτ.: ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ.

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 8.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 237/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 790/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Σεπτεμβρίου 2010 σχετικά με την τροποποίηση των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2003R2305 EL 01.01.2008 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2305/2003 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Δεκεμβρίου 2003 για το άνοιγμα

Διαβάστε περισσότερα