289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ"

Transcript

1 289 ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Αγίας Φύλας ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΟΥ 1

2 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Υγεία Α Βοήθειες Προσκοπικές Δεξιότητες Μάθε τι πρέπει να κάνεις στις ακόλουθες περιπτώσεις: Εξάρθρωση, Διάστρεμμα, Κάταγμα και χημικά εγκαύματα. Μάθε τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας, εξάντλησης, υποθερμίας, αφυδάτωσης. Να δείξεις τη διαδικασία Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) την Τεχνητή Αναπνοή και την τοποθέτηση του πάσχοντα σε θέση ανάνηψης. Αναγνώρισε τους κινδύνους μετακίνησης και μεταφοράς τραυματία και εφάρμοσε πέντε τρόπους μεταφοράς: Ανθρώπινο Δεκανίκι, Μέθοδος έλξης, Μέθοδος Αγκαλιάς, Πυροσβέστη και Σκαμνάκι. Ετοίμασε αυτοσχέδιο φορείο. Να συμμετέχεις σε πορεία με τη χρήση συντεταγμένων σημείων κάνοντας χρήση Πυξίδας ή GPS. Να ετοιμάσεις μια συλλογή και να συντάξεις σχετικό Ημερολόγιο Πορείας. Να χαρτογραφήσετε μια μικρή περιοχή, κάνοντας χρήση της μεθόδου των σκοπεύσεων. Να επιδείξεις το στήσιμο αντισκήνου Ενωμοτίας (τύπου Α) και να γνωρίζεις τους τρόπους αποθήκευσης και ορθής συντήρησης του. Να επιδείξεις ότι μπορείς να συνεννοείσαι κάνοντας χρήση Σημάτων δια βραχιόνων ή Μόρς. Να μαγειρέψεις για την Ενωμοτία σου για μια μέρα κάνοντας χρήση ανοικτής φωτιάς. Να επιδείξεις τους βασικούς τύπους συννέφων και τον καιρό που προμηνύουν. Να στήσεις μια κατασκευή κάνοντας επιλογή της ξυλείας, των σχοινιών και του τρόπου προσωρινής στήριξης. Να επιδείξεις στον Αρχηγό σου την ορθή χρήση και συντήρηση του πέλεκυ και του πριονιού.

3 3 Κοινωνία και Πολιτισμός Να επιλέξεις ένα από τους πολιτιστικούς θησαυρούς του τόπου μας. Να τον επισκεφτείς και να καταγράψεις την εμπειρία σου. Να παρουσιάσεις την εμπειρία σου αυτήν στην Ενωμοτία σου. Να αναγνωρίσεις τη σημασία του δημοκρατικού διαλόγου. Να συμμετάσχεις σε διαγωνιστική συζήτηση αναλαμβάνοντας να υπερασπιστείς τις θέσεις με τις οποίες διαφωνείς εκ πεποιθήσεως. Φυσικό Περιβάλλον και Ανανεωσιμότητα Συμμετοχή Ανασκόπηση Να επισκεφτείς ένα από τους κυριότερους Βιότοπους του Τόπου σου ή μιας περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής μαζί με την Ενωμοτία σου και να εξηγήσεις την σημασία της διατήρησης του βιοτόπου και τις εντυπώσεις σου από την επίσκεψη αυτή. Συμμετέχω ενεργά στην προσπάθεια για ανακύκλωση και αναλαμβάνων την ευθύνη της ανακύκλωσης στο δικό μου σπίτι. Ετοιμάζω μια καλλιτεχνική αναφορά κάνοντας χρήση υλικών προς ανακύκλωση. Αντιλαμβάνομαι την σημασία της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.). Σε συνεργασία με την Ενωμοτία μου ετοιμάζουμε ένα πείραμα ή μια κατασκευή κάνοντας χρήση μιας Α.Π.Ε. Μια Ενωμοτιακή διανυκτέρευση στο Σύστημα. Επιπλέον μια Ενωμοτιακή εξόρμηση στην περιοχή του Συστήματος. Μια Κατασκήνωση συνολικής διάρκειας τουλάχιστον επτά ημερών. Ενεργό συμετοχή στην Ομάδα για περίοδο 12 μηνών (από την ονομασία σου ως Πρόσκοπος Χάλκινου Τριφύλλου). Να συζητήσεις με τον Αρχηγό σου την Προσκοπική σου πρόοδο. Ετοίμασε εκ των προτέρων ένα κατάλογο με πράγματα που θα ήθελες να κάνεις στην Ομάδα για το υπόλοιπο της παραμονής σου.

4 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Υγεία Πρώτες Βοήθειες σελ.5-21 Ηλεκτροπληξία σελ. 5-6 Αφυδάτωση σελ. 7-9 Υγραέριο σε κλειστό χώρο σελ.10 ΚΑΡΠΑ σελ Θέση Ανάνηψης σελ Μέθοδοι Μεταφοράς Τραυμάτων σελ Προσκοπικές Δεξιότητες σελ Χάρτης σελ Πυξίδα σελ.24 Αζιμούθιο σελ.25 Αντίσκηνο τύπου Α σελ Σήματα δια Βραχιόνων σελ Διεθνές Αλφάβητο Μορς σελ.30 Φωτιές σελ Σύννεφα σελ Πρακτικές Γνώσεις για Πρόγνωση των Καιρικών Συνθηκών σελ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

5 5 ΥΓΕΙΑ- Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ηλεκτροπληξία Το σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, γι' αυτό και αν το διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα, τραυματίζεται. Η σοβαρότητα της ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από την ισχύ του ρεύματος και τη διάρκεια του χρόνου που ήρθε σε επαφή με το σώμα. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι, ώστε αν ποτέ χρειαστεί να ξέρετε πως να την αντιμετωπίσετε προστατεύοντας εσάς ή τους δικούς σας Τι πρέπει να κάνετε: 1. Το βασικότερο είναι να κλείσετε την παροχή του ρεύματος, βγάζοντας το καλώδιο από την πρίζα, κλείνοντας το διακόπτη ή ξεβιδώνοντας την ασφάλεια. 2. Αν δεν μπορείτε, πατήστε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό (τηλεφωνικός κατάλογος, πάκος εφημερίδων) και προσπαθήστε, χρησιμοποιώντας κάποιο μονωτικό υλικό (ξύλο, λάστιχο κ.λπ.), να απομακρύνετε το θύμα από την πηγή (π.χ. φθαρμένο καλώδιο). Προσέξτε επίσης το υλικό αυτό να είναι στεγνό, γιατί το νερό επιτρέπει τη δίοδο του ηλεκτρικού ρεύματος. 3. Απαγορεύεται να πιάνουμε το θύμα με γυμνά χέρια. 4. Πρέπει να καλέσετε αμέσως το 122 αν διαπιστώσετε κάτι από τα παρακάτω - Ανακοπή καρδιάς - Αρρυθμίες - Προβλήματα στην αναπνοή - Πόνοι στους μυς και συσπάσεις - Παροξυσμούς (κρίσεις) - Μούδιασμα - Λιποθυμία

6 6 5. Καθώς αναμένετε ιατρική βοήθεια, αν βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει, ανυψώστε τα πόδια του και καλύψτε το επάνω μέρος του σώματός του. Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα βγάλτε του τα ρούχα και περιποιηθείτε τα με κρύο νερό. 6. Μερικές φορές η βλάβη μπορεί να δείχνει ελάχιστη εξωτερικά, αλλά να είναι πολύ σοβαρή στο εσωτερικό του σώματος, οπότε καλό είναι να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εφόσον κάποιο άτομο ήρθε σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και αν δείχνει φυσιολογικό. 7. Αν το θύμα δεν παρουσιάζει σημάδια ζωής ξεκινήστε άμεσα ΚΑΡ.Π.Α (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), εφόσον έχετε εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους Αν η ηλεκτροπληξία οφείλεται σε ρεύμα υψηλής τάσης, δεν μπορείτε να πλησιάσετε το θύμα σε απόσταση τουλάχιστον είκοσι μέτρων, λόγω του ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται. Η μόνη λύση είναι η διακοπή του ρεύματος από τη Α.Υ.Κ. Μην πλησιάζετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της Α.Υ.Κ. που έχουν πέσει. Αν ένα αυτοκίνητο έχει παγιδευτεί κάτω από ηλεκτροφόρο καλώδιο ή κολώνα της Α.Υ.Κ. που έχει πέσει, μην αγγίξετε το αυτοκίνητο και πείτε στους επιβάτες να μείνουν μέσα. Τα ελαστικά του αυτοκινήτου παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε κλαδιά δέντρου για να σηκώσετε ηλεκτροφόρα καλώδια ή κολώνες της Α.Υ.Κ., καθώς η υγρασία του ξύλου μπορεί να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας.

7 7 Αφυδάτωση Καθημερινά ο οργανισμός παρουσιάζει απώλειες ύδατος, περί τα 2,5 λίτρα. Το νερό αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό του ανθρωπίνου σώματος σε αναλογία 75% περίπου. Επίσης μέσω αυτού, γίνεται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η έλλειψη ύδατος στον οργανισμό, οδηγεί στην κινητοποίηση μιάς σειράς μηχανισμών που διαθέτει, οι οποίοι αποσκοπούν στην εμφάνιση του αισθήματος της επιθυμίας προσλήψεως ύδατος (δίψα) και στην οικονομία του υπάρχοντος ύδατος του οργανισμού. Εάν παρά ταύτα δεν υπάρξει πρόσληψη ύδατος και οι απώλειες δεν αντικατασταθούν, σταδιακά ο οργανισμός εισέρχεται σε μία κατάσταση επικίνδυνη για την ζωή, την αφυδάτωση. Στην καθημερινή ζωή, κύρια αιτία αφυδατώσεως είναι η ζέστη. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξηθεί, ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει θερμότητα με συνεχή εφίδρωση (εφ όσον παρατείνεται οδηγεί τελικώς στην αφυδάτωση), με διαστολή των αγγείων του δέρματος, με ταχυκαρδία, με αύξηση της συχνότητας και του βάθους των αναπνοών. Η εγκατάσταση και η πρόοδος της αφυδατώσεως είναι σταδιακή.

8 8 Αρχικά υπάρχει δίψα. Προοδευτικά προστίθενται: Ξηρότητα του στόματος Ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων Το δέρμα γίνεται ερυθρό, θερμό και κολλώδες Αίσθημα έντονης κόπωσης Αίσθημα ζάλης Σταδιακή μείωση των πνευματικών ικανοτήτων Σύγχυση ή Διέγερση Ολιγουρία Ταχυκαρδία Πτώση της Αρτηριακής Πιέσεως Νεφρική ανεπάρκεια Καρδιο-αναπνευστικές διαταραχές Απώλεια των αισθήσεων Κώμα Τελικώς επέρχεται ο θάνατος Η αφυδάτωση, επιταχύνεται και επιδεινώνεται από ορισμένες καταστάσεις. Τέτοιες είναι: 1. Έκθεση στον ήλιο 2. Παραμονή σε χώρους με αυξημένη θερμοκρασία. 3. Η ηλικία. Τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι εξαιρετικά ευάλωτα. 4. Υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, πυρετός, υπερθυρεοειδισμός, διάρροιες, αλκοολισμός, παχυσαρκία, κ.λ.π.) 5. Λήψη φαρμάκων (π.χ. ορμόνες του θυρεοειδούς, διουρητικά αντιυπερτασικά)

9 9 Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης από τη ζέστη, είναι η πρόληψη. Οι ευπαθείς ομάδες, όπως χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους, κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Να αποφεύγονται οι αθλητικές δραστηριότητες. Πρέπει να γίνεται κατανάλωση άφθονου δροσερού νερού και χυμών. Δεν πρέπει να καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα τροφής. Να αποφεύγονται τα λιπαρά φαγητά και γενικά τα φαγητά που είναι πλούσια σε θερμίδες. Προτιμώνται γεύματα με υδαρή φαγητά, που μάλιστα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται ζεστά. Η κατανάλωση φρούτων, εξυπηρετεί. Τα διουρητικά ροφήματα όπως ο καφές δεν βοηθούν (ακόμα και αν πίνονται κρύα), αφού αυξάνοντας την διούρηση, βοηθούν στην απώλεια ύδατος. Απαγορεύεται η χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Αφ ενός αυξάνουν την διούρηση, αφ ετέρου προσφέρουν θερμίδες. Εάν παρά ταύτα, κάποιο άτομο παρουσιάσει σημεία αφυδατώσεως από ζέστη, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα, είναι οι ακόλουθες: Μεταφέρεται σε κλιματιζόμενο χώρο. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα μεταφέρεται σε δροσερό περιβάλλον. Του χορηγείται να πιεί άφθονο δροσερό νερό. Μετά τα πρώτα ποτήρια, προστίθεται μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, σε κάθε χορηγούμενο ποτήρι νερού. Το άτομο παραμένει ξαπλωμένο και αναπαυόμενο. Εάν υπάρχει η δυνατότητα εμβαπτίζεται σε μπανιέρα με δροσερό νερό. Άλλως ραντίζεται με νερό και εφαρμόζονται μουσκεμένες πετσέτες με κρύο νερό, στο μέτωπο, στις μασχάλες και στους βουβώνες. Οι πετσέτες αλλάζονται κάθε 5-10 λεπτά. Μεταφέρεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα για πιθανή περαιτέρω αντιμετώπιση.

10 10 Υγραέριο σε κλειστό χώρο Το υγραέριο είναι ένα άοσμο αέριο το οποίο είναι δηλητηριώδες για τον ανθρώπινο οργανισμό αν εισπνευστεί σε μεγάλες ποσότητες. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του υγραερίου προσθέτετε από τις εταιρίες υγραερίου έτσι ώστε σε περίπτωση διαρροής να μπορεί να εντοπιστεί από τον άνθρωπο. Αν διαπιστώσουμε ότι μυρίζει υγραέριο όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο τι κάνουμε: 1. Όλοι απομακρύνονται από το χώρο. 2. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες του δωματίου 3. Κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και δεν ανάβουμε αναπτήρα ή σπίρτα 4. Αν γνωρίζουμε που βρίσκεται η παροχή υγραερίου την κλίνουμε αν όχι καλούμε το 122

11 11 ΚΑΡΠΑ Με τον όρο καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) εννοούμε την αλληλουχία των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσει ένα άτομο (διασώστης) προκειμένου να διατηρήσει στη ζωή ή/και να επαναφέρει ένα άτομο το οποίο δεν αναπνέει (θύμα). Οι ενέργειες αυτές είναι οι εξής: 1. Ασφαλής Προσέγγιση Πλησιάζουμε το θύμα πάντα με ασφάλεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσουμε το θύμα, αν ο χώρος δεν είναι ασφαλής π.χ. δεν προσεγγίζω ένα θύμα σε τροχαίο ατύχημα σε μεγάλη λεωφόρο, εάν δεν έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο. 2. Έλεγχος Αντίδρασης Πιάνετε το θύμα από τους ώμους και με ήπιες κινήσεις το ταρακουνάτε. Παράλληλα σκύβετε κοντά στο αυτί του και φωνάζετε δυνατά: «Είστε καλά; Είστε καλά;» Εάν το θύμα δεν ανταποκριθεί, προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Εάν το θύμα ανταποκριθεί (μιλήσει, κινήσει τα χέρια του, ανοίξει τα μάτια), τότε το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης και το ελέγχουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα (κάθε 2-5 λεπτά ανάλογα με την κατάστασή του).

12 12 3. Φωνάξτε για Βοήθεια Σε περίπτωση που δε βρίσκεται κάποιος κοντά σας, σηκώστε τα χέρια ψηλά (για να σας δει) και φωνάξτε δυνατά: «Βοήθεια, Βοήθεια». Εάν βρίσκονται πολλά άτομα γύρω σας και παρακολουθούν, δείξτε ένα με το χέρι και με επιτακτικό ύφος πείτε: «Εσύ, έλα εδώ και οι υπόλοιποι απομακρυνθείτε». 4. Απελευθέρωση Αεραγωγού Τοποθετούμε το χέρι μας στο μέτωπο του θύματος και «γέρνουμε» το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω (έκταση κεφαλής). Στη συνέχεια, με το άλλο χέρι πιάνουμε το πηγούνι του θύματος και το τραβάμε προς τα έξω και άνω. Μόλις απελευθερωθεί ο αεραγωγός του θύματος, ελέγχω το στόμα του θύματος. Αν έχει κάποιο ξένο αντικείμενο, το αφαιρώ. Εάν το θύμα αναπνέει, το τοποθετούμε σε θέση ανάνηψης. Εάν το θύμα δεν αναπνέει, τότε καλούμε τις υπηρεσίες επείγουσας ανάγκης.

13 13 5. Έλεγχος Αναπνοής Πρέπει στο σημείο αυτό να ελέγξουμε εάν το θύμα αναπνέει. Για να ελέγξουμε εάν ένα θύμα αναπνέει, σκύβουμε προς το θύμα και τοποθετούμε το αυτί μας σε πολύ κοντινή απόσταση από το στόμα του θύματος κοιτάζοντας ταυτόχρονα το θώρακά του. Να θυμάστε το: «Βλέπω, Ακούω, Αισθάνομαι» - Βλέπω την κίνηση του θώρακα, Ακούω την αναπνοή του θύματος, Αισθάνομαι την εκπνοή του θύματος. 6. Κλήση 112.

14 14 7. Θωρακικές Συμπιέσεις: Τοποθετήστε τη βάση της παλάμης του ενός χεριού στο κέντρο του θώρακα πάνω στο στέρνο. Τοποθετήστε το άλλο χέρι από πάνω και πλέξτε τα δάκτυλα. Τοποθετήστε το σώμα σας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ώμοι σας να βρίσκονται νοητά πάνω από το στέρνο του θύματος. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τεντωμένα. Μη λυγίζετε τους αγκώνες. Συμπιέστε το θώρακα με ρυθμό 100 συμπιέσεις ανά λεπτό και βάθος 5 cm. Δώστε χρόνο στο θώρακα για να χαλαρώσει μετά τη συμπίεση. Ο χρόνος συμπίεσης-χαλάρωσης πρέπει να είναι ίσος. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν να κάνουν ΚΑΡΠΑ, οι διασώστες πρέπει να εναλλάσσονται κάθε 2 λεπτά.

15 15 8. Αναπνοές Διάσωσης Οι αναπνοές διάσωσης δίνονται αμέσως μετά από δύο λεπτά ΚΑΡΠΑ (1 κύκλο). Πρώτα πρέπει να γίνει απελευθέρωση του αεραγωγού, όπως έχει περιγραφεί προηγουμένως (έκταση κεφαλής και ανύψωση πηγουνιού). Στη συνέχεια κλείστε τη μύτη του θύματος, πάρτε μια κανονική αναπνοή, σφραγίστε τα χείλη σας γύρω από το στόμα του θύματος και εκπνεύστε μέχρι να ανυψωθεί ο θώρακάς του (διάρκεια περίπου 1 δευτερόλεπτο). Αφήστε το θώρακα να πέσει για περίπου ίσο χρονικό διάστημα με τη διάρκεια εμφύσησης. Επαναλάβετε τη διαδικασία για άλλη μία φορά. Η ΚΑΡΠΑ θα πρέπει να γίνεται με αναλογία 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 αναπνοές διάσωσης.

16 16 Θέση Ανάνυψης Στη θέση ανάνηψης πρέπει να τοποθετούνται όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται πεσμένοι στο έδαφος, αλλά έχουν τις αισθήσεις τους και εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει τις αισθήσεις τους μετά την ΚΑΡΠΑ. Η διαδικασία τοποθέτησης ενός θύματος στη θέση ανάνηψης είναι απλή και αποτελείται από τα ακόλουθα βήματα: 1. Αφού ελέγξετε την ασφάλεια του χώρου, σταθείτε στο πλάι του θύματος, από τη μεριά που εσείς επιθυμείτε και γονατίστε. Ελέγξτε τις τσέπες και το σώμα του θύματος για τυχόν σκληρά ή/και αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και αφαιρέστε τα (κλειδιά, γυαλιά, ζώνη κτλ). Ευθειάστε με ήπιες κινήσεις το σώμα του θύματος. 2. Αφού σιγουρευτείτε ότι το θύμα αντιδράει (μιλάει, έχει ανοιχτά τα μάτια, κουνιέται) πάρτε το χέρι του θύματος που βρίσκεται στη μεριά σας και τοποθετήστε το σε ορθή γωνία με τον αγκώνα λυγισμένο και την παλάμη προς τα επάνω (θέση τροχονόμου).

17 17 3. Με το χέρι σας το αντίστοιχο με τη μεριά που βρίσκεστε (το αριστερό χέρι αν βρίσκεστε στην αριστερή μεριά του θύματος) πάρτε το απέναντι χέρι του θύματος και τοποθετήστε το στο μάγουλο που βρίσκεται στη μεριά σας. 4. Στη συνέχεια με το ελεύθερο χέρι σας, λυγίστε το απέναντι πόδι του θύματος, μέχρι το πόδι του να πατήσει στο έδαφος. Ασκείστε δύναμη στο γόνατο του θύματος που βρίσκεται υπερυψωμένο τραβώντας το προς τα εσάς και το θύμα θα γυρίσει στο πλάι με ευκολία.

18 18 5. Μόλις γυρίσει το θύμα, βάλτε το πόδι του σε ορθή γωνία και κάντε ελαφρά υπερέκταση της κεφαλής του. Βάλτε το χέρι του κάτω από το μάγουλο. Αυτό εξυπηρετεί στο να φεύγουν οι εκκρίσεις του ασθενή από το στόμα του προς το έδαφος με τη βοήθεια της βαρύτητας και αποφεύγεται ο πνιγμός.

19 19 Μέθοδοι Μεταφοράς Τραυμάτων Μέθοδος Ανθρώπινο Δεκανίκι Στέκεστε στην τραυματισμένη πλευρά. Περνάτε τον βραχίονά του γύρω από τον λαιμό σας και κρατάτε το χέρι του. Με το άλλο χέρι σας τον κρατάτε από τη μέση ή από τη ζώνη. Ξεκινάτε από το εσωτερικό πόδι, με μικρά βήματα και ακολουθείτε το βήμα του πάσχοντα. Λαβή Rautec: Το θύμα τοποθετείται σε ύπτια θέση, με τα χέρια κατά μήκος του σώματος. Ο διασώστης στέκεται όρθιος ακριβώς πάνω από το κεφάλι του θύματος, με τα πόδια του ακριβώς εκατέρωθεν από το κεφάλι του θύματος (πίσω από τους ώμους). Προσοχή στα μακριά μαλλιά! Ο διασώστης τοποθετεί τα χέρια του κάτω από τον αυχένα του θύματος σαν «φτυάρι», ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του αυχένα, αλλά και τους ανώτερους θωρακικούς σπονδύλους. Οι αντίχειρες του διασώστη τοποθετούνται πάνω στις κλείδες του θύματος. Ο διασώστης ανασηκώνει το θύμα με μια γρήγορη, αλλά όχι απότομη κίνηση, και ταυτόχρονα κάνει μισό βήμα μπροστά, ώστε το ένα του γόνατο να ακουμπήσει πάνω στην πλάτη του θύματος σαν προσωρινή σταθεροποίηση. Το άλλο πόδι του διασώστη μένει σταθερά στη θέση του.

20 20 Ο διασώστης σταθεροποιεί τον κορμό του θύματος ανάμεσα στα δυο του γόνατα και φέρνει το ένα χέρι του θύματος μπροστά στην κοιλιά του τελευταίου. Τα χέρια του διασώστη περνούν κάτω από τις μασχάλες του θύματος. Με το ένα χέρι του, ο διασώστης πιάνει το χέρι αυτό του θύματος στο αντιβράχιο ακριβώς δίπλα από τον καρπό και με το άλλο του χέρι πιάνει το ίδιο χέρι του θύματος στο αντιβράχιο, ακριβώς δίπλα από τον αγκώνα. Ο διασώστης ανασηκώνει το θύμα και το μεταφέρει πάνω στο στήθος του. Το θύμα μεταφέρεται πιο εύκολα όσο πιο κοντά είναι στο στήθος του διασώστη. Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να μεταφερθεί ένας άνθρωπος αρκετά μέτρα, ώστε να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο

21 21 Μέθοδος Αγκαλιάς: Κάθεστε στις φτέρνες σας δίπλα από τον τραυματία. Περνάτε το ένα χέρι κάτω από τα γόνατα και το άλλο πίσω από την πλάτη του τραυματία και ανασηκώνεστε. Σταυρώστε τους βραχίονες του τραυματία πάνω στο σώμα του. Μέθοδος Έλξης: Σταυρώνετε τα χέρια του τραυματία στο στήθος του. Στηρίζεστε στις φτέρνες σας, κρατώντας ίσια την πλάτη σας. Τον τραβάτε από τις μασχάλες, πιάνοντας καλά τους καρπούς του θύματος. Σκαμνάκι: Τρόποι μεταφοράς από δυο άτομα σκαμνάκι με δυο χέρια 1. Καθόμαστε στις φτέρνες μας, ενώνουμε τα χέρια μας πίσω από την πλάτη του τραυματία και 2. Πιάνουμε την ζώνη του, τα ελεύθερα χέρια μας, τα περνούμε κάτω από τους μηρούς του τραυματία. Με τις πλάτες μας ίσιες σηκωνόμαστε αργά και περπατούμε με συντονισμένο βήμα.

22 22 ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Χάρτης Τι είναι ο χάρτης Χάρτη ονομάζουμε την αποτύπωση μιας περιοχής πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν τα είδη χαρτών είναι: η έκταση της περιοχής που παρουσιάζουν και το θέμα που προβάλλουν. Εμείς σαν πρόσκοποι χρησιμοποιούμε τον τοπογραφικό χάρτη για τις πορείες μας και τις εξορμήσεις μας. Ανεύρεση σημείου στο χάρτη (γεωγραφικό μήκος & πλάτος) Κάθε χάρτης χωρίζεται με κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε τετραγωνάκια. Οι κάθετες γραμμές είναι το Γεωγραφικό Μήκος και οι οριζόντιες το Γεωγραφικό Πλάτος. Στο περιθώριο του χάρτη αναγράφεται η αρίθμηση των γραμμών που μας βοηθούν να καθορίσουμε το σημείο πάνω στο χάρτη το λεγόμενο ΣΤΙΓΜΑ του σημείου. Για να καθορίσουμε το στίγμα ενός σημείου παίρνουμε την πρώτη κατακόρυφη γραμμή προς τα αριστερά και διαβάζουμε τον αριθμό που αναφέρει. Για μεγαλύτερη ακρίβεια χωρίζουμε το τετραγωνάκι του αριθμού σε δέκατα και έτσι δημιουργείτε ένας τριψήφιος αριθμός που τα 2 πρώτα ψηφία δείχνουν την κατακόρυφη γραμμή και το τρίτο την εκτίμηση μας σε δέκατα. Το ίδιο κάνουμε και με την οριζόντια γραμμή που είναι κάτω από το σημείο που θέλουμε. Έτσι οι δύο αριθμοί ορίζουν το στίγμα ενός σημείου.

23 23 Όπως φαίνεται στο χάρτη απεικονίζεται το σημείο

24 24 Πυξίδα Πυξίδα ονομάζουμε το όργανο που έχει μια μαγνητική βελόνα που δείχνει πάντα το βορρά. Εκτός από τη βελόνα στην πυξίδα υπάρχει ένας δίσκος όπου φαίνονται τα νούμερα από 0 μέχρι 360. Τα νούμερα αυτά υποδηλώνουν μια κατεύθυνση σε σχέση με τον άξονα βορρά - νότου και μετρούνται σε μοίρες π.χ. το 0 ή Ν είναι ο βορράς, το 90 ή Ε η ανατολή, το 180 ή S ο νότος και το 270 ή W η δύση. Προσανατολισμός χάρτη με την πυξίδα μας Για να είναι ένας χάρτης χρήσιμος πρώτα από όλα πρέπει να είναι.απλώνουμε τον χάρτη μας σε μια επίπεδη επιφάνεια με τέτοιο τρόπο ώστε ο δείκτης κατεύθυνσης (Ν) του ανεμολογίου μας να συμπέσει με μια από τις κάθετες γραμμές του χάρτη μας. Γυρίζουμε ολόκληρο τον χάρτη μαζί με την πυξίδα μέχρι να συμπέσει και η μαγνητική βελόνας μας με τα πιο πάνω. Όταν συμβούν αυτά ο χάρτης μας είναι προσανατολισμένος.

25 25 Αζιμούθιο Τι είναι αζιμούθιο Αζιμούθιο ονομάζουμε την γωνιά που σχηματίζουν η διεύθυνση του βορρά και η διεύθυνση που βλέπουμε ένα σημείο που εκφράζεται σε μοίρες. Δηλαδή με πιο απλά λόγια αζιμούθιο είναι η γωνιά που σχηματίζει ο Βορράς με ένα απομακρυσμένο αντικείμενο μας. Πως βρίσκουμε το αζιμούθιο Ας υποθέσουμε ότι μας δίνεται ένα αζιμούθιο 90ο. Γυρίζουμε το ανεμολόγιο μας ώστε η βάση του δείκτη κατευθύνσεως να δείχνει 90ο. Κρατώντας την πυξίδα οριζόντια μέσα στην παλάμη μας γυρίζοντας ολόκληρο το σώμα μας μέχρι ότου η μαγνητική βελόνη να συμπέσει με το βορρά του ανεμολογίου. Η κατεύθυνση που δείχνει ο δείκτης είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.

26 26 Αντίσκηνο Τύπου Α Στο πρώτο στάδιο ξεδιπλώνουμε την σκηνή και την απλώνουμε με τον ουρανό (τέντα)από κάτω και από πάνω της την κυρίως σκηνή. Στη συνέχεια τοποθετούμε τους οριζόντιους και τους κάθετους ορθοστάτες. Στο δεύτερο στάδιο διπλώνουμε την σκηνή κατά μήκος των οριζόντιων ορθοστατών και τοποθετούμε τις κορωνίδες(είναι τα σχοινιά που κρατούν μπρος και πίσω τη σκηνή). Οι πλαϊνοί πάσσαλοι μπαίνουν σε 2 παράλληλες γραμμές σε απόσταση 80 εκ. επί τις ραφές της σκηνής.

27 27 Στο τρίτο στάδιο σηκώνουμε την σκηνή και τοποθετούμε τους υπόλοιπους πάσσαλους. Τέλος αφού κλείσουμε τις εισόδους τεντώνουμε τα σχοινιά.

28 28 Σήματα δια Βραχιόνων Αλφάβητο

29 29 Αριθμοί

30 30 Διεθνές Αλφάβητο σε Μορς

31 31 Φωτιά Άναμμα Φωτιάς Η φωτιά στο ύπαιθρο και lιδιαίτερα στο δάσος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Επειδή τα τελευταία χρόνια τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο. Οι Πρόσκοποι ήταν πάντοτε προσεκτικοί στο άναμμα της φωτιάς και έπαιρναν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αλλά τώρα πρέπει να συμμορφώνονται και με τις εντολές των κατά τόπους Δασαρχείων και σχετικών Υπηρεσιών. Το άναμμα της φωτιάς απαγορεύεται όλο το χρόνο στους ΕΘνικούς Δρυμούς, καθώς και στο ύπαιθρο γενικά τους Θερινούς μήνες. Επιτρέπεται μόνο σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους από τα Δασαρχεία. Όταν λοιπόν μπορείς ν' ανάψεις φωτιά πάρε διπλάσιες προφυλάξεις. Για ατομικό η ενωμοτιακό μαγείρεμα υπάρχουν και συσκευές υγραερίου (γαζάκια). Παρακάτω Θα μάθεις πώς μπορείς ν' ανάβεις φωτιά, αλλά και πώς Θα προφυλαχθείς εσύ απ' αυτήν, προφυλάσσοντας έτσι και τους άλλους. Πριν ανάψεις φωτιά Φρόντισε το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε: Θάμνους η κάτω από δέντρα. Καθάρισε καλά το χώρο, σε διάμετρο 6μ., γύρω από το σημείο που Θα ανάψεις φωτιά, από ξερά κλαδιά, πευκοβελόνες, πουρνάρια και ότι μπορεί να πάρει φωτιά. Συγκέντρωσε: όλα τα ξύλα που σου χρειάζονται για τη φωτιά και τακτοποίησέ τα κοντά σου. Μάζεψε: όσα ξύλα σου χρειάζονται πραγματικά, ούτε: λιγότερα ούτε περισσότερα. Φρόντισε: να υπάρχει πάντα ένα δοχείο με νερό η χώμα κοντά στο σημείο της φωτιάς. Διαπίστωσε: από που φυσάει ο αέρας, έτσι ώστε να αερίζεται σωστά η φωτιά σου. Αν φυσάει δυνατά απέφυγε να ανάψεις φωτιά.

32 32 Προσάναμμα Για να ανάψεις τη φωτιά σου, καλό είναι να μεταχειρισθείς για προσάναμμα πούσι (ξερές βελόνες από πεύκα), η ξερά λεπτά κλαδάκια, η ξερά κουκουνάρια. Τα ξερά κλαδιά που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος των δένδρων είναι καλύτερα απ' αυτά που είναι πεσμένα χάμω. Αφού μαζευτούν τα ξύλα και κοπούν, τότε: τα χωρίζεις σε: διαφορετικές στοίβες από χονδρά και λεπτότερα κομμάτια. Αφού ετοιμάσεις το προσάναμμα, παίρνεις ένα κλαδί με διχάλα, μήκους 15 εκ. το χώνεις μέσα στη γη πλαγιαστό αφήνοντας τη διχάλα απ' έξω (σχ.1) τοποθέτησε το προσάναμμα γύρω από το ξυλάκι με την διχάλα (σχ.2) μετά βάλε ένα σπίρτο η ένα αναμμένο χαρτί κάτω από το προσάναμμα (σχ3). Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζεις επαρκή αερισμό για να ανάψει η φωτιά σου. Όταν ανάψει καλά το προσάναμμα, άρχισε να βάζεις πιο χοντρά ξύλο. Μην βάζεις, μαζεμένα πολλά κλαδιά και ξύλα στη φωτιά γιατί έτσι Θα την "μπουκώσεις" δηλαδήn δεν Θα παίρνει αέρα και Θα σβnσει n αν είναι πολύ ισχυρήn Θα χάσεις τον έλεγχό της. Ένα άλλο είδος προσανάμματος είναι ο "σκαντζόχοιρος" δηλαδή ένα ξύλο γεμάτο εγκοπές που το τοποθετούμε στη γη (σχ4). Ποτέ και για κανένα λόγο μην αφnσεις τη φωτιά να καιει χωρίς να βρίσκεσαι εσύ n κάποιος άλλος να την παρακολουθεί

33 33 Είδη ξύλων Επέλεξε τα κατάλληλα ξύλα για σωστήn καύση και συντήρηση της φωτιάς ΕΛΙΑ: Ζωηρήn λευκήn φλόγα. Πολύ καλή Θράκα. Λίγος καπνός. ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ: (ΔΡΥΣ) Καίγεται αργά. Καλήn Θράκα. ΠΟΥΡΝΑΡΙ: Καίγεται αργά. Καλήn Θράκα. ΚΑΡΥΔΙΑ: Ζωηρήn φλόγα. Καλήn Θράκα. ΟΞΥΑ: Καλή φλόγα. Καλή θράκα. ΙΤΙΑ: Φωτεινήn φλόγα: Καίγεται γρήγορα. ΕΛΑΤΟ: Φωτεινήn φλόγα. Ανάβει γρήγορα - Μικρή διάρκεια. ΠΕΥΚΟ: Ζωηρή φλόγα - Θερμαντικότητα - Πολύ μικρή διάρκεια - Δαδί. ΓΚΟΡΤΖΙΑ: Καίγεται γρήγορα. Μικρή διάρκεια Θράκας. ΚΑΣΤΑΝΙΑ: Λίγη Θερμότητα - Σπινθηρίζει - τριζοβολάει. ΛΕΥΚΑ: Όχι πολύ κατάλληλο καύσιμο. ΠΛΑΤΑΝΟΣ: Λίγη Θερμότητα - Σπινθηρίζει - Τριζοβολάει. Σβήσιμο φωτιάς Για να σβήσεις τη φωτιά σου, μη ρίχνεις το νερό που έχεις όλο μαζί, γιατί έτσι γίνεται ατμός και δημιουργεί ρεύμα αέρα, που μπορεί να τονώσει τη φωτιά. Ρίξε το νερό χούφτα-χούφτα (σχ.1) Η ύστερα σκόρπισε τα αποκαΐδια (σχ.2) και ξανάριξε νερό μέχρι να είσαι σίγουρος, ότι η φωτιά έσβησε(σχ.3).για πιο σίγουρα σκέπασε την και με χώμα. Πρόσεξε όμως πριν φύγεις να έχει σβήσει και η τελευταία σπίθα.

34 34 ΕΙΔΗ ΦΩΤΙΑΣ Όπως Θα δεις παρακάτω υπάρχουν πέντε είδη φωτιάς, όπου την κάθε μια μπορείς να την xχρησιμοποιήσεις, ανάλογα τον καιρό n ανάλογα αν Θες να μαγειρέψειςn απλώς να ζεσταθείς. Πάντα έχοντας στο νου τους κανόνες ασφάλειας. Φωτιά άστρου: Για να διατηρήσεις φωτιά για μαγείρευα μπορείς να πάρεις λίγη Θράκα και να βάλεις τέσσερα μεγάλα ξύλα και ενδιάμεσα μικρότερα, σε σχήμα άστρου, ώστε κάθε άκρη να αγγίζει τη Θράκα. Μια τέτοια φωτιά δεν σβήνει, αρκεί να σπρώχνει ς την άκρη των ξύλων, από καιρό σε καιρό, πρός το κέντρο. Αυτή η φωτιά έχει και πλεονέκτημα να μην φαίνεται από πολύ μακριά και να μην κάνει πολύ καπνό. Αν Θέλεις να διατηρήσεις τη φωτιά ως το πρωί, Θα σκεπάσεις τη Θράκα με στάχτη και την άλλη μέρα δεν Θα έχεις παρά να την φυσήξεις για να ξανανάψει. Αυτό φυσικά γίνεται όταν το βράδυ δεν έχει βρόχοι, αλλά ποτέ μην προσπαθήσεις να την διατηρήσεις σε απροστάτευτο χώρο ή όταν έχει αέρα, γιατί είναι επικίνδυνο.

35 35 Φωτιά αμερικάνικη: Η φωτιά αυτί είναι κατάλληλη για μαγείρεμα. Στήνεις μέσα στο χώμα, σε γωνία, δύο γερά ξύλα παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 70 εκ. -Ύστερα τοποθετείς ξύλα 1 μ. μήκους το ένα πάνω στο άλλο, που Θα στηρίζονται πάνω στα δύο ξύλα, που έστησες πάνω στο χώμα, σχηματίζοντας έτσι ένα κλειστό μικρό φράχτη. Με τρία άλλα ξύλα σχηματίζεις ένα τετράγωνο πάνω στο έδαφος και μέσα σε αυτό ανάβει ς τη φωτιά. Πρέπει να προσέξει ς, η κλίση την ξύλων, που στήνεις στο χώμα, να είναι προς το μέρος που κατευθύνεται ο άνεμος. Η φωτιά αυτί δίνει μεγάλη Θερμότητα. Οι παραπάνω διαστάσεις είναι για να πάρεις μια ιδέα μόνο. Πρέπει να κανονίσεις τις διαστάσεις ανάλογα με το τι πρόκειται να κάνεις με τη φωτιά αυτί και τα ξύλα που διαθέτεις. Φωτιά κυνηγού: Τοποθετείς παράλληλα δύο χοντρά και μακριά κούτσουρα. Στο κενό που σχηματίζεται, ανάμεσα στα δύο κούτσουρα, ανάβεις τη φωτιά. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με δύο τοιχάκια που Θα σχηματίσεις με πέτρες. Προσοχή τα κούτσουρα να είναι παράλληλα προς τον άνεμο.

36 36 Φωτιά χαντακιού: Σκάβεις ένα χαντάκι και καθαρίζεις όλα τα γύρω ξερά χόρτα. Στρώνει ς όλη την επιφάνεια, μέσα στο χαντάκι, με μικρές πέτρες. Στην επιφάνεια της γης τοποθετείς παράλληλα και κάθετα προς το χαντάκι δύο-τρία χοντρά και μακρουλά ξύλα. Τα ξύλα αυτά, καθώς καίγονται στη μέση, λυγίζουν και πέφτουν μέσα στο χαντάκι και το γεμίζουν με μια καλή Θράκα που είναι κατάλληλη για ατομικό μαγείρεμα. Μια τέτοια φωτιά δεν είναι κατάλληλη για να γίνει σε σκληρή η υγρή γη, είναι όμως κατάλληλη όταν φυσάει δυνατός άνεμος. Το χαντάκι πρέπει να είναι παράλληλο με τον αέρα. Πυραμίδα: Είναι η φωτιά που συνήθως χρησιμοποιούμε για την πυρά στην κατασκήνωση. Στο κέντρο υπάρχει ένας κώνος από κλαδιά με μέτριο πάχος και φυσικά, από κάτω τους το προσάναμμα με άνοιγμα από τη μεριά που φυσά ο αέρας. Γύρω από αυτά υψώνει ς μια πυραμίδα από κούτσουρα που διαδοχικά είναι κοντύτερα. Ένα είδος πυραμίδας μπορείς να στήσεις όταν Θες να έχεις καλή Θράκα. Τα ξύλα στην περίπτωση αυτή συμπληρώνουν το ένα δίπλα στο άλλο το κάθε επίπεδο μέχρι την κορφή. Έτσι τα ξύλα καίγονται όλα μαζί δημιουργώντας μεγάλη Θράκα. Με τέτοια Θράκα μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς τη φλόγα που μαυρίζει τα σκεύη.

37 37 Σύννεφα Ένας πρόσκοπος, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους διάφορους τύπους συννέφων και, με βάση τις γνώσεις του αυτές, να προβαίνει σε βασικές προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του καιρού. ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ώρες. Τα σύννεφα δημιουργούνται σε διάφορα ύψη, μέσα στην ατμόσφαιρα, μέχρι τα μέτρα και αποτελούνται από υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλους. Ανάλογα με το ύψος που ευρίσκονται ή εκτείνονται, διακρίνονται σε τέσσερις Βασικές κατηγορίες: Στρώματα (stratus) που αποτελούνται από ομοιόμορφες στοιβάδες που ευρίσκονται σπάνια σε ύψος μεγαλύτερο από μέτρα. Περιγράφονται ως «ανυψωμένη ομίχλη», δεν έχουν ιδιάζουσα μορφή και θεωρούνται σαν «νυκτερινά σύννεφα», επειδή οφείλουν τη δημιουργία τους στην Βραδινή υγρασία. Σωρείτες (Comulus) με τη Βάση τους να ευρίσκεται περίπου στα μέτρα. Είναι παχιά σύννεφα που έχουν οριζόντια Βάση και προεξοχές στο πάνω μέρος τους. Όταν ο ήλιος είναι απέναντί τους, η επιφάνειά τους είναι λαμπερή (πιο λαμπερή από την περιφέρειά τους) όταν όμως είναι από πίσω τους, φαίνονται σκοτεινά και η περιφέρειά τους λάμπει..

38 38 Θύσανοι (Gίπus) σε ύψος μέτρων. Είναι λεπτά σύννεφα που μοιάζουν με φτερά. Συνήθως αποτελούνται από μικρά χιονοκρύσταλλα και όχι από σταγόνες νερού. Οι θύσανοι προμηνύουν καλό καιρό, αλλά με πιθανότητα μεταβολής. Μελανίτες (Nimbus) ευρίσκονται σε ύψος 60 μέχρι 600 μέτρων. Έχουν χρώμα σκοτεινό και παχύ στρώμα χωρίς χαρακτηριστικό σχήμα. Είναι συνήθως το σύννεφο της βροχής. Από τον συνδυασμό των τεσσάρων αυτών τύπων συννέφων, δημιουργούνται έξι άλλοι τύποι: Τα Θυσανοστρώματα, οι Θυσανοσωρείτες, οι Υψισωρείτες, τα Υψιστρώματα, οι Στρωματοσωρείτες και οι Σωρειτομελανίτες

39 39 Πρακτικές Γνώσεις για Πρόγνωσή των Καιρικών Συνθnκών Ένας καλός Πρόσκοπος θα πρέπει να είναι σε θέση με διάφορες παρατηρήσεις να προβλέπει πιθανές μεταβολές στον καιρό, έτσι που να παίρνει έγκαιρα τα απαραίτnτα μέτρα προστασίας Ο καιρός θα επιδεινωθεί αν: Αν το φεγγάρι ή ο ήλιος έχουν κύκλο γύρω τους, Τα χελιδόνια πετούν σε χαμηλό ύψος, Οι μέλισσες το πρωί δεν απομακρύνονται από τις κυψέλες τους, Τα αστέρια λάμπουν έντονα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται αν: Ο ήλιος ανατέλλει χωρίς να υπάρχουν σύννεφα στην ανατολή. Οι μέλισσες το πρωί βγαίνουν και απομακρύνονται από τις κυψέλες τους. Τα χαμηλά σύννεφα αρχίζουν να ανυψώνονται.

40 40 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

41 41 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

42 42 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

43 43 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

44 44 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

45 45 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Φρόντισε το σημείο που θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε: θάμνους η κάτω από δέντρα.

Φρόντισε το σημείο που θα ανάψεις φωτιά να μην είναι κοντά σε: θάμνους η κάτω από δέντρα. Η φωτιά στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα στο δάσος είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα. Επειδή τα τελευταία χρόνια τα δάση μας έπαθαν μεγάλη φθορά από πυρκαγιές, υπάρχουν αυστηρές διατάξεις για το άναμμα φωτιάς στο

Διαβάστε περισσότερα

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος

Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Τσαρίδου Γεωργία & Τζαλαζίδης Κών/νος Κίνδυνοι από το ηλεκτρικό ρεύμα Α) Ηλεκτροπληξία Εγκαύματα στο σώμα λόγω επίδρασης του ηλεκτρικού τόξου (εγκαταστάσεις ισχύος υψηλής τάσης) Β) Έκρηξη Έκρηξη σε ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ)

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ; Πρώτες Βοήθειες είναι οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζονται σε μη απειλητικά για τη ζωή περιστατικά. Σκοπός είναι να μειώσουμε τον

Διαβάστε περισσότερα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα

Επι.Ζω. (Επιμόρφωση Ζωής) ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα ΚΑΡ.Π.Α. Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε Ενήλικα Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς τη χρήση άλλου

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισης ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση)

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ή ΚΑΡ.Π.Α. (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) Η Βασική Υποστήριξη Ζωής αναφέρεται στη διατήρηση της βατότητας του Αεραγωγού και στην υποστήριξη της Αναπνοής και της Κυκλοφορίας, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

40 η Ομάδα Προσκόπων Έγκωμης. Διαβατήριο Προσκόπου

40 η Ομάδα Προσκόπων Έγκωμης. Διαβατήριο Προσκόπου 40 η Ομάδα Προσκόπων Έγκωμης Διαβατήριο Προσκόπου. 2 Φωτογραφία Όνομα:.. Επίθετο: Ημερομηνία Γέννησης:./../.. Όνομα Κηδεμόνα: Τηλέφωνο Κηδεμόνα:.. 3 ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ Αρ Θεματική Ενότητα Περιγραφή Στόχων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Ασφαλής προσέγγιση Έλεγχος αντίδρασης Φωνάξτε για βοήθεια Απελευθέρωση αεραγωγού Έλεγχος αναπνοής Κλήση Ε.Κ.Α.Β. (166) 30 Θωρακικές συµπιέσεις 2 αναπνοές διάσωσης ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών

Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3 Τεχνικές Πρώτων Βοηθειών 3.1 Θέση Ανάνηψης Ενηλίκων Αυτή η θέση βοηθάει ένα άτομο, ημιλιπόθυμο ή αναίσθητο, να αναπνεύσει, αφού εμποδίζει τη γλώσσα να πέσει στο πίσω μέρος του λαιμού, ενώ επιτρέπει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED)

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισηςενόςθύματοςπουέχεικαταρρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα επιμέλεια Κατσαβούνη Φανή ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ στα σχολεία ιαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων ημερίδα 2013 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι αρχικές ενέργειες που γίνονται, για τη διατήρηση ενός πάσχοντος στη ζωή, τη σταθεροποίηση της κατάστασής

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Βασική Υποστήριξη Ζωής & Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής 2 Αντικειμενικός Στόχος Εκτίμηση ατόμου που έχει καταρρεύσει Εκτέλεση Θωρακικών Συμπιέσεων & Εμφυσήσεων Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 32ο Μάθημα MΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Χημική, εσωτερική, κινητική, δυναμική, φωτεινή, ηλεκτρική Η ενέργεια αποθηκεύεται στα υλικά σώματα σε διάφορες μορφές, ως χημική, εσωτερική,

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος Προσανατολισμός Γιώργος Τσεβεκίδης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα Πιτένη Αναστασία Καραγιάννης Στέργιος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Προσανατολισμός είναι η διαδικασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων:

Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: Για να υπάρξει φωτιά είναι απαραίτητη η συνύπαρξη τριών στοιχείων: - το καύσιμο (στερεό, υγρό ή αέριο) - το οξυγόνο (21% του ατμοσφαιρικού αέρα) - η αρχική θερμότητα. Αυτά είναι και τα μέρη του τρίγωνου

Διαβάστε περισσότερα

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ

ANTIMETΩΠΙΣΗ ΚΑΥΣΩΝΑ Οι ακόλουθες οδηγίες αφορούν τους εργαζοµένους κατά την διάρκεια καύσωνα. Τα άτοµα αυτά υπόκεινται σε θερµική κόπωση. Ο εργαζόµενος υπόκειται σε θερµική κόπωση όταν το άµεσο εργασιακό του περιβάλλον είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ασφυξίας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την προκάλεσε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΥΞΙΑ Ασφυξία μπορεί να προκαλέσει στο παιδί ένα εμπόδιο στη μύτη ή το στόμα του, ένα βάρος πάνω στο θώρακα ή την κοιλιά του ή ακόμα και η εισπνοή αναθυμιάσεων ή καπνού. Επίσης ο

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλής προσέγγιση του πάσχοντος

Ασφαλής προσέγγιση του πάσχοντος Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 14-19 Ασφαλής προσέγγιση του πάσχοντος Η προσέγγιση του πάσχοντος, για να του παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες, πρέπει να γίνεται γρήγορα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων)

ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων) ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ Αθήνα, 18.10.1995 ΒΑΣΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 8 ΠΡΟΣ : Εφόρους Περιοχών Περιφερειακούς Εφόρους Τοπικούς Εφόρους (με την υποχρέωση ενημέρωσης των Α.Σ. και Αρχηγών Ομάδων Προσκόπων) ΚΟΙΝ. : Αναπλ. Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων.

FIRST AID ATHENS Εθελοντική ομάδα Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών. Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟ-ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Η γνώση βασικών αρχών παροχής αναζωογόνησης σε ενήλικες και παιδιά σε περίπτωση ανακοπής έχει καταστεί πλέον στο δυτικό κόσμο, μέρος της διαδικασίας της βασικής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής. Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Φαρμακευτική Σχολή Ομιλήτρια: Παπαδοπούλου Θεοδώρα Προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Φαρμακευτικής Υπεύθυνος καθηγητής: Τυροδήμος Ηλίας Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε όλες τις οδηγίες πριν τη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ευλυγισία & Ισορροπία Μ. Μιχαλοπούλου Δ. Π. Θράκης Διατάσεις με καρέκλα Κάθισμα σε καρέκλα και Αυτί στον ώμο (κατέβασμα του αυτιού προς τον ώμο). Το σαγόνι βλέπει τον ώμο. Κυκλικές

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητο πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους αυτές είναι να γνωρίζεις τις προσωπικές σου μετρήσεις.

Απαραίτητο πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους αυτές είναι να γνωρίζεις τις προσωπικές σου μετρήσεις. Πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνεις μετρήσεις αποστάσεων, ύψους ή πλάτους. Βέβαια μια μετροταινία λύνει το πρόβλημα. Ο πρόσκοπος όμως πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει διάφο ρους μεθόδους που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με πόνο στον αυχένα. Οι ενοχλήσεις μπορούν να υφεθούν αν παραμείνετε ενεργοί. Η ελεγχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Θέματα Ασφάλειας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Θέματα Ασφάλειας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Θέματα Ασφάλειας Δημήτρης Τσιπιανίτης ΠΑΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) Καφαντάρης Ιωάννης 1, Μεϊμέτη Ευαγγελία 2 1. Ειδικευόμενος Καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική Υποστήριξη της ζωής στα Παιδιά ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Βασική υποστήριξη της ζωής στα παιδιά Στόχοι του φροντιστηρίου: η εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων με τις οποίες ένας διασώστης, μπορεί μόνος του,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΚΟΝΤΑΡΟΠΡΙΟΝΟΥ PS 2500 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1.Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες 2.Φορέστε ρούχα, μάσκα, γάντια και γυαλιά προστασίας 3.Μην κάνετε χρήση στη βροχή 4.Μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα Γενικές οδηγίες προφύλαξης Το ντύσιμο μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1

Βασικές ασκήσεις. Άσκηση 1 Το πρόγραμμα ασκήσεων που ακλουθεί έχει δημιουργηθεί για να ανακτηθεί η κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου και να βελτιωθεί η ελαστικότητα των μυών οι οποίοι την κινούν. Σε περίπτωση τραυματισμού στην

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΡΙΒΗ - ΠΙΕΣΗ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΜΙΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΤΡΙΒΗ ΠΕΙΡΑΜΑ 1: Νομός του Hooke Υλικά: Ορθοστάτη και σφιγκτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ

ΠΡΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΤΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΗ Η "Βασική Τποστήριξη της ζωής" περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ BION EXECUTING STANDAR: 6B /6B

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ BION EXECUTING STANDAR: 6B /6B ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ BION EXECUTING STANDAR: 6B4706.1-2005/6B4706.10-2003 Ευχαριστούμε για την αγορά σας. Διαβάστε αυτές τις οδηγίες προσεκτικά πριν χρησιμοποιήσετε κυρίως τις οδηγίες ασφαλείας για να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΜΕ ΣΩΛΗΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ VC640 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική συσκευή, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις βασικές προφυλάξεις, περιλαμβανομένων των ακόλουθων:

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός Θερμότητα θερμοκρασία Ηλεκτρισμός 1 1. Η αφή μας ξεγελά Συχνά εκτιμάμε τη θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας. Είναι όμως η εντύπωση που σχηματίζουμε πάντα ορθή; Υλικά Ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου

7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου 7 Διαταραχές του Θερμορυθμιστικού Κέντρου 7.1 Θερμοπληξία Η θερμοπληξία προκαλείται από την έκθεση του ατόμου σε υψηλές θερμοκρασίες και την αδυναμία αποβολής θερμότητας από το σώμα του. Εγκεφαλικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA

EÓfiÙËÙ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA EÓfiÙËÙ 14. ÂÚÌÔÎÚ Û Î È ıâúìfiùëù 15. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙË ıâúìfiùëù : H ıâúìèî ÈÛÔÚÚÔapple 16. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÛÙÂÚÂÒÓ ÛˆÌ ÙˆÓ 17. È ÛÙÔÏ Î È Û ÛÙÔÏ ÙˆÓ ÁÚÒÓ - ÂÚÌfiÌÂÙÚ EPMOKPA IA KAI EPMOTHTA 14ο Μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος

Πυρκαγιές. Φιλιππόπουλος Νίκος Πυρκαγιές Φιλιππόπουλος Νίκος Επισκόπηση Βασικά Στοιχεία Πυρκαγιών Τρίγωνο Πυρκαγιάς Κατάσβεση Πυρκαγιών Καπνοί Ο πιο ύπουλος αντίπαλος Στοιχεία Πυροσβεστήρων Στοιχεία επιβίωσης σε Πυρκαγιές Αστικές Πυρκαγιές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EASY FIT 5 TRAINER ΟΡΓΑΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Κωδ: ΤΡΕΙΝΕΡ, ΤΡΕΙΝΕΡ-1 Το σετ που έχετε αγοράσει περιλαµβάνει: 1 Easy Fit 5 Trainer 2 χειρολαβές 2 µπάλες αντίστασης επίπεδο εκγύµνασης 2: µεσαίο (πράσινο)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κωδ: ΙΖΟ7-Χ ISO-7X ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΠΑΡΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Παρακαλούµε συµβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραµµα γυµναστικής. ιαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΕ 04-03 ΤΕΣΤ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ 1. Στο ελεύθερο η είσοδος του χεριού πρέπει να γίνεται α με το χέρι ελαφρώς λυγισμένο έξω από το ύψος του ώμου β με το χέρι τεντωμένο έξω από το ύψος του ώμου γ με το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΞΥΛΟΥ ΔΥΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ BORMANN BDX 2500 2 3 4 5 6 Τεχνικά χαρακτηριστικά Τάση 230V/50Hz Ισχύς 1800W Ταχύτητα 4500rpm Δυνατότητα κοπής 43mm Διάμετρος δίσκου 250mm Διαστάσεις Τραπεζιού

Διαβάστε περισσότερα

Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα

Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα 50 KEΦΑΛΑΙΟ E Μeθοδοι θαλaσσιας διaσωσης τραυματiα Φ. ΚΑΤΣΑΒΟΥΝΗ Η διάσωση ατόμου από τη θάλασσα είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Εκτός από την υποθερμία και τον κίνδυνο πνιγμού, η κάκωση της αυχενικής μοίρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Τμήμα Φυσικοθεραπείας. Πληροφορίες: /29 Ασκήσεις για ασθενείς μετά από Κατάγματα μηρού Σηκώστε το πέλμα σας προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε. Σφίξτε τον μηρό σας για να τεντώσει το γόνατο σας. Χαλαρώστε. Επαναλάβετε Σύρετε την φτέρνα σας

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο)

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Κάταγμα (σπάσιμο) Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε Κάταγμα (σπάσιμο) Κάταγμα ονομάζεται οποιοδήποτε σπάσιμο σε οστό του σώματος. Χαρακτηρίζεται από τον ξαφνικό και δυνατό πόνο που μπορεί να φτάσει μέχρι και το σοκ, αδυναμία της

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx

Διαγράμματα. Νίκος Σκουλίδης, Σημειώσεις Φυσικής Α` Γυμνασίου, , Διαγράμματα_1_0.docx Διαγράμματα Στα περισσότερα από τα Φύλλα Εργασίας που εργαστήκατε και συμπληρώσατε, είχατε να σχεδιάσετε και ένα διάγραμμα. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο και να σας φάνηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΞΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΦΑΒΟΡΙΤΕΣ-ΜΥΤΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Λεπίδα για τη μύτη Διακόπτης ON/OFF Κυρίως σώμα Λεπίδα για φαβορίτες Κεφαλή Βούρτσα Σχ.1 Θέση μπαταρίας Θήκη ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLHR-0020G ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLHR-0020G ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΣΤΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: CLHR-0020G ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΩΣ www.colorato.net Εισαγωγή Η θερμάστρα σας ζεσταίνει μέσω τις ακτινοβολίας (δε χρειάζεστε ενδιάμεσο) οπότε είναι και αποτελεσματική.

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ. 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ. 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2 Ος ΧΡΟΝΟΣ ΤΜΗΜΑ Β2 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ 2007-2008 2008 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ Κ.ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ Κ.ΠΟΛΥΖΟΥ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Καραντάκου Ειρήνη Κουράκου Μαρίνα Κουτούγκος Μιχάλης Κρασσά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΟΝΗΣΗΣ EXECUTING STANDARD GB4706.1-2005/GB4706.10-2003 Σας ευχαριστούμε για την αγορά του VEKTOR FINLO. Διαβάστε προσεκτικά αυτές τις οδηγίες προτού να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. Ένας «χάρτης» από λέξεις. αρθρώσεις. σκελετό. είναι γερό όταν. φροντίζουμε. για τη διατροφή μας. προσέχουμε. 103-112_22ENOTHTA5 4/3/2013 12:35 µµ Page 103 ENOTHTA 5 ENOTHTA 5 ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ (Άτομο - Άνθρωπος) Ένας «χάρτης» από λέξεις μυς αρθρώσεις σκελετό άλλα όργανα: μάτια, έχει έχει έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ Model No: AS8622 Ref. No: 857-8622 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί ΜΟΝΟ για οικιακή χρήση. Καμία ευθύνη δεν φέρει ο κατασκευαστής για βλάβη που προκλήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

V 50/60Hz W 1.7L

V 50/60Hz W 1.7L ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικός Βραστήρας Μοντέλο: R-778 220-240V 50/60Hz 1850--2200W 1.7L ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να τηρείτε τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται με

Διαβάστε περισσότερα

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 )

Berg Balance Scale (Α/Α:, Ημερομηνία: / /20 ) Α/Α Περιγραφή Σκορ (0-4) 1. Σήκωμα από κάθισμα 2. Όρθια στάση χωρίς στήριξη 3. Κάθισμα χωρίς στήριξη πλάτης 4. Κάθισμα από όρθια στάση 5. Μεταφορές 6. Όρθια στάση, χωρίς στήριξη, με μάτια κλειστά 7. Όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο;

Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; Κινήσεις της καθημερινής ζωής. Τις κάνουμε με το σωστό τρόπο; 20100208 15:29:00 Εκτός των κλασσικών ασκήσεων που προτείνονται για την πρόληψη και θεραπεία πολλών παθήσεων, πρέπει να περιλαμβάνεται στα

Διαβάστε περισσότερα

EÓfiÙËÙ Z. 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA

EÓfiÙËÙ Z. 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA EÓfiÙËÙ Z 30. K ÛË - K ÛÈÌ 31. ÂÚÈÛÛfiÙÂÚ ÁÈ ÙËÓ ÂÓ ÚÁÂÈ 32. MÔÚÊ ÂÓÂÚÁÂ - MÂÙ ÊÔÚ Î È ÌÂÙ ÙÚÔapple ÙË ÂÓ ÚÁÂÈ H ENEP EIA 30ό Μάθημα ΚΑΥΣΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ Απαραίτητα στη ζωή μας: θερμαίνουν, κινούν, παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοκαθαριστής FA Εγχειρίδιο χρήσης [1]

Ατμοκαθαριστής FA Εγχειρίδιο χρήσης [1] Ατμοκαθαριστής FA-5141-1 Εγχειρίδιο χρήσης [1] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας πρέπει να τηρούνται βασικές προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου των παρακάτω: Διαβάστε όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης

Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης Ασκήσεις εμπιστοσύνης, ισορροπίας και ενδυνάμωσης.. τα δύο σώματα γίνονται ένα σύστημα σωμάτων κι αποκτούν κοινό κέντρο βάρους, με ισοκατανομή δυνάμεων το κεφάλι, η πλάτη, η κοιλιά και οι γλουτοί βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ 2000W ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ

ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ 2000W ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ 2000W ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ Model No: LFH-05 Ref. No: 891-4151 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί ΜΟΝΟ για οικιακή χρήση. Καμία ευθύνη δεν φέρει ο κατασκευαστής για βλάβη που προκλήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής

Κρόουλ. Ανάλυση τεχνικής Κρόουλ Ανάλυση τεχνικής (di Prampero 1986; Toussaint and Hollander 1994; Vilas-Boas et al., 2011) Γιατί είναι το crawl το γρηγορότερο στιλ; Είναι και το οικονομικότερο Περιεχόμενα Περιγραφή τεχνικής χεριών

Διαβάστε περισσότερα

BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ.

BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ. BCS2000 ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης πριν την λειτουργία. Χρησιμοποιήστε το εγχειρίδιο αυτό για να γνωρίσετε το προϊόν, την κατάλληλη χρήση και τις οδηγίες ασφαλείας. Κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣHΣ Περιγραφή: ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΗ 1000W ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΗ 1500W ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΙΠΛΗ 2500W (1000W+1500W) Model No: ZD-1010A

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγίες χρήσεως. Σεσουάρ μαλλιών

Oδηγίες χρήσεως. Σεσουάρ μαλλιών Oδηγίες χρήσεως Σεσουάρ μαλλιών GR 8 1 7 6 2 3 4 5 2 GR Σεσουάρ μαλλιών Σύνδεση με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος Η συσκευή αυτή πρέπει να συνδέεται μόνο με γειωμένη πρίζα, εγκατεστημένη σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ

ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πέφτει κάτω από 35ο C, το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας

οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας οδηγίες χρήσεως θερμαντικό σώμα με εφέ φλόγας Θερμαντικό σώμα με οπτικό εφέ φλόγας Σημαντικές οδηγίες ασφαλείας Παρακαλούμε φυλάξτε το φυλλάδιο που κρατάτε στα χέρια σας σε ασφαλές μέρος, μαζί με την απόδειξη

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα