ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ"

Transcript

1 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ Δημήτρης Κουρέτας, PhD Τμήμα Βιοχημείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Η παχυσαρκία θεωρείται η μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα για τη δημόσια υγεία. Είναι μια κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμάει ότι παγκοσμίως υπάρχουν > 1 δισεκατομμύριο υπέρβαροι, από τους οποίους 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2015 οι υπέρβαροι θα αγγίζουν τα 2,5 δις και οι παχύσαρκοι τα 700 εκατομμύρια.

3 Μελέτες στην Αμερική έδειξαν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρξων παιδιών αυξήθηκε από 6,5 σε 17% μεταξύ και Τα αντίστοιχα ποσοστά στους εφήβους αυξήθηκαν από 5 σε 17% την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Όπως αποκάλυψε μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (Ε.Ι.Ε.Π.), η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι σταθερή και συνεχής σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως και 20%. Συγκεκριμένα: Το 23,03% των παιδιών ηλικίας 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 13,65% παχύσαρκα. Το 28,87% των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών είναι υπέρβαρα και το 13,42% παχύσαρκα.

4 Must aging be sad? An Age of Challenge Modified from Bachl age: 93 years Marathon time: 6:07:13 age: 96 years Marathon time: 6:38:32

5

6 Υπέρβαροι και παχύσαρκοι στην Ευρώπη United Kingdom Spain Portugal Italy Hungary Greece Germany Finland France Άνδρες Γυναίκες Denmark Belgium Austria Overweight Obesity From Bachl

7 Τάσεις στην παχυσαρκία* στους Αμερικανούς ενηλίκους

8 Παχυσαρκία και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου Διατροφή* Ορισμένες τάσεις Παχυσαρκία Έλλειψη δραστηριότητας έμμεσες μετρήσεις Energy Sugar Fat TV viewing Car ownership * Εκτιμήσεις στην κατανάλωση τροφής. Η διαθέσιμη προς κατανάλωση τροφή έχει αυξηθεί παγκοσμίως (εθνικά στοιχεία). Οι διαφορές μπορεί να οφείλονται στην αδυναμία πρόσβασης Modified from Prentice & Jebb, BMJ: 1995;311,437-9

9 ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Paffenbarger et al, 1980s Age adjusted death rate / 10,000 MY Physical activity (kcal./wk.)

10 ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1. Γενετικοί-Περιβαλλοντικοί παράγοντες Α. Λανθασμένες διατροφικές συνήθειες Β. τρόπος ζωής Γ. Πολιτιστική παιδεία-έλλειψη ενημέρωσης 2. Διατροφική συμπεριφορά 3. Ενδοκρινικοί παράγοντες 4. Ορμόνες που παίζουν ρόλο στην όρεξη και ανορεξία 5. Ελαττωμένη κινητικότητα 6. Ψυχολογικοί παράγοντες

11 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Σωματική κίνηση που παράγεται από τους σκελετικούς μυς με δαπάνη ενέργειας. Σχετίζεται με μείωση ενός μεγάλου αριθμού φυσικών (παχυσαρκία, καρδιαγγειακές διαταραχές) και νοητικών διαταραχών (κατάθλιψη, άγχος). Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει κάνουν 60 ή περισσότερα λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως και ο περισσότερος χρόνος πρέπει να ξοδεύεται σε αερόβια δραστηριότητα μέτριας έως έντονης άσκησης. Σε σχέση με προηγούμενες γενιές, τα παιδιά είναι λιγότερο δραστήρια, έχουν χειρότερη φυσική κατάσταση και είναι λιγότερο υγιή.

12 Ο συνδυασμός της αύξησης της σωματικής μάζας και της μείωσης της φυσικής δραστηριότητας δημιουργούν μια ενεργειακή (θερμιδική) ανισορροπία. Η ανισορροπία αυτή σχετίζεται με πολλές ασθένειες όπως διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνος καθώς και θέματα ψυχικής υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γνωστική συμπεριφορά μειώνεται με τη μείωση στη φυσική δραστηριότητα και την αερόβια άσκηση και την αύξηση στη σωματική μάζα και την κατανάλωση ενέργειας (Vaynman et al., 2006; Hillman et al., 2008).

13 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η διατροφή επηρεάζει τόσο την ανάπτυξη και υγεία της δομής του εγκεφάλου όσο και τη λειτουργία του. Η παροχή των κατάλληλων δομικών στοιχείων, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να δημιουργήσει και να διατηρήσει συνδέσεις, είναι σημαντική για μια βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και σχολική απόδοση. Η διαδικασία αυτή ξεκινάει κατά τη διάρκεια της κυοφορίας. Η χορήγηση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης και ενέργειας, σε υποσιτιζόμενες έγκυες σε θηλάζουσες μητέρες και σε παιδιά, έχει αξιοσημείωτη θετική επίδραση στη γλώσσα, τη μνήμη και την αντίληψη.

14 Ο Freeman et al., πραγματοποίησε έρευνα σε 4 χωριά της Γουατεμάλας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης και της γνωστικής απόδοσης. Σε 2 από τα χωριά, οι μητέρες που ήταν έγκυες και /ή θηλάζουσες και τα παιδιά τους κατανάλωσαν ένα σκεύασμα που περιείχε 11 g πρωτεΐνης και 163 kcal. Στα άλλα 2 χωριά οι εθελοντές έλαβαν ένα ζαχαρούχο ποτό που περιείχε 59 kcal. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που έλαβαν το σκεύασμα πρωτεΐνης, είχαν αυξημένη γνωστική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Συμπερασματικά η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από πρωτεΐνη συνδέεται με αυξημένη γνωστική απόδοση.

15 Επίσης, η παράλειψη πρωινού γεύματος έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση των γνωστικών λειτουργιών, ακόμη και μεταξύ των υγιών παιδιών που τρέφονται σωστά. Σε έρευνα που μελετήθηκε η ταχύτητα και η ακρίβεια στην επίλυση προβλημάτων μεταξύ παιδιών που έλαβαν και παιδιών που δεν έλαβαν πρωινό, βρέθηκε ότι η παράλειψη πρωινού είχε αρνητική επίδραση στις επιδόσεις τους (Pollit et al., 1983). Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με θετικές αλλαγές στη διάθεση, την προσοχή και τη συγκέντρωση των παιδιών.

16 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η πολυφαγία και συγκεκριμένα η υπερκατανάλωση ενέργειας έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της περίσσειας σωματικού λίπους με τη μείωση της γνωστικής απόδοσης. Μια σειρά από έρευνες έδειξε τα εξής: Tα υπέρβαρα παιδιά είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες του τεστ μαθηματικών σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος. Τα κορίτσια με φυσιολογικό βάρος στο νηπιαγωγείο που ταξινομήθηκαν ως υπέρβαρα στην 3η τάξη του δημοτικού εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην γνωστική απόδοση. Τα αγόρια με υπερβολικό βάρος, παρατηρήθηκε να έχουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο σε σχέση με αγόρια φυσιολογικού βάρους. Τα παχύσαρκα κορίτσια εφηβικής ηλικίας έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να επαναλάβουν μια τάξη σε σχέση με συνομήλικες τους με υγιές βάρος και τα παχύσαρκα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο περισσότερο από δύο φορές ποιο συχνά από υγιείς βάρους συνομηλίκους τους.

17 Επίσης, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με γνωστική δυσλειτουργία σε όλη την ενήλικη ζωή. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η μακροχρόνια λιποβαρή ή υπέρβαρα κατάσταση συσχετίστηκε με χαμηλότερη απόδοση σε διάφορα test μνήμης, και της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, μια μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ από νωρίς έως αργά στη μέση ηλικία σχετίστηκε με χειρότερη απόδοση στα τεστ της εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της υπερβαρίας και της παχυσαρκίας στην γνωστική δυσλειτουργία μπορεί να προκύψουν από τις μακροχρόνιας αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου. Φαίνεται ότι ο ΔΜΣ έχει μια αρνητική συσχέτιση με ατροφία σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Περαιτέρω, ΔΜΣ> 30 συνδέθηκε με ατροφία στους μετωπιαίους λοβούς, στην πρόσθια έλικα του προσαγωγίου, στον ιππόκαμπο, και στον θαλάμο σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή 18,5 έως 25). Τα υπέρβαρα άτομα (ΔΜΣ 25-30) και παχύσαρκα άτομα (ΔΜΣ> 30) επέδειξαν συνολικά μειωμένο όγκο του εγκεφάλου σε σχέση με φυσιολογικού βάρους άτομα.

18 ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ Υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών που συσχετίζουν την φυσική δραστηριότητα και κυρίως την αερόβια άσκηση με την γνωστική λειτουργία. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν είτε μια θετική σχέση ή καμία σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των σχολικών επιδόσεων. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο χρόνος που δαπανάται από τα παιδιά για σωματική δραστηριότητα είναι επωφελής, διότι δεν αναιρεί επίδοση και στην πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία του οργανισμού. Μια μεγάλη μελέτη στην Καλιφόρνια εξέτασε τη σχέση της φυσικής κατάστασης με την ακαδημαϊκή επίδοση σε ένα δείγμα ~ φοιτητών. Τα ευρήματα έδειξαν μια θετική σχέση μεταξύ αυξημένης φυσικής κατάστασης και γνωστικής απόδοσης, καθώς και ότι οι φοιτητές που είχαν υψηλότερα σκορ σε test φυσικής κατάστασης είχαν και υψηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικά test.

19 Σε μία άλλη έρευνα (Castelli et al., 2007) μελετήθηκε η επίδραση της αερόβιας άσκησης, της μυϊκής δύναμης και της ελαστικότητας στα μαθηματικά και την ανάγνωση. Βρέθηκε ότι η άσκηση, και συγκεκριμένα η αερόβια άσκηση, συνδέεται με αυξημένη απόδοση στα τεστ. O Chomitz et al., 2009 έδειξε ότι η πιθανότητα οι μαθητές να περάσουν τα τεστ μαθηματικών και Αγγλικών αυξάνεται με τον αριθμό των τεστ φυσικής κατάστασης που έχουν περάσει. Ένα ακόμη εύρημα ήταν ότι οι πιθανότητες να περάσουν τα τεστ μαθηματικών σχετιζόντουσαν αντιστρόφως ανάλογα με την αυξημένη κατάσταση βάρους. Η μακροχρόνια σχολική φυσική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για τη βελτίωση της σχολικής απόδοσης (Ahamed et al., 2007). Ακόμη οι μικρές περίοδοι άσκησης βελτιώνουν την προσοχή στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τις γνωστικές εργασίες (Mahar et al., 2006).

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η υπό- και υπερκατανάλωση ενέργειας και η περίσσεια μυϊκής μάζας συνδέονται με έλλειψη σχολικής επιτυχίας στα παιδιά καθώς και με μεγαλύτερη φθορά στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η φυσική δραστηριότητα, που σχετίζεται με δαπάνη ενέργειας, έχει ωφέλιμη σχέση με την γνωστική ικανότητα και την υγεία του εγκεφάλου καθώς και καλύτερη σχολική απόδοση των παιδιών. Συνοψίζοντας, η ενεργειακή ισορροπία είναι σημαντική για τη βελτίωση όχι μόνο της φυσικής υγείας αλλά και της απαιτούμενης γνωστικής υγείας.

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ. Φοιτήτρια: ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Υπεύθυνη Καθηγήτρια: ΜΑΝΤΖΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ. Φοιτήτρια: ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ DEPARTMENT OF EARLY CHILDHOOD CARE AND EDUCATION ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ» Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τµήµα ιατροφής & ιαιτολογίας ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οι διατροφικές συνήθειες παιδιών νηπιακής ηλικίας (4-5 ετών) των πόλεων Ρεθύµνου και Ρόδου, και οι παράγοντες που επηρεάζουν στη διαµόρφωση αυτών των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ Η παχυσαρκία αποτελεί μία ασθένεια η οποία τείνει να εκλάβει διαστάσεις επιδημίας ή κοινωνικής μάστιγας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 6-7

Πίνακας Περιεχομένων ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 6-7 Πίνακας Περιεχομένων ΘΕΜΑΤΑ ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 6-7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) Θέμα πτυχιακής εργασίας «Παιδική παχυσαρκία: Συνέπειες και αποτελέσματα» Childhood Obesity: Impact and results Υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων Πρόγραμμα Ενδοσχολικ ής Επιμόρφωσ

Επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων Πρόγραμμα Ενδοσχολικ ής Επιμόρφωσ Επίπεδα σωματικής και ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων Πρόγραμμα Ενδοσχολικ ής Επιμόρφωσ ΥΓΕΙΑ Κοινωνική Σωματική Ψυχική Πνευματική Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των έφηβων μαθητών Διατροφή Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ -ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΘΕΜΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ -ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΠΑΙΔΙΚΗ -ΕΦΗΒΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Όνομα φοιτήτριας:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης

Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Παχυσαρκία & Αισθητικοί Τρόποι Αντιμετώπισης Φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘ. ΜΗΤΡΩΟΥ : 741 ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΡΙΘ. ΜΗΤΡΩΟΥ : 741 ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Υγείας. Αγωγή. Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υγείας. Αγωγή. Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αγωγή Υγείας Ερευνητικά Αποτελέσματα παιδιών και εφήβων της Κύπρου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγή Υγείας Ερευνητικά Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε. ο Διαιτολόγος του εαυτού σου. Εκδόσεις Διόπτρα

Γίνε. ο Διαιτολόγος του εαυτού σου. Εκδόσεις Διόπτρα Γίνε ο Διαιτολόγος του εαυτού σου Εκδόσεις Διόπτρα Χριστίνα Οικονομίδου-Πιερίδου, 2012 Για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο, εκδοσεις διοπτρα, 2012 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή ανατύπωση μέρους ή του

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα/ Συµπεράσµατα συνεδρίου

Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα/ Συµπεράσµατα συνεδρίου Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα/ Συµπεράσµατα συνεδρίου Χριστιάνα Γ. Παυλίδου D.U., MSc Κλινικός ιατροφολόγος ιαιτολόγος Επιστηµονικός σύµβουλος ΠΑΙ ΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα Το

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Ενότητα: Φυσική Δραστηριότητα Αναρτημένες Ανακοινώσεις 21 ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Θεματική Ενότητα: Φυσική Δραστηριότητα Αναρτημένες Ανακοινώσεις 21 ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 Last updated: Monday, June 3, 2013 Θεματική Ενότητα: Φυσική Δραστηριότητα Αναρτημένες Ανακοινώσεις 21 ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Section:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΝΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΑ Ι. ΚΑΝΤΖΟΥΚΗ ΒΙΟΛΟΓΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ Ι. ΚΑΝΤΖΟΥΚΗ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ» ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερα στην αντιμετώπιση της νόσου Περισσότερα στοιχεία για το διαβήτη

Νεότερα στην αντιμετώπιση της νόσου Περισσότερα στοιχεία για το διαβήτη ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Εξαγγέλεται μήνας διαβήτη: Μήνας ευαισθητοποίησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της μεταβολικής μάστιγας του 21 ου αιώνα, της μάστιγας του διαβήτη. Τετραπλασιάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr

Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο τηλ. 210 3302828 ή στείλτε e-mail στο info@dioptra.gr Αν το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ή οποιοδήποτε άλλο βιβλίο των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ, δεν φέρει το ιριδίζον ολόγραμμα με το διακριτικό σήμα των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ στο εξώφυλλό του, είναι κλεψίτυπο και η

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Παγκόσμια ημέρα διατροφής 16 Oκτωβρίου Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας σε γενικό πληθυσμό. και σε εγκύους στην Ελλάδα

Συμβολή των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας σε γενικό πληθυσμό. και σε εγκύους στην Ελλάδα ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Συμβολή των υγρών στην πρόσληψη ενέργειας σε γενικό πληθυσμό και σε εγκύους στην Ελλάδα Μεταπτυχιακή Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα