Υλικά V Κεραμικά και Μαγνητικά Υλικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υλικά V Κεραμικά και Μαγνητικά Υλικά"

Transcript

1 Υλικά V Κεραμικά και Μαγνητικά Υλικά Εαρινό εξάμηνο ακαδημαϊκού έτους Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκων: Δρ. Γιάννης Κονιδάκης (Διαλέξεις Κεραμικών Υλικών) Γραφείο: ΙΤΕ, ΙΗΔΛ, Β201 Ε-mail: ikonid@iesl.forth.gr Tηλ:

2 Διδακτικές ώρες: 9 2 x 3 Διαλέξεις 1 x 3 Tutorials Ώρες διδασκαλίας: Τρίτη , αίθουσα: Β2 Χημικού Τρόπος εξέτασης: Τελική εξέταση 100% (Υλικά V: 1 από 4 θέματα του τελικού διαγωνίσματος θα αφορά το κομμάτι των Κεραμικών)

3 Προτεινόμενη βιβλιογραφία: 1. Σημειώσεις μαθήματος: 2. Επιστήμη και Τεχνική των Κεραμικών, Χ. Π. Φτίκος, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Ε.Μ.Π., Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών, William D. Callister, εκδόσεις Τζιόλα, Fundamentals of Ceramics, M. W. Barsoum, Taylor and Francis group, Physical chemistry, P. W. Atkins, J. D. Paula, Oxford University press, Άρθρα επισκόπησης από περιοδικά και άλλα

4 Διδακτέα ύλη: Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά. Πυροσυσσωμάτωση και ανάπτυξη μικροδομής. Δεσμοί σε Κεραμικά Υλικά. Δομές σε Κεραμικά Υλικά - Πυριτικά πλέγματα. Διάλεξη 2: Ατέλειες σε Κεραμικά Υλικά - Ονοματολογία Kroger-Vink. Επίδραση χημικών δυνάμεων και δομής στις φυσικές ιδιότητες. Μηχανικές - Θερμικές ιδιότητες.

5 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Κεραμικά υλικά: Χαρακτηρίζονται τα στερεά υλικά που έχουν υποστεί θερμική κατεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες (συχνά >1000 ο C) είτε κατά το στάδιο της επεξεργασίας του είτε κατά το στάδιο της εφαρμογής τους, και αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στοιχεία, όπου το ένα από αυτά είναι μη μέταλλο ή μη μεταλλικό στοιχειακό στερεό

6 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Δύο μεγάλες κατηγορίες: Μεταλλικά στοιχεία και μη μεταλλικά στοιχεία

7 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Μεταλλικά στοιχεία: στερεά στην θερμοκρασία δωματίου (RT) και καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και της θερμότητας. Παραδείγματα Αλκαλικά: Li, Na, K Αλκαλικές γαίες: Ca, Sr Μετάπτωσης: Fe, Ni, Cu Μη μεταλλικά στοιχεία: ομοιοπολικά στερεά που είναι μονωτές ή ημιαγωγοί στην (RT) Παραδείγματα Μονωτές: C, B, P Ημιαγωγοί: Si, Te και αέρια στην (RT) όπως Ν, Ο, He

8 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Παραδείγματα κεραμικών υλικών: Οξείδιο του Mg, MgO: μέταλλο (Μg) και μη μέταλλο (Ο 2 ). Σίλικα (Quartz glass) SiO 2 : μη μεταλλικό στερεό (Si) και μη μέταλλο (Ο 2 ). Αλουμίνα Al 2 O 3 : μέταλλο (Al) και μη μέταλλο (Ο 2 ). Συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων στο υαλοκεραμικό ΜgO- Al 2 O 3 -SiO 2. Καθώς και ενώσεις καρβιδίων (SiC), νιτριδίων (Si 3 N 4 ), άργιλοι κ.α.

9 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Εφαρμογές κεραμικών υλικών από τα παραδοσιακά αργιλοπυριτικά κεραμικά υλικά

10 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Εφαρμογές κεραμικών υλικών στα μοντέρνα κεραμικά υλικά προηγμένης τεχνολογίας.

11 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Γενικά χαρακτηριστικά των κεραμικών υλικών: Σκληρά και εύθραυστα, επιρρεπή στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Συνήθως θερμικοί και ηλεκτρικοί μονωτές, με την εξαίρεση κάποιων υπεραγώγιμων κεραμικών. Χημικά σταθερά μετά το πέρας της θερμικής κατεργασίας τους.

12 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα Κεραμικά Υλικά Σκοπός μελέτης κεραμικών υλικών: Η μελέτη των κεραμικών υλικών αποσκοπεί στην διερεύνηση της δομής και των ιδιοτήτων τους, με απώτερο στόχο την παρασκευή υλικών με βελτιωμένες εφαρμογές και μεγαλύτερη τεχνολογική αξιοποίηση.

13 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Πυροσυσσωμάτωση Η πυροσυσσωμάτωση είναι η διαδικασία με την οποία ένα μίγμα από σκόνες, μετατρέπεται σε ένα δυνατό και πυκνό κεραμικό σώμα. Αν εξαιρέσουμε τα υαλο-κεραμικά υλικά (που παρασκευάζονται από τήγματα), η παρασκευή των περισσότερων κεραμικών υλικών ξεκινά από λεπτές σκόνες, που αναμιγνύονται σε καλούπια, και θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να μετατραπούν σε στερεά σώματα. Στάδια πυροσυσσωμάτωσης: Αρχικό στάδιο: Η επιφάνεια επαφής μεταξύ των σωματιδίων αυξάνει με την ανάπτυξη λαιμού που συνδέει τα δύο σωματίδια. Ενδιάμεσο στάδιο: Κατά το ενδιάμεσο στάδιο σχηματίζονται συνεχόμενα κανάλια πόρων, τα οποία συμπίπτουν με τρεις άκρες κόκκων. Κατά το στάδιο αυτό σημειώνεται σημαντική αύξηση στην πυκνότητα από 65% σε 90% μέσω της διάχυσης μάζας προς τα κυλινδρικά κανάλια. Τελικό στάδιο: Το τελικό στάδιο ξεκινάει όταν οι πορώδεις περιοχές ελαττώνονται σημαντικά και πλέον δεν σχηματίζονται συνεχόμενα κανάλια πόρων.

14 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Πυροσυσσωμάτωση Κινητική διόγκωσης και ανάπτυξης μικροδομής (τελικό στάδιο): Κατά το τελικό στάδιο της πυροσυσσωμάτωσης, πρόσθετα στην εξάλειψη των πόρων, σημειώνεται και μια ανάπτυξη μικροδομής μέσω της διόγκωσης των κόκκων. Το μέσο μέγεθος των κόκκων αυξάνεται με το χρόνο. Ο έλεγχος των διαδικασιών που οδηγούν στην διόγκωση των κόκκων είναι σημαντικός για δύο λόγους: i. Το μέγεθος των κόκκων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ηλεκτρικές, μαγνητικές, οπτικές και μηχανικές ιδιότητες του υλικού. ii. Περιορισμός της ασυνήθιστης αύξησης ορισμένων κόκκων έναντι κάποιων άλλων.

15 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Πυροσυσσωμάτωση Μικροδομές με φυσιολογική και ασυνήθιστη ανάπτυξη κόκκων στο υλικό Ti 3 SiC 2 : Η ύπαρξη ασυνήθιστα μεγάλων κόκκων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά της μηχανικές ιδιότητες των κεραμικών υλικών, ενώ ο πιθανός εγκλωβισμός πόρων μέσα σε αυτές καθιστά δύσκολη την επίτευξη της θεωρητικής πυκνότητας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

16 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Πυροσυσσωμάτωση Παράμετροι που επηρεάζουν την πυροσυσσωμάτωση στερεάς κατάστασης: Θερμοκρασία: Εφόσον η πυροσυσσωμάτωση εξαρτάται από την διάχυση, αυξάνοντας την θερμοκρασία ευνοείται και η κινητική των διαδικασιών της. Συνήθως με την αύξηση της θερμοκρασίας ευνοούνται μηχανισμοί που οδηγούν σε συμπύκνωση. Αρχική πυκνότητα: Συνήθως υπάρχει συσχετισμός της αρχικής πυκνότητας (πριν την πυροσυσσωμάτωση) με την τελική που μπορεί να επιτευχθεί. Μεγαλύτερη αρχική πυκνότητα, σημαίνει μικρότερος ο όγκος των πόρων που πρέπει να απαλείφει κατά την πυροσυσσωμάτωση. Ομοιομορφία της αρχικής μικροδομής: Η ομοιομορφία της αρχικής μικροδομής ευνοεί την ομαλή πυροσυσσωμάτωση. Ύπαρξη προσμίξεων: Ως βοηθήματα της πυροσυσσωμάτωσης και έλεγχος των διαδικασιών της. Κατανομή μεγέθους σωματιδίων: Η ομοιόμορφη κατανομή βοηθά στον περιορισμό της ασυνήθιστης ανάπτυξης κόκκων.

17 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Πυροσυσσωμάτωση Μέγεθος σωματιδίων: Εφόσον η κινητήριος δύναμη για την συμπύκνωση είναι η μείωση του εμβαδού της επιφάνειας, όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική επιφάνεια, τόσο ισχυρότερη θα είναι και η κινητήριος δύναμη. Σημειώνουμε όμως, ότι υπάρχουν πολλοί παράμετροι της πυροσυσσωμάτωσης που σχετίζονται με το μέγεθος των σωματιδίων, και πρέπει να εξετάζονται κατά την επιλογή του ιδανικού μεγέθους των σωματιδίων.

18 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Γιατί τους μελετάμε; Οι τύποι του δεσμών που κρατάνε τα άτομα μαζί επηρεάζουν σημαντικά τις ιδιότητες των στερεών υλικών. Δύο κύριες κατηγορίες: Πρωτεύοντες δεσμοί (δυνατοί): ιοντικός, ομοιοπολικός, μεταλλικός. Δευτερεύοντες δεσμοί (ασθενείς): van der Waals, hydrogen bonds. Και στις δύο περιπτώσεις η ελκτική ηλεκτροστατική δύναμη μεταξύ των θετικών φορτίων του πυρήνα και των αρνητικών φορτίων των ηλεκτρονίων είναι υπεύθυνη για την συνοχή των στερεών. Οι δεσμοί των κεραμικών υλικών: Γενικεύοντας μπορούμε να πούμε ότι είναι είτε ιοντικοί είτε ομοιοπολικοί Στην πραγματικότητα θα δούμε ότι είναι συνδυασμός των δύο

19 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Η απαγορευτική αρχή του Pauli: Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρονίων, τα ηλεκτρόνια είναι αναγκασμένα να καταλαμβάνουν υψηλότερα ενεργειακά επίπεδα (υψηλότερα n).

20 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά

21 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Κεραμικά Υλικά Ιοντικός δεσμός Ομοιοπολικός δεσμός Τι είναι αυτό που καθορίζει τον τύπο του δεσμού; Ιοντικός ή ομοιοπολικός δεσμός;? Τα ιοντικά στερεά σχηματίζονται μεταξύ: Πολύ ενεργών μεταλλικών στοιχείων + ενεργών μη μεταλλικών στοιχείων Για να δημιουργηθεί ιοντικός δεσμός μεταξύ Α και Β πρέπει: Το Α να μπορεί να χάσει εύκολα ηλεκτρόνια. Το Β να μπορεί δεχθεί εύκολα ηλεκτρόνια με μικρό κόστος ενέργειας.

22 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Συνεπώς οι ιοντικοί δεσμοί σχηματίζονται από: Μέταλλα των ομάδων ΙΑ, ΙΙΑ, μερικά από ΙΙΙΑ, και κάποια μέταλλα μεταπτώσεως. Μη μέταλλα των ομάδων: VIIA και VIA.

23 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Για να δημιουργηθεί ομοιοπολικός δεσμός μεταξύ Α και Β πρέπει: Οι ενέργειες δεσμού των ηλεκτρονίων πρέπει να είναι εφάμιλλες και στα δύο άτομα Α και Β. Αν δεν ισχύει αυτό, θα υπάρξει μεταφορά ηλεκτρονίου από το ένα άτομο στο άλλο και θα ευνοηθεί ο σχηματισμός ιοντικού δεσμού. Η παραπάνω ποιοτική προσέγγιση διαφωτίζει κάπως τον προσδιορισμό του τύπου του δεσμού, αλλά δεν προβλέπει με σιγουριά το είδος του. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια κλίμακα

24 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Σχετική ηλεκτροαρνητικότητα (Pauling electronegativity scale): Η δύναμη ενός ατόμου να έλκει ηλεκτρόνια. O Pauling προσδιόρισε την ηλεκτροαρνητικότητα των ατόμων θέτοντας την τιμή 2.20 για το άτομο του υδρογόνου. Πρόβλεψη για το είδος του δεσμού μεταξύ δύο ατόμων: Ομοιοπολικός δεσμός: όταν οι ηλεκτροαρνητικότητες των δύο ατόμων είναι περίπου ίσες. (Τα δύο άτομα μοιράζονται τα ηλεκτρόνια) Ιοντικός δεσμός: όταν οι ηλεκτροαρνητικότητες των δύο ατόμων είναι αρκετά διαφορετικές. (Το πιο ηλεκτροαρνητικό άτομο έλκει το ηλεκτρόνιο προς το μέρος του) Εάν Δx είναι η διαφορά στις ηλεκτροαρνητικότητες, γενικά ισχύει: Για Δx > 1.7: ο δεσμός είναι κυρίως ιοντικός. Για Δx < 1.7: ο δεσμός είναι κυρίως ομοιοπολικός.

25 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Σχετική ηλεκτροαρνητικότητα (Pauling electronegativity scale):

26 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Ιοντικός δεσμός Δημιουργείται μεταξύ: Ανιόντων-αρνητικά φορτισμένα ιόντα Κατιόντων-θετικά φορτισμένα ιόντα Η έλξη μεταξύ των δύο ιόντων συγκρατεί τα ιοντικά στερεά. Είναι αρκετά δυνατός δεσμός και μπορεί να δημιουργηθεί προς πάσα κατεύθυνση. Γενικά τα ιοντικά στερεά είναι υλικά: i. Που τείνουν να έχουν υψηλά σημεία βρασμού και τήξεως. ii. Σκληρά και εύθραυστα. iii. Σχετικά κακοί αγωγοί της θερμότητας και του ηλεκτρισμού.

27 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Ένας χαρακτηριστικό παράδειγμα ιοντικού δεσμού: Ο δεσμός που σχηματίζεται μεταξύ Na και Cl: Ηλεκτρονικές κατανομές: Νa με Ζ=11, [1s 2 2s 2 2p 6 ]3s 1 Cl με Ζ=17, [1s 2 2s 2 2p 6 ]3s 2 3p 5 Όταν τα δύο άτομα πλησιάσουν ένας δεσμός θα δημιουργηθεί μεταξύ τους, μέσω της μεταφοράς ενός ηλεκτρονίου του Νa στο Cl. Μετά την μεταφορά του ηλεκτρονίου: Νa + (κατιόν), [1s 2 2s 2 2p 6 ] => ηλεκτρονική δομή του Νe. Cl - (ανιόν), [1s 2 2s 2 2p 6 ]3s 2 3p 6 => ηλεκτρονική δομή του Ar.

28 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Ομοιοπολικός δεσμός: Ο δεσμός δημιουργείται με αμοιβαία συνεισφορά ηλεκτρονίων μεταξύ των ατόμων. Σχηματίζεται λόγω με της μείωσης της δυναμικής ενέργειας του συστήματος, που προκύπτει από την αμοιβαία έλξη μεταξύ των ηλεκτρονίων και των πυρήνων. Αρκετά μοντέλα και θεωρίες έχουν προταθεί για την εξήγηση του σχηματισμού των ομοιοπολικών δεσμών, με την θεωρία των μοριακών τροχιακών (molecular orbitals) να είναι η επικρατέστερη. Η θεωρία των μοριακών τροχιακών (ΜΤ) θεωρεί το μόριο ως μια οντότητα και προσδιορίζει τροχιακά σε ολόκληρο το μόριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξίσωση του Schrödinger που εκφράζει την δυναμική ενέργεια πρέπει να συνυπολογίζει τα φορτία ολόκληρου του μορίου, για να δώσει τα μοριακά τροχιακά.

29 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Το μόριο του HF: Εδώ έχουμε δύο διαφορετικά άτομα: Η με Ζ=1, και ηλεκτρονική κατανομή 1s 1 και F με Ζ=9, και ηλεκτρονική κατανομή 1s 2 2s 2 2p 5. Πρέπει συνολικά φιλοξενηθούν 8 ηλεκτρόνια: 7 από το F και 1 από το Η. Βάζοντας από 2 ηλεκτρόνια σε κάθε τροχιακό γεμίζουν τα πρώτα 4 τροχιακά, με την ενέργεια για το μόριο του HF να είναι μικρότερη (περισσότερο αρνητική) από το άθροισμα των ενεργειών των 2 ατόμων ξεχωριστά.

30 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Ομοιοπολικά στερεά: Δύο άτομα μπορούν να σχηματίσουν ένα ομοιοπολικό δεσμό όπως για παράδειγμα στο HF. Για να σχηματιστεί όμως ένα ομοιοπολικό στερεό πρέπει το κάθε άτομο να έχει σχηματίσει τουλάχιστον δυο επιπλέον δεσμούς με άλλα άτομα. Το ΗF παρόλο την ύπαρξη του ισχυρού ομοιοπολικού δεσμού μεταξύ των δύο ατόμων, είναι αέριο. Αυτό γιατί τόσο το άτομο του Η όσο και του F βρίσκονται σε σταθερή ηλεκτρονική δομή (εφόσον μοιράζονται ηλεκτρόνια). Ένα διάσημο συστατικό για τον σχηματισμό ομοιοπολικών στερεών είναι το Si, το οποίο σχηματίζει ταυτόχρονα 4 δεσμούς τετραεδρικής διάταξης. Το συναντάμε σε κεραμικά όπως καρβίδια (SiC), και νιτρίδια (Si 3 N 4 ).

31 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Το Si έχει την ακόλουθη ηλεκτρονική κατανομή στην θεμελιώδη κατάσταση: (Ne)3s 2 3p 2. Θα περίμενε κανείς ότι είναι δυνατός ο σχηματισμός μόνο δύο επιπλέον κύριων δεσμών για κάθε άτομο του Si. Πώς όμως είναι δυνατόν να σχηματιστούν οι 4 δεσμοί (της τετραεδρικής διάταξης του Si);

32 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Οι Δεσμοί στα Κεραμικά Υλικά Υβριδοποίηση των τροχιακών s και p: Ανάμειξη ή γραμμικός συνδυασμός των τροχιακών s και p ενός ατόμου για τον σχηματισμό νέων υβριδικών τροχιακών (sp orbitals). Στην περίπτωση του Si, έχουμε υβριδοποίηση μεταξύ ενός s τροχιακού και τριών p τροχιακών, για τον σχηματισμό τροχιακών sp 3 (sp 3 orbitals).

33 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Κρυσταλλικά και άμορφα στερεά: Τα στερεά σώματα παρουσιάζουν: Τάξη μεγάλης κλίμακας (long range order) Τάξη μικρής κλίμακας (short range order) ή και συνδυασμό των δύο. Το ίδιο λοιπόν κάνουν και τα κεραμικά υλικά Τα κρυσταλλικά στερεά παρουσιάζουν τάξη μεγάλης κλίμακας. (Περιοδικότητα αρκετά μεγαλύτερη από το μήκος των δεσμών μεταξύ των γειτονικών ατόμων). Τα άμορφα, υαλώδη, και μη κρυσταλλικά υλικά παρουσιάζουν τάξη μικρής κλίμακας. (Περιοδικότητα μόνο γύρω από τα κοντινά γειτονικά άτομα) Τα περισσότερα μέταλλα και κεραμικά υλικά είναι κρυσταλλικά, με την εξαίρεση των υάλων και τον υαλο-κεραμικών.

34 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Κρυσταλλικό στερεό (τάξη μεγάλης κλίμακας) Άμορφο στερεό (τάξη μικρής κλίμακας)

35 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Κεραμικές μικροδομές: Τα κρυσταλλικά στερεά μπορούν να είναι μονοκρύσταλλοι ή πολυκρυσταλλικά. Μονοκρύσταλλοι: τέλεια περιοδικότητα που μεταφέρεται σε ολόκληρο το πλέγμα χωρίς διακοπή. Πολυκρυσταλλικά στερεά: αποτελούνται από μονοκρυσταλλίτες (κόκκους) που σχηματίζουν όρια και περιοχές αταξίας ανάμεσα στους κόκκους. Τυπικό μέγεθος κόκκων: 1-50 μm. Η διάταξη, το μέγεθος, το σχήμα των κόκκων καθορίζουν την μικροδομή.

36 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Πολλές ιδιότητες των κεραμικών υλικών, π.χ. θερμικές, ηλεκτρικές, οπτικές, μαγνητικές, καθορίζονται από την δομή τους. Η δομή των κεραμικών είναι λίγο πιο πολύπλοκη από αυτή των μετάλλων, τα οποία έχουν συνήθως κρυσταλλικές δομές FCC, BCC, ή HCP. Οι δομές των κεραμικών παίρνουν το όνομα τους από το ορυκτό στο οποίο παρατηρήθηκε η συγκεκριμένη δομή για πρώτη φορά. Για παράδειγμα: Στα ΝiO και FeO τα ιόντα είναι τοποθετημένα με τον ίδιο τρόπο όπως στο ορυκτό άλας και η δομή τους περιγράφεται ως δομή του ορυκτού άλατος.

37 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Ένας τρόπος για την κατηγοριοποίηση των κεραμικών δομών, είναι ανάλογα με τον λόγο των ακτινών ανιόντος-κατιόντος. Δομές τύπου ΑΧ: ορυκτό άλας, CsCl, τετραγωνικό ZnS (zinc blend), βουρτσίτες. Το ορυκτό άλας ονομάστηκε από το γνωστό NaCl. Τα ανιόντα (Cl) και τα κατιόντα (Na) έχουν τον ίδιο αριθμό συνδιάταξης (coordination number) που είναι ίσος με 6. Στο CsCl ο αντίστοιχος αριθμός είναι 8. Το ZnS υπάρχει σε δύο δομές (zinc blend και βουρτσίτη), που έχουνε τετραεδρική διάταξη και αριθμό συνδιάταξης 4.

38 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Δομές τύπου ΑΧ 2 : CaF 2 : Ρουτίλιο TiO 2 (rutile): Δομές τύπου Α m Β n Χ p : Στις δομές αυτές συναντάμε πάνω από ένα κατιόν (ή το ίδιο κατιόν αλλά με διαφορετικό σθένος) στην μοναδιαία κυψελίδα. Παραδείγματα αποτελούν οι δομές σπίνελ και περοβσκίτη.

39 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Κεραμικές δομές: Υπάρχουν 3 χαρακτηριστικοί παράγοντες που είναι καθοριστικοί για την δομή των κεραμικών υλικών: 1. Η στοιχειομετρία του κρυστάλλου. 2. Ο λόγος των ακτινών. 3. Η κλίση προς την ομοιοπολικότητα και την τετραεδρική διάταξη. (1) Η στοιχειομετρία του κρυστάλλου: Τα κρυσταλλικά υλικά πρέπει να είναι ηλεκτρικά ουδέτερα όπως αυτό φαίνεται και στον χημικό τύπο. Για παράδειγμα στην αλουμίνα που έχει χημικό τύπο Αl 2 O 3, κάθε 2 κατιόντα Αl 3+ εξισορροπούνται από 3 ανιόντα Ο 2-. Η παραπάνω προϋπόθεση επιφέρει περιορισμό στις δομές που επιτρέπεται να υιοθετήσουν τα ιόντα. Για παράδειγμα ο κρύσταλλος ενός υλικού με χημικό τύπο ΑΧ 2 δεν μπορεί να έχει την δομή ορυκτού άλατος που έχει στοιχειομετρία ΑΧ.

40 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών (2) Ο λόγος των ακτινών: Για να επιτευχθεί η κατάσταση ελάχιστης ενέργειας, τα ανιόντα και τα κατιόντα τείνουν να ελαχιστοποιούν τις απώσεις και να μεγιστοποιούν τις έλξεις μεταξύ τους. Για να συμβεί αυτό πρέπει τα κατιόντα να περιστοιχίζονται από όσο το δυνατό περισσότερα ανιόντα, χωρίς αυτά να ακουμπούν μεταξύ τους. anion cation Η δομή (α) είναι μη σταθερή λόγω των απωστικών δυνάμεων μεταξύ των ανιόντων. Στην δομή (b) τα ιόντα αρχίζουν να ακουμπάνε και υπάρχει οριακή σταθερότητα. Εκεί γίνεται και ο υπολογισμός των οριακών ακτινών για μια σταθερή δομή (ακτίνες κάτω από τις οποίες μια δομή γίνεται μη σταθερή).

41 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Η δομή (c) είναι σταθερή λόγω της αμοιβαίας έλξης μεταξύ ανιόντων και κατιόντων. Επειδή τα κατιόντα είναι συνήθως μικρότερα από τα ανιόντα, η δομή καθορίζεται από το μέγιστο αριθμό των ανιόντων που μπορούν να στοιβάζονται γύρω από τα κατιόντα. Για ένα συγκεκριμένο μέγεθος ανιόντος ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται με την αύξηση του μέγεθος του κατιόντος. Γεωμετρικά αυτό εκφράζεται ως: r c /r a, όπου r c είναι η ακτίνα του κατιόντος, και r a η ακτίνα του ανιόντος. Ο λόγος των ακτινών σχετίζεται με τον αριθμό συνδιάταξης των πλησιέστερων γειτόνων (coordination number).

42 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Αριθμοί συνδιάταξης (coordination number) vs. οριακοί λόγοι ακτινών:

43 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών (3) Η κλίση προς την ομοιοπολικότητα και την τετραεδρική διάταξη: Αρκετές φορές παρατηρούμε μια τετραεδρική δομή, ενώ ο λόγος των ακτινών προβλέπει διαφορετική δομή. Π.χ. συναντάμε τετραεδρική δομή στον ZnS και στον βουρτσίτη ενώ έχουν r c /r a > Κάτι τέτοιο συχνά οφείλεται στην ενδυνάμωση του ομοιοπολικού χαρακτήρα του δεσμού μεταξύ των δύο ατόμων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν: Έχουμε δεσμούς μεταξύ κατιόντων με υψηλή δύναμη πολικότητας (Cu +2, Al +3, Zn +2 ), και ανιόντων που έχουν ελάχιστη δύναμη πολικότητας (I -, S 2-, Se 2- ). Έχουμε άτομα που ευνοούν την υβριδοποίηση sp 3, όπως Si, C, και Ge. (sp 3 hybridization).

44 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Προβλέποντας τις δομές: Μπορούμε να προβλέψουμε την δομή διάφορων οξειδίων από τον λόγο r c /r α : Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: Το CsCl θα έπρεπε να παρουσιάζει οκταεδρικές θέσεις με βάση τον λόγο των ακτινών. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο μέχρι και σήμερα!

45 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Οι ακτίνες των ιόντων είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την κατανόηση της κρυσταλλικής δομής. Μπορούν να προσδιοριστούν θεωρητικά (Pauling, Shannon, Prewitt) καθώς και να μετρηθούν πειραματικά (περίθλαση ακτινών XRD). Ο πίνακας παρουσιάζει μια σχετικά καλή συμφωνία ανάμεσα στις πειραματικές και τις θεωρητικές τιμές.

46 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Η δομή των ομοιοπολικών στερεών / Άλατα πυριτικών οξέων: Ο φλοιός της γης περιέχει: 48% οξυγόνο, 26% πυρίτιο, 8% αλουμίνιο, 5% σίδηρο, και 11% συνδυασμό από ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο. Συνεπώς αποτελείται κυρίως από ορυκτά που βασίζονται στο πυρίτιο, Si. Συνήθως αυτά έχουν πολύπλοκη δομή και χημεία. Εδώ θα δούμε απλά κάποιες βασικές έννοιες που μας βοηθούν στην κατανόηση της δομής. Το πυριτικό πλέγμα: Αποτελείται από ενωμένα τετράεδρα Si (δομική μονάδα). Περιέχει δύο είδη οξυγόνων: Οξυγόνο γεφύρωσης: άτομο Ο που είναι συνδεδεμένο με 2 άτομα Si. Οξυγόνο μη-γεφύρωσης (τερματικό): άτομο Ο που είναι συνδεδεμένο με 1 άτομο Si.

47 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Οξυγόνο γεφύρωσης (ΟΓ) Οξυγόνο μη-γεφύρωσης (ΟΜΓ) Τα οξυγόνα μη-γεφύρωσης (ΟΜΓ) δημιουργούνται με προσθήκες οξειδίων αλκαλίων ή αλκαλικών γαιών, και είναι αρνητικά φορτισμένα.

48 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Αξίζει να προσέξουμε: Ο αριθμός των οξυγόνων μη-γεφύρωσης (ΟΜΓ) είναι ανάλογος του αριθμού των moles του οξειδίου του αλκαλίου ή της αλκαλικής γαίας που προσθέτουμε. Η προσθήκη του οξειδίου του αλκαλίου ή της αλκαλικής γαίας επιφέρει πάντοτε την αύξηση του λόγου Ο/Si. Η προοδευτική αύξηση του αριθμού των οξυγόνων μη-γεφύρωσης (ΟΜΓ) έχει ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της δομής (πυριτικού πλέγματος) σε μικρότερες μονάδες. Συνεπώς: Ο αριθμός των οξυγόνων μη-γεφύρωσης (ΟΜΓ) ανά τετράεδρο Si είναι σημαντική παράμετρος για την δομή των ενώσεων του πυριτίου, και εξαρτάται από τον συνολικό λόγο Ο/Si.

49 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Επίσης ισχύουν τα παρακάτω: Η βασική δομική μονάδα για τα άλατα των πυριτικών οξέων είναι το τετράεδρο (SiO 4 ). O δεσμός Si-O είναι εν μέρει ομοιοπολικός και ικανοποιεί την κατευθυντικότητα του ομοιοπολικού δεσμού καθώς και την συνθήκη των οριακών ακτινών. Τα ιόντα Si 4+ έχουν ισχυρό φορτίο και κατά συνέπεια οι απωστικές δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν είναι επίσης αρκετά ισχυρές. Για να υπάρξει μια σταθερή δομή, οι τετραεδρικές δομικές μονάδες μοιράζονται ανά δυο μια γωνία. Μείωση της απόστασης μεταξύ των ατόμων Si Μείωση σταθερότητας

50 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Συσχετισμός μεταξύ του λόγου O/Si και της δομής: (ο λόγος O/Si μπορεί να έχει τιμές μόνο από 2 μέχρι 4: 2 O/Si 4)

51 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Οι πυριτικές δομές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το σχήμα της μονάδας που τις αποτελούν. Διοξείδιο του πυριτίου SiO 2 (silica): Το κάθε οξυγόνο είναι συνδεδεμένο με δύο πυρίτια και το κάθε πυρίτιο είναι συνδεδεμένο με 4 οξυγόνα, O/Si=2. Δημιουργούνται τρισδιάστατα πυριτικά πλέγματα (3D). Quartz Cristabolite Tridymite (Εικόνες από Wikipedia:

52 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Φύλλα αλάτων πυριτικών ενώσεων (sheet silicates): Για O/Si=2.5, τα άτομα του πυριτίου μοιράζονται 3 από τα 4 οξυγόνα. Δημιουργούνται δομές από δισδιάστατα επίπεδα (2D) στα οποία οι τριγωνικές βάσεις των τετραέδρων ενώνονται. Παραδείγματα τέτοιων δομών: πηλός, ταλκ, καολινίτης Al 2 (OH) 4 (Si 2 O 5 ), και μίκα KAl 2 (OH) 2 (AlSi 3 O 10 ).

53 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Στον καολινίτη: φύλλα (Si 2 O 5 ) 2- ενώνονται μεταξύ τους μέσω θετικά φορτισμένων οκταέδρων Al-O, OH. Η δομή αυτού του τύπου εξηγεί την εύκολη απορρόφηση νερού. Τα μόρια του νερού απορροφώνται σχετικά εύκολα ανάμεσα στην κορυφή των θετικά φορτισμένων φύλλων και των φύλλων του πυριτίου (Si 2 O 5 ) 2-.

54 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Στην Μίκα ιόντα αλουμινίου αντικαθιστούν το 1/4 των ατόμων του Si. Για την διατήρηση της ηλεκτρικά ουδέτερης δομής απαιτείται η προσθήκη ενός θετικά φορτισμένου ιόντος Κ + στα κενά. Τα φύλλα σχηματίζουν ιοντικό δεσμό με το Κ + και ενώνονται. Ο δεσμός είναι ισχυρότερος από αυτών που συναντάμε στον πυλό. Η απορρόφηση του νερού γίνεται πιο δύσκολη σε αυτή την περίπτωση.

55 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Αλυσίδες πυριτικών ενώσεων: Για Ο/Si=3, σχηματίζονται πυριτικές αλυσίδες απείρου μήκους ή πυριτικοί δακτύλιοι. Παράδειγμα αποτελεί ο αμίαντος: Η δομή αποτελείται από πυριτικές αλυσίδες που ενώνονται μεταξύ τους με ασθενείς ηλεκτροστατικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές είναι ασθενέστερες σε σύγκριση με τους δεσμούς που ενώνουν τις αλυσίδες. Οι δομές που δημιουργούνται είναι σκληρές, ινώδεις, απορροφούνται εύκολα από τους πνεύμονες και έχουν βλαβερές συνέπειες. Δομή μονής αλυσίδας Δομή διπλής αλυσίδας

56 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Απομονωμένα τετράεδρα (island silicates): Για Ο/Si=4, οι πυριτικές μονάδες είναι απομονωμένα τετράεδρα (SiO 4 ) 4-, τα οποία δεν μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους, αλλά συνδέονται μέσω τον θετικών ιόντων του κρυστάλλου. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το τετράεδρο (SiO 4 ) 4- συμπεριφέρεται σαν ανιόν και έτσι δημιουργείται μια ψευδο-διαδική δομή, από τον σχηματισμό ιοντικού δεσμού μεταξύ των τετραέδρων (στην περίπτωση μας τα ανιόντα) και των κατιόντων. Παραδείγματα αποτελούν: Γρανάτες (garnets): M 3 2+ M 2 3+ (SiO 4 ) 3 όπου: M 2+ : Mg, Mn, Ca, Fe 2+ και M 3+ : Cr, Al, Fe 3+ Olivines: (Mg, Fe 2+ ) 2 (SiO 4 ) (Εικόνα από Wikipedia:

57 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Πυριτικές ενώσεις με αλουμίνιο (Aluminosilicates): Έχουμε δύο περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν όταν εισάγουμε αλουμίνιο (Al 3+ ) στο πυριτικό πλέγμα: 1. Το Al 3+ αντικαθιστά το Si 4+ στο πλέγμα. Σε αυτή την περίπτωση για την αντιστάθμιση του φορτίου πρέπει να προστεθεί και ένα κατιόν, όπως π.χ. στην Μίκα (slide 36). Ο λόγος που υπολογίζεται τώρα είναι O/(Al+Si). Παραδείγματα αποτελούν (με O/(Al+Si)=2): ο αλβίτης (NaAlSi 3 O 8 ), ο ανορθίτης (CaAl 2 Si 2 O 8 ), και ο ευκρίτης (LiAlSiO 4 ). Τα παραπάνω παρουσιάζουν τρισδιάστατες (3D) δομές, και από τα υψηλότερα σημεία τήξης που είναι γνωστά.

58 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1: Η Δομή των Κεραμικών Υλικών 2. Το Al 3+ καταλαμβάνει οκταεδρικές και/ή τετραεδρικές πλεγματικές θέσεις (sites/holes) μέσα στο πυριτικό πλέγμα. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του καολινίτη (slide 35). Γενικά διαπιστώνουμε ότι οι πυριτικές ενώσεις αποτελούνται από μικτούς δεσμούς. Ο δεσμός Si-O-Si του πυριτικού πλέγματος για παράδειγμα είναι διαφορετικός από εκείνον που συνδέει τις δομικές μονάδες, ο οποίος μπορεί να είναι είτε ισχυρός ιοντικός δεσμός είτε ασθενέστερος δεσμός εξαρτώμενος από το υλικό. Εξαίρεση: Ενός είδους δεσμό παρατηρούμε στην περίπτωση του SiO 2 (silica) και σε μερικές πυριτικές ενώσεις αλουμινίου.

59 Υλικά V, Κεραμικά-Διάλεξη 1 Σημείωση 1: Οι εικόνες και οι πίνακες που παρουσιάστηκαν στην Διάλεξη 1 είναι από το βιβλίο: Fundamentals of Ceramics, M. W. Barsoum, Taylor and Francis group, 2003, εκτός αν γίνεται αναφορά σε άλλη πηγή. Σημείωση 2: Οι σημειώσεις που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη διδάσκουσα του μαθήματος ΕΤΥ-461, Στοιχεία Επιστήμης Κεραμικών, Δρ. Ειρήνη Θεοφανίδου, φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες για την προετοιμασία των σημειώσεων της παρούσας Διάλεξης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Η Δομή των Κεραμικών Υλικών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Η Δομή των Κεραμικών Υλικών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Η Δομή των Κεραμικών Υλικών Εισαγωγή Κρυσταλλικά και άμορφα στερεά: Παρουσιάζουν τάξη μεγάλης κλίμακας (long range order) τάξη μικρής κλίμακας (short range order) ή και συνδυασμό των δύο. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Χημικοί Δεσμοί

Κεφάλαιο 2 Χημικοί Δεσμοί Κεφάλαιο 2 Χημικοί Δεσμοί Σύνοψη Παρουσιάζονται οι χημικοί δεσμοί, ιοντικός, μοριακός, ατομικός, μεταλλικός. Οι ιδιότητες των υλικών τόσο οι φυσικές όσο και οι χημικές εξαρτώνται από το είδος ή τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3:Η οµή των Κεραµικών

Κεφάλαιο 3:Η οµή των Κεραµικών Κεφάλαιο 3:Η οµή των Κεραµικών Η κρυσταλλική δοµή των κεραµικών καθορίζει πολλές ιδιότητες τους: θερµικές, οπτικές, ηλεκτρικές, µαγνητικές, διηλεκτρικές κτλ. Μέταλλα: η κρυσταλλική δοµή είναι συνήθως FCC

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ. Χ. Κορδούλης

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ. Χ. Κορδούλης ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ Χ. Κορδούλης ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Τα κεραμικά υλικά είναι ανόργανα µη μεταλλικά υλικά (ενώσεις μεταλλικών και μη μεταλλικών στοιχείων), τα οποία έχουν υποστεί θερμική κατεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών. Να εξηγούν το σχηματισμό του ιοντικού ομοιοπολικού δεσμού.

ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ. Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών. Να εξηγούν το σχηματισμό του ιοντικού ομοιοπολικού δεσμού. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στο τέλος αυτής της διδακτικής ενότητας οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν: Να δίδουν τον ορισμό του χημικού δεσμού. Να γνωρίζουν τα είδη των δεσμών Να εξηγούν το σχηματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιστήµης Κεραµικών

Στοιχεία Επιστήµης Κεραµικών Στοιχεία Επιστήµης Κεραµικών ιδάσκων : ρ Ειρήνη Θεοφανίδου Email: eirini@iesl.forth.gr eirini_th@yahoo.com Τηλ: : 2810 391133 Ώρες διδασκαλίας: Τρίτη 11:00-14:00 14:00, Αίθουσα Β2 Χηµικού Εισαγωγή 2 ιαλέξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε προχωρημένες μεθόδους υπολογισμού στην Επιστήμη των Υλικών

Εισαγωγή σε προχωρημένες μεθόδους υπολογισμού στην Επιστήμη των Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή σε προχωρημένες μεθόδους υπολογισμού στην Επιστήμη των Υλικών Χτίζοντας τους κρυστάλλους από άτομα Είδη δεσμών Διδάσκων : Επίκουρη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Το είδος του χημικού δεσμού που θα προκύψει κατά την ένωση δύο ατόμων εξαρτάται από την σχετική ένταση των ελκτικών δυνάμεων που ασκούν οι πυρήνες των δύο ατόμων στα ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Στις ιοντικές ενώσεις οι δομικές μονάδες είναι τα ιόντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14 12-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Μαρίνος Ιωάννου, Σταυρούλα Γκιτάκου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.4 να γράψετε στην κόλλα σας το

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 8 η : Υγρά, Στερεά & Αλλαγή Φάσεων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Πολικοί Ομοιοπολικοί Δεσμοί & Διπολικές Ροπές 2 Όπως έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 2. ΟΡΥΚΤΑ - ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ

ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 2. ΟΡΥΚΤΑ - ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 2. ΟΡΥΚΤΑ - ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ Μαρία Περράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ. Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη

ΑΡΧΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ. Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη ΑΡΧΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη Κρύσταλλοι Τα ορυκτά σχηματίζουν κρυστάλλους: διατάξεις ατόμων που συνδέονται στο χώρο (3 διαστάσεις) και που έχουν μια συγκεκριμένη διάταξη (order)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. Αρχές Κρυσταλλοχημείας. Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη

ΙΙΙ. Αρχές Κρυσταλλοχημείας. Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη ΙΙΙ. Αρχές Κρυσταλλοχημείας Γεωχημεία (Υ4203) Χ. Στουραϊτη Κρύσταλλοι Τα ορυκτά σχηματίζουν κρυστάλλους: διατάξεις ατόμων που συνδέονται στο χώρο (3 διαστάσεις) και που έχουν μια συγκεκριμένη διάταξη (order)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 4 Δεσμοί ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ μεταξύ ατόμων γίνονται με τα ηλεκτρόνια σθένους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαττώνεται η συνολική ενέργεια του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλικός δεσμός - Κρυσταλλικές δομές Ασκήσεις

Μεταλλικός δεσμός - Κρυσταλλικές δομές Ασκήσεις Μεταλλικός δεσμός - Κρυσταλλικές δομές Ασκήσεις Ποια από τις ακόλουθες προτάσεις ισχύει για τους μεταλλικούς δεσμούς; α) Οι μεταλλικοί δεσμοί σχηματίζονται αποκλειστικά μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους μετάλλου.

Διαβάστε περισσότερα

H περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων-iοντικός Δεσμός. Εισαγωγική Χημεία

H περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων-iοντικός Δεσμός. Εισαγωγική Χημεία H περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων-iοντικός Δεσμός Εισαγωγική Χημεία 2013-14 1 Μέγεθος Ιόντων Κατιόντα: Η ακτίνα τους είναι πάντοτε μικρότερη από την αντίστοιχη των ουδέτερων ατόμων.

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 4 η : Ιοντικοί Δεσμοί Χημεία Κύριων Ομάδων Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Δόμηση Ηλεκτρονίων στα Ιόντα 2 Για τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 7: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 7: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ενότητα 7: ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομή μετάλλων και αμετάλλων στον Π.Π.

Κατανομή μετάλλων και αμετάλλων στον Π.Π. Κατανομή μετάλλων και αμετάλλων στον Π.Π. Ιδιότητες Μετάλλων και Αμετάλλων ΜΕΤΑΛΛΑ ΑΜΕΤΑΛΛΑ Ιόντα αντιπροσωπευτικών στοιχείων Ιόντα αντιπροσωπευτικών μετάλλων Ιόντα μετάλλων με δομή ευγενούς αερίου (1Α,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν

ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν. 2. Ο µέγιστος αριθµός των ηλεκτρονίων που είναι δυνατόν να υπάρχουν ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Απαντήσεις των ερωτήσεων από πανελλήνιες 2001 2014 ΘΕΜΑ 1 ο 1. Πόσα ηλεκτρόνια στη θεµελιώδη κατάσταση του στοιχείου 18 Ar έχουν µαγνητικό κβαντικό αριθµό m l = 1 ; α. 6. β. 8. γ. 4. δ. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1 Ενότητα: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Επιμέλεια: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Τμήμα: ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 5 Μαρτίου 2015 2 ο Φροντιστήριο 1) Ποια είναι τα ηλεκτρόνια σθένους και ποιός ο ρόλος τους;

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1

Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων. Περιοδικός πίνακας. Σταυρακαντωνάκης Γιώργος Λύκειο Γαζίου Page 1 Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. Για τις ενέργειες ΕL και ΕN των στιβάδων L και N αντίστοιχα, ισχύει ότι ΕL < ΕN ΣΩΣΤΟ, Όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα τόσο αυξάνεται η ενεργειακή στάθμη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χημικός δεσμός

Κεφάλαιο 1 Χημικός δεσμός Κεφάλαιο 1 Χημικός δεσμός 1.1 Άτομα, Ηλεκτρόνια, και Τροχιακά Τα άτομα αποτελούνται από + Πρωτόνια φορτισμένα θετικά μάζα = 1.6726 X 10-27 kg Νετρόνια ουδέτερα μάζα = 1.6750 X 10-27 kg Ηλεκτρόνια φορτισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιοδικό Σύστημα Ιστορική Εξέλιξη

Περιοδικό Σύστημα Ιστορική Εξέλιξη Περιοδικό Σύστημα Ιστορική Εξέλιξη Newlands (1864): ταξινόμηση στοιχείων κατά αύξουσα ατομική μάζα και σε οκτάβες H Li Be B C N O F Na Mg Al Si P S Cl K Ca Cr Ti Mn Fe Meyer (1865): σχέση ιδιοτήτων και

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατικό Περιεχόµενο Μαθήµατος

Θεµατικό Περιεχόµενο Μαθήµατος Θεµατικό Περιεχόµενο Μαθήµατος 1. Κρυσταλικές δοµές Ιονική ακτίνα Ενέργεια πλέγµατος Πυκνές διατάξεις 4εδρικές 8εδρικές οπές Μέταλλα ιοντικά στερεά Πώς περιγράφεται η δοµή τους Πως προσδιορίζεται η δοµή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 23 ο. Μεταλλικός Δεσμός Θεωρία Ζωνών- Ημιαγωγοί Διαμοριακές Δυνάμεις

Μάθημα 23 ο. Μεταλλικός Δεσμός Θεωρία Ζωνών- Ημιαγωγοί Διαμοριακές Δυνάμεις Μάθημα 23 ο Μεταλλικός Δεσμός Θεωρία Ζωνών- Ημιαγωγοί Διαμοριακές Δυνάμεις Μεταλλικός Δεσμός Μοντέλο θάλασσας ηλεκτρονίων Πυρήνες σε θάλασσα e -. Μεταλλική λάμψη. Ολκιμότητα. Εφαρμογή δύναμης Γενική και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 7 η Ενότητα Κεραμικά Υλικά Δημήτριος Λαμπάκης ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ: Κεραμικό υλικό είναι κάθε ανόργανο

Διαβάστε περισσότερα

Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου

Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου Ζαχαριάδου Φωτεινή Σελίδα 1 από 21 Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Κεφάλαιο 1: Ηλεκτρονιακή δοµή του ατόµου Θέµατα Σωστού/Λάθους και Πολλαπλής επιλογής Πανελληνίων, ΟΕΦΕ, ΠΜ Χ Το 17Cl σχηµατίζει ενώσεις µε ένα µόνο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Χημεία της ζωής 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο H XHΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημεία της ζωής 1 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η Βιολογία μπορεί να μελετηθεί μέσα από πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι βιοχημικοί, για παράδειγμα, ενδιαφέρονται περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός.

2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 2.3 Είδη χημικών δεσμών: Ιοντικός ομοιοπολικός δοτικός ομοιοπολικός δεσμός. 11.1. Ποια είδη χημικών δεσμών γνωρίζετε; Υπάρχουν δύο βασικά είδη χημικών δεσμών: ο ιοντικός ή ετεροπολικός δεσμός και ο ομοιοπολικός

Διαβάστε περισσότερα

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του.

5. Να βρείτε τον ατομικό αριθμό του 2ου μέλους της ομάδας των αλογόνων και να γράψετε την ηλεκτρονιακή δομή του. Ερωτήσεις στο 2o κεφάλαιο από τράπεζα θεμάτων 1. α) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που μπορεί να πάρει κάθε μία από τις στιβάδες: K, L, M, N. β) Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ηλεκτρονίων που

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ

Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Απρίλιος 2007 ΠΥΡΙΤΙΚΆ ΟΡΥΚΤΆ 92% των ορυκτών του φλοιού της γης είναι πυριτικά 39% 12% 12% 11% 5% 5% 5% 3% 8% Πλαγιόκλαστα Αλκαλικοί άστριοι Χαλαζίας Πυρόξενοι Αμφίβολοι Μαρμαρυγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 2 Κατηγορίες Υλικών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Παραδείγματα Το πεντάγωνο των υλικών Κατηγορίες υλικών 1 Ορυκτά Μέταλλα Φυσικές πηγές Υλικάπουβγαίνουναπότηγημεεξόρυξηήσκάψιμοή

Διαβάστε περισσότερα

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2

Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 Ερωτήσεις Ανάπτυξης 1. Δίνεται ότι: 40 20 Ca. Να μεταφέρετε στην κόλλα σας συμπληρωμένο τον παρακάτω πίνακα που αναφέρεται στο άτομο του ασβεστίου: ΣΤΙΒΑΔΕΣ νετρόνια K L M N Ca 2 2. Tι είδους δεσμός αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

7.14 Προβλήματα για εξάσκηση

7.14 Προβλήματα για εξάσκηση 7.14 Προβλήματα για εξάσκηση 7.1 Το ορυκτό οξείδιο του αλουμινίου (Corundum, Al 2 O 3 ) έχει κρυσταλλική δομή η οποία μπορεί να περιγραφεί ως HCP πλέγμα ιόντων οξυγόνου με τα ιόντα αλουμινίου να καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σωματίδια της ύλης

Βασικά σωματίδια της ύλης 1 Βασικά σωματίδια της ύλης Τα βασικά σωματίδια της ύλης είναι τα άτομα, τα μόρια και τα ιόντα. «Άτομο ονομάζουμε το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό χημικών ενώσεων».

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Ηλεκτρονική δοµή των ατόµων

2.1 Ηλεκτρονική δοµή των ατόµων ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ 2ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 2.1 Ηλεκτρονική δοµή των ατόµων ΕΡΩΤΗΣΗ 1 : Πως περιέγραψε ο Bohr την δοµή του ατόµου; ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ο Bohr φαντάστηκε το άτοµο σαν ένα µικροσκοπικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρέσεις στις ηλεκτρονιακές διαμορφώσεις

Εξαιρέσεις στις ηλεκτρονιακές διαμορφώσεις Εξαιρέσεις στις ηλεκτρονιακές διαμορφώσεις Ακολουθώντας τους κανόνες δόμησης των πολυηλεκτρονιακών ατόμων που αναπτύχθηκαν παραπάνω, θα διαπιστώσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούνται αποκλίσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ ΤΕΧΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) Ε. Βιντζηλαίου (Συντονιστής), Ε. Βουγιούκας, Ε. Μπαδογιάννης Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις

Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις 2 η σειρά διαφανειών Δημήτριος Λαμπάκης ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια Μόρια: Τα υπόλοιπα άτομα σχηματίζουν μόρια, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής Επιστήμη των Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Φυσικής 2017 Α. Δούβαλης Σημειακές ατέλειες Στοιχειακά στερεά Ατέλειες των στερεών Αυτοπαρεμβολή σε ενδοπλεγματική θέση Κενή θέση Αριθμός κενών θέσεων Q

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρονιακές Κατανοµή

ηλεκτρονιακές Κατανοµή ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΣΜΟΙ 1. ίνεται ο πίκας: Σύµβολο Στοιχείου Να Ηλεκτρονιακή Κατανοµή X K (2) L(4) Ψ K (2) L(8) M(7) Ζ K (2) L(7) αντιγράψετε τον πίκα Οµάδα Π.Π. στη κόλλα Περίοδος Π.Π. σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Καταστάσεις της ύλης. Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο.

Καταστάσεις της ύλης. Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο. Καταστάσεις της ύλης Αέρια: Παντελής απουσία τάξεως. Τα µόρια βρίσκονται σε συνεχή τυχαία κίνηση σε σχεδόν κενό χώρο. Υγρά: Τάξη πολύ µικρού βαθµού και κλίµακας-ελκτικές δυνάµεις-ολίσθηση. Τα µόρια βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ενότητα:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ενότητα: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Ενότητα: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Επιμέλεια: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΡΙΒΑΣ Τμήμα: ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 1 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Τι τάξη μεγέθους είναι οι ενδοατομικές αποστάσεις και ποιες υποδιαιρέσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολή ορισμένων περιοδικών ιδιοτήτων

Μεταβολή ορισμένων περιοδικών ιδιοτήτων Μεταβολή ορισμένων περιοδικών ιδιοτήτων 1. Ερώτηση: Ποια θεωρούνται θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ατόμου και γιατί; Θεμελιώδη χαρακτηριστικά του ατόμου είναι: η ατομική ακτίνα, η ενέργεια ιοντισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Χημεία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 1.2 Καταστάσεις των υλικών 1. Συμπληρώστε το παρακάτω σχεδιάγραμμα 2 2. Πώς ονομάζονται οι παρακάτω μετατροπές της φυσικής κατάστασης; 3 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Μοριακών Τροχιακών (ΜΟ)

Θεωρία Μοριακών Τροχιακών (ΜΟ) Θεωρία Μοριακών Τροχιακών (ΜΟ) Ετεροπυρηνικά διατομικά μόρια ή ιόντα (πολικοί δεσμοί) Το πιο ηλεκτραρνητικό στοιχείο (με ατομικά τροχιακά χαμηλότερης ενεργειακής στάθμης) συνεισφέρει περισσότερο στο δεσμικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - ΣΑΕΤ

Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - ΣΑΕΤ Γενική και Ανόργανη Χημεία Περιοδικές ιδιότητες των στοιχείων. Σχηματισμός ιόντων. Στ. Μπογιατζής 1 Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Π Δ Χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 Π

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΑΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΑΕΡΕΣ», «ΑΝΘΡΑΚΑΣ

ΧΗΜΕΙΑ ΑΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΑΕΡΕΣ», «ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΧΗΜΕΙΑ ΑΜΕΤΑΛΛΩΝ «ΑΕΡΕΣ», «ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!» Η ομάδα του άνθρακα Ξυλάνθρακας, αναγωγή μεταλλευμάτων Αιθάλη, παραγωγή μελάνης Αύξηση μεταλλικού χαρακτήρα από πάνω προς τα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου

Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός. Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου Όλα τα Σωστό-Λάθος της τράπεζας θεμάτων για τη Χημεία Α Λυκείου 1. Το ιόν του νατρίου, 11Νa +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει ένα ηλεκτρόνιο. Λ, όταν αποβάλλει ένα ηλεκτρόνιο 2. Σε 2 mol NH3

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης

Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής. Ενότητα: Στερεά. Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης. Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης Τίτλος Μαθήματος: Βασικές Έννοιες Φυσικής Ενότητα: Στερεά Διδάσκων: Καθηγητής Κ. Κώτσης Τμήμα: Παιδαγωγικό, Δημοτικής Εκπαίδευσης 7. Στερεά Η επιβεβαίωση ότι τα στερεά σώματα αποτελούνται από μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ηλεκτρονικές Διατάξεις και Περιοδικό Σύστημα

Κεφάλαιο 8. Ηλεκτρονικές Διατάξεις και Περιοδικό Σύστημα Κεφάλαιο 8 Ηλεκτρονικές Διατάξεις και Περιοδικό Σύστημα 1. H απαγορευτική αρχή του Pauli 2. Η αρχή της ελάχιστης ενέργειας 3. Ο κανόνας του Hund H απαγορευτική αρχή του Pauli «Είναι αδύνατο να υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 3: Στερεά διαλύματα και ενδομεταλλικές ενώσεις. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ. Ενότητα 3: Στερεά διαλύματα και ενδομεταλλικές ενώσεις. Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Φυσική ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Ενότητα 3: Γρηγόρης Ν. Χαϊδεμενόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 1 η : Στοιχεία, Ιδιότητες. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής.

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ανόργανη Χημεία. Ενότητα 1 η : Στοιχεία, Ιδιότητες. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 1 η : Στοιχεία, Ιδιότητες Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής 2 Οποιοδήποτε αντικείμενο στο περιβάλλον σχηματίζεται από τα μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:.

ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΚΚΟΥ ΠΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010 2011 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΜΑΘΗΜΑ : ΧΗΜΕΙΑ ΤΑΞΗ : Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΘΜΟΣ:. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 24.05.2011 ΧΡΟΝΟΣ : 10.30 12.30 ( Χημεία - Φυσιογνωστικά)

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ακτίνα ατομική ακτίνα δραστικού μείωση δραστικό πυρηνικό φορτίο και ο κύριος κβαντικός αριθμός των εξωτ. ηλεκτρονίων

Ατομική Ακτίνα ατομική ακτίνα δραστικού μείωση δραστικό πυρηνικό φορτίο και ο κύριος κβαντικός αριθμός των εξωτ. ηλεκτρονίων ATOMIKH AKTINA Ατομική Ακτίνα ορίζεται ως το μισό της απόστασης μεταξύ δύο γειτονικών ατόμων, όπως αυτά διατάσσονται στο κρυσταλλικό πλέγμα του στοιχείου. Η ατομική ακτίνα ενός στοιχείου: Κατά μήκος μιας

Διαβάστε περισσότερα

Συσχέτιση. Δομής(structure) Ιδιοτήτων(properties) κατεργασίας(processing) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΛΙΚΩΝ- ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συσχέτιση. Δομής(structure) Ιδιοτήτων(properties) κατεργασίας(processing) ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΛΙΚΩΝ- ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Συσχέτιση Δομής(structure) Ιδιοτήτων(properties) κατεργασίας(processing) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΛΙΚΩΝ- ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΟΜΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ Ορολογία σχετική με τη δομή που θα συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr.

Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr. Μετά το τέλος της μελέτης του 2ου κεφαλαίου, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση: Να γνωρίζει τα βασικά σημεία του ατομικού προτύπου του Bohr. Να κατανέμει σε στιβάδες τα ηλεκτρόνια ατόμων και ιόντων.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 ο. Ο Περιοδικός Πίνακας και ο Νόμος της Περιοδικότητας. Μέγεθος ατόμων Ενέργεια Ιοντισμού Ηλεκτρονιακή συγγένεια Ηλεκτραρνητικότητα

Μάθημα 10 ο. Ο Περιοδικός Πίνακας και ο Νόμος της Περιοδικότητας. Μέγεθος ατόμων Ενέργεια Ιοντισμού Ηλεκτρονιακή συγγένεια Ηλεκτραρνητικότητα Μάθημα 10 ο Ο Περιοδικός Πίνακας και ο Νόμος της Περιοδικότητας Μέγεθος ατόμων Ενέργεια Ιοντισμού Ηλεκτρονιακή συγγένεια Ηλεκτραρνητικότητα Σχέση σειράς συμπλήρωσης τροχιακών και ΠΠ Μνημονικός κανόνας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός

Κεφάλαιο 9. Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός Κεφάλαιο 9 Ιοντικός και Ομοιοπολικός Δεσμός Ηλεκτρόνια σθένους είναι τα ηλεκτρόνια της εξώτατης στοιβάδας ενός ατόμου. Είναι τα ηλεκτρόνια τα οποία συμμετέχουν στους χημικούς δεσμούς. Ομάδα Δομή e - #

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 14ο. Περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων

Μάθημα 14ο. Περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων Μάθημα 14ο Περιοδικότητα των ιδιοτήτων των ατόμων των στοιχείων Ηλεκτρονιακή συγγένεια Το αντίθετο της ενέργειας ιοντισμού. Μεταβολή της ενέργειας όταν τα άτομα στην αέρια φάση κερδίζουν ηλεκτρόνια και

Διαβάστε περισσότερα

κυματικής συνάρτησης (Ψ) κυματική συνάρτηση

κυματικής συνάρτησης (Ψ) κυματική συνάρτηση Στην κβαντομηχανική ο χώρος μέσα στον οποίο κινείται το ηλεκτρόνιο γύρω από τον πυρήνα παύει να περιγράφεται από μια απλή τροχιά, χαρακτηριστικό του μοντέλου του Bohr, αλλά περιγράφεται ο χώρος μέσα στον

Διαβάστε περισσότερα

(Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου )

(Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου ) Δυνάμεις διπόλου διπόλου (Από το βιβλίο Γενική Χημεία των Ebbing, D. D., Gammon, S. D., Εκδόσεις Παπασωτηρίου ) Τα πολικά μόρια μπορούν να έλκονται αμοιβαία μέσω δυνάμεων διπόλου διπόλου. Η δύναμη διπόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΧΗΜΕΙΑΣ Κατάσταση της ύλης. Η Γεωχημεία κατά ένα μεγάλο μέρος ασχολείται με τη μετατροπή της ύλης από τη μια μορφή στην άλλη όπως γίνεται φανερό στην κρυστάλλωση των μαγμάτων, στη διάβρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

ΑΤΟΜΙΚΑ ΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ Thomson (σταφιδόψωμο) Rutherford (πλανητικό μοντέλο) Bohr (επιτρεπόμενες τροχιές ενεργειακές στάθμες) Κβαντομηχανική β ή (τροχιακό) ρχ 24/9/2008 1 ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Bohr 1η Συνθήκη (Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ

ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΝΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ Η πρώτη ύλη με τη μορφή σωματιδίων (κόνεως) μορφοποιείται μέσα σε καλούπια, με μηχανισμό που οδηγεί σε δομική διασύνδεση των σωματιδίων με πρόσδοση θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΜΟΥ

ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΜΟΥ ΧΗΜΙΚΟΣ ΕΣΜΟΣ ΙΙ : ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟΥ Ή ΟΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΕΣΜΟΥ Παππάς Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Το μόριο του Η 2 Σύμφωνα με τη θεωρία του Lewis στο μόριο του Η 2 τα άτομα συγκρατούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας. Αξιολόγηση :

Ονοματεπώνυμο: Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας. Αξιολόγηση : Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Υλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση : Χημεία Α Λυκείου Δομή του ατόμου Περιοδικός Πίνακας Τσικριτζή Αθανασία Θέμα Α 1. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις επόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής

Ανόργανη Χημεία. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή. Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ανόργανη Χημεία Ενότητα 5 η : Ομοιοπολικοί δεσμοί & μοριακή δομή Οκτώβριος 2018 Δρ. Δημήτρης Π. Μακρής Αναπληρωτής Καθηγητής Ο Ομοιοπολικός Δεσμός 2 Ο δεσμός Η Η στο μόριο Η

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Ι 5 Δομή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Κρυσταλλικά υλικά Άμορφα υλικά Κρύσταλλος είναι ένα υλικό που παρουσιάζει τρισδιάστατη περιοδική τάξη ατόμων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Ο άργυρος εμφανίζεται στη φύση υπό τη μορφή δύο ισοτόπων τα οποία έχουν ατομικές μάζες 106,905 amu και 108,905 amu. (α) Γράψτε το σύμβολο για καθένα ισότοπο του αργύρου

Διαβάστε περισσότερα

Γενική & Ανόργανη Χημεία

Γενική & Ανόργανη Χημεία Γενική & Ανόργανη Χημεία 2017-18 1 Ηλεκτρονιακή Συγγένεια (Electron Affinity) Η πρόβλεψη ορισμένων χημικών ιδιοτήτων, προϋποθέτει τη γνώση του τρόπου μεταβολής της ενέργειας κατά την προσθήκη ηλεκτρονίων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα. Θεωρητικη αναλυση

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα. Θεωρητικη αναλυση ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα Θεωρητικη αναλυση ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ στα στερεα Ομοιοπολικός δεσμός Ιοντικός δεσμός Μεταλλικός δεσμός Δεσμός του υδρογόνου Δεσμός van der Waals ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΟΥ Στοιβάδες Χώρος κίνησης των

Διαβάστε περισσότερα

µοριακά στερεά στερεά van der Waals δεσµοί υδρογόνου

µοριακά στερεά στερεά van der Waals δεσµοί υδρογόνου Τα µοριακά στερεά ή στερεά van der Waals συντίθενται από διακεκριµένα µόρια ή άτοµα, τα οποία συγκρατούνται σε πλέγµατα µε ασθενείς δυνάµεις van der Waals. Οι ηλεκτρικές αυτές δυνάµεις είναι καθολικού

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό

Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Όλα τα Θέματα της Τράπεζας στη Χημεία που σχετίζονται με το Χημικό Δεσμό Θέμα 1. Να αναφέρετε δυο διαφορές μεταξύ ομοιοπολικών και ιοντικών ενώσεων. Θέμα 2. Για καθεμία από τις παρακάτω περιπτώσεις να

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β. 12 Mg γ. 14 Si δ.

ΧΗΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β. 12 Mg γ. 14 Si δ. ΧΜΕΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2/12/2018 Σταυρούλα Γκιτάκου, Μαρία Ρήγα, Γιάννης Παπαντωνάκης, Γιάννης Τσάφος, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α A1. Ποιο από τα επόμενα άτομα έχει μεγαλύτερη ατομική ακτίνα; α. 11 Na β.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 1: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ. Ενότητα 1: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Ενότητα 1: ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΙ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΗΜΜΥ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Σωστού Λάθους

Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ) και να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. 1. Το ιόν του νατρίου, 11 Na +, προκύπτει όταν το άτομο του Na προσλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΟΝΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΟΝΤΙΣΜΟΥ Ν. ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ηλεκτρονιακή δομή και κυρίως τα ηλεκτρόνια σθένους (τελευταία ηλεκτρόνια) προσδίδουν στο άτομο τη χημική

Διαβάστε περισσότερα

Na 2. +CO 2 + 2HCl 2NaCl + SiO 2

Na 2. +CO 2 + 2HCl 2NaCl + SiO 2 Το διοξείδιο του πυριτίου εμφανίζεται ως άμορφο και ως κρυσταλλικό. Ο χαλαζίας είναι η πιο σημαντική κρυσταλλική μορφή του διοξειδίου του πυριτίου. Παρασκευάζεται σύμφωνα με την αντίδραση: SiO 2 +Na 2

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα. Είδη διαλυμάτων

Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα. Είδη διαλυμάτων Παράγοντες που εξηγούν τη διαλυτότητα 1. Η φυσική τάση των ουσιών να αναμιγνύονται μεταξύ τους. 2. Οι σχετικές ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των χημικών οντοτήτων του διαλύματος Είδη διαλυμάτων Στα διαλύματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Για καθεμιά από τις ακόλουθες ομάδες, τοποθετήστε τα άτομα και / ή τα ιόντα κατά σειρά ελαττούμενου μεγέθους (από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο) (α) Cu, Cu +, Cu

Διαβάστε περισσότερα

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής

Επιστήμη των Υλικών. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φυσικής Επιστήμη των Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Φυσικής 2017 Α. Δούβαλης Ατέλειες, διαταραχές και σχέση τους με τις μηχανικές ιδιότητες των στερεών (μεταλλικά στερεά) μικτή διαταραχή διαταραχή κοχλία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα 3ο μεροσ. Θεωρητικη αναλυση

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα 3ο μεροσ. Θεωρητικη αναλυση ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΑ Υλικα 3ο μεροσ Θεωρητικη αναλυση μεταλλα Έχουν κοινές φυσικές ιδιότητες που αποδεικνύεται πως είναι αλληλένδετες μεταξύ τους: Υψηλή φυσική αντοχή Υψηλή πυκνότητα Υψηλή ηλεκτρική και θερμική

Διαβάστε περισσότερα

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου

Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Σο πυρίτιο Φημεία Γ Γυμνασίου Επιμέλεια: Δρ. Ιωάννης Καλαμαράς, Διδάκτωρ Χημικός ΤΝΟΠΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ 1. ΣΟ ΠΤΡΙΣΙΟ ΣΗ ΥΤΗ Το πυρίτιο (Si) ανήκει στη 14 η ομάδα του περιοδικού πίνακα και στη τρίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 3 η Ενότητα ΔΕΣΜΟΙ Δημήτριος Λαμπάκης ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΓΡΑΦΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ Από τις καταστάσεις της ύλης τα αέρια και τα υγρά δεν παρουσιάζουν κάποια τυπική διάταξη ατόμων, ενώ από τα στερεά ορισμένα παρουσιάζουν συγκεκριμένη διάταξη ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια Μόρια: Τα υπόλοιπα άτομα σχηματίζουν μόρια Γιατί; Διότι η ολική ενέργεια ενός ευσταθούς μορίου είναι μικρότερη από την ολική ενέργεια των μεμονωμένων ατόμων που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ Η ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΙΟΝΙC BOND)

ΙΟΝΤΙΚΟΣ Η ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΙΟΝΙC BOND) ΙΟΝΤΙΚΟΣ Η ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (ΙΟΝΙC BOND) Ο χημικός δεσμός που δημιουργείται λόγω των ελκτικών δυνάμεων αντιθέτως φορτισμένων ιόντων λέγεται ετεροπολικός ή ιοντικός δεσμός, αφού η δημιουργία του oφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΙΟΝΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΗΜΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ Είδη Δεσµών Ιοντικός Δεσµός (Ionic bond): σχηµατίζεται πάντα µεταξύ ηλεκτροθετικών και ηλεκτραρνητικών στοιχείων και περιλαµβάνει την πλήρη µεταφορά ενός ή περισσοτέρων ηλεκτρονίων από το

Διαβάστε περισσότερα

1o Kριτήριο Αξιολόγησης

1o Kριτήριο Αξιολόγησης 1o Kριτήριο Αξιολόγησης 11 ΚΒΑΝΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ - ΑΡΧΕΣ ΟΜΗΣΗΣ ΠΟΛΥΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 βάλτε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Κατά τις µεταπτώσεις: L

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ. Δρ. M.Χανιάς Αν.Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ. Δρ. M.Χανιάς Αν.Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ Δρ. M.Χανιάς Αν.Καθηγητής Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΚΑΒΑΛΑ 018 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ. ΑΓΩΓΙΜΑ ΥΛΙΚΑ 3. ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 5: Ιοντικός δεσμός. Τόλης Ευάγγελος

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Χημεία. Ενότητα 5: Ιοντικός δεσμός. Τόλης Ευάγγελος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Χημεία Ενότητα 5: Ιοντικός δεσμός Τόλης Ευάγγελος e-mail: etolis@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα

2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα 1 Ερωτήσεις θεωρίας με απαντήσεις 2.9 Υποατομικά σωματίδια Ιόντα 9-1. Ποια είναι τα «υποατομικά σωματίδια»: 1. Τα πρωτόνια (ρ). Κάθε πρωτόνιο είναι ένα θετικά φορτισμένο σωματίδιο με μία μονάδα θετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΝΟΡΓΑΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΥΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ 2γ-1 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Μη ειδική προσρόφηση (ανταλλαγή ιόντων) Ειδική προσρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο :ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο :ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο :ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ. ΕΝΔΟΓΕΝΕΙΣ ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ Δομή του ατόμου Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ύλη αποτελείται από ενώσεις ατόμων, δημιουργώντας τις πολυάριθμες χημικές ενώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά

Χημικοί Χημικ σμ σμ & Μοριακά Τροχιακά Χημικοί δεσμοί & Μοριακά Τροχιακά Χημικός δεσμός είναι η δύναμη που συγκρατεί τα άτομα (ήάλλ άλλες δομικές μονάδες της ύλης, π.χ ιόντα) ) ενωμένα μεταξύ τους. Δημιουργείται, όταν οι δομικές μονάδες της

Διαβάστε περισσότερα

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br

Α.2 Από τα παρακάτω ζεύγη στοιχείων ευγενή αέρια είναι: α. 12 Mg και 20 Ca β. 2 He και 18 Αr γ. 6 C και 14 Si δ. 17 Cl και 35 Br ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ / A ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01 / 12 / 2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.5 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό της ερώτησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Σκοπός Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι μία διάταξη ημιαγωγών η οποία μετατρέπει την φωτεινή ενέργεια που προσπίπτει σε αυτήν σε ηλεκτρική.. Όταν αυτή φωτιστεί με φωτόνια κατάλληλης συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα