: Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ"

Transcript

1 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ Αλλαγή τοπίου «Η αυλαία έπεσε και ένα νέο έργο αρχίζει [...]. Τα γυναικεία φορέματα και χτενίσματα επιμηκύνονται και εσείς, εσείς που μόλις χθες ή προχθές αρχίσατε να συμμετέχετε σε αυτό, γίνατε έτσι μάρτυρες μίας «εξέλιξης της Μόδας» που δεν συμβαίνει κάθε χρόνο». Με τα λόγια αυτά αναλύει το 1932 ο Eduard Josef Wimmer Wisgrill, Επικεφαλής του Τμήματος Μόδας των Ατελιέ της Βιέννης, τη διαφοροποίηση της Μόδας του 1930 σε σχέση με αυτή του Η θεατρική μεταφορά της αυλαίας που πέφτει είναι ίσως λίγο υπερβολική και η αλλαγή οπωσδήποτε δεν ήταν τόσο ξαφνική, όσο την περιγράφει ο Wimmer Wisgrill. Ωστόσο, η δεκαετία του 1930 καταργεί ορισμένες επαναστάσεις που σημάδεψαν τη Μόδα την προηγούμενη δεκαετία, δίνοντας παράλληλα μία νέα ώθηση σε άλλα ρεύματα. Η ιστορία της Μόδας δεν έχει γνωρίσει πολλές τομές τόσο ριζικές μεταξύ δύο δεκαετιών. Το «αγορίστικο» και αθλητικό στυλ του 1920 παραχωρεί τη θέση του σε μία παραδοσιακή και κομψή θηλυκότητα. Οι φόρμες που μέχρι τότε ήταν πιο συμμετρικές μετατρέπονται ασυναίσθητα σε χυτές γραμμές. Τα κοντά και άγρια μαλλιά επανέρχονται στις κυματιστές γραμμές και ξαναβρίσκουν το μήκος εκείνο που επιτρέπει να μαζευτούν ψηλά. Το κόψιμο γίνεται πιο συγκεκριμένο, τα καπέλα πιο εντυπωσιακά με λίγα λόγια η σιλουέτα μεταμορφώνεται, εις βάρος της αυστηρότητας και της αποφασιστικότητας. Παρατηρείται γενικότερα μία επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες, ακόμα πιο ξεκάθαρη απ ότι πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικονομική κρίση που βρίσκεται στο απόγειο της το 1932, με 30 εκατομμύρια ανέργους παγκοσμίως, δεν είναι προφανώς άσχετη με την εξέλιξη αυτή. Πολυπληθή στρώματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού

2 ενστερνίζονται με πάθος την ιδεολογία που καλλιεργείται από την εθνικιστική και φασιστική προπαγάνδα, η οποία υπόσχεται να εξαφανίσει την υπάρχουσα μιζέρια. Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της γυναίκας κατέχει κεντρικό ρόλο στις ιδεολογίες αυτές: πρέπει να ξαναγίνει θηλυκή, με την πιο απηρχαιωμένη έννοια του όρου: να αναθρέφει τα παιδιά της, να είναι νοικοκυρά και να προσπαθεί να ξαλαφρώσει τον σύζυγό της από τις έγνοιες. Καλείται επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παίξει έναν κοσμικό ρόλο και πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να προσφέρει στους άνδρες ένα ευχάριστο θέαμα, χωρίς ποτέ να τους ανταγωνίζεται μία παλινδρόμηση στον τομέα της χειραφέτησης. Μόνο η αυξημένη ζήτηση σε εργατικά χέρια μίας πολεμικής βιομηχανίας σε άνθιση και οι επιταγές που πολέμου θα παρακινήσουν τους ιθύνοντες να ζητήσουν από τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βγουν να δουλέψουν. Σε μία εποχή που η πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών βρίσκει καταφύγιο στον εθνικισμό, τα ρούχα βρίσκουν καταφύγιο στην εθνική ταυτότητα. Στις αρχές του 1930, δεν είναι ακόμα Μόδα παρά μόνο στο Παρίσι και η επιρροή της γαλλικής υψηλής ραπτικής ασκείται πολύ πέρα από τα σύνορα του Εξαγώνου. Αλλά τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου γίνεται προσπάθεια στήριξης της τοπικής βιομηχανίας ενδυμάτων και όπου εκδηλώνεται μία συγκεκριμένη διάθεση συμφιλίωσης με τα παραδοσιακά ρούχα. Έτσι λοιπόν στη Γερμανία η Μόδα τείνει να εκλείψει μπροστά στις τοπικές στολές που βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση. Απόλυτα λειτουργικά, στερούνται εξάλλου κάθε είδους μπιχλιμπίδι, που θεωρείται πλέον παρωχημένο. Όλες οι γυναίκες που επιλέγουν να ντυθούν «α λα γερμανικά» κατά την δεκαετία του 1930 δεν αρκούν πάντως για να επισκιάσουν τον σημαντικό αριθμό των γυναικών της υψηλής κοινωνίας, η οποία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα θεωρεί το Παρίσι ως την πρωτεύουσα της Μόδας από την οποία θα συνεχίσει να εμπνέεται. Κατά τα άλλα, και παρά την ανέχεια, οι γαλλικοί Οίκοι υψηλής ραπτικής θα παραμείνουν ανοιχτοί κατά την Κατοχή, μεταξύ 1940 και 1944.

3 Μόδα και κινηματογράφος Από τη δεκαετία του 1920, ο κινηματογράφος αποτελεί σημαντικό μέσο της Μόδας. Η εισαγωγή του ομιλούντος κινηματογράφου στο τέλος της δεκαετίας σημαδεύει μία πραγματική επανάσταση. Οι ρεαλιστικοί διάλογοι επιτρέπουν τη διαχείριση της δράσης με περισσότερη εκλεκτικότητα. Οι ήρωες γίνονται πιο φυσικοί και μπορούν να παρασύρουν τους θεατές σε έναν κόσμο όπου η φαντασία μοιάζει να συναντά την πραγματικότητα μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτό που μπορούσε να κάνει ο βουβός κινηματογράφος. Οι κωμωδίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές, γιατί δίνουν τη δυνατότητα να ξεχάσει κανείς τη μίζερη καθημερινότητα. Χρησιμοποιείται συχνά ως φορέας ιδεολογικών μηνυμάτων. Ενώ οι γυναίκες ηθοποιοί του βωβού κινηματογράφου τη δεκαετία του 1920 φορούσαν συχνά τα ίδια ρούχα εντός και εκτός οθόνης, η δεκαετία του 1930 αρχίζει να δίνει το προβάδισμα σε εμφανίσεις που ενσωματώνονται καλύτερα στο σενάριο: οι ηθοποιοί συμμετέχουν έτσι στη συνολική σύνθεση ντεκόρ, ένδυση και σωματική στάση όπου όλα τα στοιχεία εναρμονίζονται άψογα μεταξύ τους. Η ένδυση εκφράζει τον χαρακτήρα του ήρωα, χρησιμεύει ως υποστηρικτικό μέσο της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων των ερμηνευτών, μπορεί να πλαισιώσει αντιφάσεις ή να γίνει πρόδρομος γεγονότων, με αποτέλεσμα να αποτελεί σημαντικό φορέα αισθήσεων. Οι γυναίκες ηθοποιοί της δεκαετίας του 1930 ενσαρκώνουν την εικόνα της γυναίκας που απέχει κατά πολύ από τις υπερβολικά έντονα μακιγιαρισμένες ντίβες της προηγούμενης δεκαετίας. Ηθοποιοί όπως η Lil Dagover τοποθετούνται μεταξύ της μεγάλης κυρίας και της θαρραλέας μικροαστής. Η Lilian Harvey τείνει περισσότερο προς τη γυναίκα-παιδί, αλλά ο ανδρόγυνης τύπος του 1920 έχει πλέον εξελιχθεί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Zarah Leander γίνεται η προσωποποίηση της ίδιας της femme fatale (μοιραίας γυναίκας). Με τις κόκκινες μπούκλες και την βραχνή φωνή, τις εφαρμοστές βραδινές τουαλέτες και την πληθωρική σιλουέτα, προοιωνίζει έναν τύπο που θα αγαπηθεί ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο.

4 Οι ηθοποιοί που κυριαρχούν στον διεθνή κινηματογράφο έχουν μία πολλή πιο κοσμική λάμψη από τις ευρωπαίες συναδέλφους τους. Η Greta Garbo, η απόμακρη και μυστηριώδης «Θεά», η Marlene Dietrich, η οποία, μετά την αναχώρησή της για τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαρνείται τον ρόλο της βαμπ του «Γαλάζιου Αγγέλου» σε ταινίες της όπως «Η Ξανθιά Αφροδίτη» (1932) ή «Ο κήπος του Αλλάχ» που την οδηγούν στην κορυφή της τελειότητας, η Joan Crawford, η Talluah Bankhead, η Ginger Rogers ή η Jean Harlow, ενσαρκώνουν την ιδανική γυναίκα. Ο κινηματογράφος δεν αρκείται στο να δείξει τη Μόδα, τη δημιουργεί. Η Elsa Schiaparelli είναι μία από τις πρώτες που αντιλαμβάνεται ότι το σχετικά νέο αυτό μέσο επικοινωνίας μπορεί να χρησιμεύσει ως πασαρέλα Μόδας για το ευρύ κοινό: τα κοστούμια του κινηματογράφου του σήμερα είναι η Μόδα του αύριο, δηλώνει. Οι Gilber Adrian και Travis Banton υπογράφουν τα κοστούμια διασήμων ταινιών του Χόλυγουντ : τα μοντέλα του Adrian στη συνέχεια μετατρέπονται σε ενδύματα ευρείας παραγωγής, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ευρέως το διαφημιστική δύναμη του κινηματογράφου. Η σπουδαία και πανέμορφη Katharine Hepburn, με την ανδρική σιλουέτα, φωτογραφίζεται με ανδρικό κουστούμι. Στην ταινία Sylvia Scarlett ενσαρκώνει μία νέα γυναίκα που την περνάνε για άντρα. Με τον Spencer Tracey τον σύζυγό της στη ζωή δημιουργούν το ιδανικό ζευγάρι του αμερικανικού κινηματογράφου. Χωρίς να εγκαταλείψουν την κωμωδία, συμβολίζουν το μοντέρνο ζευγάρι, σε μία εποχή όπου οι γυναίκες αρχίζουν να χειραφετούνται και να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα. Η Katharine Hepburn ντύνεται πάντα με άψογα ταγιέρ εφαρμοστά στο σώμα, τα οποία αναδεικνύουν τα προσόντα της δυναμικής και συνετής γυναίκας, ενώ τα άνετα κοστούμια του Tracey που συχνά φοράει χωρίς γραβάτα αποκαλύπτουν έναν άνδρα προικισμένο με μικρότερες επαγγελματικές φιλοδοξίες, παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του. Τα σπορ σακάκια αποτελούν μέρος της ανδρικής γκαρνταρόμπας τη δεκαετία του Επιδεικνύουν συχνά έντονα σχέδια και συνδυάζονται με φουλάρι. Με σπορ σακάκι ή κουστούμι και γραβάτα, ο Cary Grant είναι, μαζί με τον Fred Astaire, από τους άνδρες εκείνους που δημιούργησαν τη Μόδα τη δεκαετία του Οι

5 βραδινές εμφανίσεις του Fred Astaire κατάλληλες για χορό και τα πόλο μπλουζάκια με φαρδιά παντελόνια που υιοθετεί κατ επανάληψη αποτελούν μοντέλα κομψότητας και άνεσης. Και αν πιστέψουμε τον Richard Martin, όταν ο Clark Gable βγάζει το πουκάμισό του στην ταινία «Νέα Υόρκη Μαϊάμι» (1934), που αποκαλύπτει ότι δεν φοράει τίποτα από κάτω, οι πωλήσεις των φανέλων έπεσαν κατακόρυφα από τη μία μέρα στην άλλη. Εξέλιξη της φόρμας Από το 1929 παρατηρείται μία εξέλιξη της γραμμής, που θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη δεκαετία. Η γυναικεία σιλουέτα παραμένει μακρόστενη, αλλά παίρνει νέες διαστάσεις, που θυμίζουν τα ελληνικά αγάλματα. Το κόψιμο ξαναγίνεται «φυσικό», είναι σφιχτό και έντονο, κυρίως για τα ρούχα της πόλης με μία λεπτή δερμάτινη ζώνη, ή από το ίδιο ύφασμα του φορέματος. Οι μαλακές φούστες ακολουθούν πιστά τη γραμμή του σώματος πάντα στενή και ανοίγουν προς τα κάτω σε φόρμα καμπάνας. Οι γκοντέ πιέτες εξασφαλίζουν το φάρδος της φούστας, που μόλις που καλύπτει το γόνατο, ή κατεβαίνει μέχρι τον αστράγαλο, μήκος που εισήγαγε ο Jean Patou και που επιτρέπει να γίνει η φούστα ένα ιδιαίτερα κολακευτικό ρούχο. Τα τοπ είναι σχετικά κολλητά και διαγράφουν τη φόρμα του σώματος. Τα μανίκια είναι εφαρμοστά.

6 Εικόνα 10 : Κοινό σε ιππικούς αγώνες (1930). Η κυρία που είναι όρθια φοράει αντί για σακάκι το sweater, δηλαδή το πουλόβερ που φοριέται στα σπορ πάνω από κοντή φούστα Σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1920, τονίζεται ιδιαίτερα το στέρνο, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η γενική φινέτσα της γραμμής. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή σιλουέτα, φοριούνται συχνά ενισχυμένα κορσέ, τα οποία ωστόσο είναι πιο ελαστικά, χάρη στην εξέλιξη των υφασμάτων και των τεχνικών κατασκευής. Το πριγκιπικό φόρεμα τονίζει ιδιαίτερα την ιδανική αυτή νέα σιλουέτα. Πρόκειται για φόρεμα σε στενή μακρόταλη φόρμα που φτάνει μέχρι τον αστράγαλο και είναι στολισμένο με κόμπους ή ένα μικρό γιακά, που του δίνει μία νότα αρετής, λίγο παλιομοδίτικη. Για το βράδυ, μπορεί να έχει βαθιά ντεκολτέ και ανοίγματα. Συνήθως κατεβαίνει μέχρι κάτω και μπορεί να μακρύνει περισσότερο με μία μικρή ουρά, που δίνει μία αίσθηση μεγαλοπρέπειας στη γυναίκα που το φοράει. Το ύφασμα είναι κατά βάση λοξά κομμένο, τεχνική του εισάγει η Madeleine Vionnet στην υψηλή

7 ραπτική, ενώ παράλληλα την καθιερώνει και στο ευρύ κοινό. Χωρίς αυτή την τεχνική κοψίματος, θα ήταν αδύνατο να πέφτει η φούστα το ίδιο χυτά και ανάλαφρα. Η επιλογή των υφασμάτων που χρησιμοποιούνται δεν μπορεί να είναι τυχαία: το κρεπ Κίνας, π.χ., ή το μεταξωτό ζέρσεϋ εκτιμώνται ιδιαίτερα. Οι συνθετικές ίνες κάνουν την εμφάνισή τους. Τα πρώτα υφάσματα στρετς ή το λάτεξ εμφανίστηκαν το Χωρίς βέβαια να μπορούν να συγκριθούν με τα εξελιγμένα υφάσματα της δεκαετίας του 1990, δίνουν τη δυνατότητα νέων κουπ, οι οποίες επιτρέπουν, σε ορισμένα ρούχα, ακόμα και την κατάργηση του φερμουάρ. Παράλληλα με τα φορέματα, τη δεκαετία του 1930 καθιερώνεται και ο συνδυασμός φούστας - σεμιζιέτας, μία πρακτική πρωινή εμφάνιση, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τις υπαλλήλους γραφείου. Προστίθεται κατά βούληση και ένα μπολερό, το οποίο η Elsa Schiaparelli ανάγει σε αναπόσπαστο στοιχείο των κολεξιόν της. Τα ταγιέρ μπορούν να αλλάξουν ύφος με ένα μικρό γιλέκο μπολερό. Αλλά συνήθως συνδυάζονται με σακάκι πιο μακρύ, ασύμμετρο με αυστηρά ρεβέρ και ζώνη. Συνοδεύονται από στενή φούστα μέχρι τον αστράγαλο που μπορεί να είναι πλισέ ή εβαζέ σε κλος, μέχρι το στρίφωμα. Κατά το πρότυπο του ανδρικού κουστουμιού, το ταγιέρ φοριέται την ημέρα, κυρίως το πρωί, σε όλες τις περιστάσεις, ή σχεδόν. Το ραμμένο σε κομμάτια ύφασμα κάνει τις φούστες να πέφτουν κομψά γύρω από το σώμα. Το απόγευμα, το φόρεμα κρίνεται ωστόσο πιο κατάλληλο. Και είναι απαραίτητο το βράδυ, παρ όλο που η Elsa Schiaparelli εισάγει για πρώτη φορά τα βραδινά ταγιέρ, εμπνευσμένα από την κουπ των ανδρικών σακακιών, αρχίζοντας έτσι να αλλάζει τη βραδινή Μόδα. Προς το τέλος της δεκαετίας, η γραμμή των καθημερινών ρούχων γίνεται στο σύνολό της πιο αυστηρή και λειτουργική. Η κατάσταση αυτή οφείλεται εν μέρει βέβαια στις ελλείψεις λόγω του πολέμου. Αλλά μπορούμε επίσης να διακρίνουμε την επιρροή των στολών, που γίνονται όλο και περισσότερο εμφανείς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Βόρεια Αμερική. Μόνο τα βραδινά ενδύματα γίνονται ακόμα πιο πλούσια σε σχέση με τη δεκαετία του 1920, με φούστες μακριές και φαρδιές, έντονο κόψιμο και στολισμένο μπούστο. Απ

8 όλες τις απόψεις αυτά τα κυματιστά φορέματα πολυτελείας προοιωνίζουν το νέο look που θα εισάγει ο Christian Dior σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα. Μόδα, σχέδιο και τρόπος ζωής Τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα δεν αρκούν βεβαίως για να εξηγήσουν την εξέλιξη της Μόδας. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι, στις δύσκολες αυτές εποχές οικονομικής δυσχέρειας, παρατηρείται επιστροφή στις συμμετρικές φόρμες και τα γεωμετρικά σχήματα του τέλους της δεκαετίας του Υπάρχει διάθεση για νέες γραμμές οι οποίες προσθέτουν λίγο λάμψη στην λειτουργική γραμμή των προηγουμένων ετών, αλλά και για ρούχα πιο αθώας κοκεταρίας, που είναι συνυφασμένα με τις εθνικές παραδόσεις. Η τάση αυτή συναντάται και σε άλλους δημιουργικούς τομείς. Έτσι λοιπόν στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου, οι απαλές τοξοειδής γραμμές του Pierre Chareau Maurice ή του Dufrene αντικαθιστούν τα ευθύγραμμα έπιπλα από γυαλί και μέταλλο, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια θεωρήθηκαν πολύ μοντέρνα. Στα αυτοκίνητα υιοθετούνται οι πιο μακρόστενες γραμμές, που συνδυάζονται άψογα με την εμφάνιση των κομψών οδηγών τους. Όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα, πηγαίνουν με τα αυτοκίνητά τους σε κοσμικά μέρη να επιδείξουν τα μοντέρνα ρούχα τους. Τα μεγάλα υπερωκεάνια προσφέρουν ασυναγώνιστη πολυτέλεια και εξασφαλίζουν ένα άνετο ταξίδι στον Ατλαντικό. Τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται το σύμβολο ενός άκρατου κοσμοπολιτισμού. Οι Duke Ellington και Bennie Goodman κάνουν δημοφιλή την δική τους εκδοχή για την τζαζ και, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η σουίνγκ χορεύεται από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. Ο κόσμος θέλει να είναι χαριτωμένος: ξέγνοιαστος, χαλαρός και κομψός. Καμία γυναίκα δεν κυκλοφορεί με διακριτικό μακιγιάζ. Όλοι συμφωνούν ότι η ομορφιά και η κομψότητα χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας. Αλλά Μόδα είναι η «φυσική» ομορφιά το στυλ της δεκαετίας του 1920 φαίνεται πλέον ξεπερασμένο και τεχνητό. Το καλό γούστο ορίζεται διαφορετικά απ ότι στο παρελθόν. Εκφράζεται με την εκλεπτυσμένη ομοιογένεια και απλότητα μίας γενικής γραμμής, που ενισχύεται από τη λάμψη και την αφθονία του ντεκόρ. Για παράδειγμα, μία πραγματική κυρία δεν

9 συνδυάζει διαφορετικούς πολύτιμους λίθους, περιορίζεται σε έναν. Οι γούνες, στην κορυφή της Μόδας, παραλλάσσονται σε διάφορα χρώματα. Η χρυσαφένια αλεπού είναι η πιο αγαπητή στα μέσα της δεκαετίας. Όσον αφορά στα υφάσματα, τα εμπριμέ αντικαθιστούν τα αυστηρά γεωμετρικά σχέδια. Αγαπητά είναι επίσης τα μονόχρωμα, λίγο σκοτεινά υφάσματα. Αρχίζει ο πειραματισμός με νέα υλικά, τα ελαστικά υφάσματα, ή το PVC. Το τεχνητό μετάξι και το ρεγιόν χρησιμοποιούνται ευρέως οι οικονομικές δυσκολίες λόγω του πολέμου υποβάλλουν σε σκληρή δοκιμασία τη φαντασία των κατασκευαστών τεχνητών ινών. Οι μεγάλοι μόδιστροι της δεκαετίας του 1930 Μεγάλος αριθμός διασήμων Οίκων Μόδας κλείνει κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και μετά τον πόλεμο, για μία φορά ακόμα όλα αλλάζουν. Ωστόσο, ορισμένοι γνωστοί δημιουργοί ταυτίζουν τη φήμη τους με τη δεκαετία του Μεταξύ των πιο φημισμένων, πρέπει βέβαια να αναφερθεί ο μετρ των εντυπωσιακών εφέ, ο Marcel Rochas. Σε αυτόν οφείλουμε τα πρώτα ταγιέρ με παντελόνι. Αυτό που τον χαρακτηρίζει όμως κυρίως είναι μία πληθωρικότητα και μία ελαφρότητα που δεν έχουν καμία σχέση με το γραμμικό στυλ του Ο Ισπανός Christobal Balenciaga ανοίγει τον Οίκο του στο Παρίσι το Παρά την εκ φύσεως εσωστρέφειά του, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Τον χαρακτηρίζουν συχνά ως τον αρχιτέκτονα της υψηλής ραπτικής. Δημιουργεί επιβλητικά βραδινά μεταξωτά φορέματα, που παντρεύουν, σύμφωνα με την Ingrid Loschek, «την απλότητα με τη θεατρικότητα». Όσον αφορά στον Σερ Hartnell ντύνει, τις κυρίες του βρετανικού βασιλικού Οίκου. Τα μοντέλα του χαρακτηρίζονται προφανώς από ένα καλόγουστο κλασικισμό, που αφήνει ωστόσο μεγάλα περιθώρια για θηλυκότητα. Έχοντας συνεργαστεί ως σχεδιαστής με το Harper s Bazaar και ως συντάκτης Μόδας για το Vogue, ο Mainbocher ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για τις δραστηριότητές του ως μεγάλου μόδιστρου. Είναι ένας από τους

10 πρώτους Αμερικανούς που επιβάλλεται στο χώρο της Μόδας. Βομβαρδισμένος από έναν Τύπο περίεργο να γνωρίσει αυτόν τον Αμερικανό στο Παρίσι, καθιερώνει γρήγορα τη φήμη του. Είναι ο μόδιστρος με τις υψηλότερες τιμές, που χρησιμοποιεί τα πιο εκλεκτά υφάσματα. Εξερευνά όλες τις καλλιτεχνικές πτυχές της Μόδας και δημιουργεί ιδανικές εμφανίσεις για τις κομψές κυρίες ανάμεσά τους και η συμπατριώτισσά του Wallis Simpson -. Φορώντας δικό του φόρεμα αναγορεύεται σε δούκισσα του Γουίντσορ, με τον γάμο της με τον Εδουάρδο τον Έβδομο. Ψηλή και λεπτή, αναδεικνύει θαυμάσια τα μοντέλα του. Ο Mainbocher εγκαθίσταται το 1939 στη Νέα Υόρκη, όπου συνεχίζει τη δραστηριότητά του μέχρι το Η δεκαετία του 1930 χαρακτηρίζεται από μία τάση που παρατηρήθηκε ήδη και στη δεκαετία του 1920: πολλές σχεδιάστριες Μόδας είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους άνδρες συναδέλφους τους. Εξαιρετικές επιχειρηματίες και ικανές να αντιληφθούν το πνεύμα της εποχής όπως κανείς άλλος, έρχονται για να κατακλύσουν τη διεθνή αγορά. Η μεταπολεμική περίοδος θα δώσει τέλος στην υπεροχή αυτή. Θα πρέπει να περιμένουμε τη δεκαετία του 1960 για να ξανασυναντήσουμε γυναίκες ικανές να ανταποκριθούν επάξια στον ρόλο αυτό. Η αυτοκρατορία της Nina Ricci Η ιταλίδα Nina Ricci ανοίγει το 1932, με την επωνυμία της, τον Οίκο που θα παραμείνει μέχρι τις μέρες μας ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους γαλλικής ραπτικής. Σήμερα η υπογραφή Nina Ricci δεν εγγυάται μόνο μοντέλα υψηλής ραπτικής, αλλά επίσης και prêt a porter, γυναικείου και ανδρικού (από το 1986). Στα παραπάνω προστίθενται και μία σειρά δερμάτινων αντικειμένων και αξεσουάρ, καθώς και αρώματα και προϊόντα ομορφιάς. Το άρωμα «L air du temps», που κυκλοφόρησε το 1948, καθιερώθηκε ως κλασσικό. Γεννημένη στο Τορίνο το 1883, η Nina Ricci μαθαίνει το επάγγελμα στο γόνατο. Ζει στο Μόντε Κάρλο και στο Παρίσι και εργάζεται σε διάφορους Οίκους, μέχρι να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση το 1932, με τον γιο της Robert. Τα νεανικά, κομψά μοντέλα της, που

11 αποπνέουν έντονη θηλυκότητα και έχουν αψεγάδιαστη γραμμή της εξασφαλίζουν γρήγορη επιτυχία. Σε επτά μόλις χρόνια απασχολεί ήδη 450 υπαλλήλους. Αρνητική στις προκλήσεις και την τόλμη, η Μόδα της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διακριτικής κομψότητας και την σιγουριάς του στυλ. Η Nina Ricci πεθαίνει στο Παρίσι το 1970 και ο γιος της τη διαδέχεται με επιτυχία. Με τον θάνατο του Robert, το 1998, αναλαμβάνει ο Gilles Fuchs. Ο Gerard Pipart είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος υψηλής ραπτικής από το 1964, ενώ τη γραμμή του prêt a porter έχει αναλάβει η Myriam Schaefer. Madeleine Vionnet Ταπεινής καταγωγής, η Madeleine Vionnet εκπαιδεύεται στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Αφού εργάστηκε για τους αδερφούς Callot και τον Jacques Doucet, δύο μεγάλους Οίκους, ανοίγει το πρώτο δικό της σαλόνι το Θα το διαχειριστεί μέχρι το 1940, με μικρές διακοπές. Η γραμμή που σχεδιάζει ήδη από το 1920 θριαμβεύει τη δεκαετία του Σημαδεύει με αποφασιστικό τρόπο τη Μόδα της δεκαετίας αυτής, η οποία καθιερώνει τόσο την τεχνική της κουπ, όσο και τα ντραπέ της. Η Vionnet δημιουργεί πάντα τα μοντέλα της χρησιμοποιώντας μία απλή μουσελίνα πάνω σε ένα μικρό ξύλινο μοντέλο, πριν τα επιχειρήσει σε φυσικό μέγεθος πάνω σε κανονικό μανεκέν. Εμπνέεται από τις σιλουέτες των ελληνικών αγαλμάτων και τα σχέδια των αρχαίων αμφορέων, ασκώντας έτσι μία μεγάλη επιρροή στις δημιουργίες των συγχρόνων της. Κατ ουσία φτιάχνει ντραπέ, το αρχαίο ελληνικό ένδυμα δεν ήταν ραμμένο. Οι πιέτες μπορούν να πέφτουν κάθετα με πολύ απλό τρόπο, ή ιδιαίτερα πλούσιες και σε πλήρη κίνηση. Ορισμένα φορέματα της Madeleine Vionnet είναι επίσης ντραπαρισμένα, σύμφωνα με ένα λεπτομερώς μελετημένο σχέδιο, που τους δίνει μία πολύ ζωντανή λάμψη και επιτρέπει μία εξαιρετικά διαφορετική διάπλαση.

12 Τα φορέματα της Madeleine Vionnet απαιτούν ψηλή και λεπτή σιλουέτα, αλλά ωστόσο φυσική που δεν χρειάζεται κορσέ. Η εγκατάλειψη του αποδίδεται κυρίως στον Paul Poiret. Στην πραγματικότητα όμως η Madeleine Vionnet είναι η πρώτη δημιουργός που τον απαρνείται στις αρχές της δεκαετίας του Τα χυτά φορέματά της, που θυμίζουν ακάλυπτο σώμα, προκαλούν σκάνδαλο. Εκείνη επιμένει πάντα στην επικοινωνία του σώματος με το ρούχο. «Εάν μία γυναίκα χαμογελάει, θα έλεγε, πρέπει το φόρεμά της να χαμογελάει μαζί της». Η Vionnet αναζητά την διαχρονική ομορφιά. Επιτυγχάνοντάς το, τοποθετείται εκτός μόδας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής, αλλάζει τη γραμμή της για να στραφεί προς τον ρομαντισμό. Δημιουργεί φορέματα με φαρδιές φούστες ενισχυμένα με τούλι και γάζα. Πρόκειται για φορέματα με στυλ, που μπορούν να συγκριθούν με αυτά που δημιούργησε η Jeanne Lanvin τη δεκαετία του Εμπνέονται αμυδρά από τα μέσα του 19 ου αιώνα, μοντέλα με φαρδιές μακριές φούστες που συγκρατούνται από κρινολίνα, ενώ παράλληλα είναι άψογα προσαρμοσμένα στον μοντέρνο τρόπο ζωής, χάρη στο κόψιμό τους, το οποίο δεν εμποδίζει καθόλου τις κινήσεις. Madame Gres Η Alix Barton ή «Madame Gres», καθώς αυτό είναι το όνομα και η φίρμα που υιοθετεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συμμερίζεται την αγάπη της Vionnet για τη γλυπτική. Έχοντας απαρνηθεί να ασχοληθεί με αυτήν επαγγελματικά λόγω της αντίθεσης της αστικής οικογένειάς της, στρέφεται στην ραπτική. Η Alix Barton ανοίγει τον Οίκο ραπτικής της στο Παρίσι το Μετά τον πόλεμο το σαλόνι της μετονομάζεται σε Gres (από το καλλιτεχνικό όνομα του ζωγράφου συζύγου της. Όπως και η Madeleine Vionnet, εμπνέεται από τα ελληνικά κουστούμια και όπως η Coco Chanel, δημιουργεί ρούχα κατευθείαν πάνω στο σώμα του μανεκέν. Τα φορέματά της διακρίνονται από μία διαχρονική κομψότητα. Σκούρες αποχρώσεις, πάνω σε χυτά υφάσματα όπως το μεταξωτό ζέρσεϋ, το μεταξωτό κρεπ ή η μουσελίνα,

13 κομμένα λοξά ή πλισέ, συχνά περίτεχνα ντραπαρισμένα. Η Madame Gres αντιλαμβάνεται την δουλειά της ως τέχνη, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι περισσότερο το να αναδεικνύει την ομορφιά του σώματος, παρά να κάνει τη ζωή των γυναικών πιο άνετη. Το στυλ της δεν θα εξελιχθεί καθόλου με την πάροδο του χρόνου. Η Madame Gres πέθανε σε οίκο ευγηρίας το 1993, σε ηλικία ενενήντα ετών. Χρειάστηκε να πουλήσει το σπίτι της και την επωνυμία της τη δεκαετία του Coco Chanel Η σπουδαία σχεδιάστρια, η επαναστατική δημιουργός που απέσπασε την προσοχή τη δεκαετία του 1920, παραμένει πιστή στην πρόθεσή της να προσαρμόζει το ρούχο στον τρόπο ζωής της σύγχρονης γυναίκας. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1930, το στυλ της αλλάζει σημαντικά. Αρχίζει να εγκαταλείπει την γεμάτη γωνίες και πρακτική γραμμή και στρέφεται, χωρίς να αλλοιώσει τις αρχές της σχετικά με τις επιταγές του μοντέρνου τρόπου ζωής, προς ένα πιο ρομαντικό και χυτό στυλ για το βράδυ. Εικόνα 11 : Βραδινό φόρεμα της Chanel (1934) Ενώ στη δεκαετία του 1920 ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής της ήταν ο Jean Patou, η Chanel θα γνωρίσει στην δεκαετία του 1930 μία ακόμα αντίπαλο, ακόμα πιο επικίνδυνη, την αισθησιακή Elsa Schiaparelli.

14 Μόδα και σουρεαλισμός : Elsa Schiaparelli Η Elsa Schiaparelli είναι μία από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες στην ιστορία της υψηλής ραπτικής. Αντιλαμβάνεται τη Μόδα ως τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των καλών τεχνών, και κυρίως της ζωγραφικής. Συνεργάζεται έτσι με καλλιτέχνες όπως ο Salvador Dali. Ο σουρεαλισμός αποτελεί μία από τις κύριες πηγές έμπνευσής της. Τον αποδίδει σε ύφασμα και μαλλί, δημιουργώντας έτσι μοντέλα με ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Αντίθετα με την Madame Gres ή την Madeleine Vionnet, δεν επιδιώκει να «στυλιζάρει» το σώμα για να του αποδώσει μία αρχαία ομορφιά. Τυπώνοντας ένα φόρεμα με κουρέλια, ή ένα άλλο με έναν τεράστιο αστακό, δημιουργώντας ένα καπέλο σε σχήμα ανάποδου παπουτσιού, ή ένα φόρεμα με συρτάρια κατά το πνεύμα του Dali, επενδύει περισσότερο στην επίδραση της έκπληξης, στην οποία παραπέμπει εξίσου η τέχνη avant-garde. Οι ιδέες των Chanel και Schiaparelli δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο. Η Chanel εργάζεται για τις σύγχρονες, δραστήριες γυναίκες. Δημιουργεί ρούχα ταυτόχρονα απλά, λειτουργικά, όμορφα και σύγχρονα, που πρέπει να αποπνέουν την πρόοδο της γυναικείας χειραφέτησης. Η Schiaparelli δίνει έμφαση στο χρώμα, στο ντεκόρ και στην παιχνιδιάρικη φαντασία, δηλαδή σε χαρακτηριστικά που σχετίζονται παραδοσιακά με την γυναικεία Μόδα, τα οποία όμως αναπτύσσει σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής της. Η Elsa Schiaparelli γεννήθηκε το 1890 στη Ρώμη και προέρχεται από οικογένεια της υψηλής αστικής τάξης. Ένας κατώτερος κοινωνικά γάμος την ωθεί να ασχοληθεί με την υψηλή ραπτική. Μετά τον χωρισμό από τον σύζυγό της, επιστρέφει στην Νέα Υόρκη χωρίς πόρους και με ένα παιδί υπό την κηδεμονία της. Η κατάσταση αυτή την αναγκάζει να καλύψει μόνη της τις ανάγκες της, χρησιμοποιώντας το όνομά της, τις γνωριμίες και την σιγουριά του γούστου της. Ενθαρρυμένη και επηρεασμένη από τον Paul Poiret και την έλξη του για τα χρώματα της ανατολής, στρέφεται και η ίδια προς τους σουρεαλιστές αφού εγκατασταθεί στο Παρίσι, το Αρχίζει να ασχολείται με την δημιουργία φορεμάτων που δημιουργούν αίσθηση. Την πρώτη μεγάλη επιτυχία της την οφείλει σε ένα μοντέλο : ένα λευκός πλεκτός κόμπος σε ένα μαύρο πουλόβερ δημιουργεί την αίσθηση του ανάγλυφου.

15 Κατά το πρότυπο της Chanel και του Patou, η Schiaparelli ασχολείται με το sportswear κάτι που συμβαδίζει απόλυτα με τις τάσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1920 πριν ξεκινήσει την υψηλή ραπτική. Το πρώτο της βραδινό φόρεμα χρονολογείται το 1930: συνδυάζεται με ένα κοντό σακάκι τύπου σμόκιν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τότε -. Το πρώτο βραδινό παντελόνι ακολουθεί πολύ γρήγορα. Το 1931 είναι πλέον σε θέση να επεκτείνει σημαντικά τον Οίκο της, τον οποίο άνοιξε το Παρά την οικονομική κρίση, η επιτυχία της δεν πλήττεται, αλλά η κήρυξη του πολέμου αναγκάζει την σπουδαία αυτή δημιουργό να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Salvador Dali και Jean Cocteau δημιουργούν υφάσματα και μοντέλα για την Schiaparelli. Τα νέα υλικά βισκόζ, ρεγιόν, διαφανές σελοφάν όπως το γυαλί και άλλες συνθετικές ίνες ενισχύουν την αίσθηση του εξωπραγματικού των δημιουργημάτων της, τα οποία πάντα εκπλήσσουν. Εφαρμόζει αυτό που οι φουτουριστές διακήρυτταν μία γενιά νωρίτερα: φτιάξτε ρούχα απ όλα τα πιθανά υλικά, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο τα βλέπουμε. Με το βραδινό της φόρεμα τυπωμένο με κουρέλια, η Schiaparelli προοιωνίζει τη Μόδα πανκ της δεκαετίας του Οι μάσκες και τα διάσημα καπέλα αντικείμενα προκαλούν έντονα τη δεκαετία του Η θεατρικότητα και το πνεύμα των μοντέλων της θα υιοθετηθούν πολλές δεκαετίες αργότερα από την Karl Lagerfeld, ο οποίος θα συνδυάσει με μαεστρία τα τελείως διαφορετικά στυλ των αιώνιων αντιπάλων που έγιναν οι Chanel και η Schiaparelli. Για να τονίσει το θεατρικό ύφος των μοντέλων της, η Schiaparelli χρησιμοποιεί επίσης δυνατά χρώματα, που συνδυάζει με ασυνήθιστο για την εποχή τρόπο. Καθιερώνει λοιπόν το έντονο ροζ, το περίφημο Προκλητικό Ροζ (Shocking Pink). Το όνομα αυτό θα το δώσει και στο πρώτο της άρωμα, το μπουκάλι του οποίου σχεδίασε ο Leonor Fini, καλλιτέχνης του σουρεαλισμού. Αναπαριστά το γυναικείο μπούστο ενός μανεκέν, σύμφωνα με τις διαστάσεις της διάσημης ηθοποιού του Χόλυγουντ, Mae West. Ο Jean Paul Gautier θα δανειστεί την ιδέα αυτή αρκετές δεκαετίες αργότερα, παρουσιάζοντας ένα γυναικείο άρωμα σε μπουκάλι σε σχήμα γυναικείου μπούστου, το οποίο συνοδεύεται από ανδρικό άρωμα σε αντίστοιχο μπουκάλι σε σχήμα ανδρικού στέρνου.

16 Όλες οι συλλογές της Schiaparelli έχουν το στίγμα του εντυπωσιακού. Μία από τις πιο γνωστές είναι η συλλογή «Τσίρκο», για την οποία παρήγγειλε στον φημισμένο Οίκο Lesage μοτίφ αλόγων τσίρκου, ελεφάντων ή ακροβατών για να στολίσει τα μπολερό ένα ενδυματολογικό είδος χαρακτηριστικό των δημιουργιών της, το οποίο πολλοί θα φροντίσουν να υιοθετήσουν. Αξίζει να σημειωθούν επίσης οι συλλογές «Αστρολογία», «Μουσική», ή «Κομέντια Ντε λ Άρτε». Με την επιστροφή της στο Παρίσι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Schiaparelli βρίσκει τον Οίκο της ανέπαφο και συνεχίζει τις δραστηριότητές της μέχρι το Όμως η χρυσή της εποχή έχει περάσει. Όπως ο Paul Poiret μία γενιά νωρίτερα, δεν συμβαδίζει πλέον με το πνεύμα της εποχής και οι δημιουργίες της μοιάζουν λίγο ξεπερασμένες. Θα εξαφανιστεί το Διεθνής σκηνή Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημιουργοί θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ξεπεράσουν την τυραννία του γαλλικού προτύπου. Μεταξύ των μοδίστρων που μεσουρανούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πρέπει να αναφερθούν οι Valentia, Elizabeth Hawes και Muriel King. Έχουμε ήδη αναφέρει τους μόδιστρους του Χόλυγουντ Adrian και Banton. Οι δημιουργίες τους δημιουργούν έντονη αίσθηση πολύ πέρα από τα αμερικανικά σύνορα. Αλλά η αμερικανική Μόδα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη δεκαετία του 1970 για να καθιερωθεί πραγματικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Αγγλία έχει πίσω της μία μεγάλη παράδοση σε μόδιστρους για άντρες από τη μία και δημιουργών για το Στέμμα από την άλλη. Το αυστηρό ενδυματολογικό πρότυπο της Αυλής έρχεται βέβαια σε αντίθεση με την πρωτοτυπία των τελευταίων. Ο Norman Hartnell αποτελεί εξαίρεση: τα μοντέλα που σχεδιάζει για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπορούν άνετα να ανταγωνιστούν αυτά των μεγάλων γάλλων μοδίστρων. Οι Digby Morton και Hardy Amies συνδυάζουν τη βρετανική παράδοση της ζωής στην

17 εξοχή, με τα ρομαντικά ρούχα της υψηλής κοινωνίας, γεγονός που που εξασφαλίζει διεθνή φήμη. Όμως η γαλλική υψηλή ραπτική αρχίζει να εμφανίζει τάσεις διεθνοποίησης : ο «Καπετάνιος» Molyneux, Ιρλανδός, ζει και εργάζεται στο Παρίσι, όπως και ο αμερικανός Mainbocher. «Πολεμικοί αυτοσχεδιασμοί» Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, απλοποιείται σημαντικά το στολισμένο στυλ που επικρατούσε μέχρι τότε και αρχίζει να γίνεται πιο συμμετρικό. Το στυλ αυτό θα στιγματίσει την περίοδο του πολέμου για καθαρά πρακτικούς λόγους. Οι φούστες κονταίνουν και φτάνουν μόλις μέχρι το γόνατο. Επίσης είναι πιο στενές, μερικές φορές με πιέτες, αλλά συνήθως εφαρμοστές και αυστηρές. Το γεγονός αυτό τονίζεται ακόμα περισσότερο με σακάκια ταγιέρ και παλτό με ενισχυμένους ώμους και συχνά, σύμφωνα με το πολεμικό στυλ της εποχής, με επωμίδες. Φοριούνται συνήθως με ζώνη. Είναι η χρυσή εποχή των ζεστών και σταθερών υφασμάτων, όπως του τουίντ. Τα φορέματα γίνονται επίσης πιο κοντά, πιο μονοκόμματα και πιο συμμαζεμένα.

18 Εικόνα 12 : (1942) Χαρακτηριστικό ντύσιμο γυναικών κατά την περίοδο του πολέμου (κυρίως στις Η.Π.Α.) Η φαντασία βρίσκει καταφύγιο στα καπέλα. Πράγματι, η αυξανόμενη ανέχεια αναγκάζει τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν όμορφες να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους. Χρησιμοποιούν λοιπόν οτιδήποτε υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο ασυνήθιστο κι αν είναι, για να κατασκευάσουν πρωτότυπα αριστουργήματα ή άλλα είδη ένδυσης. Στο «Η δύναμη της ηλικίας» η Simone de Beauvoir θυμάται την εποχή αυτή των περιορισμών: «Το να κρατήσει κανείς κάποια ευπρέπεια, εξηγεί, απαιτούσε σημαντική προσπάθεια. Για να επιδιορθώσεις τα παπούτσια χρειαζόταν χρήματα. Εγώ ήμουν ευχαριστημένη με ένα ζευγάρι γαλότσες, με ξύλινες σόλες, που είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται εκείνη την εποχή. [...] Λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού, οι κομμώτριες δούλευαν με ανορθόδοξους τρόπους, ένα μιζανπλί ήταν ολόκληρη φασαρία, γι αυτό και τα τουρμπάνια έγιναν της μόδας: χρησίμευαν ταυτόχρονα ως καπέλα και ως κόμμωση». Η υψηλή ραπτική μένει στάσιμη. Πολλοί Οίκοι έκλεισαν με την κήρυξη του πολέμου. Ορισμένοι μόδιστροι έφυγαν για το εξωτερικό. Κάποιοι μένουν να δουλέψουν στην Ευρώπη, αλλά η πελατεία τους περιορίζεται στην πολιτική ελίτ. Αντί να επεξεργάζονται νέες ιδέες, περιορίζονται στην παρακμή όσων δημιουργήθηκαν μέχρι τότε.

19 Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ραπτικής, ο Lucien Lelong, πετυχαίνει να εξασφαλίσει την διατήρηση της προμήθειας υφασμάτων. Αλλά κυρίως καταφέρνει να εμποδίσει την προβλεπόμενη από τους γερμανούς ιθύνοντες μεταφορά του συνόλου της υψηλής ραπτικής στο Βερολίνο και τη Βιέννη. Εντωμεταξύ, οι Οίκοι Μόδας του Βερολίνου συσπειρώνονται και δεν ασχολούνται παρά μόνο με τις εξαγωγές. Η Βιέννη αναλαμβάνει επίσης έναν σημαντικό ρόλο στο χώρο της Μόδας. Όμως η μέση γυναίκα αναζητά τρόπους που θα ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα της. Πώς μπορεί κανείς, με ελάχιστα χρήματα, να κάνει σικ ένα παλιό φόρεμα ή να το επιδιορθώσει ; Πώς να μετατραπεί ένα ανδρικό σακάκι σε γυναικείο παλτό ; Η δεξιότητα αυτή θα καλλιεργηθεί συστηματικά και μετά τον πόλεμο από τις γυναίκες που ενώ δεν έχουν οικονομική άνεση, ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 5 Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η τον μεγάλο πόλεμο όπως τον αποκαλούσαν τότε μη γνωρίζοντας το μέλλον, οι κοινωνικές και οι οικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ Μόδα είναι μια συνήθως παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 7 Μια μαύρη δεκαετία για την ανθρωπότητα καθώς ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι στο προσκήνιο. Η επιβίωση του ανθρώπου είναι πιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα

Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20 ου αιωνα 1900-1920 ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει, δηλαδή, τα ρούχα και τα συμπληρώματά

Διαβάστε περισσότερα

Δεν μιλάμε απλά για οποιoδήποτε κούρεμα όμως, μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά και διάσημα κουρέματα τα τελευταία 100 χρονια.

Δεν μιλάμε απλά για οποιoδήποτε κούρεμα όμως, μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά και διάσημα κουρέματα τα τελευταία 100 χρονια. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Κομμωτική τέχνη δεν είναι μια απλή χειρωνακτική τέχνη. Είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία που απαιτεί και γνώση και ταλέντο που προδίδει στον άνθρωπο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΛΥΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 3 Μόδα και ενδυμασία από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΟΡΟΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ Με τον όρο ενδυμασία το σύνολο των ενδυμάτων για την εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπου, ενώ ο όρος ένδυμα καλύπτει κάθε αντικείμενο κατασκευασμένο από οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ. Το βιβλίο του στιλ. Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ. Το βιβλίο του στιλ. Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Το βιβλίο του στιλ Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή 1900-1909 ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ 9 1900-1909 Charles Frederick Worth ο πρωτοπόρος (1825-1895). O Worth έχει μείνει γνωστός στον κόσμο της μόδας ως

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του κοσμήματος

Η ιστορία του κοσμήματος ΚΟΣΜΗΜΑ Η ιστορία του κοσμήματος Πρώτα κοσμήματα Τα πρώτα κοσμήματα 40.000 χρόνια πριν. Λόγοι σύλληψης της ιδέας του κοσμήματος: Καλλωπισμός Προσέλκυση του άλλου φύλου Φυλαχτά Τα πρώτα υλικά: δόντια ζώων,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 Μάθημα: ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΔΑΣ (358) Ημερομηνία: Τρίτη, 01 Ιουνίου 2010 Ώρα εξέτασης: 11.00

Διαβάστε περισσότερα

Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή

Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή Τα «μικρά» της Renault που αγαπήθηκαν σε κάθε εποχή Καθώς πλησιάζει το λανσάρισμα του νέου Twingo, ας θυμηθούμε τα μικρά αυτοκίνητα της Renault, που όλα ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις ξεχωριστές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24

401 LW12 Πρωτεύουσα Γυναικεία Πουκαμίσα 24 Kingsmill 210 g Μαύρο, Μπλέ σκούρο, Λευκό XS - 3XL Λιλά S - XXL LW13 Μοντέρνα Πουκαμίσα 24 400 Συλλογή για Γυναίκες Αυτή η αποκλειστική σειρά ενδυμάτων εργασίας για γυναίκες έχει σχεδιαστεί για άνεση και στυλ. Το υψηλής ποιότητας ύφασμα Kingsmill κόβεται για να δώσει μια κολακευτική τακτοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4

Το εξεταστικό δοκίµιο αποτελείται από 2 µέρη (Α και Β), 5 σελίδες Α4 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΣΧΕ ΙΟ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΣΧΕ ΙΟ ΜΟ ΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2000 μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 13 & 14 Βαδίζοντας προς το 2000, κάθε γυναίκα υιοθετεί το στυλ που της ταιριάζει. Το άπιαστο όνειρο του μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... to become a Ballerina!

CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... to become a Ballerina! CONGRATULATIONS! Είσαι έτοιμη να γίνεις... You are μπαλαρίνα; now ready to become a Ballerina! Περιεχόμενα 3 Πώς να γίνεις μπαλαρίνα 4 Ο κόσμος του μπαλέτου 6 Η καλύτερη φίλη μιας μπαλαρίνας 8 Υπέροχη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει δηλαδή τα ρούχα και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΟΜ 102 Α'ΤΡΙΜΗΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2014 ΕΒΔΟΜΑΔΑ 8 Η δεκαετία του 1950 Mέχρι τη δεκαετία του 1950 με τους περιορισμούς του πολέμου, η γοητεία έγινε δημοφιλής και οι γυναίκες προσπάθησαν

Διαβάστε περισσότερα

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK

vassiliki handmade clothing LOOKBOOK vassiliki handmade clothing LOOKBOOK new collection 2013 A B O U T U S Είμαι η Βούλα Σπύρου - Μαγουλά γεννημένη εδώ και πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, ο λαός μας έχει μια σοφή παροιμία που λέει: Να κάνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ Αν θέλουμε να μιλήσουμε για σχεδιασμό ενδυμάτων, αναζητώντας μια ιστορική διαδρομή, δεν θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω, παρά μόνο στα μέσα του 19 ου αιώνα. Και

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ 1918 1950 : Νέα αγορά, νέα γυναίκα, νέο ένδυμα 1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ Στη χρονική αυτή περίοδο, τη δεύτερη της ιστορίας του σχεδιασμού των ενδυμάτων, βλέπουμε κάποια φαινόμενα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη

ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΑΡΧΑΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ Ερατώ Αϊδίνη Χρύσα Βουλιστιώτη Κωνσταντίνος Κονδύλης Εύη Ξουρή Θεοδώρα Τελάκη ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ: Μινωικός Πολιτισμός(3.000-1420) Μυκηναϊκός Πολιτισμός(1.600-1.100) Αρχαϊκή Εποχή(800-500)

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής

Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής 410 Πρωτεύουσα σειρά ενδυμασίας αναψυχής Ιδανικό για Εταιρική Παρουσίαση Πληροφόρηση Υφάσματος Αυτό το υπέροχο για δραστηριότητες αναψυχής ύφασμα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από πολυεστέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Παροχές Μέτρηση χώρου: Σχεδιασμός: Κατασκευή: Παράδοση-Τοποθέτηση:

Παροχές Μέτρηση χώρου: Σχεδιασμός: Κατασκευή: Παράδοση-Τοποθέτηση: από το 1985 Φιλοσοφία Η εταιρία SoWooden ιδρύθηκε το 1985 από τους Πασιούδη Απόστολο και Αρβανίτη Παύλο με σκοπό τον σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων, ποιοτικών επίπλων. Παρά τη βιομηχανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Παππάς. Υπάρχει στρατηγική επιτυχίας. συνέντευξη. Η παραγωγή έρχεται με σχεδιασμό και οργάνωση. » συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ

Γιάννης Παππάς. Υπάρχει στρατηγική επιτυχίας. συνέντευξη. Η παραγωγή έρχεται με σχεδιασμό και οργάνωση. » συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ Γιάννης Παππάς Διευθυντής του Κλάδου Ζωής στη MEGA BROKERS S.A.» συνέντευξη στον Γιάννη Βερμισσώ Υπάρχει στρατηγική επιτυχίας Η παραγωγή έρχεται με σχεδιασμό και οργάνωση Πιστός στην «παλιά συνταγή» της

Διαβάστε περισσότερα

Τailor made. Αισθητική στα δικά μας μέτρα. Θέα 360 μοιρών Σε ένα penthouse στο κέντρο της Αθήνας. Tαξίδι στη Λισαβόνα. Στην εποχή του μετάλλου

Τailor made. Αισθητική στα δικά μας μέτρα. Θέα 360 μοιρών Σε ένα penthouse στο κέντρο της Αθήνας. Tαξίδι στη Λισαβόνα. Στην εποχή του μετάλλου δεκembριοσ 2013 Tαξίδι στη Λισαβόνα Η νέα cool πρωτεύουσα της Ευρώπης Στην εποχή του μετάλλου Το αγαπημένο υλικό των designers Θέα 360 μοιρών Σε ένα penthouse στο κέντρο της Αθήνας ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας!

Κέρδισε μάχες στην Αρένα Μόδας! Αν θες να ζήσεις τη συγκίνηση του να είσαι η πιο δημοφιλής κοπέλα αν θες να δείξεις στον κόσμο τις ικανότητές και τις ιδέες σου στη μόδα αν θες να νοιώσεις τη μοναδική ατμόσφαιρα ενώ ανταγωνίζεσαι άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Πνευµατικά ικαιώµατα

Πνευµατικά ικαιώµατα Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Τότε και Τώρα (Βιβλίο Ελληνικά με την παρέα μου 2) ΜΑΘΗΜΑ 1 Πώς ήσασταν έτσι; ΣΚΟΠΟΣ Προχωρημένοι Να μπορούν να αφηγηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά χαρακτηριστικά

Γενικά χαρακτηριστικά ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ Γενικά χαρακτηριστικά Μικρές πινελιές που δημιουργούν παχύ στρώμα μπογιάς αποτυπώνοντας λεπτομερές. Χρήση των βασικών χρωμάτων, σπάνια χρήση του μαύρου χρώματος. Απουσία διαδοχικών επιστρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16» Οι τάσεις για το 2016/2017 είναι μοναδικές και φαίνεται να διαφοροποιούνται από τις καθαρά vintage γραμμές που μας επηρέασαν τις προηγούμενες χρονιές.

Διαβάστε περισσότερα

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους

Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ PR1 ΟΜΑΔΑ 2 Ενδυμασία και Μόδα από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεώτερους χρόνους Ομάδα 2 Οι Θεές των Όφεων Η ενδυμασία στους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Maison Martin Margiela With H&M LADIES N 1. Παλτό με πούπουλα: Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95. Πλατφόρμα με πλέξιγκλας:

Maison Martin Margiela With H&M LADIES N 1. Παλτό με πούπουλα: Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95. Πλατφόρμα με πλέξιγκλας: LADIES N 1 Παλτό με πούπουλα: 249 Κολάν με εφέ μπάλας με καθρέπτες: 39,95 Πλατφόρμα με πλέξιγκλας: 199 LADIES N 2 Κορμάκι με ενσωματωμένο σουτιέν: 39,95 Υπερμεγέθες τζιν: 59,95 Τσαντάκι clutch σαν περιτύλιγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Επαγγελματικό προφίλ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤ ΠΑΤΡΟΝΙΣΤ Ο Μοντελίστ Πατρονίστ είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι ο συνεργάτης βοηθός του Σχεδιαστή/ρια Μόδας Ενδυματολόγου Στιλίστ. Είναι το άτομο που

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες»

Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Μια μέρα στη ζωή μιας γυναίκας που φτιάχνει «μαρτενίτσες» Ονομάζομαι Μαρία, είμαι συνταξιούχα, και κατασκευάζω «μαρτενίτσες» από χόμπι αλλά και για ένα μικρό εισόδημα. Πρώτα, όμως, θα σας εξηγήσω τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πορτραίτα: Johanna Lindsey

Πορτραίτα: Johanna Lindsey Ημερομηνία 10/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.bookcity.gr/ Χρύσα Βασιλείου http://www.artsandthecity.gr/bloggers/%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b1% CE%AF%CF%84%CE%B1/22032- %CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B1-johanna-lindsey

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Γ-1. Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ Γ-1 Ανήκει στη Διακήρυξη Υπ αριθμό 07/16 ΣΝΔ από 22-07 -2016 Παράρτημα ΓΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ν-2122 Β ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΙΔΟΣ : ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΛΕΥΚΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Τα πουκάμισα θα είναι καινούργια. Θα δηλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία

Βυζαντινά Χρόνια. Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Βυζαντινά Χρόνια Τι έτρωγαν, Τι έπιναν Οι συνήθειες τους, Ενδυμασία Τι έτρωγαν Στη διατροφή των Βυζαντινών βασικό ρόλο είχαν το ψωμί, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά που τα μαγείρευαν με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ ΕΧΟΕ Οι κανονισµοί αυτοί αποτελούν µέρος των κανονισµών αγώνων της EXOE. ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Οι κανονισµοί αυτοί ενδυµασίας εφαρµόζονται σε όλους τους αναγνωρισµένους αγώνες IDSF και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ιστορική Αναδρομή Καθώς άλλαξαν οι κοινωνικές αξίες και οι οικονομικές συνθήκες, στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113

112 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ Ν Ο Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ ' 1 1 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 113 Ρετιρέ ο παράδεισος ΣΕ ΜΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣ- ΜΠΟΥΡΓΚ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΨΗΛΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ, ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1.

Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΜΟΔΑ» ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας.

Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά Το Βήµα 13/01/2002 Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά * Η γήρανση του πληθυσµού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους για τη δηµιουργία οικογένειας Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ηρωίδα στην

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ 1850 1918 : Βιομηχανική επανάσταση και υψηλή ραπτική 1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ Τα μέσα του 19 ου αιώνα είναι η χρονική στιγμή όπου η ιστορία του σχεδιασμού των ενδυμάτων παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Ο αρχιτέκτονας Τάσος Ζέππος. Το φωτιστικό «Great 1» της Luxit ισορροπεί με τα έργα του Takis. Στην απέναντι σελίδα: Ο διάδρομος στο πρώτο επίπεδο ενώνει το καθιστικό με την τραπεζαρία.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμινιμαλισμός 48 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΔΕΚ/ΙΑΝ Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 49

Μεταμινιμαλισμός 48 Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ ΔΕΚ/ΙΑΝ Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ 49 Μεταμινιμαλισμός ΤΟ 1950 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ, ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΚΑΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ. ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΕΚΕΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 7:30

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη Συντονισμός έργου: Μαρία Λαγογιάννη, Δρ Αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, Αρχαιολόγος Γενική επιμέλεια: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Επιστημονική τεκμηρίωση-αρχική ιδέα σεναρίου: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας

Χρόνια πολλά! Το πιο τρελό ταξίδι! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας Το πιο τρελό ταξίδι! Γιατί όλοι οι μεγάλοι στο ξεκίνημα υπήρξαν παιδιά (λίγοι όμως το θυμούνται) Χρόνια πολλά! Σχολική εφημερίδα του Ολοήμερου Τμήματος του 7ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας [Δεκέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

WORKWEAR 20 years of quality in Workwear

WORKWEAR 20 years of quality in Workwear WEAR WORKWEAR 20 years of quality in Workwear The products contained in this catalogue are indicant. For more designs and proposals contact us. www.calsta.com Η εταιρεία CALSTA WORK WEAR S.A απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

H εμπνευσμένη απλότητα

H εμπνευσμένη απλότητα H εμπνευσμένη απλότητα Merten Σεπτέμβριος 2010 1 Υλικά κατασκευής Πιστοποίηση Κατοικία 2 Merten: ένα ιστορικό όνομα εμπλουτίζει τη σειρά διακοπτών της Schneider Electric Ως παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

2014: ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ UNCONVENTIONAL

2014: ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ UNCONVENTIONAL CRAZY 2014: ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ UNCONVENTIONAL Μια μόδα που ξεκίνησε από τις αγγλοσαξονικές χώρες έχει γίνει ήδη μανία και trendy τάση και στην Ελλάδα, με έντονους χρωματισμούς που εκπλήσσουν, αλλά χαρίζουν επίσης

Διαβάστε περισσότερα

1. Φτιάξ τις προτάσος.

1. Φτιάξ τις προτάσος. αντωνυμίες Δ Ε Ι Κ Τ Ι Κ Ε Σ αυτός, -ή, -ό / εκείνος, -η, -ο Αυτός ο σκούφος σού πάει πολύ. Αυτή η βιτρίνα είναι ωραία. Αυτό το μπουφάν είναι ζεστό. Εκείνος δε σου πήγαινε καθόλου. Εκείνη ήταν απαίσια.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η. Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η. Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης 4 ο Λύκειο Κοζάνης «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΔΥΣΗΣ» Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 Επιβλέποντες καθηγητές: Καζάνα Ελένη, Ταντανάσης Θεοχάρης ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑ 1 η Σταυροπούλου Ελένη (Β3)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014

ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα. Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 ΟΜΑΔΑ 3 Ιμάτιο-Εξωμίδα-Χλαμύδα Κώστας Μπάρτζης και Έλενα Τασίου 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης Τμήμα Δ2 2013-2014 Ιμάτιο, Από τι υλικό είναι; - Πώς είναι (σχήμα); 1) Το ιμάτιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK

Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Ηρεμία, με τρόπο φυσικό. Η διαφορά μιας πιπίλας NUK Πιπίλα NUK - για υγιή ανάπτυξη. Σε συνεργασία με ειδικούς όπως παιδιάτρους, μαίες, ορθοδοντικούς και διατροφολόγους, η NUK αναπτύσσει προϊόντα που βοηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ

Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ Περισσότεραγιατοχρώµα σύµφωναµεµελέτεςπου πραγµατοποιήθηκανγιαανάγκες τουμάρκετινγκ ΑποτηνΠηγή http://www.webresources.eu/archives/color-theorypart-1-the-meaning-of-color Υποκειµενικότηταστοχρώµα Το χρώµα

Διαβάστε περισσότερα

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές

Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Ο κόσμος του Κινηματογράφου στον κόσμο μας: Επιδράσεις και Επιρροές Καβαλλάρη Κατερίνα Β2 Καμπίτση Εμμανουέλα Β2 Κόρμπος Βασίλης Β2 Κοττάκη Δήμητρα Β2 Κινηματογράφος και Λογοτεχνία Harry Potter Κινηματογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Σακουλάκι x 4 τεμαχίων Σακουλάκι x 4 τεμαχίων Σακουλάκι x 10 τεμαχίων Σακουλάκι x 5 τεμαχίων Blister x 4 τεμαχίων

Σακουλάκι x 4 τεμαχίων Σακουλάκι x 4 τεμαχίων Σακουλάκι x 10 τεμαχίων Σακουλάκι x 5 τεμαχίων Blister x 4 τεμαχίων Στυλό µε Μπίλια Οικογένεια BIC Cristal : H παγκοσμίως γνωστή οικογένεια στυλό Cristal Family καλύπτει όλα τα στυλ γραφής. Είναι ένα σύμβολο άνετης και ευχάριστης γραφής. Ιδανικά στυλό για καθημερινή χρήση.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: αστρολογία & σχέσεις 6 μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: με ποιον τρόπο αγαπάμε 42 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: με

Διαβάστε περισσότερα

τα δημιουργικά κύματα της eliton είναι

τα δημιουργικά κύματα της eliton είναι wav s e design by Varotsos w a vεδώe s τα δημιουργικά κύματα της eliton είναι 03 Η ELITON δραπετεύει από τους συνήθεις κανόνες του σχεδιασμού επίπλου κουζίνας με τη νέα σειρά waves, σχεδιασμένη από το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ANEPONYMOUS ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΖΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή. Η καθημερινή της γυναίκας και του άντρα Η Κυριακή της γυναίκας και του άντρα Αγόρια κορίτσια. Η θέση της γυναίκας σήμερα.. Επίλογος Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η θέση της γυναίκας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και ελευθερία στην όραση με τις νέες συλλογές από την εταιρεία Συκαράς στη χώρα μας

Ποιότητα και ελευθερία στην όραση με τις νέες συλλογές από την εταιρεία Συκαράς στη χώρα μας Ποιότητα και ελευθερία στην όραση με τις νέες συλλογές από την εταιρεία Συκαράς στη χώρα μας Μέσα στις δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α) ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α) ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΤΩΝ 06-0 2-4 3 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α) ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ α) Στολή Ανδρική

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων ΙI». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Kia Picanto. Συμπαγείς διαστάσεις, χαρισματική προσωπικότητα

Νέο Kia Picanto. Συμπαγείς διαστάσεις, χαρισματική προσωπικότητα Νέο Kia Picanto Συμπαγείς διαστάσεις, χαρισματική προσωπικότητα Τίποτα δεν περιορίζει το στυλ σας στο νέο Kia Picanto. Αυτό το εντυπωσιακό μικρό αυτοκίνητο, παρέχει επίπεδα τεχνολογίας και άνεσης που δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνολογίας Προτύπων Κοπής (Πατρόν) Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κως: 17-02-2015 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ Αρ. Πρωτ. :432 ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κως: 17-02-2015 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ Αρ. Πρωτ. :432 ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κως: 7-0-05 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ Αρ. Πρωτ. :43 ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Άγιος Ελευθέριος Αθλητικό Πολύκεντρο ΤΑΧ. ΚΩΔ:

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως.

A.K. 0294. Επώνυμο. Παλαιοθόδωρος. Όνομα. Παναγιώτης. Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα. Τάκης Παλαιοθόδωρος. Τόπος γεννήσεως. A.K. 0294 Επώνυμο Παλαιοθόδωρος Όνομα Παναγιώτης Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τάκης Παλαιοθόδωρος Τόπος γεννήσεως Καλύβια Ηλείας Ημερομηνία γεννήσεως 3/5/1942 Ημερομηνία θανάτου Εν ζωή Βιογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Η Αλεπού κοίταξε το Μικρό Πρίγκηπα, για πολύ ώρα. -Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με! είπε. -Το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ

Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ Ο χορός είναι η πιο υψηλή, η πιο συγκινητική, η πιο όμορφη τέχνη Δεν σε απομακρύνει από τη ζωή, γιατί είναι ίδια η ζωή H. Ellis ΚΛΑΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ Η παρούσα εργασία αφορά την παρουσίαση μιας μορφής χορού,

Διαβάστε περισσότερα