Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri"

Transcript

1 Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri

2 Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better

3 Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά, έτσι ώστε να επιτραπεί στα ουσιώδη χαρακτηριστικά να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Σαν όρος η λέξη «μινιμαλισμός» περιγράφει μια κίνηση σε διάφορες τέχνες, κυρίως όμως στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

4 Copyright: 2013 Michalis Makri Ενώ πολλοί τείνουν να συνδέσουν το μινιμαλισμό με τη ζωγραφική, η αρχή αυτή εφαρμόζεται επίσης και στη δημιουργία μουσικών συνθέσεων, σε θεατρικές παραστάσεις,ακόμη και στην εσωτερική διακόσμηση.

5 Copyright: 2013 Michalis Makri Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, η προσοχή μας στη μινιμαλιστική φωτογραφία είναι επικεντρωμένη στο θέμα της, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία τα οποία να μας αποσπούν την προσοχή από αυτό. Αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία, αυτά πρέπει να κρατηθούν στο ελάχιστο και πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ σημαντικά για τη γενική ιδέα της φωτογραφίας.

6 Copyright: 2013 Michalis Makri Παρόλο ότι το μινιμαλιστικό ύφος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, η μινιμαλιστική φωτογραφία δεν είναι τόσο δημοφιλής. Στη κουλτούρα μας δεν μάθαμε να εκτιμούμε το λίγο, μιας και περιβαλλόμαστε με τόσα γύρω μας. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να γαργαλίσω την φαντασία σας και να σας πάρω ένα βήμα μπροστά δίνοντάς σας κάποια στοιχεία, που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε σε εξαίρετους μινιμαλιστικούς φωτογράφους.

7 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 1 ος Κατανόηση του Μινιμαλισμού

8 Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός είναι μια φιλοσοφία που πρέπει να κατανοήσουμε, ώστε να φανεί στις φωτογραφίες μας. Είναι ένα στυλ που χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες του 20 ου αιώνα, μέσα από το οποίο η τέχνη τους ορίζεται από μία ελάχιστη ποσότητα συστατικών, όπως το χρώμα, το σχήμα την υφή και τη γραμμή. Μεταξύ των καλλιτεχνών, η προσέγγιση αυτή θεωρείται ως πολύ υποκειμενική, γιατί αφήνει τόσο το νόημα όσο και την ερμηνεία στην σύλληψη του θεατή.

9 Copyright: 2013 Michalis Makri Ορισμένοι άνθρωποι εκτιμούν το άνοιγμα αυτής της ιδέας, η οποία περιλαμβάνει την ελευθερία της ερμηνείας, ενώ άλλοι την απεχθάνονται λόγω έλλειψης θέματος και κατεύθυνσης. Οπότε, ο μινιμαλισμός έχει τους υπερασπιστές του αλλά και αυτούς που τον μισούν. Δεν μπορείς να γίνεις μινιμαλιστής φωτογράφος μέσα σε μια μέρα. Σίγουρα χρειάζεται μελέτη, χρόνο και υπομονή. Χρειάζεται αφοσίωση και πάθος για να τα καταφέρεις.

10 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 2 ος Φροντίστε να είναι απλή

11 Copyright: 2013 Michalis Makri Το να κρατήσεις τα πράγματα απλά είναι ο πιο σημαντικός κανόνας του μινιμαλισμού. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι μινιμαλιστικές σας φωτογραφίες θα είναι βαρετές ή ελλιπείς από ενδιαφέροντα στοιχεία. Μια καλή αρχή είναι να επιλέξετε ένα εντυπωσιακό και ελκυστικό θέμα, που θα πιάσει αμέσως το μάτι του θεατή. Το αντικείμενο θα πρέπει να είναι το ισχυρότερο στοιχείο της φωτογραφίας και ας μην καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου.

12 Copyright: 2013 Michalis Makri Πριν βγάλετε τη φωτογραφία, σκεφτείτε για λίγο τι πρέπει να περιλαμβάνει το πλάνο σας αλλά και τι πρόκειται να αφήσετε έξω. Ο χώρος γύρω από το θέμα θα πρέπει να τονίζει την εξέχουσα θέση του.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 3 ος Αρνητικός χώρος στη σύνθεση

25 Copyright: 2013 Michalis Makri Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη σύνθεση, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται στην μινιμαλιστική φωτογραφία, είναι ο αρνητικός χώρος(negative space). Αρνητικός χώρος είναι ο χώρος γύρω από το θέμα. Για την επιτυχία της μινιμαλιστικής φωτογραφίας είναι απολύτως απαραίτητο η ενσωμάτωση του αρνητικού χώρου στη σύνθεσή μας.

26 Copyright: 2013 Michalis Makri Η μινιμαλιστική φωτογραφία δίνει έμφαση στα μοναχικά αντικείμενα, οπότε χρησιμοποιείστε τον αρνητικό χώρο για να το επιτύχετε. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο βρίσκεται πάνω σε ένα απλό φόντο και κάνουμε zoom out, το αντικείμενο φαίνεται ακόμα μικρότερο από το φόντο. Αυτό δημιουργεί περισσότερο αρνητικό χώρο και έτσι δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα.

27 Copyright: 2013 Michalis Makri Ο αρνητικός χώρος δίνει την αίσθηση ισορροπίας στην εικόνα, ενισχύει τη σύνθεση, βοηθάει στο να επιστήσει την προσοχή στο θέμα, να δώσει περισσότερη δυναμική στη σύνθεση και προσθέτει μεγάλο ενδιαφέρον στη φωτογραφία. Ο αρνητικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές συνθέσεις, για να προσθέσει δράμα και ένταση, κάνοντας τη φωτογραφία πιο δυναμική.

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 4 ος Σύνθεση

39 Copyright: 2013 Michalis Makri Ο κανόνας των τρίτων εφαρμόζεται και στο μινιμαλισμό και βοηθά στο πως θα πλαισιώσουμε το θέμα μας. Επιτρέπει στο να δημιουργήσετε μια καλά ισορροπημένη φωτογραφία τοποθετώντας τα στοιχεία ενδιαφέροντος στις χρυσές τομές. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μάτια του θεατή φυσιολογικά παρασύρονται σε αυτά τα σημεία τομής αντί στο κέντρο.

40 Copyright: 2013 Michalis Makri Όπως ανέφερα και στον κανόνα 2, ότι αφήνουμε έξω από την σύνθεση είναι εξίσου σημαντικό με το τι αφήνουμε μέσα. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τη δομή του θέματος και του χώρου, εντός του οποίου έχει τοποθετηθεί. Μια ισχυρή σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει γραμμές και δυνατά σχήματα.

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 5 ος Χρήση Χρώματος

52 Copyright: 2013 Michalis Makri Είχαμε τονίσει προηγουμένως πως η φιλοσοφία του μινιμαλισμού στηρίζεται στο να κρατούμε τα πράγματα απλά. Μέσα από τη σωστή χρήση των χρωμάτων μπορούμε να φτάσουμε στην απλότητα. Αν έχετε λίγα στοιχεία στη σύνθεσή σας, τονίζοντας τα χρώματα τους θα αναδειχθεί το θέμα σας και θα τραβήξει το μάτι του θεατή.

53 Copyright: 2013 Michalis Makri Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το διαθέσιμο φως, για να αναδείξετε τα χρώματα των αντικειμένων και αν αυτό δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να αυξήσετε το κορεσμό (Saturation) μέσων εφαρμογών επεξεργασίας φωτογραφιών. Είναι επίσης έξυπνο να χρησιμοποιείτε χρώματα που τραβούν την προσοχή, όπως: πορτοκαλί, μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μωβ.

54 Copyright: 2013 Michalis Makri Μην χρησιμοποιήσετε όλα τα χρώματα ταυτόχρονα. Τονίστε το αντικείμενο με ένα από τα χρώματα που αναφέραμε προηγουμένως και χρησιμοποιείστε κάποιο άλλο χρώμα για το φόντο. Παίζοντας έτσι με μόνο δύο χρωματισμούς δίνεται έμφαση στο αντικείμενο της φωτογραφίας σας.

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 6 ος Απλά Φόντα

65 Copyright: 2013 Michalis Makri Το απλό φόντο είναι ιδιαίτερα υποβοηθητικό. Σε απαλλάζει από ενοχλητικά στοιχεία αναδεικνύοντας έτσι την έννοια και το μεγαλείο του μινιμαλισμού. Σίγουρα, όταν βρίσκεσαι για φωτογράφιση σε στούντιο, εύκολα μπορείς να αποκρύψεις αντικείμενα, που αποσπούν την προσοχή. Τι γίνεται όμως με την εξωτερική φωτογράφιση; όπου το όλο περιβάλλον αλλάζει;

66 Copyright: 2013 Michalis Makri Σε εξωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιείτε για φόντο τοίχους, το χιόνι, τη θάλασσα, το ουρανό ή ακόμη και την άμμο. Αν τυγχάνει να φωτογραφίζετε μικρά αντικείμενα, όπως π.χ. λουλούδια, μπορείτε να πάρετε το δικό σας φόντο ή να χαμηλώσετε τη μηχανή σας και να χρησιμοποιήσετε τον ουρανό για φόντο.

67 Copyright: 2013 Michalis Makri Το άσπρο χρώμα για φόντο είναι μια φυσική επιλογή για το μινιμαλισμό, για προφανείς λόγους. Παρόλα αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισχυρά και τολμηρά χρώματα.

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 7 ος Ισχυρή Γραμμή

79 Copyright: 2013 Michalis Makri Με παρόμοιο τρόπο, με τη χρήση του χρώματος στη μινιμαλιστική φωτογραφία, η αποτελεσματικότητα της γραμμής μέσα σε ένα πλάνο, είναι ζωτικής σημασίας για την προσθήκη στην εικόνα, όταν το αντικείμενο είναι περιορισμένο. Ισχυρές οριζόντιες ή κάθετες γραμμές επιδέχονται ισχυρή σύνθεση, καθώς θα δώσουν μια σταθερή δομή στην εικόνα.

80 Copyright: 2013 Michalis Makri Είναι σημαντικό με τη γραμμή να κατευθύνουμε το μάτι του θεατή στο θέμα. Εξετάστε που οδηγεί η γραμμή. Για παράδειγμα, από το κέντρο προς τα άκρα της φωτογραφίας, ή από μία γωνία στο κέντρο, σε σχέση με το τι θέλει ο θεατής να αφαιρέσει από τη φωτογραφία.

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 8 ος Υφή (Texture)

91 Copyright: 2013 Michalis Makri Ένα από τα πιο σημαντικά θεμέλια της μινιμαλιστικής τέχνης είναι η υφή. Μερικές μινιμαλιστικές φωτογραφίες βασίζονται καθαρά στην υφή και το χρώμα. Τα δύο αυτά στοιχεία αρπάζουν την προσοχή του θεατή ακόμη και χωρίς να υπάρχει διακριτό θέμα. Γι αυτό, δε χρειάζεται απλά μόνο μία επιφάνεια, αλλά πώς θα την αποτυπώσετε με ένα ενδιαφέρον τρόπο.

92 Copyright: 2013 Michalis Makri Εξετάστε αν υπάρχει κάποια κατεύθυνση στην υφή και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στη σύνθεση. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε φως για να αναδείξετε καλύτερα την υφή, ώστε ο θεατής να αισθανθεί καλύτερα αυτό που βλέπουμε.

93

94

95

96

97

98 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 9 ος Πείτε μία Ιστορία

99 Copyright: 2013 Michalis Makri Πολλές μινιμαλιστικές φωτογραφίες είναι ευδιάκριτες, με λιτές γραμμές, ελκυστικά χρώματα και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως καλλιτεχνική έκφραση. Αλλά, από τη στιγμή που θα εμπεδώσετε τα όσα είπαμε προηγουμένως, είναι καιρός να αναλάβετε και μεγαλύτερες προκλήσεις. Μπορείτε μέσω της μινιμαλιστικής φωτογραφίας να διηγηθείτε μία ιστορία; Είναι δυνατόν να μεταφέρετε μια σκηνή ή ένα γεγονός με μειωμένα στοιχεία, χρώματα και σχήματα;

100 Copyright: 2013 Michalis Makri Για να το επιτύχετε αυτό, μπορείτε να ενσωματώσετε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το φως, σκιές, ανθρώπους, αλλά και κίνηση.

101

102

103

104

105

106

107

108

109 Copyright: 2013 Michalis Makri Κανόνας 10 ος Γίνετε δημιουργικοί

110 Copyright: 2013 Michalis Makri Ελπίζω με τα όσα ανάφερα προηγουμένως να έχετε κατανοήσει τι εστί μινιμαλιστική φωτογραφία και να έχετε εμπεδώσει μερικές τεχνικές, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις πρώτες σας μινιμαλιστικές φωτογραφίες. Μη φοβάστε να είστε δημιουργικοί. Βγείτε έξω, προσπαθήστε χωρίς να σκέφτεστε την κριτική των άλλων. Εξάλλου ο μινιμαλισμός είναι υποκειμενικός. Προχωρήστε χωρίς φόβο αλλά με πάθος και απλότητα.

111 Copyright: 2013 Michalis Makri Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 1 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Αν το οπτικό μας πεδίο δε διαφοροποιείται, δε βλέπουμε τίποτε. Όταν αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συνολικότερα τα προϊόντα της πληροφορικής έχουν μεταμορφώσει (με τρόπο ο οποίος γίνεται άμεσα ή έμμεσα αντιληπτός) τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6: Ζωγραφική

Κεφάλαιο 6: Ζωγραφική Κεφάλαιο 6: Ζωγραφική... Σε αυτό το κεφάλαιο: 6.1 Ζωγραφική 6.2 Απλά ζωγράφισε 6.3 Χρώμα, σκιά και μέγεθος 6.4 Παράδειγμα... «Ζωγραφίζω πράγματα που σκέφτομαι, όχι πράγματα που βλέπω!» (Πικάσο) 6.1 Ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 3 - Πολυμέσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 3 - Πολυμέσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ... 1 ΠΟΛΥΜΕΣΑ... 1 1. Πως να χρησιμοποιείται το πολυμεσικό υλικό στην εκπαίδευση... 3 Εισαγωγή... 3 Ανάλυση του πολυμεσικού λογισμικού... 4 Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες...vii Εισαγωγή... ix. Μέρος Ι: Η θεωρία: Τα βασικά για τις ιστοσελίδες... 1

Ευχαριστίες...vii Εισαγωγή... ix. Μέρος Ι: Η θεωρία: Τα βασικά για τις ιστοσελίδες... 1 Περιεχόμενα Ευχαριστίες...vii Εισαγωγή... ix Μέρος Ι: Η θεωρία: Τα βασικά για τις ιστοσελίδες... 1 Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, θα μάθετε σχετικά με τη δημιουργία και τη σχεδίαση ιστοσελίδων, θα διώξετε

Διαβάστε περισσότερα

Τα υφαντά με γεωμετρικό διάκοσμο υφαίνονται σ ολόκληρη την Κρήτη, με παραλλαγές και ιδιαιτερότητες για την κάθε περιοχή.

Τα υφαντά με γεωμετρικό διάκοσμο υφαίνονται σ ολόκληρη την Κρήτη, με παραλλαγές και ιδιαιτερότητες για την κάθε περιοχή. Τα Υφαντά με Γεωμετρικό Διάκοσμο Τα κρητικά υφαντά με γεωμετρικό διάκοσμο είναι τα πλουσιότερα και τα πιο δομημένα απ όλα τα γεωμετρικά παραδοσιακά υφαντά που συναντάμε και στις πέντε ηπείρους, έστω κι

Διαβάστε περισσότερα

CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ CINEMATOGRAPHY - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση στο φως Η φωτογραφία είναι η τέχνη και η τεχνική της καταγραφής μιας εικόνας πάνω σε μια φωτοευαίσθητη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα

Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα Κεφάλαιο 4: Αντικείμενα... Σε αυτό το κεφάλαιο: 4.1 Το σκηνικό του Scratch 4.2 Σχεδιάζοντας ένα σκηνικό 4.3 Σχεδιάζοντας αντικείμενα... «Το κρίσιμο στοιχείο της δημιουργικότητας, είναι το να μη φοβάσαι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων Κεφάλαιο 5: Κίνηση... Σε αυτό το κεφάλαιο: 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων 5.2 Κίνηση με συντεταγμένες 5.3 Ομαλή κίνηση 5.4 Ολοκληρωμένο παράδειγμα... Δώσε μου τόπο να σταθώ και κινώ και την γη ακόμα (Αρχιμήδης)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Draw

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. OpenOffice 3.x Draw ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ OpenOffice 3.x Draw Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: χρησιμοποιήσει τα βασικά εργαλεία του OpenOffice Draw για δημιουργία διαγραμμάτων κατασκευάσει τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο

Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο DEVELOPING E-LEARNING TOOLS FOR TRADE UNION EDUCATION (DeLTTUE) Εγχειρίδιο Παραγωγής Βίντεο Πρώτο Σχέδιο Εισαγωγή Αυτό το πακέτο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να δώσει μια σύνοψη και μια εικόνα των πρακτικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Τμήμα: Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων Μάθημα: Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων/ Χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ονοματεπώνυμο: Ιωσηφίδου Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧ.ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2011 1012 1 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 Η παρούσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Σχέδιο 1. Τι περιλαμβάνει ο όρος σχέδιο;

Ελεύθερο Σχέδιο 1. Τι περιλαμβάνει ο όρος σχέδιο; Νίνα Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 1. Οι σημειώσεις αυτές βασίζονται στις παραδόσεις του μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο 1, στο Α εξάμηνο του τμήματος ΕΑΔΣΑ στο ΤΕΙ Σερρών. Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7: Όψεις. 7.1 Αλλάζοντας όψεις εύκολα, γρήγορα και προσεκτικά

Κεφάλαιο 7: Όψεις. 7.1 Αλλάζοντας όψεις εύκολα, γρήγορα και προσεκτικά Κεφάλαιο 7: Όψεις... Σε αυτό το κεφάλαιο: 7.1 Αλλάζοντας όψεις 7.2 Σκέψου πριν μιλήσεις 7.3 Πρώτο πλάνο και σωστό μέγεθος 7.4 Δυναμικά εφέ... «Σημασία δεν έχει αυτό στο οποίο κοιτάς, αλλά αυτό που βλέπεις!»

Διαβάστε περισσότερα

Τόνος. Εικόνα 24:George Seurat, Ο κορμός του δέντρου, κραγιόν σε χαρτί, 24,5Χ31 εκ., 1883.

Τόνος. Εικόνα 24:George Seurat, Ο κορμός του δέντρου, κραγιόν σε χαρτί, 24,5Χ31 εκ., 1883. Τόνος Ενώ η γραμμή διακρίνεται για την ευκολία της να δημιουργεί σύμβολα και να δίνει άμεσες διευκρινήσεις για τα όρια ο τόνος αναφέρεται στην φωτεινότητα: το πώς πέφτει το φως, ποιό είναι το υλικό και

Διαβάστε περισσότερα

Χ (Ο) ΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ/ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ/ΙΟΥΛΙΟΣ 2014

Χ (Ο) ΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ/ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ/ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΤΟΦΩΣΣΤΙΣ Χ (Ο) ΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ/ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ/ΙΟΥΛΙΟΣ 2014 ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ/ ΜΟΥΓΚΑΣΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ/ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ... 6 1.1. Στάδια Παραγωγής... 6 1.1.1.Προ-παραγωγή ( Pre-production )... 6 1.1.2.Γύρισμα (Production)... 12 1.1.3.Μετα-παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες

Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες Κεφ.14: Μεταβλητές & Λίστες... Σε αυτό το κεφάλαιο: 14.1 Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών 14.2 Λίστες 14.3 Παραδείγματα... «Το πιο απίθανο πράγμα με τη ζωή είναι ότι πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές. Θα

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ψηφιδωτό. Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ψηφιδωτό. Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ψηφιδωτό Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες Τεχνικές σχεδίασης Υπάρχουν πολλές και διάφορες τεχνικές για να φτιάξει κανείς ένα ψηφιδωτό. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητισμός της εικόνας

Αλφαβητισμός της εικόνας Κεφάλαιο 2o Αλφαβητισμός της εικόνας Αλφαβητισμός της εικόνας Τάς ἐπιδόσεις ἴσμεν γιγνομένας καί τῶν Τεχνῶν καί τῶν ἄλλων ἁπάντων οὐ διά τούς ἐμμένοντας τοῖς καθεστῶσιν ἀλλά διά τούς ἐπανορθοῦντας καί

Διαβάστε περισσότερα

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση Νίνα Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 1. Οι σημειώσεις αυτές βασίζονται στις παραδόσεις του μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο 1, στο Α εξάμηνο του τμήματος ΕΑΔΣΑ στο ΤΕΙ Σερρών. Μεσαίωνας και

Διαβάστε περισσότερα

Εκόνα 1: Ο νόμος της καλής μορφής: Τι ακριβώς βλέπουμε;

Εκόνα 1: Ο νόμος της καλής μορφής: Τι ακριβώς βλέπουμε; Οι παρακάτω σημειώσεις και εικόνες παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Εικαστική Σύνθεση 2, στο τμήμα ΕΑΔΣΑ, του ΤΕΙ Σερρών από την Ν. Κοταμανίδου στο Δ' εξάμηνο του 2013 1. Gestalt

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2005-2006 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Το σκηνοθετικό σχέδιο σε αντιπαραβολή με την κινηματογραφική του υλοποίηση: το παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

η θεωρία του χρώματος. Επίσης σημαντικό κομμάτι θα αποτελέσει και η σχέση του χρώματος με τον κινηματογράφο. Στη συνέχεια η συνθετικη

η θεωρία του χρώματος. Επίσης σημαντικό κομμάτι θα αποτελέσει και η σχέση του χρώματος με τον κινηματογράφο. Στη συνέχεια η συνθετικη Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Ι ΚΑ Στις τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, η χρήση των χρωμάτων προκαλεί έντονα και ποικίλα συναισθήματα στον θεατή. Η ένταση των χρωμάτων, τόσο σε σχέση με τους χαρακτήρες της ταινίας, όσο

Διαβάστε περισσότερα

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6)

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6) Οι παρακάτω σημειώσεις βασίζονται στο βιβλίο Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, κεφάλαιο Σχήμα, σελ 57-112, του Rudolf Arnheim, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2005. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση των βασικών εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική)

ΜΕΡΟΣ Γ. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική) ΜΕΡΟΣ Γ Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική) 1 ΟΙ 12+1 ΕΠΙΛΟΓΕΣ Ο εικονολήπτης ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη βιντεοκάμερα για να κάνει μια οπτικοακουστική καταγραφή. Βάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιογένεια και ποικιλία

Ομοιογένεια και ποικιλία Ομοιογένεια και ποικιλία Η κατανόηση και η μεταφορά της σωστής αναλογίας, που είναι βασική για ένα σωστό σχέδιο, δεν περιορίζεται στις διαστάσεις των αντικειμένων. Το ελεύθερο σχέδιο είναι μία εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα