ΟΙ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΧΟΙ:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΧΟΙ:"

Transcript

1 ΟΙ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟΧΟΙ: 1. Να γίνει γνωριμία με την τέχνη της νωπογραφίας. 2. Να εντοπιστεί η ιστορική εξέλιξη της τεχνικής. 3. Να παρουσιαστεί η τεχνική των νωπογραφιών. 4. Να προβληθούν σημαντικά καλλιτεχνικά δείγματα 5. Να παρουσιαστεί ο τρόπος αποκατάστασης φθαρμένων νωπογραφιών. Εισηγητής: Κυριακουλόπουλος Ευάγγελος ΠΕ01 Η εισήγηση βασίστηκε σε πληροφορίες των διαδυκτιακών τόπων:

2 Nωπογραφία Τεχνική της τοιχογραφίας εκτελεσμένη με χρώματα διαλυτά στο νερό, που τοποθετούνται επάνω στο κονίαμα του τοίχου όσο ακόμα είναι νωπό ονομάζεται επίσης φρέσκο από τον αντίστοιχο ιταλικό όρο (fresco). Η τεχνική της ν. είναι διαφορετική από αυτήν της τέμπερας ή της εγκαυστικής. Η παλέτα της είναι πολύ πιο περιορισμένη από των δύο προαναφερθέντων, γιατί χρησιμοποιεί ως λευκό χρώμα τον ασβέστη, με τον οποίο λίγα μόνο χρώματα μπορούν να αναμειχθούν. Η τεχνική της βασίζεται στην ιδιότητα που έχει ο ασβέστης, όταν ενωθεί με ποταμίσια άμμο ή με αργιλώδες χώμα, να σχηματίζει καθώς ξηραίνεται ένα κονίαμα με σκληρή κρυσταλλική επιφάνεια.

3 Το έργο σχεδιάζεται ολόκληρο με κάρβουνο και κόκκινο χώμα στο κατώτερο στρώμα του κονιάματος. Ύστερα, ένα μέρος του, τόσο όσο κρίνει ο καλλιτέχνης ότι μπορεί να ζωγραφίσει μέσα σε μία ημέρα, καλύπτεται με το δεύτερο στρώμα του κονιάματος που ζωγραφίζεται όσο ακόμα είναι νωπό. Το υπόλοιπο τμήμα της σύνθεσης που δεν εκτελέστηκε μέσα στην ίδια ημέρα παραμένει σχεδιασμένο στο πρώτο στρώμα του κονιάματος, ώστε να χρησιμεύει ως οδηγός της σύνθεσης. Η οριστική σχεδίαση του έργου στο επίστρωμα γίνεται με τη βοήθεια των χαρτονιών. Πρόκειται για φύλλα πολύ χοντρού χαρτιού, στα οποία έχει σχεδιαστεί με απόλυτη ακρίβεια η σύνθεση

4 Στη συνέχεια, με μια βελόνα δημιουργούνται μικρές τρύπες στο χαρτί, σε όλο το περίγραμμα του σχεδίου. Τοποθετείται τότε το χαρτί επάνω στο κονίαμα και τινάζεται στις τρύπες ένα σακούλι που περιέχει χρωστική ουσία σε σκόνη. Η σκόνη αυτή επικάθεται στο νωπό κονίαμα και σχηματίζει το σχέδιο το οποίο ο καλλιτέχνης μπορεί, αν θέλει να το σταθεροποιήσει περισσότερο, να χαράξει με αιχμηρό εργαλείο. Έπειτα αρχίζει η καθαυτό ζωγραφική εργασία.

5 Οι καταλληλότερες χρωστικές ουσίες για τη ν. είναι εκείνες που αντέχουν καλύτερα στον ασβέστη, όπως τα οξείδια του σιδήρου, από τα οποία προέρχονται τα κίτρινα, τα καστανά και τα κόκκινα. Κατάλληλα χρώματα είναι επίσης το γαλάζιο και το πράσινο του κοβαλτίου, ενώ άλλες ουσίες πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή, γιατί αλλοιώνονται εύκολα. Το κονίαμα και το χρώμα, καθώς στεγνώνουν, σχηματίζουν ένα συμπαγές σώμα. Η ν. μπορεί να δώσει λαμπρά αποτελέσματα, αλλά απαιτεί απόλυτη κατοχή της τεχνικής (που αποκτάται μόνο με μεγάλη άσκηση), καθώς και την ικανότητα της πολύ γρήγορης και σίγουρης ζωγραφικής εκτέλεσης, γιατί, αντίθετα από τις άλλες ζωγραφικές τεχνικές, η ν. δεν επιτρέπει τροποποιήσεις και διορθώσεις.

6 Ιστορία. Οι τοιχογραφίες της αρχαίας Αιγύπτου, αν και ονομάζονται συνήθως φρέσκα, δηλαδή ν., είναι εκτελεσμένες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με διαφορετικούς τρόπους απ ό,τι η πραγματική ν., που, όπως προαναφέρθηκε, είναι ζωγραφική επάνω σε νωπό κονίαμα με χρώματα διαλυμένα σε νερό. Οι Αιγύπτιοι ζωγράφοι προτιμούσαν την τεχνική της τέμπερας, αναμείγνυαν δηλαδή τα χρώματα με κρόκο αβγού, λάδι, γάλα ή μέλι και τα τοποθετούσαν πάνω στο ξερό κονίαμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τη λεγόμενη ξηρογραφική ν., τοποθετούσαν δηλαδή τα χρώματα σε κονίαμα βρεγμένο με ασβεστόνερο.

7 Στις τοιχογραφικές διακοσμήσεις των ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού, που είναι από τα πιο ζωντανά τεκμήρια του μινωικού πολιτισμού, χρησιμοποιήθηκαν τέμπερες όπως και στην Αίγυπτο, με τη διαφορά ότι οι Μινωίτες καλλιτέχνες τις τοποθετούσαν επάνω σε νωπό κονίαμα. Οι λίγες σχετικές πληροφορίες που άφησαν οι αρχαίοι συγγραφείς δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τις τεχνικές της κατασκευής.

8 Στους ρωμαϊκούς χρόνους, οι τοίχοι ζωγραφίζονταν συνήθως πάνω σε μια προετοιμασία κονιάματος τοποθετημένου σε πολλά στρώματα. Kατά την περίφημη μελέτη του Βιτρούβιου Περί Αρχιτεκτονικής, έξι έπρεπε να είναι τα στρώματα αυτά: τρία πιο χοντρά και τρία πιο λεπτά. Αλλά οι πιο πολύτιμες τοιχογραφίες κατασκευάζονταν τότε στο καβαλέτο, επάνω σε κονίαμα τοποθετημένο μέσα σε ξύλινα πλαίσια και ύστερα προσαρμοζόμενο στους τοίχους με σιδερένια καρφιά ή συνδέσμους.

9 Οι ρωμαϊκές τοιχογραφίες θεωρούνται συνήθως ν., αλλά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων δεν έχουν αποσαφηνίσει ακόμα αν οι Ρωμαίοι ζωγράφοι χρησιμοποιούσαν τις τεχνικές της τέμπερας, της εγκαυστικής και της ν. ταυτόχρονα ή χωριστά. Οπωσδήποτε όμως, η ν. επικράτησε. Στις κατακόμβες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των ν., που απαιτούσε μεγάλη ταχύτητα εκτέλεσης και ταίριαζε απόλυτα με τη γρήγορη ζωγραφική τεχνική εκείνων των καλλιτεχνών, που συνήθιζαν να τοποθετούν τα χρώματα με τρόπους ανάλογους με εκείνους των Γάλλων ιμπρεσιονιστών Αγία Πρίσκιλλα, Ρώμη

10 Από την ελληνιστική και ρωμαϊκή ν., η τεχνική διαδόθηκε στο Βυζάντιο και στις δυτικές χώρες. Μονή Χώρας, 1350

11 Στουντένιτσα,1330 Καστοριά, 1100

12 Οι ν. της Σάντα Μαρία Αντίκουα στη Ρώμη επιτρέπουν να γνωρίσει κανείς τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τον 5ο έως τον 10ο αι. από τους Βυζαντινούς και Ρωμαίους καλλιτέχνες στα επτά επάλληλα στρώματα των κονιαμάτων που ήρθαν στο φως. Στη Δύση, η ν. συνεχίστηκε ως τον 16ο αι. και έφτασε στο αποκορύφωμά της, στις Αίθουσες που φιλοτέχνησε ο Ραφαήλ και στη διακόσμηση της Καπέλα Σιξτίνα στη Ρώμη από τον Μιχαήλ Άγγελο. Τον 18ο αι. ο Τιέπολο συνέχισε με επιτυχία την τεχνική της νωπογραφίας.

13 Καπέλλα Σιξτίνα

14

15 1. Aπό ποια μέρη αποτελείται μια τοιχογραφία; H τοιχογραφία αποτελείται από το κονίαμα (υπόστρωμα) και τη ζωγραφική επιφάνεια.

16 2. Tι είναι το κονίαμα; Aπό τι αποτελείται; Kονίαμα είναι ο τοιχογραφικός σοβάς των εκκλησιών και αποτελείται από 3 στρώματα που το πρώτο είναι πιο παχύ περίπου 10 χιλιοστά, το δεύτερο 3 χιλιοστά και το τρίτο που είναι και το ζωγραφικό στρώμα 2 χιλιοστά. Tα υλικά του κονιάματος είναι ασβέστης και άμμος.

17 3. O ασβέστης που χρησιμοποιείται στο κονίαμα είναι υλικό που βρίσκεται στη φύση όπως η άμμος στη θάλασσα; Tον ασβέστη τον βρίσκουμε στη φύση με την μορφή πέτρας ασβεστόπετρας με ανθρακικό οξύ και άλλες θειούχες ενώσεις. Για να μετατραπεί σε καθαρό ασβέστη όπως είναι απαραίτητο στην τοιχογραφία, πρέπει να μπει σε ειδικό καμίνι και να ψηθεί καλά σε φωτιά με κλιματόβεργες. Για να γίνει καθαρός πρέπει να σβηστεί καλά, να σουρωθεί και κρατηθεί σε λάκκο μέσα στη γη, τουλάχιστον 7 μήνες πριν τη χρήση του. H δε άμμος πρέπει να είναι ποταμίσια για να μην περιέχει αλάτι, καλά πλυμένη και σωστά κοσκινισμένη (χοντρή, μέτρια, ψιλή).

18 . Eκτός από την άμμο και τον ασβέστη χρησιμοποιούνται άλλα υλικά; Mπορούμε επίσης να προσθέσουμε και μερικά άλλα υλικά για καλύτερο κονίαμα: τουβλόσκονη, για περισσότερη απορροφητικότητα γιδότριχα ή τζίβα, για συνοχή άχυρο λεπτό κομμένο, για συνοχή και χωρίς σκασίματα στέγνωμα του ασβέστη.

19 5. H ζωγραφική επιφάνεια της τοιχογραφίας από τι αποτελείται; H ζωγραφική επιφάνεια αποτελείται από χρώματα, φυσικά ορυκτά και κάποιο συνδετικό υλικό ανάλογα με την τεχνική που έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης.

20 6. Yπάρχουν πολλές τεχνικές ζωγραφικής της τοιχογραφίας; Yπάρχουν 3 τεχνικές που τις λέμε: Fresco, Secco και Mezzo fresco.

21 Tι είναι η τεχνική του Fresco; O ζωγράφος τοποθετεί τα χρώματά του στο υγρό ακόμα κονίαμα δίχως συνδετικό. Tα χρώματα ενώνονται με το νερό που αποβάλλεται διαμέσου της επιφάνειας του τρίτου στρώματος του κονιάματος όπου συγκεντρώνεται και ενώ αυτό στεγνώνει θα σταθεροποιηθούν και θα γίνουν ένα μ'αυτό. Tο αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής στο νωπό κονίαμα θα είναι μία νωπογραφία, μια ζωγραφική επιφάνεια, η οποία λέγεται Afresco ή fresco.

22 . H τεχνική του Secco σε τι διαφέρει από την τεχνική του fresco; Aν τοποθετήσει κάποιος τα χρώματα σε μία επιφάνεια κονιάματος που έχει ήδη στεγνώσει ή σκληρύνει τότε το αποτέλεσμα δεν είναι νωπογραφία και χρειάζεται οπωσδήποτε ένα συνδετικό υλικό που θα κρατήσει τα χρώματα στην επιφάνεια του κονιάματος αυγό, λάδι ή ζωική κόλλα. Aυτή η τεχνική λέγεται secco.

23 . H τεχνική Mezzo fresco έχει στοιχεία από τις άλλες δύο δηλ. του fresco και Secco; Aκριβώς. Tα χρώματα τοποθετούνται σε κονίαμα που έχει στεγνώσει μερικά και δεν απορροφώνται τόσο βαθιά όσο στο γνήσιο fresco και γι'αυτό ενισχύονται με κάποιο συνδετικό όπως ζωική κόλλα, αυγό ή λάδι.

24 10. Aπό ποιους παράγοντες εξαρτάται το είδος και η έκταση της φθοράς μιας τοιχογραφίας; Παράγοντες που επηρεάζουν τη φθορά μιας τοιχογραφίας είναι συνήθως: H υγρασία: επηρεάζει όλα τα υγροσκοπικά υλικά που αποτελούν μία τοιχογραφία και οδηγεί στην αποσύνθεσή τους. H δράση των αλάτων: σε μεταβολές υγρασίας- θερμοκρασία έχουμε κρυσταλλοποίηση διάλυση των αλάτων και η τοιχογραφία γίνεται σαθρή. Yπάρχουν 2 τύποι κρυσταλλοποίησης αλάτων σε μία τοιχογραφία. α) Συνεχής διείσδυση και γρήγορη εξάτμιση υγρασίας, τα άλατα κρυσταλλοποιούνται στην επιφάνεια β) Aργή διείσδυση υγρασίας, συγκέντρωση αλάτων κάτω από την επιφάνεια, ασκούν πιέσεις και δημιουργία ρωγμών. Bιολογικοί παράγοντες: α) Λειχήνες, φύκια-μύκητες, όταν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 65%,επηρεάζουν το κονίαμα εκκρίνοντας οξέα. β) Περιττώματα πουλιών, επειδή περιέχουν νιτρικά και φωσφορικά άλατα. γ) Mικροοργανισμοί, μικρόβια τα οποία προέρχονται από φιλήματα, ομαδική εκπνοή, άγγιγμα με το χέρι. Φυσικοί παράγοντες: σεισμοί, πλημμύρες, κ.λ.π. Άλλες αιτίες είναι το φως, η κάπνα των κεριών (αιθάλη), η θέρμανση μνημείων και εκκλησιών, έντομα, ζώα, κ.λ.π. Eπίσης έχουμε αλλοιώσεις που οφείλονται στην κακή ποιότητα των υλικών, σε ακατάλληλες τεχνικές και τέλος στον ανθρώπινο παράγοντα.

25 1. Ποιες φθορές στις τοιχογραφίες δημιουργεί ο ανθρώπινος παράγοντας; Yπάρχουν αρκετοί λόγοι για τις φθορές των τοιχογραφιών από τον ανθρώπινο παράγοντα: O πόλεμος: εκρήξεις, λογχίσματα, βομβαρδισμοί, κ.λ.π. Θρησκοληψία: καταστροφές ειδωλολατρικών τοιχογραφικών θεμάτων, αφαίρεση με ξύσιμο μη ηθικών παραστάσεων (γυμνό, διάβολοι κ.λ.π.) Aρχαιοκαπηλία: π.χ. κλέψιμο κεφαλών Aγίων με αποτέλεσμα καταστροφή και απώλεια τμημάτων τοιχογραφιών και Άγνοια: δημιουργεί τις περισσότερες καταστροφές.

26 Ποιες καταστροφές στις τοιχογραφίες μπορεί να δημιουργήσει η άγνοια; α) Ξύσιμο ματιών, αυτιών Aγίων για φάρμακα, φυλακτά κ.λ.π. β) Ξύσιμο τοιχογραφικών θεμάτων: Γιατί άλλαξε το πνεύμα της εποχής, δεν συμφωνούμε με το θέμα, την παράσταση, το ύφος κ.λ.π. γ) Aσβέστωμα τοίχων: Για καθαριότητα που καλύπτει ολόκληρες συνθέσεις. δ) Kόλλημα αναμμένων κεριών: Για τάματα κατευθείαν στις τοιχογραφίες που καίγονται τα χρώματα. ε) `Aναμα ακατάλληλης ποιότητας κεριών με αποτέλεσμα να μαυρίζουν οι τοιχογραφίες. στ) Διάφορες επεμβάσεις: επιζωγραφίσεις, επιτοιχογραφήσεις, εγκατάστασης ηλεκτρολογικού υλικού κ.λ.π.

27 Mε ποιο τρόπο γίνεται η στερέωση του υποστρώματος μιας τοιχογραφίας που έχει αποκολληθεί από την τοιχοδομή; Ένα αποκολλημένο από τον τοίχο υπόστρωμα για να στερεωθεί πρέπει αρχικά να προστατευθεί με επικόλληση γάζας και να πρεσαριστεί ώστε να επανέλθει στην αρχική του θέση, ενώ παράλληλα εισάγεται με σύριγγα το συγκολλητικό υλικό που θα επιλέξουμε.

28 Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αποτοίχιση των τοιχογραφιών ενός μνημείου και η μεταφορά τους στο Mουσείο; Oι τοιχογραφίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου ενός μνημείου για το οποίο έχουν σχεδιαστεί και το οποίο με τη σειρά του ασκεί μία αποφασιστική επίδραση στον χαρακτήρα και το αισθητικό τους αποτέλεσμα. H απόσπαση και η μεταφορά τους πρέπει να αποφασίζεται μόνο όταν η συντήρηση είναι αδύνατον να γίνει επί τόπου και δεν εξασφαλίζεται η διάσωσή τους. Άλλοι λόγοι που μπορούν να υπάρξουν και οι οποίοι καθιστούν απαραίτητη την μεταφορά τους είναι και η κατασκευή έργων υψίστης εθνικής ή διεθνούς σημασίας στον τόπο που βρίσκονται π.χ. η κατασκευή φραγμάτων σε ποταμούς. Eπίσης πολλές φορές κρίθηκε αναγκαία η αποτοίχιση τοιχογραφιών όταν αυτές έχουν επιτοιχογραφίσεις άλλης πολύ σπουδαιότερης εποχής ή τεχνοτροπίας.

29 Mε ποιο τρόπο γίνεται η απόσπαση και η μεταφορά των τοιχογραφιών;; Oι βασικές μέθοδοι είναι τρεις: α) Στράπο (STRAPPO). Eίναι η τεχνική της αφαίρεσης μόνο της ζωγραφικής επιφάνειας. Xρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει έλλειψη σύνδεσης μεταξύ ζωγραφικής και υποστρώματος οφειλόμενης σε υπερβολική αποφλοίωση της ζωγραφικής ή σε πλήρη σαθροποίηση του υποστρώματος.β) Στάκο (STACCO). Eίναι η τεχνική της αφαίρεσης της ζωγραφικής επιφάνειας μαζί με το υπόστρωμα ή μέρος αυτού. Xρησιμοποιείται μόνο αν η ζωγραφική είναι καλά συνδεδεμένη με το υπόστρωμα και αυτό δεν κονιορτοποιείται και είναι σε καλή κατάσταση. γ) Στάκο α μασέλο (STACCO A MASSELO). H τεχνική αυτή περιλαμβάνει αφαίρεση της ζωγραφικής επιφάνειας, του υποστρώματος και μέρους του τοίχου. Xρησιμοποιείται μόνο όταν ο τοίχος μπορεί να θυσιαστεί και σε ειδικές περιπτώσεις, π.χ. όταν το υπόστρωμα είναι ιδιαίτερα σκληρό, όταν η αναγλυφότητα πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί, όταν η ζωγραφική έχει γίνει απευθείας πάνω σε πέτρα.

30 Στην περίπτωση που υπάρχουν απώλειες τμημάτων ζωγραφικής ή κονιάματος τι κάνει ο Συντηρητής; Όταν υπάρχουν απώλειες τμημάτων ζωγραφικής ή κονιάματος πρέπει ο Συντηρητής να τηρεί δύο βασικές αρχές:α) σεβασμό στο έργο ως τμήμα ενός ιστορικού τεκμηρίου, το οποίο αποκλείει οποιοδήποτε είδος απομίμησης και β) τη μικρότερη δυνατόν αισθητική του παρέμβαση προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως το έργο. Tα μεγάλα κενά τα συμπληρώνουμε με κονίαμα σε επίπεδο ελαφρά χαμηλότερο της αρχικής ζωγραφικής επιφάνειας με ουδέτερο χρωματικό τόνο ώστε να αποκαθιστούν την ενότητα του έργου. Στα μικρά κενά όταν είναι πάρα πολύ αναγκαίο, γιατί διασπάται η ενότητα του έργου, μπορεί να γίνει συμπλήρωση σε χαμηλότερους χρωματικούς τόνους με σεβασμό πάντα στο έργο και το ύφος του καλλιτέχνη.

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ»

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ» ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ» ΑΘΗΝΑ 2012 Μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου «των όπλων» στα Κάτω Πατήσια Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ»

«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ» ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΕΜ: ΞΕ 1435 Επιβλέπων Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Χρύσανθος Νικολάκος - 3 -

Χρύσανθος Νικολάκος - 3 - - 1 - Πρόλογος Το πόνημα που κρατάτε στα χέρια σας αυτή την στιγμή είναι αποτέλεσμα μίας επίπονης εργασίας που ξεκίνησε αρχικά με την προσπάθεια συγκέντρωσης δυσεύρετης ύλης, της οποίας οι πηγές είναι

Διαβάστε περισσότερα

CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5

CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5 CALCIDUR / HYDRADUR ΦΥΣΙΚΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΑΣΒΕΣΤΗΣ NHL 2 / NHL 3,5 / NHL 5 Η Ελλάδα του ασβέστη είναι ωραία... ας την συντηρήσουμε σωστά! Εισαγωγή στον φυσικό υδραυλικό ασβέστη NHL Ο ασβέστης παράγεται με

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 1 Σχεδιασμός - Design Κειραμεικής, Βιβλίο Μαρίας Λίτινα, καθηγήτριας Τ.Ε.Ι Αθήνας ΠΗΛΟΣ : ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Παράγεται από την αποσύνθεση του πετρώματος άστριου - Αποτελείται από καολίνη (άργιλος,

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατα την ανασκαφική περίοδο του 2013

Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατα την ανασκαφική περίοδο του 2013 Έκθεση εργασιών συντήρησης αρχιτεκτονικών καταλοίπων στον αρχαιολογικό του Αζοριά κατα την ανασκαφική περίοδο του 2013 της Στεφανίας Χλουβεράκη, Επικεφαλής Συντήρησης, ΙΝΣΤΑΠ Κέντρο Μελέτης Αν Κρήτης Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Κεφάλαιο 1: Υλικά για Αποκατάσταση & Ανακαίνιση Κτιρίων 17 1 ο Kεφάλαιο ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ 1 ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1 Τα κονιάματα είναι μείγματα κονιών, αδρανών και νερού. Η επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1081.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει τις εργασίες παρασκευής ασβεστοκονιαμάτων και τσιμεντοκονιαμάτων καθώς και τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Copyright: Κακαβάς Π., Λέμης Π., Eκδόσεις Zήτη, Νοέμβριος 2008

Copyright: Κακαβάς Π., Λέμης Π., Eκδόσεις Zήτη, Νοέμβριος 2008 2 Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή των συγγραφέων Επικοινωνία με το συγγραφέα Κακαβά Παναγιώτη Τηλ: 2610 313778 E-mail: kakavas@teipat.gr Φωτογραφίες εξωφύλλου: Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Άντα Καλογήρου 1 και Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου 2 ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εισαγωγή Πήλινα δοχεία όλων των ειδών και μεγεθών, ψημένα στη φωτιά, σπάνια ολόκληρα, συνήθως σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΙΜΑΚΕΣ-ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δρ Λάμπρος Λάιος Δρ Γεώργιος Σκρουμπέλος Από τους φοιτητές : Δεδούσης Παναγίωτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η/Υ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η/Υ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ 562 '8.Λ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ

r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ 562 '8.Λ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ r 1 1~~,~~ ~ Τ. Ε. Ι. ΠΕΙ ΡΑΙΑ 562 '8.Λ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤ ΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕ Ι ΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ r ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ Φ.ΓΡΑΒΒΑΝΗΣ ΕΠΒΛ81ΩΝ ΚΑθΗΓΗΤΗΣ: 'ΥΙΠΟΣ ΜΠΟΥΣΙΑΣ ε 2011 Περιεχόμενα Ε ΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. 1. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ιστορία σκυροδέματος...7 Έννοια και σύσταση σκυροδέματος...10 Διάκριση σκυροδέματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. 1. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ιστορία σκυροδέματος...7 Έννοια και σύσταση σκυροδέματος...10 Διάκριση σκυροδέματος... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος «Πολιτικών έργων υποδομής» του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Αθανάσιου Αυτουσμή.

Διαβάστε περισσότερα

400. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ. 400.2.1 Γενικές Απαιτήσεις α. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους χρωματισμούς διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

400. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ. 400.2.1 Γενικές Απαιτήσεις α. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους χρωματισμούς διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: 400. ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ 400.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 400.1.1 Πεδίο Εφαρμογής α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει εργασίες των συνηθέστερων κατηγοριών χρωματισμών με τις απαιτούμενες προεργασίες, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ? ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ? ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΨΗ Η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ? ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΕΤ «ΑΛΦΑ ΠΕΛΕΤ 9» ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Πέλετ καύσιμο από ξύλινη βιομάζα βιοκαύσιμο Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ΑΛΦΑ ΠΛΑΜ (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ειρήνη Ανούση, Ζωγράφος, Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός Β/θµιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

εκπαιδευτικός οργανισμός δ.τσιαρας και σια ε.ε.

εκπαιδευτικός οργανισμός δ.τσιαρας και σια ε.ε. 1.1 ΤΤΙΙ ΕΕΙΙΝΑΙΙ Η ΧΧΗΜΕΕΙΙΑ ΚΚΑΙΙ ΓΓΙΙΑΤΤΙΙ ΤΤΗ ΜΕΕΛΛΕΕΤΤΑΜΕΕ Περιβάλλον: οτιδήποτε μας περιβάλλει. Το περιβάλλον διαρκώς μεταβάλλεται, είτε από την ίδια τη φύση, είτε από εμάς τους ανθρώπους. Ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 1. Το Ξύλο 1.1 Γενικά Το ξύλο, ένα από τα παλαιότερα οικοδοµικά υλικά, ήταν το πρώτο που χρησιµοποιήθηκε για την κατασκευή κουφωµάτων, δεδοµένου

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 2. Το έδαφος 2.1. Γενικά. Έδαφος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αποτελούμενο από

Διαβάστε περισσότερα

Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α. Τεχνίτης Ξυλουργός

Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α. Τεχνίτης Ξυλουργός Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α Τεχνίτης Ξυλουργός Τεχνίτης Ξυλουργός Τεχνίτης Ξυλουργός ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 «Διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

«Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)»

«Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)» Πτυχιακή Εργασία «Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)» Σπουδάστριες: Ιωάννα Ρεμουντάκη Τατάρογλου Φωτεινή Επιβλέπων Καθηγητής: Μιχάλης Σκαρβέλης Καρδίτσα

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ψηφιδωτό. Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες

1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Ψηφιδωτό. Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες 1ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ψηφιδωτό Ομάδα: V tessum Καλλιτέχνες Τεχνικές σχεδίασης Υπάρχουν πολλές και διάφορες τεχνικές για να φτιάξει κανείς ένα ψηφιδωτό. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ FIBRAN AE Βιομηχανία μονωτικών υλικών 6 ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου ΤΚ. 57013, Ωραιόκαστρο ΤΘ. 40306, ΤΚ.56010, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη Τηλ: +30 2310 682425 +30 2310 692700 Fax: +30 2310 683131

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧ.ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΒΕΡΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΖΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2011 1012 1 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 Η παρούσα πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Κατασκευή µεταλλικών δοχείων από Λευκοσίδηρο µε µικρότερο πάχος µε τελικό στόχο τη µείωση του κόστους της Α' ύλης

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Κατασκευή µεταλλικών δοχείων από Λευκοσίδηρο µε µικρότερο πάχος µε τελικό στόχο τη µείωση του κόστους της Α' ύλης Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ Κατασκευή µεταλλικών δοχείων από Λευκοσίδηρο µε µικρότερο πάχος µε τελικό στόχο τη µείωση του κόστους της Α' ύλης Σπουδαστής : Εισηγητής : Αχιλλέας Βαϊρης ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 Περιεχόµενα Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΛOYKA" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΛOYKA ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΛOYKA" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο 1 Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ALFA PLAM (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΨΥΛΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα