ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Transcript

1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΑ 2013 Η παρούσα εργασία συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο της πράξης ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση.

2 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Θεμιστοκλής Λαζαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Συνδουκάς Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Τόμτσης Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Γουνόπουλος Ηλίας, Καθηγητής Εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας

3 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Παρουσίαση του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ερωτηματολόγια και Απογραφικά Δελτία Κριτήρια και Δείκτες αξιολόγησης ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Διαφοροποίηση στόχων και δεικτών Προτάσεις βελτίωσης Ερωτηματολογίων και Απογραφικών Δελτίων ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ... 34

4 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή της εφαρμογής του συστήματος εσωτερικής αξιολόγησης στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία (Ε.Π.Δ.Ο.) του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας. Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο επίσης, την επισήμανση τυχόν αδυναμιών και ελλείψεων στη διαδικασία αξιολόγησης και τη διατύπωση βελτιώσεων του συστήματος αξιολόγησης. Στην παρακάτω μελέτη γίνεται αρχικά μια καταγραφή των διαδικασιών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την εσωτερική αξιολόγηση με βάση το υλικό και τις υποδείξεις της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.ΔΙ.Π.). Στη συνέχεια καταγράφονται οι ενέργειες αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκαν από το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παρουσιάζονται οι ετήσιες αξιολογήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται από το Αποτέλεσμα της μελέτης είναι η διατύπωση προτάσεων για περαιτέρω βελτίωση και εξειδίκευση των στόχων, των δεικτών, των δελτίων αξιολόγησης και των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του Τμήματος. Τέλος, αναφέρονται παραλείψεις ως προς τις διαδικασίες ενημέρωσης και υιοθέτησης εσωτερικού ελέγχου, και προτείνονται βελτιώσεις μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών στα εργαλεία αξιολόγησης.

5 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Παρουσίαση του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία (Ε.Π.Δ.Ο), ιδρύθηκε το 2003 με το ΠΔ 247ΦΕΚ 222/17/9/2003. Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, της διοικητικής Επιστήμης και των Οικονομικών, με εξειδίκευση στις Εφαρμογές της Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία, στα πλαίσια επιχειρήσεων και οργανισμών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Ειδικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία» και διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά σε όλους τους τομείς του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος, είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενος. Στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος περιλαμβάνονται μαθήματα Γενικής και Ειδικής, Ειδικότητας καθώς επίσης και μαθήματα σχετικά με Νομικές και Ανθρωπιστικές σπουδές. Ειδικότερα, η συνεισφορά και ο ρόλος καθεμιάς από τις παραπάνω κατηγορίες μαθημάτων στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών περιγράφεται ως εξής: Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους στην ανάλυση, σχεδιασμό, υλοποίηση, επέκταση και συντήρηση Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών της πληροφορικής στην Διοίκηση και στην Οικονομία στα πλαίσια επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

6 Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους στην ανάλυση, σχεδιασμό, υλοποίηση και συντήρηση του λογισμικού υποστήριξης της σωστής λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος, καθώς και της διατήρησης ενός εύχρηστου και αποτελεσματικού περιβάλλοντος ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία. Έχει τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες για την Διαχείριση Έργων Πληροφορικής στα πλαίσια επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους στην σχεδίαση και αξιολόγηση Στρατηγικών Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία, οι οποίες προάγουν την Εισαγωγή της Τεχνολογίας της Πληροφορικής με τα διεθνή πρότυπα στους τομείς της διοικητικής και οικονομικής δραστηριότητας του δημοσίου και ιδιωτικού βίου. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Εμπείρων Συστημάτων στην ανάπτυξη και συντήρηση Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο βίο. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους στην ανάλυση και αποτίμηση απόδοσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους στην προστασία δεδομένων και πληροφοριών και στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο βίο. Εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μεθόδους στην ανάλυση και αποτίμηση απόδοσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Διοίκηση και στην Οικονομία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εκπονεί μελέτες σε όλες τις προηγούμενες περιοχές δραστηριοποίησης.

7 Έχει την ικανότητα της συλλογικής εργασίας σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης και της συνεργασίας με εξωτερικούς παράγοντες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία είναι το μεγαλύτερο από τα τρία Τμήματα του Παραρτήματος Γρεβενών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και εδρεύει στην πόλη των Γρεβενών. Τα Γρεβενά είναι μία μικρή επαρχιακή πόλη με σχετικά εύκολη πρόσβαση (Εγνατία Οδός) από τα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα από την Αθήνα. Παράλληλα, απέχει περίπου μισή ώρα από την Κοζάνη όπου είναι η έδρα της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Το σύνολο του μόνιμου διδακτικού προσωπικού του Τμήματος απαρτίζεται από τέσσερις επίκουρους Καθηγητές και ένα Καθηγητή Εφαρμογών. Παράλληλα, στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία απασχολείται και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς. Λόγω του γεγονότος ότι το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος και είχε τους πρώτους αποφοίτους το Δεκέμβριο 2007, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών κατά την τελευταία πενταετία αυξάνεται προοδευτικά χρόνο με το χρόνο για να φτάσει τους 1465 το ακαδημαϊκό έτος , ενώ παρατηρείται και μια αυξητική τάση του αριθμού των εισακτέων ανά έτος Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Aπό τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ξεκίνησε η προβληματική για την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου αξιολόγησης με σκοπό να εισαχθούν οι αρχές Διοίκησης Ποιότητας στους δημόσιους οργανισμούς της Ε.Ε. Στην Ελλάδα με το Νόμο 3374 του 2005 ιδρύεται η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π), η οποία είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και

8 έχει ως έργο τη στήριξη ως προς τις διαδικασίες, των Α.Ε.Ι. για τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του έργου που προσφέρουν, ενώ με το νόμο 3374 καθιερώνεται κοινό σύστημα-διαδικασία αξιολόγησης για το σύνολο των ελληνικών Ανώτατων Ιδρυμάτων. Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3374/2005, Ν. 3577/2007 (άρθρο 13) και Ν. 3794/2009 (άρθρο 28): Θεσπίζεται η κοινωνική λογοδοσία ως θεμελιώδης παράγων της αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θεσμοθετείται η διαρκής αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας του επιτελούμενου από αυτά στο πλαίσιο της αποστολής τους έργου. Καθιερώνεται ενιαία, σε πανελλαδικό επίπεδο, διαδικασία αξιολόγησης για τη διαρκή καταγραφή, ανάλυση και συστηματική αποτίμηση του διδακτικού και ερευνητικού έργου, των προγραμμάτων σπουδών και λοιπών υπηρεσιών των Ακαδημαϊκών Μονάδων (Τμημάτων ή Σχολών) και συνεπώς των Ιδρυμάτων στα οποία ανήκουν, με: - σύσταση υπεύθυνων για την αξιολόγηση οργάνων. - προσδιορισμό κριτηρίων και δεικτών ποιότητας γενικής αποδοχής, και με - καθιέρωση τυποποιημένων διαδικασιών αξιολόγησης.

9 2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2.1 Σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης στα Ακαδημαϊκά Τμήματα Διαδικασία Αξιολόγησης Η εσωτερική αξιολόγηση σε επίπεδο Τμήματος (Ακαδημαϊκής Μονάδας) πραγματοποιείται με ευθύνη της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) και προϋποθέτει τη σύνταξη Ετήσιων Εσωτερικών Εκθέσεων κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενων διδακτικών εξαμήνων ( Παραβλ. Εικόνα 1). Οι Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις υποβάλλονται με ευθύνη της Ακαδημαϊκής Μονάδας στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του οικείου Ιδρύματος πριν από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους. Σε επίπεδο Ιδρύματος η εσωτερική αξιολόγηση πραγματοποιείται από τη ΜΟ.ΔΙ.Π. και προϋποθέτει την ανά διετία σύνταξη από τη Μονάδα Εσωτερικών Εκθέσεων για τη λειτουργία του Ιδρύματος, οι οποίες βασίζονται στις Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις των Ακαδημαϊκών Μονάδων. Στην πρώτη φάση των διαδικασιών αξιολόγησης, την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως προπαρασκευαστική, τα βήματα που ακολουθούνται έχουν ως εξής: Εμπλεκόμενοι στην αξιολόγηση (ακαδημαϊκή κοινότητα, ΟΜΕΑ), Συγκέντρωση δευτερογενούς υλικού, Συγκέντρωση πρωτογενών στοιχείων τεκμηρίωσης στη βάση υλικού που δημιουργείται με κριτήρια και δείκτες που αποτυπώνουν τους στόχους και τους σκοπούς ακαδημαϊκής μονάδας. Η συστηματική απογραφή και αποτύπωση του έργου που επιτελεί κάθε Ακαδημαϊκή Μονάδα είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας (Παραβλ. Εικόνα 2). Μέσα από τα συλλεγόμενα στοιχεία προκύπτει το περιεχόμενο της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης (Ε.Ε.Ε.), που συντάσσεται στη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκού έτους με ευθύνη της κάθε Ακαδημαϊκής Μονάδας.

10 Η διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης ολοκληρώνεται περιοδικά με τη σύνταξη της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης (Ε.Ε.Α), η οποία υποβάλλεται στη ΜΟ.ΔΙ.Π. του οικείου Ιδρύματος και μέσω αυτής κοινοποιείται στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας ( Α.ΔΙ.Π.), προκειμένου να ενεργοποιηθεί η Διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης της Ακαδημαϊκής Μονάδας. Η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης υποβάλλεται στη ΜΟ.ΔΙ.Π. δύο μήνες μετά την υποβολή της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης του συγκεκριμένου έτους. Η Διαδικασία Εσωτερικής Αξιολόγησης επαναλαμβάνεται το αργότερο κάθε τέταρτο έτος από την έναρξη της προηγούμενης αξιολόγησης. Οι Ετήσιες και οι Εσωτερικές Εκθέσεις Αξιολόγησης παρέχουν στη Σχολή ή στο Τμήμα τη δυνατότητα να ελέγχει και να διαπιστώνει την ανταπόκριση της λειτουργίας της προς τους σκοπούς και τους στόχους που η ίδια έχει θέσει με την ιδρυτική της πράξη και με μεταγενέστερες αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων της Ετήσια Εσωτερική Έκθεση (Ε.Ε.Ε.) Σκοπός της διαδικασίας που οδηγεί στη σύνταξη των Ετήσιων Εσωτερικών Εκθέσεων είναι η τακτική και συστηματική παρακολούθηση όλων των πτυχών του σύνθετου έργου που επιτελεί η Ακαδημαϊκή Μονάδα. Με την αποτύπωση των στοιχείων αυτών στην Ετήσια Εσωτερική Έκθεση η Μονάδα αποκτά πρόσβαση σε σταθερά σημεία αναφοράς, με τα οποία μπορεί να ελέγχει και να επαναπροσδιορίζει αυτοτελώς την ποιότητα των λειτουργιών της και γενικότερα την πορεία της σε σχέση προς στόχους που η ίδια θέτει. Μεταξύ διαδοχικών Ετήσιων Εσωτερικών Εκθέσεων η Σχολή έχει την ευκαιρία και την υποχρέωση να ενισχύσει τα επιτεύγματά της ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και να αντιμετωπίσει τυχόν εκκρεμότητες ή προβλήματα, που επισημάνθηκαν με την ανάλυση των στοιχείων τεκμηρίωσης. Οι μεταβολές δεδομένων και δεικτών, που αποτυπώνονται στις διαδοχικές Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις, επιτρέπουν στη Μονάδα να παρακολουθεί την πορεία και την επιτυχία των πρωτοβουλιών της. Ειδικότερα, οι Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις δίνουν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να εντοπίζονται εγκαίρως σημεία στα οποία απαιτείται να αναπτυχθούν πρόσθετες, νέες ή διαφορετικές βελτιωτικές δράσεις. Παράλληλα, μέσα από τις διαδοχικές

11 Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις, ελέγχεται η διαχρονική πορεία του τμήματος και μπορεί, να προβαίνει σε κριτική του επιτελούμενου έργου, σε αναθεώρηση και σε επαναπροσδιορισμό του (Α.ΔΙΠ. 2007α, 2007β, 2009, 2010). Η σύνταξη της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης προϋποθέτει την πλήρη και συστηματική συλλογή έγκυρων στοιχείων για τη λειτουργία της Σχολής ή του Τμήματος, σύμφωνα με κριτήρια και δείκτες που διασφαλίζουν την Ποιότητα. Η συλλογή των στοιχείων τεκμηρίωσης γίνεται με τη συμμετοχή όλων των μελών του προσωπικού, των φοιτητών ή σπουδαστών της και για όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Τα στοιχεία τεκμηρίωσης πρέπει κατά κανόνα να συλλέγονται: α. ανάλογα με την περιοδικότητά τους, β. με αναλογική συμμετοχή όλων των μελών της Ακαδημαϊκής Μονάδας και γ. με διαδικασίες κοινής αποδοχής μεταξύ των μελών της. Στα βασικά της σημεία η Ετήσια Εσωτερική Έκθεση αναφέρεται στα στοιχεία εκείνα που αποτυπώνουν τη λειτουργία της Μονάδας και αποτελεί συγκεντρωτική/περιληπτική παρουσίαση των στοιχείων τεκμηρίωσης. Μεταξύ διαδοχικών Ετήσιων Εσωτερικών Εκθέσεων η Μονάδα έχει την ευκαιρία και την υποχρέωση να ενισχύσει τα επιτεύγματά της ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και να αντιμετωπίσει τυχόν εκκρεμότητες ή προβλήματα που επισημάνθηκαν με την ανάλυση των στοιχείων τεκμηρίωσης. Η αντιστοίχιση της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης με τα πρότυπα της Α.ΔΙ.Π. δεν είναι υποχρεωτική αλλά επιθυμητή, ώστε να μπορούν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τις Ετήσιες Εσωτερικές Εκθέσεις να χρησιμοποιηθούν χωρίς πρόσθετη επεξεργασία για τη συμπλήρωση των τυποποιημένων εκθέσεων εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Αυτονόητο είναι ότι κάθε Μονάδα μπορεί και πρέπει να εξειδικεύσει και να συμπληρώσει τα στοιχεία που συλλέγει και συνθέτει, με πρόσθετα κριτήρια ή δείκτες, τα οποία κρίνει ότι αποτυπώνουν και αναδεικνύουν συγκεκριμένες πτυχές της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της.

12 Εικόνα 1: Σύστημα Αξιολόγησης σε επίπεδα Ακαδημαϊκής Μονάδας, Ιδρύματος και Α.ΔΙ.Π Εσωτερική Έκθεση Αξιολόγησης (Ε.Ε.Α.) Στη δεύτερη φάση ενεργειών, τη σύνταξη της Ε.Ε.Ε. ακολουθεί μετά από δύο συνεχόμενα διδακτικά εξάμηνα σύμφωνα με την Α.ΔΙ.Π η σύνταξη της Εσωτερικής Έκθεσης Αξιολόγησης (Ε.Ε.Α.), η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το αργότερο κάθε τέσσερα έτη. Η σύνταξη τόσο της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης, όσο και της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης, διευκολύνεται σημαντικά από τη συστηματική, λεπτομερή και, κυρίως, αξιόπιστη συλλογή των επιμέρους στοιχείων, τα οποία αποτελούν και την ουσιαστική τους τεκμηρίωση.

13 Η Ε.Ε.Α. βασίζεται κυρίως στα στοιχεία που έχει συλλέξει η ακαδημαϊκή μονάδα, από τα ερωτηματολόγια και τα απογραφικά δελτία, καθώς επίσης και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των οργάνων της, αλλά και τις γενικότερες διαβουλεύσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σχετικά δε με την ποιότητα των στοιχείων στα οποία στηρίζεται η σύνταξη της Ε.Ε.Α., προφανώς εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια με την οποία υιοθετούνται και εφαρμόζονται οι διαδικασίες συλλογής και καταγραφής των δεδομένων. Τα κριτήρια και οι δείκτες διασφάλισης της Ποιότητας, είτε αυτά της Α.ΔΙ.Π., είτε διαφοροποιημένα έτσι ώστε για να καλύπτουν τους στόχους της κάθε ακαδημαϊκής μονάδας, είναι αναγκαίο να υιοθετούνται από την έναρξη της διαδικασίας, έτσι ώστε να χαρακτηρίζουν και να διευκολύνουν τη σύνταξη τόσο της Ετήσιας Εσωτερικής Έκθεσης, όσο και της Εσωτερικής Αξιολόγησης. Εξάλλου, η τυποποίηση των κριτηρίων επιτρέπει σε δεύτερο στάδιο την αναγωγή των στοιχείων στο επίπεδο του Ιδρύματος και, τελικά, σε εθνικό επίπεδο. Σκοπός της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης είναι να διαμορφώσει και να διατυπώσει το Τμήμα αντικειμενική άποψη για την ποιότητα του επιτελούμενου έργου του με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και δείκτες κοινής συναίνεσης και γενικής αποδοχής, και με τους ακόλουθους στόχους σύμφωνα με το νόμο Διασφάλισης Ποιότητας (νόμο 3374/2005) και τις οδηγίες της ΑΔΙΠ. Η Ε.Ε.Α. βασίζεται στα στοιχεία που έχει συλλέξει το Τμήμα από τα ερωτηματολόγια και τα απογραφικά δελτία καθώς επίσης και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των μελών Ε.Π. του Τμήματος. Η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης είναι αναγκαία κατ αρχάς για να καταγράψει περισσότερο δυναμικά, από ότι η Ετήσια Εσωτερική Έκθεση, την πολυσχιδή κατάσταση της ακαδημαϊκής μονάδας, καθώς και να εντοπίσει τις ποιοτικές αδυναμίες της, με σκοπό, όπως και οι Ε.Ε.Ε. να επανακαθορίσουν στρατηγικές και προτεραιότητες από τη Σχολή ή το Τμήμα. Σύμφωνα με την Α.ΔΙ.Π: «Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία αυτοαξιολόγησης, που σηματοδοτεί την ίδια την ταυτότητα του Τμήματος, καθώς αποτυπώνει και αναδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του, θετικά και αρνητικά, και καταγράφει τις φιλοδοξίες του».

14 Παράλληλα, διαδικαστικά η Ε.Ε.Α. είναι αναγκαία, καθώς μέσω της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιδρύματος, στην οποία μεταβιβάζεται, καταλήγει στην Α.ΔΙ.Π., η οποία ξεκινά κατόπιν της παραλαβής της, τη διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης της Ακαδημαϊκής Μονάδας. * Εικόνα 2: Ενέργειες και βήματα ανά φάση για την υλοποίηση Ετήσιων & Εσωτερικής Αξιολόγησης

15 2.2 Ιστορικό Αξιολόγησης του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία ιδρύθηκε το 2003 με το (ΠΔ 247 ΦΕΚ222/17/9/2003) και ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος Η στελέχωση του Τμήματος με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ξεκίνησε από το ακαδημαϊκό έτος Μέχρι το 2007, εξαιτίας του λιγοστού χρονικού διαστήματος λειτουργίας του τμήματος, της στελέχωσής του από μη μόνιμο προσωπικό και της έλλειψης μόνιμου προσωπικού δεν έγιναν συστηματικές προσπάθειες αξιολόγησης του προγράμματος σπουδών, των διδασκόντων και των λοιπών υπηρεσιών που παρείχε το Τμήμα. Κατά το ακαδημαϊκό έτος υιοθετήθηκε από το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο το σύστημα της εσωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρότυπα της Α.ΔΙ.Π. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την σύνταξη της έκθεσης εσωτερικής αξιολόγησης και την υποβολή της στη ΜΟ.ΔΙ.Π. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας το Η Εσωτερική Αξιολόγηση αποτελεί επαναλαμβανόμενη συμμετοχική διαδικασία, η οποία διαρκεί δύο συνεχόμενα διδακτικά εξάμηνα και επαναλαμβάνεται κάθε έτος. Το Τμήμα Εφαρμογών πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία πραγματοποίησε μέχρι σήμερα τέσσερις (4) Ετήσιες Αξιολογήσεις και μία (1) Εσωτερική Αξιολόγηση. Οι Ετήσιες αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, αναφέρονται στα ακαδημαϊκά έτη , , και Το Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησης στηριζόμενο στα πρότυπα και στα έντυπα που πρότεινε στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η

16 Α.ΔΙ.Π. Σε όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, συμμετείχαν και προσέφεραν σημαντική βοήθεια οι σπουδαστές του τμήματος και το διοικητικό προσωπικό. Σε κάθε εσωτερική αξιολόγηση του τμήματος, η ΟΜ.Ε.Α. συνεργάστηκε με τα μέλη του Ε.Π., καθώς και με το προσωπικό της Γραμματείας του Τμήματος για την οργάνωση, υποστήριξη και διεκπεραίωση της διαδικασίας της εσωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος. Στις συνεδριάσεις της Ο.Μ.Ε.Α. (μαζί με τα υποστηρικτικά μέλη της) συζητήθηκαν θέματα όπως: o Οι διαδικασίες διανομής και συλλογής των ερωτηματολογίων o Τρόποι ευαισθητοποίησης προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας όσον αφορά τη σπουδαιότητα της διαδικασίας της εσωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος o Κατανομή των εργασιών προς όλους τους εμπλεκόμενους o Επεξεργασία των δεδομένων και o Σύνταξη της εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης. Οι εκροές των ετήσιων αξιολογήσεων στο τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. έχουν τη μορφή συγκεντρωτικών Πινάκων που προέρχονται από την επεξεργασία των πρωτογενών στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία των ετήσιων αξιολογήσεων. Η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος, έχει τη μορφή κειμένου, που απαντά στα κριτήρια δείκτες σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο της Α.ΔΙ.Π.. Στον Πίνακα 1 αναφέρονται συνοπτικά οι διαδικασίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τις ετήσιες αξιολογήσεις του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο.

17 ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε.Π.Δ.Ο. Ακαδημαϊκό έτος αναφοράς Λειτουργία ΟΜ.Ε.Α. τμήματος Συνεργασία με ακαδημαϊκή κοινότητα Υιοθέτηση ως βάση έντυπα αξιολόγησης Ερωτηματολόγιο μαθήματος/διδάσκοντα αξιολόγησης Ατομικό απογραφικό δελτίο μέλους Ε.Π. Απογραφικό δελτίο 6μηνιαίου μαθήματος Διαφοροποίηση μεταξύ των ΕΕΕ εντύπων αξιολόγησηςοχι ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ Λογισμικό επεξεργασίας πρωτογενώνaccess Access Access Access στοιχείων Εκροή ετήσιας αξιολόγησης ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε.Π.Δ.Ο Πίνακας 1. Ετήσιες Αξιολογήσεις και Εσωτερική Αξιολόγηση Τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. Η έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. είναι συμβατή με τις βασικές ενότητες του προτύπου της Α.ΔΙ.Π και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Περιγραφή της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης, Παρουσίαση του Τμήματος, Προγράμματα Σπουδών, Διδακτικό έργο, Ερευνητικό έργο, Σχέσεις με κοινωνικούς/πολιτιστικούς/παραγωγικούς (ΚΠΠ) φορείς, Στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, Διοικητικές υπηρεσίες και υποδομές, Συμπεράσματα, Σχέδια βελτίωσης, Σχέδιο δράσης του Τμήματος για την άρση των αρνητικών και την ενίσχυση των θετικών σημείων, Προτάσεις προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος και την Πολιτεία. Η διαδικασία που ακολουθεί το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. και η Ομάδα Εσωτερικής του Αξιολόγησης, έχει ως εξής: Προεργασία από την ομάδα εσωτερικής αξιολόγησης. Συγκέντρωση υλικού από δευτερογενείς πηγές, αλλά και παλαιότερα αποτελέσματα αξιολογήσεων, έτσι ώστε να επανακαθοριστούν διαδικασίες στη συλλογή πρωτογενών στοιχείων τεκμηρίωσης.

18 Διενέργεια της αξιολόγησης Επεξεργασία των στοιχείων, Σύνταξη της έκθεσης και των συγκεντρωτικών πινάκων και τη δημοσιοποίησή τους προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και με την αποστολή τους στη ΜΟ.ΔΙ.Π. Το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. προσπάθησε από το 2008 και κατάφερε να κινητοποιήσει το σύνολο των εμπλεκομένων στη λειτουργία του τμήματος με σκοπό η εσωτερική αξιολόγηση να τύχει της μεγαλύτερης αποδοχής. Οι σπουδαστές του τμήματος, στήριξαν έμπρακτα την όλη την προσπάθεια και ενεργοποιήθηκαν συλλογικά και ατομικά, τόσο για τη συλλογή των πρωτογενών στοιχείων τεκμηρίωσης μέσω των ερωτηματολογίων, αλλά και με υποβοήθηση στο έργο της επεξεργασίας των στοιχείων και της συγγραφής της Ε.Ε.Α. Το ίδιο συνέβη και στα επόμενα έτη στο πλαίσιο των ετήσιων αξιολογήσεων. Τα τέσσερα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού που απάρτιζαν αρχικά την κύρια και βοηθητική Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ε.Π.Δ.Ο. με την βοήθεια των σπουδαστών, των υπαλλήλων του τμήματος και των υπολοίπων εκπαιδευτικών του (Ε.Π. και Ε.Τ.Π.), μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις, οριστικοποίησαν τις διαδικασίες, τα έντυπα, συγκέντρωσαν δευτερογενή στοιχεία και ανέλαβαν το συντονιστικό ρόλο στο έργο της αξιολόγησης του τμήματος. Με το πέρας κάθε ετήσιας αξιολόγησης, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες δημοσιοποίησης με σκοπό να γίνει μία ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας ως προς τα αποτελέσματα της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης. Ένα θετικό στοιχείο της διαδικασίας αξιολόγησης είναι η δυνατότητα πολύπλευρης και ολοκληρωμένης αξιολόγησης που θα δώσει στο Τμήμα τη δυνατότητα σύγκρισης με άλλα ΑΕΙ, τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού. Παράλληλα η διαδικασία αξιολόγησης είναι η σημαντικότερη κίνηση που έχει γίνει στο Τμήμα για την καταγραφή των πλεονεκτημάτων του Τμήματος με στόχο την προβολή του, αλλά και των μειονεκτημάτων του με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του.

19 Η σημαντικότερη δυσκολία που παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εσωτερικής αξιολόγησης είναι η έλλειψη εμπειρίας σε διαδικασίες αξιολόγησης, από όλους τους συμμετέχοντες (μέλη Ε.Π., φοιτητές, διοικητικό προσωπικό) σχετικά με τους στόχους της αξιολόγησης, αλλά και τη συμπλήρωση και ανάλυση των ερωτηματολογίων.

20 3. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 3.1. Ερωτηματολόγια και Απογραφικά Δελτία Η Α.ΔΙ.Π. για να διευκολύνει τη σύνταξη των Ετήσιων Εσωτερικών Εκθέσεων προχώρησε στην έκδοση ενός πλαισίου οδηγιών (Α.ΔΙ.Π. 2007α και 2007β). Τα προτεινόμενα δελτία μπορούν να αναθεωρηθούν ή και να τροποποιηθούν από τις Σχολές ή τα Τμήματα, ώστε να ανταποκρίνονται πληρέστερα σε τυχόν ιδιαιτερότητες τους. Η Α.ΔΙ.Π. συνέταξε επίσης Ειδικά Ερωτηματολόγια και Απογραφικά Δελτία και πρότεινε στις ακαδημαϊκές μονάδες και στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη συμπλήρωσή τους κάθε εξάμηνο από όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του Τμήματος. Τα Ειδικά αυτά έντυπα σχετίζονται με το: Εκπαιδευτικό Προσωπικό: 1.Ατομικό Δελτίο Διδάσκοντος 2.Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος Διοικητικό Προσωπικό: 3.Ατομικό Δελτίο Διοικητικού Έργου Άλλοι: 4.Ατομικό Δελτίο Έργου Φοιτητές/Σπουδαστές:

21 5.Ερωτηματολόγιο Φοιτητών Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Ειδικά Απογραφικά Δελτία και τα Ερωτηματολόγια προορίζονται για εσωτερική χρήση, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μονάδας, και χρησιμεύουν μόνο για την άντληση δεδομένων που θα αποτυπωθούν στη συγκεντρωτική Ετήσια Εσωτερική Έκθεση του Τμήματος και στην ανά τετραετία Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης. Από τα παραπάνω πέντε πρότυπα Ειδικών Εντύπων άντλησης πρωτογενών στοιχείων τεκμηρίωσης που συνέταξε η Α.ΔΙ.Π., το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία και η ΟΜ.Ε.Α., υιοθέτησε τα έντυπα 1,2 και 5. Ειδικότερα για τη σύνταξη των Ετήσιων Αξιολογήσεων και της Έκθεσης Εσωτερικής Αξιολόγησης, υιοθετήθηκε το: Ατομικό Δελτίο Διδάσκοντος Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος και Ερωτηματολόγιο Φοιτητών προσαρμοσμένα στις ανάγκες του Τμήματος μετά από σειρά συνεδριάσεων της ΟΜ.Ε.Α. και έχοντας λάβει υπόψη τους στόχους, τα κριτήρια και τους δείκτες, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σε σχέση με τα Πανεπιστήμια Κριτήρια και Δείκτες αξιολόγησης Τα κριτήρια και οι δείκτες της αξιολόγησης τυποποιούνται, συμπληρώνονται και εξειδικεύονται με βάση τις κατευθύνσεις και τα πρότυπα που εκδίδει η Α.ΔΙ.Π., αλλά είναι δυνατό να εμπλουτίζονται τα κριτήρια και οι δείκτες, με βάση τη στρατηγική της κάθε ακαδημαϊκής μονάδας και σε σχέση με τους σκοπούς και τους στόχους της. Τα βασικά κριτήρια και δείκτες της αξιολόγησης ορίζονται από το Νόμο 3374/2005 (άρθρο 3) ως ακολούθως:

22 1. Ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών Βαθμός ανταπόκρισης του προγράμματος σπουδών στους στόχους του Τμήματος και τις απαιτήσεις της κοινωνίας Συνοχή και λειτουργικότητα του προσφερόμενου προγράμματος Ορθολογική οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας Εξεταστικό σύστημα που εφαρμόζεται Βαθμός υποστήριξης από την υπάρχουσα υποδομή 2. Ποιότητα του διδακτικού έργου Οργάνωση και εφαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας Αποτελεσματικότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού Εκπαιδευτικά βοηθήματα Μέσα και υποδομές Χρήση νέων τεχνολογιών Σχέση αριθμού εκπαιδευτικού προσωπικού/φοιτητών και η μεταξύ τους συνεργασία Επίπεδο και ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης Σύνδεση διδασκαλίας και έρευνας Κινητικότητα ακαδημαϊκού προσωπικού και φοιτητών 3. Ποιότητα του ερευνητικού έργου Προαγωγή της έρευνας από την ακαδημαϊκή μονάδα Πρωτοτυπία της έρευνας Ερευνητικά προγράμματα Αποτελεσματικότητα των ερευνητικών έργων Αναγνώριση της έρευνας από τρίτους Ερευνητικές συνεργασίες Ερευνητική υποδομή Επιστημονικές δημοσιεύσεις Διακρίσεις και βραβεία

23 Συμμετοχή των φοιτητών στην έρευνα 4. Ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών Αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών Υποδομές Χρήση νέων τεχνολογιών Φοιτητική μέριμνα Διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των οικονομικών και άλλων πόρων Συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό Οι στόχοι αυτοί συνδέθηκαν ως προς την παρακολούθηση με δείκτες και τις μονάδες μέτρησής τους, οι οποίοι και αυτοί προέκυψαν σε σημαντικό βαθμό και από τα πρότυπα εσωτερικής αξιολόγησης της Α.ΔΙ.Π. και οι οποίοι παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα νο2. Στοιχεία της στρατηγικής Δείκτες Σύστημα παρακολούθησης και μέτρησης Ονομασία Δείκτη (περιγραφή) Αριθμός ενεργών φοιτητών/τριών Πλήθος ατόμων 1. Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας Αριθμός φοιτητών από Ενιαία Λύκεια ή ΤΕΕ ή άλλες κατηγορίες Αριθμός αποφοιτησάντων προπτυχιακών φοιτητών Πλήθος ατόμων Πλήθος ατόμων

24 Ποσοστό αποφοιτησάντων προπτυχιακών φοιτητών ως ποσοστό επί των ενεργών φοιτητών Μέσος χρόνος μέχρι την αποφοίτηση Ποσοστό (%) Έτη Αριθμός ξένων φοιτητών (συμπεριλαμβανομένων και των ομογενών, για πλήρη φοίτηση). Αριθμός λιμναζόντων φοιτητών (πέντε τελευταία χρόνια). Μέσο εξάμηνο έναρξης της πρακτικής άσκησης, Πλήθος ατόμων Πλήθος ατόμων Εξάμηνο Μέσο εξάμηνο ολοκλήρωσης της πτυχιακής εργασίας, Αριθμός εργασιών ανά μάθημα που εκπονήθηκαν από σπουδαστές Μέσο εξάμηνο ολοκλήρωσης κάθε αλυσίδας μαθημάτων, Ποσοστό φοιτητών που φοιτούν σε ξένα Πανεπιστήμια μέσω ERASMUS. Μέσος βαθμός πτυχίου Ποσοστό αποφοίτων που συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές. Εξάμηνο Πλήθος Εργασιών Εξάμηνο Ποσοστό (%) Βαθμός Ποσοστό (%) Αριθμός πιστοποίησης και αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ερευνητικά Ινστιτούτα Πλήθος τικ ών δι αδ ικα σι ών Ποσότητα δημοσιεύσεων ανά μέλος Ε.Π. Πλήθος

25 Ποσοστά χρηματοδότησης για έρευνα στο Τμήμα Ύψος χρηματοδότησης επιστημονικών ερευνών ανά μέλος ΕΠ Ποσοστά Σε ευρώ Αριθμός συμμετοχής μελών ΕΠ σε διατμηματικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα Αριθμός συμμετοχής σε διευρωπαϊκά προγράμματα. Πλήθος Πλήθος Αριθμός συμμετοχής μελών ΕΠ σε συντακτικές επιτροπές επιστημονικών περιοδικών διεθνούς κύρους Πλήθος 3. Xρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και καινοτομίας Ποσοστό φοιτητών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την εκπόνηση εργασιών. Ποσοστό φοιτητών που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τάξη. αριθμός μαθημάτων, που χρησιμοποιούν τα νέες τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας Αριθμός μαθημάτων που η διδασκαλία γίνεται με χρήση Η/Υ Αριθμός μαθημάτων για τα οποίο αναπτύχθηκε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό Αριθμός μαθημάτων για τα οποία υπάρχει ηλεκτρονικό υλικό εξέτασης Ποσοστό (%) Ποσοστό (%) Πλήθος Πλήθος Πλήθος Πλήθος

26 Αριθμός συμφωνιών συνεργασίας, που 4. Ανάπτυξη των διατμηματικών και διεθνών σχέσεων του Τμήματος συνάπτεται με άλλο Τμήμα ή Πανεπιστήμιο της χώρας ή του εξωτερικού Αριθμός διαλέξεων που δόθηκαν από μέλη Ε.Π. και άλλους διδάσκοντες του Τμήματος και προσκεκλημένους ομιλητές Αριθμός επισκέψεων ξένων και ελλήνων καθηγητών στο Τμήμα Πλήθος Πλήθος Πλήθος 5. Πρακτική άσκηση και επαγγελματική σταδιοδρομία Μέση χρονική διάρκεια μέχρι την πρώτη Έτη απασχόληση, Ποσοστό των πτυχιούχων που εργάζεται Ποσοστό (%) Αριθμός σπουδαστών/τριών που ωφελήθηκαν Πλήθος από τη συμβουλευτική Βαθμός ικανοποίησης εργοδοτών από τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν οι Ποσοστό (%) απόφοιτοι από το ΠΠΣ (μέσω ερωτηματολογίου στους εργοδότες) Αριθμός εφαρμοσμένων πτυχιακών εργασιών στις επιχειρήσεις εξωτερικών οικονομικών Πλήθος δραστηριοτήτων. 6. Εκσυγχρονισμός του συστήματος διοίκησης και διαδικασιών έλεγχου Βαθμός ικανοποίησης φοιτητών και μελών Ε.Π. από την Γραμματεία Βαθμός ικανοποίησης φοιτητών και μελών Ε.Π. από την Βιβλιοθήκη Ποσοστό ηλεκτρονικά παρεχόμενων υπηρεσιών. Ποσοστό (%) Ποσοστό (%) Ποσοστό (%)

27 Βαθμός κάλυψης των διοικητικών θέσεων στο Τμήμα. Ποσοστό (%) Βαθμός κατανομής διοικητικών και ακαδημαϊκών διαδικασιών λήψης αποφάσεων Ποσοστό (%) και ελέγχου 7. Χρηματοδότηση εφαρμογής του προγράμματος Ποσοστό αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης Ποσοστιαίος συσχετισμός της αιτούμενης και χορηγηθείσας χρηματοδότησης από το δημόσιο Ποσοστό (%) Ποσοστό (%) Πίνακας 2. Ετήσιες Αξιολογήσεις και Εσωτερική Αξιολόγηση Τμήματος Ε.Π.Δ.Ο.

28 4. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 4.1. Διαφοροποίηση στόχων και δεικτών Το Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. και η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης θεωρούν ότι είναι είναι απαραίτητος και αναγκαίος ο εμπλουτισμός των υφιστάμενων δεικτών αφού καλύπτουν μερικώς την παρακολούθηση των στόχων του τμήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις από την ΟΜ.Ε.Α Προτάσεις βελτίωσης Ερωτηματολογίων και Απογραφικών Δελτίων Η Ο.Μ.Ε.Α. θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ εντύπων που προορίζονται για Πανεπιστημιακές ακαδημαϊκές μονάδες και εντύπων για Τεχνολογικές ακαδημαϊκές μονάδες αφού στα Τεχνολογικά Ιδρύματα υπάρχουν υποχρεωτικά εργαστήρια και ασκήσεις πράξης κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται, σε επίπεδο ενοτήτων και όχι ερωτήσεων, τα παρακάτω (Πίνακας 2): ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ή ΔΕΛΤΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ Συρρίκνωση ενότητας ΙΙ2 Συρρίκνωση σε δύο ερωτήσεις, της ενότητας ΙΙΙ.1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Βοηθήματα μόνο σε περιπτώσεις εργαστηρίων, Α.Π. Μπορούν ερωτήσεις να ενσωματωθούν σε άλλες ενότητες

29 Ανάπτυξη της ενότητας ΙΙΙ.2 Χρήση ηλεκτρονικής τάξης, εξειδικευμένων λογισμικών, κ.ά. Διαγραφή ενότητας V Επικάλυψη με Εισαγωγή νέας ενότητας (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ερωτηματολόγιο Βιβλιοθήκη, Λειτουργίαe Class, ΕΥΔΟΞΟΣ, ηλεκτρονικές ανακοινώσεις επικοινωνία, κ.ά. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Ενότητα Α Διαγραφή ερωτήσεων σχετικά με φροντιστήρια, ενίσχυση ερωτήσεων σχέσης μαθήματος εργαστηρίων Α.Π., κ.ά. Διαγραφή ενότητας Γ Σημαντική ενίσχυση ενότητας Δ Δημιουργία Νέας ενότητας (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) Διαγραφή ή ενσωμάτωση στην Α Εργαστήρια και Άσκηση Πράξη στην Τ.Ε. είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικότερα της ίδιας της Θεωρίας. Βιβλιοθήκη,Λειτουργία e Class, ΕΥΔΟΞΟΣ, ηλεκτρονικές ανακοινώσεις επικοινωνία, κ.ά. Πίνακας 3. Προτεινόμενες αλλαγές στα έντυπα συλλογής στοιχείων του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. Παράλληλα, προτείνεται στο πλαίσιο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, να αξιολογείται το Εργαστήριο ως ξεχωριστό μάθημα, καθώς και η διαδικασία της Πρακτικής, πριν την αποφοίτηση του Σπουδαστή. Στη διαδικασία δε της Πρακτικής να υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης, σε σχέση τόσο με την επιχείρηση, όσο και με το τμήμα Προτάσεις χρήσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Αξιολόγηση Από τη μελέτη της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης στο τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, η ΟΜ.Ε.Α. θεωρεί ότι η ηλεκτρονική συλλογή των

30 πρωτογενών στοιχείων, μέσω ηλεκτρονικού τρόπου και ειδικότερα μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος ή της ακαδημαϊκής μονάδας, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία και να επιφέρει πληρέστερα αποτελέσματα. Η ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων της εσωτερικής αξιολόγησης αποτελεί μία διαδικασία η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, χαμηλής δυσκολίας στην υλοποίησή της (μέσω κωδικών) και όπως ήδη αναφέρθηκε, χαμηλού κόστους. Σε αυτήν μπορεί να διατηρηθεί η ανωνυμία των σπουδαστών και να υπάρξει πλήρης συμμετοχή στη διαδικασία, καθώς θα μπορεί να γίνει η αξιολόγηση από απόσταση. Παράλληλα, η σχέση των νέων με την Πληροφορική και το διαδίκτυο και η αξιολόγηση μέσω ανώνυμου κωδικού, θα επιτρέψει την ελεύθερη έκφραση των σπουδαστών. Ήδη το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. χρησιμοποιεί μία εφαρμογή η οποία έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Microsoft Access, στην οποία θα μπορούσαν τα στοιχεία που συλλέγονται να καταχωρούνται αυτομάτως. Επίσης, θα μπορούσε σε μόνιμη βάση να υπάρξει στο portal του Ιδρύματος ή της Σχολής, δικτυακός τόπος που θα ενημερώνει σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης, τα αποτελέσματά της και να πραγματοποιείται διαβούλευση σε σχέση με αυτά. Για όλα τα παραπάνω, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει κοινή χρήση εφαρμογών λογισμικού, έτσι ώστε τα αποτελέσματα και το σύνολο του υλικού να είναι άμεσα αξιοποιήσιμα από την ΜΟ.ΔΙ.Π. του Ιδρύματος. Η κοινή χρήση εφαρμογών λογισμικού θα μπορούσε να συμφωνηθεί και σε επίπεδο Ε κπαιδευτικών Ιδρυμάτων, π.χ. Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και ασφαλώς από την Α.ΔΙ.Π.

31 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης που νομοθετήθηκαν και προτάθηκαν στη συνέχεια, μέσω Α.ΔΙ.Π. από το 2005 και μετά, δημιούργησαν στην Ελληνική Ανώτατη εκπαίδευση, μια κουλτούρα αξιολόγησης που έλειπε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και με θετικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τις Εκθέσεις της Α.ΔΙ.Π. (Α.ΔΙ.Π. 2009, 2010). Τα πρότυπα εντύπων αξιολόγησης (ερωτηματολόγια και απογραφικά δελτία) της Α.ΔΙ.Π. συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση της εσωτερικής αξιολόγησης σε πολλές ακαδημαϊκές μονάδες αφού διευκολύνουν τις ομάδες εσωτερικής αξιολόγησης, στη διαδικασία αξιολόγησης. Τα ερωτηματολόγια αυτά θα μπορούσαν να συμπληρωθούν και με πρόσθετες ερωτήσεις που θα ήταν στοχευμένες σε άλλες διαστάσεις πλευρές της φοιτητικής ακαδημαϊκής ζωής, όπως π.χ. είναι η ποιότητα διαμονής, διατροφής, υποδομές έρευνας και μελέτης, διατήρηση πρόσθετων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εργαστηρίων, συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό πέρα από την τυπική διδακτική, γενική εικόνα του τμήματος, κλπ. Στην περίπτωση μονάδων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα πρέπει μέσω της διαδικασίας και των εντύπων αξιολόγησης να αναδειχθεί η ιδιαιτερότητα της τεχνολογικής κατεύθυνσης, κυρίως μέσω της Αξιολόγησης των εργαστηρίων με δική τους βαρύτητα και υπόσταση, καθώς και με την Αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι ως στάδιο για την απόκτηση εμπειρίας και πτυχίου. Αναγκαίο τέλος είναι να υιοθετηθεί ενδεχομένως και σε διευρυμένο επίπεδο η ηλεκτρονική συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης μέσω ηλεκτρονικών

32 ερωτηματολογίων, χρήσης ιστοσελίδας και του διαδικτύου. Η χρήση της πληροφορικής θα μπορούσε να επεκταθεί με την συστηματική και υποχρεωτική ενημέρωση μέσω των ιστοσελίδων και στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και διαδικασιών της αξιολόγησης, καθώς επίσης και στη διαβούλευση μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τις ενέργειες που σχετίζονται με την αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεφύγει από τα πλαίσια της τυπικής τήρησης της διαδικασίας και της ενεργοποίησης μίας διαδικασίας διαρκούς βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην αξιοποίηση των δεδομένων που πρωτογενώς συλλέχθηκαν και θα πρέπει να συζητά και να λαμβάνει αποφάσεις για διορθωτικές βελτιωτικές ενέργειες και δράσεις. Το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. υιοθέτησε το σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης και αναμένει τη διενέργεια εξωτερικής αξιολόγησης. Από την παρούσα μελέτη προέκυψε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις: Με τη βελτίωση των εντύπων συλλογής πρωτογενών στοιχείων τεκμηρίωσης Με την συγγραφή της ετήσιας έκθεσης με διαφορετική πιο εκτενή μορφή και όχι με τον περιορισμό της σε συγκεντρωτικούς ετήσιους πίνακες αξιολόγησης Με την εκτενέστερη δημοσιοποίηση και διαβούλευση επί των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

33

34 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης Α.ΔΙ.Π. 2007α. Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης: Πρότυπο Σχήμα, Έκδοση 1.0, Α.ΔΙ.Π., Αθήνα. Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης Α.ΔΙ.Π. 2007β. Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Ενημερωτικό Φυλλάδιο, Έκδοση 3.0, Α.ΔΙ.Π., Αθήνα. Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης Α.ΔΙ.Π. 2007γ. Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Ανάλυση Κριτηρίων Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Μονάδων, Έκδοση 2.0, Α.ΔΙ.Π., Αθήνα. Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης Α.ΔΙ.Π Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έτους 2008, Α.ΔΙ.Π., Αθήνα. Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης Α.ΔΙ.Π Έκθεση για την Ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έτους 2009, Α.ΔΙ.Π., Αθήνα. Νόμος 3374/2005. Διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Αριθ. Φ.Ε.Κ. 189, 2 Αυγούστου 2005, Αθήνα. Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Ε.Π.Δ.Ο Ετήσια Απογραφική Αξιολόγηση ακαδημαϊκού έτους , Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά. Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Ε.Π.Δ.Ο Ετήσια Απογραφική Αξιολόγηση ακαδημαϊκού έτους , Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο.. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά.

35 Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Ε.Π.Δ.Ο Ετήσια Απογραφική Αξιολόγηση ακαδημαϊκού έτους , Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά. Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Ε.Π.Δ.Ο Ετήσια Απογραφική Αξιολόγηση ακαδημαϊκού έτους , Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο.. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά. Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία Ε.Π.Δ.Ο Έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης, Τμήμα Ε.Π.Δ.Ο.. του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Γρεβενά. Νόμος Ν.3255/2004. (ΦΕΚ138Α/2004) Ίδρυση του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία, Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, Αριθ. Φ.Ε.Κ. 138, τεύχος Α, 2004, Αθήνα. Δικτυακοί τόποι (ανακτήθηκε στις 8/02/2013) (ανακτήθηκε στις 8/02/2013)

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1.1.2 Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αξιολόγησης ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1: Οργάνωση του Συστήματος Αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ ΥΠΟΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΟΙΛΑ, 50100 ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ. 2461068225 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΛΑ, 50100 ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ. 2461068221 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Καβάλα 2010 Άρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης 1) Η

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΠΡΑΞΗ ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΤΕΙ πρώην (ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ (πρώην ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ) Το Νομικό πλαίσιο της Διασφάλισης Ποιότητας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ευγενία Αλεξανδροπούλου Καθηγήτρια Αναπληρώτρια Πρύτανη Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ευγενία Αλεξανδροπούλου Καθηγήτρια Αναπληρώτρια Πρύτανη Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευγενία Αλεξανδροπούλου Καθηγήτρια Αναπληρώτρια Πρύτανη Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 Σχολή Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων - Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Xαροκοπείου Πανεπιστημίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Xαροκοπείου Πανεπιστημίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Xαροκοπείου Πανεπιστημίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Άρθρο 1 Αντικείμενο, περιεχόμενο και σκοπός της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σκοπός: Ο σκοπός της πολιτικής ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι η συνεχής και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Ι Δ Ρ Υ Μ Α Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ Σ Χ Ο Λ Η Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ω Ν Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Τ Μ Η Μ Α Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση της Ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει:

Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει: Ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ χθες, σήμερα, αύριο ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει: Την ενσωμάτωση και την παρακολούθηση των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της «παιδείας» του ατόμου,

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αποτίμηση και Προγραμματισμός Δράσεων Διασφάλισης Ποιότητας Συναντήσεις Εργασίας (20 & 21/03/2017) Συνάντηση Εργασίας ΑΔΙΠ, Αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΚΟΠΟΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΚΟΠΟΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΚΟΠΟΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜ.Ε.Α. Α.ΔΙ.Π. ΜΟ.ΔΙ.Π. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Δ.Π.Θ. ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου

Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωδικός Πράξης ΟΠΣ: 335662 Τίτλος Πράξης: ΜΟΔΙΠ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας: Στοιχεία επιστημονικά

Διαβάστε περισσότερα

Ημερολόγιο Ενεργειών της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΔΜ

Ημερολόγιο Ενεργειών της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΔΜ Ημερολόγιο Ενεργειών της ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΔΜ Αρμοδιότητες της ΜΟ.ΔΙ.Π. Η ΜΟ.ΔΙ.Π. είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση του Ιδρύματος συνολικά, και λειτουργεί ως Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις ομογενοποιημένων εντύπων αξιολόγησης

Προτάσεις ομογενοποιημένων εντύπων αξιολόγησης Προτάσεις ομογενοποιημένων εντύπων αξιολόγησης Ε. Παπαγεωργίου Επ. Καθηγήτρια, Στέλεχος έργου ΜΟΔΙΠ ΤΕΙ Αθήνας Εισαγωγή Τα αποτελέσματα των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας αποτιμώνται αναφορικά με τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Κεφάλαιο 5 ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Άρθρο 5.1 - Γενικά Κεφάλαιο 5 ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Στο ΕΜΠ εφαρμόζεται σύστημα διασφάλισης ποιότητας, καθώς και πλαίσιο αρχών και διαδικασιών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται διαφάνεια στις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Ομάδα εργασίας: Τσούνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Μορφοποιήθηκε: Γραμματοσειρά: 11 στ., Χωρίς ορθογραφικό ή γραμματικό έλεγχο Μορφοποιημένος πίνακας Μορφοποιήθηκε: Αριστερά: 2,5 εκ., Δεξιά: 2,5 εκ., Επάνω: 2,5 εκ., Απόσταση κεφαλίδας από τα άκρα: 1,25

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία. Νόμος 4009: Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Νομοθεσία. Νόμος 4009: Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Νομοθεσία Νόμος 4009: Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Κάθε ίδρυμα είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών Στρατηγικοί Στόχοι Οι στρατηγικοί στόχοι του Πανεπιστημίου Πατρών, συνιστούν τους πυλώνες προς τους οποίους προσανατολίζεται κατά συνεκτικό τρόπο η δραστηριότητα του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

Τελική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του έργου

Τελική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του έργου ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Β Φάση)» και α/α «02» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Ομάδα εργασίας: Καραφόλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πολιτική του ιδρύματος για τη διασφάλιση ποιότητας... 3 2. Διάθεση και διαχείριση των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ TOY ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΜ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ TOY ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΜ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ TOY ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΜ Κοζάνη 20.12.2015 Σκοπός του Οδηγού αυτού είναι η παροχή βοήθειας στα όργανα διοίκησης και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ιασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

ιασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α. Ι.Π. ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION ιασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ - ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ - ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟ.ΔΙ.Π. Δ.Π.Θ. ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ - ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διασφάλιση της ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Μοχλός ανάπτυξης Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης_Νοέμβρης 2012_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραμματισμός Δράσεων για την Εφαρμογή των Συστάσεων και την Επίτευξη Συνεχούς Βελτίωσης»

«Προγραμματισμός Δράσεων για την Εφαρμογή των Συστάσεων και την Επίτευξη Συνεχούς Βελτίωσης» Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση «Προγραμματισμός Δράσεων για την Εφαρμογή των Συστάσεων και την Επίτευξη Συνεχούς Βελτίωσης» Δρ Χριστίνα Μπέστα Γενική Διευθύντρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων του Iδρύματος Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΑ, 50100 ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΛ. 2461068207 ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009 ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ε.Π.Δ.

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009 ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ε.Π.Δ. AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΤΟΥΣ 2009 ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ε.Π.Δ.Ο) ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Στόχοι του Τμήματος... 3 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παραδοτέο 1.1.4 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ (ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ) ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1: Οργάνωση του Συστήματος Αξιολόγησης της

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών Τίτλος ΠΠΣ: Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Περίληψη Η ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μια νέα δομή που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα στις νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ / ΠΠΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ Τρόπος μέτρησης υ υ Δ3.36 Δ3.39 Μέσο συνολικό πλήθος εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Μέσο συνολικό πλήθος ανακοινώσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές ανά μέλος ΔΕΠ Αναλογία

Διαβάστε περισσότερα

H Διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ. Ν. Σουλακέλλης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Πρόεδρος ΜΟ.ΔΙ.Π.

H Διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ. Ν. Σουλακέλλης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Πρόεδρος ΜΟ.ΔΙ.Π. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H Διαδικασία Εξωτερικής Αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ Ν. Σουλακέλλης, Αντιπρύτανης

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΙΠ ΔΠΘ

Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΙΠ ΔΠΘ ΜΟνάδα ΔΙασφάλισης Ποιότητας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πληροφοριακό Σύστημα ΜΟΔΙΠ ΔΠΘ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, MSc. Υπεύθυνος ανάπτυξης και υποστήριξης πληροφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟνάδα ΔΙασφάλισης Ποιότητας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΜΟνάδα ΔΙασφάλισης Ποιότητας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΜΟνάδα ΔΙασφάλισης Ποιότητας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Φραγγίδης Λεωνίδας Ημερίδα: "Πληροφοριακά Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας: εργαλεία ενίσχυσης της ποιότητας" Τμήματα Δ.Π.Θ. 8 Σχολές με 20 Τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Περιγραφή Παραδοτέων

Σύντομη Περιγραφή Παραδοτέων Σύντομη Περιγραφή Παραδοτέων Πακέτο Εργασίας 1 (Π.Ε. 1) Τίτλος: Ποιότητα Διδακτικού Έργου Προκειμένου για την αξιολόγηση του διδακτικού έργου, προτείνουμε τη δημιουργία μιας online βάσης δεδομένων με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Στοχοθεσία του ΠΠΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ακαδημαϊκά έτη Έκδοση Μαρτίου 2019

Στοχοθεσία του ΠΠΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ακαδημαϊκά έτη Έκδοση Μαρτίου 2019 Στοχοθεσία του ΠΠΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών για τα ακαδημαϊκά έτη 2018-2022 Έκδοση Μαρτίου 2019 1 Εισαγωγή Η Στοχοθεσία του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΠΣ) του

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάμεσο πληροφοριακό σύστημα αξιολόγησης μαθημάτων: λειτουργία και συμπεράσματα

Ενδιάμεσο πληροφοριακό σύστημα αξιολόγησης μαθημάτων: λειτουργία και συμπεράσματα Ημερίδα: «Πληροφοριακό σύστημα Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας Ενδιάμεσο πληροφοριακό σύστημα αξιολόγησης μαθημάτων: λειτουργία και συμπεράσματα Κώστας Βασιλάκης Αξιολόγηση μαθημάτων Η καταγραφή της άποψης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Πιστοποίηση: Πρότυπα Ποιότητας, τεκμηρίωση και διαδικασίες»

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. «Πιστοποίηση: Πρότυπα Ποιότητας, τεκμηρίωση και διαδικασίες» Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση «Πιστοποίηση: Πρότυπα Ποιότητας, τεκμηρίωση και διαδικασίες» Καθηγητής Βασίλειος Τσιάντος Αντιπρόεδρος της ΑΔΙΠ Συνάντηση Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης 1 ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA Ο ΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Ακαδηµαϊκό έτος: 2007-2008, 2008-2009 (Εαρινό Εξάµηνο 2007-2008 και Χειµερινό Εξάµηνο 2008-2009) ΑΓ. ΣΠΥΡΙ ΩΝΟΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.ΔΙ.Π. 1 ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Πανεπιστήμιο Σχολή Τμήμα: Τομέας: Όνομα και τίτλος διδάσκοντος: Επιστημονική ειδίκευση Τίτλοι και κωδικοί διδασκόμενων μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1. Ορισμοί. 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Δια Βίου Μάθηση» Άρθρο 1 Ορισμοί 1. Η Δια Βίου Μάθηση περιλαμβάνει την Δια Βίου Εκπαίδευση και την Δια Βίου Κατάρτιση. 2. Ως «Δια Βίου Εκπαίδευση» ορίζεται κάθε διαδικασία απόκτησης γνώσης,

Διαβάστε περισσότερα

Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος & Όργανα Διασφάλισης Ποιότητας

Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος & Όργανα Διασφάλισης Ποιότητας Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος & Όργανα Διασφάλισης Ποιότητας Καθηγητής Βασίλειος Κ. Γούναρης Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου ΜΟ.ΔΙ.Π. Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΜΟΔΙΠ για τη Διεργασία 5: Συλλογή Δεδομένων Ποιότητας

Εισήγηση της ΜΟΔΙΠ για τη Διεργασία 5: Συλλογή Δεδομένων Ποιότητας Εισήγηση της ΜΟΔΙΠ για τη Διεργασία 5: Συλλογή Δεδομένων Ποιότητας Αντικείμενο Διεργασίας Η ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τη Διασφάλιση Ποιότητας της ακαδημαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική Συνάντηση με Προέδρους και Μέλη ΟΜΕΑ Τμημάτων με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ»

Ενημερωτική Συνάντηση με Προέδρους και Μέλη ΟΜΕΑ Τμημάτων με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» Ενημερωτική Συνάντηση με Προέδρους και Μέλη ΟΜΕΑ Τμημάτων με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» Κομοτηνή, 9-1-2019 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΟΥ Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης

Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος. Διαδικασία ανάπτυξης Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. Αρχές της πολιτικής διασφάλισης της ποιότητας του Τμήματος Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. περιλαμβάνει διαδικασίες που τεκμηριώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Δ. Τριάντης, Ι. Λεράκη, Α. Κιντώνη ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Συνέδριο «Διασφάλιση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 σελ. 1 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων του

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.Δ Ι.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AND ACCREDITATION AGENCY Διασφάλιση Ποιότητας στην

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΑΤΕΙ Καλαμάτας: μια πρώτη διερεύνηση αποτελεσμάτων αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησής της»

«Η ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΑΤΕΙ Καλαμάτας: μια πρώτη διερεύνηση αποτελεσμάτων αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησής της» «Η ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΑΤΕΙ Καλαμάτας: μια πρώτη διερεύνηση αποτελεσμάτων αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησής της» ΘΕΑΝΩ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΦΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΛΟΣ Θεματική: Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ. Το μέλλον των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ. Θεοδωράκης Γιάννης

Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ. Το μέλλον των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ. Θεοδωράκης Γιάννης Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ. Το μέλλον των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ Θεοδωράκης Γιάννης ΤΙ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΩΡΗΘΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΕ 10 ΑΠΟ ΤΑ 16 ΤΜΗΜΑΤΑ 2 ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το έργο της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Το έργο της Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρμοδιότητες της ΟΜ.Ε.Α.: Έχει την ευθύνη της διεξαγωγής, σε συνεργασία με την οικεία ΜΟ.ΔΙ.Π.,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος του Iδρύματος

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος του Iδρύματος 1 ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Προγράμματα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος του Iδρύματος Προγράμματα Προπτυχιακών & Μεταπτυχιακών Σπουδών Πότε έγινε η τελευταία αναμόρφωση Συνολικός αριθμός μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 1-16 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΡΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΕΡΡΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΡΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΡΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ - 62124 ΣΕΡΡΕΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ Σέρρες :07.05.2018 Πληροφορίες: φ.γκαβέζου Αρ.Πρωτ. 2074 Τηλ.: 2321049210, Fax.:

Διαβάστε περισσότερα

«Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» Αθανάσιος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Π.Θ.

«Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» Αθανάσιος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Π.Θ. «Παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος Αξιολόγησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» Αθανάσιος Σφουγγάρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ Π.Θ. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο χάρτη Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών. Συχνές Ερωτήσεις

Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών. Συχνές Ερωτήσεις Διαδικασίες Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών Συχνές Ερωτήσεις Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των διαδικασιών Ακαδημαϊκής Πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ από την ΑΔΙΠ βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Άρθρο 1 Σκοπός της ΜΟ.ΔΙ.Π. 1. Η ΜΟ.ΔΙ.Π. (Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 16-17 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Οι φοιτητές συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Α.ΔΙ.Π. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ενημερωτικό Τεύχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Α.ΔΙ.Π. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Ενημερωτικό Τεύχος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α.ΔΙ.Π. ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ενημερωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδιο Ετήσιας Έκθεσης Αυτοαξιoλόγησης Υλοποίηση, Παρακολούθηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Ι. ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. Γ.Π.Α. Η πορεία της Αξιολόγησης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμερα κρίνεται εξαιρετικά ικανοποιητική τόσο ως προς τα ποσοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ποιότητας

Έκθεση Ποιότητας ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki Έκθεση Ποιότητας 2012-2013 του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος χωριστά για καθένα από τα εξαμηνιαία προ-ή και μετά-πτυχιακά μαθήματα Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 16-17 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Τμήμα Ψυχολογίας Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Κρήτης Ρέθυμνο, Φεβρουάριος 2019 1 1.1. Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας 1.1.1.

Διαβάστε περισσότερα

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στοχοθεσία και Προγραµµατισµός Δράσεων για το ΠΠΣ του ΤΦ 5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στόχοι του ΠΠΣ Κεντρικός εκπαιδευτικός προσανατολισµός του ΠΠΣ του ΤΦ είναι η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Απογραφική Έκθεση Τμήμα

Ετήσια Απογραφική Έκθεση Τμήμα Μονάδα ιασφάλισης Ποιότητας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ετήσια Απογραφική Έκθεση 2010-2011 Τμήμα Θεσσαλονίκη, Ημερομηνία Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγικό Κείμενο 1 1. Συγκριτικός σχολιασμός απογραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές

Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" Θεοδωράκης Γιάννης Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές 1. Έχουμε ανάγκη διαμόρφωσης στάσεων, ανάπτυξης ιδεών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16, 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 02-11-2018

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος

Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Απογραφικό Δελτίο Εξαμηνιαίου Μαθήματος ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Συμπληρώνεται με ευθύνη του κάθε διδάσκοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΠΑΤΡΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2010-2011 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 Ευχαριστώ θερμά τους Συνεργάτες του Τμήματος Βάρδα Ι, Καμπούρη Μ. και Σπυρόπουλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2011. Συντάκτης : Καθ. Ιωάννης Μπουρής με τη συνδρομή του Διευθυντή της ΣΔΟ Καθ. Γιώργου Γιαννακόπουλου

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2011. Συντάκτης : Καθ. Ιωάννης Μπουρής με τη συνδρομή του Διευθυντή της ΣΔΟ Καθ. Γιώργου Γιαννακόπουλου ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2011 Συντάκτης : Καθ. Ιωάννης Μπουρής με τη συνδρομή του Διευθυντή της ΣΔΟ Καθ. Γιώργου Γιαννακόπουλου ΣΔΟ-ΤΕΙ-Α Α/Α 1 Η ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο.)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ στην αναβάθμιση της Ποιότητας. Ευρήματα και συμπεράσματα από τις αξιολογήσεις των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας

Ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ στην αναβάθμιση της Ποιότητας. Ευρήματα και συμπεράσματα από τις αξιολογήσεις των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας Ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ στην αναβάθμιση της Ποιότητας. Ευρήματα και συμπεράσματα από τις αξιολογήσεις των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ(12) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Πολιτικών Μηχανικών ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2018 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2016/17, 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 02-11-2018

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Λίγα λόγια για την ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Μηχανικών Περιβάλλοντος ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16, 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2018 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2016/17, 2017 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Παρουσίασης

Περιεχόμενα Παρουσίασης 1 Περιεχόμενα Παρουσίασης Σπουδές και εκπαίδευση Ποιοί είμαστε Τι προσφέρουμε: Προγράμματα σπουδών Προπτυχιακές σπουδές Επαγγελματικά δικαιώματα Μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα Διδακτορικές σπουδές Μεταδιδακτορική

Διαβάστε περισσότερα

Design by Nikolaos Koumparos 24/5/2013 1

Design by Nikolaos Koumparos 24/5/2013 1 Design by Nikolaos Koumparos Design by Nikolaos Koumparos 24/5/2013 1 Πράξη «ΜΟ.ΔΙ.Π του Τ.Ε.Ι. Λαμίας» Ομάδα Έργου: Άρης Μερτζάνης Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου Αθανασία Τσακίρη Γραμματειακή υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 1.1.Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Ψυχολογίας 1.1.1. Δήλωση Πολιτικής Ποιότητας Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΜΗΜΑ - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΤΜΗΜΑ - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ: 2017 ΕΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015/16, 2016 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ Θεοδωράκης Γιάννης

Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ Θεοδωράκης Γιάννης Εσωτερική & Εξωτερική Αξιολόγηση στο ΠΘ 2008-2011 Θεοδωράκης Γιάννης Διασφάλιση ποιότητας (ΔΠ) Μερικές αρχές 1. Έχουμε ανάγκη διαμόρφωσης στάσεων, ανάπτυξης ιδεών, κουλτούρας και πολιτικής ΔΠ στα ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα