Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό"

Transcript

1 Τοποθέτηση για ωδίνες τοκετού και τοκετό

2

3 Κάθισμα στην μπάλα ωδινών Η κίνηση εμπρός και πίσω κατά το κάθισμα στην μπάλα ωδίνων μειώνει τον πόνο, προάγει την χαλάρωση, ανοίγει την εγκάρσια και προσθιο οπίσθια διάμετρο της λεκάνης ενώ διευκολύνει την κάθοδο του εμβρύου. Για ασφαλή χρήση, ο ασθενής θα πρέπει πάντα να κρατά κάτι μπροστά από αυτήν και να υποστηρίζεται από άτομο που κάθεται πίσω της.

4 Η θέση «θρόνου» Η θέση «θρόνου» επιτυγχάνεται με την πλήρη ανύψωση της πλάτης του κρεβατιού και το χαμήλωμα του τμήματος για τα πόδια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί διακεκομμένα από τις μητέρες που έχουν λάβει επισκληρίδιο αναισθησία. Με την όρθια θέση χρησιμοποιείται η βαρύτητα για να βοηθήσει την κάθοδο του μωρού. Το βάρος της μητέρας στα ισχιακά κυρτώματα βοηθά στην διάνοιξη της εγκάρσιας διαμέτρου του πυελικού δακτυλίου. Η προσθιο-οπίσθια διάμετρος μπορεί επίσης να ανοίξει σε αυτή τη θέση.

5 Η θέση «θρόνου»: η καμπύλη τύπου «C» με σύντροφο Ενώ βρίσκεται στην θέση «θρόνου», η μητέρα μπορεί να κλίνει εμπρός ώστε να επιτρέψει το μωρό και την μήτρα να μετακινηθούν προς τα εμπρός στην κοιλιά. Μπορεί επίσης να κατευθυνθεί από τις συσπάσεις προς το οπίσθιο μέρος της πυελικής κοιλότητας. Το πίσω μέρος του σώματος της μητέρας μοιάζει με το γράμμα «C». Η θέση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επισκληρίδιο έγχυση για λεπτά και μεταξύ των πλάγιων θέσεων.

6 Η θέση «θρόνου»: η καμπύλη τύπου «C» με τη μπάλα ωδινών Η χρήση της μπάλας ωδίνων είναι ένας άλλος τρόπος για τη θέση της μητέρας σε θέση καμπύλης τύπου «C». Η τεχνική αυτή επίσης αυξάνει την γωνία μήτρας σπονδυλικής στήλης ενώ κατευθύνει το μωρό προς το οπίσθιο μέρος της πυελικής κοιλότητας. Τοποθετείστε την μπάλα ωδίνων στο τμήμα των ποδιών αφήστε τη μητέρα να κουνιέται εμπρός και πίσω πάνω στη μπάλα. Το κούνημα είναι συνήθως ανεκτό για τη μητέρα και μπορεί να διευκολύνει την κάθοδο του μωρού, ενώ αυτό παρατηρείται συνεχόμενα καρδιοτοκογραφικά. Μία μεγαλύτερη μπάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η μητέρα είναι μεγαλόσωμη.

7 Χέρια και γόνατα Η θέση των χεριών και γονάτων μειώνει τους πόνους στη μέση και μπορεί να βοηθήσει τη στροφή σε περίπτωση ινιακής οπίσθιας προβολής του εμβρύου. Η μητέρα μπορεί να γονατίσει πάνω στο τμήμα των ποδιών και να ξαπλώσει σε μαξιλάρια που τοποθετούνται στο κάθισμα. Η θέση αυτή μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί εάν ο ασθενής δεν έχει λάβει επισκληρίδιο, ή εάν η επισκληρίδιος είναι χαμηλής δόσης και η ασθενής είναι ικανός να δώσει βάρος στα γόνατά της γονατίζοντας.

8 Χέρια και γόνατα πάνω στην μπάλα ωδινών Το κούνημα εμπρός πίσω πάνω στην μπάλα ωδίνων μειώνει το πόνο στη μέση και μπορεί να βοηθήσει στη στροφή σε περίπτωση οπίσθιας ινιακής προβολής του εμβρύου. Η θέση αυτή μπορεί μόνο να χρησιμοποιηθεί εάν η ασθενής δεν έχει λάβει επισκληρίδιο, ή ένα η επισκληρίδιος είναι χαμηλής δόσης και ο ασθενής είναι ικανός να δώσει βάρος στα γόνατά της γονατίζοντας.

9 Γονατίζοντας μπροστά από το ερεισίνωτο κεφαλής Το γονάτισμα είναι μία εναλλακτική θέση για μητέρες που δεν είναι ικανές να χρησιμοποιήσουν το κάθισμα οκλαδόν, ή που παρουσιάζουν πόνο στη μέση. Η θέση αυτή παρέχει εύκολη πρόσβαση στη μέση της μητέρας για μάλαξη ή ψυχρά / θερμά επιθέματα. Συνεχόμενη πίεση μπορεί να ασκείται στην περιοχή του ιερού. Η μητέρα μπορεί να υποδείξει που να ασκηθεί η πίεση και πόσο δυνατά. Εάν η μητέρα έλαβε επισκληρίδιο θα πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί για να καθοριστεί εάν είναι ικανή να δώσει βάρος στα γόνατά της.

10 Η χρήση της μπάλας ωδινών στη λήψη επισκληριδίου έγχυσης Η μικρή μπάλα των 52 εκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τοποθέτηση ασθενών κατά τη λήψη επισκληριδίου αναισθησίας. Τοποθετήστε την ασθενή με το πιγούνι ή το μάγουλο στην μπάλα ενώ πιέζετε τη σπονδυλική στήλη μακριά από την κοιλιά της.

11 Η πλάγια θέση με υποστήριξη της κνήμης Η πλάγια θέση διευκολύνει την εμβρυο πλακουντική κυκλοφορία. Κατά τη στροφή στην όρθια θέση μπορεί να διευκολυνθεί η στροφή του εμβρύου και η κάθοδός του. Είναι μια καλή θέση που επιτρέπει τη μητέρα να ξεκουραστεί. Η υποστήριξη της κνήμης στο κρεβάτι του τοκετού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την άνω κνήμη. Το διπλωμένο μαξιλάρι στο τμήμα ποδιών μπορεί να υποστηρίξει την κάτω κνήμη. της.

12 Η ώθηση κατά την ημι-πρηνή / πλάγια θέση Σύροντας την άνω κνήμη της μητέρας προς την κοιλιά της και δυναμώνοντας την κάτω κνήμη, μπορεί να επιτευχθεί μία ώθηση στην πλάγια θέση. Αυτή αλλάζει τη γωνία της λεκάνης και αυξάνει τις πυελικές διαμέτρους. Η εναλλαγή της πλάγιας θέσης βοηθά τη στροφή σε μία οπίσθια προβολή. Η θέση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με την έλξη του υποστηρίγματος της κνήμης μακριά από το κρεβάτι ή βάζοντας τις κνήμες της μητέρας σε μαξιλάρια. Ελαφρά πίεση μπορεί να ασκηθεί στο ανυψωμένο πόδι ώστε να καταφέρουμε μία κίνηση ώθησης.

13 Η θέση στο δεύτερο στάδιο: κάθισμα / θέση οκλαδόν με τη μπάρα ωδινών Η χρήσης της όρθιας θέσης θρόνου με την μπάρα ωδίνων μπορεί να διευκολύνει την θέση καθίσματος / οκλαδόν ενώ ο ασθενής είναι υπό επισκληρίδιο αναισθησία. Φουσκώστε το οσφυϊκό μαξιλάρι αέρος ώστε να υποστηριχθεί η μέση της ασθενούς. Φουσκώστε το μαξιλάρι καθίσματος ώστε να παρέχετε μία σταθερή επιφάνεια και να διευκολυνθεί το άνοιγμα της προσθιο οπίσθιας και εγκάρσιας διαμέτρου της λεκάνης.

14 Πλήρης θέση οκλαδόν με υποστήριξη από τη μπάρα ωδινών Εάν η μητέρα δεν έχει λάβει επισκληρίδιο ή έχει λάβει χαμηλή δόση αυτής, τότε μπορεί να έχει την ικανότητα να υποστηρίζει το σώμα της με τα πόδια, και μπορεί να έρθει σε πλήρη θέση οκλαδόν στο τμήμα των ποδιών.

15 Θέση για το δεύτερο στάδιο: η μπάρα ωδινών με την πετσέτα έλξης Χρησιμοποιώντας την μπάρα ωδίνων με μία πετσέτα ή σεντόνι που τοποθετείται γύρω από την μπάρα μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα να πιέσει περισσότερο αποτελεσματικά ειδικά εάν έχει λάβει επισκληρίδιο αναισθησία. Αυτή η ενέργεια της «διελκυνστίδας» βοηθά στην σύσπαση των κοιλιακών μυών. Τα πόδια μπορούν να τοποθετηθούν στην μπάρα και οι βοηθοί μπορούν να κρατούν τα γόνατά της, εάν η μητέρα έχει λάβει επισκληρίδιο αναισθησία.

16 Ημι-καθιστική θέση με υποστηρίγματα κνημών Εάν η μητέρα έχει λάβει επισκληρίδιο αναισθησία, μπορεί να τοποθετηθεί σε μία υψηλή ημι-καθιστική θέση με τις κνήμες σε υποστηρίγματα. Όταν το κεφάλι του μωρού εμφανιστεί και επίκειται ο τοκετός, η μητέρα τότε μπορεί να ξεκινήσει το σπρώξιμο.

17 Η θέση McRobert s Στην περίπτωση δυστοκίας ώμου, η θέση McRobert s μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα με την τοποθέτηση της μητέρας σε επίπεδη θέση έλκοντας το μοχλό CPR, και ανυψώνοντας το τμήμα των ποδιών από το κρεβάτι. Τοποθετείστε τα πέλματα των ποδιών της έναντι του οπισθίου χείλους των υποστηριγμάτων των κνημών, αυτό θα στρέψει τα πόδια της μητέρας έναντι της κοιλιάς της.

18 Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται αποκλειστικά για την εκπαίδευση των συνοδών στη χρήση του κρεβατιού Hill-Rom Affinity 4 Birthing Bed σε συνδυασμό με επιλεγμένες πρακτικές φροντίδας. Η Hill-Rom δεν υιοθετεί ειδικές νοσηλευτικές πρακτικές ή τεχνικές. Η επιλογή και χρήση περιγεννητικών και κατά του τοκετού πρακτικών φροντίδας πρέπει να γίνεται σε συμφωνία με καλή ιατρική και νοσηλευτική κρίση και να είναι σύμφωνη με προβλεπόμενα πρωτόκολλα φροντίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον τοπικό αντιπρόσωπο της Hill-Rom, το Σύμβουλο περιγεννητικής φροντίδας ή την εξυπηρέτηση πελατών στο

19 Καθοδηγήτριες γραμμές για δυστοκία ώμου Χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του κρεβατιού τοκετού Affinity 4 Birthing Bed Η Καλέστε βοήθεια Ε Εξαλείψτε την ανύψωση του ερεισίνωτου έλξατε το μοχλό CPR L Φέρτε τα πόδια στη θέση McRobert s. Παρατάξτε τα υποστηρίγματα της κνήμης, τοποθετείστε τις πτέρνες των ποδιών στο οπίσθιο χείλος των υποστηριγμάτων κνήμης. P Υπερ ηβική πίεση. Φουσκώστε το μαξιλάρι της θέσης ή ασκείστε σταθερή πίεση κάτω από τα ισχία του ασθενή καθώς ετοιμάζεστε για υπερ ηβική πίεση.

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος

Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Προφυλαξεις Μετα την Αρθροπλαστικη του Γόνατος Κοινωνική Βοήθεια Αν και μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να βαδίζει με βακτηρίες ή Πι έχει ανάγκη βοήθειας στην καθημερινότητα με το μαγείρεμα, τα ψώνια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΥΠΝΟ. Μαξιλάρια στήριξης. ανάπαυσης με το πλάι. Μαξιλάρι στήριξης πτερνών. Κολάρο κάτω μέρους χεριού/ ποδιού. Μαξιλάρια στήριξης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΥΠΝΟ. Μαξιλάρια στήριξης. ανάπαυσης με το πλάι. Μαξιλάρι στήριξης πτερνών. Κολάρο κάτω μέρους χεριού/ ποδιού. Μαξιλάρια στήριξης ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΥΠΝΟ Τυπικές εφαρμογές Μαξιλάρια στήριξης ανάπαυσης με το πλάι HWS αυχενικός δακτύλιος Μαξιλάρι γενικής χρήσης με θαλάμους Μαξιλάρι στήριξης πτερνών Μαξιλάρι υποστήριξης ποδιού και

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτες ημέρες. Οι μέρες αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι συναρπαστικές, αλλά και κουραστικές.

Οι πρώτες ημέρες. Οι μέρες αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι συναρπαστικές, αλλά και κουραστικές. Οι πρώτες ημέρες Οι μέρες αμέσως μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι συναρπαστικές, αλλά και κουραστικές. Η γνώση ορισμένων πραγμάτων για το θηλασμό κάνει τις πρώτες μέρες λίγο πιο εύκολες. Μετά την γέννα

Διαβάστε περισσότερα

POWER MAXX Η επαναστατική πλατφόρµα που πάλλεται Κωδ: ΠΜΑΧ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΗΣΕΩΝ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Ποιους µύες χρησιµοποιείτε όταν στέκεστε όρθιοι και λυγίζετε τα

Διαβάστε περισσότερα

Παθητική κινητοποίηση

Παθητική κινητοποίηση Παθητική κινητοποίηση Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, εµφανίστηκε µία σταθερή αύξηση στη χρήση των τεχνικών κινητοποίησης των αρθρώσεων από τους φυσιοθεραπευτές. Η κυριότερη ένδειξη για την εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου

Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προφυλάξεις Μετά Απο την Αρθροπλαστική του Ισχίου Προετοιμασία του Σπιτιού Διάφορες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στο σπίτι προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Είναι αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομική Προσέγγιση και Περιγραφή Τοποπεριοχικών Τεχνικών

Ανατομική Προσέγγιση και Περιγραφή Τοποπεριοχικών Τεχνικών ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝ'fΑΠΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 53 Ανατομική Προσέγγιση και Περιγραφή Τοποπεριοχικών Τεχνικών Β. ΟΥΡΑΗΛΟΓΛΟΥ Μ.Α. ΓΚΙΑΛΑ Η ανατομία εί ν αι για τη φυσιο λ ογ ί α ό τι και η γεωγραφ ί α για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΔΡΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πέτρος Σταματιάδης Φυσικοθεραπευτής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη δυστοκία ώμου αναφέρονται στον Πίνακα 1:

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη δυστοκία ώμου αναφέρονται στον Πίνακα 1: 4. ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΩΜΟΥ Ορισμός: Δυστοκία ώμου ορίζεται η δυσκολία γέννησης των ώμων μετά τη γέννηση της κεφαλής, που απαιτεί πρόσθετους χειρισμούς για την απελευθέρωσή τους με συνήθη ήπια έλξη της κεφαλής. Συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΜΕΡΟΣ Α EΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΛ 4-14 Α.1. ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...5 Α.2. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ...7 Α.3. ΒΡΕΦΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ...10 Β. ΜΕΡΟΣ Β ΣΕΛ 15-68 Β.1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ Εργασία της: ΤΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

BOWFLEX XTREME ΚΩ : ΜΠΟΟΥ Γνωρίστε το Μηχάνηµά σας ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την απόφασή σας να αδυνατίσετε! Με το Bowflex Xtreme για σύντροφό σας στις ασκήσεις σας, γνωρίζετε ότι διαθέτετε πλέον το εργαλείο για

Διαβάστε περισσότερα

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ TOTAL GYM 1000 - ΤΟΤΑΛ ΤΖYΜ 1000 Οδηγίες Χρήσεως ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩ : ΤΓ0649 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ο ΗΓΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Επείγων τοκετός. Α. Στάδιο Ι ή της διαστολής

Επείγων τοκετός. Α. Στάδιο Ι ή της διαστολής Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 133-142 Επείγων τοκετός Ο τοκετός του εµβρύου είναι η φυσιολογική διαδικασία γέννησης του ανθρώπου, ο οποίος γίνεται µετά την εικοστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, όπως κάταγμα της περιοχής, Δρ. Β. Σακελλάρη, Φυσικοθεραπεύτρια, Επ. Καθ. Τ.Ε.Ι. Λαμίας. Δρ. Ι. Κρασούλης. Διευθ : Ορθοπαιδικής Κλινικής, Ν.Γ.Ν. Λαμίας. Μ Μεεττάά ττοο χχεειιρροουυρργγεείίοο ααρρθθρροοππλλαασσττιικκήήςς γγόόννααττοοςς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ 1 Ηλεκτροκίνητες Κλίνες Ηλεκτροκίνητες πολύσπαστες Κλίνες Γερμανικής κατασκευής, με μεταλλικό σκελετό επενδυμένο με ξύλο. Παρέχουν: ρύθμιση 3 σημείων (ερεισίνωπο κεφαλής, ανύψωση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων

Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων Διπλωματική Εργασία Μελέτη των λειτουργικών αντιφάσεων της καθιστής στάσης σώματος για την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων Βασιλική Τσακνάκη Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ 2 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ Λάρισα 2013 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παναγιώτα Κολυβοδιάκου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ -Γαρυφαλλόπουλος Φαίδων -Γιτσόπουλος Πέτρος

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Τασούλη Σοφία, ΑΜ 04148 Τεζκοσάρ Δέσποινα,

Διαβάστε περισσότερα

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083

Ελλούλ Ιωάννης, Νευρολόγος, Λέκτορας Νευρολογίας. Τηλ. 2610999495, 2610992997, 6944746083 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Πρόγραµµα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής Πανεπιστηµίου Πατρών Μαρκάκη Έλλη Ειδικ. Νευρολόγος Ελλούλ Ιωάννης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΤΖΑΗΛΙΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

πολύτιμα εφόδια, πνευματικά και ηθικά επί του θέματος, τα οποία θα παραμείνουν ως παρακαταθήκη για την συνεχεία των μετέπειτα προσπαθειών μου.

πολύτιμα εφόδια, πνευματικά και ηθικά επί του θέματος, τα οποία θα παραμείνουν ως παρακαταθήκη για την συνεχεία των μετέπειτα προσπαθειών μου. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην εποχή μας η φυσική άσκηση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ατομικής ζωής και κερδίζει συνεχώς έδαφος η αντίληψη ότι προσφέρει πολλά στην ψυχική υγεία, κυρίως, του ανθρώπου της σύγχρονης πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΜΥΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Miguel Indurain ήταν το μέγεθος των πνευμόνων του. Ο χρησιμοποιούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5

Περιεχόμενα. Πρόλογος...σελ. 5. Ευχαριστίες...σελ. 5 Περιεχόμενα Πρόλογος...σελ. 5 Ευχαριστίες...σελ. 5 1. Εισαγωγή και ορισμοί...σελ. 6 1.1. Παραπληγία...σελ. 6 1.2. Ανατομικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης...σελ. 7 1.3. Ανατομικά στοιχεία του νωτιαίου

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων

Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων Σπονδυλοθεραπεία (NMT) Επαγγελματική Εκπαίδευση 1ου Έτους Σεμινάριο Ανατομικής Ψηλάφησης Φυσική εξέταση & ψηλάφηση της σπονδυλικής στήλης και των άκρων Σύλλογος Σπονδυλοθεραπείας & Συναισθηματικής Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα. Ε εξάµηνο σπουδών

Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα. Ε εξάµηνο σπουδών ΣΕΥΠ ΑΤΕΙΘ Τµήµα Φυσικοθεραπείας Γενικές Σηµειώσεις Ορθοτική Προσθετική Βοηθήµατα Ε εξάµηνο σπουδών ρ Παναγιώτης Β. Τσακλής Καθηγητής http://tsaklis.com Θεσσαλονίκη 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μέρος 1 ο ΟΡΘΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΑΠΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα