Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας."

Transcript

1 Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας. ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2011

2 Φίλες και Φίλοι, Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Βιώνουμε συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας. Η ανασφάλεια προκαλεί ανησυχία στην κοινωνία. Η Οικονομία μας και η αγορά παρεμένουν εγκλωβισμένες στην ύφεση. Η ανεργία αυξάνεται όσο ποτέ προηγουμένως αφήνοντας νέους ανθρώπους, αλλά και οικογενειάρχες χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, που για δεκαετίες στήριξαν την κυπριακή οικονομία, είτε κλείνουν είτε δύσκολα τα φέρνουν πέρα. Τα ελλείμματα διευρύνονται και τα χρέη διογκώνονται. Η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες δεν επέτρεψαν στη σημερινή κυβέρνηση να εκτιμήσει τον κίνδυνο. Δεν έλαβε μέτρα και με την αλαζονεία, την απραξία και τις παραλήψεις της, αλλά και με την άρνηση ανάληψης ευθυνών, έχει απολέσει την κοινωνική εμπιστοσύνη. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δύσκολων καιρών που ζούμε. Αδυνατεί να αποβάλει τις ιδεολογικές εμμονές και στερεί την κοινωνία από ισορροπημένες πολιτικές που θα «μοίραζαν» το βάρος της οικονομικής κρίσης κατά ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι εδώ για να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο ξεπέρασμα του σημερινού τέλματος. Ο ΔΗΣΥ απέδειξε ότι δεν αποτελεί αντιπολίτευση στείρας κριτικής, αλλά πολιτική δύναμη ευθύνης με σαφή πρόταση ανάπτυξης για τον τόπο και την κοινωνία.

3 Γι αυτό παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων κοινωνικών συγκλίσεων και πολιτικών συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια αυθεντική πολιτική συμφωνία υπέρβασης της κρίσης. Μόνο έτσι θα άρουμε τα αδιέξοδα. Μόνο έτσι θα οδηγήσουμε την Κύπρο στην οικονομική και κοινωνική σιγουριά που της αξίζει. Διότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα για μια μεγάλη και ειλικρινή προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, Διότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή των πολιτών, Διότι ΤΩΡΑ είναι η ώρα να δουλέψουμε συλλογικά, Όλοι μαζί, συμμετέχουμε στη δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης των τοπικών αρχών. Για να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα αλλαγής και εκσυγχρονισμού. Για μια νέα πορεία που θα ξαναβάζει μπροστά τις παραγωγικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό κράτος, που μπορεί και πρέπει να ξεκινά από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ώρα να ενώσουμε δυνάμεις σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με στόχο να εξυπηρετηθούν οι τοπικές προτεραιότητες και να εκλεγούν εκείνοι οι υποψήφιοι που έχουν τις ικανότητες και το σχέδιο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις γειτονιές και τις πόλεις μας. Είναι ώρα να ξαναβάλουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της προκοπής. Είναι ώρα για τους πολίτες να γίνουν ξανά πρωταγωνιστές, Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος

4 ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 2020 Σημαντικό Ορόσημο Οι επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο, για την πενταετία , αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την πορεία μετεξέλιξης και μεταρρύθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Αποτελούν όμως και μια σοβαρή ευκαιρία για τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και την ανάδειξη ικανών και αξιόλογων Δημάρχων, Κοινοταρχών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων αλλά και Σχολικών Εφόρων, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, της ποιότητας των υπηρεσιών που τους παρέχονται καθώς και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης μέσα από τις αποφάσεις και τις επιλογές των αντιπροσώπων τους.

5 Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας Η συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύεται δυστυχώς από σημαντικές αλλαγές, αναταράξεις και ανατροπές που συντελούνται διεθνώς, αλλά και σημαντικές πολιτικές και άλλες εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο οι οποίες, πέραν της απογοήτευσης και της αγανάκτησης που προκαλούν στους πολίτες, έχουν αναδείξει πλέον ξεκάθαρα τις πολυετείς παθογένειες και τις αδυναμίες του υφιστάμενου κρατικού μοντέλου και επιβάλλουν ταυτόχρονα την εισαγωγή τομών και διαρθρωτικών αλλαγών. Ιδιαίτερα μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καλή διακυβέρνηση αποτελεί για την Κύπρο μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αρμονική συνύπαρξη και ανάμειξη των διαφόρων μορφών και επιπέδων διακυβέρνησης, με τη σωστότερη κατανομή και χρήση των εξουσιών και την αποτελεσματικότερη δράση. Συμμετοχική Δημοκρατία και Διαφάνεια Η απογοήτευση και η όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για το μέλλον τους, ένεκα και της οικονομικής κρίσης, τους έχει αφυπνίσει και γι αυτό απαιτούν όσο ποτέ άλλοτε τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη συνδιαμόρφωση σύγχρονων, χειροπιαστών και τολμηρών πολιτικών που θα προσδώσουν όραμα και ελπίδα για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών αλλά και της πατρίδας τους γενικότερα. Οι πολίτες επιθυμούν να καταστούν προτεραιότητα των τοπικών διοικήσεων αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών και προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουν την ταύτιση των διοικητικών επιλογών με τις ανάγκες τους αλλά και την ανάδειξη τους σε συνεργάτες και συνδιαμορφωτές, και όχι σε απλούς θεατές, των όποιων αποφάσεων. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τους θέλουμε ενεργούς συμμετέχοντες στη διαμόρφωση πολιτικών που τους αφορούν. Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό και επενδύουμε σε αυτήν. Πιστεύουμε ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδράζεται στην αποκέντρωση και στη συνδιαχείριση των προβλημάτων με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην ενσωμάτωση των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι πολίτες δικαιούνται μια καλή τοπική διακυβέρνηση, η οποία να μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή τους, επηρεάζοντας θετικά τον τρόπο που οι πολίτες ζουν, μετακινούνται, εργάζονται, μορφώνονται, επικοινωνούν, κοινωνικοποιούνται, αθλούνται, διασκεδάζουν.

6 Σήμερα με την αίσθηση της ευθύνης μιας μεγάλης παράταξης, παρουσιάζουμε το όραμα μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2020, μέσα από προτάσεις που δημιουργούν προοπτική για ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, με κύρια χαρακτηριστικά τη συμμετοχική δημοκρατία και τη διαφάνεια, που θα δίνουν την πρώτη θέση στους σημερινούς και αυριανούς διαμορφωτές της κοινωνίας, τη νέα γενιά. Αναβάθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύρια διαπίστωση και θέση μας είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο για να μετεξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό θεσμό που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, χρειάζεται ριζική αναβάθμιση και ένα πιο καθοριστικό ρόλο. Προς τούτο ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει συνεχώς προτάσεις για μεταρρύθμιση του θεσμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και των Σχολικών Εφορειών, μέσα στο νέο ευρωπαϊκό θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, Τοπικές Αρχές και αιρετοί αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον έτοιμοι να εξέλθουν της μεταβατικής αυτής περιόδου με εμπειρίες και εφόδια τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία σύγχρονων ευρωπαϊκών θεσμών και δομών και θα καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή και αποτελεσματική, έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό Ενώνουμε Δυνάμεις με τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτών. Πιστεύουμε ότι σε τοπικό επίπεδο, όπου υλοποιούνται οι πολιτικές και παρέχονται οι υπηρεσίες στους πολίτες, η δημοκρατία μετουσιώνεται σε πράξη, και γι αυτό καταθέτουμε προτάσεις προώθησης: Α της θεσμικής και οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Β της εφαρμογής μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, Γ της εισαγωγής διαδικασιών λήψης αποφάσεων με διαφάνεια και Δ της υιοθέτησης της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση το οποίο, απαγκιστρωμένο από την κεντρική εξουσία, θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας των υπηρεσιών και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

7 Θα προσαρμόζεται στους ταχύτατους ρυθμούς αλλαγών της εποχής μας, με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Θα ευνοεί την περιφερειακή αλλά και την αστική ανάπτυξη μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και μέσα από συμπράξεις τοπικών αρχών και ιδιωτικών οργανισμών (PPP). ΕΥΡΩΠΗ 2020, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη Η σύγχρονη ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει παράλληλα να εξυπηρετεί τους στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Και είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο σε μας του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι καμιά στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο. Υλοποίηση, που επιτυγχάνεται μέσα από την εφαρμογή τοπικών συμφώνων μεταξύ κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, όπως προβλέπεται από την ίδια τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 με συμμετοχή των τοπικών αρχών στη διαμόρφωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων μεταρρύθμισης καθώς και με προώθηση συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και βιομηχανιών ώστε να υποβοηθηθεί η έρευνα και ανάπτυξη ταυτόχρονα.

8 Υλοποίηση που υποβοηθείται μέσα από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση αλλά και την ανάληψη εμβληματικών πρωτοβουλιών όπως την προώθηση της καινοτομίας, της κινητικότητας των νέων, της ψηφιακής ατζέντας, της βιομηχανικής πολιτικής για την εποχή της παγκοσμιοποίησης, της προσπάθειας της Ε.Ε. για να καταστεί αυτάρκης σε πόρους και απεξαρτημένη ενεργειακά, της ατζέντας για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας ενάντια στη φτώχεια. Διαρθρωτικές τομές στη δημόσια διακυβέρνηση Είναι γενικά αποδεκτό ότι για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι, επιβάλλεται να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διακυβέρνησης συνοδευόμενη από τις απαραίτητες τομές τόσο σε ότι αφορά την οικονομία, την παραγωγικότητα και την γραφειοκρατία αλλά και σε ότι αφορά τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης και καινοτομίας. Στην Κύπρο έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη στην Ευρώπη. Στόχος είναι η μετεξέλιξη του κράτους ούτως ώστε να καταστεί ένα κράτος, ορθά δομημένο και εστιασμένο, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο. Χρειάζεται καλύτερη ισορροπία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, οι οποίες ανησυχούν συνεχώς για τις ευρωπαϊκές και άλλες χρηματοδοτήσεις, τη διαχείριση των επιδόσεων και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

9 Η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει ένα ρόλο στρατηγικό, ώστε να καθορίζει τους ευρύτερους στόχους και πολιτικές. Πρέπει να αφεθεί ευρύ πεδίο για αυτονομία και ευελιξία στις τοπικές αρχές. Βασικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου στόχου αποτελεί η συνεννόηση, η συναίνεση και η συνεργασία μεταξύ πολιτικών κομμάτων, τοπικών αρχών και πολιτών. Ως κόμμα κοινωνικά φιλελεύθερο και ανοικτό στην κοινωνία, κρατούμε ζωντανό το διάλογο με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά, αφουγκραζόμαστε τις έγνοιες και τις ανάγκες τους και μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών και του διαδικτύου, διατηρούμε αμφίδρομη επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες και προτάσσουμε τη σύνθεση των απόψεων. Δεύτερη σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση των τολμηρών ως και ριζοσπαστικών μας προτάσεων, αποτελεί η επιλογή και υποστήριξη ικανών και αξιόλογων υποψήφιων που με την εκλογή τους θα επιστρατεύσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους, αλλά και την προσήλωση τους στις δημοκρατικές αρχές, και μέσα από την επιβαλλόμενη εκπαίδευση και ανάπτυξη της διοικητικής και ηγετικής τους ικανότητας, θα αφοσιωθούν στην αναβάθμιση των τοπικών αρχών που θα υπηρετούν. Εμείς αποφασίζουμε για τον τόπο μας Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, και τους προσκαλούμε να συμμετάσχουν μαζικά στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Τους καλούμε να πάρουν στα χέρια τους, την υπόθεση της ανάπτυξης της περιοχής τους, της ποιότητας ζωής στη γειτονιά τους. Καλούμε τους πολίτες να πάρουν μέρος σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με στόχο να εξυπηρετηθούν οι τοπικές προτεραιότητες και να εκλεγούν εκείνοι οι υποψήφιοι που έχουν τις ικανότητες να αναβαθμίσουν ουσιαστικά το θεσμό. Είναι ώρα να έρθουν οι πολίτες στο προσκήνιο. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό εμπιστευόμαστε τους πολίτες και ενώνουμε δυνάμεις με τις τοπικές κοινωνίες. Μαζί, είναι ώρα να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μαζί αποφασίζουμε για τον τόπο μας και μαζί κάνουμε το όραμα πράξη.

10 ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΈΣ ΘΕΣΕΙΣ Α Προτάσεις Θεσμικού Χαρακτήρα Κατοχύρωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας με υιοθέτηση διατάξεων που να αντικατοπτρίζουν τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Διατάξεις και στις οποίες να κυριαρχούν στοιχεία όπως η αποκέντρωση εξουσιών από το κεντρικό κράτος, η θέσπιση συλλογικών συμμετοχικών διαδικασιών για τη λήψη αποφάσεων, η θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων. Επακριβής προσδιορισμός και σαφήνεια του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της αυτοδιοίκησης σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο στη βάση της αρχής της επικουρικότητας και του τεκμηρίου αρμοδιότητας υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ακριβώς προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Ενθάρρυνση της διαδημοτικής και της διακοινοτικής συνεργασίας με την κατάλληλη παροχή κινήτρων ώστε να προωθηθεί η ενοποίηση υπηρεσιών και ο δραστικός περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, με παράλληλη αναβάθμιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

11 Συμπλεγματοποίηση όμορων δήμων και κοινοτήτων, εκεί όπου είναι επιθυμητή και μετά από διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, ώστε οι νέες Τοπικές Αρχές που θα προκύψουν να είναι μεγάλες σε έκταση, επαρκείς σε πληθυσμό, αυτάρκεις σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, με στόχο την επίτευξη κλιμάκων οικονομίας και την δημιουργία κατάλληλων και αποτελεσματικών μηχανισμών για την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, αλλά και την επίτευξη εγγύτητας και καλύτερης ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών. Θεσμοθέτηση της αιρετής δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από την ίδρυση Επαρχιακών Συμβουλίων και τη μετεξέλιξη της υφιστάμενης δομής των Επαρχιακών Διοικήσεων. Θεσμοθέτηση και λειτουργία Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Επαρχιακών Συμβουλίων, με συμμετοχή της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, για καλύτερο συντονισμό μεταξύ των επαρχιών αλλά και των διαφόρων Υπουργείων σε θέματα ανάπτυξης και υλοποίησης στρατηγικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, για να κάνουμε πράξη την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Βελτίωση της λογοδότησης και του ελέγχου των Τοπικών Αρχών μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του μοντέλου διοικητικής εποπτείας και ελέγχου τόσο των τοπικών αρχών, ως οργανισμών, όσο και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως αξιωματούχων, ώστε να ικανοποιείται το δημόσιο αίσθημα περί χρηστής διοίκησης μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περαιτέρω προώθηση του θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας και ενίσχυση του ρόλου τους με παράλληλη θεσμοθέτηση της συμμετοχής αντιπροσώπου τους ως παρατηρητή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεσμοθέτηση της υποχρέωσης βασικής κατάρτισης και συνεχούς ανάπτυξης των διοικητικών ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των αιρετών στους Δήμους και τις Σχολικές Εφορείες μέσα από τη λειτουργία Σχολής Επιμόρφωσης Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή μέσα από την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Σύσταση Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντίστοιχης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία θα επιφορτισθεί με όλα τα θέματα προσωπικού, όπως τις προσλήψεις και τις προαγωγές του προσωπικού από μια βαθμίδα και πάνω καθώς και την επίλυση θεμάτων διοικητικής φύσεως και εργατικών διαφορών. Η αρμοδιότητα πρόσληψης εργατών και γενικά εποχιακού, έκτακτου, ωρομίσθιου ή και άλλου χαμηλόμισθου προσωπικού θα εξακολουθήσει να γίνεται από τις Τοπικές Αρχές.

12 Β Προτάσεις Οικονομικού Χαρακτήρα Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι η μεταβίβαση εξουσιών από το κράτος προς την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνοδεύεται και από την μεταβίβαση ανάλογων οικονομικών πόρων και τη διασφάλιση πιο δίκαιης, σταθερής, επαρκούς και προβλεπτής χρηματοδότησης. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης τόσο του Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και του Δημήτρη Χριστόφια, για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θεσμοθέτηση της ως ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 4% των Εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Προτείνουμε επίσης Μετάθεση νέων πόρων από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας και των εσόδων από τη μεταβίβαση ακινήτων από τους Δήμους και τις κοινότητες όπου βρίσκονται Συμπράξεις των τοπικών αρχών με φορείς του ιδιωτικού τομέα, για αύξηση των πόρων που επενδύονται στην τοπική ανάπτυξη και πιο αποδοτική διαχείρισή τους Προώθηση αναπτυξιακών έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αξιοποίηση της δημοτικής και κοινοτικής περιουσίας Δημιουργία κατάλληλης οργάνωσης και ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό ώστε οι Δήμοι και οι κοινότητες να διεκδικήσουν με επιτυχία τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Να αποκτήσουν δηλαδή φωνή και διεκδικητική ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο Ενοποίηση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής για επιτάχυνση των διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας και επακόλουθη ώθηση της ανάπτυξης Δημιουργία ενιαίας πολεοδομικής αρχής σε επαρχιακό επίπεδο σύσταση περιφερειακών παραρτημάτων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Επαρχιακών Διοικήσεων Ενίσχυση των κατεχόμενων Δήμων και κοινοτήτων, μέσω της αύξησης των κρατικών επιχορηγήσεων και μέσω της παραχώρησης σε αυτούς χαλίτικης γης για τη δημιουργία υποδομών όπως σωματείων και χώρων ενασχόλησης των νέων (π.χ. γήπεδα καλαθόσφαιρας / μίνι-ποδοσφαίρου) ώστε να διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αξίζει και κρατώντας έτσι τη συνοχή μεταξύ γενιών και διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη της επιστροφής

13 Γ Προτάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό Θέσπιση Χάρτας Δικαιωμάτων του Δημότη και υιοθέτηση του θεσμού του Επιτρόπου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ή Συνηγόρου του Πολίτη) με παράλληλη απόδοση ουσιαστικότερης σημασίας στην προώθηση και την εξέταση παραπόνων των δημοτών. Δημιουργία προγραμμάτων για προώθηση της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τοπικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις. Δημιουργία σωμάτων εθελοντικής προσφοράς και αξιοποίηση τους στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Δημιουργία Γραφείων Ενημέρωσης και Εξυπηρέτησης του Δημότη και καθιέρωση γραμμής άμεσης εξυπηρέτησης του. Δημιουργία Γραφείων Ενημέρωσης Τουριστών και συνεργασία τους με ιδιωτικά γραφεία τουριστικής δραστηριότητας και άλλους τουριστικούς φορείς. Θεσμοθέτηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών μέσα από την αστυνόμευση δημοσίων χώρων, πλατειών και πάρκων. Δημιουργία Φορέων Δημοσίων συγκοινωνιών σε μητροπολιτικό επίπεδο που θα αναλάβουν την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων δημόσιας συγκοινωνίας με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Σωστή διαχείριση της συλλογής και επεξεργασίας των σκυβάλων και επέκταση σε όλη την Κύπρο των μηχανισμών ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Δημιουργία χώρων πρασίνου, ποδηλατοδρόμων και σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων, συνοικιακών χώρων αθλοπαιδιών. Δημιουργία παιδικών λεσχών. Δημιουργία Internet Cafe και Λεσχών για Νέους Δημιουργία Λεσχών Φιλίας και Ξενώνων για άτομα της τρίτης ηλικίας, εισαγωγή συστήματος τηλεειδοποίησης στα σπίτια μοναχικών ατόμων της τρίτης ηλικίας και δημιουργία σώματος εθελοντικής βοήθειας για άτομα που δεν έχουν δυνατότητα βοήθειας από συγγενικά τους πρόσωπα. Δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών πολυκέντρων στην ύπαιθρο σε περιφερειακό επίπεδο. Παροχή κινήτρων και ευκαιριών στις κοινότητες για αναστροφή της τάσης αστυφιλίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική πολιτική για δημιουργία ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών σε μεγάλα αγροτικά κέντρα της υπαίθρου.

14 Δ Συμπλέγματα Τοπικών Αρχών και Επαρχιακά Συμβούλια στα πλαίσια της προωθούμενης μεταρρύθμισης Η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεπάγεται τη μεταρρύθμιση του θεσμού και δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπως εκφράζονται μέσα από τα δυο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, δυστυχώς δεν πείθουν ότι θα επιτευχθούν οι τομές που απαιτούνται. Η ενοποίηση των δυο υφιστάμενων νόμων είναι βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Όμως, παρατηρούνται σοβαρά κενά, όπως στα ακόλουθα θέματα: Δεν επιχειρούνται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις και εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν στα συστήματα λήψης αποφάσεων, την απεξάρτηση από τον ασφυκτικό έλεγχο και την εξάρτηση από τη δημόσια υπηρεσία, τη διάκριση μεταξύ πολιτικής και δημοτικής διοίκησης, τις ισορροπίες μεταξύ δημάρχου, δημοτικού συμβουλίου και των υπηρεσιών μιας αρχής, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, κλπ. Τα θέματα των απόδοσης αρμοδιοτήτων και ουσιαστικής αποκέντρωσης παραπέμπονται σε μελλοντικό χρόνο και αποφάσεις, χωρίς ουσιαστική αποσυγκέντρωση εξουσιών και πόρων Τέθηκε σε δευτερεύουσα προτεραιότητα το θέμα της συμπλεγματοποίησης Δήμων, αφού δόθηκε έμφαση στις κοινότητες Στο θέμα των Επαρχιακών Συμβουλίων υπάρχουν αμφιλεγόμενες θέσεις και αυτό χρήζει περισσότερης ανάλυσης Η δημιουργία των Συμπλεγμάτων θα προέλθει μέσα από μια εξελικτική διαδικασία καθιστώντας το σύστημα πιο περίπλοκο από ότι είναι τώρα για μια μακρά μεταβατική περίοδο.

15 Σε ότι αφορά τα Επαρχιακά Συμβούλια, θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι τα μέλη τους πρέπει να εκλέγονται από ολόκληρο το εκλογικό σώμα της κάθε επαρχίας. Οι αρμοδιότητες τους θα πρέπει να διαχωρίζονται με σαφήνεια από αυτές των Συμπλεγμάτων και να καθορίζονται στο νόμο. Θα ενεργούν επιτελικά, θα διαμορφώνουν σύγχρονες στρατηγικές και πολιτικές και θα προωθούν την υλοποίησή τους ενώ θα διασφαλίζουν επίσης την εφαρμογή της αρχής της ισόρροπης ενδο-συμπλεγματικής ανάπτυξης. Τα Επαρχιακά Συμβούλια θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό και υπαλλήλους για υπηρεσίες σε επίπεδο επαρχίας. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο ρόλος των Επάρχων και του προσωπικού των Επαρχιακών Διοικήσεων χρειάζεται να επανακαθοριστεί σε συνεργασία με τα αντιπροσωπευτικά σώματα των εργαζομένων, με στόχο να αναλάβουν ευθύνες ως οι διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες των Επαρχιακών Συμβουλίων. Σε πιο τοπικό επίπεδο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισηγείται όπως τα Κοινοτικά Συμβούλια και οι Δήμοι διατηρήσουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζουν για συνεργασίες και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και έργων με όμορες κοινότητες / δήμους. Σκοπός των Συμπλεγμάτων είναι οι συνεργαζόμενες τοπικές αρχές (Δήμοι ή Κοινότητες ή και τα δύο) να επιτελούν συλλογικά τις ευθύνες τους ή συγκεκριμένες ευθύνες ή πρόσθετες ευθύνες που θα τους ανατεθούν/ εκχωρηθούν. Η συνεργασία θα αφορά έργα, υπηρεσίες, προμήθειες και προγράμματα. Ως προς τη διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία των Συμπλεγμάτων, θα εφαρμόζονται σχετικές διατάξεις αντίστοιχες των διατάξεων που εφαρμόζονται στους Δήμους. Τα Συμπλέγματα θα έχουν δικαίωμα δημιουργίας διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών και/ή σύναψης συμφωνιών ή άλλους οργανισμούς για διοικητική και τεχνική στήριξη. Τα Συμπλέγματα θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό και υπαλλήλους για τις κοινές υπηρεσίες. Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή των πόρων σε κάθε αρχή που μετέχει. Οι οντότητες των κοινοτήτων αποτελούν τον πυρήνα και το κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Πρέπει να διατηρηθούν μαζί με το θεσμού του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου και με τον υφιστάμενο τρόπο εκλογής.

16 ΤΗΛ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» 10 01 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 Α ΜΕΡΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ του σχεδίου νόμου «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Κεντρική προγραμματική δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ 2007 2010 Αιγάλεω, Απρίλιος 2008 ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ (Δ.Ο.Ε.) Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 5 2. Στόχοι, Μεθοδολογία και Προϋποθέσεις επιτυχίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β 1 Αποτύπωση & Εξειδίκευση του οράµατος ήµου Αλιάρτου Θεσπιέων για την περίοδο 2015-2019 2 Πίνακας περιεχομένων Β. Εισαγωγή... 7 Β.1. Γενικά... 7 Β.1.1. Πλαίσιο Στόχων & Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2012-2014 Α ΦΑΣΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 2012-2014 Α ΦΑΣΗ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Καθοριστικό στοιχείο στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου για την περίοδο 2012-2014 αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28/01/2010 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 8 2. Μεταρρυθμιστικές Εμπειρίες στην Τοπική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019. Φάση Β

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019. Φάση Β ξ 1 Πίνακας περιεχομένων Β.1. Εισαγωγή... 3 Β.1.1. Πλαίσιο Στόχων & Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής... 3 Β.2. Προκλήσεις & Φιλοδοξίες του Στρατηγικού Σχεδίου 2015 2109 Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων... 4

Διαβάστε περισσότερα

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο Τελική Έκθεση. 8 Απριλίου 2014

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο Τελική Έκθεση. 8 Απριλίου 2014 Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο Τελική Έκθεση 8 Απριλίου 2014 1 UΕισαγωγή UΤοπική UΑνασκόπηση Περιεχόμενα Συντομογραφίες και Αρκτικόλεξα...5 U1 U...18 Δομή της Έκθεσης...18 Όροι Αναφοράς...18

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ 2014-2016 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική μελέτη για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ 20 Ιανουαρίου 2014

Προκαταρκτική μελέτη για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ 20 Ιανουαρίου 2014 Προκαταρκτική μελέτη για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ 20 Ιανουαρίου 2014 UΠεριεχόμενα 31TΠερίληψη... 31T7 1 Όροι Αναφοράς... 11 1.1 Αξίες... 11 1.2 Καθήκοντα... 11 Οικονομικά Θέματα...

Διαβάστε περισσότερα

e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑ 2005 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...4 1.1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Η κατάσταση σήμερα Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ 2011 2014

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ 2011 2014 ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ 2011 2014 Ενότητα 2: Επιχειρησιακός Προγραμματισμός Δυνάμει του άρθρου 266 του Ν3852/10 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και του άρθρου 203 του Ν3463/06 «Κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Μπακογιάννης. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κώστας Μπακογιάννης. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Μπακογιάννης Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συμπατριώτες μου, Η Στερεά Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ H ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ H ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ /ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΙ H ΣΥΜΒΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά.

«Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά. «Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα Δημόσια αγαθά.» ΜΕΛΕΤΗ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΙΟΣ 2014 Έκδοση του Κοινωνικού Πολύκεντρου, «Πρωτοβάθμια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος σελ. 7. Επίλογος σελ. 81

Περιεχόμενα. Πρόλογος σελ. 7. Επίλογος σελ. 81 Περιεχόμενα Πρόλογος σελ. 7 Ενότητα 1η Η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του ΑΚΕΛ σελ. 9 Ενότητα 2η Το ΑΚΕΛ πρωτοπόρο στους κοινωνικους αγώνες σελ. 23 Ενότητα 3η Προτάσεις του ΑΚΕΛ πρός την κοινωνία σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Ρ Α Τ Η Γ Ι Κ Ο Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Α ν Α Δ 2 0 1 6-2 0 1 8

Σ Τ Ρ Α Τ Η Γ Ι Κ Ο Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Α ν Α Δ 2 0 1 6-2 0 1 8 Σ Τ Ρ Α Τ Η Γ Ι Κ Ο Π Λ Α Ι Σ Ι Ο Α ν Α Δ 2 0 1 6-2 0 1 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ISSN 2421-7948 Διεύθυνση: Αναβύσσου 2, 2025 Στρόβολος Τ.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ 2012-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Τι είναι ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα... 4 1.2 Δομή Επιχειρησιακού Προγράμματος... 28 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Το συντονισμό για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Ο Χ Ο Ι Α ν Α Δ 2 0 1 2

Σ Τ Ο Χ Ο Ι Α ν Α Δ 2 0 1 2 Σ Τ Ο Χ Ο Ι Α ν Α Δ 2 0 1 2 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Το παρόν έγγραφο περιέχει τους Στόχους της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

2 Χρόνια Δουλειά, Πρόοδος, Αλλαγές σε συνθήκες κρίσης

2 Χρόνια Δουλειά, Πρόοδος, Αλλαγές σε συνθήκες κρίσης 2 Χρόνια Δουλειά, Πρόοδος, Αλλαγές σε συνθήκες κρίσης ο απολογισμός της κυβέρνησης μας Αλλάζουμε μαζί την Ελλάδα ελληνικη δημοκρατια Κυβέρνηση www.government.gov.gr okτωβριοσ 2011 Πριν από 2 χρόνια, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2005-2008 ΣΥΝΟΨΗ Η αυξανόμενη ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση. 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος)

Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση. 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος) Προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση Προς διαβούλευση 1. Θέσεις για το Θεσμικό Πλαίσιο του Α Βαθμού Αυτοδιοίκησης (Δήμος) Α. Εισαγωγικές επισημάνσεις Οι συνέπειες του «Καλλικράτη»

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος

Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος συνοπτική παρουσίαση oκτωbριοσ 2009 πρώτα ο πολίτης Περιεχόμενα 4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 53 4. ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ 9 10 13 16

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικές εκλογές: στην τελική ευθεία.

Δημοτικές εκλογές: στην τελική ευθεία. ΤΕΥΧΟΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ έκδοση για την ποιότητα ζωής στη Θέρμη ΆποψηΜηνιαία Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα αγωνιστώ μέχρι θανάτου για το δικαίωμά σου να το λες Βολταίρος και όχι μόνο...

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Δράσης ΠΕΟ. www.peo.org.cy/synedrio

Έκθεση Δράσης ΠΕΟ. www.peo.org.cy/synedrio Έκθεση Δράσης ΠΕΟ www.peo.org.cy/synedrio 1 Έκθεση Δράσης 26 ου Συνεδρίου ΠΕΟ Περιεχόμενα ENΟΤΗΤΑ 1 Σελ. 11 12 12 13-14 15-17 17 17-20 20-28 29 29-30 30-32 32-33 34-37 37-38 39-40 40-41 41 42 43 44 44-45

Διαβάστε περισσότερα

Διάσκεψη στην Αθήνα. Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, τοπικές λύσεις

Διάσκεψη στην Αθήνα. Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, τοπικές λύσεις ISBN 978-92-895-0771-4 Νέα της συνέλευσης των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ. Διάσκεψη στην Αθήνα Ευρωπαϊκή ανάκαμψη, τοπικές λύσεις Συμβάλλουμε στην επίτευξη βιώσιμης περιφερειακής

Διαβάστε περισσότερα