ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους ΔΙΑΛΕΞΗ 7: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΔΙΚΤΎΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ. Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους ΔΙΑΛΕΞΗ 7: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΔΙΚΤΎΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ."

Transcript

1 ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τεχνολογίες Υπολογιστικού Νέφους ΔΙΑΛΕΞΗ 7: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΔΙΚΤΎΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

2 Σκοπός Αυτή η ενότητα πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του δικτύου.

3 Περιεχόμενα ενότητας Δίκτυα μεταγωγής πακέτου. Διάφανη επικοινωνία ως προς την τοποθεσία. Το Διαδίκτυο. Δίκτυα διασύνδεσης - InfiniBand. Η στοίβα πρωτοκόλλων του Διαδικτύου. Δρομολογητές και switches. IPv4 και IPv6. Χαρακτηρισμός δικτύων. Διευθύνσεις IP και MAC, θύρες και sockets. Ηχητικά δίκτυα. Σχέσεις μεταξύ των δικτύων του Διαδικτύου. Ο μετασχηματισμός του Διαδικτύου. Πρόσβαση στον ιστό και TCP. Δίκτυα περιοχής αποθήκευσης. Στρώματα πρωτοκόλλων FC. Κλάσεις υπηρεσίας FC. Πλαίσιο FC. Έλεγχος συμφόρησης στο TCP. Class Based Queuing - CBQ. Δίκτυα FC. Δίκτυα μεταφοράς περιεχομένου. Hierarchical Token Buckets. Σχεδιασμός κι απόδοση CDN. Δίκτυα διασύνδεσης υπολογιστικών νεφών. Δίκτυα επικάλυψης.

4 Υποστήριξη δικτύου Ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτου μεταδίδει μονάδες δεδομένων που αποκαλούνται πακέτα μέσω ενός συνόλου μεταγωγέων όπου τα πακέτα τοποθετούνται στην ουρά και δρομολογούνται προς τον προορισμό τους. Ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτου αποτελείται από: Ο πυρήνας του δικτύου αποτελείται από δρομολογητές και συστήματα ελέγχου που διασυνδέονται μέσω καναλιών υψηλού εύρους ζώνης. Τα άκρα του δικτύου περιλαμβάνουν τους εξοπλισμούς των τελικών χρηστών. Πακέτο. Αποτελείται από μία κεφαλίδα που περιλαμβάνει πληροφορίες ελέγχου για τη μεταφορά του πακέτου καθώς και τα προς μεταφορά δεδομένα.

5 Υποστήριξη δικτύου Τα πακέτα υπόκεινται σε μεταβλητή καθυστέρηση, λάθη καθώς και απώλειες. Μία αρχιτεκτονική δικτύου περιγράφει τη στοίβα πρωτοκόλλων που χρησιμοποιείται. Πρωτόκολλο. Το σύνολο των κανόνων που διέπουν μία επικοινωνία Οικοδεσπότης (host). Ένα σύστημα τοποθετημένο στην άκρη του δικτύου το οποίο είναι ικανό να αποστείλει και να λάβει δεδομένα μέσω μίας επικοινωνίας. Π.χ. υπολογιστής, κινητή συσκευή, αισθητήρας κτλ. Συλλογή ξεχωριστών και διακριτών δικτύων. Όλα τα δίκτυα λειτουργούν κάτω από ένα κοινό πλαίσιο εργασίας αποτελούμενο από: Παγκόσμια μοναδικές διευθύνσεις IP. Δρομολόγηση IP. Παγκόσμια πρωτόκολλα Border Gateway Routing (BGP).

6 Το Διαδίκτυο Το IP παρέχει μόνο μετάδοση βέλτιστης προσπάθειας (best effort). Κάθε δρομολογητής ενός μονοπατιού ανάμεσα στον αποστολέα και τον παραλήπτη ενδέχεται να απορρίψει ένα πακέτο σε περίπτωση που είναι υπερφορτωμένος. Στο Διαδίκτυο συναντούμε δύο πρωτόκολλα μεταφοράς: UDP (User Datagram Protocol). TCP (Transport Control Protocol). UDP (User Datagram Protocol): Ένα ασυνδεσμοστραφές πρωτόκολλο μεταφορά δεδομενογραμμάτων. Το UDP δεν παρέχει έλεγχο ή διόρθωση λαθών. Τα δεδομένογράμματα ενδέχεται να φτάσουν στον προορισμό τους με διαφορετική σειρά από ότι εστάλησαν, μπορεί να υπάρξουν διπλότυπα ή μπορεί να μην φθάσουν στον προορισμό τους. TCP (Transport Control Protocol): Ένα πρωτόκολλο προσανατολισμένο στη σύνδεση. Παρέχει αξιόπιστη μετάδοση των πακέτων και παράδοσή τους με τη σωστή σειρά.

7 IPv4 και IPv6 Το IPv4 έχει την ικανότητα να προσφέρει 232 ή περίπου 4.3 δισεκατομμύρια διευθύνσεις, ένας αριθμός που αποδείχθηκε ανεπαρκείς. Το IPv6 έχει την ικανότητα παροχής 2128 ή 3.4x1038 διευθύνσεων. Άλλες γενικές διαφορές ανάμεσα στα IPv4 και IPv6 Το IPv6 υποστηρίζει πολλαπλή μετάδοση (multicast) αλλά όχι την παραδοσιακή λειτουργία IP broadcast. Οι οικοδεσπότες IPv6 μπορούν να παραμετροποιηθούν αυτόματα όταν συνδέονται σε ένα δίκτυο IPv6 network χρησιμοποιώντας το Internet Control Message Protocol version 6. Υποχρεωτική υποστήριξη της δικτυακής ασφάλειας. Το Internet Network Security (IPsec) αποτελεί τμήμα του IPv6.

8 Διευθύνσεις IP και MAC, θύρες και sockets Διεύθυνση IP: Λογική διεύθυνση που ανατίθεται δυναμικά από έναν DHCP server. Ένας οικοδεσπότης ενδέχεται να διαθέτει πολλαπλές διευθύνσεις IP καθώς μπορεί να είναι συνδεμένος σε περισσότερα από ένα δίκτυα. Διεύθυνση MAC: Μοναδική φυσική διεύθυνση κάθε διεπαφής δικτύου. Διεπαφή δικτύου: Θύρα: Socket: Υλικό που συνδέει έναν οικοδεσπότη σε ένα δίκτυο. Γενίκευση λογισμικού για την μεταφορά μηνυμάτων σε μία εφαρμογή. Γενίκευση λογισμικού που επιτρέπει σε μία εφαρμογή να αποστέλλει και να λαμβάνει μηνύματα μέσω μίας δοθείσας θύρας.

9 Σχέσεις μεταξύ των δικτύων του Διαδικτύου Τρεις τύποι σχέσεων: Ομοτιμίας. Δύο δίκτυα ανταλλάσουν ελεύθερα κίνηση δεδομένων μεταξύ τους. Διαμετακόμισης. Ένα δίκτυο πληρώνει ένα άλλο ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Πελάτη. Ένα δίκτυο πληρώνεται ώστε να επιτρέψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

10 Σχέσεις μεταξύ των δικτύων του Διαδικτύου Τα δίκτυα συνήθως ομαδοποιούνται όπως παρακάτω: Βαθμίδας 1. Μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε άλλο δίκτυο στο Διαδίκτυο χωρίς την εξαγορά δικαιωμάτων διέλευσης IP ή του πληρώματος οικισμών. Βαθμίδας 2. Ένας πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου που ασχολείται με την πρακτική της ανταλλαγής κίνησης με άλλα δίκτυα, αλλά εξαγοράζει δικαιώματα διέλευσης IP ώστε να φτάσει κάποια τμήματα του Διαδικτύου: οι κοινοί πάροχοι του Διαδικτύου. Βαθμίδας 3. Εξαγοράζει δικαιώματα διέλευσης από άλλα δίκτυα (τυπικά από δίκτυα βαθμίδας 2) ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές ιστού, υπολογιστική νέφους και δίκτυα μεταφοράς περιεχομένου αναμορφώνουν τον ορισμό ενός δικτύου. Οι ροές δεδομένων καταναλώνουν ένα αυξανόμενο μέρος του διαθέσιμου εύρους ζώνης, όσο για παράδειγμα οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας γίνονται λιγότερο ακριβές και πάροχοι υπηρεσιών, όπως οι Netflix και Hulu, προσφέρουν στους πελάτες υπηρεσίες που απαιτούν σημαντική αύξηση του εύρους ζώνης του δικτύου. Το «τελευταίο μίλι». Η ζεύξη που διασύνδεει ένα σπίτι με τον Πάροχο Υπηρεσιών Διαδικτύου αποτελεί bottleneck.

11 Ο μετασχηματισμός του Διαδικτύου Η Google έχει ξεκινήσει το έργο Google Fiber που έχει ως στόχο την παροχή γρήγορης πρόσβασης της τάξης του lgb/s στα νοικοκυριά μέσω FTTH. Η κίνηση δεδομένων που μεταφέρεται από δίκτυα τρίτης βαθμίδας αυξήθηκε από 5.8% το 2007 σε 9.4% το Οι εφαρμογές της Google παρήγαγαν το 5.2% της συνολικής κίνησης δεδομένων το Το 2007 ο παγκόσμιος πυρήνας αποτελείται από Tier 1 δίκτυα.

12 Πρόσβαση στον ιστό και TCP HTTP: Το πρωτόκολλο επιπέδου εφαρμογής για πρόσβαση στον ιστό χρησιμοποιώντας το TCP πρωτόκολλο μεταφοράς. Το TCP υποστηρίζει μηχανισμούς για αποφυγή της συμφόρησης και περιορισμό της ποσότητας δεδομένων που μεταφέρεται μέσω του Διαδικτύου. Η πρόσβαση στον ιστό απαιτεί τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Google.

13 Έλεγχος συμφόρησης στο TCP Ο Tahoe είναι ένας αλγόριθμος που ασχολείται με τον έλεγχο συμφόρησης και βασίζεται σε: Αργή εκκίνηση. Αποφυγή συμφόρησης. Γρήγορη αναμετάδοση. Αργή εκκίνηση σημαίνει ότι: Ο αποστολέας ξεκινά με ένα παράθυρο ίσο με δύο φορές το MSS (Maximum Segment Size). Για κάθε πακέτο που αποστέλλεται επιτυχώς (acknowledged), το παράθυρο συμφόρησης αυξάνεται κατά 1 MSS έτσι ώστε να διπλασιάζεται σε κάθε RTT (Round Trip Time).

14 Έλεγχος συμφόρησης στο TCP Για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί του αργού ξεκινήματος, έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές με σκοπό τη μείωση του χρόνου κατεβάσματος δεδομένων μέσω του Διαδικτύου. Για παράδειγμα: Οι Firefox 3 και Google Chrome ανοίγουν έως κι έξι συνδέσεις TCP ανά domain. Ο Internet Explorer 8 ανοίγει 180 συνδέσεις. Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από τους φυλλομετρητές με σκοπό την αποφυγή των μηχανισμών ελέγχου συμφόρησης, παρακάμπτουν τους μηχανισμούς αυτούς, επιφέροντας μία σημαντική επιβάρυνση στο δίκτυο. Η καθυστέρηση μετάδοσης στο TCP, επηρεάζεται από τον αριθμός των RTTs κατά τη διάρκεια της φάσης της αργής εκκίνησης. Θεωρώντας ότι το μέσω μέγεθος πακέτου ισούται με 384 KB, μία απλή σύνδεση TCP απαιτεί πολλαπλά RTTs ώστε να κατεβάσει μία απλή σελίδα.

15 Έλεγχος συμφόρησης στο TCP Υποστηρίζεται ότι η καλύτερη λύση είναι να αυξηθεί το αρχικό παράθυρο συμφόρησης του TCP. Οι συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειες είναι οι ακόλουθες: Εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη μεταξύ των σύντομων συναλλαγών που αποτελούν την πλειονότητα των μεταβιβάσεων στο Διαδίκτυο και των συναλλαγών μεγάλης χρονικής διάρκειας που μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων, π.χ., audio και video streaming. Επιτρέπει τη γρήγορη επαναφορά ύστερα από απώλειες προσφέροντας γρήγορη επαναμετάδωση.

16 Class Based Queuing - CBQ Στόχος του CBQ είναι η υποστήριξη: Ευέλικτος διαμοιρασμός σύνδεσης για εφαρμογές που απαιτούν εγγυήσεις εύρους ζώνης, όπως VoIP, video streaming, και audio streaming. Εξισορρόπηση μεταξύ σύντομων ροών δεδομένων, όπως αναζήτηση στο ιστό, και ροών μεγάλης χρονικής διάρκειας, όπως video streaming και μεταφορά αρχείων. Το CBQ συγκεντρώνει τις συνδέσεις και κατασκευάζει ένα δέντρο που μοιάζει με ιεραρχία κλάσεων, με διαφορετικές προτεραιότητες και κατανομή απόδοσης. Το CBQ χρησιμοποιεί τις παρακάτω λειτουργικές μονάδες: Έναν ταξινομητή που χρησιμοποιεί την πληροφορία στην επικεφαλίδα του πακέτου για να ταξινομήσει τα πακέτα που λαμβάνονται σε κλάσεις. Έναν εκτιμητή του βραχυπρόθεσμου εύρους ζώνης της κάθε κλάσης.

17 Class Based Queuing - CBQ Το CBQ χρησιμοποιεί τις παρακάτω λειτουργικές μονάδες (Συνέχεια): Έναν επιλογέα / χρονοπρογραμματιστή που εντοπίζει την κλάση με την υψηλότερη προτεραιότητα η οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθεί, κι εάν πολλαπλές κλάσεις έχουν την ίδια προτεραιότητα, εξυπηρέτησή τους με round-robin. Ένα κύκλωμα καθυστέρησης για τον υπολογισμό της επόμενης φοράς που θα επιτραπεί η αποστολή δεδομένων για μία κλάση που έχει υπερβεί την χρήση του συνδέσμου που της αναλογεί. Τα πακέτα πρώτα ταξινομούνται σε ροές. Στη συνέχεια η εκάστοτε ροή αποδίδεται σε μία ουρά που σχετίζεται με αυτή. Οι ουρές δεδομένων μεταδίδουν ένα πακέτο τη φορά σύμφωνα με τη μέθοδο roundrobin και οι κενές ουρές αγνοούνται.

18 Class Based Queuing - CBQ Διαμοιρασμός σύνδεσης για δύο ομάδες: A: Υπηρεσίες μικρής χρονικής διάρκειας. B: Υπηρεσίες μεγάλης χρονικής διάρκειας, ανάθεση του 25% και του 75% της χωρητικότητας της ζεύξης. Υπάρχουν τρεις κλάσεις με προτεραιότητα 1, 2 και 3: Εφαρμογές πραγματικού χρόνου (real time - RT) και το video streaming έχουν προτεραιότητα 1 και τους ανατίθεται το 3% και το 60%, αντίστοιχα. Τα web και audio streaming έχουν προτεραιότητα 2 και τους ανατίθεται το 20% και 10%, αντίστοιχα. Οι διαδραστικές υπηρεσίες (interactive - Intr) και η μεταφορά αρχείων (FTP) έχουν προτεραιότητα 3 και τους ανατίθεται το 2% και 5%, αντίστοιχα.

19 Class Based Queuing - CBQ Μία κλάση είναι: Πάνω από το όριο: Αν σε μία ορισμένη χρονική περίοδο έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο εύρος ζώνης από αυτό που της αναλογεί. Κάτω από το όριο: Αν σε μία ορισμένη χρονική περίοδο έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο εύρος ζώνης από αυτό που της αναλογεί. Στο όριο: Αν σε μία ορισμένη χρονική περίοδο έχει χρησιμοποιήσει ακριβώς το εύρος ζώνης που της αναλογεί.

20 Hierarchical Token Buckets Ο Hierarchical Token Buckets (HTB) είναι ένας αλγόριθμος διαμοιρασμού της ζεύξης εμπνευσμένος από τον CBQ. Ο πυρήνας του Linux υλοποιεί τον HTB. Κάθε κλάση έχει: Ένα βέβαιο ρυθμό (assured rate - AR). Έναν κατασταλτικό ρυθμό (ceil rate - CR). Ο HTB υποστηρίζει δανεισμό. Αν μία κλάση C χρειάζεται έναν ρυθμό μεγαλύτερο από τον AR της, τότε προσπαθεί να δανειστεί επιπλέον ρυθμό από την κλάση γονέα της. Στη συνέχεια η κλάση γονέας εξετάσεις τις κλάσεις παιδιά που διαθέτει κι αν υπάρχουν κλάσεις παιδιά που χρησιμοποιούν ρυθμό μικρότερο από το AR τους τότε επανακατανέμει τους πόρους και δανείζει στην κλάση C τον επιπλέον ρυθμό που χρειάζεται. Ο HTB χρησιμοποιεί για κάθε κόμβο έναν κατασταλτικό ρυθμό επιπρόσθετα με τον βέβαιο ρυθμό.

21 Δίκτυα διασύνδεσης υπολογιστικών νεφών Παρότι η εξέλιξη των επεξεργαστών και των μνημών έχει επακολουθήσει το νόμο του Moore, τα δίκτυα διασύνδεσης έχουν εξελιχθεί με χαμηλότερους ρυθμούς κι αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τη συνολική απόδοση και το κόστος ενός συστήματος. Η δικτυακή υποδομή οργανώνεται ιεραρχικά: Οι servers ομαδοποιούνται σε ράφια (racks) και διασυνδέονται με έναν δρομολογητές (routers). Οι δρομολογητές των ραφιών συνδέονται σε έναν δρομολογητές συστάδας (cluster routers) οι οποίοι διασυνδέονται μεταξύ τους. Η δικτυακή υποδομή ενός υπολογιστικού νέφους πρέπει να ικανοποιεί ποικίλες απαιτήσεις: Επεκτασιμότητα. Χαμηλό κόστος. Χαμηλή καθυστέρηση. Υψηλό εύρος ζώνης. Παροχή διάφανης επικοινωνίας ως προς την τοποθεσία, μεταξύ των servers.

22 Διάφανη επικοινωνία ως προς την τοποθεσία Κάθε server πρέπει να μπορεί να επικοινωνεί με οποιονδήποτε άλλο server με παρόμοια ταχύτητα και καθυστέρηση. Οι εφαρμογές δεν πρέπει να εξαρτώνται από την τοποθεσία. Μείωση της πολυπλοκότητας της διαχείρισης του συστήματος. Σε μία ιεραρχική οργάνωση η πραγματικά διάφανη επικοινωνία ως προς την τοποθεσία είναι αδύνατη.

23 Δίκτυα διασύνδεσης - InfiniBand Δίκτυα διασύνδεσης που χρησιμοποιούνται από υπερυπολογιστές κι από υπολογιστικά νέφη: Διαθέτουν επεκτάσιμη τοπολογία. Υποστηρίζουν πολλούς ρυθμούς σηματοδοσίας. Η κατανάλωση ενέργειας σχετίζεται με τη ρυθμαπόδοση. Συνένωση ζεύξεων για αύξηση της ρυθμαπόδοσης.

24 Δίκτυα διασύνδεσης - InfiniBand Οι ρυθμοί δεδομένων. Single data rate (SDR). 2.5 Gbps σε κάθε κατεύθυνση ανά σύνδεση. Double data rate (DDR). 5 Gbps. Quad data rate (QDR). 10 Gbps. Fourteen data rate (FDR) Gbps. Enhanced data rated (EDR). Πλεονεκτήματα: Gbps. Υψηλή ρυθμαπόδοση και χαμηλή καθυστέρηση. Υποστήριξη εγγυήσεων ποιότητας υποηρείας.

25 Δρομολογητές και switches Το κόστος των δρομολογητών (routers) και ο αριθμός των καλωδίων που τους διασυνδέουν αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν το συνολικό κόστος του δικτύου διασύνδεσης. Καλύτερη απόδοση και χαμηλότερα κόστη μπορούν να επιτευχθούν με καινοτόμες αρχιτεκτονικές δρομολογητών: Η πυκνότητα των καλωδίων έχει αυξηθεί με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με την ταχύτητα των επεξεργαστών και η καθυστέρηση στο καλώδιο έχει παραμείνει σταθερή. Διασύνδεση δικτύων με δρομολογητές ή switches. Δρομολογητές low-radix - Διαθέτουν μικρό αριθμό θυρών; Διαμοιράζουν το εύρος ζώνης σε μικρό αριθμό πλατιών (wide) θυρών. Δρομολογητές high-radix - Διαθέτουν μεγάλο αριθμό θυρών; Διαμοιράζουν το εύρος ζώνης σε μικρό αριθμό πλατιών (narrow) θυρών. Ο αριθμός των ενδιάμεσων δρομολογητών σε δίκτυα high-radix έχει μειωθεί. Χαμηλή καθυστέρηση και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

26 Χαρακτηρισμός δικτύων Ηχητικά δίκτυα Η διάμετρος ενός δικτύου είναι η μέση απόσταση ανάμεσα στα ζευγάρια των κόμβων του δικτύου. Αν ένα δίκτυο είναι πλήρως διασυνδεδεμένος (fully connected), τότε η διάμετρός του είναι ίση με 1. Χαρακτηρισμός ως προς το κόστος. Χαρακτηρισμός ως προς την κατανάλωση ενέργειας. Δίκτυο πεταλούδα. Το όνομα τους προέρχεται από το σχήμα των ανεστραμμένων τριγώνων που δημιουργείται από τις διασυνδέσεις και μοιάζει με φτερά πεταλούδας. Μεταφέρει τα δεδομένα χρησιμοποιώντας την πιο αποτελεσματική διαδρομή, αλλά κλειδώνει διότι δεν μπορεί να χειριστεί μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο πακέτα που προσπαθούν να φθάσουν στην ίδια θύρα ταυτόχρονα. Δίκτυο ήχου (clos). Δίκτυο πολλαπλών σταδίων που δεν κλειδώνει. Διαθέτει μονό αριθμό σταδίων. Αποτελείται από δύο δίκτυα πεταλούδας. Το τελευταίο στάδιο της εισόδου είναι συγχωνευμένο με το πρώτο στάδιο της εξόδου.

27 Ηχητικά δίκτυα Όλα τα πακέτα υπερβαίνουν τον προορισμό τους και στη συνέχεια επιστρέφουν σε αυτόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υπέρβαση δεν είναι απαραίτητη κι αυξάνει την καθυστέρηση, διότι ένα πακέτο κάνει περισσότερα άλματα από όσα πραγματικά απαιτούνται για να φτάσει στον προορισμό του. Διπλωμένη ηχητική τοπολογία (folded clos topology). Τα δίκτυα εισόδου κι εξόδου διαμοιράζονται μονάδες διακοπτών. Το κάθε δίκυο ονομάζεται χονδρό δένδρο (fat tree). Τα Myrinet, InfiniBand, και Quadrics υλοποιούν μία τοπολογία χονδρού δένδρου.

28 Δίκτυα περιοχής αποθήκευσης Εξειδικευμένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας για μεταφορά ομάδων δεδομένων μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων και μονάδων αποθήκευσης. Αποτελούνται από επικοινωνιακή υποδομή και από στρώμα διαχείρισης. Το κανάλι ινών (fiber channel - FC) είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Ένα δίκτυο περιοχής αποθήκευσης διασυνδέει servers με servers, servers με συσκευές αποθήκευσης και συσκευές αποθήκευσης με συσκευές αποθήκευσης.

29 Στρώματα πρωτοκόλλων FC Τρία πρωτόκολλα χαμηλού επιπέδου: FC-0: Η φυσική διεπαφή. Χρησιμοποιεί διόδους laser ως οπτικές πηγές και διαχειρίζεται συνδέσεις ινών σημείο προς σημείο. FC-1: Το πρωτόκολλο μετάδοσης που είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση / αποκωδικοποίηση. Ελέγχει τη συριακή μετάδοση κι ενσωματώνει δεδομένα με πληροφορίες ρολογιού.

30 Στρώματα πρωτοκόλλων FC Τρία πρωτόκολλα χαμηλού επιπέδου (Συνέχεια): FC-2: Το πρωτόκολλο σηματοδοσίας που είναι υπεύθυνο για την πλαισίωση και τον έλεγχο ροής. Χειρίζεται τις τοπολογίες, τα μοντέλα επικοινωνίας, τις κλάσεις υπηρεσίας, αναγνωριστικά ακολουθίας κι ανταλλαγών, τον τεμαχισμό και την επανασυναρμολόγηση. Δύο πρωτόκολλα υψηλού επιπέδου: FC-4: FC-3: Ένα στρώμα κοινών υπηρεσιών. Ένα στρώμα αντιστοίχησης πρωτοκόλλων.

31 Κλάσεις υπηρεσίας FC Κλάση 1. Κλάση 2. Κλάση 3. Κλάση 4. Χρησιμοποιείται σπάνιο. Υπηρεσία προσανατολισμένη στη σύνδεση. Χρήση βεβαιώσεων για εξακρίβωση της λήψης των πλαισίων. Επιτρέπει την πολυπλεξία πολλαπλών μηνυμάτων. Δεν παρέχει εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τη σειρά των ληφθέντων πλαισίων. Σύνδεση δεδομενογραμματων χωρίς βεβαιώσεις. Υπηρεσία προσανατολισμένη στη σύνδεση για χρήση με εφαρμογές πολυμέσων. Εικονικά κυκλώματα (virtual circuits - VCs) ανάμεσα σε θύρες επικοινωνίας. Πολυπλεξία πλαισίων διαφορετικών εικονικών κυκλωμάτων. Εγγυήσεις ποιότητας υπηρεσίας (guaranteed QoS).

32 Κλάσεις υπηρεσίας FC Κλάση 5. Κλάση 6. Κλάση 7. Ισόχρονη υπηρεσία για εφαρμογές που απαιτούν άμεση μεταφορά χωρίς buffering. Υποστηρίζει τις απαραίτητες διασυνδέσεις για αξιόπιστη πολυεκπομπή (multicast). Παρόμοια με την κλάση 2. Χρησιμοποιείται για έλεγχο και διαχείριση του μέσου. Υπηρεσία χωρίς σύνδεση με ειδοποιήσεις αποτυχημένης μετάδοσης.

33 Πλαίσιο FC Ένα πλαίσιο FC: Word 0 Word 1 Word 2 Word bytes 3 bytes 3 bytes 18 bytes ( bytes) CRC EOF (End SOF Destination Source Control Payload Of Frame) (Start Of Frame) port address port address information

34 Δίκτυα FC Μία συσκευή FC διαθέτει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που ονομάζεται WWN (World Wide Name), μία διεύθυνση μεγέθους 64 bit, αντίστοιχη με τη διεύθυνση MAC. Κάθε θύρα διαθέτει τη δική της μοναδική διεύθυνση μεγέθους 24 bit αποτελούμενη από: τον τομέα-domain (bits 23-16), την περιοχή (bits 15-08) και τη φυσική διεύθυνση της θύρας (bits 07-00). Ένα switch αναθέτει δυναμικά και διαχειρίζεται τις διευθύνσεις των θυρών. Όταν μία συσκευή που διαθέτει ένα WWN συνδέεται σε μία θύρα του switch, το switch αναθέτει τη διεύθυνση της θύρας στη συσκευή και διατηρεί το συσχετισμό μεταξύ της διεύθυνσης της θύρας και του WWN της συσκευής χρησιμοποιώντας έναν Name Server. Ο Name Server είναι ένα συστατικό του λογισμικού, που εκτελείται στο switch.

35 Δίκτυα μεταφοράς περιεχομένου Content delivery networks (CDNs). Είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν δυνατότητα κλιμάκωσης, με στόχο την αύξηση της αξιοπιστίας και της απόδοσης, καθώς και την παροχή καλύτερης ασφάλειας. Ένα CDN λαμβάνει το περιεχόμενο από τον server προέλευσης (origin server), στη συνέχεια δημιουργεί αντίγραφα του περιεχομένου στους servers άκρου (edge cache servers). Ο χρήστης λαμβάνει το περιεχόμενο από τον πλησιέστερο server άκρου. Ένα CDN μπορεί να μεταφέρει στατικό περιεχόμενο και/ή ζωντανά (live) ή κατά απαίτηση (on demand) πολυμέσα. Στατικό περιεχόμενο. Μέσα που μπορούν να υποστηριχθούν με χρήση παραδοσιακών τεχνολογιών caching διότι οι αλλαγές σε αυτά είναι πολύ σπάνιες. Παραδείνματα: Σελίδες HTML, εικόνες, έγγραφα, βελτιώσεις εφαρμογών λογισμικού, αρχεία ήχου και βίντεο. Ζωντανά πολυμέσα. Απευθείας μετάδοση γεγονότων όπου το περιεχόμενο μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο (real time).

36 Δίκτυα μεταφοράς περιεχομένου Πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από τα CDNs: Network Element Control Protocol (NECP). Web Cache Coordination Protocol (WCCP). SOCKS. Cache Array Routing Protocol (CARP). Internet Cache Protocol (ICP). Hypertext Caching Protocol (HTCP). Cache Digest.

37 Σχεδιασμός κι απόδοση CDN Σχεδιασμός και πολιτικές αποφάσεων για τα CDNs. Τοποθεσία ενός server άκρου. Επιλογή και η μεταφορά του περιεχομένου. Διαχείριση του περιεχομένου. Πολιτικές δρομολόγησης των αιτημάτων για περιεχόμενο.

38 Σημαντικές μετρικές απόδοσης ενός CDN: Ρυθμός προσπέλασης της μνήμης cache. Ο λόγος του αριθμού των προσωρινά αποθηκευμένων αντικειμένων στην cache έναντι του συνολικού αριθμού αντικειμένων που ζητούνται. Δεσμευμένο εύρος ζώνης για τον server προέλευσης. Καθυστέρηση. Με βάση το χρόνο απόκρισης που γίνεται αντιληπτός από τους τελικούς χρήστες. Βαθμός χρήσης των servers άκρου. Αξιοπιστία. Με βάση τις απώλειες πακέτων.

39 Δίκτυα επικάλυψης Ένα δίκτυο επικάλυψης, ή αλλιώς εικονικό δίκτυο, είναι ένα δίκτυο που δομείται πάνω από ένα φυσικό δίκτυο. Οι κόμβοι ενός δικτύου επικάλυψης διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω εικονικών ζεύξεων που μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλές φυσικές ζεύξεις. Τα δίκτυα επικάλυψης χρησιμοποιούνται σε πολλά κατανεμημένα συστήματα, όπως συστήματα ομότιμων κόμβων (peer to peer systems), συστήματα μεταφοράς περιεχομένου (content-delivery systems), καθώς και συστήματα client server.

40 Αναφορές Το παρών υλικό βασίστηκε πάνω στην δράση «Ανοικτά Ψηφιακά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας»

ήσ ς Creative Commons.

ήσ ς Creative Commons. ο ο ισ ι ά έφη ό η α 7: οσ ή ι ι ύο Ά ος ι ά ας ή α α ι ώ οφο ι ής Ά ι ς Χ ήσης ο α ό αι ι ό ι ό ό ι αι σ ά ι ς ήσ ς Creative Commons. ια αι ι ό ι ό, ό ς ι ό ς, ο ό ι αι σ ά ο ύ ο ά ιας ήσ ς, ά ια ήσ ς

Διαβάστε περισσότερα

Β1. Σε ένα τοπικό δίκτυο τοπολογίας Ethernet-TCP/IP το επίπεδο πρόσβασης δικτύου περιλαμβάνει:

Β1. Σε ένα τοπικό δίκτυο τοπολογίας Ethernet-TCP/IP το επίπεδο πρόσβασης δικτύου περιλαμβάνει: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α-σωστό β-σωστό γ-λάθος δ-λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Η απάντηση αυτή λαμβάνει 5 μονάδες. Και αφού βέβαια ο εξεταζόμενος γράψει το γράμμα της σωστής απάντησης μόνο.

Η απάντηση αυτή λαμβάνει 5 μονάδες. Και αφού βέβαια ο εξεταζόμενος γράψει το γράμμα της σωστής απάντησης μόνο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α-σωστό

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP

Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP Μάθημα 6: Αρχιτεκτονική TCP/IP 6.1 Συσχέτιση OSI και TCP/IP Η αρχιτεκτονική TCP/IP ακολουθεί ένα πρότυπο διαστρωμάτωσης παρόμοιο με το μοντέλο OSI. Η αντιστοιχία φαίνεται στο σχήμα 6.1. Η ονομασία της

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15. Δίκτυα υπολογιστών. (και το Διαδίκτυο) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα

Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών; Αρχιτεκτονική επιπέδων πρωτοκόλλων. Δικτυακά πρωτόκολλα Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Δίκτυα υπολογιστών (και το Διαδίκτυο) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Τι είναι ένα δίκτυο υπολογιστών;

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου Κ. Βασιλάκης Περιεχόμενα ενότητες που εξετάζονται Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Εισαγωγή Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι είναι τα πρωτόκολλα Τα άκρα του δικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Τμ. Ηλ.γων Μηχ/κων ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Τα αρχεία των διαλέξεων του μαθήματος μπορείτε να βρείτε στο: http://eclass.gunet.gr/

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Μετάδοσης Δεδομένων Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου. Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου. Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο Ο πυρήνας του δικτύου Κ. Βασιλάκης Περιεχόμενα ενότητες που εξετάζονται Τι είναι το διαδίκτυο Στοιχεία που το συνθέτουν Τρόποι παροχής υπηρεσιών Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26

1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 1.2.2 Το μοντέλο δικτύωσης TCP/IP 1 / 26 Το δίκτυο ARPANET ήταν ένα δίκτυο μεταγωγής πακέτων που χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο άμυνας των Η.Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του '60. 2 / 26 Από την αρχή κύριος

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές

AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ. Δίκτυα Υπολογιστών. Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές AEI Πειραιά Τ.Τ. Τμ. Μηχ/κων Αυτοματισμού ΤΕ Δίκτυα Υπολογιστών Διάλεξη 1: Εισαγωγή στα δίκτυα υπολογιστών και βασικές αρχές Γενικά Διδάσκουσα: Ελένη Αικατερίνη Λελίγκου Γραφείο ΖΑ202. Ε-mail: e.leligkou@puas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.4 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα περιγράψαμε συνδέσεις, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP. Θυμηθείτε, ότι το TCP είναι υπεύθυνο για το τεμαχισμό των μηνυμάτων σε τμήματα και την επανασύνδεση τους στον προορισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες

Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Υπηρεσίες δικτύου και πρωτόκολλα για πολυμεσικές επικοινωνίες Γιώργος Τζιρίτας Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών http://www.csd.uoc.gr/~tziritas Άνοιξη 2016 1 Στρώματα πρωτοκόλλων Άνοιξη 2016 2 Πρωτόκολλα μεταφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας

Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls. Χάρης Μανιφάβας Δίκτυα Υπολογιστών Firewalls Χάρης Μανιφάβας 1 Επικοινωνία Βασίζεται στη μεταβίβαση μηνυμάτων (λόγω απουσίας διαμοιραζόμενης μνήμης) Απαιτείται συμφωνία φόρμας μηνυμάτων Πρότυπο Στόχος τυποποίησης = Συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4 Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 7: Διευθυνσιοδότηση Internet Protocol (IP) v4 Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο

Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο Εισαγωγή στο πως λειτουργεί το διαδίκτυο (και τι θα δούμε στο εργαστήριο δικτύων) Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών 2014-2015 Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διαδίκτυο - ένα δίκτυο δεδομένων Σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 4 1. Γιατί η μεταφορά των δεδομένων δεν καλύπτεται επαρκώς από το Επίπεδο Δικτύου; Επειδή το επίπεδο δικτύου από τη φύση του είναι αναξιόπιστο, τα πακέτα φθάνουν καθυστερημένα,

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241

Κεφάλαιο 7. 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241 Κεφάλαιο 7 7.1 7.4 -> Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Επικοινωνιακό Υποδίκτυο / TCP / UDP. Σελ. 220-241 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 6ο ίκτυα υπολογιστών 1 ίκτυα μικρά και μεγάλα Ένα δίκτυο υπολογιστών (computer network) είναι ένας συνδυασμός συστημάτων (δηλαδή, υπολογιστών),

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στην Πληροφορική Δίκτυα Δεδομένων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Βασικές Έννοιες Δίκτυο υπολογιστών: ένα σύνολο διασυνδεδεμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP Κεφάλαιο 7.3 Πρωτόκολλο TCP Πρωτόκολλο TCP Το πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol, TCP) είναι το βασικό πρωτόκολο του Επιπέδου Μεταφοράς του μοντέλου TCP/IP. Παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας

Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. ίκτυα Υπολογιστών Ι. To Μοντέλο OSI. Αναπλ. Καθηγ. Π. εμέστιχας Πανεπιστήμιο Πειραιά To Μοντέλο OSI pdemest@unipi.gr ιάρθρωση Το μοντέλο αναφοράς OSI Επίπεδα Πρωτόκολλα, κατανομή πρωτοκόλλων σε στοιχεία δικτύου Αντιστοιχία τστοχα μοντέλων OSI και Internet Ανάλυση Επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑ 2017 A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ενότητα 7: Δρομολόγηση (Μέρος 3) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Διαδίκτυα και το Διαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν μεταξύ τους Πως συνδέονται ανομοιογενή δίκτυα μεταξύ τους Εικονικά κυκλώματα συνδεδεμένα σε σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Επανάληψη. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Διαδικτυακός Προγραμματισμός

Εισαγωγή Επανάληψη. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. Διαδικτυακός Προγραμματισμός Εισαγωγή Επανάληψη ΣT Εξάμηνο, Κατεύθυνση Μηχανικών Δικτύων Τ.Ε. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Δήλωση Οι διαφάνειες βασίζονται στα βιβλία: (1) Computer Networking: A Top Down Approach

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών. Αρχιτεκτονικές. Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων

Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων 1 Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προχωρημένα Θέματα Προγραμματισμού Δικτύων Ενότητα 1: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Πόρων Δικτύων(ΠΠΔ) Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης

Δίκτυα Υπολογιστών. Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Δίκτυα Υπολογιστών Το επίπεδο εφαρμογής (application layer) Κ. Βασιλάκης Περίγραμμα ενότητες που εξετάζονται Αρχές δικτυακών εφαρμογών Αρχιτεκτονικές Μοντέλα υπηρεσιών επιπέδου μεταφοράς Μοντέλο πελάτη

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Δίκτυα ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Εισαγωγή Η επικοινωνία, ως ανταλλαγή πληροφοριών, υπήρξε ένας από τους θεμέλιους λίθους της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού Η μετάδοση πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο

Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΤΠ 61 Πληροφορική Πολυμέσα Ποιότητα μετάδοσης πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο Παρουσίαση 13-12-2009 Δροσοπούλου Χρυσάνθη

Διαβάστε περισσότερα

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5)

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ, Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 9: MPLS Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο διαδίκτυο

Εισαγωγή στο διαδίκτυο Εισαγωγή στο διαδίκτυο Στόχοι κεφαλαίου Περιγραφή των κύριων θεμάτων σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών δικτύων Περιγραφή των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης

Εισαγωγή στο TCP/IP. Π. Γαλάτης Εισαγωγή στο TCP/IP Π. Γαλάτης H σουίτα πρωτοκόλλου TCP/IP Το TCP/IP είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων που ονομάζουμε σουίτα και αφορούν στη δικτύωση των υπολογιστών. Transmission Control Protocol (TCP) μετάδοση

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν µεταξύ τους Πως συνδέονται ανοµοιογενή δίκτυα µεταξύ τους Εικονικά κυκλώµατα συνδεδεµένα σε σειρά ιαδικτύωση

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγωγή (Switching)

Μεταγωγή (Switching) Μεταγωγή (Switching) Πως σχηματίζουμε διαδίκτυα Περίληψη Μεταγωγή Κυκλωμάτων (Circuit switching) Μεταγωγή Πακέτων (Packet switching) Μεταγωγή Εικονικών Κυκλωμάτων (Virtual circuit switching) Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής Συστήµατα Επικοινωνίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Πόσοι εµπλέκονται σε ένα Σύστηµα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Πληροφορικής ίκτυα Η/Υ Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα Μοντέλο TCP/IP πολλές πολλοί N A N B Ενότητα E PC A PC B PC D PC E E A E B

Διαβάστε περισσότερα

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5

γ. Αυθεντικότητα (authentication) δ. Εγκυρότητα (validity) Μονάδες 5 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 2 ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 2016 Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράµµα Σ, αν είναι σωστή, ή το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης)

Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) TEI Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ (Ασκήσεις Πράξης) Ανάλυση Πρωτοκόλλων Τομέας Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αναστάσιος Πολίτης Καθηγητής Εφαρμογών anpol@teiser.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας Μηχανισμοί κατηγοριοποίησης Χρονοπρογραμματισμός Μηχανισμοί αστυνόμευσης Ενοποιημένες υπηρεσίες Διαφοροποιημένες υπηρεσίες Τεχνολογία Πολυμέσων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet. 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet 7.2 Τεχνολογία TCP/IP Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; Ο όρος TCP/IP αναφέρεται σε μια ομάδα ομοειδών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία των δικτύων υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Network Address Translation (NAT)

Network Address Translation (NAT) HY335Α Δίκτυα Υπολογιστών Xειμερινό Εξάμηνο 2016-2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Network Address Translation (NAT) Network Layer Private IP Addresses Πρόβλημα: o χώρος των ΙΡ διευθύνσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών

Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Πολυμέσα σε Δίκτυα Κινητών Συσκευών Ποιότητα υπηρεσιών Βίντεο κατ' απαίτηση Πολυεκπομπή Βίντεο-συνομιλία Στοιχεία και προβλέψεις CISCO Το 60% της κίνησης δεδομένων στα Δίκτυα Κινητών αφορούσε σε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 17: Διανομή Πολυμέσων - Πρωτόκολλα πραγματικού χρόνου Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Επικοινωνία με μηνύματα. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Επικοινωνία με μηνύματα Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Επικοινωνία με ανταλλαγή μηνυμάτων Η επικοινωνία με μηνύματα είναι ο πιο ευέλικτος τρόπος αλληλεπίδρασης σε κατανεμημένα συστήματα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναµεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δροµολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι:

Κεφάλαιο 12. Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο. Εξαιρούνται οι παράγραφοι: Κεφάλαιο 12 Επικοινωνίες-Δίκτυα-Διαδίκτυο Εξαιρούνται οι παράγραφοι: 12.1 12.3.2 12.3.7 12.4 1 12.2 Ηλεκτρονική επικοινωνία Τι ονομάζουμε τηλεπικοινωνία; Την επικοινωνία από απόσταση Τι ονομάζουμε ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναμεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δρομολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Παρασκευή 10 NOE 2006 ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Α Ίδιο τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 2 - Η Λειτουργία των Δικτύων

ΚΕΦ. 2 - Η Λειτουργία των Δικτύων ΚΕΦ. 2 - Η Λειτουργία των Δικτύων 2.1 Ethernet 2.2 Internet 2.3 Asynchronous Transfer Mode 2.4 Η αρχιτεκτονική του Δικτύου Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 2A (Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ., Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα