Οικονομική Κοινωνιολογία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οικονομική Κοινωνιολογία"

Transcript

1 Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας

2 Δομή του Μαθήματος «Οικονομική Κοινωνιολογία» Εισαγωγή στην Οικονομική Κοινωνιολογία Κλασσικές οικονομικές θεωρίες και η ανάπτυξη της Οικονομικής Κοινωνιολογίας Θεωρίες για τις απαρχές και την ανάπτυξη του Καπιταλισμού Η θεωρία του Μαξ Βέμπερ για τον καπιταλισμό και το δυτικό πολιτισμό Οι κοινωνικές επιπτώσεις του Καπιταλισμού Θεωρητικές προσεγγίσεις για την παρακμή του φιλελεύθερου καπιταλισμού Σύγχρονη Οικονομική Κοινωνιολογία: Προκλήσεις και δυσκολίες Θεωρητικές προσεγγίσεις για το κράτος πρόνοιας Οικονομική Ανάπτυξη και κοινωνικός μετασχηματισμός στις αναπτυσσόμενες χώρες Σύγχρονες θεωρήσεις για τη κρίση του Φορντισμού Παραλλαγές του καπιταλισμού στην εποχή της παγκοσμιοποίησης Φύλο και Οικονομία Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Οικονομικής Κοινωνιολογίας

3 Βιβλιογραφία Α) Trigilia Carlo, Οικονομική Κοινωνιολογία: Κράτος, Αγορά και Κοινωνία στον Σύγχρονο Καπιταλισμό, μτφρ. Χ. Τσαμπρούνης, επιμ. Μ. Ψαλιδόπουλος, Παπαζήσης, Αθήνα: Β) Σωκράτης Κονιόρδος (επιμ.), Κείμενα Οικονομικής Κοινωνιολογίας, μτφρ. Θ. Γκιούρας, Gutenberg, Αθήνα: Στοιχεία επικοινωνίας

4 Εισαγωγή στην Οικονομική Κοινωνιολογία

5 Το γνωστικό αντικείμενο της Οικονομικής Κοινωνιολογίας Η οικονομική κοινωνιολογία μελετά την (αμφίδρομη) σχέση των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Η οικονομία εννοιολογείται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν την παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στην κάλυψη ποικίλων αναγκών (υλικές, πολιτισμικές, επιστημονικές, κ.λπ). Οι δραστηριότητες αυτές τελούνται κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο χρονικά και χωρικά θεσμικό πλαίσιο. Το εκάστοτε, ιστορικά ιδιαίτερο, θεσμικό πλαίσιο καθορίζει (και καθορίζεται από) τις οικονομικές δραστηριότητες. Αντικείμενο της οικονομικής κοινωνιολογίας είναι η διερεύνηση, αφενός, της επίδρασης των κοινωνικών σχέσεων και των (κοινωνικών, πολιτικών, νομικών) θεσμών στις οικονομικές δραστηριότητες και τους οικονομικούς θεσμούς, και αφετέρου της επίδρασης των οικονομικών θεσμών και δραστηριοτήτων στις κοινωνικές σχέσεις.

6 Κοινωνία-Κοινωνικές σχέσεις-θεσμοί-κοινωνική δομή Η κοινωνία είναι ένα σύστημα «θεσμοποιημένων τρόπων συμπεριφοράς» (A. Giddens). Η κοινωνική δράση και οι κοινωνικές σχέσεις θεσμοποιούνται όταν αναπαράγονται και διατηρούν τη μορφή τους μέσα στο χρόνο και το χώρο. Η θεσμοποίηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και των σχέσεων συνίσταται στην «παγίωση» και αναπαραγωγή των κανόνων/αρχών που τις διευθετούν. Θεσμοί είναι αυτά τα σύνολα κοινωνικών κανόνων που προσανατολίζουν και ρυθμίζουν τη συμπεριφορά. Η ισχύς των κανόνων αυτών βασίζεται εν πολλοίς σε κυρώσεις. Οι κυρώσεις, ως προς το περιεχόμενο, μπορεί να είναι θετικές (επικύρωση τρόπων συμπεριφοράς) ή/και αρνητικές (αποτροπή συγκεκριμένων τύπων δράσης). Οι κυρώσεις, ως προς τη μορφή, μπορεί να είναι άτυπες ή/και τυπικές (νομικοί κανόνες).

7 Οι θεσμοί συνιστούν «αποκρυσταλλωμένες» σχέσεις στη βάση ενός συνόλου κανόνων και αρχών. Οι σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών θεσμών αρθρώνουν την κοινωνική δομή. Η κοινωνική δομή είναι οι σχέσεις μεταξύ θεσμών ή, αλλιώς, σχέσεις μεταξύ σχέσεων.

8 Οικονομική δραστηριότητα-θεσμοί- Οργανώσεις-Οικονομικό σύστημα Η οικονομική δραστηριότητα νοείται ως η δραστηριότητα αυτή που επιτελείται για την παραγωγή, διανομή, ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Η οικονομική δραστηριότητα είναι μια θεσμοποιημένη διαδικασία, δηλαδή ρυθμίζεται από ένα σύνολο κανόνων και αρχών. Ποικίλοι θεσμοί διαμορφώνουν και καθορίζουν τις μορφές και τα περιεχόμενα της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτοί οι θεσμοί μπορεί να είναι α) κοινωνικοί (οικογένεια, κοινότητα), β) πολιτικοί (αυτοκρατορίες, έθνη-κράτη), γ) πολιτιστικοί (κουλτούρα, θρησκεία), δ) νομικοί (νομικό πλαίσιο) ε) οικονομικοί (αγορά, χρηματιστήρια, εμπορικές συμφωνίες-nafta, CETA). Οικονομικές οργανώσεις είναι οι συλλογικοί αυτοί φορείς (π.χ.: εταιρείες, συνδικάτα, εμπορικά επιμελητήρια) που συντονίζουν το σύνολο των ανθρώπινων και των υλικών πόρων τους για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού. Οι οργανώσεις δρουν πάντα σε ένα θεσμικό πλαίσιο.

9 Το οικονομικό σύστημα αναφέρεται στον τύπο των σχέσεων μεταξύ των οικονομικών δρώντων (ατομικών και συλλογικών) και στη μορφή των δραστηριοτήτων που αυτοί αναπτύσσουν. Το οικονομικό σύστημα διαμορφώνεται από τους θεσμούς, καθώς αυτοί είναι που προσανατολίζουν και ρυθμίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες. Παραδείγματα οικονομικών συστημάτων: οικονομίες πρωτόγονων κοινωνιών, φεουδαρχικές οικονομίες, καπιταλιστικές οικονομίες.

10 Πορεία Εξέλιξης: Από την Παλαιά στη Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία Παλαιά Οικονομική Κοινωνιολογία Τις ρίζες του κλάδου της οικονομικής κοινωνιολογίας τις εντοπίζουμε στα θεωρητικά αναπτύγματα των διανοητών που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Κοινωνιολογικής επιστήμης. Οι τρεις «θεμελιωτές» της κλασικής Κοινωνιολογίας (K. Marx, E. Durkheim, M. Weber) συνέβαλαν στην κοινωνιολογική ανάλυση των οικονομικών φαινομένων. Τα οικονομικά φαινόμενα της αναδυόμενης τότε μοντέρνας, βιομηχανικής δυτικής κοινωνίας εξετάστηκαν και αναλύθηκαν μέσα από το πρίσμα των κοινωνικών σχέσεων.

11 Η συμβολή του Karl Marx ( ) Ο Μαρξ μέσα από τις αναλύσεις του για τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ανέδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα ενός φαινομενικά αυτόνομου οικονομικού κόσμου. Άσκησε κριτική στην αστική πολιτική οικονομία για τον «αφαιρετικό» χαρακτήρα των θέσεων της σχετικά με την εργασία, το εμπόρευμα, το κεφάλαιο, την αγορά. Με αναλυτικούς όρους, όπως η «μυστικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων», ο «φετιχισμός του εμπορεύματος» και η «πραγμοποίηση», επιχείρησε να καταδείξει το ότι στον καπιταλιστικό κοινωνικό κόσμο οι κοινωνικές σχέσεις οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων αντιστρέφονται σε σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων και, κυρίως, σε σχέσεις μεταξύ των ίδιων των πραγμάτων.

12 Η συμβολή του Emile Durkheim ( ) Ο Εμίλ Ντυρκάιμ αναπτύσσει την οικονομική κοινωνιολογία στο έργο του Καταμερισμός της Εργασίας στην Κοινωνία (1893). Όπως και ο Κ. Μαρξ, και ο Ντυρκάιμ άσκησε κριτική στους οικονομολόγους, καθώς παραγνωρίζουν τις κοινωνικές σχέσεις και συγκροτούν θεωρητικά μια εικόνα της κοινωνίας ως ενός αποκλειστικά οικονομικού κόσμου. Εξετάζοντας τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής συνείδησης ως παράγοντες κοινωνικής συνοχής στις προνεωτερικές και τις νεωτερικές, βιομηχανικές κοινωνίες, ο Ντυρκάιμ ανέδειξε τον ρόλο της οικονομικής δραστηριότητας και της οικονομικής ανάπτυξης ως προς τη χαλάρωση των κοινωνικών σχέσεων και την αποδυνάμωση των συλλογικών κανόνων. Η οικονομική ανάπτυξη/κρίση προκαλεί τριγμούς στις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές συμβάσεις, οξύνει τις κοινωνικο-οκονομικές ανισότητες, και εν γένει συμβάλλει στην κοινωνική αστάθεια και αβεβαιότητα. Η συνθήκη της αβεβαιότητας και των συνεχών αλλαγών συμβάλλει στην «απονομιμοποίηση» των κανόνων και αρχών που ρυθμίζουν την κοινωνική συμπεριφορά και τις κοινωνικές σχέσεις. Κατά τον Ντυρκάιμ, η κοινωνική αυτή συνθήκη υποθάλπει την εμφάνιση αντικοινωνικών, «ανομικών» και «εγωιστικών» συμπεριφορών.

13 Η συμβολή του Max Weber ( ) Ο Βέμπερ ασχολήθηκε, σε σημαντικά του έργα, με την κοινωνιολογική μελέτη των οικονομικών φαινομένων (Η Προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού (1904-5), Γενική Οικονομική Ιστορία (1925), Οικονομία και κοινωνία (1924)). Υπό το πρίσμα της «κατανοούσας κοινωνιολογίας», ο Βέμπερ εξέλαβε την δράση των ατόμων (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δράσης) ως κοινωνικά προσανατολισμένη και νοηματοδοτημένη. Η οικονομική δράση είναι η δράση που αποβλέπει στην απόκτηση των χρειωδών πραγμάτων («Οικονομικά προσανατολισμένη πράξη είναι η πράξη αυτή που σύμφωνα με το νόημά της προσβλέπει σε μια επιθυμία για την απόκτηση χρήσιμων πραγμάτων»). Τα νοηματικά περιεχόμενα, τα κίνητρα και οι προσανατολισμοί/στόχοι της οικονομικής δράσης μπορεί να ποικίλουν. Μια από τις σημαντικότερες συμβολές του είναι η εννοιολογική διάκριση μεταξύ των «οικονομικά σχετιζόμενων φαινομένων» και των «οικονομικά συγκροτούμενων φαινομένων». Τα οικονομικώς σχετιζόμενα φαινόμενα αφορούν την επίδραση των μη οικονομικών θεσμών, όπως οι θρησκευτικοί και πολιτικοί θεσμοί, στη λειτουργία της οικονομίας. Τα οικονομικώς συγκροτούμενα φαινόμενα αναφέρονται στη διαμορφωτική επίδραση των οικονομικών παραγόντων όσον αφορά τους πολιτικούς θεσμούς και δράσεις, την αισθητική κουλτούρα, τη θρησκεία, την ηθική.

14 Άλλες κρίσιμες συνεισφορές στην Οικονομική Κοινωνιολογία: Από τον Th.Veblen στον K. Polanyi Thortsein Veblen ( ) Ο Βέμπλεν στο έργο του Η Θεωρία της Αργόσχολης τάξης (1899) ασκεί δριμεία κριτική στην νεοκλασική οικονομική επιστήμη και στην ωφελιμιστική της παραδοχή. Ο Βέμπλεν εισήγαγε τον όρο «περίβλεπτη/επιδεικτική κατανάλωση» για να αναφερθεί σε αυτές τις μορφές κατανάλωσης, οι οποίες δεν υπακούν στη λογική της μεγιστοποίησης της χρησιμότητας με το ελάχιστο κόστος. Οι καταναλωτικές πρακτικές/δραστηριότητες πολλές φορές αποκτούν ένα τελετουργικό χαρακτήρα και επιδιώκουν να επικυρώσουν ή/και να αναβαθμίσουν το κοινωνικό γόητρο (prestige) των ατόμων.

15 Georg Simmel ( ) Στο έργο του H Φιλοσοφία του Χρήματος (1907), o Γκέοργκ Ζίμμελ υποστηρίζει ότι η αξία των πραγμάτων προκύπτει από την αξία που τους αποδίδουν τα υποκείμενα, αντί να θεμελιώνεται σε κάτι απόλυτο, όπως η εγγενής αξία των υλικών τους ιδιοτήτων ή η ποσότητα της αναγκαίας για την παραγωγή τους εργασίας, την οποία ενσωματώνουν. H υποκειμενική αυτή αξιολόγηση εξαρτάται από το ιστορικό και πολιτισμικό συγκείμενο στο οποίο πραγματοποιείται. Επίσης, στο έργο του αναδεικνύει το πώς η κοινωνικοπολιτισμική συνθήκη των μεγαλουπόλεων της μοντέρνας εποχής συνέβαλε στην εκχρηματικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων, όπως και μελέτησε το πώς η επικράτηση της οικονομίας του χρήματος σηματοδότησε ριζικές αλλαγές στη ψυχοδιανοητική κατάσταση των κατοίκων των μητροπόλεων.

16 Joseph A. Schumpeter ( ) Ο Σουμπέτερ ήταν οικονομολόγος αλλά το έργο του το διατρέχει η κοινωνιολογική προβληματική. Στο έργο του Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία (1942) εισηγείται τον όρο «δημιουργική καταστροφή» και διατυπώνει την εκτίμησή του για αυτοϋπονόμευση του συστήματος όπως και για επικείμενη υπέρβασή του. Ένας από τους λόγους ενδεχόμενης κατάρρευσης του καπιταλισμού είναι η αρνητική μετάλλαξη της κουλτούρας και της ηθικής της αστικής τάξης.

17 Talcott Parsons ( ) Ο Τ. Πάρσονς ασχολήθηκε με τη σύνδεση της οικονομίας και της κοινωνίας στο πλαίσιο της δομολειτουργικής του θεωρίας για το κοινωνικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Πάρσονς, η οικονομία συνιστά ένα υποσύστημα του κοινωνικού συστήματος, το οποίο επιτελεί τη λειτουργία της «προσαρμογής», μέσω της οποίας συνδέεται η κοινωνική οργάνωση με τη φύση. Ο Πάρσονς αποδίδει στο ίδιο το υποσύστημα της οικονομίας διαφορετικές λειτουργίες: α) Λειτουργία της προσαρμογής, β) Λειτουργία της επίτευξης στόχων, γ) Λειτουργία της «ολοκλήρωσης»/ «ενσωμάτωσης», δ) Λειτουργία της «διατήρησης των προτύπων». Karl Polanyi ( ) Ο Κ. Πολάνυι υποστήριξε ότι αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης της οικονομικής επιστήμης θα πρέπει να είναι τόσο οι βιομηχανικές καπιταλιστικές κοινωνίες όσο και οι προκαπιταλιστικοί κοινωνικοί σχηματισμοί. Για τον Πολάνυι, η οικονομία είναι ουσιαστικά μια κοινωνική, θεσμοποιημένη διαδικασία. Ο Πολάνυι εισηγήθηκε την έννοια της έδρασης, σύμφωνα με την οποία τα οικονομικά φαινόμενα είναι ενριζωμένα στο εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο.

18 Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία Τρεις σημαντικές παραδοχές μοιράζονται η παλιά και η νέα κοινωνιολογία: α) η οικονομική δράση αποτελεί μορφή κοινωνικής δράσης, β) η οικονομική δράση είναι κοινωνικά τοποθετημένη και γ) οι οικονομικοί θεσμοί είναι κοινωνικές κατασκευές. Η νέα οικονομική κοινωνιολογία αρχίζει να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί, εν πολλοίς, μια απάντηση των κοινωνιολόγων στον «ιμπεριαλισμό» των οικονομολόγων. Από τη δεκαετία του 1960 και 1970, αρκετοί οικονομολόγοι επιχειρούν να μελετήσουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η εκπαίδευση, το έγκλημα, η γονιμότητα, οι κοινωνικές διακρίσεις, μέσα από τη δική τους αναλυτική σκοπιά. Ως απάντηση, οι κοινωνιολόγοι αμφισβητούν το μεθοδολογικό ατομισμό και τη θεωρία της ορθολογικής επιλογής.

19 Βασικά σημεία κριτικής της νεοκλασικής θεωρίας 1) οι συλλογικές ταυτοποιήσεις είναι σημαντικές για την ερμηνεία της ανθρώπινης (συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής) δράσης 2) η ορθολογική επιλογή και λήψη αποφάσεων δεν είναι πάντα εφικτή λόγω των περιορισμένων γνωστικών και αντιληπτικών ικανοτήτων των ατόμων 3) η μοντελοποίηση της δράσης και του κοινωνικού κόσμου είναι «επισφαλής» μέθοδος λόγω της πολλαπλότητας και συνθετότητας του κοινωνικού.

20 Τρεις έννοιες-κλειδιά της Νέας Οικονομικής Κοινωνιολογίας: Έδραση, Κοινωνική κατασκευή, Δίκτυα Έδραση (embeddedness) Η έννοιας της κοινωνικής έδρασης επιχειρεί να συνδέσει τις οικονομικές δομές, δραστηριότητες και τα οικονομικά φαινόμενα με το κοινωνικό περιβάλλον και πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσονται, τελούνται και εκδηλώνονται αντίστοιχα. Ο Mark Granovetter υποστηρίζει ότι ακόμα και στις καπιταλιστικές κοινωνίες η οικονομική δράση των ατόμων και τα οικονομικά φαινόμενα εδράζονται στο κοινωνικό, δηλαδή στις κοινωνικές σχέσεις, στις κανονιστικές ρυθμίσεις που διέπουν τις σχέσεις αυτές και στους θεσμούς. Οι κοινωνικές (διαπροσωπικές) σχέσεις, οι θεσμοί (κοινωνικοί, πολιτικοί) και το κανονιστικό πλαίσιο διαμορφώνουν και ρυθμίζουν εν πολλοίς την οικονομική δραστηριότητα και τους τρόπους επίτευξης των οικονομικών συμφερόντων. Το κοινωνικό συνιστά μια θεμελιακή συνθήκη θεμελίωσης του οικονομικού στοιχείου.

21 Κοινωνική κατασκευή Η έννοια της κοινωνικής κατασκευής αναφέρεται στην ιστορική διαδικασία διαμόρφωσης, οργάνωσης και θέσμισης των οικονομικών σχέσεων και των οικονομικών πρακτικών/δραστηριοτήτων. Οι εκάστοτε οικονομικοί θεσμοί, οι δραστηριότητες που τελούνται εντός αυτών και οι κανόνες που ρυθμίζουν τις οικονομικές πρακτικές αποτελούν κοινωνικές κατασκευές, ανθρώπινα δημιουργήματα. Οι οικονομικοί θεσμοί είναι προϊόν της κοινωνικής/οικονομικής δράσης και των κοινωνικών σχέσεων. Ο αντικειμενικός, αυτοτελής, μη-κοινωνικός χαρακτήρας των οικονομικών θεσμών προκύπτει από το γεγονός ότι οι σχέσεις και οι πρακτικές, μόλις «αποκρυσταλλωθούν» και παγιωθούν με τη μορφή των θεσμών, φαντάζουν ως αυτοτελείς, αυτόνομες, αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες οντότητες.

22 Δίκτυα Η έννοια της κοινωνικής κατασκευής της οικονομίας συνδέεται με την έννοια των δικτύων. Τα δίκτυα των κοινωνικών, διαπροσωπικών σχέσεων είναι αυτά που συμβάλλουν εν πολλοίς στη διαμόρφωση των οικονομικών θεσμών και των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Granovetter έχει συμβάλλει στην προβληματική των δικτύων με την χρήση των όρων «χαλαροί» και «ισχυροί δεσμοί». Οι «χαλαροί δεσμοί» αναφέρονται στους έμμεσους δεσμούς μεταξύ ατόμων, τα οποία διατηρούν σχέσεις με κοινά γνωστά πρόσωπα. Οι κοινοί γνωστοί λειτουργούν ως «γέφυρες πληροφόρησης» κυρίως για την εύρεση εργασίας. Οι «χαλαροί δεσμοί» εντοπίζονται κυρίως στα μεσοστρώματα της κοινωνικής/ταξικής δομής. Οι «ισχυροί δεσμοί» αφορούν άμεσες, δυνατές και στενές σχέσεις στο πλαίσιο της οικογένειας, του συγγενικού ή/και του φιλικού κύκλου. Οι «ισχυροί δεσμοί» λειτουργούν βοηθητικά και ενισχυτικά για την εξεύρεση απασχόλησης. Αυτός ο τύπος δεσμών εντοπίζεται κυρίως στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

23 Η Νέα οικονομική Κοινωνιολογία επιδιώκει να εμπλουτίσει το πεδίο μελέτης της και να συμπεριλάβει θεματικές όπως αυτές της παγκοσμιοποίησης, του κοινωνικού φύλου (gender), της κατανάλωσης, της κουλτούρας, του οικολογικού ζητήματος, των κοινωνικών δικτύων. Η πρόκληση για τη νέα οικονομική κοινωνιολογία είναι να αναδείξει τις κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές εξαρτήσεις των οικονομικών φαινομένων, θεσμών και πρακτικών στο πλαίσιο του ύστερου καπιταλισμού, όπου η οικονομία φαίνεται να προωθείται και να γίνεται αντιληπτή αφενός ως μια αυτόνομη και αυτοκινούμενη και αφετέρου ως μια καθολικά επικρατούσα σφαίρα.

24 Οι σχέσεις της Οικονομικής Κοινωνιολογίας με την Οικονομική Ανθρωπολογία και την Οικονομική Ιστορία Οι τρεις αυτοί επιστημονικοί κλάδοι διαφοροποιούνται ως προς το αντικείμενο μελέτης, τις μεθόδους έρευνας και τη μεθοδολογία (συγκρότηση των θεωρητικών/ερμηνευτικών μοντέλων). Η Οικονομική Ανθρωπολογία έχει συνήθως ως αντικείμενο μελέτης της τις οικονομικές πρακτικές και τους οικονομικούς θεσμούς των πρωτόγονων κοινωνιών. Κύρια ερευνητική μέθοδος είναι αυτή της «συμμετοχικής παρατήρησης». Η λεπτομερής επεξεργασία των εμπειρικών δεδομένων της εθνογραφικής έρευνας επιτρέπει στους οικονομικούς ανθρωπολόγους να συγκροτήσουν θεωρητικά/ερμηνευτικά μοντέλα για το σύνολο της κοινωνίας την οποία έχουν μελετήσει. Η Οικονομική Ιστορία θέτει ως αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένα οικονομικά φαινόμενα του παρελθόντος. Η ερευνητική της μέθοδος αφορά κυρίως την ανάλυση ιστορικών τεκμηρίων. Η ανάλυση συγκεκριμένων, ιστορικά καθορισμένων, οικονομικών φαινομένων συνήθως περιορίζεται στην ερμηνεία και κατανόηση των αιτιών και των μορφών εκδήλωσης αυτών των φαινομένων και δεν αποσκοπεί στο χτίσιμο γενικών, θεωρητικών εξηγητικών σχημάτων της ιστορικής εξέλιξης.

25 Η Οικονομική Κοινωνιολογία μελετά κυρίως τους σύγχρονους κοινωνικούς σχηματισμούς και τα οικονομικά φαινόμενα που εκδηλώνονται εντός τους. Οι μέθοδοι, τις οποίες μετέρχεται, είναι η ανάλυση τεκμηρίων, η εμπειρική έρευνα μέσω συνεντεύξεων και επιτόπιας παρατήρησης. Με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό γενίκευσης, οι κοινωνιολόγοι της οικονομίας επιχειρούν να διατυπώσουν θεωρητικές υποθέσεις σχετικά με την σύνδεση των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων και να συγκροτήσουν θεωρητικά μοντέλα που θα ερμηνεύουν την εκδήλωση, τις αιτίες και τις επιπτώσεις των οικονομικών φαινομένων στο πλαίσιο των σύγχρονων κοινωνιών.

26 Οι σχέσεις της Οικονομικής Κοινωνιολογίας με την Οικονομική Επιστήμη Μια σημαντική διαφορά-απόκλιση της Οικονομικής Κοινωνιολογίας από την Οικονομική επιστήμη αφορά τη διαφορετική εννοιολόγηση της οικονομίας, η οποία και υποβαστάζει και ένα διαφορετικό αναλυτικό και μεθοδολογικό πρίσμα για τα οικονομικά φαινόμενα και την οικονομική συμπεριφορά των ατόμων. Για την Οικονομική Επιστήμη, η οικονομία αφορά τις δραστηριότητες που συνεπάγονται την ορθολογική αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων έτσι ώστε να αποκτηθούν τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Θεσμοί vs Μεγιστοποιητικό άτομο Η Οικονομική Κοινωνιολογία εκλαμβάνει την οικονομική δραστηριότητα ως μια θεσμική διαδικασία, και έτσι εστιάζει στο διαμορφωτικό και ρυθμιστικό ρόλο των θεσμών ως προς την οικονομική δράση των ατόμων και ως προς τα κίνητρα της δράσης τους. Η Οικονομική Επιστήμη θέτει στον πυρήνα της το ωφελιμιστικό, μεγιστοποιητικό, ορθολογικά δρων άτομο. Οι αρχές που διευθετούν τις (ορθολογικές, μεγιστοποιητικές) επιλογές και την οικονομική συμπεριφορά των ατόμων στο πλαίσιο της αγοράς τίθενται από την ίδια την αγορά και συγκεκριμένα από το μηχανισμό των τιμών. Ο μηχανισμός των τιμών λειτουργεί βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης. Το άθροισμα των ατομικών επιλογών διαμορφώνει τα πεδία/δραστηριότητες της παραγωγής και της διανομής των αγαθών και υπηρεσιών.

27 Επαγωγική vs Απαγωγική μεθοδολογία Η Οικονομική Κοινωνιολογία ακολουθεί την επαγωγική προσέγγιση για τη μελέτη και ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Η μελέτη των ιστορικά, χρονικά και χωρικά, προσδιορισμένων, φαινομένων, των αιτιών και των επιδράσεων τους επιτρέπει την ανάδυση των αιτιακών συναφειών ή/και σχέσεων μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Η οικονομική επιστήμη υιοθετεί την απαγωγική προσέγγιση, καθώς βάσει των θεωρητικών της μοντέλων επιχειρεί να προγνώσει ή/και να εξηγήσει την ατομική (οικονομική) δράση. Η οικονομική επιστήμη παραγνωρίζει εν πολλοίς τις ιδιαίτερες συνθήκες, το θεσμικό πλαίσιο και τις επιδράσεις του, και έτσι συγκροτεί ιδεατά μοντέλα για την οικονομική συμπεριφορά των ατόμων, η οποία φαίνεται να υπακούει μόνο στην ωφελιμιστική λογική του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους με το μικρότερο δυνατό κόστος.

28 Μεθοδολογικά ζητήματα και Προοπτικές Θετικιστικός μονισμός, Μεθοδολογικός ατομισμός, Μεθοδολογικός Ολισμός και Ερμηνευτικός Πλουραλισμός

29 Θετικιστικός μονισμός Η μονιστική προσέγγιση υποστηρίζει ότι οι φυσικές και οι κοινωνικές επιστήμες πρέπει να διέπονται από κοινές μεθοδολογικές και αναλυτικές αρχές. Από την οπτική γωνία του μονισμού, δεν υπάρχουν ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στις επιστήμες της φύσης και της κοινωνίας. 1) Η μια και μοναδική επιστημονική μέθοδος αφορά τη διατύπωση υποθέσεων και την εμπειρική επαλήθευση αυτών μέσω του πειράματος 2) Οι εμπειρικά επαληθευμένες υποθέσεις αφορούν τις αιτιακές σχέσεις μεταξύ των φαινομένων, δηλαδή τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδηλώνονται τα φαινόμενα 3) η επιστημονική δραστηριότητα είναι νομολογική, δηλαδή μέσω της εμπειρικής επαλήθευσης και της συσσώρευσης της γνώσης αποσκοπεί στη διατύπωση καθολικών νόμων που διέπουν τα φαινόμενα (φυσικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.λπ.)

30 Μεθοδολογικός ατομισμός Η προσέγγιση του μεθοδολογικού ατομισμού αφορά την προσπάθεια εξήγησης των κοινωνικών/οικονομικών φαινομένων με αφετηρία τα κίνητρα και τους προσανατολισμούς των ατόμων. Εξετάζονται τα νοηματικά περιεχόμενα της δράσης των ατόμων, τα κίνητρα και οι (αξιακοί) προσανατολισμοί της δράσης. Τα φαινόμενα εξηγούνται και ερμηνεύονται ως το αποτέλεσμα των αθροιστικών επιπτώσεων της δράσης των επιμέρους ατόμων. Τα κίνητρα και το νοηματικό περιεχόμενο της ατομικής δράσης μπορεί να διαφέρουν καθώς η δράση των ατόμων μπορεί να μεσολαβείται και να καθορίζεται από ποικίλες αξίες και αρχές. Οι επιστημονικές παραστάσεις/εικόνες για τις προθέσεις και τα ελατήρια της δράσης των ατόμων ποικίλουν ανάλογα με τη θεωρητική και μεθοδολογική σκοπιά. Η κοινωνιολογία εστιάζει συνήθως στο ρόλο κοινωνικών παραγόντων (όπως, οι αξίες, ιδέες, ηθικοί κανόνες, σχέσεις ισχύος) ως προς τον καθορισμό της δράσης των κοινωνικών υποκειμένων. Η οικονομική επιστήμη τείνει να παραγνωρίζει τους κοινωνικούς και πολιτισμικούς παράγοντες και να επικεντρώνεται στα ιδιοτελή, μεγιστοποιητικά κίνητρα και τα προσωπικά/ «εγωιστικά» συμφέροντα του δρώντος ατόμου.

31 Μεθοδολογικός ολισμός Η προσέγγιση του μεθοδολογικού ολισμού υιοθετεί εν πολλοίς τις παραδοχές του θετικιστικού μονισμού και αναζητά τις αιτίες των φαινομένων στις ευρύτερες συνθήκες, δομές, οι οποίες καθορίζουν τη δράση και την κατάσταση των ατόμων. Η προσέγγιση αυτή υιοθετείται σε μια σειρά διαφορετικών προσεγγίσεων στις κοινωνικές επιστήμες, από το μπιχεβιορισμό, τη θετικιστική κοινωνιολογία, το δομολειτουργισμό, μέχρι και το δομικό μαρξισμό. Κοινό στοιχείο των προσεγγίσεων αυτών είναι αναζήτηση και ο εντοπισμός σταθερών, οιονεί φυσικών, νόμων που διέπουν τα κοινωνικά φαινόμενα. Οι νόμοι αυτοί μπορεί να εννοιολογούνται διαφορετικά από τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρονται σε συστήματα αξιών και αρχών, σε οικονομικές δομές και υλικούς παράγοντες (τεχνολογία, σχέσεις παραγωγής), σε λειτουργικά προαπαιτούμενα του κοινωνικού συστήματος. Υλικοί ή άυλοι παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν τη συμπεριφορά των ατόμων.

32 Ερμηνευτικός Πλουραλισμός Η ανάγκη υιοθέτησης μιας πλουραλιστικής προσέγγισης στη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων προκύπτει από τους εξής λόγους: α) συνθετότητα του υπό έρευνα αντικειμένου. Οι όροι που επηρεάζουν τη δράση είναι πολυπληθείς και ποικίλλουν στο χώρο και το χρόνο. Οι αμοιβαίες και σύνθετες επιδράσεις μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την κοινωνική δράση «απαγορεύουν» τις μονοπαραγοντικές εξηγήσεις και απαιτούν μια εξονυχιστική, προσεγγιστική, πολυπαραγοντική προσέγγιση. Η ανασύσταση των αξιακών προσανατολισμών των δρώντων ατόμων, των κριτηρίων επιλογής, των κινήτρων τους και εν γένει του νοήματος που αποδίδουν τα άτομα στη δράση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. β) Η μελέτη πάνω στο νόημα της κοινωνικής δράσης και στους αξιακούς προσανατολισμούς των δρώντων ατόμων εμπλέκει τον/την κοινωνικό/ή ερευνητή/τρια σε μια διαδικασία ερμηνείας, κατά την οποία υπεισέρχονται οι προσωπικές του/της αξίες και τα ηθικά του/της κριτήρια. Οι κοινωνικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής Κοινωνιολογίας, δεν αποβλέπουν στη διατύπωση γενικών, καθολικών νόμων, αλλά τείνουν στο σχηματισμό μοντέλων, διά των οποίων θα ερμηνεύσουν τον σύνθετο κοινωνικό κόσμο. Οι νόμοι στοχεύουν στην καθολική εφαρμογή. Τα μοντέλα είναι ιδεατές κατασκευές συγκεκριμένων καταστάσεων, που καθορίζονται από ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες περιορίζουν χωροχρονικά την εγκυρότητά τους. Είναι ιστορικο-εμπειρικοί προσομοιωτές καταστάσεων, τις οποίες δεν εξαντλούν, αλλά προσπαθούν να τις ερμηνεύσουν.

33 Βιβλιογραφικές αναφορές/πηγές Γκρανοβέτερ Μαρκ, «Οικονομική Δράση και Κοινωνική Δομή: Το Πρόβλημα της Έδρασης» στο Σ. Κονιόρδος (επιμ.), Κείμενα Οικονομικής Κοινωνιολογίας, μτφρ. Θ. Γκιούρας, Gutenberg, Αθήνα: 2006, σελ Κονιόρδος Σωκράτης, «Παλιά και Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία: Σύντομη Εισαγωγή» στο Σ. Κονιόρδος (επιμ.), Κείμενα Οικονομικής Κοινωνιολογίας, μτφρ. Θ. Γκιούρας, Gutenberg, Αθήνα: 2006, σελ Τριτζίλια Κάρλο, Οικονομική Κοινωνιολογία: Κράτος, Αγορά και Κοινωνία στον Σύγχρονο Καπιταλισμό, μτφρ. Χ. Τσαμπρούνης, επιμ. Μ. Ψαλιδόπουλος, Παπαζήσης, Αθήνα: 2004, σελ Giddens Anthony, Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, μετ. Ν.Τριανταφυλλοπούλου, επιμ.-προλ. Θ.Κονιαβίτης, επιμ. Κειμένου Γ. Γκράβαρης, Οδυσσέας, Αθήνα 1993.

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Νέα Οικονομική Κοινωνιολογία Η νέα Οικονομική Κοινωνιολογία συντίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Βασικές διαστάσεις της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά την πρώτη φάση

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Η «οπισθοχώρηση» της Οικονομικής Κοινωνιολογίας κατά τη μεταπολεμική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Κλασικές και νεοκλασικές οικονομικές προσεγγίσεις και η ανάπτυξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Επιστημολογία κοινωνικής έρευνας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ: Νικόλαος Ναγόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Η κοινωνική έρευνα επιχειρεί να ανταποκριθεί και να ανιχνεύσει

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία. Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Βιομηχανικές Σχέσεις 9 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ 1ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Οργάνωση Εργασία - Τεχνολογία Πρόλογος Καθηγητή Βασίλη Φίλια... 17 Εισαγωγή του συγγραφέα... 21 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής

Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία. Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής Σε τι αναφέρεται το μάθημα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθημα: ΚΟΙΝ107 Κλασική Κοινωνιολογική Θεωρία Σωτήρης Χτούρης,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Δομολειτουργισμός

Ενότητα 2. Δομολειτουργισμός Ενότητα 2 Λειτουργισμός και θεωρίες κοινωνικής σύγκρουσης Δομολειτουργισμός ΗΠΑ, δεκαετία του 50 και μετά Επιρροές: λειτουργισμός, και ιδίως το έργο του Durkheim, και οργανικισμός Μελέτη μακρο- επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ 1 Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Η ποιοτική έρευνα έχει επιχειρηθεί να ορισθεί με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη

Καρλ Πολάνυι. Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι Επιμέλεια Παρουσίασης: Άννα Κουμανταράκη Καρλ Πολάνυι (1886-1964) Καρλ Πολάνυι Ούγγρος διανοητής νομάδας εβραϊκής καταγωγής με έντονη πνευματική και πολιτική δράση, θεμελιωτής του κλάδου της

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της «κοινωνιολογικής φαντασίας» Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία σήμερα Χρησιμότητα της κοινωνιολογίας Η κοινωνιολογία γεννιέται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 2: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι την περάτωση του αντίστοιχου εξαμήνου, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια θα διδαχθεί:

Μέχρι την περάτωση του αντίστοιχου εξαμήνου, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια θα διδαχθεί: ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογία ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝ107 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ τέταρτο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κλασσική Κοινωνιολογική Θεωρία

Διαβάστε περισσότερα

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας

1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας 1.3 Λειτουργίες της εργασίας και αντιλήψεις περί εργασίας Η εργασία επιτελεί τέσσερεις βασικές λειτουργίες στις σύγχρονες κοινωνίες: την παραγωγή του πλούτου της κοινωνίας την αναπαραγωγή των ατόμων την

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Ηπόλη, όπως την αντιλαμβανόμαστε, είναι μια ιδέα του Διαφωτισμού Ο Ρομαντισμός την αμφισβήτησε Η Μετανεωτερικότητα την διαπραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις. Ελληνική

Γενικής Υποδομής Υποχρεωτικό. Δεν υφίστανται προϋποθέσεις. Ελληνική ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ GD0350 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι πιστωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Οι κοινωνικές επιπτώσεις του Καπιταλισμού: Ντυρκέμ και Βέμπλεν Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Μαρξική Οικονομική Κοινωνιολογία: Ο καπιταλισμός στη σκέψη του Καρλ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ β. φιλιας, μ. κουρουκλη γ. ρουσσης, κ. κασιματη λ. μουσουρου, α. παπαριζος ε. χατζηκωνσταντη μ. πετρονωτη, γ. βαρσος φ. τσαλικογλου-κωστοπουλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 8: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 213 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ο

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 213 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 213 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 2: Θεωρία, Μέθοδοι, Δεδομένα (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (1/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 2: Θεωρία, Μέθοδοι, Δεδομένα (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική Εκπαίδευση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΠΑΙΔΙ/0308(ΒΙΕ)/07 ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες και υλικό του μαθήματος είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eclass.uth.gr

Πληροφορίες και υλικό του μαθήματος είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα eclass.uth.gr Τίτλος Μαθήματος: Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κωδικός μαθήματος: SEAB109 (3Ω/Υ) Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο σπουδών: 3o και 4 ο Μονάδες ECTS: 6 Διδάσκων: Γιάννης Πεχτελίδης e mail: pechtelidis@uth.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 3: Ζητήματα Μέτρησης στην Έρευνα (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Κοινωνιολογία

Οικονομική Κοινωνιολογία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Εαρινό Εξάμηνο 2016-17 Οικονομική Κοινωνιολογία Διδάσκων: Δημήτρης Λάλλας Θεωρίες για τις απαρχές και την ανάπτυξη του Καπιταλισμού Werner Sombart

Διαβάστε περισσότερα

www.themegallery.com LOGO

www.themegallery.com LOGO www.themegallery.com LOGO 1 Δομή της παρουσίασης 1 Σκοπός και στόχοι των νέων ΠΣ 2 Επιλογή των περιεχομένων & Κατανομή της ύλης 3 Ο ρόλος μαθητή - εκπαιδευτικού 4 Η ΚΠΑ στο Δημοτικό & το Γυμνάσιο 5 Η Οικιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 4: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 3: Η εθνολογική θεώρηση Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

der großen Transformation..Artikel und Aufsätze(1920-1947),Band 3, Metropolis, Marburg, 2005. 522.

der großen Transformation..Artikel und Aufsätze(1920-1947),Band 3, Metropolis, Marburg, 2005. 522. Αϖόστολος Πανταζής (ειδικός εϖιστήµονας, Πανεϖιστήµιο Κρήτης) Θέµα εισήγησης: «Ο Ιστορικός λειτουργισµός του Karl Polanyi» Η εισήγηση ασχολείται µε το ζήτηµα της σχέσης των αξιών µε το εϖιστηµονικό ϖρότυϖο

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος...21 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγικές Έννοιες... 25 1.1 Η Οικονομική Επιστήμη και οι Σχολές Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου» Ενότητα 2: Αγροτική Κοινότητα και Αγροτικός Μετασχηματισμός (1/2) 2ΔΩ Διδάσκων:

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (2/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Θεωρία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολιτική Θεωρία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολιτική Θεωρία Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Θεωρητικές προσεγγίσεις -Ως «προσεγγίσεις» εννοούμε διαφορετικούς τρόπους κατανόησης, «σύνολα στάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών, οι οποίες ορίζουν ένα συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 7: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ 1987-99 1999-02 6 ΥΕΣ, 1 2002-03 6 ΥΕΣ,

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ 1987-99 1999-02 6 ΥΕΣ, 1 2002-03 6 ΥΕΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ EΝΙΑΙΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΥΕΣ (ανά κατεύθυνση) Για τους εισαχθέντες 1987-99 και για τους εισαχθέντες 1999-02 απαιτούνται τουλάχιστον 6 ΥΕΣ, εκ των οποίων, 1 τουλάχιστον από κάθε

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 7: Τέχνη -κουλτούρα - κριτική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150 Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (3/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εισαγωγικά στοιχεία

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εισαγωγικά στοιχεία Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εισαγωγικά στοιχεία Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 1ο Στόχος του μαθήματος Περιεχόμενο του μαθήματος Εμφάνιση και συγκρότηση της Κοινωνιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 7: Η Συνέντευξη (4/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση τόσο των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (2/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας PYS623 / Νομικά και Ηθικά Θέματα στην Υγεία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας PYS623 / Νομικά και Ηθικά Θέματα στην Υγεία Διάταξη Θεματικής Ενότητας PYS623 / Νομικά και Ηθικά Θέματα στην Υγεία Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών PYS Πολιτική Υγείας και Σχεδιασμός Υπηρεσιών Υγείας Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Eνότητα 1: Εισαγωγή. Θεωρία, Μέθοδοι και Δεδομένα (3/4) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 1. Βασικές αρχές 1-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 1. Βασικές αρχές 1-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 1 Βασικές αρχές 1-1 Σύνοψη κεφαλαίου Αναζητώντας την πραγματικότητα Τα θεμέλια της κοινωνικής επιστήμης Η διαλεκτική της κοινωνικής έρευνας Σχέδιο ερευνητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΜΗΜ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΜΗΜΑ Ι ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ..................................... 13 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ................................... 14 ΠΡΟΛΟΓΟΣ............................................. 15 ΜΕΡΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαστάσεις της ανάπτυξης του θεσμού του μουσείου και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη

Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη Η τεχνολογική αλλαγή στην οικονομική σκέψη Kλασικοί Νεοκλασικοί Schumpeter Εξελικτική οικονομική Η ιστορική συγκυρία Η βιομηχανική επανάσταση και η εμφάνιση του νέου βιομηχανικού συστήματος και σημαντικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία με Έμφαση στη

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008-2009 (αναφορικά µε την κατηγορία, τον κωδικό, τον τίτλο, το επίπεδο συνθετότητας και το εξάµηνο διδασκαλίας του κάθε µαθήµατος)

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 2: Η μελέτη του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Η Συνδυαστική προσέγγιση του Basil Bernstein Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 13ο (σελ. 282 302) 2 Η συνδυαστική Προσέγγιση του Bernstein

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γ.δ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΈΣ, ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΈΣ ΜΈΘΟΔΟΙ Γιώργος Τσιώλης Σκοπός Η παρουσίαση και κριτική συζήτηση των διακριτικών / μη αντιδραστικών μεθόδων ειδικότερα της αξιοποίησης τεκμηρίων και της δευτερογενούς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 1: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 8: Η Σχολή της Φρανκφούρτης και η Κριτική Θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Μη αντιδραστικές μέθοδοι

Μη αντιδραστικές μέθοδοι Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 10 Μη αντιδραστικές μέθοδοι 10-1 Σύνοψη κεφαλαίου Ανάλυση περιεχομένου Ανάλυση υφιστάμενων στατιστικών Συγκριτική και ιστορική έρευνα Δεοντολογία και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κοινωνική Θεωρία

Εισαγωγή στην Κοινωνική Θεωρία ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ Ακαδηµαϊκό έτος 2018-2019, Χειµερινό Εξάµηνο Διδάσκουσα: Επικ. Καθηγήτρια Ειρήνη Αβραµοπούλου avrarini@gmail.com Αίθουσα:

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας

Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής & Κοινωνιολογικής Έρευνας Ενότητα 9: Συμμετοχική Παρατήρηση (1/2) 2ΔΩ Διδάσκοντες: Χ. Κασίμης- Ελ. Νέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Η εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτική Κοινωνιολογία Ενότητα 1 η : Εισαγωγή Μαρία Παρταλίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές

Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στις πολιτισμικές σπουδές Ενότητα 8: Είδη έρευνας, παράμετροι και οδηγίες συγγραφής (ΜΕΡΟΣ Β) Αν. Καθηγήτρια: Ι. Βαμβακίδου e-mail: ibambak@uowm.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Βασικές Αρχές. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Βασικές Αρχές. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικές Αρχές Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΓΝΩΣΗ Η βάση της γνώσης είναι η συναίνεση Γνώση μέσω άμεσης παρατήρησης ή εμπειρίας Πολλές φορές η εμπειρία προδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας

Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Η Επιστήµη της Κοινωνιολογίας 1. Ορισµός και αντικείµενο της Κοινωνιολογίας 1.1. Κοινωνιολογία και κοινωνία Ερωτήσεις του τύπου «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές ή Λανθασµένες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Εισαγωγή... xi Συντελεστές του συλλογικού βιβλίου... xxv ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΩΜΑ, ΒΙΩΜΑ, ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το σώμα ως τόπος πληροφορίας,

Διαβάστε περισσότερα