Από το Σπόρο στο Ψωμί

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από το Σπόρο στο Ψωμί"

Transcript

1 Από το Σπόρο στο Ψωμί Περιέχει Συνταγές

2 Από το Σπόρο στο Ψωμί Τα δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται και θερίζονται μέσα σε ένα χρόνο. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί. Χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί και πολλά άλλα παρόμοια είδη. στα οσπριοειδή, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια, οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. στα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλιόσπορος και πολλά άλλα. Οι βασικοί δημητριακοί καρποί που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού είναι το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη και η σίκαλη. Το σιτάρι Το σιτάρι είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Η παγκόσμια παραγωγή σταριού είναι περίπου 630 εκατομμύρια τόνοι, ενώ η εγχώρια παραγωγή υπολογίζεται γύρω στο 0,22% της παγκόσμιας. Η ιστορία του σιταριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στην Ελλάδα καλλιεργήθηκαν από την αρχαιότητα πολλά είδη του, αλλά εκείνο το οποίο κυριάρχησε σε πολλές ιστορικές περιόδους φαίνεται να ήταν το ελληνικό σκληρό σιτάρι 1. Τη δεκαετία του 1950 κάποιοι γενετιστές προχώρησαν σε πιο παραγωγικές ποικιλίες σταριού. Έτσι οι αρχαιότερες ποικιλίες σταριού και εκείνες που έδωσαν τα πρώτα ψωμιά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς ακόμη και σήμερα παραδοσιακές ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε μικρές καλλιέργειες όχι συστηματικές 1. Το σιτάρι αποτελείται από το ενδοσπέρμιο, το οποίο δίνει το αλεύρι, το πίτυρο που αποτελείται από το περικάρπιο, το επισπέρμιο και τη στοιβάδα της αλευρόνης, και το φύτρο από το οποίο θα φυτρώσει το καινούργιο φυτό 1.

3 Το κριθάρι Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου, μονοκοτυλήδονου φυτού του είδους Hordeum vulgare. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια και σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, κρητικού παξιμαδιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών. Το κριθάρι πιστεύεται ότι είναι το δημητριακό εκείνο που καλλιεργήθηκε πρώτο απ όλα τα άλλα! «Το κρίθινο ψωμί είναι η πρώτη πλάση του θεού», σύμφωνα με την παλιά κρητική παροιμία. Καλλιεργείται στην Ελλάδα τώρα και χρόνια! Στα χρόνια του Ηροδότου δεν το γνώριζαν μόνο ως πρώτη ύλη για το ζύμωμα του ψωμιού,αλλά και ως βάση για ένα ποτό που παρασκευαζόταν στην Αρμενία και στην Αίγυπτο, κάτι σαν τη σημερινή μπύρα. Είναι το σκληρότερο δημητριακό 1. Το κρίθινο αλεύρι αναμειγνύεται συνήθως με σταρένιο ή σικαλένιο και δίνει ξεχωριστή, ελαφρά πικρή γεύση 1. Το καλαμπόκι Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι σιτηρό της οικογένειας των Αγρωστωδών και κατάγεται από την Αμερικάνικη ήπειρο όπου ήδη πριν από χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Αραβοσίτι, βαρβαρόσταρο, μισίρι, ξενικοσίταρο, ξενικό, είναι μερικές μόνο από τις ονομασίες του σήμερα στην Ελλάδα. Και είναι αποκαλυπτικές του γεγονότος ότι δεν υπήρξε είδος της ελληνικής χλωρίδας. Θεωρήθηκε ως ξένο (ξενικό ονομάζεται στην Κρήτη) και ως σιτάρι άλλων λαών, όπως των Αράβων (Αραβόσιτο) ή πιο ειδικά της Αιγύπτου (Μισίρι). Άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη από το 1552, αλλά εκείνος που το έφερε στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής διατροφικής ιστορίας ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος. Το είχε ανακαλύψει στην Κούβα το Δεν ήταν ιδιαιτέρως αρεστό στους αρτοποιούς, αφού περιέχει λίγη γλουτένη και το ψωμί που παράγεται από το αραβοσιτάλευρο δεν φουσκώνει και είναι αρκετά βαρύ. Γι αυτό αναμειγνύεται συνήθως με σιτάλευρο 1.

4 Η βρώμη Η βρώμη, γνωστή από την αρχαιότητα στον ελληνικό χώρο, θεωρείται άριστη ζωοτροφή, αλλά χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή αρτοποιία. Στην Κρήτη θεωρείται άριστο... τονωτικό και δίνεται στα αρσενικά ζώα επειδή πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Η περιορισμένη χρήση της οφείλεται στο ότι δεν περιέχει πρωτεΐνη και, όταν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να αναμειχθεί με σιτάλευρο, οπότε δίνει υπέροχο ψωμί. Η βρώμη απορροφά περισσότερο υγρό και δίνει ψωμί με υγρή υφή 1. Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διατροφή του ανθρώπου και με πολλούς άλλους τρόπους. Συνήθως διατίθεται ως πλιγούρι, μετά από τεμμαχισμό των καρπών, ή σαν αλεύρι βρώμης μετά από άλεση. Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για γλυκά βρώμης, πλιγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας 1. Η σίκαλη Η σίκαλη είναι ποώδες φυτό με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ευρώπη και την Ασία και καλλιεργείται σήμερα σαν σιτηρό για τον καρπό του. Η σίκαλη μοιάζει πολύ με το σιτάρι και άλλα σιτηρά, έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα αντέχει δε περισσότερο από αυτά σε φτωχά εδάφη και στην ξηρασία. Το 2ο αιώνα μ.χ. την καλλιεργούσαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μας πληροφορεί ο Γαληνός. Το αλεύρι σίκαλης είναι λίγο σκουρότερο από το σταρένιο, με ελαφρά γκρι χρώμα και είναι το δεύτερο χρησιμοποιούμενο στην παρασκευή ψωμιού μετά το σιτάλευρο. Για πιο ελαφριά υφή αναμειγνύεται με σιτάλευρο 1. Μικρές ποσότητες σίκαλης στο ψωμί βελτιώνουν την υφή και το άρωμα της ψίχας, δίνουν χρώμα στην κρούστα και κάνουν τη ζύμη μεταξένια, πιο εύπλαστη. Το σπουδαιότερο, κάνει το ψωμί να διατηρείται περισσότερο. Γενικώς το ψωμί από σίκαλη θεωρείται σήμερα υγιεινό αλλά και ιδανικό για τη διατροφή όσων πάσχουν από ζαχαροδιαβήτη 1.

5 Το αλεύρι Το αλεύρι είναι μια λεπτή σκόνη που γίνεται από τα δημητριακά ή άλλα αμυλούχα φυτά. Σπουδαιότητα έχουν κυρίως τα καλούμενα άλευρα της αρτοποιίας, δηλαδή τα άλευρα σταριού και σίκαλης, γιατί μόνο αυτά δίνουν ψωμί πορώδες και εύγευστο. Αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη αλεύρων βιολογικής καλλιέργειας καθώς επίσης και αλεύρων εμπλουτισμένων με ωφέλιμα για την υγεία συστατικά, όπως βιταμίνες, σίδηρο, ω-3 λιπαρά οξέα κά. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς παρήγαγε για πρώτη φορά ο άνθρωπος το αλεύρι. Πάντως τούτο πρέπει να συνέβη σε αρχαιότατη εποχή, καθώς ο Όμηρος επανειλημμένα αναφέρει τους μύλους και το άλεσμα. Ο τρόπος της παραγωγής των αλεύρων κατά την αρχαιότητα δεν διαφέρει από τις νεότερες μεθόδους, δεδομένου ότι οι περιγραφόμενοι από τους αρχαίους μύλοι αποτελούνταν από δύο θεμελιώδεις μυλόπετρες, που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ουσιαστική διαφορά υπάρχει μόνο όσον αφορά την κινητήρια δύναμη, που παλιότερα ήταν το νερό ή ο ατμός και σήμερα ο ηλεκτρισμός ή μηχανές εσωτερικής καύσης, και την εμφάνιση των κυλινδρόμυλων που έχουν εκτοπίσει τους πετρόμυλους. Τύποι αλεύρων απο σιτάρι και χρήσεις Οι ποιότητες και οι κατηγορίες των αλεύρων διακρίνονται από τον τρόπο του αλέσματος, το βαθμό κοσκινίσματος και την ποιότητα του σιταριού και των άλλων δημητριακών, απ' όπου προέρχονται. Από άποψη ποιότητας του σιταριού, τα άλευρα διακρίνονται σε άλευρα σκληρού και μαλακού σιταριού. Στα παραγόμενα άλευρα από σκληρό σιτάρι υπάγεται και το σιμιγδάλι. Με την κατεργασία όλων των ποιοτήτων του σιταριού σε τελειοποιημένους μύλους παράγεται η φαρίνα, το κατεξοχήν αλεύρι της αρτοποιΐας και μακαρονοποιΐας. Οι κύριοι τύποι αλεύρων είναι οι παρακάτω: Μαλακό αλεύρι: Αδύνατο αλεύρι, από μαλακό σιτάρι, που οι κόκκοι του διακρίνονται για τη χαρακτηριστική αλευρώδη υφή τους. Είναι κατάλληλο κυρίως για παρασκευάσματα τύπου «κέικ» και μπισκότα. Σκληρό αλεύρι: Παράγεται από σκληρό στάρι με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα (οφείλεται στις χρωστικές του ουσίες, τα καροτένια) και περιέχει 12-14% πρωτεΐνη, γι αυτό και ονομάζεται αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη, δυνατό. Απορροφά περισσότερο υγρό από άλλα άλευρα και δίνει πιο ελαστικό ζυμάρι και ψωμί με ελαφρύτερη υφή και μεγαλύτερο όγκο. Λευκό αλεύρι τύπου 55%: Κατά τη διαδικασία αλέσματος αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο. Αλεύρι τύπου 55% σημαίνει ότι από 100 κιλά σιταριού που αλέθονται, λαμβάνονται 55 κιλά αλεύρου. Χρησιμοποιείται για ψωμιά πολυτελείας, φρυγανιές, κλπ.

6 Αλεύρι τύπου 70%: Είναι το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το σύνηθες λευκό ψωμί. Από 100 κιλά σταριού παίρνουμε 70 κιλά αλεύρου. Αλεύρι τύπου 90%: Αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. Από 100 κιλά σταριού παράγονται 90 κιλά αλεύρου. Απ αυτό γίνεται το μαύρο ψωμί. Αλεύρι ολικής αλέσεως: Περιέχει το σπόρο του σταριού 100% (ενδοσπέρμιο, φλοιό και φύτρο). Δίνει ωραίο άρωμα, πυκνή υφή και σκούρο χρώμα στο ψωμί. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Μείγμα σκληρού και μαλακού αλεύρου, κατάλληλο και για την παρασκευή ψωμιού και για χρήση στη ζαχαροπλαστική. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Εμπορικός τύπος αλεύρου για όλες τις χρήσεις που περιέχει και διογκωτικές ουσίες. Το προζύμι Γυρίζοντας πίσω στο χρόνο πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, κάπου στη Μεσόγειο μια ζυμώτρα είδε το ζυμάρι της να φουσκώνει. Ίσως να το είχε ξεχάσει στο ζεστό ήλιο, ίσως να το είχε αφήσει αρκετή ώρα χωρίς να το ψήσει, ποιος ξέρει; Μπροστά στα έκλπηκτα μάτια της συνέβαινε εκείνη την ώρα ένα απίστευτο θαύμα! Από τότε πέρασαν αιώνες πολλοί. Αλλά στα μάτια των απλών ανθρώπων η διόγκωση του ζυμαριού παραμένει μια διαδικασία που ξεπερνά τα μέτρα του ανθρώπου 1. Για να φτιάξουμε προζύμι ανακατεύουμε ένα ποτήρι αλεύρι με μισό ποτήρι νερό και φτιάχνουμε πηχτό χυλό. Καλό είναι να ζυμωθεί καλά αυτή η ζύμη (5-6 λεπτά) ώστε να απλωθεί η γλουτένη. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα. Αφού ξινίσει λίγο η ζύμη, σε 2 μέρες, προσθέτουμε άλλο τόσο νερό και αλεύρι και ξαναζυμώνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές και το προζύμι είναι έτοιμο. Βάζουμε το προζύμι, κατά προτίμηση, σε πήλινο σκεύος, λαδώνουμε την επιφάνεια και το διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για μια βδομάδα. Η ποσότητα του προζυμιού που απαιτείται για την παρασκευή ψωμιού είναι 10% του ζυμαριού 1. 1.Αποσπάσματα από το βιβλίο «Το ψωμί και τα Γλυκίσματα των Ελλήνων», Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, Εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΩΡ Σιμιγδάλι: Είναι το αλεύρι που προέρχεται από το λεπτοαλεσμένο ενδοσπέρμιο του σκληρού σταριού και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή ζυμαρικών. Δεν είναι το ίδιο προϊόν με αυτό που είναι γνωστό στο εμπόριο ως σιμιγδάλι.

7 Πλήρης σειρά αλεύρων από τους Μύλους Κρήτης ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Αλεύρι από στάρι βιολογικής καλλιέργειας. Ιδανικό για όλες τις χρήσεις, όπως κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, φύλλο, πίτες, για τηγανητά, σάλτσες, κλπ. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΙΔΗΡΟ, ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 Αλεύρι εμπλουτισμένο με σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12 που βοηθάει στο σχηματισμό του αίματος και στη φυσιολογική νοητική απόδοση. Κατάλληλο για όλες τις χρήσεις. ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι κατάλληλο για όλες τις εφαρμογές της μαγειρικής ή της ζαχαροπλαστικής που απαιτούν αλεύρι. Μπορείτε να φτιάξετε μοναδικά κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια, φύλλο, πίτες, τηγανητά και σάλτσες και γενικά όλα τα εδέσματα της κουζίνας σας. ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ Το σκληρό αλεύρι παράγεται από σκληρά στάρια και είναι κατάλληλο για πολλές εφαρμογές της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής στην κουζίνα σας. Μπορείτε να ανοίγετε άψογα φύλλο,ενώ είναι κατάλληλο για βασιλόπιτες και κάθε είδους πίτες, για πίτσες και ξεροτήγανα, για λουκουμάδες, αλλά και για το τηγάνισμα και τις σάλτσες σας. ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ Το μαλακό αλεύρι παράγεται από μαλακά στάρια και είναι κατάλληλο κυρίως για εφαρμογές της ζαχαροπλαστικής, αλλά και της μαγειρικής στην κουζίνα σας. Είναι ιδανικό για πολλά γλυκά, όπως κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, μπισκότα, καθώς και για τηγανητά και σάλτσες. ΦΑΡΙΝΑ Η φαρίνα είναι το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και χαρίζει λαχταριστή όψη και σίγουρη επιτυχία σε κάθε σας συνταγή. Ιδανική κυρίως για κέικ αλλά και για πολλά άλλα γλυκίσματα που απαιτούν διόγκωση. Αγοράζοντας αλεύρι Μύλοι Κρήτης ενισχύετε το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων

8 Αλμυρό κέικ Υλικά Φαρίνα Μύλοι Κρήτης: 250 γρ γρ. (περίπου μισό πακέτο) Κασέρι (σε κυβάκια): 250 γρ. (1 & 3/5 φλιτζανιού) Φέτα σκληρή (σε κυβάκια): 250 γρ. (2 φλιτζάνια) Ζαμπόν (σε κυβάκια 1 εκ.): 200 γρ. (1 & 3/5 φλιτζανιού) Γάλα: 250 γρ. (1 φλιτζάνι) Μαργαρίνη:190 γρ. (3/4 πακέτου) Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) Αυγά: 4 Εκτέλεση Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα τυριά με το ζαμπόν και αλατοπιπερώνουμε. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και περιχύνουμε τα τυριά με το ζαμπόν. Σε μια λεκάνη χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα με τα τυριά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά. Λαδώνουμε μια φόρμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 150 ο C για 45 λεπτά περίπου.

9 Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια Υλικά για τη ζύμη Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 200 γρ. (1 &1/3 φλιτζανιού) Βούτυρο (κρύο ανάλατο): 80 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Νερό (κρύο): 40 γρ. (2-3 κουταλιές) Ζάχαρη: 5 γρ. (1 κουταλάκι) Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι) Υλικά για τη γέμιση Κρεμμύδια: 6 μεγάλα Μοτσαρέλα (τριμμένη): 200 γρ. (1 φλιτζάνι) Κρέμα γάλακτος: 125 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Προσούτο ή μπέικον (κομματάκια): 80 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Βούτυρο (ανάλατο): 15 γρ. (1 κουταλιά) Αυγά: 3 Αλάτι, Πιπέρι Εκτέλεση Ετοιμάζουμε τη ζύμη δουλεύοντας την καλά. Πατάμε τη ζύμη σε μια καλά βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα. Σοτάρουμε το βούτυρο με το κρεμμύδι μέχρι να καραμελωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το προσούτο ή το μπέικον και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι. Βάζουμε τα υλικά πάνω στην τάρτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το αλάτι, τα χύνουμε πάνω στα κρεμμύδια και προσθέτουμε την τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνουμε στους 180 ο C για 45 λεπτά περίπου.

10 Χριστόψωμο Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Σκληρό: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά νωπή: 65 γρ. (4 κουταλιές) Νερό χλιαρό: 250 γρ. (1 φλιτζάνι) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 3/4 φλιτζανιού) Λάδι: 100 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Κόκκινο κρασί (ζεστό): 250 γρ. (1 φλιτζάνι) Αλάτι: 5 γρ. (1 κουταλάκι) Μαστίχα κοπανισμένη: 5 γρ. (1 κουταλάκι) Καρύδια χοντροκοπανισμένα: 200 γρ. (2 φλιτζάνια) Σταφίδες: 250 γρ. (2 φλιτζάνια) Κανελογαρύφαλα: 15 γρ. (1 κουταλιά) Χυμός πορτοκαλιού: 250 γρ. (1 φλιτζάνι) Κονιάκ: 60 γρ. (1/4 φλιτζανιού) Για το γαρνίρισμα: λίγο λάδι, σουσάμι, καρύδια Εκτέλεση Φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 170 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτουμε 150 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνουμε όλα καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (μιάμιση ώρα). Πλάθουμε το χριστόψωμο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει, το αλείφουμε με λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι και καρύδια. Το ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 200 ο C για 15 λεπτά και μετά στους 150 ο C για λεπτά.

11 Brownies Υλικά (βγάζουν περίπου 12 brownies) Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 25 γρ. (2 κουταλιές) Κουβερτούρα: 250 γρ. (2 πλάκες) Βούτυρο: 250 γρ. (1 πακέτο) Ζάχαρη: 250 γρ. (1 & 1/3 φλιτζανιού) Αυγά: 250 γρ. (4-5) Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους C. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο μπόλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά, ενώ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κατόπιν το βάζουμε στα φορμάκια. Ψήνουμε τα brownies για λεπτά στους C.

12 Φωτογραφίες: Γιάννης Κουκουράκης Κουραμπιέδες Υλικά (βγάζουν περίπου 30 κουραμπιέδες) Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Βιολογικό: 250 γρ. (1/4 πακέτου) ή εναλλακτικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Εμπλουτισμένο: 250 γρ. (1/4 πακέτου) Βούτυρο: 200 γρ. (4/5 πακέτου) Αμύγδαλα άσπρα: 100 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Ζάχαρη άχνη: 70 γρ. (1/2 φλιτζάνι) Εκτέλεση Αλέθουμε καλά τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε μικρά μισοφέγγαρα στο πάχος ενός δακτύλου. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 180 ο C μέχρι οι κουραμπιέδες μας να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν, τους βουτάμε σε ζάχαρη άχνη και κατόπιν τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.

13 Συνταγές Συλλογή Α Περιέχει το αφιέρωμα Από το Σπόρο στο Ψωμί

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων

«Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων «Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων Αποκλειστικοσ δωρητησ του προγραμματοσ «καλυτερη ζωη» χορηγοσ του διαγωνισμου: Με την υποστήριξη: «Δεν πετάμε τίποτα!» Νόστιμες συνταγές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ 14 Βασικές συνταγές χωρίς γλουτένη ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ Με τα αλεύρια μας χωρίς γλουτένη Το ψήσιμο χωρίς γλουτένη μπορεί να γίνει τόσο εύκολο και διασκεδαστικό. Εάν προσέξετε

Διαβάστε περισσότερα

Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι). Κονιορτοποιείτε! Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης!

Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι). Κονιορτοποιείτε! Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης! ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΜΩΡΑ Οι παρακάτω συνταγές συγκεντρώθηκαν από το διαδίκτυο χάρη στην έρευνα της κας Δέσποινας Κυρίτση και επιμελήθηκαν ώστε να περιέχουν σωστές πληροφορίες. Μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες.

Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Όταν χρησιµοποιούνται µικρές ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθες βασικές προφυλάξεις: 1. ιαβάστε όλες τις περιεχόµενες οδηγίες. 2. Πριν το χρησιµοποιήσετε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Συμβουλές για κέηκ πετυχημένο: - Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο - Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος - Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

γλουτένη, μαμά Όχι πια Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου

γλουτένη, μαμά Όχι πια Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου Θέμις Καρδιόλακα Κάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή της συγγραφέως. γλουτένη, Όχι πια μαμά Copyright κειμένου: Θέμις Καρδιόλακα Φωτογραφίες: Dimitris the Athens Food styling: Ματίνα Σελεμέκου Φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Συνταγές Vegan, τόμος 1 Συγγραφέας: Μαρία Bούλγαρη - Μουρούτη ISBN: 960-89107-1-4. Εκδόσεις ΕΤRΑ. Ευεργετών 7, Π.

Τίτλος: Συνταγές Vegan, τόμος 1 Συγγραφέας: Μαρία Bούλγαρη - Μουρούτη ISBN: 960-89107-1-4. Εκδόσεις ΕΤRΑ. Ευεργετών 7, Π. Τίτλος:, τόμος 1 Συγγραφέας: Μαρία Bούλγαρη - Μουρούτη ISBN: 960-89107-1-4 2006: : : Μαρία αρία αρία Βούλγαρ ο λγαρ ο λγαρ Μουρούτ ουρο τ ουρο τ 2006: : : Εκδόσεις ό ς ό ς για γ α γ α γ α γ α Ελλάδα λλ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Π Ε Ρ Ι Ο Ι ΚΟ Γ Ι Α ΤΑ Χ Ω Ρ Ι Α Τ ΟΥ Ο Ρ Ο Π Ε Ι ΟΥ Φ ΟΛ Ο Η Σ

Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Π Ε Ρ Ι Ο Ι ΚΟ Γ Ι Α ΤΑ Χ Ω Ρ Ι Α Τ ΟΥ Ο Ρ Ο Π Ε Ι ΟΥ Φ ΟΛ Ο Η Σ Έτος 16ο, τεύχος 62, Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012 Τ Ρ Ι Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Π Ε Ρ Ι Ο Ι ΚΟ Γ Ι Α ΤΑ Χ Ω Ρ Ι Α Τ ΟΥ Ο Ρ Ο Π Ε Ι ΟΥ Φ ΟΛ Ο Η Σ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Zαχαροπλαστική. EΠΙΠΛΕΟΝ... Συνταγές & tips. www.cookshop.gr

Zαχαροπλαστική. EΠΙΠΛΕΟΝ... Συνταγές & tips. www.cookshop.gr Zαχαροπλαστική 365 Φόρμες, πλάστες, κουπ-πατ, τσέρκια, μίξερ, μπεν μαρί, ζυγαριές, μεζούρες, πινέλα, siphon, κορνέ, πατρόν, φλόγιστρα, αντικολλητικές επιφάνειες, ταρτιέρες, πιεστήρες, αναδευτήρια, chinois,

Διαβάστε περισσότερα

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου

4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου 4 η Ενότητα: Φροντίζω για την διατροφή και την υγεία μου Γλώσσα Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σ.σ. 60-78) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ

ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ PAUL BOCUSE Η ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΩΛ ΜΠΟΚΥΣ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ & ΦΡΕΣΚΑ ΥΛΙΚΑ Μετάφραση: Αναστασία Σακελλίου ΑΘΗΝΑ 2008 Οι εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ ευχαριστούν την Hoover Hellas για τη γενναιόδωρη αρωγή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΜΕΡΙΔΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1 Η ζωή με την κοιλιοκάκη 04 2 Τι είναι η κοιλιοκάκη; 06 3 Γεννηθήκατε με κοιλιοκάκη ή σας παρουσιάστηκε αργότερα; 09 4 Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; 10 5 Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕDLS Ελληνική Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ MEDITERRANEAN LIFE STYLE - MEDLS ΜΕΣΟΓΕΙΑΚOΣ ΤΡOΠΟΣ ΖΩHΣ 4 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί παραδοτέο του έργου MedLS : Mediterranean Life Style (Μεσογειακός Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (MENU) ΟΡΙΣΜΟΣ: Εδεσματολόγιο σύνθετη λέξη που αναφέρεται στον κατάλογο των εδεσμάτων που προσφέρει ένα εστιατόριο και από συνήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Αρχισυνταξία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ - Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ Διατροφολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης

Είδη Μπύρας Κωνσταντίνος Λώνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα εργασία µε τίτλο «Είδη Μπύρας» παρουσιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Λώνη, τελειόφοιτο του τµήµατος Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών των ΤΕΙ Αθήνας στο µάθηµα Σεµινάριο Τελειοφοίτων. Περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΜΙΧΑΕΛΛΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ιστορική αναδρομή) Όπως γνωρίζουμε σήμερα, ο άνθρωπος, όταν πρωτοεμφανίστηκε,

Διαβάστε περισσότερα

13,96 1+1 1+1 50% 23/03-01/04 ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ. Αναψυκτικό cola GR8, 6χ330ml. Fish sticks IGLO, 300gr Aρχ. τιμή/kg 11,47 Προωθ.

13,96 1+1 1+1 50% 23/03-01/04 ΔΩΡΟ ΔΩΡΟ. Αναψυκτικό cola GR8, 6χ330ml. Fish sticks IGLO, 300gr Aρχ. τιμή/kg 11,47 Προωθ. 23/03-01/04 Αναψυκτικό cola GR8, 6χ330ml Κέρδος 50% Κέρδος 50% 3,42 3,44 Aρχ. τιμή/lt 1,73 Προωθ. τιμή/lt 0,86 1,71 Fish sticks IGLO, 300gr Aρχ. τιμή/kg 11,47 Προωθ. τιμή/kg 5,73 1,72 Σπαγγετίνη Νο 10

Διαβάστε περισσότερα