Διαφορές προζυμιού και μαγιάς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διαφορές προζυμιού και μαγιάς"

Transcript

1 Προζύμι και μαγιά

2 Τι είναι το προζύμι Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται (ή ζυμώνει) κυρίως με αλεύρι και νερό. Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα κλασσικό προζύμι για ψωμί ανήκουν στις εξής οικογένειες Saccharomyces Lactic acid bacteria Acetic acid bacteria O σακχαρομύκητας είναι κυρίως υπεύθυνος για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και αιθανόλης (αλκοόλ), του αερίου που διογκώνει το ψωμί, και τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντίστοιχων οξέων, που δίνουν την χαρακτηριστική όξινη γεύση.

3 Ο σακχαρομύκητας είναι ο πρώτος που κάνει την εμφάνισή του, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και αλκοόλ. Ένα στέλεχος λακτοβάκιλου εμφανίζεται περίπου στο τέλος της βδομάδας, συμπληρώνοντας τις προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη καλλιέργεια, παράγοντας οξέα και δίνοντας μια όξινη μυρωδιά.

4 Τι είναι μαγιά Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ονομασία του είδους της μαγιάς είναι Saccharomyces cerevisiae. Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περισσοτέρων ειδών μπύρας. Η μαγιά που έμενε μετά την ζύμωση της μπύρας δινόταν σε φούρνους που ήταν κοντά στο ζυθοποιείο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά διαδόθηκε. Η μαγιά όπως και όλοι οι σακχαρομύκητες παράγει κυρίως CO2 και αιθυλικής αλκοόλης.

5 Διαφορές προζυμιού και μαγιάς το προζύμι δίνει ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο ψωμί από τη μαγιά, κυρίως λόγω των προϊόντων και υποπροϊόντων της ζύμωσης των βακτηρίων η μαγιά δίνει πάντα ομοιόμορφο γευστικά αποτέλεσμα, ενώ το προζύμι δίνει ψωμί με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ακόμη και ανάλογα με την περιοχή του κόσμου όπου χρησιμοποιείται το προζύμι αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα ζυμάρια, ενώ η μαγιά αναπτύσσεται σε ουδέτερα ή λίγο αλκαλικά ζυμάρια η διάρκεια ζωής ενός ψωμιού με προζύμι είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα ψωμί με μαγιά, κυρίως λόγω των οξέων τα οποία δυσκολεύουν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς.

6 Προσοχή! Πολύ μεγάλη προσοχή στα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με μαγιά ή ζυμάρια που περιέχουν μαγιά, να μην έρχονται ποτέ σε επαφή με το προζύμι διότι υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης του προζυμιού. Ο μικροοργανισμός της μαγιάς, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον σακχαρομήκυτα που υπάρχει στο προζύμι, έχει την ικανότητα να ζυμώνει την μαλτόζη (πολύπλοκο σάκχαρο). Για αυτή την ικανότητα το προζύμι βασίζεται στους λακτοβάκιλους, οι οποίοι ζυμώνουν και διασπούν την μαλτόζη. Όταν μαγιά έρθει σε επαφή με προζύμι, ζυμώνει όλη την μαλτόζη περιορίζοντας πάρα πολύ την ανάπτυξη των βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο διαταράσσει την ισορροπία και κυριαρχεί στο μείγμα, καταστρέφοντας το προζύμι.

7 Πως θα φτιάξετε προζύμι 1 μέρα: Θα βάλετε σε ένα μπολ 150 γραμμ. αλεύρι, θα προσθέσετε ίση ποσότητα ζεστό νερό σιγά σιγά και θα το μαλάξετε με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Θα το πλάσετε μια μπάλα, θα το λαδώσετε ολόγυρα και θα το αφήσετε μέσα σε ένα μπολ σκεπασμένο με μία μεμβράνη. Το μπολ φροντίστε να είναι σε μέρος που δεν έχει ρεύματα και κρύο. 2 μέρα: Προσθέστε στο ζυμαράκι αυτό μια χουφτίτσα αλεύρι και λίγο νεράκι και μαλάξτε πάλι. Θα γίνει ένα ζυμαράκι πάλι απαλό, λίγο μεγαλύτερο. Λαδώστε το, σκεπάστε το και αφήστε το πάλι. 3 μέρα: θα ξανακάνετε το ακριβώς το ίδιο και πάλι θα το αφήσετε σκεπασμένο. 4 μέρα: Όταν το ανοίξετε, θα είναι φουσκωμένο. Εάν δεν είναι, θα ξανακάνετε το ίδιο, οπότε στα σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη. Όταν δείτε ότι φούσκωσε το προζύμι, είναι έτοιμο. Αν το κόψετε με τα δάχτυλα, θα δείτε ότι είναι γεμάτο μικρές τρυπίτσες, φουσκίτσες με αέρα. Είναι οι μύκητες που το κάνουν αυτό όταν αναπτύσσονται μέσα σε αλευρόνερο. Αφήστε το μια δυο μέρες, θα ωριμάσει και θα βελτιωθεί.

8 1 μέρα Ζυγίζω 150 γραμμ. αλεύρι

9 1μέρα Ζυμώνω το αλεύρι με ίση ποσότητα χλιαρό νερό

10 1 μέρα Έχουμε μια μαλακή ζύμη

11 1 μέρα

12 1 μέρα Την πλάθουμε μπαλίτσα και την λαδώνουμε

13 1 μέρα Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος και μακριά από ρεύμα για 24 ώρες.

14 2 μέρα και το οδοιπορικό του προζυμιού συνεχίζεται

15 2 μέρα Μετά από 24 ώρες προσθέτουμε στο ζυμαράκι μια χουφτιτσα αλεύρι και λίγο νεράκι.

16 2 μέρα Το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει πάλι απαλό, λίγο μεγαλύτερο.

17 2 μέρα

18 2 μέρα Λαδώνουμε το μεγαλύτερο τώρα ζυμαράκι μας.

19 2 μέρα Το σκεπάζουμε πάλι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε για 24 ώρες σε ένα μέρος που δεν έχει ρεύματα και κρύο.

20 3 μέρα

21 4 μέρα

22 4 μέρα

23 5 μέρα

24 5 μέρα

25 5 μέρα

26 Φτιάχνουμε προζύμι από το ζυθοβότανο λυκίσκο. 1 μέρα Παίρνουμε μια χούφτα ξερά λουλούδια του λυκίσκου (η επιστημονική του ονομασία είναι Humulus lupulus ) και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 1 ποτήρι νερό.

27 1 μέρα Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3' και προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη.

28 1 μέρα Το σκεπάζουμε να μείνει γύρω στις 3-4 ώρες.

29 1 μέρα Σουρώνουμε

30 1 μέρα Προσθέτουμε στο ζουμί αλεύρι.

31 1 μέρα Φτιάχνουμε ένα πολύ απαλό ζυμάρι σαν πηχτό χυλό.

32 1 μέρα Καλύπτουμε το ζυμάρι μας με μία μεμβράνη.

33 1 μέρα Το σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3-4 μέρες. Θέλει ζέστη για να ενεργοποιηθεί το προζύμι.

34 μετά από 3 μέρες

35 4 μέρα Το ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλεύρι και νερό

36 4 μέρα

37 4 μέρα Το λαδώνουμε και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη

38 5 μέρα Φούσκωσε και έγινε το προζύμι μας

39 5 μέρα Αναποδογυρίσαμε το πήλινο και είδαμε τις φουσκίτσες

40 Πως θα διατηρείτε προζύμι 1 τρόπος: Κάθε φορά που ζυμώνετε, πριν πλάσετε τα ψωμιά, κόψτε ένα κομμάτι μεγάλο σαν μήλο και λαδώστε το ολόγυρα. Βάλτε το σε ένα πήλινο σκεύος, αλατίστε την επιφάνεια του και διατηρήστε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Κρατάει 6-8 ημέρες. 2 τρόπος: Κόψτε ένα κομμάτι ζυμάρι μεγάλο σαν δυο γροθιές και βάλτε το σ ένα ευρύχωρο τάπερ αφού το λαδώσετε. Φυλάξτε το στο ψυγείο. Κάθε φορά που θέλετε να ζυμώσετε, κόψτε το μισό προζύμι και αφήστε το έξω από το ψυγείο για να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου. Αυτό που θα μείνει μέσα στο τάπερ θα το ταίσετε, δηλαδή θα του προσθέσετε δυο χούφτες αλεύρι και όσο νεράκι ζεστό χρειάζεται και θα το κάνετε ζυμαράκι. Θα το κλείσετε στο τάπερ και θα το ξαναβάλετε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται διαρκώς το προζύμι.

41 Επέλεξα τον δεύτερο τρόπο Επέλεξα αυτόν τον τρόπο γιατί κάθε φορά μπορεί να κάνω διαφορετικά το ζυμάρι πριν το φουρνίσω και να προσθέτω και άλλα υλικά όπως ελιές και τυρί.

42 2 τρόπος. Κάνουμε το προζύμι μας 2 μπαλάκια, το ένα το βάζουμε σε ένα τάπερ και με το άλλο θα κάνουμε το ψωμί μας.

43 Το λαδώνουμε και το βάζουμε σε ένα δοχείο και μετά στο ψυγείο. Όταν θέλουμε να κάνουμε ψωμί το βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε να πάρει το προζύμι τη θερμοκρασία δωματίου.

44 Συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα Πρέπει σε αυτή την περίπτωση να ταΐσουμε το προζύμι με μείγμα χαμηλό σε υγρασία, ακόμη και 55%, π.χ. 100 γρ αλεύρι και 55 γρ νερό. Το προζύμι θα είναι σαν σφιχτό ζυμάρι και για να ομογενοποιήσουμε το ζυμώνουμε δυνατά σε έναν πάγκο και το επιστρέφουμε στο βάζο. Μόλις περάσει ο χρόνος που συνήθως φτάνει τον μέγιστο όγκο όταν δηλαδή έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μικροοργανισμών η καλλιέργειά μας, το τοποθετούμε στο ψυγείο. Με αυτή την σύσταση μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και περισσότερο από δύο μήνες.

45 Προζύμι έτοιμο για ανάπιασμα

46 Πως θα ζυμώσετε με προζύμι Για να φτιάξετε ψωμί με προζύμι θα πρέπει πρώτα να το αναπιάσετε. Τι σημαίνει αυτό: θα μετρήσετε πρώτα όλο το αλεύρι που πρόκειται να ζυμώσετε, θα πάρετε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλετε μέσα το προζύμι και προσθέτοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό θα φτιάξετε μια απαλή ζύμη. Θα τη σκεπάσετε αφού λαδώσετε λίγο την επιφάνειά της και θα την αφήσετε στα ζεστά για ώρες, να γίνει ή ν ανέβει ή να μπει έτσι λέγεται η διαδικασία πολλαπλασιασμού των μυκήτων μέσα στη ζύμη, που θα την κάνουν ικανή να ανεβατίσει, δηλαδή να φουσκώσει το σύνολο του ψωμιού. Όταν περάσουν οι ώρες, η ζύμη που αναπιάσατε είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζετε μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτετε το ανάλογο αλάτι και με χλιαρό νερό ζυμώνετε καλά μέχρι να γίνει το ζυμάρι ελαστικό και λείο. Θα το καταλάβετε εύκολα γιατί στη αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη, αλλά σιγά σιγά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και λαστιχωτή.

47 Προσθέτουμε στο προζύμι το 1/ 3 του αλευριού που θα χρησιμοποιήσουμε.

48 Το ζυμώνουμε και το αφήνουμε για 10 ώρες να ανεβατίσει η ζύμη.

49 Ή μπορούμε να βάλουμε το ζυμάρι μας κατευθείαν στο ταψί που θα βάλουμε στο φούρνο. Το ζυμάρι με το προζύμι αργεί να φουσκώσει. Μπορεί να κάνει και 12 ώρες. Μετά από ολόκληρο βράδυ κάτω από τις κουβέρτες διπλασιάστηκε σε όγκο.

50 Μπήγουμε ελίτσες για να κάνουμε ελιόψωμο

51 Ελιόψωμο με προζύμι

52

53 Μετά από μια ώρα.

54 Η μαγιά Η μαγιά είναι ζωντανός οργανισμός που τρέφεται με υδρογονάνθρακες ή με τα άμυλα και τα ζάχαρα που υπάρχουν στο αλεύρι. Όταν βρεθεί σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης και έρθει σε επαφή με αμυλώδεις ουσίες, τότε αρχίζει να μεγαλώνει. Καθώς μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρο, απελευθερώνει αέριο ανθρακικό οξύ που απλώνεται σε όλη τη ζύμη κάνοντάς τη πορώδη, σαν σφουγγάρι.

55 Μαγιά νωπή Η νωπή μαγιά πρέπει να έχει χρώμα κρεμώδες μπεζ, να είναι στέρεα συμπιεσμένη σε ένα κομμάτι και να έχει φρέσκια μυρωδιά. Αν τρίβεται ή αν το χρώμα της είναι γκρίζο, δεν είναι και τόσο φρέσκια και δε θα δουλέψει καλά. Όταν ένα κομμάτι μαγιάς σπάει αρχίζει να ξεραίνεται και χάνει τη δύναμή του. Φυλάξτε τη νωπή μαγιά στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου, σ ένα σκεπασμένο πλαστικό κουτί που να έχει λίγες τρύπες για εξαερισμό, ή χαλαρά τυλιγμένη σε πλαστικό σακουλάκι. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί έως και 4 βδομάδες. Η νωπή μαγιά δίνει στο ψωμί υπέροχη γεύση και το κάνει αφράτο. Μπορεί να είναι λίγο δυσεύρετη αλλά αξίζει όμως να τη ζητήσει κανείς από το φούρνο της γειτονιάς του. Αν το κομμάτι που αγοράσατε είναι πολύ μεγάλο, κόψτε το σε ξεχωριστές δόσεις των 25 γρ. και καταψύξτε την αμέσως. Έτσι διατηρείται εως και 6 εβδομάδες.

56 Μαγιά σε σκόνη Πωλείται σε όλα τα σουπερμάρκετ. Πριν την αναμίξετε με το αλεύρι πρέπει να τη βάλετε σε ένα υγρό για λεπτά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να αφρίσει. Εάν το μίγμα δεν αφρίζει, η μαγιά είναι μπαγιάτικη, γι αυτό μην τη χρησιμοποιήσετε. Είναι πολύ συγκεντρωμένη και για αυτό χρειάζεται το μισό του βάρους της νωπής μαγιάς. Να ζυγίζετε ή να μετράτε τη μαγιά σε σκόνη πολύ προσεκτικά. Μη μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε περισσότερο, γιατί το ψωμί θα μπαγιατέψει και θα ξεραθεί γρήγορα.

57 Μαγιά στιγμής Έχει μορφή πούδρας και πωλείται σε σακουλάκια στα σούπερμάρκετ. Παρασκευάζεται από ένα πολύ ισχυρό είδος μαγιάς που δε χρειάζεται να ανασυσταθεί με νερό πριν χρησιμοποιηθεί. Ανακατεύουμε απευθείας τη μαγιά με το αλεύρι και κατόπιν προσθέτουμε υγρό για να γίνει η ζύμη. Τα ψωμιά που φτιάχνονται με αυτή τη μαγιά συνήθως χρειάζεται ν ανέβουν μόνο μια φορά.

58 Υγρά και λιπαρά Το υγρό που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί είναι νερό, γάλα ή ένα μίγμα από αυτά τα δύο. Μερικές φορές προσθέτουμε κρέμα ή γιαούρτι και έτσι παρασκευάζουμε ένα ψωμί με υγρή υφή που διατηρείται καλύτερα. Τα υγρά δεν πρέπει να είναι πιο ζεστά από 38 β. Η καλύτερη θερμοκρασία για κάθε υγρό είναι η θερμοκρασία του αίματος. Λιπαρές ουσίες προστίθενται στις ζύμες για να τις εμπλουτίσουν αλλά και για προσθέσουν απαλότητα και χρώμα. Επίσης δεν αφήνουν το ψωμί να μπαγιατέψει γρήγορα.

59 Υγρά και λιπαρά συνέχεια Το ξύσμα λεμονιού, η πολλή ζάχαρη, η σοκολάτα, το λάδι και το λίπος, εμποδίζουν τη λειτουργία της μαγιάς οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποσότητα. Κάποια άλλα υλικά βοηθούν στο ανέβασμα, όπως το ασπράδι του αυγού ή η αλκοόλη. Ειδικά το αυγό βελτιώνει το ζυμάρι κάνοντάς το πιο ελαστικό. Επίσης δίνει πλούσια γεύση και άρωμα, καθώς και ωραίο χρώμα.

60 Το αλάτι Το αλάτι είναι σημαντικό υλικό για την παρασκευή ψωμιού και όχι μόνο στη γεύση. Το αλάτι ελέγχει τη φουσκωτική δράση της μαγιάς εμποδίζοντας την απ το να υποστεί ζύμωση υπερβολικά γρήγορα. Επίσης δυναμώνει τη γλουτένη και δίνει γεύση. Η αναλογία είναι 5-10 ml ( 1-2 κουταλάκια του γλυκού ) ανά 450 γρ. αλεύρι. Το πολύ αλάτι καθυστερεί τη δράση της μαγιάς γι αυτό χρησιμοποιήτε την ακριβή ποσότητα της κάθε συνταγής.

61 Προσοχή! Διαλέξτε καλό αλεύρι! Σήμερα το άσπρο ψωμί είναι πιο άσπρο από παλιότερα, όπως και πιο αφράτο επειδή, όχι μόνο αφαιρούν περισσότερες ύλες από το αλεύρι εκτός από το φλοιό, αλλά και επειδή λευκαντικά, βελτιωτικά και άλλα. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε για το ψωμί αλεύρι χωρίς λευκαντικά και άλλες προσθήκες. Για πιο υγιεινό και γευστικό ψωμί πρέπει να είναι ολικής αλέσεως, να μην αφαιρείται το πίτουρο. Μπορούμε να ανακατέψουμε αλεύρι ολικής αλέσεως με σταρένιο άσπρο, χωρίς λεύκανση.

62 Το αλεύρι Το αλεύρι είναι το βασικότερο συστατικό της αρτοποιίας και αυτό που καθορίζει τον τύπο του ψωμιού. 1 κιλό αλεύρι δίνει ψωμί βάρους 1250 γραμ. περίπου. ( Κατά το ζύμωμα προσθέτουμε περίπου μισό λίτρο νερό στο κιλό το αλεύρι, αλλά κατά το ψήσιμο εξατμίζεται περίπου το μισό )

63 Το αλεύρι αποτελείται: από υδατάνθρακες, που το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι άμυλο. από πρωτεΐνες ( 6-21 % ), που αποτελούνται κυρίως από γλουτένη. Η γλουτένη είναι η υγρή, κολλώδης, ελαστική μάζα που βλέπουμε όταν ζυμώνουμε και η οποία δίνει τη χαρακτηριστική υφή στο ψωμί. Το χτύπημα, το ανακάτεμα και το ζύμωμα δημιουργούν ένα πλέγμα που κρατά τον αέρα, ο οποίος διογκώνει το τελικό προϊόν και το κάνει πιο ελαφρύ. από λιπίδια σε ποσοστό 1-2 %. από ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία ( το ποσοστό των οποίων εξαρτάται από τη σοδειά και την ποικιλία του σταριού ). από βιταμίνες, που βρίσκονται κυρίως στο φύτρο και το πίτουρο. από νερό, το ποσοστό υγρασίας του αλεύρου δε πρέπει να ξεπερνά το 15%, διότι αναπτύσσεται μούχλα και προσελκύονται έντομα. από ένζυμα τα οποία βοηθούν τις χημικές αντιδράσεις.

64 Αλεύρια Λευκό σιτάλευρο: κατά τη διαδικασία του αλέσματος αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο. Επειδή όμως έτσι χάνονται θρεπτικά συστατικά, ο νόμος απαιτεί να προστίθεται σίδηρος και βιταμίνη Β στα λευκά αλεύρια. Σκληρό σιτάλευρο: φτιάχνεται από σκληρά σιτάρια που έχουν μεγάλη αναλογία πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι το ζυμάρι μπορεί να αναπτυχθεί και να τεντωθεί ώστε να περιέχει περισσότερο αέρα και αυτό το κάνει ιδανικό για την παρασκευή ψωμιού. Σιταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως: περιέχει το σπόρο του σιταριού 100%. Υπάρχουν όλο το πίτουρο και το φύτρο και αυτό το αλεύρι δίνει μια υγρή και πιο πυκνή υφή στα ψωμιά. Ημίλευκο ή μερικής αλέσεως: περιέχει 85% της ψίχας του σιταριού και το περισσότερο από το φύτρο, έχει αφαιρεθεί όμως λίγο πίτουρο ώστε να γίνει πιο ελαφριά η υφή.

65 Αλεύρια Καλαμποκάλευρο: είναι ένα λαμπερό κοκκώδες αλεύρι που παίρνουμε από τους αλεσμένους σπόρους του καλαμποκιού. Δεν έχει πρωτεΐνη για αυτό πρέπει να αναμιγνύεται με σιτάλευρο για συνταγές όπου χρησιμοποιείται μαγιά ή με διογκωτικά όπως μπεικιν πάουντερ ή διττανθρακική σόδα, για γρήγορα ψωμιά. Βρώμη: δεν έχει την πρωτεΐνη γλουτένη, αλλά μπορεί να αναμειχθεί με σιτάλευρο φτιάχνοντας υπέροχα ψωμιά με υγρή υφή. Η βρώμη τραβάει την υγρασία, για αυτό μουλιάστε την πριν την χρησιμοποιήσετε ή προσθέστε υγρό σε μια ζύμη που περιέχει βρώμη. Αλεύρι σικάλεως: περιέχει ρητινώδεις ουσίες που μπορεί να σταματήσουν το φούσκωμα του ψωμιού. Έτσι εάν θέλουμε μια ελαφριά, ελαστική υφή το αναμιγνύουμε με σιτάλευρο. Το αλεύρι σικάλεως δίνει ένα χαρακτηριστικό σκούρο, νόστιμο λαστιχωτό ψωμί. Πολύσπορο αλεύρι: περιέχει 85% του σιταριού και περιέχει επίσης γαλακτούχο άλευρο σίτου και σικάλεως που δίνουν μια υπέροχη υφή και γεύση στο ψωμί.

66 Το σιτάρι Αποτελείται από το ενδοσπέρμιο, το οποίο δίνει το αλεύρι, το πίτυρο, που αποτελείται από το περικάρπιο, το επισπέρμιο και τη στοιβάδα της αλευρόνης, και το φύτρο από το οποίο θα φυτρώσει το καινούριο φυτό. Αποτελείται από 12 % νερό, 70 % υδατάνθρακες, 12 % πρωτεΐνες, 2 % έλαια, 1,5 % ανόργανες ύλες και 2,2 % κυτταρίνη.

67 To σιτάρι Το ανώτερο ψωμί είναι εκείνο που γίνεται από σιτάλευρα. Υπάρχουν ποικιλίες μαλακού ( triticum vulgare ) και σκληρού σταριού ( triticum durum ), ανάλογα με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η περιεκτικότητα σε γλουτένη διαφοροποιεί το σιτάρι από τους άλλους δημητριακούς καρπούς: Είναι εκείνη που ευθύνεται για τη διόγκωση του ψωμιού και τη δημιουργία πορώδους ψίχας. Επειδή το σιτάλευρο θεωρείται ιδανικό για αρτοποίηση, το προσθέτουν για να βελτιώσουν άλευρα που γίνονται από άλλους δημητριακούς καρπούς.

68 Τύποι αλεύρων από στάρι Μαλακό αλεύρι: Αδύνατο αλεύρι από μαλακό σιτάρι, που οι κόκκοι του διακρίνονται για τη χαρακτηριστική αλευρώδη υφή τους. Είναι κατάλληλο κυρίως για παρασκευάσματα τύπου << κεικ >> και μπισκότα. Σκληρό αλεύρι: Παράγεται από σκληρό σιτάρι με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα ( οφείλεται στις χρωστικές του ουσίες, τα καροτένια ) και περιέχει 12-14% πρωτεΐνη, γι αυτό και θεωρείται αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη, δυνατό. Απορροφά περισσότερο υγρό από άλλα άλευρα και δίνει πιο ελαστικό ζυμάρι και ψωμί με ελαφρότερη υφή και μεγαλύτερο όγκο.

69 Τύποι αλεύρων από στάρι Λευκό αλεύρι τύπου 55%:Κατά την διαδικασία αλέσματος αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο. Αλεύρι τύπου 55% σημαίνει ότι, από 100 κιλά σιταριού που αλέθεται, λαμβάνονται 55 κιλά αλεύρου. Χρησιμοποιείται για ψωμιά πολυτελείας, φρυγανιές κλπ. Αλεύρι τύπου 70%: Είναι το αλεύρι που χρησιμοποιείται για το σύνηθες λευκό ψωμί. Από 100 κιλά σταριού παίρνουμε μετά την άλεση 70 κιλά αλεύρου. Αλεύρι τύπου 90%: Αλεύρι με μεγάλη περιεκτικότητα σε πίτουρο. Από 100 κιλά σίτου παράγονται 90 κιλά αλεύρου). Από αυτό γίνεται το μαύρο ψωμί.

70 Τύποι αλεύρων από στάρι Αλεύρι ολικής αλέσεως: Περιέχει το σπόρο του σταριού 100% ( ενδοσπέρμιο, φλοιό και φύτρο ). Δίνει ωραίο άρωμα, πυκνή υφή και σκούρο χρώμα το ψωμί. Χρειάζεται βέβαια περισσότερο χρόνο σε όλες τις διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού καθώς το φύτρο επηρεάζει την αρτοποίηση του αλεύρου. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Μείγμα σκληρού και μαλακού αλεύρου, κατάλληλο και για παρασκευή ψωμιού και για χρήση στην ζαχαροπλαστική. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Εμπορικός τύπος αλεύρου για όλες τις χρήσεις που περιέχει και διογκωτικές ουσίες.

71 Τύποι αλεύρων από στάρι Σιμιγδάλι: Είναι το αλεύρι που προέρχεται από το λεπτοαλεσμένο ενδοσπέρμιο του σκληρού σταριού και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή ζυμαρικών. ( Δεν είναι το ίδιο προϊόν με αυτό που συνήθως ονομάζουμε σιμιγδάλι, ένα κοκκώδες χοντροαλεσμένο δημητριακό ). Χόντρος: Σπασμένο στάρι, που μοιάζει με το γνωστό πλιγούρι. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το πλιγούρι παρασκευάζεται από βρασμένο και στεγνωμένο σιτάρι.

72 Η αποθήκευση του αλευριού Φυλάξτε το αλεύρι στη σακούλα του σ ένα ψυχρό μέρος χωρίς υγρασία. ( Το υγρό αλεύρι είναι πιο βαρύ κι αυτό θα επηρεάσει τη συνταγή ). Εάν η κουζίνα σας είναι υγρή ή γεμάτη αχνούς χρησιμοποιήστε ένα αποθηκευτικό δοχείο -όμως πριν το ξαναγεμίσετε να έχετε αδειάσει όλο ο προηγούμενο αλεύρι. Μη προσθέτετε φρέσκο αλεύρι στο παλιό. Το απλό λευκό αλεύρι κρατάει 6 μήνες. Το σκούρο ή ολικής αλέσεως μονάχα 3 μήνες κι επειδή περιέχει περισσότερα λιπαρά μπορεί να ταγκίσει.

73 Υποστηρίζεται ότι το ζύμωμα του ψωμιού μέσα σε σκάφη το κάνει πιο νόστιμο

74 α Πλάθουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν

75 Ή στην πινακωτή πριν το φούρνισμα

76 Το ψήσιμο του ψωμιού Πολλές φορές μου λένε ότι πρέπει να γράφω ακριβώς το χρόνο ψησίματος. Σας βεβαιώνω ότι αυτό είναι αδύνατο. Το ψήσιμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του φούρνου, το βάρος και το σχήμα των ψωμιών. Επιπλέον ένα βαρύ ψωμί με μαύρα αλεύρια, ξηρούς καρπούς και λάδι δε ψήνεται στον ίδιο χρόνο μ ένα σκέτο σιταρένιο ψωμί, ακόμα και εάν έχει το ίδιο σχήμα και όγκο. Αλλά αφού επιμένετε, σας λέω ότι ένα μέτριο σιταρένιο ψωμί με μαγιά ( βάρος ζύμης 700 γραμμ.) χρειάζεται περίπου 50 για να καλοψηθεί.

77 Ψήσιμο και κρύωμα του ψωμιού Ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός. Αν θέλετε να κάμουν ωραία όψη τα ψωμιά σας, αλείψτε τα λίγο πριν τα φουρνίσετε με χτυπημένο ασπράδι αυγού ή με γάλα ή αλείψτε τα νερό και αλευρώστε τα. Κατά κανόνα τα ψωμιά με προζύμι τα ψήνετε στους β. για να σιγοψηθούν μέχρι μέσα. Βγάλτε τα ψωμιά σας από τον φούρνο και βάλτε τα πάνω στη σχάρα με στρωμένη πετσέτα από κάτω. Σκεπάστε τα με πετσέτα να μείνουν ώσπου να κρυώσουν. Η σχάρα χρειάζεται για να μη βρέχονται τα ψωμιά από τους υδρατμούς

78 Τα χαρακτηριστικά του καλού ψωμιού η κόρα πρέπει να είναι σκληρή-κριτσανιστή ( αυτό το πετυχαίνουμε αλείφοντας το ζυμάρι μας με αλατόνερο πριν το φούρνισμα και μετά μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω ότι θέλουμε: αλεύρι, σουσάμι, παπαρουνόσπορο κ.α ). η ψίχα πρέπει να είναι σαν σφουγγάρι με ακανόνιστες τρύπες.

79 Πηγές

80

81 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν.

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν. ΣΚΑΦΙΔΙ Το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ζυμάρι. Έπρεπε εκεί να ετοιμάσουν το αλεύρι, να αναπιαστεί το προζύμι και να γίνει ο ζυμωτός, δηλαδή το ζυμάρι. Μετά το τέλος του ζυμωτού η σκάφη πλενόταν και

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων

Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων Τεχνικές ταχείας- βραδείας αρτοποίησης στην παραγωγή άρτων & αρτοσκευασμάτων Μιχάλης Ορεστίδης Τεχνολόγος Τροφίμων-Σύμβουλος Τεχνολογίας & Καινοτομίας Σιτάρι Μαλακό σιτάρι (Triticum Vulgare) : δίνει τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΦΥΤΕΥΣΗ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟ Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια..

LESAFFRE. Τα νέα της. Η ιστορία της μαγιάς. Η ιστορία της πηγαίνει πίσω χρόνια.. Τα νέα της LESAFFRE Τεύχος 01 ΜΑΡΤΙΟΣ 16 Η ιστορία της μαγιάς Η ιστορία της πηγαίνει πίσω 5.000 χρόνια.. Η χρήση της μαγιάς δεν είναι πρόσφατη! Χωρίς να ξέρουν τον ρόλο ή την ύπαρξη της, οι άνθρωποι πάντοτε

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Από το Σπόρο στο Ψωμί

Από το Σπόρο στο Ψωμί Από το Σπόρο στο Ψωμί Περιέχει Συνταγές Από το Σπόρο στο Ψωμί Τα δημητριακά Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Είναι μονοετή φυτά που σπέρνονται

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Τι σας έχω; δεν είναι συνταγή αλλά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τέλεια τσουρέκια. Θα σας πω όλα τα μυστικά, για τα τσουρέκια μου χωρίς ζύμωμα. Ότι μπορώ να σκεφτώ, που

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.2. Η ενότητα Χρήσιμοι Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.)

1.2 Μικροοργανισμοί. Ωφέλιμα μικρόβια. Αποτελέσματα της διδασκαλίας. Γενικές Πληροφορίες. Προετοιμασία εκ των προτέρων (10 λεπ.) 1.2 Μικροοργανισμοί Ωφέλιμα μικρόβια Σύνδεσμος στην εθνική ύλη Κύριο στάδιο 2 Sc1: 1a, 1b, 2a, 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Sc2:1a, 2b, 2g, 5f Μονάδα σπουδών Μονάδα 6 Μικροοργανισμοί Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών.

Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών. Επίδραση της σύστασης του σκληρού σίτου στην ποιότητα του ψωμιού και των ζυμαρικών. Ρεπάνης Μανώλης Προϊστάμενος Διαχείρισης Ποιότητας Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ Αθήνα 28-2-2-015 Εισαγωγή ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ (Triticum

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΓΙΑ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία Υλικά Διαλύματα - Χρωστικές

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ερωτήσεις & απαντήσεις για τον αρτοπαρασκευαστή Πρόβληµα Αιτία Λύση Η συσκευή ή η οθόνη δεν λειτουργούν Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό

Διαβάστε περισσότερα

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού Γ ΤΑΞΗ 2012-2013 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητοί μάγειρες, σ αυτό το βιβλίο θα μάθετε να μαγειρεύετε διάφορες λαχταριστές συνταγές, που εκτελέσαμε, εμείς τα παιδιά της Γ τάξης του σχολείου Ι.Κ.Θ.,με πολύ κέφι και μεράκι.

Διαβάστε περισσότερα

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ MAMUL. Μείγμα που περιέχει αυγό. Μείγμα που δεν περιέχει αυγό

ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ MAMUL. Μείγμα που περιέχει αυγό. Μείγμα που δεν περιέχει αυγό ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ Μείγμα που περιέχει αυγό 001-6001 ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΒΑΝΙΛΙΑ MIX LUX ΣΑΚΙ 10 KG 001-6002 ΚΕΪΚ ΛΑΔΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΑ MIX LUX ΣΑΚΙ 10 KG 1.000 γρ. μείγμα για κέικ λαδιού MIX LUX 375 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο και δοκιμάστε να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Κωνσταντίνας αυτές τις γιορτές. Θα σας αρέσουν σίγουρα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που πραγματικά έλειπε από το συνταγολόγιο μου. Τούρτα προφιτερόλ. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα που όλοι λατρεύουμε, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH

Καπνός βγαίνει από. κάτω σηµείο της. Τα συστατικά δεν αναµιγνύονται ή το ψωµί δεν ψήνεται σωστά. οθόνη παρουσιάζει H:HH Πρόβληµα Αιτία Λύση Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό στο κάτω σηµείο Είναι δύσκολο να βγάλετε το ψωµί από τον κάδο ψησίµατος Τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά. 350 γρ. νιφάδες βρώμης 200 γρ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη καστανή 100 γρ. μέλι 2 μήλα μεσαίου μεγέθους, τριμμένα στο μούλτι 80 γρ. αποξηραμένα cranberries ½ κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.γ.

Διαβάστε περισσότερα

1ΤΓ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ Γ. ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΣΙΤΑΡΕΝΙΟ

1ΤΓ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ Γ. ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΣΙΤΑΡΕΝΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η Κρήτη είναι νησί, ορεινό νησί, με οικονομία που εξηρτάτο στο μεγαλύτερο βαθμό της από την γεωργία και την κτηνοτροφία. Και ήταν ο τρόπος ζωής των Κρητών, μαζί με τα προϊόντα του νησιού

Διαβάστε περισσότερα

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες!

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες! Τα µαθήµατα ξεκίνησαν στο σχολείο της ΓΙΩΤΗΣ! Κρατήστε σηµειώσεις γιατί στο νέο, φθινοπωρινό Τετράδιο Συνταγών µαθαίνουµε να ετοιµάζουµε αλµυρά και γλυκά σνακ για το κολατσιό όλης της οικογένειας. «Back

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Άλευρα Αρτοποιίας. Από το 1928 στο πλευρό του αρτοποιού µε εξειδικευµένα άλευρα για κάθε χρήση.

Άλευρα Αρτοποιίας. Από το 1928 στο πλευρό του αρτοποιού µε εξειδικευµένα άλευρα για κάθε χρήση. Άλευρα Αρτοποιίας Από το 1928 στο πλευρό του αρτοποιού µε εξειδικευµένα άλευρα για κάθε χρήση. Άλευρα Αρτοποιίας Τ.70 & Τ.55 T.70 " ΥΝΑΤΟ": αλεύρι Τ.70 για κυλινδρισµένο και χειροποίητο ψωµί. T.70 "ΑΠΑΛΟ":

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2018

ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2018 ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Αργυρώ Μπεκατώρου Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2018 Εισαγωγή Τα σιτηρά (δημητριακά) είναι από τα σημαντικότερα βασικά τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα!

Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα! Πρωτοχρονιάτικη Τούρτα Σοκολάτας με Πραλίνα και τραγανή σοκολάτα, από τον Γιώργο Λέκκα! Μερίδες 12 Χρ. Πρ 1 ώρα Χρ. Ψυγείο 7 ώρες Υλικά Για την Πραλίνα Σοκολάτα Crunch 1 1/2 φλιτζάνι τσαγ ζάχαρη 1 1/2

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος Βιομηχανία μπισκότων Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος 2017-18 Μπισκότο Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 Ένα κακό της ελληνικής εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι, παρόλο το πλήθος των γιορτών που έχουμε σαν λαός, δεν τις γιορτάζουμε με την απαραίτητη οργάνωση και ευχαρίστηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα ΥΛΙΚΑ 1κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια ½ κιλό κοτόπουλο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο 2 φλιτζάνια τσαγ. Τραχανά γλυκό 1 ½ φλιτζ.τσαγ.

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty»

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Υλικά : 1 παντεσπάνι κακάο 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής Για το σιρόπι : 200 γρ. ζάχαρη 200

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΑΣΠΟΡΟ ΜΙΓΜΑΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΖΥΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΒΥΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ. Αρτοποιία

ΟΚΤΑΣΠΟΡΟ ΜΙΓΜΑΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΖΥΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΒΥΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ. Αρτοποιία ΟΚΤΑΣΠΟΡΟ ΜΙΓΜΑΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΖΥΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΒΥΝΕΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΑ 19 ΟΚΤΑΣΠΟΡΟ Με τον μοναδικό συνδυασμό οκτώ σπόρων δημητριακών (κριθάρι, καλαμπόκι, κεχρί, σησάμι,ηλιόσπορος,

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Τις τελευταίες δεκαετίες, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει, μέσα από πληθώρα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών, το σημαντικό ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»!

Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»! Τούρτα MALTESERS από τις «Γλυκές Τρέλες»! ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ Υλικά 200γρ (καστανή ζάχαρη 185ml (3/4 φλιτζανιού) γάλα 125 γρ βούτυρο, ψιλοκομμένο 115γρ (3/4 φλιτζανιού) αλεύρι που φουσκώνει 75 γρ 1/2 φλυτζάνι)

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr!

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr! Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα βήμα, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους και το steliosparliaros.gr! Ώρα για χειροτεχνία με ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από μπισκότα και γλάσο! Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα μους σοκολάταφουντούκι, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα με διπλή μους. Με αφράτο μπισκότο από καραμελωμένα αμύγδαλα. Μια μους από σοκολάτα, και καρδιά από μους φουντουκιού.

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Τεχνολογία Παρασκευής «Παραδοσιακών Ζυμαρικών» Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας Φοιτητές: Ηλιάνα Γκοβίνα Κατερίνα Κάμπα Δημήτρης Φραγκούλης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που μας έλειπε.. Black beauty. Συνήθως ανεβάζω συνταγές για τούρτες λίγο πρωτότυπες και αρκετά φανταστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ. Κωδικός προϊόντος: /

ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ. Κωδικός προϊόντος: / ΦΥΛΛΟΜΗΧΑΝΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΣΥΝΤΑΓΗ Κωδικός προϊόντος: 107-48590 / 107-48593 Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί ΜΟΝΟ για οικιακή χρήση. Καµία ευθύνη δεν φέρει ο κατασκευαστής για βλάβη

Διαβάστε περισσότερα

σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη.

σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη. Τι να έφταιξε άραγε; Δημοσιεύθηκε από Hlianna - 13/05/2009 00:58 Το γλυκό μας ζαχάρωσε ή έπιασε μούχλα σημαίνει ότι το συντηριτικό δεν ήταν αρκετό συνήθως το λεμόνι ή η γλυκόζη. Τι κάνουμε; Αδειάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου 4 κούπες γάλα ½ κούπα ρύζι γλασέ λίγο αλάτι ½ κούπα ζάχαρη 1 βανίλια 2 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουρ κανέλα Βάζουµε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα µε

Διαβάστε περισσότερα

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com!

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Aνάποδο προφιτερόλ ή αλλιώς Paris-Brest! Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1910 για να τιμήσουν τον αγώνα ποδηλάτου Παρίσι Brest Παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»!

Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Σαρλότ Σοκολάτας, απίθανη, υγιεινή, ξεχωριστή, και συνταγή για μπισκότα Σαβαγιάρ, από το «Γλυκοπλαστείο Νεανικόν»! Πάντα μου άρεσαν οι τούρτες Σαρλότ. Όχι τόσο οι «σπιτικές», αυτές δηλαδή με τα ετοιματζίδικα

Διαβάστε περισσότερα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

Κέικ με Nutella και Ferrero Rocher, από το sintayes.gr!

Κέικ με Nutella και Ferrero Rocher, από το sintayes.gr! Κέικ με Nutella και Ferrero Rocher, από το sintayes.gr! Ένα υπέροχο κέικ με Nutella και σοκολατάκια Ferrero Rocher!! Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα τέλειο σοκολατένιο κέικ με κρέμα σοκολάτας και Νουτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Banana strawberry tian με σάλτσα σοκολάτας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Banana strawberry tian with chocolate sauce. Μία ακόμα υπέροχη συνταγή για επιδόρπιο. Η συνταγή είναι δικιά

Διαβάστε περισσότερα

Κρέμα σύσφιξης στήθους

Κρέμα σύσφιξης στήθους Κρέμα σύσφιξης στήθους Το σχήμα και η σταθερότητα του στήθους εξαρτώνται από το λιπώδη κυτταρικό ιστό που διατηρεί το στήθος στο ύψος και στη θέση του. Η συνταγή που ακολουθεί είναι απλή - καλή κρέμα σύσφιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες

Ντοματοκεφτέδες. Ντοματοκεφτέδες Ντοματοκεφτέδες Αυτή η καλοκαιρινή συνταγή είναι πολυ διαδεδομένη στην Σαντορίνη όπου και φτιάχνεται με τα πεντανόστιμα ντοματίνια του νησιού. Είναι όμως μία τέλεια ιδέα για να την φτιάξετε όπου κι αν

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

Menu no. 1 2 3 4 5 6 7 8 10 NORMAL SCHNELL WEISSBROT SUSSES BROT VOLLKORN KUCHEN TEIG BACKEN MARMELADE SANDWICH Επίπεδο 1 2 1 2 1 2 Βάρος ψωµιού στα γραµµάρια, περ. 750 1300 750 1300 750 1300 Συνολικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ & ΖΑΧ/ΚΗΣ ΑΛΕΥΡΟΥ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΙΔΗ -ΣΥΣΤΑΣΗ-ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΩΝ ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΗΣΗ 3. ΣΙΤΟΣ 3.1 ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Amadeus cake. Συνταγές Ho.Re.Ca

Amadeus cake. Συνταγές Ho.Re.Ca Amadeus cake Συνταγές Ho.Re.Ca Λάδι (ηλιέλαιο/αραβοσιτέλαιο) 380 gr 380 gr Πορτοκάλι ξύσμα (προαιρετικά) 1 τμχ. Αυγό (προαιρετικά) Βασική συνταγή Αυθεντική σπιτική γεύση. Αφράτο, με έντονη υγρασία και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2017

ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2017 ΣΙΤΗΡΑ & ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Αργυρώ Μπεκατώρου Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2017 Εισαγωγή Τα σιτηρά (δημητριακά) είναι από τα σημαντικότερα βασικά τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα

Διαβάστε περισσότερα

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ Με γλυκαντικά απο το φυτό Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση Cheesecake 6 7 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου

Διαβάστε περισσότερα

Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Muffins καρότου με καρύδια και σάλτσα καραμέλας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Αφράτα, ζουμερά και ανάλαφρα όσο δεν φαντάζεσαι, αυτά τα κεκάκια καρότου δεν περιέχουν καμιά λιπαρή ουσία στη ζύμη

Διαβάστε περισσότερα

Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!!

Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!! Νηστίσιμο blondie με κακάο, από τον Άρη και το νεανικόν!!! Το μπλόντι, για όσους φίλους δεν το έχουν ξανακούσει, είναι κάτι σαν το μπράουνι, χωρίς κακάο. Βέβαια το δικό μας μπλόντι θα έχει και κακάο, όχι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ MICHEL WILLAUME SHOWROOM ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ 4, 5 & 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 GOA Μια εξωτική τούρτα με καρύδα, μάνγκο και σοκολάτα καραμέλα που αναδεικνύει τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

συνταγές της επιτυχίας!

συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Πανέτοιµοι να υποδεχτούµε το φθινόπωρο στην κουζίνα και να δηµιουργήσουµε γεύσεις µε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία και σίγουρη οικονοµία! Με

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα

Διαβάστε περισσότερα

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα!

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Με αγνά υλικά και χωρίς τηγάνισμα αυτές τις τυροκροκέτες θα τις λατρέψετε! Υλικά ¾ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη ¾ φλιτζάνι τυρί τριμμένο τύπου gouda 2 μικρά

Διαβάστε περισσότερα

Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι). Κονιορτοποιείτε! Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης!

Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μουλτι). Κονιορτοποιείτε! Έτσι έχετε έτοιμη την πρώτη ύλη σε μορφή σκόνης! ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΜΩΡΑ Οι παρακάτω συνταγές συγκεντρώθηκαν από το διαδίκτυο χάρη στην έρευνα της κας Δέσποινας Κυρίτση και επιμελήθηκαν ώστε να περιέχουν σωστές πληροφορίες. Μπορούν να

Διαβάστε περισσότερα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα οικογενειακά τραπέζια γεµάτα µε πρόσωπα που ακτινοβολούν

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα πραλίνα-εσπρέσο από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Καταπληκτική τούρτα πραλίνα-εσπρέσο. Με μπισκότο φουντουκιού, με μια μους πραλίνα φουντουκιού-εσπρέσο, φτιαγμένη από καραμελωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ 14 Βασικές συνταγές χωρίς γλουτένη ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟ Με τα αλεύρια μας χωρίς γλουτένη Το ψήσιμο χωρίς γλουτένη μπορεί να γίνει τόσο εύκολο και διασκεδαστικό. Εάν προσέξετε

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σεράνο από την Roula Psittakis και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»!

Τούρτα σεράνο από την Roula Psittakis και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»! Τούρτα σεράνο από την Roula Psittakis και τις «Μαγειρικές Διαδρομές»! Μια υπέροχη τούρτα από τα παλιά! Μια συνταγή προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αναλυτικότατη, βήμα-βήμα! Συστατικά Βάση Σιρόπι

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τριπλή ηδονή από σοκολατένιο παντεσπάνι, μους σοκολάτας, μους καραμέλας, και μους φυστικοβούτυρου. Επικάλυψη με γκανάζ σοκολάτας

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές. για Πασχαλινές δημιουργίες.

Συνταγές. για Πασχαλινές δημιουργίες. Συνταγές για Πασχαλινές δημιουργίες Ένα πρακτικό εργαλείο που φέρνει μικρούς και μεγάλους στην κουζίνα Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Δημιουργήσαμε για όλους εσάς έναν χώρο διαδραστικό που ελπίζουμε να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο ΠΑΝΕΤΟΝΕ Χριστουγεννιάτικο YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 500 γρ. (μισό πακέτο) Μαγιά: 50 γρ. νωπή ή 18 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Ζάχαρη: 100 γρ. (2/5 κούπας) Γάλα χλιαρό: 150 γρ. (3/5 κούπας) Βούτυρο:

Διαβάστε περισσότερα

Salin. Συνταγή για την παρασκευή φουρνιστών saline αλμυρών cake και σνάκ. Ποσότητα Υλικών

Salin. Συνταγή για την παρασκευή φουρνιστών saline αλμυρών cake και σνάκ. Ποσότητα Υλικών Συνταγή για την παρασκευή φουρνιστών saline αλμυρών cake και σνάκ Για την παρασκευή της βασικής ζύμης: Νερό (βρύσης) Για τη δημιουργία ποικιλίας παραλλαγών: Τυριά, αλλαντικά, καρυκεύματα, ελιές, φρέσκα

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση:

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση: Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»!

Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»! Τούρτα ντακουάζ με μους σοκολάτας και βατόμουρου, από την Ιωάννα Σταμούλου και το «sweetly»! Μια από τις αγαπημένες μου τούρτες: δυο τραγανά φύλλα ντακουάζ, αφράτη μους σοκολάτας με άρωμα καφέ και σαμπούκα

Διαβάστε περισσότερα

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Σήμερα θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο ινδικό με κάρυ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πολύ γευστική. Ιδανικά το ινδικό κοτόπουλο σερβίρεται με ρύζι βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Σαπούνι Θεωρητικό μέρος Το σαπούνι είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΚΑΙ ΜΑΦΙΝ Το Μίγμα για Κέικ και Μάφιν παράγεται από επιλεγμένες πρώτες ύλες και αποτελεί την ιδανική επιλογή για εύκολη παρασκευή σπιτικών κέικ και μάφιν. Το μόνο που

Διαβάστε περισσότερα