Κεφάλαιο 2.6: Αρχεία και φάκελοι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 2.6: Αρχεία και φάκελοι"

Transcript

1 Κεφάλαιο 2.6: Αρχεία και φάκελοι Εισαγωγή Κάθε λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιεί ένα σύστημα αρχείων μια μέθοδο δηλαδή - για την αποθήκευση και την οργάνωση των δεδομένων των αρχείων, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ουσιαστικά, οργανώνει αυτά τα αρχεία σε μια βάση δεδομένων με σκοπό την αποθήκευση, την οργάνωση, τη διαχείριση και την ανάκτηση τους από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο πληροφοριών ή δεδομένων, τα οποία είναι αποθηκευμένα µε ψηφιακή μορφή σε µια συσκευή μόνιμης αποθήκευσης. Τα αρχεία που περιέχουν εντολές µε τις οποίες εκτελεί ο υπολογιστής µια συγκεκριμένη εργασία, λέγονται αρχεία προσραμμάτων ή εκτελέσιμα αρχεία, ενώ όλα τα υπόλοιπα ονομάζονται αρχεία δεδομένων. Στον υπολογιστή μας, τα αρχεία παρουσιάζονται με εικονίδια. Έτσι, είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τον τύπο ενός αρχείου από το εικονίδιό του. Ένας φάκελος είναι ένα στοιχείο, που μπορούμε να αποθηκεύουμε αρχεία, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και την ευκολότερη εύρεσή τους. Πάνω βλέπουμε έναν άδειο φάκελο (Έσοδα) και ένα φάκελο που περιέχει αρχεία (Έξοδα). Στους φακέλους μπορούν επίσης να είναι αποθηκευμένοι και άλλοι φάκελοι. Ένας φάκελος που βρίσκεται μέσα σε έναν άλλο φάκελο, ονομάζεται υποφάκελος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε απεριόριστο αριθμό υποφακέλων, κάθε ένας από τους οποίους μπορεί να περιέχει απεριόριστο αριθμό αρχείων και άλλων υποφακέλων. Όλα τα αρχεία έχουν μια συγκεκριμένη ονομασία, ώστε να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, η οποία αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι το όνομα αρχείου και το δεύτερο η επέκταση του αρχείου. Το όνομα του αρχείου επιλέγεται από το δημιουργό του, ενώ η επέκταση καθορίζεται από το πρόγραμμα με το οποίο έχει δημιουργηθεί το αρχείο (π.χ. «τεστ.docx»). Η επέκταση, δηλαδή, ενός αρχείου, μας ενημερώνει για τον τύπο των περιεχομένων του αρχείου. Τα Windows περιορίζουν συνήθως τα ονόματα των αρχείων σε 260 χαρακτήρες. Ωστόσο, το όνομα του αρχείου πρέπει να είναι ουσιαστικά μικρότερο, εφόσον η πλήρης διαδρομή (π.χ. «C:\myfiles\τεστ.docx») συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον αριθμό χαρακτήρων. Για το λόγο αυτό, μπορεί να δημιουργηθεί μερικές φορές, ένα σφάλμα κατά την αντιγραφή ενός αρχείου, με ένα πολύ μεγάλο όνομα αρχείου. Σε ένα όνομα αρχείου, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω χαρακτήρες: \ /? : * " > < Μια καλή πρακτική ονομασίας αρχείων και φακέλων, είναι να τους δίνουμε ονόματα, που να σχετίζονται με το περιεχόμενο και τη χρήση τους, ώστε να είναι ευκολότερη η ανάκληση και η οργάνωσή τους. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε τις επεκτάσεις των αρχείων, όταν αλλάζουμε το όνομά τους. Διαφορετικά θα είναι αδύνατη η επεξεργασία του αρχείου, με την κατάλληλη εφαρμογή.

2 2.6.2 Τύποι αρχείων εγγράφων Τύπος Περιγραφή Εφαρμογή.doc Αρχείο κειμένου Word docx Αρχείο κειμένου Word 2007.odt,.ott,.oth, Αρχείο κειμένου Writer 3 (OpenOffice).odm.xls Αρχείο υπολογιστικών φύλλων Excel xlsx Αρχείο υπολογιστικών φύλλων Excel 2007.ods,.ots Αρχείο υπολογιστικών φύλλων Calc 3 (OpenOffice).ppt Αρχείο παρουσίασης Powerpoint pps Αρχείο προβολής παρουσίασης Powerpoint pptx Αρχείο παρουσίασης Powerpoint 2007.ppsx Αρχείο προβολής παρουσίασης Powerpoint 2007.odp,.odg, Αρχείο παρουσίασης Impress 3 (OpenOffice).otp.mdb Αρχείο βάσης δεδομένων Access accdb Αρχείο βάσης δεδομένων Access 2007.htm Αρχείο διαδικτύου Browsers (IE, Mozilla, ).xml Αρχείο διαδικτύου Browsers (IE, Mozilla, ).txt Αρχείο κειμένου Notepad / Σημειωματάριο.rtf Αρχείο κειμένου Wordpad.pdf Αρχείο κειμένου Acrobat Reader, Foxit Reader, κ.α..zip Συμπιεσμένο αρχείο Windows, WinZip.rar Συμπιεσμένο αρχείο WinRar Τύποι αρχείων εικόνας (image) JPG, TIFF, TIF, GIF, BMP, PS, EPS, FPX, PCD, PNG, PSD, WMF, CDR, PICT, PIC, PCX

3 2.6.4 Τύποι αρχείων βίντεο Τύπος Περιγραφή.3g2 3GPP2 Multimedia File.3gp 3GPP Multimedia File.asf Advanced Systems Format File.avi Audio Video Interleave File.bsf Blu-ray AVC Video File.divx DivX-Encoded Movie File.flv Flash Video File.m2p MPEG-2 Program Stream File.m4v itunes Video File.mkv Matroska Video File.mod Camcorder Recorded Video File.mov Apple QuickTime Movie.mp4 MPEG-4 Video File.mpeg MPEG Movie.mpg MPEG Video File.rm Real Media File.swf Shockwave Flash Movie.vob DVD Video Object File.wmv Windows Media Video File.xvid Xvid-Encoded Video File.yuv YUV Video File

4 2.6.5 Τύποι αρχείων ήχου Τύπος.AAC (Advanced Audio Coding File).AIF (Audio Interchange File Format).IFF (Interchange File Format).M3U (MP3 URL).MID (MIDI File).MP3 (MPEG Audio Layer 3).MPA (MPEG Audio File).RA (Real Audio File) Περιγραφή Συμπιεσμένο αρχείο ήχου που σε αντίθεση με το MP3, προσφέρει δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας όπως αποδοτικότερη κωδικοποίηση, απλούστερα φίλτρα και καλύτερο χειρισμό των συχνοτήτων άνω των 16KHz. Σχεδόν πανομοιότυπη ποιότητα με το αρχικό Τύπος αρχείου όμοιος με το.wav. Αναπτύχθηκε από την Apple αλλά βασίστηκε σε ιδέα της Electronic Arts. Ένα τυπικό αρχείο.aif ψηφιακού δίσκου έχει sampling rate 44.1KHz, είναι 16-bit και έχει δυο κανάλια (για stereo) - Τύπος αρχείου που αναπτύχθηκε από την Electronic Arts και μπορεί να περιέχει κείμενο, εικόνα ή ήχο. Χρησιμοποιείται σαν βάση από πολλούς άλλους τύπους και υποστηρίζεται από πολλά προγράμματα. Είναι playlist που αποθηκεύει τις τοποθεσίες των αρχείων (βίντεο και ήχος) σε απλή μορφή text. Αρχικά το χρησιμοποιούσε μόνο το winamp αλλά τώρα χρησιμοποιείται από πολλά προγράμματα. Αρχείο MIDI (Musical Instrument Digital Interface) που περιέχει μουσικά δεδομένα όπως ποιες νότες παίζονται, πότε και πόσο δυνατά παίζονται και για πόσο. Επίσης περιέχει δεδομένα ελέγχου όπως τα πετάλια. Δεν περιέχει ηχητικά δεδομένα. Χρησιμοποιεί και την επέκταση.midi Συμπιεσμένο αρχείο που αναπτύχθηκε από την Movie Picture Experts Group.Μπορει να προσφέρει ποιότητα παρόμοια με του CD (stereo 16-bit) σε ένα αρχείο περίπου στο 1/10 του μεγέθους ενός.wav ή ενός.aif. Η ποιότητα του εξαρτάται από το bit rate που χρησιμοποιήθηκε κατά την συμπίεση του. Τυπικές τιμές είναι 128kbps, 160kbps και 192kbps. Μεγαλύτερες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα αρχεία. Αρχείο ήχου συμπιεσμένο με MPEG Layer Ι, ΙΙ ή ΙΙΙ Τύπος αρχείου που κατασκευάστηκε από την Real Player. Μπορεί να περιέχει ήχο ή την θέση streaming ήχου από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιεί αλγόριθμο συμπίεσης του Real Player και συχνά χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή ήχων μέσω του περιηγητή (web browser). Χρησιμοποιεί και την επέκταση.ram..wav (WAVE Audio File) Ψηφιακός τύπος αρχείου για την αποθήκευση κυματοειδών δεδομένων. Επιτρέπει την αποθήκευση ήχου με διάφορα sampling και bit rates. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν αρχεία ποιότητας CD. Είναι παρόμοια με τα.aif άλλα είναι πιο περίπλοκα και χρησιμοποιούνται περισσότερο από συστήματα Windows..WMA (Windows Media Audio File) Αρχείο ήχου συμπιεσμένο με το Windows Media. Αρχικά κατασκευάστηκε από την Microsoft, έχει ομοιότητες με το MP3 και μπορεί να μετατραπεί σε άλλες πιο standardized μορφές. Συχνά χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή μουσικής από το διαδίκτυο.

5 2.6.6 Εικονίδια αρχείων Εικονίδιο Αρχείο Επέκταση.EXE,.COM Εκτελέσιμο αρχείο εφαρμογής..txt.csv.doc.docx.rtf.xls.xlsx Απλό αρχείο κειμένου, χωρίς εικόνες, προσπελάσιμο από κάθε επεξεργαστή κειμένου. Αρχείο οριοθετημένου κειμένου, συνήθως με κόμματα, που χρησιμοποιείται για μεταφορά δεδομένων μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών (π.χ. Word, Excel, Access). Έγγραφο του Word , που περιέχει μορφοποιημένο κείμενο, εικόνες και αντικείμενα. Έγγραφο του Word 2007, που περιέχει μορφοποιημένο κείμενο, εικόνες και αντικείμενα. Αρχείο εμπλουτισμένου κειμένου, που χρησιμοποιείται για μεταφορά μορφοποιημένου κειμένου, μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Βιβλίο εργασίας του Excel και χρησιμοποιείται για παρουσίαση και επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων. Βιβλίο εργασίας του Excel 2007 και χρησιμοποιείται για παρουσίαση και επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων..ppt Αρχείο παρουσίασης του Powerpoint PPTX Αρχείο παρουσίασης του Powerpoint PPS.PPSX ή Αρχεία προβολής παρουσίασης του Powerpoint (.pps) ή του Powerpoint 2007 (.ppsx). Ξεκινούν την προβολή της παρουσίασης άμεσα, όταν κάνουμε διπλό κλικ πάνω τους..mdb Αρχείο βάσης δεδομένων της Access ACCDB Αρχείο βάσης δεδομένων της Access BMP Χρησιμοποιείται από τα Windows σαν βασικό format. Αποθηκεύονται συνήθως οι εικόνες που δημιουργούμε με τη «Ζωγραφική»..GIF Μπορεί να αποδώσει μόνο μέχρι 256 χρώματα και η συμπίεση που επιτυγχάνει είναι κατάλληλη για γραφικά αλλά όχι για φωτογραφίες. Έτσι αποτελεί το συμπλήρωμα του.jpg για το Internet.

6 .JPEG.JPG.TIF ή.tiff.png.avi ή Είναι κατάλληλο για φωτογραφίες. Επιτυγχάνει εξαιρετικά υψηλή συμπίεση και είναι κατάλληλη για ανταλλαγή μέσω Internet. Χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και ανταλλαγή εικόνων σε ψηφιακή μορφή, που είναι συμβατή για τις περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας γραφικών και χρησιμοποιούν διάφορα είδη συμπίεσης. Το νέο format που σχεδιάστηκε για χρήση στο Internet αλλά ως τώρα δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση. Αρχείο βίντεο..mpeg.mpg.mp3 ή Αρχείο βίντεο. Συμπιεσμένο αρχείο ήχου..wav Ασυμπίεστο αρχείο ήχου..pdf.html.htm.tmp αρχείο άγνωστης μορφής.zip.zip ή ή Αρχείο για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής δημοσίευσης εγγράφων. Αρχείο εγγράφου του Internet (ιστοσελίδα). Τα.TMP είναι προσωρινά αρχεία που δημιουργούνται συνήθως από το λειτουργικό σύστημα κατά την εγκατάσταση ενός προγράμματος ή μιας εργασίας και διαγράφονται μετά το τέλος της. Τα αρχεία άγνωστης μορφής, είναι αρχεία που δεν αναγνωρίζονται από το λειτουργικό σύστημα γιατί συνήθως δεν έχει εγκατασταθεί ή έχει διαγραφεί, η εφαρμογή που δημιουργήθηκαν. Συμπιεσμένο αρχείο με το ενσωματωμένο πρόγραμμα των Windows. Συμπιεσμένο αρχείο με το πρόγραμμα «WinZip»..ZIP Συμπιεσμένο αρχείο με το πρόγραμμα «WinRar».

7 2.6.7 Χρήση του προγράμματος «WordPad» Για να ανοίξουμε το «WordPad», πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Όλα τα προγράμματα», «Βοηθήματα», «WordPad». Για να κλείσουμε το «WordPad», είτε πατάμε το κουμπί «Κλείσιμο» «WordPad» και επιλέγουμε την εντολή «Έξοδος». είτε το κουμπί Για να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο για πρώτη φορά, πατάμε το κουμπί «WordPad» και επιλέγουμε είτε την εντολή «Αποθήκευση» είτε την εντολή «Αποθήκευση ως». Ανοίγει το παράθυρο «Αποθήκευση ως» όπου επιλέγουμε αριστερά, τον δίσκο και τη διαδρομή που θα αποθηκεύσουμε το έγγραφό μας (προεπιλεγμένη θέση είναι η βιβλιοθήκη «Έγγραφα»), στο πλαίσιο «Όνομα αρχείου», επιλέγουμε το όνομα που θα έχει και στο πλαίσιο «Αποθήκευση ως» επιλέγουμε τον τύπο (επέκταση) του εγγράφου μας. Στο τέλος πατάμε το κουμπί «Αποθήκευση». Για να αποθηκεύσουμε ένα ήδη αποθηκευμένο έγγραφο, αφού τροποποιήσουμε το αποθηκευμένο έγγραφο, είτε πατάμε το κουμπί «Αποθήκευση» είτε πατάμε το κουμπί «WordPad» και επιλέγουμε την εντολή «Αποθήκευση». Η διαφορά ανάμεσα στις εντολές «Αποθήκευση» και «Αποθήκευση ως», είναι ότι με την εντολή «Αποθήκευση ως», αποθηκεύουμε τις αλλαγές που κάνουμε στα δεδομένα ενός αρχείου και μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση του (δημιουργώντας ένας αντίγραφό του), το όνομά του ή/και τον τύπο του. Η εντολή «Αποθήκευση», αποθηκεύει τις αλλαγές που κάνουμε στα δεδομένα ενός υπάρχοντος αρχείου, στην ίδια θέση και με το ίδιο όνομα και τύπο, αντικαθιστώντας το αρχικό. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο του «WordPad», πατάμε το κουμπί «WordPad» και επιλέγουμε την εντολή «Δημιουργία». Όταν ανοίγουμε το «WordPad», δημιουργείται αυτόματα ένα έγγραφο με όνομα «Έγγραφο - WordPad». Για να ανοίξουμε ένα έγγραφο του «WordPad», είτε κάνουμε διπλό κλικ πάνω του, μέσα από τα Windows, στη διαδρομή που είναι αποθηκευμένο είτε ανοίγουμε το «WordPad», πατάμε το κουμπί «WordPad» και επιλέγουμε την εντολή «Άνοιγμα». Στο παράθυρο «Άνοιγμα», μεταβαίνουμε στη διαδρομή που βρίσκεται το έγγραφο, το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί «Άνοιγμα». Για να εκτυπώσουμε ένα έγγραφο του «WordPad», πατάμε το κουμπί «WordPad» και επιλέγουμε την εντολή «Εκτύπωση». Στο παράθυρο «Εκτύπωση», κάνουμε τις επιθυμητές ρυθμίσεις εκτύπωσης και πατάμε το κουμπί «Εκτύπωση» Χρήση του προγράμματος «Σημειωματάριο» Για να ανοίξουμε το «Σημειωματάριο», πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Όλα τα προγράμματα», «Βοηθήματα», «Σημειωματάριο». Για να κλείσουμε το «Σημειωματάριο», είτε πατάμε το κουμπί «Κλείσιμο» «Αρχείο» και επιλέγουμε την εντολή «Έξοδος». είτε το μενού Για να αποθηκεύσουμε ένα έγγραφο για πρώτη φορά, πατάμε το μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε είτε την εντολή «Αποθήκευση» είτε την εντολή «Αποθήκευση ως». Ανοίγει το παράθυρο «Αποθήκευση ως» όπου επιλέγουμε αριστερά, τον δίσκο και τη διαδρομή που θα αποθηκεύσουμε το έγγραφό μας (προεπιλεγμένη θέση είναι η βιβλιοθήκη «Έγγραφα»), στο πλαίσιο «Όνομα αρχείου», επιλέγουμε το όνομα που θα έχει και στο πλαίσιο «Αποθήκευση ως» επιλέγουμε τον τύπο (επέκταση) του εγγράφου μας. Στο τέλος πατάμε το κουμπί «Αποθήκευση».

8 Για να αποθηκεύσουμε ένα ήδη αποθηκευμένο έγγραφο, αφού τροποποιήσουμε το αποθηκευμένο έγγραφο, είτε πατάμε το κουμπί «Αποθήκευση» είτε πατάμε το κουμπί «Σημειωματάριο» και επιλέγουμε την εντολή «Αποθήκευση». Για να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο του «Σημειωματάριο», πατάμε το μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε την εντολή «Δημιουργία». Όταν ανοίγουμε το «Σημειωματάριο», δημιουργείται αυτόματα ένα έγγραφο με όνομα «Χωρίς τίτλο - Σημειωματάριο». Για να ανοίξουμε ένα έγγραφο του «Σημειωματάριο», είτε κάνουμε διπλό κλικ πάνω του, μέσα από τα Windows, στη διαδρομή που είναι αποθηκευμένο είτε ανοίγουμε το «Σημειωματάριο», πατάμε το μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε την εντολή «Άνοιγμα». Στο παράθυρο «Άνοιγμα», μεταβαίνουμε στη διαδρομή που βρίσκεται το έγγραφο, το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί «Άνοιγμα». Για να εκτυπώσουμε ένα έγγραφο του «Σημειωματάριο», πατάμε το μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε την εντολή «Εκτύπωση». Στο παράθυρο «Εκτύπωση», κάνουμε τις επιθυμητές ρυθμίσεις εκτύπωσης και πατάμε το κουμπί «Εκτύπωση» Ιδιότητες φακέλων Για να εμφανίσουμε τις ιδιότητες ενός φακέλου, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Ιδιότητες». Στην καρτέλα «Γενικά», βλέπουμε τις πιο κάτω ιδιότητες: Τύπος: Εμφανίζει τον τύπο του επιλεγμένου στοιχείου («Φάκελος αρχείων»). Θέση: Εμφανίζει τη θέση που είναι αποθηκευμένος, ο φάκελος. Μέγεθος: Εμφανίζει το πραγματικό μέγεθος των περιεχομένων του φακέλου. Μέγεθος στο δίσκο: Εμφανίζει το μέγεθος, που καταλαμβάνει στο δίσκο, ο φάκελος, με όλα τα περιεχόμενά του. Περιέχει: Εμφανίζει τον αριθμό των αρχείων και των υποφακέλων, που περιέχει ο φάκελος. Δημιουργήθηκε: Εμφανίζει την ημερομηνία δημιουργίας του φακέλου. Μόνο για ανάγνωση: Αν ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, μπορούμε να δούμε τα περιεχόμενα του φακέλου αλλά δεν μπορούμε να τον τροποποιήσουμε ή να τον διαγράψουμε. Κρυφό: Αν ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, ο φάκελος δεν εμφανίζεται στα περιεχόμενα των φακέλων και των δίσκων. Δηλαδή γίνεται κρυφός και χρειάζεται η κατάλληλη ρύθμιση στα Windows 7, για να τον δούμε Ιδιότητες αρχείων Για να εμφανίσουμε τις ιδιότητες ενός αρχείου, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Ιδιότητες». Στην καρτέλα «Γενικά», βλέπουμε τις πιο κάτω ιδιότητες: Τύπος αρχείου: Εμφανίζει τον τύπο του επιλεγμένου αρχείου (εφαρμογή, συντόμευση, κ.τ.λ.). Ανοίγει με: Εμφανίζει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του αρχείου, το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε, πατώντας το κουμπί «Αλλαγή». Θέση: Εμφανίζει τη θέση που είναι αποθηκευμένο, το αρχείο. Μέγεθος: Εμφανίζει το πραγματικό μέγεθος του αρχείου. Μέγεθος στο δίσκο: Εμφανίζει το μέγεθος, που καταλαμβάνει το αρχείο, στο δίσκο. Δημιουργήθηκε: Εμφανίζει την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου. Τροποποιήθηκε: Εμφανίζει την τελευταία ημερομηνία τροποποίησης του αρχείου. Προσπελάστηκε: Εμφανίζει την τελευταία ημερομηνία προσπέλασης του αρχείου. Μόνο για ανάγνωση: Αν ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, μπορούμε να δούμε τα περιεχόμενα του αρχείου αλλά δεν μπορούμε να το τροποποιήσουμε ή να το διαγράψουμε.

9 Κρυφό: Αν ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, το αρχείο δεν εμφανίζεται στα περιεχόμενα των φακέλων και των δίσκων. Δηλαδή γίνεται κρυφό και χρειάζεται η κατάλληλη ρύθμιση στα Windows 7, για να το δούμε Επιλογή στοιχείων (αρχείων ή φακέλων) Για να επιλέξουμε ένα στοιχείο, κάνουμε κλικ πάνω του. Για να επιλέξουμε, πολλά, συνεχόμενα στοιχεία, κάνουμε κλικ στο πρώτο, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο «Shift» και έπειτα, κάνουμε κλικ στο τελευταίο. Εναλλακτικά, σύρουμε τον δείκτη του ποντικιού, για να δημιουργήσουμε μια επιλογή γύρω από εξωτερικό όλων των στοιχείων, που θέλουμε να επιλέξουμε. Για να επιλέξουμε, πολλά, μη συνεχόμενα στοιχεία, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο «Ctrl» και έπειτα, κάνουμε κλικ σε κάθε στοιχείο που θέλουμε να επιλέξουμε. Για να μετακινήσουμε ένα στοιχείο, το επιλέγουμε, κρατάμε πατημένο το αριστερό κλικ του ποντικιού και το σύρουμε στη θέση προορισμού Δημιουργία Φακέλου 1. Επιλέγουμε τη θέση ή το φάκελο μέσα στον οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε το νέο φάκελο. 2. Πατάμε το μενού «Αρχείο», επιλέγουμε διαδοχικά «Δημιουργία» και «Φάκελος». 3. Πληκτρολογούμε ένα νέο όνομα για το φάκελο και πατάμε «Enter». 4. Διαφορετικά, στη θέση που θέλουμε να δημιουργήσουμε το νέο φάκελο, κάνουμε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο, επιλέγουμε «Δημιουργία» και έπειτα «Φάκελος» Άνοιγμα στοιχείου Για να ανοίξουμε ένα στοιχείο, αφού το εντοπίσουμε, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Άνοιγμα». Εναλλακτικά, αφού το εντοπίσουμε, μπορούμε να το ανοίξουμε, κάνοντας διπλό κλικ πάνω του Αντιγραφή, αποκοπή και επικόλληση στοιχείων Αντιγραφή ενός στοιχείου, σημαίνει ότι το στοιχείο παραμένει στην αρχική του θέση και δημιουργούμε ένα αντίγραφό του, σε μια άλλη θέση. Μετακίνηση ή αποκοπή ενός στοιχείου, σημαίνει ότι το στοιχείο διαγράφεται από την αρχική του θέση και τοποθετείται, σε μια άλλη θέση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την αντιγραφή, την αποκοπή και την επικόλληση στοιχείων. Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε, θα πρέπει να εντοπίσουμε πρώτα, τους δίσκους και τους φακέλους μεταξύ των οποίων θα γίνει η διακίνηση των στοιχείων. Εντοπίζουμε το στοιχείο που θέλουμε: Να αντιγράψουμε: Πατάμε το μενού «Επεξεργασία» και επιλέγουμε «Αντιγραφή». Με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+C». Αφού επιλέξουμε το στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Αντιγραφή».

10 Να αποκόψουμε ή να μετακινήσουμε: Πατάμε το μενού «Επεξεργασία» και επιλέγουμε «Αποκοπή». Με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+X». Αφού επιλέξουμε το στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Αποκοπή». Να επικολλήσουμε: Πατάμε το μενού «Επεξεργασία» και επιλέγουμε «Επικόλληση». Με το συνδυασμό πλήκτρων «Ctrl+V». Αφού επιλέξουμε το στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Επικόλληση» Μετονομασία στοιχείων Επιλέγουμε το στοιχείο που θέλουμε να μετονομάσουμε, πατάμε στο μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε «Μετονομασία». Παρατηρούμε ότι επιλέγεται μόνο το όνομα του αρχείου και όχι η επέκτασή του. Πληκτρολογούμε το καινούργιο όνομα και πατάμε «Enter». Εναλλακτικά, έχοντας επιλεγμένο το στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Μετονομασία» Διαγραφή στοιχείων Επιλέγουμε το στοιχείο που θέλουμε να διαγράψουμε, πατάμε στο μενού «Αρχείο» και επιλέγουμε «Διαγραφή». Εναλλακτικά πατάμε το πλήκτρο «Delete» ή έχοντας επιλεγμένο το στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Διαγραφή». Εμφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου που μας ζητά να επιβεβαιώσουμε την αποστολή του αντικειμένου στον «Κάδο Ανακύκλωσης» των Windows Προβολή στοιχείων Όταν ανοίγουμε ένα δίσκο ή φάκελο ή πατάμε την εντολή «Υπολογιστής» (από το μενού «Έναρξη» ή ως συντόμευση της επιφάνεια εργασίας), μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εμφάνισης των στοιχείων στο παράθυρο. Πατάμε το κουμπί «Αλλαγή του τρόπου προβολής» στη γραμμή εργαλείων. Κάθε φορά που πατάμε αυτό το κουμπί, ο τρόπος εμφάνισης των στοιχείων μας αλλάζει και γίνεται κυκλική εναλλαγή μεταξύ πέντε διαφορετικών προβολών: «Μεγάλα εικονίδια», «Λίστα», «Λεπτομέρειες» (που εμφανίζει διάφορες στήλες με πληροφορίες για τα στοιχεία), «Τίτλοι» (μια μικρότερη προβολή εικονιδίων) και «Περιεχόμενο» (που εμφανίζει ένα μέρος των περιεχομένων κάθε αρχείου). Εάν κάνουμε κλικ στο βέλος, στη δεξιά πλευρά του κουμπιού, έχουμε και τις επιλογές «Πολύ μεγάλα εικονίδια», «Μεσαία εικονίδια» και «Μικρά εικονίδια». Μετακινώντας το ρυθμιστικό προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ρυθμίζουμε το μέγεθος των εικονιδίων των στοιχείων. Εναλλακτικά, μπορούμε να πατήσουμε στο μενού «Προβολή» Ταξινόμηση στοιχείων Για να ταξινομήσουμε τα στοιχεία, ανοίγουμε το φάκελο που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο, επιλέγουμε «Ταξινόμηση κατά» και, έπειτα, επιλέγουμε μια από τις διαθέσιμες εντολές («Όνομα», «Ημερομηνία τροποποίησης», «Τύπος», «Μέγεθος»). Επιπλέον, μπορούμε να ρυθμίσουμε ώστε να γίνεται Αύξουσα ή φθίνουσα ταξινόμηση, από τις αντίστοιχες εντολές του μενού. Εάν η εντολή ταξινόμησης που θέλουμε, δεν εμφανίζεται στο μενού «Ταξινόμηση κατά», κάνουμε κλικ στην επιλογή «Περισσότερα», για να την προσθέσουμε στο μενού.

11 Ομαδοποίηση στοιχείων Πέρα από την τακτοποίηση και την ταξινόμηση, μπορούμε επίσης να ομαδοποιήσουμε τα στοιχεία ανά ενότητα. Έτσι τα διαχωρίζουμε σε διαφορετικές ενότητες, ανάλογα με αυτή που θα επιλέξουμε. Για να ομαδοποιήσουμε τα στοιχεία, ανοίγουμε το φάκελο που θέλουμε, κάνουμε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο, επιλέγουμε «Ομαδοποίηση κατά» και, έπειτα, επιλέγουμε μια από τις διαθέσιμες εντολές («Όνομα», «Ημερομηνία τροποποίησης», «Τύπος», «Μέγεθος»). Επιπλέον, μπορούμε να ρυθμίσουμε ώστε να γίνεται Αύξουσα ή φθίνουσα ταξινόμηση, από τις αντίστοιχες εντολές του μενού. Εάν η εντολή ομαδοποίησης που θέλουμε, δεν εμφανίζεται στο μενού «Ομαδοποίηση κατά», κάνουμε κλικ στην επιλογή «Περισσότερα», για να την προσθέσουμε στο μενού. Εάν θέλουμε να καταργήσουμε την ομαδοποίηση, κάνουμε δεξί κλικ σε έναν κενό χώρο, επιλέγουμε «Ομαδοποίηση κατά» και, έπειτα, «(Χωρίς επιλογή)» Κάδος Ανακύκλωσης Όταν διαγράφουμε ένα στοιχείο, αυτό μετακινείται στον «Κάδο Ανακύκλωσης», ώστε να μπορούμε να το ανακτήσουμε αργότερα, αν το χρειαστούμε. Για οριστική διαγραφή των στοιχείων από τον υπολογιστή μας και την ανάκτηση του χώρου που καταλαμβάνουν στο σκληρό δίσκο, θα πρέπει να τα διαγράψουμε από τον «Κάδο Ανακύκλωσης». Μπορούμε να διαγράψουμε μεμονωμένα στοιχεία ή να αδειάσουμε ολόκληρο τον «Κάδο Ανακύκλωσης». Ανοίγουμε τον «Κάδο Ανακύκλωσης», κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο «Κάδος Ανακύκλωσης», στην επιφάνεια εργασίας και έπειτα: o o Για να διαγράψουμε οριστικά ένα στοιχείο, το επιλέγουμε, πατάμε το πλήκτρο «Delete» και έπειτα, πατάμε το κουμπί «Ναι», για να επιβεβαιώσουμε την διαγραφή του. Εναλλακτικά, κάνουμε πάνω του δεξί κλικ και επιλέγουμε «Διαγραφή». Για να διαγράψουμε όλα τα στοιχεία, πατάμε το κουμπί «Άδειασμα του Κάδου Ανακύκλωσης», που βρίσκεται στη γραμμή εργαλείων και έπειτα, πατάμε το κουμπί «Ναι». Εναλλακτικά, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο «Κάδος Ανακύκλωσης», στην επιφάνεια εργασίας και επιλέγουμε «Άδειασμα του Κάδου Ανακύκλωσης». Μπορούμε να επαναφέρουμε στοιχεία, από τον «Κάδο Ανακύκλωσης» στην αρχική τους θέση. Ανοίγουμε τον «Κάδο Ανακύκλωσης» και: o o Για να επαναφέρουμε ένα στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε «Επαναφορά». Για να επαναφέρουμε όλα τα στοιχεία, πατάμε το κουμπί «Επαναφορά όλων των στοιχείων», που βρίσκεται στη γραμμή εργαλείων και έπειτα, πατάμε το κουμπί «Ναι».

12 Συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων Τα συμπιεσμένα αρχεία καταλαμβάνουν μικρότερο αποθηκευτικό χώρο και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους υπολογιστές πιο γρήγορα από τα μη συμπιεσμένα αρχεία. Μπορούμε να εργαστούμε με συμπιεσμένα αρχεία και φακέλους, όπως εργαζόμαστε και με μη συμπιεσμένα στοιχεία. Τα συμπιεσμένα αρχεία, έχουν επέκταση «.zip». Για να συμπιέσουμε ένα στοιχείο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, επιλέγουμε «Αποστολή προς» και έπειτα «Συμπιεσμένος φάκελος (μορφή zip)». Δημιουργείται ένας νέος συμπιεσμένος φάκελος, στην ίδια θέση με το αρχικό στοιχείο, που συμπιέσαμε. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένας κενός φάκελος, δεν μπορεί να συμπιεστεί. Για να αποσυμπιέσουμε (εξάγουμε) στοιχεία από ένα συμπιεσμένο φάκελο: o o Για να εξάγουμε μόνο ένα ή κάποια στοιχεία, κάνουμε διπλό κλικ στον συμπιεσμένο φάκελο, για να τον ανοίξουμε, επιλέγουμε το στοιχείο ή τα στοιχεία που θέλουμε να αποσυμπιέσουμε και τα σύρουμε, από τον συμπιεσμένο φάκελο, σε μια νέα θέση. Για να εξάγουμε όλα τα περιεχόμενα από ένα συμπιεσμένο φάκελο, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του, επιλέγουμε «Εξαγωγή όλων», επιλέγουμε στο νέο παράθυρο τη θέση που θα εξαχθούν τα στοιχεία του και πατάμε το κουμπί «Εξαγωγή» Έλεγχος ελεύθερου χώρου των αποθηκευτικών μέσων και άλλες πληροφορίες Για να ελέγξουμε το διαθέσιμο χώρο ενός αποθηκευτικού μέσου (σκληρός δίσκος, USB, κ.τ.λ.) και να δούμε και άλλες πληροφορίες: Πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε «Υπολογιστής». Κάνουμε δεξί κλικ στο αποθηκευτικό μέσο που θέλουμε και επιλέγουμε «Ιδιότητες». Στην καρτέλα «Γενικά», βλέπουμε πληροφορίες για τον τύπο του αποθηκευτικού μέσου, το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιεί, το δεσμευμένο χώρο (πόσο μέγεθος χρησιμοποιείται) και τον ελεύθερο χώρο Διαμόρφωση (Format) αποθηκευτικού μέσου Για να χρησιμοποιηθεί ένα μέσο αποθήκευσης, όπως ο σκληρός δίσκος που είναι η βασική συσκευή αποθήκευσης δεδομένων του υπολογιστή μας, πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωσή του. Όταν διαμορφώνουμε έναν δίσκο, ρυθμίζουμε τις παραμέτρους του με ένα σύστημα αρχείων, ώστε να είναι σε θέση τα Windows να αποθηκεύουν πληροφορίες στον δίσκο. Οι σκληροί δίσκοι σε νέους υπολογιστές με Windows είναι ήδη διαμορφωμένοι. Αν όμως θελήσουμε να προσθέσουμε ένα νέο δίσκο, ώστε να αυξήσουμε την αποθηκευτική ικανότητα του υπολογιστή μας, μπορεί να χρειαστεί, να τον διαμορφώσουμε. Ο σκληρός δίσκος στον οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα, δεν μπορεί να διαμορφωθεί μέσα από τα Windows. Οι συσκευές αποθήκευσης όπως οι μονάδες Flash USB και οι κάρτες μνήμης Flash, συνήθως είναι ήδη διαμορφωμένες από τον κατασκευαστή τους. Τα CD και τα DVD, χρησιμοποιούν διαφορετικές μορφές από αυτές των σκληρών δίσκων και των αφαιρούμενων συσκευών αποθήκευσης. Με τη διαμόρφωση ενός δίσκου, διαγράφονται όλα τα αρχεία που υπάρχουν σε αυτόν. Για να διαμορφώσουμε ένα αποθηκευτικό μέσο, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε «Υπολογιστής». Κάνουμε δεξί κλικ στο αποθηκευτικό μέσο που θέλουμε και επιλέγουμε «Διαμόρφωση».

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Εµφάνιση των γραµµών εργαλείων "Βασική" και "Μορφοποίηση" σε δύο γραµµές Από προεπιλογή, οι γραµµές εργαλείων Βασική και Μορφοποίηση εµφανίζονται µε αγκύρωση (σταθεροποίηση:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3ο. Διαχείριση αρχείων

Μάθημα 3ο. Διαχείριση αρχείων Μάθημα 3ο Διαχείριση αρχείων Σελίδα 36 από 106 3.1 Εισαγωγή Συμπληρώνοντας την έννοια της χωρητικότητας, που είδαμε σε προηγούμενη ενότητα, όσο πιο πολύ δουλεύουμε με τον υπολογιστή, τόσο πιο πολλά αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων.

Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Εφαρμογές Πληροφορικής Διαχείριση Αρχείων Η έννοια του αρχείου, βασικές έννοιες διαχείρισης αρχείων. Ορισμός Ένα αρχείο είναι ένα σύνολο από σχετιζόμενες πληροφορίες οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων

Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Χρήση Η/Υ & Διαχείριση Αρχείων Άσκηση 1: Επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Ποιες από τις παρακάτω πορείες μας οδηγούν στο να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας; o Έναρξη Τερματισμός Επανεκκίνηση o Ctrl + Alt

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας.

Κάντε δεξιό κλικ πάνω σε ένα επιλεγμένο αρχείο και επιλέξτε Μετακίνηση ή. ή Επιλέξτε Αποκοπή από την καρτέλα Αρχική της κορδέλας. Kεφάλαιο 7: Το Ιεραρχικό Σύστημα Φακέλων των Windows 113 φάκελος προορισμού αντιγραμμένα αρχεία Τα αρχεία αντιγράφονται στον προορισμό τους. Παρατηρήστε ότι τα αρχεία έχουν παραμείνει και στην αρχική τους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Εγκατάσταση λογισμικού (προγραμμάτων) Ορισμοί Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χωρίζεται σε δύο μέρη, το υλικό και το λογισμικό. Το υλικό αποτελείται από όλα τα εξαρτήματα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα

Μάθημα 4ο. Προγράμματα Μάθημα 4ο Προγράμματα Σελίδα 47 από 106 4.1 Εγκατάσταση προγραμμάτων Όπως έχουμε πει στο πρώτο μάθημα (Σημειώσεις 1ου Μαθήματος 1.3.3.Β σελ. 12) τα προγράμματα ή αλλιώς εφαρμογές αποτελούν μέρος του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στο Λειτουργικό Σύστημα Windows XP Βόλος, Νοέμβριος 2008 Τα Windows είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια υπολογιστές στον κόσμο. Μας βοηθούν στο να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Microsoft WINDOWS (95-98-NT-2000-XP) Κ. Παρασκευόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλονίκη 2004 1. Μερικά κλασσικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10

2.1 Windows XP. 2.2 Επιφάνεια εργασίας. 2.3 Γραμμή εργασιών 1/10 2.1 Windows XP 1. Τι είναι τα Windows XP; 2. Τι εννοούμε με τον όρο λειτουργικό σύστημα; 3. Αναφέρετε μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. 4. Αναφέρετε μερικά από τα βοηθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστηριακό Μέρος του Μαθήματος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας, Κ. Κωστοπούλου Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στην Πληροφορική Το μάθημα περιλαμβάνει δύο μέρη:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γεωργαλής Αλέξανδρος Μυτιλήνη 2004-2005 1/41 Σημειώσεις 1ου Έτους Μυτιλήνη 2003-2004...1

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER)

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Επιλογή αρχείων και φακέλων Αν τα αρχεία είναι συνεχόμενα κάνω κλικ στο πρώτο αρχείο μετά πατάω διαρκώς το πλήκτρο Shift και κάνω κλικ στο τελευταίο αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση

Browsers. Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση Browsers Λειτουργικότητα και Παραμετροποίηση 1 Πίνακας περιεχομένων Γενική περιγραφή... 3 Γενικά... 3 Ποιο αναλυτικά τα μέρη ενός browser... 4 Φίλτρα αναζήτησης... 4 Σενάρια αναζήτησης... 4 Όψεις εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Το κάθε αρχείο έχει το δικό του όνομα που αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται με το σύμβολο της τελείας.

Το κάθε αρχείο έχει το δικό του όνομα που αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται με το σύμβολο της τελείας. ΜΑΘΗΜΑ 1 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Αρχεία Και Φάκελοι 2. Τύποι Αρχείων 3. Συσκευές Αποθήκευσης 4. Δημιουργία, Αποθήκευση Και Κλείσιμο Αρχείων 5. Μονάδες Μέτρησης Αποθήκευσης Αρχείων 6. Εφεδρικά Αντίγραφα 7. Προβολή Φακέλων

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Samsung PC Studio 3.0 Οδηγός χρήστη

Samsung PC Studio 3.0 Οδηγός χρήστη Samsung PC Studio 3.0 Οδηγός χρήστη Πνευματικά Δικαιώματα 2005 Samsung Electronics Co., Ltd. Περιεχόμενα 1. Samsung PC Studio...4 1.1. Απαιτήσεις συστήματος...4 1.2. Χαρακτηριστικά του PC Studio...4 2.

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ WINDOWS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ WINDOWS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ WINDOWS 1. Γνωριμία με τα Windows 2. Βοήθεια και υποστήριξη 3. Διαχείριση εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας 4. Διαχείριση αρχείων και φακέλων 5. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 2 Χρήση Υπολογιστή και ιαχείριση Αρχείων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 2 Using the Computer and Managing Files) Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης Συνολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΗΥ Βασικές Έννοιες Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ -  ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΜΑΡΗΣ - www.kostasdelimaris.gr ΧΡΗΣΗ ΗΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή στους υπολογιστές... 3 Εκκίνηση του ΗΥ:... 3 Τερματισμός του ΗΥ:... 3 Διαχείριση Διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin)

Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Published on PRISMA Win Help - Megasoft (http://docs.megasoft.gr) Home > Εμπορική Διαχείριση > Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Διαχείριση Βάσης Δεδομένων (dbadmin) Μέσα από τη διαχείριση βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου

Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου 3.1.1.1 Άνοιγμα (και κλείσιμο) της εφαρμογής Εγγράφου Κειμένου Ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν διαφορές στη χρήση του Εγγράφου Κειμένου στα λειτουργικά Windows ή Linux. Η σημαντικότερη διαφορά παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο.

Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Βιωματικό εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού με Η/Υ από δραστηριότητες στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο. Εισηγητής : Χρήστος Μανώλης δάσκαλος Θεσσαλονίκη Οκτώβριος - Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς

Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας. Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Εργασία-3: Παρουσίαση Εργασίας Ομάδα Α. Προετοιμασία Αναφοράς Αρκετοί πιστεύουν πως η επιτυχία μιας παρουσίασης είναι δεδομένη εάν ο παρουσιαστής κατέχει το θέμα που πρόκειται να παρουσιάσει και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7

Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7 Κεφάλαιο 2.1: Λειτουργικό σύστημα και εισαγωγή στα Windows 7 2.1.1 Τι είναι το λειτουργικό σύστημα Το λειτουργικό σύστημα είναι το πλέον βασικό λογισμικό ενός υπολογιστή καθώς παρέχει τη διασύνδεση (interface)

Διαβάστε περισσότερα

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Υπολογιστές για Μικρούς και Μεγάλους Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MICROSOFT WINDOWS XP Ξεκινώντας με τα WINDOWS Επιφάνεια Εργασίας Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Περιγραφή και επεξήγηση της χρήσης του χώρου διαχείρισης της ιστοσελίδας για τους καλλιτέχνες 1 Περιεχόμενα Είσοδος στο χώρο διαχείρισης...3 Επεξεργασία της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη!

Ανακαλύπτω. Ο υπολογιστής στην πράξη! ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2014 Α Μαθαίνω τον υπολογιστή μου Ανακαλύπτω Ο υπολογιστής στην πράξη! Ο υπολογιστής στην πράξη! Επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools

Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Εννοιολογικός Χάρτης Cmap Tools Angelos Giannoulas http://cmap.ihmc.us/ http://cmap.ihmc.us/download/ Εγκατάσταση του λογισμικού Κάντε διπλό κλικ στο εικονίδιο εγκατάστασης της εφαρμογής Εγκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Κεφάλαιο 12. Windows 7 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. ΔΕΝ είναι λειτουργικά συστήματα οι παρακάτω εφαρμογές: Lotus 123 Microsoft Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός λήψης αντιγράφων ασφαλείας (backup) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Οδηγός λήψης αντιγράφων ασφαλείας (backup) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας Δ/νση Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη email: tshy@damt.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

1. Επιλέγουμε το πρώτο αρχείο ή φάκελο στη λίστα 2. Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο [Shift] και επιλέγουμε το τελευταίο εικονίδιο επιλογής

1. Επιλέγουμε το πρώτο αρχείο ή φάκελο στη λίστα 2. Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο [Shift] και επιλέγουμε το τελευταίο εικονίδιο επιλογής ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Επιλογή Αρχείων Και Φακέλων 2. Μετακίνηση Αρχείων Και Φακέλων 3. Αντιγραφή Αρχείων Και Φακέλων 4. Διαγραφή Αρχείων Και Φακέλων 5. Συμπίεση Αρχείων Και Φακέλων 6. Αποσυμπίεση Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009)

ΕΠΛ : Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Κεφάλαιο 1: Windows ΕΠΛ 001-002: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Σημειώσεις Εργαστηρίων (2009) Τα Windows είναι ένα λειτουργικό περιβάλλον, τo οποίo κάνει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής

Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο του Μαθήματος: ΕΠΛ 001: Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Ώρες Εργαστηρίου: Email: katerina.tortouri@outlook.com, ktorto01@cs.ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: http://epl001lab.weebly.com/

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας

Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας Μελέτη προβλήματος και δημιουργία παρουσίασης Φύλλο εργασίας Δραστηριότητα Οι μαθητές πρέπει να χωριστούν σε ομάδες των 2-3 ατόμων και να μελετήσουν τουλάχιστον μια μορφή μόλυνσης του περιβάλλοντος. Θα

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007

Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το λογισμικό παρουσιάσεων Power Point 2007 Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2007), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας (Βιβλίο1) με

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργείο Αυτοκινήτων

Συνεργείο Αυτοκινήτων Συνεργείο Αυτοκινήτων v2.102, Οκτώβριος 2015 Σύντοµες οδηγίες χρήσης Εισαγωγή Το πρόγραµµα Συνεργείο Αυτοκινήτων έχει σκοπό τη διαχείριση και παρακολούθηση του πελατολογίου, των αυτοκινήτων και των εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point)

Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Δημιουργία παρουσιάσεων (Power Point) Το πρόγραμμα PowerPoint είναι η «αίθουσα προβολών» του Office. Μια προβολή (παρουσίασης) του PowerPoint μπορεί να έχει ως στόχο να ενημερώσει, να διδάξει ή και να

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP

Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Κοινή χρήση πόρων με τα Windows XP Α. Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων Θα μάθετε: Να θέτετε σε κοινή χρήση ένα αρχείο ή ένα φάκελο του υπολογιστή με τα Windows XP. Να θέτετε σε κοινή χρήση στο δίκτυο μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της HP είναι

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE... 2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ... 3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)... 5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 6 Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα πολυμέσα;

Τι είναι τα πολυμέσα; ΕΝΟΤΗΤΑ Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα Α τάξη Λέξεις Κλειδιά: Ανάλυση εικόνας, αναλογικό σήμα, αλληλεπιδραστικότητα (interactivity), βάθος χρώματος, δειγματοληψία, εικονοστοιχείο (pixel), Πολυμέσα (Multimedia),

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων 2 Μέρος 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18

ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18 ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ DJCONTROL COMPACT ΚΑΙ DJUCED 18 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Συνδέστε το DJControl Compact στον υπολογιστή σας Εγκαταστήστε την εφαρμογή DJUCED 18 Εκκινήστε την εφαρμογή DJUCED 18 Περισσότερες πληροφορίες (φόρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πυρησίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 7: Πρότυπα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Global Kids 3. Syllabus

Global Kids 3. Syllabus Global Kids 3 Syllabus Το εγκαταστημένο λογισμικό που απαιτείται για την εξεταστική διαδικασία του προγράμματος Globlakids 3 είναι: Microsoft Windows Σουίτα Microsoft Office GlobalCert A.E. Σόλωνος 108,

Διαβάστε περισσότερα

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή WINDOWS ΣΤΟΧΟΙ: 1. Γνωριμία Με Το Περιβάλλον Του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 2. Γνωριμία Με Την Επιφάνεια Εργασίας (Desktop) 3. Ta Βασικά Εικονίδια Της Επιφάνειας Εργασίας (Desktop) 4. Κουμπιά Παραθύρων 5.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Μέτρο 2.2.1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Μέτρο 2.2.1 On line ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Μέτρο 2.2.1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ... 3 1.1 Υποχρεωτικά Πεδία... 3 1.2 Βοηθητική Λίστα Τιμών (drop down list)... 3 1.3 Αναζήτηση... 3 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Dir Me Up

Εισαγωγή στο Dir Me Up Εισαγωγή στο Dr Me Up V2.00 / 2013-05-18 [Τα νέα χαρακτηριστικά από την προηγούμενη 1.30 έκδοση εμφανίζονται με μπλέ χρώμα] Bong Atttude 2013 Εισαγωγή 1/ Επιστρέψτε στην προηγούμενη τοποθεσία. 2/ Πηγαίνετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Excel 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21

Περιεχόμενα. Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες Κεφάλαιο 2: Ξεκίνημα του H/Y και το περιβάλλον των Windows XP...21 Περιεχόμενα Εισαγωγή...9 Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες... 11 1.1 Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής...11 1.2 Η ιστορία των υπολογιστών...13 1.3 Η αναπαράσταση των δεδομένων στον υπολογιστή...15 1.4 Ας φτιάξουμε

Διαβάστε περισσότερα