ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ GANODERMA LUCIDUM Δημήτριος Καππάδοχος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ GANODERMA LUCIDUM Δημήτριος Καππάδοχος"

Transcript

1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ GANODERMA LUCIDUM Δημήτριος Καππάδοχος Η κύρια ονομασία του είναι Ganoderma lucidum και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως. Του αποδόθηκε δε η ονομασία το μανιτάρι της αθανασίας. Η χρήση του ήταν γνωστή στην Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες πριν από χρόνια. Θεωρείται το φάρμακριακο που εξασφαλίζει τη νεότητα και την μακροζωϊα. Στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική εχρησιμοποιείτο για την καταπολέμηση της αυπνίας, της κατάθλιψης, της ανδρικής ανικανότητας, καθώς και σε πολλές άλλες ασθένειες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά πειράματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και αποδείχθηκε ότη η χρήση του βοηθάει στην βελτίωση της υπέρτασης και της υπότασης, στην βελτίωση της χοληστερόλης, της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, των αλλεργιών, του διαβήτη, της σωστής λειτουργίας των νεφρών, των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα θεωρείται ισχυρό αντισταμινικό και αντιαλλεργικό, ενώ η επίδρασή του στην εμπόδιση της μετάστασης του καρκίνου θεωρείται θετική. Επιπλέον η χρήση του μειώνει τον πόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές από τη χρήση του, αφού είναι μη τοξικό, ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Το Γανόδερμα μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος σε λεπτές φέτες η σκόνη και ακολουθηθεί μια διαδικασία βρασίματος, έτσι ώστε το υγρό να είναι έτοιμο για χρήση. Στην υγρή του μορφή η γεύση του είναι αρκετά πικρή. Η ονομασία Γανόδερμα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό γάνος (γυαλισμένος, λαμπερός) και τη λέξη δέρμα. Το γανόδερμα είναι προσαρμογόνο βότανο. Τα προσαρμογόνα βότανα παρέχουν αυτά ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή πίεση του αίματος. Όμοια, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των επιπέδων της χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη, χωρίς να αυξήσει και την κακή. Μόνον 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα με το

2 Γανόδερμα να είναι στην κορυφή. Το Γανόδερμα βοηθά ακόμα το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό, όσο και στην χοληστερόλη, την παχυσαρκία, το σάκχαρο, την εμμηνόπαυση, την αρθρίτιδα, την υπέρταση και υπόταση, τις αλλεργίες και το άσθμα. Τέλος, δυναμώνει, ενισχύει τον οργανισμό και βοηθάει σε μια σωστή διατροφή. Τα συστατικά του γανοδέρματος που το κάνουν τόσο αποτελεσματικό είναι οι στερόλες, η κουμαρίνη, μανιτόλη, τα αλκαλοειδή, οι πολυσακχαρίτες, το οργανικό γερμάνιο, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και τα ολοκληρωμένα πρωτεϊνικά μόρια. Επίσης περιέχει γανοδερικά οξέα (μειώνουν την αρτηριακή πίεση) και Β-3 γλυκόνες, που του δίνουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα γανοδερικά οξέα, που βρέθηκαν στο γανόδερμα, προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης αλλά και παρεμπόδιση της πήξης του αίματος. Σε κουνέλια και σε αρουραίους που δόθηκε εκχύλισμα γανόδερμα, η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν και η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στα απαγωγά νεφρικά σωληνάρια, περιορίστηκε. Το εκχύλισμα δεν μείωσε τον καρδιακό ρυθμό σε αυτά τα ζώα, μολονότι υπήρξε σαφής δοσοεξαρτώμενη υπόταση. Ο μηχανισμός των υποτασικών δράσεων του γανοδέρματος αποδόθηκε σε κεντρική αναστολή της συμπαθητικής νευρικής δραστηριότητας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες του γανοδέρματος διαφοροποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τόσο in vivo όσο και in vitro. Οι ανοσορυθμιστικές επιπτώσεις των πολυσακχαριτών του δανοδέρματος συμπεριλαμβάνουν την προώθηση της λειτουργίας των αντιγονοπαρουσιαστικών κυττάρων, τη χημική και κυτταρική ανοσία. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιούνται για το άσθμα, δερματίτιδα, βρογχίτιδα, ρευματισμούς, επιπεφυκίτιδα, διάφορους όγκους, κ.ά. Το γανόδερμα ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση (in vivo) και δραστηριότητα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β σε ποντίκια (in vitro). Τα γανοδερμικά οξέα αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης σε ανθρώπινα ηπατικά κυτταρικά (in vitro), οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε ένα ζωϊκό μοντέλο, το εκχύλισμα G. lucidum φάνηκε ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του ορού, λόγω καταστολής της έκφρασης του γονιδίου για την ηπατική φωσφο-ενολο-πυροσταφυλική καρδοξυ-κινάση (PEPCK).

3 Το εκχύλισμα Ganoderma lucidum μείωσε σημαντικά τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου, αύξησε το χρόνο ύπνου, τον non-rem χρόνο ύπνου σε αρουραίους που έλαβαν pentobarbital. Φαίνεται ότι το GLE ασκεί υπνωτική δράση όμοια βενζοδιαζεπίνης, τουλάχιστον εν μέρει. Χρησιμοποιείται επίσης, για ένα μεγάλο αριθμό των ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών νόσων, ανορεξίας και αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια. Το γανόδερμα σε επιθετικές μορφές καρκίνου, ενισχύει την επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και εμποδίξει την εξάπλωση. Εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων, βοηθώντας τη δράση της φαρμακευτικής θεραπείας, σε τοπικό επίπεδο. Μειώνει τις παρενέργειες της χημιοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα. Ομαλοποιεί επίσης τις άλλες λειτουργίες του σώματος, μειώνοντας τις πιθανότητες των άλλων συστηματιακών επιπλοκών. Το γανόδερμα αυξάνει τον μεταβολισμό έως και 50% κι έτσι η προθήκη του σε δίαιτα διπλασιάζει την απώλεια βάρους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από πολλές ασθένειες. Συνοψίζοντας λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μανιτάρι Omanitus Ganoderma Lucidum μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόληψης διαφόρων ασθενειών, χάρη στις αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητές του. Επανάσταση αποτελεί η παραγωγή του σε μορφή καφέ με σκοπό να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων και να επιφέρει μεγαλύτερη ισορροπία στη ζωή τους, χάρη στην τεράστια δύναμη του γανοδέρματος. Αναμιγνύοντας εκλεκτό καφέ με το βότανο Ganoderma Lucidum βελτιώνεται η ανθρώπινη ευεξία. Υπεροξείδια της Δισμουτάσης Τα μυστικά του γανοδέρματος για την μακροζωϊα Το υπεροξείδιο της Δισμουτάσης είναι ένα σημαντικό δραστικό συστατικό που περιέχει το βότανο Γανόδερμα. Παρέχει στο γανόδερμα την ιδιαίτερη ικανότητα επιβράδυνσης της γήρανσης εφόσον το καταναλώνουμε συστηματικά και μακροχρόνια.

4 Το SOD είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στον άνθρωπο και σε άλλα ζώα. Δρα σαν μια σημαντική γραμμή άμυνας εναντίον της οξείδωσης σε όλα σχεδόν τα κύτταρα που εκτίθενται στο οξυγόνο. Το SOD μετατρέπει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σε οξυγόνο, σε μια λιγότερο τοξική ουσία, το υπεροξείδιο του Υδρογόνου. Το υπεροξείδιο του Υδρογόνου είναι λιγότερο βλαπτικό και μετατρέπεται στη συνέχεια σε νερό με την επίδραση της δεύτερης γραμμής άμυνας, την υπεροξειδάση της Γλουταθιόνης. Η τρίτη γραμμή άμυνας κατά την επίθεση των ελεύθερων ριζών είναι η καταλάση, που μετατρέπει τις εναπομείνασες ρίζες Οξυγόνου σε νερό και οξυγόνο. Πως το SOD προστατεύει τα κύτταρα Δεδομένου ότι οι ελεύθερες ρίζες Οξυγόνου είναι τοξικές, σχεδόν όλες οι μορφές ζωής που χρησιμοποιούν οξυγόνο περιέχουν κάποια μορφή του ενζύμου SOD. Αυτό είναι πολύ δραστικό. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σχεδόν αμέσως μόλις τις συναντήσει σε κάποιο υδατικό διάλυμα. Έρευνες απέξειδαν ότι το SOD προστατεύει πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών Οξυγόνου. Αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση της ζωής των κυττάρων, άρα και την καθυστέρηση της γενικής γήρανσης του σώματος ή ακόμα και την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας. To SOD επίσης προστατεύει τα κύτταρα,α από: Την καταστροφή του DNA Τις βλάβες από την ιονίζουσα ακτινοβολία Την καταστροφή των λιπιδίων Σχετικά με τα πειράματα που γίνονται με το SOD στην έρευνα κατά του καρκίνου, οι επιστήμονες καλλιεργούν καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και μετά ρίχνουν διαλύματα διαφόρων συγκεντρώσεων σε SOD πάνω στα κύτταρα αυτά, παρατηρώντας με το μικροσκόπιο οι επιστήμονες βλέπουν έκπληκτοι τα καρκινικά κύτταρα να απενεργοποιούνται και να πεθαίνουν σταδιακά. Ποιός έχει το περισσότερο SOD; Μεταξύ όλων των ζωντανών οργανισμών, ο άνθρωπος έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε SOD. Συνεπώς, θεωρητικά, μπορούμε να ζήσουμε τουλάχιστον 125 χρόνια, όσον αφορά αυτόν τον παράγοντα.

5 Στην πράξη όμως, μέχρι να φτάσουμε τα 40, το Υπεροξείδιο της Δισμουτάσης μας έχει μείνει μόνον το μισό. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να καταπολεμήσει διάφορους μολυσματικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως: Μόλυνση του αέρα Μόλυνση του νερού Μόλυνση από ηλεκτρομαγνητικά πεδία Το άγχος στην εργασία, η κακή διατροφή και σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργούν επίσης πολύ οξειδωτικό σοκ που βλάπτει το σώμα μας. Έτσι έχετε εξαντλήσει τα αποθέματά σας σε SOD πολύ πριν φτάσετε τα 100. Τα μειωμένα επίπεδα του SOD είναι ένας από τους λόγους της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας μετά την ηλικία των 40 ετών. Στα 20 και στα 30 μας δεν νοιώθουμε διαφορές στην γενική κατάσταση της υγείας μας. Μόλις μπούμε στα 40 κάποια προβλήματα υγείας αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και σταδιακά ποιλλαπλασιάζοντα όσο περνούν τα χρόνια συνήθως με αυξανόμενο ρυθμό. SOD στο Γανόδερμα Μολαταύτα καταναλώνοντας συστηματικά το βότανο Γανόδερμα, μπορείτε να διατηρήσετε το επίπεδο του SOD στο σώμα σας σε ικανοποιητικό βαθμό για περισσότερο χρόνο. Αυτό θα σας βοηθάει να αμυνθείτε κατά της επίθεσης από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που αποδεδειγμένα προκαλούν μια μεγάλη σειρά κοινών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Βάζοντας το Γανόδερμα στη ζωή σας, το επιπλέον SOD που προσλαμβάνετε, σίγουρα θα σας βοηθά να υποστηρίξετε το σώμα σας καθώς μεγαλώνετε και να επιβραδύνετε τη γήρανση του οργανισμού σας. Πόσο σημαντικό είναι το Οργανικό Γερμάνιο στο Γανόδερμα Τι δίνει στο Γανόδερμα τόση ιατρική αξία; Το ότι περιέχει Οργανικό Γερμάνιο (GE-132) σε μεγάλη συγκέντρωση. Αυτό το σπάνιο μεταλλικό στοιχείο, χαρίζει στο Γανόδερμα μερικές από τις σημαντικότερες θεραπευτικές ιδιότητες.

6 Τι είναι το Γερμάνιο Ο Γερμανός χημικός Winkler ανακάλυψε αυτό το μέταλλο το 1886 και το ονόμασε Γερμάνιο προς τιμήν της πατρίδας του. Την ύπαρξη και τις βασικές ιδιότητες του Γερμανίου, που είχε ονομάσει eka-silicon, είχε προβλέψει νωρίτερα ο Ρώσος χημικός Mendeleev ο οποίος κατάρτισε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων. Το Γερμάνιο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε τροφές, σε αποθέσεις άνθρακα και στον φλοιό της Γης. Στην καθαρή μεταλλική του μορφή, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών το χρησιμοποιεί επειδή είναι ημιαγωγός. Βιολογικά, προκαλεί ηλεκτρικούς παλμούς σε κυτταρικό επίπεδο και καταλύει το Οξυγόνο. Τι είναι το Οργανικό Γερμάνιο Το Οργανικό Γερμάνιο είναι μια οργανική ένωση (δηλαδή έχει σαν βάση τον άνθρακα) που περιέχει το Γερμάνιο. Ο μοριακός τύπος του Οργανικού Γερμανίου (Ge-132) είναι (Ge CH2CH2 (OOH) 203. Όταν απομονωθεί είναι σε στερεή μορφή και συνήθως μπορεί να βρεθεί σε λευκή σκόνη. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, το οργανικό γερμάνιο, μπορεί: Να ισχυροποιήσει το Ανοσοποιητικό Σύστημα Να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος Να προσδώσει πολλή ενέργεια στο σώμα Να αποβάλλει τις τοξίνες, ειδικά τα βαρέα μέταλλα όπως τον Υδράργυρο και τον Μόλυβδο. Μαζί με τους Πολυσακχαρίτες, το Οργανικό Γερμάνιο είναι το βασικό στοιχείο με το οποίο το Γανόδερμα έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυξάνει την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο μέχρι και 150% έως 200% περισσότερο. Η αυξημένη παροχή οξυγόνου τρέφει τα κύτταρα του σώματος και ελέγχει τα καρκινικά κύτταρα.

7 Το Οργανικό Γερμάνιο σαν προσαρμογόνο Απόπτωση καρκινικού κυττάρου σε χημειοθεραπεία Όταν τα καρκινικά κύτταρα εκτίθενται απευθείας σε ένα χημειοθεραπευτικό παράγοντα σε δοκιμαστικό σωλήνα τα κύτταρα καταστρέφονται. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εκτίθενται σε Οργανικό Γερμάνιο σε δοκιμαστικό σωλήνα, τα κύτταρα δεν επιδεικνύουν καμία αλλαγή. Το Γερμάνιο μοιάζει σχετικά αναποτελεσματικό. Παρόλα αυτά διεγείρει τις άμυνες κατά του καρκίνου. Αν και δεν θεραπεύει, φαίνεται ότι ενισχύει την μεταβολική ικανότητα του οργανισμού για να θεραπευτεί. Στην περίπτωση του καρκίνου δεν σκοτώνει τα κύτταρα. Όμως διεγείρει τις άμυνες του ανοσοποιητικού ώστε να παράγουν εκείνες τις ουσίες που με τη σειρά τους θα επιτεθούν και θα καταστρέψουν τον εχθρό. Κύτταρα-φονείς (NK-cells) επιτίθενται σε καρκινικό κύτταρο Ανάμεσα στις λειτουργίες του είναι η ικανότητά του να πυροδοτεί την παραγωγή και την αποτελεσματικότητα της δράσης των κυττάρων φονέων (Noural killer cells). Οι ουσίες που υποβοηθούν την ομαλοποίηση των σωματικών λειτουργιών με έμμεσο τρόπο είναι γνωστές ως προσαρμογόνα (adaptogens). Ένα προσαρμογόνο χαρακτηρίζεται από την έλλειψη τοξικότητας και συγκεκριμένης επίδρασης, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα σας να αντιμετωπίζετε το οποιοδήποτε στρες (σωματικό, συναισθηματικό ή χημικό). Το συγκεκριμένο προσαρμογόνο έχει αναφερθεί ότι εξομαλύνει τις τιμές οξύτητας/αλκαλικότητας του οργανισμού, τις καμπύλες γλυκόζης, τα επίπεδα χοληστερόλης και τις τιμές της πίεσης του αίματος. Που μπορεί να βρεθεί το Γερμάνιο Έχετε ακούσει ποτέ ότι το σκόρδο είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία; Άλλες τροφές ή συμπληρώματα που μας βοηθούν είναι η αλόη, το τζινσενγκ, το νεροκάρδαμο, κ.α. Γνωρίζετε όμως τι κοινό έχουν αυτά τα αρχαία γιατρικά της φύσης; Ναι, όλα περιέχουν Γερμάνιο! Απλά διαφέρουν μεταξύ τους στην περιεκτικότητα σε Γερμάνιο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

8 ΟΝΟΜΑ Περιεκτικότητα σε Γερμάνιο Ganoderma Lucidum Σκόρδο 754 Ginseng Αλόη 77 Όπως βλέπουμε το Γανόδερμα είναι το πλουσιότερο σε οργανικό Γερμάνιο με περιεκτικότητα μεταξύ 800 και 2000 p.p.m. Η ακριβής περιεκτικότητά του σε Γερμάνιο οφείλεται στον τρόπο καλλιέργειάς του. Θα αναφερθούμε σε αυτό το θέμα μελλοντικά. Για να επωφεληθείτε από το φυσικό Οργανικό Γερμάνιο, μπορείτε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει εκχύλισμα από Γανόδερμα υψηλής ποιότητας. Αυτό το βότανο περιέχει επίσης και άλλα εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά για την υγεία, όπως το ένζυμο Superoxide dismutase (SOD). Δραστικά Συστατικά του μανιταριού Γανόδερμα Οι αρχαίοι κινέζοι γιατροί, έπρεπε να ανακαλύψουν τις θεραπευτικές δράσεις που είχε το Γανόδερμα μέσω παρατήρησης. Μπορούσαν να ελέγξουν το μανιτάρι με την αφή, την όσφρηση και τη γεύση τους. Πειραματίζονταν με τη δοσολογία και τον τρόπο χρήσης μέχρι να βρουν τον καλύτερο τρόπο να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Σήμερα, με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει, οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τα βασικά χημικά συστατικά του Ganoderma Lucidum. Μερικά από αυτά, είναι: Το Οργανικό Γερμάνιο Ένζυμο που δρα αντιοξειδωτικά (εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες O2) και αντιγηραντικά. Επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων και τα αναζωογονεί. Πολυσακχαρίτες Μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, εξουδετερώνουν τα λίπη, ισχυροποιούν το αμυντικό σύστημα και καταστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα.

9 Τριτερπένες Ονομάζονται επίσης και οξέα του Lingzhi. Bελτιώνουν την γαστρεντερική λειτουργία, είναι αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές, ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. (Οι τριτερπένες είναι πιθανοί αντικαρκινικοί παράγοντες). Μονοφωσφορική Αδενοσίνη (AMP) Διαλύει του θρόμβους και απομακρύνει την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Άριστη για την βελτίωση καταστάσεων υπέρτασης, εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου και μουδιάσματος. Όπως βλέπουμε, κάθε δραστικό συστατικό που αναφέρθηκε έχει αρκετές διαφορετικές επωφελείς δράσεις, υποστηρίζοντας τις σωματικές λειτουργίες και βελτιώνοντας την κατάσταση της υγείας μας. Όμως Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ αυτών των ουσιών μέσα στο Γανόδερμα, του δίνει τις εκπληκτικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Το Γανόδερμα επίσης περιέχει αρκετά μεταλλικά στοιχεία, όλα απαραίτητα στον οργανισμό μας, σε υπολογίσιμες συγκεντρώσεις, π.χ. Κάλλιο (Κ), Μαγνήσιο (Mg), Aσβέστιο (Ca), Νάτριο (Na), Μαγγάνιο (Mn), Σίδηρο (Fe), Ψευδάργυρο (Zn). Τι το σπουδαίο έχει το μανιτάρι Γανόδερμα Ανάμεσα σε πολλά είδη μανιταριών μόνο το Γανόδερμα έχει εξυμνηθεί, εδώ και 2000 χρόνια. Τι το κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μύκητες; Ποιά είναι τα ωφέλιμα δραστικά συστατικά που βρίσκονται στο Γανόδερμα που το κάνουν τόσο πολύτιμο; To μανιτάρι Γανόδερμα, όπως είπαμε, προέρχεται από το βασίλειο των μυκήτων. Αυτοί είναι γενικά μικροί μύκητες, ανίκανοι να παράγουν την τροφή τους μέσω της φωτοσύνθεσης, όπως τα φυτά. Μπορούν να φυτρώσουν στη γη είτε να ζήσουν παρασιτικά επιβιώνοντας από θρεπτικά συστατικά άλλων φυτών ή ζώων. Μέσα στο βασίλειο των μυκήτων, οι Βασιδιομύκητες, όπως το Γανόδερμα, είναι οι ανώτερες μορφές ζωής. Αρκετοί είναι φαγώσιμοι ή έχουν άριστες ιαματικές ιδιότητες. Αυτοί οι μύκητες είναι φυσικό να θεωρούνται τα πιο πολύτιμα ιαματικά βότανα του βασιλείου των Βασιδιομυκήτων. Οι ιαματικές ιδιότητες των Μανιταριών Γενικά, η οικογένεια των μανιταριών μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιώντας τα μακροφάγα και τα κύτταρα

10 φυσικούς φονείς. Τα μακροφάγα είναι η σημαντική πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον των ιών, των βακτηρίων και των ξένων ουσιών. Τα κύτταρα φονείς είναι υπεύθυνα για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα. Μερικά μανιτάρια μπορούν ακόμα και να βελτιώσουν αλλεργικές καταστάσεις, όπως δερματικές, ρινικές αλλεργίες και άσθμα. Τα δημοφιλή ιαματικά μανιτάρια είναι: Το Shitake To Mastake To Golden needle To Agaticus Blazei To Reishi Mashroom Όλοι αυτοί οι μύκητες βοηθούν στην πρόληψη της υπέρτασης, του διαβήτη, της σκλήρυνσης των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και του καρκίνου. Το Γανόδερμα ξεχωρίζει απ' όλα, καθώς έχει τη μεγαλύτερη αξία στην Ιατρική. Το Μοναδικό Γανόδερμα Είναι το μοναδικό μανιτάρι με τον παρακάτω ασυνήθιστο συνδυασμό ωφέλιμων συστατικών: Πολυσακχαρίτες Οργανικό Γερμάνιο Superoxide Dismutase (SOD). Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό ένζυμο. Άλλες οικογένειες μανιταριών μπορεί να περιέχουν κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα δραστικά συστατικά. Όμως το Γανόδερμα τα περιέχει όλα και μάλιστα σε σημαντικές συγκεντρώσεις. Ποιές είναι οι θεραπευτικές δράσεις αυτών των ουσιών στο σώμα; Οι σύγχρονοι ερευνητές έχουν απομονώσει τα δραστικά συστατικά του Γανοδέρματος για να ελέγξουν τη δράση του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι: Ενισχύουν το αμυντικό σύστημα και βελτιώνουν τον καρκίνο Εξουδετερώνουν τις τοξίνες στο σώμα Μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες επιβραδύνοντας τη γήρανση

11 Προλαμβάνουν την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων Στην πραγματικότητα αυτά τα οφέλη για την υγεία είχαν καταγραφεί σε αρχαία κινεζικά κείμενα πάνω από 2000 πριν. Το βότανο αυτό χωρίζεται σε 6 κατηγορίες. Το κόκκινο Reishi με την επιστημονική ονομασία Ganoderma Lucidum,είναι το δημοφιλέστερο σήμερα εξαιτίας των υψηλών θεραπευτικών του αξιών. ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ganoderma Lucidum Ένα μανιτάρι διαφορετικό από τα άλλα Είναι απρόβλεπτος, ύπουλος και η σκέψη του παγώνει το αίμα. Μπορεί να κρύβεται μέσα στο σώμα και ο οργανισμός να μην το αντιλαμβάνεται. Το πλήθος μικρών ενοχλήσεων που αγνοούμε σιωπηλά και απορρίτπουμε βιαστικά μπορεί αργά ή γρήγορα να επιδεινωθούν πιάνοντάς μας στον ύπνο. Κρύβεται σε μια ύποπτη αφάνεια μέχρι τη στιγμή που αφήνει να ξεσπάσουν τα πρώτα συμπτώματα. Όλο αυτόν τον καιρό τα θανάσιμα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται αθόρυβα. Μετά εξαπολύουν την καταστροφική επιρροή τους μέχρι του σημείου να ακυρώσουν την ίδια τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος που τα φιλοξενεί, να λειτουργεί. Αυτό είναι το τελικό προϊόν του καρκίνου... Μανιτάρια που βρήκαν ένα ρόλο στην ιατρική Σήμερα πολλά είδη μανιταριών και μυκήτων που χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή ιατρική της Άπω Ανατολής βρίσκονται κάτω από εντατική μελέτη από βοτανολόγους και ιατρικούς ερευνητές. Για παράδειγμα τα Maitake, τo shitake, το chaga και το andreista, ερευνώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές, αντι-ϊικές και ενισχυτικές για το ανοσοποιητικό ιδιότητές τους. Η ψιλοκυβίνη, ένα εκχύλισμα συγκεκριμένων ψυχεδελικών μανιταριών, μελετάται για την ικανότητά της να βοηθά ανθρώπους που πάσχουν από διανοητικές ασθένειες. Έχει αναφερθεί ακόμη πως ελάχιστες ποσότητές της σταματούν τις ημικρανίες. Το cordyceps είναι ένα γένος ασκομυκήτων που περιλαμβάνει περίπου 400 είδη που έχουν περιγραφεί. Όλα τα είδη Cordyceps είναι ενδοπαρασιτοειδή κυρίως σε έντομα και άλλα αρθρόποδα. Συνεπώς είναι εντομοπαθογόνοι μύκητες.

12 Το cordyceps είναι ένα ποικιλόμορφο συμπλήρωμα τροφής. Χρησιμοποιείται για να δώσει ενέργεια και αντοχή αλλά και για ζητήματα που αφορούν την υγεία του αναπνευστικού, τα νεφρά, το ανοσοποιητικό, την περιστασιακή κόπωση και την κόπωση των επινεφριδίων. Reishi Τα μανιτάρια Reishi μεγαλώνουν στη φύση πάνω σε σάπια κούτσουρα και κολοβώματα δένδρων στις παράκτιες περιοχές της Κίνας. Το ώριμο σώμα του μανιταριού χρησιμεύει στην Ιατρική. Το Reishi βρίσκεται σε έξι διαφορετικά χρώματα, αλλά η κόκκινη ποικιλία είναι η πλέον κοινά χρησιμοποιούμενη και καλλιεργείται εμπορικά στη Βόρειο Αμερική, στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στην Ιαπωνία και στην Κορέα. Το Reishi περιέχει διάφορα συστατικά. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι στερόλες, οι κουμαρίνη, η μανιτόλη, οι πολυσακχαρίτες και τα τριτερπενοειδή που ονομάζονται γανοδερικά οξέα. Τα γανοδερικά οξέα φαίνεται πως βοηθούν στη μείωση της πίεσης του αίματος, αλλά και στη μείωση της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Τα συγκεκριμένα τριτερπενοειδή επίσης βοηθούν στη μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, ενός σημαντικού παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ganoderma Lucidum Ένα εδώδιμο μανιτάρι με 400 ενεργά συστατικά Το μανιτάρι των Θεών Τα καταγεγραμένα θεραπευτικά αποτελέσματα που δίνει το έλαιό του, το έχουν καταστήσει ένα από τα κορυφαία παραδοσιακά βότανα με αποτέλεσμα να είναι δυσεύρετο και πολύ ακριβό. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το έλαιό του είναι έως και 70 φορές πιο ισχυρό από τη σάρκα του και προέρχεται από τους σπόρους του μανιταριού, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου χρειάζονται 1000 κιλά μανιτάρια. Η ονομασία του έχει ελληνική προέλευση, από το

13 ελληνικό γάνος (γάνο=λαμπερό) εξ' ου και το γανώνω ή ο γανωτής και η λέξη δέρμα (derma) δηλαδή, ganoderma=λαμπερό δέρμα, υποδηλώνοντας έτσι μια από τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες. Η αποτελεσματικότητά του στην ιατρική ήταν τόσο μεγάλη που είναι καταγεγραμμένη στο αρχαιότερο κινεζικό ιατρικό κείμενο, στο οποίο, σύμφωνα με μια ταξινόμηση 365 ειδών, το έλαιο του Ganoderma Lucidum καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα ανώτερα φάρμακα καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο βότανο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αιώνες πριν, το Ganoderma Lucidum αναφερόταν ως το φάρμακο που μπορούσε να εξασφαλίσει σε κάποιον νεότητα και μακροζωϊα. Ήταν επίσης γνωστό και ως το Μυστικό των Αυτοκρατόρων αφού λόγω της σπανιότητάς του αποτελούσε την τροφή των βασιλέων και ιδιαίτερα της δυναστείας των Μίνγκ, οι οποίοι το θεωρούσαν κλειδί για να κατακτήσουν την αθανασία. Το κινεζικό όνομα του Ling Zhi ερμηνεύεται ως πνευματική ικανότητα με έξι διαφορετικές ποικιλίες του είδους ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα, με την κόκκινη ποικιλία να θεωρείται η πιο ισχυρή. Το Ganoderma Lucidum θεωρείται το κορυφαίο προσαρμογόνο βότανο μέσα από μια λίστα από 300 φυτά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα. Τα προσαρμογόνα βότανα είναι ένα από τα μυστήρια της φύσης και φημίζονται για την εκπληκτική τους θεραπευτική δράση. Πρόκειται για φυτά τα οποία προσφέρουν ακριβώς στον οργανισμό, αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, προσαρμόζοντας δηλαδή τη δράση ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα ένα προσαρμογόνο που ενδείκνυται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, είναι ικανό να αυξήσει την καλή HDL χοληστερόλη, χωρίς παράλληλη αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης. Αντίστοιχα, ένα προσαρμογόνο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα επίπεδά της στους υπερτασιακούς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει την τιμή της σε άτομα με χαμηλή πίεση. Το Ganoderma Lucidum περιέχει 400 βιοενεργά μικροσυστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και επιδρούν σημαντικά στη θωράκισή του. Αποτελεί τη μόνη γνωστή πηγή μιας ομάδας τριτερπενίων ή αλλιώς γανοδερμικών οξέων τα οποία έχουν παρόμοια μοριακή δομή με τις στεροειδείς ορμόνες και συντελούν στη μείωση της πίεσης του αίματος και της κακής LDL χοληστερόλης. Ταυτόχρονα χάρη στην πλούσια σύστασή του σε πολυσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, αλκολοειδή, κουμαρίνη, τανίνη κ.α. του προσδίδονται ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσιο σε εργοστερόλες,

14 μανιτόλη, ακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Οι σπάνιοι πολυσακχαρίτες που περιέχει, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής μορίων RNA και DNA στον μυελό των οστών όπου δημιουργούνται τα κύτταρα Β και Τ. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί οι δυο τύποι κυττάρων παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία και την μακροζωϊα καθώς θωρακίζουν τον οργανισμό από τους ιούς και τις λοιμώξεις. Έτσι εξηγούνται λοιπόν, οι ευεργετικές και πολλές φορές μυθικές ιδιότητες που του απέδιδαν κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, το Ganoderma Lucidum επιδρά θετικά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, στη θεραπεία της αϋπνίας, του άγχους και της κατάθλιψης, στην καταπολέμηση της ανδρικής ανικανότητας, στη μείωση της χοληστερόλης, της υπέρτασης και της υπότασης, στις παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ. Παράλληλα βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καταπολεμά τις αλλεργίες και τις φλεγμονές, παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης. Τα 400 ευεργετικά ενεργά συστατικά που περιέχει το καθιστούν ένα πολύ ισχυρό αντιϊκό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και χτίζει την υγεία του οργανισμού, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες που οι ιώσεις και οι ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση. Επίσης, επιδρά θετικά στη φυσική φθορά του χρόνου και αναδεικνύεται στο καλύτερο ελιξίριο μακροζωϊας, αφού ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία διατήρησης της νεότητας. Συμβάλλει στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων. Ταυτόχρονα βοηθά στην πνευματική διαύγεια και την ριζική αναζωογόνηση του οργανισμού. Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες, το Ganoderma Lucidum μπορεί να χαρακτηριστεί πολύτιμος σύμμαχος υγείας για κάθε οργανισμό με στόχο την πρόληψη και την ενδυνάμωση της συνολικής του λειτουργίας. Το έλαιο Ganoderma Lucidum κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία Omanitus, σε μορφή διάφανης κάψουλας. Ευεργετικές ιδιότητες του Ganoderma Lucidum Όσοι ξεκινούν να καταναλώνουν Ganoderma συχνά εκπλήσσονται όταν το σώμα τους αρχίζει να αντιδρά στην αλλαγή της κατάστασης του από

15 όξυνη σε αλκαλική. Η όλη διαδικασία είναι διαδικασία αποτοξίνωσης. Όπως, όταν κάποιος καταναλώνει πολλά φάρμακα και αποφασίζει να σταματήσει. Το σώμα αρχίζει να αφομοιώνει υψηλότερου επιπέδου στοιχεία σε αντίθεση με τα χαμηλότερου επιπέδου που είχε συνηθίσει τόσο καιρό. Όταν το Ganoderma εισχωρήσει στο σώμα, οι τοξίνες του σώματος κάνουν χώρο για τις πολλές υγιεινές ιδιότητες του ganoderma και έτσι ξεκινάει το μεταβατικό στάδιο της αποτοξίνωσης του σώματος. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστα, αλλά κρατάνε ελάχιστα. Δεν είναι συχνά και είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημιουργούνται αυτά τα συμπτώματα και οι αλλαγές. 1) Η αλλαγή στο μυαλό και το σώμα αρχίζει να γίνεται αισθητή, λόγω της ανώτερης ποιότητας των θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι υψηλότερης ποιότητας από αυτά του ιστού του σώματός σας. Τα τρόφιμα στις μέρες μας είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και συχνά γεμάτα με πρόσθετα. 2) Το σώμα ξεκινά να απαλλάσεται από τα χαμηλού επιπέδου στοιχεία για να κάνει χώρο στα ανώτερα στοιχεία. Η απόρριψη των στοιχείων μπορεί να γίνει από το έντερο προκαλώντας ελαφρά διάρροια, από τα νεφρά προκαλώντας οσφυαλγία, μέσω του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί συμπτώματα κρυώματος ή μέσω του δέρματος προκαλώντας ακμή, εξανθήματα, ψωρίαση κλπ. Αλλά αυτά είναι προσωρινά και θα εξαφανιστούν, όταν το σώμα καθαριστεί από τις τοξίνες, δυσπεψία, καούρα, τυμπανισμό, φουσκώματα και ρεψίματα συνήθως ξεκινάνε αμέσως μετά την έναρξη λήψης των ανωτέρων θρεπτικών συστατικών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δεν έχει συνηθίσει την πέψη αυτών των θρεπτικών ουσιών, γεγονός το οποίο δείχνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά του έλειπαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία της πέψης βελτιώνει συνήθως σε μια εβδομάδα ή δυο. Η παράλληλη λήψη θρεπτικών συστατικών από την τροφή, συνήθως βοηθά αρκετά. 3) Λειτουργίες του σώματος που ήταν σε καταστολή, θα ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος. Το σώμα θα επιστρέψει τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο υγείας όπως και πριν, αν όχι σε καλύτερο επίπεδο, αν δεν κάνουμε κάτι για να καταστείλει την πρόοδο αυτή,

16 όπως: Nα σταματήσουμε να παρέχουμε θρεπτικές ουσίες στο σώμα μας Να μειώσουμε την παροχή αυτή πολύ νωρίς Να συνεχίσουμε την πρόσληψη τοξινών που προκάλεσαν τα προβλήματα αρχικά. 4) Είναι πολύ σημαντικό στη δεδομένη φάση να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε περισσότερο. Αφού οι τοξίνες εξαλειφθούν, το σώμα είναι έτοιμο για τη διαδικασία της αναδόμησης. 5) Μέτρια διακύμανση βάρους παρατηρείται συχνά (είτε απώλεια βάρους ή αύξηση σωματικού βάρους) αλλά θα σταθεροποιηθεί. 6) Δερματικά εξανθήματα ή τάση ακμής. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο εξάλειψης, οπότε η έννοια των τοξινών που βγαίνουν μέσω του δέρματος γίνεται εύκολα κατανοητή, ακόμη κι αν είναι δύσκολο να αντιμετωπισθεί. 7) Πόνοι και αρθρίτιδα συχνά θα αφυπνιστούν ακόμη και αν δεν έχουν εμφανιστεί για χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή το ουρικό οξύ και οι τοξίνες επιδεινώνουν αυτές τις καταστάσεις καθώς καθαρίζονται από το σώμα. 8) Πυρετοί μπορεί να εμφανιστούν καθώς τα βακτήρια και οι ιοί καθαρίζονται από το σώμα. Αυτό ακούγεται αποθαρρυντικό, αλλά και η θεραπευτική κρίση δεν διαρκεί πολύ και τα οφέλη της αποτοξίνωσης είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά τα βακτήρια, ιοί ή τοξίνες πρόκειται να εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα. Μπορείτε είτε να έχετε ένα υγιές σώμα και να τους χειριστείτε με ή να βγουν όταν κυριεύσουν το εξασθενημένο σώμα. Η δράση του Ganoderma στο σώμα Τα 5 στάδια της αποτοξίνωσης Η δράση του Ganoderma στο σώμα, πρέπει να περάσει από (5) στάδια: 1. Σάρωση (1-30 ημέρες). Το Ganoderma βοηθά στην ανίχνευση της νόσου και των κρυμμένων τοξινών στο σώμα και να προχωρήσει στη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το σώμα θα εμφανίσει συμπτώματα γνωστά ως αντανακλαστική ασθένεια.

Πώς το Ganoderma Lucidum βελτιώνει την υγεία! ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΒΟΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ!

Πώς το Ganoderma Lucidum βελτιώνει την υγεία! ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΒΟΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ! ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΒΟΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ! Πώς το Ganoderma Lucidum βελτιώνει την υγεία! Το Γανόδερμα (Ganoderma lucidum) είναι λευκός βασιδιομύκητας (basidiomycete macrofungus), που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων

Διαβάστε περισσότερα

GANODERMA LUCIDUM (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ)

GANODERMA LUCIDUM (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ) (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ) Ο Βασιλιάς των Βοτάνων Επί χιλιάδες χρόνια, το Γανόδερμα θεωρείται από τους Κινέζους ότι είναι το σπουδαιότερο ιατρικό βότανο. Το έχουν αποκαλέσει και «το καλύτερο γιατρικό». Η

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Cordyceps Sinensis - Ιστορία

Cordyceps Sinensis - Ιστορία CORDYCEPS Cordyceps Sinensis - Ιστορία Μεγαλώνει σε υψόμετρο των 9,000 16,000 ποδιών (2,700 4,800 μέτρα) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας Θιβέτ, Νεπάλ και Κίνα. Αξιώνεται από τους Κινέζους ως το «Χρυσό

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία Τσάι Πράσινο Οι ιδιότητες και τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες σε πολλούς Ασιατικούς πολιτισμούς. Ωστόσο στο δυτικό κόσμο το πράσινο τσάι έγινε δημοφιλές πρόσφατα. Μόνο το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Άλλες ονομασίες: Bearded Tooth Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom

Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Άλλες ονομασίες: Bearded Tooth Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom LION S MANE Lion s Mane Είναι είδος μανιταριού Επιστημονική ονομασία: Hericium Erinaceus Bearded Tooth Άλλες ονομασίες: Hedgehog mushroom Monkey s Head mushroom Lion s Mane Ιστορική Αναδρομή Το Lion s

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά 10 ο Κεφάλαι ο Όλοι ευχόμαστε να υπήρχε ένα μαγικό χάπι που να μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Έπειτα από 25 χρόνια έρευνας, οι

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία 1.Μακροζωία-αντιγήρανση Ποιος δεν θέλει να φάει τρόφιμα που θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής χωρίς πόνους και αρρώστιες

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών ανθρώπινων διεργασιών παραγωγή ενέργειας, αποτοξίνωση από τοξικές ουσίες και ανοσολογική απόκριση, παράγονται από τον οργανισµό ελεύθερες

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. -MEDOLIVA ΣΚΟΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αναπτύχθηκε μια σειρά νέων οργανικών, υγιεινών

Διαβάστε περισσότερα

GANODERMA LUCIDUM. «Το μανιτάρι των θεών»

GANODERMA LUCIDUM. «Το μανιτάρι των θεών» GANODERMA LUCIDUM «Το μανιτάρι των θεών» Ο «βασιλιάς» των βοτάνων Το Γανόδερμα (λαμπερό δέρμα) είναι εδώδιμο μανιτάρι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και όλη την Ασία για τις εκπληκτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

LING ZHI- GANODERMA LUCIDUM ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΝΕΑ ΕΛΠΙ Α

LING ZHI- GANODERMA LUCIDUM ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΝΕΑ ΕΛΠΙ Α LING ZHI- GANODERMA LUCIDUM ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ Η ΝΕΑ ΕΛΠΙ Α ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ 1) Τι είναι το Reishi. Το Reishi είναι ένα εδώδιµο µανιτάρι, που χρησιµοποιείται ως παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 6 (βασισμένο στα περιεχόμενα του Chapter 6 - Mycoticon s Textbook) ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 6 (βασισμένο στα περιεχόμενα του Chapter 6 - Mycoticon s Textbook) ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΔΩΔΙΜΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ Identification and sustainable exploitation of wild edible mushrooms in rural areas ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ - ΕΝΟΤΗΤΑ 6 (βασισμένο στα περιεχόμενα του Chapter 6 - Mycoticon s Textbook) Γ.Ι. Ζερβάκης & Η. Πολέμης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας

Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Αυτοάνοσα Νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Γράφει η Τυλλιανάκη Δήμητρα ομοιοπαθητικός Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία μυστικά για να Υγεία, ευτυχία και μακρά ζωή. Harmony, responsibility, prosperity

Αρχαία μυστικά για να Υγεία, ευτυχία και μακρά ζωή. Harmony, responsibility, prosperity Αρχαία μυστικά για να Υγεία, ευτυχία και μακρά ζωή Αναγέννηση Η συνήθης κατάσταση του ανθρώπινου σώματος είναι αυτή της συνεχούς ανάκτησης. Ορισμένα κύτταρα ανακτούν εντελώς (αίμα, συκώτι, δέρμα). Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες!

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ µε 10 φυσικούς λιποδιαλύτες! Φαίνεστε & Αισθάνεστε Υπέροχα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: GMP, ISO, 2000:9001 CERTIFIED Αρ.γνωστ.ΕΟΦ: 450102152014 Οφέλη & Πλεονεκτήµατα του Lipo10 TM : ü Βοηθάει

Διαβάστε περισσότερα

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από ΡΟΔΙ Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς κόκκινος χρυσός, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ- ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η σωστή διατροφή για κάθε ηλικία Οι βασικές αρχές μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής παραμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του κεφαλαίου «Χοληστερίνη και φλεγμονή». Έχει αναπαραχθεί λόγω των πολύτιμων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια!

Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Σύμμαχος για όλη την οικογένεια! Βιταμίνη Α Θειαμίνη (Β1) Ριβοφλαβίνη (Β2) Παντοθενικό Οξύ (B5) 800 mcg 1,1 mg 6,0 mg 13 βιταμίνες 11 μεταλλικά στοιχεία Ανά ημερήσια δόση (1 δισκίo) Βιταμίνη Ε Βιταμίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο ELIXIR ΥΓΙΟΥΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο Περιέχει αλόη βέρα, χυμό νόνι, MSM (οργανικό θείο), τα μούρα goji και τζίντζερ

Διαβάστε περισσότερα

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ 2017 ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Οι Αλχημιστές [H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Πράσινο χρώμα Σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο, αρακάς, φασολάκια, πιπεριές,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών IONIC FOOT DETOX Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών Η φυσική μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την απάντηση της επιστήμης στο σύγχρονο αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής, το γεμάτο χημικά και ακτινοβολίες περιβάλλον προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου

Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου Γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο), για τον πονόδοντο, την κακοσμία, τη δυσπεψία, την υπέρταση και κατά του καρκίνου της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Το γαρύφαλλο ή γαρίφαλο είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς

Μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Μικροοργανισμοί Οι μικροοργανισμοί διακρίνονται σε: Μύκητες Πρωτόζωα Βακτήρια Ιούς Παθογόνοι μικροοργανισμοί Παθογόνοι μικροοργανισμοί ονομάζονται οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως ξενιστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. 9η Διάλεξη: «Άσκηση και ελεύθερες ρίζες»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. 9η Διάλεξη: «Άσκηση και ελεύθερες ρίζες» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ! Το µοναδικό πόσιµο αντιγηραντικό προϊόν που χαρίζει αποδεδειγµένα υγεία, ευεξία, και δύναµη στον οργανισµό σας Τα οφέλη του Regenesis TM : ü Ισχυρό Αντιοξειδωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση

Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση Τζιαμούρτας Ζ. Αθανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης, ΠΘ Ερευνητής, Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης Οξειδωτικό στρες Γενικός όρος

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

GANO EXCEL. GANODERMA 12SELIDO_AA.indd :27:12

GANO EXCEL. GANODERMA 12SELIDO_AA.indd :27:12 GANO EXCEL GANODERMA 12SELIDO_AA.indd 1 15-05-15 13:27:12 O ιδρυτής & CEO της εταιρίας GANO EXCEL, κ. Leow Soon Seng, Kορυφαίος Mυκητολόγος, Eπιστήμονας με εξειδίκευση στα μανιτάρια Λίγες πληροφορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε μόνο ενέσιμα φάρμακα και μόνο στο σημείο που πάσχει. ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ξεκίνησε στη λογική του γιατί να μη χορηγήσω ένα αντιφλεγμονώδες

Διαβάστε περισσότερα

η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος

η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος η μεταβολική προσέγγιση Πάνος Τσίτσιος Φαρμακοποιός, MSc Δντης Ιατρικού Τμήματος Π.Τ/π.τ Metabolic Approach 1 Έρευνα & ανάπτυξη προϊόντων τα οποία παρέχουν τη μεταβολική υποστήριξη που ελαχιστοποιεί την

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc

Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc Γράφει: Εύα Μακρή, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. MSc Τα μήλα είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα φρούτα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, η συγκέντρωση των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

«Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στέβια», από την Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και το Balancediet.gr!

«Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στέβια», από την Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και το Balancediet.gr! «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στέβια», από την Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και το Balancediet.gr! Η Στέβια είναι ένα φυτό που είναι ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική. Είναι γνωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Καθώς η επιστημονική γνώση και κατανόηση αναπτύσσονται, ο μελλοντικός σχεδιασμός βιοτεχνολογικών προϊόντων περιορίζεται μόνο από τη φαντασία μας Βιοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος Ενυδατική κρέμα προσώπου βρώμη β-γλυκάνης: συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου, στην ανάπλαση του δέρματος και δρα κατά των ρυτίδων γαλακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες ότι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.1 Τα μόρια της ζωής Καινούριες γνώσεις Ποια μόρια συμμετέχουν στη δομή και στις λειτουργίες των οργανισμών. Ποια είναι η σημασία του νερού για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος! Φαρμακευτικός,Σύλλογος,Θεσσαλονίκης, ΔΙΑ,ΒΙΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη20.3.2013 ΑναστασίαΔ.Κόκκαλη ΚλινικόςΔιαιτολόγος Διατροφολόγος ΥπεύθυνηΤομέαΔιαιτολογίαςΙΕΚΞΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης.

4. Ως αυτότροφοι οργανισμοί χαρακτηρίζονται α. οι καταναλωτές Α τάξης. β. οι παραγωγοί. γ. οι αποικοδομητές. δ. οι καταναλωτές Β τάξης. ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις 1 έως 5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη λέξη ή στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Βαθμός:.. Ολογράφως: Υπογραφή:... ΧΡΟΝΟΣ: 45 λεπτά ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΤΜΗΜΑ:. ΑΡ.. ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Τι μας δείχνουν οι τροφές σύμφωνα με τη πυθαγόρεια διατροφή? Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής

Τι μας δείχνουν οι τροφές σύμφωνα με τη πυθαγόρεια διατροφή? Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού,

Διαβάστε περισσότερα

Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος

Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος Λ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Βιολόγος Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ Ιδανικού Βάρους Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, Body Mass Index (BMI), ή Quetelet index) είναι μια μέτρηση που θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα:

Τα αμινοξέα ωστόσω επιτελούν πολλαπλούς ρόλους πέρα της συμμετοχής τους στη διάπλαση του μιυκού συστήματος. Συγκεκριμένα τα αμινοξέα: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ο όρος αμινοξέα χρησιμοποιείται ευρέως στους αθλητικούς κύκλους και όχι αδίκως. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικό συστατικό των μυών, η διάπλαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ Χρήση των συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της παραγωγής ενέργειας: (πως να χρησιμοποιείτε την Ουβικινόλη, την L-γλουταμίνη και βιταμίνη Β1 για να λειτουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ~ Αυξάνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική διαύγεια. ~ Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. ~ Ρυθμίζει την πίεση ~ Μειώνει την κακή χοληστερίνη ~ Μειώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ-ΧΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 12/6/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΒΑΘΜΟΣ:... ΤΑΞΗ: Γ Αριθμητικά.. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες Ολογράφως:...

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ (άσκηση 4 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος:

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου:

Ασβέστιο Πηγές ασβεστίου: Ασβέστιο Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πήξη του αίματος και την ορμονική λειτουργία, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα

Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Journalist Handbook 1 Πληροφορίες για Δημοσιογράφους Νοσος Cushing Μάθετε περισσότερα Νοσος Cushing 3 TΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΣΟΣ CUSHING; Πριν μιλήσουμε για τη Νόσο Cushing, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ασθένεια

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα.

Γενικά. Πειράματα έδειξαν ότι εκείνα τα νεογέννητα που είχαν περισσότερα χάδια, αναπτύσσονταν και μάθαιναν γρηγορότερα. Stress και Δέρμα Γενικά Το δέρμα, ως όργανο αισθητήριο της αφής, θερμοκρασίας, πόνου, ερωτογόνος ζώνης, έχει μεγάλη σημασία σε όλες τις ηλικίες. Είναι όργανο συναισθηματικής έκφρασης και τόπος αποφόρτισης

Διαβάστε περισσότερα