Α Λυκείου του Γ.Λ.Ελεούσας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α Λυκείου του Γ.Λ.Ελεούσας."

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: O ρόλος της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και της σωματικής άσκησης στην υγεία των εφήβων. Α Λυκείου του Γ.Λ.Ελεούσας. Σύμβουλοι καθηγητές: Κωστής Ν. Τεκίρδαγλης Γ.

2 Μαθητές και μαθήτριες(ομάδες έρευνας) 1. Γεωργούλης Αλέξανδρος(Διατροφολόγος) 2. Γκόκα Ματέο(Λαογράφος) 3. Δημητρίου Στυλιανή(Εργοφυσιολόγος) 4. Ζέρβας Γεώργιος(Δημοσιογράφος) 5. Καρβούνης Ευάγγελος(Διατροφολόγος) 6. Καρβούνης Στέφανος(Λαογράφος) 7. Καρβούνη Ιωάννα(Δημοσιογράφος) 8. Κατσουλίδη Κωνσταντίνα(Εργοφυσιολόγος) 9. Κέντρος Ιωάννης(Διατροφολόγος) 10. Κούργιας Φώτιος(Εργοφυσιολόγος) 11. Κολιός Δημήτριος(Λαογράφος) 12. Λιούρης Παναγιώτης(Δημοσιογράφος) 13. Οικονόμου Γεώργιος(Διατροφολόγος) 14. Παππάς Δημήτριος(Λαογράφος) 15. Πίσπας Ευάγγελος(Λαογράφος) 16. Σιαφάκας Γεώργιος(Δημοσιογράφος) 17. Τζάρρας Δημήτριος(Διατροφολόγος) 18. Τολούπη Γλυκερία(Λαογράφος) 19. Φάκας Γεώργιος(Δημοσιογράφος) 20. Φάκας Παναγιώτης(Δημοσιογράφος) 21.Χουβαρδά Τάνια(Λαογράφος)

3 Βασικός σκοπός της ερευνητικής εργασίας Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό να γνωρίσουμε τα οφέλη που προκύπτουν στην υγεία μας από την ελληνική μεσογειακή διατροφή και τη σωστή σωματική άσκηση.

4 Ειδικότεροι στόχοι της ερευνητικής εργασίας. Να ενισχύσουμε μέσα και έξω από την τάξη την ομαδικότητα (αίσθημα συλλογικότητας και συνεργασίας). Να εμβαθύνουμε επιστημονικά και να αναπτύξουμε τη δεξιότητα υλοποίησης της ερευνητικής εργασίας. Να έρθουμε κοντά στην Ελληνική Μεσογειακή και Παραδοσιακή Διατροφή μέσω βιωματικών εμπειριών.

5 Μεθοδολογία.(Σχέδιο εργασίας). Α Στάδιο: Διερεύνηση πρότερων εμπειριών και γνώσεων. Β Στάδιο: Αναζήτηση και συγκέντρωση υλικού από πηγές-επιμερισμός δραστηριοτήτων και ανάθεση ρόλων. Γ Στάδιο:Υλοποίηση προγραμματισμένων δραστηριοτήτων. Δ Στάδιο: Ομαδική παρουσίαση και αξιολόγηση του έργου και των διαδικασιών.

6 UNESCO και Μεσογειακή Διατροφή Η Unesco (μετά από αίτημα της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών) αποφάσισε την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

7 Μεσογειακή Διατροφή Η Μεσογειακή Διατροφή κατοχυρώνεται πλέον ως ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μέθοδοι παραγωγής, το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, οι διατροφικές συνήθειες, η κοινωνικότητα, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση.

8 Unesco και Ελληνική Μεσογειακή διατροφή. Η απόφαση της UNESCO ανοίγει ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας, αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και της τοπικής διατροφής της περιφέρειάς μας, προς όφελος της ανάπτυξης και της ελκυστικότητας της ελληνικής υπαίθρου ως φιλόξενου χώρου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

9 ππ

10 Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και υγεία εφήβων. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα (ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, κρασί, γαλακτομικά, σιτηρά, κ.ά.) που συνθέτουν τη Μεσογειακή Διατροφή, κυριαρχούν ποσοστιαία στο σύνολο της αγροτικής μας παραγωγής. Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή είναι στάση ζωής, είναι μια κληρονομιά ιστορικής αξίας, που οφείλουμε να υπερασπιστούμε.

11 Το ερωτηματολόγιο Στα πλαίσια της έρευνας αυτής ζητήθηκε από τους συμμαθητές-τριες του Σχολείου μας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις διαιτητικές τους συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα και ορισμένες προσωπικές πληροφορίες όπως φύλο, βάρος και ύψος.

12 ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ Ισπανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ερωτηματολόγιο που υπολογίζει το δείκτη προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή για παιδιά και εφήβους. Ο δείκτης ονομάζεται KID MED(Serra el.at,2003)και βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 16 ερωτήσεις.ο δείκτης έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές έρευνες(priftis et.al,2007,chatzi et.al.2007).

13 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου(physical Activity Questionnaire Adolescents) είναι να γίνει η εκτίμηση των επιπέδων της φυσικής δραστηριότητας των εφήβων μαθητών, εξετάζοντας τις μέτριες μέχρι τις πιο έντονες φυσικές δραστηριότητες(cox,et.al,2008).

14 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(προτάσεις) Ομάδα διατροφολόγων (αντικείμενο είναι η ανάδειξη των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής μεσογειακής και παραδοσιακής διατροφής στην υγεία των εφήβων). Η ομάδα των εργοφυσιολόγων (αντικείμενο είναι η διερεύνηση της φυσικής δραστηριότητας στην υγεία των εφήβων). Η ομάδα των λαογράφων (ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής μεσογειακής και παραδοσιακής διατροφής με την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής μας). Η ομάδα των δημοσιογράφων(διαμοίρασμα του ερωτηματολογίου (ποσοτική έρευνα) και συνεντεύξεις. Η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά.

15 Προτάσεις για εμπέδωση των διατροφικών συνηθειών. Στα πλαίσια των προτάσεων της εμπέδωσης των διατροφικών συνηθειών μας στο πρόγραμμα προτάθηκε και υλοποιήθηκε να έχουμε ένα μικρό μπουφέ με τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς, παραδοσιακές πίτες, φρούτα, λαχανικά, κ.τλ.

16 Η συνέντευξη(ομάδα δημοσιογράφων) Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει μια λίστα από συγκεκριμένες ερωτήσεις, οι οποίες προαποφασίζονται από την ομάδα των δημοσιογράφων με βάση το κατάλληλο θεωρητικό πλαίσιο.

17 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ(ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ) α) Οι μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας(π.χ. Monsanto) χρησιμοποιούν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας για να εμπορευματοποιήσουν τη διακίνηση σπόρων σε παγκόσμια κλίμακα. Μήπως επιχειρείται ο έλεγχος του γενετικού υλικού των φυτών(ιδιαίτερα στα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής,π.χ. καλαμπόκι) με την εξάλειψη των δικαιωμάτων των αγροτών; β) Ποια η άποψή σας για την παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής με υψηλή προστιθέμενη αξία; γ) Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των Σχολείων της περιοχής μας, πώς αντιλαμβάνεστε τη σύνδεση των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων σε σχέση με την προώθηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής;

18 Ποιοτική ανάλυση των απαντήσεις από τον κ. Μπάρκα Γ. Επεξήγηση του όρου βιοτεχνολογία (Η χρήση βιοχημικού υλικού στην παραγωγή προϊόντων). Ευρωπαϊκός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας(Τράπεζα Πληροφοριών, Καταχώρηση πατέντας). Βιοτεχνική και Βιοχημική Μηχανική(Η ζωή γράφεται με τέσσερις βάσεις, π.χ. διπλή έλικα D.N.A.). Πληροφορίες D.N.A.(κληρονομικότητα). Μηχανισμοί γενετικής μηχανικής(αλλάζουν τον τελικό φαινότυπο). Επανάσταση στα καλλιεργούμενα είδη.(απάντηση στις ανάγκες του ανθρώπινου είδους : α)δημογραφικό πρόβλημα,β)περιβαλλοντικό (π.χ.κοπή δασών) γ)πείνα(επισιτιστικό πρόβλημα).αναφορά από την εμπειρία στο Κιργιστάν. Κοινωνία δομημένη με βάση το κέρδος(οι πολυεθνικές εταιρείες επικαλούνται έντεχνα την επίλυση των προβλημάτων που αναφέραμε και κάνουν τη μέθοδο κατασκευής υβριδίου:8 αναδιασταυρώσεις,πανομοιότυποι γόνοι, πρώτη γενιά υβριδίου, υβριδιακή ευρωστεία, ώθηση στην παραγωγή).

19 Ποιοτική ανάλυση Που βρίσκεται το πρόβλημα με τις πολυεθνικές εταιρείες; Ανάγκη καλλιεργειών των παραδοσιακών σπόρων. Οι πολυεθνικές εταιρείες έδωσαν στους αγρότες νέους φτηνούς σπόρους(αποτέλεσμα βιοτεχνολογίας) και έτσι π.χ. οι Ινδοί καλλιεργητές έχασαν τη μεγάλη ποικιλία από ρύζι. Μετά η εταιρεία πουλάει τους σπόρους σε δεκαπλάσια τιμή. Το κέρδος πηγαίνει στις πολυεθνικές και έτσι χάνουν και τα χωράφια τους (αδυναμία να επιστρέψουν στους παλαιούς σπόρους που έχουν χαθεί). Αφανισμός σπόρων. Ανάγκη να μοιραζόμαστε παλαιούς σπόρους και να τους καλλιεργούμε. Ανάγκη να δημιουργηθούν και στη χώρα μας τράπεζες γόνου.(ξαναφυτεύουμε,νέα αποθήκευση).

20 Ποιοτική ανάλυση(δομ. Συνέντευξη) Ποια η άποψή σας για την παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής με υψηλή προστιθέμενη αξία; Υψηλή προστιθέμενη αξία( διαφορά του κόστος παραγωγής,πώληση) και η απάντηση είναι: Η Μεσογειακή Διατροφή δίνει περισσότερα χρόνια ζωής με Ζωή στα χρόνια(καλή υγεία). Ανάγκη να ασχοληθούμε με προϊόντα που έχουν εξωστρέφεια(ζήτηση στο εξωτερικό) και βρίσκονται στην ομπρέλα της Ελληνική Μεσογειακή και Παραδοσιακή Διατροφή, αλλά η σωστή άποψη είναι να παράγουμε και τα άλλα προϊόντα( αυτάρκεια, μείωση εισαγωγών). Δεν πρέπει να θάβουμε προϊόντα, όπως π.χ. πορτοκάλια(ανάγκη για αναδιάρθρωση καλλιεργειών). Προϊόντα με μεγάλη παγκόσμια ζήτηση.

21 Ποιοτική ανάλυση Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας των Σχολείων της περιοχής μας, πως αντιλαμβάνεστε τη σύνδεση των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων σε σχέση με την προώθηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής; Τα Γ.Λ. δίνουν γνώσεις για Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.και Τ.Λ.(Τεχνική γνώση). Διαμόρφωση χαρακτήρα(δύσκολο, γιατί έχει κυρίως δομηθεί στο Δημοτικό), οπότε θα πρέπει να δίνουμε γνώσεις και αν απαντάμε στο ερώτημα :Που έχουν εφαρμογή; Γνώση των συντελεστών παραγωγής (Εργασία, φυσικοί πόροι και κεφάλαιο). Κεφάλαιο υλικό αλλά είναι και άυλο(βελτίωση στο γνωστικό υπόβαθρο με ποιοτικά χαρακτηριστικά, διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης). Το άυλο κεφάλαιο είναι παραγωγικότερο(δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, αύξηση ανταγωνιστικότητας). Στη Ζωή μάς περιμένει ο Πολύφημος(Ο Όμηρος: από τον κανένα θα αποκτήσουμε Όνομα, Οδυσσέας, να τυφλώσουμε τον Π., να δαμάσουμε τη Φύση με τη δύναμη της Γνώσης). Ανάλυση της έννοιας της αλήθειας.

22 Η ομάδα των διατροφολόγων Η ομάδα των διατροφολόγων είχε ως αντικείμενο έρευνας την ανάδειξη των ευεργετικών επιδράσεων της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία των εφήβων.

23 Η σημασία της διατροφής Χωρίς τροφή δεν υπάρχει ζωή. Χωρίς υγιεινή διατροφή δεν νοείται υγιεινή ζωή. Επειδή στην καθημερινή ζωή είναι δύσκολο να υπάρχει ατομικός διαιτολόγος, εξετάσεις, αναλύσεις και επιστημονικές μελέτες, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να προσέχει τη διατροφή του είναι να κρατάει κάποιες βασικές αρχές. ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ.

24 Πλήρης και ισορροπημένη διατροφή Η τροφή αναπληρώνει τα ενεργειακά αποθέματα που έχουν καταναλωθεί. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη χρησιμεύουν στην παραγωγή ενέργειας και μπορούν ανάλογα με την ποσότητα οξυγόνου που είναι διαθέσιμη να αναπληρώνει το ένα το άλλο. Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντικατάσταση και ανασύνθεση ουσιών. Εκτός από τις παραπάνω θρεπτικές ουσίες στην τροφή υπάρχουν και άλλες, οι οποίες δεν προμηθεύουν οι ίδιες με ενέργεια, αλλά είναι απαραίτητες, για την απελευθέρωσή της. Οι βοηθητικές ουσίες είναι οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία και το νερό. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τις άπεπτες φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για το πεπτικό σύστημα. Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η διατροφή είναι κάτι παραπάνω από απλή πρόσληψη θερμίδων.

25 Προβλήματα της εφηβικής ηλικίας που σχετίζονται με τη διατροφή Η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ιδανική περίοδο για παρέμβαση σε θέματα σχετικά με τη διατροφή, καθώς οι διατροφικές συνήθειες οι οποίες διαμορφώνονται στο διάστημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να τροποποιηθούν στην ενήλικη ζωή. Παχυσαρκία. Διατροφικές διαταραχές στην εφηβική ανάπτυξη. Η συμβολή του πρωϊνού γεύματος στην ισορροπημένη διατροφή του εφήβου. Σχολικό κυλικείο. Παράλειψη γευμάτων και γεύματα εκτός σπιτιού.

26 Ελαιόλαδο:Πηγή Ζωής κ Υγείας

27 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ Αγόρια α) λάδι β) βούτυρο

28 Το λάδι κυριαρχεί Κορίτσια α) λάδι β) βούτυρο

29 Αγόρια: Ερώτηση 1: Τρώτε πρωινό; Καθόλου 12% Μόνο τα σαββατοκύριακα 32% Κάθε μέρα 41% 4 φορές την εβδομάδα 15% Κάθε μέρα 4 φορές την εβδομάδα Μόνο τα σαββατοκύριακα Καθόλου

30 ΠΡΩΪΝΟ ΦΑΓΗΤΟ Κορίτσια: Ερώτηση 1: Τρώτε πρωινό; Μόνο τα σαββατοκύριακα 27% Καθόλου 12% Κάθε μέρα 49% 4 φορές την εβδομάδα 12% Κάθε μέρα 4 φορές την εβδομάδα Μόνο τα σαββατοκύριακα Καθόλου

31 ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Αγόρια: Ερώτηση 22: Για το σχολείο συνηθίζεις να παίρνετε φαγητό από το κυλικείο ή από το σπίτι; β) από το σπίτι 59% α) από το κυλικείο 41% α) από το κυλικείο β) από το σπίτι

32 ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κορίτσια: Ερώτηση 22: Για το σχολείο συνηθίζετε να παίρνετε φαγητό από το κυλικείο ή από το σπίτι; β) από το σπίτι 50% α) από το κυλικείο 50% α) από το κυλικείο β) από το σπίτι

33 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΩΝ Αγόρια: Ερώτηση 3: Συνηθίζετε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όχι 19% Ναι 81% Ναι Όχι

34 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΜΙΚΩΝ Κορίτσια: Ερώτηση 3: Συνηθίζεις να τρώς γαλακτοκομικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όχι 16% Ναι Όχι Ναι 84%

35 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ Αγόρια: Ερώτηση 2: Τρώτε φρούτα; 5 φορές την εβδομάδα 6% Καθόλου 13% κάθε ημέρα 29% 2 ή 3 φορές την εβδομάδα 52% κάθε ημέρα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα 5 φορές την εβδομάδα Καθόλου

36 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ Κορίτσια: Ερώτηση 2: Τρώτε φρούτα; Καθόλου 6% 5 φορές την εβδομάδα 15% κάθε ημέρα 20% 2 ή 3 φορές την εβδομάδα 59% κάθε ημέρα 2 ή 3 φορές την εβδομάδα 5 φορές την εβδομάδα Καθόλου

37 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΣΑΛΑΤΑΣ Αγόρια: Ερώτηση 14: Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε φρέσκιες σαλάτες; 1-2 φορές 15% 7+ φορές 10% 3-4 φορές 43% 5-6 φορές 32% 7+ φορές 5-6 φορές 3-4 φορές 1-2 φορές

38 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΣΑΛΑΤΑΣ Κορίτσια: Ερώτηση 14: Πόσες φορές την εβδομάδα καταναλώνετε φρέσκιες σαλάτες; 1-2 φορές 12% 7+ φορές 28% 3-4 φορές 25% 5-6 φορές 35% 7+ φορές 5-6 φορές 3-4 φορές 1-2 φορές

39 ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ Αγόρια: Ερώτηση 23:Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε από ταχυφαγεία; δ) 4+ φορές 2% ε)καμμία φορά 22% α) 1 φορά 32% α) 1 φορά γ)3 φορές 15% β) 2 φορές γ)3 φορές β) 2 φορές 29% δ) 4+ φορές ε)καμμία φορά

40 ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ Κορίτσια: Ερώτηση 23:Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε από ταχυφαγεία; ε)καμμία φορά 27% α) 1 φορά 40% α) 1 φορά δ) 4+ φορές 3% γ)3 φορές 7% β) 2 φορές 23% β) 2 φορές γ)3 φορές δ) 4+ φορές ε)καμμία φορά

41 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΟΥ Αγόρια: Ερώτηση 4: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε ψάρι; περισσότερες φορές 6% καμία φορά 44% 2 φορές 19% περισσότερες φορές 2 φορές 1 φορά καμία φορά 1 φορά 31%

42 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΟΥ Κορίτσια: Ερώτηση 4: Πόσες φορές την εβδομάδα τρώτε ψάρι; περισσότερες φορές 10% καμία φορά 40% 2 φορές 20% περισσότερες φορές 2 φορές 1 φορά καμία φορά 1 φορά 30%

43 Η ομάδα των λαογράφων Η ομάδα των λαογράφων είχε ως αντικείμενο έρευνας τη σχέση της ελληνικής μεσογειακής και παραδοσιακής διατροφής με την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής μας.(με ειδικότερη αναφορά στις παραδοσιακές πίτες).

44 Η έννοια του παραδοσιακού τροφίμου Συνδυάζεται με την έννοια του «τοπικού προϊόντος» που φέρνει τα τοπικά χαρακτηριστικά της προέλευσής του(γεωγραφικής και ιστορικής). Τα παραδοσιακά τρόφιμα συσχετίζονται με τα τοπικά και τα χειροποίητα τρόφιμα που αναφέρονται στα συγκεκριμένα συστατικά, τον τόπο παραγωγής και την τεχνογνωσία. Τα παραδοσιακά τρόφιμα είναι προϊόντα που παράγονται από αγνά υλικά, είναι φυσικά,χωρίς τεχνητά πρόσθετα, βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές, συνεισφέρουν θετικά στην υγιεινή διατροφή και βοηθούν στη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας.(π.χ. μέλι, γιαούρτι, διάφορες χορτόπιτες,τραχανάς,τοπικά τυριά κ.τλ.).

45 Χαρακτηριστικά της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής. Η παραδοσιακή διατροφή είναι αυτάρκης αφού χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα προϊόντα που παράγει το ίδιο το νοικοκυριό και είναι κομμάτι της αγροτικής κοινωνίας. Τα τοπικά τρόφιμα συνιστούν ένα σημαντικό μέσο στη διάχυση του πολιτισμικού στοιχείου μιας χώρας και οι τοπικές μαγειρικές παραδόσεις αντανακλούν την ιστορία και τον πολιτισμό.

46 Χαρακτηριστικά της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής Τι διαμορφώνει το λιτοδίαιτο των αρχαίων ελλήνων; Το φαγητό στον ελλαδικό χρόνο συνδέθηκε με την έννοια της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Η διατροφή σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς θεωρούνταν σημαντικός παράγοντας για την προστασία της υγείας. Η παραδοσιακή μαγειρική είναι κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού και οι βασικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ελληνικής κουζίνας είναι η γεωγραφική θέση, το κλίμα, τα ήθη και έθιμα, η θρησκεία(π.χ. οι ορθόδοξοι χριστιανοί νηστεύουν).

47 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΙΤΕΣ Ερώτηση 13:( αγόρια-κορίτσια). Τρώτε συχνά σπιτικές παραδοσιακές πίτες; Σπάνια 18% Πολύ συχνά 22% Συχνά 33% Αρκετά συχνά 27% Πολύ συχνά Αρκετά συχνά Συχνά Σπάνια

48 Η ομάδα των εργοφυσιολόγων Προτάθηκε η ανάδειξη της σχέσης της αθλητικής δραστηριότητας με τις φυσικές ικανότητες,τη σωματική διάπλαση, τη διατροφή και την υγεία. Καταλήξαμε στην ανάδειξη του βασικού δείκτη της Φ.Κ.(Αερόβια Ικανότητα) στη θεμελίωση της Υγείας.

49 Άσκηση και Φυσική Κατάσταση Στην εποχή μας η υγεία απειλείται περισσότερο από εκφυλιστικές παρά από μολυσματικές ασθένειες, που εκδηλώνονται από την παιδική ηλικία.(σύνδρομο υποκινητικότητας). Η άσκηση ενισχύει τη φυσική κατάσταση του οργανισμού και επιβραδύνει τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι όσο πιο νωρίς τα παιδιά αρχίζουν να γυμνάζονται και παράλληλα τους προβάλλονται τα οφέλη της σωστής άσκησης για την υγεία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να οδηγηθούν κατά την ενηλικίωση στη δια βίου άσκηση για την υγεία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το θεμέλιο της υγείας είναι η καλή φυσική κατάσταση και ειδικότερα η Αερόβια Ικανότητα.

50 Φυσική Κατάσταση Φ.Κ. για την υγεία(καρδιοαναπνευστική αντοχή, μυϊκή δύναμη, μυϊκή αντοχή, ευκαμψία, σύσταση σώματος). Φ.Κ. για την αθλητική απόδοση: ταχύτητα, ευκινησία, κινητικός συντονισμός, ισορροπία και εκρηκτική δύναμη(ισχύς). Λειτουργική καρδιακή οικονομία(χαμηλή Κ.Σ.σε κατάσταση ηρεμίας). Ζώνη αερόβιας άσκησης(70-80% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας). Μ.Κ.Σ.(220-ΗΛΙΚΙΑ).(Για μια καλή Α.Ι.,η Κ.Σ. κυμαίνεται από σφυγμούς το λεπτό Συχνότητα:τουλ. 3 φορές την εβδομάδα Διάρκεια άσκησης:45 λεπτά (λιγότερο). ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ(η μέγιστη πρόσληψη Οξυγόνου κατά τη διάρκεια μυϊκής άσκησης στη μονάδα του χρόνου, π.χ. 70 ml/kg Σ.Β./min).

51 Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου Αγόρια: Ερώτηση 9: Πόσες φορές την εβδομάδα αθλείστε; 5+ φορές 4% Καθόλου 36% 4 φορές 12% 3 φορές 20% 5+ φορές 4 φορές 3 φορές 1-2 φορές Καθόλου 1-2 φορές 28%

52 Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου Κορίτσια: Ερώτηση 9: Πόσες φορές την εβδομάδα αθλείστε; Καθόλου 33% 5+ φορές 7% 4 φορές 13% 5+ φορές 4 φορές 3 φορές 20% 3 φορές 1-2 φορές Καθόλου 1-2 φορές 27%

53 Σύγχρονος τρόπος ζωής

54

55 Η θρεπτική αξία των φρούτων

56 Υποκινητικότητα και κακή διατροφή

57 Πλήρης ισορροπημένη διατροφή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων εν μέσω της οικονομικής κρίσης» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχέές -- Σχεεδιιασμός Προγγράμματτος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου

Έργο MedDiet. Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Έργο MedDiet Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου Κατευθυντήριες γραμμές για την διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής MedDiet Οδηγίες για την Οργάνωση Εκδηλώσεων

Διαβάστε περισσότερα

«Περί Διατροφής» Ισορροπημένα και Συχνά Γεύματα. Δημητριακά Ολικής Αλεσης VS Επεξεργασμένα. Γραφείο Σ.Σ. Α Αθήνας κλ.πε 15. 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

«Περί Διατροφής» Ισορροπημένα και Συχνά Γεύματα. Δημητριακά Ολικής Αλεσης VS Επεξεργασμένα. Γραφείο Σ.Σ. Α Αθήνας κλ.πε 15. 4ο Γυμνάσιο Γαλατσίου Ισορροπημένα και Συχνά Γεύματα Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής είναι μια σχηματική απεικόνιση διατροφικών οδηγιών. Η βάση της αναφέρεται σε τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ η κορυφή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή ( ) του νομού Ηρακλείου. Ονοματεπώνυμο Σπουδαστών:

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ι Kεφάλαιο ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιασθούν συνοπτικά βασικές πτυχές του γεωργικού μάρκετινγκ, ώστε να διευκολυνθεί η ολιστική θεώρηση και η αποτελεσματικότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Περιεχομένων ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 6-7

Πίνακας Περιεχομένων ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 6-7 Πίνακας Περιεχομένων ΘΕΜΑΤΑ ΣΛΑΙΤΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ 4-5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 6-7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1 ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2013-2014 Σχολείο : 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Ταξή : Α1 Επιβλέπων καθηγητής : Κωνσταντίνος Φινάλης Σελίδα 0 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Χρήστος Κερίμ Αλέξης Γρηγόρης Μάρκος Ντέντα Δημήτρης Τέσιος

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τρέφομαι ισορροπημένα, Κινούμαι τακτικά, Αναπτύσσομαι σωστά» για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Διαφάνεια 1 Διαβάζουμε στους μαθητές τον τίτλο της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας**

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** *Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Οικονομικής & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κεφάλαιο 2.1. Παραδείγματα θεμάτων ενταγμένων στον κύκλο «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες» Σχόλιο: Οι τίτλοι που ακολουθούν είτε υλοποιήθηκαν από σχολεία της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) Θέμα πτυχιακής εργασίας «Παιδική παχυσαρκία: Συνέπειες και αποτελέσματα» Childhood Obesity: Impact and results Υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους

Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 2ο, 107 133, 2014 Διερεύνηση των αντιλήψεων και στάσεων των μαθητών του ΕΠΑΛ Νάξου σε σχέση με το αιολικό πάρκο της περιοχής τους Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

!""# $ %&" ' ( )## * +),* ))- +. / $+(). 0""120"%34. www.ygeiapronoia.gr www.eoo.gr www.epanad.gov.gr. www.espa.gr www.europa.eu

!# $ %& ' ( )## * +),* ))- +. / $+(). 0120%34. www.ygeiapronoia.gr www.eoo.gr www.epanad.gov.gr. www.espa.gr www.europa.eu !""# $ %&" ' ( )## * +),* ))- +. / $+(). 0""120"%34 www.ygeiapronoia.gr www.eoo.gr www.epanad.gov.gr www.espa.gr www.europa.eu Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Οικιακή Οικονομία Μέση Γενική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Οικιακή Οικονομία Μέση ενική Εκπαίδευση Εργαλείo Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΚΑΛΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1. Περιεχόμενα 1. Περιεχόμενα 2 2. Εισαγωγή 3 3. Οι συνέπιες της κακής διατροφής 4 4. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ της ΙΓΝΑΤΙΑ ΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ (Α.Μ. 2904) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΠΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υγιεινός τρόπος ζωής. Στάσεις και απόψεις των προπτυχιακών νοσηλευτών». Σπουδάστριες : Κασωτάκη Καλλιόπη Χαρκουτσάκη Ευαγγελία Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα