Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "http://sound.westhost.com/articles/il-cfl-6.htm"

Transcript

1 Καρκίνος για τους καταναλωτές και ρύπανση χιλιάδων ετών από τα πλαστικά μέρη των «οικονομικών» Λάμπα «οικονομίας» που βρισκόταν πάνω από το κρεβάτι καταναλωτή και άρχισε να καίγεται το πλαστικό της μέρος διαχέοντας στο περιβάλλον τοξικό καρκινπογόνο καπνό. Νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καρκινογόνα αέρια διαχέονται στο χώρο απλά και μόνο επειδή αυξάνεται η θερμότητα των πλαστικών μερών τους στη διάρκεια τής λειτουργίας τους! Διατηρεί ένα απίστευτο πλεονέκτημα το ζήτημα με τους λαμπτήρες φθορισμού, είτε είναι παλαιότεροι σωληνωτοί, είτε νεότεροι «οικονομικοί». Όσο πιο πολύ το ψάχνεις τόσο περισσότερα προβλήματα ανακαλύπτεις κάτω από το πράσινο χαλί, όπου βρίσκονται καλά κρυμμένα τα μειονεκτήματά τους. Μέχρι στιγμής, έχουν έρθει στην επιφάνεια τα εξής: Οι λάμπες «εξοικονόμησης» έχουν την ισχύ να προκαλέσουν καρκίνο τού δέρματος, αλλά και δερματικά προβλήματα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες που εκπέμπουν. Αυτές οι ίδιες ακτινοβολίες επιφέρουν αύξηση οφθαλμικών προβλημάτων και την αύξηση περιστατικών καταρράκτη και πτερυγίου, παθήσεις που «θεραπεύονται» μόνο χειρουργικά. Οι ίδιες λάμπες μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα με την κατάρρευση τού ανοσολογικού που επέρχεται μέσω τής διαταραχής στην επίφυση, εξαιτίας τού μπλε φάσματος που εκπέμπουν. Οι πρόγονοι αυτών των λαμπτήρων, οι παλαιότερες σωληνωτές φθορισμού έχει παρατηρηθεί ότι επιφέρουν μειωμένη απόδοση μαθητών και εκπαιδευτικών και ψυχοσωματικά προβλήματα με το άρρωστο φως τους και τις ακτινοβολίες τους. Οι σημερινοί απόγονοί τους, οι λάμπες «οικονομίας», έχουν την ισχύ να δημιουργήσουν κρίσιμα προβλήματα στους οφθαλμούς, οφθαλμικό καρκίνο, εκφύλιση τής ωχράς κηλίδας και

2 τύφλωση με την ισχυρότατη μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν. Μιλάμε πάντα για τις ίδιες λάμπες που ονομάζονται και συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (ΣΛΦ) οι οποίες έχουν τη δυνητική ισχύ να προκαλέσουν μεταλλαξιoγόνες κυτταρικές αντιδράσεις γενικότερα στον οργανισμό, πάλι εξαιτίας τού μπλε φάσματος. Οι ίδιες λάμπες που ονομάζονται και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας διαθέτουν τη δυνατότητα να δημιουργούν πιθανά προβλήματα ευρέως πεδίου στην ανθρώπινη υγεία μέσω τού βρόμικου ηλεκτρισμού που εκπέμπουν και άλλων ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Οι ίδιες λάμπες που λέγονται και «οικονομικές», λάμπες νεότερης τεχνολογίας ή ηλεκτρονικές μπορούν να επιφέρουν δυσμενείς επιδράσεις με το παλμικό φως τους το οποίο σε αυτές δύσκολα ανιχνεύεται συνειδητά από τον εγκέφαλο, ανιχνεύεται ωστόσο από τον αμφιβληστροειδή! Το τελευταίο εύρημα που ανασύρθηκε από το πράσινο χαλί κατά το 2011, αφορά αναθυμιάσεις τοξικών και καρκινογόνων αερίων, που διαχέονται στο χώρο απλά και μόνο με το άναμμα των λαμπτήρων «οικονομίας»! Αερίων που εκλύονται εξαιτίας τής θερμότητας που αναπτύσσεται στα πλαστικά μέρη τους. Όπως γίνεται σαφές, η λυσσασμένη και τέλεια ενορχηστρωμένη προπαγάνδα υπέρ των λα- «Αυτό που βίωσα περιγράφεται απλά ως σοκ. Καθώς δούλευα στον κομπιούτερ μου άκουσα ένα ήχο σαν να ξεροτηγανίζεται κάτι. Κοίταξα ψηλά και σκέφτηκα ότι κάποια λάμπα καίγεται. Ξαφνικά ένας από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού τής Fieldbreeze έσκασε και σκόρπισε κομμάτια του παντού στο χώρο δημιουργώντας ορισμένα καμένα σημαδάκια στο πάτωμα. Ακούστηκε σαν πυροβολισμός. Ο άντρας μου έβγαλε τον λαμπτήρα και βρήκε ότι είχε εκραγεί το εσωτερικό του, που κρεμόταν από μερικά καλώδια, αλλά δεν είχε σπάσει το γυαλί. ΑΛΙΜΟΝΟ, κι εγώ προσπάθησα να εξοικονομήσω λίγα χρήματα από το λογαριασμό τού ηλεκτρικού». Pat Johnson (Περιγραφή τής εμπειρίας κατοίκου Καναδά μετά τη «συμπεριφορά» ενός ΣΛΦ. Από την ιστοσελίδα:

3 μπτήρων «οικονομίας» έχει καταφέρει να πετύχει την απόλυτη παραπληροφόρηση των καταναλωτών αποκρύπτοντας όλα τα μειονεκτήματα και κάθε κίνδυνο που εμπεριέχει η χρήση τους. Επιπλέον, αποτελεί γεγονός ότι οι πολυεθνικές έχουν αφεθεί χωρίς έλεγχο και ρυπαίνουν ασύστολα το περιβάλλον με τον υπερτοξικό υδράργυρο και τα τοξικά πλαστικά μέρη των λαμπτήρων φθορισμού. Οι παραγωγοί τους ανενόχλητοι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους μηχανισμούς ελέγχου των κρατών, ρυπαίνουν και μολύνουν το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα, δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές. Περιγράφω στη συνέχεια το απίστευτο όργιο τής ρύπανσης με τεράστια ποσά υδραργύρου στην Ινδία από τις «οικονομικές», με την Greenpeace να τηρεί αιδήμονα σιωπή, γεγονός που αποκαλύπτει την λυσσασμένη και λαθεμένη προώθηση αυτών των λαμπτήρων ανεξαρτήτως κόστους. Το τελευταίο γεγονός, όπως προανέφερα, είναι ότι στη διαδικασία χρήσης τους βρέθηκε πως εκλύουν τοξικές αναθυμιάσεις από τα πλαστικά μέρη τους εξαιτίας τής θερμότητας που αναπτύσσεται όταν λειτουργούν. Αν και αυτό το γεγονός ενέχει σοβαρές και δυσμενείς προεκτάσεις στην ανθρώπινη υγεία, προφανώς άγνωστο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Κομισιόν και οπωσδήποτε στα υπουργεία Υγείας των κρατών - μελών τής ΕΕ, δεν είναι το μοναδικό. Έλληνας καταναλωτής μού επισήμανε με την αυξημένη παρατηρητικότητά του, ότι εκτός των δύσοσμων αερίων που εκπέμπουν, υφίσταται και ρύπανση με υδράργυρο των χώρων ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι κοινή λογική και ανοιχτά μάτια ξεπερνούν κατά πολύ τις πράσινες ευαισθησίες ορισμένων, οι οποίοι εθελοτυφλούν μπροστά στην πράσινη λαίλαπα «περιβαλλοντικής» συμπεριφοράς και «εξοικονόμησης». Όσα ανέφερε με έσπρωξαν να ερευνήσω πολύ περισσότερο το ζήτημα για να διαπιστώσω προσωπικά, αλλά και μέσω εμπειριών άλλων καταναλωτών, ότι το στάδιο τής ανακύκλωσης συνιστά μια ακόμα φαρσοκωμωδία, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας. Με λίγα λόγια η ανακύκλωσή τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απαράδεκτη και πρωτόγονη διαδικασία, καλά κρυμμένη πίσω από παχιές λέξεις και πράσινα τοξικά χαλιά, που ρυπαίνει το περιβάλλον και δηλητηριάζει τους ανθρώπους με τον τοξικό τους υδράργυρο Σε σχετικό ηλεκτρονικό σχόλιό του ο εν λόγω καταναλωτής αναφέρει ότι οι λάμπες «οικονομίας» που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι του ανέδυαν έντονα δυσάρεστη μυρουδιά καμένου πλαστικού!

4 «Αυτό που διαπίστωσα - αποκαλύπτει - κατεβάζοντας τους λαμπτήρες οικονομίας ήταν ότι ενώ τους είχα το πολύ δύο άντε δυόμισι χρόνια, οι πιο παλιοί είχαν αρχίσει να καστανίζουν στη βάση και να μυρίζουν άσχημα καμένο πλαστικό. Μάλιστα, επειδή τους μάζεψα όλους σε ένα κουτί, άρχισαν να μυρίζουν όλοι μαζί προσθετικά ανυπόφορα και αναγκάστηκα να τους πάω γρήγορα για ανακύκλωση. Εκεί με έπιασε νέος ίλιγγος, γιατί διαπίστωσα ότι ο κάδος ανακύκλωσης Φωτογραφία από τους λεγόμενους κάδους «ανακύκλωσης». Είναι τοποθετημένοι μέσα σε κάθε πολυκατάστημα ή σουπερμάρκετ, σε τράπεζες ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και αλλού, αποτελώντας στην ουσία κάδους τοξικούς και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Γίνονται τοξικοί επειδή κατά διαστήματα βρίσκονται μέσα τους και θραυσμένες λάμπες «οικονομίας». Το αποτέλεσμα είναι οι αναθυμιάσεις υδραργύρου να ρυπαίνουν μόνιμα τα χαρτοκιβώτια και στη συνέχεια να ρυπαίνεται για μήνες ο χώρος. Επίσης οι αναθυμιάσεις υδραργύρου εισέρχονται στο σύστημα εξαερισμού ρυπαίνοντας μόνιμα τις σωληνώσεις και δηλητηριάζοντας αδιάκοπα τους ατυχείς καταναλωτές. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Σε περίπτωση θραυσμένου λαμπτήρα α κλείνουμε αμέσως τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης ή εξαερισμού και δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα για τα απορρίμματα επειδή ο υδράργυρος ρυπαίνει μόνιμα τη συσκευή! Βεβαίως θα έπρεπε να είχε επέμβει κάποιος εισαγγελέας ή να έχει γίνει «εξοντωτική» πληροφόρηση των καταναλωτών για την επικινδυνότητα τού υδραργύρου. Το δεύτερο ενδεχόμενο που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, θα έσπρωχνε ίσως αντικοινωνικά άτομα να σπάζουν επίτηδες «οικονομικές» λάμπες ρίχνοντάς τες βίαια μέσα στα χαρτοκιβώτια, απλά και μόνο για να προκαλέσουν καταστροφή, με την ίδια λογική που βάζουν φωτιά σε δάση, αυτοκίνητα ή καταστρέφουν οτιδήποτε μισούν εξαιτίας των δικών τους ανεξιχνίαστων βιωμάτων. (ένα χάρτινο κουτί με παλιές λάμπες φθορισμού, ορισμένες σπασμένες και αρκετές νέες λάμπες πεταμένες φύρδην) ήταν τοποθετημένος στο πέρασμα μπροστά από τα ταμεία, δηλαδή όλοι οι πελάτες του μαγαζιού περνούσαν αναγκαστικά μπροστά από αυτήν τη βόμβα υδραργύρου, χωρίς να το προσέχουν καν» Ο παρατηρητικός και νοήμων καταναλωτής δεν μπορούσε φυσικά να γνωρίζει ότι αυτό που μύριζε μέσα στο σπίτι του δεν ήταν τίποτα παρά καρκινογόνα αέρια, ενώ από την άλλη μεριά, έρευνα το 2011 στην Ινδία αποκάλυψε ότι μόνο μέσω των «οικονομικών» λαμπτήρων θα ρυπανθεί το περιβάλλον τής Ινδίας, (και πολλών άλλων χωρών επειδή η ρύπανση διαχέεται), μόνο κατά τη διάρκεια τού 2012 με 8,5 τόνους υδραργύρου, εξαιτίας των «οικονομικών», και με 8 τόνους υδραργύρου από άλλα φώτα φθορισμού, τα οποία ρίχνονται στις χωματερές. Πώς αντιδρά η Greenpeace στην Ινδία απέναντι σε αυτό το τρομερό περιβαλλοντικό έγκλη-

5 μα και την ασύλληπτη κοινωνική κρίση που εμπεριέχει; Απλά ροχαλίζει μακάρια, επειδή δεν επιθυμεί να παρεμποδίσει την εξάπλωση χρήσης αυτών των προϊόντων. Ταυτόχρονα η δηλητηρίαση των άτυχων καταναλωτών είναι χωρίς προηγούμενο, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων υδραργύρου που περιέχουν, επειδή η θραύση ενός μόνο λαμπτήρα ρυπαίνει το περιβάλλον 100 φορές περισσότερο από τα όρια ασφαλείας. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ κατά το 2011 διαπιστώθηκε ότι μια και μόνο «οικονομική» λαμπίτσα μπορεί να διαχέει στον αέρα τού περιβάλλοντος χώρου, ακόμα για μήνες τον τοξικό της υδράργυρο, σε όρια 10 φορές υψηλότερα από εκείνα που έχουν τεθεί για την ασφάλεια των παιδιών. Το απίστευτο που συμβαίνει στη δεύτερη περίπτωση, είναι ότι οι «οικονομικές» που ελέγχθηκαν θεωρούνται από τους παραγωγούς τεχνικά θαύματα επειδή ο υδράργυρος εντός τους είναι ελάχιστος! Ο Dr. Liu Hong από το Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών, τής Κίνας, ειδικός σε θέματα υδραργύρου, δήλωσε ότι οι λάμπες «οικονομίας» που χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην πόλη Guangdong κατά το 2010, θα ρυπάνουν 117 εκατομμύρια τόνους νερού!!! «Μια και μόνη λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας - τόνισε - που περιέχει 0,5 mg υδραργύρου είναι ικανή να ρυπάνει 360 τόνους νερού»!!! Στην Ινδία χρησιμοποιούνται περίπου λαμπτήρες υδραργύρου ετησίως, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν ένα ατελές ή υποτυπώδες σύστημα ανακύκλωσης! Σήμερα, που γράφεται αυτό το κείμενο - στο τέλος τού , δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα ανακύκλωσης όχι μόνο στην Ινδία, αλλά ούτε στην Κίνα, όπως δεν υφίσταται σε όλα τα υπανάπτυκτα και αναπτυσσόμενα κράτη αλλά και σε πολλά άλλα που θεωρούνται αναπτυγμένα. Όπου υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης είναι ατελές, όπως για παράδειγμα στην προηγμένη Βρετανία. Όταν η Σουηδία, το κράτος με την καλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση πολιτών και με άριστα οργανωμένο δίκτυο ανακύκλωσης λαμπτήρων χαρακτηρίζει (μέσω τής υπουργού Περιβάλλοντος), το ζήτημα τής ρίψης των «οικονομικών» λαμπτήρων στις σουηδικές χωματερές οξεία περιβαλλοντική κρίση, τότε γίνεται φανερό ότι η ανακύκλωση, όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά και σε κάθε άλλο κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς, με όσα τραγικά συνεπάγονται για ανθρώπους και περιβάλλον. Την ίδια στιγμή συμβαίνει το εξής τραγικό που συνδέεται έμμεσα αλλά κρίσιμα με τις «οικονομικές». Ο παγκόσμιος αναλφαβητισμός, σύμφωνα με την Ουνέσκο αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο άτομα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου το 50% των ασθενών δεν είναι σε θέση, (αφού διαβάσουν τις οδηγίες χρήσης), να κατανοήσουν αν θα πάρουν ή όχι το χάπι τους με άδειο στομάχι. Ταυτόχρονα υφίσταται (παγκοσμίως) παντελής έλλειψη πληροφόρησης για τους υδραργυρι-

6 κούς κινδύνους. Όλα αυτά ριγμένα στο ίδιο τσουβάλι τής ανευθυνότητας, επιφέρουν το ερώτημα: Με ποι μαγικό τρόπο μπορούν να πληροφορηθούν οι παντελώς αναλφάβητοι και οι υπόλοιποι ατελέστατα ενημερωμένοι καταναλωτές τους υδραργυρικούς και άλλους κινδύνους; Μήπως με αυτή τη συστηματικά υποπληροφόρηση είναι πιθανό (όπως συμβαίνει στην Ινδία και αλλού), τα νέα φώτα «εξοικονόμησης» να μετατρέπονται σε τοξικότατες βόμβες για το περιβάλλον και δυσμενής παράγοντας για την υγεία των καταναλωτών; Βεβαίως, ουδείς αντιδρά απέναντι στο συντελούμενο σαφές παγκόσμιο και ρυπαρό έγκλημα, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή πράγματι δεν το αντιλαμβάνονται. Έξοχα... Βλέπουμε με λίγα λόγια, μέσω των λαμπτήρων φθορισμού (παλαιότερων και των νεότερων ηλεκτρονικών «θαυμάτων»), το περιβάλλον να μετατρέπεται σε απέραντο τοξικολογικό εργαστήριο και οι άνθρωποι σε πειθήνια πειραματόζωα, παρατηρούμενοι για το πότε και πώς θα αναπτύξουν καρκίνο ή άλλες ασθένειες εξαιτίας των μειονεκτημάτων των λαμπτήρων φθορισμού και των παιδιών τους λαμπτήρων «οικονομίας». Η θέρμανση στα πλαστικά μέρη των «οικονομικών» και τα καρκινογόνα αέρια Το νέο κρίσιμο ζήτημα που αποκαλύφθηκε σχετικά καθυστερημένα (το 2011) είναι η έκλυση τοξικών χημικών στο περιβάλλον ύστερα από τη θέρμανση των πλαστικών μερών τους, κατά τη διάρκεια χρήσης τους. Τις παρατηρήσεις τού Έλληνα καταναλωτή ήρθε να επιβεβαιώσει Γερμανός επιστήμονας, ο οποίος βρήκε ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των «οικονομικών» λαμπτήρων εκλύονται στο περιβάλλον φαινόλη, ναφθαλίνη (έχει απαγορευθεί η χρήση της λόγω

7 τής μεταλλαξιογόνου ισχύος της) και στυρένιο (ή στυρόλιο). Ο Πίτερ Μπράουν (Peter Braun), που πραγματοποίησε τους ελέγχους με τη βοήθεια των επιστημόνων στο Alab Laboratory τού Βερολίνου, υποστηρίζει πως όταν συμβαίνει εκροή τέτοιων καρκινογόνων αερίων από λαμπτήρες, είναι ανάγκη τα αέρια να διατηρούνται όσο γίνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από μέρη όπου ζουν άνθρωποι. Ακριβώς έτσι. Μακριά από μέρη όπου ζουν άνθρωποι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Βουλγαρία εκκενώθηκε μια πόλη, όταν ανατράπηκε φορτηγό με στυρένιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή πλαστικών, ενώ το καλοκαίρι τού 2011 το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών. Η φαινόλη είναι ένα από τα δηλητήρια που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων, κατά τη διάρκεια τού Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι τοξική για συκώτι και νεφρά ακόμα και σε χαμηλές δόσεις. Η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνος. Εκτός από αυτή την ιδιότητά της έχει την περίεργη ισχύ να επιφέρει οφθαλμικό καταρράκτη, ενώ μπορεί να προκαλεί αλλεργίες ή ακόμα και θάνατο σε άτομα που τους λείπει ένα ειδικό ένζυμο. Κι εμείς... έχουμε σε κάθε σημείο όπου εργαζόμαστε, ξεκουραζόμαστε, διασκεδάζουμε, ή απλά υπάρχουμε, αυτά τα τοξικά προϊόντα, επικρεμώμενα ως Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας, μέσα σε νοσοκομεία όπου οι ασθενείς κάθε άλλο παρά πρέπει να αναπνέουν καρκινογόνα αέρια αλλά και σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιομηχανίες, γραφεία, παντού όπου το δυναμικό κάθε έθνους χρειάζεται το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να παράγει, να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί. Το απίστευτο γεγονός που ενυπάρχει σε αυτό το εύρημα των καρκινογόνων αερίων είναι, ότι ουδείς παραγωγός ή οποιαδήποτε πολυεθνική έσπευσε να σχολιάσει κάτι ή έστω να ψιθυρίσει για να μάθουν οι καταναλωτές την άλλη άποψη. Υπενθυμίζω ότι το 2008 όταν η επιστημονική επιτροπή τής ΕΕ δήλωσε ότι οι «οικονομικές» δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας παρά μόνο σε δύο κατηγορίες καταναλωτών, τότε οι παραγωγοί και διακινητές λαμπτήρων έσπευσαν με ανακοίνωσή τους να δηλώσουν (ψευδώς) ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι ΣΛΦ. Από την άλλη μεριά, το ατελές επιστημονικό πόρισμα έδωσε στην Κομισιόν το αναγκαίο πράσινο φως για να επιβάλλει φασιστικά στους καταναλωτές την απαγόρευση χρήσης των ασφαλών λαμπτήρων πυράκτωσης και την έμμεση επιβολή χρήσης των επικίνδυνων λαμπτήρων «οικονομίας».

8 Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα από το 2008, τότε δηλαδή που οι «οικονομικοί με δήθεν επιστημονικό πόρισμα πήραν το πράσινο φως για να μπουν στη ζωή των καταναλωτών, η ίδια η Κομισιόν(!) ζήτησε νέα έρευνα από την ίδια επιτροπή(!) για τα πιθανά προβλήματα υγείας από τη χρήση των «οικονομικών», αποδεικνύοντας όχι μόνο την επικίνδυνη ανευθυνότητα και άγνοιά της, αλλά και τα κρίσιμα δεδομένα που δεν εκτιμήθηκαν σωστά, από την επιστημονική επιτροπή, δεδομένα (παρατίθενται πολλά σε τούτο το βιβλίο), τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Επίσης αποκαλύφθηκε η απαράδεκτη άγνοια των ευρωβουλευτών - μελών τής Επιτροπής Περιβάλλοντος τού Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως η άγνοια όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το κερασάκι σε αυτή την μεικτή τούρτα άγνοιας και ανευθυνότητας ήταν η δουλικότητα και ο ωχαδερφισμός των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, τα οποία δέχθηκαν μια τέτοια τερατώδη οδηγία, χωρίς την παραμικρή έρευνα και ένσταση, με τους υπουργούς Υγείας να ροχαλίζουν εν πλήρη υπνώσει. Επιβραδυντές καύσης = τοξικά αέρια Βεβαίως τα καρκινογόνα αέρια δεν είναι μοναδικό «πλεονέκτημα» των λαμπτήρων «οικονομίας». Η επικινδυνότητά τους ίσως σχετίζεται κει με τους επιβραδυντές καύσης που καλύπτονται τα πλαστικά μέρη τους για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα PBDE (πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες). Τα PBDE είναι τοξικοί ρυπαντές που συσσωρεύονται στο αίμα και ιστούς, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνουν την ορμονική λειτουργία. Τέτοια χημικά βρέθηκαν το 2008 στο αίμα παιδιών σε μεγάλες ποσότητες ενώ το 2010 ειδική έρευνα έδειξε ότι αυτά τα χημικά δημιουργούν στειρότητα στις γυναίκες! Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα PBDE σε δείγματα αίματος από 223 εγκύους που εντάχθηκαν σε μακροχρόνια μελέτη που εξέταζε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και την υγεία τού αναπαραγωγικού συστήματος. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τις γυναίκες πόσους μήνες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Βρήκαν ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PBDE στο αίμα χρειάστηκαν το μεγαλύτερο διάστημα για να μείνουν έγκυες - έως 12 μήνες. Η μελέτη είχε όριο 13 μήνες. Επιπλέον, οι 107 γυναίκες που προσπαθούσαν ενεργά να μείνουν έγκυες είχαν μισές πιθανότητες να συλλάβουν αν είχαν υψηλά επίπεδα PBDE στο αίμα τους. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες μένουν έγκυες κατά τους πρώτους έξι μήνες τής προσπάθειας. Μετά από 12 μήνες χωρίς εγκυμοσύνη, οι γυναίκες θεωρούνται «μη γόνιμες». «Δεν εξετάσαμε τη στειρότητα, αλλά την υπογονιμότητα» δήλωσε η Dr. Harley, «διότι όλες οι γυναίκες στη μελέτη μας ήταν έγκυες. Αν είχαμε συμπεριλάβει μη γόνιμα ζευγάρια, είναι πιθανό ότι θα

9 Κατεστραμμένος ηλεκτρονικός σταθεροποιητής τάσης, από λαμπτήρα «εξοικονόμησης» λόγω υπερθέρμανσης. Εκτός των σοβαρών βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των τοξικών υποπροϊόντων θα παραμείνει στο έδαφος και υπέδαφος για χιλιάδες χρόνια. είχαμε διαπιστώσει ακόμη μεγαλύτερες επιδράσεις από την έκθεση στους PBDE»! Το εύρημα είναι εφιαλτικό, επειδή έχει σημαντικές συνέπειες για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, δεδομένου ότι η έκθεση σε PBDE έχει πλήξει όλο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, προσθέτουν οι ερευνητές. Εργαστηριακά ευρήματα σε ζώα για αυτό το ζήτημα έδειξαν ότι τα PBDE συνδέονται με ευρύ φάσμα παθήσεων που συμπεριλαμβάνουν διαταραχές στο θυρεοειδή, μόνιμη αδυναμία μάθησης και απώλεια τής μνήμης, συμπεριφορικές αλλαγές, απώλεια ακοής, καθυστερημένη εμφάνιση εφηβείας, μειωμένη ποσότητα σπέρματος, παραμορφώσεις εμβρύων, και πιθανώς καρκίνο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα ευρήματα δεν σχετίζονται με υπερβολικά αυξημένα επίπεδα αυτών των ρυπαντών, αλλά με τα συνήθη όρια, που ανευρίσκονται στο αίμα των καταναλωτών. Μήπως είναι συνωμοσιολογία όλα αυτά; Όπως γίνεται σαφές, τα ζητήματα που τίθενται σε αυτό το βιβλίο, είναι τόσο σημαντικά ώστε ο κάθε καλόπιστος καταναλωτής φτάνει στο σημείο να απορεί, εκτιμώντας ορισμένες φορές ότι ίσως όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια υπονόμευσης τού κινήματος των «πράσινων» λαμπτήρων. Δυστυχώς, τα ίδια κρίσιμα θέματα - όσον αφορά την εκροή «μυρωδικών» αερίων κατά τη διάρκεια χρήσης τους - περιγράφει η «NEMA», η πανίσχυρη οργάνωση παραγωγών και διακινητών ειδών φωτισμού στις ΗΠΑ, η οποία τονίζει - μεταξύ άλλων - τα εξής: «...Στη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (λαμπτήρων «οικονομίας»), δεν έχουμε με την ολοκλήρωση τής ζωής τους κάτι δυσάρεστο... Η λήξη ζωής ορισμένων ηλεκτρονικών μερών είναι δυνατό να προκαλέσει ήχους συριστικούς ή σαν να ανοίγει μια μποτίλια. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη λειτουργία των σταθεροποιητών τάσης και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο γίνεται για προλαβαίνουν τα πλαστικά μέρη την εξέλιξη πυρκαγιάς». «...Επιπλέον τα πλαστικά περιέχουν εμπεριέχουν ειδικά επιβραδυντικά καύσης. Τέτοια πλαστικά είναι δυνατό να αλλάξουν χρώμα και να διαχύσουν στο περιβάλλον κάποια μυρουδιά»...

10 Η κυρία Kerri Mingo κρατά στα χέρια της, μια κατεστραμμένη λάμπα «οικονομίας», η οποία γέμισε το σπίτι της στις ΗΠΑ με γκρίζο και μαύρο καπνό την 1η Μαΐου τού Όπως αναφέρεται στη λεζάντα τής φωτογραφίας, μετά απ το γεγονός ο σύζυγός της συμφώνησε να αντικαταστήσουν όλους τους ΣΛΦ που είχαν τοποθετήσει στο σπίτι τους με λάμπες πυράκτωσης, Η κυρία Κέρι δήλωσε επίσης ότι είχε δυσκολίες στην αναπνοή και την άλλη ημέρα τα μάτια της ήταν κόκκινα, όπως όταν κάποιος βγαίνει από πισίνα που έχει χλώριο. cariboo/100milefreepress/news/ html Ken Alexander photo (Σχόλιο δικό μου: Μυρουδιά η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε καρκινογόνο αέριο!) «...Το ίδιο συμβαίνει και στους σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού όταν φθάνουν στο τέλος τής ζωής τους, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, κοντά στα άκρα τους όπου βρίσκονται τα πλαστικά μέρη. Αυτή η αύξηση τής θερμοκρασίας είναι δυνατό να επιφέρει κάποια μυρουδιά, που παρερμηνεύεται ως κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς». (Σχόλιο: Ας αναλογιστούμε τα καρκινογόνα αέρια που αναπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από αυτές τις λάμπες. Ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, γυναίκες που εγκυμονούν, μικρά παιδιά, αλλά και κάθε άτομο σε χώρο όπου συνυπάρχει με αυτά τα τοξικά προϊόντα). «...Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατό να προκληθεί αλλαγή τής φόρμας τού λαμπτήρα στα πλαστικά μέρη του»... (Σχόλιο: Αυτό σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση εκλύονται καρκινογόνα αέρια στο περιβάλλον). Την ίδια άποψη έχει και η General Electric Περίπου την ίδια τοποθέτηση έχει και η πολυεθνική General Electric. Η αναρτημένη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της πληροφορεί τους καταναλωτές ότι πράγματι μερικοί «οικονομικοί» εκλύουν αέρια στο περιβάλλον, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος(!...) Βεβαίως τους ισχυρισμούς των πολυεθνικών, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τη χρήση των λαμπτήρων «οικονομίας», τους διαψεύδει η ίδια η εμπειρία καταναλωτών, καθώς αναφέρονται δυσάρεστα επεισόδια, από το ξέσπασμα πυρκαγιάς, έως την έκρηξή τους, τη μερική καύση

11 τους, το κάψιμο μετά από διακυμάνσεις τάσης, την έκλυση αερίων κ.λπ. Η πλευρά που υποστηρίζει τους ΣΛΦ δηλώνει επίσης ότι είναι μειωμένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ωστόσο αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχει παρατηρήσει πως υδραργυρικές λυχνίες, (ΣΛΦ), που είχαν τοποθετηθεί εκεί όπου πριν υπήρχαν λάμπες πυράκτωσης, τελειώνουν τη ζωή τους με κάποια υποθρόσκουσα φωτιά, που γεμίζει το χώρο με μυρουδιά καμένου πλαστικού. Μια αιθαλομίχλη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή τα αέρια που διαχέονται - όπως αποδείχθηκε - είναι καρκινογόνα Τα ρυπαρά πλαστικά τους Αφού ρίξουν οι «οικονομικοί» τα καρκινογόνα αέριά τους στο άμεσο περιβάλλον μας, θάλεγε κανείς ότι το ζήτημα σταματά εκεί. Δυστυχώς έχουμε συνέχεια. Το ζήτημα των πλαστικών αποβλήτων τους (άλλη μια άγνωστη και καλά κρυμμένη αθλιότητα από περιβαλλοντική άποψη), αποτελεί ένα ακόμα μείζον σκάνδαλο. Τα πλαστικά μέρη των λαμπτήρων «εξοικονόμησης», όπως δήλωσε στο CNN o πανεπιστημιακός καθηγητής Ron Hui, θα παραμείνουν στο έδαφος για χιλιάδες χρόνια! Ο Δρ Hui βρίσκεται επικεφαλής τού τμήματος μηχανολόγων ηλεκτρολόγων τού πανεπιστημίου τού Χονγκ Κονγκ και θεωρείται αυθεντία στον τομέα τού φωτισμού. Φιλοξενήθηκε στο CNN, για να εκφράσει την άποψή του για τους ΣΛΦ, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με τους ΣΛΦ δεν τους κάνει πράσινους, επειδή υποκρύπτονται διαδικασίες αντιπεριβαλλοντικές και κίνδυνοι για τους καταναλωτές οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση έχουν εξαπατηθεί. Ο Δρ Hui ανέδειξε ένα ζήτημα που ουδείς από τους «πράσινους» υποστηρικτές των λαμπτήρων «εξοικονόμησης» έχει θίξει. Αυτό είναι το ηλεκτρονικό κύκλωμά τους που είναι αδύνατο να ανακυκλωθεί αποτελώντας πακέτο αποβλήτων το οποίο κανείς δεν θα ήθελε να το έχει ούτε στις χωματερές του. Πρόκειται για γεγονός που κάθε καταναλωτής με κοινό νου θα δυσκολευόταν να πιστέψει. Η ύπαρξή του πρέπει άμεσα να δραστηριοποιήσει τις οργανώσεις καταναλωτών και την... Greenpeace, για να ζητήσουν εδώ και τώρα την υπό όρους ύπαρξη στην αγορά των λαμπτήρων «οικονομίας» και την παραπομπή σε αστικά δικαστήρια των υπευθύνων αυτής τής φαρσο-

12 Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας με ηλεκτρονικό εκκινητή. Ο καθηγητής Ron Hui, υποστηρίζει ότι παρόμοιοι λαμπτήρες προκαλούν τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον, που θα παραμείνει για χιλιετίες, ενώ είναι επικίνδυνοι για τους καταναλωτές σε περίπτωση θραύσης. hk/filemanager/en/content_5874/electronic_eng_ creativity.pdf κωμωδίας για την αποζημίωση όλων όσων εξαπατήθηκαν και επλήγησαν από αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, ο Δρ Hui υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα των ΣΛΦ, ειδικότερα εκείνων που διαθέτουν ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές τάσης, δηλαδή των περισσότερων, θα παραμείνουν ρυπαίνοντας τα εδάφη για χιλιάδες χρόνια. Ο Δρ Hui δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που ισχυρίζεται τα ανωτέρω εξωφρενικά. Σε ανάλογη εργασία ομάδα επιστημόνων τού Χονγκ Κονγκ, (The Professional Commons) αν και θεωρούν ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι ρυπαροί για το περιβάλλον, υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι οι λαμπτήρες «οικονομίας» που διαθέτουν ηλεκτρονικό σταθεροποιητή τάσης, δηλαδή σχεδόν όλοι, αποτελούν ρυπαρή επιλογή για το περιβάλλον επειδή μόνο για την παραγωγή των ηλεκτρονικών μερών τους η ενέργεια που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξοικονομείται με τη χρήση τους! Μια ακόμα σχετική έρευνα για τους λαμπτήρες «οικονομίας», η οποία (αξίζει να σημειωθεί) εξάγει το συμπέρασμα ότι η χρήση τους αποτελεί σαφώς καλύτερη λύση για το περιβάλλον, αναφερόμενη στο άλυτο πρόβλημα των πλαστικών μερών τους σημειώνει ότι: «τα πλαστικά τους μέρη συνιστούν σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση»! Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: Μήπως τα ανωτέρω είναι κινδυνολογία; Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η άποψη για το ίδιο ζήτημα τής υπερμάχου των λαμπτήρων «οικονομίας» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επέβαλε τη χρήση τους στους Ευρωπαίους; Τα αποκαλυπτικά (αν και μεροληπτικά) δεδομένα που παρουσιάζει η ΕΕ για το ζήτημα τής ρύπανσης από τις λάμπες «οικονομίας και τα τοξικά πλαστικά τους, δείχνουν να συμφωνούν με αυτά τού Δρα Ron Hui. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό τής Κομισιόν, το 5% από τα υλικά των ΣΛΦ θα καταλήξουν στο έδαφος, 90% των πλαστικών μερών τους θα αποτεφρωθούν, γύρω στο 9% των πλαστικών θα ανακυκλωθεί, ενώ θα ανακυκλωθεί και το 95% των μεταλλικών

13 ή υάλινων μερών. Τολμώντας να ξεχάσουμε όλα τα άλλα ρυπαρά στάδια και διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των ΣΛΦ που παραλείπονται, γίνεται πασιφανής η υπερβολική ρύπανση τού περιβάλλοντος, αν δεχθούμε ότι έστω μόνο αυτό το ελάχιστο 5% θα μεταφερθεί στο έδαφος. Βεβαίως,σύμφωνα με τη θεωρία, έχουμε στη συνέχεια και την αποτέφρωση, (προσέξτε όχι ανακύκλωση) τού 90% των πλαστικών μερών τους, δεδομένου ότι δεν αναφερόμαστε σε ελάχιστους λαμπτήρες «οικονομίας» αλλά σε τρισεκατομμύρια! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τής ίδιας τής Κομισιόν, στα κράτη μέλη τής ΕΕ, η ανακύκλωση των ΣΛΦ υποτίθεται ότι θα πραγματοποιείται μόνο στο 20%. Αν δεχθούμε αυτό το υπεραισιόδοξο νούμερο, τότε θα έχουμε το υπόλοιπο 80% των υπερτοξικών λαμπτήρων «οικονομίας» με τον υπερτοξικό υδράργυρο, τα καρκινογόνα και ρυπογόνα πλαστικά τους να καταλήγουν στις χωματερές, ρυπαίνοντας για πάντα την ατμόσφαιρα, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας με μαγνητικό εκκινητή. Ο καθηγητής Ron Hui, υποστηρίζει ότι παρόμοιες λυχνίες προκαλούν περιορισμένη ρύπανση στο περιβάλλον. Ωστόσο δείχνει να αγνοεί έρευνα τής Γκρινπίς, η οποία βρήκε ότι αρκετά είδη από αυτούς τους λαμπτήρες εμπεριείχαν ραδιενεργά υλικά με αποτέλεσμα να διαρρέουν ραδιενέργεια στο περιβάλλον. Content_5874/electronic_eng_creativity.pdf Παρεμβαίνοντας για το ίδιο θέμα προς ΜΜΕ τής Σιγκαπούρης, ο Δρ Hui - μεταξύ άλλων - τονίζει τα εξής: «...Η έννοια εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικό προς το περιβάλλον πολύ εύκολα είναι δυνατό να παρεξηγηθούν. Στην πραγματικότητα κάποια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι αναγκαστικά τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. «...Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα μέσο για τη μείωση των αερίων τού θερμοκηπίου, αλλά εάν παράγονται πολλά απόβλητα με αυτή την προσπάθεια τότε δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Εάν δεν λάβουμε υπόψη μας τον παράγοντα αποβλήτων τότε η καλύτερη μέθοδος για να λύσουμε το πρόβλημα των αερίων τού θερμοκηπίου είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, επειδή έχουν μηδενική εκροή αερίων τού θερμοκηπίου. Ωστόσο τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια (περισσότερο από την ιστορία τού ανθρώπινου

14 πολιτισμού) και γι αυτό τα κράτη που θα στραφούν σε αυτή τη λύση θα πρέπει πρώτα να έχουν βρει τρόπους διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. Οποιοιδήποτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκέφτονται ότι η χρήση των ΣΛΦ με ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές τάσης μειώνει τα αέρια τού θερμοκηπίου, χωρίς να υπολογίζουν το πρόβλημα των αποβλήτων τους, τότε κάνουν ένα τεράστιο λάθος». (Ο τονισμός με μαύρα γράμματα από τον Χρήστο Μουσουλιώτη). «...Ένα πρόβλημα των ΣΛΦ είναι ότι οι ηλεκτρονικοί σταθεροποιητές τάσης καταρρέουν πριν από τη λήξη ζωής τού λαμπτήρα. Αυτό προκαλεί αναίτια απώλεια τής λάμπας και τού υδραργύρου που περιέχει. Χρησιμοποιώντας τους ΣΛΦ για να μειωθούν τα αέρια τού θερμοκηπίου αυτό θα οδηγήσει σε σύντομο διάστημα, σε μέγιστη συσσώρευση τοξικών χημικών, βαρέων μετάλλων και μη αποδομήσιμων ηλεκτρονικών σκουπιδιών που θα μολύνουν το περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια.» «...Δεδομένου ότι οι σταθεροποιητές τάσης των ΣΛΦ είναι αναπόσπαστα ενωμένοι με το υδραργυρικό μέρος τους οι καταναλωτές δεν μπορούν με ασφάλεια (και δεν θα πρέπει) να διαχωρίσουν τα δύο μέρη. Έτσι, αυτό που θα κάνουν θα είναι απλά να πετάξουν τους ΣΛΦ στα σκουπίδια, ένα γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο για τους εργαζόμενους που τα συλλέγουν, καθώς οι λαμπτήρες θα σπάνε κατά την αποκομιδή των αποβλήτων.» «...Οι καταναλωτές πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνονται για την επικίνδυνη φύση τους. Για παράδειγμα όταν σπάει ένας ΣΛΦ ο υδράργυρος διαχέεται εύκολα στην ατμόσφαιρα. Δεδομένου ότι ο υδράργυρος είναι πυκνότερος από τον αέρα θα συγκεντρωθεί λίγο πάνω από το έδαφος. Τα παιδιά που μπουσουλάνε είναι δυνατό πολύ εύκολα να εισπνεύσουν υδραργυρικούς ατμούς...» Professor Ron Hui (Chair Professor of Electronic Engineering & Director of Centre for Power Electronics) City University of Hong Kong). Συμπεράσματα Ποια είναι τα συμπεράσματα από όλα αυτά; Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι καταναλωτές βρίσκονται στη μέση ενός χορού κερδοσκοπίας, διαφθοράς, αφέλειας, ανηθικότητας, ανευθυνότητας και άγνοιας, που πληρώνεται από την τσέπη τους και επιβαρύνει την υγεία τους. Στο κερδοσκοπικό παιχνίδι (και καλά κάνουν) συμμετέχουν πολυεθνικές που παράγουν τα νέα ηλεκτρονικά φώτα και τράπεζες οι οποίες χορηγούν αφειδώς τεράστια ποσά για να αγοράσουν διεφθαρμένες, ανίκανες ή άσχετες κυβερνήσεις δισεκατομμύρια λάμπες «οικονομίας». Στο χορό βρίσκεται (μεταξύ των πρώτων χορευτών), η Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες και τα εργοστάσια που διαθέτει για να παίζει κερδοσκοπικά παιχνίδια, αγκαλιά με τους διεθνείς κερδοσκόπους, ανεβοκατεβάζοντας την τιμή των λαμπτήρων «οικονομίας», μέσω τής χρηματιστηριακής τρομοκρατίας. Στο χορό τής ασχετοσύνης, είτε τής ανηθικότητας, είτε τής αφέλειας, είτε τής ανευθυνότητας ή τής διαφθοράς συμμετέχουν κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και

15 οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι αυτοί που σε τελική κατάληξη πληρώνουν το χορογράφημα, είτε άμεσα με την υγεία και την «τσέπη» τους, είτε έμμεσα μέσω τής ρύπανσης στο περιβάλλον. Όλα τα ανωτέρω δείχνουν - επίσης - ότι έχει καλλιεργηθεί και επιβληθεί αριστοτεχνικά η ιδέα, μέσω μιας θηριώδους παγκόσμιας διαφημιστικής εκστρατείας, ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι πράσινο προϊόν, σύμβολο οικολογικής συμπεριφοράς και δείγμα συνειδητού πολίτη, ενώ στην πραγματικότητα (τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, πριν μερικούς αιώνες) είναι πλαστικές γυαλιστερές χάντρες, που ανταλλάσσουν αποικιοκράτες με ιθαγενείς, παίρνοντας από τους δεύτερους - χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Καταναλωτικά προϊόντα πρέπει να απαγορεύονται μόνο όταν είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές ή για το περιβάλλον. Τελεία και παύλα. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός ή κρετινισμός αγκαλιά με την περιβαλλοντική ασχετοσύνη και αφέλεια κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να απαγορεύσουν ένα ασφαλές προϊόν τοποθετώντας στη θέση του επικίνδυνους για τους ανθρώπους και ρυπαρούς για το περιβάλλον, λαμπτήρες «οικονομίας». Το ερώτημα που τίθεται είναι απλούστατο και σαφέστατο: Πώς είναι στην ουσία της η κατάσταση με τους «οικονομικούς»; Αν η απάντηση είναι ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο υπέροχη για το περιβάλλον και καταπληκτική για την τσέπη, τότε οι καταναλωτές δυσαρεστημένοι θα τους ρίξουν - δικαίως - στον Καιάδα. Αλλιώς... εάν οι «οικονομικές» λάμπες έχουν τέλεια ποιότητα φωτισμού, είναι εξαίσιες, πράσινες, βοηθάνε το περιβάλλον, την κρατική οικονομία και την τσέπη των καταναλωτών (όσο διαφημίζεται παγκοσμίως), τότε οι καταναλωτές δικαίως θα τις επιλέξουν σαν μανιακοί. Το τελικό ερώτημα που αναδύεται είναι: Γιατί δεν αφέθηκαν ελεύθεροι να το κάνουν; Όχι μόνο δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά αντιθέτως,, επιβλήθηκε μια φασιστική απαγόρευση χρήσης ασφαλούς προϊόντος, όπως είναι οι λαμπτήρες πυράκτωσης και στερήθηκε το βασικό δικαίωμα ελεύθερης επιλογής από τους καταναλωτές, οι οποίοι πειθαναγκάζονται - λες και είναι πρόβατα - δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, να αγοράσουν Συμπαγείς Λάμπες Φθορισμού. Στη βάση τής ίδιας Κομισιον-ικής λογικής τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν έχει συμβεί η ίδια φασιστική επιβολή σε χιλιάδες άλλα προϊόντα για να βοηθηθεί η τσέπη των καταναλωτών και το περιβάλλον, όπως θα μπορούσε να γίνει με την επιβολή χρήσης π.χ. μόνο φτηνών οικολογικών απορρυπαντικών, που στην αρχή θα μοιράζονταν δωρεάν και κυρίως, (αυτό θα ήταν γεγονός), δεν θα έβλαπταν ανθρώπους και περιβάλλον; Συμπερασματικά. Η φασιστική απαγόρευση χρήσης λαμπτήρων πυράκτωσης αποδεικνύει ότι ο υπόγειος, σκοτεινός και γραφειοκρατικός πολιτικός φασισμός είναι παρών στην καθημερινή ζωή και ότι με πολιτικές μανούβρες η γραφειοκρατία τής Κομισιόν ασχολείται και με τη διαχείριση επιθυμιών των ποικίλων λόμπι, που υποστηρίζονται από πολυεθνικές, τράπεζες και κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός όταν υιοθετείται από την πολιτική και γίνεται με δικτατορικό τρόπο υποχρεωτικός κανόνας συμπεριφοράς παραβλέποντας κραυγαλέα ζητήματα υγείας, εκτός τής άγνοιας και αφέλειας που εμπεριέχει, βαρύνεται για τα ουρανομήκη μεγέθη βλαβών και καταστροφής που επιφέρει σε καταναλωτές και περιβάλλον, πλήττοντας επιπλέον το ίδιο το οικολογικό κίνημα και τους κυριότερους εκφραστές του.

http://www.execulink. com/~impact/fieldbreeze. htm

http://www.execulink. com/~impact/fieldbreeze. htm Καπνοί, τοξικές μυρουδιές ή και φωτιές από λάμπες «οικονομίας» (165.000 δολάρια το κόστος πυρκαγιάς) Στις 30 Απριλίου τού 2008 ένας οδηγός φορτηγού, ο Rick Jenkins, πληροφορήθηκε με τον πλέον δυσάρεστο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών

Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Τα Αίτια Των Κλιματικών Αλλαγών Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου Η τρύπα του όζοντος Η μόλυνση της ατμόσφαιρας Η μόλυνση του νερού Η μόλυνση του εδάφους Όξινη βροχή Ρύπανση του περιβάλλοντος Ραδιενεργός ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED).

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LED υψηλής ισχύος (High Power LED). Φωτισμός Led Το LED (Light Emitting Diode) είναι μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για ημιαγωγό ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση, εκπέμπει φωτεινή ακτινοβολία. Η χρήσης των LED έχει ξεκινήσει

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης. Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου «ΠΡΑΣΙΝO» ΦΩΣ Μια εργασία Διερευνητικής Μάθησης Κ. Σιακαβάρα Δρ. Βιολόγος 3 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Σ Σκοπός αυτού του Προγράμματος είναι: ό ύ Π ά ί να να μάθουν οι μαθητές περισσότερα για τους συμπαγείς

Διαβάστε περισσότερα

SOS: σε μεγάλο κίνδυνο οι καταναλωτές με την υποβάθμιση των κινδύνων από σπασμένο θερμόμετρο Εδώ υφίσταται κάτι σαν έγκλημα; Έχουμε να κάνουμε με ωμή αποσιώπηση των κινδύνων λόγω ποικίλων συμφερόντων ή

Διαβάστε περισσότερα

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη

To φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπερθέρμανση του πλανήτη To φαινόμενο του θερμοκηπίου Υπερθέρμανση του πλανήτη Έχουμε ασχοληθεί, κατά διαστήματα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως προς τον μηχανισμό δημιουργίας του, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη εξ

Διαβάστε περισσότερα

http://www.youtube.com/watch?v=6cvla_trsly

http://www.youtube.com/watch?v=6cvla_trsly Δερματικά προβλήματα, καταρράκτης και καρκίνος από τις υπεριώδεις των «οικονομικών» Η ατμόσφαιρα εμποδίζει την ακτινοβολία UVC να φτάσει στη Γη. Οι «οικονομικοί» την εκπέμπουν μέσα στα σπίτια μας! 20 λεπτά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

2ο SOS: Μέγας Κίνδυνος με τις λάθος οδηγίες για τον καθαρισμό σπασμένου υδραργυρικού θερμομέτρου

2ο SOS: Μέγας Κίνδυνος με τις λάθος οδηγίες για τον καθαρισμό σπασμένου υδραργυρικού θερμομέτρου 2ο SOS: Μέγας Κίνδυνος με τις λάθος οδηγίες για τον καθαρισμό σπασμένου υδραργυρικού θερμομέτρου Εδώ υφίσταται κάτι σαν έγκλημα; Έχουμε να κάνουμε με ωμή αποσιώπηση των κινδύνων λόγω ποικίλων συμφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ: ΑΣΚΟΡΔΑΛΑΚΗ ΜΑΝΟΥ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΤΑΞΗ:B ΤΜΗΜΑ: Β1 ΡΥΠΑΝΣΗ- ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Στην πόλη μας Σχ.έτος:

Στην πόλη μας Σχ.έτος: Στην πόλη μας Σχ.έτος:2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: Πετσούκη Άννα Παλιάτσου Ουρανία Πριόβολος Θεοφάνης 1 ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ Ως απορρίμματα ή απόβλητα ορίζονται υπολείμματα τροφών και αντικείμενα τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ενα σημαντικό δεδομένο, το οποίο αναφέρεται από την ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών

Ενα σημαντικό δεδομένο, το οποίο αναφέρεται από την ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Λάμπες Οικονομίας: η Δολοφονία τής Υγείας Πολλαπλάσιο το ενεργειακό αποτύπωμα των λαμπτήρων «οικονομίας» σε σχέση με τις λάμπες πυράκτωσης; Οι λάμπες «οικονομίας» περιέχουν φώσφορο, μεταξύ πολλών άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας προειδοποιούν οι επιστήμονες Πού να οφείλεται η ρύπανση του περιβάλλοντος; Στον άνθρωπο Στη φύση Ο άνθρωπος θεωρείται ο μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

«Η αξία της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων για το περιβάλλον»

«Η αξία της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων για το περιβάλλον» «Η αξία της ανακύκλωσης των κινητών τηλεφώνων για το περιβάλλον» Παναγιώτης Αλµπανίδης, Άντζελα έµπη, ΜπέλλαΚαλυµνίου, Ιωάννα Μαγγίρα, Βασίλης Νταγγίνης Ερευνητική εργασία Α τετραµήνου 2011 2012 Επιβλέπουσες:

Διαβάστε περισσότερα

8ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: Κινητό τηλέφωνo. Χρήσιμο μέσο επικοινωνίας ή σύγχρονη απειλή;

8ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: Κινητό τηλέφωνo. Χρήσιμο μέσο επικοινωνίας ή σύγχρονη απειλή; 8ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: Κινητό τηλέφωνo. Χρήσιμο μέσο επικοινωνίας ή σύγχρονη απειλή; ΥΠΟΕΡΩΤΗΜΑ: Κινητό ως καταναλωτικό προϊόν- Ανακύκλωση κινητού και ασφαλής τρόπος χρησιμοποίησης. ΟΜΆΔΑ 5η Συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Έκφραση - Έκθεση

Πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Έκφραση - Έκθεση Πανελλαδικές εξετάσεις 2013 Έκφραση - Έκθεση Γ1. Σε άρθρο που πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου σας να εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με: α) τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Όσα πρέπει να γίνουν χωρίς καμία καθυστέρηση

Όσα πρέπει να γίνουν χωρίς καμία καθυστέρηση Όσα πρέπει να γίνουν χωρίς καμία καθυστέρηση Νίκος Κατσαρός π. πρόεδρος του ΕΦΕΤ - Ένωσης Ελλήνων Χημικών π. Διευθυντής Ερευνών στο Δημόκριτο Η έκδοση τού βιβλίου «Λάμπες Οικονομίας : το Μεγάλο Λάθος»

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας.

Γενικά. Τόπος Διαμονής 30% Αγόρι Κορίτσι 70% 48% Δήμος Χωριό 52% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Γενικά 30% Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 98 μαθητές από την Α, 70% Αγόρι Κορίτσι Β και Γ τάξη του λυκείου μας. Όπως παρουσιάζεται στο Τόπος Διαμονής διάγραμμα το 30% ήταν αγόρια ενώ το 70% κορίτσια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Οίκος + Λόγος Η μελέτη του φυσικού οίκου Η επιστήμη που μελετά τη σχέση oργανισμών με το περιβάλλον Ernst Hekel ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ;

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Στις μέρες μας η επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, ειδικά όταν έχουμε απώλειες όπως να μας χαλάσει το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

Δx

Δx Ποια είναι η ελάχιστη αβεβαιότητα της ταχύτητας ενός φορτηγού μάζας 2 τόνων που περιμένει σε ένα κόκκινο φανάρι (η η μέγιστη δυνατή ταχύτητά του) όταν η θέση του μετράται με αβεβαιότητα 1 x 10-10 m. Δx

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Λαμπτήρες LED Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Α) Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) Β)Φθορισμού (σωλήνα) Γ) Φθορισμού μικρού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Εθνική Επιτροπή Κύπρου Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού Γενικό Χημείο του Κράτους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Μάθετε να κάνετε τις σωστές επιλογές και να αποφεύγετε τους κινδύνους Οκτώβριος, 2012

Διαβάστε περισσότερα

1.5 Υπέρυθρη Ακτινοβολία

1.5 Υπέρυθρη Ακτινοβολία 1.5 Υπέρυθρη Ακτινοβολία Το συνεχές φάσμα που παίρνουμε, όταν αναλύουμε με το φασματοσκόπιο το λευκό φως, τελειώνει στο ένα άκρο με ιώδες φως, ενώ στο άλλο με ερυθρό. Όπως φαίνεται στην Εικόνα 10, το ορατό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ

ΠΕΑΕΑ 15/10/ ΔΣΕ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Η εξέλιξη των εισοδημάτων των μισθωτών

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. Η εξέλιξη των εισοδημάτων των μισθωτών ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η έρευνα είχε ως στόχο την αποτύπωση των τάσεων κατανάλωσης των μισθωτών στην Ελλάδα, την καταγραφή της διαχρονικής τους εξέλιξης, τη γνώση των γενικότερων κριτηρίων που ορίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Δεοντολογία Επιστημόνων ΤΠΕ

Δεοντολογία Επιστημόνων ΤΠΕ Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δεοντολογία Επιστημόνων ΤΠΕ Κωνσταντίνος Οικονόμου Λέκτορας Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου Μέλος eτεε Email: url: okon@ionio.gr http://www.ionio.gr/~okon

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» Εισήγηση ΠΑΝΔΟΙΚΟ Θέμα: Η Κυκλική Οικονομία με την Πολυγωνική Λογική

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100 MHz την ώρα που μιλάμε. Σε κατάσταση αναμονής, στέλνει ένα περιοδικό σήμα για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι:

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας Είναι γνωστό ότι: Μόνο οι εφαρμογές φωτισμού, απορροφούν το 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας Ο φωτισμός θεωρείται πως αναλογεί στο 10% -

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 2. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο που επηρεάζει τις κοινωνίες από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μας καίγεται

Το σπίτι μας καίγεται Το σπίτι μας καίγεται Ομιλία στο Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2019 Ήρθα εδώ για να σας πω ότι το σπίτι μας καίγεται. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, απέχουμε σχεδόν 12 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική 1. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές και λάθος προτάσεις. a. Οταν λέμε «κλείσε το φως» εννοούμε «δημιούργησε ανοιχτό κύκλωμα». b. Οταν σε ένα κύκλωμα ο διακόπτης είναι κλειστός τότε υπάρχει ρεύμα. c.

Διαβάστε περισσότερα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα

Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα Σκουπιδοεγγραμματισμός: μια σύγχρονη πραγματικότητα; Νεόφυτος Νικολάου, Χρυσόστομος Συρίμης, Ευρυπίδου Αφροδίτη Ευρίσα, Σεργίου Μαρίνα (όλοι οι μαθητές είναι 15 χρονών) Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας Κάτω Πολεμιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI

Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Σχεδιασμός Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Εφαρμογών ΙI Εργασία 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ: Τσελίγκα Αρετή, 1312009161, Στ εξάμηνο, κατεύθυνση: Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm Περίληψη: η καταστροφή τού περιβάλλοντος και η δολοφονία τής υγείας με τα 38 μειονεκτήματα των «οικονομικών» Είναι δυνατόν η απαγόρευση των λαμπτήρων πυράκτωσης και η έμμεση επιβολή από την Κομισιόν των

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ -5 ο ΔΗΜ.ΣΧ. ΛΑΜΙΑΣ «ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1 ου ΓΕ.Λ. ΛΑΜΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Οικολογικά Σχολεία: ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΝΕΡΟ» ΚΑΙ ΤΟΥ 5 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧ.

Διαβάστε περισσότερα

Επικίνδυνη για τους καταναλωτές η άγνοια τής Greenpeace για τους λαμπτήρες «οικονομίας»

Επικίνδυνη για τους καταναλωτές η άγνοια τής Greenpeace για τους λαμπτήρες «οικονομίας» Λάμπες Οικονομίας: η Δολοφονία τής Υγείας Επικίνδυνη για τους καταναλωτές η άγνοια τής Greenpeace για τους λαμπτήρες «οικονομίας» Η άγνοια που επιδεικνύει η συμπαθής και αξιόλογη περιβαλλοντική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Γενικό Λύκειο Αβδήρων Β' Λυκείου ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ευγενία Δέλλιου Ντόρα Κίσσα Γιώργος Κατσίκας Αλή Ογλού Μπουσέ Εμίν Τουγτσέ Ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία,

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ. Μαρία Δημητρίου Δ τάξη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΧΑΡΤΙΟΥ Μαρία Δημητρίου Δ τάξη Τι είναι η ανακύκλωση; Τι είναι ανακύκλωση Τι είναι ανακύκλωση Ανακύκλωση; Είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ

49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ 49ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Β ΟΜΑΔΑ PROJECT: Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Υπεύθυνος καθηγητής: Κ. Ραουζέος ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο 1 Οδηγίες ασφάλειας Λανθασμένη χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καταστροφής της ίδιας ή άλλων συσκευών, ακόμα και τραυματισμό ή θάνατο. Προειδοποίηση! Ρεύμα 230V. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Λάμπες Οικονομίας: το Μεγάλο Λάθος Πολύ επικίνδυνες οι θραυσμένες λάμπες «οικονομίας» ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Έρευνα 206 σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια όμως, το αγαθό αυτό βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

28 Ιουνίου Πυρηνική σύντηξη. Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια. Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

28 Ιουνίου Πυρηνική σύντηξη. Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια. Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών 28 Ιουνίου 2011 Πυρηνική σύντηξη Επιστήμες / Πυρηνική Φυσική - Πυρηνική Ενέργεια Αθανάσιος Κ. Γεράνιος, Υφηγητής Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Οι ελπίδες ότι θα δοθεί ένα τέλος στο ενεργειακό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ. Μαµάης Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 Εαρινό Εξάµηνο Τάσεις εξάπλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Υπερκατανάλωση, λειψυδρία, ρύπανση. Λειψυδρία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Μάθημα 8. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Υπερκατανάλωση, λειψυδρία, ρύπανση. Λειψυδρία, ένα παγκόσμιο πρόβλημα Μάθημα 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ Υπερκατανάλωση, λειψυδρία, ρύπανση Δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως είναι η λειψυδρία και η ρύπανση του νερού. Στο μάθημα αυτό θα εξετάσουμε τις αιτίες που

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΟΝΙΟ - Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες

ΡΑΔΟΝΙΟ - Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες ΡΑΔΟΝΙΟ - Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στη χώρα μας πολύ πρόσφατα άρχισε ν' απασχολεί εντονότερα τους ειδικούς. Σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ 1 ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ Του Παναγιώτη Φαντάκη. ΓΕΝΙΚΑ Οι καυστήρες αερίων καυσίμων διακρίνονται σε ατμοσφαιρικούς καυστήρες, σε

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Έργο= Δύναμη x απόσταση (9)

Έργο= Δύναμη x απόσταση (9) 5. Ενέργεια Η έννοια της ενέργειας είναι ίσως η βασικότερη έννοια σ ολόκληρη τη φυσική επιστήμη. Ο συνδυασμός ενέργειας και ύλης αποτελεί το Σύμπαν. Η ύλη είναι η ουσία και η ενέργεια η κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης

Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Φωτισμός Λαμπτήρες LED vs Κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης Εργασία των μαθητών: Γαϊτατζή Αλκμήνης Γεωργιάδη Κωνσταντίνου Γληγόρη Γιώργου Δανιηλίδη Αποστόλη Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Βασικά στοιχεία για τους λαμπτήρες

Διαβάστε περισσότερα

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας»

Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας» Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας» Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία των καταναλωτών, είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η υποχρεωτική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς

Η Υγεία μου & Εγώ. Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία μου & Εγώ Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας Γ.Ν.Α. Γ Γεννηματάς Η Υγεία Των Ματιών Μας Ο λαός μας χρησιμοποιεί πολλές εκφράσεις για να δηλώσει την ανεκτίμητη αξία της όρασης. Επειδή λοιπόν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματικότητα πίσω από τις «4 αλήθειες & τα 7 ψέματα για τις λάμπες εξοικονόμησης» Το κείμενο που ακολουθεί με τίτλο: «4 αλήθειες & 7 ψέματα για τις λάμπες οικονομίας», δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή»,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

Καλώς ήλθατε. Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας Καλώς ήλθατε Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Νομού Ξάνθης ενημερώνει: Εμείς και το ηλεκτρικό ρεύμα. Κίνδυνοι και μέτρα 1 Ηλεκτρικό ρεύμα και κίνδυνοι Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι βασικό και

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Συστήµατα διαχείρισης, εξοικονόµησης και αειφορίας Περιβαλλοντική διαχείριση και ξενοδοχειακές µονάδες Από στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, το κόστος ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Βασιλική Ηρακλέους. Στ 1 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Βασιλική Ηρακλέους Στ 1 Το διαβάζουμε, το μουτζουρώνουμε, το πετάμε. Μετά από τον μπλε κάδο, τι; Η ανακύκλωση χαρτιού είναι μια χρήσιμη διαδικασία, στην οποία συμβάλλουμε οι περισσότεροι, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα

Στις μέρες μας. Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Μέσος Κύπριος παράγει: 2 κιλά απορρίμματα / ημέρα Σύσταση Απορριμμάτων 41% Οργανικά 2% Γυαλί 15% Πλαστικές Συσκευασίες 26% Χαρτί 4% Άλλα 3% Μεταλλικές Συσκευασίες Ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του.

Ανακύκλωση. είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. www.greendot.com.cy Στις μέρες μας Ανακύκλωση είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων από ένα προϊόν που έχει εξυπηρετήσει τον αρχικό σκοπό του. Οφέλη Ανακύκλωσης Στην αποφόρτιση του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ. Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΡΑΔΙΟΧΗΜΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΙΣΟΤΟΠΩΝ Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ιωάννα Δ. Αναστασοπούλου Βασιλική Δρίτσα ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση Μπαταριών

Ανακύκλωση Μπαταριών Ανακύκλωση Μπαταριών Ο φορέας ανακύκλωσης οικιακών μπαταριών στην Ελλάδα ονομάζεται AΦΗΣ ΑΕ. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για τη συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών στη χώρα μας. Η μπαταρία του Volta (βολταϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα