Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "http://sound.westhost.com/articles/il-cfl-6.htm"

Transcript

1 Καρκίνος για τους καταναλωτές και ρύπανση χιλιάδων ετών από τα πλαστικά μέρη των «οικονομικών» Λάμπα «οικονομίας» που βρισκόταν πάνω από το κρεβάτι καταναλωτή και άρχισε να καίγεται το πλαστικό της μέρος διαχέοντας στο περιβάλλον τοξικό καρκινπογόνο καπνό. Νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καρκινογόνα αέρια διαχέονται στο χώρο απλά και μόνο επειδή αυξάνεται η θερμότητα των πλαστικών μερών τους στη διάρκεια τής λειτουργίας τους! Διατηρεί ένα απίστευτο πλεονέκτημα το ζήτημα με τους λαμπτήρες φθορισμού, είτε είναι παλαιότεροι σωληνωτοί, είτε νεότεροι «οικονομικοί». Όσο πιο πολύ το ψάχνεις τόσο περισσότερα προβλήματα ανακαλύπτεις κάτω από το πράσινο χαλί, όπου βρίσκονται καλά κρυμμένα τα μειονεκτήματά τους. Μέχρι στιγμής, έχουν έρθει στην επιφάνεια τα εξής: Οι λάμπες «εξοικονόμησης» έχουν την ισχύ να προκαλέσουν καρκίνο τού δέρματος, αλλά και δερματικά προβλήματα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες που εκπέμπουν. Αυτές οι ίδιες ακτινοβολίες επιφέρουν αύξηση οφθαλμικών προβλημάτων και την αύξηση περιστατικών καταρράκτη και πτερυγίου, παθήσεις που «θεραπεύονται» μόνο χειρουργικά. Οι ίδιες λάμπες μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα με την κατάρρευση τού ανοσολογικού που επέρχεται μέσω τής διαταραχής στην επίφυση, εξαιτίας τού μπλε φάσματος που εκπέμπουν. Οι πρόγονοι αυτών των λαμπτήρων, οι παλαιότερες σωληνωτές φθορισμού έχει παρατηρηθεί ότι επιφέρουν μειωμένη απόδοση μαθητών και εκπαιδευτικών και ψυχοσωματικά προβλήματα με το άρρωστο φως τους και τις ακτινοβολίες τους. Οι σημερινοί απόγονοί τους, οι λάμπες «οικονομίας», έχουν την ισχύ να δημιουργήσουν κρίσιμα προβλήματα στους οφθαλμούς, οφθαλμικό καρκίνο, εκφύλιση τής ωχράς κηλίδας και

2 τύφλωση με την ισχυρότατη μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν. Μιλάμε πάντα για τις ίδιες λάμπες που ονομάζονται και συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (ΣΛΦ) οι οποίες έχουν τη δυνητική ισχύ να προκαλέσουν μεταλλαξιoγόνες κυτταρικές αντιδράσεις γενικότερα στον οργανισμό, πάλι εξαιτίας τού μπλε φάσματος. Οι ίδιες λάμπες που ονομάζονται και λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας διαθέτουν τη δυνατότητα να δημιουργούν πιθανά προβλήματα ευρέως πεδίου στην ανθρώπινη υγεία μέσω τού βρόμικου ηλεκτρισμού που εκπέμπουν και άλλων ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών. Οι ίδιες λάμπες που λέγονται και «οικονομικές», λάμπες νεότερης τεχνολογίας ή ηλεκτρονικές μπορούν να επιφέρουν δυσμενείς επιδράσεις με το παλμικό φως τους το οποίο σε αυτές δύσκολα ανιχνεύεται συνειδητά από τον εγκέφαλο, ανιχνεύεται ωστόσο από τον αμφιβληστροειδή! Το τελευταίο εύρημα που ανασύρθηκε από το πράσινο χαλί κατά το 2011, αφορά αναθυμιάσεις τοξικών και καρκινογόνων αερίων, που διαχέονται στο χώρο απλά και μόνο με το άναμμα των λαμπτήρων «οικονομίας»! Αερίων που εκλύονται εξαιτίας τής θερμότητας που αναπτύσσεται στα πλαστικά μέρη τους. Όπως γίνεται σαφές, η λυσσασμένη και τέλεια ενορχηστρωμένη προπαγάνδα υπέρ των λα- «Αυτό που βίωσα περιγράφεται απλά ως σοκ. Καθώς δούλευα στον κομπιούτερ μου άκουσα ένα ήχο σαν να ξεροτηγανίζεται κάτι. Κοίταξα ψηλά και σκέφτηκα ότι κάποια λάμπα καίγεται. Ξαφνικά ένας από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού τής Fieldbreeze έσκασε και σκόρπισε κομμάτια του παντού στο χώρο δημιουργώντας ορισμένα καμένα σημαδάκια στο πάτωμα. Ακούστηκε σαν πυροβολισμός. Ο άντρας μου έβγαλε τον λαμπτήρα και βρήκε ότι είχε εκραγεί το εσωτερικό του, που κρεμόταν από μερικά καλώδια, αλλά δεν είχε σπάσει το γυαλί. ΑΛΙΜΟΝΟ, κι εγώ προσπάθησα να εξοικονομήσω λίγα χρήματα από το λογαριασμό τού ηλεκτρικού». Pat Johnson (Περιγραφή τής εμπειρίας κατοίκου Καναδά μετά τη «συμπεριφορά» ενός ΣΛΦ. Από την ιστοσελίδα:

3 μπτήρων «οικονομίας» έχει καταφέρει να πετύχει την απόλυτη παραπληροφόρηση των καταναλωτών αποκρύπτοντας όλα τα μειονεκτήματα και κάθε κίνδυνο που εμπεριέχει η χρήση τους. Επιπλέον, αποτελεί γεγονός ότι οι πολυεθνικές έχουν αφεθεί χωρίς έλεγχο και ρυπαίνουν ασύστολα το περιβάλλον με τον υπερτοξικό υδράργυρο και τα τοξικά πλαστικά μέρη των λαμπτήρων φθορισμού. Οι παραγωγοί τους ανενόχλητοι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους μηχανισμούς ελέγχου των κρατών, ρυπαίνουν και μολύνουν το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και την ατμόσφαιρα, δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τους καταναλωτές. Περιγράφω στη συνέχεια το απίστευτο όργιο τής ρύπανσης με τεράστια ποσά υδραργύρου στην Ινδία από τις «οικονομικές», με την Greenpeace να τηρεί αιδήμονα σιωπή, γεγονός που αποκαλύπτει την λυσσασμένη και λαθεμένη προώθηση αυτών των λαμπτήρων ανεξαρτήτως κόστους. Το τελευταίο γεγονός, όπως προανέφερα, είναι ότι στη διαδικασία χρήσης τους βρέθηκε πως εκλύουν τοξικές αναθυμιάσεις από τα πλαστικά μέρη τους εξαιτίας τής θερμότητας που αναπτύσσεται όταν λειτουργούν. Αν και αυτό το γεγονός ενέχει σοβαρές και δυσμενείς προεκτάσεις στην ανθρώπινη υγεία, προφανώς άγνωστο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την Κομισιόν και οπωσδήποτε στα υπουργεία Υγείας των κρατών - μελών τής ΕΕ, δεν είναι το μοναδικό. Έλληνας καταναλωτής μού επισήμανε με την αυξημένη παρατηρητικότητά του, ότι εκτός των δύσοσμων αερίων που εκπέμπουν, υφίσταται και ρύπανση με υδράργυρο των χώρων ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι κοινή λογική και ανοιχτά μάτια ξεπερνούν κατά πολύ τις πράσινες ευαισθησίες ορισμένων, οι οποίοι εθελοτυφλούν μπροστά στην πράσινη λαίλαπα «περιβαλλοντικής» συμπεριφοράς και «εξοικονόμησης». Όσα ανέφερε με έσπρωξαν να ερευνήσω πολύ περισσότερο το ζήτημα για να διαπιστώσω προσωπικά, αλλά και μέσω εμπειριών άλλων καταναλωτών, ότι το στάδιο τής ανακύκλωσης συνιστά μια ακόμα φαρσοκωμωδία, με τραγικές συνέπειες για την υγεία μας. Με λίγα λόγια η ανακύκλωσή τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια απαράδεκτη και πρωτόγονη διαδικασία, καλά κρυμμένη πίσω από παχιές λέξεις και πράσινα τοξικά χαλιά, που ρυπαίνει το περιβάλλον και δηλητηριάζει τους ανθρώπους με τον τοξικό τους υδράργυρο Σε σχετικό ηλεκτρονικό σχόλιό του ο εν λόγω καταναλωτής αναφέρει ότι οι λάμπες «οικονομίας» που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι του ανέδυαν έντονα δυσάρεστη μυρουδιά καμένου πλαστικού!

4 «Αυτό που διαπίστωσα - αποκαλύπτει - κατεβάζοντας τους λαμπτήρες οικονομίας ήταν ότι ενώ τους είχα το πολύ δύο άντε δυόμισι χρόνια, οι πιο παλιοί είχαν αρχίσει να καστανίζουν στη βάση και να μυρίζουν άσχημα καμένο πλαστικό. Μάλιστα, επειδή τους μάζεψα όλους σε ένα κουτί, άρχισαν να μυρίζουν όλοι μαζί προσθετικά ανυπόφορα και αναγκάστηκα να τους πάω γρήγορα για ανακύκλωση. Εκεί με έπιασε νέος ίλιγγος, γιατί διαπίστωσα ότι ο κάδος ανακύκλωσης Φωτογραφία από τους λεγόμενους κάδους «ανακύκλωσης». Είναι τοποθετημένοι μέσα σε κάθε πολυκατάστημα ή σουπερμάρκετ, σε τράπεζες ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και αλλού, αποτελώντας στην ουσία κάδους τοξικούς και επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, ιδίως για τα μικρά παιδιά. Γίνονται τοξικοί επειδή κατά διαστήματα βρίσκονται μέσα τους και θραυσμένες λάμπες «οικονομίας». Το αποτέλεσμα είναι οι αναθυμιάσεις υδραργύρου να ρυπαίνουν μόνιμα τα χαρτοκιβώτια και στη συνέχεια να ρυπαίνεται για μήνες ο χώρος. Επίσης οι αναθυμιάσεις υδραργύρου εισέρχονται στο σύστημα εξαερισμού ρυπαίνοντας μόνιμα τις σωληνώσεις και δηλητηριάζοντας αδιάκοπα τους ατυχείς καταναλωτές. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Σε περίπτωση θραυσμένου λαμπτήρα α κλείνουμε αμέσως τα συστήματα ψύξης-θέρμανσης ή εξαερισμού και δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα για τα απορρίμματα επειδή ο υδράργυρος ρυπαίνει μόνιμα τη συσκευή! Βεβαίως θα έπρεπε να είχε επέμβει κάποιος εισαγγελέας ή να έχει γίνει «εξοντωτική» πληροφόρηση των καταναλωτών για την επικινδυνότητα τού υδραργύρου. Το δεύτερο ενδεχόμενο που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, θα έσπρωχνε ίσως αντικοινωνικά άτομα να σπάζουν επίτηδες «οικονομικές» λάμπες ρίχνοντάς τες βίαια μέσα στα χαρτοκιβώτια, απλά και μόνο για να προκαλέσουν καταστροφή, με την ίδια λογική που βάζουν φωτιά σε δάση, αυτοκίνητα ή καταστρέφουν οτιδήποτε μισούν εξαιτίας των δικών τους ανεξιχνίαστων βιωμάτων. (ένα χάρτινο κουτί με παλιές λάμπες φθορισμού, ορισμένες σπασμένες και αρκετές νέες λάμπες πεταμένες φύρδην) ήταν τοποθετημένος στο πέρασμα μπροστά από τα ταμεία, δηλαδή όλοι οι πελάτες του μαγαζιού περνούσαν αναγκαστικά μπροστά από αυτήν τη βόμβα υδραργύρου, χωρίς να το προσέχουν καν» Ο παρατηρητικός και νοήμων καταναλωτής δεν μπορούσε φυσικά να γνωρίζει ότι αυτό που μύριζε μέσα στο σπίτι του δεν ήταν τίποτα παρά καρκινογόνα αέρια, ενώ από την άλλη μεριά, έρευνα το 2011 στην Ινδία αποκάλυψε ότι μόνο μέσω των «οικονομικών» λαμπτήρων θα ρυπανθεί το περιβάλλον τής Ινδίας, (και πολλών άλλων χωρών επειδή η ρύπανση διαχέεται), μόνο κατά τη διάρκεια τού 2012 με 8,5 τόνους υδραργύρου, εξαιτίας των «οικονομικών», και με 8 τόνους υδραργύρου από άλλα φώτα φθορισμού, τα οποία ρίχνονται στις χωματερές. Πώς αντιδρά η Greenpeace στην Ινδία απέναντι σε αυτό το τρομερό περιβαλλοντικό έγκλη-

5 μα και την ασύλληπτη κοινωνική κρίση που εμπεριέχει; Απλά ροχαλίζει μακάρια, επειδή δεν επιθυμεί να παρεμποδίσει την εξάπλωση χρήσης αυτών των προϊόντων. Ταυτόχρονα η δηλητηρίαση των άτυχων καταναλωτών είναι χωρίς προηγούμενο, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων υδραργύρου που περιέχουν, επειδή η θραύση ενός μόνο λαμπτήρα ρυπαίνει το περιβάλλον 100 φορές περισσότερο από τα όρια ασφαλείας. Σε παρόμοια έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ κατά το 2011 διαπιστώθηκε ότι μια και μόνο «οικονομική» λαμπίτσα μπορεί να διαχέει στον αέρα τού περιβάλλοντος χώρου, ακόμα για μήνες τον τοξικό της υδράργυρο, σε όρια 10 φορές υψηλότερα από εκείνα που έχουν τεθεί για την ασφάλεια των παιδιών. Το απίστευτο που συμβαίνει στη δεύτερη περίπτωση, είναι ότι οι «οικονομικές» που ελέγχθηκαν θεωρούνται από τους παραγωγούς τεχνικά θαύματα επειδή ο υδράργυρος εντός τους είναι ελάχιστος! Ο Dr. Liu Hong από το Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών, τής Κίνας, ειδικός σε θέματα υδραργύρου, δήλωσε ότι οι λάμπες «οικονομίας» που χρησιμοποιήθηκαν μόνο στην πόλη Guangdong κατά το 2010, θα ρυπάνουν 117 εκατομμύρια τόνους νερού!!! «Μια και μόνη λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας - τόνισε - που περιέχει 0,5 mg υδραργύρου είναι ικανή να ρυπάνει 360 τόνους νερού»!!! Στην Ινδία χρησιμοποιούνται περίπου λαμπτήρες υδραργύρου ετησίως, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν ένα ατελές ή υποτυπώδες σύστημα ανακύκλωσης! Σήμερα, που γράφεται αυτό το κείμενο - στο τέλος τού , δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα ανακύκλωσης όχι μόνο στην Ινδία, αλλά ούτε στην Κίνα, όπως δεν υφίσταται σε όλα τα υπανάπτυκτα και αναπτυσσόμενα κράτη αλλά και σε πολλά άλλα που θεωρούνται αναπτυγμένα. Όπου υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης είναι ατελές, όπως για παράδειγμα στην προηγμένη Βρετανία. Όταν η Σουηδία, το κράτος με την καλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση πολιτών και με άριστα οργανωμένο δίκτυο ανακύκλωσης λαμπτήρων χαρακτηρίζει (μέσω τής υπουργού Περιβάλλοντος), το ζήτημα τής ρίψης των «οικονομικών» λαμπτήρων στις σουηδικές χωματερές οξεία περιβαλλοντική κρίση, τότε γίνεται φανερό ότι η ανακύκλωση, όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά και σε κάθε άλλο κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς, με όσα τραγικά συνεπάγονται για ανθρώπους και περιβάλλον. Την ίδια στιγμή συμβαίνει το εξής τραγικό που συνδέεται έμμεσα αλλά κρίσιμα με τις «οικονομικές». Ο παγκόσμιος αναλφαβητισμός, σύμφωνα με την Ουνέσκο αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο άτομα, ενώ στις ΗΠΑ περίπου το 50% των ασθενών δεν είναι σε θέση, (αφού διαβάσουν τις οδηγίες χρήσης), να κατανοήσουν αν θα πάρουν ή όχι το χάπι τους με άδειο στομάχι. Ταυτόχρονα υφίσταται (παγκοσμίως) παντελής έλλειψη πληροφόρησης για τους υδραργυρι-

6 κούς κινδύνους. Όλα αυτά ριγμένα στο ίδιο τσουβάλι τής ανευθυνότητας, επιφέρουν το ερώτημα: Με ποι μαγικό τρόπο μπορούν να πληροφορηθούν οι παντελώς αναλφάβητοι και οι υπόλοιποι ατελέστατα ενημερωμένοι καταναλωτές τους υδραργυρικούς και άλλους κινδύνους; Μήπως με αυτή τη συστηματικά υποπληροφόρηση είναι πιθανό (όπως συμβαίνει στην Ινδία και αλλού), τα νέα φώτα «εξοικονόμησης» να μετατρέπονται σε τοξικότατες βόμβες για το περιβάλλον και δυσμενής παράγοντας για την υγεία των καταναλωτών; Βεβαίως, ουδείς αντιδρά απέναντι στο συντελούμενο σαφές παγκόσμιο και ρυπαρό έγκλημα, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παριστάνουν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή πράγματι δεν το αντιλαμβάνονται. Έξοχα... Βλέπουμε με λίγα λόγια, μέσω των λαμπτήρων φθορισμού (παλαιότερων και των νεότερων ηλεκτρονικών «θαυμάτων»), το περιβάλλον να μετατρέπεται σε απέραντο τοξικολογικό εργαστήριο και οι άνθρωποι σε πειθήνια πειραματόζωα, παρατηρούμενοι για το πότε και πώς θα αναπτύξουν καρκίνο ή άλλες ασθένειες εξαιτίας των μειονεκτημάτων των λαμπτήρων φθορισμού και των παιδιών τους λαμπτήρων «οικονομίας». Η θέρμανση στα πλαστικά μέρη των «οικονομικών» και τα καρκινογόνα αέρια Το νέο κρίσιμο ζήτημα που αποκαλύφθηκε σχετικά καθυστερημένα (το 2011) είναι η έκλυση τοξικών χημικών στο περιβάλλον ύστερα από τη θέρμανση των πλαστικών μερών τους, κατά τη διάρκεια χρήσης τους. Τις παρατηρήσεις τού Έλληνα καταναλωτή ήρθε να επιβεβαιώσει Γερμανός επιστήμονας, ο οποίος βρήκε ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας των «οικονομικών» λαμπτήρων εκλύονται στο περιβάλλον φαινόλη, ναφθαλίνη (έχει απαγορευθεί η χρήση της λόγω

7 τής μεταλλαξιογόνου ισχύος της) και στυρένιο (ή στυρόλιο). Ο Πίτερ Μπράουν (Peter Braun), που πραγματοποίησε τους ελέγχους με τη βοήθεια των επιστημόνων στο Alab Laboratory τού Βερολίνου, υποστηρίζει πως όταν συμβαίνει εκροή τέτοιων καρκινογόνων αερίων από λαμπτήρες, είναι ανάγκη τα αέρια να διατηρούνται όσο γίνεται σε μεγαλύτερη απόσταση από μέρη όπου ζουν άνθρωποι. Ακριβώς έτσι. Μακριά από μέρη όπου ζουν άνθρωποι. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Βουλγαρία εκκενώθηκε μια πόλη, όταν ανατράπηκε φορτηγό με στυρένιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή πλαστικών, ενώ το καλοκαίρι τού 2011 το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών. Η φαινόλη είναι ένα από τα δηλητήρια που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αιχμαλώτων, κατά τη διάρκεια τού Β Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι τοξική για συκώτι και νεφρά ακόμα και σε χαμηλές δόσεις. Η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνος. Εκτός από αυτή την ιδιότητά της έχει την περίεργη ισχύ να επιφέρει οφθαλμικό καταρράκτη, ενώ μπορεί να προκαλεί αλλεργίες ή ακόμα και θάνατο σε άτομα που τους λείπει ένα ειδικό ένζυμο. Κι εμείς... έχουμε σε κάθε σημείο όπου εργαζόμαστε, ξεκουραζόμαστε, διασκεδάζουμε, ή απλά υπάρχουμε, αυτά τα τοξικά προϊόντα, επικρεμώμενα ως Δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας, μέσα σε νοσοκομεία όπου οι ασθενείς κάθε άλλο παρά πρέπει να αναπνέουν καρκινογόνα αέρια αλλά και σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιομηχανίες, γραφεία, παντού όπου το δυναμικό κάθε έθνους χρειάζεται το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να παράγει, να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί. Το απίστευτο γεγονός που ενυπάρχει σε αυτό το εύρημα των καρκινογόνων αερίων είναι, ότι ουδείς παραγωγός ή οποιαδήποτε πολυεθνική έσπευσε να σχολιάσει κάτι ή έστω να ψιθυρίσει για να μάθουν οι καταναλωτές την άλλη άποψη. Υπενθυμίζω ότι το 2008 όταν η επιστημονική επιτροπή τής ΕΕ δήλωσε ότι οι «οικονομικές» δεν θα προκαλέσουν προβλήματα υγείας παρά μόνο σε δύο κατηγορίες καταναλωτών, τότε οι παραγωγοί και διακινητές λαμπτήρων έσπευσαν με ανακοίνωσή τους να δηλώσουν (ψευδώς) ότι είναι απολύτως ασφαλείς οι ΣΛΦ. Από την άλλη μεριά, το ατελές επιστημονικό πόρισμα έδωσε στην Κομισιόν το αναγκαίο πράσινο φως για να επιβάλλει φασιστικά στους καταναλωτές την απαγόρευση χρήσης των ασφαλών λαμπτήρων πυράκτωσης και την έμμεση επιβολή χρήσης των επικίνδυνων λαμπτήρων «οικονομίας».

8 Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα από το 2008, τότε δηλαδή που οι «οικονομικοί με δήθεν επιστημονικό πόρισμα πήραν το πράσινο φως για να μπουν στη ζωή των καταναλωτών, η ίδια η Κομισιόν(!) ζήτησε νέα έρευνα από την ίδια επιτροπή(!) για τα πιθανά προβλήματα υγείας από τη χρήση των «οικονομικών», αποδεικνύοντας όχι μόνο την επικίνδυνη ανευθυνότητα και άγνοιά της, αλλά και τα κρίσιμα δεδομένα που δεν εκτιμήθηκαν σωστά, από την επιστημονική επιτροπή, δεδομένα (παρατίθενται πολλά σε τούτο το βιβλίο), τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Επίσης αποκαλύφθηκε η απαράδεκτη άγνοια των ευρωβουλευτών - μελών τής Επιτροπής Περιβάλλοντος τού Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως η άγνοια όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το κερασάκι σε αυτή την μεικτή τούρτα άγνοιας και ανευθυνότητας ήταν η δουλικότητα και ο ωχαδερφισμός των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, τα οποία δέχθηκαν μια τέτοια τερατώδη οδηγία, χωρίς την παραμικρή έρευνα και ένσταση, με τους υπουργούς Υγείας να ροχαλίζουν εν πλήρη υπνώσει. Επιβραδυντές καύσης = τοξικά αέρια Βεβαίως τα καρκινογόνα αέρια δεν είναι μοναδικό «πλεονέκτημα» των λαμπτήρων «οικονομίας». Η επικινδυνότητά τους ίσως σχετίζεται κει με τους επιβραδυντές καύσης που καλύπτονται τα πλαστικά μέρη τους για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα PBDE (πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες). Τα PBDE είναι τοξικοί ρυπαντές που συσσωρεύονται στο αίμα και ιστούς, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνουν την ορμονική λειτουργία. Τέτοια χημικά βρέθηκαν το 2008 στο αίμα παιδιών σε μεγάλες ποσότητες ενώ το 2010 ειδική έρευνα έδειξε ότι αυτά τα χημικά δημιουργούν στειρότητα στις γυναίκες! Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα PBDE σε δείγματα αίματος από 223 εγκύους που εντάχθηκαν σε μακροχρόνια μελέτη που εξέταζε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και την υγεία τού αναπαραγωγικού συστήματος. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τις γυναίκες πόσους μήνες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Βρήκαν ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PBDE στο αίμα χρειάστηκαν το μεγαλύτερο διάστημα για να μείνουν έγκυες - έως 12 μήνες. Η μελέτη είχε όριο 13 μήνες. Επιπλέον, οι 107 γυναίκες που προσπαθούσαν ενεργά να μείνουν έγκυες είχαν μισές πιθανότητες να συλλάβουν αν είχαν υψηλά επίπεδα PBDE στο αίμα τους. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες μένουν έγκυες κατά τους πρώτους έξι μήνες τής προσπάθειας. Μετά από 12 μήνες χωρίς εγκυμοσύνη, οι γυναίκες θεωρούνται «μη γόνιμες». «Δεν εξετάσαμε τη στειρότητα, αλλά την υπογονιμότητα» δήλωσε η Dr. Harley, «διότι όλες οι γυναίκες στη μελέτη μας ήταν έγκυες. Αν είχαμε συμπεριλάβει μη γόνιμα ζευγάρια, είναι πιθανό ότι θα

9 Κατεστραμμένος ηλεκτρονικός σταθεροποιητής τάσης, από λαμπτήρα «εξοικονόμησης» λόγω υπερθέρμανσης. Εκτός των σοβαρών βλαβών στην ανθρώπινη υγεία. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των τοξικών υποπροϊόντων θα παραμείνει στο έδαφος και υπέδαφος για χιλιάδες χρόνια. είχαμε διαπιστώσει ακόμη μεγαλύτερες επιδράσεις από την έκθεση στους PBDE»! Το εύρημα είναι εφιαλτικό, επειδή έχει σημαντικές συνέπειες για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν, δεδομένου ότι η έκθεση σε PBDE έχει πλήξει όλο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, προσθέτουν οι ερευνητές. Εργαστηριακά ευρήματα σε ζώα για αυτό το ζήτημα έδειξαν ότι τα PBDE συνδέονται με ευρύ φάσμα παθήσεων που συμπεριλαμβάνουν διαταραχές στο θυρεοειδή, μόνιμη αδυναμία μάθησης και απώλεια τής μνήμης, συμπεριφορικές αλλαγές, απώλεια ακοής, καθυστερημένη εμφάνιση εφηβείας, μειωμένη ποσότητα σπέρματος, παραμορφώσεις εμβρύων, και πιθανώς καρκίνο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτά τα ευρήματα δεν σχετίζονται με υπερβολικά αυξημένα επίπεδα αυτών των ρυπαντών, αλλά με τα συνήθη όρια, που ανευρίσκονται στο αίμα των καταναλωτών. Μήπως είναι συνωμοσιολογία όλα αυτά; Όπως γίνεται σαφές, τα ζητήματα που τίθενται σε αυτό το βιβλίο, είναι τόσο σημαντικά ώστε ο κάθε καλόπιστος καταναλωτής φτάνει στο σημείο να απορεί, εκτιμώντας ορισμένες φορές ότι ίσως όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια υπονόμευσης τού κινήματος των «πράσινων» λαμπτήρων. Δυστυχώς, τα ίδια κρίσιμα θέματα - όσον αφορά την εκροή «μυρωδικών» αερίων κατά τη διάρκεια χρήσης τους - περιγράφει η «NEMA», η πανίσχυρη οργάνωση παραγωγών και διακινητών ειδών φωτισμού στις ΗΠΑ, η οποία τονίζει - μεταξύ άλλων - τα εξής: «...Στη συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (λαμπτήρων «οικονομίας»), δεν έχουμε με την ολοκλήρωση τής ζωής τους κάτι δυσάρεστο... Η λήξη ζωής ορισμένων ηλεκτρονικών μερών είναι δυνατό να προκαλέσει ήχους συριστικούς ή σαν να ανοίγει μια μποτίλια. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη λειτουργία των σταθεροποιητών τάσης και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο γίνεται για προλαβαίνουν τα πλαστικά μέρη την εξέλιξη πυρκαγιάς». «...Επιπλέον τα πλαστικά περιέχουν εμπεριέχουν ειδικά επιβραδυντικά καύσης. Τέτοια πλαστικά είναι δυνατό να αλλάξουν χρώμα και να διαχύσουν στο περιβάλλον κάποια μυρουδιά»...

10 Η κυρία Kerri Mingo κρατά στα χέρια της, μια κατεστραμμένη λάμπα «οικονομίας», η οποία γέμισε το σπίτι της στις ΗΠΑ με γκρίζο και μαύρο καπνό την 1η Μαΐου τού Όπως αναφέρεται στη λεζάντα τής φωτογραφίας, μετά απ το γεγονός ο σύζυγός της συμφώνησε να αντικαταστήσουν όλους τους ΣΛΦ που είχαν τοποθετήσει στο σπίτι τους με λάμπες πυράκτωσης, Η κυρία Κέρι δήλωσε επίσης ότι είχε δυσκολίες στην αναπνοή και την άλλη ημέρα τα μάτια της ήταν κόκκινα, όπως όταν κάποιος βγαίνει από πισίνα που έχει χλώριο. cariboo/100milefreepress/news/ html Ken Alexander photo (Σχόλιο δικό μου: Μυρουδιά η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε καρκινογόνο αέριο!) «...Το ίδιο συμβαίνει και στους σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού όταν φθάνουν στο τέλος τής ζωής τους, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, κοντά στα άκρα τους όπου βρίσκονται τα πλαστικά μέρη. Αυτή η αύξηση τής θερμοκρασίας είναι δυνατό να επιφέρει κάποια μυρουδιά, που παρερμηνεύεται ως κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς». (Σχόλιο: Ας αναλογιστούμε τα καρκινογόνα αέρια που αναπνέουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από αυτές τις λάμπες. Ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, γυναίκες που εγκυμονούν, μικρά παιδιά, αλλά και κάθε άτομο σε χώρο όπου συνυπάρχει με αυτά τα τοξικά προϊόντα). «...Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατό να προκληθεί αλλαγή τής φόρμας τού λαμπτήρα στα πλαστικά μέρη του»... (Σχόλιο: Αυτό σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση εκλύονται καρκινογόνα αέρια στο περιβάλλον). Την ίδια άποψη έχει και η General Electric Περίπου την ίδια τοποθέτηση έχει και η πολυεθνική General Electric. Η αναρτημένη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της πληροφορεί τους καταναλωτές ότι πράγματι μερικοί «οικονομικοί» εκλύουν αέρια στο περιβάλλον, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος(!...) Βεβαίως τους ισχυρισμούς των πολυεθνικών, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τη χρήση των λαμπτήρων «οικονομίας», τους διαψεύδει η ίδια η εμπειρία καταναλωτών, καθώς αναφέρονται δυσάρεστα επεισόδια, από το ξέσπασμα πυρκαγιάς, έως την έκρηξή τους, τη μερική καύση

11 τους, το κάψιμο μετά από διακυμάνσεις τάσης, την έκλυση αερίων κ.λπ. Η πλευρά που υποστηρίζει τους ΣΛΦ δηλώνει επίσης ότι είναι μειωμένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Ωστόσο αυξανόμενος αριθμός ατόμων έχει παρατηρήσει πως υδραργυρικές λυχνίες, (ΣΛΦ), που είχαν τοποθετηθεί εκεί όπου πριν υπήρχαν λάμπες πυράκτωσης, τελειώνουν τη ζωή τους με κάποια υποθρόσκουσα φωτιά, που γεμίζει το χώρο με μυρουδιά καμένου πλαστικού. Μια αιθαλομίχλη που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή τα αέρια που διαχέονται - όπως αποδείχθηκε - είναι καρκινογόνα Τα ρυπαρά πλαστικά τους Αφού ρίξουν οι «οικονομικοί» τα καρκινογόνα αέριά τους στο άμεσο περιβάλλον μας, θάλεγε κανείς ότι το ζήτημα σταματά εκεί. Δυστυχώς έχουμε συνέχεια. Το ζήτημα των πλαστικών αποβλήτων τους (άλλη μια άγνωστη και καλά κρυμμένη αθλιότητα από περιβαλλοντική άποψη), αποτελεί ένα ακόμα μείζον σκάνδαλο. Τα πλαστικά μέρη των λαμπτήρων «εξοικονόμησης», όπως δήλωσε στο CNN o πανεπιστημιακός καθηγητής Ron Hui, θα παραμείνουν στο έδαφος για χιλιάδες χρόνια! Ο Δρ Hui βρίσκεται επικεφαλής τού τμήματος μηχανολόγων ηλεκτρολόγων τού πανεπιστημίου τού Χονγκ Κονγκ και θεωρείται αυθεντία στον τομέα τού φωτισμού. Φιλοξενήθηκε στο CNN, για να εκφράσει την άποψή του για τους ΣΛΦ, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας με τους ΣΛΦ δεν τους κάνει πράσινους, επειδή υποκρύπτονται διαδικασίες αντιπεριβαλλοντικές και κίνδυνοι για τους καταναλωτές οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση έχουν εξαπατηθεί. Ο Δρ Hui ανέδειξε ένα ζήτημα που ουδείς από τους «πράσινους» υποστηρικτές των λαμπτήρων «εξοικονόμησης» έχει θίξει. Αυτό είναι το ηλεκτρονικό κύκλωμά τους που είναι αδύνατο να ανακυκλωθεί αποτελώντας πακέτο αποβλήτων το οποίο κανείς δεν θα ήθελε να το έχει ούτε στις χωματερές του. Πρόκειται για γεγονός που κάθε καταναλωτής με κοινό νου θα δυσκολευόταν να πιστέψει. Η ύπαρξή του πρέπει άμεσα να δραστηριοποιήσει τις οργανώσεις καταναλωτών και την... Greenpeace, για να ζητήσουν εδώ και τώρα την υπό όρους ύπαρξη στην αγορά των λαμπτήρων «οικονομίας» και την παραπομπή σε αστικά δικαστήρια των υπευθύνων αυτής τής φαρσο-

12 Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας με ηλεκτρονικό εκκινητή. Ο καθηγητής Ron Hui, υποστηρίζει ότι παρόμοιοι λαμπτήρες προκαλούν τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον, που θα παραμείνει για χιλιετίες, ενώ είναι επικίνδυνοι για τους καταναλωτές σε περίπτωση θραύσης. hk/filemanager/en/content_5874/electronic_eng_ creativity.pdf κωμωδίας για την αποζημίωση όλων όσων εξαπατήθηκαν και επλήγησαν από αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, ο Δρ Hui υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα των ΣΛΦ, ειδικότερα εκείνων που διαθέτουν ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές τάσης, δηλαδή των περισσότερων, θα παραμείνουν ρυπαίνοντας τα εδάφη για χιλιάδες χρόνια. Ο Δρ Hui δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που ισχυρίζεται τα ανωτέρω εξωφρενικά. Σε ανάλογη εργασία ομάδα επιστημόνων τού Χονγκ Κονγκ, (The Professional Commons) αν και θεωρούν ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης είναι ρυπαροί για το περιβάλλον, υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι οι λαμπτήρες «οικονομίας» που διαθέτουν ηλεκτρονικό σταθεροποιητή τάσης, δηλαδή σχεδόν όλοι, αποτελούν ρυπαρή επιλογή για το περιβάλλον επειδή μόνο για την παραγωγή των ηλεκτρονικών μερών τους η ενέργεια που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξοικονομείται με τη χρήση τους! Μια ακόμα σχετική έρευνα για τους λαμπτήρες «οικονομίας», η οποία (αξίζει να σημειωθεί) εξάγει το συμπέρασμα ότι η χρήση τους αποτελεί σαφώς καλύτερη λύση για το περιβάλλον, αναφερόμενη στο άλυτο πρόβλημα των πλαστικών μερών τους σημειώνει ότι: «τα πλαστικά τους μέρη συνιστούν σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση»! Ωστόσο παραμένει το ερώτημα: Μήπως τα ανωτέρω είναι κινδυνολογία; Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η άποψη για το ίδιο ζήτημα τής υπερμάχου των λαμπτήρων «οικονομίας» Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επέβαλε τη χρήση τους στους Ευρωπαίους; Τα αποκαλυπτικά (αν και μεροληπτικά) δεδομένα που παρουσιάζει η ΕΕ για το ζήτημα τής ρύπανσης από τις λάμπες «οικονομίας και τα τοξικά πλαστικά τους, δείχνουν να συμφωνούν με αυτά τού Δρα Ron Hui. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό τής Κομισιόν, το 5% από τα υλικά των ΣΛΦ θα καταλήξουν στο έδαφος, 90% των πλαστικών μερών τους θα αποτεφρωθούν, γύρω στο 9% των πλαστικών θα ανακυκλωθεί, ενώ θα ανακυκλωθεί και το 95% των μεταλλικών

13 ή υάλινων μερών. Τολμώντας να ξεχάσουμε όλα τα άλλα ρυπαρά στάδια και διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας των ΣΛΦ που παραλείπονται, γίνεται πασιφανής η υπερβολική ρύπανση τού περιβάλλοντος, αν δεχθούμε ότι έστω μόνο αυτό το ελάχιστο 5% θα μεταφερθεί στο έδαφος. Βεβαίως,σύμφωνα με τη θεωρία, έχουμε στη συνέχεια και την αποτέφρωση, (προσέξτε όχι ανακύκλωση) τού 90% των πλαστικών μερών τους, δεδομένου ότι δεν αναφερόμαστε σε ελάχιστους λαμπτήρες «οικονομίας» αλλά σε τρισεκατομμύρια! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τής ίδιας τής Κομισιόν, στα κράτη μέλη τής ΕΕ, η ανακύκλωση των ΣΛΦ υποτίθεται ότι θα πραγματοποιείται μόνο στο 20%. Αν δεχθούμε αυτό το υπεραισιόδοξο νούμερο, τότε θα έχουμε το υπόλοιπο 80% των υπερτοξικών λαμπτήρων «οικονομίας» με τον υπερτοξικό υδράργυρο, τα καρκινογόνα και ρυπογόνα πλαστικά τους να καταλήγουν στις χωματερές, ρυπαίνοντας για πάντα την ατμόσφαιρα, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας με μαγνητικό εκκινητή. Ο καθηγητής Ron Hui, υποστηρίζει ότι παρόμοιες λυχνίες προκαλούν περιορισμένη ρύπανση στο περιβάλλον. Ωστόσο δείχνει να αγνοεί έρευνα τής Γκρινπίς, η οποία βρήκε ότι αρκετά είδη από αυτούς τους λαμπτήρες εμπεριείχαν ραδιενεργά υλικά με αποτέλεσμα να διαρρέουν ραδιενέργεια στο περιβάλλον. Content_5874/electronic_eng_creativity.pdf Παρεμβαίνοντας για το ίδιο θέμα προς ΜΜΕ τής Σιγκαπούρης, ο Δρ Hui - μεταξύ άλλων - τονίζει τα εξής: «...Η έννοια εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικό προς το περιβάλλον πολύ εύκολα είναι δυνατό να παρεξηγηθούν. Στην πραγματικότητα κάποια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι αναγκαστικά τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. «...Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα μέσο για τη μείωση των αερίων τού θερμοκηπίου, αλλά εάν παράγονται πολλά απόβλητα με αυτή την προσπάθεια τότε δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Εάν δεν λάβουμε υπόψη μας τον παράγοντα αποβλήτων τότε η καλύτερη μέθοδος για να λύσουμε το πρόβλημα των αερίων τού θερμοκηπίου είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, επειδή έχουν μηδενική εκροή αερίων τού θερμοκηπίου. Ωστόσο τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια (περισσότερο από την ιστορία τού ανθρώπινου

14 πολιτισμού) και γι αυτό τα κράτη που θα στραφούν σε αυτή τη λύση θα πρέπει πρώτα να έχουν βρει τρόπους διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. Οποιοιδήποτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι σκέφτονται ότι η χρήση των ΣΛΦ με ηλεκτρονικούς σταθεροποιητές τάσης μειώνει τα αέρια τού θερμοκηπίου, χωρίς να υπολογίζουν το πρόβλημα των αποβλήτων τους, τότε κάνουν ένα τεράστιο λάθος». (Ο τονισμός με μαύρα γράμματα από τον Χρήστο Μουσουλιώτη). «...Ένα πρόβλημα των ΣΛΦ είναι ότι οι ηλεκτρονικοί σταθεροποιητές τάσης καταρρέουν πριν από τη λήξη ζωής τού λαμπτήρα. Αυτό προκαλεί αναίτια απώλεια τής λάμπας και τού υδραργύρου που περιέχει. Χρησιμοποιώντας τους ΣΛΦ για να μειωθούν τα αέρια τού θερμοκηπίου αυτό θα οδηγήσει σε σύντομο διάστημα, σε μέγιστη συσσώρευση τοξικών χημικών, βαρέων μετάλλων και μη αποδομήσιμων ηλεκτρονικών σκουπιδιών που θα μολύνουν το περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια.» «...Δεδομένου ότι οι σταθεροποιητές τάσης των ΣΛΦ είναι αναπόσπαστα ενωμένοι με το υδραργυρικό μέρος τους οι καταναλωτές δεν μπορούν με ασφάλεια (και δεν θα πρέπει) να διαχωρίσουν τα δύο μέρη. Έτσι, αυτό που θα κάνουν θα είναι απλά να πετάξουν τους ΣΛΦ στα σκουπίδια, ένα γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο για τους εργαζόμενους που τα συλλέγουν, καθώς οι λαμπτήρες θα σπάνε κατά την αποκομιδή των αποβλήτων.» «...Οι καταναλωτές πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνονται για την επικίνδυνη φύση τους. Για παράδειγμα όταν σπάει ένας ΣΛΦ ο υδράργυρος διαχέεται εύκολα στην ατμόσφαιρα. Δεδομένου ότι ο υδράργυρος είναι πυκνότερος από τον αέρα θα συγκεντρωθεί λίγο πάνω από το έδαφος. Τα παιδιά που μπουσουλάνε είναι δυνατό πολύ εύκολα να εισπνεύσουν υδραργυρικούς ατμούς...» Professor Ron Hui (Chair Professor of Electronic Engineering & Director of Centre for Power Electronics) City University of Hong Kong). Συμπεράσματα Ποια είναι τα συμπεράσματα από όλα αυτά; Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι καταναλωτές βρίσκονται στη μέση ενός χορού κερδοσκοπίας, διαφθοράς, αφέλειας, ανηθικότητας, ανευθυνότητας και άγνοιας, που πληρώνεται από την τσέπη τους και επιβαρύνει την υγεία τους. Στο κερδοσκοπικό παιχνίδι (και καλά κάνουν) συμμετέχουν πολυεθνικές που παράγουν τα νέα ηλεκτρονικά φώτα και τράπεζες οι οποίες χορηγούν αφειδώς τεράστια ποσά για να αγοράσουν διεφθαρμένες, ανίκανες ή άσχετες κυβερνήσεις δισεκατομμύρια λάμπες «οικονομίας». Στο χορό βρίσκεται (μεταξύ των πρώτων χορευτών), η Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες και τα εργοστάσια που διαθέτει για να παίζει κερδοσκοπικά παιχνίδια, αγκαλιά με τους διεθνείς κερδοσκόπους, ανεβοκατεβάζοντας την τιμή των λαμπτήρων «οικονομίας», μέσω τής χρηματιστηριακής τρομοκρατίας. Στο χορό τής ασχετοσύνης, είτε τής ανηθικότητας, είτε τής αφέλειας, είτε τής ανευθυνότητας ή τής διαφθοράς συμμετέχουν κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και

15 οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι αυτοί που σε τελική κατάληξη πληρώνουν το χορογράφημα, είτε άμεσα με την υγεία και την «τσέπη» τους, είτε έμμεσα μέσω τής ρύπανσης στο περιβάλλον. Όλα τα ανωτέρω δείχνουν - επίσης - ότι έχει καλλιεργηθεί και επιβληθεί αριστοτεχνικά η ιδέα, μέσω μιας θηριώδους παγκόσμιας διαφημιστικής εκστρατείας, ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι πράσινο προϊόν, σύμβολο οικολογικής συμπεριφοράς και δείγμα συνειδητού πολίτη, ενώ στην πραγματικότητα (τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, πριν μερικούς αιώνες) είναι πλαστικές γυαλιστερές χάντρες, που ανταλλάσσουν αποικιοκράτες με ιθαγενείς, παίρνοντας από τους δεύτερους - χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Καταναλωτικά προϊόντα πρέπει να απαγορεύονται μόνο όταν είναι επικίνδυνα για τους καταναλωτές ή για το περιβάλλον. Τελεία και παύλα. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός ή κρετινισμός αγκαλιά με την περιβαλλοντική ασχετοσύνη και αφέλεια κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να απαγορεύσουν ένα ασφαλές προϊόν τοποθετώντας στη θέση του επικίνδυνους για τους ανθρώπους και ρυπαρούς για το περιβάλλον, λαμπτήρες «οικονομίας». Το ερώτημα που τίθεται είναι απλούστατο και σαφέστατο: Πώς είναι στην ουσία της η κατάσταση με τους «οικονομικούς»; Αν η απάντηση είναι ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο υπέροχη για το περιβάλλον και καταπληκτική για την τσέπη, τότε οι καταναλωτές δυσαρεστημένοι θα τους ρίξουν - δικαίως - στον Καιάδα. Αλλιώς... εάν οι «οικονομικές» λάμπες έχουν τέλεια ποιότητα φωτισμού, είναι εξαίσιες, πράσινες, βοηθάνε το περιβάλλον, την κρατική οικονομία και την τσέπη των καταναλωτών (όσο διαφημίζεται παγκοσμίως), τότε οι καταναλωτές δικαίως θα τις επιλέξουν σαν μανιακοί. Το τελικό ερώτημα που αναδύεται είναι: Γιατί δεν αφέθηκαν ελεύθεροι να το κάνουν; Όχι μόνο δεν αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά αντιθέτως,, επιβλήθηκε μια φασιστική απαγόρευση χρήσης ασφαλούς προϊόντος, όπως είναι οι λαμπτήρες πυράκτωσης και στερήθηκε το βασικό δικαίωμα ελεύθερης επιλογής από τους καταναλωτές, οι οποίοι πειθαναγκάζονται - λες και είναι πρόβατα - δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, να αγοράσουν Συμπαγείς Λάμπες Φθορισμού. Στη βάση τής ίδιας Κομισιον-ικής λογικής τίθεται το ερώτημα: Γιατί δεν έχει συμβεί η ίδια φασιστική επιβολή σε χιλιάδες άλλα προϊόντα για να βοηθηθεί η τσέπη των καταναλωτών και το περιβάλλον, όπως θα μπορούσε να γίνει με την επιβολή χρήσης π.χ. μόνο φτηνών οικολογικών απορρυπαντικών, που στην αρχή θα μοιράζονταν δωρεάν και κυρίως, (αυτό θα ήταν γεγονός), δεν θα έβλαπταν ανθρώπους και περιβάλλον; Συμπερασματικά. Η φασιστική απαγόρευση χρήσης λαμπτήρων πυράκτωσης αποδεικνύει ότι ο υπόγειος, σκοτεινός και γραφειοκρατικός πολιτικός φασισμός είναι παρών στην καθημερινή ζωή και ότι με πολιτικές μανούβρες η γραφειοκρατία τής Κομισιόν ασχολείται και με τη διαχείριση επιθυμιών των ποικίλων λόμπι, που υποστηρίζονται από πολυεθνικές, τράπεζες και κερδοσκοπικά κεφάλαια. Ταυτόχρονα, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός όταν υιοθετείται από την πολιτική και γίνεται με δικτατορικό τρόπο υποχρεωτικός κανόνας συμπεριφοράς παραβλέποντας κραυγαλέα ζητήματα υγείας, εκτός τής άγνοιας και αφέλειας που εμπεριέχει, βαρύνεται για τα ουρανομήκη μεγέθη βλαβών και καταστροφής που επιφέρει σε καταναλωτές και περιβάλλον, πλήττοντας επιπλέον το ίδιο το οικολογικό κίνημα και τους κυριότερους εκφραστές του.

SOS: σε μεγάλο κίνδυνο οι καταναλωτές με την υποβάθμιση των κινδύνων από σπασμένο θερμόμετρο Εδώ υφίσταται κάτι σαν έγκλημα; Έχουμε να κάνουμε με ωμή αποσιώπηση των κινδύνων λόγω ποικίλων συμφερόντων ή

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος

Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Μόλυνση του Περιβάλλοντος Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc25

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι:

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ. Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Φωτισμός κατανάλωση ενέργειας Είναι γνωστό ότι: Μόνο οι εφαρμογές φωτισμού, απορροφούν το 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας Ο φωτισμός θεωρείται πως αναλογεί στο 10% -

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Εθνική Επιτροπή Κύπρου Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού Γενικό Χημείο του Κράτους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης Ενέργειας Μάθετε να κάνετε τις σωστές επιλογές και να αποφεύγετε τους κινδύνους Οκτώβριος, 2012

Διαβάστε περισσότερα

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm

http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm Περίληψη: η καταστροφή τού περιβάλλοντος και η δολοφονία τής υγείας με τα 38 μειονεκτήματα των «οικονομικών» Είναι δυνατόν η απαγόρευση των λαμπτήρων πυράκτωσης και η έμμεση επιβολή από την Κομισιόν των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ; ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Λάμπες Οικονομίας: το Μεγάλο Λάθος Πολύ επικίνδυνες οι θραυσμένες λάμπες «οικονομίας» ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Έρευνα 206 σελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας»

Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας» Περίληψη: Πώς δολοφονείται η υγεία και το περιβάλλον με τους λαμπτήρες «οικονομίας» Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία των καταναλωτών, είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η υποχρεωτική

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του Πολέμου στα Βαλκάνια: Ραδιενέργεια και Χημική Ρύπανση Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία ΠΕΣΥ 4 Δεκεμβρίου 14, συνεδρίαση για απορρίμματα

Ομιλία ΠΕΣΥ 4 Δεκεμβρίου 14, συνεδρίαση για απορρίμματα Ομιλία ΠΕΣΥ 4 Δεκεμβρίου 14, συνεδρίαση για απορρίμματα Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Για ένα ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Λάμπες "οικονoμίας": το Μεγάλο Λάθος

Λάμπες οικονoμίας: το Μεγάλο Λάθος Η Π Λ Ε Ο Ν Ε Ξ Ω Φ Ρ Ε Ν Ι Κ Η Ι Δ Ε Α Γ Ι Α Τ Η Σ Ω Τ Η Ρ Ι Α Τ Η Σ Γ Η Σ Λάμπες "οικονoμίας": το Μεγάλο Λάθος Μια περιβαλλοντική φαρσοκωμωδία Χρήστος Μουσουλιώτης Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ω Ρ Ε Α Ν Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Προβλήματα και προοπτικές Π. Μουρούζης Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Κέρκυρας Ενέργεια: το κλειδί της ευημερίας αλλά και η αιτία των πολέμων 2/40 Πώς ένας άρχοντας απολάμβανε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες:

Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Λαμπτήρες LED Οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για τoν τεχνητό φωτισμό μπορούν να διαχωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: Α) Πυρακτώσεως (κοινές λάμπες) Β)Φθορισμού (σωλήνα) Γ) Φθορισμού μικρού μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Έκφραση - Έκθεση

Πανελλαδικές εξετάσεις 2013. Έκφραση - Έκθεση Πανελλαδικές εξετάσεις 2013 Έκφραση - Έκθεση Γ1. Σε άρθρο που πρόκειται να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου σας να εκθέσετε τις απόψεις σας σχετικά με: α) τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση

Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση ΝΕΟΙ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Συμμαχία για την Ενίσχυση της περιβαλλοντικής Συνείδησης στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία σε Δράση Διερεύνηση της Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας των Νέων ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λάμπες "οικονoμίας": το Μεγάλο Λάθος

Λάμπες οικονoμίας: το Μεγάλο Λάθος Η Π Λ Ε Ο Ν Ε Ξ Ω Φ Ρ Ε Ν Ι Κ Η Ι Δ Ε Α Γ Ι Α Τ Η Σ Ω Τ Η Ρ Ι Α Τ Η Σ Γ Η Σ Λάμπες "οικονoμίας": το Μεγάλο Λάθος Μια περιβαλλοντική φαρσοκωμωδία Χρήστος Μουσουλιώτης Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ω Ρ Ε Α Ν Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ 1 ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ Του Παναγιώτη Φαντάκη. ΓΕΝΙΚΑ Οι καυστήρες αερίων καυσίμων διακρίνονται σε ατμοσφαιρικούς καυστήρες, σε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων. Η

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων. Η Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ, κ. Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Η Ελλάδα υστερεί σοβαρά στη βιώσιμη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα:

Τα Σκουπίδια µας. Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Τα Σκουπίδια µας (Αστικά Στερεά Απόβλητα) Αστικά Στερεά Απόβλητα χαρακτηρίζονται τα: Ζυµώσιµα: 44% Η µέση ποιοτική σύσταση των παραγόµενων Χαρτί: 25% αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, Πλαστικά: 12%

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Συστήµατα διαχείρισης, εξοικονόµησης και αειφορίας Περιβαλλοντική διαχείριση και ξενοδοχειακές µονάδες Από στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, το κόστος ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά

«Διαχείριση. και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» απόβλητα; πανεπιστημιακά / περιφερειακά /στρατιωτικά «Διαχείριση και σήμανση των Επικινδύνων Ιατρικών-Μολυσματικών Αποβλήτων» Τι είναι τα ιατρικά και νοσοκομειακά απόβλητα; Ως Ιατρικά Απόβλητα (Ι.Α.).) νοούνται τα απορρίμματα στις Υγειονομικές Μονάδες (Υ.Μ.).)

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. φωτο: GreenPeace - SteakEarth

Πρόλογος. φωτο: GreenPeace - SteakEarth Μάρτιος 2009 1 Πρόλογος Η εφημερίδα ξεκίνησε ως ιδέα με την απόφαση συμμετοχής της τάξης στο πρόγραμμα «Πράσινος Πλανήτης» του «Τομέα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης» της Δ' Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας. Είναι μια προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις

Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Διαχείριση των απορριμμάτων και επιπτώσεις Κώστας Νικολάου Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος Καθηγητής-Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 1 ΑΣΑ: Κυρίαρχο πρόβλημα Τα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προστατεύω το περιβάλλον Ενότητα: Περιβάλλον (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: B1, B2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ;

Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Τι ακτινοβολία (SAR) εκπέμπει το κινητό σας ; Στις μέρες μας η επιλογή ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, ειδικά όταν έχουμε απώλειες όπως να μας χαλάσει το προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες µορφές ενέργειας

Ήπιες µορφές ενέργειας ΕΒ ΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ήπιες µορφές ενέργειας Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. ΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία

Ανακύκλωση. Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Ανακύκλωση Υποομάδα : Σαμαρά Μαρία, Γιώργος Ευαγγελινός Σεφέρογλου Μαρία, Σαρίγγελος Βασίλης και Παρασκευά Μαρία Συντονιστής: Παρασκευά Μαρία Θέμα: Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών Στόχοι ομάδας: -Ανεύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Πολιτική των Ελληνικών Επιχειρήσεων

Περιβαλλοντική Πολιτική των Ελληνικών Επιχειρήσεων Περιβαλλοντική Πολιτική των Ελληνικών Επιχειρήσεων Δημήτρης Μανιατάκης Διευθύνων Σύμβουλος ΙCAP A.E. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής, την Δρ. Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη

Διαβάστε περισσότερα

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή

Το Εχγειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Το Εγχειρίδιο του Καλού Ανακυκλωτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έστω και καθυστερημένα, η Κύπρος μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που θέτουν ως πρωταρχικό περιβαλλοντικό στόχο την ανακύκλωση κάθε μορφής αποβλήτων.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα;

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ Πότε ακτινοβολούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μόνο κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας. Επίσης, όταν ένα κινητό βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Επαγωγική στατιστική (Στατιστική Συμπερασματολογία) Εκτιμητική Έλεγχος Στατιστικών Υποθέσεων α) Σημειοεκτιμητική β) Εκτιμήσεις Διαστήματος ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/7/2014 ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΕ / ΓΣΕΕ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στην Ιατρική

Η Τεχνολογία στην Ιατρική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Η Τεχνολογία στην Ιατρική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc27

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ!

ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. υγγραφή άρθρου. Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! ΓΤΜΝΑΙΟ ΤΧΨΝΑ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙΟΓΡΑΥΟΙ ΓΙΑ ΣΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ υγγραφή άρθρου Τα σκουπίδια έχουνε ζωή, το σκέφτηκες αυτό; Ανακύκλωσε ΤΩΡΑ! Ση δημοσιογραφική ομάδα αποτελούν οι: Κτωρή Κωνσταντίνα (14 ετών) Μιχαήλ Φριστιάνα

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων

Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Φωτισμός χώρου Μιλτιάδη Μ. Κάπου Μηχ. Ηλεκτρολόγου, Καθηγητή, Εργολ. Δημοσίων Εργων Γενικά Μια καλή μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης φωτισμού, πρέπει να βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες φωτισμού του χώρου.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού) Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Κυκλώματα Φωτισμού) στο μάθημα ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ («ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ») Σταύρος Καμινάρης Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Οι ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύµα εκτός από την τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη πρόοδο δεν παύει να εγκυµονεί πάντοτε µεγάλους

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ www.tele.gr 1

ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ www.tele.gr 1 ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΕΡΥΘΡΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ www.tele.gr 1 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ε.. 25/06/2008 ΑΘΗΝΑ

Τ.Ε.Ε.. 25/06/2008 ΑΘΗΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ Pb - Οξέως, Ni-Cd «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» Τ.Ε.Ε.. 25/06/2008 ΑΘΗΝΑ 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΤΗΛΕΣ & ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

90711400-8. Σελίδα 2 από 5

90711400-8. Σελίδα 2 από 5 CPV κωδικοί «Υπηρεσίες λυμάτων, απορριμμάτων, καθαρισμού και περιβαλλοντικές υπηρεσίες» 90XXXXXX CODE EL 90000000-7 Υπηρεσίες λυμάτων, απορριμμάτων, καθαρισμού και περιβαλλοντικές υπηρεσίες 90400000-1

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και δημόσια υγεία: κινητά τηλέφωνα Ενημερωτικό δελτίο υπ. αρ. 193 Ιούνιος 2011 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Κύρια στοιχεία Η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς υπολογίζεται ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων

Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΗΛΙΑΣ Δρ. Χημικός Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ο κ ι ο κ λ ο ο λ γ ο ι γ κ ι ό κ ό Βαρόμ ό ετρ τ ο ο 2 0 2 0 0 9 0 (Νο3) Μάρτιος 2009

Οι Ο κ ι ο κ λ ο ο λ γ ο ι γ κ ι ό κ ό Βαρόμ ό ετρ τ ο ο 2 0 2 0 0 9 0 (Νο3) Μάρτιος 2009 Οικολογικό Βαρόμετρο 09 (Νο3) Μάρτιος 09 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων στο ΔιΑΔικτυο Δεν ειναι ο,τι λαμπει χρυσοσ Η Αθηνά περνάει από της Ζέτας και του Αλέξη μετά από το μάθημα της στο Πανεπιστήμιο και πριν να συναντήσει τους φίλους της. Η Ζέτα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Έλληνες και το Περιβάλλον: Θεατές, ή Ενεργοί Πολίτες;

Οι Έλληνες και το Περιβάλλον: Θεατές, ή Ενεργοί Πολίτες; Οι Έλληνες και το Περιβάλλον: Θεατές, ή Ενεργοί Πολίτες; ιάγραµµα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τύπος και µέθοδος: Περιοχή: Πληθυσµός: Μέγεθος δείγµατος: ειγµατοληψία: Ποσοτική έρευνα, µε τηλεφωνικές συνεντεύξεις,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing 1 Περιεχόµενα Σηµερινή κατάσταση - Ενέργειες για καθαρό περιβάλλον Ιδιότητες Αλουµινίου Ποιότητα, Περιβάλλον, Υγεία & Ασφάλεια «Πράσινες» Καινοτόµες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία. του Κώστα Φωτεινάκη

Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία. του Κώστα Φωτεινάκη Η Ενεργειακή φτώχεια και οι συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία του Κώστα Φωτεινάκη Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου που οργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ 10-12 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα με

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων

Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων Έρευνα Stedima: Η χρησιμοποίηση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης (social networks) από στελέχη επιχειρήσεων Εισαγωγή Γιώργος Ντάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Χαρχαντής Αθανάσιος STEDIMA S.A. www.stedima.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια

Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Κανόνες Ασφάλειας και Υγείας στα Εργαστήρια Εργαστήριο Μηχανικής και Υλικών Σχολή Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών Πανεπιστήμιο Frederick Τμήμα: Έχω διαβάσει και αντιλαμβάνομαι τους κανόνες ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Ψυκτικές Εγκαταστάσεις Κλιματισμός

Ψυκτικές Εγκαταστάσεις Κλιματισμός Ψυκτικές Εγκαταστάσεις Κλιματισμός Πανδημία στην αντικατάσταση του R22; Υπάρχει άραγε συνταγή για το κατάλληλο εμβόλιο ; Από τον κ.δανιήλ Παππά Διπλ.Μηχανολόγο Μηχ. www.ecoref.gr Η υποχρεωτική απαγόρευση

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO

ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO ΤO ΚΙΝΗΤO ΜOΥ ΤΗΛΕΦΩΝO Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήταν βαριά και δύσχρηστα. Με τη σημερινή μορφή τα γνωρίσαμε στα μέσα της δεκαετίας

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗ ΚΕΡ ΟΣΚΟΠΙΑ;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗ ΚΕΡ ΟΣΚΟΠΙΑ; 1 Οµιλία Νίκου Αδαµόπουλου προέδρου σωµατείου εργαζοµένων στην ηµερίδα για την ανακύκλωση στο ήµο Νέας Ιωνίας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗ ΚΕΡ ΟΣΚΟΠΙΑ; Κύριε δήµαρχε, κτλ. Ευχαριστούµε που µας καλέσατε να

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΤΗΛΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΣΤΗΛΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΦΟΡΗΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΛΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Α.Φ.Η.Σ. Συλλογικό σύστημα Μη κερδοσκοπικός οργανισμός Υπό την αιγίδα και έγκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (ΦΕΚ 1056Β / 14.7.2004) Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ Η ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποιος δεν θα ήθελε να έχει τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας και πολλά παραπάνω Να λειτουργεί την θέρμανση όποτε θέλει Να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία»

Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία» Λευκωσία, 12/06/2015 Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία» Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04)

ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη. Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Κωνσταντινιά Τσιρογιάννη (ΠΕ02) Βασιλική Χατζηκωνσταντίνου (ΠΕ04) Β T C E J O R P Υ Ν Η Μ Α Ρ Τ ΤΕ Α Ν Α Ν Ε Ω ΣΙ Μ ΕΣ Π Η ΓΕ Σ ΕΝ Ε Ρ ΓΕ Ι Α Σ. Δ Ι Ε Ξ Δ Σ Α Π ΤΗ Ν Κ Ρ Ι ΣΗ 2 Να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 http://utopia.duth.gr/~tconstan/hygerg0txtfin.pdf ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Γιαννοπούλου Ευδοξία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΤΑΣ Το κοινοτικό συμβούλιο Γαλάτας με τη στήριξη τεχνογνωσίας από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου κατασκεύασε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αγαπητοί/ες κύριοι/ες,

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Αγαπητοί/ες κύριοι/ες, Αγαπητοί/ες κύριοι/ες, ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Ελλάδα, στα πλαίσια της ορθολογικής εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων με σκοπό την τελική τους διάθεση με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η Φωτο-Βιοδιασπώµενη σακούλα. Εκστρατεία ενηµέρωσης στην Λαίκή Αγορά της Κατερίνης (9 Μαίου 2009) Τι είναι η φωτοδιασπώµενη σακούλα;

Η Φωτο-Βιοδιασπώµενη σακούλα. Εκστρατεία ενηµέρωσης στην Λαίκή Αγορά της Κατερίνης (9 Μαίου 2009) Τι είναι η φωτοδιασπώµενη σακούλα; Η Φωτο-Βιοδιασπώµενη σακούλα Εκστρατεία ενηµέρωσης στην Λαίκή Αγορά της Κατερίνης (9 Μαίου 2009) Τι είναι η φωτοδιασπώµενη σακούλα; Οι πολίτες διψούν για ενηµέρωση Αυτό είναι το συµπέρασµα των 15 µελών

Διαβάστε περισσότερα

LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία

LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία LED STREET LIGHTING SOLUTIONS Τεχνικά Στοιχεία Σειρά Dolphin ILD-STR-90XXX Τεχνικές Προδιαγραφές Τύπος Φωτιστικού: Φωτισμός Δρόμων/Δημόσιος φωτισμός Τάση Λειτουργίας: 100 240 VAC Ισχύς: 90W Γωνία Διάχυσης:

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή

Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή Κριτήρια Επιλογής Υπολογιστή Η μηχανοργάνωση ενός διατροφικού γραφείου αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του διότι παρέχει την δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης, διευκολύνει την διεκπεραίωση

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής

Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Φωτισμός οδοποιίας, πάρκων, πλατειών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ LED Λαμπτήρες Μαγνητικής Επαγωγής Light Emitting Diodes LED Αρχή λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller

Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller Ελεγκτής Σταδιακής Ανατολής/Δύσης Λαμπτήρων Ενυδρείου Sunrise/Sunset Aquarium Dim Controller 1. Γενικά. Ιστορικά, οι πρώτοι λαμπτήρες που κατασκευάστηκαν ήταν οι γνωστοί σε όλους μας λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σκοπός Στο τρίτο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. 3ο κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 2 3.1 Θερμικά αποτελέσματα του ηλεκτρικού ρεύματος Λέξεις κλειδιά:

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα