1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013"

Transcript

1 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ νηπιαγωγοί: Αγγελική Ντέρτη Γιώτα Σταυροπούλου Αριθμός νηπίων: 17

2 Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε. Στο νηπιαγωγείο μας κάναμε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των παιδιών πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα και σε συμφωνία με το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Οι αναμνήσεις ενός ποταμού», υλοποιήσαμε και άλλα προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου. Θελήσαμε να συνδέσουμε μεταξύ τους όλα αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις και προσπαθήσαμε να περάσουμε στα παιδιά το μήνυμα ότι όλα όσα αφορούν το περιβάλλον, είτε θετικά, είτε αρνητικά, είναι αλληλένδετα, έχουν μια συνέχεια και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Ο ρόλος του καθενός από εμάς, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, είναι σημαντικός και με τις πράξεις του, τον τρόπο ζωής του και τις συνήθειές του, μπορεί να συμβάλλει σε ένα καλύτερο περιβάλλον, με το να αποκτήσει θετικές στάσεις και συνήθειες καθώς και μια ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

3 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

4 Σκοπός του προγράμματος: να γνωρίσουν τα παιδιά τις πηγές και τα ποτάμια της περιοχής μας και τη σημασία τους στην παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων, να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, που επηρεάζουν δραματικά το άμεσο περιβάλλον μας και με βιωματικό τρόπο, να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συνήθειες καθώς και μια ευρύτερη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.

5 Η αξία του νερού, η κοινωνική διάσταση και η σημασία του ως αγαθού, ως πηγής ζωής. Ο κύκλος του νερού, τα μετεωρολογικά φαινόμενα

6 Επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Ερασίνου στο Κεφαλάρι Άργους Να γνωρίσουν τον ποταμό Ερασίνο και να μάθουν γι αυτόν. Να μάθουν για τη χρησιμότητα των ποταμών, ύδρευση-άρδευση. Να μάθουν για τη συμβολή των ποταμών στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, με το πότισμα. Να γνωρίσουν τα ζώα και τα φυτά που ζουν στο ποτάμι. Να συνειδητοποιήσουν τις καταστροφικές συνέπειες από τα απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και τα σκουπίδια που πέφτουν στα ποτάμια.

7 Επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Ερασίνου στο Κεφαλάρι Άργους

8 Επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Ερασίνου και στο σπήλαιο, στο Κεφαλάρι Άργους

9 Επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Ερασίνου στο Κεφαλάρι Άργους Συγκέντρωση υλικού για το φυτολόγιο του νηπιαγωγείου. Παιδαγωγικές δραστηριότητες και παιχνίδια. Επίσκεψη στις νεροτριβές στο Κεφαλάρι Άργους, όπου τα ρούχα πλένονται και καθαρίζονται μόνο με την ορμή του νερού, χωρίς απορρυπαντικά.

10 Ενταχτήκαμε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Κρεστένων για τα «Τοπικά Προϊόντα», μέσω της υλοποίησης δραστηριοτήτων για την άρδευση των νερών του ποταμού Ερασίνου και άλλων πηγών της περιοχής, όπως ο Ανάβαλος και η Λέρνα, για το πότισμα των τοπικών προϊόντων της Αργολίδας (οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, ελαιώνες).

11 Επίσκεψη στις πηγές του ποταμού Ερασίνου, στο Κεφαλάρι Άργους. Παρατηρούμε τα αρδευτικά έργα στις πηγές και με ποιό τρόπο το νερό διοχετεύεται στα κανάλια και στις διώρυγες.

12 Ακολουθούμε και παρατηρούμε την πορεία του νερού, μέσα από τα κανάλια και τις διώρυγες. Το νερό καταλήγει σε κήπους και χωράφια και με αυτό ποτίζονται τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά.

13 Η χρήση του νερού στην καλλιέργεια των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Αργολίδας, όπως το πορτοκάλι και η ελιά και η διατροφική τους αξία.

14 Επίσκεψη σε κτήμα με βιολογικές καλλιέργειες. Παρατηρούμε πώς το νερό συμβάλει στην ανάπτυξη των φυτών και στην παραγωγή των φρούτων και λαχανικών.

15 Επίσκεψη σε κτήμα με βιολογικές καλλιέργειες. Τα παιδιά φυτεύουν σπόρους λαχανικών και προμηθευόμαστε σπόρους και φυτά για τον κήπο του σχολείου μας.

16 Σκοπός του προγράμματος: να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα παγκοσμίου εμβέλειας, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αιτίες που την προκαλούν (ατμοσφαιρική ρύπανση, τρύπα του όζοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου) που επηρεάζουν δραματικά και το άμεσο περιβάλλον μας, γιατί το μέρος που ζούμε ανήκει στις παραθαλάσσιες περιοχές και αν και ζούμε αρκετά μακριά, το λιώσιμο των πάγων είναι κάτι που μας αφορά και επηρεάζει τη ζωή μας, κυρίως λόγω της λειψυδρίας. (Υποβάλαμε την καινοτόμο δράση στο θεσμό Αριστείας και ανάδειξης καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.)

17 Καινοτόμος Δράση: «Τα ζώα των πάγων και η κλιματική αλλαγή» ΑΦΙΣΑ

18 Καινοτόμος Δράση: «Τα ζώα των πάγων και η κλιματική αλλαγή»

19 Καινοτόμος Δράση: «Τα ζώα των πάγων και η κλιματική αλλαγή»

20 Περιβαλλοντική Δράση Συμμετείχαμε στη Δράση του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου», ώστε τα παιδιά, με βιωματικό τρόπο να μάθουν για τα φυτά, τη σημασία του νερού στην ανάπτυξή τους, τη σημασία τους στην ισορροπία του περιβάλλοντος, για τις καλλιέργειες, τον τρόπο που τις φροντίζουμε, πώς επηρεάζονται από τις καιρικές μεταβολές. Έτσι φυτέψαμε διάφορα φυτά μαζί με τα παιδιά, σπείραμε διάφορους σπόρους κι αναλάβαμε όλοι μαζί τη φροντίδα τους. Αρωγοί στο έργο μας στάθηκαν οι γονείς των παιδιών, και το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου. (Παρουσιάσαμε τη Δράση μας στο Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.)

21 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ Σπείραμε σιτάρι στα πλαίσια της θεματικής προσέγγισης: «Το σιτάρι και η σπορά, από το σπόρο στο ψωμί» Περιβαλλοντική Δράση: «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου»

22 Φυτεύουμε μαζί με τα παιδιά λουλούδια, αρωματικά φυτά, βότανα, φρούτα και λαχανικά. Περιβαλλοντική Δράση: «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου»

23 Περιβαλλοντική Δράση: «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου»

24 Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονέων, δημιούργησαν γλάστρες από διάφορα υλικά, φυσικά και ανακυκλώσιμα. Περιβαλλοντική Δράση: «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου»

25 «Συνταξιδιώτες σ ένα ταξίδι μαγικό» Σκοπός του προγράμματος: να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη λαϊκή μας παράδοση, να διερευνήσει και να προσεγγίσει μεταξύ άλλων και την Περιβαλλοντική Αγωγή μέσω αυτών. Με πολλαπλές δραστηριότητες και με τη λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με βιβλία, κείμενα, λογοτεχνία, ποίηση, μύθους, θρύλους, παραδόσεις, δημοτική ποίηση και τραγούδια που η θεματολογία τους αφορούσε το ποτάμι, τις πηγές, το νερό, τις νεράιδες, δέντρα, λουλούδια, αρωματικά φυτά κλπ.

26 Έργα των παιδιών που απεικονίζουν τα τοπικά προϊόντα πορτοκάλι, ελιά και τον ποταμό Ερασίνο. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων: «Συνταξιδιώτες σ ένα ταξίδι μαγικό»

27 Έργα των παιδιών που απεικονίζουν λουλούδια. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων: «Συνταξιδιώτες σ ένα ταξίδι μαγικό»

28 Έργα των παιδιών που απεικονίζουν αρωματικά φυτά και βότανα που φυτέψαμε στον κήπο του νηπιαγωγείου μας. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων: «Συνταξιδιώτες σ ένα ταξίδι μαγικό»

29 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΙΒΕΡΙΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2012-13 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ» Αριθμός νηπίων που συμμετέχουν: 17 ΚΙΒΕΡΙ 2013 I. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ «ΜΙΚΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» ΛΑΖΑΡΟΥ Θ 1/θ Νηπιαγωγείο Α. Στενής, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ευβοίας e-mail: theodlaz@in.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Βασική προϋπόθεση του υπό έμφαση στόχου είναι η εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε σχολικής μονάδας.

Βασική προϋπόθεση του υπό έμφαση στόχου είναι η εφαρμογή του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε σχολικής μονάδας. Παράρτημα Β1 Κατευθύνσεις, ιδέες και παραδείγματα για την εφαρμογή του υπό έμφαση στόχου Αειφόρος ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣ: Τα Δημ. Σχολεία και Ν/γεία της Α Δ/νσης Π.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. ΠΡΟΣ: Τα Δημ. Σχολεία και Ν/γεία της Α Δ/νσης Π.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 18367 Βαθμός Προτερ.: ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΚΑΙ Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Α ΑΘΗΝΑΣ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 66 ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΗ Α 71 ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 71 1 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΤΑΞΗ ΜΟΥ 71 2 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ 72 3 Η ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 -

Σχεδιασμός, υποστήριξη, υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - 1 - - 1 - σ χ ε δ ι α σ μ ό ς υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η υ λ ο π ο ί η σ η Π ρ ο γ ρ α μ μ ά τ ω ν Π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή ς Ε κ π α ί δ ε υ σ η ς - 3 - Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας (Γραφείο Π.Ε.), ΚΠΕ Ανατολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μέτρο 2.6: Προγράμματα Προστασίας Περιβάλλοντος & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ενέργεια: 2.6.1) Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Το παρόν Μέτρο έχει οριζόντια δομή και διατρέχει όλες τις βαθμίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΟΥ Σχολική Σύμβουλος 48 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Κυκλάδων Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί πλέον μία σημαντική θεματική ενότητα του Αναλυτικού προγράμματος και έχει μία δυναμική θέση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ ο σκοπός της Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος Ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας

Αειφόρος Ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ: Αειφόρος Ανάπτυξη: Πρασινίζουμε τα σχολεία μας, βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας - Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου - Ομάδα εργασίας για προώθηση του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων»

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Κομποστοποίηση Ανακύκλωση στερεών απορριμμάτων» Αντιγόνη Λάμπρου 1, Ελευθερία Τσιούρη 2, Κυριακή Παπαδοπούλου 3 1. Εκπαιδευτικός ΠΕ 70 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

Τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Στυλίδας -Υπάτης ως Παιδαγωγικό Εργαλείο και στην Ειδική Αγωγή

Τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Στυλίδας -Υπάτης ως Παιδαγωγικό Εργαλείο και στην Ειδική Αγωγή Τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΚΠΕ Στυλίδας -Υπάτης ως Παιδαγωγικό Εργαλείο και στην Ειδική Αγωγή Μαρίνα Παπαγεωργίου 1, Γεώργιος Κουραβάνας 2, Παναγιώτης Κουτμάνης 3, Κωνσταντίνος Αγγελής

Διαβάστε περισσότερα

Κατά την υλοποίηση του Π.Π.Ε.

Κατά την υλοποίηση του Π.Π.Ε. Πριν την υλοποίηση του Π.Π.Ε. Κατά την υλοποίηση του Π.Π.Ε. Μετά την υλοποίηση του Π.Π.Ε. Έκδοση: Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Σχολική Χρονιά: 2013 2014 Εκτύπωση: Τυπογραφείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΕΙΥΟΡΟ ΦΟΛΕΙΟ» ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

«ΑΕΙΥΟΡΟ ΦΟΛΕΙΟ» ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ «ΑΕΙΥΟΡΟ ΦΟΛΕΙΟ» ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Περιεχόμενα ΓΗΠΏΑΦΑΕ... 1 1. ΠΤΓΒΗΝ ΏΓΗΣΝΟΗΘΕΠ ΒΗΏΤΓΗΟΗΠΕΠ (Π.Ώ.Β.)... 4 2. ΒΓΗΘΡΓΠ ΏΓΗΣΝΟΗΏΠ... 6 2.1 ΞΏΗΒΏΑΦΑΗΘΝ... 6 2.1.1 ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ

Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ Δ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- Σχολικό Έτος 2009-2010 2010 ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΟΛΩΝ ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ Κριτήρια Επιλογής Του Θέματος Το νερό είναι αναγκαίο στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ 1 1. Εισαγωγή Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δημοτική (και κατ επέκταση σε όλο το φάσμα της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) στοχεύει στη διερεύνηση του υλικού και του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004

Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Σχολικό έτος 2003-2004 Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟY ΑΙΓΑΙΟY Σχολικό έτος 2003-2004 Υπεύθυνος φορέα: Μιχάλης Αγ. Παπαδόπουλος Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΨΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ "...Είναι ένα σχολείο που σκέφτεται, συμμετέχει, δημιουργεί, μιλά, αγαπά, φαντάζεται, αγκαλιάζει με πάθος και λέει ΝΑΙ στη ζωή. Δεν είναι ένα σχολείο που σιωπά και παραιτείται..."

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ 1. Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύµφωνα µε το Ν.1892/90 και τις αντίστοιχες Εγκυκλίους, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τµήµα των προγραµµάτων των σχολείων της

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012

Πρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.), 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, 5-7 Οκτωβρίου 2012 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ Μαρίνα Λάγουρη, Εκπαιδευτικός ΠE70, Περίληψη: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν από τη μια να κατανοήσουν οι μαθητές το ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. ageorgop@nured.auth.gr

Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. ageorgop@nured.auth.gr Απόψεις και πρακτικές νηπιαγωγών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αναστασία Δημητρίου anadim@otenet.gr Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γενικά Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα Εγκυκλίους για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώ µες στο δάσος και µε ό,τι µαζεύω δηµιουργώ

Περπατώ µες στο δάσος και µε ό,τι µαζεύω δηµιουργώ Περπατώ µες στο δάσος και µε ό,τι µαζεύω δηµιουργώ ήµου Ε. 1, Βαλαβάνη. 2 1. Νηπιαγωγός Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάµου e-mail: evivoula@mailbox.gr 2. Νηπιαγωγός Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε& ΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΑΘΕΙΑ ΑΓΓΕΛΗ Β. 1/θέσιο Νηπ/γείο Άνω Βαθειάς, Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Εύβοιας e-mail:giannisvaso@yahoo.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το συγκεκριμένο θέμα παρουσίασε

Διαβάστε περισσότερα