ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ. 421 π.χ. β βραβείο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ. 421 π.χ. β βραβείο"

Transcript

1 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗ 421 π.χ. β βραβείο ΠΡΟΣΩΠΑ του ΕΡΓΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β ΠΑΙΔΙΑ (κόρες του Τρυγαίου) ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΡΑΧΟΣ (Γιος του Πολέμου) ΧΟΡΟΣ ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ ΘΩΡΑΚΟΠΟΙΟΣ ΣΑΛΠΙΓΓΟΠΟΙΟΣ ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ ΔΟΡΑΤΟΠΟΙΟΣ ΠΑΙΔΙ (Λάμαχου) ΠΑΙΔΙ (Κλεώνυμου)

2 ΥΠΟΘΕΣΗ του ΕΡΓΟΥ Ο Τρυγαίος, πολίτης της Αθήνας, είναι απελπισμένος από τον αλληλοσπαραγμό Αθήνας Σπάρτης και αποφασίζει να ανέβει ο ίδιος στον Δία για να τον ρωτήσει ποιος είναι ο σκοπός του και αφήνει τις ελληνικές πόλεις να αλληλοσφάζονται. Φτάνει με τον ʺσκάθαροʺ τον οποίο έκτρεφε από καιρό γιʹ αυτόν τον σκοπό και βρίσκει τον Ερμή που του λέει ότι ο Πόλεμος είναι τώρα μόνος του στον Όλυμπο και έχει φυλακίσει την Ειρήνη σε ένα βάραθρο. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να την απελευθερώσει και να την φέρει πάλι στη γη. (Το σπίτι του Τρυγαίου με το στάβλο δίπλα. Δυο υπηρέτες ζυμώνουν κοπριές, τις φέρνουν στο στάβλο ταΐζουν ένα μεγάλο σκαθάρι, τον ʺσκάθαροʺ) ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Φέρε φέρε την κοπριά γρήγορα για το σκάθαρο. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Να την, δωσʹ την του να σκάσει και ποτέ να μη φάει πιο νόστιμη. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Δώσε κι άλλη, από καβαλίνα να ʹναι. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β

3 Να την. Παρʹ την. Την έφαγε κιόλας την άλλη που του έδωσες; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Την πήρε στα μεγάλα πόδια του, τι στριφογύρισε και χλαπ! Αμάσητη την κατέβασε. Γρήγορα όμως φτιάχνε, φτιάχνε συνέχεια πολλές!! ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Άνθρωποι κοπρολόγοι, πάρτε τα γρήγορα, γιατί μα τους θεούς θα πνιγώ από τη βρώμα ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Κι άλλην! Κι άλλην δώσε κι άλλην. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Πάρε. Αχ! Μόνο για ένα λέω πως δεν θα με κατηγορήσει κανείς, και δεν θα πει ότι πλάθοντας τρώω κι εγώ. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Αχ, αχ, φέρε, φέρε κι άλλην, πλάθε κι άλλες! ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Μα τον Απόλλωνα, όχι πια άλλες! Πάνω απʹ τη σκάφη είμαι πόση ώρα, δεν μπορώ άλλο!

4 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Θα πιάσω και θα σύρω κοντά μου, εδώ, αυτή τη σκάφη. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Στον κόρακα κι εσύ και η σκάφη μαζί σου! Ε, μα το Δία, κάποιος αν ξέρει ας μου πει που θα βρω μύτη χωρίς ρουθούνια. Άλλη δουλειά πιο βρώμικη δεν υπάρχει να ζυμώνεις ακαθαρσίες να τα τρώει ο σκάθαρος! Γιατί άλλο γουρούνι ή σκυλιού ή ανθρώπου αμέσως τα τρώει. Μα τούτος εδώ είναι πολύ ψηλομύτης κι αλλιώς δεν τα τρώει αν δεν του τα ζυμώσεις μια ολόκληρη μέρα σαν της γυναίκας τις αφράτες φραντζόλες. Όμως θα ανοίξω κρυφά το πορτάκι, να δω αν τρώει ακόμα. (Ανοίγει σιγά σιγά την πόρτα και βλέπει) Τρώγε τρώγε μη σταματάς! Μέχρι να σκάσεις! Αχ πως τρώει ο σιχαμένος. Σκύβει και χώνει το κεφάλι με χέρια και δόντια το γυροφέρνει, να έτσι,

5 σαν παλαμάρια στην προβλήτα οι ναύτες! Αηδία και σίχαμα και βρωμιά ατελείωτη. Ποιος θεός το ʹστειλε δεν ξέρω. Η Αφροδίτη αποκλείεται. Ούτε οι Χάριτες. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Τότε ποιανού είναι τούτο το τέρας; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Δεν μπορεί να ʹναι του Κεραύνιου Δία. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος θεατής νεαρός εξυπνάκιας, να ρωτούσε ʺτι είναι; τι νόημα βαθύτερο έχει ο σκάθαρος;ʺ Και δίπλα του κάποιος διαβασμένος θαρρώ θα του ʹλεγε ίσως ʺΜπηχτές για τον Κλέωνα, μάλλον! Έτσι και κείνος καταπίνει τις βρωμιές τουʺ. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Β Να πάω όμως μέσα να ουρήσω να πιεί. (Πηγαίνει)

6 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Κι εγώ θα πω στα παιδιά για το έργο και στους νιους και στους άντρες και στους πιο μεγάλους άντρες και σʹ αυτούς που καμώνονται πως όλα τα ξέρουν. Το αφεντικό μου τρελάθηκε όχι όπως οι άλλοι! Καινούρια είναι η τρέλα του. Κοιτά όλη μέρα τον ουρανό χαζοχάσκοντας και βρίζει το Δία και λέει ʺΔία Δία! Που το πας Δία, άσε τη σκούπα! Μη τη σαρώνεις την Ελλάδα ολόκληρηʺ! Α! Μη τώρα. Μη! Σωπάτε! Νομίζω φωνάζει. (Ακούγεται η φωνή του Τρυγαίου) Δία! Τι θα τον κάνεις τον κόσμο μας! Τη λατρεία σου σβήνεις τελείωσες αν τις διαλύσεις όλες τις πόλεις σου!

7 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Να το κακό που σας έλεγα! Να! Την καταλάβατε την τρέλα του τώρα. Να σας πω τι πρωτόπε όταν πρωτοάρχισε. Αναρωτιόταν και έλεγε ʺπως θα μπορούσα να φτάσω, πως, αμέσως στο Δία;ʺ Και ύστερα έφτιαχνε σκαλίτσες λεπτές και σκαρφάλωνε πάνω τους, μέχρι που τσάκισε το κεφάλι του πέφτοντας και χτες σε απόγνωση δεν ξέρω πως έφερε έναν τρανό σκατομπούμπουλα της Αίτνας τεράστιο, να τον φροντίζω μʹ ανάγκασε κι αυτός τον ημέρωνε σαν πουλαράκι και τον κανάκευε κι έλεγε. ʺΠηγασάκι μου. Πέτα μου. Πάρε με και πάμε στο Δία αμέσωςʺ. Τώρα θα σκύψω να κοιτάξω τι κάνει. (Κάνει να σκύψει να δει, αλλά ο Τρυγαίος προβάλλει καβάλα στο τεράστιο σκάθαρο) Πω πω ο δύστυχος! Ελάτε γειτόνοι! Ο αφέντης τραβάει καβάλα στο σκάθαρο! Μετέωρος πάει.

8 Ήσυχα ήσυχα σκάθαρε, ήρεμα. Μη τόσο φορτσάρεις απʹ την πρώτη στιγμή, θα ιδρώσεις και θα κουραστούν τα φτερά σου. Και μην ξεφυσάς ικετεύω. Βρωμάς. Αν θέλεις ξεφύσημα νʹ έμενες σπίτι. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Δέσποτα άνακτα! Κουνιέται πολύ! Σώπα! Σώπα! ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Γιατί πετάς άδικα ψηλά στον ουρανό! Για το καλό των Ελλήνων πετώ. Μηχανεύτηκα πρωτάκουστο τόλμημα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Γιατί πετάς; Παλάβωσες άδικα!

9 Σιωπή και ευλάβεια και μην κακομελετάς. Μίλα με δέος. Πες στον κόσμο να σωπάσουν και να χτίσουν καινούργιους κοπρώνες. Και να βάλουν τάπες. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Δεν θα σιωπήσω αν δεν μου πεις που πας να πετάξεις. Στον ουρανό, για το Δία. Τι άλλο! ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Τι έχεις στο νου σου; Να τον ρωτήσω για τους Έλληνες όλους τι πάει να τους κάνει. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Κι αν δεν σου πει;

10 Θα τον καταγγείλω ότι προδίνει την Ελλάδα στους Μήδους. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Α, μα το Διόνυσο! Ποτέ όσο ζω! Δεν γίνεται αλλιώς. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Α Αχ αχ παιδάκια φεύγει ο πατέρας σας. Σας αφήνει παντέρημα. Στον ουρανό ανεβαίνει κρυφά. Ικέτεψε τον πατέρα σας δύστυχα! (Βγαίνουν οι δυο μικρές κόρες του Τρυγαίου) ΚΟΡΗ Πατερούλη αλήθεια; Ακούστηκε μια φωνή στο σπίτι, μας αφήνεις και φεύγεις, πετάς με τα πουλιά και πας μακριά; Τι είναι πατέρα; Πες την αλήθεια αν μας αγαπάς.

11 Κρίνετε εσείς κόρες μου. Η αλήθεια με θλίβει όταν μου ζητάτε ʺπατερούλη ψωμίʺ και φράγκο δεν έχω και ούτε ψίχουλο! Αν όμως τώρα τα καταφέρω, στο γυρισμό μου θα έχετε μεγάλη φραντζόλα και κρεμμύδι μαζί για προσφάγι. ΚΟΡΗ Ποιο δρόμο θα πάρεις; Εκεί στα ψηλά καράβι δεν πάει. Με φτερωμένο πουλάρι θα πάω, όχι καράβι. ΚΟΡΗ Πως σου ήρθε ιδέα σκαθάρι να ζέψεις και να πας στους θεούς; Στους μύθους του Αισώπου, ο Σκάθαρος μόνο απʹ τα πετούμενα όλα πήγε πετώντας.

12 ΚΟΡΗ Ψέματα είναι ο μύθος του Αισώπου πως ως τους θεούς πήγε ο βρωμοσκάθαρος. Πήγε από έχθρα παλιά στον Αετό να του φάει τʹ αβγά για εκδίκηση. ΚΟΡΗ Πήγασο έπρεπε να ζέψεις πατέρα. Θα φαινόσουν στους θεούς ήρωας τραγωδίας. Μα θα θέλει διπλάσια τρόφιμα κόρες μου. Τώρα όμως, με όσα θα τρώω μʹ αυτά θα χορταίνω και τούτον τον σκάθαρο. ΚΟΡΗ Κι αν πέσει στη θάλασσα πως θα σωθείς αφού δεν έχει φτερά; Έχω τούτο το πηδάλιο. Γιʹ αυτό θα μπορέσω.

13 Το καράβι μου θα είναι Ναξιώτικο σκαθάρι! ΚΟΡΗ Ποιο λιμάνι θα σε δεχτεί όταν γυρίσεις; Στον Πειραιά υπάρχει όρμος Κανθάρου. ΚΟΡΗ Κοίτα μη λαθέψεις και γκρεμοτσακιστείς. Κουτσό θα σε πάρει ο Ευριπίδης για θέμα του. Τραγωδία θα γίνεις. Το έχω στο νου μου. Χαίρετε τώρα. Φεύγω. (Οι κόρες του Τρυγαίου μπαίνουν μέσα) Και σεις θεατές που πασχίζω για χάρη σας τρεις μέρες ολόκληρες να μην αφοδεύσετε. Θα το μυρίσει ο σκάθαρος που θα ʹναι πάνω και θα κατέβει αμέσως να έρθει να το φάει.

14 Έλα μου Πήγασε, έλα χαρούμενος. Κούνα τʹ αυτιά να βροντούν τα χρυσά χαλινάρια σου. Ει! Τι κάνεις; Γιατί ανοιγοκλείνεις τα ρουθούνια; Πέτα ψηλά! Ανέβα με θάρρος να σε φέρουν γραμμή τα απλωμένα φτερά σου στο παλάτι του Δία. Μην τη γυρνάς τη μύτη στις ακαθαρσίες και στις άλλες τροφές σου. (Βλέπει τάχα κάποιον κάπου) Ε! συ! Που τα κάνεις εκεί στου Πειραιά στα πορνεία. Αμάν! Θα με πάρεις στο λαιμό σου, θα χαθώ! Σκάψε. Σκέπασέ τα!! Φύτεψε πάνω τους χόρτα και άνθη και μύρα ρίξε τους. Αν πέσω και πάθω τίποτα πέντε τάλαντα θα δώσουν για το χαμό μου οι Χιώτες και θα φταίει ο πισινός σου. Το φοβάμαι στʹ αλήθεια, δεν το λέω για πείραγμα. Ε! Εσύ! Χειριστή του μηχανήματος! Ε! Το νου σου, ζαλίζομαι γουργουρίζει η κοιλιά μου. Σιγότερα λίγο. Θα χορτάσω το σκάθαρο. Φτάσαμε όμως, έτσι μου φαίνεται,

15 βλέπω καθαρά την πόρτα του Δία. Ποιος είναι στην πόρτα εδώ; Θα μου ανοίξει; (Έφτασαν στην πύλη, τη χτυπάει. Βγαίνει ο Ερμής) Από πού ακούγεται φωνή θνητού; Πω πω Ηρακλή μου! Τι είναι αυτό το τέρας! Αλογοσκάθαρος! Βρωμερέ και θρασύτατε και αδιάντροπε και αισχρέ και αισχρότερε και αισχρότατε! Πως ανέβηκες αρχιαίσχιστε και ήρθες; Πως σε λένε, πες. Βρωμερότατος. Από ποια γενιά είσαι; Από ποια οικογένεια;

16 Βρωμερότατος. Πατέρας σου, ποιος είναι; Δικός μου; Ο Βρωμερότατος. Αν δεν πεις όνομα, μα τη Γη, όποιος κι αν είσαι, θα πεθάνεις. Είμαι ο Τρυγαίος απʹ το Δήμο Αθμωνίας, καλός αμπελουργός όχι συκοφάντης και ταραχοποιός. Και γιατί ήρθες; Να σου φέρω πεσκέσι τούτα τα κρέατα.

17 Αχ καημενούλη, πως ήρθες! Αχ καλοφαγούλη, έλα φώναξε το Δία Δεν σου φαίνομαι τώρα βρωμερότατος άλλο; Ω! Δεν είναι εδώ. Έφυγαν χτες. Πήγαν αλλού. Που πήγαν; Έφυγαν μακριά. Που; Σε ποια μεριά της γης; Πέρα μακριά κάτω απʹ τον ουρανό.

18 Και έμεινες μόνος; Γιατί; Φυλάγω των θεών τα πράγματα, τσουκαλάκια ποτηράκια, σκαμνάκια... Και γιατί έφυγαν οι θεοί; Θύμωσαν με τους Έλληνες. Εδώ στη θέση τους έβαλαν τον Πόλεμο και σʹ αυτόν σας ανάθεσαν, να σας κάνει ό,τι θέλει. Οι ίδιοι, που έφυγαν, πήγαν στα ύψη να μην ακούν άλλο τις παρακλήσεις σας πια και σας βλέπουν να σφάζεστε. Και γιατί μας τα κάνουν αυτά;

19 Επειδή προτιμάτε τον πόλεμο, είπαν, αν και συχνά σας έσπρωξαν να φιλιώσετε. Μα όταν οι Λάκωνες νικούσαν λιγάκι... ʺναι, μα το θεό, οι Αττικοί θα το πληρώσουνʺ έτσι θριαμβολογούσαν και αν κάτι καταφέρνατε εσείς οι Αττικοί και έρχονταν οι Λάκωνες τότε για ειρήνη, λέγατε ευθύς ʺμα την Αθηνά, μα το Δία, δεν πειθόμαστε. Αν κρατήσουμε την Πύλο θα μας ξαναρθούνʺ. Ναι... ο χαρακτήρας μας έτσι είναι. Γιʹ αυτό δεν ξέρω αν θα ξαναδείτε την ειρήνη. Που να πήγε τώρα; Την έριξε ο Πόλεμος σε ένα βαθύ πηγάδι.

20 Σε ποιο; Σε τούτο εδώ κάτω. Και βλέπεις τι πέτρες έριξε πάνω, για να μην την πάρετε έξω ποτέ. Πες μου για μας τι έχει στο νου του; Δεν ξέρω. Αποβραδίς όμως έφερε ένα γουδί τόοοοσο μεγάλο... Τι να το κάνει τέτοιο γουδί; Σκέφτεται να στουμπίσει τις πόλεις σας μέσα. Φεύγω όμως τώρα, εξάλλου θα βγει, ακούω θόρυβο.

21 Αχ, αχ ο έρμος, να φύγω κι εγώ. Τρίψιμο γουδιού άκουσα μέσα... Πολεμιστήριο σάλπισμα! (Ο Ερμής φεύγει, ο Τρυγαίος παραμερίζει. Βγαίνει ο Πόλεμος με το τεράστιο γουδί) ΠΟΛΕΜΟΣ Ω θνητοί! Θνητοί πολυβάσανοι! Τα σαγόνια σας τώρα θα τα σπάσω, θα σκούξετε. Απόλλωνα αφέντη! Τι μεγάλο γουδί! Και πόσο άγριο είναι το μάτι του Πολέμου! Αυτός είναι εκείνος ο τρομερός και παχύδερμος με τις μεγάλες ποδάρες που μπροστά του τα κάνουμε; ΠΟΛΕΜΟΣ Αλίμονο Πρασιές, άθλιες και τρισάθλιες και δεκατρισάθλιες! Σήμερα θα χαθείτε.

22 Δεν είναι για μας προς το παρόν. Δεν βαριέσαι! Για τους Λάκωνες είναι. ΠΟΛΕΜΟΣ Αλί σας Μέγαρα Μέγαρα! Θα σας στουμπίξω όλα πατόκορφα τώρα. Σκορδαλιά θα σας κάνω! Πω πω τσουχτερά μεγάλα σαν κορόμηλα δάκρυα έβαλε στους Μεγαριώτες! ΠΟΛΕΜΟΣ Ω Σικελία! Κι εσύ τωρα χάνεσαι! Αχ τι πόλη δύστυχη! Τρίμμα θα γίνει! ΠΟΛΕΜΟΣ Δώσε να περιχύσω και τούτο το μέλι της Αττικής. Άλλο μέλι βάλε, όχι αττικό. Πανάκριβο είναι.

23 ΠΟΛΕΜΟΣ Παιδί, παιδί μου Τάραχε! Έλα. ΤΑΡΑΧΟΣ Τι με θέλεις; ΠΟΛΕΜΟΣ Άπραγος μένεις. Θα κλάψεις γιʹ αυτό. Άρπα τη φάπα. ΤΑΡΑΧΟΣ Πω πω κατραπακιά! Ωχ! Άρχοντα! Μήπως έβαλες και σκόρδο στο χτύπημα; ΠΟΛΕΜΟΣ Τρέχα να φέρεις το γουδοχέρι γρήγορα. ΤΑΡΑΧΟΣ Μόλις χτες ήρθαμε. Δεν υπάρχει γουδοχέρι. ΠΟΛΕΜΟΣ Πήγαινε τρέχα στους Αθηναίους και ζήτα.

24 ΤΑΡΑΧΟΣ Τρέχω αμέσως, αλλιώς θα τις φάω. Τι κάνουμε τώρα φουκαράκια μου, ε; Μέγας ο κίνδυνος. Αν έρθει ο Τάραχος και φέρει γουδοχέρι θα τις ταράξει τις πολιτείες ο Πόλεμος! Να χαθεί, θεέ Διόνυσε, αχ να μην το βρεί να το φέρει. (Επιστρέφει ο Τάραχος χωρίς το γουδοχέρι) ΠΟΛΕΜΟΣ Ε, συ! ΤΑΡΑΧΟΣ Τι; ΠΟΛΕΜΟΣ Δεν το φέρνεις το γουδοχέρι; ΤΑΡΑΧΟΣ

25 Εκείνο που γουδοχέριαζε ο Τομαράς την Ελλάδα το έχασε η Αθήνα. Δέσπονα σεβάσμια Παλλάδα! Τι καλά που χάθηκε πάνω στην ώρα εκείνο πριν να μας περιχύσει τούτος με σκορδαλιά! ΠΟΛΕΜΟΣ Τρέχα και πάρε φέρε άλλο, απʹ τη Σπάρτη. ΤΑΡΑΧΟΣ Αμέσως αφέντη. ΠΟΛΕΜΟΣ Και γρήγορα πίσω. Φίλοι μου, τι θα πάθουμε! Δύσκολα τα πράγματα. Όποιος από σας έτυχε να μυηθεί στης Σαμοθράκης τα Καβείρια μυστήρια τώρα να ευχηθεί να σπάσει τα πόδια του αυτός που πήγε.

26 (Επιστρέφει πάλι ο Τάραχος χωρίς γουδοχέρι) ΤΑΡΑΧΟΣ Αχ συμφορά μου, συμφορά μου αλίμονο! ΠΟΛΕΜΟΣ Τι είναι πάλι; Πάλι δεν το φέρνεις; ΤΑΡΑΧΟΣ Πάει και της Σπάρτης το γουδοχέρι! ΠΟΛΕΜΟΣ Πως βρε πανούργε; ΤΑΡΑΧΟΣ Το δάνεισαν στα μέρη της Θράκης και έπειτα το έχασαν. Καλά έκαναν, αχ! Μακάρι για καλό μας. Θάρρος θνητοί. ΠΟΛΕΜΟΣ

27 Σύρʹ τα μέσα τούτα τα αγγεία! Θα μπω να φτιάξω γουδοχέρι μόνος μου. (Ο Πόλεμος μπαίνει. Ακολουθεί ο Τάραχος. Φανερώνεται τώρα ο Τρυγαίος) Τώρα ταιριάζει το τραγούδι του Δάτη που έλεγε κάποτε μέσα στη μεσημεριάτικη ζέστη ʺαχ τι καλά και γλυκά και ευφρόσυναʺ! Τώρα Έλληνες είναι καλή η ευκαιρία να γλιτώσουμε απʹ τις μάχες και τα δύσκολα και την Ειρήνη τη γλυκιά να ανασύρουμε, πριν μας προλάβει άλλο γουδοχέρι. Ω γεωργοί και τεχνίτες και έμποροι και ξένοι και μέτοικοι και νησιώτες και άλλοι. Όλος ο κόσμος. Όλοι ελάτε. Πάρτε και τρέξτε. Με σκοινιά και λοστούς! Τώρα καιρός να αρπάξουμε πάλι της καλής μας θεάς τις χαρές και τις γλύκες. (Έρχονται Αθηναίοι γεωργοί και άλλοι. Είναι ο Χορός μπαίνει με χορό και τραγούδια)

28 ΧΟΡΟΣ Όλοι πρόθυμοι εδώ, γραμμή για τη σωτηρία! Να βοηθήσουμε Πανέλληνες όσο ποτέ δίχως όπλα παρατάξεις και αιματηρά χτυπήματα. Τούτη η μέρα έλαμψε αντιπολεμική. Πες λοιπόν τι πρέπει και κάνε και οδήγα, δισταγμοί και σιωπές δεν πρέπουν σήμερα. Με σχέδιο και μόχθο να τη σύρουμε πρέπει να λάμψει στο φως η θεά η τρισμέγιστη και φίλη του Βάκχου. Πάψτε να φωνάζετε από τη χαρά σας! θα τον αγριέψουνε τον Πόλεμο πάλι και θα βγει. ΧΟΡΟΣ Χαιρόμαστε που ακούσαμε τέτοια είδηση. Δεν μας καλούν να πάμε για πόλεμο με τροφή για τρεις μέρες...

29 Φυλαχθείτε απʹ τον Κέρβερο εκείνο μη μας εμποδίσει τη θεά νʹ ανασύρουμε, με φωνές και χειρονομίες, όπως όταν ζούσε. ΧΟΡΟΣ Λίγο να τη βάλω στο χέρι εγώ... και κανείς δεν μπορεί να την πάρει. Χι χι... Σταματήστε τις φωνές, αλλιώς καταστρέφομαι. Θα βγει και θα τα πατήσει όλα αυτά που κάνουμε. ΧΟΡΟΣ Να βγει να τα πατήσει να τα κάνει ανάστα. Εμείς θα χαιρόμαστε, δεν σταματάμε. Συμφορά! Τρελαθήκατε! Για όνομα των θεών μην τη χαλάτε ωραία δουλειά για χορούς και πηδήματα. ΧΟΡΟΣ Η χαρά τα σπρώχνει να χορεύουν τα πόδια μου,

30 δεν τα σπρώχνω εγώ. Μη άλλο τώρα, σταματήστε τους χορούς. ΧΟΡΟΣ Κοίτα με. Σταμάτησα. Σταματάς, αλλά χορεύεις! ΧΟΡΟΣ Τούτο το βήμα μόνο και τέλος. Άντε αυτό. Αυτό και σταμάτα. ΧΟΡΟΣ Αφού έτσι χαίρεσαι, δεν θα χορέψουμε. Χορεύετε όμως.

31 ΧΟΡΟΣ Τούτο το βήμα το δεξί και τελειώνουμε. Κάντε το κι αυτό μη σας λυπήσω. ΧΟΡΟΣ Και τʹ αριστερό πάει πακέτο. Ευφραίνομαι και χαίρομαι και γελώ πολύ πιο πολύ που γλίτωσα τώρα απʹ την ασπίδα παρά αν ξεντυνόμουνα απʹ όλα μου τα γερατειά! Μη χαίρεστε από τώρα, δεν ξέρετε καλά. Μόνο αν την πάρουμε τότε να χαίρεστε να ξεσπάτε να γελάτε να φεύγετε να μένετε να πηδάτε, να κοιμάστε στα πανηγύρια να γυρνάτε, να τρώτε και να πίνετε και να χασκογελάτε

32 χαχαχα και χεχεχε. ΧΟΡΟΣ Μακάρι να γίνει να δω τέτοια μέρα κάποτε! Πολλά έως τώρα υπέφερα, δυσκολίες και κόπους του Φορμίωνα πάθη και στο εξής δεν θα είμαι δικαστής αυστηρός και σκληρός και κακότροπος όπως ήμουνα πριν, μαλακό θα με δεις και με γνώμες καινούριες δεν θα ʹχω γκρίνιες αρκετό χρόνο τώρα χανόμασταν, τριβόμασταν εδώ κι εκεί παντού σε ασκήσεις και πεδία με ασπίδα και δόρυ. Τι να κάνουμε τώρα, πες, θα χαρείς. Τύχη αγαθή αρχηγό μας σε διάλεξε. (Ο Τρυγαίος πλησιάζει στο πηγάδι να βγάλει τις πέτρες. Πάνω εκεί βγαίνει ο Ερμής) Άντε να δω πως θα τραβήξουμε τις πέτρες.

33 Τι πας να κάνεις μικρέ και παράτολμε; Τίποτε το κακό Ό,τι και ο Κιλλικών. Χάθηκες κακοδαίμονε! Ό,τι μου τύχει. Ερμής είσαι βέβαια... κατά τον κλήρο σου θα κάνεις. Χάθηκες, αφανίστηκες... Για πότε λες; Τώρα.

34 Δεν πούλησα ακόμα τίποτα για να την πάθω. Ούτε αλεύρι, ούτε τυρί. Κι όμως την έπαθες. Και πως δεν το κατάλαβα αυτό το καλό που έπαθα; Δεν ξέρεις πως ο Δίας όρισε θάνατο σʹ όποιον πιαστεί να την ξεθάβει; Και τώρα θα πεθάνω κι εγώ κατʹ ανάγκη; Βέβαια. Δάνεισέ μου τότε τρεις δραχμές να θυσιάσω ένα γουρουνάκι.

35 Πρέπει να μυηθώ πριν να πεθάνω. Δία βροντοκεραύνιε! Για όνομα των θεών, μη με μαρτυράς! Σε ικετεύω. Δεν θα το κρύψω. Σε εξορκίζω στο κρέας που σου ʹφερα πεσκέσι. Θα με κάψει ο Δίας αγαπητέ μου αν δεν το διαλαλήσω και το κρατήσω κρυμμένο. Μην το διαλαλήσεις καλέ μου Ερμάκο! Και σεις βρε, τι πάθατε; Μαρμαρώσατε όλοι; Παρακαλέστε και σες, αλλιώς θα το πει.

36 (Μετά την προτροπή αυτή στο Χορό, ο Χορός επεμβαίνει) ΧΟΡΟΣ Μη Δέσποτα Ερμή, μην το πεις, μη! Αν σου πρόσφερα ποτέ παχουλό γουρουνάκι και το ʹφαγες μην το ξεχνάς σαν το τίποτα τώρα. Ακούς τι και πως σε ικετεύουν ω Δέσποτα; ΧΟΡΟΣ Μην πας ενάντια. Παρακαλούμε θερμά άσε να τη σύρουμε άσε να την πάρουμε μεγαλωδόρατε και φιλανθρωπότατε απʹ όλους τους θεούς αν του Πείσανδρου την έπαρση και το χαρακτήρα σιχαίνεσαι. Εμείς, ω άρχοντα, θα σου κάνουμε πάντα θυσίες και δώρα μεγάλα να χαίρεσαι.

37 Ερμή σε ικετεύω, την ικεσία τους ελέησε, πιο πολύ τώρα σε τιμούν από πριν, πιο πολύ τώρα κλέφτες απόγιναν. Και θα σου πω ένα πράγμα δεινό και μεγάλο που όλους τους θεούς αφορά. Στο κακό τους. Πες το, έλα. Ίσως με πείσεις. Η Σελήνη και ο Ήλιος ο πανούργος σας επιβουλεύονται καιρό. Στους βάρβαρους προδίνουν την Ελλάδα! Γιατί το κάνουν τέτοιο πράγμα; Διότι, μα το Δία, εμείς θυσιάζουμε σε σας και οι βάρβαροι σʹ αυτούς και θέλουν γιʹ αυτό να μας χαλάσουν ολότελα να πάρουν αυτοί τις λατρείες των θεών.

38 Γιʹ αυτό και αυτοί αλληλοκλέβονται πάντα και τρώει ο ένας απʹ τον κύκλο του άλλου; Ναι, μα το Δία Γιʹ αυτό φίλε Ερμή βοήθα μας πρόθυμα τράβα μαζί να τη βγάλουμε και θα κάνουμε μεγάλα Παναθήναια για χάρη σου και όλες τις άλλες γιορτές για τιμή σου, και Διπόλεια θα κάνουμε και Αδώνια και οι άλλες οι πόλεις που θα σώζονται, όλες, θα σε τιμούνε, Ερμή, παντού σαν σωτήρα. Και πολλά άλλα θα ʹχεις. Και πρώτα απʹ όλα τούτο το χρυσό κανατάκι να το ʹχεις, να κάνεις σπονδές. Αχ, πάντα τα χρυσαφικά με κάνουν σπλαχνικό. Έργο σας τώρα! Με τις αξίνες σας γρήγορα Τραβάτε τις πέτρες!

39 ΧΟΡΟΣ Θα τις τραβήξουμε εμείς. Και για χάρη μας, εσύ, των θεών ω σοφότατε, για ό,τι πρέπει να κάνουμε δίνε μας τις συμβουλές σου. Κι ως προς τα άλλα υπηρέτες σου θα είμαστε. Έλα εσύ, γρήγορα κάνε. Κράτα το κύπελλο να τον γεμίσω κρασί να ευχηθούμε. Σπονδές. Σπονδές! Ησυχία. Ησυχία! (Κάνουν σπονδές και εύχονται) Με τις σπονδές μας ευχόμαστε τούτη η μέρα να είναι αρχή μεγάλων καλών για τους Έλληνες όλους. Κι όποιος πρόθυμα βοηθήσει

40 και τραβήξει το σχοινί και τη βγάλουμε ποτέ του μην πιάσει ασπίδα αυτός. ΧΟΡΟΣ Μα το Δία, να περάσει τη ζωή εν ειρήνη και δίπλα στο τζάκι να κάθεται μαζί με την εταίρα. Κι όποιος καλύτερα τον πόλεμο θέλει... ΧΟΡΟΣ Ποτέ του μην πάψει, ω Διόνυσε άνακτα, να βγάζει απʹ τα μπράτσα του βέλη. Κι όποιος επιθυμεί να αρχηγέψει στον πόλεμο και δεν θέλει η Δέσποινα να ανέλθεις στο φως... ΧΟΡΟΣ Να πάθει στη μάχη ό,τι και ο Κλεώνυμος.

41 Κι αν κάποιος κονταράς ή ασπιδέμπορας θέλει πολέμους για περισσότερα κέρδη... ΧΟΡΟΣ Να τον πιάσουν ληστές και να τρώει κριθάρι. Και όποιος θέλοντας αρχηγίες στον πόλεμο δεν βοηθήσει ή δούλος ζητώντας καιρό να λακίσει... ΧΟΡΟΣ Αυτός στον τροχό να δεθεί για μαστίγωμα. Και σε μας, τα καλά, ιώ Παιώνια ιω! ΧΟΡΟΣ Βγάλε το παιώ, το ιώ λέγε μόνο. Ιω λοιπόν, ιώ! Ιώ λέω μόνο. Στον Ερμή. Ναι, στις Χάρες. Ναι, στην Αφροδίτη

42 . Ναι, στις Ώρες. Ναι, στον Πόθο. Ναι. Στον Άρη; ΧΟΡΟΣ Όχι. Όχι. Μήτε στον Ενυάλιο; ΧΟΡΟΣ Όχι. Όχι! Ρίξτε τότε όλοι τα σχοινιά και τραβάτε. (Ρίχνουν σχοινιά με γάντζους κ.λπ. και τραβούν) Έλα! Ωπ! ΧΟΡΟΣ Έλα γερά.

43 Έλα, ωπ! ΧΟΡΟΣ Πιο γερά. Έλα. Έλα ωπ... έλα ωπ! Δεν τραβούν το ίδιο όλοι. Μην ξεφυσάτε στα ψέματα. Τραβάτε! Βοιωτοί θα την πάθετε. Έλα τώρα! Έλα ωπ! ΧΟΡΟΣ

44 Εμπρός και οι δυο σας. Τραβάτε μαζί μου. Δεν τραβώ και τεντώνω και σκύβω και μοχθώ; ΧΟΡΟΣ Τότε γιατί δεν προχωρά η προσπάθειά μας; Λάμαχε κάθεσαι μπροστά κι εμποδίζεις! Δεν τα ʹχουμε ανάγκη τα λοφία σου βρε άνθρωπε. Ούτε και τούτοι οι Αργείοι τραβούσαν. Γελούσαν με τους άλλους που ίδρωναν κι όμως έπαιρναν αλεύρι κι απʹ τους μεν κι απʹ τους δε. Οι Λάκωνες όμως σαν θηρία τραβούν. ΧΟΡΟΣ Όσοι ζουν ειρηνικά δείχνουν προθυμία.

45 Οι χαλκουργοί εμποδίζουν. Κι οι Μεγαριώτες τίποτα. Ανόρεχτα τραβούν, σαν τα σκυλάκια λαχανιάζοντας εύκολα. Η πείνα τους αδυνάτισε, μα το Δία. Δεν κάνουμε τίποτα. Έλα. Πρέπει όλοι μαζί. Ρυθμικά. Έλα ωπ! Έλα γερά. Έλα ωπ! Έλα, μα το Δία!

46 ΧΟΡΟΣ Κάτι λίγο κουνήθηκε! Δεν είναι ντροπή άλλοι να τραβούν, άλλοι να εμποδίζουν; Αργείοι θα τις φάτε! Έλα τώρα! Έλα, ωπ! ΧΟΡΟΣ Μερικοί από μας είναι ενάντιοι. Όσοι θέλετε ειρήνη να τραβήξετε γερά! ΧΟΡΟΣ

47 Κάποιοι όμως εμποδίζουν! Εσείς οι Μεγαριώτες δεν πάτε στο διάβολο; Σας μισεί η θεά που σας ξέρει. Πρώτοι εσείς την πασαλείψατε σκόρδο. Και σεις, Αθηναίοι, σταματήστε να τραβάτε προς την πλευρά αυτή πια. Έτσι το ρίχνετε το βάρος στους άλλους σαν να δικάζετε. Αν θέλετε πράγματι να τραβήξετε την Ειρήνη έξω τραβηχτήτε λιγάκι κατακεί. Προς τη θάλασσα. ΧΟΡΟΣ Εμπρός οι γεωργοί, να τη σύρουμε μόνοι μας. Μπράβο. Το τράβηγμα έτσι πάει καλύτερα. ΧΟΡΟΣ Το τράβηγμα καλύτερα πάει, μα όλοι να σέρνουν.

48 Οι γεωργοί μόνο σέρνουν. Άλλος κανένας. ΧΟΡΟΣ Έλα τώρα. Έλα όλοι. Όλοι μαζί. Κοντεύουμε. ΧΟΡΟΣ Λίγο ακόμα! Όχι λάσκα. Πιο γερά. Πιο γερά. Έτσι μπράβο. Τελειώνει. ΧΟΡΟΣ Έλα τώρα ωπ! Έλα όλοι ωπ! Έλα ωπ ωπ ωπ. Έλα όλοι. Όλοι ωπ! Ωπ! Ωωωπ! (Ανασύρεται η Ειρήνη με την Οπώρα και τη Θεωρία μαζί)

49 Ω Σεβάσμια σταφυλόδωρη! Πώς να σε πω! Που να βρω λόγο, να σε προσφωνήσω, πώς να απαριθμήσω τα χιλιάδες σου χαρίσματα! Δεν είχα προετοιμαστεί. Χαίρε Οπώρα! Χαίρε Θεωρία! Τι όμορφη είσαι Θεωρία μου! Αχ! Η πνοή σου γλυκιά... την ψυχή μου ευφραίνει σαν μύρου φάντασμα. Και απόλεμος βίος! Απʹ το γυλιό του στρατιώτη δεν βγαίνει ίδιο μύρο. Σίχαμα του εχθρού το γυλιό το απαίσιο. Εκείνο βρωμάει κρεμμυδόξινο ξέρασμα και τούτη ευωδιάζει καρπούς και δεξίματα και γιορτές και φλογέρες και τσίχλες, σκοπούς του Σοφοκλή και του Ευριπίδη τραγούδια... Θα μετανιώσεις που ψεύδεσαι. Δεν θέλει η Ειρήνη

50 τέτοια δικηγορίστικα! Κισσό και τρύγο ευωδιάζει και γλυκοβελάσματα και κόρφο γυναικών που τρέχουν στο λιβάδι και δούλες μεθυσμένες και κρασοκανάτες χύμα και όλα τα καλά. Έλα τώρα, άκου τις πόλεις τι λεν μεταξύ τους, που φίλιωσαν τώρα και γελούν τρισχαρούμενες κι ας έχουν ακόμα μελανιές και σημάδια στο κορμί και στο πρόσωπο. Κοίτα και τα πρόσωπα τούτων των θεατών να καταλάβεις την τέχνη τους. Πω πω δύστυχος!

51 Τον βλέπεις εκεινον, που φτιάχνει τα κράνη, να τραβά τα μαλλιά του; Εκείνος όμως που φτιάχνει αξίνες; Του οπλουργού τα μούτρα τα στραβομουτσούνιασε. Κι ο δρεπανάς; Τον κοιτάς πόσο χαίρεται τον κονταρά που μουτζώνει; Έλα τώρα, πες στους γεωργούς να πηγαίνουν. Άκουσε κόσμε. Οι γεωργοί να πάρουν τα σύνεργα τώρα και να παν στα χωράφια τους δίχως ακόντια και ξίφη και δόρατα. Όλα πια τώρα γέμισαν πάλι γλυκούλα ειρήνη. Ο καθένας σας τώρα στη δουλειά στο χωράφι του εμπρός τραγουδώντας.

52 ΧΟΡΟΣ Ω μέρα πόθου των γεωργών και δικαίων! Σε είδα και χαίρομαι. Και θέλω να χαιρετήσω τις συκιές και τʹ αμπέλια που φύτεψα μόνος μου και χρόνια πολλά τα λαχταρά η ψυχή μου. Τώρα τις θεές να ευχαριστήσουμε που μας έσωσαν από Γοργόνες και κράνη κι έπειτα να βρούμε κάτι παστό καλό για προσφάγι και γραμμή στα χωράφια μας ύστερα. Ω Ποσειδώνα! Ωραίος ο κόσμος! Πηχτός σαν ζυμάρι και σαν άρωμα γρήγορος! Μα το Δία, λάμπει η τσάπα σαν πανοπλία και τα δίκρανα αστράφτουν στον ήλιο!

53 Τα αυλάκια στʹ αμπέλια νʹ ανοίξουν καλά. Κι εγώ λαχταρώ να βρεθώ στο χωράφι και σαν τρίαινα πάνω του τη δικέλλα να παίξω μετά από χρόνια. Τώρα το φαγοπότι το παλιό θυμηθείτε που η Ειρήνη μας έδινε τα χρόνια εκείνα, τα μύρτα, τα σύκα, το κρασί το ολόγλυκο την ιτιά στο πηγάδι, τις ελιές αχ λαχτάρα και για όλα ετούτα τη θεά προσφωνήστε. ΧΟΡΟΣ Χαίρε που ήρθες στους γιορταστές σου γλυκιά μας. Έλιωνα για σένα, απʹ τα βάθη της ψυχής μου ήθελα να συρθώ στα χορτάρια. Δώρο παμπόθητο το ύψιστο ήσουν για μας που περνούσαμε τη ζωή στα χωράφια. Τα αγαθά σου μας έδινες, στον καιρό σου, παλιά, πολλά σου μας χάριζες γλυκά και αναίμακτα, για τους αγρότες ήσουν ψωμί και σωτήρας.

54 Για σένα τʹ αμπέλια και οι νέες συκιές και όλα της γης, θα χαρούν και θα λάμψουν. Που ήταν όμως όλα τα χρόνια η θεά μακριά μας; Πες μας να μάθουμε καλέ μας θεέ. Γεωργοί μυαλωμένοι, νιώστε τα λόγια μου αν θέλετε να μάθετε πως χάθηκε η Ειρήνη. Την αρχή την έκανε ο Φειδίας που έφταιξε και μετά ο Περικλής, απʹ το φόβο του μήπως η κλεψιά του Φειδία πέσει επάνω του καθώς και σας ήξερε πόσο δαγκώνετε πριν φτάσει και πάθει μηδέ το ελάχιστο, την πόλη πυρπόλησε. Μικρούλα σπιθούλα το μεγαρίτικο ψήφισμα και φούντωσε τόσος ξεφυσώντας ο πόλεμος που όλοι οι Έλληνες οι εδώ και οι εκεί απʹ τον καπνό καταδάκρυσαν. Και μαράθηκαν τʹ αμπέλια μόλις το άκουσαν και το ένα πιθάρι κλώτσησε το άλλο και κανένας δεν έμπαινε ανάμεσά τους και η Ειρήνη χανόταν.

55 Μα τον Απόλλωνα, αυτά δεν τα ήξερα! Ούτε και άκουσα πως ο Φειδίας είχε τέτοια σχέση! ΧΟΡΟΣ Ούτε εγώ. Τώρα μονάχα. Γιʹ αυτό, άρα, είναι τόσο πανέμορφη.. επειδή είναι συγγενής του. Αχ πολλά δεν ξέρουμε. Και τότε οι πόλεις που στο πέλμα τις είχατε επειδή τον τριγμό των δοντιών τον άκουσαν και είχαν το μίσος ανάμεσα απʹ το φόβο των φόρων τα μηχανεύτηκαν όλα να τα κάνουν ενάντιά σας γιʹ αυτό δωροδόκησαν τους ισχυρούς Σπαρτιάτες, που κι αυτοί παραδόπιστοι και πάντα μεγάλες κάνουν προς τους ξένους απάτες αδιάντροπα την Ειρήνη την έδιωξαν και τον πόλεμο άρπαξαν. Έτσι, για κέρδος, τους γεωργούς τους συμφόριασαν,

56 αφού τα καράβια σας που πήγαν στα μέρη τους να πάρουν εκδίκηση των αγαθών γεωργών τα σύκα κατάτρωγαν. Δίκαια έκαναν. Και μένα αφού τη συκιά μου εκείνοι την εκοψαν... ΧΟΡΟΣ Δίκαιο ήταν, μα το Δία. Και σε μένα ρίξαν πέτρες, τις κυψέλες μου χάλασαν, εκατό κιλάκια μέλι. Κι έπειτα ο λαός απʹ τα χωράφια που έτρεξε και μπήκε στα τείχη, την κοροϊδία που έπεφτε δεν τη έβλεπε κι αφού λείπαν τα σύκα και σταφύλια δεν είχαν βλακοστράφηκε όλος στους πολιτικούς, που το ξέρουν οι φτωχοί δεν μπορούν και δεν έχουν ψωμί και με φωνές σαν δικράνες τη θεά μας την έδιωχναν που από αγάπη για τη γη της μόνη της ερχόταν

57 και όσους από τους σύμμαχους ήταν γεροί και χορτάτοι σε δίκες τους έσερναν ότι τάχα συμφωνούσαν στου Βρασίδα τα σχέδια. Κι ύστερα εσείς σαν σκυλιά τους δαγκώνατε διότι η πόλη φοβοκίτρινη και άπραγη τις κατηγόριες που κάποιος αμόλαγε, όλες, με χαρά τις κατάπινε. Και οι σύμμαχοι βλέποντας τι χτύπημα πάθαιναν, με χρυσάφι το στόμα των κατηγόρων βούλωναν και τους έφτιαχναν πλούσιους και η χώρα ρημάζοντας κι εσείς πέρα βρέχει. Κι όλων ο φταίχτης ο δερματέμπορας ήταν. Αχ πάψε, πάψε αφέντη Ερμή. Μη λες. Ας τον στον Άδη τώρα που είναι, δεν είναι με μας πια σε σένα ανήκει και που λες ότι ήταν και πανούργος σαν ζούσε και φαφλατάς καταδότης και ταραξίας κι αρπάχτρας, όλα τα λες σε δικό σου ενάντια. Γιατί σιωπάς όμως σεβάσμια Ειρήνη, πες.

58 Στους θεατές δεν μιλάει. Τα έχει μαζί τους για τα δεινά που της έκαναν. Δυο λέξεις να πει μόνο. Σε σένα. Πες μου τι σκέφτεσαι γιʹ αυτούς, αγαπημένη. Έλα του πολέμου η άσπονδη. Έλα. Ακούω. (Ο Ερμής σκύβει στο αυτί της Ειρήνης και μιλά και ακούει) Αυτό; Το κατάλαβα! Ακούστε γιατί σας έχει παράπονο. Ήρθε, λέει, μετά απʹ την Πύλο, από μόνη της ήρθε και έφερε κιβώτιο γεμάτο συνθήκες και σεις τη χουγιάξατε! Τρεις φορές τη χουγιάξατε στην Εκκλησία του Δήμου. Σφάλαμε. Συγνώμη.

59 Τότε το νου μας τομάρια τον τύλιγαν. Ακούστε να πω και κάτι που ρώτησε. Ποιος ήταν στην πόλη δηλωμένος εχθρός της και ποιος ήταν φίλος της και τέλος να μπει στον πόλεμο βιάζονταν; Φίλος της για καιρό ήταν ο Κλεώνυμος! Και στον πόλεμο πως κάνει; Καλό παλικάρι, μα όχι και τόσο σαν τον πατέρα του. Μόλις τον καλέσουν του πέφτουν τα όπλα του, πλαφ! Και τώρα να σας πω τι ρωτούσε προ ολίγου. Στην Πνύκα λέει τώρα ποιος κρατάει το βήμα;

60 Ο Υπέρβολος διευθύνει. (Η Ειρήνη μόλις άκουσε αποστρέφεται) Ε, συ. Τι κάνεις; Γιατί στρέφεις το κεφάλι; Αποστρέφεται το δήμο. Αηδίασε που διάλεξε αυτόν για προστάτη. Μα δεν θα τον έχουμε προστάτη καθόλου. Δεν είχαμε, απλά, επίτροπο τώρα. Ο δήμος ήταν γυμνός. Στη γύμνια μας επάνω τον ζωστήκαμε! Πως θα προκόψει η πόλη με τέτοια; Έτσι ρωτά. Θα αποφασίζουμε καλύτερα πες της.

61 Με ποιον τρόπο; Λυχναράς είναι αυτός. Στο σκοτάδι ως τώρα. Τα ψηλαφούσαμε μόνο. Τώρα όμως όλα στο φως θα τα βλέπουμε. Ω! Ω! Τι μου λέει άλλο να ρωτήσω! Τι; Πολλά! Και κείνα που άφησε τότε που έφυγε! Και πρώτα για το Σοφοκλή, ρωτάει τι κάνει. Καλά είναι πες. Έπαθε όμως κάτι παράδοξο.

62 Τι; Από Σοφοκλής καταντάς Σιμωνίδης! Σιμωνίδης, πως; Γέρος αν και είναι και ετοιμόρροπος όμως για το κέρδος κολυμπάει στην ψάθα. Ο Κρατίνος, λέει, ο σοφός, ζει; Πέθανε όταν μπήκαν οι Λάκωνες! Τι έπαθε, ρωτάει.

63 Τι; Του έσπασαν το πιθάρι γεμάτο κρασί κι η καρδιά του δεν άντεξε. Έπαθε συγκοπή. Και τόσα άλλα πράγματα γίναν στην πόλη! Γιʹ αυτό θεά Δέσποινα, ποτέ δεν θα σʹ αφήσουμε. Έλα τώρα, αφού είναι έτσι, πάρε την Οπώρα γυναίκα σου κι άντε, στα χωράφια μαζί της, και ζούπα την να σου κάνει κρασί. Έλα καλή μου να σε βάλω στο στόμα μου. Τι λες αφέντη Ερμή, θα με πείραζε λες που καιρό δεν δοκίμασα; Καταπιές χαμομήλι από πάνω κι εντάξει. Γρήγορα τώρα πάρε και τη Θεωρία να την πας στη Βουλή εκεί ήταν πρώτα.

64 Καλότυχη Βουλή, ποιος στη χάρη σου τώρα! Τρεις μέρες θα ρουφάς βρασμένο πατσά και θα τρως τα κοψίδια. Φίλε Ερμή Χαίρε. Σʹ αφήνω. Κι εσύ άνθρωπέ μου, με το καλό να πας και μη με λησμόνει. Σκάθαρε. Έλα. Θα πετάξουμε πίσω στο σπίτι. Δεν είναι εδώ, φίλε μου. Που πήγε; Στου Δία το άρμα. Κουβαλά τʹ αστραπόβροντα. Και από πού θα βρίσκει να τρώει ο δύστυχος!

65 θα τρώει του Γανυμήδη την αμβροσία. Και στη γη; Πως θα κατέβω; Έλα εντάξει, με τις θεές θα κατέβεις. Ελάτε κορίτσια! Μαζί μου και γρήγορα. Πολλοί σας ποθούν και σας προσμένουν οι έρμοι... (Ο Τρυγαίος με την Οπώρα και τη Θεωρία φεύγουν) ΧΟΡΟΣ Πήγαινε στο καλό. Και μεις όσα σύνεργα για το ξέθαμα είχαμε στους βοηθούς θα τα δώσουμε φύλαξη να ʹχουν, γιατί πλήθος κλεφτάδες και αυτό συνήθεια έγινε τριγυρνούν στις σκηνές και ψάχνουν σκυμμένοι να αρπάξουν τα πάντα. Να τα φυλάτε καλά.

66 Τώρα θʹ ανοίξουμε δρόμο στη γλώσσα να ξεφορτώσει ο νους στους θεατές όσα έχει. Όποιος συγγραφέας κωμωδίας βγει στο κοινό και παινεύεται μόνος του, με τον τρόπο αυτόν, να τον χτυπούν οι ραβδούχοι. Εάν όμως πρέπει και δίκαιο είναι κόρη του Δία να τιμήσει κανείς του είδους τον άριστο, άξιος τότε επαίνου μεγάλου είναι ο δικός μας ο δάσκαλος μόνο. Πρώτα που είναι αυτός που σταμάτησε τα αστεία για ψείρες, και για ρούχα κουρέλια και για Ηρακλείδες αχόρταγους που όλο και ζύμωναν και όλο πεινούσαν και τους δούλους κατάργησε, στη σκηνή ολοένα που έβγαιναν κλαίγοντας και συνέχεια το ʹσκασαν και έτρωγαν ξύλο για το λόγο και μόνο ένας άλλος τους σύνδουλος απʹ το ξύλο να πάρει αφορμή να ρωτήσει κάνοντας πλάκα ʺαχ αχ καημένε! το δέρμα σου έπαθε; μήπως και όρμησε στη ράχη σου βούρδουλας γερός γουρουνόπετσος και σʹ τη χαράκωσε όλην;ʺ

67 Τέτοιες κρυάδες χοντράδες και βρώμικα αστεία τα έβγαλε κι έκανε τέχνη μεγάλη σαν τεράστιο πύργο με λόγια ωραία και γερούς στοχασμούς και επιπέδου αστεία. Ούτε γυναίκα κορόιδεψε, ούτε ανθρωπάκια, αλλά με ηράκλεια οργή στους μεγάλους ριχνόταν μέσα από βρώμες βαριές τομαριών κι απειλές βορβορόψυχες. Και πρώτα απʹ όλα στον Καρχαρόδοντα ρίχτηκε που έβγαζαν λάμψεις τα μάτια του Κύννας και ολόγυρα σκούζαν εκατοκόλακα στόματα και οι γλώσσες τους γλείφαν και που είχε φωνή σαν βουή ρεματιάς και βρώμαγε φώκια και πισινό καμήλας και τʹ απόκρυφά του άπλυτα σαν τη Λάμια. Τέτοιο τέρας που είδε δεν τον φόβισε, αλλά για σας πολεμώντας και για τʹ άλλα νησιά ακράτητος ήταν, γιʹ αυτό τώρα, δίκαιο υπόψη να τα ʹχετε και να του δώσετε ψήφο για πρώτο βραβείο. Εξάλλου και άλλοτε που πήρε το πρώτο δεν τριγυρνούσε στις παλαίστρες σαν άλλους τεκνά καμακώνοντας αλλά μάζεψε τα πράγματά του και αμέσως στο σπίτι του πήγε

68 λίγους λυπώντας, τους πολλούς κατευφραίνοντας και αυτό που έπρεπε να κάνει έκανε. Γιʹ αυτό πρέπει όλοι με το μέρος μου να ʹσαστε και άντρες και παιδιά και οι φαλακροί παρακαλώ να συντρέξουν στη νίκη μου. Αν νικήσω εγώ, όλοι θα λένε ʺφέρε στο φαλακρό να πιεί φέρε μεζέ να πάρει, μη στερείς τον ποιητή τον γενναιότατο που έχει μέτωπο αντρίκειο και καθαρό. Μούσα, έλα διώξε τον πόλεμο και με μένα το φίλο σου, χόρεψε και τραγούδα για γάμους και γιορτές αθανάτων και συμπόσια θνητών. Αυτά προστατεύεις. Κι αν έρθει ο Καρκίνος να χορέψει με τους γιους του αντίκρυ μην τον ακούς και μην πας μαζί του και μάθε πως είναι ορτύκια οικόσιτα, χορευτάδες χοντρόλαιμοι και γιδίσιες ακαθαρσίες και σωστοί τσαρλατάνοι. Ο πατέρας είπε πως το έργο που έγραψε και παραλίγο θα παιζόταν πήγε απόβραδο και το ʹφαγε γάτα.

69 Ωραία τραγούδια για τις όμορφες Χάριτες πρέπει να φτιάχνει ο σοφός ποιητής σαν χελιδόνι που κελαηδεί ανοιξιάτικα και να μην ανεβάζει έργο ο Μόρτιμος ούτε ο Μελάνθιος, που τη στριγγλιάρα φωνή του την άκουσα όταν ανέβασαν έργο τραγουδώντας αυτός κι ο αδερφός του οι δυο. Γοργόνες τρισλαίμαργες, ψαροφάγες και Άρπυες λαγνόγριες άγριες με βρώμικες μασχάλες. Βγάλε και ρίξε τους στα μούτρα ροχάλα Μούσα θεά και έλα μαζί μου και γιόρτασε. (Επιστρέφει ο Τρυγαίος με την Οπώρα και τη Θεωρία. Βγαίνει ένας υπηρέτης) Αχ δύσκολο να ʹρθεις απʹ τους θεούς κατευθείαν! Τα σκέλη μου πιάστηκαν. Μικροί ήσασταν από πάνω που έβλεπα τιποτένιοι φαινόσασταν, από κοντά που σας βλέπω, πιο τιποτένιοι.

70 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Γύρισες αφέντη; Έτσι άκουσα... ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι έπαθες; Τα πόδια μου πόνεσαν, μεγάλος ο δρόμος. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Πες μου αφέντη... Το ποιο; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Είδες πουθενά στον αέρα άλλον εκτός από σένα;

71 Όχι. Μόνο δυο τρεις διθυραμβοπλόκες ψυχές. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι έφτιαχναν; Πετούσαν και μάζευαν στιχάκια γεμάτα φως, αέρα, ήχο. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αληθεύει που λένε ότι γίνεται αστέρι όποιος πεθάνει; Αληθεύει. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Και τώρα εκεί ποιος είναι άστρο; Ο Ίωνας ο Χίος, που έγραψε εδώ το ʺΑυγερινόςʺ κι εκεί μόλις πήγε Αυγερινό τον φώναζαν.

72 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Και τα άστρα που καίγονταν τρέχοντας τι είναι; Πλούσια άστρα επιστρέφουν από δείπνο και κρατούν φαναράκια και μέσα έχουν φωτιά. Πάρε όμως τώρα τούτη την Οπώρα και πήγαινε μέσα και γέμισε νερό τη λεκάνη και στρώσε γιʹ αυτήν και για μένα κρεβάτι και κανʹ τα και έλα. Εγώ στο μεταξύ θα πάω στη Βουλή τη Θεωρία και θα ʹρθω. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Από πού τις πήρες αφέντη; Από πού; Από τον Ουρανό. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αν και οι θεοί πορνοβοσκούν σαν θνητοί δεν αξίζουν πεντάρα.

73 Όχι, αλλά κάποιοι κι εκεί ζουν από τέτοια πράγματα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Πάμε τώρα. Έλα. Πες όμως αφέντη, τι να της δώσω να φάει; Τίποτε. Ούτε ψωμί ούτε φαΐ θα θελήσει. Συνήθισε εκεί να τρώει αμβροσία. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Να της δώσω και εδώ κάτι να φάει.. (Ο Οικέτης με την Οπώρα μπαίνουν μέσα) ΧΟΡΟΣ Καλότυχος ο γέρος! Όσα είδε τότε εκεί τώρα εδώ θα τα χαρεί. Κι αν με δείτε σαν γαμπρός να λάμπω τι θα πείτε;

74 ΧΟΡΟΣ Καλότυχος θα είσαι γέρο λαμπρός μες στο ξανάνιωμα με μύρα αλειμμένος. Κι όταν την χαϊδεύω; ΧΟΡΟΣ Τύφλα να ʹχουν όλες οι στροφές του Καρκίνου. Άδικα τάχα, που σε σκάθαρο καβάλα τους Έλληνες έσωσα και τώρα πάνε στα χωράφια τους ακίνδυνα όλοι κι άφοβα πήδημα και ύπνο. (Ξαναβγαίνει ο Οικέτης) ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αφέντη η κόρη λούστηκε κι άστραψε και ψήθηκε η πίτα,

75 τα σουσαμόψωμα ζυμώνονται και όλα τα άλλα είναι έτοιμα. Έλα τώρα να πάμε τη Θεωρία στη Βουλή να την παραδώσουμε όπως πρέπει. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αυτήν; Τι λες; Αυτή είναι η Θεωρία που τότε μεθυσμένοι στη Βραυρώνα τη βαρούσαμε; Αυτή είναι. Και δύσκολα την έπιασα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Ω αφέντη! Κοίτα τι όμορφη είναι! (Ο Τρυγαίος προς τους θεατές) Εντάξει. Ποιος από σας είναι τίμιος τώρα να την πάρει να την πάει στη Βουλή και μάλιστα ανέγγιχτη;

76 Ε, συ! Τι κάνεις κύκλους με το χέρι σου; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Στήνω αντίσκηνο στα Ίσθμια να μπω μέσα. Λοιπόν; Ποιος θα τη φυλάξει; Έλα κορίτσι μου. Θα σε πάρω να σε βάλω ανάμεσα τώρα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Εκείνος αφέντη εκεί κάνει νόημα. Ποιος; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Ποιος; Ο Αριφάδης! Παρακαλά να την πας. Μα καημένε αυτός... Θα γονατίσει μπροστά της θα της πιεί το ζουμί. Έλα κόρη μου. Βγάλε ακούμπα τα ρούχα σου κάτω. Έτσι.

77 Βουλή και Πρυτάνεις! Θαυμάστε τη Θεωρία! Κοιτάξτε αγαθά που σας φέρνω ωραία! Δείτε πόσο όμορφη είναι! ΥΠΗΡΕΤΗΣ Και θερμή! Η πυροστιά της Βουλής ήταν εκεί πριν απʹ τον πόλεμο. Κι από αύριο κιόλας μπορείτε να κάνετε αγώνες μαζί της. Πάλη κατάχαμα, από πίσω στα τέσσερα ή πλάγια πέφτοντας ή και στα γόνατα και παγκράτιο ακόμα και αλειμμένο με λάδι, να χτυπάτε τρυπάτε με μπουνιές χωσίματα και την τρίτη τη μέρα ιπποδρομία θα κάνετε και άλογο θα καταλικεύει. Το άλογο τʹ άλλο και τα άρματα το ένα πάνω στο άλλο ανάσκελα φυσώντας και λαχάνιασμα σμίγοντας και άλλοι στις στροφές θα κείνται καβαλάρηδες ξέπνοοι.

78 Δεχθείτε ω Πρυτάνεις τη Θεωρία! (Την παραδίνει στον Πρύτανη που κάθεται επίσημα μπροστά. Αυτός την παίρνει και την τακτοποιεί δίπλα του) Κοιτάξτε τι πρόθυμα την πήρε ο Πρύτανης! Αν έλεγα παρʹ την, χωρίς κέρδος όμως, δεν θα την έπαιρνες. Θα προφασιζόσουν τάχα ημέρα αργίας. ΧΟΡΟΣ Πόσο χρήσιμος είναι για όλον τον κόσμο ο τέτοιος ο άνθρωπος! Σαν την τρυγάτε θα καταλάβετε καλύτερα ποιος είμαι. ΧΟΡΟΣ Και τώρα το δείχνεις. Φάνηκες και είσαι για όλους σωτήρας.

79 Θα δεις όταν πιείς το γιοματάρι κρασάκι της. ΧΟΡΟΣ Μετά απʹ τους θεούς θα σʹ έχουμε πρώτο. Πολλά αξίζω εγώ ο Αθμωνίτης Τρυγαίος. Τους γεωργούς και τους δημότες απʹ τα φυσικά τους απάλλαξα και τον Υπέρβολο στρίμωξα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι θα κάνουμε τώρα εμείς; Τι άλλο; Θα καθιερώσουμε γιορτή για τη θεά βράζοντας στις χύτρες διάφορους σπόρους. ΧΟΡΟΣ Στις χύτρες, όπως για τον γκρινιάρη τον Ερμάκο;

80 Τι να κάνουμε τότε; Θέλετε να σφάξουμε βόδι; ΧΟΡΟΣ Βόδι; Όχι! Να μη χρειαστεί βο(δ)ήθεια! Τότε γουρούνα παχιά και μεγάλη; ΧΟΡΟΣ Όχι. Όχι. Γιατί; ΧΟΡΟΣ Του Θεαγένη η γουρουνίλα θα γεμίσει τον τόπο. Τι άλλο τότε; ΧΟΡΟΣ Αρνί.

81 Αρνί; ΧΟΡΟΣ Ναι, μα το Δία! Ναι, αλλά τούτη η λέξη είναι Αθηναϊκή. ΧΟΡΟΣ Γιʹ αυτό ακριβώς! Όταν στην Εκκλησία του Δήμου κάποιος μας λέει να χωθούμε σε πόλεμο οι πολίτες φοβισμένοι θα λεν αθηναϊκά αρνι έμαι. Καλά το λες. ΧΟΡΟΣ Και να ʹναι μαλακοί ως προς τα άλλα. Αρνάκια αθώα μεταξύ τους να είναι

82 και πιο αρνιά να ʹναι στους συμμάχους ακόμα. Εμπρός τώρα, έλα. Το πρόβατο βρες κι εγώ το βωμό, να το ψήσουμε. ΧΟΡΟΣ Όλα που θέλει ο θεός και φέρνει η τύχη γίνονται όλα και το ένα με τʹ άλλο στην ώρα τους έρχονται. Εντάξει είναι. Κι ο βωμός είνʹ απέξω. ΧΟΡΟΣ Γρήγορα τώρα όσο το θείο αγέρι κρατά μακριά μας τον πόλεμο. Τώρα ο θεός φανερά το καλό μας χαρίζει. Έτοιμο το κριθάλευρο, το στεφάνι κι η μάχαιρα. Η φωτιά περιμένει, το πρόβατο λείπει.

83 ΧΟΡΟΣ Άντε κουνηθείτε άντε ο Χαίρης θα σας δει και θα έρθει να παίξει φλογέρα ακάλεστος κι έπειτα βέβαια αφού θα φυσά και θα κοπιάζει, φαΐ θα του δώσετε. Έλα. Το αγίασμα πάρε και τη λεκάνη τα πρόσφορα και φέρε γύρω γύρω το βωμό. Ξεκίνα από τα δεξιά. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αμέσως, εντάξει. Πες κι άλλο. Τελείωσα. Φέρε το δαδί, στο νερό θα το σβήσω. Κάνε γρήγορα. Φέρε τα κριθάλευρα και πλύσου κι εσύ. Πάρε τη λεκάνη και ρίχνε στους θεατές τα κριθάλευρα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ

84 Ρίχνω. Έριξες τώρα; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Όσοι είναι και βλέπουν όλοι τους πήραν. Οι γυναίκες δεν πήραν... ΥΠΗΡΕΤΗΣ Θα τους δώσουν το βράδυ οι άντρες τους. Το ράντισμα τώρα. Ποιος είναι εδώ; Που είναι επιτέλους εδώ η αφρόκρεμα; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Φέρε σʹ αυτούς. Αφρόκρεμα είναι.

85 Αυτούς λες αφρόκρεμα; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Δεν είναι; Τόσο τους καταβρέχουμε και ακούνητοι μένουν. Τις ευχές και τα κριθάλευρα γρήγορα. ΧΟΡΟΣ Ευχόμαστε τώρα. Σεμνή αρχόντισσα θεά Σεβάσμια Ειρήνη προστάτρια γάμων και χορών, τη θυσία μας δέξου. ΧΟΡΟΣ Δέξου τη θυσία ω πολυτίμητη θεά και μην κάνεις ό,τι κι οι μοιχευόμενες κάνουν, που ανοίγουν κρυφά την εξώπορτα ψάχνοντας και σκύβουν σκοτώνοντας

86 και μόλις δει κάποιος τραβιούνται και ξανασκύβουν σαν φύγει. Μην κάνεις έτσι κι εσύ, ω θεά! Δείξου στους εραστές σου ολόκληρη δώσου που λιώνουμε για σένα, δεκατρία χρονάκια, λύσε τις ταραχές και τις μάχες να σε λέμε Λυσιμάχη, σταμάτα μας τις γκρίνιες που εφευρίσκουμε συνεχώς που ξεφωνίζουμε ο ένας στον άλλον. Ανακάτεψε τους Έλληνες όλους πάλι απʹ την αρχή σε φιλίας χυλό, και το νου τους με πραότητα σμίξʹ τον και άφεση, και να γεμίσει η αγορά ω θεά, μʹ αγαθά και σκόρδα και σύκα και μήλα και ρόδια κι αγγούρια και κάπες μικρές για τους δούλους. Και κάνε να δούμε τους Βοιωτούς να μας φέρνουν χήνες και πάπιες

87 και τροχίλους και φάσες και χέλια παχιά Κωπαϊδας, και να τρέχουμε εμείς πατείς με πατώ σε να παίρνουμε Μόρυχο σπρώχνοντας και Τελέα και Γλαυκέτη και βάλε και τους άλλους τους λαίμαργους. Και να έρθει κι ο Μελάνθιος όταν τελειώσουν και να βάλει τα κλάματα όπως η Μήδεια, ʺχάθηκα χάθηκα... μου τα πήραν όλα τα κρυμμένα στα σέσκουλαʺ. Και ολόγυρα όλοι να ακούν και να χαίρονται. Αυτά που του ζητούμε πολυτίμητη δος τα μας. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Πιάσε το μαχαίρι και σφάξε τʹ αρνί για θυσία. Κανʹ το μερίδες. Δεν κάνει να σφάξουμε. ΥΠΗΡΕΤΗΣ

88 Τι; Γιατί; Δεν της αρέσουν οι σφαγές της Ειρήνης ούτε ο βωμός της ματώνεται. Παρʹ το μέσα, εκεί να γίνει η θυσία, και κόψε τα μπουτάκια του ωραία, και φερʹ τα. Έτσι και το πρόβατο στο χορηγό απομένει. (Ο οικέτης παίρνει μέσα το αρνί για σφαγή. Ο Τρυγαίος θα ανάψει φωτιά) ΧΟΡΟΣ Στην πόρτα να είσαι να μένεις και τις σχίζες να βάζεις να καις και όλα όσα πρέπει να τα κάνεις με τάξη. Δεν σου φαίνεται ότι βάζω τις σχίζες σαν μάντης; ΧΟΡΟΣ Έτσι ακριβώς, δεν διαφέρεις σε τίποτα από τους έμπειρους. Όλα τα κάνεις, όλα που πρέπει ο μυαλωμένος να σκέφτεται

89 προκομμένα, και με τόλμη. Η σχίζα άναψε, ο Στιλβίδης ζηλεύει. Και θα φέρω εγώ το τραπέζι, δεν θέλω βοήθεια. ΧΟΡΟΣ Ποιος δεν θα παίνευε άνθρωπο τέτοιο που ζεύτηκε κι έσωσε την ιερή μας την πόλη; Οι πάντες και για πάντα θα σε ζηλεύουν Τρυγαίε. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Οι μερίδες έτοιμες. Στα κάρβουνα τώρα ψήνονται. Εγώ θα ξαναμπώ για λιχουδιές και εντόσθια. Θα τα φροντίσω εγώ, μα θα ʹπρεπε να ʹσαι εδώ. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Εδώ είμαι. Έφτασα. Άργησα μήπως;

90 Ψήσʹ τα καλά. Βλέπω και κάποιος φτάνει φορώντας στεφάνι! Ποιος είναι; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Αγύρτης μου μοιάζει, μάντης θα είναι. Όχι. Δεν είναι. Είναι ο Ιεροκλής από τον Ωρεό. Ο χρησμολόγος. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Τι θα μας πει τάχα; Για τη θυσία θα πει, θα μας μαλώσει. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Όχι. Η τσίκνα του μύρισε και ήρθε. Κάνε πως δεν τον βλέπουμε.

91 ΥΠΗΡΕΤΗΣ Έτσι πρέπει. Εντάξει. (Μπαίνει ο χρησμολόγος Ιεροκλής) ΙΕΡΟΚΛΗΣ Τι θυσία είναι αυτή και για ποιον; Ψήνε εσύ και σιωπή. Και μην απλώνεις στο νεφρό! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Για ποιον η θυσία; Δεν θα μου πείτε; Στάζει η ουρά του καλά; ΥΠΗΡΕΤΗΣ Στάζει καλά, ω σεβάσμια φίλη Ειρήνη. ΙΕΡΟΚΛΗΣ

92 Κάνε αρχή απʹ τη θεά και δώσʹ μου και μένα. Πρώτα να ψηθεί. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Κοίτα τούτα, είναι ψημένα. Όποιος και να ʹσαι πολύ ανακατεύεσαι. Κόβε τις μερίδες εσύ. Που είναι τραπέζι; Φέρε και κρασί για τη σπονδή. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Η γλώσσα πάει χωριστά. Το ξέρουμε πως πάει. Εσύ ξέρεις κάτι; ΙΕΡΟΚΛΗΣ Αν το πεις.

93 Μη μας μιλάς. Θυσιάζουμε στην Ειρήνη. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Άμυαλοι θνητοί και δύστυχοι! Ω!... Ό,τι λες, στο κεφάλι σου να πέσει! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Που άμυαλα κάνετε ειρήνη, μη ακούγοντας θεούς, με μαϊμουδοπονηρέματα... Μπου... χα... χα! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Γιατί γελάς; Μου άρεσε τα μαϊμουδοπονηρέματα!!

94 ΙΕΡΟΚΛΗΣ Και χαζοπούλια, που εμπιστεύεστε στις αλεπούδες τις πονηρές και μπαμπέσες... Μπα που νʹ ανάψει το πλεμόνι σου σαν τούτη τη φωτιά! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Αν οι Νύμφες δεν γελούσαν το Βάκης και ο Βάκης τους θνητούς και μήτε πάλι το Βάκη οι Νύμφες.. Κακόχρονο θα ʹχεις αν δεν πάψεις να βασίζεις... ΙΕΡΟΚΛΗΣ Δεν ήταν θέληση θεών να λύσουμε την Ειρήνη... Έπρεπε πρώτα... Αλάτισε παιδί μου τούτα τα κοψίδια.

95 ΙΕΡΟΚΛΗΣ Δεν θέλουν οι Μακάριοι να λήξει το κακό πριν ζευγαρώσει με πρόβατο λύκος. Και πως βρε κατάρατε θα πηδηχτούν λύκος με πρόβατο; Μπορεί; ΙΕΡΟΚΛΗΣ Όσο η βρωμούσα φεύγοντας βρωμάει και η σκύλα τα κουτάβια της τα γεννάει τυφλά απʹ τη βιασύνη της... δεν έπρεπε να κλείσετε ειρήνη. Τι έπρεπε τότε; Να πολεμάμε συνέχεια μέχρι να δούμε ποιος από τους δυο μας κλαίει περισσότερο; Ή να βρούμε τρόπο να γίνουμε αφέντες στην Ελλάδα κι εκείνοι κι εμείς, αφού το μπορούμε; ΙΕΡΟΚΛΗΣ

96 Ο κάβουρας πάντα στραβά θα βαδίζει... Έτσι που έγινε δεν θα τρως άλλο στο Πρυτανείο. Ούτε πέραση θα ʹχεις. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Το καβούκι του αχινού δεν το λειαίνεις... Δεν θα πάψεις να εξαπατάς τους Αθηναίους; ΙΕΡΟΚΛΗΣ Σύμφωνα με ποιο χρησμό κάνατε τη θυσία; Με τον όμορφο εκείνο χρησμό του Ομήρου: ʺαφού του πολέμου τα σύννεφα τα ʹδιωξαν κάναν ειρήνη και ανάψαν βωμό κι αφού τα μπούτια ψήθηκαν και χόρτασαν εντόσθια γέμισαν τα ποτήρια και έκαναν σπονδές.

97 Κι εγώ τα κανόνιζα και κανένας δεν έδινε στο χρησμολόγο ποτήριʺ. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Δεν τα ξέρω αυτά. Δεν τα είπε η Σίβυλλα. Ο σοφός ο Όμηρος πανέξυπνα το είπε. ʺΆμυαλος κι ανόσιος και άσπιτος είναι εκείνος, που η ψυχή του αγαπά εμφύλιο πόλεμοʺ. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Σκέψου μήπως σε γελάσει με δόλο και σʹ αρπάξει το γεράκι. Φύλαγε εσύ τα εντόσθια παιδί μου. Τα απειλεί ο χρησμός του. Και φέρε κρασί για τις σπονδές και μεζέδες. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Αν σας αρέσουν οι σπονδές, δώστε μου να... ρίξω και τη δική μου...

98 Σπονδή! Σπονδή! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Κάνε και για μένα και δώσʹ μου μερίδα. Δεν το θέλουν ακόμα οι μακάριοι θεοί. Εμείς τις σπονδές κι εσύ ξεφορτώσου μας. Έτσι ζητούν. Ω σεβάσμια Ειρήνη, μείνε μαζί μας για πάντα! ΙΕΡΟΚΛΗΣ Δώσε μου τη γλώσσα. Φάε τη δική σου και φύγε. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Σπονδή!

99 Μαζί με τη σπονδή πάρε και τούτη γρήγορα. (Τον βαράει) ΙΕΡΟΚΛΗΣ Δεν θα μου δώσει κανένας εντόσθια; Δεν κάνει να δώσουμε πριν ζευγαρώσει λύκος μʹ αρνί. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Σας παρακαλώ στα γόνατα. Άδικα ικετεύεις φιλαράκο. Το καβούκι του αχινού δεν το λειαίνεις. Ελάτε οι θεατές εδώ στα εντόσθια. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Εγώ ; Τι να φάω;

100 Τη Σίβυλλα φάε. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Α! Μα τη Γη! Δεν θα τα φάτε μόνοι σας! Στη μέση είναι για όλους. Θʹ αρπάξω. Παιδί χτύπα, χτύπα το Βάκη. ΙΕΡΟΚΛΗΣ Επικαλούμαι μάρτυρες! Κι εγώ. Γιατί είσαι λαίμαργος και αγύρτης! Χτύπα τον παιδί μου και κράτα μακριά τον αλαζόνα. ΥΠΗΡΕΤΗΣ Χτύπα τον εσύ. Εγώ θα τον ξεφλουδίσω, θα του βγάλω τις προβιές που τόσα χρόνια μας γελούσε και τις έπαιρνε. Βγάλε την προβιά με ψευτομάντη.

101 Να το κοράκι πως ήρθε απʹ τον Ωρεό! Ξαναπέτα στο Ελύμνιο γρήγορα! (Ο οικέτης ʺξέντυσεʺ το χρησμολόγο αυτός έφυγε!) ΧΟΡΟΣ Χαίρομαι. Χαίρομαι. Τέρμα το κράνος, το τυρί, τα κρεμμύδια! Δεν μʹ αρέσουν οι μάχες μʹ αρέσει το τζάκι με φίλους, με άντρες και τα ξύλα να καίνε καλοκαίρι που τα μάζεψα καλοκομμένα και να ψήσω στραγάλια και γλυκά βαλανίδια και με τη δούλα να πάω όσο λούζεται η κυρά. Το πιο καλό είναι η σπορά να τελειώσει ο ουρανός να ποτίζει και να πεις σʹ ένα γείτονα ʺΒρε Κωμαρχίδη, τι κάνουμε τώρα;ʺ

102 Αφού ο θεός τα φέρνει καλά, θέλω να πω. Βράσε γυναίκα τρεις κούπες φασόλια βάλε και στάρι και φέρε και σύκα και να πάει η δούλα να πει στο Μανή να ʹρθει απʹ το αμπέλι. Ούτε βλαστολόγημα ούτε βωλοκόπημα γίνεται σήμερα λάσπη το χώμα. Κι από μέσα να φέρει κάποιος την τσίχλα και τους σπίνους τους δυο. Και πρωτόγαλα είχα και λαγοκόμματα τέσσερα εκτός κι αν τʹ απόβραδο μπήκε η γάτα και πήρε το ένα γιατί άκουσα θόρυβο και φασαρία. Δεν ξέρω. Φέρε τα τρία απʹ τα τέσσερα, άντε, και δώσε το άλλο στον πατέρα, το τέταρτο. Και ζήτα από τον Αισχινάδη καρπισμένες μυρσίνες και πες στο Χαρινάδη από εκεί θα περάσεις να έρθει να πιεί μαζί μας μια που του θεού η χάρη το κρασί το πέτυχε. Όταν ο τζίτζικας το γλυκοτράγουδο λαλεί

103 χαίρομαι κι αποχαζεύω τα λημνώτικα αμπέλια μου που γλυκωρίμασαν είναι ράτσα πρώιμη και τα σύκα να φουσκώσουν κι όταν γίνουν μέλι γλύκα τα ζουπώ στο στόμα μου και πίνω θυμαρόμελο μετά και τα ανακατεύω. Κατακαλόκαιρο έτσι μʹ αρέσουν οι ξάπλες παρά το θεομίσητο στρατηγό μας να βλέπω με τρία λοφία κι ολοκόκκινη χλαίνη που καμαρώνοντας λέει ʺη μπογιά είναι απʹ τις Σάρδειςʺ κι αν πάει να μπει στη μάχη φορώντας την κατακόκκινος γίνεται απʹ το φόβο κι ο ίδιος και πρώτος, το σκάζει το λειρί του κουνώντας σαν αλογοκόκκορας κι εγώ μένω στην παγίδα. Και ύστερα στο γυρισμό τα ακάμωτα κάνουν κι άλλους μας στρατολογούν μα άλλους γραφοσβήνουν και δυο και τρεις φορές... και όλο ʺαύριο ξεκινάμεʺ.

104 Και κάποιος που δεν το ήξερε πως πάει για εκστρατεία δεν φρόντισε για τρόφιμα και ύστερα μπροστά στη Στήλη του Πανδίονα βλέπει το όνομά του και ανάστατος ορμά και αρχίζει να κοιτάει γύρω του άγρια. Τέτοια μας κάνουν εμάς τους αγρότες στους αστούς κάνουν τα λιγότερα αυτοί οι ριψάσπιδες για θεούς και θνητούς. Κι αν θέλει ο θεός, λόγο θα δώσουν που πολύ με αδίκησαν. Κάνουν τα λιοντάρια στην πόλη αλλά στη μάχη είναι αλεπούδες. (Φτάνει ένας με δρεπάνια και κάδους. Είναι ο δρεπανουργός. Μετά ακολουθούν κι άλλοι επαγγελματίες) Πω πω! Τι κόσμος στο γάμο μου πλάκωσε! Έλα! Σκούπισε τα τραπέζια με τα λοφία του κράνους άχρηστα είναι και ύστερα άπλωσε πάνω τις τσίχλες και πίτες και λαγούς και φραντζόλες.

105 ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ Που είναι ο Τρυγαίος; Ετοιμάζω τις τσίχλες. ΔΡΕΠΑΝΟΥΡΓΟΣ Τρυγαίε μου, φίλτατε, τι καλά έκανες που έφερες την Ειρήνη, γιατί κανείς μέχρι τώρα δρεπάνι δεν έπαιρνε και τζάμπα να το ʹδινα και τώρα πουλώ χίλιες το ένα και πεντακόσιες τον κάδο! Πάρε Τρυγαίε δρεπάνια και κάδους, πάρε κι αυτά κι ό,τι θέλεις και χάρισμα. Απʹ τα κέρδη σʹ τα φέρνω για το γάμο σου δώρο. Μπράβο καλόπαιδο. Ας τα και πέρνα στο τραπέζι για φίλεμα. Έρχεται όμως και κάποιος κατσούφης! Έμπορος όπλων!

106 ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ Τρυγαίε, με χαντάκωσες! Τι είναι κακόμοιρε; Λοφοαρρώστια σε βάρεσε; ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ Μου χάλασες το επάγγελμα, μου πήρες το βιος και τουτουνού κι εκείνου του κονταρά, κι αυτουνού. Τι να σου δώσω γιʹ αυτά τα λοφία; ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ Τι δίνεις εσύ; Τι δίνω; Ντρέπομαι. Επειδή όμως το πιάσιμό τους πάνω στο κράνος έχει ψιλοδουλειά, σου δίνω μια τσαπέλα σύκα.

107 Τις θέλω αυτές τις φούντες για τραπεζοσφούγγαρα. ΛΟΦΟΠΟΙΟΣ Μπες και φέρε την τσαπέλα. Απʹ το τίποτα καλά τα σύκα. Α πα πα! Φύγε! Στʹ ανάθεμα φύγε! Τριχόπτωση έχουν οι φούντες. Μαδούν. Ούτε για σύκο δεν θα τις έπαιρνα. ΘΩΡΑΚΟΠΩΛΗΣ Τι να τον κάνω τούτον το θώρακα που ταιριάζει σαν δέρμα πάνω στο σώμα! Δέκα μνες αξίζει. Να μην ζημιώσεις στο κόστος τον παίρνω. Καλός για βραδυνό δοχείο. ΘΩΡΑΚΟΠΩΛΗΣ Πάψε να βρίζεις τα έργα μου.

108 Έτσι να τον κρατώ... και τρεις πετρίτσες μαζί μου, εντάξει; ΘΩΡΑΚΟΠΩΛΗΣ Και πως θα σκουπιστείς ρε χωριάταρε; Από κείνη την τρύπα θα περάσω το χέρι. Και απʹ αυτήν. ΘΩΡΑΚΟΠΩΛΗΣ Και απʹ τις δύο βρε; Βέβαια. Να μην τη βουλώσω τη μία και μου πουν καταργώ κωπηλάτες. ΘΩΡΑΚΟΠΩΛΗΣ Καθιστός βρε θα χρησιμοποιείς θώρακα δέκα μνων; Γιατί όχι; Για πόσο νομίζεις

109 θα πουλούσα τον πισινό μου; ΘΩΡΑΚΟΠΟΙΟΣ Έλα, άντε, φέρε τα χρήματα. Αχ αχ άτυχε! Κρίμα! Με τρυπάει εδώ να! Στον κόκκυγα πάνω. Παρʹ τον και φύγε. Δεν αγοράζω. ΣΑΛΠΙΓΓΟΠΟΙΟΣ Και τούτη τη σάλπιγγα τι να την κάνω; Μου στοίχισε εξήντα δραχμές. Χύσε μέσα της μολύβι. Βάλε κι από πάνω βέργα μακρουλή.. θα φτιάξεις συντριβάνι. ΣΑΛΠΙΓΓΟΠΟΙΟΣ Με κοροϊδεύεις;

110 Άκου μια άλλη συμβουλή. Χύσε μέσα το μολύβι, όπως είπα, κι από εδώ με το σπαγγάκι κρέμα ζυγαριά να την έχεις στο χωράφι να ζυγίζεις τα σύκα που δίνεις στους δούλους σου. ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ Βρωμοδαίμονα βρε με χαντάκωσες! Πόσο ακριβά μου στοίχισαν τούτα τα κράνη, και τώρα τι να τα κάνω; Ποιος θα τα πάρει με την Ειρήνη που έφερες; Να τα πας να τα πουλήσεις στην Αίγυπτο. Άντε. Είναι καλά να μετρούν το καθάρσιό τους. ΚΟΝΤΑΡΑΣ Αλί μας κρανοποιέ! Μεγάλο κακό πάθαμε! Αυτός δεν έπαθε τίποτα.

111 ΚΟΝΤΑΡΑΣ Δεν έπαθε; Τι θα τα κάνει τα κράνη του; Αν μάθει να βάζει μεγάλα χερούλια θα τα πουλά ακριβότερα τότε. ΚΡΑΝΟΠΟΙΟΣ Πάμε κονταρά να φύγουμε. Όχι. Εγώ τα κοντάρια αυτουνού τʹ αγοράζω. ΚΟΝΤΑΡΑΣ Πόσα δίνεις; Αν κοπούν στα δυο, τα παίρνω για παλούκια. Δέκα δραχμές τα εκατό. ΚΟΝΤΑΡΑΣ

112 Μας κοροϊδεύουν φίλε. Πάμε. (Φεύγουν κι αυτοί. Έρχονται δυο παιδάκια, είναι του Λάμαχου και του Κλεώνυμου) Α, μα το Δία, βγαίνουν και τα παιδάκια των καλεσμένων για τσίσια και να προβάρουν τα τραγούδια που θα πουν στη γιορτή. Έλα αγοράκι μου. Το τραγουδάκι που θα πεις στάσου εδώ κοντά μου και πες το. ΠΑΙΔΙ (ΤΟΥ ΛΑΜΑΧΟΥ) ʺΝα αρχίσω για άντρες σπουδαίους στα όπλαʺ. Πάψε βρε κακόμοιρο να λες για οπλισμένους! Ειρήνη τώρα έχουμε, δεν ξέρεις; Γρουσούζικο είσαι. ΠΑΙΔΙ ʺ... που όταν βρέθηκε ο ένας στον άλλον ενάντια χυμούσαν ακράτητοι και οι ασπίδες χτυπούσαν με τα κοντάρια...ʺ

HISTÒRIA DE LA LLENGUA GREGA: DEL GREC CLÀSSIC AL GREC MODERN MORFOLOGIA DELS PRONOMS PERSONALS (teoria, praxi, autoavaluació) 2015

HISTÒRIA DE LA LLENGUA GREGA: DEL GREC CLÀSSIC AL GREC MODERN MORFOLOGIA DELS PRONOMS PERSONALS (teoria, praxi, autoavaluació) 2015 HISTÒRIA DE LA LLENGUA GREGA: DEL GREC CLÀSSIC AL GREC MODERN MORFOLOGIA DELS PRONOMS PERSONALS (teoria, praxi, autoavaluació) 2015 Ernest E. Marcos Hierro (GIDC ELECTRA) emarcos@ub.edu Pronoms personals

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέµπτη 19 Νοεµβρίου 1942. Αγαπητή Κίττυ,

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Β ΤΑΞΗ ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέµπτη 19 Νοεµβρίου 1942. Αγαπητή Κίττυ, ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Αγαπητή

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Δημητρίου ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ. Μετάφραση. Ελένη Δημητρίου. Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων

Ελένη Δημητρίου ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ. Μετάφραση. Ελένη Δημητρίου. Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ Μετάφραση Ελένη Δημητρίου Μετάφραση στίχων 1 99 Προλόγου ΑΝΤΙΓΟΝΗ Πολυαγαπημένη μου αδερφή Ισμήνη, άραγε ξέρεις αν υπάρχει καμιά συμφορά που μας κληροδότησε ο Οιδίποδας και να μην την

Διαβάστε περισσότερα

Verb Revision Table (Year 1, 2 & 3)

Verb Revision Table (Year 1, 2 & 3) Type: Α (...ω) Ιορδανιδου Ρηματα #13 γράφω γράφεις γράφει γράφουμε γράφετε γράφουν(ε) - I write έγραψα έγραψες έγραψε γράψαμε γράψατε έγραψαν(ε) δουλεύω δούλεψα κοιτάζω κοίταξα αγοράζω αγόρασα μένω έμεινα

Διαβάστε περισσότερα

To παιχνίδι την Αρχαία Ελλάδα

To παιχνίδι την Αρχαία Ελλάδα To παιχνίδι την Αρχαία Ελλάδα Μέχρι τα επτά του χρόνια το παιδί έμενε στο σπίτι, όπου έπαιζε διάφορα παιχνίδια. Ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης συμβούλευαν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να διασκεδάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μάθημα: Ενόργανη Γυμναστική Χρήσιμα θεωρία στο κεφάλαιο της ενόργανης γυμναστικής για το γνωστικό αντικείμενο ΠΕ11 της Φυσικής Αγωγής από τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Κολλίντζα.

Διαβάστε περισσότερα

Verb Revision Table (Year 1, 2 & 3)

Verb Revision Table (Year 1, 2 & 3) Type: Α (...ω) Ιορδανιδου Ρηματα #13 γράφω γράφεις γράφει γράφουμε γράφετε γράφουν(ε) - I write έγραψα έγραψες έγραψε γράψαμε γράψατε έγραψαν(ε) έγραφα έγραφες έγραφε γράφαμε γράφατε έγαφαν(ε) δουλεύω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ Eugene T. GENDLIN University of Chicago, U.S.A Αυτό το άρθρο είναι μια αναθεωρημένη έκδοση της πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

BACCALAURÉATS GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE

BACCALAURÉATS GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE BACCALAURÉATS GÉNÉRAL ET TECHNOLOGIQUE SESSION 2015 GREC MODERNE MARDI 23 JUIN 2015 LANGUE VIVANTE 2 Séries ES et S Durée de l épreuve : 2 heures coefficient : 2 Série L Langue vivante obligatoire (LVO)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Ξενοφώντος Ελληνικά(2,1,16-32)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Ξενοφώντος Ελληνικά(2,1,16-32) ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ξενοφώντος Ελληνικά(2,1,16-32) Οι Αθηναίοι με ορμητήριο τη Σάμο λεηλατούσαν τη χώρα του βασιλιά (Μ. Ασία), κινούνταν με επιθετικούς προσανατολισμούς προς τη Χίο και την Έφεσο, προετοιμάζονταν

Διαβάστε περισσότερα

Επίσης, καθώς το κρύο θα υποχωρεί, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψατε από την παγωνιά.

Επίσης, καθώς το κρύο θα υποχωρεί, βγάλτε πάλι έξω όσα φυτά μεταφέρατε στο σπίτι για να τα προστατέψατε από την παγωνιά. Μάρτιος Καλό μήνα και καλή άνοιξη! Μπορεί ο Φεβρουάριος να μας τα χάλασε αλλά τελείωσε κι αυτός. Ότι κι αν φέρει ο Μάρτης ελπίζουμε να μην περιλαμβάνει ούτε χιόνι ούτε παγωνιά, φτάνει για φέτος και το

Διαβάστε περισσότερα

23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος

23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος 23/2/07 Sleep out Πλατεία Κλαυθμώνος Μια βραδιά στο λούκι με τους αστέγους «Έχετε ποτέ σκεφτεί να κοιμηθείτε μια χειμωνιάτικη νύχτα στο δρόμο;» Με αυτό το ερώτημα απευθύναμε και φέτος την πρόσκληση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983

ΑΣΕΠ 2000 ΑΣΕΠ 2000 Εμπορική Τράπεζα 1983 Υπουργείο Κοιν. Υπηρ. 1983 20 Φεβρουαρίου 2010 ΑΣΕΠ 2000 1. Η δεξαμενή βενζίνης ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων είναι γεμάτη κατά τα 8/9. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας το πρατήριο διέθεσε τα 3/4 της βενζίνης αυτής και έμειναν 4000

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ὕμνος «ὁμηρικός» (7 ος πχ.αἰών) μετάφραση Γιάννη Τριτσιμπίδα. ἀπό τό ἀρχαίο κείμενο τῆς στερεότυπης ἔκδοσης τῆς Ὀξφόρδης ὑπό Th.W.

ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ὕμνος «ὁμηρικός» (7 ος πχ.αἰών) μετάφραση Γιάννη Τριτσιμπίδα. ἀπό τό ἀρχαίο κείμενο τῆς στερεότυπης ἔκδοσης τῆς Ὀξφόρδης ὑπό Th.W. ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ὕμνος «ὁμηρικός» (7 ος πχ.αἰών) μετάφραση Γιάννη Τριτσιμπίδα ἀπό τό ἀρχαίο κείμενο τῆς στερεότυπης ἔκδοσης τῆς Ὀξφόρδης ὑπό Th.W.Allen 2003 Γιάννης Τριτσιμπίδας Μομφερράτου 32, Ἀθήνα ΤΚ 11473

Διαβάστε περισσότερα

Διακοπέσ Στην Κρήτη. Τρίτη, Είκοσι εφτά Μάιου.

Διακοπέσ Στην Κρήτη. Τρίτη, Είκοσι εφτά Μάιου. Διακοπέσ Στην Κρήτη Τρίτη, Είκοσι εφτά Μάιου. Η Χριστίνα - η γυναίκα μου - και εγώ αφήσαμε το Gatwick στης εφτά η ώρα. Φτάσαμε στην Κρήτη στης μία ώρα το απογεύμα. Το ταξίδι στην Παλαιόχορα πήρε δυο ώρεσ

Διαβάστε περισσότερα

Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού

Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού Το εγχειρίδιο του καλού κηπουρού 1. Φροντίδα των φυτών Αφού αποφάσισες να φυτέψεις πρέπει να είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με τα φυτά σου και να παρακολουθείς τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να ποτίζεις όποτε

Διαβάστε περισσότερα

HY 280. θεμελιακές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Γεώργιος Φρ.

HY 280. θεμελιακές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Γεώργιος Φρ. HY 280 «ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» θεμελικές έννοιες της επιστήμης του υπολογισμού ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γεώργιος Φρ. Γεωργκόπουλος μέρος Α Εισγωγή, κι η σική θεωρί των πεπερσμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (701-718)

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (701-718) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ : ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος. Φυτά εσωτερικού χώρου

Φεβρουάριος. Φυτά εσωτερικού χώρου Φεβρουάριος Ακόμα κάνει κρύο, οι μέρες είναι ακόμη μικρές και βροχερές, ο καιρός είναι καταθλιπτικός, όμως ο Φλεβάρης δεν παύει να είναι (τυπικά τουλάχιστον) ο τελευταίος χειμωνιάτικος μήνας. Συν τοις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΡΗΣΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ. Ἡ καρδιά (ἔλεγε κάποτε ὁ γέροντας Παΐσιος) εἶναι ὅπως τό ρολόι.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΡΗΣΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ. Ἡ καρδιά (ἔλεγε κάποτε ὁ γέροντας Παΐσιος) εἶναι ὅπως τό ρολόι. Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΡΗΣΕ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ. Ἡ καρδιά (ἔλεγε κάποτε ὁ γέροντας Παΐσιος) εἶναι ὅπως τό ρολόι. Καί πράγματι εἶναι! σταματώντας ὁ χρόνος της, χρόνος ὅπου μετριοῦνται μέ τούς χτύπους τῆς καρδιᾶς, σταματάει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα Επετειακό Τεύχος. Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 7. Νοέμβριος Δεκέμβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80

Ένα Επετειακό Τεύχος. Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 7. Νοέμβριος Δεκέμβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Νοέμβριος Δεκέμβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Ένα Επετειακό Τεύχος Το τεύχος αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας γιατί γιορτάζουμε την αρχή έκδοσης της εφημερίδας μας. Ένας χρόνος πέρασε από

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή αγαθών, ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να

- 1 - Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή αγαθών, ορισμένες φορές, είναι δύσκολο να - 1 - Ο παράξενος πραματευτής Ανθολόγιο Ε & Στ τάξης: 277-279 Οικονομικές έννοιες Ανταλλαγή Αντιπραγματισμός Εμπόριο Ερωτήσεις Ποιοι κερδίζουν από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών; Γιατί η άμεση ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχει τελικά; Σιγά μην υπάρχει!

Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχει τελικά; Σιγά μην υπάρχει! Μάιος Ιούνιος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχει τελικά; Σιγά μην υπάρχει! Το παρακάτω θέμα έκθεσης δόθηκε στους μαθητές της Β Λυκείου σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά»

«Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά» Ι.Θ. Κακριδής «Γιατί διδάσκουμε Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά» Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι απροειδοποίητα έφυγα από το εστιατόριο, πήρα το χάρτη και άρχισα τη πορεία μου προς το Μοναστήρι στο Προυσσό. Προηγουμένως είχα εξομολογηθεί και

Έτσι απροειδοποίητα έφυγα από το εστιατόριο, πήρα το χάρτη και άρχισα τη πορεία μου προς το Μοναστήρι στο Προυσσό. Προηγουμένως είχα εξομολογηθεί και Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Εἶναι πολύ ἀτέροιαστο πράγμα γιά κάποιον νά θέλει νά ζήσει ἁπλά καί ἀθόρυβα στή πεπερασμένη αύτή ζωή καί ἀφ ἑτέρου νά καθήσει καί νά περάσει σέ μιά κόλλα χαρτί τις ἐμπειρίες, ἀπό τή βιωτή

Διαβάστε περισσότερα

2. Κατάθεσε κάποιος στην Εθνική Τράπεζα 4800 με επιτόκιο 3%. Μετά από πόσο χρόνο θα πάρει τόκο 60 ; α) 90 ημέρες β) 1,5 έτη γ) 5 μήνες δ) 24 μήνες

2. Κατάθεσε κάποιος στην Εθνική Τράπεζα 4800 με επιτόκιο 3%. Μετά από πόσο χρόνο θα πάρει τόκο 60 ; α) 90 ημέρες β) 1,5 έτη γ) 5 μήνες δ) 24 μήνες 20 Φεβρουαρίου 2010 1. Ένας έμπορος αγόρασε 720 κιλά κρασί προς 2 το κιλό. Πρόσθεσε νερό, το πούλησε προς 2,5 το κιλό και κέρδισε 500. Το νερό που πρόσθεσε ήταν σε κιλά: α) 88 β) 56 γ) 60 δ) 65 2. Κατάθεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ. 10 βήματα για να κόψεις το κάπνισμα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ. 10 βήματα για να κόψεις το κάπνισμα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΏΡΑ ΓΙΑ ΆΣΚΗΣΗ 10 βήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες Το τι γλάστρες θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται κυρίως από το πορτοφόλι σας αλλά και το προσωπικό σας γούστο. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, τόσο σε ποιότητες όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίες μηχανές. ʺΣκοπεύεις να ζήσεις για πάντα, Τικιτόκα;ʺ. Οι λέξεις έκοψαν τις φλυαρίες και

Αρχαίες μηχανές. ʺΣκοπεύεις να ζήσεις για πάντα, Τικιτόκα;ʺ. Οι λέξεις έκοψαν τις φλυαρίες και Αρχαίες μηχανές ʺΣκοπεύεις να ζήσεις για πάντα, Τικιτόκα;ʺ. Οι λέξεις έκοψαν τις φλυαρίες και το σαματά του μπαρ και άφησαν πίσω τους σιωπή. H σιωπή απλώθηκε να αγγίξει το άπειρο, και ύστερα ένας μηχ είπε,

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλης Λαλιώτης. Παρίσι κι άλλα ποιήµατα

Βασίλης Λαλιώτης. Παρίσι κι άλλα ποιήµατα Βασίλης Λαλιώτης Παρίσι κι άλλα ποιήµατα Βασίλης Λαλιώτης Παρίσι κι άλλα ποιήµατα Ενδυµίων τώρα που το βλέµµα της µητέρας έγινε στάχτη ποιός θα µας επιτρέπει να γινόµαστε πρίγκηπες; οσµένο Χαϊγουέι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. www.epignosi.edu.gr. Επιμέλεια θεμάτων και απαντήσεων: Μεταξά Ελευθερία. Κείμενο

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. www.epignosi.edu.gr. Επιμέλεια θεμάτων και απαντήσεων: Μεταξά Ελευθερία. Κείμενο ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια θεμάτων και απαντήσεων: Μεταξά Ελευθερία Κείμενο Θα μου ειπήτε. «Και πώς! Μας είναι τόσο χρήσιμες και τόσο ευεργετικές οι ξένες γλώσσες; Η γλωσσομάθεια, το ασφαλισμένον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Β2 ΠΕΤΡΑ ΠΕΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΟΖΙΝΗ ΜΑΡΙΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ Yπεύθυνοι καθηγητές Μπουρμπούλιας Βασίλης - φιλόλογος Τσατσούλα Μαρία - φυσικός 1 Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η Μεσόγειος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

Της κοπέλας το νερό. Μια κοπέλα λυγερή. το ψηλό βουνό διαβαίνει. ἡ χαρά την καρτερεί. στ ακρογιάλι που πηγαίνει. Και το κάμα είναι βαρύ

Της κοπέλας το νερό. Μια κοπέλα λυγερή. το ψηλό βουνό διαβαίνει. ἡ χαρά την καρτερεί. στ ακρογιάλι που πηγαίνει. Και το κάμα είναι βαρύ Της κοπέλας το νερό Μια κοπέλα λυγερή το ψηλό βουνό διαβαίνει ἡ χαρά την καρτερεί στ ακρογιάλι που πηγαίνει. Και το κάμα είναι βαρύ κι είν ἡ κόρη διψασμένη βρήκε βρύση δροσερή, ήπιε, αρρώστησε πεθαίνει.

Διαβάστε περισσότερα

Πάτερ Παντοκράτορ. Σὺ εἶ ὁ Ποιμὴν ὁ καλός,

Πάτερ Παντοκράτορ. Σὺ εἶ ὁ Ποιμὴν ὁ καλός, 16 12. Κατηχητικό φωλιά Νιώθω πρώτη μου φορά, τόσο ἀπέραντη χαρά κι ἡ καρδιά μου εὐτυχισμένη δε χορταίνει νά τό λέει: Κατηχητικό φωλιά γιά τοῦ Θεοῦ τή φαμελιά. Θέ μου, νά μαστε μαζί στόν οὐρανό, ὅπως καί

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν

Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν 1 1. Αποδοχή κληρονομίας Έννοια. Η αποδοχή της κληρονομίας αποτελεί δικαίωμα του κληρονόμου, άρα δεν μπορεί να ασκηθεί από τους δανειστές του κληρονόμου, τον εκτελεστή της διαθήκης, τον κηδεμόνα ή εκκαθαριστή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ʺΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣʺ ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1999

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ʺΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣʺ ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1999 ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ʺΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣʺ ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1999 Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β «Πνευματική Αφύπνιση» 2 Ιερόν Ησυχαστήριον

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο και Οικονομικά: Οι Εξετάσεις

Δίκαιο και Οικονομικά: Οι Εξετάσεις Δίκαιο και Οικονομικά: Οι Εξετάσεις Το κείμενο αυτό ανανεώνεται με τη δική σας παρέμβαση, τις ερωτήσεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Θα συνεχίζει να ανανεώνεται μέχρι την ημέρα των εξετάσεων. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο επιτελείο

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινούν τα σχολεία. Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 6. Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80.

Ξεκινούν τα σχολεία. Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 6. Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80. Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2011, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Ξεκινούν τα σχολεία 12 Σεπτεμβρίου Την ημέρα αυτή ανοίγουν σε όλη την χώρα τα σχολεία. Πολλοί μαθητές περιμένουν με αγωνία να πάνε στο σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (στ.471-490) ΧΟΡΟΣ ηλοῖ τὸ γέννηµ' ὠµὸν ἐξ ὠµοῦ πατρὸς 471 τῆς παιδὸς εἴκειν δ'οὐκ ἐπίσταται κακοῖς.

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο (στ.471-490) ΧΟΡΟΣ ηλοῖ τὸ γέννηµ' ὠµὸν ἐξ ὠµοῦ πατρὸς 471 τῆς παιδὸς εἴκειν δ'οὐκ ἐπίσταται κακοῖς. ΑΡΧΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείµενο από το πρωτότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Ἔβαλα τήν πολυθρόνα στήν κατάλληλη θέση: μπρός στό παράθυρο. Κάθε. χρόνο, τέτοια μέρα, κάθομαι σέ αὐτήν τήν πολυθρόνα. Κάθε χρόνο, τέτοια

Ἔβαλα τήν πολυθρόνα στήν κατάλληλη θέση: μπρός στό παράθυρο. Κάθε. χρόνο, τέτοια μέρα, κάθομαι σέ αὐτήν τήν πολυθρόνα. Κάθε χρόνο, τέτοια Ἀριστείδης Ἀντονάς: Η Α ΡΑΧΝΗ Ἔβαλα τήν πολυθρόνα στήν κατάλληλη θέση: μπρός στό παράθυρο. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, κάθομαι σέ αὐτήν τήν πολυθρόνα. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, παρατηρῶ πρός τό δρόμο. Τηρῶ

Διαβάστε περισσότερα

Χαραλάμπους Νεοφύτου Πρεσβυτέρου Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαραλάμπους Νεοφύτου Πρεσβυτέρου Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Χαραλάμπους Νεοφύτου Πρεσβυτέρου Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΟΔΟΔΕΙΧΤΗΣ 2 Περιεχόμενα Προς τον αναγνώστη... 5 2. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ... 13 ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ... 13 3.Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ... 16 4.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΟΥΜΕ...

Διαβάστε περισσότερα

Μια καινούργια χρονιά ξεκινά!

Μια καινούργια χρονιά ξεκινά! Ιανουάριος Φεβρουάριος 2012, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Μια καινούργια χρονιά ξεκινά! Τα Χριστούγεννα είναι η πιο αγαπητή γιορτή για τα παιδιά καθώς δεν έχουν σχολείο, στολίζουν το δέντρο με τα υπόλοιπα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δρ Φασουλάς Χαράλαμπος Συντονιστής, Υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δρ Φασουλάς Χαράλαμπος Συντονιστής, Υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 2 ιά ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Δρ Φασουλάς Χαράλαμπος Συντονιστής, Υπεύθυνος του Τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ Αμπαρτζάκη Μαρία, Παιδαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ): ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science

Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science Ο Β ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: Υπολογιστικά Συστήματα και Εφαρμογές Πληροφορικής Pragmatic Computer Science Αλέξης ελής ιευθυντής Β Τομέα www.di.uoa.gr/ ad Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Κλασικός Αθλητισμός Δρόμοι : Μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις Ταχύτητες Σκυταλοδρομίες Δρόμοι με εμπόδια Δρόμοι Μεσαίων και Μεγάλων αποστάσεων Στην αρχαία εποχή ο δρόμος που είχε

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 2 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 16 Απριλίου, 2006 Ώρα: 10:30-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θέµατα. 2) Επιτρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρώτη ενότητα: Ο Τρωϊκός πόλεµος. εύτερη ενότητα: Οι ώδεκα Θεοί του Ολύµπου

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρώτη ενότητα: Ο Τρωϊκός πόλεµος. εύτερη ενότητα: Οι ώδεκα Θεοί του Ολύµπου 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρώτη ενότητα: Ο Τρωϊκός πόλεµος εύτερη ενότητα: Οι ώδεκα Θεοί του Ολύµπου 2 πρώτη ενότητα Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 3 Οι βασικοί ήρωες του πολέµου Αγαµέµνονας Μενέλαος Αχιλλέας Οδυσσέας Πάτροκλος

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες ονειρικές ξεδιπλώνονται στις σκέψεις μου. Σαν πνοή που κρατάει όσο μια ανάσα, η διάρκειά τους, με κρατάει σ ένταση, με κάνει να περιμένω με

Εικόνες ονειρικές ξεδιπλώνονται στις σκέψεις μου. Σαν πνοή που κρατάει όσο μια ανάσα, η διάρκειά τους, με κρατάει σ ένταση, με κάνει να περιμένω με Κάποιος σήμερα σπέρνει ελπίδες 1 Εικόνες ονειρικές ξεδιπλώνονται στις σκέψεις μου. Σαν πνοή που κρατάει όσο μια ανάσα, η διάρκειά τους, με κρατάει σ ένταση, με κάνει να περιμένω με αγωνία, να λαχταρώ την

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι

Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι Ο άνηθος χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Ο μαϊντανός θέλει συχνό πότισμα. Το κάρδαμο σε 40 μέρες από τη σπορά θα το απολαύσετε στη σαλάτα σας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πώς θα τα αντιμετωπίσετε Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πώς θα τα αντιμετωπίσετε Δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα της ζωής ότι αν διατηρείτε στο σπίτι σας φυτά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υποστούν ζημίες από βλαβερούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ σελ.139 149 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 1. Πότε έφτασε ο Αριστοτέλης στην Αθήνα για πρώτη φορά και γιατί επέλεξε την Ακαδημία για τις σπουδές του; Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά παράγωγα Ευρωπαϊκά δικαιώματα

Ευρωπαϊκά παράγωγα Ευρωπαϊκά δικαιώματα 17 Ευρωπαϊκά παράγωγα 17.1 Ευρωπαϊκά δικαιώματα Ορισμός 17.1. 1) Ευρωπαϊκό δικαίωμα αγοράς σε μία μετοχή είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα να αγοράσει μία μετοχή από τον εκδότη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΕΝΕΞΕΝΟΣ. (Ή Επιτάφιος - Ηθικός)

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΕΝΕΞΕΝΟΣ. (Ή Επιτάφιος - Ηθικός) ΠΛΑΤΩΝΑΣ (Ή Επιτάφιος - Ηθικός) ΠΡΟΣΩΠΑ Ο Μενέξενος! Από πού έρχεσαι; Από την αγορά; Από την αγορά, Σωκράτη, και βασικά από το βουλευτήριο. Τι σχέση έχεις εσύ, προ πάντων εσύ, µε το βουλευτήριο; Ή προφανώς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο Κείμενο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Επομένως οι αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως ούτε αντίθετα προς τη φύση μας, αλλά έχουμε από τη φύση την ιδιότητα να τις δεχτούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις

Αναγνώριση Προτύπων. Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις Αναγνώριση Προτύπων Σήμερα! Λόγος Πιθανοφάνειας Πιθανότητα Λάθους Πιθανότητα Λάθους Κόστος Ρίσκο Bayes Ελάχιστη πιθανότητα λάθους για πολλές κλάσεις 1 Λόγος Πιθανοφάνειας Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να ταξινομήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία

Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Eισηγητής: Μουσουλή Μαρία Τεχνική φλοπ Φορά Σκοπός της φοράς είναι να αναπτυχθεί μια ιδανική για τον κάθε αθλητή ταχύτητα και ταυτόχρονα να προετοιμάσει το πάτημα. Το είδος της φοράς του Fosbury ήτα, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΡ ΝΤΥΑΝΑ ΣOYTΡΑ

ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΡ ΝΤΥΑΝΑ ΣOYTΡΑ ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΡ ΝΤΥΑΝΑ ΣOYTΡΑ ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΡ ΝΤΥΑΝΑ ΣOYTΡΑ Ο Βούδδας Αμιτάγιους (Αμιτάμπα) ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΡ ΝΤΥΑΝΑ ΣOYTΡΑ Η ΣΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΤΑΓΙΟΥΣ Αγγλική μετάφραση J. Takakusu Ελληνική μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ Σκέψεις ενός Αγιορείτου Μοναχού

ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ Σκέψεις ενός Αγιορείτου Μοναχού ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ Σκέψεις ενός Αγιορείτου Μοναχού Ας σταθούμε για λίγο και ας κοιτάξουμε ένα μικρό κομποσκοίνι, σαν αυτό που κατασκευάζεται από μαύρο μαλλί στο Άγιον Όρος. Είναι μία ευλογία από έναν Άγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία. www.epignosi.edu.gr. Θέματα.

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία. www.epignosi.edu.gr. Θέματα. Γιώργης Παυλόπουλος ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Επιμέλεια Θεμάτων: Μεταξά Ελευθερία Θέματα Τά Αντικλείδια Ὴ Ποίηση εἶναι μιά πόρτα ἀνοιχτή. Πολλοί κοιτάζουν μέσα χωρίς νά βλέπουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 6 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 6 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Μ 6 ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2018 2019 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ Πιο κάτω προσφέρουμε κάποιους τρόπους μελέτης που θα σας βοηθήσουν να μαθαίνετε πιο εύκολα και να θυμάστε καλύτερα τις γνώσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τρείς «Διαστάσεις» για το Σώμα (Eugene T. Gendlin)

Οι Τρείς «Διαστάσεις» για το Σώμα (Eugene T. Gendlin) Οι Τρείς «Διαστάσεις» για το Σώμα (Eugene T. Gendlin) Εισαγωγή: Θα ξεκινήσουμε με την ερώτηση: Πού στηρίζεται θεωρητικά η Διαδικασία Εστίασης (ΔΕ); και στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή.

Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Αποδεικτικές Διαδικασίες και Μαθηματική Επαγωγή. Mαθηματικό σύστημα Ένα μαθηματικό σύστημα αποτελείται από αξιώματα, ορισμούς, μη καθορισμένες έννοιες και θεωρήματα. Η Ευκλείδειος γεωμετρία αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Ναι» στον Χριστό και Ιεραποστολή

«Ναι» στον Χριστό και Ιεραποστολή «Ναι» στον Χριστό και Ιεραποστολή Ἀσατε τῷ Κυρίῳ ᾆσμα καινόν, ὅτι θαυμαστὰ ἐποίησεν ὁ Κύριος ἔσωσεν αὐτὸν ἡ δεξιὰ αὐτοῦ καὶ ὁ βραχίων ὁ ἅγιος αὐτοῦ. Ἐγνώρισε Κύριος τὸ σωτήριον αὐτοῦ, ἐναντίον τῶν ἐθνῶν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 1 ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ Περί δε της προσευχής που απαιτείτε να σας απαντήσω, θα σας γράψω και θα σας εξηγήσω λεπτομερώς, διότι σας χρεωστώ πολλά. Λοιπόν, πρόσεχε αδελφέ με πολλήν προθυμίαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΧΤΑ ΓΥΝΆΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΟΙ ΝΕΦΕΛΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΧΤΑ ΓΥΝΆΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΟΙ ΝΕΦΕΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ (SUTSATA ARMÂNJILOR DI VERIA) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΧΤΑ ΓΥΝΆΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΟΙ ΝΕΦΕΛΕΣ ΝΕΦΕΛΕΣ Αριστοφάνη (423 π.χ) Τρίτο βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια. Κύρια πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ 3ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ 3ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Στρατής Δούκας,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τοῦ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ τοῦ ΡΟΥΜΑΝΟΥ

ΒΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τοῦ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ τοῦ ΡΟΥΜΑΝΟΥ 1 ΒΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΑΝΟΥΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ τοῦ ΧΟΖΕΒΙΤΟΥ τοῦ ΡΟΥΜΑΝΟΥ Ο όσιος Ιωάννης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1913 στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο χωριό Χοροδίστεα της επαρχίας Μπουκοβίνα,

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ»

«ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ» HY 118α «ΔΙΚΡΙΤ ΜΘΗΜΤΙΚ» ΣΚΗΣΕΙΣ ΠΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΙΣΤΩΝ εώργιος Φρ. εωργακόπουλος ΜΕΡΟΣ (1) ασικά στοιχεία της θεωρίας συνόλων. Π. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜ. ΕΠ. ΥΠΟΛΟΙΣΤΩΝ «ΔΙΚΡΙΤ ΜΘΗΜΤΙΚ». Φ. εωργακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0,

Ας υποθέσουμε ότι ο παίκτης Ι διαλέγει πρώτος την τυχαιοποιημένη στρατηγική (x 1, x 2 ), x 1, x2 0, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Στατιστικής Εισαγωγή στην Επιχειρησιακή Ερευνα Εαρινό Εξάμηνο 2015 Μ. Ζαζάνης Πρόβλημα 1. Να διατυπώσετε το παρακάτω παίγνιο μηδενικού αθροίσματος ως πρόβλημα γραμμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του αποκτά πρόσβαση στο περιβάλλον του ιατρού που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ Ο ιατρός αφού διαπιστώσει εάν το πρόσωπο που προσέρχεται για εξέταση είναι το ίδιο με αυτό που εικονίζεται στο βιβλιάριο υγείας και ελέγξει ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερο (όπως ακριβώς γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 2. Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80

Οι πιτσιρίκοι ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΥΛΛΟ ΝΟ 2. Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2010, Παπαδάτες Πρέβεζας Τιμή : 0,80... Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση Άλμπερτ Αϊνστάιν Όλοι οι μεγάλοι λένε πως αρκεί μόνο η γνώση και πως το μέλλον μας κρίνεται από

Διαβάστε περισσότερα

17 Μαρτίου 2013, Βόλος

17 Μαρτίου 2013, Βόλος Συνήθεις ιαφορικές Εξισώσεις 1ης Τάξης Σ Ε 1ης τάξης, Πεδία κατευθύνσεων, Υπαρξη και μοναδικότητα, ιαχωρίσιμες εξισώσεις, Ολοκληρωτικοί παράγοντες, Αντικαταστάσεις, Αυτόνομες εξισώσεις Μανόλης Βάβαλης

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο

Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κείµενο διδαγµένο Κείµενο από το πρωτότυπο Θουκυδίδη Ιστορία Γ, 70 Καὶ (ἦν γὰρ Πειθίας ἐθελοπρόξενός τε τῶν Ἀθηναίων καὶ τοῦ δήµου προειστήκει)

Διαβάστε περισσότερα

Κηφηνείον ʹΗ ωραία Ελλάςʹ. Σαράντος Καργάκος

Κηφηνείον ʹΗ ωραία Ελλάςʹ. Σαράντος Καργάκος Κηφηνείον ʹΗ ωραία Ελλάςʹ Σαράντος Καργάκος Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η... εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλιά, φοβάται

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnm ηqσwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγι mλιqπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλs Αρχαία Ελληνικά

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnm ηqσwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγι mλιqπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλs Αρχαία Ελληνικά qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnm ηqσwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγι mλιqπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλs Αρχαία Ελληνικά Μεταφράσεις κειμένων Γ Γυμνασίου dfghςjklzxcvλοπbnαmqwertyuiopa

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο 2: Ανάλυση Αλγόριθμου. Νικόλας Νικολάου ΕΠΛ432: Κατανεμημένοι Αλγόριθμοι 1 / 10

Φροντιστήριο 2: Ανάλυση Αλγόριθμου. Νικόλας Νικολάου ΕΠΛ432: Κατανεμημένοι Αλγόριθμοι 1 / 10 Φροντιστήριο 2: Ανάλυση Αλγόριθμου Εκλογής Προέδρου με O(nlogn) μηνύματα Νικόλας Νικολάου ΕΠΛ432: Κατανεμημένοι Αλγόριθμοι 1 / 10 Περιγραφικός Αλγόριθμος Αρχικά στείλε μήνυμα εξερεύνησης προς τα δεξιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή.

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή. ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ο ασθενής έχοντας μαζί του το βιβλιάριο υγείας του και την τυπωμένη συνταγή από τον ιατρό, η οποία αναγράφει τον μοναδικό κωδικό της, πάει στο φαρμακείο. Το φαρμακείο αφού ταυτοποιήσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ Οι ερωτήσεις προέρχονται από την τράπεζα των χιλιάδων θεμάτων του γνωστικού αντικειμένου των θεολόγων που επιμελήθηκε η εξειδικευμένη ομάδα εισηγητών των Πανεπιστημιακών Φροντιστηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΜΑΛΑΚΙΡΤΙ ΝΙΡΝΤΕΣΑ ΣΟΥΤΡΑ

ΒΙΜΑΛΑΚΙΡΤΙ ΝΙΡΝΤΕΣΑ ΣΟΥΤΡΑ ΒΙΜΑΛΑΚΙΡΤΙ ΝΙΡΝΤΕΣΑ ΣΟΥΤΡΑ Β Ι Μ Α Λ Α Κ Ι Ρ Τ Ι Ν Ι Ρ Ν Τ Ε Σ Α Σ Ο Υ Τ Ρ Α Άγαλμα του Πρίγκιπα Σιντάρτα, τεχνοτροπία της Γκαντάρα, με βάση την Ελληνιστική επιρροή. Β Ι Μ Α Λ Α Κ Ι Ρ Τ Ι Ν Ι Ρ Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣΤΕ Φ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ

ΚΑΛΕΣΤΕ Φ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ ΚΑΛΕΣΤΕ Φ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ Στη 01:50 ώρα Γκρίνουιτς της 1ης Δεκεμβρίου του 1975 όλα τα τηλέφωνα στον κόσμο άρχισαν να χτυπούν. Διακόσια πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σήκωσαν το ακουστικό και άκουσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείμενο από το πρωτότυπο (στίχοι )

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κείμενο από το πρωτότυπο (στίχοι ) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΑΞΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΦ 105 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Θεόκριτος Εἰδύλλια

ΑΕΦ 105 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Θεόκριτος Εἰδύλλια ΑΕΦ 105 ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Θεόκριτος Εἰδύλλια Διδ. Ε. Σιστάκου Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ. Giorgione Pastoral Concert Nicholas Poussin Et in Arcadia ego (1637) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 1 Κ.Π. Καβάφης Το πρώτο σκαλί

Διαβάστε περισσότερα

Η Πτώση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η Πτώση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Η Πτώση της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ τα Μεσάνυχτα της 29 ης Μαΐου 1453 όπου οι κραυγές των επιτιθέμενων σχίζουν τον αέρα και η Κωνσταντινούπολη καλεί με τις καμπάνες το λαό της στα τείχη. Η επίθεση ξεκινά κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Α. Από το κείµενο που σας δίνεται να µεταφράσετε στο τετράδιό σας τους στίχους 31-38 (Τοιαῦτά φασι... ἐσθλῶν κακή).

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Α. Από το κείµενο που σας δίνεται να µεταφράσετε στο τετράδιό σας τους στίχους 31-38 (Τοιαῦτά φασι... ἐσθλῶν κακή). ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 20 ΜΑΪΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ. Ονοματεπώνυμο Τμήμα Σελίδα 1 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Ονοματεπώνυμο Τμήμα ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1α ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Οι επιστήμονες ταξινομούν τους οργανισμούς σε ομάδες ανάλογα με τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Τα πρώτα συστήματα ταξινόμησης βασιζόταν αποκλειστικά στα μορφολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2013 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Διονύσιος Σολωμός Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ 5[22.] Ἀλλά τό πλέξιμʹ ἄργουνε 1 καί μοῦ τʹ ἀποκοιμοῦσε 2 Ἠχός, γλυκύτατος ἠχός, ὁπού μέ προβοδοῦσε 3. Δέν εἶναι κορασιᾶς φωνή στά δάση που φουντώνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Το Σημάδι Των Τεσσάρων

Το Σημάδι Των Τεσσάρων 2 Το Σημάδι Των Τεσσάρων Arthur Conan Doyle Το Σημάδι Των Τεσσάρων Arthur Conan Doyle Digital Press Translation 2005 3 Το Σημάδι Των Τεσσάρων Τίτλος Πρωτοτύπου : The Sign Of The Four (University Of Virginia

Διαβάστε περισσότερα

ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι.

ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι. ηευρώπηστιςαρχέςτου15 ου αι. Στα τέλη του 15 ου αι. υποχωρούν οι ενδημικές ασθένειες και αραιώνουν οι λιμοί επιτρέποντας έτσι την δημογραφική ανάπτυξη της γηραιάς Ηπείρου. Η σημαντικότερη όμως πρόοδος

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η (ατρίδα,ας

Τι είναι η (ατρίδα,ας Müller, Vincent C. (2005), Τι είναι η πατρίδα μας; [What is our fatherland?], Cogito, 3, 8-10. [This is the original draft. The published version is shorter and polished.] http://www.nnet.gr/cogito/cogitoindex.htm

Διαβάστε περισσότερα

Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων.

Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. A A N A B P Y T A Άρθρο στους Μιγαδικούς Αριθμούς 9 5 0 Η ανισότητα α β α±β α + β με α, β C και η χρήση της στην εύρεση ακροτάτων. Δρ. Νίκος Σωτηρόπουλος, Μαθηματικός Εισαγωγή Το άρθρο αυτό γράφεται με

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 21-50

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 21-50 21 Οι Γαλάτες με αρχηγό το Βρέννο, αφού κατατρόπωσαν τις ρωμαϊκές λεγεώνες στον ποταμό Αλία, κατέστρεψαν εντελώς τη Ρώμη εκτός από το Καπιτώλιο, για το οποίο πήραν ως αντάλλαγμα ένα τεράστιο χρηματικό

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές Γέροντος σε χριστιανούς που ζουν στον κόσμο

Συμβουλές Γέροντος σε χριστιανούς που ζουν στον κόσμο Συμβουλές Γέροντος σε χριστιανούς που ζουν στον κόσμο ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2010 Η ΠΑΡΟΥΣΑ ζωή μας δόθηκε μόνο και μόνο για να δοξάζουμε το Θεό, να ευεργετούμε τον πλησίον και να αγωνιζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Tα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια «ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ» προετοιμάζοντας σε ολιγομελείς ομίλους τους υποψήφιους για τον επικείμενο διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με κορυφαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ἀλφαβητάριον ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 10 11 12 Μέρος Πρῶτον 13 14 15 Ι ι Ο ο 16 17 α ν νά 18 Ν Νά, νά. λ - λὰ, λὰ, λὰ. λὰ, λὰ ὅλα. 20 21 Λ - Λὰ, λὰ, ὅλα. Λὰ, λὰ, Λόλα. ἔλα - Λόλα, ἔλα Λόλα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς

Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς 2 Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς Arthur Conan Doyle Η Επιστροφή Του Σέρλοκ Χολμς Digital Press Translation 2005 3 4 Η Επιστροφή του Σέρλοκ Χολμς Arthur Conan Doyle Η Επιστροφή Του Σέρλοκ Χολμς Arthur Conan

Διαβάστε περισσότερα

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

γραπτή εξέταση στo μάθημα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ γραπτή εξέταση στo μάθημα ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Τάξη: Γ Λυκείου Τμήμα: Βαθμός: Ονοματεπώνυμο: Καθηγητές: Σαλασίδου Σ. Γ. ΒΙΖΥΗΝΟΣ Το αμάρτημα της μητρός μου Όταν επήγεν η γιαγιά σου στον Αγιοντάφο,

Διαβάστε περισσότερα