Περίληψη προγράμματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περίληψη προγράμματος"

Transcript

1 Παρουσίαση της εκπαιδευτικής αποστολής που οργανώνεται από την Α Δ/νση Β /θμιας Εκπ/σης Αθηνών/ μέσω του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και τη Διεύθυνση Β /θμιας Αχαΐας/Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Περιβαλλοντικής: «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα» από 6 έως τις 9 Μαρτίου 2014 στο ΚΠΕ Λαυρίου, στο Ωκεανογραφικό Σκάφος ΑΙΓΑΙΟ και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΕΚΕΘΕ) Παρασκευή η ΜΕΡΑ Περίληψη προγράμματος (Επίσκεψη Ενημέρωση στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) 08:00-08:30 Πρωϊνό 08:30-09:30 Γνωριμία μεταξύ των μελών της ομάδας και Ενημέρωση από την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Λαυρίου για το πρόγραμμα «Γιαλό- γιαλό».». Θέματα που παρουσιάστηκαν: η εξέλιξη των οργανισμών στη Γη, η ζωή στη θάλασσα, η τροφική αλυσίδα, η βιοποικιλότητα. Συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα λειβάδια της ποσειδωνίας, που είναι ανώτερο εξελικτικά φυτό, αποτελεί δείκτη καθαρότητας της θάλασσας, παρέχει οξυγόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον και αποτελεί καταφύγιο πολλών οργανισμών. 09:30 11:30 Δραστηριότητες πεδίου στην Παραλία του Πασά.

2 Παρατηρήσαμε τη νεκρά ποσειδωνία στην ακτή (φύλλα, ρίζες, πελλότες), είδαμε στο στερεοσκόπιο τους κόκκους της άμμου, συζητήσαμε για τα αλόφυτα της παραλίας, περπατήσαμε και φανταστήκαμε την παραλία χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Κάναμε προτάσεις για μια ορθολογική, αειφορική διαχείριση της παραλίας. Συζήτηση για την ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή. Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα κατοικιών εκατέρωθεν της παραλίας. Το θετικό είναι ότι στην παραλία κοντά δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, διατηρούνται τα αλόφυτα (πχ. Αλμυρίκια), ούτε τοποθετούνται κατασκευές τους θερινούς μήνες. 11:30-12:00 Ταξιδέψαμε οδικώς προς το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε Θαυμάσαμε το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και θυμηθήκαμε το μύθο του Θησέα. 12:00-13:00 Μας υποδέχθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, όπου στην αίθουσα ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ μας μίλησαν για την επιχειρησιακή Ωκεανογραφία. Μάθαμε για τα προγράμματα «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και «ΑΡΓΩ» και πως το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε κάνει πρόγνωση καιρού θαλασσών. Μας εξήγησαν τη χρήση των στοιχείων (παρατήρηση, πρόγνωση, μοντέλο, διάδοση πληροφορίας) που δίνουν οι πλωτοί μετρητικοί σταθμοί (Κρήτη, Άθω, Πύλος, Σαρωνικός). Είδαμε την πρόγνωση που έδινε το σύστημα για την κατάσταση της θάλασσας στο Σαρωνικό, την επομένη μέρα που θα είμασταν στο καράβι. Επίσης έγινε ενημέρωση για τους αυτόνομους παρασυρόμενους πλωτήρες (Αργώ), που έχουν ποντιστεί στο Β. Ιόνιο και το Κρητικό και μετρούν φυσικές παραμέτρους από την επιφάνεια έως βάθος 2.000m. Ακολουθήσαμε, μέσω live web streaming, την ομάδα Α που την ίδια μέρα ήταν στο πλοίο «Αιγαίο» και είδαμε τους συμμαθητές μας να παίρνουν δείγματα νερού και να μας στέλνουν μηνύματα.

3 13:00-14:00 Επισκεφθήκαμε το συνεργείο του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. όπου είδαμε από κοντά τους πλωτήρες και το βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ». Ο κ Παπαθανασίου μας έδωσε πολλές πληροφορίες αλλά και ιστορίες για το βαθυσκάφος. 14:00-14:30 Ακολούθησε διάλειμμα για ένα ελαφρύ γεύμα. 14:30-15:30 Έγινε ξενάγηση στα διάφορα χημικά εργαστήρια του Κέντρου. Εργαστήριο μέτρησης βαρέων μετάλλων στο ίζημα και στο νερό (ατομική απορρόφηση). Στο εργαστήριο οικοτοξικολογίας όπου είχαν πάρει δείγματα από καπόνια (από την περιοχή της Εύβοιας) και τα εξέταζαν για Cu, Pb, Ni, Zn, Hg κ.α. με φασματοφωτόμετρο. Στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας όπου γίνεται έρευνα για ενώσεις όπως τα εντομοκτόνα ή τα φυτοφάρμακα με αεριοχρωματογράφο.

4 Στο εργαστήριο Υδρογονανθράκων, όπου γίνεται μέτρηση πετρελαιοειδών. Στο εργαστήριο μελέτης CO 2, που επηρεάζει την οξίνιση της θάλασσας. Στο εργαστήριο θρεπτικών αλάτων μας εξήγησαν πως δημιουργείται ο ευτροφισμός και ποιές είναι οι συνέπειές του. Εδώ μετρώνται νιτρώδη, νιτρικά, αμμωνιακά, φωσφορικά, πυριτικά άλατα κ.α. με φασματοφωτόμετρο. Οι μαθητές μέτρησαν με τη βοήθεια των επιστημόνων τις τιμές των φωσφορικών αλάτων σε τρία δείγματα. 15:30 16:00 Ακολούθησε παρουσίαση για τη Φυσική Ωκεανογραφία, που μελετά τα θαλάσσια ρεύματα, τα κύματα και την παλίρροια. Μας μίλησαν για μετρήσεις αγωγιμότητας (αλατότητας), θερμοκρασίας και πίεσης και τους ρευματογράφους και μάθαμε για τους κυκλώνες και τους αντικυκλώνες. 16:00 17:00 Επιστρέψαμε στα εργαστήρια και αυτή φορά επισκεφθήκαμε τα εργαστήρια της Βιολογίας όπου μας μίλησαν για το ζωοπλαγκτόν και είδαμε οργανισμούς στο μικροσκόπιο (κωπήποδα, κλαδοκερωτά κ.α.) Στο εργαστήριο του φυτοπλαγκτόν μας εξήγησαν την επεξεργασία των δειγμάτων για τη μέτρηση της χλωροφύλλης. Παρατηρήσαμε, σε ανάστροφο μικροσκόπιο, φυτοπλαγκτόν. Επισκεφτήκαμε και τα εργαστήρια καλλιέργειας φυτοπλαγκτόν.

5 17:00-18:30 Ακολούθησε παρουσίαση των υποβρυχίων δραστηριοτήτων. Ο κ. Μανουσάκης Λεωνίδας μας μίλησε για τη λειτουργία των ηχοβολιστικών οργάνων, που δίνουν πληροφορίες για το ανάγλυφο του πυθμένα αλλά και για τη δομή των πετρωμάτων κάτω από τον πυθμένα. Επίσης μίλησε για το ROV που συνδέεται με καλώδιο μήκους 2.000m, με το σκάφος και δίνει βίντεο, φωτογραφίες και διαθέτει αρπάγη για συλλογή δειγμάτων. Ένα τέτοιο ROV θα ποστίσουμε αύριο και με τη βοήθειά του θα παρατηρήσουμε τον πυθμένα του Σαρωνικού και θα κάνουμε καταγραφή των σκουπιδιών. Κατόπιν έγινε προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας για την αναζήτηση των κόκκινων κοραλιών στο Αιγαίο, με το βαθυσκάφος «Θέτις» αλλά και τη συμμετοχή δυτών. Η ταινία καθώς και άλλες βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΝΑΥΤΙΛΟΥ 19:30 μμ: Επιστροφή στο ΚΠΕ Λαυρίου όπου μας περιμένει η αντιπροσωπεία του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Συζήτηση των συμβάντων της ημέρας και ζωγραφική. Σάββατο η ΜΕΡΑ (Εκπαιδευτική αποστολή με το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ») 08:00-08:45 Πρωϊνό 09:00 Επιβίβαση στο λεωφωρείο με προορισμό το λιμάνι του Λαυρίου. 09:30 πμ Άφιξη στην αποβάθρα όπου βρίσκεται το «ΑΙΓΑΙΟ». Ξεκινά η επιβίβασή μας στο πλοίο, ενώ παράλληλα ο κ. Χρήστος Ραχιώτης από την εκπαδευτική τηλεόραση αποθανατίζει τη σκηνή. Ο

6 κ. Ραχιώτης θα καλύψει όλες τις δράσεις της ημέρας αλλά και τις παρουσιάσεις της επομένης. Συγκεντωνόμαστε στο σαλόνι του πλοίου δίπλα στο εστιατόριο. Καλοσώρισμα από τον κ. Παπαθανασίου και σύντομη ενημέρωση για το πρόγραμμα της ημέρας. Ο κος Μανουσάκης Λεωνίδας μας ενημερώνει ότι θα ποντίσουν το μεγάλο υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (R.O.V.) για την παρατήρηση του πυθμένα και την καταμέτρηση απορριμμάτων. Χωριζόμαστε σε τρείς ομάδες όπως φαίνεται πιο κάτω: Αλκαίος: Μαρκέλλα, Ηλίας, Γιώργος, Χριστίνα, Δώρα, Μαρία. Έλειος: Enrico, Eduardo, Φωτεινή, Σοφία, Rafaella, Εύη. Σθένελος: Ελένη, Παναγιώτης, Χρήστος, Μάγδα. Είναι μαζί μας βέβαια και οι υπεύθυνες του προγράμματος Φέρμελη Γεωργία και Παπαιωάννου Ιωάννα. Κατόπιν το πλήρωμα αναλαμβάνει να μας δώσει οδηγίες για την ασφαλή παραμονή μας στο καράβι. Γίνεται επίδειξη της χρήσης του σωσίβιου. Ακούμε τον καπετάνιο να δίνει σήμα συναγερμού και να ανακοινώνει ότι πρέπει να μεταβούμε στο σημείο συνάντησης στο πίσω κατάστρωμα, όπως και έγινε. Εδώ μας δίνονται οι τελευταίες οδηγίες ασφάλειας και βλέπουμε και τη θέση των σωστικών λέμβων. Βλέπουμε για δεύτερη φορά το Σούνιο, από θαλάσσης αυτή τη φορά, αφήνοντας πίσω μας τον νότιο Ευβοϊκό όπου η θάλασσα ήταν λίγο ταραγμένη και προχωράμε προς τον Σαρωνικό, όπου η θάλασσα είναι ήρεμη, όπως μας είχε δώσει η πρόγνωση την προηγούμενη μέρα στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.. Μετά ακολούθησε ξενάγηση στο Χημείο (υγρό εργαστήριο) όπου γίνεται η χημική ή η βιολογική ανάλυση δειγμάτων νερού ή ιζήματος. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η αίθουσα όπου εισέρχονται οι φιάλες με τα δείγματα και καθαρίζονται πριν τοποθετηθούν στο εργαστήριο. Μάθαμε επίσης ότι το Χημείο είναι ο χώρος του πλοίου με τέτοια κατασκευή, ώστε να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τον κλυδωνισμό του σκάφους. Βέβαια όλα τα όργανα όταν δεν χρησιμοποιούνται είναι φυλαγμένα σε ντουλάπια. Φοράμε όλοι σωσίβια.

7 Στο ηλεκτρονικό εργαστήριο βλέπουμε τις πληροφορίες που δίνουν σε οθόνη τα ηχοβολιστικά μηχανήματα (sonar και sub bottom profiler) και το χειριστήριο του R.O.V. (Remote Operated Vehicle). Υπάρχει οθόνη όπου φαίνεται το πίσω κατάστρωμα, από όπου γίνεται η ρίψη στη θάλασσα του R.O.V.. Επίσης σε οθόνη φαίνεται ο χάρτης της περιοχής και το στίγμα του πλοίου. Ο κος Χρήστος Ιωακειμίδης μας ενημερώνει για την καταγραφή των απορριμμάτων σύμφωνα με τη χρήση και το υλικό κατασκευής. Μοιράζει το πρωτόκολλο καταγραφής. 12:00 Ανεβαίνουμε στο πάνω κατάστρωμα, φορώντας κράνη, από όπου παρακολουθούμε τη ρίψη του R.O.V.. 12:15 Επιστροφή στο ηλεκτρονικό εργαστήριο όπου οι ειδικοί επιστήμονες κατευθύνουν το R.O.V. προς τον πυθμένα και βλέπουμε εικόνες από το βυθό. Πρόκειται για αμμώδη πυθμένα όπου παρατηρούμε και αναγνωρίζουμε διάφορους οργανισμούς, κάνοντας συγχρόνως και καταγραφή απορριμμάτων. Επίσης δίνονται οδηγίες στους μαθητές και ξεκινούν την οδήγηση του R.O.V.. 13:.20-14:00 Γεύμα στο εστιατόριο του πλοίου.

8 14:40 Παρακολουθούμε την άνοδο του R.O.V. και τον δύτη να τοποθετεί το γάντζο του γερανού. Αφού ασφαλιστεί το R.O.V. το «ΑΙΓΑΙΟ» προχωρά σε άλλη περιοχή. Παρατηρούμε από κοντά το R.O.V., μαθαίνουμε για τη λειτουργία του και βλέπουμε την αρπάγη συλλογής δειγμάτων. Γίνεται πάλι πόντιση του R.O.V. και επιστρέφουμε στο ηλεκτρονικό εργαστήριο για την καταγραφή απορριμάτων και το χειρισμό του R.O.V. από τους μαθητές. Γίνεται εντοπισμός ναυαγίου. Πρόκειται για μεταλλικό σκάφος, αλιευτικό, που βυθίστηκε πριν από 30 χρόνια. Αυτό το διάστημα ήταν αρκετό ώστε κοράλλια, φύκη και άλλοι οργανισμοί να το καλύψουν εντελώς. Βλέπουμε ότι έχει μετατραπεί σε καταφύγιο και υπάρχει ένας μεγάλος από διάφορα ψάρια γύρω του. Βλέπουμε στον πυθμένα ένα ζευγάρι κυάλια, τα οποία και συλλέγουμε με την αρπάγη του R.O.V.. Κάποιοι ξεκουράζονται για λίγο στις καμπίνες, που ευγενικά μας έχει παραχωρήσει το πλήρωμα. Η Σοφία και η Φωτεινή παίρνουν συνέντευξη από το Θαλάσσιο Γεωλόγο και μαθαίνουν για τα ενδιαφέροντα αλλά και τις δυσκολίες της δουλειάς του. 17:30 Άνοδος στο σκάφος του R.O.V.. Αναμνηστικές φωτογραφίες με όλη την ομάδα παρούσα. Η Μαρκέλλα και η Ελένη κάνουν τις ερωτήσεις που έχουν ετοιμάσει μαζί με τη Χριστίνα στο δύτη Βασίλη Παπά και μαθαίνουν για την ομορφιά αλλά και τα απρόοπτα του βυθού. Τους λέει ότι βασική προϋπόθεση για να γίνεις δύτης είναι να αγαπάς και να σέβεσαι τη θάλασσα και να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας.

9 18:00 Ενημέρωση στη γέφυρα από τον καπετάνιο για τις μεθόδους πλοήγησης του σκάφους, τις παλαιότερες αλλά και τις σύγχρονες. Ο Γιώργος, ο Παναγιώτης ο Enrico και ο Eduardo παίρνουν συνέντευξη από το κ Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον ρωτούν για το ερευνητικό πρόγραμμα Perseus και τη συμμετοχή των σχολείων σε αυτό. 19:10 Άφιξη στο λιμάνι του Λαυρίου. Αποβίβαση και απονομή επαίνων στους μαθητές για την πλοήγηση του R.O.V. 19:30 Επιστροφή στο ΚΠΕ Λαυρίου. Δείπνο στο εστιατόριο. 23:00 Μουσική βραδιά οργανωμένη από το Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας με θέμα «τραγουδάμε για τη θάλασσα». Κυριακη η ΜΕΡΑ (Παρουσιάσεις) 08:00-08:30 Πρωϊνό 08:30-09:00 Ξενάγηση στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. 09:00-11:00 Κατασκευή του επιτραπέζιου παιχνιδιού: ταξιδεύοντας στο Αιγαίο με το «Αιγαίο».

10 Πρόβες στο τραγούδι που ετοίμασε το μουσικό σχολείο της Καλαμάτας. Προετοιμασία της παρουσίασης. Ταξιδεύοντας σαν τον Περσέα Ταξιδεύοντας σαν τον Περσέα Τέρατα της θάλασσας δε θα συναντήσεις Νέες απειλές θα αντιμετωπίσεις Πάλεψε όπως πάλεψε κι αυτός γενναία Ταξιδεύοντας με τον Περσέα Στην καταστροφή της φύσης θ αντιδράσεις Τους βυθούς και τις ακτές θα προφυλάξεις Κι η αλλαγή σου αυτή δε θάναι πια τυχαία Ταξιδεύοντας με τον Περσέα Τη Μέδουσα από πλαστικά θα πολεμήσεις Μ αν θα καταφέρεις να νικήσεις Στη θάλασσα όπως παλιά αφήσου Την ωραία Παρουσιάσεις των ομάδων. Εντυπώσεις. Απονομή διπλωμάτων. Τραγούδι.

11

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Ι Σχολεία και επιστήμονες εν πλω στο ΑΙΓΑΙΟ «Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον ΠΕΡΣΕΑ» PERSEUS@School network, Μαθητική εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δραστηριότητες σε αστική περιοχή

Α. Δραστηριότητες σε αστική περιοχή Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 2 2. Αναλυτικός πίνακας δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010 2011... 3 3. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ... 8 Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ... 8 Α.1 Πάρκο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ARGO» ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΩΚΕΑΝΩΝ ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α.Μ.:191/03048 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ:ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

SEA SUN + SCIENCE ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 24.09.2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΙ ΛΑΝΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΣ

SEA SUN + SCIENCE ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 24.09.2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΙ ΛΑΝΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΣ ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 24.09.2010 SEA SUN + SCIENCE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΙ ΛΑΝΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΣ ΤΟ ΕΡΓΟ 3S ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. - Γ.Δ. ΕΡΕΥΝΑΣ XAIΡΕΤΙΣΜΟΣ Αγαπητοί Φίλοι, Η εκδήλωση για τη

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA ηµήτρης Κ. Μητσάτσος Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Απαγορεύεται η ολική ή µερική αναδηµοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειµένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία

Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία Συνέντευξη με τον Pierre Deleplanque, ιευθύνοντα Σύμβουλο σελ.8 Κάνοντας ασφαλέστερες τις συνθήκες γύρω μας σελ.10 Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για το περιβάλλον σελ.18

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010»

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΪΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 16 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010» Συνέντευξη Ιεροκλής Μιχαηλίδης Η αθωότητα των παιδιών, τα κάνει πολύτιμους συμβούλους! σελ. 8 Μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ PROJECT «ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ» Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή Το πρόγραμμα «Το δάσος καίγεται καίγεται η ζωή» απευθύνεται σε μαθητές των δύο τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA ηµήτρης Κ. Μητσάτσος Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Απαγορεύεται η ολική ή µερική αναδηµοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειµένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Εαρινό Εξάμηνο 2012 ΕΠΑ488 Μανώλη Κωνσταντίνος 1 P a g e Περιεχόμενα ΤΙΤΛΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ Πρόλογος..

Διαβάστε περισσότερα

H Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η προστασία των θαλασσών είναι απαίτηση και προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον

H Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η προστασία των θαλασσών είναι απαίτηση και προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!! Η εργασία μας Η εργασία μας δόθηκε πριν κάποιο χρονικό διάστημα αλλά σχεδόν κανένα στην αρχή από τα μέλη δεν ευαισθητοποιήθηκε να βοηθήσει για την ολοκλήρωσή της εργασίας. Στην

Διαβάστε περισσότερα

χρονικό Η ενάλια αρχαιολογία στην Κύπρο Διανέμεται με τον «ΠΟΛΙΤΗ» της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011 Τεύχος 194 ISSN 1986-048X

χρονικό Η ενάλια αρχαιολογία στην Κύπρο Διανέμεται με τον «ΠΟΛΙΤΗ» της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011 Τεύχος 194 ISSN 1986-048X χρονικό Διανέμεται με τον «ΠΟΛΙΤΗ» της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011 Τεύχος 194 ISSN 1986-048X Η ενάλια αρχαιολογία στην Κύπρο Της Δρος Στέλλας Δεμέστιχα, Επίκουρης Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ. Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ. Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ Μαθητικοί Δρόμοι ΤΕΥΧΟΣ 24 Μαθητικοί Δρόμοι ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ ΤΕΥΧΟΣ 24 Εξώφυλλο: Έργο μαθήτριας: Παπαφωτίου Αλίκη Β 6 Οπισθόφυλλο: Έργο μαθήτριας: Παπακωνσταντίνου Βλασία Β 7 Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών. Τετράδιο μαθητή για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Κερκίνη η λίμνη μας

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών. Τετράδιο μαθητή για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Κερκίνη η λίμνη μας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων Σερρών Τετράδιο μαθητή για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κερκίνη η λίμνη μας ΥΠΕΠΘ - Ε.Ι.Ν. Δ/νση: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μ. Ε. Κάτω Ποροίων Τ.Κ. 62055,

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΑ (Λιµναία, Θαλάσσια) ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Υ ΑΤΙΚΑ (Λιµναία, Θαλάσσια) ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» 1 Υ ΑΤΙΚΑ (Λιµναία, Θαλάσσια) ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1

Διαβάστε περισσότερα

«Το νερό - η θάλασσα»: μεθοδολογική και εννοιολογική ανάλυση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης

«Το νερό - η θάλασσα»: μεθοδολογική και εννοιολογική ανάλυση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης «Το νερό - η θάλασσα»: μεθοδολογική και εννοιολογική ανάλυση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης Γιώργος Φαραγγιτάκης 1, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης 2, Αφροδίτη Κατσιγιάννη 3, Μιχάλης Φωτιάδης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ Οι κρήνες της Μακρινίτσας ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΒΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ,

Διαβάστε περισσότερα

POP-KORN, LA COMMUNICATION ALTERNATIVE

POP-KORN, LA COMMUNICATION ALTERNATIVE POP-KORN, LA COMMUNICATION ALTERNATIVE Το Δίκτυο των Ενυδρείων. Ένα δίκτυο για τη διάδοση της γνώσης. Μια Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική ομάδα στην υπηρεσία σας!. Στα πλαίσια του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 25/09/2014 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 5 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01 Τηλ: 27550-22021 Φαξ: 27550-22806

Διαβάστε περισσότερα

Σ Τ Α Λ Α Κ Τ Ι Τ Ε Σ

Σ Τ Α Λ Α Κ Τ Ι Τ Ε Σ ΤΕΥΧΟΣ 6 Σ Τ Α Λ Α Κ Τ Ι Τ Ε Σ Τ Ο Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Η Σ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 Τα πολλά λόγια είναι φτώχια... Σε αυτό το τεύχος: Ανακοινώσεις 2 Η Δράση μας 4 Προστασία 10 Διάσωση 11

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY

HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 HELECO 05 5 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 th INTERNATIONAL EXHIBITION AND CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TECHNOLOGY ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Τεύχος 12 ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ Απρίλιος - Μαΐος - Ιούνιος Εθελοντική Δράση Καθαρισμός Παραποτάμιου Δάσους Κεραμωτής 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας

Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας . Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής και Πρωτοσχολικής Ηλικίας Σεισμοί και Ηφαίστεια για την Πρώιμη Σχολική Ηλικία. Ένα Πρόγραμμα για Παιδιά Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σας παρουσιάζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 2016. Τα Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπληρώθηκαν και ανανεώθηκαν,

Διαβάστε περισσότερα

π Το ι ράσινο ν π ΕΣΠΑ 2007-2013 πρόγραµµα για την ανάπτυξη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

π Το ι ράσινο ν π ΕΣΠΑ 2007-2013 πρόγραµµα για την ανάπτυξη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ κ ό ι τ π σ ράσινο α ι ρ ε π Το ι α γ ς τ ή η ν ω ζ π ό ή λ γ η η π ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Από το 1-1-2010 το κάπνισμα πρόκειται

Από το 1-1-2010 το κάπνισμα πρόκειται Όργανο του Συλλόγου των Απανταχού Πανορμιτών Δωρίδος H Πανόρμος Τρίμηνη έκδοση πολιτιστικού και ενημερωτικού περιεχομένου Αριθ. Φύλλου 21 Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2008 ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Aνδρέας Kαρκαβίτσας. H θάλασσα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Aνδρέας Kαρκαβίτσας. H θάλασσα ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Aνδρέας Kαρκαβίτσας H θάλασσα 1 Πηγή: Ανδρέας Καρκαβίτσας, Η Θάλασσα, εκδ. Παπαδόπουλος, Αθήνα 2000. 2 H θάλασσα 1. Πού βρίσκεται ο συγγραφέας; Τι συμβαίνει γύρω του; Συμπληρώστε τον πίνακα που

Διαβάστε περισσότερα