Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3"

Transcript

1 1 Αναζήτηση Εργασίας.. Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3 view and the NA and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή 3 2.Στόχοι 5 3. Λίστα και διάρκεια των προτεινόμενων δραστηριοτήτων6 4.Ανάπτυξη συνεδρίας και έννοιες για μετάδοση 6 Δραστηριότητα 1: Εμπειρίες Επιτυχίας 7 Δραστηριότητα 2: Τι δουλειές θα μπορούσα να κάνω; 18 Δραστηριότητα 3: Συνοδευτική Επιστολή 28 view and the NA and the Commission are not responsible for any use that may be made of the information it contains.

3 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ/Η ΓΙ ΑΥΤΟ; 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών νόμων ορίζει την ηλικία των 16 ως τη στιγμή που ένα άτομο μπορεί, αν θέλει, να αρχίσει να εργάζεται εφόσον έχει βέβαια την έγκριση της οικογένειάς του/της. Ωστόσο, η επανάσταση που έφερε η νέα Πληροφοριακή και Επικοινωνιακή Τεχνολογία σήμανε την έκρηξη του φόρτου εργασίας στον υπηρεσιακό τομέα εις βάρος άλλων δύο, της Γεωργοκτηνοτροφίας και της Βιομηχανίας. Η τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων επέφερε όλο και περισσότερη εργασία στον τομέα της πληροφορικής παρά σε τομείς που αφορούν πρώτες ύλες. Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ένα άτομο των 16 ετών και κάτω, το οποίο δεν έχει ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, και το οποίο έχει επίσης ανάμιξη σε ποινικά εγκλήματα και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, μπορεί να μπει στον επαγγελματικό κόσμο με επιτυχία, χωρίς καμιά άλλη εκπαίδευση. Παρ όλα αυτά, η αγορά εργασίας είναι ανοιχτή σε μικρές εισβολές που μπορεί κάθε νέος να κάνει, ειδικά όταν πρόκειται για προσπάθεια ελάχιστης οικονομικής αυτονομίας. Μερικά παραδείγματα αυτών των εισβολών είναι: θέσεις εργασίας για το Σαββατοκύριακο, δουλειές Χριστουγέννων, καλοκαιριού κ.λπ. Αυτές οι εισβολές, παίζουν σημαντικότερο ρόλο από αυτόν που πιστεύεται συνήθως καθώς πρόκειται για πραγματική άσκηση και εκμάθηση τουτι σημαίνει να δεσμεύεσαι στην ενήλικη ζωή, και περιλαμβάνει την μετακίνηση σε απαιτητικά περιβάλλοντα που δεν ανέχονται παιδαριώδη συμπεριφορά, λόγω του ότι κάθε δραστηριότητα έχει το δικό της οικονομικό κόστος.

4 Είναι επίσης χρήσιμο για τους νέους να εδραιώσουν τις αξίες συνύπαρξης και σεβασμού που μαθαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον, μπορούν να αντιληφθούν το ανταγωνιστικό κλίμα που υπάρχει σε ένα χώρο εργασίας, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του να αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνει το σχολείο για κατάλληλη προετοιμασία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποθαρρύνουμε τους νέους από το να διεκδικούν αυτές τις μικρές δουλειές αφού στο εργασιακό περιβάλλον έχουν μεγάλη εκπαιδευτική αξία. Η ενότητα αυτή στοχεύει στο να καθοδηγήσει και να επιβλέψει τις εισβολές αυτές μέσω των εννοιώνκαι των δραστηριοτήτων που αναφέρονται πιο κάτω. Συνιστούμε να μην φορτώσετε με πολύ περιεχόμενοτους νέους καθώς, όπως είναι περιέχουν ήδη αρκετά πυκνό περιεχόμενο για άτομα των 16 χρόνων. Ο εκπαιδευτήςπρέπει να υπενθυμίζει συχνά ότι αυτή η έρευνα πρέπει να καθοδηγείται από δασκάλους, εκπαιδευτικούς, γονείς ή κάποιο άλλο ενήλικα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη σημασία των Τοπικών Υπηρεσιών Απασχόλησης οι οποίες είναι ενημερωμένες για την κατάσταση στο Δήμο και την αγορά εργασίας και μπορούν έτσι να γνωρίζουν εάν προσφέρονται κάποιες περιστασιακές θέσεις εργασίας.

5 2. ΣΤΟΧΟΙ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. Ο στόχος της ενότητας είναι να προετοιμάσει τους νέους για την αναζήτηση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, θα μάθουν πώς να χειρίζονται βασικά εργαλεία στην διαδικασία αναζήτησης εργασίας. ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. - Να αποκτήσουν οι μαθητές επίγνωση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους, τα οποία αποτελούν βασικά ζητήματα στην αναζήτηση εργασίας. - Η εισαγωγή στις μεθόδους προετοιμασίας των βασικών εργαλείων στην αναζήτηση δουλειάς: του Βιογραφικού Σημειώματος και της Συνοδευτικής Επιστολής. - Να δημιουργήσετε μια στιγμή περισυλλογής κατά την οποία θα μοιραστείτε ιδέες για το ποιες μικρές δουλειές θα μπορούσαν οι νέοι να κάνουν, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για την άσκηση κάποιου επαγγέλματος στο μέλλον.

6 3. ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Εκτιμώμενη διάρκεια της ενότητας: 2 ώρες και 45 λεπτά. Δραστηριότητα 1: Εμπειρίες Επιτυχίας (35 λεπτά) Δραστηριότητα 2: Τι δουλειές θα μπορούσα να κάνω; (25 λεπτά) Δραστηριότητα 3: Συνοδευτική Επιστολή (20 λεπτά) 4. ΑΝΑΠΤΥΞΗΤΗΣΣΥΝΕΔΡΙΑΣΚΑΙΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Διαφάνειες 1 και 2. Αυτές οι δύο διαφάνειες έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα. Έννοιες για μετάδοση: - Στα 16 ο οποιοσδήποτε μπορεί να δουλέψει, αν το θέλει. - Η αγορά εργασίας είναι άκρως ανταγωνιστική. Διαφάνειες 3 μέχρι 7 Οι διαφάνειες αυτές πληροφορούν τους μαθητές ότι, πριν από όλα, είναι σημαντικό να ξέρουν ακριβώς τι δουλειά θέλουν να κάνουν.

7 Ως εκ τούτου, ο/η μελλοντικός υποψήφιος/α πρέπει να γνωρίζει ποια πράγματα του/της αρέσουν αλλά και ποια πράγματα μπορεί να κάνει καθώς αυτά τα δύο δε συμπίπτουν πάντοτε. Πρέπει επίσης να μάθει εάν για την άσκηση αυτής της δουλειάς απαιτείται κάποιος τίτλος. Για να ανακαλύψουν τι ξέρουν να κάνουν καλά μπορούν να ρωτήσουν τον πατέρα, τη μητέρα, φίλους/δασκάλους/εκπαιδευτικούς ή γενικά όποιον τους εκτιμά. Στην συνέχεια ρωτήστε τους σε ποιες δουλειές θα ήταν χρήσιμες αυτές οι δεξιότητες. Τα άτομα τα οποία γνωρίζουν όλα όσα χρειάζονται για το θέμα είναι οι επαγγελματίες στις Υπηρεσίες Ποινικής Δικαιοσύνης οι οποίοι/ες είναι υπεύθυνοι/ες για την εργοδότηση των νέων στα Αναμορφωτήρια Ανηλίκων ή στις Φυλακές. Μπορούν επίσης να ερωτηθούν πού πιστεύουν ότι μπορούν να εργοδοτηθούν άτομα στην ηλικία των 16 ετών. Διαφάνειες 8 μέχρι 11 Δραστηριότητα 1 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Αποδέκτες: Νέοι απόαναμορφωτήρια Ανηλίκων.

8 Διάρκεια: 25 λεπτά. Υλικά, πηγές και εξοπλισμός: πίνακας, μαρκαδόροι/κιμωλίες και Φύλλο Εργασίας 7. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι οι νέοι να αναπτύξουν μια συλλογή αποτελούμενη από επιτυχημένες εμπειρίες και πράγματα τα οποία κάνουν καλά αναλύοντας τις εμπειρίες στις οποίες νοιώθουν ότι ενήργησαν αποτελεσματικά και πέτυχαν τους στόχους τους. Πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν καθήκοντα τα οποία εκτέλεσαν ικανοποιητικά. Αυτό θα βοηθήσει στην ετοιμασία ενός βιογραφικού και μιας επιτυχημένης συνέντευξης για δουλειά. ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Αυτή η δραστηριότητα έχει επίσης τους πιο κάτω στόχους: 1- Να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του κάθε ατόμου στην ομάδα. 2- Να δώσετε στους μαθητές αντικειμενικά στοιχεία για το τι μπορούν να κάνουν με επιτυχία και σε ποιους τομείς δείχνουν να έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Ανάπτυξη της Δραστηριότητας:

9 Εξηγήστε στους νέους ότι όλοι έχουν δεξιότητες και ταλέντα. Η δραστηριότητα αυτή θα εξερευνήσει τα δικά τους αφού σε μια δουλειά είναι αναγκαίο να γνωρίζουν σε τι είναι καλοί/ες. Σαν μαθητές, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν μαθήματα/θέματα τα οποία μας αρέσουν και στα οποία είμαστε καλύτεροι από άλλους/ες. Είναι δυνατόν να βρούμε αποδειχτικά στοιχεία που να το δείχνουν; Γιατί η δεξιότητα αυτή είναι ιδανική για το χώρο εργασίας; Εδώ θα ήταν ενδιαφέρον να θυμηθείτε την τελευταία δραστηριότητα της προηγούμενης ενότητας. Στη συνέχεια περάστε σε συγκεκριμένες πραγματικές εμπειρίες οι οποίες θα ήταν χρήσιμες για μια δουλειά. Εξηγήστε αυτό το σημείο με τις διαφάνειες 9 και 10. Ζητήστε από τα παιδιά να γράψουν στο Φύλλο Εργασίας 7 κάποια περίσταση στην οποία έκαναν κάποια εργασία για την οποία υπήρχε αμοιβή:φροντίδα παιδιών, φροντίδα επίπλων, επισκευή συσκευών, κάποια δουλειά η οποία έχει σχέση με υπολογιστές, καθάρισμα, μοίρασμα φυλλαδίων κ.λπ.

10 Σε αυτή την άσκηση μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν εθελοντικές δραστηριότητες ή υπηρεσίες που παρέχουν σε άτομα της οικογένειάς τους: η φροντίδα των αδελφιών τους, κάποιου ατόμου με αναπηρίες, κ.λπ. Κάθε δουλειά θα πρέπει να διαιρεθεί στις διάφορες καθήκοντα που την αποτελούν. Για παράδειγμα, μια μετακόμιση μπορεί να περιλαμβάνει τις πιο κάτω λειτουργίες: - Αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση επίπλων χρησιμοποιώντας χειροκίνητο και ηλεκτρικό κατσαβίδι. - Πακετάρισμα εύθραυστων αντικειμένων με πλαστικό, χαρτόνι ή ύφασμα. - Ετοιμασία και ταξινόμηση κουτιών με αντικείμενα, ανάλογα με το περιεχόμενό τους. - Μετακίνηση αυτών των αντικειμένων, από τον χώρο όπου βρίσκονται χώρο προορισμού τους. - Οργάνωση και διανομή αντικειμένων με τα κατάλληλα για το σκοπό μέσα. - Διαχείριση φορτηγού μεταφοράς.

11 Όταν η περιγραφή αυτή είναι έτοιμη, πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον ολοκλήρωσαν ή όχι τη δουλειά με επιτυχία, δίνοντας αντικειμενικά στοιχεία που το αποδεικνύουν: - Δεν έσπασε κανένα αντικείμενα από αυτά που μεταφέρθηκαν. - Όλες οι βίδες και τα μικρά κομμάτια των επίπλων έφτασαν, χωρίς δυσκολίες, στον προορισμό τους. - Διαρρύθμιση αντικειμένων με τέτοιο τρόπο που έγινε σωστή κατανομή χώρου. - Λεκτική επιβράβευση. - Φιλοδώρημα για τη βοήθεια. Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να γραφτούν στον πίνακα έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν σημεία αναφοράς όταν οι νέοι κάνουν την δραστηριότητα. Θα ήταν ενδιαφέρον, για να γίνει η δραστηριότητα αυτή, να δώσετε ένα παράδειγμα επαγγελματικού χαρακτήρα το οποίο περιλαμβάνει αυτού του τύπου τα καθήκοντα και το οποίο οι νέοι κάνουν συχνά.

12 Όταν ολοκληρωθεί η λίστα, θα ήταν βοηθητικό, δουλεύοντας σε ζευγάρια, ο/η κάθε μαθητής/τρια να διαβάσειτη λίστα του/της άλλου/ης στην οποία θα προσθέσει ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να είναι πάντα θετικό. Για κάθε εμπειρία, ο μαθητής/τρια πρέπει να κατονομάσει τι έκανε. Αυτό θα γίνει πιο εύκολο αν χρησιμοποιηθεί η ερώτηση: πότε υπάρχει πληρωμή για αυτή τη δουλειά; Πώς ονομάζεται αυτό το επάγγελμα; Η απάντηση για αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, για παράδειγμα, θα ήταν Χειριστής Φόρτωσης και Εκφόρτωσης, Χειριστής μετακόμισης κ.λπ. Συνιστάται η δραστηριότητα αυτή να είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα γίνουν. Ο λόγος είναι ότι όταν φτάσετε στο μέρος της παρουσίασης το οποίο μιλά για τις εμπειρίες στο Βιογραφικό Σημείωμα, οι μαθητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όσα έγραψαν σε αυτή την δραστηριότητα, αφού αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι που γράφονται σε ένα Βιογραφικό. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 - ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 7 ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

13 Όλοι έχουν δεξιότητες και ταλέντα τα οποία τους επιτρέπουν να κάνουν κάποιες δουλειές καλύτερα από άλλους. Σχετικά με την δουλειά, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψεις σε ποιους τομείς είσαι καλός/η αλλά και ποιοι από αυτούς τους τομείς σου αρέσουν πραγματικά, καθώς αυτά τα δυο δεν πάνε πάντα μαζί. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια τις εφηβείας είναι δύσκολο να εκτιμήσεις τον εαυτό σου, και ακόμα πιο δύσκολο να πεις σε κάποιον αυτά στα οποία είσαι καλός/η. Εάν όμως ψάχνεις για δουλειά, έστω και προσωρινά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον εαυτό σου, να μπορείς να μιλήσεις για αυτά στα οποία είσαι καλός/η αλλά και να το αποδείξεις αυτό στους ανθρώπους που μπορούν να σε προσλάβουν ή να σου προσφέρουν κάποια θέση εργασίας. Αυτό είναι ακριβώς το περιεχόμενο αυτής της δραστηριότητας, η οποία χωρίζεται δύο μέρη: α. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα τα οποία κάνεις με επιτυχία στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένου και των διάφορων μαθημάτων που μελετάς, συνήθειες εργασίας, της μελέτης και πειθαρχίας που έχεις αναπτύξει, τις εξωσχολικές δραστηριότητες σου, την σχέση σου με τους συμμαθητές/τριες σου κλπ. β. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σαν εμπειρίες που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, εξηγώντας τα, και σημειώνοντας τα γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η δουλειά που έκανες ήταν καλή.

14 Για παράδειγμα, ένας γείτονας μου ζήτησε να βάψω τον φράχτη του σπιτιού του. Όταν τέλειωσα ήταν τόσο χαρούμενος με το πόσο προσεγμένο ήταν το αποτέλεσμα που και με πλήρωσε πολύ καλά και μου ανέθεσε να βάψω και τις πόρτες και τα παράθυρά του. Η απόδειξη για το ότι έκανες καλή δουλειά ήταν ότι το άτομο το οποίο σου ανέθεσε την δουλειά σε είχε στα υπ όψιν του για μελλοντικές περιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς σοβαρά τα πιο πάνω, επειδή όταν η δραστηριότητα φτάσει στο τέλος της, θα σου είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην δημιουργία ενός βιογραφικού αλλά και μιας συνέντευξης για δουλειά. Θα ήταν βοηθητικό για την δραστηριότητα αυτή να δεις ξανά το περιεχόμενο της ενότητας Κάποιες φορές αναρωτιέμαι Γιατί πρέπει να σπουδάσω; και πιο συγκεκριμένα την Δραστηριότητα 4 στο Φύλλο Εργασίας 3στην οποία εντόπισες τις δεξιότητες που σου προσφέρει το σχολείο. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσεις όλα τα κουτιά, μόνο αυτά τα οποία πιστεύεις ότι μπορούν να σε βοηθήσουν. Α- ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Ελληνικά ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ

15 Αγγλικά και άλλες γλώσσες Γεωγραφία Ιστορία Φυσική Χημεία Μαθηματικά Σχεδιασμός και Τεχνολογία Φυσική Αγωγή ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ

16

17 B- ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ (Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ) ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ

18 Διαφάνειες 12 μέχρι 14 Αυτές οι διαφάνειες παρουσιάζουν κάτι το οποίο έχουμε ξαναδεί, δηλαδή το ότι όποιος/α ξεκινήσει να δουλεύει σε κάποια δουλειά, ειδικά όταν αυτό γίνει σε νεαρή ηλικία, θεωρείται μαθητευόμενος, και το συμβόλαιό του/της έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό προωθεί επίσης την ιδέα ότι η αναζήτηση εργασίας θα πρέπει να είναι μια διαρκής προσπάθεια η οποία απαιτεί την απόλυτη αφοσίωσηεάν κάποιος θέλει να το πράξει με επιτυχία. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8 ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ; Αποδέκτες:Νέοι σεαναμορφωτήριαανηλίκων Διάρκεια: 25 minutes Εργαλεία, πηγές: Πίνακας, μαρκαδόροι/κιμωλίες και Φύλλο Εργασίας 8 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ο στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι η ενθάρρυνση των νέων να ψάξουν περιστασιακές και εποχιακέςθέσεις εργασίας οι οποίες τους επιτρέπουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία αλλά και να μπουν στον κόσμο των ενηλίκων.

19 Να ενθαρρύνει τους νέους να αποκτήσουν οικονομική, ανάμεσα σε άλλου είδους, αυτονομία. Να παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν σε εθελοντικές εργασίες, οι οποίες προκαλούν τον σχηματισμό μιας εξαιρετικής εντύπωσης σε οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής και οι οποίες, παράλληλα, τους διαμορφώνουν ως πολίτες. Ανάπτυξη της δραστηριότητας: Αναφορικά με την προηγούμενη δραστηριότητα θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι υπάρχουν κάποιες περιστασιακές δουλειές οι οποίες επιτρέπουν σε άτομα να κερδίζουν λεφτά κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου, όπως τα Χριστούγεννα, το Καλοκαίρι ή, το Πάσχα. Είναι επίσης πιθανόν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κάτι όμως το οποίο δεν συνιστάται, αφού οι νέοι είναι πολύ μικροί σε ηλικία για κάτι τέτοιο. Είναι αρκετά πιθανόν οι νέοι να έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις το σαββατοκύριακο ή μπορεί να θέλουν απλά να περάσουν λίγο χρόνο με τους φίλους τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μια κανονική και υγιής ανάπτυξη και διαμόρφωση χαρακτήρα.

20 Μπορείτε να τους εξηγήσετε και να προτείνετε τον εθελοντισμό σαν ένα εναλλακτικό τρόπο εισόδου στον κόσμο των ενηλίκων. Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα από τα στοιχεία που θεωρούνται πολύ θετικά στην αναζήτηση εργασίας. Εν κατακλείδι, σε αυτή την επεξήγηση δίνονται περισσότερα παραδείγματα. Επεξηγείται η άσκηση 8 καθώς και το ότι υπάρχουν δύο πίνακες που πρέπει να συμπληρωθούν. Θα πρέπει να γράψουν κάποιες από τις δουλειές που θα μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή των Χριστουγέννων ενώ είναι αναγκαίο να δικαιολογήσουν τις απαντήσεις τους, εξηγώντας γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις δουλειές. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8 Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να περάσεις τον χρόνο σου διαφορετικά απ ότι συνήθως. Για αυτούς από εσάς που είστε ήδη 16 χρονών είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε να κάνετε κάποιες εποχιακές δουλειές οι οποίες μπορούν να γίνουν καθώς είστε στο σχολείο. Αναφερόμαστε στις δουλειές του καλοκαιριού και των Χριστουγέννων. Υπάρχουν ορισμένες δουλειές που έχουν υψηλή ζήτηση και ψάχνουν για προσωρινούς υπαλλήλους. Συνήθως, οι δουλειές αυτές δεν απαιτούν

21 συγκεκριμένη προετοιμασία, επομένως προσφέρουν μια ευκαιρία πρώτης τάξεως για νεαρά άτομα που θέλουν να δουλέψουν για πρώτη φορά. Μια δουλειά σου δίνει την ευκαιρία να προσθέσεις στο βιογραφικό σου εμπειρίες, να κερδίσεις λεφτά και να βοηθήσεις στο σπίτι μέσω της διαχείρισης των εξόδων σου και την αγορά διάφορων αντικειμένων ή υπηρεσιών που σου δίνουν ευχαρίστηση. Για αυτή τη δραστηριότητα, πρέπει να σκεφτείς τι θα μπορούσες να κάνεις και γιατί. Σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν τα αδέρφια, ξαδέρφια ή παλιοί φίλοι σου οι οποίοι ήδη δουλεύουν. Τι δουλειές έχουν τώρα; Τι δουλειές είχαν όταν ξεκίνησαν να δουλεύουν; Υπάρχουν δουλειές που δεν προσφέρουν μισθό, αλλά διάφορες εταιρείες θα το εκτιμήσουν αυτό στο μέλλον. Αυτές οι δουλειές ονομάζονται: εθελοντικές. Για παράδειγμα, αν αγαπάς τα ζώα και στην πόλη σου υπάρχει κάποιο καταφύγιο ζώων, θα μπορούσες να βοηθήσεις εκεί. Θα ξέρεις ήδη ότι, δυστυχώς, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι αφήνουν τα κατοικίδια τους σε αυτά τα μέρη δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για προσωπικό στα καταφύγια.

22 Οι εταιρείες, το εκτιμούν ιδιαίτερα όταν βλέπουν νεαρά άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να δουλέψουν έστω και για ένα μήνα όπως επίσης εκτιμούν την θέληση κάποιου να βοηθήσει ακόμη και χωρίς αμοιβή. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ; ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ; Για αυτή τη δραστηριότητα, ο μέντορας ή ο εκπαιδευτικός πρέπει να κατονομάσεικάποιεςπεριστασιακέςδουλειές, όπως για παράδειγμα:

23 Νταντά Πακετάρισμα Αντικατάσταση προϊόντων Υπεύθυνος/η αποθήκης Καθαριστής/Καθαρίστρια Μοίρασμα φυλλαδίων Βοηθός Κηπουρός Πωλητής/Πωλήτρια Αυτή είναι μια λίστα προτεινόμενων επαγγελμάτων, αλλά ανάλογα και με τις εμπειρίες που έχουν οι νέοι μπορεί να επεκταθεί. Όταν τελειώσουν, θα πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους και να γράψουν στο φύλλο εργασίας τους ό,τι δεν είχαν σκεφτεί οι ίδιοι/ες στην αρχή της δραστηριότητας. Με πιο απλά λόγια, οι διαφάνειες αυτές περιγράφουν όλα τα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναπτυχθούν σε αυτό το εργαλείο. Το περιεχόμενο των διαφανειών δίνεται σε διαφορετικά τμήματα. Διαφάνεια 15

24 Το Βιογραφικό Σημείωμα αποτελεί την σύνοψη της ζωής ενός ατόμου. Θα πρέπει να είναι σύντομο, καθώς ο κύριος σκοπός του είναι να εξασφαλίσει μια συνέντευξη, όχι τη δουλειά απευθείας. Διαφάνεια 16 Δείχνει τα διάφορα στάδια του πώς να συγγράψεις ένα Βιογραφικό Σημείωμα. Διαφάνεια 17 Εξηγεί τις πληροφορίες που δίνονται στοσημείο για ταπροσωπικά δεδομένα, τα οποία είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν στη συγγραφή του Βιογραφικού Σημειώματος. Διαφάνειες 18 και 29 Παρέχουν οδηγίες για το πώς καταγράφονται τα δεδομένα σε αυτή την ενότητα και τονίζουν τη σημασία που έχει ο τίτλος του Απολυτηρίου. Ο εργοδότης μπορεί να πιστεύει ότι ο/η υποψήφιος/α δεν έχει εργαστεί αρκετά κατά τη διάρκεια των σπουδών του/της και, επομένως, υπάρχει η περίπτωση να αποτύχει στη δουλειά. Διαφάνειες 20 και 21

25 Εδώ μπορείτε να βρείτε την εξήγηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκθέσουν οι νέοι τα μαθήματα που έχουν κάνει (για παράδειγμα, μπορούν να συμπεριλάβουν μια σειρά μαθημάτων κόμικςή μια σειρά μαθημάτων φωτογραφίας). Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πλεονεκτήματα των νέων εάν έχουν εκμεταλλευτεί την γνώση που έχουν μάθει στα σχολείαή στα αναμορφωτήρια. Διαφάνειες 22 μέχρι 27 Σε αυτές τις διαφάνειες, αντιμετωπίζεται ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα για τους νέους στην ανάπτυξη ενός Βιογραφικού Σημειώματος: η εμπειρία. Εξηγούμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό άτομα κάτω των δεκαέξι ετών να μην έχουν εργασιακή εμπειρία. Ακόμη και οι μικρές δουλειές όμως που έχουν κάνει μέχρι τώρα, μπορούν να αποδειχτούν πολύ βοηθητικές στο να αποδείξουν μια σειρά βασικών εργασιακών δεξιοτήτων και συνηθειών. Διαφάνεια 28 Δίνονται οδηγίες για τις πληροφορίες που πρέπει να συλλογιστούνσε αυτή την ενότητα, και εκτός από τη διαθεσιμότητα και τη μεταφορά τους, τις δεξιότητες που έχουν.

26 Διαφάνειες 29 και 30 Η συγγραφή ενός Βιογραφικού Σημειώματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τόσο νέα άτομα, μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, και είναι αρκετά πιθανό οι νέοι να χρειαστούν την συμβουλή του εκπαιδευτικούκαθηγητή τους. Διαφάνειες 31 και 34 Αυτό το σημείο ασχολείται με το θέμα της Συνοδευτικής Επιστολής, σαν ένα έγγραφο το οποίο πρέπει να επισυνάπτεται με το Βιογραφικό Σημείωμα. Υπάρχουν δύο είδη αυτής της επιστολής, ανάλογα με το αν η θέση εργασίας έχει δημοσιευτεί στον Τύπο ή στο διαδίκτυο. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9 ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Αποδέκτες: Νέοι απόκέντρα Νεότητας Διάρκεια: 20 λεπτά Υλικά, πηγές και εξοπλισμός: Πίνακας, μαρκαδόροι/κιμωλίες και Φύλλο Εργασίας 9.

27 ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο στόχος της δραστηριότητας είναι να δώσει στους νέους την ευκαιρία να γράψουν το πρώτο Παρουσιαστικό τους Σημείωμα ήσυνοδευτική Επιστολή, εφαρμόζοντας όλα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, και κλείνοντας τον κύκλο που ξεκίνησε μετις δύο προηγούμενες δραστηριότητες. ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Αυτή η δραστηριότητα έχει επίσης τους στόχους αυτούς: Να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να γράψουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα έτσι ώστε να μπορούν να το εξηγήσουν σε κάποιο.το να εξηγούν τα θετικά χαρακτηριστικά τους, μπορεί να είναι μια καλή άσκηση βελτίωσης της αντίληψης που έχουν για τον εαυτό τους αλλά και της αυτοεκτίμησής τους. Οι νέοι θα πρέπει να γράψουν σε ένα έγγραφο ό,τι έμαθαν σε αυτές τις δραστηριότητες: Σε ποιες θέσεις μπορώ να εργαστώ; Πού μπορώ να εργαστώ; Τι μπορεί να με βοηθήσει ή όχι στο να εργοδοτηθώ; Ανάπτυξη της δραστηριότητας:

28 Θα πρέπει αρχικά να κάνετε μια εισαγωγήαυτή τη δραστηριότητα ενώ θα πρέπει να σημειωθείότι, κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί το κλείσιμο του κύκλου που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες δραστηριότητες. Εξηγήστε ότι αυτό που ζητάτε από τους νέους είναι να γράψουν μια επιστολή στην οποία ζητούν μια θέση εργασίας σε μια φανταστική ή πραγματική επιχείρηση. Η μορφή του εγγράφου θα είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται σταεπίσημα παρουσιαστικά σημειώματα, όπως δίνονται στην παρουσίαση. Στη συνέχεια δίνεται η άσκηση 9 η οποία περιέχει την επίσημη δομή. Η εταιρεία θα μπορούσε να επινοηθεί ή όχι, ανάλογα με το αν έχουν ήδη κάποια ιδέα για το τι είδους εταιρείες θα μπορούσαν να αναπτύξουν τη δουλειά που έχουν σκεφτεί. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9 ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Όταν είσαι απόλυτα αποφασισμένος/η να ψάξεις για δουλειά, είναι σημαντικό να ξέρεις πώς να φτιάξεις ένα Βιογραφικό Σημείωμα (Curriculum Vitae) και μια συνοδευτική επιστολή.

29 Αν θες να συντάξεις το βιογραφικό σου θα σου συνιστούσαμε να κλείσεις ένα ραντεβού με το Γραφείο Εργασίας στην πόλη που ζεις. Οι επαγγελματίες που δουλεύουν εκεί έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία για να σε βοηθήσουν να συντάξεις το δικό σου αλλά και να βρουν τα στοιχεία που θεωρούνται ενδιαφέροντα στο επιχειρηματικό πεδίο, ακόμη και αν έχεις λίγη ή ακόμη και καθόλου επαγγελματική εμπειρία. Μόλις έχεις έτοιμο το βιογραφικό σου μπορείς να ετοιμάσεις και τη δική σου συνοδευτική επιστολή. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα γράψεις την πρώτη σου συνοδευτική επιστολή. Σε αυτό το σημείο πιθανόν να μην την στείλεις σε κάποιο, αλλά είναι πολύ χρήσιμο να ξέρεις πώς να το κάνεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα δοθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις. Σε αυτό το φύλλο εργασίας πρέπει να κάνεις τα εξής: 1- Πρώτη παράγραφος: διάλεξε μια εταιρεία στην οποία θα ήθελες να δουλέψεις, και εξήγησε γιατί θα ήθελες να δουλέψεις εκεί, τι γνωρίζεις για την εταιρεία, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αν δεν ξέρεις κάποια εταιρεία, μπορείς να γράψεις τα χαρακτηριστικά που θα είχε η εταιρεία στην οποία θα σου άρεσε να δουλέψεις. 2- Δεύτερη παράγραφος: Γράψε τη θέση στην οποία θα ήθελες να εργαστείς και γιατί πιστεύεις ότι θα ήσουν καλός/η για την συγκεκριμένη θέση. Εδώ θα σου φανούν χρήσιμα όλα όσα έμαθες για τις δεξιότητες και τις ικανότητες σου, αλλά και οι αποδείξεις που έχεις για αυτές. Η θέση εργασίας θα μπορούσε να είναι κάποια η οποία μπορεί να σου δοθεί ακόμα και με την εκπαίδευση που έχεις, όπως είδαμε στην προηγούμενη δραστηριότητα, ή κάποια η οποία σχετίζεται με τα αποτελέσματα που είχες στο τεστ επαγγελματικής καθοδήγησης που έκανες στο κεφάλαιο Και τώρα Τι;.

30 3- Η τρίτη παράγραφος είναι αυτή στην οποία κλείνεις την επιστολή σου. Εδώ μπορείς επίσης να ζητήσεις μια προσωπική συνέντευξη. 4- Το όνομά σου θα πρέπει να γραφτεί στο τέλος ενώ θα πρέπει να προσθέσεις και την υπογραφή σου. Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση: Ταχυδρομικός κώδικας και Πόλη: Τηλέφωνο: Η επιστολή μου Όνομα Εταιρίας Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού Όνομα παραλήπτη (Εάν το γνωρίζεις) Διεύθυνση Ταχυδρομικός Κώδικας και Πόλη Πόλη και Ημερομηνία Αξιότιμε Κύριε/Κυρία, 1η παράγραφος. 2η παράγραφος. 3η παράγραφος. Κλείσιμο

31 Ονοματεπώνυμο και Υπογραφή Αφού τελειώσει η δραστηριότητα μπορούν να μοιραστούν όσα έχουν γράψει, ελέγχοντας ποια ήταν τα σημεία σε αυτή την επιστολή που τους δυσκόλεψαν περισσότερο.οι μαθητές μπορούν να μοιραστούν ιδέες για το πώς συμπλήρωσαν αυτή την επιστολή. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν υπόψη: Η σωστή γραφή, χωρίς γραμματικά λάθη Ο σαφής προσδιορισμός της θέσης στην οποία θέλουν εργαστούν Τι είδους εμπειρίες και προσωπικά χαρακτηριστικά από αυτά που περιγράφονται ταιριάζουν με την θέση εργασίας. Δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί εάν θα μείνουν στην εταιρεία προσωρινά ή μακροπρόθεσμα. Διαφάνειες 35 και 37: Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι στέλνουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε ένα σημείο στο οποίο θα εξηγήσετε το

32 συγκεκριμένο θέμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ηλεκτρονική τους διεύθυνση να είναι γραμμένη με επίσημο τρόπο. Διαφάνειες 38 μέχρι 40: Αυτές οι διαφάνειες ασχολούνται με το θέμα του τηλεφώνου. Η κύρια ιδέα που πρέπει να μεταδοθεί είναι ότι μέσω του τηλεφώνου δίνεται μια εικόνα του εαυτού μας. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε προσοχή τόσο στον τόνο στον οποίο μιλά το άτομο στο οποίο τηλεφωνήσαμε όσο και στο μήνυμα που μεταδίδεται από την φωνή που απαντά. Τα αστεία θα πρέπει να διαγράφονται. Επίσης, όταν κάποιος/α περιμένει απάντηση από κάποια δουλειά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος/η για επικοινωνία ανά πάσα στιγμή. Διαφάνειες 41 και 42: Ένας άλλος τρόπος για να βρουν μια δουλειά είναι μέσω των επαγγελματικών καρτών. Αυτές οι κάρτες πρέπει να προσδιορίζουν σε ποια δουλειά θέλει ένα άτομο να δουλέψει και πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί του/της. Μπορείτε να αφήσετε τις κάρτες σε διάφορα σημεία, με την έγκριση του ιδιοκτήτη.

33 Διαφάνειες 42 και 44: Ο στόχος είναι να οδηγηθούν οι νέοι στις Τοπικές Υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης. Αν οι νέοι θέλουν ή χρειάζονται να επεξεργαστούν ή να γράψουν ένα Βιογραφικό Σημείωμα, συνιστάται να ζητήσουν ένα ραντεβού.

Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι. γι αυτό;

Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι. γι αυτό; 1 Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι προετοιµασµένος/η γι αυτό; Εισαγωγή 2 Τώραπου είστε 16 μπορείτε, εάν θέλετε, να αρχίσετε να εργάζεστε. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, σαν κι εσάς, ψάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Και τώρα ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 1 Και τώρα τι ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 2 Σύντομα θα γίνετε 16 χρονών 3 Είναι η ηλικία της Αγάπης Φιλίας Σας αρέσει να διασκεδάζετε Παίζετε ποδόσφαιρο Χορεύετε Παίζετε βιντεοπαιχνίδια 4 Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου 2 Παρουσίαση Τουλικόπουαρχίζειςναδιαβάζειςτώραέχειδημιουργηθείγιανασεβοηθήσειστιςαποφάσεις που πρέπει να πάρεις

Διαβάστε περισσότερα

Αιτήσεις Συνοδευτική Επιστολή

Αιτήσεις Συνοδευτική Επιστολή - Εισαγωγή Αξιότιμε κύριε, Επίσημη επιστολή, αρσενικός αποδέκτης, όνομα άγνωστο Αξιότιμη κυρία, Επίσημη επιστολή, θηλυκός αποδέκτης, όνομα άγνωστο Αξιότιμε κύριε/ κυρία, Αξιότιμε κύριε, Αξιότιμη κυρία,

Διαβάστε περισσότερα

Πού πρέπει να. βρω δουλειά;

Πού πρέπει να. βρω δουλειά; 1 Πού πρέπει να πάω για να βρω δουλειά; Εισαγωγή 2 Πριν μιλήσουμε για δουλειά θα πρέπει να ξέρετε: Πρέπει να είσαι 16 ετών για να μπορείς να δουλέψεις. Οι συνθήκες εργασίας για άτομα μεταξύ των 16 και

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 Πλαισίωση Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας Βενετία Μπαρμποπούλου Κοινωνιολόγος Σύμβουλος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο Ιστοσελίδες αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ευχάριστο διάβασμα στο σπίτι Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Βασική Αρχή!!! Ο ενήλικας καθοδηγεί το παιδί κατά τη φοίτηση του στην Α τάξη του Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 18. Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ομαδικά Εργαστήρια

Δράση 18. Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ομαδικά Εργαστήρια Δράση 18 Συμβουλευτική υποστήριξη ανάπτυξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας Ομαδικά Εργαστήρια «Ανάπτυξη & ενίσχυση ικανοτήτων συνέντευξης, ως εργαζόμενος ή ως εργοδότης» Προετοιμασία για τη συνέντευξη

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών

Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών Βιογραφικά Σημειώματα: αναζήτηση καλών τεχνικών Αναστασιάδης Βασίλης, Μαγγίρα Ιωάννα, Μαρκούδης Βαγγέλης, Μπάμπης Γιάννης, Μπογκντάνι Φίντο, Τουμανίδης Σάββας 2012-13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ. Κοκκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο A visit to the zoo (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 1, Think Teen! A Γυμνασίου Αρχαρίων) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Βασικά θέματα Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας

Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Ενότητα 2: Ενθάρρυνση προς ηλικιωμένους για μάθηση της τεχνολογίας Καθορίζοντας το Πλαίσιο Ο πληθυσμός των ηλικιωμένων (οι δημογραφικές αλλαγές)) Η οικονομική κρίση που επηρέασε την Ευρώπη και η προσπάθειά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιμόρφωση - Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ Κάθε Λυκόπουλο, αφού δώσει την Υπόσχεσή του και ανάλογα με τις προσωπικές του ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ

O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ Σ αυτό το πακέτο etwinning οι µαθητές φτιάχνουν σε οµάδες µια ψηφιακή παρουσίαση - «ο Πολιτισµός σε ένα κουτί» - για τη χώρα του συνεργάτη τους. Οι µαθητές κάθε σχολείου θα συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 3. Δημιουργία και Βελτίωση Κοινωνικού Εαυτού ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: 3.2. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Σχέσεων ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΧΡΟΝΟΣ: 1 διδακτική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό του βιογραφικού σας σημειώματος. Σας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στο βιογραφικό σας σημείωμα ή ακόμη να το παρουσιάσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Φάση 2. Προβληματισμός. μεθόδους, που χρησιμοποιούνται. τάξεις Αναστοχασμός για συγκεκριμένα. προβλήματα

Φάση 2. Προβληματισμός. μεθόδους, που χρησιμοποιούνται. τάξεις Αναστοχασμός για συγκεκριμένα. προβλήματα Μαθήματα: Μέθοδοι Εισαγωγή Αυτή η υπό-ενότητα ενθαρρύνει και καλεί τους συμμετέχοντες να σκεφτούν διδακτικές μεθόδους που να είναι κατάλληλες για τη διδασκαλία τόσο της μοντελοποίησης, αλλά και του μαθηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση»

Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ. INFO KIT Μέρος 2. Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» Το YOUTHPASS στην ΕΕΥ Πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» INFO KIT Μέρος 2 Μάης 2011 1. Η ΕΕΥ ως εμπειρία μάθησης Η συμμετοχή ως εθελοντής ΕΕΥ είναι μια πολύτιμη προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σας. σας. Η συνοδευτική. Οδηγίες. Περιεχόμενο: που. προσόντα. σας (π.χ. λόγω. εργασία).

Βιογραφικό σας. σας. Η συνοδευτική. Οδηγίες. Περιεχόμενο: που. προσόντα. σας (π.χ. λόγω. εργασία). ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ (COVER LETTER) Εισαγωγή Η συνοδευτική επιστολή αποτελεί ένα κείμενο το οποίο θα πρέπει πάντα να συνοδεύει το Βιογραφικό σας όταν το στέλνετε σε κάποια εταιρεία για μία θέση

Διαβάστε περισσότερα

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou Startups & Media Achilles Hekimoglou @hekimoglou Rule #1 Rule #1 Δεν επιδιώκουμε δημοσιότητα, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε προϊόντα και υπηρεσίες, διότι υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούμε και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α η- Τάξη Οδηγός χρήσης του προγράμματος αξιολόγησης για τα προγράμματα «Ο Ξεφτέρης και η γραμματική και «Ο Καπετάν Μπουμπουλήθρας» Ο οδηγός αυτός στοχεύει στην χρήση του βοηθητικού προγράμματος η-τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα

Αιτήσεις Συστατική Επιστολή

Αιτήσεις Συστατική Επιστολή - Εισαγωγή Αγαπητέ κύριε, Αγαπητέ κύριε, Επίσημη επιστολή, αρσενικός παραλήπτης, το όνομα είναι άγνωστο Αγαπητή κυρία, Αγαπητή κυρία, Επίσημη επιστολή, θηλυκός παραλήπτης, το όνομα είναι άγνωστο Αγαπητέ

Διαβάστε περισσότερα

Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae. Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας. Βιογραφικό Σημείωμα

Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae. Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας. Βιογραφικό Σημείωμα Session 2: Tools for job search Curriculum Vitae Παρουσίαση 2: εργαλεία για εξεύρεση εργασίας Βιογραφικό Σημείωμα Ένα καλό βιογραφικό είναι όπως μια καλή κάρτα εργασίας. Είναι Εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός CC BY-NC-SA Εκπαιδευτικός: Χάρις Κωνσταντίνου Σχολείο: Γυμνάσιο Ακρόπολης Υποστηρίκτρια: Μαρία Κωνσταντίνου () Χώρα: Κύπρος Γλώσσα: Ελληνικά Γενική περιγραφή του μαθησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός

Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Δραστηριότητα: Εγκλεισμός Ηλικίες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία: Προαπαιτούμενες Ικανότητες: Χρόνος: Εστίαση Μέγεθος Ομάδας 11 - ενήλικες Καμία Τι είναι αλγόριθμος Αλγόριθμοι αναζήτησης:

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ης ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδος. 70 0 Δημοτικό Σχολείο Νομού Αττικής Αθήνας Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο απόρρητο

Εισαγωγή στο απόρρητο Εισαγωγή στο απόρρητο Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την προσωπική τους αντίληψη για το απόρρητο και την επίδραση που αυτό έχει στη ζωή τους. Θα εξετάσουν τα είδη των πληροφοριών που θα ήθελαν να διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές

Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε. επαγγελματικές επιλογές Αλληλεπίδραση μαθητού/γονέα/σχολείου σε θέματα που σχετίζονται με εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Οικογένεια & επιλογή σταδιοδρομίας {1} Αναπαραγωγή του σχεδίου οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills)

Δεξιότητες Αλφαβητισμού και Αριθμητικών Γνώσεων (Literacy and Numeracy Skills) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VCAL; Tο Βικτωριανό Πιστοποιητικό Εφαρμοσμένης Μάθησης [Victorian Certificate of Applied Learning (VCAL)] είναι μια πρακτική επιλογή για μαθητές Σχολικών Ετών 11 και 12 (Year 11 και 12). Tο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; Τι σημαίνει ο όρος εκπαίδευση? Η εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού. Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης):

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού. Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης): ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Έκδοση και ημερομηνία: Στοιχεία Οργανισμού Όνομα Οργανισμού / Επιχείρησης: (Διεύθυνση): (Τ.Κ.): Τηλέφωνο: (Ημερομηνία έναρξης Επιχείρησης): (Νομική Υπόσταση): (Κύριες Δραστηριότητες):

Διαβάστε περισσότερα

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου.

Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά προσχολικής ηλικίας έδειξε ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα χρηστών του Διαδικτύου. Η χρήση των υπολογιστών με βάση την ηλικία των παιδιών Από 5 έως 6 ετών Από την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να θέλουν, να είναι ανεξάρτητα και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών.

ΠΙΝΑΚΑΣ 32. Μέτρια 18.9% Καλή 40.2% Πολύ καλή 40.8% ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 31. 10 Αττική. Φαίνεται πως οι μαθητές στην Αττική έχουν καλύτερες γνώσεις Αγγλικών. Β. Ενδιαφέροντα κι εξωσχολικές δραστηριότητες. Γνώση Αγγλικών Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 97.9% των ερωτηθέντων μαθητών γνωρίζει Αγγλικά. Το επίπεδο γνώσεών τους εκτιμάται απ τους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία:

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια από τις βασικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Μέσα από ένα δομημένο και σύντομο κείμενο μπορούν να δοθούν στον υποψήφιο εργοδότη ή άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ενότητα. 28. Ιστοσελίδα:

Εισαγωγική Ενότητα. 28. Ιστοσελίδα: Εισαγωγική Ενότητα Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά επαναφέρουν έννοιες από τη Γ τάξη και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με την προσωπική τους ιστορία. Καθώς οργανώνουμε την ενότητα, προσπαθούμε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου

ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Συμβουλές προς τους γονείς για τη χρήση του διαδικτύου Αγαπητοί γονείς, H εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει το Διαδίκτυο (internet) ένα "δυνατό"

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ FREDERICK Το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης του πανεπιστημίου Frederick, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ PROJECT 2013-2014 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΝΤΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ 1 Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016

ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΚΑΣ GCDF BA M.Ed. ΕΛΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΕΝΙΟΥ ΒΑ European Studies - International Relations MBA 30 Μαρτίου 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός- Εισαγωγή στο θέμα Προσέγγιση Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν. ο πίνακας και ένα χαρτόνι, όπου θα αναγράφονται κάποια προϊόντα. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Μελέτης Περιβάλλοντος Δ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου κινήθηκε σε αρκετά καλά πλαίσια. Οι στόχοι, που

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης LinkedIn Κουστουμπάρδη Ερατώ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το LinkedIn Το LinkedIn είναι ένα Κοινωνικό Μέσω Δικτύωσης εστιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ. Εισαγωγή Είμαστε μαθήτριες της Α τάξεως του Γενικού Λυκείου Βουλιαγμένης και ονομαζόμαστε Σοφία Παντελικίζη και Όλγα Καβουρίνου. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Ημερομηνία 16/3/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά http://www.talcmag.gr/sinenteyxeis/katrina-tsantali/ ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα