Η εκπαιδευτική µας δραστηριότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η εκπαιδευτική µας δραστηριότητα"

Transcript

1 Η εκπαιδευτική µας δραστηριότητα

2 ...υπάρχει για να µας κάνει όλους... καλύτερο υς! ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Στη «Χώρα του Καλύτερου» προσφέρουµε ψυχαγωγία και εκπαίδευση συµβάλλοντας στην ενίσχυση της γνώσης. Εδώ, τα παιδιά βρίσκουν ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή µε τη φύση, να µάθουν αποκτώντας εµπειρίες, να δοκιµάσουν υλικά και χρώµατα, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να κοινωνικοποιηθούν µέσα από τη συνεργασία στην οµάδα, να αξιοποιήσουν ποιοτικά το χρόνο τους. Απόδραση από τη σχολική αίθουσα! Μαθητές και εκπαιδευτικοί βρίσκουν την ευκαιρία να βγουν από τη σχολική αίθουσα και να παρακολουθήσουν κάποιο από τα εκπαιδευτικά µας προγράµµατα σε ένα χώρο γεµάτο χρώµατα και δηµιουργική ατµόσφαιρα. ραστηριότητες στη φύση! Μέσα ένα καταπράσινο τοπίο, στο Καλέτζι Aττικής, µόλις 1 ½ χλµ. από το φράγµα της λίµνης Μαραθώνα, ένας εσωτερικός και εξωτερικός χώρος σας περιµένει για δραστηριότητα και ψυχαγωγία! Ο χώρος µας είναι ανοιχτός για τα σχολεία και τις οικογένειες κατά τις ώρες του σχολικού ωραρίου, τα απογεύµατα και τα Σαββατοκύριακα, κατόπιν συνεννόησης. ξίδι Είστε έτοιµοι για ένα τα υ; στη Χώρα του Καλύτερο ε! υµ Σας περιµένο Το QualityNet Foundation, το δίκτυο υπεύθυνων οργανισµών και ενεργών πολιτών, έχει ενσωµατώσει στους σκοπούς του την προώθηση της κοινωνικής υπευθυνότητας µέσω της εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό αναπτύσσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες µέσω της δράσης του Βιωµατικού Σχολείου για: την επιστημονική τεκμηρίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων την υλοποίηση βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης, «η Χώρα του Καλύτερου», που διατηρεί την ανάπτυξη συνεργειών για τη δημιουργία εκπαιδευτικών υλικών με ευρύτερο στόχο τη δημιουργία των µελλοντικών υπεύθυνων πολιτών.

3 Συµβάλλοντας στη διαµόρφωση των υπεύθυνων πολιτών του αύριο Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το εκπαιδευτικό τµήµα του QualityNet Foundation, δραστηριοποιείται στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα από το Με στόχο την ανάπτυξη δράσεων και προγραµµάτων που ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές ανάγκες µε υπεύθυνο και δηµιουργικό τρόπο, ενώ συµβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των παιδιών και της υπευθυνότητας, µέσα από την υιοθέτηση ορθών προτύπων συµπεριφοράς, σε ατοµικό ή συλλογικό επίπεδο σε θέµατα Υγείας, Αειφορίας, Πολιτισµού, Κοινωνίας, Επιστήµης. Με προτεραιότητα να δίνουµε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποκτούν εµπειρίες, να παίρνουν γνώσεις, αξιοποιώντας τη δηµιουργικότητα και ενισχύοντας τη µοναδικότητα του κάθε παιδιού µέσα στην οµάδα. Με εξειδικευµένους επιστήµονες και πεπειραµένους εµψυχωτές να εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναµικό µας τόσο για τη δηµιουργία των προγραµ- µάτων όσο και για την υλοποίηση της δραστηριότητάς µας. Οι κύριες ειδικότητες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων µας είναι: παιδαγωγοί, θεατρολόγοι, ψυχολόγοι, εικαστικοί, µουσικοί, περιβαλλοντολόγοι, επιστήµονες στον τοµέα της υγείας, γυµναστές κ.ά. Η εκπαιδευτική µας δραστηριότητα Τα προγράµµατά µας υλοποιούνται µέσα από συµµετοχικές οµαδικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωµατικής προσέγγισης και ενεργητικής µάθησης µε προσεγγίσεις που αντιστοιχούν στην έρευνα, τις δράσεις πεδίου, τις τεχνικές του θεάτρου και του δράµατος, τα ψυχοκινητικά παιχνίδια, κ.ά. Μέσα από τη βιωµατική προσέγγιση των προγραµµάτων µας, τα παιδιά: ενθαρρύνονται να συµµετέχουν ενεργά σε όλη τη διάρκεια απασχόλησης ερευνούν & ανακαλύπτουν ενισχύουν την ικανότητά τους για κατανόηση και ερµηνεία µαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της οµάδας αποκτούν γνώση µέσα από την εµπειρία Βιωµατικά Προγράµµατα Οι τοµείς δραστηριοποίησής µας: Ψηφιακά Προγράµµατα Πανελλήνιες ράσεις Ε-Υλικό Υλοποιούµε προγράµµατα σε σχολεία της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης σε συνεργασία µε τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων, αλλά και τους ήµους Εναρμονιζόμαστε με τις νέες τεχνολογίες και τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, υλοποιώντας δύο ψηφιακά προγράµµατα: «Μέτρο, Ποικιλία Κίνηση, Ευεξία» και «Η Ζωή Χωρίς Σκουπίδια» Υλοποιούµε ράσεις (Εκδηλώσεις, Φεστιβάλ, Σχολικοί ιαγωνισµοί κ.ά.) σε εθνικό επίπεδο για τη µεγαλύτερη ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας, της οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας προτεραιότητα στη δηµιουργική έκφραση των παιδιών και στην ανάπτυξη ευγενούς άµιλλας Υποστηρίζουμε την εκπαιδευτική διαδικασία µέσω της διάθεσης εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού πάνω στις θεµατικές των προγραµµάτων µας Τηλέφωνο επικοινωνίας:

4 Ψηφιακά προγράµµατα ΩΡΕΑΝ Μέσα από την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρµα, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά ενηµερώνονται πάνω σε θέµατα υγείας και ευεξίας, ενώ παρακινούνται ώστε να έχουν έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την εκπαιδευτική οµάδα του Βιωµατικού Σχολείου µε την επιστημονική καθοδήγηση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη ιαβήτη και Μεταβολισμού του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέτρο, Ποικιλία Κίνηση, Ευεξία Εκπαιδευτικό πρόγραµµα για την υγεία και την ευεξία Στην ηλεκτρονική πλατφόρµα θα βρείτε: Θεωρητικό υλικό, σχέδια µαθήµατος, φύλλα δραστηριοτήτων, παραµύθια, τραγούδια, ποιήµατα, προτάσεις για δράσεις, µελέτες, υγιεινές συνταγές µαγειρικής, ώστε να υλοποιήσετε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα αγωγής υγείας. Συµµετέχετε στον Πανελλήνιο Σχολικό ιαγωνισµό για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση µικρών και µεγάλων! ΩΡΕΑΝ Για αναλυτική ενημέρωση & φόρμα συμμετοχής: Η Ζωή Χωρίς Σκουπίδια: µείωση, επαναχρησιµοποίηση, ανακύκλωση Εκπαιδευτικό πρόγραμμα & Σχολικός διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριµµάτων Μέσα από την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρµα εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά ενηµερώνονται πάνω σε θέµατα προστασίας περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριµµάτων µε έµφαση στο τρίπτυχο µείωση, επαναχρησιµοποίηση και ανακύκλωση µε στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Το πρόγραµµα έχει σχεδιαστεί από την περιβαλλοντική εκπαιδευτική ομάδα του Βιωματικού Σχολείου σε συνεργασία με το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου. Μπορείτε να βρείτε στην πλατφόρµα: Θεωρητικό υλικό, σχέδια μαθήματος & φύλλα δραστηριοτήτων, προτάσεις για δράσεις, προτεινόµενες ιστοσελίδες και βιβλία, ώστε να υλοποιήσετε ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα διαθεµατικής προσέγγισης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα σχολικά τµήµατα που θα συµµετέχουν στο πρόγραµµα µπορούν να πάρουν µέρος στο Σχολικό ιαγωνισµό και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Για αναλυτική ενημέρωση & φόρμα συμμετοχής:

5 SCHOOLS Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν, οι µαθητές δηµιουργούν, τα σχολεία βραβεύονται! Με στόχο την προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, το Βιωµατικό Σχολείο, για τη φετινή χρονιά, αναπτύσσει το θεσµό Bravo Schools µέσω του οποίου αναδεικνύονται οι ολοκληρωµένες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις σε προγράµµατα των θεµατικών: Περιβάλλον - Ανακύκλωση - Ενέργεια - Νερό - Βιοποικιλότητα - Αστικό Πράσινο Υγεία-Ευεξία - ιατροφή - Σωματική Ανάπτυξη & Υγιεινή - Συναισθηματική νοημοσύνη: αναγνώριση & διαχείριση συναισθημάτων - ιαφορετικότητα - Άθληση & Κίνηση Μέσα από τη διαδικασία, δίνουµε την ευκαιρία σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης να: ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή/και Ψυχικής και Σωματικής Υγείας ενεργοποιηθούν και να ανταλλάξουν ερεθίσµατα και ιδέες δηµιουργήσουν σχολικές συνεργασίες και φιλίες αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους, τη δηµιουργικότητά τους και τη µοναδικότητά τους βραβευτούν και λάβουν πλούσια δώρα Μπορείτε να συµµετέχετε: Εκπαιδευτικοί Μαθητές Σχολεία Παρουσιάστε το πρόγραµµα (project) που δουλέψατε Αναδείξτε την εργασίας σας ως καλή εκπαιδευτική πρακτική! ηµιουργήστε & βραβευθείτε: Θεατρικό, μουσικό ή/και χορευτικό δρώµενο Εικαστική δηµιουργία (αφίσα, ζωγραφική, τρισδιάστατο έργο) Τραγούδι ή ποίηµα Video Αναδειχτείτε µεταξύ των σχολείων / τάξεων που συμμετέχουν Κερδίστε για το σχολείο σας πλούσια δώρα µέσω των µαθητικών συµµετοχών Κατά τη διάρκεια της χρονιάς: Επιλέγετε τη θεματική που σας ενδιαφέρει Υλοποιείτε τα εκπαιδευτικά βιωματικά μας προγράμματα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών Χρησιμοποιείτε δωρεάν το ενημερωτικό/εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας στην αντίστοιχη θεματική Συμμετέχετε δωρεάν µε τις δηµιουργίες και τα προγράµµατά σας Προβάλετε το έργο σας στη Σχολική Εκδήλωση που θα πραγµατοποιηθεί το Μάιο 2017! Για αναλυτική ενηµέρωση: ή info@biomatiko.gr Η Πρωτοβουλία Bravo Schools υλοποιείται από το Βιωματικό Σχολείο, το εκπαιδευτικό τμήμα του QualityNet Foundation, του Δικτύου Υπεύθυνων Οργανισμών και Ενεργών Πολιτών, με στόχο την προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας, στον άξονα Εκπαίδευση.

6 Βιωµατικά προγράµµατα Η λαϊκή µας παράδοση: ο παραδοσιακός γάµος Πρόγραμμα για την πολιτιστική µας κληρονοµιά Μέσα από παιχνίδια ρόλων, αναβίωση λαϊκού παραµυθιού («Το νυφικό που χωρούσε σε ένα καρύδι» ή «Τα Ελληνάκια») και άλλες βιωµατικές δραστηριότητες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή µε την ελληνική παράδοση και ενηµερώνονται για ήθη και έθιµα. ώδεκα ήταν οι Θεοί! Πρόγραμμα µυθολογίας για τους Ολύµπιους θεούς Στόχος του προγράµµατος είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ονόµατα, τα σύµβολα, τις ιδιαιτερότητες και τις σχέσεις των δώδεκα θεών του Ολύµπου, µέσα από δραστηριότητες που βασίζονται στη συμμετοχική δράση και το παιχνίδι. Ο Ευγένιος Πινελάκης & τα χαµένα χρώµατα Πρόγραμμα εικαστικών Μέσα από τις περιπέτειες ενός σκανταλιάρικου πινέλου, τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά χρώματα και σχήματα, πειραματίζονται στη σύνθεση νέων χρωµάτων ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν έργα διάσημων ζωγράφων και κατασκευάζουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δηµιουργίες. Σταγόνα που όλο-όλο τρέχεις, δε θέλουµε να σταµατήσεις! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό Τα παιδιά γνωρίζουν τις σπουδαίες ιδιότητες του νερού, ανακαλύπτουν τον κύκλο του, πειραματίζονται και βρίσκουν τρόπους για την εξοικονόµησή του, µέσα από δραστηριότητες κινητικές, οµαδοσυνεργατικές και θεατρικό παιχνίδι. 1,2,3 Ανακύκλωσε! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ανακύκλωση Στόχος του προγράµµατος είναι, µέσα από παιχνίδια και βιωµατικές δραστηριότητες, τα παιδιά να κατανοήσουν το πρόβληµα των απορριμμάτων και να μάθουν να ανακυκλώνουν τα «σκουπίδια» τους ως λύση στο περιβαλλοντικό πρόγραµµα. Το παράπονο των ζώων Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα ζώα υπό εξαφάνιση Τα παιδιά, µέσα από βιωµατικά παιχνίδια, ευαισθητοποιούνται µε το «παράπονο» των ζώων που είναι σε απειλή, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσµίως, και ανακαλύπτουν τρόπους για την προστασία τους. Παιχνίδια με το χρόνο και τις εποχές Πρόγραμμα για τα χρονικά διαστήµατα και τις 4 εποχές Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, µουσικοκινητικά παιχνίδια, επιδαπέδιο παιχνίδι και καλλιτεχνικές δηµιουργίες, τα παιδιά µαθαίνουν την έννοια του χρόνου, ανακαλύπτουν τις εποχές, εξοικειώνονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, γνωρίζουν τις δραστηριότητες που πραγµατοποιούνται τη µέρα και τη νύχτα και αυτές που αναπτύσσονται ανάλογα µε την κάθε εποχή. Μικροί Φυσιολάτρες! Πρόγραμμα για την περιβαλλοντική εκπαίδευση Εξωτερικού χώρου Η οµορφιά της φύσης και η αγάπη για τον πολιτισµό ενώνονται σε ένα δηµιουργικό πρόγραµµα µέσα από το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται µε τα στοιχεία της φύσης (µυρωδιές, ήχοι), ανακαλύπτουν διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας και απολαµβάνουν παιχνίδια στη φύση.

7 για τα προνήπια και νήπια Ξυπνώ τα συναισθήµατά µου! Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της συναισθηµατικής νοηµοσύνης Στόχος του προγράµµατος είναι τα παιδιά να αναπτύξουν ένα πρωταρχικό επίπεδο συναισθηµατικής επίγνωσης και να γνωρίσουν τη σχέση µεταξύ συναισθήµατος και συµπεριφοράς µέσα από τις βιωµατικές δραστηριότητες του προγράµ- µατος. Ο ξένος, ο άλλος µήπως είµαι εγώ; Πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα Τα παιδιά γνωρίζουν τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές, (φυλετικές, πολιτισµικές, κοινωνικές διακρίσεις) την ξενοφοβία και το ρατσισµό, µαθαίνουν να βλέπουν θετικά τους άλλους και αποκτούν κίνητρα για συνεργασία και οµαδικότητα, µέσα από µουσικοκινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων, οπτικοακουστικό υλικό και οµαδικά παιχνίδια. Μη φοβάσαι, είµαστε εδώ! Πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισµό Μέσα από κουκλοθεατρικά δρώµενα, µουσικοκινητικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά ενημερώνονται, εντοπίζουν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισµού και έρχονται σε επαφή µε περιπτώσεις αντιµετώπισης ανάλογων καταστάσεων. Αγαπώ το σώµα µου, τρέφοµαι σωστά! Πρόγραμμα για την αγωγή υγείας Τα παιδιά παρακινούνται ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες και μια καλή ποιότητα ζωής, μέσα από την ισορροπηµένη διατροφή και τη σωµατική δραστηριότητα, µε δραστηριότητες όπως κουκλοθεατρκή παράσταση, µουσικοκινητική και οµαδικά επιδαπέδια παιχνίδια, γνωρίζοντας και τη Μεσογειακή Πυραμίδα ιατροφής. Πράσινο φανάρι, φίλε µου! Πρόγραμμα για την κυκλοφοριακή αγωγή Μέσα από βιωµατικές δραστηριότητες και προσοµοίωση δρόµου, τα παιδιά µαθαίνουν τους κανόνες ασφαλής κυκλοφορίας, τα μεταφορικά μέσα, τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ., ώστε να κυκλοφορούν στο δρόμο ως πεζοί και αργότερα ως οδηγοί προσεκτικά και µε ασφάλεια. Πληροφορίες-Ραντεβού: Ταξίδι στο διάστηµα Πρόγραμμα για την επιστήµη του διαστήµατος Τα παιδιά, µε την υποστήριξη κουκλοθεατρικών δρώµενων, οπτικοακουστικού υλικού και παιχνιδιών ρόλων, γνωρίζουν τους πλανήτες του ηλιακού µας συστήµατος, διαµορφώνουν µια εικόνα για τη θέση και το µέγεθος του κάθε πλανήτη, εξοικειώνονται µε έννοιες του διαστήµατος (διαστηµικά όργανα, αστροναύτες, διαστηµόπλοια, κλπ) και δηµιουργούν το δικό τους αγαπηµένο πλανήτη.

8 Βιωµατικά προγράµµατα Ανιχνεύοντας την Ελληνική Παράδοση Πρόγραμμα για την πολιτιστική µας κληρονοµιά Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, παιχνίδια ρόλων και δραµατοποίηση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή µε την ελληνική παράδοση, αναβιώνουν έθιµα, εξοικειώνονται µε την πολιτιστική µας κληρονοµιά και παίρνουν ερεθίσµατα ώστε να γίνουν άξιοι συνεχιστές της. Στα µονοπάτια της µυθολογίας Πρόγραμμα για την ελληνική µυθολογία Θεµατικές: Οι περιπέτειες του Θησέα / ο Τρωικός Πόλεµος Μέσα από την περιπλάνηση στους κυριότερους µυθικούς κύκλους και αξιοποιώντας δραστηριότητες όπως η δραµατοποίηση, το θεατρικό παιχνίδι και τα εικαστικά, τα παιδιά αναβιώνουν τις μυθικές διαδρομές, γνωρίζουν και αναπαριστούν τα κατορθώματα και τις περιπέτειες των ηρώων, ανακαλύπτουν τη σηµασία και το συμβολισμό των πράξεών τους και συνδυάζουν το μύθο με τις τέχνες. Πληροφορίες-Ραντεβού: Όταν τα συναισθήµατα παίρνουν ζωή! Πρόγραμμα συναισθηµατική νοηµοσύνης Μέσα από οµαδικές κινητικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι, τα παιδιά ανακαλύπτουν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους, συνδέουν τα συναισθήµατα µε γεγονότα της καθηµερινότητας, μαθαίνουν να εξωτερικεύουν αυτό που νιώθουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά και θετικά τους συναισθήµατα. Σχολικός Εκφοβισµός; Όχι εγώ! Πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισµό Μέσα από οµαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και παιχνίδια δραματοποίησης, τα παιδιά ενημερώνονται και εντοπίζουν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισµού, διδάσκονται µέσα από ιστορίες, μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις, γνωρίζουν τρόπους ώστε να συμβιβάσουν τις μεταξύ τους «διαφορές» και ξεκινούν διάλογο για την επίλυση του φαινομένου του εκφοβισµού. Ο ξένος, ο άλλος, εγώ! Πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα (φυλετικές, πολιτισµικές, κοινωνικές διακρίσεις) Στόχος του προγράµµατος είναι, µέσα από βιωµατικές δραστηριότητες, τα παιδιά να γνωρίσουν για τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισµό, την ξενοφοβία και το ρατσισµό, να αποκτήσουν επίγνωση της δικής τους διαφορετικότητας, να µάθουν να σέβονται τον «άλλο» και να ξεπερνούν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Το περιβόλι της χαράς και της λύπης ραµατοποίηση ιστορίας µε θέµα τα συναισθήµατα Το έργο του συγγραφέα Θανάση Σάλτα ζωντανεύει, παίρνει σάρκα και οστά και, µε την παραµυθένια µουσική της Χρυσάνθης Οικονοµάκη, παρουσιάζεται μέσα από δραματοποίηση και παιχνίδι. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Υγιεινή διατροφή, τακτική γυµναστική! Πρόγραμμα αγωγής υγείας Μέσα από οµαδοσυνεργατικές δραστηριότητες και κινητικά παιχνίδια, τα παιδιά γνωρίζουν τη σημασία της Μεσογειακής ιατροφής, τις διάφορες οµάδες τροφών, την αξία των ισορροπηµένων γευµάτων και παρακινούνται να εντάξουν την κίνηση στην καθηµερινότητά τους, ώστε να αποκτήσουν ορθές διατροφικές συνήθειες και μια καλή ποιότητα ζωής. Ας κάνουµε τους δρόµους ασφαλείς! Πρόγραμμα για την κυκλοφοριακή αγωγή Τα παιδιά, µέσα από βιωµατική προσέγγιση στη γνώση και δηµιουργικές δραστηριότητες, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Κ.Ο.Κ., να κατανοήσουν τα είδη σήµανσης και τους κανόνες κυκλοφορίας, να αναγνωρίσουν λάθη που έχουν κάνει τα ίδια είτε ως πεζοί είτε ως επιβάτες και να µην τα επαναλάβουν στο µέλλον, να µάθουν να χρησιµοποιούν µε ασφάλεια το ποδήλατο, να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση και υπεύθυνη στάση προκειµένου να αποφύγουν µικρά ή µεγάλα ατυχήµατα.

9 για την Α, Β & Γ ηµοτικού Την ενέργειά µου πίσω, παρακαλώ! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ενέργεια Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, πολλά οµαδικά και ατοµικά παιχνίδια και υπολογισµό του ενεργειακού αποτυπώµατος, τα παιδιά κατανοούν την έννοια της ενέργειας και τις µορφές της, εντοπίζουν τη χρήση της ενέργειας στην καθημερινότητά μας, συσχετίζουν την κατανάλωση της ενέργειας με καίρια περιβαλλοντικά προβλήµατα, ανακαλύπτουν τρόπους εξοικονόµησής της και αναπτύσσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Σώζουµε τη γη ανακυκλώνοντας! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη διαχείριση των απορριµµάτων Μέσα από κινητικά παιχνίδια και δραστηριότητες, τα παιδιά έρχονται αντιµέτωπα µε το πρόβληµα των απορριµµάτων, µαθαίνουν το τρίπτυχο της µείωσης, της επαναχρησιµοποίησης και της ανακύκλωσης ως τρόπο διαχείρισής τους και συνειδητοποιούν την τεράστια ευθύνη µας απέναντι στο περιβαλλοντικό πρόβληµα. Εξωτερικού χώρου Φυσιολάτρες στην Πόλη! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Η οµορφιά της φύσης και η αγάπη για τον πολιτισµό ενώνονται σε ένα δηµιουργικό πρόγραµµα µέσα από το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται µε στοιχεία της φύσης (µυρωδιές, ήχοι), ανακαλύπτουν διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, απολαµβάνουν παιχνίδια στη φύση, δηµιουργούν έργα σχετικά µε αυτή και αντιλαµβάνονται τη σηµασία της ύπαρξης πράσινων χώρων για τη ζωή των έμβιων όντων. Τα Ζώα είναι σε απειλή! Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα ζώα υπό εξαφάνιση Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράµµατος, τα παιδιά γνωρίζουν τα ζώα που απειλούνται να αφανιστούν στην Ελλάδα και παγκοσµίως, ανακαλύπτουν τη σηµασία τους για την ισορροπία της ζωής στον πλανήτη μας, συνειδητοποιούν τη σπουδαιότητα της ανθρώπινης παρέµβασης και ανακαλύπτουν τρόπους για την προστασία τους. Οι νερο εξερευνητές Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νερό Στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας του νερού για τη ζωή στον πλανήτη, τα παιδιά, μέσα από δραστηριότητες έρευνας & ανακάλυψης, αλλά και πολλά κινητικά παιχνίδια, έρχονται σε επαφή µε το πολύτιµο αυτό στοιχείο και τις ιδιότητές του, ανακαλύπτουν τις µορφές του, συνειδητοποιούν τη σηµασία του για τη βιοποικιλότητα, πειραματίζονται σχετικά με τη ρύπανσή του και ανακαλύπτουν µεθόδους εξοικονόµησής του. Τα εκπαιδευτικά µας προγράµµατα υλοποιούνται στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σχολείου σας ή στο Κέντρο Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «Η Χώρα του Καλύτερου». Με την ολοκλήρωση του κάθε βιωµατικού προγράµµατος δίνεται: Αναµνηστικό δώρο για τον κάθε µαθητή Έπαινος συµµετοχής για τη σχολική τάξη Υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, ώστε να συνεχιστεί το θέµα στην τάξη Τα προγράµµατα εξωτερικού χώρου υλοποιούνται 2 χλµ. από το Φράγµα της λίµνης Μαραθώνα, στην Αγ. Παρασκευή Καλετζίου, στο Πάρκο Φλοίσβου, στον Εκπαιδευτικό Βοτανόκηπο του ήµου Π. Φαλήρου ή σε εξωτερικό χώρο που εσείς θα επιλέξετε.

10 Βιωµατικά προγράµµατα Συναισθηµατική Νοηµοσύνη ιαπροσωπικές Σχέσεις Καταλαβαίνω τον άλλο και εκφράζω αυτό που νιώθω χωρίς να πληγώνω και να πληγώνοµαι Πρόγραμμα συναισθηµατικής αγωγής Μέσα από µία ολοκληρωµένη προσέγγιση βασισµένη στην παροχή ερεθισµάτων και στη συµµετοχή σε οµαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, στοχεύουµε στην ανάπτυξη των συναισθηµατικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των µαθητών και στη βελτίωση του κοινωνικού εαυτού για την ενίσχυση της αρµονικής µεταξύ τους συνύπαρξης. Μέσα από την κατανόηση των συναισθηµάτων των άλλων, την παρακίνηση για έκφραση και διαχείριση των συναισθηµάτων τους, την προσπάθεια επίλυσης συγκρούσεων µέσα από την ενίσχυση της επικοινωνίας, προσπαθούµε να ενισχύσουµε το θετικό κλίµα εντός της οµάδας. Σχολικός Εκφοβισµός Πρόγραμμα για την ενδοσχολική βία Η βίαιη συµπεριφορά µέσα στο χώρο του σχολείου φαίνεται να αποτελεί σύνηθες φαινόµενο πια στα ελληνικά σχολεία. Με βασικό εργαλείο τις οµαδοσυνεργατικές δραστηριότητες αλλά και τα παιχνίδια δραματοποίησης, οι μαθητές ενημερώνονται, εντοπίζουν περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, αναγνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, θέτουν τα όριά τους, µαθαίνουν να αντιµετωπίζουν καταστάσεις bullying, εξοικειώνονται με τις τεχνικές διαχείρισης θυµού και επίλυσης συγκρούσεων, βρίσκουν τρόπους να συμβιβάσουν τις «διαφορές» τους, κατανοούν ότι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας που λέγεται "σχολείο" και ξεκινούν το διάλογο για την επίλυση του φαινοµένου, προτείνοντας και οι ίδιοι λύσεις! ιαφορετικότητα Αντιµετώπιση ιακρίσεων Αναγνωρίζω και εκτιµώ το διαφορετικό Πρόγραμμα ανθρωπίνων δικαιωµάτων µε έµφαση στις διακρίσεις Στόχος του προγράµµατος είναι οι µαθητές να κατανοήσουν τις έννοιες του διαφορετικού, της ξενοφοβίας, του ρατσισµού και να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις στην καθημερινότητά, ξεπερνώντας στερεότυπα και προκαταλήψεις. Με την υποστήριξη οπτικοακουστικού υλικού και δραστηριοτήτων αυτοσχεδιασµού και κίνησης, το πρόγραµµα καλύπτει θεµατικές που αφορούν τη διάκριση των βασικών πανανθρώπινων δικαιωµάτων και την ανάπτυξη του σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου ως στάση ζωής, την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα (φυλετική, πολιτισµική, κοινωνική), την προσέγγιση τρόπων επικοινωνίας με τον «άλλο» και την απόκτηση κινήτρων για συνεργασία και οµαδικότητα. Ενεργειακό ισοζύγιο Η ενέργεια στο πιάτο µου, η δράση στο σώµα µου Πρόγραμμα αγωγής υγείας Μέσα από µία σειρά συµµετοχικών δραστηριοτήτων και µε την υποστήριξη τρισδιάστατων Πυραμίδων Μεσογειακής Διατροφής & Σωµατικής ραστηριότητας, οι µαθητές καλούνται να κατανοήσουν την έννοια του ενεργειακού ισοζυγίου. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ενηµέρωση των µαθητών για τη λειτουργία του πεπτικού συστήµατος και της σηµασίας του µέτρου και της ποικιλίας στη διατροφή µας, µε την επιλογή τροφίµων από όλες τις οµάδες τροφών, προτρέπει τα παιδιά να εντάξουν τη σωµατική δραστηριότητα στην καθηµερινότητά τους και να κατανοήσουν τη σχέση της ισορροπημένης διατροφής & άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας. Βιωµατικά εργαστήρια φυσικών επιστηµών! Σκοπός µας είναι η βιωµατική επαφή των παιδιών µε τις επιστήµες, την επιστηµονική µεθοδολογία και σκέψη. Μέσα από βιωµατικές δηµιουργικές δραστηριότητες και πειράματα τα παιδιά προσεγγίζουν τον τρόπο σκέψης και εργασίας των φυσικών επιστημών. Η θεματολογία τους είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε το αναλυτικό πρόγραµµα σπουδών του δηµοτικού σχολείου για τις φυσικές επιστήµες. Φως και χρώµα στη ζωή µας Πώς δημιουργείται η έκλειψη της σελήνης και του ήλιου; Πώς λειτουργούν τα μάτια μου; Γιατί τα γυαλιά με βοηθάνε να βλέπω καλύτερα; Γιατί τα αντικείμενα έχουν χρώματα; Γιατί φτιάχνουμε τα παράθυρα του σπιτιού με τζάμι ενώ τα πατζούρια με ξύλο ή σίδερο; Αυτές και άλλες ερωτήσεις εξερευνούνται σε αυτό το βιωµατικό εργαστήριο. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή µε τις βασικές αρχές που διέπουν το φως και το χρώµα, εξερευνούν τις φυσικές έννοιες του φωτός και της διάδοσής του, τη σχέση του φωτός και των υλικών σωµάτων (διαφανή, ηµιδιαφανή και αδιαφανή υλικά σώματα), εξετάζουν τη σχέση της σκιάς και του φωτός, την ανάκλαση, τη διάχυση και την απορρόφηση του φωτός, τη σχέση του φωτός µε τα χρώµατα και τη λειτουργία του µατιού. Από το ήλεκτρο (κεχριµπάρι) στον ηλεκτροµαγνητισµό Γιατί όταν χτενίζουμε τα μαλλιά μας αυτά πετάγονται, αλλά όταν είναι βρεγμένα δε συμβαίνει το ίδιο; Γιατί βάζουμε ηλεκτρικές ασφάλειες στα σπίτια; Γιατί η λάμπα «βγάζει» φως αν την ανάψω; Γιατί ο μαγνήτης έλκει σιδερένια αντικείμενα και όχι χάρτινα; Μπορώ να φτιάξω μόνος μου μαγνήτη; Πώς λειτουργεί η πυξίδα; Γιατί όταν κάνω ποδήλατο ανάβει το φωτάκι χωρίς να υπάρχει μπαταρία; Αυτές είναι ορισμένες από τις ερωτήσεις που εξετάζονται μαζί με τα παιδιά στο βιωματικό αυτό εργαστήριο. Τα παιδιά εξοικειώνονται µε τις έννοιες του ηλεκτρονίου, της µετάδοσης του ηλεκτρισµού, των αγωγών του ηλεκτρισµού, του ηλεκτρικού κυκλώµατος και των στοιχείων του και εξερευνούν τη σχέση του ηλεκτρισμού με το μαγνητισμό, ενώ γνωρίζουν τη λειτουργία της γεννήτριας.

11 για την, Ε & ΣΤ ηµοτικού! Εθελοντισµός - Κοινωνική Αλληλεγγύη (Forum Theatre) (Έναρξη: Ιανουάριος 2016) Πρόγραμμα για τη σημασία της διαμόρφωσης του ενεργού πολίτη Η διαµόρφωση ενός νέου παγκόσµιου πολίτη που θα µπορεί να συµβιώνει µε τους συνανθρώπους του στην κοινωνία της πολυπολιτισµικότητας και δίνοντας έµφαση στις έννοιες του εθελοντισµού και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν τον κεντρικό άξονα αυτού του προγράµµατος. Μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου φόρουµ, όπου το κοινό γίνεται ενεργό ώστε να δείξει, να µετατρέψει και να αλλάξει την πραγµατικότητα, στοχεύουµε στην ευαισθητοποίηση των µαθητών, στην κατανόηση των µορφών εθελοντισµού, στην παρακίνηση για εµπλοκή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες, στη συµβολή της διαµόρφωσης προσωπικοτήτων που δεν θα είναι παθητικοί δέκτες αλλά θα αναλαµβάνουν δράσεις για την ανακούφιση του πλησίον τους. Ενεργοί πολίτες εν δράσει! Πρόγραμμα για την κοινωνική υπευθυνότητα Το συγκεκριµένο πρόγραµµα αφορά την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε θέµατα κοινωνικής υπευθυνότητας σε ατοµικό και συλλογικό επίπεδο. Μέσα από ένα πλήθος οµαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων, οι µαθητές εξοικειώνονται µε τις έννοιες του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη µιας δηµοκρατικής χώρας που όλοι οι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Περαιτέρω, μέσω του προγράμ- µατος αναδεικνύονται θεµατικές όπως: η υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό και το κοινωνικό σύνολο, η ανάληψη ενεργού ρόλου στην κοινωνία, η διεκδίκηση δικαιωµάτων στο δηµόσιο βίο, το ενδιαφέρον και η συµµετοχή στα κοινά, η λειτουργία του ήµου και η λήψη αποφάσεων, η σηµασία του Εθελοντισµού κ.ά. Πληροφορίες-Ραντεβού: Εξωτερικού χώρου Το πράσινο στο αστικό περιβάλλον Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η ανάδειξη της αξίας του αστικού πράσινου και η ενίσχυσή του για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Μέσα από δράσεις πεδίου και δραστηριότητες έρευνας & παρατήρησης, οι μαθητές γνωρίζουν είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντούν στην περιοχή, κατανοούν τη συµβολή τους στη λειτουργία του οικοσυστήµατος, αντιλαµβάνονται την οικολογική και πολιτιστική σηµασία του πράσινου για την ποιότητα ζωής μας και τη δυνατότητα αισθητικής απόλαυσης που παρέχει, αναζητούν και συνειδητοποιούν τα προβλήματα που υποβαθμίζουν το αστικό πράσινο, εκτιμούν την αξία των χώρων πρασίνου της πόλης και ευαισθητοποιούνται προς ένα πιο βιώσιµο µέλλον µε περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου. Εξωτερικού χώρου Φυσιολάτρες σε ράση: γνωριµία µε το περιαστικό πράσινο Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε πάντα πηγή έµπνευσης και δημιουργίας, συμβάλλοντας θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Στόχος του προγράµµατος είναι οι µαθητές να εµπλακούν σε επιτόπιες διερευνήσεις, έτσι ώστε να εξοικειωθούν µε την περιοχή, το περιαστικό περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να ανακαλύψουν ίχνη του οικοσυστήµατος, να κατανοήσουν τη σηµασία που έχει το φυσικό περιβάλλον για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, να εντοπίσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν ή απειλούν το φυσικό περιβάλλον και τι µπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους, να αναζητήσουν τρόπους αρμονικής συνύπαρξης φύσης και ανθρώπου, να κινητοποιηθούν και διασκεδάσουν σε ένα καταπράσινο χώρο. Εκπαιδευτικά βιωµατικά προγράµµατα δικής σας επιλογής! Ανάλογα µε τη θεµατολογία που ασχολείστε, µπορούµε να υλοποιήσουµε το κατάλληλο εκπαιδευτικό βιωµατικό πρόγραµµα, καλύπτοντας επαρκώς τις εκπαιδευτικές σας ανάγκες.

12 Από το έχουµε εκπαιδεύσει: περισσότερους από µαθητές 13 περιφέρειες της χώρας σχολικές µονάδες πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης µαθητές από 2,5-12 ετών έχουµε αναπτύξει 50 βιωµατικά προγράµµατα 11 επιχορηγούµενα εκπαιδευτικά προγράµµατα Φεστιβάλ αφύπνισης για το Περιβάλλον & τον Πολιτισµό «Μικροί & Μεγάλοι εν δράσει» Το Κέντρο Πολιτισµού & Εκπαίδευσης «Η Χώρα του Καλύτερου» 2 ψηφιακά προγράµµατα 8 σχολικούς διαγωνισµούς ράσεις όλο το χρόνο για την οικογένεια και το παιδί Η γνώµη σας είναι πολύτιµη! Σύµφωνα µε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών 96% έµειναν ικανοποιηµένοι από την ανάπτυξη των προγραµµάτων µας 93% αναγνωρίζουν ότι η εκπαιδευτική µας µεθοδολογία είναι σε υψηλό επίπεδο 99% συστήνουν το Βιωµατικό Σχολείο και τις εκπαιδευτικές του δράσεις Τηλ.: , Fax: , info@biomatiko.gr Βρείτε μας στο facebook:

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΗ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΗ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΗ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού QualityNet

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΙΤΛΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΗ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού QualityNet

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα

Η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα Η εκπαιδευτική μας δραστηριότητα 2017-2018 Συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των υπεύθυνων πολιτών του αύριο Το Βιωματικό Σχολείο, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού QualityNet Foundation,

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος

Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος Η αγωγή υγείας στα σχολεία Προτάσεις για το σχολικό έτος 2008-09 Κρύα Βρύση, Πέµπτη 9.10.2008 Κωνσταντίνος Κιουρτσής, Βιολόγος υπεύθυνος Αγωγής Υγείας τηλ. 2381021809 & 6945872207 e-mail: agyg@dide.pel.sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Morela Eri, PhD Έννοια της Ολυμπιακής Παιδείας Μορφωτική διαδικασία που αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Πρασινίζω το σχολείο µου, πρασινίζω την πόλη µου! Το Εργαστήριο το σχολικό έτος 2004-2005, συνεργάστηκε µε το Πειραµατικό Νηπιαγωγείο Ν. Χηλής στο σχεδιασµό και την ανάπτυξη Προγράµµατος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

«Θάλασσα Οικολογία» Καθηγητής: Αναστασιάδης Παναγιώτης

«Θάλασσα Οικολογία» Καθηγητής: Αναστασιάδης Παναγιώτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ Ι ΑΣΚΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Προηγµένες Μαθησιακές Τεχνολογίες ιαδικτύου και Εκϖαίδευση αϖό Αϖόσταση ΤΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια»

«Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Ανακύκλωση: «Τίποτα για πέταμα. Tα παλιά γίνονται καινούργια» Κρύστα Ρακαλλίδου Π.Ε. 60 rakallidou@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια 2018-2019 Επιστήμες Περιβάλλον Πολιτισμός www.edu-bmd.webnode.gr Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 56, Ηράκλειο Αττικής Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό

Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Παιδαγωγική προσέγγιση - Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Προαγωγής της στοματικής υγείας στο μαθητικό πληθυσμό Ματίνα Στάππα Αναστασία Μιχαηλίδου Γιώργος Μενεγάκης Η προαγωγή της στοματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!»

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κιλκίς «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία Τα Καπάκια μας Πάνε Παντού!» Ελένη Τεχλικίδου Msc, PhDc Φυσικής Αγωγής, ΠΕ 11 Σοφία Τσακνάκη Msc, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ΠΕ 18.17 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιχορηγήσεις δράσεων Αγωγής Υγείας Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβαίνει στην επιχορήγηση δράσεων Αγωγής Υγείας που αναπτύσσουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε.: «Φύση Χωρίς Σκουπίδια»

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε.: «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε.: «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» Θεματικές ενότητες: Προστατεύω Αναβαθμίζω Αναδεικνύω ένα χώρο καθαρό από σκουπίδια. Σκοπός του Δικτύου είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των ενηλίκων

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα»

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων 1 Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.»

«Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» Εκπαιδευτική Δράση Teachers 4 Europe «Παίζοντας με τα πρωτόνια στην Ε.Ε.» ΖΕΡΒΟY ΚΥΡΙΑΚH ΠΕ 70 ΔΑΣΚAΛΑ/ΠΕ 13 ΝΟΜΙΚOΣ 6 Ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚO Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡIΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟY ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ Οι μαθητές μας αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α.

Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Ρυθµός Κίνηση Χορός Ενοποίηση µουσικοκινητικής αγωγής - χορού στα δηµοτικά σχολεία µε Ε.Α.Ε.Π. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η θεµατική ενότητα «ρυθµός-κίνηση-χορός» στη σχολική Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιπλή εκπαιδευτική λειτουργία των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Πράξη «Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας-Άξονας Προτεραιότητας 2», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 4.1 Τίτλος 4ης Επιμέρους Δράσης: Αξιοποίηση του Stop Motion Animation (χειροποίητη κινούμενη εικόνα ) στην αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων ΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΑΞΗΣ : : Δ 39 ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο»

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για ακόμη μία φορά το ΓΕΛ Μελισσίων λαμβάνει μέρος στην επιτυχημένη δράση: «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» που διοργανώνεται από τη ScienceView με την παιδαγωγική - επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά

Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Η διατροφή δεν είναι παιχνίδι Πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας στο δήμο Παύλου Μελά Δέσποινα Καλαϊτζόγλου Προϊσταμένη τμήματος Διοικητικής Βοήθειας-Διαφάνειας Επικοινωνίας και Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές κατευθύνσεις. Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά

Βασικές κατευθύνσεις. Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά Βασικές κατευθύνσεις Επιδιώξεις Προοπτικές Οργάνωση-Σχεδιασµός Βασικά χαρακτηριστικά Επιδιώξεις στην εκπαιδευτική διαδικασία Να µεταδοθούν γνώσεις, οι οποίες θα ευαισθητοποιήσουν, θα επηρεάσουν τις στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης

9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14. Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης 9ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου Σχολ.Έτος 2013-14 Σχέδιο εργασίας με θέμα: Φυσική ζωή, άσκηση και υγιεινός τρόπος διαβίωσης Διάρκεια προγράμματος -Συμμετοχή Διάρκεια: Μάρτιος - Ιούνιος 2014 Συμμετοχή : 2 μεικτά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 104 40 Αθήνα. Τηλ- Fax. 210 8228795 E-mail:schools@medsos.gr www.medsos.gr www.climateactions.gr Εισαγωγή Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή. Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε.

Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή. Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε. Πώς θα υλοποιήσω ένα πρόγραµµα Αγωγής Υγείας για τη διατροφή Νικόλαος Ευσταθίου (Μ.ed.) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Α /νση Π.Ε. Αθηνών Βήµατα για ένα σχέδιο εργασίας Α φάση: Επιλογή και διερεύνηση του θέµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΟΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 24 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΜΙΑ 35100 EZOUNI@TEILAM.GR «ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα δύο σχολεία (23 ο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς;

Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; Ζωγραφιά: Β. Χατζηβαρσάνης 2014, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου Γ φάση: Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς; 95 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Γ φάσης Έχοντας συζητήσει για την κατάσταση της γειτονιάς μας

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2008-2009 ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ : ΙΑ ηµοτικό Σχολείο Πάφου Συντονιστική Οµάδα 1. Τώνια Ιωαννίδου (Συντονίστρια) 2. Μιχαλίνα Κωνσταντινίδου 3. Κάκια Ανδρονίκου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων»

Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος 2012-13 Εκπαιδευτικός: Αντωνογιάννη Βασιλική Τάξη: Β Εισαγωγή Τίτλος: «Ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων» Κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U."

Τίτλος Εργασίας: Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U. Τίτλος Εργασίας: "Ζούμε Αειφορικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση - We live Sustainably in E.U." Δράση Teachers4Europe 2016/17 Εκπαιδευτικός Υλοποίησης: Γεωργία Πάνου Σχολείο Υλοποίησης: 24ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Β Δηµοτικό Σχολείο Λατσιών (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αριθµός µαθητών/τριών: 127 Αριθµός εκπαιδευτικών: 15 Συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η.

Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΠΗ Επιμέλεια Διονυσία Πομώνη Κοινωνική Λειτουργός Προϊσταμένη τμήματος Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η αύξηση του πληθυσμού των μεγαλύτερων

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση 1 Βιωματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Διάρκεια: 5 μήνες (αναλογία σε ώρες 50) Ημέρες & ώρες μαθημάτων: 2 Σάββατα το μήνα (10:00-14:00)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 01 Σκοπός Ο σκοπός της υλοποίησης του Προγράμματος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: "ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 1 / 22 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-14 ΤΜΗΜΑΤΑ: Γ1 Γ2 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα ΠΕ32 Μαρούδα Χρυσούλα ΠΕ70 Ταχματζίδου Φωτεινή ΠΕ70 Σπινθηρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΠΠΣ ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών ΔΕΠΠΣ Φ.Ε.Κ., 303/13-03-03, τεύχος Β Φ.Ε.Κ., 304/13-03-03, τεύχος Β Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην σύνταξη των ΔΕΠΠΣ Γενικότερες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου

Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες. Ζωή Διονυσίου Σχολική Μουσική Εκπαίδευση: αρχές, στόχοι, δραστηριότητες Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Η Μουσική Ομάδα για το περιβάλλον Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης και το Όραμα της Αειφορίας

Η Μουσική Ομάδα για το περιβάλλον Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης και το Όραμα της Αειφορίας SAME WORLD Μοιραζόμαστε σχολικές πρακτικές για την αειφορία 1ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Καλών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του προγράμματος SAME

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων της φυσικής άσκησης για την υγεία - ο ρόλος του δικτύου ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Το απλό εκπαιδευτικό σχήµα Στόχοι Εκπαιδευτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία

Westin Kids Club - Tennis Academy. Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Westin Kids Club - Tennis Academy Αθλητισμός-Υγεία-Xαρά-Δημιουργία Για ακόμη μια φορά το παιδικό Club του ξενοδοχείου The Westin Athens θα παραμείνει ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες περιμένοντας να

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ»

Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Σεμινάριο στην Πύλο με θέμα: «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πύλο σεμινάριο με θέμα «Αειφόρο Σχολείο-Βιωματικές Δράσεις» το οποίο οργάνωσε η Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης»

Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη διαθεματική προσέγγιση της «τηγανοκίνησης» Για το Δημοτικό Σχολείο Hewlett-Packard ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας Εισαγωγή: Στα πλαίσια του νέου Αναλυτικού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελένη - Φαίη Σταµάτη ιευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης email: contact@childrensartmuseum.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο Χορός στα Προγράμματα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ο ρόλος του χορού στην εκπαίδευση Ο χορός είναι κίνηση φυσική δραστηριότητα. Συνεπώς είναι θεματικό

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.1.4 Λέξη, ήχοι και εικόνες Ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας καθώς και ανάπτυξης ενταξιακής κουλτούρας μέσα από τα παραμύθια. Παπαμιχαλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Θεμάτων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΙΝ.Α.Α. ΠΕΥΚΩΝ 2016-2017 Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδοπούλου Λία, Φράγκου Ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15 Κυκλοφοριακή Αγωγή «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη Σκοπός του προγράμματος είναι: Σχολικό έτος 2014-15 α) Ο εμπλουτισμός της γνώσης και η κατανόηση των βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία

Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Κατσούγκρη Αναστασία Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Κατσούγκρη Αναστασία akatsou0708@gmail.com Διαφοροποίηση στη διδασκαλία Προϋπόθεση για την συνεκπαίδευση Η προσαρμογή της διδασκαλίας για να ανταποκριθεί σε διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας

Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Εσπερίδα «Προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα» Ρόδος, 22 Μαρτίου 2012 Ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα Παιδεία Οδικής Ασφάλειας Γ. Κανελλαΐδης,

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Σχολεία ϖου συµµετέχουν 5ο ηµοτικό σχολείο Κέρκυρας 2ο ηµοτικό σχολείο Νάξου Σχολική χρονιά 2005-2006 ιδακτική µεθοδολογία ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Περίοδος ϖροετοιµασίας Τηλεδιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes).

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes). ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών,

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΙΛΙΟΝ,16/09/2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» των δήµων Ιλίου, Πετρούπολης, Καµατερού, Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία µε τον Οργανισµό κατά των Ναρκωτικών, ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις δράσεις στη τοπική

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ. Δ/νση: Γκερόλα 48β, Χανιά / Κρήτη

Ταχ. Δ/νση: Γκερόλα 48β, Χανιά / Κρήτη http://cepeln.ch.gr, Email : dipe-tpe@dipe.chan.sch.gr Διακριτικός Τίτλος του Δικτύου «Μαθαίνω Συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας Μου» Σκοπός και Επιμέρους Στόχοι Σκοπός του δικτύου είναι η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας στην οικογένεια με τον καλύτερο τρόπο. Case Studies Family Marketing

Μιλώντας στην οικογένεια με τον καλύτερο τρόπο. Case Studies Family Marketing Μιλώντας στην οικογένεια με τον καλύτερο τρόπο Case Studies Family Marketing To Πρόγραμμα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Υποστήριξη/ Συνεργασία ΜΕΤΡΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ Coca-Cola Συνεργάτες Κάλυψη κοινωνικής ανάγκης Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχολική Πρακτική Ι» οι φοιτητές/φοιτήτριες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων πρόκειται να επισκεφτούν σε πέντε (5) διαφορετικές ημέρες μία

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου

Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ζωή Διονυσίου Μουσική Αγωγή στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζωή Διονυσίου Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2009 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Με κόκκινο έχει προστεθεί, µε πράσινο έιναι εντάξει Α ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές)

ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ (Δημόσιες και Ιδιωτικές) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ---- Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ή PROJECT Η διεξαγωγή σχεδίων εργασίας στο σύγχρονο σχολείο, προβάλλει ως αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη της κριτικής και δηµιουργικής σκέψης των µαθητών, καθώς και όλων εκείνων των ιδιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο:

Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας. Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: Τμήμα: Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φωκίδας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Χώρος υλοποίησης: ΕΚΦΕ Φωκίδας Υπεύθυνος: Μπεμπή Ευαγγελία Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η παιδίατρος του σχολείου Γλύτση Άννα, θα βρίσκεται στο χώρο της "ΦΩΤΕΙΝΗΣ", τις εξής μέρες:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η παιδίατρος του σχολείου Γλύτση Άννα, θα βρίσκεται στο χώρο της ΦΩΤΕΙΝΗΣ, τις εξής μέρες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγαπητοί μας γονείς, Σας προσκαλούμε στο χώρο της "ΦΩΤΕΙΝΗΣ", για τη δεύτερη συνάντηση που αφορά τις Ανοιχτές συζητήσεις με τη σχολική μας ψυχολόγο, Εύα Κουφιδάκη, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018,

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα